Vraagt Uw winkelier Zevla-zegelsü ook..
Vruchtensappen inmaken
zuiveregave geluk
Als
de mussen van het
vallen
dak
J. WILLEMSEN
heeft ze
Iets aparts uit het zonnige zuiden
Goed ontbijten is geen
verloren tijd
dreigt voor de mens
warmtestuwing
MENU
DE VRIJE ZEEUW!
Pagina
VAN DE WEEK
J. KEMPER
modern, zacM,
stevig, oplosbaar.
behoudt z'n
sterkte in
vochtige toestand.
niet oplosbaar.
IJ KUNT NIET
ALLES WETEN
Zaterdag 11 juli 1959
Electrische artikelen
DIFKSTRAAT 75 - TERNEUZEN
Secretariaat der Stichting Admintatratiehan toor L. STOLK, Margrietstraat 2. Terneusen
Zie ook advertentie van volgende week in dit blad
Het wordt weer tijd vruchtensappen te bereiden en
velen vragen zich af: hoe doe ik dat nu? Wij willen hier
onder een tweetal methodes geven, zodat u een keuze
kunt doen.
Menigeen denkt, dat uitsluitend saprijpe vruchten zich
lenen voor het maken van vruchtensappen, maar uit min
der saprijpe vruchten kan eveneens een geurig sap ver
kregen worden.
Hier volgt dan allereerst een methode om sap te berei
den uit rauwe vruchten. Deze methode is alleen geschikt
voor saprijpe vruchten, denkt u daar wel om.
Eerste recept
De vruchten goed sehoonma-
k n en uitpersen in een vruch-
lenmolen of vruchtenpers. Huis
moeders die ieder jaar weer bes
sensappen maken, zullen van de
aanschaf van een vruchtenmolen
geen spijt hebben.
Het voordeel van een dergelij
ke molen is, dat u naar keuze
meer of minder helder sap kunt
verkrijgen, maar dit niet alleen,
u kunt hem ook zo stellen, dat
alle sappen grondig uit de vruch
ten geperst worden.
Het sap is veelal enigszins
troebel, doch niettemin wel goed
van smaak. Wilt u volkomen hel
der sap hebben, dan moet u het
uitgeperste sap, na dit eerst even
te hebben verwarmd, op een
doek, welke gelegd is op een ver
giet, laten uitlekken, zonder per
sen.
Het op de doek achtergebleven
moes kan met suiker vermengd
genuttigd worden als broodbe
leg.
Sinaasappelen en citroenen
perst u uit op de citroenpers.
Dit zijn werkelijk, heerlijke
weken voor de huisvrouw om
een goed gevarieerd weekmenu
te maken! Er zijn op 't ogen
blik zoveel verschillende groen
ten te krijgen dat het werkelijk
geen kunst is om iedere dag iets
anders op tafel te brengen.
Groenten zijn van nature bij
zonder rijk aan de zo nodige
vitamines en zouten. Maar....
vitamines zijn gevoelige stoffen,
die door een langdurige verhit
ting gemakkelijk onwerkzaam
kunnen worden. Lang koken en
stoven is daarom beslist af te
raden, even zeer als het weg
gooien van het kooknat, waarin
de vitamines en zouten gedeel
telijk zijn opgelost. Wanneer
dus ook hieraan gedacht wordt
dan is 't nu de tijd om met de
verse groenten volop gezond
heid op te doen!
ZONDAG: Gevulde aubergines
lamsbout, peulen, nieuwe
aardappels; open vruchten
taart.
MAANDAG: Koud lamsvlees,
spitskool, aardappelpurèe
beschuitbollen gevuld met
rabarbermoes.
DINSDAG: Gebakken lunch-
worst, bloemkool, peterselie
saus, aardappelen; hankop.
WOENSDAG: Bloemkoolsoep;
speklappen, stamppot rau
we andijvie.
DONDERDAG: Doperwten of
capudjners met ham en
kaar saus. aardappelen; bes-
senmuesli.
VRIJDAG: Zalmsla; drie in de
pan of Duitse biefstuk, pos
telein, gebakken aardappe
len; kersen.
ZATERDAGVolledige toma
tensoep met kaas; fruit.
RECEPT: GEVULDE AUBER
GINES.
3 aubergines, 60 gr. roomboter,
100 gr rijst, 200 gr. geraspte
kaas, 100 gr uien, 200 gr cham
pignons.
De aubergines in de lengte
doorsnijden, het zaad eruit
halen, met wat zout bestrooi
en en in de koekepan bakken.
Een risotto maken van 100 gr
rijst, 100 gr kaas en 100 gr.
uien en hieraan nog 200 gr
gebakken fijngesneden cham
pignons toevoegen. Hiermede
de. aubergines vullen. De ge
vulde aubergines in 'n vuur
vaste schotel leggen, met kaas
bestrooien en in de oven gra
tineren,
RECEPT: BESSENMUESLI.
I lepel havermout, sap van
halve citroen, 1 lepel gesuiker
de gecondenseerde melk, 150
aalbessen.
■De bessen wassen en de, steel
tjes verwijderen; de bessen
Pif-drukken. De geconden
seerde, melk vermengen met
het citroensap, de havermout
en daarna het bessenmoes er-
an or roeren. Desgewenst de
bovenkant van de bessen-
m.uesh bestrooien met gema-
1en noten.
Tweede recept
De tweede methode betreft het
bereiden van sappen uit ver
warmde vruchten. Deze methode
is geschikt zowel voor sapriipe
vruchten.
Voor de saprijpe vruchten
gaat u alsvolgt te werk: de
schoongemaakte vruchten doet
u in een pan met dikke bodem.
Kneus ze vervolgens enigszins en
voeg er wat water bij. Nu laat
u de vruchten langzaam warm
worden, doch ze mogen niet ko
ken. Om geurverlies te voorko
men moet de pan steeds gesloten
blijven; duur ongeveer tot 1
uur.
Harde vruchten
Sap uit hardere vruchten, zoals
uit appelen, verkrijgt u door
deze in een pan met dikke bo
dem te leggen; eventuele grote
vruchten eerst door midden snij
den. Schillen en klokhuizen wor
den niet verwijderd. Daarna zo
veel water toevoegen dat ze ge
heel of vrijwel geheel onder wa
ter staan, waarna u ze langzaam
laat uittrekken, ook weer zonder
te laten koken. De pan gesloten
houden. Dit proces duurt enige
uren!
Vervolgens giet u de op 1 of 2
beschreven methode verkregen
massa in een sloopje of doek,
waarvan de punten bij elkaar ge
houden worden met behulp van
een houten ring, in de handel
verkrijgbaar, of kleine houten
gordijnring. Door het steeds naar
beneden drukken van deze ring,
die dus niet al te klein mag zijn,
wordt de massa uitgeperst. De
massa kan ook uitlekken op een
zeef van paardehaar.
Het verkregen sap wordt vi-ij
troebel. Wilt u geen troebel sap,
dan laat u de massa zonder roe
ren of persen uitlekken op een
doek, gelegd op een vergiet.
uitgekookt worden gedurende
ongeveer 15 minuten. Daarna
goed naspoelen en laten drogen
op een zindelijke plaats. Vochti
ge kurken krijgt u moeilijk in
een fles. Het spreekt vanzelf,
dat de flessen eveneens reeds
een dag van te voren goed
schoongemaakt moeten worden
in warm sodawater; ook hier
weer goed naspoelen in schoon
water.
Op de dag zelf legt u de fles
sen met trechter en lepel in een
pan water, nadat op de bodem
van deze pan een doek is gelegd.
Breng dan het water aan de
kook en tevens het verkregen
sap.
De flessen moeten vlug gevuld
worden met behulp van de ste
riel gemaakte trechter. De fles
sen moeten op een plankje
staan, zo vol mogelijk gedaan
worden en direct gesloten met de
schone en droge kurken, die zo
ver mogelijk in de hals van de
fles moeten worden gedrukt.
Daarna moet de kurk gelakt
worden en tevens een deel van
de hals van de fles. Hét verdient
aanbeveling de gevulde flessen
liggend te bewaren en te beplak
ken met een etiketje met naam
van inhoud en datum van in
maak. Laat de flessen voor het
wegzetten eerst goed afkoelen.
Tenslotte willen wij u nog even
vertellen, dat u van de meest be
kende vruchtensappen 1 liter sap
verkrijgt van ongeveer 114 k lYs
kg vruchten.
(Nadruk verboden.)
Bij Van Buren zal de tweede baby ge
boren worden. Het eerste kind is bijna
drie jaar ais nummertje twee zich aan
gekondigd heeft. En nu komt het jonge
moedertje voor een probleem te zitten,
waarvoor ze de oplossing niet goed vin
den kan, terwijl die toch eigenlijk zo
eenvoudig voor de hand ligt.
Ze moet zo langzamerhand het wieg
je klaar gaan maken en er zijn ook nog
heel veel andere voorbereidingen voor
baby's komst te treffen, die in huis niet
verborgen kunnen blijven. Het kleine
meiske van drie jaar is een bijdehand
ding met een paar pientere oogjes en
een grote opmerkingsgave. Natuurlijk
zal ze vragen gaan stellen. Om zo te
zeggen, zal ze het naadje van de kous
willen weten en wat moet het jonge
moedertje dan zeggen?
Ze weet het werkelijk niet. Daarbij
krijgt ze van alle kanten tegenstrijdige
raadgevingen, als ze er met haar fami
lie over spreekt.
Ze komt uit een nogal stijf, om niet
te zeggen preuts-bekrompen milieu. In
die familie zijn er altijd van allerlei
dingen geweest, waar „men niet over
spreekt". Liever worden bepaalde on
derwerpen ontweken dan dat, ze eerlijk
en zuiver onder het oog worden gezien.
Vooral kinderen mogen een heleboel
niet weten. Voor die moet het leven
maar zo'n beetje verdoezeld worden.
En zou driejarige Ineke dan mogen
weten, waar haar broertje of zusje van
daan komt? Fóéi toch! De hele ver
wachting van de nieuwe baby zou voor
haar verborgen moeten blijven, als de
familie haar zin kreeg.
„Maar ze ziet het wiegje toch en de
kleertjes. En als ze dan vraagt, kan ik
haar toch niet zomaar afschepen",
klaagt het jonge moedertje.
„Je zegt gewoon, dat. kleine kinderen
niet, alles hoeven te weten", luidt het
advies.
Onvermijdelijk brak het gevreesde
ogenblik aan. „Mammie, wat ben je aan
het maken? Voor wie is dat allemaal?"
Gelukkig was de jonge vader erbij aan
wezig. Toen hij de onzekere uitdruk
king op het gezicht van zijn vrouw zag
heeft hij de dingen in handen genomen
en de knoop doorgehakt. Heel gewoon
en eenvoudig vertelde hij Ineke, dat er
over een poosje bij hen een broertje of
zusje komen zou en mammie dus moest
zorgen, dat alles op tijd klaar kwam
voor het babietje. Ineke toonde zich
niet verbaasd, alleen maar verschrikke
lijk blij. Ze wou dadelijk van haar
speelgoed wat opzij gaan zetten voor
het nieuwe kindje.
Na enige tijd volgde toen de vraag,
die ook niet uit kon blijven: „Waar het,
kindje was vóór het bij hen kwam?"
Het jonge moedertje was door de on
bevangen houding van Ineke, die zelf
alles zo doodnormaal scheen te vinden,
intussen over haar schroom heen ge
raakt, zodat ze nu vlkomen natuurlijk
kon vertellen, dat het kindje warm en
veilig in mammie's buikje zat en daar
groeide tot het groot, en sterk genoeg
was, om op de wereld te komen. Ineke
keek haar even met, oplettende ogen
aan „Ja, ik zie het", zei ze. „Je bent, er
al dik van geworden. Wat fijn hè mam,
dat jij het zolang bewaren mag".
o
Het werd de mooiste reactie, die moe
der maar had kunnen wensen. Nog
mooier was het, dat Ineke, zo klein als
ze was, nadien zo opmerkelijk voorzich
tig met mammie werd„Pas op, dat het.
kindje zich niet stoot", kon ze zo lief
zeggen.
De familie mocht ervan denken wat
ze wilde, maar Ineke's moeder is altijd
nog blij, dat ze het, zo hebben aange
pakt, want in hun gezinnetje werd een
sfeer van liefde en innigheid geboren,
die onschatbaar was. Juist omdat Ine
ke de vreugde om de verwachting mocht
meebeleven en nergens van buitenge
sloten werd, bestond er geen pijnlijke
geheimzinnigheid, maar enkel zuiver,
gaaf geluk.
MARCELLE.
(Nadruk verboden.)
Voor:
Pedicure
Voetverzorging
Terneuzen
Noordstr. 68 Tel. 2476
Het ontbijt wordt in Neder
land heel stiefmoederlijk behan
deld. Er zijn weliswaar geen ge
gevens over het aantal mensen
dat niet of onvoldoende ontbijt,
maar wij mogen wel aannemen,
dat het er veel zijn. Veel te veel.
Om de dagelijks gewenste hoe
veelheid voedsel op te kunnen
nemen, is het ontbijt onmisbaar.
Wanneer een gezond mens niet
ontbijt, krijgt hij onvermijdelijk
in de loop van de morgen
Maar dit is een langdurig werk- lang vóór het middagmaal
honger en kan hij zich minder
concentreren dan wel gewenst
is. Proeven hebben aangetoond,
je.
Jam
De aldus op de doek achterge
bleven massa kan verwerkt wor
den tot een eenvoudige jam.
Hiervoor zeeft u de massa door
een vergiet, waardoor alleen de
grove bestanddelen achterblijven.
Aan de moes wordt daarna sui
ker naar smaak toegevoegd. De
smaak van deze jam, die nogal
flauw is, kunt. u verbeteren door
toevoeging van citroensap, stuk
jes gember en wat dies meer zij.
De sappen verkregen op bo
venomschreven wijze, kunt u
pasteurise) en. Er dient voor ge
zorgd te worden, dat hetinmaak-
materiaal goed schoon gemaakt
is. In de handel zijn hiervoor spe
ciale sapflessen verkrijgbaar.
Deze flessen (of zo u wilt gewo
ne inmaakglazen) moeten ge
vuld worden tot ongeveer 2 a 3
cm onder de rand, waarna de
flessen gesloten worden. Dit
sluiten is een belangrijk werkje;
vergeet vooral niet voor het slui
ten van de fles, de randen goed
droog te maken met een niet
pluizende doek.
Ook de sluitring moet goed
droog en passend zijn en mag
geen scheurtjes vertonen.
Kurken en lepel uitkoken
Wilt u vruchtensap inmaken in
flessen, die gekurkt worden en
gelakt, dan moeten de kurken
een dag te voren in sodawater
dat mensen die goed ontbeten
hebben, beter werken dan zij,
die dat onvoldoende of in het
geheel niet hebben gedaan. Als
U bovendien bedenkt, dat een
lege maag het humeur niet ten
goede komt, begrijpt U, dat goed
ontbijten heus niet alleen eigen
belang is.
Velen hebben 's morgens vroeg
geen trek. Vooral te zware men
sen menen al te vaak, dat niet-
ontbijten hun lijn ten goede zal
komen. Na enige uren voelen zij
zich echter hongerig en als zij de
schade al niet bij de koffie in
halen, gebeurt dit toch bij de
middagmaaltijd.
Trek hebben in een ontbijt is
een kwestie van gewoonte èn
van „er de tijd voor nemen". En
goed ontbijten is zeker geen ver
loren tijd.
Wat is eigenljjk een
goed ontbijt?
Wanneer U goed ontbeten
hebt, mag- U niet alleen verwach
ten, dat U de komende uren niet
door honger wordt geplaagd,
maar ook, dat U Uw lichaam
hebt voorzien van een deel van
de voor Uw gezondheid onmis
bare voedingsstoffen, die U an
ders niet in voldoende mate zou
kunnen opnemen. Bovendien
hebt U Uw gebit een zeer nodige
oefening gegeven en de darmbe
weging gestimuleerd.
Uw ontbijt ziet er wil het
aan al deze eisen voldoen zó
uit:
pap van havermout, gaar
tarwegries, gort, boekweitgrut-
ten of een ander bindmiddel of
bruin- of roggebrood, belegd
met kaas, vlees of ei èn als
drank melk of karnemelk of
yoghurt.
In plaats van met melk ge
kookte pap kunt U eens hangop
of yoghurt geven. Ook muesli,
een gerecht van geweekt rauwe
havermout met vruchten, is zeer
smakelijk. Daarvoor zet U de
havermout de avond te voren in
de week (per persoon één lepel
op drie lepels water) en mengt
er dan kort voor het opdienen
nog wat vruchten of noten door
heen.
Wie steeds uitsluitend met pap
ontbijt, onthoudt zijn kaakspieren
en gebit een goede oefening. Ge
bruik er daarom wat rauwkost
(b.v. komkommer, sterkers, ra
dijs of tomaat), fruit of een bo
terham bij. Vooral voor kinde
ren, bij wie het gebit zich nog
ontwikkelt, is dat belangrijk.
Wie uitsluitend brood eet, doet
er goed aan daarbij melk of kar
nemelk te drinken.
Voor schoolgaande kinderen is
de tijd tussen ontbijt en middag-
maai wat lang en aangezien
een knorrende maag de aandacht
bij het schoolwerk niet bevordert,
zoudt U hun, zeker als er geen
schoolmelk wordt verstrekt, een
paar boterhammen voor het
speelkwartier mee kunnen
geven. Beter nog dan brood is
wat fruit, omdat fruit niet aan
de tanden blijft kleven.
Houdt U aan het devies:
Begin de dag goed, dan brengt
U hem tot een beter einde!
'(Advertentie.)
Veel zeer aparte creaties
komen tot ons uit het
zonnige zuiden, zeker
waar het de zomermode
of strandmode betreft. De
zuiderlingen hebben een
flair en zwier om iets op
vallends en charmants te
ontwerpen, waardoor zij
grote naam in de mode
hebben gekregen.
Dit vinden we in al hun
ontwerpen terug, zo ook
in dit Franse ontwerp
voor een strandensemble.
Tegen de verwachting en
gewoonte in is het ver
vaardigd van een bijna
zwarte stof, met een zeer
grillig geel dessin en het
bestaat uit een broek met
nauwe pijpen en daar
overheen een zeer lang
jak zonder mouwen en
met gesloten hals, dat
door een ceintuur van
dezelfde stof gesloten
wordt. Het opvallende en
aparte van deze creatie is
ten eerste de gekozen stof
en het jakmodel. Natuur
lijk kan deze creatie niet
door iedere vrouw gedra
gen worden, maar wie dit
staat, maakt een zeer ex
clusieve indruk.
Ons model heeft haar
verschijning nog geaccen
tueerd door het dragen
van een bijzondere hoed,
die buitengewoon goed
bij het geheel past. Het is
een soort strandhoed met
brede rand, waaraan
stugge franje, alles ge
heel in zwart uitgevoerd.
Strandensemble en hoed passen voortreffelijk bij elkaar en men zou in
deze creatie zo aan de Rivièra kunnen verschijnen en beslist geen gek
figuur slaan. Echt iets voor de liefhebsters I
(Nadruk verboden)
l Het losraken van snoeren in
stekkers en kortsluiting ten
gevolge daarvan voorkomt n
door het geïsoleerde deel van
het i plastic) snoer, met plas-
tic)lijm in de stekker vast te
lijmen.
i Sproei de tuin niet zolang de
zon aan de hemel staat. Niet
alleen werken de waterdrup.
pels dan als brandglazen,
maar bovendien is het plot-
selinge temperatuurverschil
zeer nadelig voor gezondheid
en groei van de planten.
Nylon handschoenen moet
men ook geregeld uitwassen.
Wat vuil geworden hand
schoenen maakt men schoon
met goede huishoudzeep. Uit
spoelen met water en niet
drogen in de zon, maar in de
wind.
Citroenen kan ken men gedu
rende lange tijd bewaren
door ze in schoon zand te
leggen. Vóór het gebruik legt
men ze een dag tevoren in
water. Aangesneden citroe
nen bewaart men door het
snijvlak in een beetje azijn te
leggen.
Een geel knipperlicht duidt
op een gevaarlijke kruising;
bijzondere voorzichtigheid is
derhalve geboden.
Neem gedurende de zomer
maanden de pijp van uw
haard. Maak haard en pijp
goed schoon en vul de pijp op
met oude kranten. Men voor
komt roest.
Verfvlekken op een ruit ver-
wijldert men met hete azijn
De fles met azijn zet men
daartoe in een pan met warm
water.
Bij zeer warm en drukkend
weer is uiterste voorzichtigheid
geboden. Klaagt er dan iemand
over hoofdpijn, duizeligheid,
loomheid en dorst, dan kunnen
dat de voorboden zijn van de
zeer ernstige ziektetoestand
waaraan men wel de naam zon
nesteek geeft.
Iemand die er zo aan toe is,
doet er het beste aan te gaan
liggen in een koel vertrek. Ook
het waarschuwen van een dok
ter dient te worden overwogen
wanneer de situatie een werke
lijk verontrustend karakter gaat
aannemen.
In elk geval moet worden ver
meden, dat de persoon in kwes
tie. plotseling bewusteloos neer
valt. De gezondheid kan dan
door het optreden van hart
zwakte, ademhalingsmoeilijkhe
den en krampen zoveel schade
lijden, dat het leven ermee ge
moeid is.
„Zonnesteek".
Lange tijd heeft men de ziek
te, die zich onder deze ver
schijnselen openbaart, ten on
rechte „zonnesteek" genoemd.
Men verkeerde toen in de ver
onderstelling dat deze gevaar
lijke toestand uitsluitend het ge
volg was van een direkte inwer
king van zonnestralen op de
hersenen en op het verlengde
merg.
Precies dezelfde symptomen
kunnen echter optreden zonder
dat er van een directe zonbe-
straling sprake is en het is goed
dat te weten. Ook bij „druk
kend" weer, met bewolkte lucht
kan iemand wel degelijk door
warmte worden bevangen.
Uitwaseming noodzake-HIk.
Lichamelijke Inspanning be
vordert dit, plotseling ziekwor-
den. Niet zelden hebben de pa
tiënten kort, van tevoren zware
arbeid verricht, in andere ge-
vermoeid door
vallen zijn zij
sport of spel.
Ook al die omstandigheden
waarbij het lichaam zijn over-
tollige warmte niet of onvol
doende aan de omgeving kwijt
kan, hebben een zeer ongunsti
ge invloed. Dat is het geval wan
neer er dikke en nauwsluitende
kleren worden gedragen en
wanneer er een groot aantal
mensen op elkaar zijn gepakt.
Wil het lichaam vocht kun
nen uitwasemen, dan dient de
omgevende lucht gemakkelijk
vocht op te nemen. Eén van de
allerbelangrijkste oorzaken bij
het ontstaan van warmtestu
wing is het bestaan van een
hoge vochtigheidsgraad van de
lucht.
Aanpassing heeft grenzen.
Tenslotte kunnen ook uitput
ting door honger, door dorst, of
door alcohol nog omstandighe
den vormen, die het door de
warmte bevangen raken in de
hand werken.
Nu kan ons lichaam zich aan
verschillen in temperatuur een
heel eind aanpassen. Maar zo
als bij alle andere dingen de»
levens zijn er ook hierbij gren
zen. Het is daarom beslist ge
vaarlijk, wanneer men daar in
het geheel geen rekening mee
zou houden.
Dr. H. W. SCALONON*
(Nadruk verboden.)