iRSS
enu vast de week
Ook van die puistjes
in je gezicht?
MELK als schoonheidsmiddel
aius-ffa-c
Scheur NU
r
ija&t<U ftouw
Over huwelijksetiquette gesproken
GEMANSE
Weinig belangstelling voor diepvriesvlees
Vari de Ree
TIPS
VOL
VITAMINEN
>TRAAT 51-53
F O O X 2257
V E U Z E N
Probeer eens
rdag 11 november TQfij
19DD11
:o<a»»s®c8s»»»sw
Zaterdag 11 november 1961
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
GA DAN NIET BIJ DE PAKKEN NEERZITTEN
OM DE DUIZEND WEKEN
HEB je ook last van die zogenaamde jeugdpuistjes?
Voor menige jongeman en voor menig jong meisje
zijn die ontsieringen aanleiding tot stil verdriet en
voortdurend gepieker.
De ontstekingsprocesjes vertonen zich vooral op de
rug, maar en dat is heel wat onplezieriger ze
bevinden zich ook vaak in het gezicht: op de wang
en op de kin.
MEDISCHE BEHANDELING GEWENST
ALS de wekker afloopt
springen (nou jasprin
gen eigenlijk niet) wij uit
ons bed; wassen en aan
kleden is in een wip ge
beurd. Even voor de spiegel,
een laag crème op het ge
zicht, een paar aaien met de
poederdoos en dan de lip
penstift. Wij zijn weer klaar
voor onze dagtaak.
Ja, zó gaat het in vele ge
vallen! Kleine ongerechtig
heden als rimpels en vlek
ken worden deskundig ver
borgen onder poeder en
crème. Maar, dat gaat maar
korte tijd goed, op de duur
kunnen dergelijke opper
vlakkige schoonheidsmidde
len het kwaad niet tegen
houden. Want met het was
sen van onze huid alleen
zijn wij er niet. Er blijft
meer vuil in de poriën ach
ter dan u denkt en dit blijft
verborgen onder de crème
en de poeder. Daar komt
later veel narigheid van.
Wilt u dit voorkomen, dan
dient u 's avonds werkelijk
een kwartiertje aan uw huid
te besteden.
Wij beginnen met het ge-
EEN onzer hoogleraren in de geneeskunde, een huidarts,
heeft er al verschillende malen op gewezen, dat de doktoren
deze puistjes niet als onbetekenende afwijkingen mogen opvatten.
Weliswaar zijn die jeugdpuistjes helemaal niet gevaarlijk,
maar de jongelui die er mee tobben, zijn dikwijls zwaar gehan
dicapt. Daarom is het gewenst de puistjesvorming bij jonge
mensen deugdelijk te bestrijden.
„Als men afwacht tot ze vanzelf verdwijnen, hetgeen op later
leeftijd heel goed kan gebeuren, heeft die afwijking meestal ge
durende geruime tijd de levensvreugde van onze grote jongens
en meisjes onderdrukt", aldus ongeveer de mening van een bij
uitstek cieskundige.
NIET ZELF AAN PEUTEREN
HEB je óók last van deze narigheid, aarzel dan niet en ver
voeg je bij de dokter. Dan heb je meer kans om er af te komen
dan dat ]e er alsmaar aan zit te peuteren.
Bij een medische behandeling zal er eerst naar worden ge
streefd, bestaande ontstekingen en reeds gevormde abcesjes in
de huitot genezing te brengen. Daarnaast zal worden gepro
beerd de overdadig huidsmeer vormende kliertjes tot de orde
te roepen.
Naast plaatselijke behandelingen komen ook meer algemene
maatregelen in aanmerking om deze puistjes doeltreffend te
bestrijden- Er is namelijk gebleken, dat het niet onverschillig is
hoo zulke patiënten zich voeden.
Door het gebruik van varkensvlees, van veel meelkost, zoetig
heid en kruiden worden de afwijkingen dikwijls erger. Wie dat
weet, kan daar zijn voordeel mee doen, door deze voedings
middelen uit het menu te schrappen.
NAAR BUITEN
VERDER heeft veel buitenshuis komen en lichaamsbeweging
nemen een gunstige invloed. Het beoefenen van een buitensport
is dus een heel geschikt hulpmiddel bij de bestrijding van
jeugdpuistjes.
Vanzelfsprekend ligt het niet in mijn bedoeling om te bevor-
derer dat er over één enkel puistje een geweldig alarm wordt
gemaakt. Komen er echter meer en zijn ze hardnekkig, dan
weet je nu de weg.
Misschien kan de huisdokter met eenvoudige middelen al
spoedig verbetering in de toestand brengen. Valt het resulaat
van zijn behandeling tegen of, wat ook mogelijk is, heeft de
huisarts geen zekerheid over de aard van de afwijking er
komen namelijk ook wel andere uitslagen in het gezicht voor en
die vereisen speciale behandeling dan zal deze zelf wel voor
stellen dat je eens een bezoek aan een huidarts brengt. Diverse
krachtige nieuwe medikamenten brengen uitkomst als met een
voudiger middelen niet voldoende wordt bereikt.
dr. ELISABETH VOLKNER.
Met de kou komt weer het
verlangen naar verwarmende
soepen en warme nagerech
ten. Onze ouderwetse warme
puddingen met daarbij een
koude saus met een contras
terende kleur en smaak kun
nen het repertoire desserts
weer komen vergroten en
ook de fijne zoete soufflé, die
men uit angst voor inzakken,
dus mislukken, vaak niet
durft klaar te maken, zou nu
ook weer op z'n plaats zijn
Zo'n soufflé kan beslist
een succes zijn wanneer men
zich precies aan het recept
houdt en hem voor tocht be
hoedt door hem, zodra hij
uit de oven komt, afgedekt
met een warm gemaakte
schone theedoek, op te die
nen.
ZONDAG: Amerikaanse sla;
hamschnitzels, witlof, aard
appelen appelcakes.
MAANDAGRoerei, schorse
neren, aardappelpuree; war
me broodpudding.
DINSDAGPaprikarijstschotel
met kaas, gesmoorde toma
ten; karnemelkpudding (bo
nen in de week zetten).
WOENSDAGBruine bonen,
aardappelen, appelmoes,
spek; vanillesouffié.
DONDERDAGRunderrolle
tjes, bloemkool, gebakken
aardappelen; appelyoghurt.
VRIJDAGStoofschotel, aard
appelen, spruitjes en poulet
of kaas; flensjes.
ZATERDAG: Bloemkoolsoep;
hangop of Bulgaarse yo
ghurt met vruchten.
HET Bedrijfschap Slagers-
bednjf verwacht niet dat
vlees als diepvriesprodukt
binnen afzienbare tijd bij
slagerijen verkrijgbaar zal
zijn.
Men baseert deze mening
op de negatieve uitkomst van
een proef met de verkoop van
bevroren vlees, welke reeds
jaren geleden bij Amster
damse slagers werd genomen.
Er bleek toen bij de huis
vrouwen weinig belangstel
ling te bestaan. Het Bedrijf
schap meent dat in ons land,
waar bijna elke huisvrouw
een slagerswinkel dicht bij
woning heeft, de be-
- ot isaan aiepvriesvlees hiet
B(;l®ndien zijn de slagers
De mogelijkheden om vlees
te bevriezen en te verkopen
zijn er overigens wel. m Lim
burg hebben enkele kruide-
mersbedrijven hun assorti
ment met bevroren vlees uit
gebreid. Sommige handelen
daarmee in strijd met de
vleeskeuringswet, omdat hun
winkels niet voldoen aan de
eisen die deze wet stelt ten
aanzien van de ruimten
waarin vlees verkocht mas
worden.
DIEPVRIESOMZET
GESTEGEN
VAN alle produkten, die
als diepvries in de winkels
verkrijgbaar zijn, bestaat het
grootste deel uit groenten
r.ri^lm 60%). Vis- en vispro
ducten vormen met 20
veneens een goed verkocht
«tikel. De diepvrieskip heeft
aa laatste jaren sterk aan
Populariteit gewonnen- De
PPen zorgen nu voor onge
veer 13 o/0 van diepvries-
ibzet. Van bakkerij- en
vieesprodukten, die bijv. in
v. s. en Engeland ook in
'Pvriesvorm verkrijgbaar
Jn, is de Nederlander nog
verstoken.
De omzet van diepvriespro-
uukten beliep vorig jaar 8.300
ton. De verkoop in 1959 be
droeg 6.800 ton.
ENGELSEN DRINKEN
MEER MELK
IN Engeland en Wales is
onder personen boven 16 jaar
een enquête over hun drink
gewoonten gehouden. Van de
ondervraagden had 16 die
zelfde dag melk gedronken.
Bij een dergelijke enquête in
1954 was dit percentage 11.
HET LUIK VAN
LIVIA
VELE vrouwen (en ook
mannen) ondervinden het
gemak van een doorgeefluik
tussen keuken en eetkamer,
dat veel geloop met borden
en pannen bespaart. Eigen
lijk is het vreemd dat zo'n
handig luikje nog slechts in
weinig woningen te vinden
is, omdat het systeem letter
lijk al eeuwen oud is. Om
precies te zijn: het was Livia,
de echtgenote van R ome's
eerste keizer Augustus, die
op het idee van een luik
kwam om het huisho uden
ten paleize wat te verlic hten.
Dat was zeker niet overbodig.
De Romeinse eetgewoonten
waren op z'n minst ge;:egd
nogal eigenaardig. Nu eens
at men in dit vertrek, de
andere keer nuttigde innen
het maal een verdieping
hoger of in een ver afgelegen
hoek van het huis. Livia was
zo schrander om tussen alle
vertrekken, die aan eetka
mers grensden en als keuken
werden gebruikt, openingen
te laten maken zodat spijzen
en dranken snel en warm
konden worden opgediend.
Wie het niet gelooft, kan zich
in de ruïnes van Augustus'
paleis op de Palatijnse heu
vel in Rome ervan overtui
gen.
MEER VOEDINGS-
WAARDE IN GEWONE
KAAS
DE Engelse consumenten
bond heeft bere'cend dat drie
gewone kaassoo.rten meer ca-
loriën per ons bevatten dan
duurdere soortfm en de mees
te merken sme or kaas. De En
gelsen krijgen dus, wat de
kaas betreft, meer voedings
waarde voor minder geld.
Het gehalte proteïne is bij
de drie gewoonste soorten
kaas een 15 °/o hoger dan bij
de luxere soorten en 7080
hoger dan bij de diverse soor
ten smeerkaas. Ook het per
centage calcium van gewone
kaassoorten ligt hoger dan
bij smeerkaas.
APPELCAKES (in caisses)
of kleine appelcakes.
100 gr. zelfrijzend bakmeel,
100 gr. boter, 100 gr. suiker,
2 eieren, 1 appel, 50 gr. ro
zijnen, Va citroen, kaneel,
zout, 2 lepels basterdsuiker.
De appel snipperen en met de
rozijnen, kaneel, citroensap en
basterdsuiker wegzetten. De bo
ter met de suiker romig roeren.
Iets zout en één voor één de
eieren erdoor kloppen. Het ge
heel nog 15 min. doorkloppen
en er daarna het gezeefde bak
meel doorscheppen.
Iets cakebeslag in een papie
ren caisse (houdt er rekening
mee, dat het beslag rijst!) doen
en bovenop een lepel van het
appelmengsel leggen. De cakes
in 20 min. in een matig warme
oven gaar bakken.
WARME BROOD- OF
GRIESMEELPUDDING
150 gr. oud witbrood zonder
korst of 80 gr. griesmeel, 4
dl melk, 40 gr. boter, 70 gr.
suiker, citroensap, 3 eieren,
50 gr. amandelen of rozijnen,
iets zout.
De melk aan de kook bren
gen, het brood erin brokkelen
of het griesmeel droog ver
mengd met wat suiker erin
strooien, een zeer dikke pap er
van koken, de fijngehakte rozij
nen of amandelen, de losgeklop
te eierdooiers, de boter, citroen
sap, suiker en zout erdoor roe
ren en tot slot het stijfgeslagen
eiwit er voorzichtig aoorscnep-
pen. Een goed sluitende, niet
lekkende vorm zorgvuldig met
boter besmeren en met paneer
meel of bloem bestrooien, voor
niet meer dan met de pud
dingmassa vullen en in kokend
water plaatsen (het water moet
één vingerbreed onder de rand
blijven en mag maar zachtjes
koken). De pudding l'/a uur
laten koken, de geopende vorm
daarna enkele minuten in een
lauwwarme oven plaatsen, waar
door de pudding van de zijkan
ten en bodem loslaat, op een
verwarmde schotel keren en
meteen opdienen.
zicht. Het dient goed gewas
sen te worden, maar niet
met een washandje, neen,
met goede zeep en met de
vingers masseren. Kunt u
niet tegen zeep, dan kan ook
een mengsel van kamfer-
spiritus en alcohol goede
diensten bewijzen. Ook een
plak citroen of komkommer
kan de huid grondig reini
gen. Een laagje nachtcrème
zal de huid behoeden voor
uitdrogen 's nachts.
EEN CENTILITER
HOE raar het misschien
ook mag klinken, maar een
uitstekend schoonheidsmid
del ismelk, hoe eenvou
dig dit ook lijkt. Een rood
verbrande huid zal door
melk dadelijk verzacht wor
den. De door regen, kou en
wind ruw geworden ge
zichtshuid wordt weer zacht
en soepel door haar te bet
ten met een watje, gedrenkt
in melk.
Afgeroomde melk kan bij
zonder goed gebruikt wor
den voor de ogen. Een badje
van melk maakt vermoeide
ogen weer beter. Bovendien
groeien de wimpers door
het vet van de melk.
Na zo'n behandeling kun
nen wij met een gerust hart
gaan slapen, we zullen ont
waken met een schone frisse
huid en een lichte dagelijkse
make-up dient dan om ons
gezonde velletje te bescher
men.
Behalve het gezicht heb
ben onze ledematen ook ge
regeld verzorging nodig. Nu
het koude jaargetijde weer
komt, is het wel goed te
weten dat rode en ruwe han
den weer blank en zacht
worden, door ze met wat
melk in te wrijven. Gezwol
len hielen, die soms 's win
ters zoveel pijn veroorzaken,
worden 's avonds ingesmeerd
met wat jodiumtinctuur.
Verzorg uw huid goed, het
is van het grootste belang.
Melk kan uw trouwe helper
zijn
SONJA.
(Nadruk verboden).
(Adv.)
Horlogemaker Juwelier
NIeuwstraat 14 Terneuzen
Telefoon 01150 2284
ER zijn van die vrouwen, die je beslist
Vr bewonderen kunt, omdat ze zich zo goed
ir weten te kleden. En dat niet alleen; ze
zijn er ook precies van op de hoogte, wat
■k ze bij elke speciale gelegenheid aan moe-
4r ten trekken. Ze zijn, waar je ze ook ont-
moet, correct, in de puntjes verzorgd;
-fr kortom tot in de toppen van haar vingers
4r „dame". Behalve thuis
Ja, dat is bepaald teleurstellend, dat som
mige van deze zelfde dames het voor thuis
niet de moeite waard vinden aan enige eti-
kette vast te houden. Ik zal de laatste zijn
die beweert, dat een vrouw thuis altijd als
een opgeprikte modepop moet rondlopen,
alsof ze doorlopend hoog bezoek verwacht.
HIJ EN ZIJ
Ik loop zelf veel te graag in een lekkere
warme trui of iets dergelijks rond. Maar dat
is iets anders dan dingen te bewaren, die
eigenlijk allang afgedankt en aan de vodde-
man meegegeven hadden moeten worden,
omdat ze „thuis" nog best gedragen kunnen
worden, als er „niemand" is.
WIE IS EIGENLIJK DIE „NIEMAND"?
DAT „niemand" wel een heel onelegante
aanduiding is voor haar eigen man, komt in
zulke vrouwen blijkbaar niet op. En toch is
hij precies dezelfde man, voor wie ze zich
Vroeger, toen ze hem nog wilden winnen, niet
mooi genoeg konden maken
Nu hij echter haar „bezit" is, ach nu komt
het er niet op aan, dat hij haar 's morgens
met een hoofd vol krulspelden en in een
slonzige peignoir vol vlekken aan het ontbijt
ziet verschijnen.
Werkelijk zulke vrouwen zijn niet te be
grijpen. Er is toch ook in het huwelijk nog
zo iets als etikette. Je kunt je toch maar niet
laten gaan, omdat je nu eenmaal getrouwd en
ELLY MARTINS.
dus „eigen" genoeg met elkaar bent. Ik geloof
oprecht, dat dit éen van de redenen kan zijn,
waarop een huwelijk kans loopt te stranden,
dat je tè eigen met elkaar wordt; dat er geen
enkele gêne meer bestaat; dat het schaamte
gevoel vervlakt en je tegenover elkaar de
grenzen van het fijne en betamelijke uit het
oog verliest.
„HET IS TOCH MIJN MAN MAAR!"
„ALS je getrouwd bent, hoef je geen gehei
men voor elkaar te hebben". Alles goed en
wel, maar ik geloof, dat zodra een vrouw geen
enkel „geheim" meer voor haar man bewaart,
hij niet alleen zijn belangstelling voor haar
verliest, maar dat de mogelijkheid niet uitge
sloten is, dat een man iets tegen zijn vrouw
gaat krijgen. Er bestaan dingen, die nu een
maal niet verheffend voor een ander zijn om
te aanschouwen, zoals toiletgeheimen die men
zelfs voor de levenspartner verbergt, juist uit
egard voor hem. Op die manier behoudt ieder
wat van de illusie, nietwaar?
Laat iemand zich er toch niet vanaf maken
met te zeggen: „Waarom zou ik me generen?
Het is toch mijn man maar 1"
Vreemd, dat men niet voelt, hoe vernede
rend het woordje „maar" in dit verband is.
Het moet misschien als een waardering klin
ken; zoiets van: „Hij is mijn tweede ik", maar
in feite is het gebrek aan consideratie. Voor
hem, de levensgezel, voor wie het beste niet
goed genoeg zou behoren te zijn, komt het er
zo nauw niet op aan, want hij is „maar" mijn
man! En laten zulke vrouwen zich dan ook
niet beklagen, als hij het niet de moeite
waard vindt, zich 's zondags te scheren en hij
er op z'n onsmakelijkst bijloopt, omdat hij
niet naar kantoor hoeft en „maar" thuis blijft.
Ziet u, dat zijn dingen, die ik gebrek aan
egards en huwelijksetikette noem. Het leven
wordt er een duffe boel door, dat zie je aan
de verveelde gezichten van zulke mensen. Ze
hebben verleerd elkaar het hof te maken,
omdat ze „maar" eikaars man en vrouw zijn!
(Nadruk verboden.)
CANADESE MODE
Dit zijn twee modellen, die veel
bewondering oogstten op een
modeshow van Canadese kleding,
welke in Toronto is gehouden.
Links een pakje voor de middag
van zwartwitte tweed, dat boven
een plooirok een zeer lage, taille
heeft. Rechts een cocktailjurk
van champagne-kleurige zijden
peau de suêde. De mantilla en
de versiering van het lijfje zijn
van zwarte chantilly-kant.
EN WACHT NIET
Q TOT (LAAT) IN
'T VOORJAAR!
VEELAL wordt pas in 't voor
jaar, als het prille groen al
weer uitloopt, gescheurd en
verplant. Het is beter dit te
doen onmiddellijk na de bloei
in de zomer, of nu in 't na
jaar en tijdig vóór de vorst in
valt. Daarmee voorkomen wij
vertraging in de ontwikkeling
van de nieuwe wortels en de
jonge scheuten.
Ook is het nu de tijd, kale stuk
ken van gestorven vaste plan
ten in de border weer aan te
vullen. Vaste planten die veel
te groot geworden zijn, moe
ten uiterlijk in november in
stukken verdeeld worden. De
buitenste stukken zijn de bes
te. Planten met een door
snede van 40 cm en meer
geven veel minder bloemen
dan jonge krachtige stukken.
Immers de binnenste stengels
van zo'n grote klomp krijgen
nooit genoeg vocht, voedsel,
licht en lucht om zich te kun
nen ontwikkelen.
De verschillende werkzaam
heden zijn als volgt: planten
uitgraven, verdelen en inkui
len. De gemaakte gaten invul
len met goede grond, de kale
plaatsen omspitten en bemes
ten, de ingekuilde planten
weer inplanten, de aangetrap
te plekken met de vork weer
los maken. De gehele border
wat kunstmestkorrels geven,
iedere uitgebalanceerde meng-
mest is goed.
Heel veel vaste planten kan men
het beste delen direct na de
bloei, of de bloei nu valt in
maart of in augustus. Na de
bloei uitgraven, als ze te lang
zijn terugsnijden, delen en
weer opplanten. Zorg echter
wel dat de wortels niet aan de
zon worden blootgesteld, daar
kunnen ze niet tegen. Daarom
zijn de lange zomeravonden
voor de amateur-tuinier de
aangewezen tijd voor dit werk.
Na het planten het plantgat
vol water gieten en de pas ge
plante plant met de hand wat
heen en weer schudden, opdat
de grond tussen elk worteltje
komt. Dit heet in een vak
term plempen.
Vele vaste planten kunnen ook
uit zaad gekweekt worden. U
zaait deze het beste einde
april, de zaailingen worden
dan op een vruchtbaar bed
einde mei, begin juni ver-
speend, ze zijn dan een jaar
later broeibaar. Dit doet men
met planten welke zich slecht
laten scheuren.
(Nadruk verboden.)
(Adv.)
andere zenuw-middelen, zelfs de
duurste welke er zijn, dan komt U tóch
terug op Mijnhardt's Zenuwtabletten,
omdat deze Uw zenuwen vlug kal
meren, U rustiger stemmensen de
zenuwen meester doen blijven.
Zowel kinderen als volwasse
nen dienen juist in de winter
veel vitamine C tot zich te
nemen, baby's niet te verge
ten. Vele kwalen kunnen het
gevolg zijn van gebrek aan
vitamine C.
i Ongelooflijk vitaminerijk zijn
rozebottels. Hier kunt u jam
van maken of kopen, die
uitermate gezond is.
I Bloemkool, spruitjes en boe
renkool blinken uit wat be
treft de groenten.
i Aardappelen leveren veel vi
taminen door de hoeveelheid,
die wij er van eten, vooral de
nieuwe. Tegen het eind van
het aardappelseizoen bevatten
de oude aardappelen maar
zeer weinig vitaminen.
I De waarde van de drie ge
noemde produkten als leve
ranciers van vitamine C kan
verminderen, als men een
verkeerde bereidingswijze toe
past. Het vitaminegehalte
wordt geschaad door: a) ver
hitten, b) koken met veel wa
ter, c) opwarmen, d) fijn ge
sneden in water laten staan
en e) fijn gesneden op een
warme plaats bewaren.
I Men doet er goed aan de vol
gende bereidingswijze in acht
te nemen; a) vruchten liefst
rauw gebruiken, b) groenten
regelmatig rauw te gebrui
ken, c) groenten en aardap
pelen kort voor het gebruik
schoon te maken, d) groenten
niet langer koken dan strikt
noodzakelijk Is, e) groenten
en aardappelen koken met
weinig of aanhangend water,
f) groenten niet te te stoven
en g) groenten en aardappe
len niet op te warmen.
1 Kleuter» verdragen veelal
geen rauwe groenten. Baby's
die borstvoeding krijgen, zijn
wat betreft vitamine C ge
bruik afhankelijk van de hoe
veelheid, die hun moeder ge
bruikt. Indien de moeder vol
doende vitaminerijke produk
ten eet, profiteert haar baby
hiervan. Het dagelijks rant
soen voor de moeder moet
zijn (minimaal) een behoor
lijke portie aardappelen EN
ongeveer 250 gram groente
EN een boterham met roze-
botteljam OF 1 sinaasappel,
OF 1 ons aardbeien OF 1 ons
aalbessen OF V» grape fruit.
Sinaasappelen, citroenen en
alles wat men uitgeperst ge
bruikt, moet men gereedma
ken zeer kort voor het ge
bruik, anders verliest het
fruit zijn waarde als vitami
nebron.
(Nadruk verboden.)