\Jooc de> \)wuw Bevaderd en bemoederd Let op de verpakking! mm r Wat doet n voor uw Geen tijd om te slapen! Foto-albums v geen kat in de zak Koop Zaterdag 10 juni 1961 Menu van de week Sla wat slaatjes uit de maatjes DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 OM DE DUIZEND WEKEN „WIJ" ZIJN EEN KOSTBAAR BEZIT DE mooie tijd van zon, lucht en licht en van de vakanties staat weer voor de deur en we zijn allemaal heilig van plan om er eens duchtig van te gaan genieten. En dat is begrijpelijk, want in ons landje duurt het koude, kille en natte jaargetijde wel bijzonder lang en dan hunker je naar wat zon. Is die tijd er en die duurt maar oh zo kort, een kwestie van pak weg drie maanden dan moeten we er van profiteren om er later weer beter tegen te kun nen. We gaan ons dan koesteren in de zon en dat gebeurt veelal in het zwembad, op de plassen in onze zeilboot of die van een vriend. We gaan naar zee, of we trekken de natuur in en gaan kamperen, trektochten maken en wat al niet meer. Het is ook de gezondste en prettigste manier van ontspannen. Daar kun je je levensvreugde uitvieren, nieuwe krachten opdoen, en plezier heb ben. Het enige vervelende is, dat er veel ouders zijn die er in ons gevoel zo onprettig op reageren. Wij, toch bijna volwassen jonge mensen, worden dikwijls bemoederd en bevaderd, dat je er misse lijk van wordt en je er zeker voor schaamt wanneer dit gebeurt in de aanwezigheid van vrienden of vriendinnen. Onze reactie is dan dikwijls fel en we voelen dat vader of moeder zich gegriefd voelt, maar waarom doen ze dat dan ook wanneer anderen er bij zijn? Het staat zo verdraaid kinderachtig! PRAAT ER EENS OVER JA, zo is het, ouders zijn ook niet altijd even taktisch. Maar er is één goede oplos sing, de eerste de beste keer dat zoiets gebeurt, ze dadelijk onder vier ogen nemen en eerlijk zeggen, dat je dat be moederen helemaal niet leuk vindt en dat ze dat zeker niet moeten doen als er andere jongeren bij zijn. Ik maak me sterk, dat ze het zullen begrijpen. Sommige ouders zullen misschien helemaal zich terugtrekken en geen commentaar meer leveren, anderen zullen het niet kun nen laten. Dat laatste is erg naar voor ons en het lijkt wel of ze ons nooit los kunnen laten, of we nooit volwassen wordenof ze ons niet ver trouwen. Toch geloof ik, dat we dat anders moeten zien. Van ons standpunt hebben we gelijk. Ze moeten ons vertrouwen, ze moeten ons eens zelf ons gang laten gaan en goed, dan zullen we eens een blunder maken, daar zullen we ons lesje dan wel uit trekken. Maar vanuit het standpunt van de ouders ligt alles heel anders. Wij zijn hun kost baarste bezit, ze houden van ons als van niets anders en ze zijn zo bang, zo doods bang Je kunt het ongeveer ver gelijken hoewel die verge lijking natuurlijk eigenlijk wel wat raar is met een hond die je hebt en waarvan je dolveel houdt. Op een ge geven moment is ie weg. Eerst denk je, nou ja, die loopt in geen zeven sloten tegelijk, hij komt wel weer terug, maar wanneer de uren verstrijken, dan ga je toch ongerust worden. Dan wordt je bang, dat dat lieve dier iets overkomen zou kunnen zijn. Misschien is hij over reden, dood, gewond, of mis schien is ie gestolen en zit nu ergens aan een ketting in een hok, verdrietig omdat hij naar huis wil. Al dat soort dingen spoken door je hoofd. Ik geef nu maar het voor beeld van een hond, maar dat zou natuurlijk ook kunnen met iets anders waarvan je dolveel houdt, een mens of dier. ER KAN VÉÉL GE BEUREN! ZO is het ook met onze ouders. Ze houden van ons, ze hebben zich idealen ge steld ten opzichte van ons opgroeien, onze ontwikke ling, onze toekomst; idealen die overigens zelden gereali seerd worden. Maar zij doen toch alles wat in hun ver mogen ligt om die idealen te bereiken. Daarbij hoort uiter aard dat we goed opgroeien tot volwassenheid. Ongeluk ken of brokken zouden onze toekomst ernstig kunnen schaden, terwijl daarbij bo vendien nog het leed voor onszelf komt, zoals pijn, ver driet en berouw. Daarom zijn ze zo bezorgd. Ze hebben het beste met ons voor en daar uit vloeit dit alles voort. Ook al zijn wij later veertig en zij bijv. zestig of zeventig, dan zullen we nog het kind blijven en zullen ze ons nog goede raad en dergelijke trachten te geven. Het is een natuurwet en wij zullen later waarschijnlijk zelf precies eender worden, ook al zeggen we nu: „Zo zal ik later niet tegen mijn kinderen zijn!" Is het daarom zo verwon derlijk, dat ze bezorgd zijn over ons welzijn, wanneer we gaan zeilen, wanneer we gaan zwemmen of kamperen? Het is nu eenmaal zo, dat er veel ongelukken gebeuren en dat er nog wel rare en nare din gen plaatsvinden, waarvan wij de dupe zouden kunnen worden. En laten we echt niet zeggen„Dat zal mij niet gebeuren!" Want er zijn betere dan wij het slachtoffer geworden Hoe onprettig we het be- vaderen en bemoederen van onze ouders mogen vinden, laten we in ieder geval be grijpen, dat ze het doen met de beste bedoelingen. We mo gen er tegen protesteren, dat is ons goed recht, maar laten we hen er toch niet te hard om vallen N. VAN HEEMSTEDE. (Nadruk verboden.) BOEKHANDEL VAN DE SANDE TOEVALLIG kwam ik bij Riek in de buurt en ik besloot even aan te wippen. Riek is één van mijn oudste vriendinnen en moeder van vijf kinderen. Ik hoopte al dat ik niet ongelegen zou komen, want zij heeft het uiteraard altijd erg druk. Maar neen, ik trof haar juist aan de koffie samen met Erna, een vriendin, die ik nog van de schoolbanken kende en waarmee Riek in kontakt was ge bleven. Natuurlijk was het leuk elkaar weer eens te zien en we hadden duizend en één dingen te vertellen. Al heel spoe dig kwam het gesprek op de kinderen. „Hoe jij dat allemaal voor mekaar krijgt zonder noemenswaardige hulp, dat snap ik niet!", bewonderde ik Riek. „Heb jij ooit wel eens een ogenblikje tijd om met het grut te spelen?" „Nou, fijn hoor!", glunderde Riek. ,,'s Zondags maken we er altijd iets ge zelligs van. Dan mogen ze bijv. de trei nen overhoop halen en dan doen we allemaal mee, we kruipen de hele mid dag over de grond! Daar blijf je boven dien lenig vanEn zo door de week vind ik altijd wel wat tijd om met ze te spelen. Bellen blazen, knikkeren, boet seren met klei of wat dan ook. Och, zo'n ogenblikje is altijd wel vrij te maken. En dan hebben we een lol!", besloot ze lachend. Erna had verveeld zitten luisteren. „Heb jij ook kinderen?", informeerde ik. „Ja, Hansje, een jongetje van zeven jaar". „Ja, die boft", viel Riek in het ge sprek, „die is alleen en Erna kan zich dus helemaal aan hem wijden". „De woensdagmiddag is altijd voor Hansje", ging Erna verder. „Dan gaan we samen iets ondernemen". OPVOEDING WAT EEN PRETJE! ALSOF het lot het zo beschikte, liep ik twee dagen later op woensdagmiddag in de stad. Plotseling ontwaarde ik vóór mij Erna met Hansje aan de hand. Snel realiseerde ik me, dat het woens dagmiddag was en dat ze er dus samen met haar kereltje op uit was. Vanuit de achterhoede zag ik hoe Erna vol aan dacht voor iedere mode-étalage stilstond om alles op haar gemak te bezichtigen. Opeens was ik ze kwijt, maar toen ik voorbij een lunchroom kwam, zaten ze daar voor het raam. Toen ik er een drie kwartier later weer langs kwam, zaten ze er nog. Erna in druk gesprek met een bevriend echtpaar. Lusteloos en ver veeld hing Hansje in zijn stoel en knakte zijn limonaderietje, het enige waarmee hij kon spelen. Er zijn heel wat moeders, die net als deze Erna menen, dat zij haar kinderen een genoegen doen, wanneer ze de arme schapen meenemen naar iets, dat zij zélf prettig vinden, maar dat voor een jong kind helemaal geen pretje is. Wat deze moeders feitelijk doen, is zich op een goedkope manier er van af maken, zonder iets van de eigen genoegens prijs te geven. Het klinkt erg mooi om te zeggen: „Ik wijd me aan mijn kind", maar daar is nog iets meer voor nodig! Daar is zelf verloochening voor nodig om de eigen wensen achter te stellen en een zich ge heel en al verplaatsen in de denkwijze en de smaak van het kind en tenslotte is er een grote dosis opgewekte animo voor nodig om werkelijk „mee te doen". De moeder, die het eigenlijk een corvee vindt en maar zo'n beetje doet, zal nim mer succes oogsten, want kinderen zijn uiterst gevoelig op dit punt. Zij weten onmiddellijk of een volwassene zelf graag speelt, of dat het maar een schijn vertoning is. Denkt u niet, dat u ze iets kunt wijsmaken, ze voelen het intuïtief EEN FIJNE MAMS! LANG niet alle moeders zijn zo zelf zuchtig als onze Erna, maar toch zijn er nog velen, die met de beste bedoelingen bezield, niet kunnen inzien, dat grote- mensengenoegens voor kinderen ten enenmale noch ontspanning noch spel betekenen. Het „mee mogen" betekent voor een kind in zo'n geval „mee moe ten". Maar er zijn gelukkig nog gezellige, vrolijke moeders, die echt met hart en ziel kunnen meedoen, moeders, die weten wat spelen is en voor wie het kinderspeelgoed lééft, moeders, die kun nen tollen en knikkeren en bellenblazen, die verrukkelijke scheve beesten kunnen maken van klei. Het kind dat zo'n moe der heeft, kan zich gelukkig prijzen, zo als het zesjarige jongetje, dat met glin sterende ogen kwam vertellen, dat hij zijn moeder acht knikkers had afgewon nen en er de verzuchting op liet volgen „Ik heb een fijne mams!" ELLY MARTINS. (Nadruk verboden.) „Peultjes" zijn de vruchtwand jes van een bepaalde erwtensoort waarvan niet alleen de erwten maar dus ook het omhulsel wor den gegeten. De peultjes be horen mooi jong geplukt te wor den, wat te zien is aan hun groen en knappend schilletje. Ze zijn rijk aan vitamine B, wor den altijd gekookt gegeten (maar liefst niet al te zacht), horen zeker tot de fijne groenten en worden daarom ook graag als garnituur bij dinerschotels ge bruikt (afgemaakt met wat roomboter). ZONDAG: Grapefruit; kalfs- coteletten, peultjes, aardap pelen; crème k la Barbizon. MAANDAGHampannekoekjes, andijvie, aardappelpurée, ra barber met schuimkop. DINSDAGSpinazieschotel met kaas, aardappelen, boter saus; rijst met cocosnoot. WOENSDAG: Spinaziesoep; verstopte worstjes, bloem kool, gebakken aardappelen. DONDERDAGSpaghetti, ge bakken niertjes, gestoofde komkommer, tomatensaus yoghurt. VRIJDAG: Gestoofde vis, peen tjes, peterseliesaus, pommes frites óf lamshaché, peen tjes, nieuwe aardappelen; aardbeiencustard. ZATERDAG: Westlandse scho tel; fruit. CRÈME A LA BARBIZON Karnemelk, vanille, suiker, amandelen, gelatine, room, vruchten grenadine, citroen sap, vruchtensaus. Kook 1 liter karnemelk met 1 stokje vanille, 250 gr. suiker en 250 gr. zeer fijn gemalen aman delen. Voeg er 18 blaadjes ge weekte gelatine bijklop Va liter room met 50 gr. suiker goed stevig. Laat het mengsel koud worden totdat het begint te bin den; roer er daarna de slagroom door. Giet het in een ringvorm en laat het goed koud worden. Stort het op een glazen of por- celeinen schotel en garneer bo venop en er omheen met slag room en vruchten, b.v. bessen, aardbeien, frambozen of ana nas, naar verkiezing. Geef er een frambozen- of aardbeiensaus bij. WESTLANDSE SCHOTEL 2 kg aardappelen, Va pond uien, 1 kg tomaten, 2 kopjes water, 100 gr. boter, 200 gr. belegen kaas, 1 eetlepel zout. Snipper de uien fijn en laat 14 gedeelte met één afgestreken lepel boter 10 min. zachtjes smoren in een gesloten pan. Doe er het water, de geschilde en doorgesneden aardappelen en het zout bij en laat alles samen een half uur koken. Snijd de tomaten in vieren, na ze desge wenst te hebben geschild (to maten even onderdompelen in kokend en daarna in koud wa ter, dan laat het schilletje los). Leg ze op de aardappelen en laat ze ongeveer 10 min. mee koken; giet het vocht af, maar bewaar het. Strooi van het vuur de te voren geraspte kaas over de tomaten en roer alles door elkaar (niet stampen). Bak in tussen de rest van de uien in de koekepan met de rest van de boter lichtbruin; voeg hierbij het afgegoten kooknat en zo nodig wat kokend water. Geef deze jus bij de tomatenstoofpot. Vergeleken bij 100 jaar geleden is er veel ver- anderd wat betreft de „echtheid" van de voe- dingsmiddelen. Dit moge blijken uit een enkel voor- beeld. Tegenwoordig mag melk niet verdund worden, melk is geen melk met water. 100 jaar geleden moch- ten de melkverkopers in Amsterdam de volle melk aanlengen met water, ech- ter mocht slechts 12 liter betrouwbaar water wor- den toegevoegd aan 30 li- ter melk. Dat betekende toen reeds een hele ver- betering als we bedenken, - dat er vóór die gemeente- lijke beslissing voor het aanlengen in vele gevallen gewoon slootwater ge- bruikt werd! WEINIG KANS VOOR KNOEIERS Tegenwoordig ziet de keu ringsdienst voor waren overal op toe. Proeven, monsters enz. wor den steeds maar weer genomen. Al mag er dan al eens iemand doorglippen, veel kans maken de knoeiers echter niet. Niet alleen wordt er gelet op de kwaliteit der waren, eveneens schenkt deze dienst aandacht aan de aanduidingen op de ver pakkingen. Dat is begrijpelijk, want het is niet voldoende op de verpakking allerlei fraais te vermelden als de inhoud daar niet mee in overeenstemming zou zijn. Dit geldt eveneens voor het netto gewicht, dat meestal in zwarte of blauwe letters van bepaalde grootte op etiket of omhulling moet staan aange geven. De huisvrouw kan dus de op schriften vertrouwen als zij ook maar aandacht schenkt aan het geen met kleinere letters en cij fers staat vermeld. WAT IS SAP EN WAT IS WATER? Kwaliteitsverschillen zijn uiter aard bepalend voor de prijs, niet voorzover betreft de voedings waarde, echter wel in smaak, aroma, en dat is toch ook van groot belang. Indien op verpakking of in houd staat vermeld „vruchten op sap", dan wil dit zeggen dat de vruchten zijn ingemaakt in een watervrije suikeroplossing. Het suikergehalte van deze ar tikelen moet dan minstens 13 bedragen; indien dit percentage minder bedraagt, dan moet de naam „vruchten op water" wor den gebruikt. Is meer dan 25 0 o suiker aan wezig dan mag vermeld staan „vruchten op siroop". Let hier bij op de buitenlandse aandui ding, op sommige geïmporteerde blikjes. Indien hierop staat ver meld „light syrup", dan komt de inhoud overeen met onze vruch ten op sap, dus niet met vruch ten op siroop. JAM EN LIMONADE De vruchtenbestanddelen in jam (zonder verdere aandui ding) en vruchtenjam, zijn min stens 1,25 x zo hoog als in huis- houdjam. Zo moet in vruchtensiroop en vruchtenlimonadesiroop min stens 30 °'o vruchtensap zijn ver werkt. In limonadesiroop be hoeven geen vruchten verwerkt te zijn. Slagroom moet 40 melkvet bevatten; koffieroom 20 kof fiemelk bevat 8 10 °/o vet. Likeur heeft het hoogste al coholgehalte (uw „zachte drank- SOCIAAL ADVIES je", mevrouw!), n.l. minstens 22 Dan is er nog „tussen- likeur", 15 tot 22 alcohol en „verloflikeur" 14 alcohol. ZALM OF KOOLVIS? Let ook eens op de zalm, wel ke u koopt. Staat op de verpak king als inhoud vermeld „See- lachs" of „Saumon de mer", dan hebt u geen echte zalm, maar een gekleurde koolvis. Uit de verpakking moet dit dus blijken. Echte zalm is een zoetwatervis! Bij honing is er ook verschil, n.l. bloemen- of bijenhoning, deze is afkomstig van hoofd zakelijk één bloemensoort. Staat op de verpakking ver meld „amandelbroodjes", dan moet de vulling bestaan uit amandelen en suikerbanket broodjes kunnen bereid zijn met spijs, gemaakt van bonenmeel. Zo zijn in „bouillonblokjes" vleesbestanddelen verwerkt; in extractblokjes komen deze be standdelen niet voor. Als wij u tenslotte nog wijzen op de „boterkoekjes", dan kunt u er zeker van zijn, dat deze be reid zijn met botervet. De huisvrouw dient dus op vele dingen te letten wil zij voor het door haar bestede geld haar huisgenoten het beste geven dat op de markt verkrijg baar is. Met een beetje oplet tendheid koopt zij geen kat in de zak. J. HOLTSLAG. (Nadruk verboden.) -k ETMALEN WORDEN TE KORT WEKMIDDELEN, de tegenhangers van slaapmidde len, zijn tegenwoordig uitermate populair. Dat is niet te verwonderen, want welk modern mens heeft er nu eigenlijk tijd en zin om te slapen? Velen van ons worden door het huidige levenstempo genoodzaakt tot bovenmatige inspanning. Iedereen zou graag willen, dat elk etmaal twee maal zoveel uren had als het heeft! ZEER WERKZAME STOFFEN Bovendien wensen we, in onze angst dat we iets van het leven zullen missen, op elk moment fris te zijn. Fris om onbelemmerd te kunnen werken en ook volop aan al lerlei genoegens te kunnen deelnemen. Welnu, de verschillende wekmiddelen verschaffen ons daartoe de mogelijk heden, althans tot op zekere hoogte. Die wekmiddelen stellen ons n.l. in staat om vermoeidheid te maskeren en de bevrediging van de behoefte aan slaap een tijd lang op te schuiven. Het gaat hier om zeer werkzame stoffen en de vraag dringt zich al dadelijk op of het voor de gezond heid nu niet schadelijk is deze stoffen te gebruiken. Niet zoveel bezwaar kan er tegen worden gemaakt wanneer iemand eens een wekmiddel inneemt bij een gelegenheid, waar het op aan komt 'n ongewone pres tatie te leveren, langdurig fit te blijven en de helder heid van geest te bewaren. GEVAREN BIJ EXAMEN Tot voor kort was men van mening, dat deze midde len ook bij het examen doen Het gehele jaar door kunnen we genieten van ons hoog ge roemde zeebanket, hetzij in de vorm van verse haring, dan wel gemarineerd of gezouten, maar het meest wordt door velen de verrukkelijke „Hollandse Nieu we" gewaardeerd. In een land, waar haring bij de vleet wordt gevangen, moet deze kostelijke vis vaak op tafel verschijnen. In restaurants worden de maatjes wel met veel eerbied op ijs geserveerd, thuis en „aan de kas" eten we ze minder eerbie dig, maar zeker niet met minder genoegen en minder smaak. Behoort u niet tot diegenen, die haring „naturel" wensen te genieten, maakt u er dan de vol gende hapjes eens mee. Recepten voor 4 personen. Wij weten, dat de maatjes haring op verschillende manie ren verwerkt kan worden. Hier onder volgen er enkele. Katioijkse roem 3 maatjesharingen, 4 dikke plakken groene komkommer, I bos rode radijzen, 2 eetlepels slasaus, ongeveer 1 eetlepel olie en Va eetlepel azijn, peper, zout, citroensap, een mespuntje pa prikapoeder. De haringen schoonmaken en in stukjes snijden. De plakken komkommer wassen en in klei ne blokjes snijden. De radijsjes van het groen ontdoen, wassen en in blokjes snijden. De slasaus vermengen met de olie en de andere ingrediënten. De stukjes haring, komkommer en radijs dooreenmengen en in glazen schaaltjes, schelpen of coupes overdoen. De saus erover schen ken. Haringhapje op toast 2 maatjesharingen, een stuk groene komkommer, 2 tomaten of enkele olijven, ongeveer 2 eet lepels citroensap of azijn en 2 eetlepels slaolie, peper en zout, een pakje grote ovale toast, bo ter of margarine. De haringen schoonmaken en in stukken snijden ter grootte van de toastjes. De komkommer wassen en in plakken snijden. Een sausje maken van het ci troensap of de azijn; de olie, peper, zout en de komkommer hierin 10 k 15 minuten mari neren. De komkommer goed laten uitlekken. De toastjes dun besmeren met boter of marga rine en kort voor het gebruik beleggen met schijfjes komkom mer en een stukje haring. De toastjes garneren met halve plakjes tomaat of plakjes olijf. Ter afwisseling kan ook to maat gebruikt worden als onder grond voor de haring, en kom kommer als garnering. Haring met groene kruidensaus 2 maatjesharingen, 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel azijn, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 1 eetlepel fijngehakt selderij- groen, Va eetlepel tomatenket chup, 1 mespuntje paprikapoe der, (citroensap) mosterd, en kele koude gekookte aardappe len, een paar sla-bladeren. De haringen schoonmaken en halveren. De mayonaise vermen gen met de azijn (citroensap), kruiden en ketchup. De sla-bla deren wassen en drogen. De aardappelen in plakjes snijden. De haringen op de sla leggen en de saus erover gieten. De aard appelplakjes dakpansgewijs er naast leggen. goede diensten konden be wijzen, maar daar zijn toch wel grote bezwaren aan ver bonden. Examenkandidaten, die niet precies wisten hoeveel van het preparaat voor hen de juiste dosering was, hebben onder invloed van zulk een wekmiddel de examinator opgewekt tegen zitten spre ken! In ieder geval mag het nooit voorkomen, dat men het werken voor een examen tot de laatste weken uitstelt en dan iedere nacht een wekmiddel inneemt voor de studie. Op die manier vergt men uiteindelijk teveel van z'n krachten en er zijn heel wat jonge mensen die hun goede gezondheid op deze wijze hebben verspeeld. NIET BIJ SPORT Bij sportwedstrijden is het gebruik van wekmiddelen volkomen ontoelaatbaar. Men betreedt dan het gebied van de beruchte „doping". Het is beslist unfair als som mige deelnemers aan wed strijden door kunstmatige opzweping van hun uithou dingsvermogen een voor sprong boven anderen trach ten te verkrijgen. In de geneeskunde zijn wekmiddelen dikwijls van groot nut. Ze worden met succes toegepast om de depressie op te heffen, die maar al te dikwijls optreedt bij lijders aan ernstige lang durige ziekten. Ook bij de behandeling van vetzucht worden deze stoffen wel voorgeschreven. Ze bezitten n.l. behalve het stemming-verbeterende ef- fekt ook een remmende in vloed op de eetlust. Door ondeskundig gebruik kunnen aan het hart en bloedvaten te hoge eisen worden gesteld. Vandaar dat, zeker bij zieken, de beslis sing van het al dan niet toe passen van wekmiddelen aan de dokter dient te worden overgelaten. Tenslotte dient er nog op een ander gevaar van deze medikamenten te worden gewezen en dat is de moge lijkheid, dat men er aan ver slaafd raakt. Dat is dus het zelfde gevaar, dat bij het in nemen van slaapmiddelen de tegenhanger van deze stoffen ook in de lucht hangt. dr. H. W. SCALONGNE. (Nadruk verboden.) wordt Uond&ntont Een vlot jurkje met bijpassende tas die op eenvoudige wijze tot hondentent omgetoverd kan worden: een Duits snufje, dat vooral by de honden-inet-vakantie-aan-het-strand zal inslaan!

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1961 | | pagina 9