MELK KAN GEEN DAGLICHT ZIEN EEN WAARHEID ALS EEN KOE: ROOM BOTER DOE NOG MEER Is't lekkerste, 't gezondste, puur natuur dus nooit te duur! COUPON Invullen met blokletters en onder bijsluiting van post SEPTEMBER: een béste kaas-maand Doek helpt al, maar koelkast is ideaal Zeventig kaashapjes in nieuwe brochure - j NAJAARSBEU Hoe onvriendelijk het ook mag klinken: Helderse M-Brigadiers bezochten Rijswijk ADVERTENTIE elKi Zonder koelkast SCAMPI PREISOEP ledereen houdt van kaas. Maar iedereen heeft ook zijn voorkeur. En dat is goed zo. Want Neerlands kaas is waard gekeurd en gekozen te worden. Het proeven en uitzoeken is al een plezier op zichzelf. Wat een rij kdom aan soorten en smaken biedt onsdit wereldberoemde Nederlandse zuiveTprodukt! Wie „jonge" wil, wie „belegen" wil, wie „oude" verkiest. hij vindt altijd de kaas naarzijn gading... zacht en romig of heerlijk pikant. Kaasom het hart aan op te halen! Voor de zondt Zaterdag 9 september 10 door Alexander Pol a Goede melk behoeft geen krans Oud Nederl, Spreekwoord) Als er melk Is In de kan,Is er wijsheid In de man (Oeroude Wijsheid) Melk: de juiste kan op de juiste plaats (Bekende Zegswijze) "Wie flink is staat zijn kannetje (Zegswijze bij de Melk- Brigade) Een pakje van mijn hart (tenminste als bet roomboter is) Opvallend was. dat tijdens de jongste Vierdaagse njelk boven andere dranken als dorst- lesser werd verkozen. Vele wan delaars droegen melk met zich mee in veldflessen. Nude maand september weer is aangebroken zullen o.ra. op de 2500 kaasboerderijen die ons land nog rijk is door de boerinnen en hiui nijvere dochters worden begonnen met het opzetten van de be faamde scptcmberk'aas. Binds de grijze oudheid geniet speciaal deze Nederlandse kaassoort de grootste ver maardheid. In tegenstelling tot een „consumptie-kaas" - een kaas die vijf a zes weken "wordt bewaard - is de septem- "berkaas, zoals dit in vakkrin gen heet, een uitstekende „be waar- of oplegkaas". Er zijn van nature, zoals vak mensen uit jarenlage ervaring weten, vooral in deze periode vele omstandigheden, die tot de kwaliteit en smaak van de septemberlcaas bijdragen. Het wezenlijke kenmerk, waar door de septemberkaas zich van de andere kaassoorten on derscheidt is vooral het romi ge en pittige aroma bij hogere Mag ik een boterham met roomboter Op z'n vroegst komen de sep- temberkazen in december op de markt. Maar pas na Nieuw jaar komen volgens de lief hebbers de specifieke eigen schappen van deze „bewaar- kaas" goed tot hun recht. Alleen om de melk al 70 WEL voor losse als voor flessen- melk (en na tuurlijk ook v oor melkpro dukten) geldt de regel donker bewaard, koel gedronken: melk, op En lekkerst''Daarom is dit een gulden regel voor iedere huisvrouw. Beter dan waar ook, be houdt melk, ons belangrijk ste levensmiddel, in een koelkast zijn volle rijkdom aan voedingsstoffen (koste lijke vitaminen, eiwitten, voedingszouten) en daar door zijn volle heerlijke smaak. Zo onmisbaar als melk is in de verstandige voeding, zo nuttig is de koelkast in de „verstan dige" keuken. TK GELOOF dat de melk v anmorgen, lekkerder was "dammen tochhcb ik ze ceht niet in. de zon gezet," Dit is een-zeker in de zomermaanden - veel geslaakte verzachting in koelkastloze huishoudens. Niet alleen vanmelk- en melkprodukten, doch ook van andere voedingsmiddelen constateert men soms korte tijd nadat dcZe in huis zijn gehaald, al minder prettig aandoende smaakverschillen. De oorzaak hiervan ligt vaak in de „belichting". Wat betreft de melk en melk produkten: niet alleen direct zonlicht maar zelfs diffuus daglicht moet worden vermeden. Indien, een fles consumptiemelk 's zomers aan direct zon licht wordt blootgesteld, kan reeds na een kwartier een oxydatiesmaak aan de melk worden waargenomen en is het vitamine C-gehalte soms na een half uur al nagenoeg ver dwenen. In diffuus daglicht zal deze achteruitgang in smaak niet zó snel verlopen, maar het is altijd van belang de melk niet alleen koel maar ook donker te bewaren. Op het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek (N.I.Z.O.) te Ede heeft men diverse proe ven genomen die duidelijk de ongunstige invloed van licht op de smaak van melk- en melk produkten hebben aangetoond. De proeven werden als volgt uitgevoerd: Literflessen met de te onder zoeken produkten werden in di rect zonlicht geplaatst. Dit ge- beurdeopeenzonnigedaginjuni, omstreeks twee uur 'smiddags. Van elk produkt werd ook een controleportie in het donker bewaard. Na een bepaalde tijd werd nagegaan of er verschil in smaak tussen het in het licht geplaatste produkt en het inhet donker bewaarde kon worden waargenomen. Deze keuringen, waaraan tien keurders deelnamen, vonden plaats na belichtingstijden van 30,60,90,120 en 150 min. Hierbij kwam o.m. vast te staan, dat yoghurt sterk, maar karnemelk minder gevoelig voor direct e be lichting is. Het verschil in smaak deed zich bij yoghurt na één uur aan het licht te zijn blootgesteld reeds voorbij melk na anderhalf uur en bij karne melk na twee nur. Ook wanneer u geen koel kast bezit kunt u melk goed- houden. HoeïHlerzijn enkele adviezen, die u bff goede op volging wel wat extra moeite kosten, maar u geld en erger nis zullen besparen. Losse melk onmiddellijk na ontvangst koken en vervol gens snel koelen (met de melkkoker in een teiltje met stromend koud water) en daarna op de koelste en don kerste plek die het huis r ij kis bewaren. Indien u van een dubbelwandige melkkoker gebruik maaktdient de vloei stof na het koken in een ander vaatwerk te worden overge daan.: want in zo'n kookappa- raat blijft de melkveeftelang warm. In een lauwwarme omgeving wordt de melk snel zuur. Daar om ook moeten melk en andere melkprodukten op een koele en donkere plaats worden bewaard. Men kan de flessen gewoon op een koele donkere plaats zetten of naast elkaar in een -emmer koud water en er een schone theedoek overheen hangen. De punten van de doek moeten in het water hangen, want die vochtige doek werkt ook alweer als warmte-onttrekker. Roomboter kunt u het best op een donkere en koele plaats be waren. Het i3 niet nodig om, zoals in sommige huishoudens wel wordt gedaan, de boter in een vochtige doek te wikkelen, Ook hier geldt: hoedt de boter voor licht. Watdekaasaangaat, natuurlijk is het geen prettig gezicht als ze te droog wordt of als de plakjes omkrullen. En dat gevaar bestaat door onjuiste bewaring. Als men eenkoelkastheeft, loopt heimet het uitdrogen, en hardworden van de kaas zo'n vaart niet, zorg cr alleen voor dat ze niet tè koud op tafel komt. Maar ook zonder koelkast is er een eenvoudige manier om'de kaas vers te houden. Als u b.v. voorverpakte kaas koopt doet u het bestede - meestal plastic-ver pakking direct bij thuiskomst te verwijderen. Menwikkelt de kaas dan in een vochtige, liefst linnen doek. Dat is alles. LJzult eens zien hoelekker vers se dan blijft! Op 1 augustus jf. hebben ongeveer honderd M-briga- diers uit Den Helder, vere nigd Inde K.A.D.A.-club, een bezoek gebracht aan het hoofdkwartier van de M-bri- gade, het Nederlands Zuivel- burcau te Rijswijk. Nadat de kinderen het M« lied hadden gezongen, heette de directeur vanhet de heer F. Baart, hen. welkom. In zijn toespraak memoreerde hij o.m. de medewerking die de club sinds zijn oprichting had verleend hij het inzamelen van gelden voor liefdadige doelein den, zoals b.v. voor het polio fonds. Erkenning voor het vele goede werk ondervond men ook bij het gemeentebestuur van Den Helder, die de K.A.D.A.- club een clublokaal beschikbaar stelde, dat ofllcieel door de bur gemeester geopend werd. VervolgensbooddeheerBaart, de leidster, mevrouw J. A. van der Voort-Van Druniok, de M- clubvlag en een oorkonde aan, waarbij de Helderse jongens en meisjes,het recht werd verleend zich floers te club van M-briga- diers in Nederland te noemen. Later in de ochtend vertrok ken^naar Wassenaar voor een bezoek aan een melkinrichting, 's Middags trok de hele club naar .bén uitspanning en als slot van dit M-uitje in Den Haag en omgeving stond een bezoek aan Madurodam op het programma. Voor de liefhebbers van kaas is er goed nieuws. Het Nederlands Zuivelbureau heeft in zijn jongste uitgave niet minder danzeventig lek kere hapjes opgenomen, alle maal met behulp van kaas. Zowel voor de uitgesproken fijnproevers als voor degenen die variatie willen brengen in het gewone, dagelijkse menu.heefthetzijnnut-, eens kennis van dit boekje te nemen. Wellicht dat deze bron van culinaire ideeën u de nodige inspiratie kan geven om in voorkomende gevallen vlug, voedzaam en voordelig een complimenten oogstend etentje samen te stellen. U zult dan kunnen vaststellen dat onze Nederlandse kaassoor ten zich niet alleen goed lenen voor broodbelegging, doch dat zij zichook smakelijklaten ver werken. Ter illustratie volgen hier enige recepten, berekend voor Vier person en. Vijftig gram bloem en iets zout ineenkomzevenen eenlos- geklopte eierdooier, 25 gram kaaseneenhalvedecilitermelk er doorheen roeren. Het eiwit stijf slaan enervoórzichtigdoor- heen scheppen. Honderd gram grotegarnalenstukvoorstukin dit deeg onderdompelen en in heet frituurvet bakken. Met cocktailprikkers serveren. 23 gram griesmeel in veertig gram boter fruiten, 250 gram in fijna ringen gesneden prei erbij iiiiiijiirip)iiii ]ii)j>w> iiiiiijVL'ii'ii'iir Wat gebeurt er als u voor net slapen gaan een glas melk drinkt? Allereerst verricht de melk zijn taak van „beste body-bouwer". Maar dezelfde melk schenkt bovendien kalmte aan hart en zenuwen, waardoor u dieper slaapt, monter opstaat, beter werkt, meer presteert. Daarom: melk voor 't slapen gaan (of yoghurt of karnemelk) om met PEP op te staan, met PEP aan 't werk te gaan! doen en kort meesmoren, drie kwart liter bouillon toevoegen en het geheel ongeveer twintig minuten laten koken. De pan van het vuur nemen. Honderd gram geraspte kaas erdoor klop pen en de soep met een scheutje room of koffiemelk, watcitroen- sap, zout en paprikapoeder op smaak afmaken. Bent u benieuwd naar dit boekje? Hechts - onderaan op deze pagina staat, hoe u het in uw bezit kunt krijgen. pagina. van jit,t NEDEKr,anijs zurvecbukeatj jiijswijk <z.h.) Boter - wat een mooi woord ii dat eigenlijk. Een woord dat al romig smelt op je tong wan neer je het uitspreekt. Maan kom. laten we niet poëtisch, worden, daar zijn de dichters voor Wij willen U op onzs manier de lof zingen van dit edele produkt, waarom ons land. bekend is van Toronto tot Tokio. Hit zuivere natuur- produkt, bereid uit verse, purs room, van kerngezonde .koeien! - is niet alleen een van da allerlekkerste maar ook een van de allergezondste voedings middelen die demensheidkent. Als U roomboter koopt, geeft U Uw gezin, de rijkdom der natuur. zegelster waarde van 25 cent als brief in te zenden aan: Het Nederlands Zuivelbureau, Cort van der Lindenstraat 7, Rijswijk. Verzoeke mij een exemplaar te zenden van Uw nieuwste bundel „70 Kaasrecepten". naam straat woonplaats r *ton#T f2.50 Cö« ri.CO B HltBNA. Hierna. Jezus wetende dat „alles volbracht was, zeide "Mii dorst." Johannes 19 idat „hierna" moeten „rij ht schenken. Dat g a omstandigheid aan waaroi dr Hei e J^zus dorstte. Het kv heel speciaal „hierna Da J na" sluit aan bu dat „eii, Toen Hij dat uitgeroepen (du" toen Hij lag in de die de? godvcrlating, toen H>j 7onk in de grondeloosheid fel) toen riep Hij: „Mij dol Natuurlijk heeft Hij Zijn ge kruislijden dooi een vrees dorst gehad. Maar toen Hij hel lal. brak de dorst pas i zijn vreeslijkheid door. I kwam Hij pasinde volle branding van de doist te hg Eu toen wrong pas die kieet Zijn lippen: „Mij dorst, geeft aan deze dorst zijn c lijke lugubere karakter. D dushèlledorst. r Daarom is er ook maai goede parallel in de Schrift, mee dit woord kan geexi seerd worden. Dat is de pa van de rijke man, die zijn opendeed „zijnde in de pijn toen riep: „Vader Abraham medelijden met mij en zend rus, opdat hij de top van zip ger in water dope en mijn verkoele, want ik lijd smart deze vlam." Dat is wat de Jezus op het kruis doorm Jezus ligt daar op Golgott derdaad in de vlam voor all ke mannen". Jezus doet daa in een gruwelijke bewustwo Zijn ogen open... „zijnde pijn", als Hij roept: „Eli, En dan schreeuwt ook Hij zenging der helse folteri „dat men Mijn tong ver want Ik lijd smarten in vlam. Mij dorst! Mij dorst Dat is deze dorst. Dor „hierna". In deze dorst vé hel open. In deze klacht zi( midden in de zenging der Hierna... Tóén kwam het. dorst! Mij dorst!" (Uit: Dc stem achter U). DOST ZEEUW S-VLAANDï ZONDAG 10 SEPTEMBI NED. HERV. KERK Axel: 10 uur Ds. P. J. Pei 2.30 uur Vic. S. den Bla< Hoek: 10 uur Ds. W. J. van wen; 2.30 uur Ds. P. J nings, van Axel. Hontenisse: 9 uur Ds. J. Sc van Terneuzen. Hulst: 10.30 uur Ds. J. Sc van Terneuzen. Philippine: 11 uur Ds. Stern. Sas van Gent: 9.30 uur Ds. Stern. Sluiskil: 9 en 10.30 uur I M. Becht, van Zaamslag. Terneuzen (Noordstraat) Ds. P. A. v. d. Vlugt; 3 ■T. Scholten. Gebouw „De Schakel" Ds. Strating van Goes, dienst. Driewegen: 7 uur Ds. d. Vlugt. Zaamslag: 10 uur Eerw. 1 H. Heiboer; 3 uur Ds. Becht. Vrij E\ angelisrlie Genie Terneuzen (lokaal „Beti uur Ds. De Jong, van Y GEREFORMEERDE E Axel 10 uur Ds A. van L( 5 uur Ds. A. J. Verbt Hoek. Hoek: 10 uur en 2.30 uu: J. Verbeek. Sas van Gent (zaaltje Ne kerkt: 7 uur Ds. H. Si van Sneek. Terneuzen: 10 uur en 4.30 H. Steenhuis, van Snee Zaamslag: 10 uur en 3 uu den Boer. GEREF. KERK (Vrijge Hoek: 10 uur en 2.30 ui Bijl. Terneuzen 10 uur en 3 uv Smit. CHR. GEREF. KEI Zaamslag: 9.30 uur en Ds. J. Keunings, van daal, bed. H. Avondma GEREF. GEMEENTE Terneuzen: (Frans Hals! uur en 3 uur leesdien: GEREF. GEMEEN" I-Ioek: 9.30 uur en 2 dienst. Terneuzen: (Vlooswijkstr uur. 2 uur en 6 uur 1 OUD-GEREF. GEME Terneuzen: 9.30 uur, 2 uur Ds. A. de Reuver ROOMS-KATHOLIEKI Axel: 7.00 uur en 8.30 zen H. Mis; 10.00 uur H. Mis; 14-00 Lof en Gelezen H. Mis. Clinge: 7 uur, 8.30 uur 1 H. H. Missen. Hulst: 6.30 uur, 7.45 uui 10 uur: H. H. Missen. Philippine: 7.30 uur e K. H. Missen. Sas van Gent: 7 uur. 8 10.15 uur: H.H. Miss Terneuzen: 7 uur. 8.! 10.15 uur: H.H, Mist

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1961 | | pagina 4