Die gebroken ruit
r
si 4 4 Zoet, zuur
Sn«,™u™sr«o1alïï"awte couture en hoedje
en
hartig
St. Nicolaas geeft graag Nederlands speelgoed
\jw>t dt \)WWM
KUNNEN WE ZELF INZETTEN!
MENU VAN DE WEEK
T/ióM-XooU
9 Als u vis gegeten hebt, wrijft
u de vuile borden dan eerst af
met een prop papier en doet u
daarna een beetje azijn in hot
afwaswater, dan verdwijnt de
vislucht spoedig.
9 Een geprepareerde stofdoek
9 Smeert ritsluitingen van de
Toetie wreekt haar
zusje
JAGO shawls
Zaterdag 21 november 1959
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
In elk huishouden zal het
wel eens voorkomen, dat er
op de een of andere manier
een ruit sneuvelt. Deze
moet dan vernieuwd wor
den en laten inzetten kost
veel geld. Daarom doen we
het zelf.
Een ruit op maat snijden is
geen gemakkelijk werkje, als u
het niet eerder gedaan hebt. Zijn
we in het bezit van een glassnij
der, dan gaan we ons eerst oefe
nen op een waardeloos stukje
glas. Neem het niet te klein,
want u zult wel een paar keer
moeten oefenen.
De maat van de ruit moet wor
den afgetekend op de ruit, waar
voor we gebruik kunnen maken
van een ballpoint.
Houdt u er rekening mede, dat
er een kleine speling moet zijn;
dus een kleine ruit moet aan
iedere kant ongeveer een mm,
een grote ruit enkele mm kleiner
zijn, dan de juiste lengte en
breedte.
HET SNIJDEN
We leggen eerst de ruit op een
zeer gladde tafel. De ruit wordt
stofvrij gemaakt. Het latje,
waarlangs we snijden, moet zui
ver recht zijn.
Drukt u nu het latje vrij1 stevig
op het glas op de juiste plaats,
maar niet al te hard, want dan
zou de ruit kunnen breken.
Houdt er rekening mede, dat
het wieltje in de glassnijder on
geveer 3 mm naar binnen zit, dus
plaatsen we de glassnijder ook
3 mm van de lijn waarlangs we
moeten snijden.
We halen de glassnijder nu
langzaam maar stevig over de
ruit, loodrecht naar beneden en
vlak tegen het latje aan; dit
latje mag niet verschuiven.
HET BREKEN
Zodra de glasnijder aan het
einde is gekomen zult u een
snede in het glas zien, waarlangs
de ruit moet worden afgebroken.
Om dit veilig te kunnen doen,
tikt u met de glassnijder aan de
TIPS
U KUNT
NIET ALLES WETEN
9 Gebruikt u diepvriesvis, laat
deze dan eerst ontdooien.
Dompelt u de bevroren vis in
heet water, dan gaat de smaak
er af.
9 Kammen maakt u het beste
schoon in lauw zeepsop, waar
in een scheutje ammonia is
gevoegd.
9 Als de visite is verdwenen en
de kamer vertoont een be
dompte rooklucht, sprenkelt
u dan, om deze lucht snel te
doen verdwijnen, een paar
druppels eau de cologne op 'n
koude lamp en steekt deze
even aan, dan verkrijgt u na
korte tijd een frisse geur.
kunt u zelf maken, door een
doek een nacht in een paraf-
fine-oliebad te laten staan.
Daarna wassen in warm wa
ter, uitwringen en drogen.
Stof blijft gemakkelijk aan
deze doeken hangen, terwijl
de meubels er meteen mee
kunnen worden opgewreven.
schoolkleding af en toe in
met vaseline, nadat u stof en
vuil met een borsteltje hebt
verwijderd.
9 Geeft uw man bij zijn thuis
komst niet dagelijks opge
warmd eten, dit heeft n.l. een
groot deel van de voedings
waarde verloren.
9 Als uw kinderen niet van
groenten houden, maakt u
dan zo smakelijk mogelijk uit
ziende schotels, b.v. van ge
raspte appel en peen, of witte
bonen met tomaat, spinazie
met fijn gedrukte hardge
kookte eieren en/of soldaat
jes van geroosterd brood,
worteltjes met doperwten en
peterselie, en in 't voorjaar
slaatjes als veldsla met biet
en komkommer, gegarneerd
met plakjes augurk enz.
(Nadruk verboden).
HANDIGE
HANDEN
onderkant tegen het glas, over
de gehele lengte. Leg nu de ruit
op de rand van een tafel, precies
met snede op de rand. Druk het
af te breken gedeelte naar be
neden en in de meeste gevallen
breekt het er gemakkelijk af.
Gaat het niet de eerste keer,
tik dan nog eens tegen de onder
kant van het glas en dat zal dan
zeker wel tot gevolg hebben, dat
de af te snijden reep er vanzelf
afspringt. Anders weer op de
rand van de tafel leggen. Blijft
er hier of daar een klein stukje
glas zitten, dan kunt u dat er af
breken met de inkepingen, die
in de glassnijder zijn aange
bracht. Neem die inkeping, die
het beste past. Buig voorzichtig
naar beneden en het stukje
springt er af.
JJET INZETTEN
De ruit in de sponning zetten
is nu maar een klein werkje. U
maakt het kozijn goed schoon,
brengt er wat grondverf op en u
kunt de ruit vastzetten. Dit doen
we eerst met een paar kleine
spijkertjes, zodat de ruit niet kan
vallen. Dan nemen we de stop
verf, kneden deze goed en ma
ken dan een rolletje. U legt dit
op de glasrand en drukt het er
op en er langs met het plamuur-
mes. We werken van boven naar
beneden. Overtollige stopverf
verwijderen is raadzaam. De
laag stopverf moet zo dik zijn,
dat er voldoende houvast ont
staat.
Druk stevig aan, zonodig met
Achtjarige Hetty komt thuis uit school
in een toestand, die moeder een kreet
van schrik ontlokt. ,,Maar kindje, lieverd,
wat zie je eruit. Wie heeft jou zo toe
getakeld?"
„Zo'n akelige jongen", snikt Hetty.
Ze heeft een dik gezwollen blauw oog.
Het ziet er werkelijk lelijk uit. Moeder
is dadelijk druk in de weer met een nat
compres, dat de pijn wel gauw over zal
maken. Maar de jonge vader, die juist
de kamer binnen komt en het verhaal
van de aanval op zijn dochter natuurlijk
ook in kleuren en geuren te horen krijgt,
vat het minder gemakkelijk op dan moe
der, die al haar aandacht nodig heeft,
om Hetty soulaas te verschaffen.
„Is dat joch helemaal gek geworden",
briest vader verontwaardigd. "Wat heeft
hij zijn handen naar een meisje uit te
steken. Als ik die in mijn vingers krijg,
kan hij er van mij een op allebei zijn ogen
krijgen. Wie was dat jong, Hetty?".
„Ik weet het niet", antwoordt Hetty
nog steeds in tranen. „Zo'n grote jon
gen met een blauw windjack aan".
Het kleine zusje Toetie heeft er al die
tijd met grote, ontstelde ogen bij gestaan.
Hetty is haar afgod en bij het zien van
de geliefde, grote zus met dat dikke
blauwe oog knijpt haar hartje van mede-
OPVOEDING
lijden samen. Dan, als ze vader zo tegen
de onverlaat tekeer hoort gaan, ont
waakt er een heldhaftig plan in haar
kleine hersentjes. Zij zal haar zusje wre
ken. Zij zal die jongen eens te pakken
nemen!
Toetie is vijf en nog op de kleuter
school. De volgende morgen komt ze wild
triomfantelijk bij moeder aan. „Ik heb
hem een flinke trap gegeven. Een reuze
harde", zegt ze trots. Hetty, die het mee
aan hoort, schijnt bij intuïtie te begrijpen
wat ze bedoelt. „En wat deed hij toen?"
vraagt ze gretig.
„Hij liep huilend naar zijn moeder toe",
vertelt Toetie, echt met zichzelf inge
nomen. „Maar kind", roept moeder ver
baasd. „Kende je die jongen dan? Wist
je, wie het gedaan had?". „Nee" ant
woordt Toetie, alsof dit weinig ter zake
doet. „Maar hij had wel een blauw wind
jack aan".
Vijf minuten later staat er een hevig
gebelgde moeder met een miniatuur
jongetje aan de hand op de stoep. „Me
vrouw, uw dochtertje heeft mijn zoontje
geschopt. Zomaar zonder de minste aan
leiding. Hij was zich van geen kwaad
bewust. Kan een kind niet rustig op
straat spelen, zonder mishandeld te wor
den? Wilt u uw dochtertje eens goed
onder handen nemen en haar zeggen, dat
ze voortaan andere kinderen met rust
laat!"
Moeder heeft de situatie meteen door.
„Komt u even binnen", zegt ze verzoe
nend. Het jongetje krijgt meteen een
koekje, als pleister op de wond.
„Heb je dat jong geschopt?" fluistert
Hetty geschrokken. „Die was het toch
helemaal niet. De mijne was een grote
jongen". „Maar hij heeft toch een blauw
windjack aan", verdedigt Toetie zich.
Moeder legt het hele -geval aan de
vreemde dame uit. Gelukkig blijkt dit
iemand met gevoel voor humor te zijn.
Het kleine jongetje mag een poosje
blijven spelen, terwijl zijn moeder ruiter
lijk toegeeft, dat Toetie echt geen straf
verdiend heeft, omdat ze haar zusje
heeft willen wreken; al deed ze het dan
ook op de verkeerde.
MARCELLE.
(Nadruk verboden).
Al zitten we op 't ogenblik
midden in de wintergroenten,
daarom wil dat nog niet zeggen
dat 't met de slaatjes nu. afge
lopen zou zijn. Integendeel:
met behulp van al die winter
groenten kunnen we gaan com
bineren en steeds weer een an
der aantrekkelijk rauwkost-ge-
recht op tafel zetten.
Het aardigst effect krijgt men
wanneer men groentesoorten
met een contrasterende kleur
kiest, b.v.: rode kool, andijvie,
bloemkool; witte kool, spinazie,
tomaten; knolselderij, wortel
tjes, princessebonen of spruit
jes; biet, ramenas, sla.
Zo nodig moeten ze fijn wor
den gesneden of zelfs geraspt
(de knolgewassen!en natuur
lijk met een lekkere slasaus
aangemengd. Dit kan de gebrui
kelijke combinatie zijn van olie,
azijn en zout, maar de azijn
kan ook heel goed vervangen
worden door citroensap, wat 't
slaatje nog vitaminerijker
maakt. Ook is uitgelekte yo
ghurt of hangop uitstekend te
gebruiken, vooral wanneer men
knolgewassen als onderdeel van
het slaatje heeft gekozen. Iets
geraspte ui door de slasaus ge
roerd maakt het slaatje altijd
extra geurig.
ZONDAG: Koninginnesoep met
kaas; entrecöte a la Hon-
groise, bloemkool, aardap
pelen; blanc manger.
MAANDAG: Vleeskoekjes, aard-
appelpurée, stoof prei; war
me broodpudding met
vruchtensapsaus.
DINSDAG: Stamppot spinazie
(rauw) met speklappen en
gefruite uien; yoghurt.
WOENSDAG: Gebakken bloed
worst, appelmoes, aardap-
strijken; het gezicht wil ook wat. Het duurt niet lang meer
Laat de stopverf goed droog De hoed is wel een miskend deel van onze garderobe, want velen van ons „f öolVen Van Snoep en
worden en verf het kozijn daar- dragen slechts bij uitzondering een hoofdbedekking. Vrijwel de gehele 8
na bij Eerst met wat grondverf zomer is hij veel dames de hoed niet in trek; dan doen we het hoogstens andere ZOetlgneiÜ ZUlieil
en daarna met de oorspronkelijkemet een hoofddoekje af en in de winter, och, dan willen we wel een weer met extra hevigheid
kleur. hoedje hebben, maar hoofdzakelijk om het hoofd te beschermen tegen ons jancj en onze woningen
cis Kouae.
(Nadruk verboden). En hiermee raken we de essentie van de hoed. Inderdaad is het hoofd- Overstromen.
deksel in diepste wezen om ons hoofd te beschermen, maar toen dit kle- Hoewel We allen Weten,
dingstuk in het modevlak werd getrokken, werd dit anders. Indertijd lichamelijk welzijn
diende een dame buitenshuis altijd een hoed te dragen. Buiten zonder 'ij
hoeddat kon nietEn het ii begrijpelijk, dat toen de hoed een DU niet bepaald met deze
belangrijk onderdeel van de kleding uitmaakte ende mode sloeg overstromingen gediend is,
pelen; macaronischotel met toe, want de dames willen tenslotte wel eens iets anders dan het „aj „r wc| niemand zijn die
schuimkop. geijkte model. ,j.'
Dat is zo gebleven en al heeft de hoed in onze moderne tijd veel van ZICn er aan OnttreKt. Uit gc-
DONDERDAGGemengde sla zijn vroegere belangrijke plaats verloren, toch is hij nog steeds onmis- zelligheidoverwegingen en
(zie inleiding) met kaas- baar, want er zijn toch nog verschillende gelegenheden, waar een dame vanwege de traditie
blokjes, gebakken aardap- nu eenmaal niet zonder hoed kan verschijnen. 5 traktatie nn He
pelen; tweekleurenvla. Tegenwoordig hebben we twee soorten hoeden. Ten eerste ons gewone Een extra traKtatie op ue
dopje, dat eigenlijk voor dagelijks gebruik bestemd is en in wezen een „heerlijke avondjes" in de
VRIJDAG: Haring in tomaten- eenvoudig niemandalletje is en ten tweede de hoed voor bijzondere decembermaand zij een
saus öf kaasblokjes in to- gelegenheden, een haute couture hoofddeksel, waaraan ontwerpers van
matensaus rijst, spruitjesnaam bet uiterste van hun creatief vermogen hebben gegeven.
havermoutpap.
ZATERDAGErwtensoep; rijst
met appelen.
RECEPTEN:
ENTRECÖTE A LA
HONGROISE.
Het vet van de entrecöte af
snijden, in kleine stukjes snij
den en uithakken. Het vlees
met zout en peper inwrijven en
aan beide kanten 3 minuten in
het hete vet bakken. Dan laag-
draaien en een fijngesneden
uitje meebakken tot het goud
bruin is. Nu een theelepel pa
prikapoeder erdoor roeren, het
vlees uit de pan halen en de
jus met een scheutje koffie
room afmaken.
RIJST MET APPELEN
125 g rijst, 'h. I water, y4 kg Qnze mustratie toont enkele van deze haute couture modellen van dit
moesappelen, citroenschil, seizcen Het zyn hoeden met geen of hoogstens een kleine rand, meestal
ongeveer 60 g (6 eetlepels) met hoge bol en ze doen over het algemeen vrij zwaar aan. De linkse
suiker, roomboter, zout. hoed is van zwart vilt vervaardigd en loopt naar boven iets toe om daar e complete
Het water aan de kook bren- plotseling te eindigen in een volkomen glad vlak. De cilinder heeft een collectie
Zij
ieder gegund. Maar men
krijgt toch wel de indruk
dat zo hier en daar de
snoepgelagen wat minder
omvangrijk en wat minder
langdurig zouden kunnen
zijn. Dat komt niet alleen
het gebit en de „lijn" ten
goede, maar zeker ook de
huishoudbeurs en diverse
spaarpotjes.
Om van het vele zoet te be
komen, zal menigeen aan 't eind
van het „avondje" een fris hap
je waarderen. Wij geven u daar
enkele recepten voor.
Appelen met een slaatje
gevuld (4 stuks).
4 middelmatig grote, stevige
appelen, 150 gr witlof, 150 gr
(Adv.)
gen met een weinig zout en een korte zwarte voile en is echt geschikt voor gelegenheden. De tweede is
stukje citroenschil. De gewas- een Oosters tulband model, vervaardigd van witte zijde en spreekt voor
sen rijst in het water strooien zich. Ook deze toque is geschikt om bij speciale gelegenheden gedragen
en in 20 minuten gaar koken, te worden. Het model rechts is vervaardigd van fluweel in een okerachtige
De appelen schoonmaken en in tint en is boven de kleine rand geplooid. Het is een kapje, dat een sportief
parten snijden of raspen. Wan- karakter heeft.
neer de rijst gaar is, de apve- De huidige collectie brengt ons modellen in diverse vormen en ongetwij-
len op de rijst leggen en het feId zalieder een hoedje naar keus kunnen vinden.
geheel gaar laten worden. De (Nadruk verboden).
boter en de suiker toevoegen en
alles voorzichtig door elkaar
roeren.
MODERNE
vindt U bij
A.X E I.
|\E Nederlandse speelgoedindusrtle
heeft dan ook zijn beste beentje
voorgezet en komt verrassend goed
voor de dag. Trouwens ook op de
buitenlandse markt speelt deze indus
trie een steeds belangrijker rol. Op
vallend populair is het Nederlandse
Slo miniatuur autotjes.
houten speelgoed in Duitsland, dat
zelf op dit gebied toch zo'n grote re
putatie heeft. Dat is niet ze verwon
derlijk als wjj weten, dat alles wordt
gedaan om tot verantwoord speelgoed
te komen. Een van de grote Neder
landse fabrieken heeft zowel een kin
derpsychologe als een industrieel ont
werper in dienst.
MONTAGE-RAGE EN TECHNIEK.
DEZE ontwerper, Van Blokland, is
o.a. de geestelijke vader van de
thans door de jeugd zo veelgevraag
de montagedozen. Met de inhoud
hiervan houten latten en balkjes
met schroeven en moeren van zacht
plastic kunnen een oneindig aan
tal modellen worden geconstrueerd.
Echt iets voor kleine en grote(re)
knutselaars.
In deze eeuw van snelheid zijn ook
de plastic schaalmodellen van vlieg
tuigen veelgevraagd. Amerikaanse
ontwerpen worden door een Neder
landse fabriek in licentie gemaakt,
met het grote voordeel dat deze
schaalmodellen met een Nederlandse
handleiding worden geleverd en goed
koper zijn. Maar ook de auto heeft
de algemene belangstelling, zowel bij
jong als oud.
Heel aantrekkelijk zijn de minia
tuur-autootjes van Nederlandse ma
kelij. Het spreekt wel haast vanzelf,
dat deze serie is gestart met een
reeks DAF-modellen, van het perso
nen-wagentje tot en met de zwaar-
transport-trekker. Het zijn de eerste
miniatuurtjes ter wereld die in dit
kleine formaat echte ruitjes hebben.
De prijs, nog géén gulden, is wel de
grootste verrassing. En welke jon
gen die van techniek houdt, wil niet
zijn eigen radio bouwen. Ook dat kan
met een Philips radiobouwdoos.
HOUTEN BLOKKEN VOOR
DE KLEINTJES.
IfINDEREN, en heus niet alleen de
allerkleinsten, steken alles in de
mond. Met de gele ruwhouten blok
ken, zoals die veelal uit het buiten
land komen, lopen zij dus gevaar. De
gepolijste, zgn. gesioliete Nederland
se blokken steken daarbij wel heel
gunstig af. Heerlijk moet het zijn te
spelen met een houten wagen met
blokken, waarvan de auto kan rijden
en die geladen en gelost kan worden,
kortom waar meer dan één handeling
mee kan worden verricht en waar
door de fantasie van het kind wordt
geprikkeld.
EN NOG VEEL MEER.
DR ls te veel om op te noemen.
Denken wij nog aan verschillen
de gezelschapsspelen, waarvan het
Amerikaanse scrabble-spel, dat in
Nederland in licentie wordt gemaakt,
heel populair is, aan poppen en pop-
penkleren geheel volgens de laatste
mode, aan ballen, thans vaak van
plastic in plaats van rubber, aan
turnwerktuigen als schommel, rek
stok en ringen, aan rolschaatsen en
nog veel meer.
Nederland maakt het allemaal en
goed; aangepast aan de ontwikke
lingsfase van het kind en verant
woord van vorm en uitvoering.
gaar gebraden of gekookt vlees,
2 augurkjes, 6 5 8 uitjes uit het
zuur, slasaus of mayonaise, sel
derij- of peterseliegroen of pap
rikapoeder.
Het vlees kleinsnijden, de
augurken en uitjes fijnhakken.
Het lof schoonmaken, wassen en
zeer klein snijden. Het lof direkt
met slasaus of mayonaise ver
mengen om bruinkleuren te
voorkomen. De appelen wassen,
een kapje eraf snijden en de
vruchten uithollen, zodat een
bakje ontstaat. Het uitgelepelde
vruchtvlees in blokjes snijden.
De appelstukjes met de overige
ingrediënten voor het slaatje
vermengen. Het geheel zo nodig
op smaak afmaken en in de ap
pelbakjes overdoen. De randen
van de bakjes met een weinig
slasaus of mayonaise bestrijken.
De appelbakjes afdekken met de
passende kapjes of de bovenkant
garneren met zeer fijn gesneden
peterselie- of selderijgroen of
met een weinig paprikapoeder.
Desgewenst kan men wat ge
kookte aardappel meeverwerken
in het slaatje.
Vruchtenbowl (alcoholvrij)
(hoeveelheid voor 10 glaas
jes van 1% dl.)
500 gr zachte handperen, 250
gr appelen, 250 gr bananen, een
klein blikje mandarijnen, 2 ci
troenen, 1 dl water, 3 kruidna
gels, ongeveer 50 gr. (5 eetlepels)
suiker, 1 limonade gazeuse
met een lichte kleur.
Het water aan dé kook bren
gen met dun afgeschild geel van
de citroenen en de kruidnagelen
en een kwartiertje laten trekken.
Citroenschil en kruidnagelen
verwijderen. De suiker in het
water oplossen. De appelen en
peren schoonmaken en in regel
matige stukjes snijden. De ci
troenen uitpersen en het sap met
de vruchten vermengen. De
vruchten in het water leggen en
laten afkoelen. De bananen
schoonmaken, in plakjes snij
den en evenals d'e partjes man
darijn en het mandarijnsap door
het vruchtenmengsel roeren.
Kort voor het gebruik de limo
nade gazeuse toevoegen.
Hartige hapjes.
Niet iedereen is een even groot
liefhebber van zoetigheid. Wie
aan hartige lekkernijen de voor
keur geeft, zal zeker genoegen
beleven aan zoute koekjes, crac
kertjes, noten en diverse toost-
jes of sneetjes brood met vlees,
vis, ei of kaas belegd.
Sneetjes brood wit, bruin
of rogge, maar in ieder geval
heel dun'zijn beter geschikt
om een paar uur tevoren klaar te
maken dan toostjes. Voorbeelden
van smakelijke en gezellige be
leggingen zijn:
B gerookte paling, bokking- of
scharfilets garneren met
plakjes augurk.
S ansjovis garneren met een
plakje hardgekookt ei of fijn
gehakt ei.
B mosselen uit het zuur gar
neren met mayonaise en pap
rikapoeder.
B gekookte worst garneren
met tomatenketchup.
B leverpastei garneren met
een plakje hardgekookt ei en
fijngehakt peterselie.
B ham of casselerrib garne
ren met een partje mandarijn.
B rookvlees, waarop een plakje
jonge kaas.
B kaas garneren met een dun
schijfje ananas of appel (be
sprenkeld met citroensap).
(Advertentie)
Knutselen met de montagedoos en aandacht voor kleurig
houten speelgoed.