Een andere rijkdom \/ooc de- /touw r w De Par ij se mode voor de winter Feestelijk eten op feestelijke dagen Zorg voor een reine sfeer! enu Smakelijke recepten Wees voorzichtig met uw Kerstboom Roomwitte bloemen in december VULPENNEN Van de Sande van de week DE VRIJE ZEEUW Zaterdag 24 december I960 DAGENLANG was moeder Lot bezig geweest met een mand vol Kei si verrassingen voor de overburen, „tiet zijn zulke lieve oude scnatteoouten', plaent zij te zeggen, „en zij moeien van zo n akelig kiein beetje rondkomen. Toen ik er verleden jaar was mei Kerstmis heb ik gezien, dat zij helemaal mets hauuen om een beetje Kerstsleer te scheppen." De kinderen werden aan het werk gezet en vaaer moest m zijn vrije tijd ook meeheipen za gen verguiuen. Kr kwamen grap pige kanuelaartjes en üenne-ap- peis met „sneeuw van stijlsei, ei weraen noien verguld en moedei baKte een grote rozijnencake en natuurlijk was er ook een ierme bos hulst. 'Toen moeder terugkwam, dron gen ze allemaal om haar heen. H.n wat zeioen ze? Waren ze met reuze blij? Zijn ze dadelijk de kamer gaan versieren?" ne pen de kinueren in koor. „Ze waren reuze blij en echt ontroerd door de hartelijke ge dachte", vertelde moeder, „maar „Wat maar?" vroeg vader ca tegorisch." „ik geloof", sprak moeder pein. zend, „dat ze die dingen eigenlijk helemaal met nodig nadden..." „En je hebt zelf gezegd", begon de veertienjarige Josje. Moeder maaKte een hulpeloos gebaar. „Ik weet niet goed hoe ik het moet zeggen", sprak ze, „maar ik heb het gevoel, dat zij mij meer hebben gegeven dan wij hun gaven..." DE SFEER IN HUIS. heb je dan gehad?' vroeg de twaalfjarige Bert nuchter. Moeder lachte maar eens. „Als je die twee oudjes daar ziet zit ten", sprak ze, „bij die ene grott kaars, die kaars, die in een soep bord staat, waarin een handvo. dennetakjes liggen, en als je dan die stralende gelukkige gezich ten ziet van die twee, dan be grijp je opeens, dat alle elektri sche lampjes en alle rood vloei en cadeautjes en lekker eten en al die andere dingen helemaai niet belangrijk zijn als je dat ene niet hebt: de ontvankelijkheid, de waarachtige innerlijke blijdschap om Christus' geboorte. Dan weet je pas wat het betekent: den me- sen een welbehagen en daarnaast verbleekt al het andere." „Overal waar deze sfeer heerst", besloot moeder, „daar hindert het niet of de kamers niet versierd zijn en of er geen Kerstboom is met cadeautjes want daar be zitten ze een rijkdom, waartegen niets kan opwegen dat heb ik vanavond geleerd". WE DOEN ER NIET AAN! HOEVELEN horen wij dat niet ieder jaar beweren? „Och nee, wij doen er niet aan, al die dingen lopen zo op, al doe je nog zo zuinig, het kan er heus niet af..." Dat zijn degenen wier be scheiden middelen ook de klein ste buitensporigheid niet toe laten. Maar er zijn ook die anderen; zij die er de moeite niet voor over hebben. „Och", zeggen de zulken, „wat zal je al die drukte aanhalen; wat heb je eraan; nee ■loor, van het jaar doen we ei .uet aan." Beiue categorieën zijn er Tas. /an overtuigd, dat een Kerstvie .mg aneen uan zin neeit, ais /eei gescnenKen en gasten ei. /eel versiering en veel iekkei aten aan te pas komt. „Wani -eggen zij, „wat heb je er anuers rail De armen! Zij konden net zo goed op een stralende zomerdag -eggen: „Wij doen niet aan do zomer!" Hoe fleurig en plezierig uiterlijk feestbetoon ook mogo -ïjn, net is armelijk en dwaas 011. te menen, aat men zonder dat net Kerstfeest niet zou kunnen jeieven OOK DE EENZAMEN. ER zijn dingen, die zover uitrei ken boven het kleine, alle daagse gedoe der mensen, dat net beleven daarvan heus niet axliangt van enig uiterlijk ver toon. Ook zij, die ziek en alleen zijn, zij die zuchten onder zware aruk en zij die achter tralies le ven, kunnen het Kerstfeest vie ren: het Kind van Bethlehem werd voor ons allen geboren. Al is in onze uiterlijke omge ving ook niets feestelijks te be speuren, in ons kan een stralen de blijde warmte zijn, die hon derdmaal weldadiger en verhef- tender licht verspreidt dan de mooiste Kerstboom dit vermag. Zeg niet: ik ben arm -ik sta met lege handen ik kan niets geven ik kan geen Kerstfeest vieren. Was Christus zelf niet arm en barrevoets? Gij, die geen geld bezit om anderen iets te schenken, gij kunt het kostbaar ste schenkengij kunt geven van uw persoonlijkheid, van uw warmte en genegenheid, van uw oelangstelling en uw hulpvaar digheid: van uw liefde voor uw naaste. Is er iets schoners denk- >aar? ALS DE KERSTKLOKKEN LUIDEN. ALS de Kerstklokken luiden, zijn de huisvrouwen druk in de weer met bakken en braden, met pakjes maken en gauw nog iets nieuws naaien. Nu huishou delijke hulp duur en schaars is, somt alles neer op de vrouw des huizes, die zich in deze dagen veelal zodanig vermoeit, dat zij prikkelbaar wordt en bits en snauwerig en dan is de Kerst sfeer verre te zoeken! Er zijn meisjes, die de ijdele hoofdjes zo vol hebben van plan netjes voor de feestdagen en van nieuwe opschik, dat de feitelijke betekenis van het Kerstfeest ge heel op de achtergrond geraakt. En er zijn duizenden anderen voor wie de laatste week van het jaar niet anders betekent dan: dansen, drinken en veel en lekker eten. En het kind in de kribbe betekent voor hen niets. Hoe aim zijn zij! Moedwillig in baldadige overmoed beroven zij zich van het schoonste. Als de Kerstklokken luiden... Als wij moeders onze kinderen dan kunnen bijbrengen, dat wij rijke gaven kunnen schenken, ook al kopen wij niets in een win. kei dat wij ook zonder een overdadige maaltijd en fraai op getuigde kamers een warme sfeer van wede en welbehagen, van dienende hulpvaardigheid en vergevensgezind begrip, van ne derige dankbaarheid om hetgeen ons restte, om ons heen kunnen scheppen, een sfeer waarin het voor moede, teleurgestelde en opgejaagde mensen goed is te toeven, dan hebben wij hun een Kerstgeschenk gegeven, waarbij al het andere in het nifet verzinkt. En het zal de herinne ring hieraan zijn, die hun later leven zal kleuren. Welk een heerlijke taak voor ons moeders! (Nadruk verboden.) Links: Uit de winter-koilektie van Pierre Balmain is „Franc fort", een zeer nauwsluitende mantel. Zij is gemaakt van donkerrode wol aan de zoom en de kraag afgezet met ocelot. De mof en de hoed zijn even eens van ocelot. Midden: „John" van Nina Ricci is een mantel voor over dag van vilt in de kleuren zwart, groen en rood. De kraag is van zwart bever bont, de cloche van zwart vilt. Rechts: Maggy Rouff moet aan „duizend en een nacht" gedacht hebben by het uitden ken van „Mamman" een exo tische lange avondjapon van violette en roze gigaline. MET de Kerstdagen is er steeds iets bijzonders op tafel. Een nog steeds gewilde lekkernij is de bekende boomstam. Voor de cake hebben we nodig: 100 gr. boter of margarine, 100 gr. suiker, 2 kleine verse eieren, 200 gr. bloem en 3 gr. bakpoeder, zout, Vz dl. melk. Voor de garnering: 75 gr. boter of margarine, 50 gr. basterdsui ker, 20 gr. cacao. D>e vorm invetten. De boter of de margarine roeren in een kom, totdat zij zalfachtig is. De suiker hieraan toevoegen en het meng sel licht en schuimig roeren. De eieren één voor één door de mas sa mengen en enige minuten kloppen. Bloem met bakpoeder en zout (en kaneel) zeven en af- wissselend met de melk aan de massa toevoegen. Het beslag moet luchtig en smeuig zijn, zó dat het in dikke klodders van de lepel valt. In aansluiting op de eerder gegeven waarschuwing met betrekking tot het gebruik van brandgevaarlijke kerstver sieringen deelt de hoofdinspecteur voor het brandweer wezen ten aanzien van het gevaar dat de kerstboom op levert nog het volgende mede: De meeste en de ernstigste branden, die ontstaan door het in brand geraken van kerstversieringen, zijn een ge volg van het in brand geraken van kerstbomen. Het brandgevaar is het grootst bij gebruik van kaar sen en neemt toe naarmate de boom langer staat en daardoor droger wordt. De veiligste verlichting is de elec- trische kerstboom-verlichting. Het brandgevaar kan ver der worden verminderd door de volgende maatregelen te treffen 1. Hebt u gelegenheid om de boom buitenshuis te be waren, wacht dan zo lang mogelijk met het opstellen van de boom in een verwarmd vertrek. 2. Plaats de boom om uitdrogen ervan te beperken, nadat deze aan het ondereind schuin is afgezaagd, in een bak of emmer met vochtige aarde of zand. Bijzonder doelmatig zijn ook de thans verkrijgbare glazen of metalen kerstboom-standers welke met water kunnen worden gevuld. 3. Gebruik voor de versiering van de boom voor zoveel mogelijk onbrandbaar of moeilijk ontvlambaar ma teriaal. Vooral de licht-ontvlambare soorten kunst sneeuw of sneeuwwattén verhogen het brandgevaar belangrijk. Laat een boom met aangestoken nooit onbewaakt achter. kaarsverlichting 5. Om een eventueel begin van brand onmiddellijk te kunnen bestrijden is hep gewenst om in de nabijheid van een boom een emmer met water en een dweil ge reed te houden. Zorgt er tenslotte voor dat u het telefoonnummer van de brandweer bij de hand hebt. De massa overdoen in de vorm (deze is dan voor drie kwart ge vuld), een vetvrij papiertje er over binden en de vorm in een pan met kokend water zetten. Het water zachtjes laten koken gedurende 1 uur. De vorm ope nen, de cake laten afkoelen en in de lengte doormidden snijden; twee uiteinden schuin bijsnijden. De garnering als volgt klaar maken: de boier of margarine zacht roeren, de basterdsuiker zeven en met de cacao door de boter of de margarine roeren. De cakehelften acnter eikaar leggen en met crème aan elkaar bevesti gen. De afgesneden uiteinden bij wijze van knoesten (afgezaagde zijtakken) aan de zijkanten plak ken. De rest van de crème over de bolle kanten van de cake strij ken en met een mesje of vork de ruwe schors nabootsen. Desge wenst de bovenkant bestuiven met een weinig poedersuiker en de cake met een takje groen of hulst op de schaal opdienen. De huisvrouwen, die over een oven beschikken kunnen de boomstam in een cakeblik bak ken. De cake dan bijsnijden, zo dat een ronde boomstam ont staat. In het andere geval ge- bruike men een groentenblik of bus van ongeveer 1 liter inhoud. DE HOOFDSCHOTEL. WIJ zijn er verder van over tuigd dat u met het volgen de Kerstmenu eer inlegt. Zie hier 't recept voor konijn met sinaas appel: 1 Konijn, 200 gr. boter of mar garine, 2 eetlepels mosterd, zout, 4 sinaasappels en suiker. Het konijn in stukken gesne den bestellen. De stukken was sen, drogen, zouten en goed in wrijven met mosterd (de smaak van het vlees wordt hierdoor geuriger, de mosterd proeft men na het braden niet meer). De boter of margarine verwarmen tot het schuim wegtrekt. Hierin de stukken vlees mooi bruin bra den. Tot slot het levertje toevoe gen, het vuur temperen en de pan sluiten. Het konijn nabraden tot het vlees gemakkelijk van de bot. ten loslaat (1 2 uur). Van kop, hart en maag kan men bouillon trekken om de jus af te maken. De jus zonodig ze ven en desgewenst binden met een weinig met water aange mengde maizena of bloem. De sinaasappelen schillen, zeer goed van witte pelletjes ontdoen (om te vergemakkelijken de vruchten een p>aar tellen in ko kend water houden), in zeer dun ne schijven snijden, ontpitten en met wat suiker bestrooid weg zetten. Het konijn opdienen met een randje sinaasappelschijven op de schotel of met de vruchten apart in de schaal, ten. GARNALEN-COCKTAIL. PEN lekere dr onk hoort er ook bij, zie hier een recept van een bijzondere „cocktail", drink baar voor iedereen (voor vier glazen) 100 gr. gepelde garnalen, 4 eet lepels mayonnaise, 3 eetlepel mayonnaire, 3 eetlepels tomaten ketchup, sap van een halve citroen, peper, zout, fijngehakte peterselie. De garnalen wassen en laten uitlekken; een sausje maken door mayonnaise, ketchup en ci troensap dooreen te mengen, zout en peper naar smaak bij te voegen. De garnalen verdelen over ondiepe glazen en de saus er over scheppen. Desgewenst een weinig zeer fijn gehakte pe terselie midden op de saus leg gen en enige garnalen of een partje citroen op de rand van het glas plaatsen. EEN VOEDZAAM VOOR GERECHT. EIEREN gevuld met kaasboter. 2 eieren, 35 gr. (ruim 2 eet lepels) boter of margarine, een eetlepel water, 1 a 2 lepels ge raspte kaas, eventueel zout, pe per en peterselie. De eieren hard koken, laten af koelen, pellen en dwars of in de lengte doorsnijden. De dooiers uit het wit nemen. Van de bolle kant een stukje eiwit afsnijden, zodat de helften kunnen staan. De boter of margarine zacht en luchtig roeren, de eidooiers door een zeef wrijven en met de boter vermengen. Het water druppels gewijs er door roeren. De crème op smaak afmaken met de ge raspte kaas (zout en pep>er). De massa in de helften doen, zodat deze er enigszins bolvormig bo venuit steekt. Hiervoor neme men een spuitzakje, maar het kan ook met een lepel gebeuren. Bovenop de eieren een klein stukje peterselie leggen. De eieren op een schotel zetten en „toefjes" peterselie er tussen plaatsen, terwijl men verder aar dige Kerstversiering kan aan brengen om het geheel een fees telijk karakter te geven. HET NAGERECHT. CITROENVLA. 2 3 citroenen, 2 grote eieren, 20 gr. maize na, ongeveer 80 gr. witte basterd suiker. De citroenen uitpersen tot 1 dl. sap is verkregen. Dit met water aanvullen tot 5 dl. Een halve schil raspen. De eieren splitsen in dooier en wit. Met eiwit zo stijf slaan, dat het in punten blijft staan. Op het laatst een eetlepel suiker meekloppen. De dooiers met de maizena, de rest van de suiker en de geraspte citroenschil luchtig roeren. Het verdunde citroensap er aan toe voegen en alles tezamen voort- Menigeen mi het ais een natuurwonder beschouwen, zo omstreeks de Kerstdagen te kunnen beschikken over mooie maar tere roomwitte bloemen. De Kerstroos lijkt helemaal niet thuis te horen in de veelal barre wintermaanden. Toch kunnen we beschikken over deze wonder schone bloem, die een reine sfeer brengt aan het overal gevierde Kerstfeest. De legende wil, dat deze Kerst roos reeds bekend was aan de herders, die op weg waren naar Bethlehem. Ze plukten er van en legden ze in de kribbe, opdat ze het Kerstkindje een goede ge. zondheid en lang leven zouden bezorgen. Jn Frankrijk staat zij bekend als „Rose de Noël", in Engeland als „Christhellebore" en in Duits land als „Weihnachtsrose" of „Christblume". Oude geschied schrijvers noemden haar „heilig Kerstkruid". Een en ander is wel een bewijs, dat ze echt overal als Kerstbloem gewaardeerd werd. EEN WEEK LANG GOED. DEZE plant is geschikt zowel voor snijbloem, alsook voor potplant. Het slapworden der bloemstelen kan men voorkomen door deze een dag tevoren een flink eind te splijten en ze vervol gens een nacht in een bakje met water neer te leggen. Op deze wijze behandeld kunnen ze heel goed een paar weken op water goed blijven. Krijgen we een dergelijke plant in huis, dan is het raad zaam deze niet direct in de war me kamer te plaatsen, maar in een koel en vooral licht vertrek. De aarde moet behoorlijk vochtig gehouden worden, hoewel niet overdadig. Met de feestdagen kunnen we de plant dan in de huiskamer zetten, zodat we er deze dagen behoorlijk van kunnen genieten. durend roerend aan de kook brengen. De pan van het vuur nemen. Een paar lepels van de hete mas sa voorzichtig door het stijfge klopte eiwit mengen. Het dun ge. worden schuim door de vla in de pan roeren. De massa weer even zacht verwarmen onder roeren, totdat hij kookt. De vla laten af koelen. Waaierwafels er bij geven. EIERPUNCH. EEN tractatie voor een ziek ge zinslid. Het dooier van een ei, een lepel citroensap en 2 thee lepels suiker in een beker of een glas goed dooreen kloppen. Daar na bijvoegen een halve eetlepel sinaasappel limonadesiroop. Ver volgens een vruchtenwijn goed heet maken en het al kloppende voegen bij eerstgenoemd meng sel. Direct opdienen, desgewenst met een biscuitje er bij. EEN SLAATJE. E'EN hartig hapje verkrijgt u u als volgt: 2 bokkingen schoonmaken en in kleine stukjes verdelen. Verder hebt u nodig een paar koude aardappelen, een paar appelen, wat azijn, zout, pe per, suiker, olie, sla, tomaat en peterselie. De aardappelen in schijfjes snij den en de geschilde appelen in snipipertjes. Vervolgens maakt u een mengsel van de genoemde ingrediënten, behalve natuurlijk van de sla en de tomaat. De eerstgenoemde bestandde len worden met dit mengsel ver mengd, waarna de schotel opge maakt wordt met de sla (blaad jes) en de plakjes tomaat. (Nadruk verboden.1 DE REST VAN HET JAAR. NA de bloei verhuist de plant weer naar een lichte, doch niet-verwarmde kamer en geven we haar 'n plaatsje op 't zuiden We geven steeds minder water. Tot eind maart, begin april laten we haar vrijwel droog staan en geven haar vervolgens 'n plaatsje ouiten. Als de vorst uit de grond is, graven we haar in, doch zonder pot, op een half beschaduwde plaats. Laag bij de grond en iets vochtig houden. Op een droge en hoge plaats zullen we nimmer succes boeken. Zodra we na enige tijd groene puntjes boven de aarde zien ver schijnen, graven we rond om de pol een gleuf, waarin we paarde- mest doen. Tijdens de zomer maanden herhalen we dit werk je nog een paar keer. Tegen de winter zullen we dan weer een aantal groene bladeren ontdek ken. Eind november verhuist de plant dan weer naar binnen, op een lichte plaats in een koele ka mer. We begieten haar en wel dra zal men bespeuren, dat de eerste bloemen te voorschijn ko men. DE BLOEI. OM nu te bereiken, dat zij met Kerstmis in volle bloei zal staan, dienen we begin november de plant, terwijl ze nog buiten staat, onder een bodemloos kistje te plaatsen, welk kistje van bo ven bedekt wordt met een glas plaat. Op deze wijze forceren we de bloei enigermate, zodat we met de Kerstdagen ons gestelde doel zullen hebben bereikt. Halen we de Kerstroos niet binnen, dan valt de bloei natuur lijk veel later en kan het wel maart worden. Hebben we het genoegen met de feestdagen een plant, verzorgd door een bloemist, te krijgen als geschenk, dan moet u zich er niet over verwonderen, dat deze het volgende jaar niet of maar weinig bloeit; we wachten ge woon een jaartje en zullen dan weer volop kunnen genieten van deze prachtige bloem, mits we haar de behandeling geven, zoals boven omschreven. DE CHRISTUSDOORN. TOT de kamerplanten, die vrij wel nimmer zonder bloemen zijn, behoort ongetwijfeld de Christusdoorn. Het gebeurt maar zelden, dat er totaal geen bloem pje aan deze plant zit. De Chris tusdoorn behoort tot de vetplan- ten. Bij voorkeur vraagt dit plantje een plaats in de zon. Het kan warmte en een gematigde tem peratuur verdragen. Veel ver zorging heeft deze plant niet no dig. In de zomermaanden gieten we rijkelijk, des winters maar matig. Een vochtige atmosfeer verkiest zij niet, de droge kamer lucht is uitstekend. In het voor jaar en in de zomermaanden eens per 14 dagen kunstmest. De jonge stekjes, die zich on deraan de plant vertonen, kun nen we stekken. We steken ze ge woon in een potje met zanderige aarde, en zullen hetzelfde jaar reeds een paar bloempjes zien verschijnen. Daar waar we de scheutjes weggehaald hebben, strooien we direct houtskoolpoe der of droog zand, teneinde het uitstromen van het melksap te voorkomen. Naderhand moeten de stekjes verpot worden in een mengel van 1 deel zware tuin grond, Vz deel scherp zand of in geliike delen bladaarde, tuin grond en wat scherp zand. (Nadruk verboden). BOEKHANDEL De feestdagen zijn deze week niet van de lucht! Wij zijn nog niet bekomen van de Kerst dagen of we zitten alweer te bedenken waarmee we op oude jaarsavond onze huisgenoten zullen verrassen! Met appelbol len en saucijzebroodjes? Ze ziijn heerlijk en met klaarge- kocht korstdeeg kunnen we ze zelf vlug en goed maken maar het is zo leuk om ook eens met iets heel nieuws te komen! Dat zou b.v. een gevuld brood kun nen zijn, koud of warm, twee heel verschillende gerechten, vast niet bekend en beide bij zonder lekker! ZONDAG le Kerstdag: Gevul de eieren, ossestaartsoep, fa zant met ananas, compote, aardappelen, plumpudding met vanillesaus. MAANDAG, 2e Kerstdag: Kop bouillon, ragoütbroodje, lof- schotel met ham en kaas, aardappelpuree, aardbeien- bavarois. DINSDAG: Gepocheerd ei, ge mengde sla, aardappelen, ker riesaus, broodschotel met ap pelmoes. WOENSDAGStamppot, boe renkool met worst, schuimi ge yoghurtvla. DONDERDAGGebakken kaas- plak prei in tomatensaus, aardappelen, fruit. VRIJDAG: Gekookte vis, peen, botersaus, aardappelcroqvet- ten, öf gehakt, spruitjes, aardappelcroquetten, haver moutpap. ZATERDAGGroentesoep, yog hurt met bessengelei. RECEPTEN Fazant met ananas. 1 fazant in 200 gram boter mooi bruin en bijna gaar bra den en daarna aan de boter het sap van 1 citroen en van blik ananas toevoegen. De fazant in deze jus verder gaar stoven. 2 ananasschijven fijn snijden en even in de jus ivarm maken. De fazant op een schotel leg gen, iets van de jus erover gie ten en de fazant omringen met halve schijven ananas. Gevuld brood (warm). Van 1 casinobrood over de gehele lengte een kapje afsnij den, het brood voorzichtig uit hollen en van binnen en van buiten met gesmolten boter be strijken. Een glad gebonden saus maken van 75 gram bloem, 75 gram boter, Vi liter bouillon en '/i liter melk. Hier aan 250 gram in dobbelsteen tjes belegen kaas toevoegen, de ragout zo nodig op smaak afmaken met peper en zout en het brood ermee vullen. De deksel erop leggen, deze ook met boter bestrijken en het brood in een voorverwarmde oven zetten tot het door en door warm en de korst goud is geworden. Het gevulde brood op een schaal opdoen, gegar neerd met partjes tomaat, schijfjes gevulde olijf en peter selie. Gevuld brood (koud) I. Van casinobrood de korsten afsnijden, daarna het brood in de lengte in dunne plakken snijden, deze met boter besme ren en afwisselend beleggen met b.v. eïboter, vispasta, cream cheese, marmite, kaasboter en sandwichspread. De plakken op elkaar drukken (de buitenste lagen moeten uit brood bestaan); in een vochti ge doek gewikkeld koud laten worden en daarna met een scherp mes in dunne plakken snijden. De plakken weer tegen elkaar aanzetten zodat de brood vorm behouden blijft, het brood op een papieren servetje op een schaal zetten en garneren door er hier en daar torentjes cream cheese op te spuiten, die met paprikapoeder worden be strooid. Gevuld brood (koud) II. Van een casinobrood over de gehele lengte een deksel afsnij den, het brood uithollen en vullen met een mengsel van 400 I gram gaar, in dobbelsteentjes gesneden, vlees (kalfsvlees of 'gevogelte), 'h fijn gesneden rauwe selderijknol, 4 gesnipper- j de appels, 250 gram in stukjes gesneden belegen kaas, citroen sap, mosterd, zout, peper en mayonaise naar smaak. Het gevulde brood op een schotel zetten en garneren met blaadjes sla, partjes hard ge kookt ei en gehakte noten.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1960 | | pagina 10