Vraagt Uw winkelier Zevla-zegelsü ook.»Hl?®TÏC.henlte±:L heeft
P
mr
977
enu van de week
Romans
Alles went, zells vakantie
houden
TOMATENT1JD
ECHT IETS VOOR DE VAKANTIE
Een tegenzin wordt niet geboren, maar gemaakt
Haarvmorg
UKUNT
NIET ALLES WETEN!
Vroeg of laatEEN BRIL
KALKPOTEN BIJ HOENDERS
KAPSALO
S A Ml P r
Schoolpei
N.V. Fa P, J. van de Sande
gesloten
het Woonhi
het Huis
Is. W.Adriaans
Pagina 6
DE VRIJE ZEEUW
Zaterdag 8 augustus
gafer'dag n
Secretariaat der Stichting: Administratiekantoor L. STOLK, Margrietstraat 2, Terneuzen
NOOLDSTRAAT 75
Zie ook advertentie van volgende week in dit blad
JONGGEHUWDEN, PAS OP VOOR GROTE
OVERGANG!
WIE IN ALLE opzichten van zijn vakantie wil genieten, moet in
de allereerste dagen zorgen voor een geleidelijke overgang
naar de nieuwe toestand.
Dat klinkt vreemd, maar noch het lichaam, noch de geest ver
dragen van die heel grote en abrupte overgangen. Wie daarop
bedacht is. kan zichzelf veel narigheid besparen.
|YE OVERGANG van ingespan-
nen en hard werken naar het
plotseling „zo-maar-vakantie
hebben" is voor veel mensen te
groot, getuige de vele stoornis
sen die zich in de eerste vrije
dagen zowel op lichamelijk als
op geestelijk gebied voordoen.
De onaangename verschijnse
len. die zich in het begin van een
vakantie openbaren kunnen van
zeer uiteenlopende aard zijn. Be
kend zijn verschillende moeilijk
heden met de spijsvertering,
maar ook de hoofdpijn, de slape
loosheid en de humeurigheid.
De eerste dagen kunnen zich
allerlei onaangename verrassin
gen aandienen, vooral jonge
echtparen moeten de moeilijkhe
den niet te tragisch opvatten.
Een plotselinge huilbui en een
onverwachte snauw zijn werke
lijk verklaarbaar en van onschul
dig karakter.
0 Regenstrepen in vitragegor-
djjnen kunnen verwijderd
worden door ze eerst te we
ken in een sterke zoutoplos
sing, daarna uitspoelen en
vervolgens wassen in een
synthetisch wasmiddel.
Regenbakken, waarin drink
water wordt verzameld, moe
ten één keer per jaar worden
schoongemaakt (na de droge
tijd). Eventuele resten op de
bodem en aanslag aan de
wanden moeten verwijderd
worden met kokend water.
Een parapluie kan men wa
terdicht maken door haar te
wassen met een spons, ge
drenkt in een oplossing van
3 eetlepels aluin op 1 liter
water. De parapluie open
laten drogen.
0 Voeg een paar druppels melk
toe aan de schoencrême en
uw vochtige schoenen zullen
weer spoedig glimmen.
Vochtige schoenen drogen
snel, als men er heet gemaak
te zemelen of krantenpapier
in doet.
Natte schoenen mag u nooit
in de nabijheid van de kachel
laten drogen. Wrijf ze af en
zet ze op een krant om ze, te
laten drogen.
(Nadruk verboden.)
Natje en droogje
Hf AT HET ETEN betreft: zorg
ervoor, dat de verschillen in
hoeveelheid en samenstelling
niet ineens al te groot worden.
Nuttig de eerste vakantiedagen
niet minder, maar vooral niet
meer dan u gewend bent.
Zie er vooral op toe, dat de
samenstelling van het dagelijks
menu niet ai te zeer afwijkt van
datgene wat men de maag an
ders voorzet. Bedenk bij dit alles
dat lekkernijen, versnaperingen,
verversingen in dit verband ook
tot het voedsel behoren!
Wat voor „het eten" geldt, dat
geldt in niet mindere mate ook
voor „het drinken". Doe het toch
kalm aan met de flesjes limona
de, de glaasjes bier, de chocola
demelk en de borreltjes!
Treedt er desondanks een ver
snelling van de spijsvertering op,
dan bewijzen norit-tabletten en
een streng dieet goede diensten.
Is de spijsvertering ondanks de
nodige voorzichtigheid juist te
traag, dan kan het nuttigen van
wat extra fruit het evenwicht
helpen herstellen.
Speciale wensen
MET DE LICHAMELIJKE ver-
moeienis is het in wezen
niet anders gesteld: ook hier
dient u langs banen van geleide
lijkheid in de ware vakantiever
houdingen te komen.
Kantoorbedienden en andere
personen met een uitgesproken
zittend leven moeten in de eer
ste vakantiedagen geen extra
vermoeiende wandelingen, berg
bestijgingen, fiets- en kanotoch
ten of zwemcapriolen onderne
men.
En de huisvrouw, die thuis ge
wend is van het kastje naar de
muur te lopen, moet de allereer
ste vakantiedagen beslist niet
luierend op een luchtbed, in een
strandstoel of in een hangmat
doorbrengen.
Natuurlijk heeft elkeen voor
de vakantie zijn speciale wensen
en het spreekt vanzelf, dat hij
dan wel eens dingen wil doen,
die heel anders zijn dan de dage
lijkse sleur.
Dat is ook zeker geen onbillijk
verlangen en er kan aan die wen
sen ook best gevolg worden ge
geven, mits een iegelijk de hier
bij zo nodige geleidelijkheid maar
niet uit het oog verliest.
Dr. H. W. SCALONGNE.
(Nadruk verboden.)
Wie 's-zomers bij de groente
handelaar een overvloed van to
maten ziet liggen en bedenkt, dat
in ons land de laatste tijd elk
jaar meer dan 100 miljoen kilo
van deze kostelijke vruchten
wordt geteeld, zal nauwelijks be
seffen, dat tomaten een eeuw ge
leden in ons land vrijwel onbe
kend waren.
De tomaat is, evenals zijn fa
milielid de aardappel, oorspron
kelijk uit Zuid-Amerika afkom
stig en zijn naam schijnt van een
Indiaans woord afgeleid te zijn.
In ieder geval mogen wij blij zijn,
dat deze vrucht haar weg naar de
lage landen heeft gevonden. Zij
biedt vele mogelijkheden om de
maaltijden op te fleuren vanaf
het ontbijt tot aan het hartig hap
je des avonds toe. U kunt haar
zó eten, met of zonder schil, maar
ook in de vorm van sap, soep,
saus of als hoofdgerecht.
Hoewel de tomaat niet tot de
allerrijkste vitaminebronnen ge
rekend kan worden, verdient hij
om zijn voedingswaarde toch een
geregelde plaats in ons menu.
Recepten voor 4 personen.
Koude gevulde tomaten:
4 middelmatig grote tomaten,
zout (peper); voor het vulsel:
2 hardgekookte eieren of 150 g.
koude, gekookte vis, koud, ge
braden vlees of koude, gekook
te, stevige groente, slasaus of
mayonaise, augurkjes en/of
uitjes uit het zuur, kropsla.
De tomaten wassen en op 4 a 5
plaatsen van boven naar onder
schuin insnijden tot een paar cm
van de bodem. De punten wat
naar buiten buigen en een deel
van het binnenste vruchtvlees
wegsnijden, zodat ondiepe bakjes
ontstaan. De tomaten bestrooien
met zout en peper. De eieren, vis,
vlees of groente vermengen met
slasaus of mayonaise en desge
wenst zeer fijn gehakte augurk
jes, uitjes of bieslook. De toma
ten met het slaatje vullen en op
gewassen blaadjes kropsla zet
ten.
Macaroni of spaghetti met toma
ten:
500 g. macaroni of spaghetti, 1
kg tomaten peper), zout, bo
ter, margarine of vet, ongeveer
150 g. ham of worst, paneer
meel.
De macaroni of spaghetti opzet
ten met ruim kokend water en
zout en gaarkoken in ongeveer 20
a 30 minuten. De massa op een
vergiet laten uitlekken en er een
klontje boter of margarine door
roeren. De tomaten (schillen) in
plakken snijden, bestrooien met
peper en zout en in een weinig
boter, margarine of vet gaar
smoren. De gesmoorde tomaten
vermengen met de macaroni of
spaghetti en fijngesneden ham of
worst. Naar verkiezing het ge
recht in een vuurvaste schotel
overdoen, met paneermeel be
strooien en er hier en daar een
klontje boter of margarine op
leggen. Er in de oven vlug een
bruin korstje op laten komen.
Tomaten met paddestoelenragoüt:
4 middelmatig grote tomaten,
200 g. cantarenen (hanekam-
men) of 100 g. champignons,
25 g. boter of margarine, 20 g.
(2 eetlepels) bloem, 2V2 dl.
bouillon of water met een half
bouillonblokje, zout, melk, en
peterselie.
De tomaten wassen en ontvel
len na ze even in kokend water
of boven de gasvlam gehouden te
hebben. Van de tomaten een kap
je afsnijden en de vruchten uit
hollen. De tomaten bestrooien
met zout en omgekeerd wegzet
ten.
De paddestoelen goed wassen
en in stukken snijden. De boter
of margarine smelten en de pad
destoelen zachtjes 5 minuten ver
warmen. Zo nodig het uitgetre
den vocht vlug laten verdampen.
De bloem erdoor roeren en bij
scheutjes tegelijk de bouillon toe
voegen. De massa steeds even la
ten doorkoken alvorens er op
nieuw vloeistof bij te schenken.
De melk toevoegen, de ragout op
smaak afmaken en in de tomat-
bakjes overdoen. Deze in een
pan of vuurvaste schaal zetten, er
een bodempje water bij gieten en
er een paar klontjes boter of
margarine op en om leggen. De
tomaten gaar stoven in ongeveer
15 minuten en met zeer fijn ge
hakte peterselie bestrooien.
yROEG of laat komen we allemaal bij de oogarts terecht en de meeste
mensen vinden het niet leuk als zij te horen krijgen, dat hun ogen
behoefte aan een steuntje krijgen. Zij zijn dus aan een bril toe en als u
om u heen kijkt zijn er veel mensen, die van 's morgens tot 's avonds zo'n
steun nodig hebben. Gelukkig wordt er tegenwoordig niet alleen de uiterste
zorg aan de glazen besteed, maar men heeft ook een hele studie van het
montuur gemaakt. Daardoor kan een bril zelfs heel flatteus staan en nie
mand behoeft bevreesd te zijn, dat zijn uiterlijk door het dragen van een
bril ongunstig beïnvloed wordt. Hieronder laten wij een verhandeling plus
foto's volgen, die op het dragen van een bril betrekking hebben. Dit alles
werd ons welwillend ter beschikking gesteld door de vereniging „Nederlands
Fabrikaat".
DE BRIL IS BEPALEND VOOR DE
UITERLIJKE PERSOONLIJKHEID.
HE bril, die in de eerste plaats een
hulpmiddel is om beter te zien,
is door het montuur een „kleding"
voor het oog geworden, die persoon
lijker is dan welke kleding ook. De
bril wordt immers vereenzelvigd met
het gelaat. Men heeft hem nodig en
het is dus zaak er een sieraad van te
maken, een sieraad evenwel, dat func
tioneel moet zijn en vooral zonder
overbodige tierelantijnen. Een ver
keerd gekozen montuur kan het uiter
lijk schade berokkenen.
Er worden vele soorten en model
len brilmonturen gemaakt, zowel voor
dames als voor heren en zeer speciaal
voor kinderen. Een kinderbril is niet
zonder meer een gewone bril in een
kleinere maat, maar moet worden
aangepast aan het kindergezichtje,
dat vaak nog geen neusbeen heeft en
dan weinig houvast biedt voor het
montuur.
Elk model wordt weer in vele kleu
ren en maten vervaardigd, zodat het
duidelijk is, dat het maken van bril
monturen geen eenvoudige zaak is.
BEKIJK DE WERELD DOOR
EEN NEDERLANDSE BRIL.
HEZE tak van de Nederlandse indu-
strie stond na de oorlog aan een
moeilijk begin. Zij moest zich gaan
meten met een 80-jarige ervaring van
vele buitenlandse bedrijven. Maar ze
heeft zich thans door durf, onderne
mingslust en vakmanschap een goe
de reputatie verworven in een groot
deel van de wereld. Niet alleen be
schikte men in het buitenland over
groot kapitaal, maar bovendien over
een groot aantal in deze zeer speciale
tak van industrie opgeleide vakmen
sen. In ons land moest alles aan de
praktijk worden getoetst, maar nu
na dertien jaar zijn de resulta
ten om trots op te zijn. Het maken
van brilmonturen vraagt niet alleen
technisch inzicht, maar ook psycholo
gische kennis en gevoel voor de ko
mende mode. Elk nieuw model vergt
een jaar van voorbereiding. Is het
model ontworpen, dan worden de kost-
bare stempels en gereedschappen ver
vaardigd en wordt met de produktie
begonnen. Nederland is als afzetge
bied te klein en export is dus nood
zakelijk. Nederlandse Jabo-monturen
bijvoorbeeld gaan nu naar alle Euro
pese landen, het nabije Oosten, Afri
ka en Zuid-Amerika.
Up; MODE VAN VROEGER
EN NU.
AL in de 17e eeuw, toen een bril ai-
leen voor de deftige burgers was
weggelegd, ontstonden modegrillen.
De modieuze fatten van die tijd droe
gen vaak onnodig een bril en
hoe groter hoe deftiger. De bril in
de huidige vorm, een montuur van
twee glazen, dat aan de kanten van
beugels is voorzien, is in het begin
van de 18e eeuw in Engeland ontstaan.
Toen ook veroverde de vrouw de bril,
die tot toen voorbehouden was aan de
heren der schepping. Lange tijd werd
hij als noodzakelijk kwaad beschouwd
en als wij denken aan de „bus"-brille-
ties uit het begin van deze eeuw (gla
zen bevestigd door middel van dun
metaaldraad 1 kunnen wij ons dat
best voorstellen. Pas toen men ande
re materialen ging gebruiken als cel
luloid en celhoorn kwam er verbete
ring. Er werd ontdekt dat bepaalde
gezichten levendiger werden of inte
ressanter met een bril en dit is het
eigenlijke begin van de mode-bril.
Thans heeft men waardering voor
de bril zowel als hulpmiddel alsook
als mode-artikel. In ons land wordt
dit streven krachtig gesteund door de
Stichting „Oog en Bril," waarin ruim
duizend vooraanstaande opticiens
zijn verenigd.
Op de foto links een foute keuze,
rechts een bril die de charme nog
vergroot.
1 NT
Met grot*
*ran Q*
rt
rij kennis van
I van onze Zoons
en
ties
LEUNIS ABRAHi
en
PIF.TFR JOZIAi
3 p VAN DE WEC
r C VAN DE WEC
GEELH
WILMA
Perneuzen. 7 eug- 19.
Tholensstrast 2.
Zeeuwjch-VlaaniK
■ramweg-Haatichappi
1 !Wegpns openstelling
provinciale wegen T<
M jen—Hoek en Bier
^■Jzendijke met ingan
i heden, 8 augustus, u
fee Autobusdiensten W
rie normale wijze
I Terneuzen. 8 augustui
DE Dl REKTE
■voel
De tijd is er nu, dat de
ouders er met hun kinderen op
uittrekken. Of het nu met een
tent is voor langere tijd, of dat
het uitvoerige dagtochten wor
den, dikwijls betekent zo'n uit
gang toch zelf buiten een maal
tijd bereiden. Een feest op
zichzelf, dat primitieve koken
op primus of houtvuurtje! Voor
In onze vakantie dragen we spe
ciale kleding. Onze normale dage
lijkse plunje is daar beslist niet
voor geschikt en bovendien is het
dragen van een speciale vakantie
dracht ook van psychologisch be
lang.
Het hele jaar door lopen we in
onze gewone kleren en als we er
tussen uittrekken, is dat een bij
zondere periode in het jaar en
moeten we ook in andere kleren
lopen, want dan voelen we ons
pas echt uit.
Nu is het ook zo, dat we aan va-
kantïegarderobe andere eisen stel
len dan aan onze daagse jurkjes.
Vakantiekleren moeten prettig en
luchtig zitten, ze moeten vrolijk
van kleur en dessin zijn, kortom
ze moeten aantrekkelijk en doel
matig zijn.
Onze illustratie toont ons zo'n
leuk vakantiepakje van een ste
vige katoenen stof vervaardigd in
zacht blauw, een vrolijke kleur en
van een handig model. Een drie
kwart broek met bovenstuk met
een losse ceintuur. De zon heeft
de mogelijkheid onze armen en
schouders lekker te bruinen, de
stof kan tegen een stootje en het
geheel wordt opgefleurd door een
leuke pas rond de hals, wit met
rode randen en een rood motiefje
er in.
Ons model draagt bij dit pakje
een leuke rode strooien hoetf.
Zoiets is echt de finishing touch.
(Nadruk verboden-)
degene die de maaltijd bereidt
betekent het: in een gemakke
lijk klaar te maken vorm alle
nodige voedingsstoffen, dus
eenpansgerechten: stoofpotten;
stamppotten met rauwe groen
ten, dikke soepen, een of an
dere voedzame sla. In onze ver
schillende weekmenu's kunt U
voldoende schotels vinden die
voor dit doel zeer zeker in aan
merking komen!
ZONDAG: Zomergroentesoep;
ossehaas, princessebonen,
aardappelen; eiergelei met
vruchtensapsaus.
MAANDAG: Rest ossehaas, ge
bakken aardappelen, stoof-
sla; wentelteefjes.
DINSDAG: Gepocheerde eieren,
tomatensaus, rijst; tweekleu-
renvla.
WOENSDAGSpitskool, rauw
gebakken aardappelen met
kaas; rijst met bessencom-
pöte.
DONDERDAGNierragout, an
dijvie, aardappelen; muesli.
VRIJDAG: Visgoulash öf pa
prika-schnitzels, aardappel-
purée, sla; fruit.
ZATERDAG: Tomatensoep, hu
zarensla.
RECEPTEN.
EIERGELEI MET VRUCHTEN
SAPSAUS:
4 eieren, 4 dl. melk, 50 gram
witte basterdsuiker, zout, 2
dl. frambozensap, maizena 0)
aardappelmeel, suiker.
De eieren met de melk, de
suiker en het zout los, maar
niet schuimig kloppen. Me
talen vormpjes of kopjes dik
met roomboter besmeren, de
eimassa erin overdoen en ze
in kokend water zetten. Het
water tegen de kook aanhou
den en de eiergelei, wanneer
ze gaar is, d.w.z. wanneer
een in het midden gestoken
mes er schoon uitkomt, ke
ren. Het vruchtensap met
aangemengde maizena oj
aardappelmeel binden tot
0E KIPPENHOUDER kan voor allerlei moeilijkheden komen tel
staan. Een kip kan nu eenmaal tobben met velerlei kwalen,
Wij merken b.v. op dat de hennen minder leggen dan voorheen.
Heeft dat wat te maken met een eveneens gesignaleerde schijnbare
lusteloosheid van het toom?
Die lusteloosheid en dat minder eieren leggen kunnen zeer goetj I
te wijten zijn aan het feit, dat uw kippen last hebben van kalkpoten.
DIJ HOENDERS worden kalk-
poten veroorzaakt door de
aanwezigheid van een gravende
schurftmijt. Deze diertjes lijken
het meest op spinnen, maar er is
geen scheiding te zien tussen
borststuk en achterlijf. De vrou
welijke kalkpootmijt is eens zo
lang als de manlijke, die slechts
ongeveer 0,2 mm groot is.
Mijten graven gangen in de op
perhuid en zij voeden zich met
bloed. Zij zijn de oorzaak van
bijna ondraaglijke jeuk, waar
door de hoenders slecht slapen
en achteruitgaan in eierproduk-
tie.
Geleidelijk aan worden de zie
ke (aangetaste) plaatsen korstig,
nadat we in het begin op de voor
kant van de poot grauw-witte
vlekken hebben bespeurd, die ge
leidelijk groter worden, zo groot
zelfs dat de loopschilden vooral
aan de voorzijde van de middel
voet als 't ware worden opge-
een saus en met suiker op
smaak afmaken. Het gerecht
warm of koud opdienen.
VISGOULASH
400 gram vis, 2 uien, 1 pa
prika, 60 gram roomboter,
bloem, zout.
De vis wassen en met zout
inwrijven. De gesnipperde
ui en fijngesneden paprika
in de roomboter licht frui
ten. De vis in blokjes snij
den en aan alle kanten in
dit mengsel lichtbruin bak
ken. Zoveel water' toevoe
gen dat de vis half onder
water staat. Hierin de vis
10 minuten stoven. Het
vocht met wat aangemengde
bloem binden. Het geheel
met wat zout op smaak af
maken.
licht. De aangetaste plekken
worden dik. De korsten bestaan
uit verdroogde opperhuidschil
fers, verder uit allerlei uitwerp
selen en ontledingsprodukten
van mijten.
Geen rust meer
JJL HOENDERS
DOBBIE is een klein, verlegen ventje
t* van drie jaar. Een kind, dat zich
gauw uit het veld laat slaan en door
andere kinderen op de kop wordt ge
zeten. Moeder weet dat en heeft hem
altijd zoveel mogelijk trachten „op te
vangen".
Of ze het hiermee voor haar kind beter
heeft gemaakt, zullen we in het midden
laten. In ieder geval wordt, wat ze doet,
door een instinct van ware moederliefde
ingegeven. Zelf is ze ook een zacht, ge
voelig type. Daarom kan ze haar Jon
getje in zijn kwetsbaarheid zo goed
begrijpen en meent ze hem te moeten
beschermen.
Anders aangelegd is haar zuster, een
robuuste vrouw, die niets van sentimen
taliteit moet hebben. Tante Anna heeft
vier robbedoezen van kinderen, die heus
niet met zachte handschoentjes aange
pakt worden, maar geleerd hebben, zich
zelf te verweren.
JE BENT TE WEEK voor die jongen",
zegt tante Anna tegen Bobbie's moe
der, als ze weer eens meemaakt, hoe
ieder pijntje wordt afgezoend. „Je maakt
er een bangerd en een onzelfstandige,
kleinzerige lijs van". Moeder ziet het
verschil ook "wel. Ze zou best willen, dat
Bob net zo flink en zelfstandig was als
die bengels van Anna. Maar hoe krijgt
ze het gedaan? „Stuur hem maar eens
een paar dagen naar mij toe", zegt tante
Anna.
Na bange aarzeling stemt moeder toe.
„Maar denk erom, dat hij geen rood
vlees lust", waarschuwt ze nog. „Bij mij
lust hij alles", zegt tante Anna onbe
kommerd. Ze eten rode kool die dag.
Bobbie is geen moeilijk kind met eten.
Dat rode vlees is iets, waar zijn moeder
zelf van griezelt en waarvan ze zich ge
woon is gaan verbeelden, dat Bobbie het
ook niet eten kan. Verder eet het ventje
alles, wat hem voorgezet wordt. Zo prikt
hij ook gedwee in de portie rode kool,
die tante Anna op zijn bordje heeft ge
schept.
Maar dan ontdekt hij opeens een dikke,
zwarte vlieg, die er op de een of andere
manier in verzeild is geraakt. Niet sma
kelijk. maar bij tante Anna wordt daar
geen drukte van gemaakt. Je vist de on
gerechtigheid eruit en eet rustig verder.
Als Bobbie echter dit vieze beest in zijn
eten ontdekt, legt hij zijn vorkje neer en
kan hij geen hap meer door zijn keeltje
krijgen. „Ik lust geen rode kool", zegt
hij zachtjes. Tante Anna, nog geprikkeld
door de waarschuwing van haar zuster
over het rode vlees, schiet meteen uit
haar slof. „Mag bij jou niets rood zijn
misschien?" vraagt ze spottend. „Voor
uit, gauw opeten".
BOBBIE kan het niet. Dan volgen er
klappen. Bobbie is nog nooit geslagen.
Hij raakt totaal overstuur.
Nog dezelfde avond brengt tante Anna
hem naar huis terug. Met dat kind is
geen land te bezeilen. Wat er precies de
oorzaak van is, vertelt ze niet. Waar
schijnlijk weet ze het zelf niet. Maar in
Bobbie's kindergeest heeft zich een as
sociatie gegrift: rode kool en daarmee
verbonden een walgelijke, dikke, dode
vljeg; klappen; de treiterig verbaasde
gezichten van zijn neefjes en nichtjes;
tante's boze stem.
Als er thuis weer eens rode kool op
tafel komt, weet moeder niet, waarom
Bobbie opeens zijn bordje weg schuift.
Hij heeft er toch altijd van gehouden.
Nooit is moeder erachter gekomen, maar
gedwongen heeft ze haar jongetje niet.
Ze begreep instinctief, dat hier van onwil
of ondeugendheid geen sprake was. De
aversie van het kind. die hij ook bij het
groter worden behield, was geboren uit
een voorval, dat in zijn prille jeugd had
plaats gegrepen en in zijn onderbewust
zijn gefixeerd bleef, ook toen het uit
zijn bewuste herinnering allang was
weggevaagd.
MARCELLE.
(Nadruk verboden.),
«n i
die hieraan
lijden, pikken aa'fl' de benen
en trachten zich te schuren, kor
tom ze hebben geen rust. Voor
lopen voelen zij weinig en liefst
hurken zij op de grond. Zij ver
mageren en uiteindelijk sterven
de kippen als gevolg van uitput
ting.
Kalkpoten zijn ook besmette
lijk. De mijt gaat) van het ene
hoen op het andere over. De pa
rasieten vermenigvuldigen zich
voorts verbazend snel. Dat er
dus iets gedaan moet worden zal
een ieder duidelijk zijn, maar
waarom gewacht tot de poten
reeds aangetast zijn, voorkomen
is immers beter dan genezen?
Een eenvoudig huismiddeltje
issmeer de poten van de dieren
om de veertien dagen in met
petroleum en houdt de hokken
goed schoon. Deze twee voor
zorgmaatregelen kunnen al vol
doende zijn om uw kippen te
vrijwaren van kalkpoten.
Dat insmeren van de poten be
hoeft niet zoveel tijd te kosten
maar het is wel aan te bevelen
met twee man te werken. Een
houdt de dieren vast en de an
der smeert het in. U zult al we!
begrepen hebben dat het een
werkje is voor de avond, als de
kippen reeds op stok zitten!
De behandeling
HEEFT EEN KIP reeds kalk
poten, dan dient deze een da?
of wat achtereen behandeld te
worden met het verfkwastje mei
hertshoornolie. Ook groene zeejj
is een goed middel. Na een et
maal herhaalt u de behandeling!
terwijl u in het volgende etmaal I
met behulp van warm water etl
een vouwbeentje de korsten ver-r
wijdert. Zorg er voor dat er geer.1
bloeding ontstaat of althans zo I
weinig mogelijk. Vervolgens pen-[
seelt u met een oplossing var
perubalsum in spiritus of van 5|
gram lysol in 100 gram water <k I
wel u smeert met een zalf vafl
10 gram creosoot en 100 gram
ongezouten gesmolten reuzel.
De bodem van de ren moet niet I
alleen diep worden uitgegraven-1
maar voor dat u aan dit werky I
begint, moet de aarde besproei') I
worden met carbolwater. Ale I
alles dan flink omgewoeld is I
brengt u na het uitgraven van de|
besmette aarde fris zand aan.
Tenslotte worden alle drink-1
en etensbakken gewassen in ko-l
kend sodawater; het houtwerk I
van het gehele hok wast. u af me-'
kalkmelk, waarbij op een emmer I
gevuld met dit goedje 300 graft
lysol gevoegd is.
Geef geen stro of hooi uit W j
kippenhok, waarin zich een der
gelijk patiënt bevindt of heef
bevonden, aan uw konijnen
want dan lopen deze dieren even-
eens kans besmet te worden en
ook hen vergaat het slecht als
er niet vroegtijdig ingegrepen
wordt.
(Nadruk verboden.)
ConUéleverenifll
laaimlag #n 0m*ti
I Bij voldoende deelnat
met een bus de
veetentoonstelling te
logenbosch op vrijdag
tember a.s. v.-orden be
Opgave vóór 15 auj
I bij een der ondei ge:
II ^en'
JAN TOLLENAAR,
E 9,
C. A. DEES,
D 3, Zaai
Wegens vakantt
van 8 t-'m 14 auguf
Kolenhandel L- HAME
Baandük 3e Tem
Evangelisatie
Samenk
in lokaal „BETHE!
DINSDAG 11 AUG.
Spreker
Evang. W. FAASI
van Slied:
Aanvang half acht.
VOOR UW
NAAR
Yloosuijkstraat
Tel. 2465, Terneu
W egens vakantie. g(
ten van 10 t m 17 1
UT DE HAND TF K
met erf en tuin a<
Juhanastraat 2fi te Te
zen.
Ontruimd te aanvaart
Te bevragen ten k;
■van Notaris HOVIN
Terneuzen.
ITT DF. HAND TF K
•en erf, Klaassenstraal
l (Terneuzen.
Gntruimd te aanvaart
Te bevragen ten kë
van Notaris HOVIN
•Terneuzen.
r/afduml <&4
'depe* vo&iht
met voliedioe cakai
Voor een goede
naar
Korte Kerkstraat
Terneuzen
Ook UW adres voor
reparaties aan Uurwe
gouden- en zilveren wi