Vraagt Uw winkelier Zevla-zegelsü ook.»Hl?®TÏC.henlte±:L heeft P mr 977 enu van de week Romans Alles went, zells vakantie houden TOMATENT1JD ECHT IETS VOOR DE VAKANTIE Een tegenzin wordt niet geboren, maar gemaakt Haarvmorg UKUNT NIET ALLES WETEN! Vroeg of laatEEN BRIL KALKPOTEN BIJ HOENDERS KAPSALO S A Ml P r Schoolpei N.V. Fa P, J. van de Sande gesloten het Woonhi het Huis Is. W.Adriaans Pagina 6 DE VRIJE ZEEUW Zaterdag 8 augustus gafer'dag n Secretariaat der Stichting: Administratiekantoor L. STOLK, Margrietstraat 2, Terneuzen NOOLDSTRAAT 75 Zie ook advertentie van volgende week in dit blad JONGGEHUWDEN, PAS OP VOOR GROTE OVERGANG! WIE IN ALLE opzichten van zijn vakantie wil genieten, moet in de allereerste dagen zorgen voor een geleidelijke overgang naar de nieuwe toestand. Dat klinkt vreemd, maar noch het lichaam, noch de geest ver dragen van die heel grote en abrupte overgangen. Wie daarop bedacht is. kan zichzelf veel narigheid besparen. |YE OVERGANG van ingespan- nen en hard werken naar het plotseling „zo-maar-vakantie hebben" is voor veel mensen te groot, getuige de vele stoornis sen die zich in de eerste vrije dagen zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied voordoen. De onaangename verschijnse len. die zich in het begin van een vakantie openbaren kunnen van zeer uiteenlopende aard zijn. Be kend zijn verschillende moeilijk heden met de spijsvertering, maar ook de hoofdpijn, de slape loosheid en de humeurigheid. De eerste dagen kunnen zich allerlei onaangename verrassin gen aandienen, vooral jonge echtparen moeten de moeilijkhe den niet te tragisch opvatten. Een plotselinge huilbui en een onverwachte snauw zijn werke lijk verklaarbaar en van onschul dig karakter. 0 Regenstrepen in vitragegor- djjnen kunnen verwijderd worden door ze eerst te we ken in een sterke zoutoplos sing, daarna uitspoelen en vervolgens wassen in een synthetisch wasmiddel. Regenbakken, waarin drink water wordt verzameld, moe ten één keer per jaar worden schoongemaakt (na de droge tijd). Eventuele resten op de bodem en aanslag aan de wanden moeten verwijderd worden met kokend water. Een parapluie kan men wa terdicht maken door haar te wassen met een spons, ge drenkt in een oplossing van 3 eetlepels aluin op 1 liter water. De parapluie open laten drogen. 0 Voeg een paar druppels melk toe aan de schoencrême en uw vochtige schoenen zullen weer spoedig glimmen. Vochtige schoenen drogen snel, als men er heet gemaak te zemelen of krantenpapier in doet. Natte schoenen mag u nooit in de nabijheid van de kachel laten drogen. Wrijf ze af en zet ze op een krant om ze, te laten drogen. (Nadruk verboden.) Natje en droogje Hf AT HET ETEN betreft: zorg ervoor, dat de verschillen in hoeveelheid en samenstelling niet ineens al te groot worden. Nuttig de eerste vakantiedagen niet minder, maar vooral niet meer dan u gewend bent. Zie er vooral op toe, dat de samenstelling van het dagelijks menu niet ai te zeer afwijkt van datgene wat men de maag an ders voorzet. Bedenk bij dit alles dat lekkernijen, versnaperingen, verversingen in dit verband ook tot het voedsel behoren! Wat voor „het eten" geldt, dat geldt in niet mindere mate ook voor „het drinken". Doe het toch kalm aan met de flesjes limona de, de glaasjes bier, de chocola demelk en de borreltjes! Treedt er desondanks een ver snelling van de spijsvertering op, dan bewijzen norit-tabletten en een streng dieet goede diensten. Is de spijsvertering ondanks de nodige voorzichtigheid juist te traag, dan kan het nuttigen van wat extra fruit het evenwicht helpen herstellen. Speciale wensen MET DE LICHAMELIJKE ver- moeienis is het in wezen niet anders gesteld: ook hier dient u langs banen van geleide lijkheid in de ware vakantiever houdingen te komen. Kantoorbedienden en andere personen met een uitgesproken zittend leven moeten in de eer ste vakantiedagen geen extra vermoeiende wandelingen, berg bestijgingen, fiets- en kanotoch ten of zwemcapriolen onderne men. En de huisvrouw, die thuis ge wend is van het kastje naar de muur te lopen, moet de allereer ste vakantiedagen beslist niet luierend op een luchtbed, in een strandstoel of in een hangmat doorbrengen. Natuurlijk heeft elkeen voor de vakantie zijn speciale wensen en het spreekt vanzelf, dat hij dan wel eens dingen wil doen, die heel anders zijn dan de dage lijkse sleur. Dat is ook zeker geen onbillijk verlangen en er kan aan die wen sen ook best gevolg worden ge geven, mits een iegelijk de hier bij zo nodige geleidelijkheid maar niet uit het oog verliest. Dr. H. W. SCALONGNE. (Nadruk verboden.) Wie 's-zomers bij de groente handelaar een overvloed van to maten ziet liggen en bedenkt, dat in ons land de laatste tijd elk jaar meer dan 100 miljoen kilo van deze kostelijke vruchten wordt geteeld, zal nauwelijks be seffen, dat tomaten een eeuw ge leden in ons land vrijwel onbe kend waren. De tomaat is, evenals zijn fa milielid de aardappel, oorspron kelijk uit Zuid-Amerika afkom stig en zijn naam schijnt van een Indiaans woord afgeleid te zijn. In ieder geval mogen wij blij zijn, dat deze vrucht haar weg naar de lage landen heeft gevonden. Zij biedt vele mogelijkheden om de maaltijden op te fleuren vanaf het ontbijt tot aan het hartig hap je des avonds toe. U kunt haar zó eten, met of zonder schil, maar ook in de vorm van sap, soep, saus of als hoofdgerecht. Hoewel de tomaat niet tot de allerrijkste vitaminebronnen ge rekend kan worden, verdient hij om zijn voedingswaarde toch een geregelde plaats in ons menu. Recepten voor 4 personen. Koude gevulde tomaten: 4 middelmatig grote tomaten, zout (peper); voor het vulsel: 2 hardgekookte eieren of 150 g. koude, gekookte vis, koud, ge braden vlees of koude, gekook te, stevige groente, slasaus of mayonaise, augurkjes en/of uitjes uit het zuur, kropsla. De tomaten wassen en op 4 a 5 plaatsen van boven naar onder schuin insnijden tot een paar cm van de bodem. De punten wat naar buiten buigen en een deel van het binnenste vruchtvlees wegsnijden, zodat ondiepe bakjes ontstaan. De tomaten bestrooien met zout en peper. De eieren, vis, vlees of groente vermengen met slasaus of mayonaise en desge wenst zeer fijn gehakte augurk jes, uitjes of bieslook. De toma ten met het slaatje vullen en op gewassen blaadjes kropsla zet ten. Macaroni of spaghetti met toma ten: 500 g. macaroni of spaghetti, 1 kg tomaten peper), zout, bo ter, margarine of vet, ongeveer 150 g. ham of worst, paneer meel. De macaroni of spaghetti opzet ten met ruim kokend water en zout en gaarkoken in ongeveer 20 a 30 minuten. De massa op een vergiet laten uitlekken en er een klontje boter of margarine door roeren. De tomaten (schillen) in plakken snijden, bestrooien met peper en zout en in een weinig boter, margarine of vet gaar smoren. De gesmoorde tomaten vermengen met de macaroni of spaghetti en fijngesneden ham of worst. Naar verkiezing het ge recht in een vuurvaste schotel overdoen, met paneermeel be strooien en er hier en daar een klontje boter of margarine op leggen. Er in de oven vlug een bruin korstje op laten komen. Tomaten met paddestoelenragoüt: 4 middelmatig grote tomaten, 200 g. cantarenen (hanekam- men) of 100 g. champignons, 25 g. boter of margarine, 20 g. (2 eetlepels) bloem, 2V2 dl. bouillon of water met een half bouillonblokje, zout, melk, en peterselie. De tomaten wassen en ontvel len na ze even in kokend water of boven de gasvlam gehouden te hebben. Van de tomaten een kap je afsnijden en de vruchten uit hollen. De tomaten bestrooien met zout en omgekeerd wegzet ten. De paddestoelen goed wassen en in stukken snijden. De boter of margarine smelten en de pad destoelen zachtjes 5 minuten ver warmen. Zo nodig het uitgetre den vocht vlug laten verdampen. De bloem erdoor roeren en bij scheutjes tegelijk de bouillon toe voegen. De massa steeds even la ten doorkoken alvorens er op nieuw vloeistof bij te schenken. De melk toevoegen, de ragout op smaak afmaken en in de tomat- bakjes overdoen. Deze in een pan of vuurvaste schaal zetten, er een bodempje water bij gieten en er een paar klontjes boter of margarine op en om leggen. De tomaten gaar stoven in ongeveer 15 minuten en met zeer fijn ge hakte peterselie bestrooien. yROEG of laat komen we allemaal bij de oogarts terecht en de meeste mensen vinden het niet leuk als zij te horen krijgen, dat hun ogen behoefte aan een steuntje krijgen. Zij zijn dus aan een bril toe en als u om u heen kijkt zijn er veel mensen, die van 's morgens tot 's avonds zo'n steun nodig hebben. Gelukkig wordt er tegenwoordig niet alleen de uiterste zorg aan de glazen besteed, maar men heeft ook een hele studie van het montuur gemaakt. Daardoor kan een bril zelfs heel flatteus staan en nie mand behoeft bevreesd te zijn, dat zijn uiterlijk door het dragen van een bril ongunstig beïnvloed wordt. Hieronder laten wij een verhandeling plus foto's volgen, die op het dragen van een bril betrekking hebben. Dit alles werd ons welwillend ter beschikking gesteld door de vereniging „Nederlands Fabrikaat". DE BRIL IS BEPALEND VOOR DE UITERLIJKE PERSOONLIJKHEID. HE bril, die in de eerste plaats een hulpmiddel is om beter te zien, is door het montuur een „kleding" voor het oog geworden, die persoon lijker is dan welke kleding ook. De bril wordt immers vereenzelvigd met het gelaat. Men heeft hem nodig en het is dus zaak er een sieraad van te maken, een sieraad evenwel, dat func tioneel moet zijn en vooral zonder overbodige tierelantijnen. Een ver keerd gekozen montuur kan het uiter lijk schade berokkenen. Er worden vele soorten en model len brilmonturen gemaakt, zowel voor dames als voor heren en zeer speciaal voor kinderen. Een kinderbril is niet zonder meer een gewone bril in een kleinere maat, maar moet worden aangepast aan het kindergezichtje, dat vaak nog geen neusbeen heeft en dan weinig houvast biedt voor het montuur. Elk model wordt weer in vele kleu ren en maten vervaardigd, zodat het duidelijk is, dat het maken van bril monturen geen eenvoudige zaak is. BEKIJK DE WERELD DOOR EEN NEDERLANDSE BRIL. HEZE tak van de Nederlandse indu- strie stond na de oorlog aan een moeilijk begin. Zij moest zich gaan meten met een 80-jarige ervaring van vele buitenlandse bedrijven. Maar ze heeft zich thans door durf, onderne mingslust en vakmanschap een goe de reputatie verworven in een groot deel van de wereld. Niet alleen be schikte men in het buitenland over groot kapitaal, maar bovendien over een groot aantal in deze zeer speciale tak van industrie opgeleide vakmen sen. In ons land moest alles aan de praktijk worden getoetst, maar nu na dertien jaar zijn de resulta ten om trots op te zijn. Het maken van brilmonturen vraagt niet alleen technisch inzicht, maar ook psycholo gische kennis en gevoel voor de ko mende mode. Elk nieuw model vergt een jaar van voorbereiding. Is het model ontworpen, dan worden de kost- bare stempels en gereedschappen ver vaardigd en wordt met de produktie begonnen. Nederland is als afzetge bied te klein en export is dus nood zakelijk. Nederlandse Jabo-monturen bijvoorbeeld gaan nu naar alle Euro pese landen, het nabije Oosten, Afri ka en Zuid-Amerika. Up; MODE VAN VROEGER EN NU. AL in de 17e eeuw, toen een bril ai- leen voor de deftige burgers was weggelegd, ontstonden modegrillen. De modieuze fatten van die tijd droe gen vaak onnodig een bril en hoe groter hoe deftiger. De bril in de huidige vorm, een montuur van twee glazen, dat aan de kanten van beugels is voorzien, is in het begin van de 18e eeuw in Engeland ontstaan. Toen ook veroverde de vrouw de bril, die tot toen voorbehouden was aan de heren der schepping. Lange tijd werd hij als noodzakelijk kwaad beschouwd en als wij denken aan de „bus"-brille- ties uit het begin van deze eeuw (gla zen bevestigd door middel van dun metaaldraad 1 kunnen wij ons dat best voorstellen. Pas toen men ande re materialen ging gebruiken als cel luloid en celhoorn kwam er verbete ring. Er werd ontdekt dat bepaalde gezichten levendiger werden of inte ressanter met een bril en dit is het eigenlijke begin van de mode-bril. Thans heeft men waardering voor de bril zowel als hulpmiddel alsook als mode-artikel. In ons land wordt dit streven krachtig gesteund door de Stichting „Oog en Bril," waarin ruim duizend vooraanstaande opticiens zijn verenigd. Op de foto links een foute keuze, rechts een bril die de charme nog vergroot. 1 NT Met grot* *ran Q* rt rij kennis van I van onze Zoons en ties LEUNIS ABRAHi en PIF.TFR JOZIAi 3 p VAN DE WEC r C VAN DE WEC GEELH WILMA Perneuzen. 7 eug- 19. Tholensstrast 2. Zeeuwjch-VlaaniK ■ramweg-Haatichappi 1 !Wegpns openstelling provinciale wegen T< M jen—Hoek en Bier ^■Jzendijke met ingan i heden, 8 augustus, u fee Autobusdiensten W rie normale wijze I Terneuzen. 8 augustui DE Dl REKTE ■voel De tijd is er nu, dat de ouders er met hun kinderen op uittrekken. Of het nu met een tent is voor langere tijd, of dat het uitvoerige dagtochten wor den, dikwijls betekent zo'n uit gang toch zelf buiten een maal tijd bereiden. Een feest op zichzelf, dat primitieve koken op primus of houtvuurtje! Voor In onze vakantie dragen we spe ciale kleding. Onze normale dage lijkse plunje is daar beslist niet voor geschikt en bovendien is het dragen van een speciale vakantie dracht ook van psychologisch be lang. Het hele jaar door lopen we in onze gewone kleren en als we er tussen uittrekken, is dat een bij zondere periode in het jaar en moeten we ook in andere kleren lopen, want dan voelen we ons pas echt uit. Nu is het ook zo, dat we aan va- kantïegarderobe andere eisen stel len dan aan onze daagse jurkjes. Vakantiekleren moeten prettig en luchtig zitten, ze moeten vrolijk van kleur en dessin zijn, kortom ze moeten aantrekkelijk en doel matig zijn. Onze illustratie toont ons zo'n leuk vakantiepakje van een ste vige katoenen stof vervaardigd in zacht blauw, een vrolijke kleur en van een handig model. Een drie kwart broek met bovenstuk met een losse ceintuur. De zon heeft de mogelijkheid onze armen en schouders lekker te bruinen, de stof kan tegen een stootje en het geheel wordt opgefleurd door een leuke pas rond de hals, wit met rode randen en een rood motiefje er in. Ons model draagt bij dit pakje een leuke rode strooien hoetf. Zoiets is echt de finishing touch. (Nadruk verboden-) degene die de maaltijd bereidt betekent het: in een gemakke lijk klaar te maken vorm alle nodige voedingsstoffen, dus eenpansgerechten: stoofpotten; stamppotten met rauwe groen ten, dikke soepen, een of an dere voedzame sla. In onze ver schillende weekmenu's kunt U voldoende schotels vinden die voor dit doel zeer zeker in aan merking komen! ZONDAG: Zomergroentesoep; ossehaas, princessebonen, aardappelen; eiergelei met vruchtensapsaus. MAANDAG: Rest ossehaas, ge bakken aardappelen, stoof- sla; wentelteefjes. DINSDAG: Gepocheerde eieren, tomatensaus, rijst; tweekleu- renvla. WOENSDAGSpitskool, rauw gebakken aardappelen met kaas; rijst met bessencom- pöte. DONDERDAGNierragout, an dijvie, aardappelen; muesli. VRIJDAG: Visgoulash öf pa prika-schnitzels, aardappel- purée, sla; fruit. ZATERDAG: Tomatensoep, hu zarensla. RECEPTEN. EIERGELEI MET VRUCHTEN SAPSAUS: 4 eieren, 4 dl. melk, 50 gram witte basterdsuiker, zout, 2 dl. frambozensap, maizena 0) aardappelmeel, suiker. De eieren met de melk, de suiker en het zout los, maar niet schuimig kloppen. Me talen vormpjes of kopjes dik met roomboter besmeren, de eimassa erin overdoen en ze in kokend water zetten. Het water tegen de kook aanhou den en de eiergelei, wanneer ze gaar is, d.w.z. wanneer een in het midden gestoken mes er schoon uitkomt, ke ren. Het vruchtensap met aangemengde maizena oj aardappelmeel binden tot 0E KIPPENHOUDER kan voor allerlei moeilijkheden komen tel staan. Een kip kan nu eenmaal tobben met velerlei kwalen, Wij merken b.v. op dat de hennen minder leggen dan voorheen. Heeft dat wat te maken met een eveneens gesignaleerde schijnbare lusteloosheid van het toom? Die lusteloosheid en dat minder eieren leggen kunnen zeer goetj I te wijten zijn aan het feit, dat uw kippen last hebben van kalkpoten. DIJ HOENDERS worden kalk- poten veroorzaakt door de aanwezigheid van een gravende schurftmijt. Deze diertjes lijken het meest op spinnen, maar er is geen scheiding te zien tussen borststuk en achterlijf. De vrou welijke kalkpootmijt is eens zo lang als de manlijke, die slechts ongeveer 0,2 mm groot is. Mijten graven gangen in de op perhuid en zij voeden zich met bloed. Zij zijn de oorzaak van bijna ondraaglijke jeuk, waar door de hoenders slecht slapen en achteruitgaan in eierproduk- tie. Geleidelijk aan worden de zie ke (aangetaste) plaatsen korstig, nadat we in het begin op de voor kant van de poot grauw-witte vlekken hebben bespeurd, die ge leidelijk groter worden, zo groot zelfs dat de loopschilden vooral aan de voorzijde van de middel voet als 't ware worden opge- een saus en met suiker op smaak afmaken. Het gerecht warm of koud opdienen. VISGOULASH 400 gram vis, 2 uien, 1 pa prika, 60 gram roomboter, bloem, zout. De vis wassen en met zout inwrijven. De gesnipperde ui en fijngesneden paprika in de roomboter licht frui ten. De vis in blokjes snij den en aan alle kanten in dit mengsel lichtbruin bak ken. Zoveel water' toevoe gen dat de vis half onder water staat. Hierin de vis 10 minuten stoven. Het vocht met wat aangemengde bloem binden. Het geheel met wat zout op smaak af maken. licht. De aangetaste plekken worden dik. De korsten bestaan uit verdroogde opperhuidschil fers, verder uit allerlei uitwerp selen en ontledingsprodukten van mijten. Geen rust meer JJL HOENDERS DOBBIE is een klein, verlegen ventje t* van drie jaar. Een kind, dat zich gauw uit het veld laat slaan en door andere kinderen op de kop wordt ge zeten. Moeder weet dat en heeft hem altijd zoveel mogelijk trachten „op te vangen". Of ze het hiermee voor haar kind beter heeft gemaakt, zullen we in het midden laten. In ieder geval wordt, wat ze doet, door een instinct van ware moederliefde ingegeven. Zelf is ze ook een zacht, ge voelig type. Daarom kan ze haar Jon getje in zijn kwetsbaarheid zo goed begrijpen en meent ze hem te moeten beschermen. Anders aangelegd is haar zuster, een robuuste vrouw, die niets van sentimen taliteit moet hebben. Tante Anna heeft vier robbedoezen van kinderen, die heus niet met zachte handschoentjes aange pakt worden, maar geleerd hebben, zich zelf te verweren. JE BENT TE WEEK voor die jongen", zegt tante Anna tegen Bobbie's moe der, als ze weer eens meemaakt, hoe ieder pijntje wordt afgezoend. „Je maakt er een bangerd en een onzelfstandige, kleinzerige lijs van". Moeder ziet het verschil ook "wel. Ze zou best willen, dat Bob net zo flink en zelfstandig was als die bengels van Anna. Maar hoe krijgt ze het gedaan? „Stuur hem maar eens een paar dagen naar mij toe", zegt tante Anna. Na bange aarzeling stemt moeder toe. „Maar denk erom, dat hij geen rood vlees lust", waarschuwt ze nog. „Bij mij lust hij alles", zegt tante Anna onbe kommerd. Ze eten rode kool die dag. Bobbie is geen moeilijk kind met eten. Dat rode vlees is iets, waar zijn moeder zelf van griezelt en waarvan ze zich ge woon is gaan verbeelden, dat Bobbie het ook niet eten kan. Verder eet het ventje alles, wat hem voorgezet wordt. Zo prikt hij ook gedwee in de portie rode kool, die tante Anna op zijn bordje heeft ge schept. Maar dan ontdekt hij opeens een dikke, zwarte vlieg, die er op de een of andere manier in verzeild is geraakt. Niet sma kelijk. maar bij tante Anna wordt daar geen drukte van gemaakt. Je vist de on gerechtigheid eruit en eet rustig verder. Als Bobbie echter dit vieze beest in zijn eten ontdekt, legt hij zijn vorkje neer en kan hij geen hap meer door zijn keeltje krijgen. „Ik lust geen rode kool", zegt hij zachtjes. Tante Anna, nog geprikkeld door de waarschuwing van haar zuster over het rode vlees, schiet meteen uit haar slof. „Mag bij jou niets rood zijn misschien?" vraagt ze spottend. „Voor uit, gauw opeten". BOBBIE kan het niet. Dan volgen er klappen. Bobbie is nog nooit geslagen. Hij raakt totaal overstuur. Nog dezelfde avond brengt tante Anna hem naar huis terug. Met dat kind is geen land te bezeilen. Wat er precies de oorzaak van is, vertelt ze niet. Waar schijnlijk weet ze het zelf niet. Maar in Bobbie's kindergeest heeft zich een as sociatie gegrift: rode kool en daarmee verbonden een walgelijke, dikke, dode vljeg; klappen; de treiterig verbaasde gezichten van zijn neefjes en nichtjes; tante's boze stem. Als er thuis weer eens rode kool op tafel komt, weet moeder niet, waarom Bobbie opeens zijn bordje weg schuift. Hij heeft er toch altijd van gehouden. Nooit is moeder erachter gekomen, maar gedwongen heeft ze haar jongetje niet. Ze begreep instinctief, dat hier van onwil of ondeugendheid geen sprake was. De aversie van het kind. die hij ook bij het groter worden behield, was geboren uit een voorval, dat in zijn prille jeugd had plaats gegrepen en in zijn onderbewust zijn gefixeerd bleef, ook toen het uit zijn bewuste herinnering allang was weggevaagd. MARCELLE. (Nadruk verboden.), «n i die hieraan lijden, pikken aa'fl' de benen en trachten zich te schuren, kor tom ze hebben geen rust. Voor lopen voelen zij weinig en liefst hurken zij op de grond. Zij ver mageren en uiteindelijk sterven de kippen als gevolg van uitput ting. Kalkpoten zijn ook besmette lijk. De mijt gaat) van het ene hoen op het andere over. De pa rasieten vermenigvuldigen zich voorts verbazend snel. Dat er dus iets gedaan moet worden zal een ieder duidelijk zijn, maar waarom gewacht tot de poten reeds aangetast zijn, voorkomen is immers beter dan genezen? Een eenvoudig huismiddeltje issmeer de poten van de dieren om de veertien dagen in met petroleum en houdt de hokken goed schoon. Deze twee voor zorgmaatregelen kunnen al vol doende zijn om uw kippen te vrijwaren van kalkpoten. Dat insmeren van de poten be hoeft niet zoveel tijd te kosten maar het is wel aan te bevelen met twee man te werken. Een houdt de dieren vast en de an der smeert het in. U zult al we! begrepen hebben dat het een werkje is voor de avond, als de kippen reeds op stok zitten! De behandeling HEEFT EEN KIP reeds kalk poten, dan dient deze een da? of wat achtereen behandeld te worden met het verfkwastje mei hertshoornolie. Ook groene zeejj is een goed middel. Na een et maal herhaalt u de behandeling! terwijl u in het volgende etmaal I met behulp van warm water etl een vouwbeentje de korsten ver-r wijdert. Zorg er voor dat er geer.1 bloeding ontstaat of althans zo I weinig mogelijk. Vervolgens pen-[ seelt u met een oplossing var perubalsum in spiritus of van 5| gram lysol in 100 gram water <k I wel u smeert met een zalf vafl 10 gram creosoot en 100 gram ongezouten gesmolten reuzel. De bodem van de ren moet niet I alleen diep worden uitgegraven-1 maar voor dat u aan dit werky I begint, moet de aarde besproei') I worden met carbolwater. Ale I alles dan flink omgewoeld is I brengt u na het uitgraven van de| besmette aarde fris zand aan. Tenslotte worden alle drink-1 en etensbakken gewassen in ko-l kend sodawater; het houtwerk I van het gehele hok wast. u af me-' kalkmelk, waarbij op een emmer I gevuld met dit goedje 300 graft lysol gevoegd is. Geef geen stro of hooi uit W j kippenhok, waarin zich een der gelijk patiënt bevindt of heef bevonden, aan uw konijnen want dan lopen deze dieren even- eens kans besmet te worden en ook hen vergaat het slecht als er niet vroegtijdig ingegrepen wordt. (Nadruk verboden.) ConUéleverenifll laaimlag #n 0m*ti I Bij voldoende deelnat met een bus de veetentoonstelling te logenbosch op vrijdag tember a.s. v.-orden be Opgave vóór 15 auj I bij een der ondei ge: II ^en' JAN TOLLENAAR, E 9, C. A. DEES, D 3, Zaai Wegens vakantt van 8 t-'m 14 auguf Kolenhandel L- HAME Baandük 3e Tem Evangelisatie Samenk in lokaal „BETHE! DINSDAG 11 AUG. Spreker Evang. W. FAASI van Slied: Aanvang half acht. VOOR UW NAAR Yloosuijkstraat Tel. 2465, Terneu W egens vakantie. g( ten van 10 t m 17 1 UT DE HAND TF K met erf en tuin a< Juhanastraat 2fi te Te zen. Ontruimd te aanvaart Te bevragen ten k; ■van Notaris HOVIN Terneuzen. ITT DF. HAND TF K •en erf, Klaassenstraal l (Terneuzen. Gntruimd te aanvaart Te bevragen ten kë van Notaris HOVIN •Terneuzen. r/afduml <&4 'depe* vo&iht met voliedioe cakai Voor een goede naar Korte Kerkstraat Terneuzen Ook UW adres voor reparaties aan Uurwe gouden- en zilveren wi

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1959 | | pagina 6