Vraagt Uw winkelier Zevla-zegelsü OOk, ifoEREGAT^^S Hooft ze!
KLAAR VOOR HET ZONNEBAD
I )MC (U
Vreemde tegenstrijdigheid
Waar en hoe zal ik
het bewaren?
Japon
De bril is bepalend voor de
uiterlijke persoonlijkheid
Tomaten
MENU
Zaterdag 27 jua! 1959
DE VRIJE ZEEUW!
VAN DE WEEK
0 Grutterswaren en peulvruchten
kunnen aangetast worden door
torretjes, mijt en andere insek-
ten. Het is daarom noodzakelijk
deze voorraad geregeld na te
kijken. Wie er de ruimte voor
lieeft kan peulvruchten, rijst,
gort, e.d. hangend, in zakjes be
waren en ze af en toe „om
werken". Muf-geworden of mij-
terige bloem, meel, soeppoeder,
griesmeel e.d. zijn niet meer
vóór menselijke consumptie ge
schikt. Rijst, havermout, erwten
en bonen kunnen bij een begin
van aantasting door insekten
nog uitgezocht worden.
TJtóó&l-KboU
NIEUW MIDDEL
TEGEN
KINDERVERLAMMING
0 Volsta met papieren zakdoek
jes; ze. nemen weinig plaats
ruimte in en u hebt geen ber
gen wasgoed. U gooit ze een
voudig weg (in de papierbak
ken) als ze vuil zijn,
J, KEMPER
Pagina 7
SeoreteHast der Stichting: Administratiekantoor L. grrOLK, Marfrietatraat 2, TMMaie» Zie ook advertentie van volgende we* ia dit blad
Soms zijn er van die tegen
strijdige opvattingen in mensen
met betrekking tot de opvoeding,
die je in verbazing brengen. Na
tuurlijk is- het niet aan mij, kri
tiek uit te oefenen op wat ande
ren met hun kinderen doen, maar
dat neemt niet weg, dat de ver
wondering blijft; vooral omdat
deze mensen het zich m.i. moei
lijker maken dan nodig is.
Neem b.v. dat vrouwtje van
De Bruin. Haar huis ziet er altijd
uit om door een ringetje te ha
len. Ze poetst en boent op een
biina hartstochtelijke manier;
alles glimt en blinkt je tegen in
huis. Ze kan het niet uitstaan,
als ergens een smetje of stofje
te bekennen zou zijn. Geen kus
sen of kleedje mag scheef lig-
gpn; de asbakjes worden je let
terlijk onder de neus weggehaald,
om leeg gegooid te worden, zo
dra er maar een peukje in ligt.
Maar haar kleine kinderen laat
ze rustig met vuile neuzen, roet
zwarte handjes en kleren vol
vlekken rondlopen. Ze schijnt dat
niet te zien, of althans hindert
het haar niet in het minst.
De aardbeien zijn dit jaar ge
lukkig vrij goedkoop. Behalve
als broodbelegging kunnen we
voor deze smakelijke en gezon
de fruitsoort een plaatste in het
weekmenu inruimen. Wij kun
nen ze bijvoorbeeld combineren
met verse aardbeien en even
tueel opgespoten met wat slag
room is voor zondag een bij
uitstek feestelijk nagerecht.
ZondagKaasbouillon met ei;
kalf slappen met peultjes, wor
teltjes en aardappelen; open
vruchtentaart met aardbeien.
Maandag: Roerei met tomaten-
sla en gebakken aardappelen;
hangop.
Dinsdag: Gebakken bloedworst,
andijvie, aardappelpurèe
fruit.
Woensdag; Ierse stoofpot; kar-
nemelkpudding.
DonderdagWitte bonen met
tomatensaus, blokjes spek en
aardappelen; caramelvla.
Vrijdag: Witte bonensoep mei
kerrij; gebakken bokking, kom
kommersla, aardappelen, bo
tersaus,
of
sallcropjes gevuld met gehakt,
komkommersla, aardappelen,
botersaus.
Zaterdag: Risotto; rabarber-
moes.
RECEPT;
AARDBEIENTAART.
Voor het deeg: 250 gr. bloem,
150 gr. boter, 100 gr. witte
basterd, 1 eidooier, zout.
Vulling: pond aardbeien,
50 gr. basterdsuiker, ev. >/s
liter slagroom voor garne
ring.
Bloem, suiker en zout door
eenmengen, hierin de boter snij
den en er de eidooier aan toe
voegen. De ingrediënten goed
dooreen knedeneen spring- of
boterkoekvorm beboteren en de
bodem en de zijkanten bedek
ken met het deeg. De taart in
een matig warme oven in on
geveer een half uur gaar en
lichtbruin laten worden en na
afkoeling vullen met de gewas
sen aardbeien, die even met de
basterdsuiker zijn weggezet. De
taart desgewenst opspuiten met
wat slagroom.
RECEPT:
RISOTTO.
200 gr. rijst, 200 gr. geraspte
kaas, 2 uien, 4dl. melk, 60 gr.
boter, wat zout en peper.
De gewassen rijst in water
gaarkoken en de helft ervan in
een vuurvaste schotel doen.
Hierop de uien, die in een ge
deelte van de boter zijn gefruit,
leggen, daarop de helft van de
kaas strooien en afdekken met
de rest van de rijst. Over dit ge
heel de melk, waaraan wat zout
en peper is toegevoegd, gieten
en het schoteltje ongeveer lA
uur in een matig warme oven
zetten, waardoor de rijstkorrels
de melk geheel opnemen en zo
doende mooi opzwellen. Dan
pas de overgebleven kaas erover
strooien en de rest van de over
gebleven boter in klontjes erop
leggen, In de oven nog even een
lichtbruin korstje geven.
De De Bruins wonen buiten.
Ze hebben een grote tuin en de
kinderen kunnen daar ravotten,
zoveel ze willen. Dit is natuurlijk
ook een van de redenen, waarom
ze er meestal ontoonbaar uitzien.
0—
„Ik heb geen zin, ze de hele
dag te verbieden en achterna te
roepen, dat ze zich niet vuil mo
gen maken. Liever was ik iedere
dag", is haar opvatting,
Hiermee kan ik het volkomen
eens zijn. Het is inderdaad voor
kinderen een kwelling, als ze
niets mogen uit angst voor hun
kleren. Maar waarom ze niet een
lekkere overall aangetrokken,
die in de was niet te lijden heeft
en die je ze uit kunt trekken, als
ze aan tafel gaan of je ze mee
uit wilt nemen? Het gaat mij
altijd aan het hart als ik die
aardige truitjes en pakjes zie, die
zo vaak in de was moeten, dat
ze verkleuren, krimpen en al
heel gauw onooglijk worden.
Ik wou, dat moeder De Bruin
net zoveel liefde voor het goed
van haar kinderen had als ze
voor haar kleedjes en kussens en
meubeltjes heeft. Lui is ze ove
rigens niet. Ze wast inderdaad
iedere dag en haalt zich hiermee
volgens mij onnoemelijk veel
overbodig werk op de hals.
Iedere dag krijgen de kinderen
schone bovenkleren aan. Maar
wat helpt het? Nóg zien ze er
vanaf een half uur na het op
staan tot het ogenblik van naar
bed gaan vies en beduimeld uit.
Ze kon ze net zo goed de vuile
kleren van de vorige dag aan la
ten houden.
Het begint immers al bij het
ontbijt. Ze knoeien ei en jam op
hun kleren. Als je vraagt:
„Waarom doe je ze toch geen
slab voor?" is het antwoord:
„Ach, of je nu een slab wast of
een blousje, wat geeft dat?"
Ik vind het een gebrek aan
logica. In de eerste plaats wast
en strijkt een slab heel wat vlug
ger dan een blousje en is er met
al dat gewas aan een slab heel
wat minder te bederven. Maar
bovendien houd je daarmee de
kleren tenminste schoon en hoeft
het je niet aan het hart te gaan,
dat het frisse pakje waarin je
het kind bij het opstaan hebt ge
stoken. meteen weer niet om aan
te zien is. Voor haar gemakzucht
van het ogenblik schijnt moeder
De Bruin echter graag te betalen
met een massa werk, dat later
komt. En over dié onlogica ver
baas ik me nu altijd weer op
nieuw. En ook over het feit, dat
zij haar vaak als schooiertjes
rondlopend kroost weet te com
bineren met haar smetteloze, o
zo ordelijke huis.
MARCELLE.
(Nadruk verboden.)
De meeste huisvrouwen vinden
het een prettig idee thuis een le
vensmiddelenvoorraadje achter de
hand te hebben. In geval van ziek
te of onverwacht bezoek, maar ook
uit voorzorg op langere termijn, zal
dit. zeker voordeel bieden.
Bij het opmaken van een plan
voor de voorraadvorming is het no
dig o.a. rekening te houden met de
beschikbare bewaarruimte en de
houdbaarheid van de diverse le
vensmiddelen.
Een goede bewaarplaats is droog,
koel en goed te ventileren. Be
schikt u niet over een dergelijke
ruimte, maak de voorraad dan niet
uitgebreid.
Kies voor uw basisv'oolraadje
artikelen, die lang houdbaar
zijn: vlees-, vruchten- en groen-
teconseiven, soepen in blik,
zout, suiker en jam, olie, geste
riliseerde melkprodukten in blik
of fles (melkpoeder, geconden
seerde melk). Alleen gave, niet-
geroeste blikken kunnen in de
voorraad opgenomen worden.
0 Het is gemakkelijk om steeds
wat rijst, havermout, peul
vruchten, koffie, thee en/of ca
cao in huis te hebben. Houdt er
echter rekening mee. dat de
grutterswaren en peulvruchten
minder gemakkelijk gaar ko
ken. wanneer zij lang bewaard
worden en dat koffie, thee en
cacao, tenzij in blik verpakt, in
het algemeen wel geur verlie
zen. Laat een voorraad hiervan
dus steeds rouleren.
0 Vleesconserven in blik zijn lang
houdbaar, visconserven echter
niet allemaal. Dc gesteriliseer
de visconserven (zalm, sardines,
tonijn) kunnen larig bewaard
worden. De zogpnaamde half-
conserven, waartoe haring in
azijn en paling in gelei beho
ren, zjjn daarentegen slechts
enkele weken houdbaar, zeker
wanneer zij niet koel worden
bewaard. Op de verpakking van
de half-conserven staat dikwijls
vermeld: „Beperkt houdbaar"
of „Koel bewaren".
0 Bü het lang bewaren van pakjes
vet of uitgesmolten vet kan be
derf optreden in de vorm van
ransheid. Het rans-worden wordt
bevorderd door licht, warmte
en vocht. Hef verdient' daarom
aanbeveling een voorraadje vet.
vóór het warme jaargetijde op
te maken. Wie uitgesmolten vet
wil bewaren kan dit het beste
doen in een pot van zodanige
afmeting, dat deze tol de rand
toe gevuld is. De pot sluiten
met, een deksel of stevig papier
en dichlplakken met hechtpleis
ter of plakband.Olie kan wél
lang bewaard blijven, bij voor
keur in het donker. (U weet
vermoedelijk wel, dat olie des
winters enige tijd vóór het ge
bruik op kamertemperatuur
moet worden gebfSclft.').
Ook een v oorraad eieren in kalk
of waterglas moet u bij voor
keur niet de zomer laten staan.
Melkprodukten in glas dienm
op een donkere plaats te wor
den bewaard. Daarmee zijn zo
wel de smaak als de voedings
waarde (vitamine B 2) gediend.
Zeker als zij dienst doen voor
het bewaren van niet-verpakte
kruidenierswaren is het nood
zakelijk de geleegde voorraad-
bussen, -blikken en -potten goed
schoon te maken en flink te
laten drogen vóór zij opnieuw
gevuld worden.
Advertentie.)
Op -een
van VISSER—KOOLE
kunt U trots zijn.
Stralende Japonnetjes
van sterke Engelse poplin,
gedistingeerd en volop
zomers.
Originele dessins en
prachtige kleurencom
binaties.
Prijzen vanaf 12,95.
Enorme keuze
ook in grote maten.
AXEL
Op een internationale weten
schappelijke conferentie in Wa
shington is meegedeeld, dat men
een middel heeft ontwikkeld, dat
nu beproefd wordt, tegen alle
drie typen van kinderverlam
ming. Dr. Herald Co van het
Lederlelaboratorium in New
York verklaarde dat het hier om
een middel gaat dat ingenomen
moet worden cn dat een enkele
'dtfsls v'ali airnilctael Afdoende is.
HET ZONNESEIZOEN
staat weer voor de deur
en ongetwijfeld zullen
velen zich reeds hierop
hebben geprepareerd,
want wat is er heerlij
ker dan van de zon te
genieten en je lekker
bruin te laten branden,
vooral in ons klimaat,
waar zich deze mogelijk
heid slechts mondjes
maat voordoet Van el
ke gelegenheid zal ieder
daarom dankbaar ge
bruik willen maken en
het is van groot belang,
dat we dus klaar zijn,
wanneer het zover is.
Ook in strand- en
zonnepakjes is het volop
mode. We zien buiten
gewoon leuke dingen.
Het een geeft de zon wat
meer toegang dan het
ander, maar in wezen
zijn ze alle even leuk,
vlot en prettig om te
dragen.
Ons model toont een
tweedelig zonnepakje,
vervaardigd van een met
bloemen bedrukt katoen
tje. Het is een rokje tot
op de knie dat omge
slagen wordt eh van bo
ven met een band wordt
gestrikt. Er onder kan
desgewenst het broekje
van het badpak worden
gedragen.
Het bovenste dee! is
wel het leukst. Het. is als
het ware een deel van
een jurk met, boothals
die hier echter in de
zoom van elastiek is
voorzien en daardoor
tot over de schouders
naar beneden kan worden gedaan. Er zitten zelfs nog een soort mouw
flappen aan. Ook van onderen is dit deeltje van elastiek voorzien, zodat
alles keurig afsluit. Het middengedeelte van het lichaam wordt voor de
zon vrijgelaten.
Het geheel maakt een gezellige indruk»
(Nadruk verboden).
De bril, die in de eerste plaats
een hulpmiddel is om beter te
zien, is door het montuur een
„kleding" voor het oog gewor
den, die persoonlijker is dan
welke kleding ook. De bril wordt
immers vereenzelvigd met het
gelaat. Men heeft hem nodig en
het Is dus zaak er een sieraad
van te maken, een sieraad even
wel, dat functioneel moet zijn en
vooral zonder overbodige tiere
lantijnen. Een verkeerd gekozen
montuur kan het uiterlijk schade
berokkenen.
VOOR DAMES, HEREN
EN KINDEREN
Er worden vele soorten en
modellen brilmonturen gemaakt,
zowel voor dames als voor heren
en zeer speciaal 'voor kinderen.
Een kinderbril is niet zonder
meer een gewone bril in een klei
nere maat, maar moet worden
aangepast aan het kindergezich
tje, dat vaak nog geen neusbeen
heeft en dan weinig houvast
biedt voor het montuur.
Elk model wordt weer in vele
kleuren en maten vervaardigd,
zodat het duidelijk is, dat het
maken van brilmonturen geen
eenvoudige zaak is.
BEKIJK DE WERELD DOOR
EEN NEDERLANDSE BRIL
Deze tak van de Nederlandse
industrie stond na de oorlog aan
een moeilijk begin. Zij moest
zich gaan meten met een 80-
jarige ervaring van vele buiten
landse bedrijven. Maar ze heeft
zich thans door durf, onderne
mingslust en vakmanschap een
goede reputatie verworven in
een groot deel van de wereld.
Niet alleen beschikte men in het
buitenland over groot kapitaal,
maar bovendien over een groot
aantal in deze zeer speciale tak
van industrie opgeleide vakmen
sen. Hier In Nederland moest
alles aan de praktijk worden ge
toetst, maar nu na dertien
jaar zijn de resultaten voor
ons Nederlanders om trots op te
zijn. Het maken van brilmontu
ren vraagt niet alleen technisch
inzicht, maar ook psychologische
kennis en gevoel voor de komen
de mode. Elk nieuwe model vergt
een jaar van voorbereiding. Is
het model ontworpen, dan wor
den de kostbare stempels en ge
reedschappen vervaardigd en
wordt met de produktie begon
nen, een produktie die alleen lo
nend is als een grote hoeveelheid
van elk model kan worden ge
maakt. Nederland is als afzet
gebied te klein en export is dus
noodzakelijk. Nederlandse Jabo-
mculturen bijvoorbeeld gaan nu
naar alle Europese- landen, het
Nabije Oosten, Afrika en Zuid-
A nuavilfn
DE MODE VROEGER
EN NU
Al in de 17de eeuw, toen een
bril alleen voor de deftige bur
gers was weggelegd, ontstonden
modegrillen. De modieuze fatten
van die tijd droegen vaak on
nodig een bril en hoe groter
hoe deftiger. De bril in de hui
dige vorm. een montuur van
twee glazen, dat. aan de kanten
van beugels is voorzien, is in het
begin van de 18e eeuw in Enge
land ontstaan. Toen ook verover,
de de vrouw de bril, die tot dan
voorbehouden was aan de heren
der schepping. Lange tijd werd
hij als noodzakelijk kwaad be
schouwd en als wij denken aan
de ,.bus"-brilletjes uit het begin
van deze eeuw glazen bevestigd
door middel van dun metaal
draad) kunnen wij ons dat best
voorstellen. Pas toen men ande
re materialen ging gebruiken
als celluloid en celhoorn kwam
er verbetering. Er werd ontdekt
dat bepaalde gezichten levendi
ger werden of interessanter met
een bril en dit is het eigenlijke
begin van de mode-bril. Thans
heeft men waardering voor 'de
bril zowel als hulpmiddel als ook
als modeartikel. In ons land
wordt dit streven krachtig ge
steund door de Stichting „Oog en
Bril", waarin ruim duizend voor
aanstaande opticiens zijn ver
enigd.
De tomatentijd breekt weer
aan. Tomaten zijn er nu al, maar
ze zijn (voor de gewone mens)
nog te duur.
Handige huisvrouwen kunnen
van alles en nog wat doen met
deze verlokkelijke vruchten met
hun glimmende oranjerode vel
letjes. Ze zijn niet alleen een sie
raad in menige etalage, maar
het is een uitzonderlijk gezond
voedingsmiddel, rijk aan vitami
nes (vooral vitamine C) en voe-
dingszouten. Ze zijn licht ver
teerbaar en zonder pitten en
schilletjes zelfs geschikt voor
babies en kleuters. Tomaten zijn
geschikt voor dorst lessen in de
zomer, boterhambeleg, als Voor
gerecht of groente bij de warme
maaltijd, voor soep, jam, puree,
saus en nog veel meer.
BEWAKEN
Niet-rijpe tomaten kunnen we
bewaren in droog zand of zaag
sel op een koele plaats. Ook kun
nen wij de tomaten of het sap er
van In flessen Inmaken, zodat
men er in andere jaargetijden
nog van kan profiteren.
Tomatenpuree of tomatensap
bewaren we in flessen; we gaan
dan als volgt te werk.
Tomaten wassen, in vieren
snijden en in een gesloten, wijde
pan vlug tot moes koken, al dan
niet onder toevoeging van krui
den, (peterselie, selderij, laurier
blad, ui, kruidnagel l en zoui. Dc
massa voorzichtig door een zeef
wrijven, zodat de schilletjes en de
pitten achterblijven.
Voor sap de gezeefde vloeistof
meteen in de schoongemaakte en
10 minuten uitgekookte flessen
overdoen, voor puree het sap
eerst nog in een wijde open pan
indampen. Het sap of de puree
in zeer goed schoongemaakte
flessen overdoen. Deze met uit
gekookte kurken sluiten en tot
over de hals van de fles in ge
smolten lak, parafine of kaars
vet dompelen.
STERILISEREN
Tomaten, puree of sap kunnen
we steriliseren. We gaan als
volgt te werk.
Glazen, deksels en ringen zeer
goed schoon wassen. De tomaten
schillen en (met wat zout) zo
dicht mogelijk op elkaar in de
glazen leggen. De glazen sluiten
met een gummiring. welke gaaf
moet zijn. een deksel en een knip
en het geheel gedurende een half
uur bij een temperatuur van
80° C verwarmen in een pan of
inmaakketel met water. De gla
zen uit het water nemen en op
een koele, doch tochtvrije plaats
laten afkoelen.
De knippen na afkoeling ver
wijderen.
Op dezelfde wijze kunnen wij
tomatenpuree of sap inmaken in
flessen met gave kurken. De
flessen niet hoger dan tot 3 cm
onder de rand vullen. De kurken
uitkoken en losjes op de fles
binden met een kruistouw.- Na
het inmaken stevig in de'fles
drukken.
Wanneer de inhoud koud is ge
worden, rle flessen luchtdicht af
sluiten door de kurken In ge
smolten lak. parafine of kaars
vet te dompelen tot over de rand
van de fles.
SCHILLEN VAN TOMATEN
Velen hebben er last nice, om
dit gedaan te krijgen. Wjj laten
IJ KUNT NIET
ALLES WETEN
TIPS VOOR DE VAKANTIE
0 Moet ge voor uw vakantie-
bagage een nieuwe koffer ko-
pen, houdt dan rekening met
lengte enz. .van japonnen,
herencostuums enz. Een jurk
of herencostuum, toegevou
wen, vraagt veelal een lengte
van 75 a SO cm. Koop dus geen
te kleine koffer.
0 Begin met het inpakken van
handdoeken en ondergoed.
maak hiervan geen te kleine
hoopjes, doch leg alles zo
plat mogelijk, er gaat dan
veel meer in de koffer. Op die
onderlaag kunt u uw boven
kleding leggen.
Moet u kledingstukken ge
maakt van „ouderwetse" stof
fen meenemen, dus gemaakt
van kreukende stof, voorkom
dan kreuken door kleding in
te pakken met vloeipapier.
Leg, voordat u deze opvouwt,
elke weer een velletje vloei
papier, dan komt de kleding
vrijwel kreukvrij weer te
voorschijn. In plaats van
vloeipapier kunt u ook oude
kranten nemen, maar neem
geen nieuwe, want die kunnen
nog wel eens afgeven
0 Moet ii extra schoenen mee
nemen, vul deze op met kou
sen of sokken of ander klein
goed; het bespaart u ruimte
en uw schoenen blijven beter
in model.
0 Gaan kleine kinderen mede
op reis, hang die kinderen een
plaatje met naam en (vakar
tie) adres om hun hals. Bij
eventueel zoek raken bent u
verzekerd, dat mocht de klei
ne het juiste aires niet weten,
de politie uw adres steeds
kan achterhalen.
0 Bepaalde levensmiddelen en
snoepgoed kunt u hier te lan
de vermoedelijk goedkoper
kopen dan in het buitenland,
neem dus een kleine hoeveel-
'heid mee. Een suikerklontje
voorkomt in vele gevallen te
grote vermoeienis.
0 Ook eventuele luiers voor de
baby kunt u voor dit doel best
van papier nemen; het. voor
komt een te groot aantal kof
fers, waarvan u maar last,
hebt.
0 Neem bjj voorkeur vollen of
flanellen onderkleding mee;
deze stoffen absorberen vocht
en behoeden de huid voor
doorschrijnen en de wande
laar voor verkoudheid.
0 Neem vooral niet. 1e dunne
sokken mee, zonder stoppen
en goed van maat, zodat er
bij het aantrekken geen plooi
en ontstaan. De z.g. „noorse"
sokken zijn gemaakt van niet-
ontvetfe wol en dus zeer aan
1e bevelen met het oog op
wondjes en voetblaren.
0 Bij koud weer zal een wollen
trui of windjack goede dien
sten bewijzen, terwijl u voor
keur kunt geven aan het dra
gen van een pet of alpino dan
wel vilten hoed. Zijt ge eraan
gewend blootshoofds te lopen,
pas dan op voor „te veel zon".
0 Neem op de wandeling uw
(hoogst.nodige) bagage mee
in een rugzak; u hebt dan de
handen vrij en het draagt ge
makkelijker. Brede draagrie
men zijn het beste; ze knellen
niet, dat zult u al zeer gauw
bemerken.
(Nadruk verboden.)
(Advertentie.)
Voor:
Pedicure
Voetverzorging
Terncuzcii
Noordstr. 68 Tel. 2476
hier een drietal methoden vol
gen:
a) de tomaat aan een vork prik
ken en enige tellen in kokend
water houden. Gaat het schil
letjes er dan niet af, dan be
handeling nogma»ls herhalen.
b) de tomaat aan een vork prik
ken en vlak boven een gas
vlam houden. De tomaat
draaien, zodat alle kanten
enige ogenblikken aan de
hitte van de vlam zijn bloot
gesteld. De tomaat vervol
gens schillen.
c) wrijf met de achterkant van
een mes over de tomaat, zo
dat de schil' heel blijft en los
om het vruchtvlees komt te
zitten. Dan de tomaat schillen.
Nadr ukverboden