Een andere rijkdom
\/ooc de- /touw
r
w
De Par ij se mode voor de winter
Feestelijk eten op
feestelijke dagen
Zorg voor een reine sfeer!
enu
Smakelijke recepten
Wees voorzichtig met
uw Kerstboom
Roomwitte bloemen in december
VULPENNEN
Van de Sande
van de week
DE VRIJE ZEEUW
Zaterdag 24 december I960
DAGENLANG was moeder Lot
bezig geweest met een mand
vol Kei si verrassingen voor de
overburen, „tiet zijn zulke lieve
oude scnatteoouten', plaent zij te
zeggen, „en zij moeien van zo n
akelig kiein beetje rondkomen.
Toen ik er verleden jaar was mei
Kerstmis heb ik gezien, dat zij
helemaal mets hauuen om een
beetje Kerstsleer te scheppen."
De kinderen werden aan het
werk gezet en vaaer moest m
zijn vrije tijd ook meeheipen za
gen verguiuen. Kr kwamen grap
pige kanuelaartjes en üenne-ap-
peis met „sneeuw van stijlsei, ei
weraen noien verguld en moedei
baKte een grote rozijnencake en
natuurlijk was er ook een ierme
bos hulst.
'Toen moeder terugkwam, dron
gen ze allemaal om haar heen.
H.n wat zeioen ze? Waren ze
met reuze blij? Zijn ze dadelijk
de kamer gaan versieren?" ne
pen de kinueren in koor.
„Ze waren reuze blij en echt
ontroerd door de hartelijke ge
dachte", vertelde moeder, „maar
„Wat maar?" vroeg vader ca
tegorisch."
„ik geloof", sprak moeder pein.
zend, „dat ze die dingen eigenlijk
helemaal met nodig nadden..."
„En je hebt zelf gezegd", begon
de veertienjarige Josje.
Moeder maaKte een hulpeloos
gebaar. „Ik weet niet goed hoe
ik het moet zeggen", sprak ze,
„maar ik heb het gevoel, dat zij
mij meer hebben gegeven dan wij
hun gaven..."
DE SFEER IN HUIS.
heb je dan gehad?'
vroeg de twaalfjarige Bert
nuchter.
Moeder lachte maar eens. „Als
je die twee oudjes daar ziet zit
ten", sprak ze, „bij die ene grott
kaars, die kaars, die in een soep
bord staat, waarin een handvo.
dennetakjes liggen, en als je dan
die stralende gelukkige gezich
ten ziet van die twee, dan be
grijp je opeens, dat alle elektri
sche lampjes en alle rood vloei
en cadeautjes en lekker eten en
al die andere dingen helemaai
niet belangrijk zijn als je dat ene
niet hebt: de ontvankelijkheid, de
waarachtige innerlijke blijdschap
om Christus' geboorte. Dan weet
je pas wat het betekent: den me-
sen een welbehagen en daarnaast
verbleekt al het andere."
„Overal waar deze sfeer heerst",
besloot moeder, „daar hindert het
niet of de kamers niet versierd
zijn en of er geen Kerstboom is
met cadeautjes want daar be
zitten ze een rijkdom, waartegen
niets kan opwegen dat heb ik
vanavond geleerd".
WE DOEN ER NIET AAN!
HOEVELEN horen wij dat niet
ieder jaar beweren? „Och
nee, wij doen er niet aan, al die
dingen lopen zo op, al doe je nog
zo zuinig, het kan er heus niet
af..." Dat zijn degenen wier be
scheiden middelen ook de klein
ste buitensporigheid niet toe
laten.
Maar er zijn ook die anderen;
zij die er de moeite niet voor
over hebben. „Och", zeggen de
zulken, „wat zal je al die drukte
aanhalen; wat heb je eraan; nee
■loor, van het jaar doen we ei
.uet aan."
Beiue categorieën zijn er Tas.
/an overtuigd, dat een Kerstvie
.mg aneen uan zin neeit, ais
/eei gescnenKen en gasten ei.
/eel versiering en veel iekkei
aten aan te pas komt. „Wani
-eggen zij, „wat heb je er anuers
rail
De armen! Zij konden net zo
goed op een stralende zomerdag
-eggen: „Wij doen niet aan do
zomer!" Hoe fleurig en plezierig
uiterlijk feestbetoon ook mogo
-ïjn, net is armelijk en dwaas 011.
te menen, aat men zonder dat
net Kerstfeest niet zou kunnen
jeieven
OOK DE EENZAMEN.
ER zijn dingen, die zover uitrei
ken boven het kleine, alle
daagse gedoe der mensen, dat
net beleven daarvan heus niet
axliangt van enig uiterlijk ver
toon. Ook zij, die ziek en alleen
zijn, zij die zuchten onder zware
aruk en zij die achter tralies le
ven, kunnen het Kerstfeest vie
ren: het Kind van Bethlehem
werd voor ons allen geboren.
Al is in onze uiterlijke omge
ving ook niets feestelijks te be
speuren, in ons kan een stralen
de blijde warmte zijn, die hon
derdmaal weldadiger en verhef-
tender licht verspreidt dan de
mooiste Kerstboom dit vermag.
Zeg niet: ik ben arm -ik sta
met lege handen ik kan niets
geven ik kan geen Kerstfeest
vieren. Was Christus zelf niet
arm en barrevoets? Gij, die geen
geld bezit om anderen iets te
schenken, gij kunt het kostbaar
ste schenkengij kunt geven van
uw persoonlijkheid, van uw
warmte en genegenheid, van uw
oelangstelling en uw hulpvaar
digheid: van uw liefde voor uw
naaste. Is er iets schoners denk-
>aar?
ALS DE KERSTKLOKKEN
LUIDEN.
ALS de Kerstklokken luiden,
zijn de huisvrouwen druk in
de weer met bakken en braden,
met pakjes maken en gauw nog
iets nieuws naaien. Nu huishou
delijke hulp duur en schaars is,
somt alles neer op de vrouw des
huizes, die zich in deze dagen
veelal zodanig vermoeit, dat zij
prikkelbaar wordt en bits en
snauwerig en dan is de Kerst
sfeer verre te zoeken!
Er zijn meisjes, die de ijdele
hoofdjes zo vol hebben van plan
netjes voor de feestdagen en van
nieuwe opschik, dat de feitelijke
betekenis van het Kerstfeest ge
heel op de achtergrond geraakt.
En er zijn duizenden anderen
voor wie de laatste week van het
jaar niet anders betekent dan:
dansen, drinken en veel en lekker
eten. En het kind in de kribbe
betekent voor hen niets.
Hoe aim zijn zij! Moedwillig in
baldadige overmoed beroven zij
zich van het schoonste.
Als de Kerstklokken luiden...
Als wij moeders onze kinderen
dan kunnen bijbrengen, dat wij
rijke gaven kunnen schenken,
ook al kopen wij niets in een win.
kei dat wij ook zonder een
overdadige maaltijd en fraai op
getuigde kamers een warme
sfeer van wede en welbehagen,
van dienende hulpvaardigheid en
vergevensgezind begrip, van ne
derige dankbaarheid om hetgeen
ons restte, om ons heen kunnen
scheppen, een sfeer waarin het
voor moede, teleurgestelde en
opgejaagde mensen goed is te
toeven, dan hebben wij hun
een Kerstgeschenk gegeven,
waarbij al het andere in het nifet
verzinkt. En het zal de herinne
ring hieraan zijn, die hun later
leven zal kleuren.
Welk een heerlijke taak voor
ons moeders!
(Nadruk verboden.)
Links: Uit de winter-koilektie
van Pierre Balmain is „Franc
fort", een zeer nauwsluitende
mantel. Zij is gemaakt van
donkerrode wol aan de zoom
en de kraag afgezet met ocelot.
De mof en de hoed zijn even
eens van ocelot.
Midden: „John" van Nina
Ricci is een mantel voor over
dag van vilt in de kleuren
zwart, groen en rood. De
kraag is van zwart bever
bont, de cloche van zwart vilt.
Rechts: Maggy Rouff moet
aan „duizend en een nacht"
gedacht hebben by het uitden
ken van „Mamman" een exo
tische lange avondjapon van
violette en roze gigaline.
MET de Kerstdagen is er steeds
iets bijzonders op tafel. Een
nog steeds gewilde lekkernij is de
bekende boomstam.
Voor de cake hebben we nodig:
100 gr. boter of margarine, 100
gr. suiker, 2 kleine verse eieren,
200 gr. bloem en 3 gr. bakpoeder,
zout, Vz dl. melk.
Voor de garnering: 75 gr. boter
of margarine, 50 gr. basterdsui
ker, 20 gr. cacao.
D>e vorm invetten. De boter of
de margarine roeren in een kom,
totdat zij zalfachtig is. De suiker
hieraan toevoegen en het meng
sel licht en schuimig roeren. De
eieren één voor één door de mas
sa mengen en enige minuten
kloppen. Bloem met bakpoeder
en zout (en kaneel) zeven en af-
wissselend met de melk aan de
massa toevoegen. Het beslag
moet luchtig en smeuig zijn, zó
dat het in dikke klodders van de
lepel valt.
In aansluiting op de eerder gegeven waarschuwing met
betrekking tot het gebruik van brandgevaarlijke kerstver
sieringen deelt de hoofdinspecteur voor het brandweer
wezen ten aanzien van het gevaar dat de kerstboom op
levert nog het volgende mede:
De meeste en de ernstigste branden, die ontstaan door
het in brand geraken van kerstversieringen, zijn een ge
volg van het in brand geraken van kerstbomen.
Het brandgevaar is het grootst bij gebruik van kaar
sen en neemt toe naarmate de boom langer staat en
daardoor droger wordt. De veiligste verlichting is de elec-
trische kerstboom-verlichting. Het brandgevaar kan ver
der worden verminderd door de volgende maatregelen te
treffen
1. Hebt u gelegenheid om de boom buitenshuis te be
waren, wacht dan zo lang mogelijk met het opstellen
van de boom in een verwarmd vertrek.
2. Plaats de boom om uitdrogen ervan te beperken, nadat
deze aan het ondereind schuin is afgezaagd, in een
bak of emmer met vochtige aarde of zand.
Bijzonder doelmatig zijn ook de thans verkrijgbare
glazen of metalen kerstboom-standers welke met
water kunnen worden gevuld.
3. Gebruik voor de versiering van de boom voor zoveel
mogelijk onbrandbaar of moeilijk ontvlambaar ma
teriaal. Vooral de licht-ontvlambare soorten kunst
sneeuw of sneeuwwattén verhogen het brandgevaar
belangrijk.
Laat een boom met aangestoken
nooit onbewaakt achter.
kaarsverlichting
5.
Om een eventueel begin van brand onmiddellijk te
kunnen bestrijden is hep gewenst om in de nabijheid
van een boom een emmer met water en een dweil ge
reed te houden.
Zorgt er tenslotte voor dat u het telefoonnummer van
de brandweer bij de hand hebt.
De massa overdoen in de vorm
(deze is dan voor drie kwart ge
vuld), een vetvrij papiertje er
over binden en de vorm in een
pan met kokend water zetten.
Het water zachtjes laten koken
gedurende 1 uur. De vorm ope
nen, de cake laten afkoelen en in
de lengte doormidden snijden;
twee uiteinden schuin bijsnijden.
De garnering als volgt klaar
maken: de boier of margarine
zacht roeren, de basterdsuiker
zeven en met de cacao door de
boter of de margarine roeren. De
cakehelften acnter eikaar leggen
en met crème aan elkaar bevesti
gen. De afgesneden uiteinden bij
wijze van knoesten (afgezaagde
zijtakken) aan de zijkanten plak
ken. De rest van de crème over
de bolle kanten van de cake strij
ken en met een mesje of vork de
ruwe schors nabootsen. Desge
wenst de bovenkant bestuiven
met een weinig poedersuiker en
de cake met een takje groen of
hulst op de schaal opdienen.
De huisvrouwen, die over een
oven beschikken kunnen de
boomstam in een cakeblik bak
ken. De cake dan bijsnijden, zo
dat een ronde boomstam ont
staat. In het andere geval ge-
bruike men een groentenblik of
bus van ongeveer 1 liter inhoud.
DE HOOFDSCHOTEL.
WIJ zijn er verder van over
tuigd dat u met het volgen
de Kerstmenu eer inlegt. Zie hier
't recept voor konijn met sinaas
appel:
1 Konijn, 200 gr. boter of mar
garine, 2 eetlepels mosterd, zout,
4 sinaasappels en suiker.
Het konijn in stukken gesne
den bestellen. De stukken was
sen, drogen, zouten en goed in
wrijven met mosterd (de smaak
van het vlees wordt hierdoor
geuriger, de mosterd proeft men
na het braden niet meer). De
boter of margarine verwarmen
tot het schuim wegtrekt. Hierin
de stukken vlees mooi bruin bra
den. Tot slot het levertje toevoe
gen, het vuur temperen en de pan
sluiten. Het konijn nabraden tot
het vlees gemakkelijk van de bot.
ten loslaat (1 2 uur).
Van kop, hart en maag kan
men bouillon trekken om de jus
af te maken. De jus zonodig ze
ven en desgewenst binden met
een weinig met water aange
mengde maizena of bloem.
De sinaasappelen schillen, zeer
goed van witte pelletjes ontdoen
(om te vergemakkelijken de
vruchten een p>aar tellen in ko
kend water houden), in zeer dun
ne schijven snijden, ontpitten en
met wat suiker bestrooid weg
zetten.
Het konijn opdienen met een
randje sinaasappelschijven op de
schotel of met de vruchten apart
in de schaal,
ten.
GARNALEN-COCKTAIL.
PEN lekere dr onk hoort er ook
bij, zie hier een recept van
een bijzondere „cocktail", drink
baar voor iedereen (voor vier
glazen)
100 gr. gepelde garnalen, 4 eet
lepels mayonnaise, 3 eetlepel
mayonnaire, 3 eetlepels tomaten
ketchup, sap van een halve
citroen, peper, zout, fijngehakte
peterselie.
De garnalen wassen en laten
uitlekken; een sausje maken
door mayonnaise, ketchup en ci
troensap dooreen te mengen,
zout en peper naar smaak bij te
voegen. De garnalen verdelen
over ondiepe glazen en de saus
er over scheppen. Desgewenst
een weinig zeer fijn gehakte pe
terselie midden op de saus leg
gen en enige garnalen of een
partje citroen op de rand van
het glas plaatsen.
EEN VOEDZAAM VOOR
GERECHT.
EIEREN gevuld met kaasboter.
2 eieren, 35 gr. (ruim 2 eet
lepels) boter of margarine, een
eetlepel water, 1 a 2 lepels ge
raspte kaas, eventueel zout, pe
per en peterselie.
De eieren hard koken, laten af
koelen, pellen en dwars of in de
lengte doorsnijden. De dooiers
uit het wit nemen. Van de bolle
kant een stukje eiwit afsnijden,
zodat de helften kunnen staan.
De boter of margarine zacht en
luchtig roeren, de eidooiers door
een zeef wrijven en met de boter
vermengen. Het water druppels
gewijs er door roeren. De crème
op smaak afmaken met de ge
raspte kaas (zout en pep>er). De
massa in de helften doen, zodat
deze er enigszins bolvormig bo
venuit steekt. Hiervoor neme
men een spuitzakje, maar het
kan ook met een lepel gebeuren.
Bovenop de eieren een klein
stukje peterselie leggen. De
eieren op een schotel zetten en
„toefjes" peterselie er tussen
plaatsen, terwijl men verder aar
dige Kerstversiering kan aan
brengen om het geheel een fees
telijk karakter te geven.
HET NAGERECHT.
CITROENVLA. 2 3 citroenen,
2 grote eieren, 20 gr. maize
na, ongeveer 80 gr. witte basterd
suiker.
De citroenen uitpersen tot 1 dl.
sap is verkregen. Dit met water
aanvullen tot 5 dl. Een halve
schil raspen. De eieren splitsen
in dooier en wit. Met eiwit zo
stijf slaan, dat het in punten
blijft staan. Op het laatst een
eetlepel suiker meekloppen. De
dooiers met de maizena, de rest
van de suiker en de geraspte
citroenschil luchtig roeren. Het
verdunde citroensap er aan toe
voegen en alles tezamen voort-
Menigeen mi het ais een
natuurwonder beschouwen,
zo omstreeks de Kerstdagen te
kunnen beschikken over mooie
maar tere roomwitte bloemen.
De Kerstroos lijkt helemaal niet
thuis te horen in de veelal barre
wintermaanden. Toch kunnen we
beschikken over deze wonder
schone bloem, die een reine sfeer
brengt aan het overal gevierde
Kerstfeest.
De legende wil, dat deze Kerst
roos reeds bekend was aan de
herders, die op weg waren naar
Bethlehem. Ze plukten er van en
legden ze in de kribbe, opdat ze
het Kerstkindje een goede ge.
zondheid en lang leven zouden
bezorgen.
Jn Frankrijk staat zij bekend
als „Rose de Noël", in Engeland
als „Christhellebore" en in Duits
land als „Weihnachtsrose" of
„Christblume". Oude geschied
schrijvers noemden haar „heilig
Kerstkruid". Een en ander is wel
een bewijs, dat ze echt overal als
Kerstbloem gewaardeerd werd.
EEN WEEK LANG GOED.
DEZE plant is geschikt zowel
voor snijbloem, alsook voor
potplant. Het slapworden der
bloemstelen kan men voorkomen
door deze een dag tevoren een
flink eind te splijten en ze vervol
gens een nacht in een bakje met
water neer te leggen. Op deze
wijze behandeld kunnen ze heel
goed een paar weken op water
goed blijven.
Krijgen we een dergelijke
plant in huis, dan is het raad
zaam deze niet direct in de war
me kamer te plaatsen, maar in
een koel en vooral licht vertrek.
De aarde moet behoorlijk vochtig
gehouden worden, hoewel niet
overdadig.
Met de feestdagen kunnen we
de plant dan in de huiskamer
zetten, zodat we er deze dagen
behoorlijk van kunnen genieten.
durend roerend aan de kook
brengen.
De pan van het vuur nemen.
Een paar lepels van de hete mas
sa voorzichtig door het stijfge
klopte eiwit mengen. Het dun ge.
worden schuim door de vla in de
pan roeren. De massa weer even
zacht verwarmen onder roeren,
totdat hij kookt. De vla laten af
koelen. Waaierwafels er bij
geven.
EIERPUNCH.
EEN tractatie voor een ziek ge
zinslid. Het dooier van een
ei, een lepel citroensap en 2 thee
lepels suiker in een beker of een
glas goed dooreen kloppen. Daar
na bijvoegen een halve eetlepel
sinaasappel limonadesiroop. Ver
volgens een vruchtenwijn goed
heet maken en het al kloppende
voegen bij eerstgenoemd meng
sel. Direct opdienen, desgewenst
met een biscuitje er bij.
EEN SLAATJE.
E'EN hartig hapje verkrijgt u
u als volgt: 2 bokkingen
schoonmaken en in kleine stukjes
verdelen. Verder hebt u nodig
een paar koude aardappelen, een
paar appelen, wat azijn, zout, pe
per, suiker, olie, sla, tomaat en
peterselie.
De aardappelen in schijfjes snij
den en de geschilde appelen in
snipipertjes. Vervolgens maakt u
een mengsel van de genoemde
ingrediënten, behalve natuurlijk
van de sla en de tomaat.
De eerstgenoemde bestandde
len worden met dit mengsel ver
mengd, waarna de schotel opge
maakt wordt met de sla (blaad
jes) en de plakjes tomaat.
(Nadruk verboden.1
DE REST VAN HET JAAR.
NA de bloei verhuist de plant
weer naar een lichte, doch
niet-verwarmde kamer en geven
we haar 'n plaatsje op 't zuiden
We geven steeds minder water.
Tot eind maart, begin april laten
we haar vrijwel droog staan en
geven haar vervolgens 'n plaatsje
ouiten.
Als de vorst uit de grond is,
graven we haar in, doch zonder
pot, op een half beschaduwde
plaats. Laag bij de grond en iets
vochtig houden. Op een droge en
hoge plaats zullen we nimmer
succes boeken.
Zodra we na enige tijd groene
puntjes boven de aarde zien ver
schijnen, graven we rond om de
pol een gleuf, waarin we paarde-
mest doen. Tijdens de zomer
maanden herhalen we dit werk
je nog een paar keer. Tegen de
winter zullen we dan weer een
aantal groene bladeren ontdek
ken. Eind november verhuist de
plant dan weer naar binnen, op
een lichte plaats in een koele ka
mer. We begieten haar en wel
dra zal men bespeuren, dat de
eerste bloemen te voorschijn ko
men.
DE BLOEI.
OM nu te bereiken, dat zij met
Kerstmis in volle bloei zal
staan, dienen we begin november
de plant, terwijl ze nog buiten
staat, onder een bodemloos kistje
te plaatsen, welk kistje van bo
ven bedekt wordt met een glas
plaat. Op deze wijze forceren we
de bloei enigermate, zodat we
met de Kerstdagen ons gestelde
doel zullen hebben bereikt.
Halen we de Kerstroos niet
binnen, dan valt de bloei natuur
lijk veel later en kan het wel
maart worden.
Hebben we het genoegen met
de feestdagen een plant, verzorgd
door een bloemist, te krijgen als
geschenk, dan moet u zich er
niet over verwonderen, dat deze
het volgende jaar niet of maar
weinig bloeit; we wachten ge
woon een jaartje en zullen dan
weer volop kunnen genieten van
deze prachtige bloem, mits we
haar de behandeling geven, zoals
boven omschreven.
DE CHRISTUSDOORN.
TOT de kamerplanten, die vrij
wel nimmer zonder bloemen
zijn, behoort ongetwijfeld de
Christusdoorn. Het gebeurt maar
zelden, dat er totaal geen bloem
pje aan deze plant zit. De Chris
tusdoorn behoort tot de vetplan-
ten.
Bij voorkeur vraagt dit plantje
een plaats in de zon. Het kan
warmte en een gematigde tem
peratuur verdragen. Veel ver
zorging heeft deze plant niet no
dig. In de zomermaanden gieten
we rijkelijk, des winters maar
matig. Een vochtige atmosfeer
verkiest zij niet, de droge kamer
lucht is uitstekend. In het voor
jaar en in de zomermaanden eens
per 14 dagen kunstmest.
De jonge stekjes, die zich on
deraan de plant vertonen, kun
nen we stekken. We steken ze ge
woon in een potje met zanderige
aarde, en zullen hetzelfde jaar
reeds een paar bloempjes zien
verschijnen. Daar waar we de
scheutjes weggehaald hebben,
strooien we direct houtskoolpoe
der of droog zand, teneinde het
uitstromen van het melksap te
voorkomen. Naderhand moeten
de stekjes verpot worden in een
mengel van 1 deel zware tuin
grond, Vz deel scherp zand of in
geliike delen bladaarde, tuin
grond en wat scherp zand.
(Nadruk verboden).
BOEKHANDEL
De feestdagen zijn deze week
niet van de lucht! Wij zijn
nog niet bekomen van de Kerst
dagen of we zitten alweer te
bedenken waarmee we op oude
jaarsavond onze huisgenoten
zullen verrassen! Met appelbol
len en saucijzebroodjes? Ze
ziijn heerlijk en met klaarge-
kocht korstdeeg kunnen we ze
zelf vlug en goed maken maar
het is zo leuk om ook eens met
iets heel nieuws te komen! Dat
zou b.v. een gevuld brood kun
nen zijn, koud of warm, twee
heel verschillende gerechten,
vast niet bekend en beide bij
zonder lekker!
ZONDAG le Kerstdag: Gevul
de eieren, ossestaartsoep, fa
zant met ananas, compote,
aardappelen, plumpudding
met vanillesaus.
MAANDAG, 2e Kerstdag: Kop
bouillon, ragoütbroodje, lof-
schotel met ham en kaas,
aardappelpuree, aardbeien-
bavarois.
DINSDAG: Gepocheerd ei, ge
mengde sla, aardappelen, ker
riesaus, broodschotel met ap
pelmoes.
WOENSDAGStamppot, boe
renkool met worst, schuimi
ge yoghurtvla.
DONDERDAGGebakken kaas-
plak prei in tomatensaus,
aardappelen, fruit.
VRIJDAG: Gekookte vis, peen,
botersaus, aardappelcroqvet-
ten, öf gehakt, spruitjes,
aardappelcroquetten, haver
moutpap.
ZATERDAGGroentesoep, yog
hurt met bessengelei.
RECEPTEN
Fazant met ananas.
1 fazant in 200 gram boter
mooi bruin en bijna gaar bra
den en daarna aan de boter het
sap van 1 citroen en van blik
ananas toevoegen. De fazant in
deze jus verder gaar stoven. 2
ananasschijven fijn snijden en
even in de jus ivarm maken.
De fazant op een schotel leg
gen, iets van de jus erover gie
ten en de fazant omringen met
halve schijven ananas.
Gevuld brood (warm).
Van 1 casinobrood over de
gehele lengte een kapje afsnij
den, het brood voorzichtig uit
hollen en van binnen en van
buiten met gesmolten boter be
strijken. Een glad gebonden
saus maken van 75 gram
bloem, 75 gram boter, Vi liter
bouillon en '/i liter melk. Hier
aan 250 gram in dobbelsteen
tjes belegen kaas toevoegen,
de ragout zo nodig op smaak
afmaken met peper en zout en
het brood ermee vullen. De
deksel erop leggen, deze ook
met boter bestrijken en het
brood in een voorverwarmde
oven zetten tot het door en
door warm en de korst goud
is geworden. Het gevulde brood
op een schaal opdoen, gegar
neerd met partjes tomaat,
schijfjes gevulde olijf en peter
selie.
Gevuld brood (koud) I.
Van casinobrood de korsten
afsnijden, daarna het brood in
de lengte in dunne plakken
snijden, deze met boter besme
ren en afwisselend beleggen
met b.v. eïboter, vispasta, cream
cheese, marmite, kaasboter en
sandwichspread.
De plakken op elkaar drukken
(de buitenste lagen moeten uit
brood bestaan); in een vochti
ge doek gewikkeld koud laten
worden en daarna met een
scherp mes in dunne plakken
snijden. De plakken weer tegen
elkaar aanzetten zodat de brood
vorm behouden blijft, het brood
op een papieren servetje op een
schaal zetten en garneren door
er hier en daar torentjes cream
cheese op te spuiten, die met
paprikapoeder worden be
strooid.
Gevuld brood (koud) II.
Van een casinobrood over de
gehele lengte een deksel afsnij
den, het brood uithollen en
vullen met een mengsel van 400
I gram gaar, in dobbelsteentjes
gesneden, vlees (kalfsvlees of
'gevogelte), 'h fijn gesneden
rauwe selderijknol, 4 gesnipper-
j de appels, 250 gram in stukjes
gesneden belegen kaas, citroen
sap, mosterd, zout, peper en
mayonaise naar smaak.
Het gevulde brood op een
schotel zetten en garneren met
blaadjes sla, partjes hard ge
kookt ei en gehakte noten.