iRSS enu vast de week Ook van die puistjes in je gezicht? MELK als schoonheidsmiddel aius-ffa-c Scheur NU r ija&t<U ftouw Over huwelijksetiquette gesproken GEMANSE Weinig belangstelling voor diepvriesvlees Vari de Ree TIPS VOL VITAMINEN >TRAAT 51-53 F O O X 2257 V E U Z E N Probeer eens rdag 11 november TQfij 19DD11 :o<a»»s®c8s»»»sw Zaterdag 11 november 1961 DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 GA DAN NIET BIJ DE PAKKEN NEERZITTEN OM DE DUIZEND WEKEN HEB je ook last van die zogenaamde jeugdpuistjes? Voor menige jongeman en voor menig jong meisje zijn die ontsieringen aanleiding tot stil verdriet en voortdurend gepieker. De ontstekingsprocesjes vertonen zich vooral op de rug, maar en dat is heel wat onplezieriger ze bevinden zich ook vaak in het gezicht: op de wang en op de kin. MEDISCHE BEHANDELING GEWENST ALS de wekker afloopt springen (nou jasprin gen eigenlijk niet) wij uit ons bed; wassen en aan kleden is in een wip ge beurd. Even voor de spiegel, een laag crème op het ge zicht, een paar aaien met de poederdoos en dan de lip penstift. Wij zijn weer klaar voor onze dagtaak. Ja, zó gaat het in vele ge vallen! Kleine ongerechtig heden als rimpels en vlek ken worden deskundig ver borgen onder poeder en crème. Maar, dat gaat maar korte tijd goed, op de duur kunnen dergelijke opper vlakkige schoonheidsmidde len het kwaad niet tegen houden. Want met het was sen van onze huid alleen zijn wij er niet. Er blijft meer vuil in de poriën ach ter dan u denkt en dit blijft verborgen onder de crème en de poeder. Daar komt later veel narigheid van. Wilt u dit voorkomen, dan dient u 's avonds werkelijk een kwartiertje aan uw huid te besteden. Wij beginnen met het ge- EEN onzer hoogleraren in de geneeskunde, een huidarts, heeft er al verschillende malen op gewezen, dat de doktoren deze puistjes niet als onbetekenende afwijkingen mogen opvatten. Weliswaar zijn die jeugdpuistjes helemaal niet gevaarlijk, maar de jongelui die er mee tobben, zijn dikwijls zwaar gehan dicapt. Daarom is het gewenst de puistjesvorming bij jonge mensen deugdelijk te bestrijden. „Als men afwacht tot ze vanzelf verdwijnen, hetgeen op later leeftijd heel goed kan gebeuren, heeft die afwijking meestal ge durende geruime tijd de levensvreugde van onze grote jongens en meisjes onderdrukt", aldus ongeveer de mening van een bij uitstek cieskundige. NIET ZELF AAN PEUTEREN HEB je óók last van deze narigheid, aarzel dan niet en ver voeg je bij de dokter. Dan heb je meer kans om er af te komen dan dat ]e er alsmaar aan zit te peuteren. Bij een medische behandeling zal er eerst naar worden ge streefd, bestaande ontstekingen en reeds gevormde abcesjes in de huitot genezing te brengen. Daarnaast zal worden gepro beerd de overdadig huidsmeer vormende kliertjes tot de orde te roepen. Naast plaatselijke behandelingen komen ook meer algemene maatregelen in aanmerking om deze puistjes doeltreffend te bestrijden- Er is namelijk gebleken, dat het niet onverschillig is hoo zulke patiënten zich voeden. Door het gebruik van varkensvlees, van veel meelkost, zoetig heid en kruiden worden de afwijkingen dikwijls erger. Wie dat weet, kan daar zijn voordeel mee doen, door deze voedings middelen uit het menu te schrappen. NAAR BUITEN VERDER heeft veel buitenshuis komen en lichaamsbeweging nemen een gunstige invloed. Het beoefenen van een buitensport is dus een heel geschikt hulpmiddel bij de bestrijding van jeugdpuistjes. Vanzelfsprekend ligt het niet in mijn bedoeling om te bevor- derer dat er over één enkel puistje een geweldig alarm wordt gemaakt. Komen er echter meer en zijn ze hardnekkig, dan weet je nu de weg. Misschien kan de huisdokter met eenvoudige middelen al spoedig verbetering in de toestand brengen. Valt het resulaat van zijn behandeling tegen of, wat ook mogelijk is, heeft de huisarts geen zekerheid over de aard van de afwijking er komen namelijk ook wel andere uitslagen in het gezicht voor en die vereisen speciale behandeling dan zal deze zelf wel voor stellen dat je eens een bezoek aan een huidarts brengt. Diverse krachtige nieuwe medikamenten brengen uitkomst als met een voudiger middelen niet voldoende wordt bereikt. dr. ELISABETH VOLKNER. Met de kou komt weer het verlangen naar verwarmende soepen en warme nagerech ten. Onze ouderwetse warme puddingen met daarbij een koude saus met een contras terende kleur en smaak kun nen het repertoire desserts weer komen vergroten en ook de fijne zoete soufflé, die men uit angst voor inzakken, dus mislukken, vaak niet durft klaar te maken, zou nu ook weer op z'n plaats zijn Zo'n soufflé kan beslist een succes zijn wanneer men zich precies aan het recept houdt en hem voor tocht be hoedt door hem, zodra hij uit de oven komt, afgedekt met een warm gemaakte schone theedoek, op te die nen. ZONDAG: Amerikaanse sla; hamschnitzels, witlof, aard appelen appelcakes. MAANDAGRoerei, schorse neren, aardappelpuree; war me broodpudding. DINSDAGPaprikarijstschotel met kaas, gesmoorde toma ten; karnemelkpudding (bo nen in de week zetten). WOENSDAGBruine bonen, aardappelen, appelmoes, spek; vanillesouffié. DONDERDAGRunderrolle tjes, bloemkool, gebakken aardappelen; appelyoghurt. VRIJDAGStoofschotel, aard appelen, spruitjes en poulet of kaas; flensjes. ZATERDAG: Bloemkoolsoep; hangop of Bulgaarse yo ghurt met vruchten. HET Bedrijfschap Slagers- bednjf verwacht niet dat vlees als diepvriesprodukt binnen afzienbare tijd bij slagerijen verkrijgbaar zal zijn. Men baseert deze mening op de negatieve uitkomst van een proef met de verkoop van bevroren vlees, welke reeds jaren geleden bij Amster damse slagers werd genomen. Er bleek toen bij de huis vrouwen weinig belangstel ling te bestaan. Het Bedrijf schap meent dat in ons land, waar bijna elke huisvrouw een slagerswinkel dicht bij woning heeft, de be- - ot isaan aiepvriesvlees hiet B(;l®ndien zijn de slagers De mogelijkheden om vlees te bevriezen en te verkopen zijn er overigens wel. m Lim burg hebben enkele kruide- mersbedrijven hun assorti ment met bevroren vlees uit gebreid. Sommige handelen daarmee in strijd met de vleeskeuringswet, omdat hun winkels niet voldoen aan de eisen die deze wet stelt ten aanzien van de ruimten waarin vlees verkocht mas worden. DIEPVRIESOMZET GESTEGEN VAN alle produkten, die als diepvries in de winkels verkrijgbaar zijn, bestaat het grootste deel uit groenten r.ri^lm 60%). Vis- en vispro ducten vormen met 20 veneens een goed verkocht «tikel. De diepvrieskip heeft aa laatste jaren sterk aan Populariteit gewonnen- De PPen zorgen nu voor onge veer 13 o/0 van diepvries- ibzet. Van bakkerij- en vieesprodukten, die bijv. in v. s. en Engeland ook in 'Pvriesvorm verkrijgbaar Jn, is de Nederlander nog verstoken. De omzet van diepvriespro- uukten beliep vorig jaar 8.300 ton. De verkoop in 1959 be droeg 6.800 ton. ENGELSEN DRINKEN MEER MELK IN Engeland en Wales is onder personen boven 16 jaar een enquête over hun drink gewoonten gehouden. Van de ondervraagden had 16 die zelfde dag melk gedronken. Bij een dergelijke enquête in 1954 was dit percentage 11. HET LUIK VAN LIVIA VELE vrouwen (en ook mannen) ondervinden het gemak van een doorgeefluik tussen keuken en eetkamer, dat veel geloop met borden en pannen bespaart. Eigen lijk is het vreemd dat zo'n handig luikje nog slechts in weinig woningen te vinden is, omdat het systeem letter lijk al eeuwen oud is. Om precies te zijn: het was Livia, de echtgenote van R ome's eerste keizer Augustus, die op het idee van een luik kwam om het huisho uden ten paleize wat te verlic hten. Dat was zeker niet overbodig. De Romeinse eetgewoonten waren op z'n minst ge;:egd nogal eigenaardig. Nu eens at men in dit vertrek, de andere keer nuttigde innen het maal een verdieping hoger of in een ver afgelegen hoek van het huis. Livia was zo schrander om tussen alle vertrekken, die aan eetka mers grensden en als keuken werden gebruikt, openingen te laten maken zodat spijzen en dranken snel en warm konden worden opgediend. Wie het niet gelooft, kan zich in de ruïnes van Augustus' paleis op de Palatijnse heu vel in Rome ervan overtui gen. MEER VOEDINGS- WAARDE IN GEWONE KAAS DE Engelse consumenten bond heeft bere'cend dat drie gewone kaassoo.rten meer ca- loriën per ons bevatten dan duurdere soortfm en de mees te merken sme or kaas. De En gelsen krijgen dus, wat de kaas betreft, meer voedings waarde voor minder geld. Het gehalte proteïne is bij de drie gewoonste soorten kaas een 15 °/o hoger dan bij de luxere soorten en 7080 hoger dan bij de diverse soor ten smeerkaas. Ook het per centage calcium van gewone kaassoorten ligt hoger dan bij smeerkaas. APPELCAKES (in caisses) of kleine appelcakes. 100 gr. zelfrijzend bakmeel, 100 gr. boter, 100 gr. suiker, 2 eieren, 1 appel, 50 gr. ro zijnen, Va citroen, kaneel, zout, 2 lepels basterdsuiker. De appel snipperen en met de rozijnen, kaneel, citroensap en basterdsuiker wegzetten. De bo ter met de suiker romig roeren. Iets zout en één voor één de eieren erdoor kloppen. Het ge heel nog 15 min. doorkloppen en er daarna het gezeefde bak meel doorscheppen. Iets cakebeslag in een papie ren caisse (houdt er rekening mee, dat het beslag rijst!) doen en bovenop een lepel van het appelmengsel leggen. De cakes in 20 min. in een matig warme oven gaar bakken. WARME BROOD- OF GRIESMEELPUDDING 150 gr. oud witbrood zonder korst of 80 gr. griesmeel, 4 dl melk, 40 gr. boter, 70 gr. suiker, citroensap, 3 eieren, 50 gr. amandelen of rozijnen, iets zout. De melk aan de kook bren gen, het brood erin brokkelen of het griesmeel droog ver mengd met wat suiker erin strooien, een zeer dikke pap er van koken, de fijngehakte rozij nen of amandelen, de losgeklop te eierdooiers, de boter, citroen sap, suiker en zout erdoor roe ren en tot slot het stijfgeslagen eiwit er voorzichtig aoorscnep- pen. Een goed sluitende, niet lekkende vorm zorgvuldig met boter besmeren en met paneer meel of bloem bestrooien, voor niet meer dan met de pud dingmassa vullen en in kokend water plaatsen (het water moet één vingerbreed onder de rand blijven en mag maar zachtjes koken). De pudding l'/a uur laten koken, de geopende vorm daarna enkele minuten in een lauwwarme oven plaatsen, waar door de pudding van de zijkan ten en bodem loslaat, op een verwarmde schotel keren en meteen opdienen. zicht. Het dient goed gewas sen te worden, maar niet met een washandje, neen, met goede zeep en met de vingers masseren. Kunt u niet tegen zeep, dan kan ook een mengsel van kamfer- spiritus en alcohol goede diensten bewijzen. Ook een plak citroen of komkommer kan de huid grondig reini gen. Een laagje nachtcrème zal de huid behoeden voor uitdrogen 's nachts. EEN CENTILITER HOE raar het misschien ook mag klinken, maar een uitstekend schoonheidsmid del ismelk, hoe eenvou dig dit ook lijkt. Een rood verbrande huid zal door melk dadelijk verzacht wor den. De door regen, kou en wind ruw geworden ge zichtshuid wordt weer zacht en soepel door haar te bet ten met een watje, gedrenkt in melk. Afgeroomde melk kan bij zonder goed gebruikt wor den voor de ogen. Een badje van melk maakt vermoeide ogen weer beter. Bovendien groeien de wimpers door het vet van de melk. Na zo'n behandeling kun nen wij met een gerust hart gaan slapen, we zullen ont waken met een schone frisse huid en een lichte dagelijkse make-up dient dan om ons gezonde velletje te bescher men. Behalve het gezicht heb ben onze ledematen ook ge regeld verzorging nodig. Nu het koude jaargetijde weer komt, is het wel goed te weten dat rode en ruwe han den weer blank en zacht worden, door ze met wat melk in te wrijven. Gezwol len hielen, die soms 's win ters zoveel pijn veroorzaken, worden 's avonds ingesmeerd met wat jodiumtinctuur. Verzorg uw huid goed, het is van het grootste belang. Melk kan uw trouwe helper zijn SONJA. (Nadruk verboden). (Adv.) Horlogemaker Juwelier NIeuwstraat 14 Terneuzen Telefoon 01150 2284 ER zijn van die vrouwen, die je beslist Vr bewonderen kunt, omdat ze zich zo goed ir weten te kleden. En dat niet alleen; ze zijn er ook precies van op de hoogte, wat ■k ze bij elke speciale gelegenheid aan moe- 4r ten trekken. Ze zijn, waar je ze ook ont- moet, correct, in de puntjes verzorgd; -fr kortom tot in de toppen van haar vingers 4r „dame". Behalve thuis Ja, dat is bepaald teleurstellend, dat som mige van deze zelfde dames het voor thuis niet de moeite waard vinden aan enige eti- kette vast te houden. Ik zal de laatste zijn die beweert, dat een vrouw thuis altijd als een opgeprikte modepop moet rondlopen, alsof ze doorlopend hoog bezoek verwacht. HIJ EN ZIJ Ik loop zelf veel te graag in een lekkere warme trui of iets dergelijks rond. Maar dat is iets anders dan dingen te bewaren, die eigenlijk allang afgedankt en aan de vodde- man meegegeven hadden moeten worden, omdat ze „thuis" nog best gedragen kunnen worden, als er „niemand" is. WIE IS EIGENLIJK DIE „NIEMAND"? DAT „niemand" wel een heel onelegante aanduiding is voor haar eigen man, komt in zulke vrouwen blijkbaar niet op. En toch is hij precies dezelfde man, voor wie ze zich Vroeger, toen ze hem nog wilden winnen, niet mooi genoeg konden maken Nu hij echter haar „bezit" is, ach nu komt het er niet op aan, dat hij haar 's morgens met een hoofd vol krulspelden en in een slonzige peignoir vol vlekken aan het ontbijt ziet verschijnen. Werkelijk zulke vrouwen zijn niet te be grijpen. Er is toch ook in het huwelijk nog zo iets als etikette. Je kunt je toch maar niet laten gaan, omdat je nu eenmaal getrouwd en ELLY MARTINS. dus „eigen" genoeg met elkaar bent. Ik geloof oprecht, dat dit éen van de redenen kan zijn, waarop een huwelijk kans loopt te stranden, dat je tè eigen met elkaar wordt; dat er geen enkele gêne meer bestaat; dat het schaamte gevoel vervlakt en je tegenover elkaar de grenzen van het fijne en betamelijke uit het oog verliest. „HET IS TOCH MIJN MAN MAAR!" „ALS je getrouwd bent, hoef je geen gehei men voor elkaar te hebben". Alles goed en wel, maar ik geloof, dat zodra een vrouw geen enkel „geheim" meer voor haar man bewaart, hij niet alleen zijn belangstelling voor haar verliest, maar dat de mogelijkheid niet uitge sloten is, dat een man iets tegen zijn vrouw gaat krijgen. Er bestaan dingen, die nu een maal niet verheffend voor een ander zijn om te aanschouwen, zoals toiletgeheimen die men zelfs voor de levenspartner verbergt, juist uit egard voor hem. Op die manier behoudt ieder wat van de illusie, nietwaar? Laat iemand zich er toch niet vanaf maken met te zeggen: „Waarom zou ik me generen? Het is toch mijn man maar 1" Vreemd, dat men niet voelt, hoe vernede rend het woordje „maar" in dit verband is. Het moet misschien als een waardering klin ken; zoiets van: „Hij is mijn tweede ik", maar in feite is het gebrek aan consideratie. Voor hem, de levensgezel, voor wie het beste niet goed genoeg zou behoren te zijn, komt het er zo nauw niet op aan, want hij is „maar" mijn man! En laten zulke vrouwen zich dan ook niet beklagen, als hij het niet de moeite waard vindt, zich 's zondags te scheren en hij er op z'n onsmakelijkst bijloopt, omdat hij niet naar kantoor hoeft en „maar" thuis blijft. Ziet u, dat zijn dingen, die ik gebrek aan egards en huwelijksetikette noem. Het leven wordt er een duffe boel door, dat zie je aan de verveelde gezichten van zulke mensen. Ze hebben verleerd elkaar het hof te maken, omdat ze „maar" eikaars man en vrouw zijn! (Nadruk verboden.) CANADESE MODE Dit zijn twee modellen, die veel bewondering oogstten op een modeshow van Canadese kleding, welke in Toronto is gehouden. Links een pakje voor de middag van zwartwitte tweed, dat boven een plooirok een zeer lage, taille heeft. Rechts een cocktailjurk van champagne-kleurige zijden peau de suêde. De mantilla en de versiering van het lijfje zijn van zwarte chantilly-kant. EN WACHT NIET Q TOT (LAAT) IN 'T VOORJAAR! VEELAL wordt pas in 't voor jaar, als het prille groen al weer uitloopt, gescheurd en verplant. Het is beter dit te doen onmiddellijk na de bloei in de zomer, of nu in 't na jaar en tijdig vóór de vorst in valt. Daarmee voorkomen wij vertraging in de ontwikkeling van de nieuwe wortels en de jonge scheuten. Ook is het nu de tijd, kale stuk ken van gestorven vaste plan ten in de border weer aan te vullen. Vaste planten die veel te groot geworden zijn, moe ten uiterlijk in november in stukken verdeeld worden. De buitenste stukken zijn de bes te. Planten met een door snede van 40 cm en meer geven veel minder bloemen dan jonge krachtige stukken. Immers de binnenste stengels van zo'n grote klomp krijgen nooit genoeg vocht, voedsel, licht en lucht om zich te kun nen ontwikkelen. De verschillende werkzaam heden zijn als volgt: planten uitgraven, verdelen en inkui len. De gemaakte gaten invul len met goede grond, de kale plaatsen omspitten en bemes ten, de ingekuilde planten weer inplanten, de aangetrap te plekken met de vork weer los maken. De gehele border wat kunstmestkorrels geven, iedere uitgebalanceerde meng- mest is goed. Heel veel vaste planten kan men het beste delen direct na de bloei, of de bloei nu valt in maart of in augustus. Na de bloei uitgraven, als ze te lang zijn terugsnijden, delen en weer opplanten. Zorg echter wel dat de wortels niet aan de zon worden blootgesteld, daar kunnen ze niet tegen. Daarom zijn de lange zomeravonden voor de amateur-tuinier de aangewezen tijd voor dit werk. Na het planten het plantgat vol water gieten en de pas ge plante plant met de hand wat heen en weer schudden, opdat de grond tussen elk worteltje komt. Dit heet in een vak term plempen. Vele vaste planten kunnen ook uit zaad gekweekt worden. U zaait deze het beste einde april, de zaailingen worden dan op een vruchtbaar bed einde mei, begin juni ver- speend, ze zijn dan een jaar later broeibaar. Dit doet men met planten welke zich slecht laten scheuren. (Nadruk verboden.) (Adv.) andere zenuw-middelen, zelfs de duurste welke er zijn, dan komt U tóch terug op Mijnhardt's Zenuwtabletten, omdat deze Uw zenuwen vlug kal meren, U rustiger stemmensen de zenuwen meester doen blijven. Zowel kinderen als volwasse nen dienen juist in de winter veel vitamine C tot zich te nemen, baby's niet te verge ten. Vele kwalen kunnen het gevolg zijn van gebrek aan vitamine C. i Ongelooflijk vitaminerijk zijn rozebottels. Hier kunt u jam van maken of kopen, die uitermate gezond is. I Bloemkool, spruitjes en boe renkool blinken uit wat be treft de groenten. i Aardappelen leveren veel vi taminen door de hoeveelheid, die wij er van eten, vooral de nieuwe. Tegen het eind van het aardappelseizoen bevatten de oude aardappelen maar zeer weinig vitaminen. I De waarde van de drie ge noemde produkten als leve ranciers van vitamine C kan verminderen, als men een verkeerde bereidingswijze toe past. Het vitaminegehalte wordt geschaad door: a) ver hitten, b) koken met veel wa ter, c) opwarmen, d) fijn ge sneden in water laten staan en e) fijn gesneden op een warme plaats bewaren. I Men doet er goed aan de vol gende bereidingswijze in acht te nemen; a) vruchten liefst rauw gebruiken, b) groenten regelmatig rauw te gebrui ken, c) groenten en aardap pelen kort voor het gebruik schoon te maken, d) groenten niet langer koken dan strikt noodzakelijk Is, e) groenten en aardappelen koken met weinig of aanhangend water, f) groenten niet te te stoven en g) groenten en aardappe len niet op te warmen. 1 Kleuter» verdragen veelal geen rauwe groenten. Baby's die borstvoeding krijgen, zijn wat betreft vitamine C ge bruik afhankelijk van de hoe veelheid, die hun moeder ge bruikt. Indien de moeder vol doende vitaminerijke produk ten eet, profiteert haar baby hiervan. Het dagelijks rant soen voor de moeder moet zijn (minimaal) een behoor lijke portie aardappelen EN ongeveer 250 gram groente EN een boterham met roze- botteljam OF 1 sinaasappel, OF 1 ons aardbeien OF 1 ons aalbessen OF V» grape fruit. Sinaasappelen, citroenen en alles wat men uitgeperst ge bruikt, moet men gereedma ken zeer kort voor het ge bruik, anders verliest het fruit zijn waarde als vitami nebron. (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1961 | | pagina 9