bind je niet te vroeg De grote parasolzwam r Vrouw en dier T FRISSE NAGERECHTEN een ram *tBeMut de tijd ió een lekkernij en u oucleró zyn atf 3 september I960 Zaterdag 3 september 1960 DE VRIJE ZEEUW, Pagina 9 ONDER DE DUIZEND WEKEN KINDEREN VAN DEZE TIJD Achter een masker De jaren gaan voorbij Ideale echtgenoot bestaat ÜWWi EEN REUS ONDER DE PADDESTOELEN De Parijse mode voor de komende herfst en winter van de week BALL-PENNEN P. J. van de Sande Kind en karakter 4 - Terneuzen Daar lopen ze, een paar tieners, gezellig aan de wandel. Hij heeft zijn arm om haar taille geslagen en zij leunt ge zellig tegen zijn schouder. Ongetwijfeld zijn er mensen die hen zien en het wijze hoofd schudden. „Die moderne jeugd toch! Ze is al verdronken voordat ze water heeft gezien", i* de mening van deze mensen. Och, dat valt over het algemeen wel mee, dat weten we zelf wel. Iedere jeugdige generatie heeft ze gekend, de zwakke broeders en zusters die mislukten en in oree gene ratie zal dat ook het geval zijn. Maar het grootste deel zal, evenals vroeger, volgroeien tot volwaardige burgers. Men doet er verkeerd aan de jeugd als geheel te beoordelen naar enkele uitwassen, daarmee doet men haar onrecht. De maatschappelijke ont wikkeling heeft oen moderne tijd gebracht en in die moder ne tijd worden wij volwassen. Het is dus logisch dat wij ty pisch kinderen van deze tijd zijn. Als zodanig zal men ons moeten aanvaarden. Men kan nu eenmaal niet van ons ver wachten dat wij leven in een stijl van jaren vóór onze ge boorte, een tijd en stijl die wij nooit gekend hebben, doch die onze ouders wel eigen is. Het moderne tijdsbeeld toont ons jongelui die vlot en ge makkelijk met elkaar omgaan. Voor vooroordelen van vroe ger, dikwijls gebaseerd op valse schijn, zijn uit de tijd en ver vallen. Het is nu eenmaal niet anders, dat de omgang tussen de zogenaamde tieners tegen woordig minder terughoudend is en dat is in wezen een ver betering. Op deze wijze leren ze elkaar beter kennen dan vroeger het geval was en dat heeft verschillende belangrijke voordelen. Hoeveel huwelijken liepen niet mis, tengevolge van het feit, dat de partners elkaar vóór het I huwelijk niet precies hebben leren kennen? Door de conven tionele opvattingen die gehul digd werden, leefden de aan staande echtgenoten als het ware achter een masker. Angstvallig werd er voor gewaakt dat de jongelui geen moment alleen waren, dat zij elkaar volkomen correct volgens de regels tege moet traden, kortom elke moge lijkheid eens eerlijk en intiem met elkaar te praten onder vier ogen, ervaringen uit te wisselen, elkaar tot in diepste wezen goed te leren kennen, waren vrijwel uitgesloten. In veel gevallen was het huwelijk een stap in het duister, waarbij men een lot uit de loterij getrokken had, als toe vallig de juiste partner getrof fen werd. De gevolgen waren voor de betrokkenen en de maat schappij dikwijls catastrofaal. Daarom kan er geen enkel be zwaar bestaan tegen een vrijere omgang van jongelui, mits deze zich aan de erecode houden. Het is een feit, dat de jongelui van tegenwoordig over het alge meen op 'n latere leeftijd huwen, dan voorheen het geval was. De oorzaak daarvan ligt wel in het feit, dat de leertijd, de opleiding tot volwassen lid van de maat schappij meer tijd vergt. Vóórdat men tegenwoordig in staat is een gezin naar behoren te onder houden, zijn er al heel wat jonge jaren verstreken. De natuur stoort zich daar echter niet aan en het is heel normaal, dat jon gelui van zo omstreeks zestien jaar en ouder belangstelling gaan krijgen voor de andere sexe en daar uiteraard contact mee zoe ken. In verband met de vele jaren die de meesten van hen nog voor de boeg hebben, vóórdat zij in het huwelijksbootje kun nen stappen, is het heel be langrijk dat zij zich niet te vroeg binden, door een „vaste verkering'' of hoe het genoemd mag worden. Het is logisch, dat jonge mensen onder de duizend weken die jaren nuttig willen gebruiken voor hun ver dere ontwikkeling, opdat zij goed gewapend met ervaring en kennis het leven in kunnen gaan. Die kennis doen zij op doormiddel van studie, de er varing door omgang met leden van het andere geslacht. niet Over het algemeen is het wel heeft zich wel een beeld ge vormd van de ideale partner die hij of zij zich wenst. Het klinkt misschien hard, maar dat ideaal wordt vrijwel door niemand gevonden. Ieder mens heeft zijn goede en zijn kwade zijden en zo zal de eerste de beste waarmee men in contact komt ongetwijfeld op den duur tegenvallen. Daarom is het goed dat jongelui kennis maken met verschillende typen, zodat een jongen meer meisjes leert ken nen, niet alleen met ze uit gaat, maar ze ook thuis meemaakt en op die mania- ervaring opdoet omtrent haar karakter en an dere eigenaardigheden en omge keerd geldt dit evenzo voor de meisjes. Op die manier leren zij te geven en te nemen. Zij zullen op den duur ontdek ken, dat het ideaalbeeld niet ge realiseerd kan worden en zij leren hun toekomstige partner te accepteren zoals hij of zij is. Daardoor zal een harmonisch huwelijk tot stand kunnen komen. Daarom luidt het advies: bind je niet te vroeg en gebruik 'iMt-en is iicl wei eoe(ji zo, dat mensen die trouwen met J J „T .„.„.„rnmj hun eerste liefde, er later spijt! NORA VAN HEEMSTEDE, van hebben. Ieder jongmens (Nadruk verboden) Een portie fruit of een bordje vla of pap zijn lek- kere en gezonde toetjes. Het is dan ook geen won- der, dat we naar combina- ties van vruchten en melk- gerechten omzien wanneer we eens iets extra's willen maken. Griesmeelpudding en custard- of vanillevla met fruit of vruch tenmoes zijn bij de meesten van ons wel bekend. Maar pap of Door de vele waarschuwin gen tegen giftige paddestoelen hebben velen een heilig ontzag voor deze gevaarlijke vruchten. Toch zijn er voortreffelijk smakende en beslist onschade lijke exemplaren. Overwint u eens uw vooroordeel en gaat u eens mee op zoek! Duidelijk herkenbaar is de grote eetbare paddestoel, de parasolzwam. Deze valt door haar grootte an uiterlijk dade lijk op. De hoed kan 20 tot 30 cm in doorsnee worden, de stengel wel 40 cm hoog en on geveer 2 tot 3 cm dik. De hoed van deze zwam is licht roomkleurig en heeft grote bruine of grijs-bruine schubben. Deze schubben zijn het overblijfsel van een bruine schubbig viltige laag, die in het begin de gehele hoed be dekt en bij volwassen exempla ren in het midden nog een min of meer aaneengesloten geheel vormt. De lichtgekleurde steel is bezet met bruine schubjes, die een fraaie, getijgerde tekening vormen. Het ondereind is knol vormig. Deze stevige, ronde knol be vindt zich in de aarde. We moe ten deze paddestoel dus niet afsnijden maar uitgraven. Verder kunnen we deze pad destoel herkennen aan een dikke, stijve, verschuifbare ring, die zich om de steel be vindt. Ze is pluizig an wit van boven en lichtbruin aan de on derzijde. Boven die ring is de steel doorgaans geheel glad, af en toe iets gestreept. OP OPEN PLEKKEN. In de maanden juli tot okto ber kunnen we de parasol- zwammen algemeen aantreffen op zandgrond, in bossen, tui nen, parken, op bouwland langs wegen, in duinen enz. Zij ge ven echter de voorkeur aan open zonnige plaatsen en ver schijnen vaak in kleine groep jes bij elkaar. Vooral de jonge exemplaren zijn zeer smakelijk, de oudere daarentegen soms wat vezelig. Parasolzwammen vormen door hun grootte een dankbaar object voor allerlei paddestoe lengerechten. Aangezien deze zwammen echter vaak door in secten worden aangevreten is nauwkeurige controle (door snijden) noodzakelijk. PAS OP DE KLEINTJES! De grote parasolzwam kan alleen worden verward met de knolparasolzwam. De ring van deze laatste soort kan niet zo gemakkelijk worden verscho ven, de steel is korter en dik ker en niet getijgerd, terwijl de schubben op de hoed don kerder, dikker en platter zijn. Het vlees van hoed, steel en de plaatjes wordt na verwonding rood. als het aan de lucht wordt blootgesteld. Dan is er nog een spitsschub- bige parasolzwam, maar die heeft een onaangename reuk, en de smaak is zuur en bitter. De giftigheid van deze soort wordt echter betwijfeld, maar de kans is niet groot, dat men deze per ongeluk zal nuttigen in plaats van de eerste twee soorten, want slechts één exemplaar maakt door haar bittere smaak het gehele ge recht absoluut ongenietbaar. Deze bittere paddestoel is echter ook veel kleiner, wel 7 betekenis van een huisdier voor alleenstaande vrouwen wordt, ge4oof ik door vele van deze vrouwen nog niet genoeg of in het geheel niet begrepen. Wie van nature niet veel om dieren geeft en nooit de gelegenheid heeft gehad ze e leren kennen, kan er zich geen voorstelling van maken, hoeveel vergoeding een dier voor eenzaamheid kan geven. Een hond is wel de meest ideale kameraad. Met een hond kun je praten; hij be grijpt je, voelt je stemmin gen aan; troost je, zelfs zonder ooit hinderlijk op dringerig te zijn of onbe scheiden vragea te stellen, zoals mensen kunnen doen. Een hond kan je op je wan delingen vergezellen en wordt in de beste betekenis een vriend en vertrouwde. Helaas is het voor de werkende vrouw veelal een onmogelijkheid een hond te houden, óf door woning omstandigheden, öf omdat zij de hele dag afwezig is. Laat het dan een poes zijn, die wel niet zo intiem in ons leven staat als een hond, maar toch ook gezelligheid geeft. En als ook dit niet kan, neem dan desnoods een klein vogeltje. Als het maar een levend wezen is, dat onze zorgen behoeft en daarmee het verlangen ver vult om toewijding en ver zorging te schenken, dat in het hart van iedere vrouw leeft en dat voor de alleenstaande vrouw het leven tot een bron van ver driet en onvoldaanheid kan maken, als het geen uitweg vindt. MARCELLE tot 10 cm, de afstaande schub ben zijn spitspuntig en staan min of meer in ringen. Deze soort komt vooral voor in tui nen, kwekerijen en parken. ER ZIJN MEER EETBARE PADDESTOELEN. Tot de eetbare paddestoelen behoren de weide-champignon, de dooierzwam of hanekam, de geschubde inktzwam, de kale inktzwam, de gele ridderzwam, de weide-kringzwam en de grote parasolzwam. Giftig zijn de groene knolammaniet, de vliegenzwam en de satansbo- leet. Aangezien paddestoelen be halve koolhydraten, eiwitten e» wat vet bevhtten, zijn som mige soorten rijk aan vitami nen B1 en D, andere soorten bevatten weer vitamine A (de dooierzwam), maar daarnaast bevatten zij ook een stof die door sommige mensen minder gemakkelijk verteerd worden, n.l. de chitine, dat overigens al leen bij dieren voorkomt, b.v. in de pantsers van kevers en in de lichaamsdelen van andere insecten. (Nadruk verboden.) pudding van havermout, grut ten, rijst of bloem met vruch ten zullen uw huisgenoten zeker ook niet versmaden. Maakt u b.v. eens deze prui- menvla. Recepten voor 4 personen PRUIMENVLA 'A kg rode of blauwe prui men, 1 melk, 50 g (8 eet lepels) bloem, ongeveer 100 g suiker, zout (aardappel meel, kaneel). De pruimen wassen (door snijden) en in een bodem water zachtjes gaarkoken. Enkele pruimen achterhouden voor garnering, de overige pruimen door een zeef wrijven en het moes op smaak afmaken met suiker en kaneel. Zonodig het pruimenmoes weer aan de kook brengen en binden met een weinig aardappelmeel. Het moes laten afkoelen. De melk, op een klein deel na, aan de kook brengen met een weinig zout. De bloem aanmen gen met de achtergehouden' melk en onder roeren de ko kende melk ermee binden. De pap enkele minuten laten door koken. De pap op smaak af maken met suiker en laten af koelen. Bloempap en pruimenmoes laag om laag in een schaal overdoen of voorzichtig door elkaar roeren tot een gemar merde vla. Het gerecht garneren met de achtergehouden pruimen. N.B. Voor dit gerecht kan desgewenst karnemelksepap worden gebruikt. YOGHURT- CITROENPUDDING 'A 1 yoghurt, Va dl ci troensap (sap van ongeveer IVa citroen), 16 g (8 blaad jes) gelatine, 100 g (bas terd )suiker, desgewensteen pakje vanillesuiker. Het citroensap met de yoghurt vermengen en met suiker (en vanillesuiker) op smaak afma ken. De gelatine een kwartier- Links: Van Jacques Griffe is deze korte avondjapon van rose beige satijn. Midden: Deze japon van helder rode wol voor de vroege herfst is door ontwerper Michel Goma, een lid van de jonge garde, „En- liablée" gedoopt. De licht klok kende rok met grote zakken is afgezet met een zwarte band welke, evenals de zwarte wollen ceintuur aan de voorzijde in een strik uitloopt. Over de jurk kan een rode cape van dezelfde stof worden gedragen. Rechts: „Ricochet" is 'n middag jurk van lichte violette wol met royaal gedrappeerde rok uit de nieuwe koilektie van Jacques Heim. Let op de lange torso en de typische drapering van het lijfje om de schouders. m Pompoen of kalebas is een meloenachtige vrucht, die men zo hier en daar nu weer in de groentewinkels ziet liggen. De meesten beschouwen hem uit sluitend als een siervrucht en weten dus niet, dat men van deze eetbare soort heerlijke ge rechten kan maken. Wanneer het pompoenvlees in een vruchtensla wordt verwerkt kan de uitgeholde schil prach tig worden gebruikt om de vruchtensla daarin op te die nen. Een gezellig gezicht, voor al wanneer de rand wordt ver sierd met stukjes vruchtvlees en wat slagroom! Maar gaar gemaakt is kale bas ook bijzonder smakelijk. Een paar recepten hiervoor vindt u onder het weekmenu. ZONDAG: Kop bouillon met toastje kaasboterkalfsfri candeau, princessebonen, aardappelen; druiven. MAANDAGRest koud vlees, gemengde sla, gebakken aardappelenbroodomelet. DINSDAG: Gebakken kaas- plak, andijvie, aardappelen; sinaasappelvla. WOENSDAGBloemkool, ge bakken hamplakken, aard- appelpurée; yoghurt met geraspte appel. DONDERDAG soep; risotto; Bloemkool- fruit. VRIJDAGGevulde kalebas (al of niet met vlees), rijst, tomatensaus, slakrenten- pannekoekjes. ZATERDAG troenrijst. Kervelsoepci- GEVULDE KALEBAS I tje in ruim koud water weken tot zij zacht is. De gelatine uit knijpen en van het vuur af op lossen in een half kopje heet water of hete melk. De gelatine- oplossing laten afkoelen en door de yoghurt roeren. De yoghurt overdoen in een met koud water omgespoelde vorm of schaal en stijf laten worden. Desgewenst de pudding keren en garneren met gehalveerde dunne schijfjes citroen, die enige tijd in suiker gezet zijn, of met schijfjes mandarijn uit blik. VRUCHTENSLA Een stuk meloen van onge veer 150 g, 125 g appel, 125 g peer, 150 g blauwe of rode pruimen, 60 g (6 eet lepels) suiker, citroensap. De vruchten schoonmaken en in stukjes snijden. De appel en peer meteen met citroensap be sprenkelen om verkleuren te voorkomen. Al 't fruit dooreen mengen en bestrooien met sui ker naar smaak. De vruchtensla koel wegzet ten tot het gebruik. De kalebas schillen en in de lengte doorsnijden of in plak ken verdelen. De stukken in een bodempje water, wat melk en iets zout gaarkoken (vooral niet te zacht). Het vruchtvlees en het zaad verwijderen en de plakken be dekken (of de helften vullen) deels met roerei met kaas, deels met b.v. doperwtjes. De schotel garneren met kaascroutons. GEVULDE KALEBAS II 4 kleine kalebassen wassen, 10 min. in water met zout ko ken, in de lengte doorsnijden en uithollen. 1 ui fijnsnipperen en ver mengen met: 100 gr. gehakt, 4 tomaten (in stukjes gesneden), Va eetlepel gehakte peterselie en het fijngesneden vruchtvlees van de kalebassen. Het mengsel op smaak afma ken, ongeveer 10 min. in 50 gr. boter fruiten en de kalebas helften ermee vullen. Paneer meel en geraspte kaas erover strooien en in een matig hete oven een bruin korstje geven. (Adv.) „Frans doet de laatste tijd zo merk waardig, dat ik er gewoon ongerust van word," vertrouwde Mary mij toe. Ze was 's morgens even komen aan wippen om gezellig een kopje koffie te drinken en omdat ik haar lange tijd niet gezien had, informeerde ik belang stellend naar het wel en wee van haar gezin. Haar man, een bekend acteur, ging het voor de wind. Z'n ster rees hoger aan het firmament van de roem. Door de diverse publicaties was ik daarmee al op de hoogte, maar hoe het met haar en haar tienjarig zoontje ging wist ik niet. Frans is een pittig blond joch, dat op mij altijd 'n vrolijke indruk had gemaakt. Een normaal kind zoals zovelen van zijn leeftijd. DOWN EN PRIKKELBAAR „Wat is er dan met hem?" wilde ik weten. „Och, hij is de laatste tijd steeds zo down, prikkelbaar en ja hoe moet ik zeggen, zo sloom," verzuchtte zij. „Er is geen land met hem te bezeilen!" „Heb je dan al geprobeerd om er ach ter te komen wat er aan scheelt?" vroeg ik. „Ja, maar hij zegt niets," zei Mary bezorgd. „Ik kan er maar niet achter komen. Hij is niet plotseling zo veranderd, neen, het is langzaam gegaan. Vroeger was hij vrolijk en energiek, maar dat nam .af. Hij werd stiller en nu zit hij soms uren in een hoekje en doet niels. Als ik hem voorstel om dit of dat te gaan doen, dan heeft hij er geen zin in, of hij beweert dat hij het toch niet kan. Wat moet je daar nu aan doen?" Ik dacht na. „Ja zolang je de oorzaak niet kent, kun je er weinig tegen on dernemen," was mijn mening. „Maar daar kom ik blijkbaar toch niet achter. Want hoe ik het ook aanpak, hij zegt het niet," zei Mary met een diepe zucht. „Zou jij het eens willen probe ren," vroeg ze spontaan. „Hij mag jou graag en als je het een beetje tactisch aanpakt, krijg je het er misschien wel uit." Het leek mij wel een moeilijke taak, maar terwille van onze vriendschap stemde ik toe. DE EERSTE POGING Een paar dagen later ging ik bij haar koffiedrinken. Even na twaalf uur kwam Frans thuis. Zijn gezichtje stond bezorgd. Hij gooide zijn tas in de gang en kwam binnen. „Dag tante Elly", groette hij, maar er was geen vrolijke klank in zijn stem te ontdekken. „Dag Frans", zei ik op mijn opgewekste toon. „Hoe gaat het er mee?" ,Hmm, gaat wel," bromde hij en keek naar de grond. Mary had ineens dringend een boodschap in de buurt te doen en ik was blij, dat ze mij met Frans alleen liet. „Je bent lang niet zo vrolijk als vroe ger," merkte ik luchtigjes op. „Is er wat?" „Niks!" ketste hij het gesprek af en rende de kamer uit. Met een harde klap hoorde ik de deur van zijn kamer tje dichtslaan Daar zat ik met al mijn goede bedoelingen en was niet verder gekomen dan het begin. Na een poosje gewacht en nagedacht te hebben besloot ik hem in zijn eigen kamertje eens op te zoeken. Zachtjes deed ik de deur open. Daar zat hij op zijn knieën op het bed en leunde met zijn ellebogen op de vensterbank, ter wijl hij naar buiten staarde. In de weerschijn van de ruit, zag ik dat hij gehuild had. Hij had mij onge twijfeld horen binnenkomen, maar hij keek niet op. Langzaam liep ik op het bed toe en ging naast hem zitten. Ik sloeg mijn arm om hem heen en draaide zijn gezichtje naar me toe. „Heb je verdriet jong?" informeerde ik zachtjes. Hij knikte en weer kwamen de waterlanders. „Vertel het mij maar, misschien kan ik je helpennodigde ik uit. TE ZWARE LAST.... Na lang wachten kwam het verhaal. Een verhaal, dat ik niet verwacht had. Deze jongen was ver op weg om een minderwaardigheidscomplex te krijgen. Zijn van origine zo grote vrolijkheid en vitaliteit werd ernstig gedrukt door de roem die hij te dragen had van zijn vaders carrière. Hij was toch het zoon tje van die beroemde acteur. Aller ogen waren natuurlijk op hem gericht, die jongen zou wel begaafd zijn, die moest dit en dat kunnen, zijn vader kon dat toch óók. En Fransje voelde, dat hij dat niet kon. Zijn vader was groot en volwas sen, maar hij voelde zich zo klein. Hij kon niet voldoen aan de verwachtingen die men van hem had. Hij had een to taal andere aard dan zijn vader. Ik be greep het. Zijn mogelijkheden lagen in een geheel ander vak, maar hij kreeg de kans niet om die tot ontplooiing te brengen, de buitenwereld wilde in hem een kleine uitgave zien van de grote acteur en dat kon hij niet opbrengen. En zo kreeg hij het gevoel dat hij tot niets in staat was. Het drukte hem op een manier die te zwaar was voor zijn jeugd. Een rigoureuze verandering in de om standigheden van omgeving, school e.d. bleek het enige te zijn, dat voor deze jongen een uitkomst bracht. Het is dikwijls een ramp, kind van beroemde ouders te zijn. (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1960 | | pagina 9