Die gebroken ruit r si 4 4 Zoet, zuur Sn«,™u™sr«o1alïï"awte couture en hoedje en hartig St. Nicolaas geeft graag Nederlands speelgoed \jw>t dt \)WWM KUNNEN WE ZELF INZETTEN! MENU VAN DE WEEK T/ióM-XooU 9 Als u vis gegeten hebt, wrijft u de vuile borden dan eerst af met een prop papier en doet u daarna een beetje azijn in hot afwaswater, dan verdwijnt de vislucht spoedig. 9 Een geprepareerde stofdoek 9 Smeert ritsluitingen van de Toetie wreekt haar zusje JAGO shawls Zaterdag 21 november 1959 DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 In elk huishouden zal het wel eens voorkomen, dat er op de een of andere manier een ruit sneuvelt. Deze moet dan vernieuwd wor den en laten inzetten kost veel geld. Daarom doen we het zelf. Een ruit op maat snijden is geen gemakkelijk werkje, als u het niet eerder gedaan hebt. Zijn we in het bezit van een glassnij der, dan gaan we ons eerst oefe nen op een waardeloos stukje glas. Neem het niet te klein, want u zult wel een paar keer moeten oefenen. De maat van de ruit moet wor den afgetekend op de ruit, waar voor we gebruik kunnen maken van een ballpoint. Houdt u er rekening mede, dat er een kleine speling moet zijn; dus een kleine ruit moet aan iedere kant ongeveer een mm, een grote ruit enkele mm kleiner zijn, dan de juiste lengte en breedte. HET SNIJDEN We leggen eerst de ruit op een zeer gladde tafel. De ruit wordt stofvrij gemaakt. Het latje, waarlangs we snijden, moet zui ver recht zijn. Drukt u nu het latje vrij1 stevig op het glas op de juiste plaats, maar niet al te hard, want dan zou de ruit kunnen breken. Houdt er rekening mede, dat het wieltje in de glassnijder on geveer 3 mm naar binnen zit, dus plaatsen we de glassnijder ook 3 mm van de lijn waarlangs we moeten snijden. We halen de glassnijder nu langzaam maar stevig over de ruit, loodrecht naar beneden en vlak tegen het latje aan; dit latje mag niet verschuiven. HET BREKEN Zodra de glasnijder aan het einde is gekomen zult u een snede in het glas zien, waarlangs de ruit moet worden afgebroken. Om dit veilig te kunnen doen, tikt u met de glassnijder aan de TIPS U KUNT NIET ALLES WETEN 9 Gebruikt u diepvriesvis, laat deze dan eerst ontdooien. Dompelt u de bevroren vis in heet water, dan gaat de smaak er af. 9 Kammen maakt u het beste schoon in lauw zeepsop, waar in een scheutje ammonia is gevoegd. 9 Als de visite is verdwenen en de kamer vertoont een be dompte rooklucht, sprenkelt u dan, om deze lucht snel te doen verdwijnen, een paar druppels eau de cologne op 'n koude lamp en steekt deze even aan, dan verkrijgt u na korte tijd een frisse geur. kunt u zelf maken, door een doek een nacht in een paraf- fine-oliebad te laten staan. Daarna wassen in warm wa ter, uitwringen en drogen. Stof blijft gemakkelijk aan deze doeken hangen, terwijl de meubels er meteen mee kunnen worden opgewreven. schoolkleding af en toe in met vaseline, nadat u stof en vuil met een borsteltje hebt verwijderd. 9 Geeft uw man bij zijn thuis komst niet dagelijks opge warmd eten, dit heeft n.l. een groot deel van de voedings waarde verloren. 9 Als uw kinderen niet van groenten houden, maakt u dan zo smakelijk mogelijk uit ziende schotels, b.v. van ge raspte appel en peen, of witte bonen met tomaat, spinazie met fijn gedrukte hardge kookte eieren en/of soldaat jes van geroosterd brood, worteltjes met doperwten en peterselie, en in 't voorjaar slaatjes als veldsla met biet en komkommer, gegarneerd met plakjes augurk enz. (Nadruk verboden). HANDIGE HANDEN onderkant tegen het glas, over de gehele lengte. Leg nu de ruit op de rand van een tafel, precies met snede op de rand. Druk het af te breken gedeelte naar be neden en in de meeste gevallen breekt het er gemakkelijk af. Gaat het niet de eerste keer, tik dan nog eens tegen de onder kant van het glas en dat zal dan zeker wel tot gevolg hebben, dat de af te snijden reep er vanzelf afspringt. Anders weer op de rand van de tafel leggen. Blijft er hier of daar een klein stukje glas zitten, dan kunt u dat er af breken met de inkepingen, die in de glassnijder zijn aange bracht. Neem die inkeping, die het beste past. Buig voorzichtig naar beneden en het stukje springt er af. JJET INZETTEN De ruit in de sponning zetten is nu maar een klein werkje. U maakt het kozijn goed schoon, brengt er wat grondverf op en u kunt de ruit vastzetten. Dit doen we eerst met een paar kleine spijkertjes, zodat de ruit niet kan vallen. Dan nemen we de stop verf, kneden deze goed en ma ken dan een rolletje. U legt dit op de glasrand en drukt het er op en er langs met het plamuur- mes. We werken van boven naar beneden. Overtollige stopverf verwijderen is raadzaam. De laag stopverf moet zo dik zijn, dat er voldoende houvast ont staat. Druk stevig aan, zonodig met Achtjarige Hetty komt thuis uit school in een toestand, die moeder een kreet van schrik ontlokt. ,,Maar kindje, lieverd, wat zie je eruit. Wie heeft jou zo toe getakeld?" „Zo'n akelige jongen", snikt Hetty. Ze heeft een dik gezwollen blauw oog. Het ziet er werkelijk lelijk uit. Moeder is dadelijk druk in de weer met een nat compres, dat de pijn wel gauw over zal maken. Maar de jonge vader, die juist de kamer binnen komt en het verhaal van de aanval op zijn dochter natuurlijk ook in kleuren en geuren te horen krijgt, vat het minder gemakkelijk op dan moe der, die al haar aandacht nodig heeft, om Hetty soulaas te verschaffen. „Is dat joch helemaal gek geworden", briest vader verontwaardigd. "Wat heeft hij zijn handen naar een meisje uit te steken. Als ik die in mijn vingers krijg, kan hij er van mij een op allebei zijn ogen krijgen. Wie was dat jong, Hetty?". „Ik weet het niet", antwoordt Hetty nog steeds in tranen. „Zo'n grote jon gen met een blauw windjack aan". Het kleine zusje Toetie heeft er al die tijd met grote, ontstelde ogen bij gestaan. Hetty is haar afgod en bij het zien van de geliefde, grote zus met dat dikke blauwe oog knijpt haar hartje van mede- OPVOEDING lijden samen. Dan, als ze vader zo tegen de onverlaat tekeer hoort gaan, ont waakt er een heldhaftig plan in haar kleine hersentjes. Zij zal haar zusje wre ken. Zij zal die jongen eens te pakken nemen! Toetie is vijf en nog op de kleuter school. De volgende morgen komt ze wild triomfantelijk bij moeder aan. „Ik heb hem een flinke trap gegeven. Een reuze harde", zegt ze trots. Hetty, die het mee aan hoort, schijnt bij intuïtie te begrijpen wat ze bedoelt. „En wat deed hij toen?" vraagt ze gretig. „Hij liep huilend naar zijn moeder toe", vertelt Toetie, echt met zichzelf inge nomen. „Maar kind", roept moeder ver baasd. „Kende je die jongen dan? Wist je, wie het gedaan had?". „Nee" ant woordt Toetie, alsof dit weinig ter zake doet. „Maar hij had wel een blauw wind jack aan". Vijf minuten later staat er een hevig gebelgde moeder met een miniatuur jongetje aan de hand op de stoep. „Me vrouw, uw dochtertje heeft mijn zoontje geschopt. Zomaar zonder de minste aan leiding. Hij was zich van geen kwaad bewust. Kan een kind niet rustig op straat spelen, zonder mishandeld te wor den? Wilt u uw dochtertje eens goed onder handen nemen en haar zeggen, dat ze voortaan andere kinderen met rust laat!" Moeder heeft de situatie meteen door. „Komt u even binnen", zegt ze verzoe nend. Het jongetje krijgt meteen een koekje, als pleister op de wond. „Heb je dat jong geschopt?" fluistert Hetty geschrokken. „Die was het toch helemaal niet. De mijne was een grote jongen". „Maar hij heeft toch een blauw windjack aan", verdedigt Toetie zich. Moeder legt het hele -geval aan de vreemde dame uit. Gelukkig blijkt dit iemand met gevoel voor humor te zijn. Het kleine jongetje mag een poosje blijven spelen, terwijl zijn moeder ruiter lijk toegeeft, dat Toetie echt geen straf verdiend heeft, omdat ze haar zusje heeft willen wreken; al deed ze het dan ook op de verkeerde. MARCELLE. (Nadruk verboden). Al zitten we op 't ogenblik midden in de wintergroenten, daarom wil dat nog niet zeggen dat 't met de slaatjes nu. afge lopen zou zijn. Integendeel: met behulp van al die winter groenten kunnen we gaan com bineren en steeds weer een an der aantrekkelijk rauwkost-ge- recht op tafel zetten. Het aardigst effect krijgt men wanneer men groentesoorten met een contrasterende kleur kiest, b.v.: rode kool, andijvie, bloemkool; witte kool, spinazie, tomaten; knolselderij, wortel tjes, princessebonen of spruit jes; biet, ramenas, sla. Zo nodig moeten ze fijn wor den gesneden of zelfs geraspt (de knolgewassen!en natuur lijk met een lekkere slasaus aangemengd. Dit kan de gebrui kelijke combinatie zijn van olie, azijn en zout, maar de azijn kan ook heel goed vervangen worden door citroensap, wat 't slaatje nog vitaminerijker maakt. Ook is uitgelekte yo ghurt of hangop uitstekend te gebruiken, vooral wanneer men knolgewassen als onderdeel van het slaatje heeft gekozen. Iets geraspte ui door de slasaus ge roerd maakt het slaatje altijd extra geurig. ZONDAG: Koninginnesoep met kaas; entrecöte a la Hon- groise, bloemkool, aardap pelen; blanc manger. MAANDAG: Vleeskoekjes, aard- appelpurée, stoof prei; war me broodpudding met vruchtensapsaus. DINSDAG: Stamppot spinazie (rauw) met speklappen en gefruite uien; yoghurt. WOENSDAG: Gebakken bloed worst, appelmoes, aardap- strijken; het gezicht wil ook wat. Het duurt niet lang meer Laat de stopverf goed droog De hoed is wel een miskend deel van onze garderobe, want velen van ons „f öolVen Van Snoep en worden en verf het kozijn daar- dragen slechts bij uitzondering een hoofdbedekking. Vrijwel de gehele 8 na bij Eerst met wat grondverf zomer is hij veel dames de hoed niet in trek; dan doen we het hoogstens andere ZOetlgneiÜ ZUlieil en daarna met de oorspronkelijkemet een hoofddoekje af en in de winter, och, dan willen we wel een weer met extra hevigheid kleur. hoedje hebben, maar hoofdzakelijk om het hoofd te beschermen tegen ons jancj en onze woningen cis Kouae. (Nadruk verboden). En hiermee raken we de essentie van de hoed. Inderdaad is het hoofd- Overstromen. deksel in diepste wezen om ons hoofd te beschermen, maar toen dit kle- Hoewel We allen Weten, dingstuk in het modevlak werd getrokken, werd dit anders. Indertijd lichamelijk welzijn diende een dame buitenshuis altijd een hoed te dragen. Buiten zonder 'ij hoeddat kon nietEn het ii begrijpelijk, dat toen de hoed een DU niet bepaald met deze belangrijk onderdeel van de kleding uitmaakte ende mode sloeg overstromingen gediend is, pelen; macaronischotel met toe, want de dames willen tenslotte wel eens iets anders dan het „aj „r wc| niemand zijn die schuimkop. geijkte model. ,j.' Dat is zo gebleven en al heeft de hoed in onze moderne tijd veel van ZICn er aan OnttreKt. Uit gc- DONDERDAGGemengde sla zijn vroegere belangrijke plaats verloren, toch is hij nog steeds onmis- zelligheidoverwegingen en (zie inleiding) met kaas- baar, want er zijn toch nog verschillende gelegenheden, waar een dame vanwege de traditie blokjes, gebakken aardap- nu eenmaal niet zonder hoed kan verschijnen. 5 traktatie nn He pelen; tweekleurenvla. Tegenwoordig hebben we twee soorten hoeden. Ten eerste ons gewone Een extra traKtatie op ue dopje, dat eigenlijk voor dagelijks gebruik bestemd is en in wezen een „heerlijke avondjes" in de VRIJDAG: Haring in tomaten- eenvoudig niemandalletje is en ten tweede de hoed voor bijzondere decembermaand zij een saus öf kaasblokjes in to- gelegenheden, een haute couture hoofddeksel, waaraan ontwerpers van matensaus rijst, spruitjesnaam bet uiterste van hun creatief vermogen hebben gegeven. havermoutpap. ZATERDAGErwtensoep; rijst met appelen. RECEPTEN: ENTRECÖTE A LA HONGROISE. Het vet van de entrecöte af snijden, in kleine stukjes snij den en uithakken. Het vlees met zout en peper inwrijven en aan beide kanten 3 minuten in het hete vet bakken. Dan laag- draaien en een fijngesneden uitje meebakken tot het goud bruin is. Nu een theelepel pa prikapoeder erdoor roeren, het vlees uit de pan halen en de jus met een scheutje koffie room afmaken. RIJST MET APPELEN 125 g rijst, 'h. I water, y4 kg Qnze mustratie toont enkele van deze haute couture modellen van dit moesappelen, citroenschil, seizcen Het zyn hoeden met geen of hoogstens een kleine rand, meestal ongeveer 60 g (6 eetlepels) met hoge bol en ze doen over het algemeen vrij zwaar aan. De linkse suiker, roomboter, zout. hoed is van zwart vilt vervaardigd en loopt naar boven iets toe om daar e complete Het water aan de kook bren- plotseling te eindigen in een volkomen glad vlak. De cilinder heeft een collectie Zij ieder gegund. Maar men krijgt toch wel de indruk dat zo hier en daar de snoepgelagen wat minder omvangrijk en wat minder langdurig zouden kunnen zijn. Dat komt niet alleen het gebit en de „lijn" ten goede, maar zeker ook de huishoudbeurs en diverse spaarpotjes. Om van het vele zoet te be komen, zal menigeen aan 't eind van het „avondje" een fris hap je waarderen. Wij geven u daar enkele recepten voor. Appelen met een slaatje gevuld (4 stuks). 4 middelmatig grote, stevige appelen, 150 gr witlof, 150 gr (Adv.) gen met een weinig zout en een korte zwarte voile en is echt geschikt voor gelegenheden. De tweede is stukje citroenschil. De gewas- een Oosters tulband model, vervaardigd van witte zijde en spreekt voor sen rijst in het water strooien zich. Ook deze toque is geschikt om bij speciale gelegenheden gedragen en in 20 minuten gaar koken, te worden. Het model rechts is vervaardigd van fluweel in een okerachtige De appelen schoonmaken en in tint en is boven de kleine rand geplooid. Het is een kapje, dat een sportief parten snijden of raspen. Wan- karakter heeft. neer de rijst gaar is, de apve- De huidige collectie brengt ons modellen in diverse vormen en ongetwij- len op de rijst leggen en het feId zalieder een hoedje naar keus kunnen vinden. geheel gaar laten worden. De (Nadruk verboden). boter en de suiker toevoegen en alles voorzichtig door elkaar roeren. MODERNE vindt U bij A.X E I. |\E Nederlandse speelgoedindusrtle heeft dan ook zijn beste beentje voorgezet en komt verrassend goed voor de dag. Trouwens ook op de buitenlandse markt speelt deze indus trie een steeds belangrijker rol. Op vallend populair is het Nederlandse Slo miniatuur autotjes. houten speelgoed in Duitsland, dat zelf op dit gebied toch zo'n grote re putatie heeft. Dat is niet ze verwon derlijk als wjj weten, dat alles wordt gedaan om tot verantwoord speelgoed te komen. Een van de grote Neder landse fabrieken heeft zowel een kin derpsychologe als een industrieel ont werper in dienst. MONTAGE-RAGE EN TECHNIEK. DEZE ontwerper, Van Blokland, is o.a. de geestelijke vader van de thans door de jeugd zo veelgevraag de montagedozen. Met de inhoud hiervan houten latten en balkjes met schroeven en moeren van zacht plastic kunnen een oneindig aan tal modellen worden geconstrueerd. Echt iets voor kleine en grote(re) knutselaars. In deze eeuw van snelheid zijn ook de plastic schaalmodellen van vlieg tuigen veelgevraagd. Amerikaanse ontwerpen worden door een Neder landse fabriek in licentie gemaakt, met het grote voordeel dat deze schaalmodellen met een Nederlandse handleiding worden geleverd en goed koper zijn. Maar ook de auto heeft de algemene belangstelling, zowel bij jong als oud. Heel aantrekkelijk zijn de minia tuur-autootjes van Nederlandse ma kelij. Het spreekt wel haast vanzelf, dat deze serie is gestart met een reeks DAF-modellen, van het perso nen-wagentje tot en met de zwaar- transport-trekker. Het zijn de eerste miniatuurtjes ter wereld die in dit kleine formaat echte ruitjes hebben. De prijs, nog géén gulden, is wel de grootste verrassing. En welke jon gen die van techniek houdt, wil niet zijn eigen radio bouwen. Ook dat kan met een Philips radiobouwdoos. HOUTEN BLOKKEN VOOR DE KLEINTJES. IfINDEREN, en heus niet alleen de allerkleinsten, steken alles in de mond. Met de gele ruwhouten blok ken, zoals die veelal uit het buiten land komen, lopen zij dus gevaar. De gepolijste, zgn. gesioliete Nederland se blokken steken daarbij wel heel gunstig af. Heerlijk moet het zijn te spelen met een houten wagen met blokken, waarvan de auto kan rijden en die geladen en gelost kan worden, kortom waar meer dan één handeling mee kan worden verricht en waar door de fantasie van het kind wordt geprikkeld. EN NOG VEEL MEER. DR ls te veel om op te noemen. Denken wij nog aan verschillen de gezelschapsspelen, waarvan het Amerikaanse scrabble-spel, dat in Nederland in licentie wordt gemaakt, heel populair is, aan poppen en pop- penkleren geheel volgens de laatste mode, aan ballen, thans vaak van plastic in plaats van rubber, aan turnwerktuigen als schommel, rek stok en ringen, aan rolschaatsen en nog veel meer. Nederland maakt het allemaal en goed; aangepast aan de ontwikke lingsfase van het kind en verant woord van vorm en uitvoering. gaar gebraden of gekookt vlees, 2 augurkjes, 6 5 8 uitjes uit het zuur, slasaus of mayonaise, sel derij- of peterseliegroen of pap rikapoeder. Het vlees kleinsnijden, de augurken en uitjes fijnhakken. Het lof schoonmaken, wassen en zeer klein snijden. Het lof direkt met slasaus of mayonaise ver mengen om bruinkleuren te voorkomen. De appelen wassen, een kapje eraf snijden en de vruchten uithollen, zodat een bakje ontstaat. Het uitgelepelde vruchtvlees in blokjes snijden. De appelstukjes met de overige ingrediënten voor het slaatje vermengen. Het geheel zo nodig op smaak afmaken en in de ap pelbakjes overdoen. De randen van de bakjes met een weinig slasaus of mayonaise bestrijken. De appelbakjes afdekken met de passende kapjes of de bovenkant garneren met zeer fijn gesneden peterselie- of selderijgroen of met een weinig paprikapoeder. Desgewenst kan men wat ge kookte aardappel meeverwerken in het slaatje. Vruchtenbowl (alcoholvrij) (hoeveelheid voor 10 glaas jes van 1% dl.) 500 gr zachte handperen, 250 gr appelen, 250 gr bananen, een klein blikje mandarijnen, 2 ci troenen, 1 dl water, 3 kruidna gels, ongeveer 50 gr. (5 eetlepels) suiker, 1 limonade gazeuse met een lichte kleur. Het water aan dé kook bren gen met dun afgeschild geel van de citroenen en de kruidnagelen en een kwartiertje laten trekken. Citroenschil en kruidnagelen verwijderen. De suiker in het water oplossen. De appelen en peren schoonmaken en in regel matige stukjes snijden. De ci troenen uitpersen en het sap met de vruchten vermengen. De vruchten in het water leggen en laten afkoelen. De bananen schoonmaken, in plakjes snij den en evenals d'e partjes man darijn en het mandarijnsap door het vruchtenmengsel roeren. Kort voor het gebruik de limo nade gazeuse toevoegen. Hartige hapjes. Niet iedereen is een even groot liefhebber van zoetigheid. Wie aan hartige lekkernijen de voor keur geeft, zal zeker genoegen beleven aan zoute koekjes, crac kertjes, noten en diverse toost- jes of sneetjes brood met vlees, vis, ei of kaas belegd. Sneetjes brood wit, bruin of rogge, maar in ieder geval heel dun'zijn beter geschikt om een paar uur tevoren klaar te maken dan toostjes. Voorbeelden van smakelijke en gezellige be leggingen zijn: B gerookte paling, bokking- of scharfilets garneren met plakjes augurk. S ansjovis garneren met een plakje hardgekookt ei of fijn gehakt ei. B mosselen uit het zuur gar neren met mayonaise en pap rikapoeder. B gekookte worst garneren met tomatenketchup. B leverpastei garneren met een plakje hardgekookt ei en fijngehakt peterselie. B ham of casselerrib garne ren met een partje mandarijn. B rookvlees, waarop een plakje jonge kaas. B kaas garneren met een dun schijfje ananas of appel (be sprenkeld met citroensap). (Advertentie) Knutselen met de montagedoos en aandacht voor kleurig houten speelgoed.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1959 | | pagina 9