Vraagt Uw winkelier Zevla-zegelsü OOk, ifoEREGAT^^S Hooft ze! KLAAR VOOR HET ZONNEBAD I )MC (U Vreemde tegenstrijdigheid Waar en hoe zal ik het bewaren? Japon De bril is bepalend voor de uiterlijke persoonlijkheid Tomaten MENU Zaterdag 27 jua! 1959 DE VRIJE ZEEUW! VAN DE WEEK 0 Grutterswaren en peulvruchten kunnen aangetast worden door torretjes, mijt en andere insek- ten. Het is daarom noodzakelijk deze voorraad geregeld na te kijken. Wie er de ruimte voor lieeft kan peulvruchten, rijst, gort, e.d. hangend, in zakjes be waren en ze af en toe „om werken". Muf-geworden of mij- terige bloem, meel, soeppoeder, griesmeel e.d. zijn niet meer vóór menselijke consumptie ge schikt. Rijst, havermout, erwten en bonen kunnen bij een begin van aantasting door insekten nog uitgezocht worden. TJtóó&l-KboU NIEUW MIDDEL TEGEN KINDERVERLAMMING 0 Volsta met papieren zakdoek jes; ze. nemen weinig plaats ruimte in en u hebt geen ber gen wasgoed. U gooit ze een voudig weg (in de papierbak ken) als ze vuil zijn, J, KEMPER Pagina 7 SeoreteHast der Stichting: Administratiekantoor L. grrOLK, Marfrietatraat 2, TMMaie» Zie ook advertentie van volgende we* ia dit blad Soms zijn er van die tegen strijdige opvattingen in mensen met betrekking tot de opvoeding, die je in verbazing brengen. Na tuurlijk is- het niet aan mij, kri tiek uit te oefenen op wat ande ren met hun kinderen doen, maar dat neemt niet weg, dat de ver wondering blijft; vooral omdat deze mensen het zich m.i. moei lijker maken dan nodig is. Neem b.v. dat vrouwtje van De Bruin. Haar huis ziet er altijd uit om door een ringetje te ha len. Ze poetst en boent op een biina hartstochtelijke manier; alles glimt en blinkt je tegen in huis. Ze kan het niet uitstaan, als ergens een smetje of stofje te bekennen zou zijn. Geen kus sen of kleedje mag scheef lig- gpn; de asbakjes worden je let terlijk onder de neus weggehaald, om leeg gegooid te worden, zo dra er maar een peukje in ligt. Maar haar kleine kinderen laat ze rustig met vuile neuzen, roet zwarte handjes en kleren vol vlekken rondlopen. Ze schijnt dat niet te zien, of althans hindert het haar niet in het minst. De aardbeien zijn dit jaar ge lukkig vrij goedkoop. Behalve als broodbelegging kunnen we voor deze smakelijke en gezon de fruitsoort een plaatste in het weekmenu inruimen. Wij kun nen ze bijvoorbeeld combineren met verse aardbeien en even tueel opgespoten met wat slag room is voor zondag een bij uitstek feestelijk nagerecht. ZondagKaasbouillon met ei; kalf slappen met peultjes, wor teltjes en aardappelen; open vruchtentaart met aardbeien. Maandag: Roerei met tomaten- sla en gebakken aardappelen; hangop. Dinsdag: Gebakken bloedworst, andijvie, aardappelpurèe fruit. Woensdag; Ierse stoofpot; kar- nemelkpudding. DonderdagWitte bonen met tomatensaus, blokjes spek en aardappelen; caramelvla. Vrijdag: Witte bonensoep mei kerrij; gebakken bokking, kom kommersla, aardappelen, bo tersaus, of sallcropjes gevuld met gehakt, komkommersla, aardappelen, botersaus. Zaterdag: Risotto; rabarber- moes. RECEPT; AARDBEIENTAART. Voor het deeg: 250 gr. bloem, 150 gr. boter, 100 gr. witte basterd, 1 eidooier, zout. Vulling: pond aardbeien, 50 gr. basterdsuiker, ev. >/s liter slagroom voor garne ring. Bloem, suiker en zout door eenmengen, hierin de boter snij den en er de eidooier aan toe voegen. De ingrediënten goed dooreen knedeneen spring- of boterkoekvorm beboteren en de bodem en de zijkanten bedek ken met het deeg. De taart in een matig warme oven in on geveer een half uur gaar en lichtbruin laten worden en na afkoeling vullen met de gewas sen aardbeien, die even met de basterdsuiker zijn weggezet. De taart desgewenst opspuiten met wat slagroom. RECEPT: RISOTTO. 200 gr. rijst, 200 gr. geraspte kaas, 2 uien, 4dl. melk, 60 gr. boter, wat zout en peper. De gewassen rijst in water gaarkoken en de helft ervan in een vuurvaste schotel doen. Hierop de uien, die in een ge deelte van de boter zijn gefruit, leggen, daarop de helft van de kaas strooien en afdekken met de rest van de rijst. Over dit ge heel de melk, waaraan wat zout en peper is toegevoegd, gieten en het schoteltje ongeveer lA uur in een matig warme oven zetten, waardoor de rijstkorrels de melk geheel opnemen en zo doende mooi opzwellen. Dan pas de overgebleven kaas erover strooien en de rest van de over gebleven boter in klontjes erop leggen, In de oven nog even een lichtbruin korstje geven. De De Bruins wonen buiten. Ze hebben een grote tuin en de kinderen kunnen daar ravotten, zoveel ze willen. Dit is natuurlijk ook een van de redenen, waarom ze er meestal ontoonbaar uitzien. 0— „Ik heb geen zin, ze de hele dag te verbieden en achterna te roepen, dat ze zich niet vuil mo gen maken. Liever was ik iedere dag", is haar opvatting, Hiermee kan ik het volkomen eens zijn. Het is inderdaad voor kinderen een kwelling, als ze niets mogen uit angst voor hun kleren. Maar waarom ze niet een lekkere overall aangetrokken, die in de was niet te lijden heeft en die je ze uit kunt trekken, als ze aan tafel gaan of je ze mee uit wilt nemen? Het gaat mij altijd aan het hart als ik die aardige truitjes en pakjes zie, die zo vaak in de was moeten, dat ze verkleuren, krimpen en al heel gauw onooglijk worden. Ik wou, dat moeder De Bruin net zoveel liefde voor het goed van haar kinderen had als ze voor haar kleedjes en kussens en meubeltjes heeft. Lui is ze ove rigens niet. Ze wast inderdaad iedere dag en haalt zich hiermee volgens mij onnoemelijk veel overbodig werk op de hals. Iedere dag krijgen de kinderen schone bovenkleren aan. Maar wat helpt het? Nóg zien ze er vanaf een half uur na het op staan tot het ogenblik van naar bed gaan vies en beduimeld uit. Ze kon ze net zo goed de vuile kleren van de vorige dag aan la ten houden. Het begint immers al bij het ontbijt. Ze knoeien ei en jam op hun kleren. Als je vraagt: „Waarom doe je ze toch geen slab voor?" is het antwoord: „Ach, of je nu een slab wast of een blousje, wat geeft dat?" Ik vind het een gebrek aan logica. In de eerste plaats wast en strijkt een slab heel wat vlug ger dan een blousje en is er met al dat gewas aan een slab heel wat minder te bederven. Maar bovendien houd je daarmee de kleren tenminste schoon en hoeft het je niet aan het hart te gaan, dat het frisse pakje waarin je het kind bij het opstaan hebt ge stoken. meteen weer niet om aan te zien is. Voor haar gemakzucht van het ogenblik schijnt moeder De Bruin echter graag te betalen met een massa werk, dat later komt. En over dié onlogica ver baas ik me nu altijd weer op nieuw. En ook over het feit, dat zij haar vaak als schooiertjes rondlopend kroost weet te com bineren met haar smetteloze, o zo ordelijke huis. MARCELLE. (Nadruk verboden.) De meeste huisvrouwen vinden het een prettig idee thuis een le vensmiddelenvoorraadje achter de hand te hebben. In geval van ziek te of onverwacht bezoek, maar ook uit voorzorg op langere termijn, zal dit. zeker voordeel bieden. Bij het opmaken van een plan voor de voorraadvorming is het no dig o.a. rekening te houden met de beschikbare bewaarruimte en de houdbaarheid van de diverse le vensmiddelen. Een goede bewaarplaats is droog, koel en goed te ventileren. Be schikt u niet over een dergelijke ruimte, maak de voorraad dan niet uitgebreid. Kies voor uw basisv'oolraadje artikelen, die lang houdbaar zijn: vlees-, vruchten- en groen- teconseiven, soepen in blik, zout, suiker en jam, olie, geste riliseerde melkprodukten in blik of fles (melkpoeder, geconden seerde melk). Alleen gave, niet- geroeste blikken kunnen in de voorraad opgenomen worden. 0 Het is gemakkelijk om steeds wat rijst, havermout, peul vruchten, koffie, thee en/of ca cao in huis te hebben. Houdt er echter rekening mee. dat de grutterswaren en peulvruchten minder gemakkelijk gaar ko ken. wanneer zij lang bewaard worden en dat koffie, thee en cacao, tenzij in blik verpakt, in het algemeen wel geur verlie zen. Laat een voorraad hiervan dus steeds rouleren. 0 Vleesconserven in blik zijn lang houdbaar, visconserven echter niet allemaal. Dc gesteriliseer de visconserven (zalm, sardines, tonijn) kunnen larig bewaard worden. De zogpnaamde half- conserven, waartoe haring in azijn en paling in gelei beho ren, zjjn daarentegen slechts enkele weken houdbaar, zeker wanneer zij niet koel worden bewaard. Op de verpakking van de half-conserven staat dikwijls vermeld: „Beperkt houdbaar" of „Koel bewaren". 0 Bü het lang bewaren van pakjes vet of uitgesmolten vet kan be derf optreden in de vorm van ransheid. Het rans-worden wordt bevorderd door licht, warmte en vocht. Hef verdient' daarom aanbeveling een voorraadje vet. vóór het warme jaargetijde op te maken. Wie uitgesmolten vet wil bewaren kan dit het beste doen in een pot van zodanige afmeting, dat deze tol de rand toe gevuld is. De pot sluiten met, een deksel of stevig papier en dichlplakken met hechtpleis ter of plakband.Olie kan wél lang bewaard blijven, bij voor keur in het donker. (U weet vermoedelijk wel, dat olie des winters enige tijd vóór het ge bruik op kamertemperatuur moet worden gebfSclft.'). Ook een v oorraad eieren in kalk of waterglas moet u bij voor keur niet de zomer laten staan. Melkprodukten in glas dienm op een donkere plaats te wor den bewaard. Daarmee zijn zo wel de smaak als de voedings waarde (vitamine B 2) gediend. Zeker als zij dienst doen voor het bewaren van niet-verpakte kruidenierswaren is het nood zakelijk de geleegde voorraad- bussen, -blikken en -potten goed schoon te maken en flink te laten drogen vóór zij opnieuw gevuld worden. Advertentie.) Op -een van VISSER—KOOLE kunt U trots zijn. Stralende Japonnetjes van sterke Engelse poplin, gedistingeerd en volop zomers. Originele dessins en prachtige kleurencom binaties. Prijzen vanaf 12,95. Enorme keuze ook in grote maten. AXEL Op een internationale weten schappelijke conferentie in Wa shington is meegedeeld, dat men een middel heeft ontwikkeld, dat nu beproefd wordt, tegen alle drie typen van kinderverlam ming. Dr. Herald Co van het Lederlelaboratorium in New York verklaarde dat het hier om een middel gaat dat ingenomen moet worden cn dat een enkele 'dtfsls v'ali airnilctael Afdoende is. HET ZONNESEIZOEN staat weer voor de deur en ongetwijfeld zullen velen zich reeds hierop hebben geprepareerd, want wat is er heerlij ker dan van de zon te genieten en je lekker bruin te laten branden, vooral in ons klimaat, waar zich deze mogelijk heid slechts mondjes maat voordoet Van el ke gelegenheid zal ieder daarom dankbaar ge bruik willen maken en het is van groot belang, dat we dus klaar zijn, wanneer het zover is. Ook in strand- en zonnepakjes is het volop mode. We zien buiten gewoon leuke dingen. Het een geeft de zon wat meer toegang dan het ander, maar in wezen zijn ze alle even leuk, vlot en prettig om te dragen. Ons model toont een tweedelig zonnepakje, vervaardigd van een met bloemen bedrukt katoen tje. Het is een rokje tot op de knie dat omge slagen wordt eh van bo ven met een band wordt gestrikt. Er onder kan desgewenst het broekje van het badpak worden gedragen. Het bovenste dee! is wel het leukst. Het. is als het ware een deel van een jurk met, boothals die hier echter in de zoom van elastiek is voorzien en daardoor tot over de schouders naar beneden kan worden gedaan. Er zitten zelfs nog een soort mouw flappen aan. Ook van onderen is dit deeltje van elastiek voorzien, zodat alles keurig afsluit. Het middengedeelte van het lichaam wordt voor de zon vrijgelaten. Het geheel maakt een gezellige indruk» (Nadruk verboden). De bril, die in de eerste plaats een hulpmiddel is om beter te zien, is door het montuur een „kleding" voor het oog gewor den, die persoonlijker is dan welke kleding ook. De bril wordt immers vereenzelvigd met het gelaat. Men heeft hem nodig en het Is dus zaak er een sieraad van te maken, een sieraad even wel, dat functioneel moet zijn en vooral zonder overbodige tiere lantijnen. Een verkeerd gekozen montuur kan het uiterlijk schade berokkenen. VOOR DAMES, HEREN EN KINDEREN Er worden vele soorten en modellen brilmonturen gemaakt, zowel voor dames als voor heren en zeer speciaal 'voor kinderen. Een kinderbril is niet zonder meer een gewone bril in een klei nere maat, maar moet worden aangepast aan het kindergezich tje, dat vaak nog geen neusbeen heeft en dan weinig houvast biedt voor het montuur. Elk model wordt weer in vele kleuren en maten vervaardigd, zodat het duidelijk is, dat het maken van brilmonturen geen eenvoudige zaak is. BEKIJK DE WERELD DOOR EEN NEDERLANDSE BRIL Deze tak van de Nederlandse industrie stond na de oorlog aan een moeilijk begin. Zij moest zich gaan meten met een 80- jarige ervaring van vele buiten landse bedrijven. Maar ze heeft zich thans door durf, onderne mingslust en vakmanschap een goede reputatie verworven in een groot deel van de wereld. Niet alleen beschikte men in het buitenland over groot kapitaal, maar bovendien over een groot aantal in deze zeer speciale tak van industrie opgeleide vakmen sen. Hier In Nederland moest alles aan de praktijk worden ge toetst, maar nu na dertien jaar zijn de resultaten voor ons Nederlanders om trots op te zijn. Het maken van brilmontu ren vraagt niet alleen technisch inzicht, maar ook psychologische kennis en gevoel voor de komen de mode. Elk nieuwe model vergt een jaar van voorbereiding. Is het model ontworpen, dan wor den de kostbare stempels en ge reedschappen vervaardigd en wordt met de produktie begon nen, een produktie die alleen lo nend is als een grote hoeveelheid van elk model kan worden ge maakt. Nederland is als afzet gebied te klein en export is dus noodzakelijk. Nederlandse Jabo- mculturen bijvoorbeeld gaan nu naar alle Europese- landen, het Nabije Oosten, Afrika en Zuid- A nuavilfn DE MODE VROEGER EN NU Al in de 17de eeuw, toen een bril alleen voor de deftige bur gers was weggelegd, ontstonden modegrillen. De modieuze fatten van die tijd droegen vaak on nodig een bril en hoe groter hoe deftiger. De bril in de hui dige vorm. een montuur van twee glazen, dat. aan de kanten van beugels is voorzien, is in het begin van de 18e eeuw in Enge land ontstaan. Toen ook verover, de de vrouw de bril, die tot dan voorbehouden was aan de heren der schepping. Lange tijd werd hij als noodzakelijk kwaad be schouwd en als wij denken aan de ,.bus"-brilletjes uit het begin van deze eeuw glazen bevestigd door middel van dun metaal draad) kunnen wij ons dat best voorstellen. Pas toen men ande re materialen ging gebruiken als celluloid en celhoorn kwam er verbetering. Er werd ontdekt dat bepaalde gezichten levendi ger werden of interessanter met een bril en dit is het eigenlijke begin van de mode-bril. Thans heeft men waardering voor 'de bril zowel als hulpmiddel als ook als modeartikel. In ons land wordt dit streven krachtig ge steund door de Stichting „Oog en Bril", waarin ruim duizend voor aanstaande opticiens zijn ver enigd. De tomatentijd breekt weer aan. Tomaten zijn er nu al, maar ze zijn (voor de gewone mens) nog te duur. Handige huisvrouwen kunnen van alles en nog wat doen met deze verlokkelijke vruchten met hun glimmende oranjerode vel letjes. Ze zijn niet alleen een sie raad in menige etalage, maar het is een uitzonderlijk gezond voedingsmiddel, rijk aan vitami nes (vooral vitamine C) en voe- dingszouten. Ze zijn licht ver teerbaar en zonder pitten en schilletjes zelfs geschikt voor babies en kleuters. Tomaten zijn geschikt voor dorst lessen in de zomer, boterhambeleg, als Voor gerecht of groente bij de warme maaltijd, voor soep, jam, puree, saus en nog veel meer. BEWAKEN Niet-rijpe tomaten kunnen we bewaren in droog zand of zaag sel op een koele plaats. Ook kun nen wij de tomaten of het sap er van In flessen Inmaken, zodat men er in andere jaargetijden nog van kan profiteren. Tomatenpuree of tomatensap bewaren we in flessen; we gaan dan als volgt te werk. Tomaten wassen, in vieren snijden en in een gesloten, wijde pan vlug tot moes koken, al dan niet onder toevoeging van krui den, (peterselie, selderij, laurier blad, ui, kruidnagel l en zoui. Dc massa voorzichtig door een zeef wrijven, zodat de schilletjes en de pitten achterblijven. Voor sap de gezeefde vloeistof meteen in de schoongemaakte en 10 minuten uitgekookte flessen overdoen, voor puree het sap eerst nog in een wijde open pan indampen. Het sap of de puree in zeer goed schoongemaakte flessen overdoen. Deze met uit gekookte kurken sluiten en tot over de hals van de fles in ge smolten lak, parafine of kaars vet dompelen. STERILISEREN Tomaten, puree of sap kunnen we steriliseren. We gaan als volgt te werk. Glazen, deksels en ringen zeer goed schoon wassen. De tomaten schillen en (met wat zout) zo dicht mogelijk op elkaar in de glazen leggen. De glazen sluiten met een gummiring. welke gaaf moet zijn. een deksel en een knip en het geheel gedurende een half uur bij een temperatuur van 80° C verwarmen in een pan of inmaakketel met water. De gla zen uit het water nemen en op een koele, doch tochtvrije plaats laten afkoelen. De knippen na afkoeling ver wijderen. Op dezelfde wijze kunnen wij tomatenpuree of sap inmaken in flessen met gave kurken. De flessen niet hoger dan tot 3 cm onder de rand vullen. De kurken uitkoken en losjes op de fles binden met een kruistouw.- Na het inmaken stevig in de'fles drukken. Wanneer de inhoud koud is ge worden, rle flessen luchtdicht af sluiten door de kurken In ge smolten lak. parafine of kaars vet te dompelen tot over de rand van de fles. SCHILLEN VAN TOMATEN Velen hebben er last nice, om dit gedaan te krijgen. Wjj laten IJ KUNT NIET ALLES WETEN TIPS VOOR DE VAKANTIE 0 Moet ge voor uw vakantie- bagage een nieuwe koffer ko- pen, houdt dan rekening met lengte enz. .van japonnen, herencostuums enz. Een jurk of herencostuum, toegevou wen, vraagt veelal een lengte van 75 a SO cm. Koop dus geen te kleine koffer. 0 Begin met het inpakken van handdoeken en ondergoed. maak hiervan geen te kleine hoopjes, doch leg alles zo plat mogelijk, er gaat dan veel meer in de koffer. Op die onderlaag kunt u uw boven kleding leggen. Moet u kledingstukken ge maakt van „ouderwetse" stof fen meenemen, dus gemaakt van kreukende stof, voorkom dan kreuken door kleding in te pakken met vloeipapier. Leg, voordat u deze opvouwt, elke weer een velletje vloei papier, dan komt de kleding vrijwel kreukvrij weer te voorschijn. In plaats van vloeipapier kunt u ook oude kranten nemen, maar neem geen nieuwe, want die kunnen nog wel eens afgeven 0 Moet ii extra schoenen mee nemen, vul deze op met kou sen of sokken of ander klein goed; het bespaart u ruimte en uw schoenen blijven beter in model. 0 Gaan kleine kinderen mede op reis, hang die kinderen een plaatje met naam en (vakar tie) adres om hun hals. Bij eventueel zoek raken bent u verzekerd, dat mocht de klei ne het juiste aires niet weten, de politie uw adres steeds kan achterhalen. 0 Bepaalde levensmiddelen en snoepgoed kunt u hier te lan de vermoedelijk goedkoper kopen dan in het buitenland, neem dus een kleine hoeveel- 'heid mee. Een suikerklontje voorkomt in vele gevallen te grote vermoeienis. 0 Ook eventuele luiers voor de baby kunt u voor dit doel best van papier nemen; het. voor komt een te groot aantal kof fers, waarvan u maar last, hebt. 0 Neem bjj voorkeur vollen of flanellen onderkleding mee; deze stoffen absorberen vocht en behoeden de huid voor doorschrijnen en de wande laar voor verkoudheid. 0 Neem vooral niet. 1e dunne sokken mee, zonder stoppen en goed van maat, zodat er bij het aantrekken geen plooi en ontstaan. De z.g. „noorse" sokken zijn gemaakt van niet- ontvetfe wol en dus zeer aan 1e bevelen met het oog op wondjes en voetblaren. 0 Bij koud weer zal een wollen trui of windjack goede dien sten bewijzen, terwijl u voor keur kunt geven aan het dra gen van een pet of alpino dan wel vilten hoed. Zijt ge eraan gewend blootshoofds te lopen, pas dan op voor „te veel zon". 0 Neem op de wandeling uw (hoogst.nodige) bagage mee in een rugzak; u hebt dan de handen vrij en het draagt ge makkelijker. Brede draagrie men zijn het beste; ze knellen niet, dat zult u al zeer gauw bemerken. (Nadruk verboden.) (Advertentie.) Voor: Pedicure Voetverzorging Terncuzcii Noordstr. 68 Tel. 2476 hier een drietal methoden vol gen: a) de tomaat aan een vork prik ken en enige tellen in kokend water houden. Gaat het schil letjes er dan niet af, dan be handeling nogma»ls herhalen. b) de tomaat aan een vork prik ken en vlak boven een gas vlam houden. De tomaat draaien, zodat alle kanten enige ogenblikken aan de hitte van de vlam zijn bloot gesteld. De tomaat vervol gens schillen. c) wrijf met de achterkant van een mes over de tomaat, zo dat de schil' heel blijft en los om het vruchtvlees komt te zitten. Dan de tomaat schillen. Nadr ukverboden

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1959 | | pagina 7