[/ooe de (/eeuw
WOMEN IS SEN KUNST
KECEPTEN
912
enu
r
voor de feestdagen
VULPENREPARATIE
Wetenswaardigheden van
overal
Geriefelijkheid en sfeer spelen
een rol van betekenis
ABONNEMENTEN
Teddy moet naar
B, L. O.-school
de
U KUNT
NIET ALLES
WETEN
Zaterdag 12 december 1959
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 7
WIJ mensen zijn wat teer van bouw en daarom is het nood-
zakelijk een dak boven het hoofd te hebben. Eerst kropen
we in een hol, toen kwamen de hutjes en nu hebben wê een
huis om in te wonen. Wonen is dus een noodzakelijkheid,
maar geriefelijk wonen is een kunst.
Misschien denkt u, dat die kunst alleen kan worden
bedreven als men naar hartelust kan kopen waar men zin in
heeft, maar dit is toch niet helemaal juist. De kunst van het
wonen schuilt niet in een groot huis, in dure ameublementen
en kostbare stoffen, maar in het bewust wonen. Anders
gezegd: U moet zich niet aanpassen bij de ruimte en
huisinrichting die u hebt, maar u moet de omstandigheden
voor uw manier van wonen geschikt maken en om dit te
bereiken, is het alleen maar nodig, dat u zich afvraagt hóe u
eigenlijk woont.
Een paar voorbeelden. Als de
heer des huizes 's avonds thuis
komt en een ogenblikje heerlijk
rustig wil gaan zitten om wat
naar de radio te luisteren of om
z'n krantje te lezen, moet het
niet nodig zijn eerst een stoel te
verzetten en een lange wande
ling door de kamer de maken
om de radio aan te zetten en
de krant ergens uit een kast op
te diepen. En als dan de koffie
op tafel staat is het beslist on
gemakkelijk als papa half over
eind moet komen om z'n kopje
in handen te krijgen. Staat het
asbakje bij de hand zodat niet
eerst een waarschuwing moet
klinken als de aspil griezelig
lang is geworden? Als u op een
regenachtige avond visite krijgt,
moeten uw gasten dan netjes
op hun beurt wachten om de
bezoekers in een paar seconden
binnen te loodsen? Is de spie
gel in uw gang goed verlicht
zodat de dames hun glimmende
neusjes zorgzaam kunnen mat
teren?
Zo moet u zich eens heel goed
gaan afvragen of uw huis wer
kelijk geriefelijk is en niet al
leen voor uzelf, maar ook voor
uw huisgenoten en vrienden.
Misschien kunnen een paar
handige bijzettafels naast de
lage stoelen het zitje echt com
fortabel maken. Probeert u ook
eens of een speciale radio- of
televisietafel en een flinke tijd-
schriftenbak het „mannenhoek-
je" meer comfort kunnen ge
ven. Gaat u eens precies na
wat u allemaal moet doen om
's middags gezellig een kopje
thee te schenken. Zou het niet
veel gemakkelijker zijn een han
dige serveerwagen of een com
binatiekastje met theeklep te
gebruiken dan telkens maar
weer naar de keuken te moeten
lopen? Als u eens wat wilt
naaien of eindelijk de moed
kunt vinden om die vervelende
sokken te stoppen, moet u dan
eerst uit allerlei hoekjes en
gaatjes de spullen bij elkaar
gaan zoeken of hebt u een han
dig naaimeubel naast uw ge
makkelijke stoel staan?
0
Zo kunnen we tientallen din
gen noemen, die in werkelijk
heid het gerief van uw huis be
palen. Het aanpassen van uw
huisinrichting aan uw manier
van wonen geeft een persoonlij
ke sfeer en bepaalt in hoeverre
u geslaagd bent in de kunst van
het wonen. Elke woninginrich
ting heeft de middelen oui dit
aanpassen mogelijk te maken,
maar u moet het zelf deen.
Jonge mensen die denken, dat
het voldoende is om een paar
erg dure ameublementen te ko
pen, vergeten dat zo'n ameuble
ment slechts een basis is om op
voort te bouwen. Tiet allerbeste
bankstel is op zichzelf nog geen
garantie voor voldoende com
fort. want dit meubelgroepje
moet door opstelling en aanvul
ling passend worden gemaakt
voor uw manier van wonen. En
dit geldt voor alle meubels in
uw huis. Denkt u vooral niet
dat de kunst van het wonen be-
list ultra moderne meubeltjes
en van die rare abstracte stof
jes vraagt. Het echte comfort
en de werkelijke gezelligheid
zijn in wezen niet afhankelijk
van stijlen en opvattingen. Onze
bedoeling is dan ook alleen uw
aandacht er op te vestigen, hoe
door het bewust wonen èlk in
terieur kan worden aangepast
bij uw persoonlijke verlangens.
0
Het is natuurlijk best moge
lijk. dat u na een grondige be
studering van uw manier van
wonen een hele waslijst met
veranderingen en aanvullingen
krijgt. Laat u zich hierdoor
vooral niet afschrikken, want er
is niets zo prettig dan het stuk
voor stuk afwerken van de pun
ten die u hebt opgeschreven.
Als u telkens iets verandert of
zo nu en dan iets bijkoopt, blijft
u bewust bezig met uw interieur
en daar gaat het juist om. Een
huisinrichting is net als een
tuin, u moet er steeds wat aan
doen, anders wordt het heel
gauw een wildernis. Het is na
tuurlijk uitstekend en ook nood
zakelijk, dat meubels, vloerbe
dekking en gordijnen goed wor-
ii onderhouden, maar geriefe-
:kheid is minstens even be-
vgrijk. Een man stelt zeker
et meeste prijs op geriefelijk-
"id. En daarom is het zo ge-
enst het thuis behaaglijk en
gezellig te maken.
0
Zo nu en dan moeten de gro
tere stukken worden vernieuwd
en dan hebt u de kans om
desnoods de sfeer in uw huis te
veranderen en dit is ook belang
rijk. want die sfeer moet
met uw persoonlijkheid harmo
niëren. Misschien hebt u vroe
ger een stoffering gekocht, die
toen wel met uw smaak over
eenkwam. maar die nu gaat ver
velen omdat u zelf anders bent I van het wonen.
geworden. Mogelijk kunnen wat
andere kleuren hierin verande
ring brengen. Probeert u het
eens met een nieuw gordijntje,
een ander overtrek op de stoe
len of een aardig los kleedje.
Soms kan een enkele verande
ring uw kamer een geheel ander
karakter geven, dat beter aan
sluit bij uw tgenwoordige
smaak. Ook dit is een punt, dat
de kunst van het wonen be
paalt. Dus niet alleen de gerie
felijkheid. maar ook de sfeer
spelen hierbij een rol van be
tekenis.
0
'We zijn het met u eens, dat
het compleet inrichten van een
huis een kostbare liefhebberij
is, maar hebt u al eens overwo
gen om jaarlijks een bedrag
hiervoor uit te trekken? Het
doet er niet toe hoe groet dit
bedrag is, als u het maar elk
jaar reserveert. U moet niet
wachten tot de veren onder uit
de stoel hangen en de kat strui
kelt over het gat in het kleed
want dan komt u ineens voor
een grote uitgave te staan. Onze
welgemeende raad is dan ook:
woon dagelijks bewust, maak
een plan dat u past en voordat
u het weet, beoefent u de kunst
klassieke pakje
MANTELPAKJES mogen zich
door de jaren heen in een bui
tengewone belangstelling ver
heugen en dat is ook begrijpe
lijk, want ze hébben bijzonder*
eigenschappen.
Het mantelpakje is een costuum
dat de draagster verschillende
verschijningsvormen biedt. Ze
kan het rokje alleen gebruiken
met een willekeurige blouse of
bij een sportieve jumper. Ze
kan het jasje los gebruiken en
ze kan het geheel benutten.
In de mantelpakjes vinden we
diverse modellen en dat is be
grijpelijk omdat dergelijke pak
jes zich bijzonder goed lenen
om er de fantasie van de ont
werper op uit te leven.
Ons model toont een mantel-
oakje in anthracietgrijs kamga-
en, dus zeer geschikt voor het
koude seizoen.
3oven een gladde rok wordt 'n
/itte jumper gedragen met
Hoog boordje. Het jasje heeft
iriekwartmouwen en is niet ge
tailleerd. Het bijzondere is, dat
we aan het jasje geen kraag
inden. De hals loopt in V-
vorm en is zonder kraag keurig
afgewerkt.
Zo'n eenvoudig model in een
stijlvolle stof uitgevoerd i«
chique, vooral wanneer daar 'n
opvallend hoedje bij gedragen
wordt, zoals ons model doet.
Het is een tulbandmodel van
witte zijde en het accentueert
de stijl van het pakje. Zo'n
hoofddeksel geeft iets statigs.
Het geheel gecompleteerd met
keurige handschoenen en schoe
nen in passende tint geeft de
draagster persoonlijkheid.
'Nadruk verboden).
Er ontstaan wel eens moei
lijkheden met vulpenhouders.
De ene lekt, een andere geeft
inkt genoeg enz. Het is "niet
altijd nodig deze ter reparatie
te geven aan de vakman. In
vele gevallen kunnen we ons
zelf redden of de narigheid
voorkomen.
Allereerst dienen we echter
te weten hoe dit schrijfgerei
in elkaar zit. Al wijkt het ene
systeem af van het andere, in
wezen komt het toch op het
zelfde neer. We weten wèllicht
allemaal dat er behalve de
pen een inktgeleider is, en
zakje waarin de inkt wordt
opgezogen.
In de dop zitten een paar
klein gratjes. Deze zijn daar
niet voor niets aangebracht,
het spreekt dus van zelf, dat
deze gaatjes open moeten blij
ven. Wordt een pen vaak ge
bruikt door iemand wiens
handen niet geheel schoon
zijn, b.v. schoolkinderen, dan
gaan die gaatjes dicht zitten.
Als dan de dop eraf gedraaid
wordt, ontstaat er in de dop
een luchverdunning, die als
een zuigpompje werkt en inkt
uit het inktzakje door de inkt-
geleider via de pen in de hou
der pompt. Het gevolg hiervan
is dat er inktvlekken komen
op de handen en kleren. We
kunnen dit voorkomen, door af
en toe deze gaatjes eens met
een speld goed open te maken.
Het is een klein werkje!
DE INKTGELEIDER
Onder de al dan niet gouden
pen bespeurt men een stukje
eboniet of ander materiaal,
dat is de e.g. inktgeleider. Be
grijpelijk is het, dat dit gelei-
dertje af en toe ook eens
schoongemaakt moet worden,
want als stof zich vermengt
met inkt kan dit er de oorzaak
van zijn, dat de inkt niet goed
meer vloeien kan. Dus zal de
ze geleider eens schoonge
maakt moeten worden, maar
om dat goed te kunnen doen,
moet de pen er uit. Hiermede
moeten we erg voorzichtig zijn,
want een pen is gauw verbo
gen en als dit het geval is, is
hij vrijwel waardeloos gewor
den.
De pen en dat ebonieten
staafje zijn bevestigd in de
huls. De vakman heeft hier
voor een speciaal tangetje, wij
niet, dus moeten we deze de
len op een andere manier los
maken. We binden om het ebo
nieten houdertje een stukje
doek en nemen nu een tan-
HANDIGE
HANDEN
getje, indien aanwezig met
holle bek. Hiermede klemmen
we het houdertje vast en pro
beren door voorzichtig heen
en weer te draaien dit onder
deel dat met een deftige naam
„section" genoemd wordt,
voorzichtig los 'te schroeven,
of te wringen.
HET ZAKJE
Ais dit lukt, komt meteen de
inkt.zak te voorschijn. Ook
deze moet van het houdertje
worden verwijderd. Is het
zakje nog goed dan doen we
het zeer voorzichti, is het
reèas defect, dan kunnen we
het mes nemen en het zakje
er af snijden, waarna het
overblijfsel op het houdertje
Cevt. in benzine) wordt afge
weekt. Het oppervlak van het
kleine stukje eboniet moet nu
goed schoon gemaakt worden.
Dan zetten we het nieuwe
zakje er op, waarvoor we onze
toevlucht nemen tot een tube
plakmiddel.
Dat inzetten van het hou
dertje met het daaraan ge
plakte zakje moet voorzichtig
geschieden, want in de huls
zit immers een veertje of dgl.,
waarmede het inktzakje plat
gedrukt wordt, als we de pen
willen vullen.
HET VULLEN
Over vullen gesprokenmet
ingedrukte of juist uitgetrok
ken knop houden we de pen-
nehnuder enige ogenblikken
in de inkt, dan later, we veer
of knopje langzaam opkomen,
waardoor het zakje uitzet en
de inkt opzuigt. We houden
ae pen na deze handeling nog
even in de inkt, omdat het
zakje niet ineens geheel gevuld
is; dit gaat n.l. langzaam. Nu
verwijderen we de overtollige
inkt en de pen is weer klaar
voor het gebruik.
Het verdient aanbeveling
zoveel mogelijk dezelfde soort
inkt te gebruikengebruiken
we n.l. dan eens deze soort
(kleur) dan weer die, dan
raakt de pen gauw verstopt,
Ook moet steeds goede kwali
teit vulpeninkt gebruikt wor
den, deze is er n.l. speciaal
voor gemaakt. Verschillende
soorten inkt zijn gemaakt van
evenzovele scheikundige sa
menstellingen en de ene soort
inkt laat meer aanwas achter
dan een andere.
Naast deze vrij grondige
schoonmaak van de pen var-
dient het aanbeveling het
zakje af en toe inwendig te
reinigen door enige keren
water met een druppeltje azijn
op te zuigen en weer uit te
spuiten, dat neemt veel onge
rechtigheden weg. Goed het
water er uit slaan en daarna
weer vullen op de bovenom
schreven wijze.
(Nadruk verboden.)
N.V. *'a P. J. v. d. SANDE
Wanneer u met de feestdagen
een dineetje geeft, moet u er
even om denken, dat een koud
voorgerecht (slaatje, halve
grapefruit, toost met paling of
sardinessteeds vóór de soep
wordt opgediend. Wilt u een
warm gerechtje vooraf geven,
b.v. een pasteitje of croquet, dan
komt dit na de soep.
De ragout-sterren, waarvan
we u het recept geven, kunt u
aan de warme maaltijd geven of
als extra hapje bij de koffie
tafel.
Ragout sterren (4 stuks)
150 gram kalfspoelet of 350
gram kippepoelet met been,
zout (een stukje ui), foelie, tijm,
30 gram (3 eetlepels) boter of
margarine, 30 gram (5 eetlepels)
bloem, een halve appel, 1
theelepel kerrie (peper of noot
muskaat, peterselie), 4 sneetjes
brood.
Het vlees opzetten met zoveel
kokend water, dat het net on
derstaat. Zout, ui en kruiden
toevoegen en het vlees zachtjes
gaarkoken, kalfsvlees in onge
veer 12 a uur, kippepoelet in
ongeveer V/a a 2 uur. De bouil
lon zeven, het vlees klein snij
den. De boter of margarine
smelten, de kerrie toevoegen
en er even in bakken. De bloem
erdoor roeren en bij scheutjes
tegelijk, onder steeds roeren, de
bouillon toevoegen. Pas op
nieuw bouillon toevoegen, wan
neer de vorige hoeveelheid aan
de kook is gekomen. Het vlees
door de saus mengen en deze
desgewenst op smaak afmaken
met peper of nootmuskaat. De
ragout nog een kwartiertje
zachtjes verwarmen. De appel
schoonmaken en in kleine stuk
jes snijden. De appelstukjes
door het vleesmengsel roeren.
De sneetjes brood stervormig
uitsteken met een koeksteker
of borstplaatvorm of om een
ster van karton uitsnijden. Het
brood in de koekepan bruin
bakken of vlak voor het gebruik
aan weerszijden roosteren.
(Zeer fijn gesneden peterselie
door de ragout mengen en) de
ragout over de broodsterren
verdelen.
Ananas-roompudding (8 pers.)
Een blikje ananas van onge
veer 225 gram, 12 gram 6 blaad
jes) gelatine, '4 liter slagroom,
3 eiwitten, ongeveer 50 gram
(5 eetlepels) suiker, citroensap,
50 gram rode geconfijte kersjes.
De puddingvorm zeer dun invet
ten met olie en omgekeerd
wegzetten.
De galatine een kwartiertje we-
if CONSERVEBLIKKEN IN
TWEE DELEN
Verscheidene Amerikaanse con-
servenfabrieken verpakken hun
produkten sedert enige tijd in
tweedelige blikken. Het grootste
van beide delen bevat het eigen
lijke gerecht, terwijl het kleinste
gevuld is met de kruiderijen en
andere ingrediënten, die men
voor het bereiden van 't gerecht
nodig heeft.
VERSE BRAADKIPPEN
HEET VERPAKT
Volgens een in Engeland gevon
den methode is het mogelijk pas
gebraden kippen drie uren lang
warm te houden. De huisvrouw
wordt daardoor de moeite be
spaard het door de detailhande
laar pasgebraden gevogelte voor
het opdienen nog ens te war
men. De braadkippen worden ver
pakt in zakken van polyethyleen,
die door een isolerende papieren
zak worden omsloten.
ik PERMANENT WATER
DICHTE REGENKLEDING
Een nieuw procédé tot het wa
terdicht maken van regenkle
ding is door een Engelse onder
neming gevonden en ingevoerd.
Door behandeling met een vocht-
afstotend chemisch preparaat,
dat tot in de onderste vezels van
de weefsels doordringt, worden
de stoffen niet alleen permanent
en voor 100 °o vochtafstotend,
maar ook olie- of vetvlekken
laten zich gemakkelijk verwijde
ren. Na chemische reiniging be
hoeft men dergelijke stoffen nief
opnieuw waterdicht te maken.
BROODVERPAKKING MET
TREK SLUITING
In de Verenigde Staten bracht
een firma gesneden broden in de
handel, waarvan de plastic ver
pakking aan het ene uiteinde van
een treksluiting is voorzien. De
sneden brood kunnen één voor
één uit deze hygiënische en tegen
uitdrogen beschermende verpak
king worden genomen. Omdat de
verpakking zelf intact blijft, zal
een restant ook de volgende dag
nog bruikbaar zijn.
if STRIJKLICHT IN
WISSELENDE KLEUREN
Engeland beschikt over een
nieuwe verlichtingstechniek.
Strijklicht kaïji daardoor met
afstandbediening van kleur
worden veranderd. Men hoopt
met de nieuwe vinding van wis
selende kleureffecten een ver
nieuwing op verlichtingsgebied
te kunnen bewerkstelligen.
if WASMIDDEL MET VER
PAKKING IN HET WATER
Een Amerikaanse firma kwam
op de gedachte, het doseren van
de hoeveelheid van eee, bepaald
wasmiddel te vergemakkelijken
door het middel te verpakken in
een zak van in water oplossende
kunststof. Het wasmiddel wordt
geleverd in pakken, die 12 oplos
bare zakjes bevatten. De huis
vrouw doet één van de zakjes,
bestemd voor een normale hoe
veelheid sop, in het water, de
verpakking last dadelijk op en de
was kan beginnen.
ken in ruim koud water. De ana
nas laten uitlekken. Het ananas
sap aan de kopk brengen. De
gelatine uitknijpen "en van het
vuur af in het sap oplossen. De
suiker eveneens erdoor roeren
tot hij geheel opgelost is. De
vloeistof laten afkoelen.
De room en de eiwitten stijf
kloppen. De ananas en de ge
confijte vruchtjes op enkele na
klein snijden. Wanneer het
vruchtesap drillig begint te
worden, dit sap. het grootste
deel van de room, de eiwitten,
ananas en gesneden geconfijte
vruchtjes door elkaar scheppen,
zodat de stukjes fruit er gelijk
matig in verdeeld zijn. De pud
dingmassa op smaak afmaken
met citroensap. De pudding
massa in de vorm overdoen. De
pudding keren wanneer hij ge
heel stijf is en garneren met de
achtergehouden stijfgeslagen
room en geconfijte vruchtjes.
Desgewenst waaierwafeltjes er
bij geven.
Hartige soesjes (ongeveer 30 st.)
Deze kunnen in frituurvet of
in de oven worden gebakken;
de in vet gebakken soesjes zijn
croquant.
25 gram (2Va eetlepel) boter of
margarine, 1 dl water, 50 gram
(5 eetlepels) bloem, 2 eieren, 50
gram magere ham, zout, peper.
Het water met zout en de bo
ter of margarine aan de kook
brengen. Alle bloem ineens
toevoegen en roeren tot een
gladde massa is verkregen.
Meteen van het vuur af één voor
één de eieren door de deegbal
roeren. Het tweede ei pas toe
voegen wanneer het eerste ge
heel in het deeg is opgenomen.
De ham fijnsnijden en met de
kaas door het deeg roeren.
Voor het bakken in frituurvet
of olie:
Kort voor het gebruik het vet
of de olie warm maar niet heet
laten worden. Het deeg bij le
peltjes tegelijk in het vet laten
glijden en de soesjes lichtbruin
bakken. De soesjes uit het vet
nemen en laten uitdruipen. De
soesjes bij voorkeur warm op
dienen.
Voor het bakken in de oven:
Het deeg met behulp van twee
theelepels op een ingevet bak
blik leggen met een paar cm
tussenruimte. De soesjes in een
matig warme over (150' C)
lichtbruin en gaar bakken. De
eerste vijf minuten de oven
deur niet openen. De soesjes
even laten afkoelen alvorens ze
uit de oven te nemen.
Met Tedje gaat het niet goed op school.
Ze zit nu een paar maanden in de eerste
klas, maar haar kleine hersentjes kun
nen de leerstof niet bevatten. Op een dag
vindt het hoofd van de school het nodig,
moeder bij zich te laten komen. Voor
zichtig legt hij haar uit, hoe de zaken
staan. Tedje is niet op haar plaats op een
gewone lagere school. Het gaat net iets
boven haar bevattingsvermogen; ze kan
zich niet concentreren; wordt voort
durend afgeleid in de klas. Het zou voor
Tedje beter zijn, als ze bijzonder onder
wijs ontving.
Als moeder voelt, welke kant het op
gaat, staat ze meteen op haar achterste
benen. Ze is hevig agressief en vraagt
op diep gebelgde toon, of haar kind soms
voor een idioot aangezien wordt. Tedje
is altijd een heel normaal kind geweest.
Een pienter kind zelfs. Ze hoeft bij geen
ander onder te doen. Wat denkt het
schoolhoofd wel. dat zij zich hier in haar
kind laat staan beledigen? Alle kinderen
zijn speels, het eerste leerjaar. En laót
ze eens een keer blijven zitten, wat dan
nog? Dat komt in de beste families voor.
Maar haar kind naar een b. 1. o. school,
dót nóóit! Ze zal het voor kennisgeving
aannemen.
ALS HET NU NODIG IS
Geduldig tracht het hoofd de boze
moeder aan het verstand te brengen, dat
OPVOEDING
een b. 1. o. school geen inrichting voor
imbecielen is, maar eenvoudig een school
voor kinderen, die om de een of andere
reden bijzonder onderwijs nodig hebben.
Het is béter voor haar kind. Het niet-
mee-kunnen-komen wordt een kwelling,
die in een minderwaardigheidscomplex
zou kunnen overgaan, waar het kind ook
later nog onder gebukt kan blijven gaan.
Moeder is voor geen rede vatbaar. Zc
kijkt, of het hoofd haar de grootst moge
lijke krenking heeft aangedaan.
„Enfin, dwingen kan ik u natuurlijk
niet", besluit hij. „Bespreekt u het eens
met uw man".
VALSE SCHAAMTE
Dat doet moeder ook. Maar niet, om
met vader te overleggen, wat ze in het
belang van Tedje moeten doen. Nee, en
kel om nog eens lucht te geven aan haar
diepe verontwaardiging over wat die
„vent" haar te kennen heeft durven ge
ven. Vader hoort het relaas bezorgd aan.
„We zouden toch eens naar zo'n school
kunnen informeren", oppert hij tenslotte
voorzichtig. „Als 't nu toch voor Tedje's
bestwil is".
„Begin jij ook al", stuift moeder op,
„wat denken jullie wel! Mijn kind naar
een b. 1. o. school'. Nooit van mijn leven.
Zeker om erop aangekeken te worden
door de mensen! Wat zou ik moeten zeg
gen, als ze vroegen, waarom Tedje niet
op de gewone school kan blijven?"
Zoals Tedje's moeder zjjn er velen
helaas. Hun eigen ijdelheid zit hun hoger
dan het welzijn van hun kind. Valse
schaamte verbiedt hun, te doen, wat voor
het kind de aangewezen weg is. En wie
er onder lijdt, is het weerloze land, dat
gedwongen wordt tot prestaties die hij
niet leveren kan. Geplaatst in 'n situatie,
die boven zijn vermogen ligt, kunnen
zioh eomplexen gaan ontwikkelen, waar
onder het kind zijn levenlang gehukt
gaat. Ouders, bespóart dit uw kind. Laat
liefde uw gids zijn m laat u niet verblin
den door verkeerd gerichte ijdelheid.
Een tégen uw kind gerichte persoonlijke
ijdelheid.
MARCELLE.
(Nadruk verboden)'.
Bij de groenteman kan men
affiches tegenkomen met de
raadgeving in december vaker
sla te eten. Er is inderdaad veel
sla te krijgen die bovendien niet
duur is, een heel verschil dus
met vorige jaren toen het nog
werkelijk een tref was wanneer
men met de feestdagen ter gar
nering van de feestschotels een
behoorlijk kropje sla op de kop
kon tikken. Maak dus van de
gelegenheid gebruik, koop sla en
doe er ditmaal eens wat gefruite
ui en snippertjes appel door. U
hebt dan weer eens iets heel
anders!
ZONDAG: Toastjes met kaas-
boter; varkenshaasje, spruit
jes, aardappelen; grapefruit.
MAANDAGKoud vlees, krop
sla, gebakken aardappelen;
wentelteefjes met vruchten-
sapsaus.
DINSDAG: Stoofschotel prei
met kaas; warme griesmeel
pudding.
WOENSDAG: Andijvie, aardap
pelen, gehaktsaus; yoghurt
met geraspte appel. (Witte
bonen in de week zetten.)
DONDERDAGRoerei, witte
bonen, tomatensaus, aardap-
pelenpuréekoffievla. (Even
tueel stokvis weken.)
VRIJDAG: Stokvisschotel met
rijst en uien öf goulash, wit
lof sla, rijst; karnemelkpud-
ding.
ZATERDAG: Stamppot boeren
kool met worst; fruit.
RECEPTEN:
KARNEMELKPUDDING
y4 l. karnemelk, sap van 2
citroenen, geraspte schil van
1 citroen, 200 gram suiker,
30 gram gelatine (waarvan
5 gram rode gelatine), 3/4 dl.
water
De geweekte gelatine en de
suiker in het hete water op
lossen en door de karnemelk,
waaraan het citroensap en
de citroenrasp zijn toege
voegd, roeren. De massa, zo
dra ze drillig gaat worden, in
een met water omgespoelde
vorm overbrengen. De pud
ding keren, desgewenst gar
neren met wat slagroom en
een geconfijt vruchtje en er
een vanillesaus bijgeven.
WARME GRIESMEEL
PUDDING
SO gram griesmeel, 4 dl.
Tan de week
melk, 40 gram boter, 70 gram
suiker, citroenrasp, 3 eieren,
50 gram amandelen of rozij
nen. iets zout.
De melk aan.de kook bren
gen, het griesmeel droog ver
mengd met wat suiker erin
strooien, een zeer dikke pap
ervan koken, de fijn gehakte
amandelen of rozijnen, de
losgeklopte eidooiers, de bo
ter, citroensap, suiker en
zout erdoor roeren en tot
slot het stijfgeslagen eiwit er
voorzichtig doorscheppen.
0 Gebruik zelfplakkend tocht-
band voor het tochtvrij maken
van uw ramen, deuren enz.
Het is gemakkelijk en afdoen
de. Het stukje lint, dat u er
af moet trekken voordat u het
band ergens opplakt, kunt u
ook weer gebruiken door een
kier in houtwerk dicht te
plakken, en even bij te verven.
0 Plak reepjes van 'n fietsband
om de wieltjes van rolschaat
sen, u hebt dan geluiddem
pers, dus minder kabaal.
0 Teddyjasjes maakt men
schoon met een papje van
magnesia en tetra. (Werken
bij open raam). Zodra het jas
je droog is dit flink uitklop
pen.
0 Haren en stofjes op fluwelen
kledingstukken verwijdert
men met een reepje schuim-
plastic.
0 Vetvlekken op behang ver
wijdert men met paSta uit een
tube, in de handel verkrijg
baar. Met een korst oud wit
tebrood lukt het soms ook wel.
0 Vlekken van notedoppen be
handelen met warm water en
met azijn naspoelen.
0 Oude olievlekken l>ehandelen
met 2 delen geest van sal
miak en 1 deel terpentijn. Be
handeling zonodig herhalen.
0 Veel snoepen en overmatig
gebruik van suiker bederven
de eetlust, het gebit en de
slanke lijn. Weest dus matig.
(Nadruk verboden).