1foot Kinderen die niet „groot" willen worden STOF EN MEUBELSTOF DE POINSETTIA MENU i4/s het echt wintert Ouderwetse lekkernijen Pagina 7 van de week (kerstster) met vèèl zorg, véél vocht en weinig licht wel over te houden voor de feestdagen - Zaterdag 5 december 1959 DE VRIJE ZEEUW \v ANGST VOOR DE VOLWASSEN WERELD HULP DIENT VAN DE MOEDER TE KOMEN Hans is een gezonde .jongen van 6 .jaar. Als hff op liet speelplein draaft, is hij in niets van leeftijdgenoten te onderscheiden, Maar als hij thuiskomt en zijn moeder ziet, begint hij enigszins te stotteren, praat krom als een kind van vier jaar en gedraagt zich ver beneden zijn leeftijd. Een meisje van 11 jaar, leerling van de 6e klas lagere school, speelt niet met vrien dinnetjes van baar eigen leeftijd, maar bij voorkeur met jongere kinderen, die geboeid worden door dingen, waarvoor zij geen belang stelling meer hoorde te hebben: Een jongen van 12 neemt 's avonds zijn oude teddybeer nog mee naar bed. Oppervlakkig gezien lijken dit alles kleinigheden,-die van geen enkel be lang zijn. Maar de psycholoog zoekt er meer acbfei'. Deze drie kinderen weigeren onbe wust „groot" te worden. Zij hebben angst voor het betreden van de volwassen wereld. Hans, die onder zijn makkers ren echte kwajongen is, zou 1huis bij moeder graag de ver troetelde baby blijven, die hij ais jongste in het gezin een tijdlang is geweest. Juist als moeder gasten heeft of drukke huishoudelijke werkzaamheden verricht, stelt Hans zich bij voorkeur „kinderachtig." aan. Hij wil de aandacht van zijn moeder daardoor trekken, nij wil haar voor zich alleen neb ben. Bovendien verdedigt hij door dit gedragspatroon zijn genoeglijke kleutertijd, voor de school hem opeiste en verzet hij zich tegen de opvatting Van volwassenen, dat hij leerling van de „grote" school is. De 11-jarige, die met jonge kinderen speelt, kan zich ook innerlijk niet voegen naar het nieuwe milieu, waarin naar geestelijke eisen worden ge steld. waarin volwassenen een houding van haar verwachten, die men van een opgroeiend meisje verwachten mag. Haar spel is een ononderbroken, vlucht in een gemakkelijker'si tuatie, in regionen, die naar Hebt U op Sinterklaas van uw maag toch wat teveel gevergd en uilen we het deze week dan maar eens rustig aan doen? Frisse en niet ia vette en liefst ook goedkope gerechtenWant in de maand december metal die feestdagen wordt ons finan cieel beleid wel aan de kaak ge steld en moeten we na een week waarin we wel over de schreef moesten gaan, de volgende week beslist zuiniger zijn! ZONDAG: Kop bouillon van blokje; hamrolletjes met kaas ragout, Brussels lof of Brus sels lof-sla, aardappelen; ge pofte appelen. MAANDAG: Rolpens, appel moes, aardappelpuree, brood schoteltje. DINSDAG: Stoofpot spitskool, tomaat en kaas; griesmeel pudding. WOENSDAG: Haché, rode kool, aardappelenrijst met kren ten. DONDERDAG: Stamppot andij vie met spek; yoghurt. VRIJDAGGekookte vis of hard gekookt ei, peterselie saus, sla, aardappelen; choco ladevla. ZATERDAGRisotto; fruit. RECEPTEN: STOOFPOT SPITSKOOL MET KAAS. 2 kg aardappelen, 1 kg spits kool, 'h kg tomaten, l2 eet lepel maizena, 80 g boter, 250 g belegen kaas, zout, pe per. De aardappelen in stukjes ge sneden met een bodempje wa ter gaar koken. De spitskool in snippers snijden en met de bo ter in de koekepan 10 min. licht fruiten. De gewassen en gesne den tomaten hieraan toevoegen en 5 min. mee laten sudderen. De kool en tomaten aan de aardappelen toevoegen, de in blokjes gesneden kaas erbij doen, het vocht binden met de aangemengde maizena en de stoofschotel op smaak afmaken mét zout en peper. Onmiddel lijk opdienen, daar de kaas an ders uit gaat smelten. RISOTTO. 200 g rijst, 200 g kaas, 200 g uien, 60 g boter, zout 4 dl water. De- rijst wassen en uit laten lekken. De uien fijn snipperen en fruiten in boter, hieraan kunnen ook nog stukjes cham pignons toegevoegd worden. De uitgelekte rijst erbij doen en meebakken tot ze lichtgeel is. Met water en wat zout gaar ko ken. De geraspte kaas erdoor -en. De risotto desgewenst in een vuurvaste schotel, be strooid met wat geraspte kaas, een bruin korstje geven. vertrouwder zijn. Ook de teddy beer is een protest tégen de volwassenen, tegen huh zake lijkheid en hun eisen. Da over weging, dat hij op hgt punt staat een volgend schooltype, eventueel een beroep, te kiezen, zegt hem niets. kinderen, die op een derge lijke manier min of meer open lijk protesteren, zijn er meer dan men denkt. Voor een deel is dit te wijten aan de omstan digheid, dat de volwassen maat. schappij in onze tijd al zo vroeg een greep naar het kind doet. Hans is op de lagere school, maar weet al. dat hij na zijn 12e naar de middelbare zal gaan. Aan het meisje uit de hoogste klas wordt nu al gevpaagd wat zij later wil worden, P.eze kin deren daarentegen willen Jiun spel. en hun zorgeloosheid, nun huiselijke veiligheid ook, red den. Dit is vooral d«|n te mer ken, als zij voor een nieuwe periode in hun leven staan. In dergelijke tijden hebben zij dan ook meer steun dan anders nodig. Moeder zal b.v. Hans, die graag voor kleuter speelt, kun nen verzoeken haar met klei nigheden bohulozaa-m te zijn. En dit moeten dien^engZijn. die een kleuter beslist hietOou kunnen verrichten.' Hij* zal daardoor tot het besef kofhen, dat zij hem als egn. „grote" jongen beschouwt'. Het meisje uit dë hoogste klas kan men het besf .geleide lijk confronteren mét-de bij haar leeftijd passende genoe gens. die zij door het spelen met jongere kinderen niet leert kennen. Lidmaatschap yan een jeugdbibliotheek. sehosflcon- certen, boodschappen-doen"mét moeder, handenarbeid, mis schien een nieuw model jurkjë' of een nieuw kap.sel, dat haar plotseling onderscheidt van kleinere kinderen kunnen heel wat terecht brengen. - De 12-jarige jongen zou mén misschien belangstelling voor een verzameling munten of postzegels kunnenbijbrengen, waardoor het speelgoed op de achtergrond zou rakcm' 'P? v Het gedrag van de ktnderén heeft als zodanig niets abnor maals en getuigt alleen van hun neiging hun recht op een lang zame en harmonische ontwik keling te handhaven. Het is de taak van de ouders, speciaal van de moeder, het juiste evenwicht te vinden tus sen de innerlijke wetmatigheid van het kinderlijk gevoelsleven en de eisen, die de maatschap pij stelt. U KUNT NIET ALLES WETEN Kletsnatte schoenen kan men snel drogen .door ze te vullen met verwarmde tarwe- of haverzemelen. 9 Voor het in gebruiknemen van een nieuwe aluminium theepot, hierin eerst wat melk koken en daarna goed om- spoelen, bijsmaakjes zijn dan verdwenen. 0 Glazen en pullen maakt men schoon door deze te vullen met warm zeepsop en een scheut ammonia. Dit een uur tje laten staan en naspoelen met verdunde azijn. Erg vuile vazen daarna nog even flink omspoelen met water waar in stukjes eierschaal. 0 Gebruik schuimplastie op de hoeken van uw kleerhangers, afglijden van kledingstukken is dan voorbij. Ook kunt u reepjes van dit schuimplastie plakken langs de houten rand van zwabber of stoffer. Plaat jes van dit moderne middel onder bureaulampen of naai machines voorkomen krassen. 0 Wilt ge op zondagmorgen 'n knappend cadet,je, maak het dan eerst even nat en leg het vervolgens even in een ver warmde oven. 9 Bloemkool koken, geen luch tje meer, als u een paar stuk jes wittebrood meekookt. Kook bloemkool nooit te lang want dan gaat de smaak ach teruit. O Wordt uw geëmailleerde kachel (haard) in de voor kamer niet iedere dag ge bruikt, smeer hem dan in met wat slaolie. Hij blijft er-mooi van. Voor het gebruik eerst even. stevig afwrijven. door II. A. KUIN Wij zijn bang om onze meubelstoffen goed schoon te houden. Tenminste, dat moet het wel zijn, want aan onze netheid kan het niet liggen. Wij hebben de naam de helderste huisvrouwen van Europa te bezitten en toch vervuilen er onnodig veel meubelstoffen. Het kan ook zijn, dat wij het ons niet voldoende realiseren, dat er net zo veel stof op onze meu bels daalt als op de vlo»r. Veel van dat meubelstof-stof wordt trouwens ook weer af geveegd door kleding en soms ook wel weer'eens op andere meubels gedeponeerd. Let u maar eens op, dat in de kniebuiging^ van heren- costuums altijd vuil zit, op gedaan op alle. zitmeubelen, waarop zo'n-mam-neerstrijkt. Die kleren worden regel matig- geborsteld, de stoelen veel minder. Het extreme geval van vervuiling doet zich vaak voor bij poolstof- fen op de armleggers. Het geval van de man, die een werkplaats aan huis had en voor ieder kopje thee of kof fie neerstreek in zijn mo quette fauteuil met armleg- ger, is berucht. Er kwamen klachten, dat die armleggers helemaal kaal werden en ogenschijnlijk leek dat ook 7.o, maar bij goed schoon maken bleek, dat deze in druk alleen was veroorzaakt door de koek van vettig vuil, dat zich in de loop der tijden van zijn werkhanden af daar had neergezet. Toen de stof gestoomd en geklopt was, bleek er geen pluisje te man keren. Zó erg is het bijna nooit, maar in tal van huizen hebben de poolstoffen op de meubels een grijzig waas ge kregen, dat niet zelden ten onrechte voor ver kleuring wordt aangezien. Meestal is er wat verkleu ring bij, maar het grijzige waas heeft het meest te ma ken met stof. Meubelvelours in elke vorm mag dan ook niet alleen 1 of 2 keer per jaar een beurt hebben, maar moet regel matig iedere week de stevige meubelborstel voelen. Het moet uitgeschuierd worden of minstens goed stofge- zogen. Maar dan vooral niet met een aluminium mond- stukje, dat altiid zwart af geeft wat alleen bij de lichte kleuren te zien is, maar wat bij de donkere ni°t minder plaatsvindt doch met een hard bakelite mond- stukje, liefst voorzien van een smal en vrij stug kleer- borsteltje, dat bij vele mer ken in dat mondstukje ge schoven kan worden. Behalve stof komt er door het zitten en door morsen en door allerlei-andere oorzaken ook echt vettig'vuil op en in een poolweefsel. Gaat u dit tegen door één of tweemaal per jaar de stof met zeepschuim te bewer ken. Een stukje zuiverp huishoudzeep in ^.kokend water zó laten oplossen, dat de oplossing in afgekoelde toestand oververzadigd en dus dril geworden is. Dat dril met een slagroóm- of eierklopper opkloppen tot schuim en dit schuim met 'n borsteltje op de stof uit spreiden. Alleen in de rich ting van de pool schuieren, die bij een goed gestoffeerde stoel op de rug altijd van boven naar beneden en op de zitting van achteren naar voren loopt. Niet tegen de vleug in schuieren met dit zeepschuim. Als het verdeeld is, rustig een kwartier a 20 minuten laten zitten om z'n reinigend werk te kunnen doen en dan met 'n vochtige doek in dezelfde richting af wrijven. Absoluut geen syn thetisch wasmiddel hiervoor gebruiken, geen water met 't zeepschuim meewrijven, dat zeeoresten diep in het weef sel brengt en zeer goed laten drogen, vóór u de stoel weer gebruikt. Als het droog is, dan nog even, met de pool mee. borstelen. Twee soorten, waarvan de poolrichting kunstmatig in een bepaalde stand gebracht is n.l. velours satiné en vochtechte velours, moeten alleen maar droog behandeld worden. Op platgeweven stoffen is het vuil altijd veel gauwer zichtbaar. Daar wordt vaak do fout begaan om het euvel al te plaatselijk te bestrij den. Lukt het om de vlek weg te halen, dan is de stoel of bank ter plaatse duidelijk schoner dan de rest. Als u meubelstof schoonmaakt, moet u het dus altijd over de gehele oppervlakte doen. Is een vlek bij een algemene schoonmaakbeurt met zeep schuim niet verdwenen, dan kunt u daarna het plaatse lijk nog even het beste met het meest vluchtige schoon maakmiddel trléhlooraethy- lene proberen. „Tri". Om be slist geen kringen te krijgen, zelfs bij dit meest vluchtige middel, vluchtiger dan was- benzine of tetrachloorkool- stof, moet u tevoren de plaats om de vlek helemaal even goed vochtig'maken met een doek. Wilt u de kleur van ietwat teruggelopen meubelstoffen weer wat helderder'- maken, dan kunt u de industrie na doen. die het zgn. aviveren verlevendigen i van de kleu ren vaak bereikt door 't ge bruik van parmesaanse zeep. Met uw huishoudzeepschuim aviveert u dus ook uw- kleu ren al. Een ander middel is: nog om een eetlep°l ammonia van de normal0 oolo-Vn-, die u bij de drogist koopt, aan een liter water toe te voegen en daarmee uw meu belstof vochtig te maken. Denkt u eraan, nooit "m meubelstof weer gebruiken, vóór hij volkomen dmoe s, anders krijgt u plêtptaatson. Rij een nieuwe poolstof wordt u vaak ongerust bij de eerste pletvlekken op de zit ting en rug, daar waar de druk het grootst is. Die on gerustheid is overbodig, want bij voortgaand gebruik wordt de gehele onpcvl-'-'e later weer egaal, "'at '- voudig een kwestie van in gelijke mate en richting i liggen van alle poolvezets, die vanzelf wat gaan vervil ten. Wees niet bang om uw meubelstoffen met de bor stel regelmatig te lijf te gaan en realiseer U, dat alle stof deeltjes, die u in een inval lende zonnestraal ziet zwe ven ook op uw meubels- neerdalen. Dc winter nadert cn we zien al uit naar dc winter bloemen, Een veel gevraagde plant, vooral teggrrde Kerst dagen, is dc „Poinscttia" beter bekend onder dc naam Kerstster. Deze plant is af komstig uit Mexico en Zuid- Amerika. Ze is gesteld op - - vinden met een dubbele rij-rode schaduwrijke en vocht tóe 1apWat,eren 0{ met h,ad. datï indelen.' plaatsen. A- - Hier te lande kweekt men haar als eenjarige plant- voor de „mand" of als snijbloem. Deze zozeer tegen de Kerstdagen ge wilde plant moet dan ..bloeien". Het zijn echter niet de kleine bloemen zelf. die de sierwaarde bepalen." maar de ste-r.vormig ge groepeerde bladeren, die dicht bij elkaar stoelen, juist onder de bloem. Tegen de Kerstdagen zijn deze sterren prachtig rood ge kleurd. Er zijn weliswaar vele *uin- vormen, zelfs witte.- dit neemt echter niet weg, dat de rode tegen de Kerstdagen het meest Als het echt wintert, dan is h^' begrijpelijk dat we ons hierop ■kleden. De tijd is al. voorbij, dat w& scheef keken naar 'n vroü met een lange broek. En zeker wanneer het flink koud is, dan is zo'n pantalon een uitkomst. Dé/broeken die tegenwoordig voor de dames in de handel zijn hebben zich al geheel aan de vrouwelijke lijn aangepast. Het is daarom geen mannedracht meer, maar een echt dameskle dingstuk geworden. Pijpen en bovendeel volgen ovej* het al gemeen _de Ijchaamslijn, in te- gehstelling- 'tót vroeger, toen er bijna geen verschil te zien was tussen een broek voor een heer en die voor een dame. Ook de dessins zijn anders ge worden. We zien tegenwoordig veel strepen en ruiten, dikwijls in vrolijke kleuren, maar daar naast heeft ook de broek van effen stof nog veel aftrek. Maar met een lange broek zijn we er niet als de \tfiriter goed doorzet. Dan is een heerlijke trui ook een kostbaar bezit. Al vele tientallen jaren is de mode hiervan weinig veranderd. Dat zien we weer eens duidelijk in de trui die ons model draagt. Het is een heerlijke dikke wol len jumper met dwarsstrepen van zacht blauw waarin een dunne gel#- streep en dat alles op een witte achtergrond. De grote- kraag is geel en allè's bfj 'èlkaar is het een leuk ding, vooral op zo'n zacht'grijze of lichtblauwe lange br6ek staat het erg leuk. Natuurlijk zijn er op die manier duizenden combinaties te maken. Truien vinden we in vele modellen alsook de lange pantalons. Het is aan iedere vrouw om zich een bij haar persoon passende combinatie te kiezen- (Nadruk verboden). HANDIGE HANDEN gekocht worclen. Er zijn onder de rode soort ook exemplaren te Gezellige receptjes, die niet in uw kookboek staan iets. weg heeft van een eikeblad. NIET SNIJDEN MAAR BRANDEN Zodra dc Kerstster gesneden wordt, vloeit cr een wit melkach tig sap uit de wond cn om dit tp voorkomen met men de oont van de steel afmanden. Krijgt u dus met de Kerstdagen afgesne den Poinsettia's. dan dient u «r om tc denken, dat er geen stukje van de st"°l afgesneden mag worden, tenzij n direct daania de •-teel even in de vlam van een kaars houdt. Het komt veelvuldig voor, dat de bloemen spoedig slap worden, in dat geval dient de steel ter lengte van ongeveer 8 cm in kokend water gehouden te wor den, dan trekt' het vaak weer bij. MOEILIJK OVER TE HOUDEN Overhouden van een Poiusettla is erg. moeilijk. Toch kunt u het proberen, door het blad na janu ari rustig te latgn afvallen en de kale plant ergens op een vorst- vrije plaats te zetten. Meestal is gieten overbodig. Zodra de maand maart in het land is, moet de stam terugga- sneden worden tot ongeveer 10 cm boven de pot en dan krijgt de plant een warmer plaatsje. We volgen de groei van de plant en geven al meer en meer water, de plant dient dan op een licht plaatsje gezet te worden. Bent u zo gelukkig over een bak 'te beschikken, zet haar dan hier in, zo tegen mei/april (afgedekt met glas). Bii zomers weer kan de ruit er af. In september moet de plant weer binnen worden gebracht. VEEL VOCHT, WEINIG LICHT Nu komen dc grootste moei lijkheden. Dc temperatuur spreekt 'n geducht woordje mee, want staat zc te koud, dan wordt het blad geel cn valt af; staat ze voldoende warm, dan is het de droogte, die kwaad kan doen. Het blad krult dan cn liet gevolg is, dat het zal afvallen. U uint dit alles tegenhouden door veel vuldig te sproeien, maar een plaatsje in een kas met veel voehtiger lucht is wel veel en veel beter. In september en oktober doen we er goed aan iets bij te voeden, opdat er grotere bloemen zullen komen. Het wil wel eens voor komen. dat de plant juist niet tegen de Kerstdagen in bloei staat, doch iets later, in welk ge val de oorzaak gezocht moet wor den in te veel schemering. Van midden november af moet de plant beslist in bet donker staan, Licht mag de plant in die Weldra is de tijd aange- broken, dat jong en oud onthaald worden op enkele lekkernijen. Dit jaar heb- ben wii onze keus eens la- ten vallen op recepten uit de oude tijd, toen men toch ook lekker kon koken, ge- tuige de geschriften over eetpartijen, waar de huidi- ge mens, als we het zo eens mogen zeggen, „niet meer van terug heeft". Allereerst een recept voor marsepeinkoekjes. Hiervoor heb ben we nodig 280 gram zoete amandelen, 30 gram bittere 280 gram suiker, enige'' druppels rozenwater en bloem. Ga als volgt te werk i de aman delen pellen, drogen en met enige druppels rozenwater fijn stoten of maal ze in een aman delmolen. De amandelen daai> na met de suiker op een matig vuur zo lang doorroeren en kneden, tot het mengsel niet meer aan de pan of lepel kleeft. Dan de massa op een met zeer weinig bloem bestrooide plank tot dikke stangen uitrollen, deze weer in dikke schijven verdelen, waar u rolletjes van maakt, die tot allerlei figuren gevormd kunnen worden. De marsepein koekjes op een met bloem be strooid bakblik eerst enige uren in de lucht, vervolgens in een beetje verwarmde oven laten drogen. Marsepeinen aardappel tjes. Natuurlijk kunt u volstaan met plakken te maken, hetzij grote of kleinere. Aardiger is het om er aardappelen van marsepein te maken. Vorm de marsepeinrolletjes tot balletjes, schud deze met kaneelpoeder en droog ze vervolgens in de lucht, daarna in een nagenoeg niet warme oven. U kunt er ook „harten" van maken, de zo gewilde vorm om te schenken aan een kennisje of aan moeder. Door wat cacaopoeder door de massa te kneden, krijgen we het chocoladekleurtje. Ook kunt u bij een drogist kleurstoffen verkrijgen. Er is te kust en te keur. Namaak reerug. Wij zijn er zeker van dat uw gehele bezoek u zal bewonderen over het volgende, inderdaad heerlijke bakgerecht, dat de naam kreeg toegewezen van „nagemaakte reerug". Aan de ingrediënten welke hierin ver werkt worden, zal het u du' 'e- lijk zijn, dat het iets zeer „.j- zonders is. Benodigd zijn: 100 g aardap pelmeel. 120 g cacaopoeder, 240 g amandelen, 225 g suiker, 10 eierdooiers, 7 eiwitten, 60 g su- cade. de geraspte schil van 1 2 citroen. 1 theelepel kaneel, wat abrikozenmarmelade, chocolade glazuur en tenslotte 10 a 12-ge» snipperde amandelen en wat boter. Het is een heel lijstje, dat als volgt verwerkt moet worden tijd niet bereiken. Zelfs pen. straatlantaarn kan hier nadelige gevolgen hebben'. Dat beetje licht 'zelfs is voldoende om de plant telaat te doen zijn met dc bloei. Het is dus wel een zorgenkindje, maar het is de moeite waard alle aandacht aan dit zo gewilde plantje te besteden. (Nadruk verboden). de eierdooiers met de suiker, het aardappelmeeL de gepelde, gedroogd en daarna fijngema len amandelen en het cacao poeder gedurende ongeveer een half uur roeren; daarna ach tereenvolgens de geraspte ci troenschil. de gehakte sukade, de kaneel en de 7 eiwitten, stijf geklopt er door mengen. Een taartpan in de vorm van een reerug, dus langwerpig, met bo ter bestrijken, de massa er in overdoen en in een flink warme oven gaarbakken (ongeveer een half uur). Nu de oppervlakte met abrikozenmarmelade be strijken. 'het gebak met choco ladeglazuur bedekken en ten slotte met de gepelde en in overlangse snippers gesneden amandelen besteken. Honingkoeken. Een gezonde en goed voed zame lekkernij zijn honingkoe ken. In Onze tegenwoordige "re ceptenboeken zult u er vergeefs naar zoeken. Voor deze lekkernij hebt u nodig: 1 kg bloem, 1 kg honing, 250 g boter, 200 g ongepelde amandelen, geraspte schil, van een citroen. 4 g kruidnagelpoe der, 4 g kardemon. wat hele amandelen en sukade. De boter en de honing samen laten koken, daarna van het vuur nemen en de bloem, de twee of driemalen doorgesne den, vooraf gewassen en ge droogde amandelen, de geraspte citroenschil en de kruiderijen toevoegen. Na bekoeling de in een weinig water opgeloste potas door het mengsel roeren, het deeg een nacht laten staan en de volgende dag tot een lap van ongeveer één cm dikte uit rollen. Nu kleine, vierkante koeken er van steken, die u op de hoe ken belegt met hele amandelen en met stukjes sukade en op een beboterd blik in de oven mooi lichtbruin bakt. In Duits land maakt men van het deeg met behulp van verschillende vormen allerhande figuren, voor kinderen dikwijls van zeer grappige aard, wat wij gaarne over laten aan de vindingrijk heid van moeder de vrouw. Sneeuwballen. Na die lange "zomer is het niet onaardig voor afwisseling bij de gezeliig brandende kachel wat sneeuwballen te presenteren. Ziehier het recept van cieze tegenwoordig niet zo bekende lekkernij. U hebt nodig: 125 g bloem, 65 g boter, 2 dl melk, 5 eieren, 1 eetlepel suiker, 1 te'- lepel krenten, 1 eetlepel snip pers of sukade, 12 theelepel zout. wat reuzei en poedersui ker. i_,e meik aan de kook brengen, de boter er in- ia en s n U; vervolgens het zout en de door gezeefde bloem toevoegen, en van het vuur roeren, tot- de massa geheel glad en soepel is. Vervolgens de eieren een voor een breken e-»i er door roeren, daarna de suiker, de gewassen en gedroogde krenten en de "snippers. De retfzel in een diep pannetje zó warm laten worden, dat damp er uit opstijgt; met hulp van twee lepels langwerpi ge balletjes uit het -deeg steken, deze vormen in heet vet gaar en bruin bakken. Om ze de witte kleur te geven moeten de bollen, als ze een weinig zijn afgekoeld, dik met poedersuiker bestrooid worden. (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1959 | | pagina 3