Yoeding voor sportieve mensen zaak van het eerste belang M-Brigadiers: flinke kinderen, flinke melkdrinkers en REHABILITATIE DIERLIJK VET? U 3 r ROOM BOTER Beker en oorkonde voor Sunderland Ook (oude) Chinezen aten al Kamper Münchenaren leerden Nederland en zijn kaassoorten in één week grondig kennen ER BESTAAT NOG VEEL VERWARRING Aan instructies bestaat zeer grote behoefte 't lekkerste 't gezondste puur natuur ijsjes 1961 Verandering Hoeveel kilo? Ook deze zomer De enige FLINK MELKDRINKEN IS ELKE DAG EEN EXTRA M-DAAD DOEN. DRINK DUS EEN EXTRA GLAS MELK, YOGHURT, KARNEMELK, OF EET EEN EXTRA BORD PAP OF PUDDING alleen m Ruim 55.000! 'agina 8 DE-VRIJE ZEEUW Zaterdag 8 juli 196'Zaterd ADVERTENTIE TN NEDERLAND wordt op een enkele uitzondering na aan een doelmatige voeding gedurende sporttraining te weinig aandacht besteed. Het is echter jammer dat weinig Nederlandse sportbeoefenaren profiteren van de rol die een juiste voeding kan spelen voor het berei ken van een goede conditie. Er bestaat hiervoor zeker behoefte aan instructies want over de aard en uitvoering van het voedingsregiem bij sporttraining heerst grote verwarring, deelde dr. F. J. de Wijn, plaatsvervangend directeur van het voorlichtingsbureau voor de voeding «ns mede. Even zo zeker als Eet is, dat een goede voeding bijdraagt tot Eet algemeen welzijn en gezondheid van volk en indi vidu, is Eet zeker,dat een aanvaardbaar voedingsre giem kan bijdragen tot het resultaat van training van de ploeg en de individuele sportsman. Verwarring om trent de aard en uitvoering van het voedingsregiem •wordt o.m. gesticht door de privé-opvattingen, die bijna iedere trainer daarover heeft. Voor een groot deel komt dit door voorschriften daarom trent, die door overlevering van leken in het bezit van de trainers zijn gekomen. In gevallen waar men zich wel op voedingsmaatregelen bezint, kan het voorkomen dat de coaches door middel van instructies aan hun ploe gen of door het verspreiden van stencils, de leden trach ten te overtuigen van hun „ideaal diëet". Dit kan sterk variëren, zoals een gedurende de dag langdurige onthouding van vocht, het nuttigen van grote hoeveelheden speci fieke, maar onnodige en dure voedingsmiddelen, of het mis bruik van een dieet, dat bij zonder rijk is bijv. aan ver zadigde vetsoorten. Kwakzalverij In plaats van ruim groente, fruit, bruinbrood, melk- en melkprodukten, wordt naast volledige verwaarlozing ook naar hartelust een soort van voedselverering bedreven, waarin honing, zwarte bes sensap, dikke groentesoep, biefstuk en ander krachtvoer een niet onbeduidende rol kunnen spelen. Het kan de voeding onnodig duur maken en stelt niet zelden de sports man opeen volmaakt oneven wichtig rantsoen. Niet slechts uit een voe- dings- of financieel oogpunt, doch ook mentaal bezien, kan de praktijk van „voedsel vet zucht" de mens op den duur ongevoelig maken voor ge zonde en georganiseerde hy giënische zorg en hij dreigt ten prooi te vallen aan ern stige vormen van kwakzalve rij. Tijdens de onlangs te Rome gehouden Olympische Spelen is het opgevallen, dat de buitenlandse ploegen een gerichte aandacht besteed den aan hun voeding. Allen liever melk dan allerlei sapjes deden dit, maar ieder deed het anders. Dit is juist. Er bestaat dan ook geen „ideaal diëet". Tien geboden" Hoewel er geen bindend vocdingsvoorschrift be staat voor de sportman (-vrouw), zal men aan twee regels echter niet kunnen ontkomen: a. het voeding- regiem zal toegepast moe ten worden vanaf het begin van de training - b. disci pline bij 't voedingsregiem j is noodzakelijk. voor een verantwoord voe dingsregiem zou men als volgt kunnen samenvatten: 1. Gebruik niet minder dan drie hoofdmaaltijden per dag, waarbij een goed ontbijt es sentieel is. 2. Op trainingsdagen zijn vijf kleine maaltijden beter dan drie grote. 3. Voor het dagelijkse Neder landse voedingspatroon be staan vijf onmisbare groepen voedingsmiddelen: Eet iedere dag uit iedere groep a. 3/4 -1/1 liter melk- of melkproduk ten, b. ruim groente en fruit, aardappelen naar behoefte, c. tenminste een half ons vlees of vleeswaren, of vis of kaas en daarnaast 2 of 3 eieren per week, d. matig bo ter, weinig ander vet, e. royaal bruinbrood of roggebrood of andere grove graanproduk- ten. 4. Gebruik daarnaast bij de maaltijden aanvullend ande re voeding naar eigen smaak en behoefte. Gebruik: a. ma tig suiker en versnaperingen in de tussenperioden, b. be perkte hoeveelheden thee, koffie of ander caffeinehou- dendc dranken, c. royaal vocht in de vorm van melk, bouillon, vruchtensap of zo nodig water. 5. Gebruik geen alcohol. 6. Bij een voeding op deze basis verhogen vitaminepre paraten de trainingsresulta ten niet en is extra veel vlees niet noodzakelijk. 7. Gebruik tenminste twee uur voor de training geen maaltijd. 8. Voor of gedurende lange af stand sportprestaties kunnen suikerrijke dranken het uit houdingsvermogen bevorde ren. Veel suiker zonder vocht kan tegengesteld effect heb ben. Een suikerst.oot voor een korte sprint heeft geen of weinig effect op de prestatie. 9. Zorg voor tenminste 8 a 9 uur slaap. 10. Controleer het lichaams gewicht. Een voedingsregiem op deze basis brengt geen hogere kos ten met zich mede, dan een dagelijkse goede voeding vraagt. Zonder bijzondere diëetmaatregelen kan het aanleiding zijn tot een goede conditie, mits het trainings plan goed is. Een goede conditie is een combinatie van kracht, snel heid, uithoudingsvermogen, lenigheid bewegings- en co- ordinatiegevoel, die behalve voor racesport ook nodig zijn voor zaal- en veldsport in ploegverband en die gepaard moet gaan met de mentale toestand van levenslust en ontspanning. Melkautomaten In de voeding is regelmaat een voorwaarde voor een der gelijke conditie. Dikwijls echter leiden niet alleen de werk- of studietijden, maar ook de trai ningstijden ertoe, dat men die regelmaat niet kan volhouden, waardoor een gespannen toe stand ontstaat. Een belangrijk punt, met als consequentie, dat men moet zorgen voor de moge lijkheid na de training te kun nen eten. Door een organiseren de sportvereniging of coach moet bij het vaststellen van het trainingsprogram rekening worden gehouden met een rede lijke mogelijkheid zich te voe den. Zo zou het ook niet kwaad zijn, indien de beheerders van clubhuizen hun faciliteiten zouden herzien, bijvoorbeeld door het aanschaffen van een melkautomaat' of andere voor zieningen voor melkdranken, ter gedeeltelijke vervanging van de batterijen flessen met „sap jes,en de trommels met koeken. WEES NIET KARIG MET PIND MEI is in München de Holland Woche ge houden: een week lang du rende manifestatie van waar toe Nederland op cultureel en zakelijk gebied in staat is. U hebt er op andere plaatsen al het nodige over kunnen lezen. De reden, dat wij er hier nog eens even op terugkomen, is, dat wij de gelegenheid konden aangrij pen om te vertellen, hoe in Duitsland (steeds meer) Ne derlandse kaas aan de man wordt gebracht. Het vorig jaar heeft de ex port van Nederlandse kaas naar Duitsland een record bereikt. Maar ondanks dat (absoluut) zeer hoge cijfer, eet de Duitser per hoofd min der kaas dan de bewoners van de omringende landen. Het kan dus bést wat meer, schre ven wij een paar maanden geleden. Het Duitse kantoor van Het Nederlands Zuivelbureau is druk bezig hierin verande ring te brengen. In het zuiden van Duitsland was voor de Nederlandse kaasexporteurs tot voor kort geen voet aan de grond te krijgen; het was Ministerieel en burgemèësterlijk bezoek aan het paviljoen van Het Nederlands Zuivelbureau in München tijdens de Hol- land-Wochg: men ziet de ministers Cals en De Pous (resp. O.K.W. en Economische Zaken) en. burgemeester Van Walsum van Rotterdam. namelijk zelf een kaas-produ- présence te geven, cerend gebied. Toen de bepa lingen wat verzacht werden, Welnu, - dat is gebeurd, kon men uiteraard ook de ge- Men had het reusachtige ArrP legenheid aangrijpen om op sterdamse draaiorgel De Ar£- de Holland-Woche acte de hier gehuurd om belangstel ling te trekken voor de plaat sen waar onze Gouda, Edam mer en „Gelreimratskasen" (lunchkaasjes), alsmede kaas hapjes aan de man werden gebracht. Dat waren een af deling in een groot waren huis inhet centrum van Mün chen en in het veel grotere kaaspaviljoen, waar het dag in, dag uit storm liep. Daar, in dat kaaspaviljoen, was ook een weegbrug met kaas opgesteld en de bezoe kers konden raden, hoeveel kilo. Wie het precies op schreef, óf er zo dicht moge lijk bij was, kon een reis naar Holland winnen. De uitslag is nog niet bekend; men hoort er t.z.t. meer van. Wél kun nen wij zeggen, dat de voor raad enkele honderden kilo's bedroeg, en dat de schattin gen uiteenliepen van drie tot honderdduizend kilo. De belangstelling voor deze kaas-raderij was - wij zeiden het al - enorm. Hoewel het aantal inzendingen op het moment dat deze pagina werd afgesloten, nog niet bekend was, kon men toch al een cijfer van vér over de dertig duizend opgeven. De inzenders hiervan had den het natuurlijk niet bij het rechte eind. De winnaar is uiteraard een ander, iemand die het gewicht van wat hij eet beter beseft. Jr ^\V<v 0 a sL ^NrÊct Wu,. T)E PROPAGANDA die de laatste jaren tegen het ge bruik van dierlijke vetten wordt gevoerd, moet zeer voorbarig worden genoemd, aldus prof. dr. C. J. F. Böttcher te Leiden. Prof. Böttcher is sinds vijf jaar met een twintigtal medewerkers intensief bezig met een diep gaand onderzoek naar de oorzaak van de hart- en vaatziekten die in de sterfte- statistiek van de Westerse lan den op de eerste plaats staan, n.l. atherosclerose en coronaire thrombose. De tot dusver bereikte resul taten zullen waarschijnlijk lei den tot een rehabilitatie vanie dierlijke vetten. Het Nationaal Gezondheids instituut in de Verenigde Sta ten heeft voor de uitbreiding van het aantal medewerkers een subsidie verleend van onge veer f 500.000 te verdelen over de jaren 1961 en 1965. AL* KARELTJE Vf3 ,,'f Smaakt heerlijk Ze zijn met roomboter T TW ELFTAL heeft een verdiende overwinning behaald en het is mij een groot genoegen u deze trofee te overhandigen". Zo sprak de uitreiker van de beker aan de aanvoerder van F. C. Sunderland, Joseph Kiernan, tevens ere-brigadier van de onlangs in Sunderland opgerichte M-brigade. Tijdens de rust van de op 28 mei j.l. te Eindhoven gespeelde eredivisie wed strijd P.S.V.-M.V.V. ont vingen de aanvoerders van de verschillende elf tallen de prijzen die zij bij dit tournooi hadden ge wonnen. Als laatste was Joseph Kiernan van Sun derland aan de beurt, die de prachtige - voor óver de duizend gulden ver zekerde zilveren beker - voor zijn team in ont vangst nam. Alle spelers van E.C. Sun derland zijn erebrigadiers van de onlangs naar Nederlands voorbeeld daar gestarte M- brigade. Behalve de irophee ont ving captain Kiernan ook een fraaie oorkonde, die hem namens het hoofd kwartier van de Neder landse M-brigade werd aan geboden. zullen er weer hele ijs bergen op de tongen van ver hitte mensen smelten, maar hoeveel van hen zuilen eigen lijk iets afweten van de ge schiedenis en het ontstaan van het ijs, zoals wij dat eten? Hierover bestaan verschil lende verhalen en theorieën. In Amerika veronderstelde men dat de negerkokkin Mammie Sadie, die voor de vierde president van de Ver. Staten pleegde te koken, een van haar heerlijke en beroemde puddingen voor een staatsdiner eens in de ijskast had gezet, daar het etentje een paar uur later zou beginnen dan aanvanke lijk was vastgesteld. Toen de gasten eindelijk aan tafel gingen en aan het einde van het diner de pud ding op tafel verscheen, was deze bevroren. De gasten wa ren door deze zeldzame spijs verrast en een gedeelte dacht zelfs aan voedselvergiftiging. Alleen de president had be grepen dat hier een nieuw en heerlijk gerecht was ont staan. De kokkin zou zelfs een medaille hebben ontvan gen,, als zij werkelijk het ijs had uitgevonden, maar er deden ook andere verhalen de ronde over het ontstaan van dit gerecht. Sommigen beweerden dat het ijs in Italië was uitgevonden, daar hier ware meesters op Halverwege de dag even rust. Stop, wentelende wielen! Stil, ratelende toet sen 1 Tot ziens, strijkbout! Tot straks, boeken 1 Nu rust. En melk. Want melk schenkt nieuwe energie, nieuwe fitheid, nieuwe kracht. Waardoor u „bijkomt", waardoor u beter werkt, meer presteert. Daarom bij dc lunch voortaan: melk (of yoghurt of karne melk) om met PEP weer aan dc slag] te gaan! het gebied van de bereiding van ijs wonen, maar met ze kerheid durft men het niet te zeggen. In China schUttt uien reeds 3000 jaar voor onze jaartelling door vermen ging van -water, melk en zoetigheid, liet ijste hebben bereid. In 320 voor Christus toonde ook Alexander de Grote zich een liefhebber van ijs. Zijn slaven waren voortdurend on derweg naar de met ijs en sneeuw bedekte bergen in Azië, om hier deze verkoeling te halen. Daarmee werd dan de ijsbeker van Alexander ge vuld, vermengd met vruch tensappen en melk. Ook kei zer Nero, die overigens dol was op vuur, ging 's avonds te Rome niet slapen, voordat hij zijn maag had gevuld met vruchtenijs. Werkelijk in de smaak van het Italiaanse publiek wist de wereldreiziger Marco Polo, het ijs te brengen, nadat hij na een reis door China ver schillende ijsrecepten had meegebracht. Aan het Britse hof, had een hoveling, Gerard Tissain ge naamd, onder Karei I het ijs ingevoerd. De koning hield er zo veel van en daar Tissain de enige was die het kon be reiden en de recepten had, kreeg hij jaarlijks een grote som geld. Toen Karei I echter werd onthoofd, kreeg ook Tissain zijn jaarlijkse bij drage niet meer. Overal in de wereld heeft het ijs na het karige leven in de tweede wereldoorlog een belangrijke plaats ingeno men. Ook in Nederland wordt veel ijs gemaakt en gegeten, terwijl de warenwet er strenge controle op houdt, en op constante kwaliteit toeziet. Melk, room, suiker en eieren zijn de voornaamste bestanddelen voor goed ijs, dat hierdoor naast de andere genotmiddelen, een voor' name plaats inneemt. (door T Er zijn nogal wat jonf jeugdherberg r-aar 3euëdh Zy geven de voorkeur aan Zij willen zelf op een v mooi plekje hun tent opsla je niet, want echt kampei Daar kamt heel wat m< I ei in je moeders keuken, [loof me, zó eenvoudig is En waar kan een mens weten komen wat er bij he peren zoal komt kijken? weten ze nu eens alles var peren af? Dat is bi] de K liike Nederlandse Toerist. ANWB., adres: Wasser I weg 220, 's-Gravenhage. Weet je wel dat je zone K kampoerkaart bij geen I kampeerterrein behoeft I komen? Wie daar zn 1 wil zetten, zal om te begir het bezit van zo'n kaart I zijn. I Aanvraagformulieren vc 1 kampaart zijn verkrijgt alle A.N.W.B.-kantoren er Nederlandse Kampeerl Centrale, adres: Parkstra 2G, 's-Gravenhage. SLAAPZAK EN PREMLJS Je bent ook nog niet kl je in het bezit bent v fiets, een tent, een slaapz primus, een nest pannen waterzak. Waar moet je die dingen eigenlek na< I Waar bevinden zich in o: de kampeerterreinen? Geef je op voor het je maatschap van de A. I Voor jongeren van elf to tien jaar kost dat vier he dens Maandelijks kun je Meer dan 55.000 aanvragen zijn bij Het Nederlands Zuivelbureau binnengekomen voor het zeven daags melkdiëet, waarmee men in Engeland zoveel succes heeft. Voor degenen die nog niet weten hoe zij op medisch verantwoorde wijze kunnen vermageren: Vraag de regels van liet zeven daags melkdiëet aan bij het N.Z.B., postbus 4030, Rijswijk (Z.H.). I Pagina van het Nederlands Zuivelbureau Rijswijk Z ads I H.| Het wordt ons tegem wel gemakkelijk gemaakt onze weekends of vakai de vrije natuur willen dc gen! We kunnen een ke ken uit de eenvoudigste of de meest luxe caravt kunnen ons in de meest dige of luxueuze kampe steken. We kunnen ko primitieve houtvuurtjes gemakkelijke gasteilen nen zelfs zo'n gezellige b meenemen, hoe we het ren ook opvatten, het ons allen om dat we r heel anders willen leven thuis gewend zijn. Over kampvoeding wo geschreven en terecht iedereen kan zelf beder weten wat voedzame en kelijk te maken gerechti niet ieder heeft gelegen zin om zich lang met h bereiden van de maalti, te houden, maar er z ook velen zijn die dat leuk vinden, die in eei om de kookplaats gaar en nu eens iets willen i ken waar ze in hun r keuken thuis niet toe I Prachtig klaar te maken open vuur zijn b.v. de I ken waarvoor (voor 4 pc f 1 fijn gesneden uitje in ter wordt gefruit en das mengd met 4 ons geh; I- paneermeel, zout, peper I eierdooier. Van dit I worden 4 platte lapjes I waarop een plak kaas er I wil ook een plak ham v I legd. De lapjes worden belgeslagen en boven 1 I bruin gemaakt. In pla I gehakt kunnen ook dun I of varkenslapjes worde I men, die dan met de k I worden opgerold en r I draadje vastgebonden I een cocktail prikker vas I ZONDAGKaasbouill ei, kalfstong, peultj erwtjes, zure eiersaus gelei met dunne roor MAANDAGTongrago sessebonen, aardap; rabarbersoufflé. DINSDAG: Roerei, aardappelen, open v taart. WOENSDAG: Spin tuinbonen met spek, pelcroquetten. DONDERDAGKaas kantarellen in rooms; bonen, gepofte aard! VRIJDAG: Gebakken sla aardappelen öf v ring, sla, aardappele: saus, kersenpanneko

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1961 | | pagina 8