(/ttte dt M <=m enu §cuden Verleemgtrmgen VAN DE REE De beurt is aan de bonen HET LEVEN DER PLANTEN WATER EN WASSEN ive kracht H1 is geen rivale! van de week 1UKWERKEN L Fa P. 3. v. d. SANDE Zaterdag 20 februari 1960. DE VRIJE ZEEUW WESTERSS CREATIE MET CHINEES SILHOUET Een pyama van witte nylon Modenieuws uit Ierland dag 20 februari 1961 m te AXEL vraagt Tl.) liploma boekhouden en in ie zelfstandig te voeren, met opgave van genoten salaris te richten onder K (Z H.) 14.00 Schoolradio; 15.45 muziek; 16.00 Koersen; foor de zieken; 17.00 Nws; Gram.; 17.45 Franse les; Jram.18.20 Voor de solda- J.50 Sportkron.; 19.00 Nws; Gram.; 20.00 Orkest; 20.45 [aleidoscoop; 21.00 Kamer- 21.30 Amus. muz.; 22.00 s; 22.15 Pianorecital: 22.55 s; 23.00 Voor de zeelieden. Televisieprogramma's 3.: 19.00 Olympische win- len 1960. BELG. T.V.: 19.00 Voor de 19.30 Nieuws; 20.15 Speel- !1.45 Wetenschappelijk pro- ia; 22.30 Nieuws en jour- Pagina 7 Naar aanleiding van de Nederlandse premiere van de film „Ferry to Hong kong" („Avontuur in Hong kong") hebben de Amster damse confectionairs Bronk- horst een mode gecreëerd met een Chinees silhouet. Qua dessins en uitvoering aangepast aan de Westerse smaak De foto toont Miss World 1959, mej. Corinne Rot- schaeffer, in een van de modellen van deze collectie, een japon van chartreuse linnen met zwart gebor duurd. SINDS kleine Floortje naar school gaat, is moeder een verandering in haar gaan constateren. Het is heel ge leidelijk gegaan, maar kon tenslotte toch niet onopgemerkt blijven. Floortje is niet op de kleuterschool geweest. Haar intrede op de grote school betekende dus de eerste stap, die zij deed uit het veilig besloten we reldje van thuis. Floortje is altijd een gemakkelijk, meegaand kindje ge weest. Moeder's woord was voor haar het enige richtsnoer. Zoals moeder de dingen voorstelde, waren ze juist en waar en werden zij omstotelijk door het kind aangenomen. Daarbij kwam nog, dat vader in zijn vrouw een soort superwezen van wijsheid en rechtvaar digheid zag en er een zinnetje op hield, dat hij graag lachend bij iedere gelegenheid te pas bracht„Wat mam mie doet, is altijd goed". Het gaf moe der daarom even een schok, toen zij Floortje op een dag, nadat zij de kleine meid iets onder het oog had gebracht, hoorde beweren: „Maar juf zegt En wat juf zei, bleek niet helemaal te kloppen met wat mammie haar voor hield. Moeder maakte zich eraf met niet zonder gepikeerdheid te antwoorden „Maar nu ben je thuis en hier heeft mammie het te zeggen". o JET kwam hoe langer hoe vaker 1 voor, dat Floortje haar moeder bij met de irriterende opmerking: „Ja, maar juf zegtHet prikkelde moe der onuitsprekelijk. Ze begon te begrij pen, dat ze een rivale gekregen had. Iemand, die ook invloed op haar kind uitoefende en daarmee het kind tot vergelijken, ja misschien zelfs tot kri tiek op haar moeder bracht. Dit kon moeder maar moeilijk verwerken. Ze was nog niet zover, om te besef fen, dat dit alles nodig was voor de ontwikkeling van Floortje's persoon lijkheid, omdat zelfs een heel jong mensje de dingen van verschillende kanten moet leren beschouwen, om zich later een eigen oordeel te kunnen vormen. Moeder wilde haar kind nog geheel voor zichzelf hebben. Ze duldde in Floortje's leven geen andere maatsta ven, dan die van haarzelf. 0 FLOORTJE'S moeder hield er om trent standsverschillen b.v. uitge sproken ideeën op na. Ze had Floortje een of ander betoog in de reden viel streng verboden, met een bepaald kind om te gaan, van wie ze wist, dat het bij haar dochtertje in de klas zat, om dat het milieu waaruit dat kind kwam, haar niet geschikt voorkwam. Toen ze Floortje op een dag dan ook stevig gearmd met het bewuste meisje uit school zag komen, zei ze op een diep verwijtende toon. „Maar kindje heb ik je niet gezegd, je nooit met dat kind in te laten? Dat is geen gezelschap voor jou". „Maar juf zegt", riep Floor tje, „dat we juist heel lief voor Stien- tje moeten zijn, omdat ze het thuis niet zo prettig heeft". „Je hebt niet naar juf te luisteren. Je doet wat ik zeg", zei moeder boos. Hiermee was het conflict in Floortje's leven geboren. Instinctief voelde ze, dat juf hierin gelijk had. Ze wilde ook lief voor Stientje zijn, want Stientje was arm en had nooit leuke kleertjes aan. Maar dan zou ze moeder ongehoorzaam moeten zijn Ze heeft haar benarde hartje uitge stort, niet bij moeder, die boos tegen haar deed en bij wie ze voelde hier mee niet aan te hoeven komen; maar bij juf, die altijd geduldig was. De ver standige juffrouw is met moeder gaan praten. En gelukkig werd toen ook moeder verstandig. Ze begreep, dat juf geen rivale was, maar dat ze in haar een bondgenote moest zien, die rnet haar wilde samenwerken voor Floor tje's heil. MARCELLE. (Nadruk verboden.) Bonen en erwten, welko me afwisseling op het the ma aardappelen, vlees en groente. Het is met de peul vruchten maar vreemd ge steld: ze worden wel als groente beschouwd, maar wat de voedingswaarde be treft staan ze het dichtst bij vlees en aardappelen. Zij kunnen zelfs een van deze of ook beide in het menu ver vangen. In een peulvruchtenmaaltijd kunt u dus al naar het u goed dunkt het vlees of de aardappe len weglaten of alleen maar bo nen of erwten met groente etenDe waarde van zo'n maal tijd wordt groter wanneer u er melk en/of brood, rijst, haver mout e.d. in verwerkt. Geeft u erwten- of bonensoep als hoofd gerecht dan is het een goede gewoonte er melk in te doen of er een paar sneden bruinbrood Nadst de Kernhemse kaas, die als Nederlandse dessertkaas al bekendheid heeft verworven zijn er nu ook nog andere des sertkazen als de Maestro en Bluefort te krijgen waardoor, mede met behulp van de St. Paulin en Mon Chau die er al langer waren, nu een echte kaasdessertschotel met uitslui tend Nederlandse kaassoorten gemaakt kan worden. Want al doen de Goudse en Edammer het daarop ook altijd prima, de zachtere kaassoorten horen in de eerste plaats op de kaasdessertschotel te liggen. Bij de Bluefort en Kernhem se kaas kan men, doordat ze een zeer uitgesproken smaak hebben, beter geen beschuit ge ven daar de beschuit hiervoor te zoet is. Toastjes en crackers zijn daarbij beter op hun plaats. De Mon Chau en Maestro, die veel zachter van smaak zijn kunnen wel met beschuit wor den gecombineerd al komt de fijne kaassmaak op toast o) roggebrood toch beter tot zijn recht. Zo'n feestelijk opgemaakte kaasdessertschotel hoort aan een dineetje na het fruit en voor de koffie te worden gege ven. ZONDAGSla Bohémienne, varkensfilet, Brussels lof. aardappelenbessensap pudding. MAANDAG: Knolraap, gebak ken aardappelen, gehakt; warme broodpudding gort in ae week zetten). DINSDAGGestoofde uien in eiersaus, rijstgort mei ro zijnen. WOENSDAGIrish stew; rijst koekjes (bonen in de week zetten). DONDERDAGSnijbonen met witte bonen, rookworst, bruine boteraardappelen yoghurt. VRIJDAGWitte bonenso,ep; gebakken vis, worteltjes, aardappelpurée, botersaus óf Julianapasteitje. andij vie, aardappelpurée, boter saus. ZATERDAGZuurkoolstamp pot met krabbetjes; fruit. Planten hebben voor hun bestaan voortdurend voedsel nodig, omdat zij ook.steeds stoffen uit hun lichaam verliezen. Er zijn echter tijdperken in het leven van een plant waarin maar zeer weinig stof verloren gaat, nemen we als voorbeeld een boom in dit jaargetijde, de winter. Daar staat tegenover, dat men in deze tijd vrijwel niets bemerkt van levensverschijnselen. Wanneer het leven zichtbaar is, verliest de plant echter levens stoffen en is er dus nieuwe aanvoer nodig. Deze aanvoer nu en het verwerken van deze nieuwe stof wordt over het algemeen voeding genoemd. Planten nemen gewoonlijk slechts op twee manieren voedsel tot zich, n.I. uit de grond door middel van de wortels en uit de lucht door middel van de bladeren. Deze voedingsstoffen zijn niet dezelfde. WAT IS ER NODIG? Uit de grond worden slechts vloeistoffen en daar in opgeloste vaste stoffen opgenomen. Van de vloei stoffen is verreweg 't mees te water. Uit de lucht neemt de plant slechts gasvormig voedsel tot zich. Dit gasvor mig voedsel is een bestand deel van de atmosfeer en komt daarin in zeer geringe hoeveelheden voor. Door de grote uitgestrektheid van de dampkring is er voor de plantenwereld toch voldoen de. Opraken kan deze hoe veelheid niet, omdat op an dere wijze steeds weer be standdelen in de atmosfeer worden ingebracht. R EC EP TEN: SLA BOHÉMIENNE 500 g gare aardappelen200 g metworst of salami, 200 g kaas, 2 grote augurken, 1 appel, mayonaise. De aardappelen, worst, kaas, augurken en appel in kleine stukjes hakken en garneren met tomaat, hard gekookt ei. augurkjes en mayonaise. Tot slot de sla fiog bestrooien met wat fijngehakte peterselie. JULIANAPASTEITJE Blokjes oud brood (3 cm dik, 5 cm breed en 7 cm lang) van boven een rechthoekige inker ving geven en daarna aan alle kanten in boter goudbruin bak ken. Het ingesneden kapje eraf lichten en de broodjes voorzich tig uithollen. De pasteitjes vul len met een kaasragout (zie re cept 20), het kapje er weer op leggen en het gerecht heet op dienen. Dit gas draagt de naam koolzuur, en is hetzelfde dat in spuitwater en bier voor komt. Door de uiterst fijne en vele kleine openingen die in de buitenste laag van de bladeren aanwezig zijn, kan lucht en dus ook koolzuur in het binnenste van de blade ren doordringen. In kleurloze cellen van de plant (de amy- loplasten) wordt door foto synthese uit koolzuur en water het zetmeel gevormd en daaruit ontstaan weer de vele andere stoffen, die het plantenlichaam nodig heeft. De bladeren kunnen de voornaamste voedingsorga nen der plant genoemd wor den. Als een plant door ziekte van haar bladeren wordt beroofd, zal zij ster ven, omdat zij dan een zeker soort noodzakelijk voedsel most ontberen. De plantencellen alleen zijn ook nog niet bij machte de vereniging van koolzuur en water te bewerken, zij moeten nj. door het zon licht worden beschenen, zo dat een groene plant die voortdurend donker wordt gehouden ook zal sterven. Bovendisn verliezen de bla deren in dat geval al heel gauw hun eroene kleur. Ze beginnen geel te worden, een voorbode van het afvallen. DE KLEURSTOF Bekijkt u eens een krop sla, de delen hiervan die nooit aan het licht worden blootgesteld zullen geen greene kleur krijgen. Het licht is ook noodzake lijk voor de vorn.ing en in standhouding van de groene kleurstof. Uit het boven staande blijkt dus, dat een plant water en lucht nodig heeft voor haar voeding, dat ze in de eerste plaats zon licht, nodig heeft voor de vorming van de groene kleur stof, ten tweede nogmaals het licht, omdat de groene kleurstof met. dat licht de voedingsmiddelen in zetmeel moet omzetten. Wij schreven hierboven reeds, dat de plant uit de grond alleen vloeistoffen op neemt. Dat kan zij doen. om dat de wortelharen zich zeer dicht tegen de kleinste aarddeeltjes aanleggen, en zodoende gelegenheid vin den het in de grond aanwe zige water, met de daarin zich bevindende vele opge loste stoffen, op te zuigen. Deze vloeistof wordt zelfs met enige kracht in de plant omhoog gedreven. De plant kan de opgeloste stoffen heel goed gebruiken om er andere voor haar noodzake lijke stoffen uit te maken, en het water wordt ten dele gebruikt voor de vereniging met het koolzuur, zoals bo ven reeds werd omschreven. Nu zult u ook begrijpen hoe het komt dat het land uitgeput raakt als jaren achtereen dezelfde planten soort op hetzelfde stuk grond steeds dezelfde stof fen uit de aarde opneemt. Doelmatige bemesting kan er voor zorgen, dat die stof fen wederom in de grond worden gebracht. of roggebrood bij te geven. Wilt u nog een toetje na de soep, dan voldoet een gebakken ge recht heel goed (gebakken grut ten, pannekoek of drie-in-de- pan) of een beschuit met kaas. Na een steviger peulvruchten maaltijd kunt u pap, vla of een ander melktoetje kiezen. Welke groente bij de bonen en erwten? ie Kies bij erwten eens als groentewortelen, knol raap, prei, knolselderij of schorseneren ie bij witte bonen: wortelen, bieten, spinazie of snij- of sperciebonen uit blik of diepvries ie bij bruine bonen of capu- cijners kunt u uien, bie ten of knolraap nemen, terwijl een rauw groente- slaatje bij iedere peul vruchtensoort past. Vooral met stevige bonen- of erwtensoorten is een vrij slap pe purée van aardappelen heel smakelijk. Ook erg gemakkelijk wanneer u weinig of geen jus hebt. Peulvruchten kunnen ge bruikt worden in een stamppot of stoofschotel, b.v.stamppot rauwe andijvie met bruine bo nen zuurkoolstamppot met bruine of witte bonen: stamp pot boeren- of groene kool met spliterwten; hutspot met witte bonen. t U kunt de bonen niet mee- stampen, maar ze, nadat de „pot" gestampt is, erdoor roe ren. Wilt u wèl samen stampen, zorg er dan voor, dat het ge recht niet te droog is. Recepten voor 4 personen Groene erwtenschotel 12 kg niet stukkojsende erw ten, 200 g mager rookspek, een flinke ui, 4 eetlepels bruine basterdsuiker, 1 eet lepel mosterd, zout, 1 eet lepel tomatenketchup, pe per. De erwten uitzoeken en een nacht weken in ruim water. De erwten opzetten in het weekwa- ter en in ongeveer 1U uur gaar laten worden. Halverwege de kooktijd zout toevoegen. De ui schoonmaken en snipperen, het spek in dob belsteentjes snijden. De erwten afgieten. De ui en het spek er door mengen. De mosterd aan roeren met ongeveer IV: dl erw- tennat. De tomatenketchup, suiker en wat peper eraan toe voegen. Dit mengsel over de erwten schenken. De erwten nog ongeveer 3 kwartier zach tjes verwarmen. Dit gerecht kan ook van wit te of bruine bonen worden be reid. Mannequin Maggi Clarisse toont een tweedelige pyama, een produkt van de Franse industrie. Het nachtgewaad, dat is ontworpen door Bomier, is gemaakt van 30 denier witte nylon, bedrukt met blauwe bloemen. Bonen in een gebonden bouillonsaug kg niet stukkokende wit te of bruine bonen, V: liter bouillon van vlees of een bouillonblokje, 40 g (7 eet lepels) bloem, desgewenst peper, tijm, kerrie. De bonen uitzoeken en een nacht in ruim water weken. De bonen opzetten in het weekwa- ter en gaarkoken in ongeveer lli uur. Halverwege de kook tijd zout toevoegen. Voor de saus de boter of mar garine smelten. De bloem er door roeren en bij scheutjes tegelijk onder roeren de bouil lon toevoegen. De saus steeds even aan de kook brengen alvo rens opnieuw bouillon erbij te schenken. Desgewenst tijm, pe- ver en/of kerrie toevoegen en de saus ongeveer 10 minuten laten trekken. De bonen erdoor scheppen. Een rest bonennat kunt u verwerken tot soep door het nat te binden met door de zeef gewreven gare bonen of aard appelen of met bloem of rauw geraspte aardappelen Als vul sel kunnen bonen, soepgroente, balletjes gehakt, stukjes worst of dobbelsteentjes gebakken brood dienst doen. Wilt u de smaak van de soep verder variëren, grijp dan ge rust naar tomatenpurée of pit tige geraspte kaas. Van bruine bonensoep kan 'n klein scheutje pikante saus wat bijzonders maken. Dit is „Galway Grey" een nieuwe creatie voor het komende voorjaar uit de collectie van de Ierse ont werper Raymond Kenna. Het jurkje en de bijbeho rende sjaal met brede fran- jerand, zijn van lichtgrijze tweed. Model Dordthy Brew ster toonde het model op een show in Dublin. Oppervlakkig beschouwd zal men zeggenis er nu zoveel te vertellen over waswater? Toch is dit wel zo, want het is noodzakelijk te we- ten of het beschikbare wa- ter al dan niet geschikt is voor de was. ALGEMENE EISEN Waswater moet niet alleen helder en kleurloos zien, maar ook moet het geurloos zijn. Het moet voorts vrij zijn van scha delijke bestanddelen en van bacteriën. Het is niet zo, dat water dat wel geschikt is voor drinkwater, ook zonder meer geschikt is voor waswater. KALKHOUDEND WATER Er bestaat water, dat door een kalkhoudende bodem is ge zakt en dat, wanneer het wordt opgepompt, opgeloste kalkver- bindingen bevat. Deze stoffen verbinden zich met de zeep tot de z.g. kalkzeep en bezitten derhalve allerlei onaangename eigenschappen. Dit water schuimt niet, reinigt niet, kleeft en hecht zich daardoor aan het goed vast. Op de duur krijgt u daardoor grauw wasgoed en 't zorgt er voor dat uw wasgoed een nare lucht krijgt. KALKZEEPVORMING De eerste zeep die tot sop ge klopt wordt, wordt door de kalk gebruikt voor kalkzeepvor- ming en pas als alle kalk ge bonden is, kan de rest van de zeep gaan schuimen. Kalkhou- dend water is dus onzuinig, het wordt hard water genoemd. BALKVERBINDINGEN VERWIJDEREN Kalkverbindingen moeten dus verwijderd worden of onge schikt gemaakt worden om zeep aan zich te trekken. I TIJDELIJKE HARDHEID Tijdelijke hardheid kan ver wijderd worden door koken, de kalkzouten zetten zich dan af als ketelsteen (waarover ook zoveel geklaagd wordt), 1 BLIJVENDE HARDHEID Dit is een andere soort hard heid. Door koken kan deze hardheid niet verwijderd wor den, maar hiervoor is nodig dat er soda of borax aan toegevoegd wordt. Deze stoffen moeten al tijd enige tijd inwerken en voorts moet u voorzichtig zijn met het afschenken, omdat de gevormde neerslag niet mee ge schonken mag worden. HOEVEELHEID SODA Het afmeten van de hoeveel heid soda of borax is erg ver schillend en daarom komt er in de huishouding niet veel van terecht. Bovendien kan over maat schade veroorzaken voor al aan wol, zijde en kunstzijde. WAARMEDE TE WASSEN? Omdat in Nederland veel hard water voorkomt, moet u dus uw toevlucht nemen tot een geschikt wasmiddel. Dit wasmiddel moet ongevoelig zijn voor kalk, voor zuren en moet goed oplosbaar zijn. Dit alles vindt u veelal in de moderne synthetische wasmiddelenze zijn niet alkalisch en dus uiter mate geschikt voor wol, zijde en kunstzijde. I (Nadruk verboden.) Mooie modellen Nieuwstraat 14 - Tel. 2284 - Terneuzen

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1960 | | pagina 7