Uw Aaron skelk
912
enu Tan de weck
r
Een beetje begrip is zo nodig!
Over Asperges, Peulen, Tuinbonen
en Doperwten
(/cum: <U \Jcmw
n
HET KOSTBAAR VERTROUWEN
Waarschuwing tegen tabletten
Pagina 5
«Nooit zeg je iets liefs
DE ROK NOG KORTER ...Ti
MONNIK-LIJN
Vermageringsmiddelen op lange termijn
erdag 11 juni 1960
Zaterdag 11 juni 1960
DE VRIJE ZEEUW
»R SERVICE EN
KWALITEIT
iordstraat 84-86
2573 - Terneuzen
i
»p: Woonhuis met
Te bevragen: Hoek
Dijk B 156a, Zaam-
P: i.g.s.z. electrische
:hine met houten
50,Te bevragen:
J, Middenstraat 11,
2 Kerencostuums,
niet gedragen), gro-
Te bevragen na 6
Mevr. 't' GILDE,
is „Scheldeoord", te
zen.
Met een driftige ruk trekt Kitty de melkpan van het. gas. Na
tuurlijk net weer erover heen. omdat ze zich even omgedraaid
heeft om naar het vlees te kijken. Die zaterdag ook! Het is om
gek te worden, als alles tegelijk gedaan moet worden. Voor de
zondag nog erbij.
Een handje trekt aan haar rok. ..Wanneer géén we nou, mam",
zeurt het stemmetje. „Kind, laat me met rust", snauwt ze en
duwt de dreumes ruw van zich af. ,,Ruk uit. Ga naar de kamer
en pas op, als je ergens aan zit!" Twee grote ogen vullen zich
met tranen en kijken haar verwijtend aan. „Pas op als je grient",
dreigt ze en duwt het kind de keukendeur uit.
Een ogenblik later dringt er een gekletter van brekend glas tot
haar door. Ze stuift de kamer binnen. Tom zit in zijn stoel met
zijn pijp in de mond en de krant op zijn knieën. Hij lacht omdat
Josje bedremmeld naar de scherven van de gebroken vla-schaal
en de ongelooflijke smeerboel op de grond staat te kijken.
Kitty voelt zich verstijven en
daarna wit-heet worden. Ze had
de glazen schaal met yoghurt,
die voor het dessert van die
avond bestemd was, op het
dressoir gezet. En daar ligt nu
alles op de vloer. Josjes vingers
druipen van de witte substantie
en zijn gezicht zit ermee vol ge
smeerd. En Tom zit erbij te
lachen.
Een uitzinnige drift grijpt
haar aan. „Kan ik hier dan
niets overlaten", schreeuwt ze.
„Kun je niet even op het kind
letten als je weet, hóe druk ik
het heb!"
Hij neemt zijn pijp uit de
mond en staart haar zwijgend
aan. Hoe vreselijk heeft hij het
land aan dit gezicht van haar.
Verwrongen van boosheid, met
flikkerende ogen en harde trek
ken om haar mond. En nog
groter afschuw heeft hij van de
stem, die bij dit gezicht hoort.
Een krijsende, schelle stem.
Eens was deze vrouw het
•zachte, lieve meisje, dat met
haar afhankelijkheid zo'n drin
gend beroep deed op alles, wat
manlijk, ridderlijk en teder in
hem was. Een helleveeg is ze
nu geworden, die snauwt tegen
het kind en te keer gaat tegen
haar man. Die nergens meer de
humor van ziet, maar met haar
argusogen steeds op de loer
ligt naar een of ander vergrijp.
Ze baast en heerst en wil
iedereen naar haar hand zet
ten.
Ineens heeft hij er schoon
genoeg 'Oén. Laat haar dan
maar razen. Hij zal zijn heil
wel ergens anders zoeken. Hij
staat op en trekt tergend lang
zaam zijn colbertjasje aan.
„Waarom heb je er niet op
gelet, dat hij er niet aan kon
komen", tiert ze door. „Nu heb
ben we niets tóé vanavond, snap
je dat? En wie moet die boel
opruimen? Moet ik er soms
weer voor opdraaien? Haal een
dweil, zeg ik je.„Mens, doe
het zelf", zegt hij lauw. Hij
wordt er niet kwaad tegen in.
Het laat hem eenvoudig koud.
Ze kan voor zijn part schelden
en snauwen, zo hard ze wil.
Hèm heeft ze er niet meer mee.
Die tijd is voorbij en er zijn
plaatsen genoeg, waar hij zich
amuseren kan
Machteloos roept de vrouw
„Dat is wel makkelijk, hè! Er
tussenuit knijpen en mij met
de rommel laten zitten. Ik
waarschuw jc, dan hoef je
straks ook niet te komen als je
honger hebt!"
Ruzieruziealles wordt
lelijk en minderwaardig. Het
leven heeft geen glans en vro
lijkheid meer. Dat gezicht van
haar, die stem.... Je zou ze
nooit meer willen zien en ho
ren. Je vlucht ervoor weg en
liefst zou je maar nooit meer
terugkomen.
Natuurlijk keert hij toch
terug. De bui is gezakt. Het
eten staat op tafel en alles in
de kamer is weer schoon en op
geruimd. Haar gezicht staat
nog stuurs, maar ze zegt niets
meer. Dan valt het hem opeens
op, hoe smal dat gezicht is en
hoe er diepe, donkere kringen
onder haar ogen liggen. „Ben
je moe, Kit?", vraagt hij.
Belachelijk, wat dat kleine
zinnetje opeens ontketend! Ze
ligt in zijn armen en huilt
zachtjes. Ze is weer het kleine
meisje. Niet langer de bazige
feeks.
„Wat is er, kindje?", fluistert
hij overstelpt.
„Je bent nooit meer lief tegen
me", snikt ze. „Nooit zeg je iets
liefsje laat me maar ploe
teren en sjouwen, als ik al zo
moe ben
Werd ze daérom zo? Heeft hij
haar zonder het te weten en te
willen al die jaren verwaar
loosd? Miste ze evenveel als
hijzelf meende te missen? Hoe
hebben ze elkaar zo kwijt kun
nen raken. En wat gecompli
ceerd is het binnenste van eer-
ander mens. Hoe moet je daar
altijd precies de weg in weten?
„Laten we maar proberen, weer
veel van elkaar te houden en
elkaar wat beter te begrijpen,
Kitty", zegt hij onhandig.
Ze wrijft haar neus tegen
zijn jasje. „Help jij dan ook",
mokt ze. „Begrijp dan dat de
de boel me soms over het hoofd
loopt en ik dan wel eens uitval.
Zèg dan alleen wat liefs tegen
me en dat je het snapt, dan
gaat het zó over bij mij
PENELOPE.
(Nadruk verboden.)
moet nu gaan rusten
Vele huisvrouwen tobben
met de moeilijkheid, dat haar
mooie aaronskelk maar niet
wil bloeien. Ze vragen zich
dan af hoe dit toch kan. Wij
zullen u hierbij een opsom
ming geven van de wijze hoe
deze toch werkelijk mooie
kamerplant behandeld moet
worden.
Nu, in de maanden juni en
juli moet deze plant rusten,
om nieuwe krachten op te
doen voor de volgende bloei
periode. Voorts is het van
belang, dat zij tijdens de zo
mermaanden buiten staat.
In juni en juli geven we
zeer weinig water en in 't ge
heel geen mest. Het blad
moet gedeeltelijk verdrogen,
dat geeft niets.
NAAR BUITEN
Na deze rusttijd gaat de
plant naar buiten. Zoek hier
voor een niet te zonnig
plaatsje uit en zet haar in
de volle grond. De jonge
planten die te voorschijn
raïMI
HEBT u ooit gehoord vankleine meis
jes, die met 8. 9 jaar hun eerste
„verliefdheid" al beleven? Ze bestaan,
dat kan ik u met de hand op het hart
verzekeren. Carlotje is er één van. Car-
lotjeze is een van de schattigste
wezentjes, die ik ooit ontmoet heb. Ze
ontwapent je met één oogopslag van
haar grote, blauwe kijkers, die je zo
schelms, maar tegelijk zo onschuldig
aan kunnen kijken, dat je moeite hebt,
haar niet aldoor te knuffelen.
Carlotje's moeder is bevriend met een
dame, die een zoontje van 11 jaar bezit.
En deze Appie is het, die het achtjarig
hartje van Carlotje in vuur en vlam
heeft gezet. Appie heeft ze voor haar
eerste „liefde" uitgekozen.
De jongen is „groot" in haar ogen.
Ze ziet hèm als een soort held. Dat hij
maar een doodgewoon sproetig knaapje
met een verwarde bos rood haar is, ont
gaat haar ten enemale. Met onnavolg
bare vrouwelijke geraffineerdheid ko
ketteert het kleine ding met hem en
tracht zijn aandacht te trekken. Dit
imponeert de jongen op zijn beurt zó,
dat hij er eerst van in de war raakt en
zich daarna machtig gevleid gaat voe
len.
„DAT ZAL WAT WORDEN
HE twee moeders zien het behaagziek
en tegelijk zo ontroerende door
zichtige spel vertederd aan. Een reden
om aan dit kinderlijk-onschuldig gedoe
een einde te maken, is er volgens hen
niet, ofschoon Carlotje's moeder wel
eens lachend constateert, dat ze „met
die dochter van haar later nog wel eens
wat te stellen zal krijgen".
In de Paasvakanie is Appie tot Car
lotje's groot misnoegen tien dagen uit
logeren geweest. De twee moeders heb
ben er medelijden mee gekregen, zo stil
letjes en bedrukt het kleine ding er al
die tijd bii lieu. Als troost vraagt Ap
ple's moeder Carlotje ten eten op de
eerste dag van Appie's thuiskomst. Aan
tafel verslindt het kind de jongen met,
de ogen. Zo druk heeft ze het met het
kiiken naar haar aangebedene, dat ze
bijna vergeet te eten en ook weinig 1e
praten vindt. Tot ze plotseling met de
vraag tevoorschijn komt„Heb je je
kamertje al gezien, Aupie? Zullen we
straks samen gaan kijken?"
Als ze tien jaar ouder was, zou ze dit
niet gevraagd hebben. Nu kan ze het
nog "met volkomen onbevangenheid
doen.
Appie's moeder ziet het tweetal hand
in hand naar boven gaan. Ze léét z.e
gaan. Ze bedwingt haar nieuwsgierig
heid, ofschoon ze dolgraag had willen
weten, wat zich daarboven af zal spe
len. Veel kan het overigens niet ge
weest zijn, want na een minuut of vijf
zijn ze weer beneden.
HET GEHEIM
VOOR Carlotje thuiskomt, is haar
moeder telefonisch al door haar
vriendin op de hoogte gebracht van het
voorvalletje. Moeder is benieuwd, of
Carlotje ermee voor den dag zal komen
in het vertrouwelijke half uurtje van
naar bed brengen. En ja hoor: „Ik heb
een geheim, mammie".
„Ja schat? Maar aan mammie mag
jc alle geheimpjes vertellen, hoor. Dan
is het een geheim van ons samen".
„Ben je dan niet boos?"
„Ik ben nooit boos om iets, wat je
me zelf vertelt".
„Ik ben met, Appie naar zijn kamer
tje gaan kijken. Wij tweetjes alleen".
„O ja? En was Appie lief tegen je?"
De blauwe ogen kijken moeder in alle
onschuld open aan„Hij heeft me een
kusje gegeven. Hier op mijn wang".
Moeder sluit haar Carlotje in de ar
men. Ze is heel blij met dit vertrouwen.
Ze hoopt het te mogen behouden, ook
als Carlotje groot geworden is.
(Nadruk verboden.)
MARCELLE.
zijn gekomen, haalt u er rf.
Pot die afzonderlijk op in
een grondmengsel van 2 de
len kleizodengrond, 1 deel
bladaarde, 1 deel tuingrond
en wat oude mest.
Kunt u de plant niet in de
volle grond zetten, dan moet
u haar na de rusttijd ver
potten in eefl" wat grotere
pot, in bovengenoemd grond-
mengsel. Plant vooral diep,
want de knollen maken bo
venop wortels.
Daarna kunt u de pot in
graven en dekt u de pot met
een laagje turfmolm af om
uitdrogen te voorkomen. De
knollen moeten dan weer tot
groei komen, dus moogt u
niet vergeten bij droog weer
water te geven.
De in de volle grond uitge-
plante knollen moeten begin
september opgepot worden.
Dit doet, u door de plant met
een flinke kluit aarde uit te
graven, zodat de groei niet
belemmerd wordt. Zij komt
dan te staan in een grotere
pot.
Vervolgens kan de plant
weer naar buiten, echter uit
de zon, tot begin oktober. In
deze tijd moet er geregeld
besproeid worden, daarna
kan ze naar binnen gebracht
worden.
BINNENSHUIS
Ziehier hoe u handelen
moet, indien deze plant in
oktober in huis gebracht is.
U zet haar natuurlijk op een
licht plaatsje, uit de zon. Zij
kan niet tegen te veel warm
te, want dan verliest zij haar
bladeren. Wel is het nuttig,
naarmate het kouder wordt,
een wat warmer plaatsje te
geven, maar liefst geen tem
peratuur hoger dan 60" F. In
deze periode vraagt zij veel
water en wekelijks kunst
mest. Zij is u dankbaar voor
een besproeiing af en toe
met lauw water en ook wor
den haar bladeren wekelijks
graag met lauw water afge-
sponst.
Tijdens de bloei, liefst
twee keer per dag water en
eveneens twee keer per week
kunstmest.
U zult al wel begrepen
hebben, dat het voor deze
plant het allerbeste is, haar
elk jaar te verpotten, dan
hoeft u ook niet veel bij te
voeden. Staat ze langer dan
één jaar in dezelfde pot, dan
moet er sterk gevoed wor
den, dus veel mest en water
geven. Dit heeft echter het
bezwaar, dat door de sterke
voeding veel jonge spruiten
te voorschijn komen, waar
door de plant wel veel bla
deren krijgt maar geen bloe
men en dat nu is natuurlijk
juist niet uw bedoeling.
(Nadruk verboden.)
De dames in Canada kunnen
deze zomer de rok tien cen
timeter boven de knie dra
gen. Zal de korte rok erin
gaan? Feit is, dat Alice Hon-
zal en Cynthia Doucette, die
de knie-barrière hebben door
broken, in de hoofdstraat
ran Toronto veel bekijks
trokken.
In de komende paar weken
verschijnen er groentesoorten
aan de markt, die we de rest
van het jaar niet meer vers
kunnen kopen, zoals asperges,
peulen, tuinbonen en doperw
ten.
Het verdient daarom wel aan
beveling er nu ook van te genie
ten Op de benodigde hoeveel
heid verkijkt men zich heel ge
makkelijk, vooral bij de peul
vruchten, die gedopt moeten
worden.
Per persoon kunt u rekenen
asperges 350 a 500 g
peulen 250 g
tuinbonen 750 g
doperwten, kapucijners 350
500 g.
Wordt er een tweede groente
bij gebruikt, b.v. sla, of worden
om een voorbeeld te noemen
de doperwten of peultjes ge
mengd met worteltjes, dan kan
met ongeveer de helft van bo
vengenoemde porties volstaan
worden.
In sommige winkels zijn tuin
bonen, doperwten en/óf kapu
cijners gedopt en wel te koop.
Hiervan kunt u dan ongeveer
200 g per persoon rekenen.
ASPERGES
Deze worden in ons land tot
omstreeks de langste dag, 21
juni, aangevoerd. Het oogsten
is een heel precies werk, omdat
de asperges en vooral de
koppen niet beschadigd mo
gen worden. Vooral bij warm
weer bederven asperges vlug;
het is dus niet raadzaam ze al
enige dagen voor het gebruik
in huis te nemen. Zij dienen
koel en luchtig bewaard te
worden, zo nodig met een voch
tige doek bedekt.
Nadat ze naar onder toe dik
ker zijn geschild, al of niet met
een dunschiller, en er een flink
stukje van de onderkant is weg
gesneden, worden ze in ruim
water gaargekookt. Dit duurt,
al naar gelang de malsheid en
de dikte, 4 li uur. Het kook
nat, waaraan door velen wat
suiker en/of foelie wordt toe
gevoegd, is een uitstekende ba
sis voor soep.
Mooie, dikke asperges worden
meestal zo uit het water opge
diend (dit heet a l'anglaise, of
wel op z'n Engels) gegarneerd
met hard- of zachtgekookte
eieren en/of ham. Gewelde, ge
smolten of licht gebruinde bo
ter en geraspte nootmuskaat
geeft men erbij. Ter afwisseling
kunnen asperges geserveerd
worden met geraspte kaas be
strooid of met een kaassaus ge
heel of gedeeltelijk bedekt. Min
der mooie exemplaren worden
wel voor het koken gesneden
en wanneer zij gaar zijn ge
mengd door een melk-, kaas-,
ham- of eiersaus. Behalve ei en
ham past bij een aspergescho
tel een fijn stukje rund- of
kalfsvlees of kip.
Koude asperges zijn bijzonder
lekker als koude schotel of in
een slaatje, al of niet in com
binatie met tomaat, doperwten,
hard gekookt ei of garnalen.
Aan groentesoep en vlees- of
garnalenragoüt geven kleine
stukjes asperge een verrukke
lijke smaak.
PEULEN
Voor peulen hebben de Fran
sen een aardige naam: mange-
tout, waaruit dus wel duidelijk
blijkt, dat deze groente met huid
en haar gegeten wordt; na af
halen uiteraard.
Wist. u, dat, peulen bij uitstek
geschikt zijn voor Chinese ge
rechten, zoals bahmi en omelet
met, groente en garnalen of
krab.
De combinatie met spitskool
of worteltjes is het proberen
zeker waard. Jonge peulen be
hoeven maar 10 minuten ge
kookt of in wat vet gesmoord
te worden; de kooktijd van
oude peulen is ongeveer 1 a
uur. De groente is het lekkerst
wanneer ze niet geheel zacht,
maar nog enigszins knapperig
is. Kook daarom jonge peulen
niet tegelijk met groenten, die
een langere kooktijd hebben,
maar meng ze er later door
heen.
TUINBONEN
Deze verkleuren gemakkelijk
na het doppen. Moeten de bo
nen geruime tijd voor het ko
ken gedopt worden dan kunt u
ze voor verkleuren behoeden
door ze met wat doppen te be
dekken of onder een vochtige
doek te bewaren.
Sommige bonen blijven licht
van kleur in de kook; andere
worden bruin. Dat is een kwes
tie van ras. Het donker verkleu
ren kan men wat beperken door
aan het kooknat een scheutje
melk toe te voegen. Bonenkruid
wordt door meekoken onoog
lijk; daarom is het beter wat
verse blaadjes achter te hou
den en die op het laatst fijn
gehakt door de tuinbonen te
mengen. Wees met bonenkruid
niet te royaal, want het heeft
een sterk uitkomende smaak.
Een rest bonenkruid is heel
smakelijk in kropsla of toma-
tensla. Ook peterselie is lekker
over tuinboontjes. Tuinbonen
worden als regel opgediend in
een melksaus of alleen met wat
boter of margarine vermeng.
U kunt ook eens zeer fijnge
sneden ham of blokjes mager
spek door de gare bonen men
gen. Zowel rund-, varkens- en
lamsvlees als fijne vleeswaren
en knakworstjes passen goed
bij tuinbonen.
DOPERWTEN
Deze kunnen in ruim water
worden gekookt, vooral wan
neer u te maken heeft met ver
schillende rassen door elkaar,
met ongelijke vorm en kooktijd.
Zeer jonge erwtjes worden
wel gestoomd. Doet u er op het
laatst eens fijngesneden peter
selie op. Een rest gekookte dop
erwten kan uitstekend dienst
doen als vulsel van een roerei
of omelet; door een vlees- of
visragoüt of, met wat slasaus
aangemaakt, als vulsel van klei
ne tomaatjes.
Het thuis „wecken" van tuin
bonen, peulen, doperwten en
asperges geeft nogal eens na
righeden. daar deze groenten
gemakkelijk bederven. Het ver
dient in het algemeen geen
aanbeveling ze speciaal voor de
„weck" te kopen. Wél kunnen
zij met succes diepgevroren
worden.
Nelly Mulcahy in Dublin
toont in deze mantel en rok
van fijne tweed, de z.g. Mon
nik-lijn, welke het duidelijkst
uitkomt in de kap op de man
tel. Het materiaal voor dit en
semble werd met de hand ge
weven. Nelly Mulcahy expor
teert haar modellen o.m. naar
Frankrijk en voorziet ook de
Engelse markt.
Voor een paar dingen zou het
deze week nog net tijd zijn! Er
is nog postelein die, omdat ze
nu het goedkoopst is, ingemaakt
zou kunnen worden. En dat is
bij postelein wel heel gemakke
lijk! Het gehalte aan planten
zuren is namelijk zo hoog dat
postelein niet gesteriliseerd be
hoeft te worden, dus geen soe-
sah met weckketel en -flessen!
Men laat eenvoudig de gewas
sen postelein koken tot ze ge
slonken is, laat ze daarna goed
uitlekken en brengt ze dan
heet, met behulp van een trech
ter, in heel zorgvuldig schoon
gemaakte wijn- of azijnflessen
over.
Met de steel van een houten
lepel wordt de groente af en
toe a angestampt, de fles met
het kooknat bijgevuld, met een
kurk gesloten en deze tot slot
in gesmolten lak ondergedom
peld.
Punt 2 dijn de bloeiende vlier
struiken! (Zie hiervoor onder
zaterdag op het weekmenu).
En denk tot slot nog eens aan
asperges die er de volgende
maand al niet meer zijn!
ZONDAG: Toastjes met radijs;
asperges met kaassaus,
kalfsfricandeau, aardappe
len; rabarber met schuim
kop.
MAANDAGHuzarensla met
komkommer; drie in de
pan.
DINSDAG: Saucijsjes, bloem
kool, aardappelen; grape
fruit met bulgaarse yo
ghurt.
WOENSDAG: Gevulde andij
viekropjes, aardappelpuree;
hangop met noten.
DONDERDAGHard gekookt
ei. spinazie, rauw gebakken
aardappelencaramelvla,
(tutti-frutti in de week zet
ten).
VRIJDAG: Gestoofde vis, pc-
terselie-aardappelenwor
teltjes óf gehakte biefstuk,
sla, aardappelen; tutti-frut
ti.
ZATERDAGGebakken vlier
bloesem, stoofschotel aard
appelen met ham; beschuit
met bessensap.
ASPERGES MET KAASSAUS
De asperges in stukken snij
den, schillen, gaar koken en
laten uitlekken. Een glad gei-
bonden saus maken van het
aspergewater, boter en bloem
Van het vuur af per dl saus 25
gr. geraspte kaas toevoegen. De
bodem van een vuurvaste scho
tel met boter besmeren, de
helft van de kaassaus erin gie
ten, de asperges erop leggen en
de rest van de saus erover. Wat
paneermeel en geraspte kaas
door elkaar roeren en over de
saus strooien en het gerecht in
de oven vlug een bruin korstje
geven.
GEBAKKEN VLIERBLOESEM
Overal staan de vlierstruiken
in volle bloei, straks zullen de
bloesems bessen hebben ge
vormd die heerlijk geurig en
smakelijk zijn, maar ook de
bloem zelf is met z'n weinig uit
gesproken maar bijzonder apar
te smaak een delicatesse. De
schermen (2 per persoon is
meer dan voldoende!) worden
gewassen, ondergedompeld in
beignetdeeg. waaraan iets zout
is toegevoegd en in niet al te
heet frituurvet gebakken. Wel
een zeer goedkope groente die
de prijs van het zondagmaaltje
wer een beetje goedmaakt!
Recordomzetten worden ge
meld door die tak van de Ame
rikaanse industrie, die zich op
de fabricage van vermagerings-
middelon toelegt. Ongeveer hon
derdmiljoen dollar een kleine
400.000.000 gulden geven de
Amerikanen jaarlijks uit voor
vermageringstabletten en ver
mageringsapparaten. De stalis-
tiek wijst uit, de levensverzeke
ringen brengen het in hun pre
mies tot uitdrukking; dikke
mensen hebben 'n geringere le
vensverwachting dan magere.
En de Amerikanen nemen dat
ter harte en trachten magerder
te worden. Maar al niet anders
dan in Europa is de grote vraag:
hoe?
Het Amerikaanse ministerie
van Volksgezondheid heeft on
loochenbaar vastgesteld, dat
er daartoe maar één middel
bestaat: minder veel en min
der goed eten!
Drastische vermageringsku
ren zonder medisch toezicht en
chemische middelen kunnen
niet zelden ernstige ziektever
schijnselen veroorzaken. Art
sen waarschuwen dringend te
gen dergelijke kuren, die tij
delijk weliswaar de eetlust
maiigen, maar op de lange
duur schadelijk blijken en toch
weinig helpen.
Voedzame en verfijnd klaarge
maakte gerechten doen het
lichaamsgewicht, ook al worden
zij in kleine porties genuttigd,
toch toenemen door het hoge ge-
hal ie aan calorieën. Voedings
deskundigen en artsen wijzen er
dan ook op, dat een verstandig
samengesteld diëet de beste
waarborg is voor een normaal
lichaamsgewicht.
Wie niet voldoende wils
kracht bezit om op een gege
ven ogenblik te kunnen op
houden, ook als is een diner
nog zo voortreffelijk, kan zijn
toevlucht nemen tot een een
voudig en goedkoop, maar zeer-
doeltreffend middel: suiker!
Wie omstreeks een half uur
vóór de maaltijd wat suiker
neemt, is al een groot deel van
zijn eetlust kwijt. De mens
krijgt n.l. honger, wanneer het
bloedsuikergehalte daalt en een
minieme tussen-maaltijd van wat
suiker helpt zijn eetlust te mati
gen. Wie zich van dit simpele en
zo doeltreffende middel bedient,
zal liet zo moeilijk niet vinden
aan tafel „dank U" te zeggen
voor het te laat is.
Een regelmatig gebruik van
dit slankhoudend „suiker-
kunstje" maakt zowel kost
bare vermageringstabletten als
ook een heldhaftige zelfbe
heersing overbodig. Het is een
kwestie van gewoonte. Een
glas vruchtensap met suiker,
een melkhoudende gezoete
drank, een extra zoet kopje
koffie of thee vóór de hoofd
maaltijd behoren voor iemand,
die ai te zwaar is en voor
iemand, die het niet wil wor
den. tot de voortreffelijkst#
gewoonten.