Uw Aaron skelk 912 enu Tan de weck r Een beetje begrip is zo nodig! Over Asperges, Peulen, Tuinbonen en Doperwten (/cum: <U \Jcmw n HET KOSTBAAR VERTROUWEN Waarschuwing tegen tabletten Pagina 5 «Nooit zeg je iets liefs DE ROK NOG KORTER ...Ti MONNIK-LIJN Vermageringsmiddelen op lange termijn erdag 11 juni 1960 Zaterdag 11 juni 1960 DE VRIJE ZEEUW »R SERVICE EN KWALITEIT iordstraat 84-86 2573 - Terneuzen i »p: Woonhuis met Te bevragen: Hoek Dijk B 156a, Zaam- P: i.g.s.z. electrische :hine met houten 50,Te bevragen: J, Middenstraat 11, 2 Kerencostuums, niet gedragen), gro- Te bevragen na 6 Mevr. 't' GILDE, is „Scheldeoord", te zen. Met een driftige ruk trekt Kitty de melkpan van het. gas. Na tuurlijk net weer erover heen. omdat ze zich even omgedraaid heeft om naar het vlees te kijken. Die zaterdag ook! Het is om gek te worden, als alles tegelijk gedaan moet worden. Voor de zondag nog erbij. Een handje trekt aan haar rok. ..Wanneer géén we nou, mam", zeurt het stemmetje. „Kind, laat me met rust", snauwt ze en duwt de dreumes ruw van zich af. ,,Ruk uit. Ga naar de kamer en pas op, als je ergens aan zit!" Twee grote ogen vullen zich met tranen en kijken haar verwijtend aan. „Pas op als je grient", dreigt ze en duwt het kind de keukendeur uit. Een ogenblik later dringt er een gekletter van brekend glas tot haar door. Ze stuift de kamer binnen. Tom zit in zijn stoel met zijn pijp in de mond en de krant op zijn knieën. Hij lacht omdat Josje bedremmeld naar de scherven van de gebroken vla-schaal en de ongelooflijke smeerboel op de grond staat te kijken. Kitty voelt zich verstijven en daarna wit-heet worden. Ze had de glazen schaal met yoghurt, die voor het dessert van die avond bestemd was, op het dressoir gezet. En daar ligt nu alles op de vloer. Josjes vingers druipen van de witte substantie en zijn gezicht zit ermee vol ge smeerd. En Tom zit erbij te lachen. Een uitzinnige drift grijpt haar aan. „Kan ik hier dan niets overlaten", schreeuwt ze. „Kun je niet even op het kind letten als je weet, hóe druk ik het heb!" Hij neemt zijn pijp uit de mond en staart haar zwijgend aan. Hoe vreselijk heeft hij het land aan dit gezicht van haar. Verwrongen van boosheid, met flikkerende ogen en harde trek ken om haar mond. En nog groter afschuw heeft hij van de stem, die bij dit gezicht hoort. Een krijsende, schelle stem. Eens was deze vrouw het •zachte, lieve meisje, dat met haar afhankelijkheid zo'n drin gend beroep deed op alles, wat manlijk, ridderlijk en teder in hem was. Een helleveeg is ze nu geworden, die snauwt tegen het kind en te keer gaat tegen haar man. Die nergens meer de humor van ziet, maar met haar argusogen steeds op de loer ligt naar een of ander vergrijp. Ze baast en heerst en wil iedereen naar haar hand zet ten. Ineens heeft hij er schoon genoeg 'Oén. Laat haar dan maar razen. Hij zal zijn heil wel ergens anders zoeken. Hij staat op en trekt tergend lang zaam zijn colbertjasje aan. „Waarom heb je er niet op gelet, dat hij er niet aan kon komen", tiert ze door. „Nu heb ben we niets tóé vanavond, snap je dat? En wie moet die boel opruimen? Moet ik er soms weer voor opdraaien? Haal een dweil, zeg ik je.„Mens, doe het zelf", zegt hij lauw. Hij wordt er niet kwaad tegen in. Het laat hem eenvoudig koud. Ze kan voor zijn part schelden en snauwen, zo hard ze wil. Hèm heeft ze er niet meer mee. Die tijd is voorbij en er zijn plaatsen genoeg, waar hij zich amuseren kan Machteloos roept de vrouw „Dat is wel makkelijk, hè! Er tussenuit knijpen en mij met de rommel laten zitten. Ik waarschuw jc, dan hoef je straks ook niet te komen als je honger hebt!" Ruzieruziealles wordt lelijk en minderwaardig. Het leven heeft geen glans en vro lijkheid meer. Dat gezicht van haar, die stem.... Je zou ze nooit meer willen zien en ho ren. Je vlucht ervoor weg en liefst zou je maar nooit meer terugkomen. Natuurlijk keert hij toch terug. De bui is gezakt. Het eten staat op tafel en alles in de kamer is weer schoon en op geruimd. Haar gezicht staat nog stuurs, maar ze zegt niets meer. Dan valt het hem opeens op, hoe smal dat gezicht is en hoe er diepe, donkere kringen onder haar ogen liggen. „Ben je moe, Kit?", vraagt hij. Belachelijk, wat dat kleine zinnetje opeens ontketend! Ze ligt in zijn armen en huilt zachtjes. Ze is weer het kleine meisje. Niet langer de bazige feeks. „Wat is er, kindje?", fluistert hij overstelpt. „Je bent nooit meer lief tegen me", snikt ze. „Nooit zeg je iets liefsje laat me maar ploe teren en sjouwen, als ik al zo moe ben Werd ze daérom zo? Heeft hij haar zonder het te weten en te willen al die jaren verwaar loosd? Miste ze evenveel als hijzelf meende te missen? Hoe hebben ze elkaar zo kwijt kun nen raken. En wat gecompli ceerd is het binnenste van eer- ander mens. Hoe moet je daar altijd precies de weg in weten? „Laten we maar proberen, weer veel van elkaar te houden en elkaar wat beter te begrijpen, Kitty", zegt hij onhandig. Ze wrijft haar neus tegen zijn jasje. „Help jij dan ook", mokt ze. „Begrijp dan dat de de boel me soms over het hoofd loopt en ik dan wel eens uitval. Zèg dan alleen wat liefs tegen me en dat je het snapt, dan gaat het zó over bij mij PENELOPE. (Nadruk verboden.) moet nu gaan rusten Vele huisvrouwen tobben met de moeilijkheid, dat haar mooie aaronskelk maar niet wil bloeien. Ze vragen zich dan af hoe dit toch kan. Wij zullen u hierbij een opsom ming geven van de wijze hoe deze toch werkelijk mooie kamerplant behandeld moet worden. Nu, in de maanden juni en juli moet deze plant rusten, om nieuwe krachten op te doen voor de volgende bloei periode. Voorts is het van belang, dat zij tijdens de zo mermaanden buiten staat. In juni en juli geven we zeer weinig water en in 't ge heel geen mest. Het blad moet gedeeltelijk verdrogen, dat geeft niets. NAAR BUITEN Na deze rusttijd gaat de plant naar buiten. Zoek hier voor een niet te zonnig plaatsje uit en zet haar in de volle grond. De jonge planten die te voorschijn raïMI HEBT u ooit gehoord vankleine meis jes, die met 8. 9 jaar hun eerste „verliefdheid" al beleven? Ze bestaan, dat kan ik u met de hand op het hart verzekeren. Carlotje is er één van. Car- lotjeze is een van de schattigste wezentjes, die ik ooit ontmoet heb. Ze ontwapent je met één oogopslag van haar grote, blauwe kijkers, die je zo schelms, maar tegelijk zo onschuldig aan kunnen kijken, dat je moeite hebt, haar niet aldoor te knuffelen. Carlotje's moeder is bevriend met een dame, die een zoontje van 11 jaar bezit. En deze Appie is het, die het achtjarig hartje van Carlotje in vuur en vlam heeft gezet. Appie heeft ze voor haar eerste „liefde" uitgekozen. De jongen is „groot" in haar ogen. Ze ziet hèm als een soort held. Dat hij maar een doodgewoon sproetig knaapje met een verwarde bos rood haar is, ont gaat haar ten enemale. Met onnavolg bare vrouwelijke geraffineerdheid ko ketteert het kleine ding met hem en tracht zijn aandacht te trekken. Dit imponeert de jongen op zijn beurt zó, dat hij er eerst van in de war raakt en zich daarna machtig gevleid gaat voe len. „DAT ZAL WAT WORDEN HE twee moeders zien het behaagziek en tegelijk zo ontroerende door zichtige spel vertederd aan. Een reden om aan dit kinderlijk-onschuldig gedoe een einde te maken, is er volgens hen niet, ofschoon Carlotje's moeder wel eens lachend constateert, dat ze „met die dochter van haar later nog wel eens wat te stellen zal krijgen". In de Paasvakanie is Appie tot Car lotje's groot misnoegen tien dagen uit logeren geweest. De twee moeders heb ben er medelijden mee gekregen, zo stil letjes en bedrukt het kleine ding er al die tijd bii lieu. Als troost vraagt Ap ple's moeder Carlotje ten eten op de eerste dag van Appie's thuiskomst. Aan tafel verslindt het kind de jongen met, de ogen. Zo druk heeft ze het met het kiiken naar haar aangebedene, dat ze bijna vergeet te eten en ook weinig 1e praten vindt. Tot ze plotseling met de vraag tevoorschijn komt„Heb je je kamertje al gezien, Aupie? Zullen we straks samen gaan kijken?" Als ze tien jaar ouder was, zou ze dit niet gevraagd hebben. Nu kan ze het nog "met volkomen onbevangenheid doen. Appie's moeder ziet het tweetal hand in hand naar boven gaan. Ze léét z.e gaan. Ze bedwingt haar nieuwsgierig heid, ofschoon ze dolgraag had willen weten, wat zich daarboven af zal spe len. Veel kan het overigens niet ge weest zijn, want na een minuut of vijf zijn ze weer beneden. HET GEHEIM VOOR Carlotje thuiskomt, is haar moeder telefonisch al door haar vriendin op de hoogte gebracht van het voorvalletje. Moeder is benieuwd, of Carlotje ermee voor den dag zal komen in het vertrouwelijke half uurtje van naar bed brengen. En ja hoor: „Ik heb een geheim, mammie". „Ja schat? Maar aan mammie mag jc alle geheimpjes vertellen, hoor. Dan is het een geheim van ons samen". „Ben je dan niet boos?" „Ik ben nooit boos om iets, wat je me zelf vertelt". „Ik ben met, Appie naar zijn kamer tje gaan kijken. Wij tweetjes alleen". „O ja? En was Appie lief tegen je?" De blauwe ogen kijken moeder in alle onschuld open aan„Hij heeft me een kusje gegeven. Hier op mijn wang". Moeder sluit haar Carlotje in de ar men. Ze is heel blij met dit vertrouwen. Ze hoopt het te mogen behouden, ook als Carlotje groot geworden is. (Nadruk verboden.) MARCELLE. zijn gekomen, haalt u er rf. Pot die afzonderlijk op in een grondmengsel van 2 de len kleizodengrond, 1 deel bladaarde, 1 deel tuingrond en wat oude mest. Kunt u de plant niet in de volle grond zetten, dan moet u haar na de rusttijd ver potten in eefl" wat grotere pot, in bovengenoemd grond- mengsel. Plant vooral diep, want de knollen maken bo venop wortels. Daarna kunt u de pot in graven en dekt u de pot met een laagje turfmolm af om uitdrogen te voorkomen. De knollen moeten dan weer tot groei komen, dus moogt u niet vergeten bij droog weer water te geven. De in de volle grond uitge- plante knollen moeten begin september opgepot worden. Dit doet, u door de plant met een flinke kluit aarde uit te graven, zodat de groei niet belemmerd wordt. Zij komt dan te staan in een grotere pot. Vervolgens kan de plant weer naar buiten, echter uit de zon, tot begin oktober. In deze tijd moet er geregeld besproeid worden, daarna kan ze naar binnen gebracht worden. BINNENSHUIS Ziehier hoe u handelen moet, indien deze plant in oktober in huis gebracht is. U zet haar natuurlijk op een licht plaatsje, uit de zon. Zij kan niet tegen te veel warm te, want dan verliest zij haar bladeren. Wel is het nuttig, naarmate het kouder wordt, een wat warmer plaatsje te geven, maar liefst geen tem peratuur hoger dan 60" F. In deze periode vraagt zij veel water en wekelijks kunst mest. Zij is u dankbaar voor een besproeiing af en toe met lauw water en ook wor den haar bladeren wekelijks graag met lauw water afge- sponst. Tijdens de bloei, liefst twee keer per dag water en eveneens twee keer per week kunstmest. U zult al wel begrepen hebben, dat het voor deze plant het allerbeste is, haar elk jaar te verpotten, dan hoeft u ook niet veel bij te voeden. Staat ze langer dan één jaar in dezelfde pot, dan moet er sterk gevoed wor den, dus veel mest en water geven. Dit heeft echter het bezwaar, dat door de sterke voeding veel jonge spruiten te voorschijn komen, waar door de plant wel veel bla deren krijgt maar geen bloe men en dat nu is natuurlijk juist niet uw bedoeling. (Nadruk verboden.) De dames in Canada kunnen deze zomer de rok tien cen timeter boven de knie dra gen. Zal de korte rok erin gaan? Feit is, dat Alice Hon- zal en Cynthia Doucette, die de knie-barrière hebben door broken, in de hoofdstraat ran Toronto veel bekijks trokken. In de komende paar weken verschijnen er groentesoorten aan de markt, die we de rest van het jaar niet meer vers kunnen kopen, zoals asperges, peulen, tuinbonen en doperw ten. Het verdient daarom wel aan beveling er nu ook van te genie ten Op de benodigde hoeveel heid verkijkt men zich heel ge makkelijk, vooral bij de peul vruchten, die gedopt moeten worden. Per persoon kunt u rekenen asperges 350 a 500 g peulen 250 g tuinbonen 750 g doperwten, kapucijners 350 500 g. Wordt er een tweede groente bij gebruikt, b.v. sla, of worden om een voorbeeld te noemen de doperwten of peultjes ge mengd met worteltjes, dan kan met ongeveer de helft van bo vengenoemde porties volstaan worden. In sommige winkels zijn tuin bonen, doperwten en/óf kapu cijners gedopt en wel te koop. Hiervan kunt u dan ongeveer 200 g per persoon rekenen. ASPERGES Deze worden in ons land tot omstreeks de langste dag, 21 juni, aangevoerd. Het oogsten is een heel precies werk, omdat de asperges en vooral de koppen niet beschadigd mo gen worden. Vooral bij warm weer bederven asperges vlug; het is dus niet raadzaam ze al enige dagen voor het gebruik in huis te nemen. Zij dienen koel en luchtig bewaard te worden, zo nodig met een voch tige doek bedekt. Nadat ze naar onder toe dik ker zijn geschild, al of niet met een dunschiller, en er een flink stukje van de onderkant is weg gesneden, worden ze in ruim water gaargekookt. Dit duurt, al naar gelang de malsheid en de dikte, 4 li uur. Het kook nat, waaraan door velen wat suiker en/of foelie wordt toe gevoegd, is een uitstekende ba sis voor soep. Mooie, dikke asperges worden meestal zo uit het water opge diend (dit heet a l'anglaise, of wel op z'n Engels) gegarneerd met hard- of zachtgekookte eieren en/of ham. Gewelde, ge smolten of licht gebruinde bo ter en geraspte nootmuskaat geeft men erbij. Ter afwisseling kunnen asperges geserveerd worden met geraspte kaas be strooid of met een kaassaus ge heel of gedeeltelijk bedekt. Min der mooie exemplaren worden wel voor het koken gesneden en wanneer zij gaar zijn ge mengd door een melk-, kaas-, ham- of eiersaus. Behalve ei en ham past bij een aspergescho tel een fijn stukje rund- of kalfsvlees of kip. Koude asperges zijn bijzonder lekker als koude schotel of in een slaatje, al of niet in com binatie met tomaat, doperwten, hard gekookt ei of garnalen. Aan groentesoep en vlees- of garnalenragoüt geven kleine stukjes asperge een verrukke lijke smaak. PEULEN Voor peulen hebben de Fran sen een aardige naam: mange- tout, waaruit dus wel duidelijk blijkt, dat deze groente met huid en haar gegeten wordt; na af halen uiteraard. Wist. u, dat, peulen bij uitstek geschikt zijn voor Chinese ge rechten, zoals bahmi en omelet met, groente en garnalen of krab. De combinatie met spitskool of worteltjes is het proberen zeker waard. Jonge peulen be hoeven maar 10 minuten ge kookt of in wat vet gesmoord te worden; de kooktijd van oude peulen is ongeveer 1 a uur. De groente is het lekkerst wanneer ze niet geheel zacht, maar nog enigszins knapperig is. Kook daarom jonge peulen niet tegelijk met groenten, die een langere kooktijd hebben, maar meng ze er later door heen. TUINBONEN Deze verkleuren gemakkelijk na het doppen. Moeten de bo nen geruime tijd voor het ko ken gedopt worden dan kunt u ze voor verkleuren behoeden door ze met wat doppen te be dekken of onder een vochtige doek te bewaren. Sommige bonen blijven licht van kleur in de kook; andere worden bruin. Dat is een kwes tie van ras. Het donker verkleu ren kan men wat beperken door aan het kooknat een scheutje melk toe te voegen. Bonenkruid wordt door meekoken onoog lijk; daarom is het beter wat verse blaadjes achter te hou den en die op het laatst fijn gehakt door de tuinbonen te mengen. Wees met bonenkruid niet te royaal, want het heeft een sterk uitkomende smaak. Een rest bonenkruid is heel smakelijk in kropsla of toma- tensla. Ook peterselie is lekker over tuinboontjes. Tuinbonen worden als regel opgediend in een melksaus of alleen met wat boter of margarine vermeng. U kunt ook eens zeer fijnge sneden ham of blokjes mager spek door de gare bonen men gen. Zowel rund-, varkens- en lamsvlees als fijne vleeswaren en knakworstjes passen goed bij tuinbonen. DOPERWTEN Deze kunnen in ruim water worden gekookt, vooral wan neer u te maken heeft met ver schillende rassen door elkaar, met ongelijke vorm en kooktijd. Zeer jonge erwtjes worden wel gestoomd. Doet u er op het laatst eens fijngesneden peter selie op. Een rest gekookte dop erwten kan uitstekend dienst doen als vulsel van een roerei of omelet; door een vlees- of visragoüt of, met wat slasaus aangemaakt, als vulsel van klei ne tomaatjes. Het thuis „wecken" van tuin bonen, peulen, doperwten en asperges geeft nogal eens na righeden. daar deze groenten gemakkelijk bederven. Het ver dient in het algemeen geen aanbeveling ze speciaal voor de „weck" te kopen. Wél kunnen zij met succes diepgevroren worden. Nelly Mulcahy in Dublin toont in deze mantel en rok van fijne tweed, de z.g. Mon nik-lijn, welke het duidelijkst uitkomt in de kap op de man tel. Het materiaal voor dit en semble werd met de hand ge weven. Nelly Mulcahy expor teert haar modellen o.m. naar Frankrijk en voorziet ook de Engelse markt. Voor een paar dingen zou het deze week nog net tijd zijn! Er is nog postelein die, omdat ze nu het goedkoopst is, ingemaakt zou kunnen worden. En dat is bij postelein wel heel gemakke lijk! Het gehalte aan planten zuren is namelijk zo hoog dat postelein niet gesteriliseerd be hoeft te worden, dus geen soe- sah met weckketel en -flessen! Men laat eenvoudig de gewas sen postelein koken tot ze ge slonken is, laat ze daarna goed uitlekken en brengt ze dan heet, met behulp van een trech ter, in heel zorgvuldig schoon gemaakte wijn- of azijnflessen over. Met de steel van een houten lepel wordt de groente af en toe a angestampt, de fles met het kooknat bijgevuld, met een kurk gesloten en deze tot slot in gesmolten lak ondergedom peld. Punt 2 dijn de bloeiende vlier struiken! (Zie hiervoor onder zaterdag op het weekmenu). En denk tot slot nog eens aan asperges die er de volgende maand al niet meer zijn! ZONDAG: Toastjes met radijs; asperges met kaassaus, kalfsfricandeau, aardappe len; rabarber met schuim kop. MAANDAGHuzarensla met komkommer; drie in de pan. DINSDAG: Saucijsjes, bloem kool, aardappelen; grape fruit met bulgaarse yo ghurt. WOENSDAG: Gevulde andij viekropjes, aardappelpuree; hangop met noten. DONDERDAGHard gekookt ei. spinazie, rauw gebakken aardappelencaramelvla, (tutti-frutti in de week zet ten). VRIJDAG: Gestoofde vis, pc- terselie-aardappelenwor teltjes óf gehakte biefstuk, sla, aardappelen; tutti-frut ti. ZATERDAGGebakken vlier bloesem, stoofschotel aard appelen met ham; beschuit met bessensap. ASPERGES MET KAASSAUS De asperges in stukken snij den, schillen, gaar koken en laten uitlekken. Een glad gei- bonden saus maken van het aspergewater, boter en bloem Van het vuur af per dl saus 25 gr. geraspte kaas toevoegen. De bodem van een vuurvaste scho tel met boter besmeren, de helft van de kaassaus erin gie ten, de asperges erop leggen en de rest van de saus erover. Wat paneermeel en geraspte kaas door elkaar roeren en over de saus strooien en het gerecht in de oven vlug een bruin korstje geven. GEBAKKEN VLIERBLOESEM Overal staan de vlierstruiken in volle bloei, straks zullen de bloesems bessen hebben ge vormd die heerlijk geurig en smakelijk zijn, maar ook de bloem zelf is met z'n weinig uit gesproken maar bijzonder apar te smaak een delicatesse. De schermen (2 per persoon is meer dan voldoende!) worden gewassen, ondergedompeld in beignetdeeg. waaraan iets zout is toegevoegd en in niet al te heet frituurvet gebakken. Wel een zeer goedkope groente die de prijs van het zondagmaaltje wer een beetje goedmaakt! Recordomzetten worden ge meld door die tak van de Ame rikaanse industrie, die zich op de fabricage van vermagerings- middelon toelegt. Ongeveer hon derdmiljoen dollar een kleine 400.000.000 gulden geven de Amerikanen jaarlijks uit voor vermageringstabletten en ver mageringsapparaten. De stalis- tiek wijst uit, de levensverzeke ringen brengen het in hun pre mies tot uitdrukking; dikke mensen hebben 'n geringere le vensverwachting dan magere. En de Amerikanen nemen dat ter harte en trachten magerder te worden. Maar al niet anders dan in Europa is de grote vraag: hoe? Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid heeft on loochenbaar vastgesteld, dat er daartoe maar één middel bestaat: minder veel en min der goed eten! Drastische vermageringsku ren zonder medisch toezicht en chemische middelen kunnen niet zelden ernstige ziektever schijnselen veroorzaken. Art sen waarschuwen dringend te gen dergelijke kuren, die tij delijk weliswaar de eetlust maiigen, maar op de lange duur schadelijk blijken en toch weinig helpen. Voedzame en verfijnd klaarge maakte gerechten doen het lichaamsgewicht, ook al worden zij in kleine porties genuttigd, toch toenemen door het hoge ge- hal ie aan calorieën. Voedings deskundigen en artsen wijzen er dan ook op, dat een verstandig samengesteld diëet de beste waarborg is voor een normaal lichaamsgewicht. Wie niet voldoende wils kracht bezit om op een gege ven ogenblik te kunnen op houden, ook als is een diner nog zo voortreffelijk, kan zijn toevlucht nemen tot een een voudig en goedkoop, maar zeer- doeltreffend middel: suiker! Wie omstreeks een half uur vóór de maaltijd wat suiker neemt, is al een groot deel van zijn eetlust kwijt. De mens krijgt n.l. honger, wanneer het bloedsuikergehalte daalt en een minieme tussen-maaltijd van wat suiker helpt zijn eetlust te mati gen. Wie zich van dit simpele en zo doeltreffende middel bedient, zal liet zo moeilijk niet vinden aan tafel „dank U" te zeggen voor het te laat is. Een regelmatig gebruik van dit slankhoudend „suiker- kunstje" maakt zowel kost bare vermageringstabletten als ook een heldhaftige zelfbe heersing overbodig. Het is een kwestie van gewoonte. Een glas vruchtensap met suiker, een melkhoudende gezoete drank, een extra zoet kopje koffie of thee vóór de hoofd maaltijd behoren voor iemand, die ai te zwaar is en voor iemand, die het niet wil wor den. tot de voortreffelijkst# gewoonten.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1960 | | pagina 7