WGL Erk, Poatschool VANDENBRUELE BREIEN NOVITA Heeft moderne muziek een slechte invloed ijsklasse orloge >E Pedicure Voetverzorging J. H. KEMPER BET0NM0RTEL: 1 Gebruik van conserven hoger vlucht neemt steeds Yoghurt verbruik in 10 jaar meer dan verdrievoudigd DE VRIJE ZEEUW Pagina 7 G. JVERBRUGGE Naaiwerk 2 Jongens )(WC <U r )s creen verschijnsel van de laatste maanden, doch reeds i enkele jaren doen zich bij tijd en wijle gebeurtenissen voor, die kranten en ouderen reden tot klachten geven over de moderne <^ïflenu van de week Platteland is de steden vóór Als meisjes gaan studeren VERGELEKEN MET ENGELAND: IN AMERIKA: Schoensmeer in kleuren dag 5 Jfïiilwei ÏZsterdag 2 september 1961 >11 v.a. ƒ19,25 v.a. ƒ35,— v.a. 50,— v.a. 85,— erzoek aan huis. Steno Ned. Handelscorres pondent!» Middenstandsopleiding (in 11 maanden). Opgave nog mogelijk. Bellamystraat 31 TERNEUZEN (tel. 01150-2696). aan huis gevraagd, voor winkel of derg. in Terneu- zen of Axel. (Glas- en overgordijnen enz.) Brie- ven onder No. 19 aan Bockhandel VAN AKEN, Brouwerijstr. 2, Terneuzen GEVRAAGD voor seizoenwerk: leeftijd 1517 jaar. Aanmelden: KANTOOR VEILING Kerkhoflaan 73, Terneuzen Telef. 2391 2353 De Provinciale Afzetcom- missie voor Zeeland maakt aan de Fruittelers bekend, dat op de veilingen kunnen worden aangevoerd en ge veild, vanaf: Maandag 4 sept. 1961: Beurré Lebrun, alle maten. Beurré Hardy, 60 mm en op, op 5 mm sorteren. Bonne Louise d'Avran- ches, 55 mm en op, op 5 mm sorteren. 1,1 Franse Wijnpeer, aïfe maten. Donderdag 7 sept. 1961: Ellisons Orange, alle ma ten, met gele tint. D-maat sorteren in 50-60 en 60-65 mm. Cox's Orange Pippin, 63 mm en op, op 5 mm sor teren. D-maat sorteren in 45-55 en 55-60 mm Bonne Louise d'Avran- ches, 50 mm en op, op 5 mm sorteren. Herzogin Elsa, alle ma ten. Beuuré Durandeau, alle maten. Spaanse Wijnpeer, alle maten. Val- en kroetappels. Alle val- en kroetappels moeten vanaf maandag 4 september aangevoerd worden met 20 kg netto per kist. ONZICHTBAAR stoppen KOUSENREPARATIE Terneuzen, Noordstraat 43 Tel. 2546, Brouwerijstr. 4. Voor TERNEUZEN Noordstraat 68 TeL 24" Bel voor Uw DE HANDEL IN BOUWMATERIALEN NU GAAN IS OP TIJD klaar- HEEFT VOLOP OM DE DUIZEND WEKEN WAT IS ER MET DE MUZIEK EN DE JEUGD AAN DE HAND? [Helaas hebben zich in de loop der jaren excessen voorgedaan bij jazz-festijnen en soortgelijke gelegenheden. We zagen het vele jaren geleden in de tijd van de rock 'n roll, toen uitgelaten jeug digen zich niet ontzagen de inventaris van theaters en schouw burgen te verwoesten. In verschillende plaatsen van ons land is dit gebeurd en we hebben het nog enkele malen bij andere fees ten beleefd, zowel in het groot als ook in het klein. Het is geen typisch verschijnsel van de Nederlandse jeugd, want ook in het buitenland komt het voor en natuurlijk wordt er braaf gespeurd naar mogelijke oorzaken. IS HET DE MUZIEK VELEN staan snel klaar Lmet hun oordeel en zeggen L „Het is die verderfelijke jazz- 1 muziek, die onze jeugd tot razernij brengt. Men moest over dergelijke uitvoeringen een veto uitspreken en de ouders moeten de kinderen het beluisteren en beoefenen van deze muziek verbieden, dan zijn we er af". Zou dit. werkelijk de oplos sing zijn? Wij menen het te moeten betwijfelen. Men mag over jazzmuziek denken zoals men wil, doch men veile geen oordeel, dat op vooroordeel berust. Slechts zij, die insi ders zijn, mogen over deze muziek oordelen. De jazzmu ziek is een cultuuruiting, die bewezen heeft geen ééndags vlieg te zijn, doch een onmis baar en onvervangbaar deel I van onze muziekcultuur. Hoe zeer smaken mogen verschil len (de één hoort nu een- maal liever Chopin, de ander Beethoven), aan dit feit kan j niet getornd worden. Het is er I en het blijft. 'Vie wel eens dergelijke uit- voeringen, die eindigden met ongeregeldheden, heeft bijge woond, weet dat het zeker E niet alle aanwezigen waren die zich misdragen hebben. Slechts een klein deel heeft de normen van fatsoen uit het oog verloren en is tot. ex cessen gekomen, waaronder het merendeel der anderen moest lijden. OPVOEDING EN TIJDSOMSTANDIGHEDEN WANNEER we de oorzaak j willen zoeken bij de muziek, waarom reageert dan slechts een kleine groep van alleen jongeren hierop? Waarom zoveel anderen en ouderen niet? Bij gebruik van alcohol en verdovende middelen is er vrijwel niemand die de in vloed hiervan ontgaat. Waar om bij deze muziek dan wél? Omdat de oorzaak niet bij de muziek gezocht moet worden, doch in het schrikwekkend gebrek aan zelfdiscipline van een deel van de tegenwoor dige jeugd Coco Chanel in Parijs, tlie ill haar modecollectie van 25 jaar geleden met veel succes de wijd uitwaaiende rok van de zigeu nerin had opgenomen, is in haar collectie voor het komende na jaar en de winter met hetzelfde motief gekomen. Deze avond jurk van z-Üdengaas. belegd met cellofaan-bloem-motieven is er een sprekend voorbeeld van. In wezen is er weinig aan de jazzmuziek veranderd, ver geleken met de muziek van jaren geleden. Ritme was en is in sterke mate steeds aan wezig. Er zijn genoeg voor beelden van optreden van beroemde jazzgrootheden aan te halen, zeker van vóór de oorlog, waarbij de zeer en thousiaste zaal toeschouwers zich binnen de perken van fatsoen hield. Waarom kon het toen wel en nu niet? De oudere jazzliefhebbers laten zich nu ook niet door het op treden beïnvloeden, dus ligt de oorzaak bij een deel van de jeugd zelf en niet bij de muziek Het ft het verschrikkelijke gebrek aan zelfbeheersing dat zekere jongeren demonstre ren, niet alleen bij bovenge noemde gelegenheden, doch eveneens in vele andere op zichten, zoals gedrag op straat en in andere openbare gelegenheden als bioscopen, dansgelegenheden en even eens in fabrieken en op kan toren. WIE HEEFT ER SCHULD ZIJN zij zelf schuld hier aan? Neen, beslist niet, de schuldigen zijn ouders en op voeders die geen kans zagen deze jongeren de normen van fatsoen bij te brengen en die nu het hardst schreeuwen over de verschrikkelijke ketelmuziek, die volgens hen de oorzaak van alles is. Toch kunnen de fatsoenlij ken onder ons ook hun steen tje bijdragen om dergelijke excessen te voorkomen. Blijf bij zoiets jezelf. Laat je niet meeslepen in het kuddever- band. Tracht belhamels tot bedaren te brengen en de rust te handhaven. Wanneer we daar allemaal aan mee doen, zou de naam van de moderne jeugd niet door deze enkelingen door het slijk worden gesleurd! NORA v. HEEMSTEDE. (Nadruk verboden.) ZIGEUNER-ROK TERUG NA KWART-EEUW Men eet niet méér, maar „lekkerder" dan vroeger De moderne blikconservenin- dustrie is in de loop der jaren door nauwe samenwerking tus sen wetenschap, techniek en be drijfsleven zodanig uitgegroeid, dat zij een volkomen onmisbaar element is gaan vormen in de moderne samenleving. De steeds toenemende behoefte aan een van de jaargetijden onafhanke lijke, gevarieerde voeding is er de oorzaak van, dat een steeds grotere export van geconser veerd voedsel in de wereld-ruil handel zal ontstaan. Thans be reikt een hoog percentage van ons voedsel reeds in verduur zaamde toesband de consument en het is duidelijk dat gezien deze ontwikkeling het .welzijn van een natie steeds meer af hankelijk wordt van de kennis en de uitvindingen van weten schapsmensen en technologen. In de Verenigde Staten heeft de conservenindustrie zich enorm ontwikkeld. In dit land wordt het gebruik van blikcon- serven op 150 pond per- jaar en pér hoofd van de bevolking ge schat. Naar schatting zijn op het ogenblik ruim 1100 produk- ten in blik verkrijgbaar. De wereldconsumptie van voedings middelen in blik bedroeg in 1960 al plm. 17 miljoen'tön en in 1961 zal de 20 miljoen ten waar schijnlijk wel gehaald worden. Ook in ons land heeft de con servenindustrie zich snel ont wikkeld. Nederland is zelfs de grootste exporteur van melk in blik ter wereld. Ongeveer 60 o van de Nederlandse export be staat uit geconserveerde voe dingsmiddelen. In Nederland bliikt de conservenomzet sedert 1957 met bijna 100% te zijn toe- gc"omen. Da mens van vandaag blijkt over het algemeen meer eetlust te hebben dan zijn groot ouders. In geheel West-Europa is de consumptie van voedings middelen sterk gestegen. In ons land is het bedrag, dat voor het levensmiddelenpakket wordt uit getrokken, sinds 1939 ongeveer verviervoudigd en ook al moet men hierbij natuurlijk in aan merking nemen dat de prijzen van de artikelen behoorlijk ge stegen zijn, dan nog is deze stij ging zeer opmerkelijk. Naar Amerikaans voorbeeld is ook in Nederland een opmerke lijke wijziging in de consumptie van levensmiddelen ingetreden. De conservenindustrie biedt de verbruiker immers een grote mate van service. Moest de huis vrouw vroeger urenlang koken en braden, thans kan zij haar gasten in een minimum van tijd allerlei gerechten voorschotelen. Da Nederlandse Stichting voor Statistiek heeft onlangs be rekend, dat 2/3 van de consu menten regelmatig voedings middelen in blik koopt. Op het platteland ligt het percentage iets lager, in de grote steden echter aanmerkelijk hoger. OVERVOEDING Eten de mensen nu werkelijk zo veel méér dan vroeger? Dat is erg twijfelachtig. Er wordt over'het algemeen niet méér, maar wel lekkerder gegeten. De toenemende welvaart en de daarmee gepaard gaande ver meerdering van de koopkracht, manifesteren zich niet zozeer kwantitatief alswel kwalitatief. Men koopt betere kwaliteiten en meer luxe-artikelen. Bij de koffie behoort tegenwoordig slagroom en in gezinnen waar men vroeger blij was met een biscuitje bij de thee, wordt men nu op bonbons getracteerd. De tijd, dat men in vele gezinnen aileen zondags belegde boter hammen had, is voorbij en slechts het feit dat de Neder landse roomboter alléén in het buitenland goedkoop kan zijn, is er de oorzaak van dat de marga rine nog zo'n opgeld doet.... Er valt in ons land een tóe- nemend verbruik van melkpro- dukten, chocolade en banket- bakkersartikelen te constateren. Of we deze ontwikkeling in alle opzichten moeten toejuichen, valt echter nog te bezien.-In de Westerse landen, waar men jarenlang op gezag van de heer Malthus tegen het spook van de ondervoeding heeft aangekeken, lijkt thans het probleem van de overvoeding actueel te worden. Dat onze tanden en kiezen het door het veelvuldig snoepen zwaar te verduren hebben, is bekend, ook al realiseren de meeste mensen zich dat pas wanneer ze in de stoel van de tandarts zitten. Maar van medi sche zijde wordt ook niet ver heeld, dat een aantal andere, veel ernstiger overvoedingsziek- ten zoals hart- en maagkwalen in de toekomst vermoedelijk ook zal stijgenMen realiseert zich te weinig, dat dure voeding, wel ke doorgaans samengaat met een overdadig gebruik van sui ker en vetten, vaak veel schade lijker voor de gezondheid kan zijn en lang niet altijd de „bes- te'' voeding is. VERANDERINGEN IN DISTRIBUTIE-APPARAAT Jaarlijks wordt in Nederland voor ongeveer een miljard gul den aan voedingsmiddelen ge consumeerd die in blik zijn ver pakt. Nochtans heeft het deel van het detailhandelsapparaat, dat zich bezig houdt met de ver koop van voedingsmiddelen, in de laatste twee decennia een aanzienlijke vermindering in aantal eenheden ondergaan. Het aantal winkels in voedingsmid delen in ons land is sinds 1939 met ruim 20 teruggelopen. De kleine ondernemer zal zich steeds moeilijker als zelfstandige eenheid kunnen handhaven. De consumenten stellen steeds ho gere eisen aan inrichting, bedie ning en assortiment en dit ver klaart ook de grote vlucht van de zelfbedieningswinkels. En ook de warenhuisconcerns hebben een spectaculaire uitbreiding ge geven aan hun levensmiddelen afdeling en soms zelfs nieuwe, modern geoutilleerde afdelingen daarvoor in het leven geroepen. Detaillisten, die kost wat het kost zelfstandig willen blijven, werden dikwijls door het scherp geslepen zwaard der concurren tie neergeveld, maar een groot deel van de detaillisten heeft de handen reeds ineengeslagen en inkoopcombinaties gevormd, welke de ruggegraat vormen van het huidige zelfstandige kruide- niersbadrijf. DE FRIESE VIERLING 3 JAAR Op 5 sept. a.s. is het groot feest bij de familie Lautenbach in Deinum: dan wordt de Friese vierling drie jaar! De A.N.P.- fotograaf maakte voor deze ge legenheid de reis naar het noor den en knipte de kleuters bij de ouderlijke woning. Van links naar rechts zien we Willem, Dirkje, Ietje en Meint. Maiskolven. die we nu weer in de groentewinkel kunnen aan treffen, zijn de nog niet hele maal gerijpte kolven van de sui- kermais en worden als voorge recht of als groente gegeven Heel gezellig is het om de kol ven, nadat de bladeren eraf ge haald en de haren weggebor- steld zijn, in ruim water met wat zout gaar te koken (onge veer 20 minuten), uit te laten lekken en dan bestreken met wat boter, uit de hand af te knabbelen. Men kan de maïskorrels ech ter ook rauw met een scherp mes afsnijden, in een bodempje v/ater gaar koken en met b.v. room of kaassaus als groente opdienen. ZONDAG: Maiskolven met bo ter; runderribstuk, snijbo nen. aardappelen; meloen cocktail. MAANDAGHaché, rode kool, aardappelpuréeyoghurt. DINSDAG: Bleekselderij k la Mornay, aardappelen; peer met chocoladevla. WOENSDAG: Gebakken cham pignons; princessebonen, gebakken aardappelen; open vruchtentaart. DONDERDAG: Kipragoüt; rijst, gebakken bloemkool; hang op. VRIJDAG: Bloemkoolsoep; ge roosterde makreel öf omelet met spek, peentjes, peter- selieboter, aardappelen; fruit. ZATERDAG; Zigeunersla (een mengsel van stukjes gare aardappel, paprika, kaas, cervelaatworst, augurk, an sjovis en hardgekookte eie ren); appelen met rijstebrij. BLEEKSELDERIJ A LA MORNAY Bleekselderij in z'n geheel in water -f zout gaar koken, laten uitlekken en in een beboterde vuurvaste schotel leggen. Kaas saus erover gieten, met geraspte kaas bestrooien, met gesmolten boter besprenkelen en in de oven een bruin korstje geven. GEROOSTERDE MAKREEL Makreel langs de rug open snijden, de graat er zoveel moge lijk uithalen, maar zó dat de beide helften aan elkaar blijven, met peper en zout bestrooien, met gesmolten boter besprenke len en zachtjes roosteren. Dicht geklapt opdienen en overgieten met gesmolten peterselieboter. ••En mevrouw', vroeg de bezoekster, x „T,waar dat uw Betty gaat stu deren, Ik hoorde het onlangs. Ik wist helemaal niet, dat het plan bestond dat zij naar de universiteit zou gaan". _:"ï?,at P|an best°nd ook aanvankelijk niet gaf de vrouw des huizes toe. ,Wii hadden nooit gedacht, dat het iets 'voor Betty zou zijn maar. och hoe gaat dat ne haar beste vriendin gaat studeren an zou zb wel erg eenzaam achter- b jven want andere vriendinnen heeft z j met en voor uitgaan en sport voelt haar n Z°.r- Het is echt geziellig voor naai, nu blijven ze samen". Hoe vaak hebben wij zelf niet een dergelijk antwoord gekregen en hoe heeft ons dan telkenmale op de lippen dfsemotief'WeIk 6en bewonderenswaar- dig motief voor een studie!" dieMaeanif zonder.een uitgesproken stu- nw ?c ?g T meISJes wie hat volstrekt mfnJLi °en om het la,er eventueel toefenen van een gekozen ambt. heb ben niets te maken aan een universiteit. b ,B| dle zich de kosten kunnen ™°ven,denken vaakoch. baat, het e dan schaadt het niet. Anderen zeg gen ze steken er allicht iets van op en ten ™oede a'gemene ontwikkeling Zo wordt er geredeneerd en wat men daarbij over het hoofd ziet, is dat zo'n algemeen ontwikkeiingsvernisje heus met aan een universiteit behoeft te wor den ..behaald". Dat kan men ook elders verkrijgen en goedkoper! Te veel meis jes studeren, omdat zij het „leuk" en „gezellig' en „interessant" vinden. Zon der te willen beweren, dat dit het over grote deel vormt, toch is het een be langrijk deel.. Zij die studeren „voor de aardigheid" zien twee belangrijke fac toren over het hoofdten eerste, dat het OPVOEDING meisje, dat de studie niet beoefent ter- wille van de studie zelf en vrijwel nim mer de aangevangen studie beëindigt) volstrekt geen betere levenskansen heefi gekoóht voor het geld dat voor haar werd betaald en voor .de door haar ver spilde energie. En ten tweede, dat zij kostelijke tijd heeft laten voorbijgaan waarin zij zich had kunnen bekwame voor iets, waaraan zij werkelijk in hc latere leven iets zou kunnen hebben. HET IS NIET'GENOEG Het praatje van die brede algemen ontwikkeling is niet veel meer dan ee dooddoener, want bijna alle studie specialiseert zich op een bepaald onder werp en voert eerder tot eenzijdigheid dan tot alzijdige ontwikkeling, die men ook elders deelachtig kan worden. Dit is het geval bij het nijverheidsonderwijs en op de school voor maatschappelijk werk, maar voor pratlievende zielen is dat natuurlijk minder „leuk". Het meer aandacht wijden aan wensen en minder aan capaciteiten en plaatsingsmogelijk heden kan niet anders dan zich wreken in de toekomst. Hoeveel wordt er in stilte geleden door meisjes, die volhou den willen, volhouden moeten voor thuis, die haar jeugd én haar blijheid offeren voor een illusie der ouders! Goede wil. ijver en doortastendheid kun nen nimmer het ontbreken van het echte kunnen en de onmiskenbare aan lag vergoeden. Het is niet genoeg. ZIJ DIE FALEN Onherroepelijk zullen zij falen en dat is bitter en hard waar zoveel goede wil en zoveel zelfopoffering aanwezig was. En dan is daar die andere categorie: de meisjesstudenten, die steeds de mond vol hebben van pretjes, fuifjes, van ca valiers en plannetjes, maar die niet te vinden zijn voor een diepgaand gesprek over de door haar gekozen studie. Ze ..doen er wel aan", maar de studie is voor haar bijzaak en geen hoofdzaak, geen levensbehoefte. En zolang dat niet het geval is, hebben zij geen enkel recht om aan enige universiteit rond te dazen. Zij zijn maar een povere nabootsing van het echte. Pret en jool is goed en on ontbeerlijk voor de jeugd, maar mag on der geen enkele levensomstandigheid hoofddoel van het bestaan zijn. Dat de mogelijkheid bestaat voor meisjes om zich vrijwel in iedere studie ie bekwamen, stemt tot vreugde en dankbaarheid: het is aan de vrouwe lijke jeugd om het bewijs te leveren, dat zij het waard is, dat men haar deze gelegenheid biedt. Het meisje, dat zich aan enige faculteit laat inschrijven zon der dat de gekozen studie een waarach tig levensdoel voor haar betekent, hoort niet thuis aan de universiteit. ELLY MARTINS. (Nadruk verboden.) In 10 jaar tijd is het yoghurt- verbruik in Nederland meer dan verdrievoudigdhet steeg van 28.133 ton in 1950 tot 106.101-ton in 19601 Naast deze opmerkelijke stij ging is tevens gebleken, dat er nog vele Nederlandse gezinnen zijn. waar geen yoghurt wordt gegeten. Vorig jaar gebruikte men bijv. slechts in de helft van de gezinnen, waarvan de huis vrouw ouder was dan 50 jaar, dit melkprodukt. Yoghurt wordt aldus bleek uit de onderzoe kingen meer in de jongere ge zinnen genuttigd. Plattelandsge zinnen nuttigen over het alge meen grotere hoeveelheden yo ghurt dan de stadsgezinnen 1 Msn verwacht in Nederland ook in de toekomst nog een ver dere stijging van het yoghurt- verbruik. Het menu der Nederlanders rijker aan calorieën De Engelse Nationale Commis sie voor Voedingsonderzoek deelt in haar jaarverslag mee, dat in Engeland in 1959 het voedsel per persoon per dag gemiddeld 2578 calorieën bevatte. Het,Nederlandse Voorlichtings bureau voor'de Voeding heeft in ons land het ealorieëngemiddel- de over hetzelfde jaar tussen 2800 en 2900 becijferd. Het Nederlandse cijfer is de laatste jaren zelfs nog iets gestegen. Da 2578 Engelse calorieën wer den geleverd door eiwit (11,5 vet (38,3 °n) en koolhydraten (50,3 Opmerkelijk was, dat -de consumptie van kip steeg met 20 °o. De melkconsumptie bleef ongewijzigd. Ter vergelijking; in ons land steeg het verbruik per hoofd van panklaar geslacht pluim vee van lVa kg in 1959 tot 2 kg in 1960, dus met 33% Uit het Britse onderzoek bleek, dat er een logische samenhang bestaat tussen de leeftijd van de huisvrouw en de oalorieënwaar- de der gezinsvoeding. Voorts bleek, dat bij kinderloze echt paren de uitgaven voor voedsel tot het 50e jaar van de vrouw stegen, daarna daalden ze. Wat de Britse ouden van da gen betreft, deze besteden onge veer de helft van hun inkomen (ongeveer ƒ30,per week) aan levensmiddelen. en. geuren Het ziet er ernstig naar uit, dat de dagen van de Amerikaan- APPELEN MET RIJSTEBRIJ Appelen boren, schillen en in een beboterde vuurvaste schotel zetten. De opening vullen met bruine basterdsuiker -f citroen rasp en tussen de appelen hier en daar een kluitje boter leggen. De schotel dichtgedekt ongeveer 15 minuten in een warme oven zetten en de appelen daarna be dekken met een dikke rijstebrij. Nog 10 min. in de oven zetten (zonder deksel) en opdienen met dunne room. se .schoenpoetsers geteld zijn! De „shoe-shine boys" dreigen weggevaagd te worden door de stortvloed van nieuwe schoen poetsmiddelen welke thans in de Verenigde Staten op de markt gebracht worden. In alle drugstores treft de Amerikaan reeds de nieuwe schoensmeersels aan, in vloei bare- of pastavorm, zelfs zijn er in moderne aerosol-verstuivers. De fabrikanten zijn er van uitge gaan dat er verschil bestaat tus sen dames-, heren- en kinder schoenen en dat deze drie cate gorieën elk een eigen behoefte aan poetsmiddelen hebben. Er zijn dan ook „schoensmeren" speciaal voor mannen, speciaal voor vrouwen èn speciaal voor de kinderen, allen in een eigen verpakking. Voor dames is er zelfs een geparfumeerd schoen poetsmiddel 1 Het poetsen met deze nieuwe middelen is niet alleen goed koop, zoals de advertenties ver tellen, maar tevens is men in een wip klaar. De ouderwetse schoensmeerprocedure blijkt te hebben afgedaan. Geen in- smeren-inlatentrekken-uitpoet- sen-afwrijven meer. De aerosol- spuit erover en van top tot teen tevreden glimmend gaat men verder 1 (CONSU)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1961 | | pagina 7