MELK KAN GEEN DAGLICHT ZIEN
EEN
WAARHEID
ALS
EEN
KOE:
ROOM
BOTER
DOE NOG
MEER
Is't lekkerste,
't gezondste,
puur natuur
dus
nooit te duur!
COUPON Invullen met blokletters en onder bijsluiting van post
SEPTEMBER: een béste
kaas-maand
Doek helpt al, maar
koelkast is ideaal
Zeventig kaashapjes
in nieuwe brochure
- j NAJAARSBEU
Hoe onvriendelijk het ook mag klinken:
Helderse M-Brigadiers
bezochten Rijswijk
ADVERTENTIE
elKi
Zonder koelkast
SCAMPI
PREISOEP
ledereen houdt van kaas.
Maar iedereen heeft ook zijn
voorkeur. En dat is goed zo.
Want Neerlands kaas is
waard gekeurd en gekozen
te worden. Het proeven en
uitzoeken is al een plezier
op zichzelf.
Wat een rij kdom aan soorten
en smaken biedt onsdit
wereldberoemde
Nederlandse zuiveTprodukt!
Wie „jonge" wil,
wie „belegen" wil,
wie „oude" verkiest.
hij vindt altijd de kaas
naarzijn gading...
zacht en romig of heerlijk
pikant. Kaasom het hart
aan op te halen!
Voor de zondt
Zaterdag 9 september 10
door Alexander Pol a
Goede melk behoeft
geen krans
Oud Nederl, Spreekwoord)
Als er melk Is In de
kan,Is er wijsheid In
de man
(Oeroude Wijsheid)
Melk: de juiste kan
op de juiste plaats
(Bekende Zegswijze)
"Wie flink is staat
zijn kannetje
(Zegswijze bij de Melk-
Brigade)
Een pakje van mijn
hart
(tenminste als bet
roomboter is)
Opvallend was. dat tijdens
de jongste Vierdaagse njelk
boven andere dranken als dorst-
lesser werd verkozen. Vele wan
delaars droegen melk met zich
mee in veldflessen.
Nude maand september weer
is aangebroken zullen o.ra.
op de 2500 kaasboerderijen
die ons land nog rijk is door
de boerinnen en hiui nijvere
dochters worden begonnen
met het opzetten van de be
faamde scptcmberk'aas.
Binds de grijze oudheid geniet
speciaal deze Nederlandse
kaassoort de grootste ver
maardheid. In tegenstelling
tot een „consumptie-kaas" -
een kaas die vijf a zes weken
"wordt bewaard - is de septem-
"berkaas, zoals dit in vakkrin
gen heet, een uitstekende „be
waar- of oplegkaas".
Er zijn van nature, zoals vak
mensen uit jarenlage ervaring
weten, vooral in deze periode
vele omstandigheden, die tot
de kwaliteit en smaak van de
septemberlcaas bijdragen.
Het wezenlijke kenmerk, waar
door de septemberkaas zich
van de andere kaassoorten on
derscheidt is vooral het romi
ge en pittige aroma bij hogere
Mag ik een boterham
met roomboter
Op z'n vroegst komen de sep-
temberkazen in december op
de markt. Maar pas na Nieuw
jaar komen volgens de lief
hebbers de specifieke eigen
schappen van deze „bewaar-
kaas" goed tot hun recht.
Alleen om de melk al
70 WEL voor
losse als
voor flessen-
melk (en na
tuurlijk ook
v oor melkpro
dukten) geldt
de regel donker bewaard,
koel gedronken: melk, op En
lekkerst''Daarom is dit een
gulden regel voor iedere
huisvrouw.
Beter dan waar ook, be
houdt melk, ons belangrijk
ste levensmiddel, in een
koelkast zijn volle rijkdom
aan voedingsstoffen (koste
lijke vitaminen, eiwitten,
voedingszouten) en daar
door zijn volle heerlijke
smaak. Zo onmisbaar als
melk is in de verstandige
voeding, zo nuttig is de
koelkast in de „verstan
dige" keuken.
TK GELOOF dat de melk v anmorgen, lekkerder was
"dammen tochhcb ik ze ceht niet in. de zon gezet,"
Dit is een-zeker in de zomermaanden - veel geslaakte
verzachting in koelkastloze huishoudens.
Niet alleen vanmelk- en melkprodukten, doch ook van
andere voedingsmiddelen constateert men soms korte
tijd nadat dcZe in huis zijn gehaald, al minder prettig
aandoende smaakverschillen. De oorzaak hiervan ligt
vaak in de „belichting". Wat betreft de melk en melk
produkten: niet alleen direct zonlicht maar zelfs diffuus
daglicht moet worden vermeden.
Indien, een fles consumptiemelk 's zomers aan direct zon
licht wordt blootgesteld, kan reeds na een kwartier een
oxydatiesmaak aan de melk worden waargenomen en is het
vitamine C-gehalte soms na een half uur al nagenoeg ver
dwenen. In diffuus daglicht zal deze achteruitgang in smaak
niet zó snel verlopen, maar het is altijd van belang de melk
niet alleen koel maar ook donker te bewaren.
Op het Nederlands Instituut
voor Zuivelonderzoek (N.I.Z.O.)
te Ede heeft men diverse proe
ven genomen die duidelijk de
ongunstige invloed van licht op
de smaak van melk- en melk
produkten hebben aangetoond.
De proeven werden als volgt
uitgevoerd:
Literflessen met de te onder
zoeken produkten werden in di
rect zonlicht geplaatst. Dit ge-
beurdeopeenzonnigedaginjuni,
omstreeks twee uur 'smiddags.
Van elk produkt werd ook een
controleportie in het donker
bewaard. Na een bepaalde tijd
werd nagegaan of er verschil in
smaak tussen het in het licht
geplaatste produkt en het inhet
donker bewaarde kon worden
waargenomen.
Deze keuringen, waaraan tien
keurders deelnamen, vonden
plaats na belichtingstijden van
30,60,90,120 en 150 min. Hierbij
kwam o.m. vast te staan, dat
yoghurt sterk, maar karnemelk
minder gevoelig voor direct e be
lichting is. Het verschil in
smaak deed zich bij yoghurt na
één uur aan het licht te zijn
blootgesteld reeds voorbij melk
na anderhalf uur en bij karne
melk na twee nur.
Ook wanneer u geen koel
kast bezit kunt u melk goed-
houden. HoeïHlerzijn enkele
adviezen, die u bff goede op
volging wel wat extra moeite
kosten, maar u geld en erger
nis zullen besparen.
Losse melk onmiddellijk na
ontvangst koken en vervol
gens snel koelen (met de
melkkoker in een teiltje met
stromend koud water) en
daarna op de koelste en don
kerste plek die het huis r ij kis
bewaren. Indien u van een
dubbelwandige melkkoker
gebruik maaktdient de vloei
stof na het koken in een ander
vaatwerk te worden overge
daan.: want in zo'n kookappa-
raat blijft de melkveeftelang
warm.
In een lauwwarme omgeving
wordt de melk snel zuur. Daar
om ook moeten melk en andere
melkprodukten op een koele en
donkere plaats worden bewaard.
Men kan de flessen gewoon op
een koele donkere plaats zetten
of naast elkaar in een -emmer
koud water en er een schone
theedoek overheen hangen. De
punten van de doek moeten in
het water hangen, want die
vochtige doek werkt ook alweer
als warmte-onttrekker.
Roomboter kunt u het best op
een donkere en koele plaats be
waren. Het i3 niet nodig om,
zoals in sommige huishoudens
wel wordt gedaan, de boter in
een vochtige doek te wikkelen,
Ook hier geldt: hoedt de boter
voor licht.
Watdekaasaangaat, natuurlijk
is het geen prettig gezicht als ze
te droog wordt of als de plakjes
omkrullen. En dat gevaar bestaat
door onjuiste bewaring. Als men
eenkoelkastheeft, loopt heimet het
uitdrogen, en hardworden van de
kaas zo'n vaart niet, zorg cr alleen
voor dat ze niet tè koud op tafel
komt. Maar ook zonder koelkast
is er een eenvoudige manier om'de
kaas vers te houden. Als u b.v.
voorverpakte kaas koopt doet u
het bestede - meestal plastic-ver
pakking direct bij thuiskomst te
verwijderen. Menwikkelt de kaas
dan in een vochtige, liefst linnen
doek. Dat is alles. LJzult eens zien
hoelekker vers se dan blijft!
Op 1 augustus jf. hebben
ongeveer honderd M-briga-
diers uit Den Helder, vere
nigd Inde K.A.D.A.-club, een
bezoek gebracht aan het
hoofdkwartier van de M-bri-
gade, het Nederlands Zuivel-
burcau te Rijswijk.
Nadat de kinderen het M«
lied hadden gezongen, heette
de directeur vanhet de
heer F. Baart, hen. welkom.
In zijn toespraak memoreerde
hij o.m. de medewerking die de
club sinds zijn oprichting had
verleend hij het inzamelen van
gelden voor liefdadige doelein
den, zoals b.v. voor het polio
fonds. Erkenning voor het vele
goede werk ondervond men ook
bij het gemeentebestuur van
Den Helder, die de K.A.D.A.-
club een clublokaal beschikbaar
stelde, dat ofllcieel door de bur
gemeester geopend werd.
VervolgensbooddeheerBaart,
de leidster, mevrouw J. A. van
der Voort-Van Druniok, de M-
clubvlag en een oorkonde aan,
waarbij de Helderse jongens en
meisjes,het recht werd verleend
zich floers te club van M-briga-
diers in Nederland te noemen.
Later in de ochtend vertrok
ken^naar Wassenaar voor een
bezoek aan een melkinrichting,
's Middags trok de hele club
naar .bén uitspanning en als slot
van dit M-uitje in Den Haag en
omgeving stond een bezoek aan
Madurodam op het programma.
Voor de liefhebbers van
kaas is er goed nieuws. Het
Nederlands Zuivelbureau
heeft in zijn jongste uitgave
niet minder danzeventig lek
kere hapjes opgenomen, alle
maal met behulp van kaas.
Zowel voor de uitgesproken
fijnproevers als voor degenen
die variatie willen brengen
in het gewone, dagelijkse
menu.heefthetzijnnut-, eens
kennis van dit boekje te
nemen.
Wellicht dat deze bron van
culinaire ideeën u de nodige
inspiratie kan geven om in
voorkomende gevallen vlug,
voedzaam en voordelig een
complimenten oogstend
etentje samen te stellen.
U zult dan kunnen vaststellen
dat onze Nederlandse kaassoor
ten zich niet alleen goed lenen
voor broodbelegging, doch dat
zij zichook smakelijklaten ver
werken. Ter illustratie volgen
hier enige recepten, berekend
voor Vier person en.
Vijftig gram bloem en iets
zout ineenkomzevenen eenlos-
geklopte eierdooier, 25 gram
kaaseneenhalvedecilitermelk
er doorheen roeren. Het eiwit
stijf slaan enervoórzichtigdoor-
heen scheppen. Honderd gram
grotegarnalenstukvoorstukin
dit deeg onderdompelen en in
heet frituurvet bakken. Met
cocktailprikkers serveren.
23 gram griesmeel in veertig
gram boter fruiten, 250 gram in
fijna ringen gesneden prei erbij
iiiiiijiirip)iiii ]ii)j>w> iiiiiijVL'ii'ii'iir
Wat gebeurt er als u voor net slapen
gaan een glas melk drinkt? Allereerst
verricht de melk zijn taak van „beste
body-bouwer". Maar dezelfde melk
schenkt bovendien kalmte aan hart
en zenuwen, waardoor u dieper slaapt,
monter opstaat, beter werkt, meer
presteert. Daarom: melk voor 't slapen
gaan (of yoghurt of karnemelk) om met
PEP op te staan, met PEP aan 't werk
te gaan!
doen en kort meesmoren, drie
kwart liter bouillon toevoegen
en het geheel ongeveer twintig
minuten laten koken. De pan
van het vuur nemen. Honderd
gram geraspte kaas erdoor klop
pen en de soep met een scheutje
room of koffiemelk, watcitroen-
sap, zout en paprikapoeder op
smaak afmaken.
Bent u benieuwd naar dit
boekje? Hechts - onderaan op
deze pagina staat, hoe u het in
uw bezit kunt krijgen.
pagina. van jit,t
NEDEKr,anijs zurvecbukeatj
jiijswijk <z.h.)
Boter - wat een mooi woord ii
dat eigenlijk. Een woord dat
al romig smelt op je tong wan
neer je het uitspreekt. Maan
kom. laten we niet poëtisch,
worden, daar zijn de dichters
voor Wij willen U op onzs
manier de lof zingen van dit
edele produkt, waarom ons land.
bekend is van Toronto tot
Tokio. Hit zuivere natuur-
produkt, bereid uit verse, purs
room, van kerngezonde .koeien!
- is niet alleen een van da
allerlekkerste maar ook een van
de allergezondste voedings
middelen die demensheidkent.
Als U roomboter koopt, geeft
U Uw gezin, de rijkdom der
natuur.
zegelster waarde van 25 cent als brief in te zenden aan:
Het Nederlands Zuivelbureau, Cort van der Lindenstraat 7, Rijswijk.
Verzoeke mij een exemplaar te zenden van Uw nieuwste bundel
„70 Kaasrecepten".
naam
straat
woonplaats
r *ton#T
f2.50
Cö«
ri.CO
B
HltBNA.
Hierna. Jezus wetende dat
„alles volbracht was, zeide
"Mii dorst."
Johannes 19
idat „hierna" moeten
„rij ht schenken. Dat g
a omstandigheid aan waaroi
dr Hei e J^zus dorstte. Het kv
heel speciaal „hierna Da J
na" sluit aan bu dat „eii,
Toen Hij dat uitgeroepen
(du" toen Hij lag in de die
de? godvcrlating, toen H>j
7onk in de grondeloosheid
fel) toen riep Hij: „Mij dol
Natuurlijk heeft Hij Zijn ge
kruislijden dooi een vrees
dorst gehad. Maar toen Hij
hel lal. brak de dorst pas i
zijn vreeslijkheid door.
I kwam Hij pasinde volle
branding van de doist te hg
Eu toen wrong pas die kieet
Zijn lippen: „Mij dorst,
geeft aan deze dorst zijn c
lijke lugubere karakter. D
dushèlledorst.
r Daarom is er ook maai
goede parallel in de Schrift,
mee dit woord kan geexi
seerd worden. Dat is de pa
van de rijke man, die zijn
opendeed „zijnde in de pijn
toen riep: „Vader Abraham
medelijden met mij en zend
rus, opdat hij de top van zip
ger in water dope en mijn
verkoele, want ik lijd smart
deze vlam." Dat is wat de
Jezus op het kruis doorm
Jezus ligt daar op Golgott
derdaad in de vlam voor all
ke mannen". Jezus doet daa
in een gruwelijke bewustwo
Zijn ogen open... „zijnde
pijn", als Hij roept: „Eli,
En dan schreeuwt ook Hij
zenging der helse folteri
„dat men Mijn tong ver
want Ik lijd smarten in
vlam. Mij dorst! Mij dorst
Dat is deze dorst. Dor
„hierna". In deze dorst vé
hel open. In deze klacht zi(
midden in de zenging der
Hierna... Tóén kwam het.
dorst! Mij dorst!"
(Uit: Dc stem achter U).
DOST ZEEUW S-VLAANDï
ZONDAG 10 SEPTEMBI
NED. HERV. KERK
Axel: 10 uur Ds. P. J. Pei
2.30 uur Vic. S. den Bla<
Hoek: 10 uur Ds. W. J. van
wen; 2.30 uur Ds. P. J
nings, van Axel.
Hontenisse: 9 uur Ds. J. Sc
van Terneuzen.
Hulst: 10.30 uur Ds. J. Sc
van Terneuzen.
Philippine: 11 uur Ds.
Stern.
Sas van Gent: 9.30 uur Ds.
Stern.
Sluiskil: 9 en 10.30 uur I
M. Becht, van Zaamslag.
Terneuzen (Noordstraat)
Ds. P. A. v. d. Vlugt; 3
■T. Scholten.
Gebouw „De Schakel"
Ds. Strating van Goes,
dienst.
Driewegen: 7 uur Ds.
d. Vlugt.
Zaamslag: 10 uur Eerw. 1
H. Heiboer; 3 uur Ds.
Becht.
Vrij E\ angelisrlie Genie
Terneuzen (lokaal „Beti
uur Ds. De Jong, van Y
GEREFORMEERDE E
Axel 10 uur Ds A. van L(
5 uur Ds. A. J. Verbt
Hoek.
Hoek: 10 uur en 2.30 uu:
J. Verbeek.
Sas van Gent (zaaltje Ne
kerkt: 7 uur Ds. H. Si
van Sneek.
Terneuzen: 10 uur en 4.30
H. Steenhuis, van Snee
Zaamslag: 10 uur en 3 uu
den Boer.
GEREF. KERK (Vrijge
Hoek: 10 uur en 2.30 ui
Bijl.
Terneuzen 10 uur en 3 uv
Smit.
CHR. GEREF. KEI
Zaamslag: 9.30 uur en
Ds. J. Keunings, van
daal, bed. H. Avondma
GEREF. GEMEENTE
Terneuzen: (Frans Hals!
uur en 3 uur leesdien:
GEREF. GEMEEN"
I-Ioek: 9.30 uur en 2
dienst.
Terneuzen: (Vlooswijkstr
uur. 2 uur en 6 uur 1
OUD-GEREF. GEME
Terneuzen: 9.30 uur, 2
uur Ds. A. de Reuver
ROOMS-KATHOLIEKI
Axel: 7.00 uur en 8.30
zen H. Mis; 10.00 uur
H. Mis; 14-00 Lof en
Gelezen H. Mis.
Clinge: 7 uur, 8.30 uur 1
H. H. Missen.
Hulst: 6.30 uur, 7.45 uui
10 uur: H. H. Missen.
Philippine: 7.30 uur e
K. H. Missen.
Sas van Gent: 7 uur. 8
10.15 uur: H.H. Miss
Terneuzen: 7 uur. 8.!
10.15 uur: H.H, Mist