QRDIGER Vraagt Uw winkelier Zevla-zegelsü ook. IN UW BADPAK Overbodige bezorgdheid 912 /ooc de \Jumw HUISMOEDERS enu van de week WECKEN heeft ze elle Pagina f lag Eurovisie mrtijtje? jnopole" VERKOPERS P. VAN HERMON bent U ook s avonds nog fit U KUNT NIET ALLES WETEN mocht u wel wat magerder zijn! 0ver kind karakter C~Pontiao ^'Ylieuwó iterdag 6 jan! 1939 Xaterdag 6 jun! 1959 DE VRIJE ZEEUW - TEL. 2573 TERNEUZEN d.) velen: Laat ons •zorgen in onze wordt het een en Uw gasten. TERNEUZEN PORGANISATXE rsus van circa 2 ;s zullen kunnen met de verkoop rde artikelen zo als aan grossier* beschikken over in de verkoop, rtikelen. School- lo. Leeftijd plan. sn wij uit hun bij i Nelle N.V., afd. 817, Rotterdam. MANUFACTUREN MOLENDIJK 10 - HOEK Secretariaat der Stichting: Administratiekantoor L. STOLK, Margrietstraat 2, Terneuzen Zie ook advertentie van volgende week in dit blad Het dagelijks huishouden is helemaal geen licht en gemakkelijk werk. Wist U b.v. dat het opmaken van een bed voor de huisvrouw een energie betekent die gelijk is aan de helft van de energie die een mijnwerker nodig heeft? En wist U dat de huis vrouw dagelijks met al dat heen en weer geloop nog een 20—25 km aflegt? Dat zij per dag twaalf tot veertien uur werk, waarvan acht tot negen uur lopend of staand? Wist U ook dat zij jaarlijks voor een gewicht van ca. 100.000 kg aan vaatwerk afwast? Dit alles en nog heel wat meer maken het huishoudelijk werk lang niet licht en er zjjn dan ook tienduizenden huisvrouwen die tegen de avond vaak reeds tegen de middag, doodmoe zijn. Werken en werken is echter twee en er zijn ook duizenden hulsvrouwen die beslist niet minder werken maar toch heel wat fitter zijn dan die andere groep huisvrouwen 's avonds. Dit komt niet omdat deze vrouwen heel wat sterker zouden zijn maar eenvoudig om dat zfj zuinig op hun lichaams kracht zijn en de juiste houdin gen bij het huishoudelijk werk aannemen. Want zuinig op de lichaamskracht betekent heel wat minder vermoeidheid met als resultaat dat die huisvrou wen ook 's avonds nog fit zijn. SPAAR UW KRACHTEN CF JUISTE HOUDING BIJ HET VEGEN SPAAR UW KRACHTFN DE JUISTE HOUDING BIJ HET WERK GOED FOUT DE JUISTE HOUDING BIJ HET DRflGET GOED FOUT TIPS Aniline-kleurstoffen verwij dert men met „absolute" al cohol 98 In sommige ge, vallen bereikt men goede re sultaten met karnemelk. Co. pieerinktvlekken verwijdert men met karnemelk. Moet zo nodig een of meer keren her haald worden. Copieerpot- loodvlekken worden gebet met een watje met verwarmde terpentijn. Eau de Colognevlekken wor den verwijderd met wasbek zine. Een leren voorwerp, vvaarin een dergelijke vlek zit, wordt na deze behandeling opnieuw in de was gezet. Jodiumvlekken verdwijnen in de regel vanzelf. Men kan dit bevorderen door de vlek bo ven de stoom te houden. In dien de stof hier niet tegen kan, dan behandelen met na triumsulfiet. Stempelinktvlekken moeten eerst bestreken worden met glycerine, na een uur worden de vlekken nagewassen met pekelwater. Teervlekken in niet wasechte katoenen en wollen stoffen verwijdert men met witte ter pentijn, die vooraf verwarmd is „au bain marie". „Au bain marie'1 verwarmen wil zeg gen: licht ontvlambare ont- vlekkingsmiddelen, zoals te- tra, benzine of terpentijn doet men in een bakje, plaatst dit bakje in een grotere bak, waarin water heet gemaakt wordt. Deze ontvlekkingsmid- delen mogen dus nimmer di rect op het vuur geplaatst Worden, Melkvlekken wrijft men in met benzine of tetra. Vooral een doek of vloeipapier onder de stof leggen. Glimmende plekken in zwarte wollen stoffen verdwijnen door deze te wrijven met een lapje gedrenkt in een meng sel van zwarte koffie en een weinig ammoniak. De stof moet daarna aan de verkeerde kant worden opgestreken. Teer- en pekhanden kan men het beste schoonmaken met petroleum. (Nadruk verboden). In onze serie tekeningetjes ge ven wij een paar belangrijke pun ten die u kunnen helpen uw krachten te sparen. Als b.v. bij het vegen uw rug doorbuigt dan vermoeit dit de rugspieren, veeg met gestrekte rug, het werk gaat dan zo goed maar u wordt minder moe en spaart uw krachten. Bij de veelvuldige werkjes aan de tafel is de hoogte van de tafel bijzonder belangrijk, in verschil lende gevallen kan een kleine verhoging van de tafel het werk heel wat lichter maken met als gevolg dat u uw energie spaart. Trouwens de gulden stelregel voor alle werkjes is dat de juiste werkhoogte een goede houding geeft, hetgeen het werk weer minder vermoeiend maakt. Wilt u bij het dragen van een tas of pakje het minst vermoeid geraken, houd dan uw lichaam in evenwicht en draag op de wijze zoals onze tekening het aangeeft. De huisvrouw met kleine kin deren tilt heel wat keren per dag de baby op, deze routinehande ling vraagt nog heel wat energie en u kunt ook hier weer uw krachten sparen door het te doen zoals onze tekening aangeeft. Hierbij gebruikt u dus uw been spieren in plaats van uw rug spieren. De zware wasketel optillen met gestrekte benen is beslist af te raden. Gebruik èn de spieren van de benen èn de spieren van de schouders. Zo zijn er dus heel wat manieren om uw werk zo danig te doen dat het uw krach ten spaart. Tot slot willen wij u nog een belangrijke tip geven voor als u van het werk gaat rusten. Het is n.l. heel wat beter om na elk uur werk circa 10 minuten te rusten dan uren achtereen zon der ophouden door te werken en dan pas te gaan rusten. Die tien minuten rust na elk uur zullen uw lichaam heel wat meer goed doen dan een uur rust na een halve dag werk aan één stuk. Ga rusten vóórdat ge vermoeid zijt. SPAAR UW KRACHTEN DE JUISTE H0U0ING BIJ HET TILLEN GOED FOUT DE JUISTE HOUDING BU HET TILLEN DAMES EN HEREN, RICHTLIJNEN VOOR GEVULDE FIGUREN tWie aan de een of andere kwaal lijdt en bovendien te dik is, dient een vermageringskuur te beschouwen als een strikt medische aangelegenheid. Dit geldt bijvoor beeld voor mensen met te hoge bloeddruk, voor gal- patiënten en lijders aan suikerziekte. Voor zulke mensen dient de dokter een dieet op te stellen, dat bij hun om standigheden past. Personen, die, behalve hun korpulentie, niets mankeren, kunnen er alvast nooit kwaad mee als zij eens beginnen het ge bruik van alle snoeperij en alle alcohol radikaal te staken. Voelen zij zich niet kompetent om zelf een goed calorieënarm dieet samen te stellen, dan is het ook voor hen vanzelfsprekend dat zij de dokter om raad vra gen. Want om het geschikte dieet gaat het ook hier. Allerlei ver mageringsmiddelen die vrij in de handel zijn, zijn doorgaans waar deloos, indien zij al niet wat nog erger is schadelijk zijn. Voor hen die het echter in ver band met hun gezondheidstoe stand, hun leeftijd enhun geestelijke gesteldheid wel aan durven op eigen gelegenheid een kuur te ondernemen volgen hier de voornaamste beginselen. Duizend calorieën le. Vet In alle vormen dient tot een minimum te worden be perkt. 2e. Het totale aantal calorieën daags moet ongeveer duizend bedragen; het wordt verkre gen uit eiwitten en kool hydraten. 3e. Koolhydraten worden niet genomen in de vorm van sui ker ol van meelkost. maar voornamelijk uit rauwe en gekookte groenten en voor een deel uit vers fruit. De hoeveelheid groenten is on beperkt. Van de vruchten ko men de meer zoete soorten niet in aanmerking; dus geen bananen, peren en pruimen. 4e. Eiwitten worden verkregen uit driekwart liter karne melk, hangop of ondermelk- yoghurt per dag, plus een ei, plus desgewenst wat mager vlees of niet-vette vis. 5e. Er moet veel variatie in de groenten worden gebracht. Af en toe lever eten is zeer gewenst evenals het gebruik van vitaminepreparaten (A, B en D vooral). Lichaamsbeweging Veel lichaamsbeweging nemen is natuurlijk ook een goed mid del om wat minder dik te wor den, maar iemand die dat niet gewend is, moet daar toch ter dege mee oppassen. Een wandeling van een kwar tier, later tweemaal een kwar tier per dag behoeft echter voor niemand een bezwaar te zijn. En dan geen winkels kijken, maar flink de pas er in! dr. H. W. SCALONGNE. (Nadruk verboden). Treesje heeft een vriendje en ze is ermee in alle hemelen van geluk. Het is het zoontje van d? mensen, die pas naast de ouders van Treesje zijn komen wonen. Treesje is tien jaar en enig kind. Kees, het vriendje, is elf en heeft het ook altijd zonder broertjes of zusjes moeten stellen. Geen wonder dus, dat deze twee kinderen elkaar onmiddellijk hebben gevonden en de koning te rijk met elkaar zijn. Ze vergoeden elkaar iets, wat ze altijd gemist hebben. In minder dan geen tijd zijn ze onafscheidelijke kameraadjes geworden. Ze hebben hun eten nog niet door de keel, of je hoort in beide huizen; „Ik ga naar Keesje" en „Ik ga naar Treesje". OPVOEDING Ze gaan samen naar en van school. De vrije middagen trekken ze er samen op uit. Hun lekkers bewaren ze. om het met elkaar te delen. Kortom, het een vriendschap, waar geen speld tussen te kragen is. En nu zit Treesjes moeder in zak en as. Ze maakt zich de meest bezorgde voorstellingen. Ze vraagt zich wel hon derdmaal af, of dit nu wel mag; of het geen kwaad kan; of het niet gevaarlijk is. En vooral ook „wat de mensen ervan zullen zeggen". Toen ze bij me kwam met haar klach- len en bezwaren, had ik eerst neiging, haar hartelijk uit te lachen. Maar ten slotte zag ik in, dat het haar te hoog zat om het zomaar met een lachje weg te kunnen vagen. „Treesjes mond staat niet stil over die jongen", zei ze bedrukt. „De hele dag hoor ik niet anders dan Kees voor en Kees na. Ik kan dat toch zo niet door laten gaan. Wie weet wat ervan komt. Het zijn toch een jongen en een meisje. Waarom zoekt ze geen vriendinnetje? Dit is toch niet gezond. Zeg eens eerlijk, geloof je, dat Treesje een zondige aan leg heeft?" Toen ben ik toch gaan lachen. Ik kon er echt niets aan doen. Een zondige aan leg, omdat een meiske van tien, dat altijd enigszins geïsoleerd geleefd heeft en vrij wel uitsluitend op haar niet zo heel jonge ouders aangewezen was. zich in de wolken toont, nu ze eindelijk vlak naast de deur een kind van gelijke leef tijd gevonden heeft en dit kind toevallig een jongen is. Zondig! Is het niet om de rillingen van te krijgen, ofer hartelijk om te lachen? Maar ik voelde, dat het toch ook nodig was, hierover eens rustig met Treesje's moeder te praten. Nodig voor Treesje vooral, omdat het kinderlijk, onbezorgde geluk, dat ze eindelijk in haar leventje gevonden had, beslist bedreigd werd, als haar moeder op dit idee-fixe ging doorborduren. Allereerst heb ik Treesjes moeder dui delijk gemaakt, dat je in de omgang tus sen twee kinderen van tien en elf heus nog wel van kinderen mocht spreken, hoe vroeg rijp de jeugd van tegenwoor dig ook mag zijn. Ik heb haar gewaar schuwd, de onbevangen spontaniteit en de frisse onschuld van haar meiske niet te beschadigen door de bezorgdheid over dingen, waarmee voorlopig heus nog geen rekening gehouden hoeft te worden. Ik heb haar gevraagd, in vredes naam niets in deze kinderen te bederven door slapende honden wakker te maken, of een zuivere omgang te verbieden zon der dat de kinderen in het minst zouden begrijpen wat voor verkeerds er aan hun vriendschap was. Ik kan alleen maar hopen, dat Treesjes moeder weer met haar benen op de grond terecht gekomen is. (Nadruk verboden). MARCELLE. r ~_i~ ri.rmfjirirrr~r~ _r°r Nu, met deze prachtige zomerse dagen, blijkt het dag op dag van hoeveel waarde het is, bij een PONTIAC-HORLOGE een beschermde verzekeringspolis te hebben. Vele jongemensen gaan met hun horloge aan onbedacht te water, bij de vakantie aan het strand komt er zand in. Ze kunnen het ook verliezen en dan komen ze bij vader of moeder met hun moeilijkheden. Velen hebben het ondervonden, dat v. d. REE al deze klach ten met de PONTIAC-POL1S oplost. 2 JAAR beschermt de PONTIAC-POLIS Uw tijdmeter. Bij het aanschaffen van een horloge nodigen wij U uit met ons over deze bijzondere voorwaarden te komen praten en U zult dan overtuigd zijn dat U het beste EEN PONTIAC-HORLOGE KUNT KOPEN BIJ Mr. Horlogemaker - Juwelier de zaak die service geeft. NIEUWSTRAAT 14 (t/o hotel "Des Pay®-Bas) TEL. 2284 Op verzoek tonen wij de collectie bij U aan huis Nu de nieuwe haring weer overal te krijgen is wordt het toch tijd deze heerlijke en ge zonde vis een feestelijke plaats te geven op het weekmenu, dus als voorgerecht bij het zondags- maal! Ons land is beroemd om z'n Hollandse nieuwe. Het ha ringkaken werd zoals men in iedere geschiedenisboekje kan lezen in 1380 uitgevonden door Willem Beukelszoon. Onze ha ringvissers schijnen deze kunst wel bijzonder goed machtig te zijn. Het kaken geschiedt aan boord. De gezouten haring wordt vlak onder de kop ingesneden en de ingewanden verwijderd behalve een stukje maagaan hangsel waarin zich verterings sappen bevinden, die het vis vlees in korte tijd min of meer „gaar" maken zodat de haring zonder dat ze verdere bewer kingen, als koken, stoven of bakken, moet ondergaan, zo ge consumeerd kan worden. ZONDAG: Nieuwe haring op toast; blinde vinken, peul tjes, nieuwe aardappelen; yoghurt met aardbeien. MAANDAG: Stoofschotel spits kool, tomaat en kaas; wen telteefjes. DINSDAG: Roerei; komkom mersla, aardappelen; peter seliesaus; caramelvla. WOENSDAG: Andijviekropjes gevuld met gehaktaardap pelen, croquetten; rabar ber. DONDERDAG: Champignonra gout, rijst, kropsla, gebak ken banaan. VRIJDAG: Visfilets met kaas saus, spinazie en aardappe len; karnemelkpudding of gebakken lever met stukjes tomaat en gefruite uitjes met risotto erbij. ZATERDAG: Boerenomelet; fruit. Recept; Stoofschotel spitskool, tomaat en kaas. 2 kg aardappelen, 1 kg spits kool, 'i kg tomaten, 'A eet lepel maizena, 80 gr roombo ter, 250 gr belegen kaas, zout, peper. De aardappelen in stukjes snijden en met een bodempje water gaar koken. De spitskool in snippers snij den en met de boter in de koekepan 10 min. licht frui ten. De gewassen en gesne den tomaten hieraan toevoe gen en 5 min. mee laten sud deren. De kool en tomaten aan de aardappelen toevoe gen, da in blokjes gesneden kaas erbij doen, het vocht binden met de aangemengde maizena en de stoofschotel op smaak afmaken met zout en peper. Onmiddellijk opdie nen, daar de kaas anders uit gaat smelten. RECEPT: Karnemelkpudding. l karnemelk, sap van 2 citroenen, geraspte schil van 4 citroenen, 200 gr. suiker, 30 gr gelatine (waarvan 5 gr rode gelatine), dl water. De geweekte gelatine en de sui ker in het hete water oplos sen en door de karnmelk, waaraan het citroensap en de citroenrasp zijn toegevoegd, roeren. De massa, zodra ze drillig gaat worden, in een met water omgespoelde vorm overbrengen. De pudding ke ren, desgewenst garneren met wat slagroom en een gecon- jijt vruchtje en er een vanil lesaus bijgeven. Vele moeders gaan dit jaar weer wecken. Ze vra gen zich dan af, hoe het mo gelijk is, dat vorig maal de bloemkool rood werd, of de pruimenglazen openspron gen. Hier volgt een verkla ring, waarmede dit jaar bij de weck rekening kan wor den gehouden. HANDIGE HANDEN Het rood worden van bloem kool vindt waarschijnlijk zijn oorzaak in een te grote hoe veelheid lucht boven de groen te. Om dit te voorkomen moet u ervoor zorgen, dat u er wa ter opgiet tot ongeveer Vi cm onder de rand. Een andere manier waardoor men rose kleur kan voor komen, is de bloemkool vóór het steriliseren te blancheren, d.w.z. dat blancheren wordt toegepast op spijzen, welke terwille van een sterke, scher pe smaak of om andere re- denen vlug afgekookt moeten worden. U zet dan het gerecht op met een ruime hoeveelheid koud water, brengt dit aan de kook, giet het af en over spoelt hetgeen afgekookt werd met schoon, koud water. Daarna gaat u tot de berei ding over. ZOUT OF CITROENZUUR De volgende werkwijze kan ook worden aangeraden: a. de schoongemaakte en ge wassen bloemkool 3 minuten in kokend water dompelen; b. ze daarna eruit halen en helemaal laten afkoelen en c. de bloemkool in een fles doen en water opgieten tot cm onder de rand. Eventueel kunt u 10 g zout of 1 gram citroenzuur per liter in het water oplossen. Ook dit is dus nog een manier om verkleuren van bloemkool te gen te gaan. Hierna kan men de bloemkool op de gebruike lijke manier steriliseren. Aan geraden wordt de flessen koel en donker weg te zetten. HET SLUITEN VAN WECKFLESSEN Sommige vrouwen willen hun flessen sluiten met brand spiritus of met speciaal voor dit doel in de handel gebrach te druppels. Zij dienen te we ten dat dit alleen het voordeel heeft, dat de flessen wel af gesloten worden, maar het grote nadeel is, dat de inhoud van de fles niet steriel wordt gemaakt. Het gevolg is, dat er dan bederf kan optreden, waar door de flessen opengaan en de inhoud schadelijk voor de gezondheid zal zijn. Een sterilisatietijd van 5 èi 6 uur bij 100° C. is nodig om een houdbaar produkt te krij gen. Dit nu geeft in de huis houding moeilijkheden en heeft tevens tot gevolg dat de groente zeer zacht wordt. Een andere verbetering van het steriliseren kunt u berei ken, wanneer u beschikt over een hogedruk-pan of auto claaf, waarin een sterilisatie- tijd van 20 a 30 minuten bij 120° C. goede resultaten geeft. U krijgt op deze wijze ook een steriel produkt, iets wat zeker niet bereikt kan wor den, wanneer de flessen al leen maai; gesloten worden met behulp van brandspiritus of dergelijke. (Nadruk verboden)'.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1959 | | pagina 7