WGL
Erk, Poatschool
VANDENBRUELE
BREIEN
NOVITA
Heeft moderne muziek een slechte
invloed
ijsklasse
orloge
>E
Pedicure
Voetverzorging
J. H. KEMPER
BET0NM0RTEL:
1
Gebruik van conserven
hoger vlucht
neemt steeds
Yoghurt verbruik in 10 jaar
meer dan verdrievoudigd
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 7
G. JVERBRUGGE
Naaiwerk
2 Jongens
)(WC <U
r )s creen verschijnsel van de laatste maanden, doch reeds
i enkele jaren doen zich bij tijd en wijle gebeurtenissen voor, die
kranten en ouderen reden tot klachten geven over de moderne
<^ïflenu
van de week
Platteland is de steden vóór
Als meisjes gaan
studeren
VERGELEKEN MET
ENGELAND:
IN AMERIKA:
Schoensmeer in kleuren
dag 5
Jfïiilwei ÏZsterdag 2 september 1961
>11
v.a. ƒ19,25
v.a. ƒ35,—
v.a. 50,—
v.a. 85,—
erzoek aan huis.
Steno
Ned. Handelscorres
pondent!»
Middenstandsopleiding
(in 11 maanden).
Opgave nog mogelijk.
Bellamystraat 31
TERNEUZEN
(tel. 01150-2696).
aan huis gevraagd, voor
winkel of derg. in Terneu-
zen of Axel. (Glas- en
overgordijnen enz.) Brie-
ven onder No. 19 aan
Bockhandel VAN AKEN,
Brouwerijstr. 2, Terneuzen
GEVRAAGD
voor seizoenwerk:
leeftijd 1517 jaar.
Aanmelden:
KANTOOR VEILING
Kerkhoflaan 73, Terneuzen
Telef. 2391 2353
De Provinciale Afzetcom-
missie voor Zeeland maakt
aan de Fruittelers bekend,
dat op de veilingen kunnen
worden aangevoerd en ge
veild, vanaf:
Maandag 4 sept. 1961:
Beurré Lebrun, alle
maten.
Beurré Hardy, 60 mm en
op, op 5 mm sorteren.
Bonne Louise d'Avran-
ches, 55 mm en op, op 5
mm sorteren. 1,1
Franse Wijnpeer, aïfe
maten.
Donderdag 7 sept. 1961:
Ellisons Orange, alle ma
ten, met gele tint.
D-maat sorteren in 50-60
en 60-65 mm.
Cox's Orange Pippin, 63
mm en op, op 5 mm sor
teren. D-maat sorteren in
45-55 en 55-60 mm
Bonne Louise d'Avran-
ches, 50 mm en op, op 5
mm sorteren.
Herzogin Elsa, alle ma
ten.
Beuuré Durandeau, alle
maten.
Spaanse Wijnpeer, alle
maten.
Val- en kroetappels.
Alle val- en kroetappels
moeten vanaf maandag
4 september aangevoerd
worden met 20 kg netto
per kist.
ONZICHTBAAR
stoppen
KOUSENREPARATIE
Terneuzen, Noordstraat 43
Tel. 2546, Brouwerijstr. 4.
Voor
TERNEUZEN
Noordstraat 68 TeL 24"
Bel voor Uw
DE HANDEL IN
BOUWMATERIALEN
NU GAAN
IS OP TIJD klaar-
HEEFT VOLOP
OM DE DUIZEND WEKEN
WAT IS ER MET DE MUZIEK EN DE JEUGD
AAN DE HAND?
[Helaas hebben zich in de loop der jaren excessen voorgedaan
bij jazz-festijnen en soortgelijke gelegenheden. We zagen het vele
jaren geleden in de tijd van de rock 'n roll, toen uitgelaten jeug
digen zich niet ontzagen de inventaris van theaters en schouw
burgen te verwoesten. In verschillende plaatsen van ons land is
dit gebeurd en we hebben het nog enkele malen bij andere fees
ten beleefd, zowel in het groot als ook in het klein.
Het is geen typisch verschijnsel van de Nederlandse jeugd,
want ook in het buitenland komt het voor en natuurlijk wordt er
braaf gespeurd naar mogelijke oorzaken.
IS HET DE MUZIEK
VELEN staan snel klaar
Lmet hun oordeel en zeggen
L „Het is die verderfelijke jazz-
1 muziek, die onze jeugd tot
razernij brengt. Men moest
over dergelijke uitvoeringen
een veto uitspreken en de
ouders moeten de kinderen
het beluisteren en beoefenen
van deze muziek verbieden,
dan zijn we er af".
Zou dit. werkelijk de oplos
sing zijn? Wij menen het te
moeten betwijfelen. Men mag
over jazzmuziek denken zoals
men wil, doch men veile geen
oordeel, dat op vooroordeel
berust. Slechts zij, die insi
ders zijn, mogen over deze
muziek oordelen. De jazzmu
ziek is een cultuuruiting, die
bewezen heeft geen ééndags
vlieg te zijn, doch een onmis
baar en onvervangbaar deel
I van onze muziekcultuur. Hoe
zeer smaken mogen verschil
len (de één hoort nu een-
maal liever Chopin, de ander
Beethoven), aan dit feit kan
j niet getornd worden. Het is er
I en het blijft.
'Vie wel eens dergelijke uit-
voeringen, die eindigden met
ongeregeldheden, heeft bijge
woond, weet dat het zeker
E niet alle aanwezigen waren
die zich misdragen hebben.
Slechts een klein deel heeft
de normen van fatsoen uit
het oog verloren en is tot. ex
cessen gekomen, waaronder
het merendeel der anderen
moest lijden.
OPVOEDING EN
TIJDSOMSTANDIGHEDEN
WANNEER we de oorzaak
j willen zoeken bij de muziek,
waarom reageert dan slechts
een kleine groep van alleen
jongeren hierop? Waarom
zoveel anderen en ouderen
niet? Bij gebruik van alcohol
en verdovende middelen is er
vrijwel niemand die de in
vloed hiervan ontgaat. Waar
om bij deze muziek dan wél?
Omdat de oorzaak niet bij de
muziek gezocht moet worden,
doch in het schrikwekkend
gebrek aan zelfdiscipline van
een deel van de tegenwoor
dige jeugd
Coco Chanel in Parijs, tlie ill
haar modecollectie van 25 jaar
geleden met veel succes de wijd
uitwaaiende rok van de zigeu
nerin had opgenomen, is in haar
collectie voor het komende na
jaar en de winter met hetzelfde
motief gekomen. Deze avond
jurk van z-Üdengaas. belegd met
cellofaan-bloem-motieven is er
een sprekend voorbeeld van.
In wezen is er weinig aan
de jazzmuziek veranderd, ver
geleken met de muziek van
jaren geleden. Ritme was en
is in sterke mate steeds aan
wezig. Er zijn genoeg voor
beelden van optreden van
beroemde jazzgrootheden aan
te halen, zeker van vóór de
oorlog, waarbij de zeer en
thousiaste zaal toeschouwers
zich binnen de perken van
fatsoen hield. Waarom kon
het toen wel en nu niet? De
oudere jazzliefhebbers laten
zich nu ook niet door het op
treden beïnvloeden, dus ligt
de oorzaak bij een deel van
de jeugd zelf en niet bij de
muziek
Het ft het verschrikkelijke
gebrek aan zelfbeheersing dat
zekere jongeren demonstre
ren, niet alleen bij bovenge
noemde gelegenheden, doch
eveneens in vele andere op
zichten, zoals gedrag op
straat en in andere openbare
gelegenheden als bioscopen,
dansgelegenheden en even
eens in fabrieken en op kan
toren.
WIE HEEFT ER SCHULD
ZIJN zij zelf schuld hier
aan? Neen, beslist niet, de
schuldigen zijn ouders en op
voeders die geen kans zagen
deze jongeren de normen van
fatsoen bij te brengen en die
nu het hardst schreeuwen
over de verschrikkelijke
ketelmuziek, die volgens hen
de oorzaak van alles is.
Toch kunnen de fatsoenlij
ken onder ons ook hun steen
tje bijdragen om dergelijke
excessen te voorkomen. Blijf
bij zoiets jezelf. Laat je niet
meeslepen in het kuddever-
band. Tracht belhamels tot
bedaren te brengen en de
rust te handhaven. Wanneer
we daar allemaal aan mee
doen, zou de naam van de
moderne jeugd niet door deze
enkelingen door het slijk
worden gesleurd!
NORA v. HEEMSTEDE.
(Nadruk verboden.)
ZIGEUNER-ROK TERUG NA KWART-EEUW
Men eet niet méér, maar „lekkerder" dan vroeger
De moderne blikconservenin-
dustrie is in de loop der jaren
door nauwe samenwerking tus
sen wetenschap, techniek en be
drijfsleven zodanig uitgegroeid,
dat zij een volkomen onmisbaar
element is gaan vormen in de
moderne samenleving. De steeds
toenemende behoefte aan een
van de jaargetijden onafhanke
lijke, gevarieerde voeding is er
de oorzaak van, dat een steeds
grotere export van geconser
veerd voedsel in de wereld-ruil
handel zal ontstaan. Thans be
reikt een hoog percentage van
ons voedsel reeds in verduur
zaamde toesband de consument
en het is duidelijk dat gezien
deze ontwikkeling het .welzijn
van een natie steeds meer af
hankelijk wordt van de kennis
en de uitvindingen van weten
schapsmensen en technologen.
In de Verenigde Staten heeft
de conservenindustrie zich
enorm ontwikkeld. In dit land
wordt het gebruik van blikcon-
serven op 150 pond per- jaar en
pér hoofd van de bevolking ge
schat. Naar schatting zijn op
het ogenblik ruim 1100 produk-
ten in blik verkrijgbaar. De
wereldconsumptie van voedings
middelen in blik bedroeg in 1960
al plm. 17 miljoen'tön en in 1961
zal de 20 miljoen ten waar
schijnlijk wel gehaald worden.
Ook in ons land heeft de con
servenindustrie zich snel ont
wikkeld. Nederland is zelfs de
grootste exporteur van melk in
blik ter wereld. Ongeveer 60 o
van de Nederlandse export be
staat uit geconserveerde voe
dingsmiddelen. In Nederland
bliikt de conservenomzet sedert
1957 met bijna 100% te zijn toe-
gc"omen. Da mens van vandaag
blijkt over het algemeen meer
eetlust te hebben dan zijn groot
ouders. In geheel West-Europa
is de consumptie van voedings
middelen sterk gestegen. In ons
land is het bedrag, dat voor het
levensmiddelenpakket wordt uit
getrokken, sinds 1939 ongeveer
verviervoudigd en ook al moet
men hierbij natuurlijk in aan
merking nemen dat de prijzen
van de artikelen behoorlijk ge
stegen zijn, dan nog is deze stij
ging zeer opmerkelijk.
Naar Amerikaans voorbeeld is
ook in Nederland een opmerke
lijke wijziging in de consumptie
van levensmiddelen ingetreden.
De conservenindustrie biedt de
verbruiker immers een grote
mate van service. Moest de huis
vrouw vroeger urenlang koken
en braden, thans kan zij haar
gasten in een minimum van tijd
allerlei gerechten voorschotelen.
Da Nederlandse Stichting voor
Statistiek heeft onlangs be
rekend, dat 2/3 van de consu
menten regelmatig voedings
middelen in blik koopt. Op het
platteland ligt het percentage
iets lager, in de grote steden
echter aanmerkelijk hoger.
OVERVOEDING
Eten de mensen nu werkelijk
zo veel méér dan vroeger? Dat
is erg twijfelachtig. Er wordt
over'het algemeen niet méér,
maar wel lekkerder gegeten. De
toenemende welvaart en de
daarmee gepaard gaande ver
meerdering van de koopkracht,
manifesteren zich niet zozeer
kwantitatief alswel kwalitatief.
Men koopt betere kwaliteiten
en meer luxe-artikelen. Bij de
koffie behoort tegenwoordig
slagroom en in gezinnen waar
men vroeger blij was met een
biscuitje bij de thee, wordt men
nu op bonbons getracteerd. De
tijd, dat men in vele gezinnen
aileen zondags belegde boter
hammen had, is voorbij en
slechts het feit dat de Neder
landse roomboter alléén in het
buitenland goedkoop kan zijn, is
er de oorzaak van dat de marga
rine nog zo'n opgeld doet....
Er valt in ons land een tóe-
nemend verbruik van melkpro-
dukten, chocolade en banket-
bakkersartikelen te constateren.
Of we deze ontwikkeling in alle
opzichten moeten toejuichen,
valt echter nog te bezien.-In de
Westerse landen, waar men
jarenlang op gezag van de heer
Malthus tegen het spook van de
ondervoeding heeft aangekeken,
lijkt thans het probleem van de
overvoeding actueel te worden.
Dat onze tanden en kiezen het
door het veelvuldig snoepen
zwaar te verduren hebben, is
bekend, ook al realiseren de
meeste mensen zich dat pas
wanneer ze in de stoel van de
tandarts zitten. Maar van medi
sche zijde wordt ook niet ver
heeld, dat een aantal andere,
veel ernstiger overvoedingsziek-
ten zoals hart- en maagkwalen
in de toekomst vermoedelijk ook
zal stijgenMen realiseert zich
te weinig, dat dure voeding, wel
ke doorgaans samengaat met
een overdadig gebruik van sui
ker en vetten, vaak veel schade
lijker voor de gezondheid kan
zijn en lang niet altijd de „bes-
te'' voeding is.
VERANDERINGEN IN
DISTRIBUTIE-APPARAAT
Jaarlijks wordt in Nederland
voor ongeveer een miljard gul
den aan voedingsmiddelen ge
consumeerd die in blik zijn ver
pakt. Nochtans heeft het deel
van het detailhandelsapparaat,
dat zich bezig houdt met de ver
koop van voedingsmiddelen, in
de laatste twee decennia een
aanzienlijke vermindering in
aantal eenheden ondergaan. Het
aantal winkels in voedingsmid
delen in ons land is sinds 1939
met ruim 20 teruggelopen.
De kleine ondernemer zal zich
steeds moeilijker als zelfstandige
eenheid kunnen handhaven. De
consumenten stellen steeds ho
gere eisen aan inrichting, bedie
ning en assortiment en dit ver
klaart ook de grote vlucht van
de zelfbedieningswinkels. En ook
de warenhuisconcerns hebben
een spectaculaire uitbreiding ge
geven aan hun levensmiddelen
afdeling en soms zelfs nieuwe,
modern geoutilleerde afdelingen
daarvoor in het leven geroepen.
Detaillisten, die kost wat het
kost zelfstandig willen blijven,
werden dikwijls door het scherp
geslepen zwaard der concurren
tie neergeveld, maar een groot
deel van de detaillisten heeft de
handen reeds ineengeslagen en
inkoopcombinaties gevormd,
welke de ruggegraat vormen van
het huidige zelfstandige kruide-
niersbadrijf.
DE FRIESE VIERLING
3 JAAR
Op 5 sept. a.s. is het groot feest
bij de familie Lautenbach in
Deinum: dan wordt de Friese
vierling drie jaar! De A.N.P.-
fotograaf maakte voor deze ge
legenheid de reis naar het noor
den en knipte de kleuters bij de
ouderlijke woning. Van links
naar rechts zien we Willem,
Dirkje, Ietje en Meint.
Maiskolven. die we nu weer in
de groentewinkel kunnen aan
treffen, zijn de nog niet hele
maal gerijpte kolven van de sui-
kermais en worden als voorge
recht of als groente gegeven
Heel gezellig is het om de kol
ven, nadat de bladeren eraf ge
haald en de haren weggebor-
steld zijn, in ruim water met
wat zout gaar te koken (onge
veer 20 minuten), uit te laten
lekken en dan bestreken met
wat boter, uit de hand af te
knabbelen.
Men kan de maïskorrels ech
ter ook rauw met een scherp
mes afsnijden, in een bodempje
v/ater gaar koken en met b.v.
room of kaassaus als groente
opdienen.
ZONDAG: Maiskolven met bo
ter; runderribstuk, snijbo
nen. aardappelen; meloen
cocktail.
MAANDAGHaché, rode kool,
aardappelpuréeyoghurt.
DINSDAG: Bleekselderij k la
Mornay, aardappelen; peer
met chocoladevla.
WOENSDAG: Gebakken cham
pignons; princessebonen,
gebakken aardappelen; open
vruchtentaart.
DONDERDAG: Kipragoüt; rijst,
gebakken bloemkool; hang
op.
VRIJDAG: Bloemkoolsoep; ge
roosterde makreel öf omelet
met spek, peentjes, peter-
selieboter, aardappelen;
fruit.
ZATERDAG; Zigeunersla (een
mengsel van stukjes gare
aardappel, paprika, kaas,
cervelaatworst, augurk, an
sjovis en hardgekookte eie
ren); appelen met rijstebrij.
BLEEKSELDERIJ
A LA MORNAY
Bleekselderij in z'n geheel in
water -f zout gaar koken, laten
uitlekken en in een beboterde
vuurvaste schotel leggen. Kaas
saus erover gieten, met geraspte
kaas bestrooien, met gesmolten
boter besprenkelen en in de
oven een bruin korstje geven.
GEROOSTERDE MAKREEL
Makreel langs de rug open
snijden, de graat er zoveel moge
lijk uithalen, maar zó dat de
beide helften aan elkaar blijven,
met peper en zout bestrooien,
met gesmolten boter besprenke
len en zachtjes roosteren. Dicht
geklapt opdienen en overgieten
met gesmolten peterselieboter.
••En mevrouw', vroeg de bezoekster,
x „T,waar dat uw Betty gaat stu
deren, Ik hoorde het onlangs. Ik wist
helemaal niet, dat het plan bestond dat
zij naar de universiteit zou gaan".
_:"ï?,at P|an best°nd ook aanvankelijk
niet gaf de vrouw des huizes toe. ,Wii
hadden nooit gedacht, dat het iets 'voor
Betty zou zijn maar. och hoe gaat dat
ne haar beste vriendin gaat studeren
an zou zb wel erg eenzaam achter-
b jven want andere vriendinnen heeft
z j met en voor uitgaan en sport voelt
haar n Z°.r- Het is echt geziellig voor
naai, nu blijven ze samen".
Hoe vaak hebben wij zelf niet een
dergelijk antwoord gekregen en hoe
heeft ons dan telkenmale op de lippen
dfsemotief'WeIk 6en bewonderenswaar-
dig motief voor een studie!"
dieMaeanif zonder.een uitgesproken stu-
nw ?c ?g T meISJes wie hat volstrekt
mfnJLi °en om het la,er eventueel
toefenen van een gekozen ambt. heb
ben niets te maken aan een universiteit.
b ,B| dle zich de kosten kunnen
™°ven,denken vaakoch. baat, het
e dan schaadt het niet. Anderen zeg
gen ze steken er allicht iets van op en
ten ™oede a'gemene ontwikkeling
Zo wordt er geredeneerd en wat men
daarbij over het hoofd ziet, is dat zo'n
algemeen ontwikkeiingsvernisje heus
met aan een universiteit behoeft te wor
den ..behaald". Dat kan men ook elders
verkrijgen en goedkoper! Te veel meis
jes studeren, omdat zij het „leuk" en
„gezellig' en „interessant" vinden. Zon
der te willen beweren, dat dit het over
grote deel vormt, toch is het een be
langrijk deel.. Zij die studeren „voor de
aardigheid" zien twee belangrijke fac
toren over het hoofdten eerste, dat het
OPVOEDING
meisje, dat de studie niet beoefent ter-
wille van de studie zelf en vrijwel nim
mer de aangevangen studie beëindigt)
volstrekt geen betere levenskansen heefi
gekoóht voor het geld dat voor haar
werd betaald en voor .de door haar ver
spilde energie. En ten tweede, dat zij
kostelijke tijd heeft laten voorbijgaan
waarin zij zich had kunnen bekwame
voor iets, waaraan zij werkelijk in hc
latere leven iets zou kunnen hebben.
HET IS NIET'GENOEG
Het praatje van die brede algemen
ontwikkeling is niet veel meer dan ee
dooddoener, want bijna alle studie
specialiseert zich op een bepaald onder
werp en voert eerder tot eenzijdigheid
dan tot alzijdige ontwikkeling, die men
ook elders deelachtig kan worden. Dit
is het geval bij het nijverheidsonderwijs
en op de school voor maatschappelijk
werk, maar voor pratlievende zielen is
dat natuurlijk minder „leuk". Het meer
aandacht wijden aan wensen en minder
aan capaciteiten en plaatsingsmogelijk
heden kan niet anders dan zich wreken
in de toekomst. Hoeveel wordt er in
stilte geleden door meisjes, die volhou
den willen, volhouden moeten voor
thuis, die haar jeugd én haar blijheid
offeren voor een illusie der ouders!
Goede wil. ijver en doortastendheid kun
nen nimmer het ontbreken van het
echte kunnen en de onmiskenbare aan
lag vergoeden. Het is niet genoeg.
ZIJ DIE FALEN
Onherroepelijk zullen zij falen en dat
is bitter en hard waar zoveel goede wil
en zoveel zelfopoffering aanwezig was.
En dan is daar die andere categorie: de
meisjesstudenten, die steeds de mond
vol hebben van pretjes, fuifjes, van ca
valiers en plannetjes, maar die niet te
vinden zijn voor een diepgaand gesprek
over de door haar gekozen studie. Ze
..doen er wel aan", maar de studie is
voor haar bijzaak en geen hoofdzaak,
geen levensbehoefte. En zolang dat niet
het geval is, hebben zij geen enkel recht
om aan enige universiteit rond te dazen.
Zij zijn maar een povere nabootsing van
het echte. Pret en jool is goed en on
ontbeerlijk voor de jeugd, maar mag on
der geen enkele levensomstandigheid
hoofddoel van het bestaan zijn.
Dat de mogelijkheid bestaat voor
meisjes om zich vrijwel in iedere studie
ie bekwamen, stemt tot vreugde en
dankbaarheid: het is aan de vrouwe
lijke jeugd om het bewijs te leveren,
dat zij het waard is, dat men haar deze
gelegenheid biedt. Het meisje, dat zich
aan enige faculteit laat inschrijven zon
der dat de gekozen studie een waarach
tig levensdoel voor haar betekent, hoort
niet thuis aan de universiteit.
ELLY MARTINS.
(Nadruk verboden.)
In 10 jaar tijd is het yoghurt-
verbruik in Nederland meer dan
verdrievoudigdhet steeg van
28.133 ton in 1950 tot 106.101-ton
in 19601
Naast deze opmerkelijke stij
ging is tevens gebleken, dat er
nog vele Nederlandse gezinnen
zijn. waar geen yoghurt wordt
gegeten. Vorig jaar gebruikte
men bijv. slechts in de helft van
de gezinnen, waarvan de huis
vrouw ouder was dan 50 jaar,
dit melkprodukt. Yoghurt wordt
aldus bleek uit de onderzoe
kingen meer in de jongere ge
zinnen genuttigd. Plattelandsge
zinnen nuttigen over het alge
meen grotere hoeveelheden yo
ghurt dan de stadsgezinnen 1
Msn verwacht in Nederland
ook in de toekomst nog een ver
dere stijging van het yoghurt-
verbruik.
Het menu der
Nederlanders rijker
aan calorieën
De Engelse Nationale Commis
sie voor Voedingsonderzoek deelt
in haar jaarverslag mee, dat in
Engeland in 1959 het voedsel per
persoon per dag gemiddeld 2578
calorieën bevatte.
Het,Nederlandse Voorlichtings
bureau voor'de Voeding heeft in
ons land het ealorieëngemiddel-
de over hetzelfde jaar tussen
2800 en 2900 becijferd. Het
Nederlandse cijfer is de laatste
jaren zelfs nog iets gestegen.
Da 2578 Engelse calorieën wer
den geleverd door eiwit (11,5
vet (38,3 °n) en koolhydraten
(50,3 Opmerkelijk was, dat
-de consumptie van kip steeg
met 20 °o. De melkconsumptie
bleef ongewijzigd.
Ter vergelijking; in ons land
steeg het verbruik per hoofd
van panklaar geslacht pluim
vee van lVa kg in 1959 tot 2 kg
in 1960, dus met 33%
Uit het Britse onderzoek bleek,
dat er een logische samenhang
bestaat tussen de leeftijd van de
huisvrouw en de oalorieënwaar-
de der gezinsvoeding. Voorts
bleek, dat bij kinderloze echt
paren de uitgaven voor voedsel
tot het 50e jaar van de vrouw
stegen, daarna daalden ze.
Wat de Britse ouden van da
gen betreft, deze besteden onge
veer de helft van hun inkomen
(ongeveer ƒ30,per week) aan
levensmiddelen.
en.
geuren
Het ziet er ernstig naar uit,
dat de dagen van de Amerikaan-
APPELEN MET RIJSTEBRIJ
Appelen boren, schillen en in
een beboterde vuurvaste schotel
zetten. De opening vullen met
bruine basterdsuiker -f citroen
rasp en tussen de appelen hier
en daar een kluitje boter leggen.
De schotel dichtgedekt ongeveer
15 minuten in een warme oven
zetten en de appelen daarna be
dekken met een dikke rijstebrij.
Nog 10 min. in de oven zetten
(zonder deksel) en opdienen met
dunne room.
se .schoenpoetsers geteld zijn!
De „shoe-shine boys" dreigen
weggevaagd te worden door de
stortvloed van nieuwe schoen
poetsmiddelen welke thans in
de Verenigde Staten op de markt
gebracht worden.
In alle drugstores treft de
Amerikaan reeds de nieuwe
schoensmeersels aan, in vloei
bare- of pastavorm, zelfs zijn er
in moderne aerosol-verstuivers.
De fabrikanten zijn er van uitge
gaan dat er verschil bestaat tus
sen dames-, heren- en kinder
schoenen en dat deze drie cate
gorieën elk een eigen behoefte
aan poetsmiddelen hebben. Er
zijn dan ook „schoensmeren"
speciaal voor mannen, speciaal
voor vrouwen èn speciaal voor
de kinderen, allen in een eigen
verpakking. Voor dames is er
zelfs een geparfumeerd schoen
poetsmiddel 1
Het poetsen met deze nieuwe
middelen is niet alleen goed
koop, zoals de advertenties ver
tellen, maar tevens is men in
een wip klaar. De ouderwetse
schoensmeerprocedure blijkt te
hebben afgedaan. Geen in-
smeren-inlatentrekken-uitpoet-
sen-afwrijven meer. De aerosol-
spuit erover en van top tot teen
tevreden glimmend gaat men
verder 1
(CONSU)