De voeding tijdens de ouderdom
\Jmc it /touw
Elk willetje is nog geen wetje
Het zijn de kleinigheden
Hormonen in de schoonheidszorg
MENU van de week
Syntraciet, olie, gas of electrisch?
U kunt niet alles weten!
Zaterdag 3 oktober 1959
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
Tineke zal bij oma gaan lo
geren. Dat wordt de allereer
ste keer en het is met ge
mengde gevoelens, dat grote
Tine het kleine ding naar
haar schoonmoeder toe
brengt. Als haar man er niet
zo op aangedrongen had, zou
ze het waarschijnlijk nooit
gedaan hebben. Maar Ab was
er zo op gesteld, dat ze mee
zou gaan naar het driedaagse
congres in het buitenland.
Als ouders zich tot slaaf van
hun kinderen gaan maken,
komt er op de duur van het
huwelijk niets terecht, had
hij gezegd. Daarin had hij
natuurlijk wel gelijk, maar
toch
Als Tine haar eigen moeder
nog had gehad, was het na
tuurlijk iets anders geweest.
Maar haar schoonmoeder, die
was zo preciesTine is een
beetje bang voor Ab's moeder.
Ze heeft het gevoel, dat oma de
boel nogal kritisch bekijkt, als
ze bij hen op bezoek komt. En
wat zal ze nu zeggen van Ti-
neke's opvoeding, als de kleine
drie hele dagen bij haar lo
geert?
Het willetje.
Tine zelf weet maar al te
goed, dat daar wel het een en
ander aan ontbreekt. De kleine
meid heeft een willétje. Moe
der heeft haar nooit helemaal
onder appèl kunnen krijgen. Ze
heeft een maniertje, om je niet
diel grote, blauwe ogen een
beetje verbaasd en een beetje
uitdagend aan te kijken, wan
neer haar iets verboden wordt.
En dan zegt ze: „Maar ik doe
het tóch".
En ze dóét het ook. Thuis is
dat, niet zo erg. Langzamerhand
heeft Tine erin leren berusten,
dat de kleine haar de baas is
geworden en je alleen nog
maar met veel mooie beloften
en kleine omkoperijen iets van
haar gedaan krijgt.
Ze heeft nu maar de weg van
de minste weerstand gekozen.
Als Tineke dan overal aan moet
zitten en niet anders kan dan
de boel in huis ruïneren, zet
dan maar zoveel mogelijk alles
weg. Dat het er daardoor in
huis niet gezelliger op wordt,
spreekt vanzelf. Maar je kunt
toch ook niet de hele dag lopen
verbieden. Tineke heeft de
merkwaardig gave, om alles
wat ze in haar kleine, grijp-
OP VOEDING
grage vingertjes krijgt, kapot te
maken. Bij hen in huis is bijna
niets meer dat nog geheel on
gehavend is. Maar wat doe je
eraan? Waar ze nu echter zor
gen over heeft, is hoe het bij
oma moet gaan. Wat moet die
wel denken van die verniel
zucht?
Ze denkt er niet aan.
,,U mag wel alles wegzetten",
waarschuwt ze benepen, als ze
Tineke aflevert. „Ze zit overal
aan".
Maar oma peinst er niet over
haar kamers te onttakelen. Ze
heeft zelf vijf kinderen groot
gebracht en daarmee heeft ze
het ook klaar gespeeld. Tineke
krijgt haar eigen speelhoek met
haar eigen dingen. Gewoonte
getrouw loopt het kleine ding
echter al gauw de kamer rond
op inspectie. De eerste dag kost
het oma veel tijd, om haar te
leren, waar ze niet aan mag ko
men. „Daar moet Tineke afblij
ven. dat is van oma". Als het
niet helpt, volgt er een tikje op
de vingertjes, onmiddellijk na
dat het vergijp gepleegd is.
De tweede dag gaat het al
heel wat beter en de derde dag
staat Tineke met de handjes
stijf op de rug bij de verboden
voorwerpen en zegt heel trots:
„Dat is van oma".
„Hoe is het gegaan?" vraagt
Tine benauwd, als ze haar kind
ophaalt.
„Prima", antwoordt oma op
gewekt Fijntjes laat ze erop vol-'
gen„Tineke heeft zo'n boel
nieuwe dingen geleerd. Als ik
alles weggezet had, zoals jij me
aanraadde, zou ze nu nóg niet
weten, dat er dingen bestaan,
die niet voor haar bestemd
zijn".
MARCELLE.
(Nadruk verboden.)
Waarom een artikel speciaal
over de voeding van oudere
mensen. Is er dan zoveel ver
schil tussen de voeding' van be
jaarden en jongere volwasse
nen en is de voeding van be
jaarden dan zoveel belangrij
ker?
Om met dit laatste te begin
nen Heel vaak nemen de
maaltijden aan de ene kant een
belangrijkere plaats in het da
gelijkse leven van de oudere
mens in door het in meer of
mindere mate wegvallen van
andere bezigheden; aan de an
dere kant is er vooral bij de
alleenstaande mens neiging
om het niet zo nauw te nemen
met de voeding en eenzijdig te
eten, waardoor b.v. het gebruik
van eiwitrijke en vitamine C-
rijke levensmiddelen in het ge
drang komt.
Het is in deze gevallen zeker
gewenst, de bejaarden van het
belang van een goede geva
rieerde voeding te overtuigen.
Voor een deel wordt de ge
zondheidstoestand van de be
jaarde bepaald èn door de voe
ding, die hij vroeger heeft ge
bruikt èn door zijn tegenwoor
dige eetgewoonten. Bij bejaar
den kan een langdurig genoten
verkeerde voeding b.v. de oor
zaak zijn van osteoporose
(brosheid van de beenderen
tekort aan eiwitten en kalkzou-
ten) bloedarmoede, vetzucht,
Op het ogenblik liggen er zo
veel prachtige herfstbloemko
len in winkels en op groente
karren uitgestald en tegen zeer
redelijke prijs, dat geen huis
vrouw het kan laten ze steeds
weer te kopen.
Maar misschien vindt ze die
bloemkool met een melksausje
wel eens vervelend worden en
zou ze die, op zichzelf heerlijke
groente, toch graag eens anders
opdissen. Gebakken dan dit
maal? Het gaal heel eenvoudig
en is eens iets heel anders.
De bijna gaar gekookte, goed
uitgelekte, stukken bloemkool
worden in een beignetdeeg ge
dompeld en in frituurvet ge
bakken. De schotel wordt ge
garneerd met een paar schijven
tomaat of takjes peterselie.
ZONDAG: Kopje bouillon,
hamlappen, doperwtjes,
aardappelen, blanc manger.
MAANDAGGevulde omelet,
gesmoorde aardappelen,
avdijviesla, karnemelkse-
pap.
DINSDAG: Koolrolletjes met
gehakt, aardappelen, yo
ghurt met geraspte appel.
WOENSDAGGebakken aard
appelen met uien en kaas,
sla, zoet macaronischotel
tje.
DONDERDAG: Gebakken
bloemkool, hard gekookte
eieren, tomatensaus en
aardappelen, druiven.
VRIJDAGGebakken bokking
óf gebakken braadworst,
stoofprei, aardappelpuree,
watergruel.
ZATERDAGRisotto, fruitsla.
Recepten.
BLANC MANGER
6 dl room kookroom), 4 dl
melk, 150 gr. amandelen, '/2
stokje vanille, 100 gr. suiker,
100 gr. maizena.
De amandelen pellen, malen
en met de vanille een paar uur
in de room laten trekken. Dc
vloeistof daarna zeven, de sui
ker erin oplossen en de room
binden met de maizena die met
de melk is aangemengd.
ZOET MACARONI
SCHOTELTJE.
1 dl melk, 150 gr. macaroni,
SO gr. suiker, 75 gr. krenten
of rozijnen, zout, paneermeel,
40 gr. roomboter.
De macaroni met water aan
de kook brengen, afgieten en
last ondervinden. Nadeel van een
oliehaard is, dat deze niet ineens
kan worden uitgedraaid.
Een losse petroleumkachel is
niet aan te bevelen, omdat deze
verbrandingswijze veel water
damp in de kamer brengt en er
dus goed geventileerd moet wor
den.
GAS.
Voorts kunnen wij gas als
verwarmingsbron kiezen. Deze
verwarming is vooral ideaal voor
kleine gezinnen, in hoofdzaak
die, waarvan èn man èn vrouw
werkzaam zijn.
De eerst thuiskomende steekt
gauw even de haard aan op volle
capaciteit en na enkele ogen
blikken is de kamer op tempera
tuur. Vrijgezellen kunnen er
eveneens veel plezier van heb
ben. Is de kamer eenmaal op
temperatuur, dan zijn 4 staven,
al dan niet op half brandende,
doorgaans voldoende om de
juiste temperatuur te houden.
Voordeel van de gashaard bo
ven een oliekachel is, dat meteen
volle kracht kan worden ge
brand en het vuur bij plotseling
vertrek ineens kan worden ge
doofd. Ideaal dus bij kortstondig
verblijf.
ELECTRICITEIT.
Tenslotte komen we aan de
verwarming met electriciteit.
Dit is in één woord een comfor
tabele verwarming. Zelfs geen
lucifer is er .voor nodig. Eén
draai aan de knop is voldoende.
In apparatuur (radiatoren, ele
menten, lampen en straalka-
chels i is tegenwoordig voldoende
keuze.
Laat de electrische haard vak
kundig aanleggen en zorg er
voor dat er steeds een paar re
serve zekeringen in huis zijn,
voor het geval dat er een manke
ment optreedt, want dan zit u
niet alleen in 't donker, maar
ook in de kou!
(Nadruk verboden.)
De „R" is weer in de maand,
waarmede wij willen zeggen, dat
in deze maanden doorgaans de
ene na de andere schoorsteen be
gint te roken, zeer ten nadele
van onze beurs. Brandstoffen
zijn duur en hoewel er ook goed
kopere soorten zijn, is alle waar
naar zijn geld.
We kunnen de huiskamer ver
warmen met:
a) Ikolen,
b) olie,
cl gas en
d) electriciteit,
Electriciteit is veelal de duur
ste verwarming, daarna komt
gas, vervolgens olie en het goed
koopste is verwarming met vas
te brandstof.
DE KOLEN.
In een haard stookt men het
voordeligst antraciet, al dan niet
vermengd met eierkolen. Tegen
woordig kennen we ook de syn
traciet. geen rook, geen reuk,
maar nog wel wat as. Deze syn
traciet is het onder hoge druk
geperst mager gruis uit de
Staatsmijnen, dus volwaardige
antraciet. Ze ligt in prijs in de
middenklasse, hoewel een mudje
van dit kunstpi'odukt ook een
dikke tien gulden kost. Antra-
m.et koud water overspoelen.
Daarna met melk en iets zout
in 3 4 uur gaar koken. De ge
wassen krenten en rozijnen het
laatste kwartier mee laten ko
ken. Een gedeelte van de sui
ker en de boter door de maca
roni roeren, de massa in een
vuurvaste schotel doen en be
strooien met paneermeel en de
rest van de suiker. De rest van
de boter in klontjes er op leg
gen en het schoteltje in de
oven vlug lichtbruin laten wor
den.
ciet, tenminste wil men de goede
harde soort, vraagt al gauw een
uitgaaf van een gulden of
twaalf.
De syntraciet doet niet onder
voor de antraciet. Eierkolen zijn
goedkoper maar toch altijd nog
een zesmaal zo duur als voor de
oorlog. Deze brandstof rookt ge
weldig en wat de as betreft staat
zij in een slecht blaadje bij moe
der de vrouw. Alleen eierkolen
stoken in een haard (met circu
latie) is niet aan te bevelen, de
roetafzetting is te groot, zodat
buizen enz. gauw verstopt raken,
met als gevolg dat de haard be
gint te rieken.
Enkel cokes stoken in een
haard is evenmin aan te bevelen;
deze brandstof brandt fel of
gaat uit als u er niet op let. Het
roosterwerk brandt gauw stuk.
zodat wij cokes gemengd moeten
stoken. Zorgt u er voor dat de
afmetingen van beide soorten
gelijk zijn.
Gewone briketten (sloffen)
zijn natuurlijk gemakkelijk te
stoken, maar ze geven ook veel
as en niet zoveel warmte in een
haard.
DE OLIEHAARD.
Vele huisvrouwen hebben
overgeschakeld op olie; het is
gemakkelijk en wie met zorg
stookt, behoeft niet of althans
niet veel duurder uit te zijn dan
met anthraciet.
Zorgt u.er voqr, dat de schoor
steen goed trekt.' alvorens u de
oliehaard aaifsteekt, want een
goede schoorsteen is dringend
noodzakelijk. Laat daarom, voor
dat u tot aanschaf overgaat,
eerst uw schoorsteen nakijken
door een kundig vakman. Uw le
verancier zal u wel terwille wil
len zijn, zodat u zeker bent van
juiste voorlichting.
Een oliehaard behoeft niet te
rieken. Reuk in de kamer wijst
op onjuiste behandeling. Wie
goed stookt en de tank buiten
het huis laat opstellen, zal geen
Het zal velen wel eens zijn
opgevallen, dat een japon
of jurkje „gemaakt" wordt
door een kleinigheid. Het is
een biesje, inzet, randje of
wat dan ook dat het kle
dingstuk aantrekkelijk
maakt en dikwijls blijkt,
dat wanneer dit verwijderd
is, er eigenlijk niets leuks
meer aan is. Dat is een
punt dat men goed dient
te onthouden, want het zijn
inderdaad de kleine dingen
die het doen.
Vooral onze Franse zusters
kennen dit geheim en ve
len van hen, vooral onder
de kantoor- en ateliermeis
jes, weten door artistiek
gevoel en enkele eenvoudi
ge kleinigheden van niets
iets te maken.
Hierin schuilt voor een
groot deel het geheim van
haar charmante kleding.
Ons model toont het ook
duidelijk. Deze jongedame
draagt een eenvoudig jer
sey pakje, simpel van lijn
en zonder pretenties. Het
zou volkomen onaantrek
kelijk zijn, ware het niet
dat het jasje aan manchet
ten, kraag en voorsluiting
een leuke frisse kleurige
rand heeft, overigens zeei
bescheiden, maar toch van
die aard, dat het pakje ei
door wordt gemaakt tot
wat het is.
Een ieder kan daarmee haar voordeel doen. want hoe dikwijls bezitten we
pjgl, .e.en eigengemaakt kledingstukje dat niet helemaal voldoet; dan kan
zo'n kleinigheid ons uit de brand helpen.
(Nadruk verboden)
HET VOORLICHTINGS-
BUREAU VOOR DE
VOEDING MELDT
vermoedelijk ook van bepaalde
leverklachten en van arterios-
clerose, afwijkingen, waarvan
sommige wel ten onrechte als
onontkoombaar, inherent aan
de ouderdom, werden be
schouwd.
Daarentegen zullen tot een
goede gezondheidstoestand on
getwijfeld in vele gevallen goe
de voedingsgewoonten bijgedra
gen hebben, zoals een calorisch
niet te rijke maar gevarieerde
voeding.
Al gelden in het algemeen
voor bejaarden dezelfde voe-
dings-,.wetten" als voor jonge
re volwassenen, men zal reke
ning moeten houden met de
volgende feiten;
<9 De grondstofwisseling is in
de regel verlaagd, vooral bij de
genen. die weinig arbeid meer
verrichten. Gerekend wordt
dan wel, dat de caloriebehoefte
van 65-jarigen ongeveer 20 °o
lager is dan die van 25-jarigen,
die van 75-jarigen 35 lager.
De calorie-behoefte bij rust ver
mindert van 1 tot per kg
lichaamsgewicht. De caloriepro-
duktie die bij 15-jarigen per
uur per m- lichaamsoppervlak
45 bedraagt, is bij 65-jarigen
gedaald tot 30.
Wanneer de verlaging van de
grondstofwisseling zij gepaard
gaat met een vermindering van
de uitwendige arbeid, zal het
noodzakelijk zijn, de calorie-op-
name te beperken. De calorie
behoefte van mannen resp.
vrouwen van 65 jaar en ouder,
wordt door de Nederlandse
Commissie „Voeding en Land
bouwpolitiek" opgegeven als
2000 a 2200 resp. 1800 a 1900, af
hankelijk van de arbeid. Blijft
men doorwerken, dan zal de ca
loriebehoefte slechts weinig en
dan nog heel geleidelijk lager
worden.
In verband met het choleste-
rol-gehalte van het bloed, ver
dient het aanbeveling de hoe
veelheid vet in de voeding te
beperken.
De celafbraak overweegt
veelal boven de cel-opbouw. Dit
neemt niet weg, dat een ruime
toevoer van nutriënten noodza
kelijk blijft. Al zou misschien
de behoefte wat kleiner zijn,
dan is het gewenst de veilig
heidsmarge ruimer te nemen,
omdat bejaarden vaak minder
goed bestand zijn tegen ongun
stige invloeden van buiten af.
Hoewel er geen overeenstem
ming is onder de deskundigen
bevelen de meesten een relatief
even grote eiwitopneming aan
als tevoren, t.w. 1 gram per kg
lichaamsgewicht. Ook van de
mineralen en vitamines zijn de
aanbevolen hoeveelheden naar
verhouding niet verlaagd. Abso
luut kunnen zij lager zijn, om
dat het lichaamsveld en/of de
calorie-opneming geringer is.
De spijsvertering verloopt
als regel niet trager; wel zijn
aard en volume van de spijsver
teringssappen meestal veran
derd. Het ptyalinegehalte van
het speeksel is lager, evenals in
de meeste gevallen de produktie
van maagzuur. Hypochloorhy-
drie (onvoldoende afscheiding
van maagzuur) kan bij wel 35
van de bejaarden worden aan
getroffen.
Ook in de aanmaak van vet
en eiwit-splitsende enzymen
treden veranderingen op. De
galafscheiding wordt geringer
en vetresorptie verloopt ver
moedelijk langzamer en anders
dan voorheen.
De resorptie van calciumzou-
ten is eveneens vertraagd.
Het kan om deze redenen no
dig zijn een lichter verteerbare
en gemakkelijker opneembare
voeding te gebruiken. Bestaat
de noodzaak hiervoor niet, dan
is het uit oogpunt van variatie
en grotere kans op volwaardig
heid van de voeding beter de
(Advertentie)
Ons depót te Terneuzen,
Nieuwe Kanaal P 38, tel.
2171, zal U desgewenst
gaarne het adres van een
Es so haardoliehandelaar
geven.
keuze van levensmiddelen niet
te beperken.
Ook een slechte toestand van
het gebit of het vrijwel geheel
ontbreken daarvan, met als ge
volg een onvoldoende verma
ling van het voedsel, kan de
oorzaak zijn van een slechte
vertering. Gelukkig komt dit
tegenwoordig minder voor dan
vroeger. Het is geweest al zal
het in sommige gevallen moei
lijk zijn dat degenen die
lang gesukkeld hebben met hun
gebit en daarom hun toevlucht
genomen hebben tot zachte
kostjes, wanneer het te slechte
gebit vervangen is door een
kunstgebit, opnieuw overgaan
tot het eten van stevige kost.
Het te lang voortzetten van
eenzijdige papvoeding zou b.v.
kunnen leiden tot tekorten aan
ijzer, vitamine C en cellulose.
0 Veelal is de eetlust gering.
Of dit al dan niet een bezwaar
is zal afhangen van het
lichaamsgewicht van de betref
fende persoon.
Zo kan het soms een voordeel
zijn, mits men zijn voeding ver
standig kiest en voornamelijk
vetrijke en suikerrijke en even
tueel zetmeelrijke levensmidde
len weglaat.
Wie zo weinig eetlust heeft,
dat hij er niet toe komt de aan
bevolen hoeveelheden melk,
vlees of vleesvervanging, groen
te en fruit te consumeren, doet
er goed aan, het aantal maal
tijden van drie tot b.v. vijf
(uiteraard kleinere) uit te brei
den. Ook deze kleine maaltijden
dienen niet te vet- of suikerrijTc
te zijn, daar vet en suiker de
spijsvertering met nam» de
maagsapsecretie en de ontledi-
ging van de maag remmen.
Een beperking van het volume
hangop geven in plaats van
melk of karnemelk, soep weg
laten uit het menu) kan even
eens dienstig zijn, wanneer de
toestand van de nieren dit toe
laat.
Het ruiken en zien van goed
klaargemaakt en netjes opge
diend voedsel kan belangrijk
bijdragen tot het opwekken van
<He eetlust (stimuleren van de
afscheiding van verteringssap
pen). Aan het opdienen van de
maaltijd dient dan ook veel
zorg te worden besteed. Het ge
bruik van tuinkruiden om geur
en aroma van de spijzen te ver
hogen is eveneens aan te be
velen.
Het bereiden van de maaltij
den is voor vele bejaarden, die
hun eigen potje moeten koken
een corvee, voor anderen is het
veeleer een prettige afleiding.
Zij kunnen in ieder geval deze
taak verlichten door hun kook
gelegenheid zo efficiënt moge
lijk in te richten.
In de schoonheidszorg
•te houdt men zich intensief
te bezig met de vraag, hoe
ie een vrouw haar jeugdige
ie frisheid bewaart of terug-
te krijgt. De herenkapper
ie wil zijn klanten graag
te aan een stevige haardos
ie helpen.
Aangezien veel kosmetische
preparaten en haarverzorgings-
middelen niet gaven wat men
ervan verlangde, heeft men er
onder het motto „als dat niet
helptde hormonen bijge
haald.
De hormooncrèmes en hor
moonmaskers hebben hun in
trede in de schoonheidszorg ge
daan. Rimpels moeten daarmee
tot verdwijnen worden ge
bracht, oude mensen moeten
daardoor in jonge worden om
getoverd.
Voorwaar, dat zijn dingen
waar menigeen belang in stelt
en geld voor over heeft. Velen
gaan er beter uitzien alleen al
door stoer te geloven aan de
belofte van het magische woord
„hormoon" op het potje.
Sterk werkend.
Of het etiket en de inhoud
altijd met elkaar in overeen
stemming zijn? Wie zal dat
zeggen? Van de geïmporteerde
produkten is zulks al helemaal
moeilijk na te gaan. Maar voor
het geval er in die dure buiten
landse artikelen werkelijk hor
monen zitten, is het óók nog
niet zo prettig!
Hormonen zijn immers zeer
sterk werkende stoffen, die een
grote invloed op het gestel heb
ben. Daarom kan het nooit
goed zijn ze toe te passen zon
der persoonlijk medisch voor
schrift.
Er bestaan hormonen in
soorten. De schildklier produ
ceert een jodiumhoudend hor
moon, dat de intensiteit van de
stofwisseling regelt. De alvlees
klier maakt insuline, dat nodig
is voor de verbranding van
koolhydraten.
Adrenaline en andere voor
het even zeer belangrijke hor
monen worden gevormd door
de bijnieren. De hypofyse, een
onaanzienlijk - aanhangseltje
van de hersenen, vervaardigt
een aantal hormonen en be
heerst daarmee feitelijk het
grote geheel van de stofwisse
lingsprocessen.
Grote voorzichtigheid.
Alle hormonen beïnvloeden
elkaar, hetzij stimulerend, het
zij remmend. In geval van
ziekte kunnen ze als genees
middel worden toegediend. Dat
geschiedt dan met grote voor
zichtigheid.
Bij de kosmetische prepara-
MEDISCH
CONSULT
ten gaat het vanzelfsprekend
uitsluitend om hormonen waar
van men een verjongend effekt
meent te mogen verwachten.
Volgens recente onderzoekin
gen van een onzer grote genees
middelindustrieën is het thans
werkelijk mogelijk, door uit
wendige toepassing van een be
paald steroïde te bereiken dat
de huid na enige weken een
jeugdiger aspekt krijgt.
Steroïde is de scheikundige
naam voor de groep van stoffen
waartoe de bovenbedoelde hor
monen behoren. Onder het mi
croscoop was ook zichtbaar te
maken dat uitwendige toepas
sing van genoemde stof het ge
wenste resultaat geeft; er trad
een veelvuldiger deling van de
huidcellen op.
Mode-artikel.
De onderzoekers zijn ervan
overtuigd, dat dit steroïde, ge
bezigd als schoonheidsmiddel
dus zonder medische kon-
tróle en veelal ook in overma
tige hoeveelheid geen schade
meebrengt voor de gezondheid.
Indien deze opvattingen op
den duur in de praktijk moch
ten worden bevestigd, zou dat
heel mooi zijn, want de vraag
naar „verjongende" kosmeti
sche preparaten zal wel van
blijvende aard zijn.
Toch is het veiliger, wanneer
hormonen niet tot modeartike
len worden gemaakt. Voordat
men aan een misschien niet ge
heel onschuldige soort schoon
heidszorg begint, doet men er
goed aan eerst nog eens met de
dokter te overleggen.
dr. H.'W. SCALONGNE.
(Nadruk verboden).
9 Grijs geworden hoofdhaar bij
jonge mensen verdwijnt vaak
door wassen met gewoon wa
ter waaraan azijn is toege
voegd.
9 Geeft uw haar 'n mooie glans
door het wassen met kamil-
lenthee waaraan wat borax
of koolzure natron is toege
voegd.
9 Schoenen worden waterdicht
wanneer deze na grondige rei
niging 12 uur in een dikke
zeepsop worden gezet.
9 Leg' touw 12 uren in een aluin
oplossing, laat het goed dro
gen, dan is het bijna onbreek
baar geworden.
9 Vuile glasruiten maakt u
schoon met lauw water waar
in een scheutje bleekwater is
gemengd. Na deze behande
ling nabehandelen met schoon
water. De zeem moet na het
gebruik worden schoonge
maakt in azijn-water (ge
durende een 10 tal uren laten
weken en dan naspoelen met
schoon water) of gedurende
één uur weken in onvermeng
de azijn.
9 65-jarigen of ouder, in loon
dienst werkzaam, betalen
geen premie meer voor de
Werkloosheidswet, wel voor
het Ziekenfondsenbesluit en
de Ziektewet en eveneens voor
de Kinderbijslagwet.
9 Vogelmijten of bloedluizen bij
hoenders verschuilen zich
overdag in reten en naden
van het hok en zuigen des
nachts bloed af tot schade van
de dieren. Bestrijken van de
hokken met carbolineum ver
drijft deze luizen, doch u moet
voortdurend op hun terugkeer
verdacht zijn.
Wilt u zich 'n aquarium aan
schaffen, neemt u dan als
maximummaten 60 x 50 x 40
cm. Grotere zijn lastig schoon
te houden. Beseft wel dat een
aquarium in de afmeting van
100 x 80 x 60 gevuld ongeveer
500 kg weegt en dus zo'n 480
liter water bevat.
Leg tijdens het kloppen van
pluche meubelen een paar
doeken op de zittingen, u hebt
dan geen last van het stof.
Het zwempak, dat u afgelopen
zomer hebt gebruikt, moet II
vóór het opbergen voor de
winter een paar uur in zuiver
water laten staan, teneinde de
schadelijke invloed van zee
water e.d. te voorkomen.
Oude transpiratievlekken ver
wijdert men door de vlek te
betten met citroen of azijn en
na te spoelen met water.
Blauwe en zwarte herencos-
tuums worden schoongemaakt
met 1 deel ammonia en 2 de
len water. Men gebruike hier
voor een borsteltje.
Zomergoed, dat voor lange
tijd opgeborgen moet worden,
mag men wel wassen, maar
niet stijven.
(Nadruk verboden).
t