Waarom geen portie patat Hoe zijn onze manieren in hethuwelijk Zwemmen in zee Gesla Chro Cor "N U KUNT NIET ALLES WETEN! Een snoes van een strandcombiiiatie Nieuwe Hoedencreatie uit Londen MENU VAN DE WEEK Foto-albums WEETDAT? Pagina 6 Zaterdag 3 Juni 1961 \Jaot dc geen slagroom en geen nassibal? DE TEENAGERS HEBBEN HET WEER GEDAAN SCHOOLHOOFD EN ONDERVOED1NC geen gevaarlijke bezigheid! DE VRIJE ZEEUW OM DE DUIZEND WEKEN AANVULLING VAN ONS DAGRANTSOEN OF SNOEPLUST EN VERKWISTING P Er is altijcl wel weer wat nieuws onder de zon. Geluk kig maar. Er is altijd weer iets anders tussen onze ouders en ons om over te kibbelen. Heb je ook al gehoord over de snoeplust en over de verkwisting? Het allerlaatste ernstige probleem is het van huis mee genomen brood voor de lunchpauze. Dat schijnt niet meer te worden opgegeten. Dat wordt in prullemand of vuilnisbak gegooid of het blijft ergens liggen slingeren. Inplaats van de meegekregen boterhammen worden er wel eens lekkerder dingen gekocht in bakkerswinkels, in automa ten, bij patat-tenten en aan kar retjes op straat. De ene dag heb je daar behoefte aan, maar een andere keer malen we er niet om. En als we nu eens twee sau cijzenbroodjes op hebben, of een croquetje en een ijsje, dan spreekt het toch vanzelf dat we met een boterhammetje minder toe kunnen. Maar al met al krij gen we misschien meer voeding naar binnen dan met die ver smade boterham. Want welke moeder doet er elke dag vlees op 't brood? Is het soms ver keerd ons melk- en vleesrant soen aan te vullen? Om te beginnen merkt thuis niemand daar wat van. Aan het ontbijt maakt moeder trouw de bekende boterhammen klaar met worst. koek. kaas en hagel slag. Maar dan gaat er een di- rekteur van een school roet in ons lunchpakket gooien door zich over deze kwestie schrifte lijk tot de ouders te wenden. lfi JAAR GELEDEN De inhoud van zulke circulai res is bedroevend eentonig: er wordt teruggegrepen op de hon ger die de thans volwassenen zestien jaar geleden in de oorlog hebben geleden. Dan volgt een tirade over de vele delen van de wereld waar nog steeds gebrek aan voedsel is, gevolgd door be schouwingen over zelftucht, discipline en karaktervorming. Als de schrijver van deze rondzendbrief ook een beetje aan psychologie of aan paedago- gie gedaan heeft, kan het niet missen of ook het woord „ge dragspatroon" is in het geschrift te vinden. De resultaten van dergelijke circulaires zijn ook altijd dezelf de de ouders vreselijk kwaad, alle „weldenkende" mensen hoog op de kast ZON IN HET WATER Als de teenagers 't maar ge daan hebben, is iedereen het er over eens dat 't waardeloos en lamlendig, onoprecht en gemak zuchtig, ergerlijk en schandalig is. Maar wat doet dat school hoofd aan de honger in de we reld? Zegt zo'n man bij het avondeten: „Vrouw, pak m'n vlees maar in en stuur 't morgen naar Pakistan?" Welnee! En wat heeft een amandel broodje of een krentenbol die vandaag gemaakt wordt, voor verband met de honger van zes tien jaar geleden? Laten we blij zijn dat er zoveel is! Jawel, „vroeger" had je dat niet, van iets gaan kopen bij de bakker. Maar vroeger hadden de volwassenen geen t.v., geen ijs kast, geen wasmachine en geen centrifuge. Vroeger werd er door volwassenen ook niet op afbetaling geliocht, vroeger wer den er niet zoveel huwelijken door echtscheiding ontbonden. Ach, ook voor volwassenen waren er vroeger een heleboel dingen niet: geen vakantietoe slag, geen vrije zaterdag en geen a. o. w. NIERTJES IN ROOMSAUS Voor volwassenen schijnen nieuwigheden geen bezwaar op te leveren, maar een teenager moet het niet wagen het leven ook eens wat gemoedelijker op te vatten! Daarom ben ik ge neigd om over die snoeplust en die verkwisting te zeggen: „wat zou dat nou eigenlijk, ik vind het helemaal niet erg Maar. dan moeten we ook konsekwent zijn. dan moeten we elkaar nu plechtig beloven, dat we niet gek zullen vinden wat ónze kinderen later doen. Die gaan in de lunchpauze misschien naar een café en die bestellen daar een uitsmijter ham; een paar jaar later zitten ze in een restaurant. Dan zegt onze Kitty (16) tegen haar vriendje (17) „Hè, nee Jan-Wil lem, niet weer gestoofde niertjes in de roomsaus". Dan moeten wij royaal zijn en zeggen„laat die kinderen maar, laten we blij zijn als 't er allemaal is en als 't allemaal kan." TONY SPIJKERMAN. (Nadruk verboden.) 0 Als u nu 'n pension of zomer huisje bespreekt voor uw a.s. vakantie en u kunt om een of andere reden daarvan geen gebruik maken, kan de pen sionhouder u aan uw woord houden en betaling eisen, als u geen plaatsvervanger hebt. Een eventuele waarborgsom bent u kwijt. 0 Bewaar benzine, bleekwater, blauwsel, chloor, petroleum, spiritus en terpentijn op een hoge voor kinderen onbereik bare plaats. Pas óók op met wasmiddelen, kurketrekker, blikopener en aardappelmes jes, die u zo graag „voor het grijpen" hebt liggen. Laat een (uw) kind niet het slachtoffer worden van uw onachtzaam heid. Hét adede seizoen is weer in aantocht Het zal niet lang meer duren of de meesten van ons gaan zich klaarmaken voor de va kantie of gaan zo bij tijd ,en wijle eens naar het strand. Al is ons klimaat niet zo bijzonder standvas tig, toch willen we er uit en als het even mogelijk is, dan doen we dat ook. Ve len bezoeken dan onze stranden om daar heerlijk té baden in het frisse zee water en eens los te komen van alle zorgen en beslom meringen van alledag. Het strand verlangt ech ter andere kleding dan die wij normaal dTagen. Om te beginnen onze bad pakken en de kleding die wij zo in die heerlijke vrijheid dragen, zoals bloe- ses, shorts, rokjes, truien en wat al niet meer. Bij dat laatste behoort onder an dere ook de badmantel. Nu is een badmantel een leuk kledingstuk dat zich heel goed leent voor modieuze grapjes. Van deze moge lijkheid wordt door de ontwerpers dankbaar ge bruik gemaakt en vele da mes die zelf iets maken, zullen ze daarin gaarne navolgen. Onze illustratie geeft hiervan een leuk voor beeld. Een pracht van een badmantel. vervaardigd van de bekende badstof met in dit geval een streep- dessin, namelijk wit met donkerblauw. De mantel heeft heerlijke wijde mou wen en kan geheel om het lichaam geslagen worden. Zo'n streep doet het altijd goed en doordat ze hier verticaal lopen, geven ze draagster wat meer lengte, iets dat verschillende da mes heel goed kunnen ge bruiken. Het bijzondere is hier wel het hoofddeksel, vervaardigd van aezeiide stof. Een stevig kapje werd met de stof bekleed, terwijl de rand ruim ge plooid werd aangezet. Hierdoor ontstond dit fraaie hoofddeksel, dat zeer charmant staat en schitterend gecombineerd kan worden met de badman tel. Het geheel is zeer modieus. Met zo'n snoes van een strandcombinalie kan men zich vertonen en zal men veel bewondering oogsten. (Nadruk verboden). TIPS Kijk uw planten nu reeds na op bladluis en rupsen, dat be spaart u schade en moeilijk heden in de zomer. Een goed bestrijdingsmiddel tegen blad luis is parathion. Uw kinde ren zullen tegen een kleine beloning graag de rupsen op zoeken en verzamelen. 0 Wie zelf een kamer gaat be hangen, moet van het raam af werken, zodat de overlap pingen van de banen geen schaduwen veroorzaken en daardoor extra breed lijken. 0 Als u met vakantie gaat, neem dan een medicijnflesje met alcohol mede, dan kunt u eventuele grasvlekken, zolang ze nog vers zijn, terstond en ter plaatse behandelen. 0 Als u geelgeworden bloemkool kookt met een \yeinig melk, zal deze groente weer prach tig wit op tafel komen. 0 Hel poeder van fijngestampte eierdoppen is een goede mest voor potplanten en ook een goede kalkvoeding voor uw vogels. 0 Kleine gaatjes in gummislan gen kan men dichtmaken door deze te bestrijken met dikke terpentijn. 9 Als slagroom niet stijf wil worden, kunt u er een beetje opgeloste gelatine aan toe voegen. 0 Bittere komkommers legt u, in stukken gesneden, een paar uur in het water en de bittere smaak is verdwenen. 0 De kurk op een thermofles veroorzaakt een muffe smaak aan de drank. Laat die kurk na gebruik van de fles er niet opzitten, maar zet hem in een bakje met helder water. 0 Indien gelei niet dik wil wor den, druppel er dan het sap in van een geraspte peen. 0 Draai, wanneer u vlees door een vleesmolen gedraaid hebt, even een stukje brood door deze molen, het verwijdert achtergebleven vleesresten en de broodstukjes kunnen ge makkelijker uit de molen ver wijderd worden. 0 Moet u jampotjes vullen, vul deze dan tot boven aan toe, sluit ze met perkamentpapier en keer ze dan om op een schoteltje. Laat de potjes zo afkoelen, eventuele lucht kan dan nog ontsnappen en u voorkomt schimmelen. 0 Door enige druppels creoline op uw vuilnisemmer te spren kelen, verdrijft men de vlie gen. 0 Motten houdt men uit de pia no door de viltrandjes en de bodem de bestrooien met glo- bol. (Nadruk verboden.)] srr; Reeds als kind trachtten onze ouders ons manieren te leren. „Spreek met twee woor den", „elleboog van tafel". We horen het nog in onze oren. „Zeg eens dank u wel!" En zo zouden we kunnen doorgaan. Onze gehele jeugdperiode hebben we al deze dingen moe ten horen. Hebben we er iets van opgestoken? Ja en neen! Zeker, we weten hoe we ons in gezel schap moeten gedragen, maar het laagje be- schavingsvernis gaat er bij velen snel vanaf, wanneer zij hun medemensen- beter leren ken nen. Men toont zich niet langer in het keurs lijf der vormen en etikette. Men wordt „lek ker los" en permitteert zich meer, al naar ge lang men zijn vrienden of kennissen langer kent. Is het een wonder, dat hier vroeg of laat narigheid uit ontstaat? Wanneer men hier mee door gaat, komt de onbeschaafde kern naar boven, die plotseling door de ander niet wordt geaccepteerd. En dan is het misDan vallen er verwijten en nare woorden, dan is er ruzie. Zo kan het in de familie- en kennissenkring gaan, maar zo gaat het dikwijls ook in het hu welijk. DE TREIN IS GEHAALD.... Veel mannen bezondigen zich hieraan. Zo lang zij hun meisje nog maar kort kennen, sloven ze zich uit met attenties, zijn ze o zo voorkomend en beschaafd. Maar wanneer ze eenmaal getrouwd zijn, och dan is het hun vrouw, die ze zo goed kennen en die ze elke dag weer zien, zodat het niet meer nodig is het beschavingsvernisje langer te handhaven. Voor velen zou dit zelfs een last betekenen. Ze worden minder attent, minder beleefd, ze hebben hard gelopen om de trein te halen, maar nu ze rustig zitten, gaan ze de krant le zen en leggen hun benen ongegeneerd op de bank tegenover zich. Hoe gek het klinkt, maar ook in het huwe lijk moeten man en vrouw beleefd blijven tegenover elkaar. Niet zo in de vorm van „zeker, schat" „ja lieve", want dat is natuur lijk een aanfluiting, maar anders. De man moet attent blijven en tegen zijn vrouw geen kwetsende dingen zeggen, ook al is het goed bedoeld enwaar. NIET BIJ ANDEREN? DAN NIET THUIS! Hij moet zich steeds afvragen: „zou ik dit ook zeggen tegen een vreemde vrouw?" Luidt het antwoord neen, dan moet hij het ook in houden tegenover zijn eigen vrouw. Moet het punt toch om de een of andere reden worden H IJ EN Z IJ behandeld, dan is er altijd wel een manier te vinden om de vrouw dit op een eleganter en fijner manier duidelijk te maken, zonder dat het behoeft te kwetsen, want het is dikwijls „le ton qui fait la musique", ofwel de manier waaróp iets gezegd wordt. Natuurlijk is dit niet zo eenvoudig en veel mannen missen helaas de eigenschap om iets taktisch te zeggen. Maar och, oefening baart kunst en wanneer de echte goede wil aanwe zig is, dan lukt het beslist op den duur. Het gaat niet alleen om wat de man zegt, maar ook om wat hij doet. Al die kleine vrien- delijkheidjes en attenties die horen in de om gang met vrouwen, dient hij ook in het huwe lijk te handhaven. Hij moet zijn vrouw bij het weggaan in haar jas helpen, op zijn tijd een complimentje maken en hoffelijk zijn, niet beginnen te eten voor zij ook alles opgeschept heeft, enz. GEEN LAUWEREN! Omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde voor de vrouw. Voordat ze getrouwd is, wendt ze alle vrouwelijke kwaliteiten waarover ze be schikt aan, om de man die zij liefheeft te be hagen en naar zich toe te trekken. Zij moet niet denken, dat ze eenmaal getrouwd op haar lauweren kan gaan rusten, want ook in het huwelijk blijft het steeds weer het spel om de liefde van de man te behouden, ja te vergro ten. Oh, hij behoeft helemaal niet weg te lo pen of naar een andere vrouw om te zien. Zonder dat kan hij zijn liefde ook verspelen. In weerwil van alle huiselijke beslommerin gen en moederlijke plichten moet de vrouw echt vrouw blijven. En ook zij moet alle be schavingsplichten die haar vroeger geleerd werden in het huwelijk, gebruiken. Lief en vriendelijk zijn, zonder onderdanige kruipe righeid is iets, dat de man bijzonder waar deert. Zo nu en dan de grauwe sluier van het dagelijks leven doorbreken en laten merken dat ze nog van haar man houdt, zoals vroe ger, maakt hem gelukkig. Wanneer man en vrouw hun manieren in het huwelijk kennen, blijft het huwelijk jong, fris en aantrekkelijk voor beide partijen, ook al hebben zij er al heel wat jaartjes in het huwelijksbootje opzitten ELLY MARTINS. (Nadruk verboden.) Overal staan de vlierstruiken in volle bloei. Strakjes zullen de bloesems bessen hebben ge vormd, die heerlijk geuren en smakelijk zijn. Maar ook de bloem zelf is met z'n weinig uit gesproken, maar bijzonder apar te smaak een delicatesse. De schermen (2 per persoon is meer dan voldoende) worden gewassen, ondergedompeld in beignetdeeg. waaraan iets zout is toegevoegd en in niet al te heet frituurvet gebakken. Wel een zeer goedkope groente, die de prijs van het zondagsmaaltje weer een beetje goed maakt. ZONDAG: Toast met nieuwe haring, kalfsfricandeau, as perges in kaassaus, nieuwe aardappeltjes, Haagse bluf. MAANDAGBami, karnemelk- vla. DINSDAGEierkoek, spinazie, aardappelpuree, koffievla met banaan. WOENSDAG: Runderlapjes, andijvie, rauw gebakken aardappelen, rijst met bes sensap. DONDERDAG: Dikke groente soep met rijst, rabarbervlaai. VRIJDAGRagoütbroodjes, óf Vlaamse paling, peterselie- aardappelen, sla, flensjes ge vuld met aardbeien. ZATEIDAG: Gebakken vlier bloesem, aardappelsla met ham, yoghurtvla met gember. REC EP TE Ni Eierkoek 6 eieren, 1 dl melk, 50 gram bloem, wat zout en peper, 50 gram boter, 1 kg spinazie. De spinazie wassen, 10 minu ten koken, hakken en warm houden, De eieren loskloppen BOEKHANDEL VAN DE SANDE met zout en peper en de bloem en de melk erdoor mengen. De helft van de boter in de koeke- pan laten smelten; de helft van het deeg erin gieten en er een omelet van bakken. Zodra hij aan de bovenkant droog is hem op een verwarmde ronde scho tel laten glijden. De rest van de boter in de koekepan doen en van de rest van het deeg een tweede koek bakken. Intussen de eerste koek bedekken met hete spinazie. De tweede koek zodra hij is gebakken met de gebakken kant naar boven erop leggen en bestrooien met ge raspte kaas en zo opdienen. Vlaamse paling 750 gram paling, peper en zout, 100 gram boter, 1 uitje, blaadje laurier, een takje peterselie en wat sago. De goed schoongemaakte pa ling in moten snijden. Met peper en zout bestrooien en met de boter mooi bruin bakken. Het fijn gesneden uitje in de krui den erbij doen. Een scheutje wijn toevoegen en de paling hier 15 minuten zachtjes in sto ven. Het nat met wat sago bin den en de paling bestrooid met wat peterselie opdoen. VOORKOM VERDRINKING DOOR VOORZICHTIGHEID EN VERSTAND Plotseling ben je in een be narde situatie geraakt: je bemerkt, dat je afdrijft en zeewaarts wordt getrokken. Dan gaat het er in de eer ste plaats om, dat je je kalm te bewaart, opdat je geen dingen doet, die de toestand nog verergeren. Allereerst dien je in zulk soort situaties je krachten te sparen, want wanneer die zijn uitgeput, is er maar wei nig hoop meer over. NIET IN VERTWIJFELING RAKEN Zwaaien met de armen heeft alleen zin als je het badperso- neel of de uitkijkpost van een reddingsbrigade denkt te kun nen bereiken. Het zo maar in vertwijfeling de handen boven water steken, is absoluut verkeerd. Dat is een bijzonder vermoeiende bezig heid. Ook het ondoordacht hulp roepen om mensen, die dichter bij de kust zijn, te alarmeren, kan men beter achterwege laten- Dit hulpgeroep vergt eveneens veel van iemands krachten en hoe vaak hebben el niet dren kelingen tevergeefs tegen de wind in om hulp geschreeuwd. In moeilijke omstandigheden te water dient ieder te bedenken dat men zijn eigen reddingsgor del bij zich draagt! Wanneer je de longen vol lucht zuigt en daarna oppervlakkig ademhaalt is het heel goed mogelijk zich drijvende te houden. Dit geldt al voor het gewone gracht- en rivierwater, in het door het hoge zoutgehalte soor telijk zwaardere zeewater gaat dit des te gemakkelijker. ZOEKEN NAAR ZANDBANK Zo kalm als maar mogelijk is, dien je al drijvende af te wach ten tot je in „rustiger" water komt. De afwezigheid van de drenkeling wordt in die tussen tijd meestal wel bemerkt, zodat assistentie kan worden geboden. Geoefende zwemmers kunnen nu het strand trachten te berei ken zonder in nieuwe ongunstige stromen verzeild te raken. Daar bij proberen zij dan telkens even of zij misschien grond van een zandbank onder de voeten hebben gekregen om een ogen blik op uit te kunnen rusten. Van links naar rechts: Eeai cloche met hoge bo| en brede gok vende rand, van lichtgrijs wollen vilt. Voor de versiering zorgen stiksels en een lint in zwart en lichtgrijs, dat aan de voorzijde in een strikje uitloopt; een satijnen hoedje afgezet met een zijden roos; het Tiroler hoedje is van bontvilt, afgezet met een zwarte band. Natuurlijk mocht het veer tje niet ontbreken; het laatste zomerhoedje is van stro in de na tuurlijke kleur, de brede rand is van achteren omlaag gebogen en bezet met bedrukte zijde. Rond de kroon loopt een wit lint, dat aan de voorzijde een strik vormt. !l!' JA, WIST U EIGENLIJK 1c dat het niet gewenst is om in' één maaltijd zowel spinazie als rabarber op tafel te bren gen; beide zijn rijk aan oxaalzuur, een stof die de opneming van kalk kan tegengaan. dat het kalkgehalte van de voeding niet van invloed is op het ontstaan en het verloop van aderverkalking; ook vol wassenen en bejaarden doen er goed aan dagelijks kalk- rijke levensmiddelen, zoals melk en kaas, te gebruiken. dat de voedingswaarde van gerechten, die in een stapel- pan of hogedrukpan zijn ge kookt, vrijwel niet verschilt van die gerechten, in gewone pannen bereid. 1c dat het niet nadelig is voor de voedingswaarde om door regen vlees lang te stoven. Aangezien vlees-kooknat en jus toch niet weggegooid wor den, gaan mineralen en vita mines, die er tijdens de ^gr- warming in oplossen, niet verloren, 1c dat inmaakpompjes niet ge schikt zijn voor het conser veren van vlees en de meeste groenten; voor het inmaken van vruchten en zure groen ten, zoals rabarber en poste lein, kunnen zij eventueel wel dienst doen. 1c dat 'n ruim gebruik van sui ker als broodbelegging scha delijk is voor het gebit, vooral van kleuters en oudere kinde ren. Dit geldt zowel voor witte als voor bruine (ook ruwe) suiker. 1c dat vooral in deze tijd van het jaar in het groenterijk veel frisse gezonde broodbe leggingen te vinden zijn: ra dijs, komkommer, tomaat, worteltjes. 1c dat het kweken van tomaten in ons land nog geen 60 jaar oud is en dat bananen hier vóór het begin van deze eeuw onbekend waren. 1c dat aardappelen 's zomers on geveer 5 maal zoveel vitamine C bevatten als in het voor jaar en 's zomers daardoor tot onze beste vitamine C- bronnen behoren. dat een koelkast niet beter maar juist slecht koelt wan neer er een dikke laag ijs om het vrieslichaam is gevormd; het is nodig om de kast ge regeld te ontdooien vóórdat zich veel rijp heeft afgezet 1c dat ook in voorjaar en zomer peulvruchten best smaken en op gezette tijden een plaats in het menu verdienen; een rauwe groentesla smaakt er prima bij. Van een rest bonen kan b.v. een slaatje worden gemaakt. 1c dat aardbeien en andere zach te vruchten zich goed lenen voor diepvriezen. Zij kunnen vóór het invriezen bedekt worden met een suikerstroop. BROODDRONKEN VAKANTIESTEMMING Maar vóór je aan het strand a-b-c van alle veiligheid als het om watersport gaat leer* toch vooral behoorlijk zwemmen Wees bovendien voorzichtig. Het kan erg slecht aflopen met men sen die zich in een brooddronken vakantiestemming in vreemde avonturen begeven. En waag je niet te ver bij het zwemmen in zee. Anders breng je je eigen leven èn dat van an deren door roekeloosheid in grote gevaren. Dr. H. W. SCALONGNE. (Nadruk verboden.) Frankerine bi Directeur-Hooi Redactie Adminis Telefoor Gironummer Abonnementsp maand f2.— De besprekin dij en Chroesj. verwachtingen hebben zich dingen voorg sjef heeft gee inzake Berlijn van gezaghebb nen meegedeek over bepaalde er niet geslote Het feit, •het gemeensch niqué, het beli treffende wap< heeft erkend passé, waarin conferentie is geraakt, Chroesitsjef overleg aldoor felijk zijn krachtige tei zich boos he teimin bleef staan bij al besproken dy is niet van tingen afgew Kennedy zou gemaakt op sc-he premier Chroesjtsjef lunch op ben, dat K< telijk ontv hij mocht l te komen, ben in deze rechtstreekse Beide part standpunt lijn uitvoerig daan. Over uitputtend wisseld, do geen van ging gedaan hierover te heeft de kv\ «en dringenc handeld en tijdslimiet Kennedy ben het eer: ken en zijn over dit vra< moet dan formule, d deze lcwest hebben ge van dte ka houdt om conferentie te doorbreki Ook de „triumviraa leiding van werd bespi overleg ove het staken L Een co sc studen Jr tijdens nationale van de b< te verniooi mislukt, Ulloa, de de Domini beweging stad be Volgens zenders in bliek zouc gevallen ties zijn De aa Trujillo gegevens mers aan niet de bijwoonde het luchtn doro, in Trujillo, Volgei Dominic; sterke De pers suur zijn De leid< beweging noeming chef van leiding ming t< grondw nj. ing< treden ter van van de Ulloa z president feite weest maanden tracht dit zou blik zijn

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1961 | | pagina 8