1foot
Kinderen die niet „groot" willen
worden
STOF EN MEUBELSTOF
DE POINSETTIA
MENU
i4/s het echt wintert
Ouderwetse lekkernijen
Pagina 7
van de week
(kerstster)
met vèèl zorg, véél vocht en weinig licht
wel over te houden
voor de feestdagen -
Zaterdag 5 december 1959
DE VRIJE ZEEUW
\v
ANGST VOOR DE VOLWASSEN WERELD
HULP DIENT VAN DE MOEDER TE KOMEN
Hans is een gezonde .jongen van 6 .jaar. Als
hff op liet speelplein draaft, is hij in niets van
leeftijdgenoten te onderscheiden, Maar als hij
thuiskomt en zijn moeder ziet, begint hij
enigszins te stotteren, praat krom als een kind
van vier jaar en gedraagt zich ver beneden zijn
leeftijd. Een meisje van 11 jaar, leerling van de
6e klas lagere school, speelt niet met vrien
dinnetjes van baar eigen leeftijd, maar bij
voorkeur met jongere kinderen, die geboeid
worden door dingen, waarvoor zij geen belang
stelling meer hoorde te hebben: Een jongen
van 12 neemt 's avonds zijn oude teddybeer
nog mee naar bed. Oppervlakkig gezien lijken
dit alles kleinigheden,-die van geen enkel be
lang zijn. Maar de psycholoog zoekt er meer
acbfei'. Deze drie kinderen weigeren onbe
wust „groot" te worden. Zij hebben angst voor
het betreden van de volwassen wereld.
Hans, die onder zijn makkers
ren echte kwajongen is, zou
1huis bij moeder graag de ver
troetelde baby blijven, die hij
ais jongste in het gezin een
tijdlang is geweest. Juist als
moeder gasten heeft of drukke
huishoudelijke werkzaamheden
verricht, stelt Hans zich bij
voorkeur „kinderachtig." aan.
Hij wil de aandacht van zijn
moeder daardoor trekken, nij
wil haar voor zich alleen neb
ben. Bovendien verdedigt hij
door dit gedragspatroon zijn
genoeglijke kleutertijd, voor de
school hem opeiste en verzet
hij zich tegen de opvatting Van
volwassenen, dat hij leerling
van de „grote" school is.
De 11-jarige, die met jonge
kinderen speelt, kan zich ook
innerlijk niet voegen naar het
nieuwe milieu, waarin naar
geestelijke eisen worden ge
steld. waarin volwassenen een
houding van haar verwachten,
die men van een opgroeiend
meisje verwachten mag. Haar
spel is een ononderbroken,
vlucht in een gemakkelijker'si
tuatie, in regionen, die naar
Hebt U op Sinterklaas van uw
maag toch wat teveel gevergd
en uilen we het deze week dan
maar eens rustig aan doen?
Frisse en niet ia vette en liefst
ook goedkope gerechtenWant
in de maand december metal
die feestdagen wordt ons finan
cieel beleid wel aan de kaak ge
steld en moeten we na een week
waarin we wel over de schreef
moesten gaan, de volgende week
beslist zuiniger zijn!
ZONDAG: Kop bouillon van
blokje; hamrolletjes met kaas
ragout, Brussels lof of Brus
sels lof-sla, aardappelen; ge
pofte appelen.
MAANDAG: Rolpens, appel
moes, aardappelpuree, brood
schoteltje.
DINSDAG: Stoofpot spitskool,
tomaat en kaas; griesmeel
pudding.
WOENSDAG: Haché, rode kool,
aardappelenrijst met kren
ten.
DONDERDAG: Stamppot andij
vie met spek; yoghurt.
VRIJDAGGekookte vis of
hard gekookt ei, peterselie
saus, sla, aardappelen; choco
ladevla.
ZATERDAGRisotto; fruit.
RECEPTEN:
STOOFPOT SPITSKOOL
MET KAAS.
2 kg aardappelen, 1 kg spits
kool, 'h kg tomaten, l2 eet
lepel maizena, 80 g boter,
250 g belegen kaas, zout, pe
per.
De aardappelen in stukjes ge
sneden met een bodempje wa
ter gaar koken. De spitskool in
snippers snijden en met de bo
ter in de koekepan 10 min. licht
fruiten. De gewassen en gesne
den tomaten hieraan toevoegen
en 5 min. mee laten sudderen.
De kool en tomaten aan de
aardappelen toevoegen, de in
blokjes gesneden kaas erbij
doen, het vocht binden met de
aangemengde maizena en de
stoofschotel op smaak afmaken
mét zout en peper. Onmiddel
lijk opdienen, daar de kaas an
ders uit gaat smelten.
RISOTTO.
200 g rijst, 200 g kaas, 200 g
uien, 60 g boter, zout 4 dl
water.
De- rijst wassen en uit laten
lekken. De uien fijn snipperen
en fruiten in boter, hieraan
kunnen ook nog stukjes cham
pignons toegevoegd worden. De
uitgelekte rijst erbij doen en
meebakken tot ze lichtgeel is.
Met water en wat zout gaar ko
ken. De geraspte kaas erdoor
-en. De risotto desgewenst
in een vuurvaste schotel, be
strooid met wat geraspte kaas,
een bruin korstje geven.
vertrouwder zijn. Ook de teddy
beer is een protest tégen de
volwassenen, tegen huh zake
lijkheid en hun eisen. Da over
weging, dat hij op hgt punt
staat een volgend schooltype,
eventueel een beroep, te kiezen,
zegt hem niets.
kinderen, die op een derge
lijke manier min of meer open
lijk protesteren, zijn er meer
dan men denkt. Voor een deel
is dit te wijten aan de omstan
digheid, dat de volwassen maat.
schappij in onze tijd al zo vroeg
een greep naar het kind doet.
Hans is op de lagere school,
maar weet al. dat hij na zijn 12e
naar de middelbare zal gaan.
Aan het meisje uit de hoogste
klas wordt nu al gevpaagd wat
zij later wil worden, P.eze kin
deren daarentegen willen Jiun
spel. en hun zorgeloosheid, nun
huiselijke veiligheid ook, red
den. Dit is vooral d«|n te mer
ken, als zij voor een nieuwe
periode in hun leven staan. In
dergelijke tijden hebben zij dan
ook meer steun dan anders
nodig. Moeder zal b.v. Hans, die
graag voor kleuter speelt, kun
nen verzoeken haar met klei
nigheden bohulozaa-m te zijn.
En dit moeten dien^engZijn. die
een kleuter beslist hietOou
kunnen verrichten.' Hij* zal
daardoor tot het besef kofhen,
dat zij hem als egn. „grote"
jongen beschouwt'.
Het meisje uit dë hoogste
klas kan men het besf .geleide
lijk confronteren mét-de bij
haar leeftijd passende genoe
gens. die zij door het spelen
met jongere kinderen niet leert
kennen. Lidmaatschap yan een
jeugdbibliotheek. sehosflcon-
certen, boodschappen-doen"mét
moeder, handenarbeid, mis
schien een nieuw model jurkjë'
of een nieuw kap.sel, dat haar
plotseling onderscheidt van
kleinere kinderen kunnen heel
wat terecht brengen. -
De 12-jarige jongen zou mén
misschien belangstelling voor
een verzameling munten of
postzegels kunnenbijbrengen,
waardoor het speelgoed op de
achtergrond zou rakcm' 'P? v
Het gedrag van de ktnderén
heeft als zodanig niets abnor
maals en getuigt alleen van hun
neiging hun recht op een lang
zame en harmonische ontwik
keling te handhaven.
Het is de taak van de ouders,
speciaal van de moeder, het
juiste evenwicht te vinden tus
sen de innerlijke wetmatigheid
van het kinderlijk gevoelsleven
en de eisen, die de maatschap
pij stelt.
U KUNT
NIET ALLES WETEN
Kletsnatte schoenen kan men
snel drogen .door ze te vullen
met verwarmde tarwe- of
haverzemelen.
9 Voor het in gebruiknemen
van een nieuwe aluminium
theepot, hierin eerst wat melk
koken en daarna goed om-
spoelen, bijsmaakjes zijn dan
verdwenen.
0 Glazen en pullen maakt men
schoon door deze te vullen
met warm zeepsop en een
scheut ammonia. Dit een uur
tje laten staan en naspoelen
met verdunde azijn. Erg vuile
vazen daarna nog even flink
omspoelen met water waar
in stukjes eierschaal.
0 Gebruik schuimplastie op de
hoeken van uw kleerhangers,
afglijden van kledingstukken
is dan voorbij. Ook kunt u
reepjes van dit schuimplastie
plakken langs de houten rand
van zwabber of stoffer. Plaat
jes van dit moderne middel
onder bureaulampen of naai
machines voorkomen krassen.
0 Wilt ge op zondagmorgen 'n
knappend cadet,je, maak het
dan eerst even nat en leg het
vervolgens even in een ver
warmde oven.
9 Bloemkool koken, geen luch
tje meer, als u een paar stuk
jes wittebrood meekookt.
Kook bloemkool nooit te lang
want dan gaat de smaak ach
teruit.
O Wordt uw geëmailleerde
kachel (haard) in de voor
kamer niet iedere dag ge
bruikt, smeer hem dan in met
wat slaolie. Hij blijft er-mooi
van. Voor het gebruik eerst
even. stevig afwrijven.
door II. A. KUIN
Wij zijn bang om onze
meubelstoffen goed schoon
te houden. Tenminste, dat
moet het wel zijn, want aan
onze netheid kan het niet
liggen. Wij hebben de naam
de helderste huisvrouwen
van Europa te bezitten en
toch vervuilen er onnodig
veel meubelstoffen. Het kan
ook zijn, dat wij het ons niet
voldoende realiseren, dat er
net zo veel stof op onze meu
bels daalt als op de vlo»r.
Veel van dat meubelstof-stof
wordt trouwens ook weer af
geveegd door kleding en
soms ook wel weer'eens op
andere meubels gedeponeerd.
Let u maar eens op, dat in
de kniebuiging^ van heren-
costuums altijd vuil zit, op
gedaan op alle. zitmeubelen,
waarop zo'n-mam-neerstrijkt.
Die kleren worden regel
matig- geborsteld, de stoelen
veel minder. Het extreme
geval van vervuiling doet
zich vaak voor bij poolstof-
fen op de armleggers. Het
geval van de man, die een
werkplaats aan huis had en
voor ieder kopje thee of kof
fie neerstreek in zijn mo
quette fauteuil met armleg-
ger, is berucht. Er kwamen
klachten, dat die armleggers
helemaal kaal werden en
ogenschijnlijk leek dat ook
7.o, maar bij goed schoon
maken bleek, dat deze in
druk alleen was veroorzaakt
door de koek van vettig vuil,
dat zich in de loop der tijden
van zijn werkhanden af daar
had neergezet. Toen de stof
gestoomd en geklopt was,
bleek er geen pluisje te man
keren. Zó erg is het bijna
nooit, maar in tal van huizen
hebben de poolstoffen op de
meubels een grijzig waas ge
kregen, dat niet zelden
ten onrechte voor ver
kleuring wordt aangezien.
Meestal is er wat verkleu
ring bij, maar het grijzige
waas heeft het meest te ma
ken met stof.
Meubelvelours in elke vorm
mag dan ook niet alleen 1
of 2 keer per jaar een beurt
hebben, maar moet regel
matig iedere week de stevige
meubelborstel voelen. Het
moet uitgeschuierd worden
of minstens goed stofge-
zogen. Maar dan vooral niet
met een aluminium mond-
stukje, dat altiid zwart af
geeft wat alleen bij de
lichte kleuren te zien is,
maar wat bij de donkere ni°t
minder plaatsvindt doch
met een hard bakelite mond-
stukje, liefst voorzien van
een smal en vrij stug kleer-
borsteltje, dat bij vele mer
ken in dat mondstukje ge
schoven kan worden.
Behalve stof komt er door
het zitten en door morsen en
door allerlei-andere oorzaken
ook echt vettig'vuil op en in
een poolweefsel.
Gaat u dit tegen door één
of tweemaal per jaar de stof
met zeepschuim te bewer
ken. Een stukje zuiverp
huishoudzeep in ^.kokend
water zó laten oplossen, dat
de oplossing in afgekoelde
toestand oververzadigd en
dus dril geworden is. Dat
dril met een slagroóm- of
eierklopper opkloppen tot
schuim en dit schuim met 'n
borsteltje op de stof uit
spreiden. Alleen in de rich
ting van de pool schuieren,
die bij een goed gestoffeerde
stoel op de rug altijd van
boven naar beneden en op de
zitting van achteren naar
voren loopt. Niet tegen de
vleug in schuieren met dit
zeepschuim. Als het verdeeld
is, rustig een kwartier a 20
minuten laten zitten om z'n
reinigend werk te kunnen
doen en dan met 'n vochtige
doek in dezelfde richting af
wrijven. Absoluut geen syn
thetisch wasmiddel hiervoor
gebruiken, geen water met 't
zeepschuim meewrijven, dat
zeeoresten diep in het weef
sel brengt en zeer goed laten
drogen, vóór u de stoel weer
gebruikt. Als het droog is,
dan nog even, met de pool
mee. borstelen.
Twee soorten, waarvan de
poolrichting kunstmatig in
een bepaalde stand gebracht
is n.l. velours satiné en
vochtechte velours, moeten
alleen maar droog behandeld
worden.
Op platgeweven stoffen is
het vuil altijd veel gauwer
zichtbaar. Daar wordt vaak
do fout begaan om het euvel
al te plaatselijk te bestrij
den. Lukt het om de vlek
weg te halen, dan is de stoel
of bank ter plaatse duidelijk
schoner dan de rest. Als u
meubelstof schoonmaakt,
moet u het dus altijd over de
gehele oppervlakte doen. Is
een vlek bij een algemene
schoonmaakbeurt met zeep
schuim niet verdwenen, dan
kunt u daarna het plaatse
lijk nog even het beste met
het meest vluchtige schoon
maakmiddel trléhlooraethy-
lene proberen. „Tri". Om be
slist geen kringen te krijgen,
zelfs bij dit meest vluchtige
middel, vluchtiger dan was-
benzine of tetrachloorkool-
stof, moet u tevoren de
plaats om de vlek helemaal
even goed vochtig'maken
met een doek.
Wilt u de kleur van ietwat
teruggelopen meubelstoffen
weer wat helderder'- maken,
dan kunt u de industrie na
doen. die het zgn. aviveren
verlevendigen i van de kleu
ren vaak bereikt door 't ge
bruik van parmesaanse zeep.
Met uw huishoudzeepschuim
aviveert u dus ook uw- kleu
ren al.
Een ander middel is: nog
om een eetlep°l ammonia
van de normal0 oolo-Vn-,
die u bij de drogist koopt,
aan een liter water toe te
voegen en daarmee uw meu
belstof vochtig te maken.
Denkt u eraan, nooit "m
meubelstof weer gebruiken,
vóór hij volkomen dmoe s,
anders krijgt u plêtptaatson.
Rij een nieuwe poolstof
wordt u vaak ongerust bij de
eerste pletvlekken op de zit
ting en rug, daar waar de
druk het grootst is. Die on
gerustheid is overbodig,
want bij voortgaand gebruik
wordt de gehele onpcvl-'-'e
later weer egaal, "'at '-
voudig een kwestie van in
gelijke mate en richting i
liggen van alle poolvezets,
die vanzelf wat gaan vervil
ten. Wees niet bang om uw
meubelstoffen met de bor
stel regelmatig te lijf te gaan
en realiseer U, dat alle stof
deeltjes, die u in een inval
lende zonnestraal ziet zwe
ven ook op uw meubels-
neerdalen.
Dc winter nadert cn we
zien al uit naar dc winter
bloemen, Een veel gevraagde
plant, vooral teggrrde Kerst
dagen, is dc „Poinscttia"
beter bekend onder dc naam
Kerstster. Deze plant is af
komstig uit Mexico en Zuid-
Amerika. Ze is gesteld op
- - vinden met een dubbele rij-rode
schaduwrijke en vocht tóe 1apWat,eren 0{ met h,ad. datï indelen.'
plaatsen.
A- -
Hier te lande kweekt men haar
als eenjarige plant- voor de
„mand" of als snijbloem. Deze
zozeer tegen de Kerstdagen ge
wilde plant moet dan ..bloeien".
Het zijn echter niet de kleine
bloemen zelf. die de sierwaarde
bepalen." maar de ste-r.vormig ge
groepeerde bladeren, die dicht bij
elkaar stoelen, juist onder de
bloem. Tegen de Kerstdagen zijn
deze sterren prachtig rood ge
kleurd.
Er zijn weliswaar vele *uin-
vormen, zelfs witte.- dit neemt
echter niet weg, dat de rode
tegen de Kerstdagen het meest
Als het echt wintert, dan is h^'
begrijpelijk dat we ons hierop
■kleden. De tijd is al. voorbij, dat
w& scheef keken naar 'n vroü
met een lange broek. En zeker
wanneer het flink koud is, dan
is zo'n pantalon een uitkomst.
Dé/broeken die tegenwoordig
voor de dames in de handel zijn
hebben zich al geheel aan de
vrouwelijke lijn aangepast. Het
is daarom geen mannedracht
meer, maar een echt dameskle
dingstuk geworden. Pijpen en
bovendeel volgen ovej* het al
gemeen _de Ijchaamslijn, in te-
gehstelling- 'tót vroeger, toen
er bijna geen verschil te zien
was tussen een broek voor een
heer en die voor een dame.
Ook de dessins zijn anders ge
worden. We zien tegenwoordig
veel strepen en ruiten, dikwijls
in vrolijke kleuren, maar daar
naast heeft ook de broek van
effen stof nog veel aftrek.
Maar met een lange broek zijn
we er niet als de \tfiriter goed
doorzet. Dan is een heerlijke
trui ook een kostbaar bezit. Al
vele tientallen jaren is de mode
hiervan weinig veranderd. Dat
zien we weer eens duidelijk in
de trui die ons model draagt.
Het is een heerlijke dikke wol
len jumper met dwarsstrepen
van zacht blauw waarin een
dunne gel#- streep en dat alles
op een witte achtergrond.
De grote- kraag is geel en allè's bfj 'èlkaar is het een leuk ding, vooral op
zo'n zacht'grijze of lichtblauwe lange br6ek staat het erg leuk.
Natuurlijk zijn er op die manier duizenden combinaties te maken.
Truien vinden we in vele modellen alsook de lange pantalons. Het is aan
iedere vrouw om zich een bij haar persoon passende combinatie te kiezen-
(Nadruk verboden).
HANDIGE
HANDEN
gekocht worclen. Er zijn onder
de rode soort ook exemplaren te
Gezellige receptjes, die niet in uw kookboek staan
iets. weg heeft van een eikeblad.
NIET SNIJDEN MAAR
BRANDEN
Zodra dc Kerstster gesneden
wordt, vloeit cr een wit melkach
tig sap uit de wond cn om dit tp
voorkomen met men de oont
van de steel afmanden. Krijgt u
dus met de Kerstdagen afgesne
den Poinsettia's. dan dient u «r
om tc denken, dat er geen stukje
van de st"°l afgesneden mag
worden, tenzij n direct daania de
•-teel even in de vlam van een
kaars houdt.
Het komt veelvuldig voor, dat
de bloemen spoedig slap worden,
in dat geval dient de steel ter
lengte van ongeveer 8 cm in
kokend water gehouden te wor
den, dan trekt' het vaak weer bij.
MOEILIJK OVER TE
HOUDEN
Overhouden van een Poiusettla
is erg. moeilijk. Toch kunt u het
proberen, door het blad na janu
ari rustig te latgn afvallen en de
kale plant ergens op een vorst-
vrije plaats te zetten. Meestal is
gieten overbodig.
Zodra de maand maart in het
land is, moet de stam terugga-
sneden worden tot ongeveer 10
cm boven de pot en dan krijgt de
plant een warmer plaatsje.
We volgen de groei van de
plant en geven al meer en meer
water, de plant dient dan op een
licht plaatsje gezet te worden.
Bent u zo gelukkig over een bak
'te beschikken, zet haar dan hier
in, zo tegen mei/april (afgedekt
met glas).
Bii zomers weer kan de ruit er
af. In september moet de plant
weer binnen worden gebracht.
VEEL VOCHT, WEINIG
LICHT
Nu komen dc grootste moei
lijkheden. Dc temperatuur
spreekt 'n geducht woordje mee,
want staat zc te koud, dan wordt
het blad geel cn valt af; staat ze
voldoende warm, dan is het de
droogte, die kwaad kan doen.
Het blad krult dan cn liet gevolg
is, dat het zal afvallen. U uint
dit alles tegenhouden door veel
vuldig te sproeien, maar een
plaatsje in een kas met veel
voehtiger lucht is wel veel en
veel beter.
In september en oktober doen
we er goed aan iets bij te voeden,
opdat er grotere bloemen zullen
komen. Het wil wel eens voor
komen. dat de plant juist niet
tegen de Kerstdagen in bloei
staat, doch iets later, in welk ge
val de oorzaak gezocht moet wor
den in te veel schemering.
Van midden november af moet
de plant beslist in bet donker
staan, Licht mag de plant in die
Weldra is de tijd aange-
broken, dat jong en oud
onthaald worden op enkele
lekkernijen. Dit jaar heb-
ben wii onze keus eens la-
ten vallen op recepten uit
de oude tijd, toen men toch
ook lekker kon koken, ge-
tuige de geschriften over
eetpartijen, waar de huidi-
ge mens, als we het zo
eens mogen zeggen, „niet
meer van terug heeft".
Allereerst een recept voor
marsepeinkoekjes. Hiervoor heb
ben we nodig 280 gram zoete
amandelen, 30 gram bittere
280 gram suiker,
enige'' druppels rozenwater en
bloem.
Ga als volgt te werk i de aman
delen pellen, drogen en met
enige druppels rozenwater fijn
stoten of maal ze in een aman
delmolen. De amandelen daai>
na met de suiker op een matig
vuur zo lang doorroeren en
kneden, tot het mengsel niet
meer aan de pan of lepel kleeft.
Dan de massa op een met zeer
weinig bloem bestrooide plank
tot dikke stangen uitrollen, deze
weer in dikke schijven verdelen,
waar u rolletjes van maakt, die
tot allerlei figuren gevormd
kunnen worden. De marsepein
koekjes op een met bloem be
strooid bakblik eerst enige uren
in de lucht, vervolgens in een
beetje verwarmde oven laten
drogen.
Marsepeinen aardappel
tjes.
Natuurlijk kunt u volstaan
met plakken te maken, hetzij
grote of kleinere. Aardiger is
het om er aardappelen van
marsepein te maken. Vorm de
marsepeinrolletjes tot balletjes,
schud deze met kaneelpoeder en
droog ze vervolgens in de lucht,
daarna in een nagenoeg niet
warme oven.
U kunt er ook „harten" van
maken, de zo gewilde vorm om
te schenken aan een kennisje
of aan moeder.
Door wat cacaopoeder door de
massa te kneden, krijgen we
het chocoladekleurtje. Ook kunt
u bij een drogist kleurstoffen
verkrijgen. Er is te kust en te
keur.
Namaak reerug.
Wij zijn er zeker van dat uw
gehele bezoek u zal bewonderen
over het volgende, inderdaad
heerlijke bakgerecht, dat de
naam kreeg toegewezen van
„nagemaakte reerug". Aan de
ingrediënten welke hierin ver
werkt worden, zal het u du' 'e-
lijk zijn, dat het iets zeer „.j-
zonders is.
Benodigd zijn: 100 g aardap
pelmeel. 120 g cacaopoeder, 240
g amandelen, 225 g suiker, 10
eierdooiers, 7 eiwitten, 60 g su-
cade. de geraspte schil van 1 2
citroen. 1 theelepel kaneel, wat
abrikozenmarmelade, chocolade
glazuur en tenslotte 10 a 12-ge»
snipperde amandelen en wat
boter.
Het is een heel lijstje, dat
als volgt verwerkt moet worden
tijd niet bereiken. Zelfs pen.
straatlantaarn kan hier nadelige
gevolgen hebben'. Dat beetje licht
'zelfs is voldoende om de plant
telaat te doen zijn met dc bloei.
Het is dus wel een zorgenkindje,
maar het is de moeite waard alle
aandacht aan dit zo gewilde
plantje te besteden.
(Nadruk verboden).
de eierdooiers met de suiker,
het aardappelmeeL de gepelde,
gedroogd en daarna fijngema
len amandelen en het cacao
poeder gedurende ongeveer een
half uur roeren; daarna ach
tereenvolgens de geraspte ci
troenschil. de gehakte sukade,
de kaneel en de 7 eiwitten, stijf
geklopt er door mengen. Een
taartpan in de vorm van een
reerug, dus langwerpig, met bo
ter bestrijken, de massa er in
overdoen en in een flink warme
oven gaarbakken (ongeveer een
half uur). Nu de oppervlakte
met abrikozenmarmelade be
strijken. 'het gebak met choco
ladeglazuur bedekken en ten
slotte met de gepelde en in
overlangse snippers gesneden
amandelen besteken.
Honingkoeken.
Een gezonde en goed voed
zame lekkernij zijn honingkoe
ken. In Onze tegenwoordige "re
ceptenboeken zult u er vergeefs
naar zoeken.
Voor deze lekkernij hebt u
nodig: 1 kg bloem, 1 kg honing,
250 g boter, 200 g ongepelde
amandelen, geraspte schil, van
een citroen. 4 g kruidnagelpoe
der, 4 g kardemon. wat hele
amandelen en sukade.
De boter en de honing samen
laten koken, daarna van het
vuur nemen en de bloem, de
twee of driemalen doorgesne
den, vooraf gewassen en ge
droogde amandelen, de geraspte
citroenschil en de kruiderijen
toevoegen. Na bekoeling de in
een weinig water opgeloste
potas door het mengsel roeren,
het deeg een nacht laten staan
en de volgende dag tot een lap
van ongeveer één cm dikte uit
rollen.
Nu kleine, vierkante koeken
er van steken, die u op de hoe
ken belegt met hele amandelen
en met stukjes sukade en op
een beboterd blik in de oven
mooi lichtbruin bakt. In Duits
land maakt men van het deeg
met behulp van verschillende
vormen allerhande figuren, voor
kinderen dikwijls van zeer
grappige aard, wat wij gaarne
over laten aan de vindingrijk
heid van moeder de vrouw.
Sneeuwballen.
Na die lange "zomer is het niet
onaardig voor afwisseling bij de
gezeliig brandende kachel wat
sneeuwballen te presenteren.
Ziehier het recept van cieze
tegenwoordig niet zo bekende
lekkernij. U hebt nodig: 125 g
bloem, 65 g boter, 2 dl melk, 5
eieren, 1 eetlepel suiker, 1 te'-
lepel krenten, 1 eetlepel snip
pers of sukade, 12 theelepel
zout. wat reuzei en poedersui
ker.
i_,e meik aan de kook brengen,
de boter er in- ia en s n U;
vervolgens het zout en de door
gezeefde bloem toevoegen, en
van het vuur roeren, tot- de
massa geheel glad en soepel is.
Vervolgens de eieren een voor
een breken e-»i er door roeren,
daarna de suiker, de gewassen
en gedroogde krenten en de
"snippers. De retfzel in een diep
pannetje zó warm laten worden,
dat damp er uit opstijgt; met
hulp van twee lepels langwerpi
ge balletjes uit het -deeg steken,
deze vormen in heet vet gaar
en bruin bakken.
Om ze de witte kleur te geven
moeten de bollen, als ze een
weinig zijn afgekoeld, dik met
poedersuiker bestrooid worden.
(Nadruk verboden.)