\Jooc de> \)wuw
Bevaderd en bemoederd
Let op de verpakking!
mm
r
Wat doet n voor uw
Geen tijd om te slapen!
Foto-albums
v
geen kat in de zak
Koop
Zaterdag 10 juni 1961
Menu van de week
Sla wat slaatjes uit de maatjes
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
OM DE DUIZEND WEKEN
„WIJ" ZIJN EEN KOSTBAAR BEZIT
DE mooie tijd van zon, lucht en licht en van de vakanties staat
weer voor de deur en we zijn allemaal heilig van plan om er eens
duchtig van te gaan genieten. En dat is begrijpelijk, want in ons
landje duurt het koude, kille en natte jaargetijde wel bijzonder
lang en dan hunker je naar wat zon. Is die tijd er en die duurt
maar oh zo kort, een kwestie van pak weg drie maanden dan
moeten we er van profiteren om er later weer beter tegen te kun
nen. We gaan ons dan koesteren in de zon en dat gebeurt veelal
in het zwembad, op de plassen in onze zeilboot of die van een
vriend. We gaan naar zee, of we trekken de natuur in en gaan
kamperen, trektochten maken en wat al niet meer. Het is ook de
gezondste en prettigste manier van ontspannen. Daar kun je je
levensvreugde uitvieren, nieuwe krachten opdoen, en plezier heb
ben.
Het enige vervelende is, dat er veel ouders zijn die er in ons
gevoel zo onprettig op reageren. Wij, toch bijna volwassen jonge
mensen, worden dikwijls bemoederd en bevaderd, dat je er misse
lijk van wordt en je er zeker voor schaamt wanneer dit gebeurt
in de aanwezigheid van vrienden of vriendinnen. Onze reactie is
dan dikwijls fel en we voelen dat vader of moeder zich gegriefd
voelt, maar waarom doen ze dat dan ook wanneer anderen er bij
zijn? Het staat zo verdraaid kinderachtig!
PRAAT ER EENS OVER
JA, zo is het, ouders zijn
ook niet altijd even taktisch.
Maar er is één goede oplos
sing, de eerste de beste keer
dat zoiets gebeurt, ze dadelijk
onder vier ogen nemen en
eerlijk zeggen, dat je dat be
moederen helemaal niet leuk
vindt en dat ze dat zeker niet
moeten doen als er andere
jongeren bij zijn. Ik maak
me sterk, dat ze het zullen
begrijpen. Sommige ouders
zullen misschien helemaal
zich terugtrekken en geen
commentaar meer leveren,
anderen zullen het niet kun
nen laten. Dat laatste is erg
naar voor ons en het lijkt wel
of ze ons nooit los kunnen
laten, of we nooit volwassen
wordenof ze ons niet ver
trouwen.
Toch geloof ik, dat we dat
anders moeten zien. Van ons
standpunt hebben we gelijk.
Ze moeten ons vertrouwen,
ze moeten ons eens zelf ons
gang laten gaan en goed, dan
zullen we eens een blunder
maken, daar zullen we ons
lesje dan wel uit trekken.
Maar vanuit het standpunt
van de ouders ligt alles heel
anders. Wij zijn hun kost
baarste bezit, ze houden van
ons als van niets anders en
ze zijn zo bang, zo doods
bang
Je kunt het ongeveer ver
gelijken hoewel die verge
lijking natuurlijk eigenlijk
wel wat raar is met een
hond die je hebt en waarvan
je dolveel houdt. Op een ge
geven moment is ie weg.
Eerst denk je, nou ja, die
loopt in geen zeven sloten
tegelijk, hij komt wel weer
terug, maar wanneer de uren
verstrijken, dan ga je toch
ongerust worden. Dan wordt
je bang, dat dat lieve dier
iets overkomen zou kunnen
zijn. Misschien is hij over
reden, dood, gewond, of mis
schien is ie gestolen en zit nu
ergens aan een ketting in een
hok, verdrietig omdat hij
naar huis wil. Al dat soort
dingen spoken door je hoofd.
Ik geef nu maar het voor
beeld van een hond, maar dat
zou natuurlijk ook kunnen
met iets anders waarvan je
dolveel houdt, een mens of
dier.
ER KAN VÉÉL GE
BEUREN!
ZO is het ook met onze
ouders. Ze houden van ons,
ze hebben zich idealen ge
steld ten opzichte van ons
opgroeien, onze ontwikke
ling, onze toekomst; idealen
die overigens zelden gereali
seerd worden. Maar zij doen
toch alles wat in hun ver
mogen ligt om die idealen te
bereiken. Daarbij hoort uiter
aard dat we goed opgroeien
tot volwassenheid. Ongeluk
ken of brokken zouden onze
toekomst ernstig kunnen
schaden, terwijl daarbij bo
vendien nog het leed voor
onszelf komt, zoals pijn, ver
driet en berouw. Daarom zijn
ze zo bezorgd. Ze hebben het
beste met ons voor en daar
uit vloeit dit alles voort.
Ook al zijn wij later veertig
en zij bijv. zestig of zeventig,
dan zullen we nog het kind
blijven en zullen ze ons nog
goede raad en dergelijke
trachten te geven. Het is een
natuurwet en wij zullen later
waarschijnlijk zelf precies
eender worden, ook al zeggen
we nu: „Zo zal ik later niet
tegen mijn kinderen zijn!"
Is het daarom zo verwon
derlijk, dat ze bezorgd zijn
over ons welzijn, wanneer we
gaan zeilen, wanneer we gaan
zwemmen of kamperen? Het
is nu eenmaal zo, dat er veel
ongelukken gebeuren en dat
er nog wel rare en nare din
gen plaatsvinden, waarvan
wij de dupe zouden kunnen
worden. En laten we echt
niet zeggen„Dat zal mij niet
gebeuren!" Want er zijn
betere dan wij het slachtoffer
geworden
Hoe onprettig we het be-
vaderen en bemoederen van
onze ouders mogen vinden,
laten we in ieder geval be
grijpen, dat ze het doen met
de beste bedoelingen. We mo
gen er tegen protesteren, dat
is ons goed recht, maar laten
we hen er toch niet te hard
om vallen
N. VAN HEEMSTEDE.
(Nadruk verboden.)
BOEKHANDEL
VAN DE SANDE
TOEVALLIG kwam ik bij Riek in de
buurt en ik besloot even aan te wippen.
Riek is één van mijn oudste vriendinnen
en moeder van vijf kinderen. Ik hoopte
al dat ik niet ongelegen zou komen,
want zij heeft het uiteraard altijd erg
druk. Maar neen, ik trof haar juist aan
de koffie samen met Erna, een vriendin,
die ik nog van de schoolbanken kende
en waarmee Riek in kontakt was ge
bleven. Natuurlijk was het leuk elkaar
weer eens te zien en we hadden duizend
en één dingen te vertellen. Al heel spoe
dig kwam het gesprek op de kinderen.
„Hoe jij dat allemaal voor mekaar
krijgt zonder noemenswaardige hulp,
dat snap ik niet!", bewonderde ik Riek.
„Heb jij ooit wel eens een ogenblikje
tijd om met het grut te spelen?"
„Nou, fijn hoor!", glunderde Riek.
,,'s Zondags maken we er altijd iets ge
zelligs van. Dan mogen ze bijv. de trei
nen overhoop halen en dan doen we
allemaal mee, we kruipen de hele mid
dag over de grond! Daar blijf je boven
dien lenig vanEn zo door de week vind
ik altijd wel wat tijd om met ze te
spelen. Bellen blazen, knikkeren, boet
seren met klei of wat dan ook. Och, zo'n
ogenblikje is altijd wel vrij te maken.
En dan hebben we een lol!", besloot ze
lachend.
Erna had verveeld zitten luisteren.
„Heb jij ook kinderen?", informeerde ik.
„Ja, Hansje, een jongetje van zeven
jaar". „Ja, die boft", viel Riek in het ge
sprek, „die is alleen en Erna kan zich
dus helemaal aan hem wijden".
„De woensdagmiddag is altijd voor
Hansje", ging Erna verder. „Dan gaan
we samen iets ondernemen".
OPVOEDING
WAT EEN PRETJE!
ALSOF het lot het zo beschikte, liep
ik twee dagen later op woensdagmiddag
in de stad. Plotseling ontwaarde ik vóór
mij Erna met Hansje aan de hand.
Snel realiseerde ik me, dat het woens
dagmiddag was en dat ze er dus samen
met haar kereltje op uit was. Vanuit de
achterhoede zag ik hoe Erna vol aan
dacht voor iedere mode-étalage stilstond
om alles op haar gemak te bezichtigen.
Opeens was ik ze kwijt, maar toen ik
voorbij een lunchroom kwam, zaten ze
daar voor het raam. Toen ik er een drie
kwartier later weer langs kwam, zaten
ze er nog. Erna in druk gesprek met een
bevriend echtpaar. Lusteloos en ver
veeld hing Hansje in zijn stoel en knakte
zijn limonaderietje, het enige waarmee
hij kon spelen.
Er zijn heel wat moeders, die net als
deze Erna menen, dat zij haar kinderen
een genoegen doen, wanneer ze de arme
schapen meenemen naar iets, dat zij
zélf prettig vinden, maar dat voor een
jong kind helemaal geen pretje is. Wat
deze moeders feitelijk doen, is zich op
een goedkope manier er van af maken,
zonder iets van de eigen genoegens prijs
te geven.
Het klinkt erg mooi om te zeggen: „Ik
wijd me aan mijn kind", maar daar is
nog iets meer voor nodig! Daar is zelf
verloochening voor nodig om de eigen
wensen achter te stellen en een zich ge
heel en al verplaatsen in de denkwijze
en de smaak van het kind en tenslotte is
er een grote dosis opgewekte animo voor
nodig om werkelijk „mee te doen". De
moeder, die het eigenlijk een corvee
vindt en maar zo'n beetje doet, zal nim
mer succes oogsten, want kinderen zijn
uiterst gevoelig op dit punt. Zij weten
onmiddellijk of een volwassene zelf
graag speelt, of dat het maar een schijn
vertoning is. Denkt u niet, dat u ze iets
kunt wijsmaken, ze voelen het intuïtief
EEN FIJNE MAMS!
LANG niet alle moeders zijn zo zelf
zuchtig als onze Erna, maar toch zijn er
nog velen, die met de beste bedoelingen
bezield, niet kunnen inzien, dat grote-
mensengenoegens voor kinderen ten
enenmale noch ontspanning noch spel
betekenen. Het „mee mogen" betekent
voor een kind in zo'n geval „mee moe
ten".
Maar er zijn gelukkig nog gezellige,
vrolijke moeders, die echt met hart en
ziel kunnen meedoen, moeders, die
weten wat spelen is en voor wie het
kinderspeelgoed lééft, moeders, die kun
nen tollen en knikkeren en bellenblazen,
die verrukkelijke scheve beesten kunnen
maken van klei. Het kind dat zo'n moe
der heeft, kan zich gelukkig prijzen, zo
als het zesjarige jongetje, dat met glin
sterende ogen kwam vertellen, dat hij
zijn moeder acht knikkers had afgewon
nen en er de verzuchting op liet volgen
„Ik heb een fijne mams!"
ELLY MARTINS.
(Nadruk verboden.)
„Peultjes" zijn de vruchtwand
jes van een bepaalde erwtensoort
waarvan niet alleen de erwten
maar dus ook het omhulsel wor
den gegeten. De peultjes be
horen mooi jong geplukt te wor
den, wat te zien is aan hun
groen en knappend schilletje. Ze
zijn rijk aan vitamine B, wor
den altijd gekookt gegeten (maar
liefst niet al te zacht), horen
zeker tot de fijne groenten en
worden daarom ook graag als
garnituur bij dinerschotels ge
bruikt (afgemaakt met wat
roomboter).
ZONDAG: Grapefruit; kalfs-
coteletten, peultjes, aardap
pelen; crème k la Barbizon.
MAANDAGHampannekoekjes,
andijvie, aardappelpurée, ra
barber met schuimkop.
DINSDAGSpinazieschotel met
kaas, aardappelen, boter
saus; rijst met cocosnoot.
WOENSDAG: Spinaziesoep;
verstopte worstjes, bloem
kool, gebakken aardappelen.
DONDERDAGSpaghetti, ge
bakken niertjes, gestoofde
komkommer, tomatensaus
yoghurt.
VRIJDAG: Gestoofde vis, peen
tjes, peterseliesaus, pommes
frites óf lamshaché, peen
tjes, nieuwe aardappelen;
aardbeiencustard.
ZATERDAG: Westlandse scho
tel; fruit.
CRÈME A LA BARBIZON
Karnemelk, vanille, suiker,
amandelen, gelatine, room,
vruchten grenadine, citroen
sap, vruchtensaus.
Kook 1 liter karnemelk met 1
stokje vanille, 250 gr. suiker en
250 gr. zeer fijn gemalen aman
delen. Voeg er 18 blaadjes ge
weekte gelatine bijklop Va liter
room met 50 gr. suiker goed
stevig. Laat het mengsel koud
worden totdat het begint te bin
den; roer er daarna de slagroom
door. Giet het in een ringvorm
en laat het goed koud worden.
Stort het op een glazen of por-
celeinen schotel en garneer bo
venop en er omheen met slag
room en vruchten, b.v. bessen,
aardbeien, frambozen of ana
nas, naar verkiezing. Geef er een
frambozen- of aardbeiensaus
bij.
WESTLANDSE SCHOTEL
2 kg aardappelen, Va pond
uien, 1 kg tomaten, 2 kopjes
water, 100 gr. boter, 200 gr.
belegen kaas, 1 eetlepel zout.
Snipper de uien fijn en laat
14 gedeelte met één afgestreken
lepel boter 10 min. zachtjes
smoren in een gesloten pan. Doe
er het water, de geschilde en
doorgesneden aardappelen en
het zout bij en laat alles samen
een half uur koken. Snijd de
tomaten in vieren, na ze desge
wenst te hebben geschild (to
maten even onderdompelen in
kokend en daarna in koud wa
ter, dan laat het schilletje los).
Leg ze op de aardappelen en
laat ze ongeveer 10 min. mee
koken; giet het vocht af, maar
bewaar het. Strooi van het vuur
de te voren geraspte kaas over
de tomaten en roer alles door
elkaar (niet stampen). Bak in
tussen de rest van de uien in de
koekepan met de rest van de
boter lichtbruin; voeg hierbij
het afgegoten kooknat en zo
nodig wat kokend water. Geef
deze jus bij de tomatenstoofpot.
Vergeleken bij 100 jaar
geleden is er veel ver-
anderd wat betreft de
„echtheid" van de voe-
dingsmiddelen. Dit moge
blijken uit een enkel voor-
beeld.
Tegenwoordig mag melk
niet verdund worden, melk
is geen melk met water.
100 jaar geleden moch-
ten de melkverkopers in
Amsterdam de volle melk
aanlengen met water, ech-
ter mocht slechts 12 liter
betrouwbaar water wor-
den toegevoegd aan 30 li-
ter melk. Dat betekende
toen reeds een hele ver-
betering als we bedenken,
- dat er vóór die gemeente-
lijke beslissing voor het
aanlengen in vele gevallen
gewoon slootwater ge-
bruikt werd!
WEINIG KANS VOOR
KNOEIERS
Tegenwoordig ziet de keu
ringsdienst voor waren overal op
toe. Proeven, monsters enz. wor
den steeds maar weer genomen.
Al mag er dan al eens iemand
doorglippen, veel kans maken
de knoeiers echter niet.
Niet alleen wordt er gelet op
de kwaliteit der waren, eveneens
schenkt deze dienst aandacht
aan de aanduidingen op de ver
pakkingen. Dat is begrijpelijk,
want het is niet voldoende op
de verpakking allerlei fraais te
vermelden als de inhoud daar
niet mee in overeenstemming
zou zijn. Dit geldt eveneens voor
het netto gewicht, dat meestal
in zwarte of blauwe letters van
bepaalde grootte op etiket of
omhulling moet staan aange
geven.
De huisvrouw kan dus de op
schriften vertrouwen als zij ook
maar aandacht schenkt aan het
geen met kleinere letters en cij
fers staat vermeld.
WAT IS SAP EN WAT
IS WATER?
Kwaliteitsverschillen zijn uiter
aard bepalend voor de prijs, niet
voorzover betreft de voedings
waarde, echter wel in smaak,
aroma, en dat is toch ook van
groot belang.
Indien op verpakking of in
houd staat vermeld „vruchten
op sap", dan wil dit zeggen dat
de vruchten zijn ingemaakt in
een watervrije suikeroplossing.
Het suikergehalte van deze ar
tikelen moet dan minstens 13
bedragen; indien dit percentage
minder bedraagt, dan moet de
naam „vruchten op water" wor
den gebruikt.
Is meer dan 25 0 o suiker aan
wezig dan mag vermeld staan
„vruchten op siroop". Let hier
bij op de buitenlandse aandui
ding, op sommige geïmporteerde
blikjes. Indien hierop staat ver
meld „light syrup", dan komt de
inhoud overeen met onze vruch
ten op sap, dus niet met vruch
ten op siroop.
JAM EN LIMONADE
De vruchtenbestanddelen in
jam (zonder verdere aandui
ding) en vruchtenjam, zijn min
stens 1,25 x zo hoog als in huis-
houdjam.
Zo moet in vruchtensiroop en
vruchtenlimonadesiroop min
stens 30 °'o vruchtensap zijn ver
werkt. In limonadesiroop be
hoeven geen vruchten verwerkt
te zijn.
Slagroom moet 40 melkvet
bevatten; koffieroom 20 kof
fiemelk bevat 8 10 °/o vet.
Likeur heeft het hoogste al
coholgehalte (uw „zachte drank-
SOCIAAL ADVIES
je", mevrouw!), n.l. minstens
22 Dan is er nog „tussen-
likeur", 15 tot 22 alcohol en
„verloflikeur" 14 alcohol.
ZALM OF KOOLVIS?
Let ook eens op de zalm, wel
ke u koopt. Staat op de verpak
king als inhoud vermeld „See-
lachs" of „Saumon de mer", dan
hebt u geen echte zalm, maar
een gekleurde koolvis. Uit de
verpakking moet dit dus blijken.
Echte zalm is een zoetwatervis!
Bij honing is er ook verschil,
n.l. bloemen- of bijenhoning,
deze is afkomstig van hoofd
zakelijk één bloemensoort.
Staat op de verpakking ver
meld „amandelbroodjes", dan
moet de vulling bestaan uit
amandelen en suikerbanket
broodjes kunnen bereid zijn met
spijs, gemaakt van bonenmeel.
Zo zijn in „bouillonblokjes"
vleesbestanddelen verwerkt; in
extractblokjes komen deze be
standdelen niet voor.
Als wij u tenslotte nog wijzen
op de „boterkoekjes", dan kunt
u er zeker van zijn, dat deze be
reid zijn met botervet.
De huisvrouw dient dus op
vele dingen te letten wil zij voor
het door haar bestede geld
haar huisgenoten het beste
geven dat op de markt verkrijg
baar is. Met een beetje oplet
tendheid koopt zij geen kat in
de zak.
J. HOLTSLAG.
(Nadruk verboden.)
-k ETMALEN WORDEN TE KORT
WEKMIDDELEN, de tegenhangers van slaapmidde
len, zijn tegenwoordig uitermate populair. Dat is niet
te verwonderen, want welk modern mens heeft er nu
eigenlijk tijd en zin om te slapen?
Velen van ons worden door het huidige levenstempo
genoodzaakt tot bovenmatige inspanning. Iedereen zou
graag willen, dat elk etmaal twee maal zoveel uren
had als het heeft!
ZEER WERKZAME STOFFEN
Bovendien wensen we, in
onze angst dat we iets van
het leven zullen missen, op
elk moment fris te zijn. Fris
om onbelemmerd te kunnen
werken en ook volop aan al
lerlei genoegens te kunnen
deelnemen.
Welnu, de verschillende
wekmiddelen verschaffen
ons daartoe de mogelijk
heden, althans tot op zekere
hoogte. Die wekmiddelen
stellen ons n.l. in staat om
vermoeidheid te maskeren
en de bevrediging van de
behoefte aan slaap een tijd
lang op te schuiven.
Het gaat hier om zeer
werkzame stoffen en de
vraag dringt zich al dadelijk
op of het voor de gezond
heid nu niet schadelijk is
deze stoffen te gebruiken.
Niet zoveel bezwaar kan
er tegen worden gemaakt
wanneer iemand eens een
wekmiddel inneemt bij een
gelegenheid, waar het op
aan komt 'n ongewone pres
tatie te leveren, langdurig
fit te blijven en de helder
heid van geest te bewaren.
GEVAREN BIJ EXAMEN
Tot voor kort was men
van mening, dat deze midde
len ook bij het examen doen
Het gehele jaar door kunnen
we genieten van ons hoog ge
roemde zeebanket, hetzij in de
vorm van verse haring, dan wel
gemarineerd of gezouten, maar
het meest wordt door velen de
verrukkelijke „Hollandse Nieu
we" gewaardeerd.
In een land, waar haring bij
de vleet wordt gevangen, moet
deze kostelijke vis vaak op tafel
verschijnen.
In restaurants worden de
maatjes wel met veel eerbied op
ijs geserveerd, thuis en „aan de
kas" eten we ze minder eerbie
dig, maar zeker niet met minder
genoegen en minder smaak.
Behoort u niet tot diegenen,
die haring „naturel" wensen te
genieten, maakt u er dan de vol
gende hapjes eens mee.
Recepten voor 4 personen.
Wij weten, dat de maatjes
haring op verschillende manie
ren verwerkt kan worden. Hier
onder volgen er enkele.
Katioijkse roem
3 maatjesharingen, 4 dikke
plakken groene komkommer, I
bos rode radijzen, 2 eetlepels
slasaus, ongeveer 1 eetlepel olie
en Va eetlepel azijn, peper, zout,
citroensap, een mespuntje pa
prikapoeder.
De haringen schoonmaken en
in stukjes snijden. De plakken
komkommer wassen en in klei
ne blokjes snijden. De radijsjes
van het groen ontdoen, wassen
en in blokjes snijden. De slasaus
vermengen met de olie en de
andere ingrediënten. De stukjes
haring, komkommer en radijs
dooreenmengen en in glazen
schaaltjes, schelpen of coupes
overdoen. De saus erover schen
ken.
Haringhapje op toast
2 maatjesharingen, een stuk
groene komkommer, 2 tomaten
of enkele olijven, ongeveer 2 eet
lepels citroensap of azijn en 2
eetlepels slaolie, peper en zout,
een pakje grote ovale toast, bo
ter of margarine.
De haringen schoonmaken en
in stukken snijden ter grootte
van de toastjes. De komkommer
wassen en in plakken snijden.
Een sausje maken van het ci
troensap of de azijn; de olie,
peper, zout en de komkommer
hierin 10 k 15 minuten mari
neren. De komkommer goed
laten uitlekken. De toastjes dun
besmeren met boter of marga
rine en kort voor het gebruik
beleggen met schijfjes komkom
mer en een stukje haring. De
toastjes garneren met halve
plakjes tomaat of plakjes olijf.
Ter afwisseling kan ook to
maat gebruikt worden als onder
grond voor de haring, en kom
kommer als garnering.
Haring met groene kruidensaus
2 maatjesharingen, 2 eetlepels
mayonaise, 1 eetlepel azijn, 2
eetlepels fijngehakte peterselie,
1 eetlepel fijngehakt selderij-
groen, Va eetlepel tomatenket
chup, 1 mespuntje paprikapoe
der, (citroensap) mosterd, en
kele koude gekookte aardappe
len, een paar sla-bladeren.
De haringen schoonmaken en
halveren. De mayonaise vermen
gen met de azijn (citroensap),
kruiden en ketchup. De sla-bla
deren wassen en drogen. De
aardappelen in plakjes snijden.
De haringen op de sla leggen en
de saus erover gieten. De aard
appelplakjes dakpansgewijs er
naast leggen.
goede diensten konden be
wijzen, maar daar zijn toch
wel grote bezwaren aan ver
bonden.
Examenkandidaten, die niet
precies wisten hoeveel van
het preparaat voor hen de
juiste dosering was, hebben
onder invloed van zulk een
wekmiddel de examinator
opgewekt tegen zitten spre
ken!
In ieder geval mag het
nooit voorkomen, dat men
het werken voor een examen
tot de laatste weken uitstelt
en dan iedere nacht een
wekmiddel inneemt voor de
studie. Op die manier vergt
men uiteindelijk teveel van
z'n krachten en er zijn heel
wat jonge mensen die hun
goede gezondheid op deze
wijze hebben verspeeld.
NIET BIJ SPORT
Bij sportwedstrijden is het
gebruik van wekmiddelen
volkomen ontoelaatbaar.
Men betreedt dan het gebied
van de beruchte „doping".
Het is beslist unfair als som
mige deelnemers aan wed
strijden door kunstmatige
opzweping van hun uithou
dingsvermogen een voor
sprong boven anderen trach
ten te verkrijgen.
In de geneeskunde zijn
wekmiddelen dikwijls van
groot nut. Ze worden met
succes toegepast om de
depressie op te heffen, die
maar al te dikwijls optreedt
bij lijders aan ernstige lang
durige ziekten.
Ook bij de behandeling
van vetzucht worden deze
stoffen wel voorgeschreven.
Ze bezitten n.l. behalve het
stemming-verbeterende ef-
fekt ook een remmende in
vloed op de eetlust.
Door ondeskundig gebruik
kunnen aan het hart en
bloedvaten te hoge eisen
worden gesteld. Vandaar dat,
zeker bij zieken, de beslis
sing van het al dan niet toe
passen van wekmiddelen aan
de dokter dient te worden
overgelaten.
Tenslotte dient er nog op
een ander gevaar van deze
medikamenten te worden
gewezen en dat is de moge
lijkheid, dat men er aan ver
slaafd raakt. Dat is dus het
zelfde gevaar, dat bij het in
nemen van slaapmiddelen
de tegenhanger van deze
stoffen ook in de lucht
hangt.
dr. H. W. SCALONGNE.
(Nadruk verboden.)
wordt Uond&ntont
Een vlot jurkje met bijpassende tas die op eenvoudige wijze tot
hondentent omgetoverd kan worden: een Duits snufje, dat
vooral by de honden-inet-vakantie-aan-het-strand zal inslaan!