Yoeding voor sportieve mensen
zaak van het eerste belang
M-Brigadiers: flinke kinderen, flinke melkdrinkers
en
REHABILITATIE DIERLIJK VET?
U
3
r
ROOM
BOTER
Beker en oorkonde
voor Sunderland
Ook (oude) Chinezen
aten al
Kamper
Münchenaren leerden Nederland en zijn
kaassoorten in één week grondig kennen
ER BESTAAT NOG VEEL VERWARRING
Aan instructies bestaat
zeer grote behoefte
't lekkerste
't gezondste
puur natuur
ijsjes
1961
Verandering
Hoeveel kilo?
Ook deze zomer
De enige
FLINK MELKDRINKEN IS ELKE DAG EEN EXTRA M-DAAD DOEN. DRINK DUS EEN EXTRA GLAS MELK, YOGHURT, KARNEMELK, OF EET EEN EXTRA BORD PAP OF PUDDING
alleen m
Ruim 55.000!
'agina 8
DE-VRIJE ZEEUW
Zaterdag 8 juli 196'Zaterd
ADVERTENTIE
TN NEDERLAND wordt op een enkele uitzondering na aan een
doelmatige voeding gedurende sporttraining te weinig aandacht
besteed. Het is echter jammer dat weinig Nederlandse sportbeoefenaren
profiteren van de rol die een juiste voeding kan spelen voor het berei
ken van een goede conditie. Er bestaat hiervoor zeker behoefte aan
instructies want over de aard en uitvoering van het voedingsregiem
bij sporttraining heerst grote verwarring, deelde dr. F. J. de Wijn,
plaatsvervangend directeur van het voorlichtingsbureau voor de voeding
«ns mede.
Even zo zeker als Eet is, dat
een goede voeding bijdraagt
tot Eet algemeen welzijn en
gezondheid van volk en indi
vidu, is Eet zeker,dat een
aanvaardbaar voedingsre
giem kan bijdragen tot het
resultaat van training van de
ploeg en de individuele
sportsman. Verwarring om
trent de aard en uitvoering
van het voedingsregiem
•wordt o.m. gesticht door de
privé-opvattingen, die bijna
iedere trainer daarover heeft.
Voor een groot deel komt dit
door voorschriften daarom
trent, die door overlevering
van leken in het bezit van de
trainers zijn gekomen.
In gevallen waar men zich
wel op voedingsmaatregelen
bezint, kan het voorkomen
dat de coaches door middel
van instructies aan hun ploe
gen of door het verspreiden
van stencils, de leden trach
ten te overtuigen van hun
„ideaal diëet". Dit kan sterk
variëren, zoals een gedurende
de dag langdurige onthouding
van vocht, het nuttigen van
grote hoeveelheden speci
fieke, maar onnodige en dure
voedingsmiddelen, of het mis
bruik van een dieet, dat bij
zonder rijk is bijv. aan ver
zadigde vetsoorten.
Kwakzalverij
In plaats van ruim groente,
fruit, bruinbrood, melk- en
melkprodukten, wordt naast
volledige verwaarlozing ook
naar hartelust een soort van
voedselverering bedreven,
waarin honing, zwarte bes
sensap, dikke groentesoep,
biefstuk en ander krachtvoer
een niet onbeduidende rol
kunnen spelen. Het kan de
voeding onnodig duur maken
en stelt niet zelden de sports
man opeen volmaakt oneven
wichtig rantsoen.
Niet slechts uit een voe-
dings- of financieel oogpunt,
doch ook mentaal bezien, kan
de praktijk van „voedsel vet
zucht" de mens op den duur
ongevoelig maken voor ge
zonde en georganiseerde hy
giënische zorg en hij dreigt
ten prooi te vallen aan ern
stige vormen van kwakzalve
rij. Tijdens de onlangs te
Rome gehouden Olympische
Spelen is het opgevallen, dat
de buitenlandse ploegen een
gerichte aandacht besteed
den aan hun voeding. Allen
liever melk dan
allerlei sapjes
deden dit, maar ieder deed
het anders. Dit is juist. Er
bestaat dan ook geen „ideaal
diëet".
Tien geboden"
Hoewel er geen bindend
vocdingsvoorschrift be
staat voor de sportman
(-vrouw), zal men aan twee
regels echter niet kunnen
ontkomen: a. het voeding-
regiem zal toegepast moe
ten worden vanaf het begin
van de training - b. disci
pline bij 't voedingsregiem j
is noodzakelijk.
voor een verantwoord voe
dingsregiem zou men als
volgt kunnen samenvatten:
1. Gebruik niet minder dan
drie hoofdmaaltijden per dag,
waarbij een goed ontbijt es
sentieel is.
2. Op trainingsdagen zijn vijf
kleine maaltijden beter dan
drie grote.
3. Voor het dagelijkse Neder
landse voedingspatroon be
staan vijf onmisbare groepen
voedingsmiddelen: Eet iedere
dag uit iedere groep a. 3/4 -1/1
liter melk- of melkproduk
ten, b. ruim groente en fruit,
aardappelen naar behoefte,
c. tenminste een half ons
vlees of vleeswaren, of vis of
kaas en daarnaast 2 of 3
eieren per week, d. matig bo
ter, weinig ander vet, e. royaal
bruinbrood of roggebrood of
andere grove graanproduk-
ten.
4. Gebruik daarnaast bij de
maaltijden aanvullend ande
re voeding naar eigen smaak
en behoefte. Gebruik: a. ma
tig suiker en versnaperingen
in de tussenperioden, b. be
perkte hoeveelheden thee,
koffie of ander caffeinehou-
dendc dranken, c. royaal
vocht in de vorm van melk,
bouillon, vruchtensap of zo
nodig water.
5. Gebruik geen alcohol.
6. Bij een voeding op deze
basis verhogen vitaminepre
paraten de trainingsresulta
ten niet en is extra veel vlees
niet noodzakelijk.
7. Gebruik tenminste twee
uur voor de training geen
maaltijd.
8. Voor of gedurende lange af
stand sportprestaties kunnen
suikerrijke dranken het uit
houdingsvermogen bevorde
ren. Veel suiker zonder vocht
kan tegengesteld effect heb
ben. Een suikerst.oot voor een
korte sprint heeft geen of
weinig effect op de prestatie.
9. Zorg voor tenminste 8 a 9
uur slaap.
10. Controleer het lichaams
gewicht.
Een voedingsregiem op deze
basis brengt geen hogere kos
ten met zich mede, dan een
dagelijkse goede voeding
vraagt. Zonder bijzondere
diëetmaatregelen kan het
aanleiding zijn tot een goede
conditie, mits het trainings
plan goed is.
Een goede conditie is een
combinatie van kracht, snel
heid, uithoudingsvermogen,
lenigheid bewegings- en co-
ordinatiegevoel, die behalve
voor racesport ook nodig zijn
voor zaal- en veldsport in
ploegverband en die gepaard
moet gaan met de mentale
toestand van levenslust en
ontspanning.
Melkautomaten
In de voeding is regelmaat
een voorwaarde voor een der
gelijke conditie. Dikwijls echter
leiden niet alleen de werk- of
studietijden, maar ook de trai
ningstijden ertoe, dat men die
regelmaat niet kan volhouden,
waardoor een gespannen toe
stand ontstaat. Een belangrijk
punt, met als consequentie, dat
men moet zorgen voor de moge
lijkheid na de training te kun
nen eten. Door een organiseren
de sportvereniging of coach
moet bij het vaststellen van het
trainingsprogram rekening
worden gehouden met een rede
lijke mogelijkheid zich te voe
den. Zo zou het ook niet kwaad
zijn, indien de beheerders van
clubhuizen hun faciliteiten
zouden herzien, bijvoorbeeld
door het aanschaffen van een
melkautomaat' of andere voor
zieningen voor melkdranken,
ter gedeeltelijke vervanging van
de batterijen flessen met „sap
jes,en de trommels met koeken.
WEES NIET
KARIG MET
PIND MEI is in München
de Holland Woche ge
houden: een week lang du
rende manifestatie van waar
toe Nederland op cultureel
en zakelijk gebied in staat
is. U hebt er op andere
plaatsen al het nodige over
kunnen lezen. De reden, dat
wij er hier nog eens even op
terugkomen, is, dat wij de
gelegenheid konden aangrij
pen om te vertellen, hoe in
Duitsland (steeds meer) Ne
derlandse kaas aan de man
wordt gebracht.
Het vorig jaar heeft de ex
port van Nederlandse kaas
naar Duitsland een record
bereikt. Maar ondanks dat
(absoluut) zeer hoge cijfer,
eet de Duitser per hoofd min
der kaas dan de bewoners van
de omringende landen. Het
kan dus bést wat meer, schre
ven wij een paar maanden
geleden.
Het Duitse kantoor van
Het Nederlands Zuivelbureau
is druk bezig hierin verande
ring te brengen. In het zuiden
van Duitsland was voor de
Nederlandse kaasexporteurs
tot voor kort geen voet aan
de grond te krijgen; het was
Ministerieel en burgemèësterlijk bezoek aan het paviljoen
van Het Nederlands Zuivelbureau in München tijdens de Hol-
land-Wochg: men ziet de ministers Cals en De Pous (resp.
O.K.W. en Economische Zaken) en. burgemeester Van Walsum
van Rotterdam.
namelijk zelf een kaas-produ- présence te geven,
cerend gebied. Toen de bepa
lingen wat verzacht werden, Welnu, - dat is gebeurd,
kon men uiteraard ook de ge- Men had het reusachtige ArrP
legenheid aangrijpen om op sterdamse draaiorgel De Ar£-
de Holland-Woche acte de hier gehuurd om belangstel
ling te trekken voor de plaat
sen waar onze Gouda, Edam
mer en „Gelreimratskasen"
(lunchkaasjes), alsmede kaas
hapjes aan de man werden
gebracht. Dat waren een af
deling in een groot waren
huis inhet centrum van Mün
chen en in het veel grotere
kaaspaviljoen, waar het dag
in, dag uit storm liep.
Daar, in dat kaaspaviljoen,
was ook een weegbrug met
kaas opgesteld en de bezoe
kers konden raden, hoeveel
kilo. Wie het precies op
schreef, óf er zo dicht moge
lijk bij was, kon een reis naar
Holland winnen. De uitslag
is nog niet bekend; men hoort
er t.z.t. meer van. Wél kun
nen wij zeggen, dat de voor
raad enkele honderden kilo's
bedroeg, en dat de schattin
gen uiteenliepen van drie tot
honderdduizend kilo.
De belangstelling voor deze
kaas-raderij was - wij zeiden
het al - enorm. Hoewel het
aantal inzendingen op het
moment dat deze pagina werd
afgesloten, nog niet bekend
was, kon men toch al een
cijfer van vér over de dertig
duizend opgeven.
De inzenders hiervan had
den het natuurlijk niet bij het
rechte eind. De winnaar is
uiteraard een ander, iemand
die het gewicht van wat hij
eet beter beseft.
Jr ^\V<v
0
a
sL ^NrÊct
Wu,.
T)E PROPAGANDA die de
laatste jaren tegen het ge
bruik van dierlijke vetten wordt
gevoerd, moet zeer voorbarig
worden genoemd, aldus prof.
dr. C. J. F. Böttcher te Leiden.
Prof. Böttcher is sinds vijf jaar
met een twintigtal medewerkers
intensief bezig met een diep
gaand onderzoek naar de
oorzaak van de hart- en
vaatziekten die in de sterfte-
statistiek van de Westerse lan
den op de eerste plaats staan,
n.l. atherosclerose en coronaire
thrombose.
De tot dusver bereikte resul
taten zullen waarschijnlijk lei
den tot een rehabilitatie vanie
dierlijke vetten.
Het Nationaal Gezondheids
instituut in de Verenigde Sta
ten heeft voor de uitbreiding
van het aantal medewerkers
een subsidie verleend van onge
veer f 500.000 te verdelen over
de jaren 1961 en 1965.
AL*
KARELTJE
Vf3
,,'f Smaakt heerlijk
Ze zijn met roomboter
T TW ELFTAL heeft een verdiende overwinning
behaald en het is mij een groot genoegen u deze
trofee te overhandigen". Zo sprak de uitreiker van
de beker aan de aanvoerder van F. C. Sunderland,
Joseph Kiernan, tevens ere-brigadier van de onlangs
in Sunderland opgerichte M-brigade.
Tijdens de rust van de op
28 mei j.l. te Eindhoven
gespeelde eredivisie wed
strijd P.S.V.-M.V.V. ont
vingen de aanvoerders
van de verschillende elf
tallen de prijzen die zij
bij dit tournooi hadden
ge wonnen. Als laatste was
Joseph Kiernan van Sun
derland aan de beurt, die
de prachtige - voor óver
de duizend gulden ver
zekerde zilveren beker -
voor zijn team in ont
vangst nam.
Alle spelers van E.C. Sun
derland zijn erebrigadiers van
de onlangs naar Nederlands
voorbeeld daar gestarte M-
brigade.
Behalve de irophee ont
ving captain Kiernan ook
een fraaie oorkonde, die
hem namens het hoofd
kwartier van de Neder
landse M-brigade werd aan
geboden.
zullen er weer hele ijs
bergen op de tongen van ver
hitte mensen smelten, maar
hoeveel van hen zuilen eigen
lijk iets afweten van de ge
schiedenis en het ontstaan
van het ijs, zoals wij dat
eten?
Hierover bestaan verschil
lende verhalen en theorieën.
In Amerika veronderstelde
men dat de negerkokkin
Mammie Sadie, die voor de
vierde president van de Ver.
Staten pleegde te koken,
een van haar heerlijke en
beroemde puddingen voor
een staatsdiner eens in de
ijskast had gezet, daar het
etentje een paar uur later
zou beginnen dan aanvanke
lijk was vastgesteld.
Toen de gasten eindelijk
aan tafel gingen en aan het
einde van het diner de pud
ding op tafel verscheen, was
deze bevroren. De gasten wa
ren door deze zeldzame spijs
verrast en een gedeelte dacht
zelfs aan voedselvergiftiging.
Alleen de president had be
grepen dat hier een nieuw en
heerlijk gerecht was ont
staan. De kokkin zou zelfs
een medaille hebben ontvan
gen,, als zij werkelijk het ijs
had uitgevonden, maar er
deden ook andere verhalen
de ronde over het ontstaan
van dit gerecht.
Sommigen beweerden dat het
ijs in Italië was uitgevonden,
daar hier ware meesters op
Halverwege de dag even rust. Stop,
wentelende wielen! Stil, ratelende toet
sen 1 Tot ziens, strijkbout! Tot straks,
boeken 1 Nu rust. En melk. Want
melk schenkt nieuwe energie, nieuwe
fitheid, nieuwe kracht. Waardoor u
„bijkomt", waardoor u beter werkt,
meer presteert. Daarom bij dc lunch
voortaan: melk (of yoghurt of karne
melk) om met PEP weer aan dc slag]
te gaan!
het gebied van de bereiding
van ijs wonen, maar met ze
kerheid durft men het niet te
zeggen.
In China schUttt uien
reeds 3000 jaar voor onze
jaartelling door vermen
ging van -water, melk en
zoetigheid, liet ijste hebben
bereid.
In 320 voor Christus toonde
ook Alexander de Grote zich
een liefhebber van ijs. Zijn
slaven waren voortdurend on
derweg naar de met ijs en
sneeuw bedekte bergen in
Azië, om hier deze verkoeling
te halen. Daarmee werd dan
de ijsbeker van Alexander ge
vuld, vermengd met vruch
tensappen en melk. Ook kei
zer Nero, die overigens dol
was op vuur, ging 's avonds te
Rome niet slapen, voordat hij
zijn maag had gevuld met
vruchtenijs.
Werkelijk in de smaak van
het Italiaanse publiek wist de
wereldreiziger Marco Polo,
het ijs te brengen, nadat hij
na een reis door China ver
schillende ijsrecepten had
meegebracht.
Aan het Britse hof, had een
hoveling, Gerard Tissain ge
naamd, onder Karei I het
ijs ingevoerd. De koning hield
er zo veel van en daar Tissain
de enige was die het kon be
reiden en de recepten had,
kreeg hij jaarlijks een grote
som geld. Toen Karei I echter
werd onthoofd, kreeg ook
Tissain zijn jaarlijkse bij
drage niet meer.
Overal in de wereld heeft
het ijs na het karige leven in
de tweede wereldoorlog een
belangrijke plaats ingeno
men. Ook in Nederland
wordt veel ijs gemaakt en
gegeten, terwijl de warenwet
er strenge controle op houdt,
en op constante kwaliteit
toeziet.
Melk, room, suiker en
eieren zijn de voornaamste
bestanddelen voor goed ijs,
dat hierdoor naast de andere
genotmiddelen, een voor'
name plaats inneemt.
(door T
Er zijn nogal wat jonf
jeugdherberg r-aar 3euëdh
Zy geven de voorkeur aan
Zij willen zelf op een v
mooi plekje hun tent opsla
je niet, want echt kampei
Daar kamt heel wat m<
I ei in je moeders keuken,
[loof me, zó eenvoudig is
En waar kan een mens
weten komen wat er bij he
peren zoal komt kijken?
weten ze nu eens alles var
peren af? Dat is bi] de K
liike Nederlandse Toerist.
ANWB., adres: Wasser
I weg 220, 's-Gravenhage.
Weet je wel dat je zone
K kampoerkaart bij geen
I kampeerterrein behoeft
I komen? Wie daar zn 1
wil zetten, zal om te begir
het bezit van zo'n kaart
I zijn.
I Aanvraagformulieren vc
1 kampaart zijn verkrijgt
alle A.N.W.B.-kantoren er
Nederlandse Kampeerl
Centrale, adres: Parkstra
2G, 's-Gravenhage.
SLAAPZAK EN PREMLJS
Je bent ook nog niet kl
je in het bezit bent v
fiets, een tent, een slaapz
primus, een nest pannen
waterzak. Waar moet je
die dingen eigenlek na<
I Waar bevinden zich in o:
de kampeerterreinen?
Geef je op voor het je
maatschap van de A.
I Voor jongeren van elf to
tien jaar kost dat vier he
dens Maandelijks kun je
Meer dan 55.000 aanvragen zijn
bij Het Nederlands Zuivelbureau
binnengekomen voor het zeven
daags melkdiëet, waarmee men
in Engeland zoveel succes heeft.
Voor degenen die nog niet weten
hoe zij op medisch verantwoorde
wijze kunnen vermageren:
Vraag de regels van liet zeven
daags melkdiëet aan bij het
N.Z.B., postbus 4030, Rijswijk
(Z.H.).
I Pagina van het Nederlands
Zuivelbureau Rijswijk Z
ads I
H.|
Het wordt ons tegem
wel gemakkelijk gemaakt
onze weekends of vakai
de vrije natuur willen dc
gen! We kunnen een ke
ken uit de eenvoudigste
of de meest luxe caravt
kunnen ons in de meest
dige of luxueuze kampe
steken. We kunnen ko
primitieve houtvuurtjes
gemakkelijke gasteilen
nen zelfs zo'n gezellige b
meenemen, hoe we het
ren ook opvatten, het
ons allen om dat we r
heel anders willen leven
thuis gewend zijn.
Over kampvoeding wo
geschreven en terecht
iedereen kan zelf beder
weten wat voedzame en
kelijk te maken gerechti
niet ieder heeft gelegen
zin om zich lang met h
bereiden van de maalti,
te houden, maar er z
ook velen zijn die dat
leuk vinden, die in eei
om de kookplaats gaar
en nu eens iets willen i
ken waar ze in hun r
keuken thuis niet toe
I Prachtig klaar te maken
open vuur zijn b.v. de
I ken waarvoor (voor 4 pc
f 1 fijn gesneden uitje in
ter wordt gefruit en das
mengd met 4 ons geh;
I- paneermeel, zout, peper
I eierdooier. Van dit
I worden 4 platte lapjes
I waarop een plak kaas er
I wil ook een plak ham v
I legd. De lapjes worden
belgeslagen en boven 1
I bruin gemaakt. In pla
I gehakt kunnen ook dun
I of varkenslapjes worde
I men, die dan met de k
I worden opgerold en r
I draadje vastgebonden
I een cocktail prikker vas
I ZONDAGKaasbouill
ei, kalfstong, peultj
erwtjes, zure eiersaus
gelei met dunne roor
MAANDAGTongrago
sessebonen, aardap;
rabarbersoufflé.
DINSDAG: Roerei,
aardappelen, open v
taart.
WOENSDAG: Spin
tuinbonen met spek,
pelcroquetten.
DONDERDAGKaas
kantarellen in rooms;
bonen, gepofte aard!
VRIJDAG: Gebakken
sla aardappelen öf v
ring, sla, aardappele:
saus, kersenpanneko