Vraagt Uw winkelier Zevla-zegelsü ook.. Vruchtensappen inmaken zuiveregave geluk Als de mussen van het vallen dak J. WILLEMSEN heeft ze Iets aparts uit het zonnige zuiden Goed ontbijten is geen verloren tijd dreigt voor de mens warmtestuwing MENU DE VRIJE ZEEUW! Pagina VAN DE WEEK J. KEMPER modern, zacM, stevig, oplosbaar. behoudt z'n sterkte in vochtige toestand. niet oplosbaar. IJ KUNT NIET ALLES WETEN Zaterdag 11 juli 1959 Electrische artikelen DIFKSTRAAT 75 - TERNEUZEN Secretariaat der Stichting Admintatratiehan toor L. STOLK, Margrietstraat 2. Terneusen Zie ook advertentie van volgende week in dit blad Het wordt weer tijd vruchtensappen te bereiden en velen vragen zich af: hoe doe ik dat nu? Wij willen hier onder een tweetal methodes geven, zodat u een keuze kunt doen. Menigeen denkt, dat uitsluitend saprijpe vruchten zich lenen voor het maken van vruchtensappen, maar uit min der saprijpe vruchten kan eveneens een geurig sap ver kregen worden. Hier volgt dan allereerst een methode om sap te berei den uit rauwe vruchten. Deze methode is alleen geschikt voor saprijpe vruchten, denkt u daar wel om. Eerste recept De vruchten goed sehoonma- k n en uitpersen in een vruch- lenmolen of vruchtenpers. Huis moeders die ieder jaar weer bes sensappen maken, zullen van de aanschaf van een vruchtenmolen geen spijt hebben. Het voordeel van een dergelij ke molen is, dat u naar keuze meer of minder helder sap kunt verkrijgen, maar dit niet alleen, u kunt hem ook zo stellen, dat alle sappen grondig uit de vruch ten geperst worden. Het sap is veelal enigszins troebel, doch niettemin wel goed van smaak. Wilt u volkomen hel der sap hebben, dan moet u het uitgeperste sap, na dit eerst even te hebben verwarmd, op een doek, welke gelegd is op een ver giet, laten uitlekken, zonder per sen. Het op de doek achtergebleven moes kan met suiker vermengd genuttigd worden als broodbe leg. Sinaasappelen en citroenen perst u uit op de citroenpers. Dit zijn werkelijk, heerlijke weken voor de huisvrouw om een goed gevarieerd weekmenu te maken! Er zijn op 't ogen blik zoveel verschillende groen ten te krijgen dat het werkelijk geen kunst is om iedere dag iets anders op tafel te brengen. Groenten zijn van nature bij zonder rijk aan de zo nodige vitamines en zouten. Maar.... vitamines zijn gevoelige stoffen, die door een langdurige verhit ting gemakkelijk onwerkzaam kunnen worden. Lang koken en stoven is daarom beslist af te raden, even zeer als het weg gooien van het kooknat, waarin de vitamines en zouten gedeel telijk zijn opgelost. Wanneer dus ook hieraan gedacht wordt dan is 't nu de tijd om met de verse groenten volop gezond heid op te doen! ZONDAG: Gevulde aubergines lamsbout, peulen, nieuwe aardappels; open vruchten taart. MAANDAG: Koud lamsvlees, spitskool, aardappelpurèe beschuitbollen gevuld met rabarbermoes. DINSDAG: Gebakken lunch- worst, bloemkool, peterselie saus, aardappelen; hankop. WOENSDAG: Bloemkoolsoep; speklappen, stamppot rau we andijvie. DONDERDAG: Doperwten of capudjners met ham en kaar saus. aardappelen; bes- senmuesli. VRIJDAG: Zalmsla; drie in de pan of Duitse biefstuk, pos telein, gebakken aardappe len; kersen. ZATERDAGVolledige toma tensoep met kaas; fruit. RECEPT: GEVULDE AUBER GINES. 3 aubergines, 60 gr. roomboter, 100 gr rijst, 200 gr. geraspte kaas, 100 gr uien, 200 gr cham pignons. De aubergines in de lengte doorsnijden, het zaad eruit halen, met wat zout bestrooi en en in de koekepan bakken. Een risotto maken van 100 gr rijst, 100 gr kaas en 100 gr. uien en hieraan nog 200 gr gebakken fijngesneden cham pignons toevoegen. Hiermede de. aubergines vullen. De ge vulde aubergines in 'n vuur vaste schotel leggen, met kaas bestrooien en in de oven gra tineren, RECEPT: BESSENMUESLI. I lepel havermout, sap van halve citroen, 1 lepel gesuiker de gecondenseerde melk, 150 aalbessen. ■De bessen wassen en de, steel tjes verwijderen; de bessen Pif-drukken. De geconden seerde, melk vermengen met het citroensap, de havermout en daarna het bessenmoes er- an or roeren. Desgewenst de bovenkant van de bessen- m.uesh bestrooien met gema- 1en noten. Tweede recept De tweede methode betreft het bereiden van sappen uit ver warmde vruchten. Deze methode is geschikt zowel voor sapriipe vruchten. Voor de saprijpe vruchten gaat u alsvolgt te werk: de schoongemaakte vruchten doet u in een pan met dikke bodem. Kneus ze vervolgens enigszins en voeg er wat water bij. Nu laat u de vruchten langzaam warm worden, doch ze mogen niet ko ken. Om geurverlies te voorko men moet de pan steeds gesloten blijven; duur ongeveer tot 1 uur. Harde vruchten Sap uit hardere vruchten, zoals uit appelen, verkrijgt u door deze in een pan met dikke bo dem te leggen; eventuele grote vruchten eerst door midden snij den. Schillen en klokhuizen wor den niet verwijderd. Daarna zo veel water toevoegen dat ze ge heel of vrijwel geheel onder wa ter staan, waarna u ze langzaam laat uittrekken, ook weer zonder te laten koken. De pan gesloten houden. Dit proces duurt enige uren! Vervolgens giet u de op 1 of 2 beschreven methode verkregen massa in een sloopje of doek, waarvan de punten bij elkaar ge houden worden met behulp van een houten ring, in de handel verkrijgbaar, of kleine houten gordijnring. Door het steeds naar beneden drukken van deze ring, die dus niet al te klein mag zijn, wordt de massa uitgeperst. De massa kan ook uitlekken op een zeef van paardehaar. Het verkregen sap wordt vi-ij troebel. Wilt u geen troebel sap, dan laat u de massa zonder roe ren of persen uitlekken op een doek, gelegd op een vergiet. uitgekookt worden gedurende ongeveer 15 minuten. Daarna goed naspoelen en laten drogen op een zindelijke plaats. Vochti ge kurken krijgt u moeilijk in een fles. Het spreekt vanzelf, dat de flessen eveneens reeds een dag van te voren goed schoongemaakt moeten worden in warm sodawater; ook hier weer goed naspoelen in schoon water. Op de dag zelf legt u de fles sen met trechter en lepel in een pan water, nadat op de bodem van deze pan een doek is gelegd. Breng dan het water aan de kook en tevens het verkregen sap. De flessen moeten vlug gevuld worden met behulp van de ste riel gemaakte trechter. De fles sen moeten op een plankje staan, zo vol mogelijk gedaan worden en direct gesloten met de schone en droge kurken, die zo ver mogelijk in de hals van de fles moeten worden gedrukt. Daarna moet de kurk gelakt worden en tevens een deel van de hals van de fles. Hét verdient aanbeveling de gevulde flessen liggend te bewaren en te beplak ken met een etiketje met naam van inhoud en datum van in maak. Laat de flessen voor het wegzetten eerst goed afkoelen. Tenslotte willen wij u nog even vertellen, dat u van de meest be kende vruchtensappen 1 liter sap verkrijgt van ongeveer 114 k lYs kg vruchten. (Nadruk verboden.) Bij Van Buren zal de tweede baby ge boren worden. Het eerste kind is bijna drie jaar ais nummertje twee zich aan gekondigd heeft. En nu komt het jonge moedertje voor een probleem te zitten, waarvoor ze de oplossing niet goed vin den kan, terwijl die toch eigenlijk zo eenvoudig voor de hand ligt. Ze moet zo langzamerhand het wieg je klaar gaan maken en er zijn ook nog heel veel andere voorbereidingen voor baby's komst te treffen, die in huis niet verborgen kunnen blijven. Het kleine meiske van drie jaar is een bijdehand ding met een paar pientere oogjes en een grote opmerkingsgave. Natuurlijk zal ze vragen gaan stellen. Om zo te zeggen, zal ze het naadje van de kous willen weten en wat moet het jonge moedertje dan zeggen? Ze weet het werkelijk niet. Daarbij krijgt ze van alle kanten tegenstrijdige raadgevingen, als ze er met haar fami lie over spreekt. Ze komt uit een nogal stijf, om niet te zeggen preuts-bekrompen milieu. In die familie zijn er altijd van allerlei dingen geweest, waar „men niet over spreekt". Liever worden bepaalde on derwerpen ontweken dan dat, ze eerlijk en zuiver onder het oog worden gezien. Vooral kinderen mogen een heleboel niet weten. Voor die moet het leven maar zo'n beetje verdoezeld worden. En zou driejarige Ineke dan mogen weten, waar haar broertje of zusje van daan komt? Fóéi toch! De hele ver wachting van de nieuwe baby zou voor haar verborgen moeten blijven, als de familie haar zin kreeg. „Maar ze ziet het wiegje toch en de kleertjes. En als ze dan vraagt, kan ik haar toch niet zomaar afschepen", klaagt het jonge moedertje. „Je zegt gewoon, dat. kleine kinderen niet, alles hoeven te weten", luidt het advies. Onvermijdelijk brak het gevreesde ogenblik aan. „Mammie, wat ben je aan het maken? Voor wie is dat allemaal?" Gelukkig was de jonge vader erbij aan wezig. Toen hij de onzekere uitdruk king op het gezicht van zijn vrouw zag heeft hij de dingen in handen genomen en de knoop doorgehakt. Heel gewoon en eenvoudig vertelde hij Ineke, dat er over een poosje bij hen een broertje of zusje komen zou en mammie dus moest zorgen, dat alles op tijd klaar kwam voor het babietje. Ineke toonde zich niet verbaasd, alleen maar verschrikke lijk blij. Ze wou dadelijk van haar speelgoed wat opzij gaan zetten voor het nieuwe kindje. Na enige tijd volgde toen de vraag, die ook niet uit kon blijven: „Waar het, kindje was vóór het bij hen kwam?" Het jonge moedertje was door de on bevangen houding van Ineke, die zelf alles zo doodnormaal scheen te vinden, intussen over haar schroom heen ge raakt, zodat ze nu vlkomen natuurlijk kon vertellen, dat het kindje warm en veilig in mammie's buikje zat en daar groeide tot het groot, en sterk genoeg was, om op de wereld te komen. Ineke keek haar even met, oplettende ogen aan „Ja, ik zie het", zei ze. „Je bent, er al dik van geworden. Wat fijn hè mam, dat jij het zolang bewaren mag". o Het werd de mooiste reactie, die moe der maar had kunnen wensen. Nog mooier was het, dat Ineke, zo klein als ze was, nadien zo opmerkelijk voorzich tig met mammie werd„Pas op, dat het. kindje zich niet stoot", kon ze zo lief zeggen. De familie mocht ervan denken wat ze wilde, maar Ineke's moeder is altijd nog blij, dat ze het, zo hebben aange pakt, want in hun gezinnetje werd een sfeer van liefde en innigheid geboren, die onschatbaar was. Juist omdat Ine ke de vreugde om de verwachting mocht meebeleven en nergens van buitenge sloten werd, bestond er geen pijnlijke geheimzinnigheid, maar enkel zuiver, gaaf geluk. MARCELLE. (Nadruk verboden.) Voor: Pedicure Voetverzorging Terneuzen Noordstr. 68 Tel. 2476 Het ontbijt wordt in Neder land heel stiefmoederlijk behan deld. Er zijn weliswaar geen ge gevens over het aantal mensen dat niet of onvoldoende ontbijt, maar wij mogen wel aannemen, dat het er veel zijn. Veel te veel. Om de dagelijks gewenste hoe veelheid voedsel op te kunnen nemen, is het ontbijt onmisbaar. Wanneer een gezond mens niet ontbijt, krijgt hij onvermijdelijk in de loop van de morgen Maar dit is een langdurig werk- lang vóór het middagmaal honger en kan hij zich minder concentreren dan wel gewenst is. Proeven hebben aangetoond, je. Jam De aldus op de doek achterge bleven massa kan verwerkt wor den tot een eenvoudige jam. Hiervoor zeeft u de massa door een vergiet, waardoor alleen de grove bestanddelen achterblijven. Aan de moes wordt daarna sui ker naar smaak toegevoegd. De smaak van deze jam, die nogal flauw is, kunt. u verbeteren door toevoeging van citroensap, stuk jes gember en wat dies meer zij. De sappen verkregen op bo venomschreven wijze, kunt u pasteurise) en. Er dient voor ge zorgd te worden, dat hetinmaak- materiaal goed schoon gemaakt is. In de handel zijn hiervoor spe ciale sapflessen verkrijgbaar. Deze flessen (of zo u wilt gewo ne inmaakglazen) moeten ge vuld worden tot ongeveer 2 a 3 cm onder de rand, waarna de flessen gesloten worden. Dit sluiten is een belangrijk werkje; vergeet vooral niet voor het slui ten van de fles, de randen goed droog te maken met een niet pluizende doek. Ook de sluitring moet goed droog en passend zijn en mag geen scheurtjes vertonen. Kurken en lepel uitkoken Wilt u vruchtensap inmaken in flessen, die gekurkt worden en gelakt, dan moeten de kurken een dag te voren in sodawater dat mensen die goed ontbeten hebben, beter werken dan zij, die dat onvoldoende of in het geheel niet hebben gedaan. Als U bovendien bedenkt, dat een lege maag het humeur niet ten goede komt, begrijpt U, dat goed ontbijten heus niet alleen eigen belang is. Velen hebben 's morgens vroeg geen trek. Vooral te zware men sen menen al te vaak, dat niet- ontbijten hun lijn ten goede zal komen. Na enige uren voelen zij zich echter hongerig en als zij de schade al niet bij de koffie in halen, gebeurt dit toch bij de middagmaaltijd. Trek hebben in een ontbijt is een kwestie van gewoonte èn van „er de tijd voor nemen". En goed ontbijten is zeker geen ver loren tijd. Wat is eigenljjk een goed ontbijt? Wanneer U goed ontbeten hebt, mag- U niet alleen verwach ten, dat U de komende uren niet door honger wordt geplaagd, maar ook, dat U Uw lichaam hebt voorzien van een deel van de voor Uw gezondheid onmis bare voedingsstoffen, die U an ders niet in voldoende mate zou kunnen opnemen. Bovendien hebt U Uw gebit een zeer nodige oefening gegeven en de darmbe weging gestimuleerd. Uw ontbijt ziet er wil het aan al deze eisen voldoen zó uit: pap van havermout, gaar tarwegries, gort, boekweitgrut- ten of een ander bindmiddel of bruin- of roggebrood, belegd met kaas, vlees of ei èn als drank melk of karnemelk of yoghurt. In plaats van met melk ge kookte pap kunt U eens hangop of yoghurt geven. Ook muesli, een gerecht van geweekt rauwe havermout met vruchten, is zeer smakelijk. Daarvoor zet U de havermout de avond te voren in de week (per persoon één lepel op drie lepels water) en mengt er dan kort voor het opdienen nog wat vruchten of noten door heen. Wie steeds uitsluitend met pap ontbijt, onthoudt zijn kaakspieren en gebit een goede oefening. Ge bruik er daarom wat rauwkost (b.v. komkommer, sterkers, ra dijs of tomaat), fruit of een bo terham bij. Vooral voor kinde ren, bij wie het gebit zich nog ontwikkelt, is dat belangrijk. Wie uitsluitend brood eet, doet er goed aan daarbij melk of kar nemelk te drinken. Voor schoolgaande kinderen is de tijd tussen ontbijt en middag- maai wat lang en aangezien een knorrende maag de aandacht bij het schoolwerk niet bevordert, zoudt U hun, zeker als er geen schoolmelk wordt verstrekt, een paar boterhammen voor het speelkwartier mee kunnen geven. Beter nog dan brood is wat fruit, omdat fruit niet aan de tanden blijft kleven. Houdt U aan het devies: Begin de dag goed, dan brengt U hem tot een beter einde! '(Advertentie.) Veel zeer aparte creaties komen tot ons uit het zonnige zuiden, zeker waar het de zomermode of strandmode betreft. De zuiderlingen hebben een flair en zwier om iets op vallends en charmants te ontwerpen, waardoor zij grote naam in de mode hebben gekregen. Dit vinden we in al hun ontwerpen terug, zo ook in dit Franse ontwerp voor een strandensemble. Tegen de verwachting en gewoonte in is het ver vaardigd van een bijna zwarte stof, met een zeer grillig geel dessin en het bestaat uit een broek met nauwe pijpen en daar overheen een zeer lang jak zonder mouwen en met gesloten hals, dat door een ceintuur van dezelfde stof gesloten wordt. Het opvallende en aparte van deze creatie is ten eerste de gekozen stof en het jakmodel. Natuur lijk kan deze creatie niet door iedere vrouw gedra gen worden, maar wie dit staat, maakt een zeer ex clusieve indruk. Ons model heeft haar verschijning nog geaccen tueerd door het dragen van een bijzondere hoed, die buitengewoon goed bij het geheel past. Het is een soort strandhoed met brede rand, waaraan stugge franje, alles ge heel in zwart uitgevoerd. Strandensemble en hoed passen voortreffelijk bij elkaar en men zou in deze creatie zo aan de Rivièra kunnen verschijnen en beslist geen gek figuur slaan. Echt iets voor de liefhebsters I (Nadruk verboden) l Het losraken van snoeren in stekkers en kortsluiting ten gevolge daarvan voorkomt n door het geïsoleerde deel van het i plastic) snoer, met plas- tic)lijm in de stekker vast te lijmen. i Sproei de tuin niet zolang de zon aan de hemel staat. Niet alleen werken de waterdrup. pels dan als brandglazen, maar bovendien is het plot- selinge temperatuurverschil zeer nadelig voor gezondheid en groei van de planten. Nylon handschoenen moet men ook geregeld uitwassen. Wat vuil geworden hand schoenen maakt men schoon met goede huishoudzeep. Uit spoelen met water en niet drogen in de zon, maar in de wind. Citroenen kan ken men gedu rende lange tijd bewaren door ze in schoon zand te leggen. Vóór het gebruik legt men ze een dag tevoren in water. Aangesneden citroe nen bewaart men door het snijvlak in een beetje azijn te leggen. Een geel knipperlicht duidt op een gevaarlijke kruising; bijzondere voorzichtigheid is derhalve geboden. Neem gedurende de zomer maanden de pijp van uw haard. Maak haard en pijp goed schoon en vul de pijp op met oude kranten. Men voor komt roest. Verfvlekken op een ruit ver- wijldert men met hete azijn De fles met azijn zet men daartoe in een pan met warm water. Bij zeer warm en drukkend weer is uiterste voorzichtigheid geboden. Klaagt er dan iemand over hoofdpijn, duizeligheid, loomheid en dorst, dan kunnen dat de voorboden zijn van de zeer ernstige ziektetoestand waaraan men wel de naam zon nesteek geeft. Iemand die er zo aan toe is, doet er het beste aan te gaan liggen in een koel vertrek. Ook het waarschuwen van een dok ter dient te worden overwogen wanneer de situatie een werke lijk verontrustend karakter gaat aannemen. In elk geval moet worden ver meden, dat de persoon in kwes tie. plotseling bewusteloos neer valt. De gezondheid kan dan door het optreden van hart zwakte, ademhalingsmoeilijkhe den en krampen zoveel schade lijden, dat het leven ermee ge moeid is. „Zonnesteek". Lange tijd heeft men de ziek te, die zich onder deze ver schijnselen openbaart, ten on rechte „zonnesteek" genoemd. Men verkeerde toen in de ver onderstelling dat deze gevaar lijke toestand uitsluitend het ge volg was van een direkte inwer king van zonnestralen op de hersenen en op het verlengde merg. Precies dezelfde symptomen kunnen echter optreden zonder dat er van een directe zonbe- straling sprake is en het is goed dat te weten. Ook bij „druk kend" weer, met bewolkte lucht kan iemand wel degelijk door warmte worden bevangen. Uitwaseming noodzake-HIk. Lichamelijke Inspanning be vordert dit, plotseling ziekwor- den. Niet zelden hebben de pa tiënten kort, van tevoren zware arbeid verricht, in andere ge- vermoeid door vallen zijn zij sport of spel. Ook al die omstandigheden waarbij het lichaam zijn over- tollige warmte niet of onvol doende aan de omgeving kwijt kan, hebben een zeer ongunsti ge invloed. Dat is het geval wan neer er dikke en nauwsluitende kleren worden gedragen en wanneer er een groot aantal mensen op elkaar zijn gepakt. Wil het lichaam vocht kun nen uitwasemen, dan dient de omgevende lucht gemakkelijk vocht op te nemen. Eén van de allerbelangrijkste oorzaken bij het ontstaan van warmtestu wing is het bestaan van een hoge vochtigheidsgraad van de lucht. Aanpassing heeft grenzen. Tenslotte kunnen ook uitput ting door honger, door dorst, of door alcohol nog omstandighe den vormen, die het door de warmte bevangen raken in de hand werken. Nu kan ons lichaam zich aan verschillen in temperatuur een heel eind aanpassen. Maar zo als bij alle andere dingen de» levens zijn er ook hierbij gren zen. Het is daarom beslist ge vaarlijk, wanneer men daar in het geheel geen rekening mee zou houden. Dr. H. W. SCALONON* (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1959 | | pagina 5