De voeding tijdens de ouderdom \Jmc it /touw Elk willetje is nog geen wetje Het zijn de kleinigheden Hormonen in de schoonheidszorg MENU van de week Syntraciet, olie, gas of electrisch? U kunt niet alles weten! Zaterdag 3 oktober 1959 DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 Tineke zal bij oma gaan lo geren. Dat wordt de allereer ste keer en het is met ge mengde gevoelens, dat grote Tine het kleine ding naar haar schoonmoeder toe brengt. Als haar man er niet zo op aangedrongen had, zou ze het waarschijnlijk nooit gedaan hebben. Maar Ab was er zo op gesteld, dat ze mee zou gaan naar het driedaagse congres in het buitenland. Als ouders zich tot slaaf van hun kinderen gaan maken, komt er op de duur van het huwelijk niets terecht, had hij gezegd. Daarin had hij natuurlijk wel gelijk, maar toch Als Tine haar eigen moeder nog had gehad, was het na tuurlijk iets anders geweest. Maar haar schoonmoeder, die was zo preciesTine is een beetje bang voor Ab's moeder. Ze heeft het gevoel, dat oma de boel nogal kritisch bekijkt, als ze bij hen op bezoek komt. En wat zal ze nu zeggen van Ti- neke's opvoeding, als de kleine drie hele dagen bij haar lo geert? Het willetje. Tine zelf weet maar al te goed, dat daar wel het een en ander aan ontbreekt. De kleine meid heeft een willétje. Moe der heeft haar nooit helemaal onder appèl kunnen krijgen. Ze heeft een maniertje, om je niet diel grote, blauwe ogen een beetje verbaasd en een beetje uitdagend aan te kijken, wan neer haar iets verboden wordt. En dan zegt ze: „Maar ik doe het tóch". En ze dóét het ook. Thuis is dat, niet zo erg. Langzamerhand heeft Tine erin leren berusten, dat de kleine haar de baas is geworden en je alleen nog maar met veel mooie beloften en kleine omkoperijen iets van haar gedaan krijgt. Ze heeft nu maar de weg van de minste weerstand gekozen. Als Tineke dan overal aan moet zitten en niet anders kan dan de boel in huis ruïneren, zet dan maar zoveel mogelijk alles weg. Dat het er daardoor in huis niet gezelliger op wordt, spreekt vanzelf. Maar je kunt toch ook niet de hele dag lopen verbieden. Tineke heeft de merkwaardig gave, om alles wat ze in haar kleine, grijp- OP VOEDING grage vingertjes krijgt, kapot te maken. Bij hen in huis is bijna niets meer dat nog geheel on gehavend is. Maar wat doe je eraan? Waar ze nu echter zor gen over heeft, is hoe het bij oma moet gaan. Wat moet die wel denken van die verniel zucht? Ze denkt er niet aan. ,,U mag wel alles wegzetten", waarschuwt ze benepen, als ze Tineke aflevert. „Ze zit overal aan". Maar oma peinst er niet over haar kamers te onttakelen. Ze heeft zelf vijf kinderen groot gebracht en daarmee heeft ze het ook klaar gespeeld. Tineke krijgt haar eigen speelhoek met haar eigen dingen. Gewoonte getrouw loopt het kleine ding echter al gauw de kamer rond op inspectie. De eerste dag kost het oma veel tijd, om haar te leren, waar ze niet aan mag ko men. „Daar moet Tineke afblij ven. dat is van oma". Als het niet helpt, volgt er een tikje op de vingertjes, onmiddellijk na dat het vergijp gepleegd is. De tweede dag gaat het al heel wat beter en de derde dag staat Tineke met de handjes stijf op de rug bij de verboden voorwerpen en zegt heel trots: „Dat is van oma". „Hoe is het gegaan?" vraagt Tine benauwd, als ze haar kind ophaalt. „Prima", antwoordt oma op gewekt Fijntjes laat ze erop vol-' gen„Tineke heeft zo'n boel nieuwe dingen geleerd. Als ik alles weggezet had, zoals jij me aanraadde, zou ze nu nóg niet weten, dat er dingen bestaan, die niet voor haar bestemd zijn". MARCELLE. (Nadruk verboden.) Waarom een artikel speciaal over de voeding van oudere mensen. Is er dan zoveel ver schil tussen de voeding' van be jaarden en jongere volwasse nen en is de voeding van be jaarden dan zoveel belangrij ker? Om met dit laatste te begin nen Heel vaak nemen de maaltijden aan de ene kant een belangrijkere plaats in het da gelijkse leven van de oudere mens in door het in meer of mindere mate wegvallen van andere bezigheden; aan de an dere kant is er vooral bij de alleenstaande mens neiging om het niet zo nauw te nemen met de voeding en eenzijdig te eten, waardoor b.v. het gebruik van eiwitrijke en vitamine C- rijke levensmiddelen in het ge drang komt. Het is in deze gevallen zeker gewenst, de bejaarden van het belang van een goede geva rieerde voeding te overtuigen. Voor een deel wordt de ge zondheidstoestand van de be jaarde bepaald èn door de voe ding, die hij vroeger heeft ge bruikt èn door zijn tegenwoor dige eetgewoonten. Bij bejaar den kan een langdurig genoten verkeerde voeding b.v. de oor zaak zijn van osteoporose (brosheid van de beenderen tekort aan eiwitten en kalkzou- ten) bloedarmoede, vetzucht, Op het ogenblik liggen er zo veel prachtige herfstbloemko len in winkels en op groente karren uitgestald en tegen zeer redelijke prijs, dat geen huis vrouw het kan laten ze steeds weer te kopen. Maar misschien vindt ze die bloemkool met een melksausje wel eens vervelend worden en zou ze die, op zichzelf heerlijke groente, toch graag eens anders opdissen. Gebakken dan dit maal? Het gaal heel eenvoudig en is eens iets heel anders. De bijna gaar gekookte, goed uitgelekte, stukken bloemkool worden in een beignetdeeg ge dompeld en in frituurvet ge bakken. De schotel wordt ge garneerd met een paar schijven tomaat of takjes peterselie. ZONDAG: Kopje bouillon, hamlappen, doperwtjes, aardappelen, blanc manger. MAANDAGGevulde omelet, gesmoorde aardappelen, avdijviesla, karnemelkse- pap. DINSDAG: Koolrolletjes met gehakt, aardappelen, yo ghurt met geraspte appel. WOENSDAGGebakken aard appelen met uien en kaas, sla, zoet macaronischotel tje. DONDERDAG: Gebakken bloemkool, hard gekookte eieren, tomatensaus en aardappelen, druiven. VRIJDAGGebakken bokking óf gebakken braadworst, stoofprei, aardappelpuree, watergruel. ZATERDAGRisotto, fruitsla. Recepten. BLANC MANGER 6 dl room kookroom), 4 dl melk, 150 gr. amandelen, '/2 stokje vanille, 100 gr. suiker, 100 gr. maizena. De amandelen pellen, malen en met de vanille een paar uur in de room laten trekken. Dc vloeistof daarna zeven, de sui ker erin oplossen en de room binden met de maizena die met de melk is aangemengd. ZOET MACARONI SCHOTELTJE. 1 dl melk, 150 gr. macaroni, SO gr. suiker, 75 gr. krenten of rozijnen, zout, paneermeel, 40 gr. roomboter. De macaroni met water aan de kook brengen, afgieten en last ondervinden. Nadeel van een oliehaard is, dat deze niet ineens kan worden uitgedraaid. Een losse petroleumkachel is niet aan te bevelen, omdat deze verbrandingswijze veel water damp in de kamer brengt en er dus goed geventileerd moet wor den. GAS. Voorts kunnen wij gas als verwarmingsbron kiezen. Deze verwarming is vooral ideaal voor kleine gezinnen, in hoofdzaak die, waarvan èn man èn vrouw werkzaam zijn. De eerst thuiskomende steekt gauw even de haard aan op volle capaciteit en na enkele ogen blikken is de kamer op tempera tuur. Vrijgezellen kunnen er eveneens veel plezier van heb ben. Is de kamer eenmaal op temperatuur, dan zijn 4 staven, al dan niet op half brandende, doorgaans voldoende om de juiste temperatuur te houden. Voordeel van de gashaard bo ven een oliekachel is, dat meteen volle kracht kan worden ge brand en het vuur bij plotseling vertrek ineens kan worden ge doofd. Ideaal dus bij kortstondig verblijf. ELECTRICITEIT. Tenslotte komen we aan de verwarming met electriciteit. Dit is in één woord een comfor tabele verwarming. Zelfs geen lucifer is er .voor nodig. Eén draai aan de knop is voldoende. In apparatuur (radiatoren, ele menten, lampen en straalka- chels i is tegenwoordig voldoende keuze. Laat de electrische haard vak kundig aanleggen en zorg er voor dat er steeds een paar re serve zekeringen in huis zijn, voor het geval dat er een manke ment optreedt, want dan zit u niet alleen in 't donker, maar ook in de kou! (Nadruk verboden.) De „R" is weer in de maand, waarmede wij willen zeggen, dat in deze maanden doorgaans de ene na de andere schoorsteen be gint te roken, zeer ten nadele van onze beurs. Brandstoffen zijn duur en hoewel er ook goed kopere soorten zijn, is alle waar naar zijn geld. We kunnen de huiskamer ver warmen met: a) Ikolen, b) olie, cl gas en d) electriciteit, Electriciteit is veelal de duur ste verwarming, daarna komt gas, vervolgens olie en het goed koopste is verwarming met vas te brandstof. DE KOLEN. In een haard stookt men het voordeligst antraciet, al dan niet vermengd met eierkolen. Tegen woordig kennen we ook de syn traciet. geen rook, geen reuk, maar nog wel wat as. Deze syn traciet is het onder hoge druk geperst mager gruis uit de Staatsmijnen, dus volwaardige antraciet. Ze ligt in prijs in de middenklasse, hoewel een mudje van dit kunstpi'odukt ook een dikke tien gulden kost. Antra- m.et koud water overspoelen. Daarna met melk en iets zout in 3 4 uur gaar koken. De ge wassen krenten en rozijnen het laatste kwartier mee laten ko ken. Een gedeelte van de sui ker en de boter door de maca roni roeren, de massa in een vuurvaste schotel doen en be strooien met paneermeel en de rest van de suiker. De rest van de boter in klontjes er op leg gen en het schoteltje in de oven vlug lichtbruin laten wor den. ciet, tenminste wil men de goede harde soort, vraagt al gauw een uitgaaf van een gulden of twaalf. De syntraciet doet niet onder voor de antraciet. Eierkolen zijn goedkoper maar toch altijd nog een zesmaal zo duur als voor de oorlog. Deze brandstof rookt ge weldig en wat de as betreft staat zij in een slecht blaadje bij moe der de vrouw. Alleen eierkolen stoken in een haard (met circu latie) is niet aan te bevelen, de roetafzetting is te groot, zodat buizen enz. gauw verstopt raken, met als gevolg dat de haard be gint te rieken. Enkel cokes stoken in een haard is evenmin aan te bevelen; deze brandstof brandt fel of gaat uit als u er niet op let. Het roosterwerk brandt gauw stuk. zodat wij cokes gemengd moeten stoken. Zorgt u er voor dat de afmetingen van beide soorten gelijk zijn. Gewone briketten (sloffen) zijn natuurlijk gemakkelijk te stoken, maar ze geven ook veel as en niet zoveel warmte in een haard. DE OLIEHAARD. Vele huisvrouwen hebben overgeschakeld op olie; het is gemakkelijk en wie met zorg stookt, behoeft niet of althans niet veel duurder uit te zijn dan met anthraciet. Zorgt u.er voqr, dat de schoor steen goed trekt.' alvorens u de oliehaard aaifsteekt, want een goede schoorsteen is dringend noodzakelijk. Laat daarom, voor dat u tot aanschaf overgaat, eerst uw schoorsteen nakijken door een kundig vakman. Uw le verancier zal u wel terwille wil len zijn, zodat u zeker bent van juiste voorlichting. Een oliehaard behoeft niet te rieken. Reuk in de kamer wijst op onjuiste behandeling. Wie goed stookt en de tank buiten het huis laat opstellen, zal geen Het zal velen wel eens zijn opgevallen, dat een japon of jurkje „gemaakt" wordt door een kleinigheid. Het is een biesje, inzet, randje of wat dan ook dat het kle dingstuk aantrekkelijk maakt en dikwijls blijkt, dat wanneer dit verwijderd is, er eigenlijk niets leuks meer aan is. Dat is een punt dat men goed dient te onthouden, want het zijn inderdaad de kleine dingen die het doen. Vooral onze Franse zusters kennen dit geheim en ve len van hen, vooral onder de kantoor- en ateliermeis jes, weten door artistiek gevoel en enkele eenvoudi ge kleinigheden van niets iets te maken. Hierin schuilt voor een groot deel het geheim van haar charmante kleding. Ons model toont het ook duidelijk. Deze jongedame draagt een eenvoudig jer sey pakje, simpel van lijn en zonder pretenties. Het zou volkomen onaantrek kelijk zijn, ware het niet dat het jasje aan manchet ten, kraag en voorsluiting een leuke frisse kleurige rand heeft, overigens zeei bescheiden, maar toch van die aard, dat het pakje ei door wordt gemaakt tot wat het is. Een ieder kan daarmee haar voordeel doen. want hoe dikwijls bezitten we pjgl, .e.en eigengemaakt kledingstukje dat niet helemaal voldoet; dan kan zo'n kleinigheid ons uit de brand helpen. (Nadruk verboden) HET VOORLICHTINGS- BUREAU VOOR DE VOEDING MELDT vermoedelijk ook van bepaalde leverklachten en van arterios- clerose, afwijkingen, waarvan sommige wel ten onrechte als onontkoombaar, inherent aan de ouderdom, werden be schouwd. Daarentegen zullen tot een goede gezondheidstoestand on getwijfeld in vele gevallen goe de voedingsgewoonten bijgedra gen hebben, zoals een calorisch niet te rijke maar gevarieerde voeding. Al gelden in het algemeen voor bejaarden dezelfde voe- dings-,.wetten" als voor jonge re volwassenen, men zal reke ning moeten houden met de volgende feiten; <9 De grondstofwisseling is in de regel verlaagd, vooral bij de genen. die weinig arbeid meer verrichten. Gerekend wordt dan wel, dat de caloriebehoefte van 65-jarigen ongeveer 20 °o lager is dan die van 25-jarigen, die van 75-jarigen 35 lager. De calorie-behoefte bij rust ver mindert van 1 tot per kg lichaamsgewicht. De caloriepro- duktie die bij 15-jarigen per uur per m- lichaamsoppervlak 45 bedraagt, is bij 65-jarigen gedaald tot 30. Wanneer de verlaging van de grondstofwisseling zij gepaard gaat met een vermindering van de uitwendige arbeid, zal het noodzakelijk zijn, de calorie-op- name te beperken. De calorie behoefte van mannen resp. vrouwen van 65 jaar en ouder, wordt door de Nederlandse Commissie „Voeding en Land bouwpolitiek" opgegeven als 2000 a 2200 resp. 1800 a 1900, af hankelijk van de arbeid. Blijft men doorwerken, dan zal de ca loriebehoefte slechts weinig en dan nog heel geleidelijk lager worden. In verband met het choleste- rol-gehalte van het bloed, ver dient het aanbeveling de hoe veelheid vet in de voeding te beperken. De celafbraak overweegt veelal boven de cel-opbouw. Dit neemt niet weg, dat een ruime toevoer van nutriënten noodza kelijk blijft. Al zou misschien de behoefte wat kleiner zijn, dan is het gewenst de veilig heidsmarge ruimer te nemen, omdat bejaarden vaak minder goed bestand zijn tegen ongun stige invloeden van buiten af. Hoewel er geen overeenstem ming is onder de deskundigen bevelen de meesten een relatief even grote eiwitopneming aan als tevoren, t.w. 1 gram per kg lichaamsgewicht. Ook van de mineralen en vitamines zijn de aanbevolen hoeveelheden naar verhouding niet verlaagd. Abso luut kunnen zij lager zijn, om dat het lichaamsveld en/of de calorie-opneming geringer is. De spijsvertering verloopt als regel niet trager; wel zijn aard en volume van de spijsver teringssappen meestal veran derd. Het ptyalinegehalte van het speeksel is lager, evenals in de meeste gevallen de produktie van maagzuur. Hypochloorhy- drie (onvoldoende afscheiding van maagzuur) kan bij wel 35 van de bejaarden worden aan getroffen. Ook in de aanmaak van vet en eiwit-splitsende enzymen treden veranderingen op. De galafscheiding wordt geringer en vetresorptie verloopt ver moedelijk langzamer en anders dan voorheen. De resorptie van calciumzou- ten is eveneens vertraagd. Het kan om deze redenen no dig zijn een lichter verteerbare en gemakkelijker opneembare voeding te gebruiken. Bestaat de noodzaak hiervoor niet, dan is het uit oogpunt van variatie en grotere kans op volwaardig heid van de voeding beter de (Advertentie) Ons depót te Terneuzen, Nieuwe Kanaal P 38, tel. 2171, zal U desgewenst gaarne het adres van een Es so haardoliehandelaar geven. keuze van levensmiddelen niet te beperken. Ook een slechte toestand van het gebit of het vrijwel geheel ontbreken daarvan, met als ge volg een onvoldoende verma ling van het voedsel, kan de oorzaak zijn van een slechte vertering. Gelukkig komt dit tegenwoordig minder voor dan vroeger. Het is geweest al zal het in sommige gevallen moei lijk zijn dat degenen die lang gesukkeld hebben met hun gebit en daarom hun toevlucht genomen hebben tot zachte kostjes, wanneer het te slechte gebit vervangen is door een kunstgebit, opnieuw overgaan tot het eten van stevige kost. Het te lang voortzetten van eenzijdige papvoeding zou b.v. kunnen leiden tot tekorten aan ijzer, vitamine C en cellulose. 0 Veelal is de eetlust gering. Of dit al dan niet een bezwaar is zal afhangen van het lichaamsgewicht van de betref fende persoon. Zo kan het soms een voordeel zijn, mits men zijn voeding ver standig kiest en voornamelijk vetrijke en suikerrijke en even tueel zetmeelrijke levensmidde len weglaat. Wie zo weinig eetlust heeft, dat hij er niet toe komt de aan bevolen hoeveelheden melk, vlees of vleesvervanging, groen te en fruit te consumeren, doet er goed aan, het aantal maal tijden van drie tot b.v. vijf (uiteraard kleinere) uit te brei den. Ook deze kleine maaltijden dienen niet te vet- of suikerrijTc te zijn, daar vet en suiker de spijsvertering met nam» de maagsapsecretie en de ontledi- ging van de maag remmen. Een beperking van het volume hangop geven in plaats van melk of karnemelk, soep weg laten uit het menu) kan even eens dienstig zijn, wanneer de toestand van de nieren dit toe laat. Het ruiken en zien van goed klaargemaakt en netjes opge diend voedsel kan belangrijk bijdragen tot het opwekken van <He eetlust (stimuleren van de afscheiding van verteringssap pen). Aan het opdienen van de maaltijd dient dan ook veel zorg te worden besteed. Het ge bruik van tuinkruiden om geur en aroma van de spijzen te ver hogen is eveneens aan te be velen. Het bereiden van de maaltij den is voor vele bejaarden, die hun eigen potje moeten koken een corvee, voor anderen is het veeleer een prettige afleiding. Zij kunnen in ieder geval deze taak verlichten door hun kook gelegenheid zo efficiënt moge lijk in te richten. In de schoonheidszorg •te houdt men zich intensief te bezig met de vraag, hoe ie een vrouw haar jeugdige ie frisheid bewaart of terug- te krijgt. De herenkapper ie wil zijn klanten graag te aan een stevige haardos ie helpen. Aangezien veel kosmetische preparaten en haarverzorgings- middelen niet gaven wat men ervan verlangde, heeft men er onder het motto „als dat niet helptde hormonen bijge haald. De hormooncrèmes en hor moonmaskers hebben hun in trede in de schoonheidszorg ge daan. Rimpels moeten daarmee tot verdwijnen worden ge bracht, oude mensen moeten daardoor in jonge worden om getoverd. Voorwaar, dat zijn dingen waar menigeen belang in stelt en geld voor over heeft. Velen gaan er beter uitzien alleen al door stoer te geloven aan de belofte van het magische woord „hormoon" op het potje. Sterk werkend. Of het etiket en de inhoud altijd met elkaar in overeen stemming zijn? Wie zal dat zeggen? Van de geïmporteerde produkten is zulks al helemaal moeilijk na te gaan. Maar voor het geval er in die dure buiten landse artikelen werkelijk hor monen zitten, is het óók nog niet zo prettig! Hormonen zijn immers zeer sterk werkende stoffen, die een grote invloed op het gestel heb ben. Daarom kan het nooit goed zijn ze toe te passen zon der persoonlijk medisch voor schrift. Er bestaan hormonen in soorten. De schildklier produ ceert een jodiumhoudend hor moon, dat de intensiteit van de stofwisseling regelt. De alvlees klier maakt insuline, dat nodig is voor de verbranding van koolhydraten. Adrenaline en andere voor het even zeer belangrijke hor monen worden gevormd door de bijnieren. De hypofyse, een onaanzienlijk - aanhangseltje van de hersenen, vervaardigt een aantal hormonen en be heerst daarmee feitelijk het grote geheel van de stofwisse lingsprocessen. Grote voorzichtigheid. Alle hormonen beïnvloeden elkaar, hetzij stimulerend, het zij remmend. In geval van ziekte kunnen ze als genees middel worden toegediend. Dat geschiedt dan met grote voor zichtigheid. Bij de kosmetische prepara- MEDISCH CONSULT ten gaat het vanzelfsprekend uitsluitend om hormonen waar van men een verjongend effekt meent te mogen verwachten. Volgens recente onderzoekin gen van een onzer grote genees middelindustrieën is het thans werkelijk mogelijk, door uit wendige toepassing van een be paald steroïde te bereiken dat de huid na enige weken een jeugdiger aspekt krijgt. Steroïde is de scheikundige naam voor de groep van stoffen waartoe de bovenbedoelde hor monen behoren. Onder het mi croscoop was ook zichtbaar te maken dat uitwendige toepas sing van genoemde stof het ge wenste resultaat geeft; er trad een veelvuldiger deling van de huidcellen op. Mode-artikel. De onderzoekers zijn ervan overtuigd, dat dit steroïde, ge bezigd als schoonheidsmiddel dus zonder medische kon- tróle en veelal ook in overma tige hoeveelheid geen schade meebrengt voor de gezondheid. Indien deze opvattingen op den duur in de praktijk moch ten worden bevestigd, zou dat heel mooi zijn, want de vraag naar „verjongende" kosmeti sche preparaten zal wel van blijvende aard zijn. Toch is het veiliger, wanneer hormonen niet tot modeartike len worden gemaakt. Voordat men aan een misschien niet ge heel onschuldige soort schoon heidszorg begint, doet men er goed aan eerst nog eens met de dokter te overleggen. dr. H.'W. SCALONGNE. (Nadruk verboden). 9 Grijs geworden hoofdhaar bij jonge mensen verdwijnt vaak door wassen met gewoon wa ter waaraan azijn is toege voegd. 9 Geeft uw haar 'n mooie glans door het wassen met kamil- lenthee waaraan wat borax of koolzure natron is toege voegd. 9 Schoenen worden waterdicht wanneer deze na grondige rei niging 12 uur in een dikke zeepsop worden gezet. 9 Leg' touw 12 uren in een aluin oplossing, laat het goed dro gen, dan is het bijna onbreek baar geworden. 9 Vuile glasruiten maakt u schoon met lauw water waar in een scheutje bleekwater is gemengd. Na deze behande ling nabehandelen met schoon water. De zeem moet na het gebruik worden schoonge maakt in azijn-water (ge durende een 10 tal uren laten weken en dan naspoelen met schoon water) of gedurende één uur weken in onvermeng de azijn. 9 65-jarigen of ouder, in loon dienst werkzaam, betalen geen premie meer voor de Werkloosheidswet, wel voor het Ziekenfondsenbesluit en de Ziektewet en eveneens voor de Kinderbijslagwet. 9 Vogelmijten of bloedluizen bij hoenders verschuilen zich overdag in reten en naden van het hok en zuigen des nachts bloed af tot schade van de dieren. Bestrijken van de hokken met carbolineum ver drijft deze luizen, doch u moet voortdurend op hun terugkeer verdacht zijn. Wilt u zich 'n aquarium aan schaffen, neemt u dan als maximummaten 60 x 50 x 40 cm. Grotere zijn lastig schoon te houden. Beseft wel dat een aquarium in de afmeting van 100 x 80 x 60 gevuld ongeveer 500 kg weegt en dus zo'n 480 liter water bevat. Leg tijdens het kloppen van pluche meubelen een paar doeken op de zittingen, u hebt dan geen last van het stof. Het zwempak, dat u afgelopen zomer hebt gebruikt, moet II vóór het opbergen voor de winter een paar uur in zuiver water laten staan, teneinde de schadelijke invloed van zee water e.d. te voorkomen. Oude transpiratievlekken ver wijdert men door de vlek te betten met citroen of azijn en na te spoelen met water. Blauwe en zwarte herencos- tuums worden schoongemaakt met 1 deel ammonia en 2 de len water. Men gebruike hier voor een borsteltje. Zomergoed, dat voor lange tijd opgeborgen moet worden, mag men wel wassen, maar niet stijven. (Nadruk verboden). t

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1959 | | pagina 9