\j(yOC de- \Jcau-w
Houdt liij nog van mij
WAARDERING WINT!
9W
enu van de week
31
r
omncj
In het voorjaar lusten
we de groenten rauw
ZANDBAK EN EIGEN TUINTJE
IN ONZE WONING
Een vraag die iedere vrouw zich wel eens stelt:
Bloempatroon uit Londen
Voor de kinderen
HIER IS DAN
MISS FESTIVAL
Zaterdag 14 mei 1960.
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
Mevrouw A. K. te R. schrijft: „Ik ben twee jaar getrouwd en
ik ben bang, dat mijn man niet meer zoveel van mij houdt als toen
wij verloofd en pas getrouwd waren. Vroeger was hij altijd uit
bundig met zijn liefkozingen en wilde hij mij stêeds aanhalen. Nu
merk ik daar niets meer van. Denkt u dat dit werkelijk een teken
is, dat hij genoeg van mij heeft?"
Neen, beste mevrouw, er is
geen enkele reden om dit te den
ken. Ik kan me voorstellen, dat
u zich wel eens teleurgesteld
voelt, nu het u voorkomt of de
eerste onstuimige verliefdheid
van uw man bekoeld is. Maar u
moet zich er rekenschap van ge
ven, dat een getrouwde man zijn
liefde op vele verschillende ma
nieren kan tonen.
Nu u eenmaal zijn vrouw bent
en niet langer het meisje, dat hij
door zijn hofmakerij moest win
nen, is het vanzelfsprekend, dat
zijn gevoelens en daardoor ook
de uitdrukking van zijn liefde
rustiger wordt. Dit is heel ge
woon en zeker geen teken, dat u
hem verveelt, zoals u vreest.
Ik zou het willen typeren met
deze vergelijking: eerst doet de
man alle mogelijke moeite om de
trein te halen, maar als hij na
hard lopen zich in een wagon ge
hesen heeft, valt hij doodmoe op
zijn plaats neer en gaat zijn
krantje zitten lezen
Belangrijke vragen
Let u liever eens op de volgen
de punten:
Behandelt uw man u als een
echte en gelijkwaardige kame
raad, die hij respecteert en op
wier oordeel en raad hij prijs'
.stelt bij het nemen van beslissin-
en? Merkt u, dat hij trots op
u is en het prettig vindt, als u
in gezelschap bewonderd wordt?
Is hij er gevoelig voor, dat u er
aardig uitziet en goede smaak
hebt. om u te kleden? Valt het
u wel eens op, dat hij u tegen
over anderen complimenteert en
het prettig vindt, wanneer de
i-den, die bij u ontvangen wor-
n. zich op hun gemak voelen,
lat u het in huis zo gezellig
v. te maken? Hebt u hem wel
:ns met dat bijzondere, half
'dere, half verlegen lachje
oren beweren, dat „zijn vrouw
onderen kan doen"? En let u
dan vooral eens op de intonatie,
waarop hij dat „mijn vrouw" uit
spreekt. Dat kan u boekdelen
vertellen.
Is uw man oplettend tegen
over U? D.w.z. merkt hij kleine
dingen op, waarmee hij u van
dienst kan zijn en dóét hij ze dan
ook? En als u zich eens een dag
onprettig voelt, neemt hij u dan
iets uit de hand? Zegt hij b.v.
„Ga jij nu maar lekker zitten, dan
doe ik dit of dat wel even voor
je"? Is hij overigens graag be
reid, zich voor uw kleine huis
houdelijke problemen te interes
seren en praat hij aan de andere
kant met u over zijn zaken, zo
dat er een hechte saamhorigheid
tussen u ontstaat en de weder
zijdse belangstelling voor eikaars
aangelegenheden steeds groeit?
Hebt u het gevoel, dat hij zich
er niet aan ergert, als u eens
ongelukjes in het huishouden
maakt of wanneer het eten mis
lukt is, maar dat hij u integen
deel met een grapje hier over
heen helpt?
U moet hét anders zien
Misschien verbaast u zich over
de vragen, die ik u stel, terwijl
u van mij een antwoord ver
wacht. Probeert u dan te begrij
pen, waarom ik dit deed. Het is
met de bedoeling, om u een nieuw
perspectief op uw huwelijk te
geven en te voorkomen, dat u
zich blind gaat staren op en on
gelukkig gaat voelen onder dat
gene, wat u aanziet voor gebrek
aan liefde en verkoelde apprecia
tie van de kant van uw man.
Ziet u, de kusjes en tedere
lievigheidjes, die u voor het
sterkste bewijs van de liefde van
uw man houdt en die u angst
aanjagen, omdat ze niet meer zo
veelvuldig gegeven worden als
vroeger, zijn eigenlijk een veel
oppervlakkiger en vluchtiger
uiting van de liefde van een ge
trouwde man dan de reacties, die
ik u in de voorafgaande punten
genoemd heb.
Als uw man daaraan voldoet,
hoeft u zich in geen enkel op
zicht ongerust te maken. Dan is
uw huwelijk op hechte bodem
gebouwd en zal het alle eventuele
stormen het hoofd kunnen bie
den.
Probeert u van uw kant dan
ook, niet langer het kleine meisje
te zijn, dat pruilt als zij vindt, dat
er niet genoeg aandacht aan haar
wordt besteed in tastbare vorm.
Maar weest u voor uw man de
lieve, moedige, begrijpende
vrouw, die haar plaats wil in
nemen aan zijn zijde en niet
alleen als troetelpopje op zijn
schoot."
PÉ PENELOPE.
(Nadruk verboden.)
De aardbeien zijn op het ogen
blik nog prijzig. Om. deze bij
zonder smakelijke frisse vrucht
toch eens een plaatsje in het
weelcmenu in te kunnen ruimen
zal men nu dus nog moeten zoe
ken naar combinatie-mogelijk
heden met b.v. yoghurt, hang
op, kwark, room of gebak,
waardoor men in verhouding
natuurlijk veel minder nodig
heeft dan wanneer men ze zó
izonder meer eet!
Van het Huis Carnegie in Londen komt dit vlotte, eenvoudige
jurkje van met 'n bloempatroon In-drukte katoen. Het heeft een
ronde hals, een nauwsluitende rok en een drapering, welke in twee
banen van de breed gemarkeerde taille afhangt.
ZONDAG: bruine soep, kalfs-
lappen, spinazie, aardappelen,
open vruchtentaart met aard
beien.
MAANDAGroerei met kom
kommer.tomatens'.a, gebak
ken aardappelen, wentelteef
jes.
DINSDAGgebakken bloed
worst, andijvie, aardappelen,
hangop.
WOENSDAG: Irish stew, kar-
nemelkpudding.
DONDERDAGmacaroni met
ham en kaas, sla, rabarber-
m.oes met schuimkop (eidooi
ers bewaren voor omelet vrij
dag of bloemkoolschotel)
VRIJDAGomelet champions,
bloemkool au gratin, pommes
frites óf saucijsjes, bloemkool
au gratin, aardappelen, fruit.
ZATERDAGgehaktsaus poste
lein,aardappelkoekjes, cara-
melvla.
OPEN VRUCHTENTAART
Voor het deeg: 250 gr. bloem,
150 gr. boter, 100 gr. witte bas
terd, 1 eidooier, zout.
Voor de vulling: pond
aardbeien, 50 gr. basterdsuiker.
Voor de garnering: >/s l slag
room, 20 gr. basterdsuiker.
Bloem, suiker en zout door
eenmengen, hierin de boter
snijden en er tie eidooier aan
toevoegen. Het deeg kneden,
een springvorm beboteren en
de bodem en de Zijkanten bekle
den met het deeg. In een vrij
hete oven in ongeveer een half
uur gaar en lichtbruin laten
worden en na bekoeling vullen
met de gewassen aardbeien die
enige tijd mei suiker zijn weg.
gezet. De taart met stijfgeslagen
slagroom en eventueel wat ge-
confijte vruchtjes garneren.
KARNEMELKPUDDING
4 l karnemelk, sap van 2
citroenen, geraspte schil van 1
citroen, 200 gr. suiker, 30 gr.
gelatine (waarvan 5 gr. rode ge
latine), y4 dl water.
De geweekte gelatine en de
suiker in het hete water oplos
sen en door de karnemelk,
waaraan het citroensap en de
citroenrasp zijn toegevoegd,
roeren. De massa, zodra ze dril-
lig gaat worden, in een met wa
ter omgespoelde vorm over
brengen. De pudding keren,
desgewenst garneren met wat
slagroom en een geconfijt
vruchtje en er een vanillesaus
bijgeven.
H AT je met een kind, dat als kleuter en
ook zolang het op de lagere school
was, nooit veel moeite heeft gegeven, de
handen vol kunt krijgen, wanneer het in
de puberteitsjaren komt, had Ireentjes
moeder eigenlijk niet verwacht. Toch had
ze beter gedaan zich erop voor te berei
den, want kennissen die zelf al grotere
kinaeren hadden, hadden haar wel eens
voorspellingen in die richting gedaan.
„En meisjes geven over het algemeen
meer last dan jongens," werd er bij ge
zegd. „Op een gegeven ogenblik ver
anderen ze zo, dat je ze nauwelijks her
kent. Ze worden prikkelbaar, lichtge
raakt, laten' zich niets meer gezeggen,
weten alles beter, lijden aan de meest
onberekenbare stemmingen, zodat je het
ene moment niet weet, waar je het vol
gende aan toe bent en je je in wanhoop
afvraagt hoe je ze toch aan moet pakken,
om de vrede te bewaren en je toch nog
een beetje te doen gelden. Kritiek ver-
aragen ze eenvoudig niet; ze geven je
doorlopend het gevoel, dat je ze het
meest grievende onrecht aan doet, als je
ergens iets op durft aan te merken. En
ik verzeker je, dat er een massa is, waar
iets op aan te merken valt
„Kijk maar eens naar onze Joke
of „Kijk maar eens naar mijn Annie...",
werd er waarschuwend gezegd.
IREENTJES moeder had er haar schou-
ders over opgehaald. Zij was zover nog
niet met haar kind en het zou ook heus
wel meevallen. Maar toen kwam de tijd,
dat ze moest erkennen, dat de anderen
met hun Jokes en Annies het toch bij het
rechte eind hadden gehad. Ook Ireentje
kwam op de leeftijd, dat er geen land
met haar te bezeilen was. Ook dit kind
toonde zich prikkelbaar, humeurig, on
handelbaar en verschrikkelijk eigenwijs.
En wat het vreemdste was: Ireentje,
die steeds een heel ordelijk meisje was
geweest, dat zonder tegenpruttelen haar
speelgoed opruimde, legde opeens een
onrustbarende slordigheid aan de dag.
De standjes, die ze van moeder kreeg,
als ze haar kamertje weer eens als een
stal had achtergelaten, maakten haar
obstinaat. Daarna leek het wel, of ze,
juist om moeder te plagen, haar boel nog
meer liet slingeren.
Nu was ook Ireentje's moeder zover,
dat ze zich in wanhoop afvroeg; „Hoe
moet ik dat kind aanpakken? Hoe bréék
ik die recalcitrantie?"
APEENS kwam ze tot de ontdekking,
dat ze het verkeerd formuleerde. Zich
laten „breken" zou Ireentje niet. Zeker
niet in de geestesgesteldheid, waarin ze
nu verkeerde. Ze had al zoveel te wor
stelen met haar eigen verwarringen, dat
ze elke berisping van buitenaf als een
duldeloze inmenging voelde, waartegen
ze zich nog eens extra schrap zette.
Nee, Ireentje moest genezen, niét ge
broken worden. Ze leed aan een soort
ziekte. De ziekte van de overgang naar
het volwassene. Deze ziekte vroeg om
uiterst tactische behandeling.
Moeder's intuïtie wees haar de juiste
weg. Als er weer iets op Ireentje aan
te merken viel (en dat was bijna dage
lijks het geval), begon moeder niet met
het standje. Ze baande de weg tot wat
ze Ireentje te zeggen had, met een prijsje.
Ze zocht en vond iets, waarvoor haar
dochtertje een waarderend woordje ver
diende en prees haar daarvoor. In de
milde stemming, waarin het meisje daar
door geraakte, kon ze de rustige, goed
gemeende terechtwijzing, als die moest
volgen, gemakkelijker aanvaarden. Ze
begon zelfs die prijzende woorden zo
prettig te vinden, dat ze haar best deed,
ze voor alles te verdienen. En zo kwam
Ireentje tenslotte bijna ongemerkt weer
in haar geestelijk evenwicht.
MARCELLE.
(Nadruk verboden.)
Het aanbod van verse groenten
is alweer zo groot, dat wij ge
makkelijk en zonder te diep in
de beurs te moeten tasten iedere
dag van de week een andere
groente op tafel kunnen brengen.
Denk er bij het kopen van
groente meteen aan, dat ook bij
de boterham wat frisse rauw
kost erg lekker is. En dat ster
kers, plakken komkommer,
schijfjes wortel of radijs, al of
niet op een vlees-, vis- of eier-
belegging, de boterhammen zo
voorjaarsachtig maken. Vooral
kinderen vinden zo'n „tuintje" op
hun bord erg gezellig. Het kan
de concurrentie met suiker en
andere zoete broodbelegging met
glans doorstaan.
Aan het 'garneren van schaal
tjes en het opmaken van scho
tels doen wij huisvrouwen mees
tal niet zoveel, maar met de vöor-
jaarsrauwkost is het in een wip
gebeurd en het staat beslist aar-
aig voor een paar cent extra.
Wordt de rauwkost als brood
belegging en als garnering ge
bruikt, dan behoeft hij niet altijd
aangemaakt te worden. Doet hij
dienst als slaatje bij het brood of
bij de hoofdmaaltijd, dan kan
men beter op smaak maken met
een slasaus of met citroensap.
Een stevige groente, zoals
komkommer, radijs, wortelen,
kan enige tijd van te voren aan
gemaakt worden; met bladgroen
te, zoals spinazie, kropsla en
andijvie kan men dit beter niet
doen, omdat de sla anders veel
te nat en te slap wordt en te
veel aan smaak inboet.
Recepten voor 4 personen
Slaatje van komkommer
en radijs
1 flinke komkommer, 1 bosje
radijs, peterselie, een slasaus van
olie, citroensap of azijn, zout (en
suiker).
De komkommer en de radijs
schoonmaken en wassen. De
komkommer in zeer kleine
blokjes snijden; de radijsjes
halveren of in vieren snijden.
De peterselie wassen en zeer
fijn snijden of knippen. Een
slasaus maken van ongeveer
tweemaal zoveel citroensap of
azijn als olie, wat zout (en
suiker). De groente erdoor
mengen en een kwartiertje
laten staan. Het slaatje zo no
dig verder op smaak afmaken.
Spinazie met appel
350 gr. spinazie, 2 appelen,
slasaus of mayonaise (zout,
peper).
De spinazie uitzoeken, een
paar maal wassen en zeer goed
laten uitlekken. Vlak voor het
gebruik de spinazie fijnsnijden.
De appelen schillen, schoon
maken en in kleine blokjes
snijden. Spinazie en appel ver
mengen met slasaus of mayo
naise naar smaak (en zo nodig
nog zout en peper).
Tot slot nog een recept van
gekookte groente.
Gevulde slakropjes
4 eieren, 8 plakken gekook
te ham of 12 plakjes mager ont
bijtspek, 4 kropjes sla, zout,
boter of margarine.
De eieren half hard koken
(8 minuten) in koud water
houden en pellen. De sla
schoonmaken, zeer goed was
sen en in een bodempje water
met zout gaarkoken in onge
veer 10 minuten. De sla zeer
goed laten uitlekken. Ieder ei
in een kropje sla plaatsen en
dit er omheen vouwen tot een
klein pakje. De plak (ken) ham
of ontbijtspek er omheen rol
len. In een vuurvaste schotel
of braadpan boter of margari
ne smelten. De rolletjes er aan
alle kanten door wenteleen.
Een scheutje water of bouillon
toevoegèn, de schotel of pan
sluiten en de kropjes in de
oven of boven op het fornuis
door en door warm laten wor
den.
Honing is geen geneesmiddel,
maar heeft wel oen stimuleren
de werking op het gehele orga
nisme en de verrichtingen van
onze organen. Een zieke zal
echter door het gebruik van 'n
paar porten honing niet gene
zen. Honing wordt verwerkt in
vele huismiddeltjes en ook in
geneesmiddelen en cosmetica.
Zij werkt van nature laxerend.
Een hete citroenkwast (bij ver
koudheid) met honing inplaats
van suiker is zeer aan te be
velen.
Sinds 1 januari 1960
mag alleen honing uit de raat
„ruwe honing" genoemd wor
den. Het ia deze honing welke
wordt geoogst uit door de bijen
gebouwde blanke raat, die ge
heel gevuld is met honing en
waarvan alle cellen met een
wasplaatje zijn verzegeld. Ech
te raathoning, (dus die zonder
kunstraat), is geheel eetbaar,
maar is veelal niet gemakkelijk
verkrijgbaar.
Niet alleen de planten vragen
de aandacht in onze tuin, maar
ook onze kinderen, die veel prijs
stellen op een eigen speelterrein.
Wie een grote tuin heeft, reser
veert voor zijn kroost natuurlijk
wel een hoekje waar ze naar har
telust mogen ballen, draven en
graven, maar in de kleine tuin
is niet veel plaats voor voetbal
lende, verstoppertje spelende en
zand gravende rakkers.
Toch proberen we onze kinde
ren zoveel mogelijk gezondheid
te bieden op eigen grond. We
houden ze dan in het oog en ma
ken er geen straatmadelieven
van. Een schommel is heus wel
ergens op te hangen, een paar
ringen of rekstokje kan er vaak
wel gelijk naast. En dan zorgen
we natuurlijk voor een zandbak.
Waar moet deze geplaatst wor
den?
De zandbak moet in de zon
liggen, niet te dicht bij planten
en bloemen en in het gezicht van
het wakend oog der ouders.
Zeer geschikt is een terrasje
direct bij huis. Om bloemen voor
de kleuterhandjes te beschermen,
kunnen we een niet te hoge
ligustrum om de bak planten met
een open ruimte naar het huis.
Verder in de tuin gelegen kan
ook struikbeplanting dienst doen.
Een zandbak kan gemaakt
worden van steen of van hout.
Hout is onderhevig aan rotting,
steen niet. Bezering door steen-
bouw behoeft niet gauw ge
vreesd te worden, dit heeft de
j praktijk bewezen, bovendien kan
bouw met steen aangepast wor
den aan het geheel.
Niet alleen zand
Zorg voor glad geschaafde
houten zitbanken en speeltafels
in de onmiddellijke omgeving, er
kunnen ook bergplaatsen voor 't
speelgoed in gemaakt worden.
Maak tussen beplanting en
zandbak een smal pad, zodat de
kinderen ook buiten de zandbak
kunnen spelen.
Zandbakken mogen niet door
bomen overschaduwd worden, de
volle zon is het beste en ver
dampt de regen. Wie het hele
maal „af" wil doen, maakt over
de bak nog een deksel, zodat kat
ten en regen geweerd kunnen
worden.
Voor grotere kinderen kan
naast een zandbak een speelrek
(zo mogelijk van aluminium) ge
maakt worden.
Het „eigen tuintje"
Vierkante rode tegels doen het
goed als paadjes voor kinder
tuintjes, want natuurlijk geeft u
de kinderen ook een eigen hoek
je. Daar leert u de kinderen
tuinkers en radijs verbouwen.
Het zijn gezonde groenten. Ook
een hoekje aardbeien zal veel
vreugde verschaffen.
Willen kleine peuters bloemen
planten, neem dan eenjarige,
zoals goudsbloemen, korenbloe
men en de dankbare afrikaantjes.
Tweejarige planten overleven het
toch niet, want onze kleuters
zijn niet in staat ze in het vuur
van het spel voldoende te be
schermen.
Help hen op weg, ze moeten
tenslotte alles nog leren. Met
enige hulp uwerzijds leren de
kinderen hun eigen domein
waarderen en verzorgen, ze zul
len er veel pret door hebben, ter
wijl de rest der tuin er eveneens
bij gebaat zal zijn.
Kunt u een keer in de omge
ving van een zandbak een hoekje
vrijmaken voor aardappelen, leer
hun deze te kweken, u zult
eens zien hoeveel plezier zij zul
len hebben, als t.z.t. de jonge
aardappelen getrokken kunnen
worden en u een maaltijd kunt
klaar maken van eigen gekweek
te, veel vitamine bevattende pie
pertjes. Ze eten zeker eens zo
veel
In Cannes is ter gelegenheid
van het internationale filmfesti
val een verkiezing gehouden
van „Miss Festival". De keus
viel op Hundley Lajeune, een
19-jarige Amerikaanse neger-
mannequin. Zij schonk de foto
graaf hier een charmante lach.
Honing is in doorsnee
ais volgt samengesteld:
1020 water, 1 --5 saeha-
rose (suiker), 35- 40% fructo
rose (suiker), 35—40% fructo
se (vruchtensuiker), 32-10%.
glucose (druivensuiker). Ho
ning bevat vitamines van de
B-groep, vitamine C en vele
mineralen ais ijzer, magnesium,
calcium, fosfor en koper
Organische stoffen
zijn er vele in te vinden, deze
zijn nodig om een volledige
omzetting te -verkrijgen van 't
voedsel in de voor ons lichaam
onmisbare stoffen, welke o.m.
moeten zorgen voor een zuur-
stofvrij milieu in de darmen,
waardoor gisting voorkomen
wordt.
De calorische waarde is hoog,
en direkte opname in het bloed
is van grote betekenis bij ener
gie-eisende handelingen.
Bloemenhoning
blijft lang vloeibaar en" is zacht
van smaak, licht Vérleerbaar.
Kristalliseert vrijwel niet.
Lindebloescmhoning
is extra fijn, met een kleur van
licht tot goudgeel met groen
achtige inslag. Er vormen zich
vrij grote kristallen bij kristal
lisering.
Klaverhoning
is mooi crème tot lichtgeel ge
kleurd, kristalliseert uit'tot 'n
half-vloeibare substantie, zon
der uitgesproken smaak. Zeer
licht verteerbaar.
Heidehoning
is de typische Nederlandse
honing; heeft een sterk karak
ter en een eigen smaak. Kleur
goudachtig bruin, en kenbaar
aan de luchtbelletjes. Van oor
sprong is zij reeds gelei-achtig,
maar kristalliseert vrijwel niet.
Echte honingkenners prefere
ren deze soort het meest.
(Nadruk verboden.)