[/ooe de (/eeuw WOMEN IS SEN KUNST KECEPTEN 912 enu r voor de feestdagen VULPENREPARATIE Wetenswaardigheden van overal Geriefelijkheid en sfeer spelen een rol van betekenis ABONNEMENTEN Teddy moet naar B, L. O.-school de U KUNT NIET ALLES WETEN Zaterdag 12 december 1959 DE VRIJE ZEEUW Pagina 7 WIJ mensen zijn wat teer van bouw en daarom is het nood- zakelijk een dak boven het hoofd te hebben. Eerst kropen we in een hol, toen kwamen de hutjes en nu hebben wê een huis om in te wonen. Wonen is dus een noodzakelijkheid, maar geriefelijk wonen is een kunst. Misschien denkt u, dat die kunst alleen kan worden bedreven als men naar hartelust kan kopen waar men zin in heeft, maar dit is toch niet helemaal juist. De kunst van het wonen schuilt niet in een groot huis, in dure ameublementen en kostbare stoffen, maar in het bewust wonen. Anders gezegd: U moet zich niet aanpassen bij de ruimte en huisinrichting die u hebt, maar u moet de omstandigheden voor uw manier van wonen geschikt maken en om dit te bereiken, is het alleen maar nodig, dat u zich afvraagt hóe u eigenlijk woont. Een paar voorbeelden. Als de heer des huizes 's avonds thuis komt en een ogenblikje heerlijk rustig wil gaan zitten om wat naar de radio te luisteren of om z'n krantje te lezen, moet het niet nodig zijn eerst een stoel te verzetten en een lange wande ling door de kamer de maken om de radio aan te zetten en de krant ergens uit een kast op te diepen. En als dan de koffie op tafel staat is het beslist on gemakkelijk als papa half over eind moet komen om z'n kopje in handen te krijgen. Staat het asbakje bij de hand zodat niet eerst een waarschuwing moet klinken als de aspil griezelig lang is geworden? Als u op een regenachtige avond visite krijgt, moeten uw gasten dan netjes op hun beurt wachten om de bezoekers in een paar seconden binnen te loodsen? Is de spie gel in uw gang goed verlicht zodat de dames hun glimmende neusjes zorgzaam kunnen mat teren? Zo moet u zich eens heel goed gaan afvragen of uw huis wer kelijk geriefelijk is en niet al leen voor uzelf, maar ook voor uw huisgenoten en vrienden. Misschien kunnen een paar handige bijzettafels naast de lage stoelen het zitje echt com fortabel maken. Probeert u ook eens of een speciale radio- of televisietafel en een flinke tijd- schriftenbak het „mannenhoek- je" meer comfort kunnen ge ven. Gaat u eens precies na wat u allemaal moet doen om 's middags gezellig een kopje thee te schenken. Zou het niet veel gemakkelijker zijn een han dige serveerwagen of een com binatiekastje met theeklep te gebruiken dan telkens maar weer naar de keuken te moeten lopen? Als u eens wat wilt naaien of eindelijk de moed kunt vinden om die vervelende sokken te stoppen, moet u dan eerst uit allerlei hoekjes en gaatjes de spullen bij elkaar gaan zoeken of hebt u een han dig naaimeubel naast uw ge makkelijke stoel staan? 0 Zo kunnen we tientallen din gen noemen, die in werkelijk heid het gerief van uw huis be palen. Het aanpassen van uw huisinrichting aan uw manier van wonen geeft een persoonlij ke sfeer en bepaalt in hoeverre u geslaagd bent in de kunst van het wonen. Elke woninginrich ting heeft de middelen oui dit aanpassen mogelijk te maken, maar u moet het zelf deen. Jonge mensen die denken, dat het voldoende is om een paar erg dure ameublementen te ko pen, vergeten dat zo'n ameuble ment slechts een basis is om op voort te bouwen. Tiet allerbeste bankstel is op zichzelf nog geen garantie voor voldoende com fort. want dit meubelgroepje moet door opstelling en aanvul ling passend worden gemaakt voor uw manier van wonen. En dit geldt voor alle meubels in uw huis. Denkt u vooral niet dat de kunst van het wonen be- list ultra moderne meubeltjes en van die rare abstracte stof jes vraagt. Het echte comfort en de werkelijke gezelligheid zijn in wezen niet afhankelijk van stijlen en opvattingen. Onze bedoeling is dan ook alleen uw aandacht er op te vestigen, hoe door het bewust wonen èlk in terieur kan worden aangepast bij uw persoonlijke verlangens. 0 Het is natuurlijk best moge lijk. dat u na een grondige be studering van uw manier van wonen een hele waslijst met veranderingen en aanvullingen krijgt. Laat u zich hierdoor vooral niet afschrikken, want er is niets zo prettig dan het stuk voor stuk afwerken van de pun ten die u hebt opgeschreven. Als u telkens iets verandert of zo nu en dan iets bijkoopt, blijft u bewust bezig met uw interieur en daar gaat het juist om. Een huisinrichting is net als een tuin, u moet er steeds wat aan doen, anders wordt het heel gauw een wildernis. Het is na tuurlijk uitstekend en ook nood zakelijk, dat meubels, vloerbe dekking en gordijnen goed wor- ii onderhouden, maar geriefe- :kheid is minstens even be- vgrijk. Een man stelt zeker et meeste prijs op geriefelijk- "id. En daarom is het zo ge- enst het thuis behaaglijk en gezellig te maken. 0 Zo nu en dan moeten de gro tere stukken worden vernieuwd en dan hebt u de kans om desnoods de sfeer in uw huis te veranderen en dit is ook belang rijk. want die sfeer moet met uw persoonlijkheid harmo niëren. Misschien hebt u vroe ger een stoffering gekocht, die toen wel met uw smaak over eenkwam. maar die nu gaat ver velen omdat u zelf anders bent I van het wonen. geworden. Mogelijk kunnen wat andere kleuren hierin verande ring brengen. Probeert u het eens met een nieuw gordijntje, een ander overtrek op de stoe len of een aardig los kleedje. Soms kan een enkele verande ring uw kamer een geheel ander karakter geven, dat beter aan sluit bij uw tgenwoordige smaak. Ook dit is een punt, dat de kunst van het wonen be paalt. Dus niet alleen de gerie felijkheid. maar ook de sfeer spelen hierbij een rol van be tekenis. 0 'We zijn het met u eens, dat het compleet inrichten van een huis een kostbare liefhebberij is, maar hebt u al eens overwo gen om jaarlijks een bedrag hiervoor uit te trekken? Het doet er niet toe hoe groet dit bedrag is, als u het maar elk jaar reserveert. U moet niet wachten tot de veren onder uit de stoel hangen en de kat strui kelt over het gat in het kleed want dan komt u ineens voor een grote uitgave te staan. Onze welgemeende raad is dan ook: woon dagelijks bewust, maak een plan dat u past en voordat u het weet, beoefent u de kunst klassieke pakje MANTELPAKJES mogen zich door de jaren heen in een bui tengewone belangstelling ver heugen en dat is ook begrijpe lijk, want ze hébben bijzonder* eigenschappen. Het mantelpakje is een costuum dat de draagster verschillende verschijningsvormen biedt. Ze kan het rokje alleen gebruiken met een willekeurige blouse of bij een sportieve jumper. Ze kan het jasje los gebruiken en ze kan het geheel benutten. In de mantelpakjes vinden we diverse modellen en dat is be grijpelijk omdat dergelijke pak jes zich bijzonder goed lenen om er de fantasie van de ont werper op uit te leven. Ons model toont een mantel- oakje in anthracietgrijs kamga- en, dus zeer geschikt voor het koude seizoen. 3oven een gladde rok wordt 'n /itte jumper gedragen met Hoog boordje. Het jasje heeft iriekwartmouwen en is niet ge tailleerd. Het bijzondere is, dat we aan het jasje geen kraag inden. De hals loopt in V- vorm en is zonder kraag keurig afgewerkt. Zo'n eenvoudig model in een stijlvolle stof uitgevoerd i« chique, vooral wanneer daar 'n opvallend hoedje bij gedragen wordt, zoals ons model doet. Het is een tulbandmodel van witte zijde en het accentueert de stijl van het pakje. Zo'n hoofddeksel geeft iets statigs. Het geheel gecompleteerd met keurige handschoenen en schoe nen in passende tint geeft de draagster persoonlijkheid. 'Nadruk verboden). Er ontstaan wel eens moei lijkheden met vulpenhouders. De ene lekt, een andere geeft inkt genoeg enz. Het is "niet altijd nodig deze ter reparatie te geven aan de vakman. In vele gevallen kunnen we ons zelf redden of de narigheid voorkomen. Allereerst dienen we echter te weten hoe dit schrijfgerei in elkaar zit. Al wijkt het ene systeem af van het andere, in wezen komt het toch op het zelfde neer. We weten wèllicht allemaal dat er behalve de pen een inktgeleider is, en zakje waarin de inkt wordt opgezogen. In de dop zitten een paar klein gratjes. Deze zijn daar niet voor niets aangebracht, het spreekt dus van zelf, dat deze gaatjes open moeten blij ven. Wordt een pen vaak ge bruikt door iemand wiens handen niet geheel schoon zijn, b.v. schoolkinderen, dan gaan die gaatjes dicht zitten. Als dan de dop eraf gedraaid wordt, ontstaat er in de dop een luchverdunning, die als een zuigpompje werkt en inkt uit het inktzakje door de inkt- geleider via de pen in de hou der pompt. Het gevolg hiervan is dat er inktvlekken komen op de handen en kleren. We kunnen dit voorkomen, door af en toe deze gaatjes eens met een speld goed open te maken. Het is een klein werkje! DE INKTGELEIDER Onder de al dan niet gouden pen bespeurt men een stukje eboniet of ander materiaal, dat is de e.g. inktgeleider. Be grijpelijk is het, dat dit gelei- dertje af en toe ook eens schoongemaakt moet worden, want als stof zich vermengt met inkt kan dit er de oorzaak van zijn, dat de inkt niet goed meer vloeien kan. Dus zal de ze geleider eens schoonge maakt moeten worden, maar om dat goed te kunnen doen, moet de pen er uit. Hiermede moeten we erg voorzichtig zijn, want een pen is gauw verbo gen en als dit het geval is, is hij vrijwel waardeloos gewor den. De pen en dat ebonieten staafje zijn bevestigd in de huls. De vakman heeft hier voor een speciaal tangetje, wij niet, dus moeten we deze de len op een andere manier los maken. We binden om het ebo nieten houdertje een stukje doek en nemen nu een tan- HANDIGE HANDEN getje, indien aanwezig met holle bek. Hiermede klemmen we het houdertje vast en pro beren door voorzichtig heen en weer te draaien dit onder deel dat met een deftige naam „section" genoemd wordt, voorzichtig los 'te schroeven, of te wringen. HET ZAKJE Ais dit lukt, komt meteen de inkt.zak te voorschijn. Ook deze moet van het houdertje worden verwijderd. Is het zakje nog goed dan doen we het zeer voorzichti, is het reèas defect, dan kunnen we het mes nemen en het zakje er af snijden, waarna het overblijfsel op het houdertje Cevt. in benzine) wordt afge weekt. Het oppervlak van het kleine stukje eboniet moet nu goed schoon gemaakt worden. Dan zetten we het nieuwe zakje er op, waarvoor we onze toevlucht nemen tot een tube plakmiddel. Dat inzetten van het hou dertje met het daaraan ge plakte zakje moet voorzichtig geschieden, want in de huls zit immers een veertje of dgl., waarmede het inktzakje plat gedrukt wordt, als we de pen willen vullen. HET VULLEN Over vullen gesprokenmet ingedrukte of juist uitgetrok ken knop houden we de pen- nehnuder enige ogenblikken in de inkt, dan later, we veer of knopje langzaam opkomen, waardoor het zakje uitzet en de inkt opzuigt. We houden ae pen na deze handeling nog even in de inkt, omdat het zakje niet ineens geheel gevuld is; dit gaat n.l. langzaam. Nu verwijderen we de overtollige inkt en de pen is weer klaar voor het gebruik. Het verdient aanbeveling zoveel mogelijk dezelfde soort inkt te gebruikengebruiken we n.l. dan eens deze soort (kleur) dan weer die, dan raakt de pen gauw verstopt, Ook moet steeds goede kwali teit vulpeninkt gebruikt wor den, deze is er n.l. speciaal voor gemaakt. Verschillende soorten inkt zijn gemaakt van evenzovele scheikundige sa menstellingen en de ene soort inkt laat meer aanwas achter dan een andere. Naast deze vrij grondige schoonmaak van de pen var- dient het aanbeveling het zakje af en toe inwendig te reinigen door enige keren water met een druppeltje azijn op te zuigen en weer uit te spuiten, dat neemt veel onge rechtigheden weg. Goed het water er uit slaan en daarna weer vullen op de bovenom schreven wijze. (Nadruk verboden.) N.V. *'a P. J. v. d. SANDE Wanneer u met de feestdagen een dineetje geeft, moet u er even om denken, dat een koud voorgerecht (slaatje, halve grapefruit, toost met paling of sardinessteeds vóór de soep wordt opgediend. Wilt u een warm gerechtje vooraf geven, b.v. een pasteitje of croquet, dan komt dit na de soep. De ragout-sterren, waarvan we u het recept geven, kunt u aan de warme maaltijd geven of als extra hapje bij de koffie tafel. Ragout sterren (4 stuks) 150 gram kalfspoelet of 350 gram kippepoelet met been, zout (een stukje ui), foelie, tijm, 30 gram (3 eetlepels) boter of margarine, 30 gram (5 eetlepels) bloem, een halve appel, 1 theelepel kerrie (peper of noot muskaat, peterselie), 4 sneetjes brood. Het vlees opzetten met zoveel kokend water, dat het net on derstaat. Zout, ui en kruiden toevoegen en het vlees zachtjes gaarkoken, kalfsvlees in onge veer 12 a uur, kippepoelet in ongeveer V/a a 2 uur. De bouil lon zeven, het vlees klein snij den. De boter of margarine smelten, de kerrie toevoegen en er even in bakken. De bloem erdoor roeren en bij scheutjes tegelijk, onder steeds roeren, de bouillon toevoegen. Pas op nieuw bouillon toevoegen, wan neer de vorige hoeveelheid aan de kook is gekomen. Het vlees door de saus mengen en deze desgewenst op smaak afmaken met peper of nootmuskaat. De ragout nog een kwartiertje zachtjes verwarmen. De appel schoonmaken en in kleine stuk jes snijden. De appelstukjes door het vleesmengsel roeren. De sneetjes brood stervormig uitsteken met een koeksteker of borstplaatvorm of om een ster van karton uitsnijden. Het brood in de koekepan bruin bakken of vlak voor het gebruik aan weerszijden roosteren. (Zeer fijn gesneden peterselie door de ragout mengen en) de ragout over de broodsterren verdelen. Ananas-roompudding (8 pers.) Een blikje ananas van onge veer 225 gram, 12 gram 6 blaad jes) gelatine, '4 liter slagroom, 3 eiwitten, ongeveer 50 gram (5 eetlepels) suiker, citroensap, 50 gram rode geconfijte kersjes. De puddingvorm zeer dun invet ten met olie en omgekeerd wegzetten. De galatine een kwartiertje we- if CONSERVEBLIKKEN IN TWEE DELEN Verscheidene Amerikaanse con- servenfabrieken verpakken hun produkten sedert enige tijd in tweedelige blikken. Het grootste van beide delen bevat het eigen lijke gerecht, terwijl het kleinste gevuld is met de kruiderijen en andere ingrediënten, die men voor het bereiden van 't gerecht nodig heeft. VERSE BRAADKIPPEN HEET VERPAKT Volgens een in Engeland gevon den methode is het mogelijk pas gebraden kippen drie uren lang warm te houden. De huisvrouw wordt daardoor de moeite be spaard het door de detailhande laar pasgebraden gevogelte voor het opdienen nog ens te war men. De braadkippen worden ver pakt in zakken van polyethyleen, die door een isolerende papieren zak worden omsloten. ik PERMANENT WATER DICHTE REGENKLEDING Een nieuw procédé tot het wa terdicht maken van regenkle ding is door een Engelse onder neming gevonden en ingevoerd. Door behandeling met een vocht- afstotend chemisch preparaat, dat tot in de onderste vezels van de weefsels doordringt, worden de stoffen niet alleen permanent en voor 100 °o vochtafstotend, maar ook olie- of vetvlekken laten zich gemakkelijk verwijde ren. Na chemische reiniging be hoeft men dergelijke stoffen nief opnieuw waterdicht te maken. BROODVERPAKKING MET TREK SLUITING In de Verenigde Staten bracht een firma gesneden broden in de handel, waarvan de plastic ver pakking aan het ene uiteinde van een treksluiting is voorzien. De sneden brood kunnen één voor één uit deze hygiënische en tegen uitdrogen beschermende verpak king worden genomen. Omdat de verpakking zelf intact blijft, zal een restant ook de volgende dag nog bruikbaar zijn. if STRIJKLICHT IN WISSELENDE KLEUREN Engeland beschikt over een nieuwe verlichtingstechniek. Strijklicht kaïji daardoor met afstandbediening van kleur worden veranderd. Men hoopt met de nieuwe vinding van wis selende kleureffecten een ver nieuwing op verlichtingsgebied te kunnen bewerkstelligen. if WASMIDDEL MET VER PAKKING IN HET WATER Een Amerikaanse firma kwam op de gedachte, het doseren van de hoeveelheid van eee, bepaald wasmiddel te vergemakkelijken door het middel te verpakken in een zak van in water oplossende kunststof. Het wasmiddel wordt geleverd in pakken, die 12 oplos bare zakjes bevatten. De huis vrouw doet één van de zakjes, bestemd voor een normale hoe veelheid sop, in het water, de verpakking last dadelijk op en de was kan beginnen. ken in ruim koud water. De ana nas laten uitlekken. Het ananas sap aan de kopk brengen. De gelatine uitknijpen "en van het vuur af in het sap oplossen. De suiker eveneens erdoor roeren tot hij geheel opgelost is. De vloeistof laten afkoelen. De room en de eiwitten stijf kloppen. De ananas en de ge confijte vruchtjes op enkele na klein snijden. Wanneer het vruchtesap drillig begint te worden, dit sap. het grootste deel van de room, de eiwitten, ananas en gesneden geconfijte vruchtjes door elkaar scheppen, zodat de stukjes fruit er gelijk matig in verdeeld zijn. De pud dingmassa op smaak afmaken met citroensap. De pudding massa in de vorm overdoen. De pudding keren wanneer hij ge heel stijf is en garneren met de achtergehouden stijfgeslagen room en geconfijte vruchtjes. Desgewenst waaierwafeltjes er bij geven. Hartige soesjes (ongeveer 30 st.) Deze kunnen in frituurvet of in de oven worden gebakken; de in vet gebakken soesjes zijn croquant. 25 gram (2Va eetlepel) boter of margarine, 1 dl water, 50 gram (5 eetlepels) bloem, 2 eieren, 50 gram magere ham, zout, peper. Het water met zout en de bo ter of margarine aan de kook brengen. Alle bloem ineens toevoegen en roeren tot een gladde massa is verkregen. Meteen van het vuur af één voor één de eieren door de deegbal roeren. Het tweede ei pas toe voegen wanneer het eerste ge heel in het deeg is opgenomen. De ham fijnsnijden en met de kaas door het deeg roeren. Voor het bakken in frituurvet of olie: Kort voor het gebruik het vet of de olie warm maar niet heet laten worden. Het deeg bij le peltjes tegelijk in het vet laten glijden en de soesjes lichtbruin bakken. De soesjes uit het vet nemen en laten uitdruipen. De soesjes bij voorkeur warm op dienen. Voor het bakken in de oven: Het deeg met behulp van twee theelepels op een ingevet bak blik leggen met een paar cm tussenruimte. De soesjes in een matig warme over (150' C) lichtbruin en gaar bakken. De eerste vijf minuten de oven deur niet openen. De soesjes even laten afkoelen alvorens ze uit de oven te nemen. Met Tedje gaat het niet goed op school. Ze zit nu een paar maanden in de eerste klas, maar haar kleine hersentjes kun nen de leerstof niet bevatten. Op een dag vindt het hoofd van de school het nodig, moeder bij zich te laten komen. Voor zichtig legt hij haar uit, hoe de zaken staan. Tedje is niet op haar plaats op een gewone lagere school. Het gaat net iets boven haar bevattingsvermogen; ze kan zich niet concentreren; wordt voort durend afgeleid in de klas. Het zou voor Tedje beter zijn, als ze bijzonder onder wijs ontving. Als moeder voelt, welke kant het op gaat, staat ze meteen op haar achterste benen. Ze is hevig agressief en vraagt op diep gebelgde toon, of haar kind soms voor een idioot aangezien wordt. Tedje is altijd een heel normaal kind geweest. Een pienter kind zelfs. Ze hoeft bij geen ander onder te doen. Wat denkt het schoolhoofd wel. dat zij zich hier in haar kind laat staan beledigen? Alle kinderen zijn speels, het eerste leerjaar. En laót ze eens een keer blijven zitten, wat dan nog? Dat komt in de beste families voor. Maar haar kind naar een b. 1. o. school, dót nóóit! Ze zal het voor kennisgeving aannemen. ALS HET NU NODIG IS Geduldig tracht het hoofd de boze moeder aan het verstand te brengen, dat OPVOEDING een b. 1. o. school geen inrichting voor imbecielen is, maar eenvoudig een school voor kinderen, die om de een of andere reden bijzonder onderwijs nodig hebben. Het is béter voor haar kind. Het niet- mee-kunnen-komen wordt een kwelling, die in een minderwaardigheidscomplex zou kunnen overgaan, waar het kind ook later nog onder gebukt kan blijven gaan. Moeder is voor geen rede vatbaar. Zc kijkt, of het hoofd haar de grootst moge lijke krenking heeft aangedaan. „Enfin, dwingen kan ik u natuurlijk niet", besluit hij. „Bespreekt u het eens met uw man". VALSE SCHAAMTE Dat doet moeder ook. Maar niet, om met vader te overleggen, wat ze in het belang van Tedje moeten doen. Nee, en kel om nog eens lucht te geven aan haar diepe verontwaardiging over wat die „vent" haar te kennen heeft durven ge ven. Vader hoort het relaas bezorgd aan. „We zouden toch eens naar zo'n school kunnen informeren", oppert hij tenslotte voorzichtig. „Als 't nu toch voor Tedje's bestwil is". „Begin jij ook al", stuift moeder op, „wat denken jullie wel! Mijn kind naar een b. 1. o. school'. Nooit van mijn leven. Zeker om erop aangekeken te worden door de mensen! Wat zou ik moeten zeg gen, als ze vroegen, waarom Tedje niet op de gewone school kan blijven?" Zoals Tedje's moeder zjjn er velen helaas. Hun eigen ijdelheid zit hun hoger dan het welzijn van hun kind. Valse schaamte verbiedt hun, te doen, wat voor het kind de aangewezen weg is. En wie er onder lijdt, is het weerloze land, dat gedwongen wordt tot prestaties die hij niet leveren kan. Geplaatst in 'n situatie, die boven zijn vermogen ligt, kunnen zioh eomplexen gaan ontwikkelen, waar onder het kind zijn levenlang gehukt gaat. Ouders, bespóart dit uw kind. Laat liefde uw gids zijn m laat u niet verblin den door verkeerd gerichte ijdelheid. Een tégen uw kind gerichte persoonlijke ijdelheid. MARCELLE. (Nadruk verboden)'. Bij de groenteman kan men affiches tegenkomen met de raadgeving in december vaker sla te eten. Er is inderdaad veel sla te krijgen die bovendien niet duur is, een heel verschil dus met vorige jaren toen het nog werkelijk een tref was wanneer men met de feestdagen ter gar nering van de feestschotels een behoorlijk kropje sla op de kop kon tikken. Maak dus van de gelegenheid gebruik, koop sla en doe er ditmaal eens wat gefruite ui en snippertjes appel door. U hebt dan weer eens iets heel anders! ZONDAG: Toastjes met kaas- boter; varkenshaasje, spruit jes, aardappelen; grapefruit. MAANDAGKoud vlees, krop sla, gebakken aardappelen; wentelteefjes met vruchten- sapsaus. DINSDAG: Stoofschotel prei met kaas; warme griesmeel pudding. WOENSDAG: Andijvie, aardap pelen, gehaktsaus; yoghurt met geraspte appel. (Witte bonen in de week zetten.) DONDERDAGRoerei, witte bonen, tomatensaus, aardap- pelenpuréekoffievla. (Even tueel stokvis weken.) VRIJDAG: Stokvisschotel met rijst en uien öf goulash, wit lof sla, rijst; karnemelkpud- ding. ZATERDAG: Stamppot boeren kool met worst; fruit. RECEPTEN: KARNEMELKPUDDING y4 l. karnemelk, sap van 2 citroenen, geraspte schil van 1 citroen, 200 gram suiker, 30 gram gelatine (waarvan 5 gram rode gelatine), 3/4 dl. water De geweekte gelatine en de suiker in het hete water op lossen en door de karnemelk, waaraan het citroensap en de citroenrasp zijn toege voegd, roeren. De massa, zo dra ze drillig gaat worden, in een met water omgespoelde vorm overbrengen. De pud ding keren, desgewenst gar neren met wat slagroom en een geconfijt vruchtje en er een vanillesaus bijgeven. WARME GRIESMEEL PUDDING SO gram griesmeel, 4 dl. Tan de week melk, 40 gram boter, 70 gram suiker, citroenrasp, 3 eieren, 50 gram amandelen of rozij nen. iets zout. De melk aan.de kook bren gen, het griesmeel droog ver mengd met wat suiker erin strooien, een zeer dikke pap ervan koken, de fijn gehakte amandelen of rozijnen, de losgeklopte eidooiers, de bo ter, citroensap, suiker en zout erdoor roeren en tot slot het stijfgeslagen eiwit er voorzichtig doorscheppen. 0 Gebruik zelfplakkend tocht- band voor het tochtvrij maken van uw ramen, deuren enz. Het is gemakkelijk en afdoen de. Het stukje lint, dat u er af moet trekken voordat u het band ergens opplakt, kunt u ook weer gebruiken door een kier in houtwerk dicht te plakken, en even bij te verven. 0 Plak reepjes van 'n fietsband om de wieltjes van rolschaat sen, u hebt dan geluiddem pers, dus minder kabaal. 0 Teddyjasjes maakt men schoon met een papje van magnesia en tetra. (Werken bij open raam). Zodra het jas je droog is dit flink uitklop pen. 0 Haren en stofjes op fluwelen kledingstukken verwijdert men met een reepje schuim- plastic. 0 Vetvlekken op behang ver wijdert men met paSta uit een tube, in de handel verkrijg baar. Met een korst oud wit tebrood lukt het soms ook wel. 0 Vlekken van notedoppen be handelen met warm water en met azijn naspoelen. 0 Oude olievlekken l>ehandelen met 2 delen geest van sal miak en 1 deel terpentijn. Be handeling zonodig herhalen. 0 Veel snoepen en overmatig gebruik van suiker bederven de eetlust, het gebit en de slanke lijn. Weest dus matig. (Nadruk verboden).

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1959 | | pagina 7