QRDIGER
Vraagt Uw winkelier Zevla-zegelsü ook.
IN UW BADPAK
Overbodige bezorgdheid
912
/ooc de \Jumw
HUISMOEDERS
enu van de week
WECKEN
heeft ze
elle
Pagina f
lag Eurovisie
mrtijtje?
jnopole"
VERKOPERS
P. VAN HERMON
bent U ook s avonds nog fit
U KUNT NIET
ALLES WETEN
mocht u wel wat magerder zijn!
0ver kind karakter
C~Pontiao ^'Ylieuwó
iterdag 6 jan! 1939
Xaterdag 6 jun! 1959
DE VRIJE ZEEUW
- TEL. 2573
TERNEUZEN
d.)
velen: Laat ons
•zorgen in onze
wordt het een
en Uw gasten.
TERNEUZEN
PORGANISATXE
rsus van circa 2
;s zullen kunnen
met de verkoop
rde artikelen zo
als aan grossier*
beschikken over
in de verkoop,
rtikelen. School-
lo. Leeftijd plan.
sn wij uit hun
bij
i Nelle N.V., afd.
817, Rotterdam.
MANUFACTUREN
MOLENDIJK 10 - HOEK
Secretariaat der Stichting: Administratiekantoor L. STOLK, Margrietstraat 2, Terneuzen
Zie ook advertentie van volgende week in dit blad
Het dagelijks huishouden is helemaal geen licht en gemakkelijk werk. Wist U b.v.
dat het opmaken van een bed voor de huisvrouw een energie betekent die gelijk is
aan de helft van de energie die een mijnwerker nodig heeft? En wist U dat de huis
vrouw dagelijks met al dat heen en weer geloop nog een 20—25 km aflegt? Dat zij
per dag twaalf tot veertien uur werk, waarvan acht tot negen uur lopend of staand?
Wist U ook dat zij jaarlijks voor een gewicht van ca. 100.000 kg aan vaatwerk afwast?
Dit alles en nog heel wat meer
maken het huishoudelijk werk
lang niet licht en er zjjn dan ook
tienduizenden huisvrouwen die
tegen de avond vaak reeds tegen
de middag, doodmoe zijn. Werken
en werken is echter twee en er
zijn ook duizenden hulsvrouwen
die beslist niet minder werken
maar toch heel wat fitter zijn dan
die andere groep huisvrouwen
's avonds. Dit komt niet omdat
deze vrouwen heel wat sterker
zouden zijn maar eenvoudig om
dat zfj zuinig op hun lichaams
kracht zijn en de juiste houdin
gen bij het huishoudelijk werk
aannemen. Want zuinig op de
lichaamskracht betekent heel
wat minder vermoeidheid met
als resultaat dat die huisvrou
wen ook 's avonds nog fit zijn.
SPAAR UW KRACHTEN
CF JUISTE HOUDING BIJ HET VEGEN
SPAAR UW KRACHTFN
DE JUISTE HOUDING BIJ HET WERK
GOED
FOUT
DE JUISTE HOUDING BIJ HET DRflGET
GOED
FOUT
TIPS
Aniline-kleurstoffen verwij
dert men met „absolute" al
cohol 98 In sommige ge,
vallen bereikt men goede re
sultaten met karnemelk. Co.
pieerinktvlekken verwijdert
men met karnemelk. Moet zo
nodig een of meer keren her
haald worden. Copieerpot-
loodvlekken worden gebet met
een watje met verwarmde
terpentijn.
Eau de Colognevlekken wor
den verwijderd met wasbek
zine. Een leren voorwerp,
vvaarin een dergelijke vlek
zit, wordt na deze behandeling
opnieuw in de was gezet.
Jodiumvlekken verdwijnen in
de regel vanzelf. Men kan dit
bevorderen door de vlek bo
ven de stoom te houden. In
dien de stof hier niet tegen
kan, dan behandelen met na
triumsulfiet.
Stempelinktvlekken moeten
eerst bestreken worden met
glycerine, na een uur worden
de vlekken nagewassen met
pekelwater.
Teervlekken in niet wasechte
katoenen en wollen stoffen
verwijdert men met witte ter
pentijn, die vooraf verwarmd
is „au bain marie". „Au bain
marie'1 verwarmen wil zeg
gen: licht ontvlambare ont-
vlekkingsmiddelen, zoals te-
tra, benzine of terpentijn
doet men in een bakje, plaatst
dit bakje in een grotere bak,
waarin water heet gemaakt
wordt. Deze ontvlekkingsmid-
delen mogen dus nimmer di
rect op het vuur geplaatst
Worden,
Melkvlekken wrijft men in
met benzine of tetra. Vooral
een doek of vloeipapier onder
de stof leggen.
Glimmende plekken in zwarte
wollen stoffen verdwijnen
door deze te wrijven met een
lapje gedrenkt in een meng
sel van zwarte koffie en een
weinig ammoniak. De stof
moet daarna aan de verkeerde
kant worden opgestreken.
Teer- en pekhanden kan men
het beste schoonmaken met
petroleum.
(Nadruk verboden).
In onze serie tekeningetjes ge
ven wij een paar belangrijke pun
ten die u kunnen helpen uw
krachten te sparen.
Als b.v. bij het vegen uw rug
doorbuigt dan vermoeit dit de
rugspieren, veeg met gestrekte
rug, het werk gaat dan zo goed
maar u wordt minder moe en
spaart uw krachten.
Bij de veelvuldige werkjes aan
de tafel is de hoogte van de tafel
bijzonder belangrijk, in verschil
lende gevallen kan een kleine
verhoging van de tafel het werk
heel wat lichter maken met als
gevolg dat u uw energie spaart.
Trouwens de gulden stelregel
voor alle werkjes is dat de juiste
werkhoogte een goede houding
geeft, hetgeen het werk weer
minder vermoeiend maakt.
Wilt u bij het dragen van een
tas of pakje het minst vermoeid
geraken, houd dan uw lichaam in
evenwicht en draag op de wijze
zoals onze tekening het aangeeft.
De huisvrouw met kleine kin
deren tilt heel wat keren per dag
de baby op, deze routinehande
ling vraagt nog heel wat energie
en u kunt ook hier weer uw
krachten sparen door het te doen
zoals onze tekening aangeeft.
Hierbij gebruikt u dus uw been
spieren in plaats van uw rug
spieren.
De zware wasketel optillen met
gestrekte benen is beslist af te
raden. Gebruik èn de spieren van
de benen èn de spieren van de
schouders. Zo zijn er dus heel
wat manieren om uw werk zo
danig te doen dat het uw krach
ten spaart.
Tot slot willen wij u nog een
belangrijke tip geven voor als u
van het werk gaat rusten. Het is
n.l. heel wat beter om na elk
uur werk circa 10 minuten te
rusten dan uren achtereen zon
der ophouden door te werken en
dan pas te gaan rusten. Die tien
minuten rust na elk uur zullen
uw lichaam heel wat meer goed
doen dan een uur rust na een
halve dag werk aan één stuk.
Ga rusten vóórdat ge vermoeid
zijt.
SPAAR UW KRACHTEN
DE JUISTE H0U0ING BIJ HET TILLEN
GOED
FOUT
DE JUISTE HOUDING BU HET TILLEN
DAMES EN HEREN,
RICHTLIJNEN VOOR GEVULDE FIGUREN
tWie aan de een of andere kwaal lijdt en bovendien te
dik is, dient een vermageringskuur te beschouwen als
een strikt medische aangelegenheid. Dit geldt bijvoor
beeld voor mensen met te hoge bloeddruk, voor gal-
patiënten en lijders aan suikerziekte. Voor zulke mensen
dient de dokter een dieet op te stellen, dat bij hun om
standigheden past.
Personen, die, behalve hun
korpulentie, niets mankeren,
kunnen er alvast nooit kwaad
mee als zij eens beginnen het ge
bruik van alle snoeperij en alle
alcohol radikaal te staken.
Voelen zij zich niet kompetent
om zelf een goed calorieënarm
dieet samen te stellen, dan is het
ook voor hen vanzelfsprekend
dat zij de dokter om raad vra
gen. Want om het geschikte dieet
gaat het ook hier. Allerlei ver
mageringsmiddelen die vrij in de
handel zijn, zijn doorgaans waar
deloos, indien zij al niet wat
nog erger is schadelijk zijn.
Voor hen die het echter in ver
band met hun gezondheidstoe
stand, hun leeftijd enhun
geestelijke gesteldheid wel aan
durven op eigen gelegenheid een
kuur te ondernemen volgen hier
de voornaamste beginselen.
Duizend calorieën
le. Vet In alle vormen dient tot
een minimum te worden be
perkt.
2e. Het totale aantal calorieën
daags moet ongeveer duizend
bedragen; het wordt verkre
gen uit eiwitten en kool
hydraten.
3e. Koolhydraten worden niet
genomen in de vorm van sui
ker ol van meelkost. maar
voornamelijk uit rauwe en
gekookte groenten en voor
een deel uit vers fruit. De
hoeveelheid groenten is on
beperkt. Van de vruchten ko
men de meer zoete soorten
niet in aanmerking; dus geen
bananen, peren en pruimen.
4e. Eiwitten worden verkregen
uit driekwart liter karne
melk, hangop of ondermelk-
yoghurt per dag, plus een ei,
plus desgewenst wat mager
vlees of niet-vette vis.
5e. Er moet veel variatie in de
groenten worden gebracht.
Af en toe lever eten is zeer
gewenst evenals het gebruik
van vitaminepreparaten (A,
B en D vooral).
Lichaamsbeweging
Veel lichaamsbeweging nemen
is natuurlijk ook een goed mid
del om wat minder dik te wor
den, maar iemand die dat niet
gewend is, moet daar toch ter
dege mee oppassen.
Een wandeling van een kwar
tier, later tweemaal een kwar
tier per dag behoeft echter voor
niemand een bezwaar te zijn. En
dan geen winkels kijken, maar
flink de pas er in!
dr. H. W. SCALONGNE.
(Nadruk verboden).
Treesje heeft een vriendje en ze is
ermee in alle hemelen van geluk. Het is
het zoontje van d? mensen, die pas
naast de ouders van Treesje zijn komen
wonen. Treesje is tien jaar en enig kind.
Kees, het vriendje, is elf en heeft het
ook altijd zonder broertjes of zusjes
moeten stellen. Geen wonder dus, dat
deze twee kinderen elkaar onmiddellijk
hebben gevonden en de koning te rijk
met elkaar zijn. Ze vergoeden elkaar iets,
wat ze altijd gemist hebben. In minder
dan geen tijd zijn ze onafscheidelijke
kameraadjes geworden. Ze hebben hun
eten nog niet door de keel, of je hoort
in beide huizen; „Ik ga naar Keesje" en
„Ik ga naar Treesje".
OPVOEDING
Ze gaan samen naar en van school.
De vrije middagen trekken ze er samen
op uit. Hun lekkers bewaren ze. om het
met elkaar te delen. Kortom, het een
vriendschap, waar geen speld tussen te
kragen is.
En nu zit Treesjes moeder in zak en
as. Ze maakt zich de meest bezorgde
voorstellingen. Ze vraagt zich wel hon
derdmaal af, of dit nu wel mag; of het
geen kwaad kan; of het niet gevaarlijk
is. En vooral ook „wat de mensen ervan
zullen zeggen".
Toen ze bij me kwam met haar klach-
len en bezwaren, had ik eerst neiging,
haar hartelijk uit te lachen. Maar ten
slotte zag ik in, dat het haar te hoog zat
om het zomaar met een lachje weg te
kunnen vagen.
„Treesjes mond staat niet stil over
die jongen", zei ze bedrukt. „De hele dag
hoor ik niet anders dan Kees voor en
Kees na. Ik kan dat toch zo niet door
laten gaan. Wie weet wat ervan komt.
Het zijn toch een jongen en een meisje.
Waarom zoekt ze geen vriendinnetje?
Dit is toch niet gezond. Zeg eens eerlijk,
geloof je, dat Treesje een zondige aan
leg heeft?"
Toen ben ik toch gaan lachen. Ik kon
er echt niets aan doen. Een zondige aan
leg, omdat een meiske van tien, dat altijd
enigszins geïsoleerd geleefd heeft en vrij
wel uitsluitend op haar niet zo heel
jonge ouders aangewezen was. zich in
de wolken toont, nu ze eindelijk vlak
naast de deur een kind van gelijke leef
tijd gevonden heeft en dit kind toevallig
een jongen is.
Zondig! Is het niet om de rillingen van
te krijgen, ofer hartelijk om te
lachen? Maar ik voelde, dat het toch ook
nodig was, hierover eens rustig met
Treesje's moeder te praten. Nodig voor
Treesje vooral, omdat het kinderlijk,
onbezorgde geluk, dat ze eindelijk in haar
leventje gevonden had, beslist bedreigd
werd, als haar moeder op dit idee-fixe
ging doorborduren.
Allereerst heb ik Treesjes moeder dui
delijk gemaakt, dat je in de omgang tus
sen twee kinderen van tien en elf heus
nog wel van kinderen mocht spreken,
hoe vroeg rijp de jeugd van tegenwoor
dig ook mag zijn. Ik heb haar gewaar
schuwd, de onbevangen spontaniteit en
de frisse onschuld van haar meiske niet
te beschadigen door de bezorgdheid over
dingen, waarmee voorlopig heus nog
geen rekening gehouden hoeft te worden.
Ik heb haar gevraagd, in vredes
naam niets in deze kinderen te bederven
door slapende honden wakker te maken,
of een zuivere omgang te verbieden zon
der dat de kinderen in het minst zouden
begrijpen wat voor verkeerds er aan
hun vriendschap was. Ik kan alleen maar
hopen, dat Treesjes moeder weer met
haar benen op de grond terecht gekomen
is.
(Nadruk verboden).
MARCELLE.
r ~_i~ ri.rmfjirirrr~r~ _r°r
Nu, met deze prachtige zomerse dagen, blijkt het dag op dag
van hoeveel waarde het is, bij een PONTIAC-HORLOGE een
beschermde verzekeringspolis te hebben.
Vele jongemensen gaan met hun horloge aan onbedacht te
water, bij de vakantie aan het strand komt er zand in. Ze kunnen
het ook verliezen en dan komen ze bij vader of moeder met hun
moeilijkheden.
Velen hebben het ondervonden, dat v. d. REE al deze klach
ten met de PONTIAC-POL1S oplost.
2 JAAR beschermt de PONTIAC-POLIS Uw tijdmeter.
Bij het aanschaffen van een horloge nodigen wij U uit met
ons over deze bijzondere voorwaarden te komen praten en U
zult dan overtuigd zijn dat U het beste
EEN PONTIAC-HORLOGE KUNT KOPEN BIJ
Mr. Horlogemaker - Juwelier
de zaak die service geeft.
NIEUWSTRAAT 14 (t/o hotel "Des Pay®-Bas) TEL. 2284
Op verzoek tonen wij de collectie bij U aan huis
Nu de nieuwe haring weer
overal te krijgen is wordt het
toch tijd deze heerlijke en ge
zonde vis een feestelijke plaats
te geven op het weekmenu, dus
als voorgerecht bij het zondags-
maal! Ons land is beroemd om
z'n Hollandse nieuwe. Het ha
ringkaken werd zoals men in
iedere geschiedenisboekje kan
lezen in 1380 uitgevonden door
Willem Beukelszoon. Onze ha
ringvissers schijnen deze kunst
wel bijzonder goed machtig te
zijn. Het kaken geschiedt aan
boord. De gezouten haring wordt
vlak onder de kop ingesneden
en de ingewanden verwijderd
behalve een stukje maagaan
hangsel waarin zich verterings
sappen bevinden, die het vis
vlees in korte tijd min of meer
„gaar" maken zodat de haring
zonder dat ze verdere bewer
kingen, als koken, stoven of
bakken, moet ondergaan, zo ge
consumeerd kan worden.
ZONDAG: Nieuwe haring op
toast; blinde vinken, peul
tjes, nieuwe aardappelen;
yoghurt met aardbeien.
MAANDAG: Stoofschotel spits
kool, tomaat en kaas; wen
telteefjes.
DINSDAG: Roerei; komkom
mersla, aardappelen; peter
seliesaus; caramelvla.
WOENSDAG: Andijviekropjes
gevuld met gehaktaardap
pelen, croquetten; rabar
ber.
DONDERDAG: Champignonra
gout, rijst, kropsla, gebak
ken banaan.
VRIJDAG: Visfilets met kaas
saus, spinazie en aardappe
len; karnemelkpudding of
gebakken lever met stukjes
tomaat en gefruite uitjes
met risotto erbij.
ZATERDAG: Boerenomelet;
fruit.
Recept; Stoofschotel spitskool,
tomaat en kaas.
2 kg aardappelen, 1 kg spits
kool, 'i kg tomaten, 'A eet
lepel maizena, 80 gr roombo
ter, 250 gr belegen kaas, zout,
peper.
De aardappelen in stukjes
snijden en met een bodempje
water gaar koken.
De spitskool in snippers snij
den en met de boter in de
koekepan 10 min. licht frui
ten. De gewassen en gesne
den tomaten hieraan toevoe
gen en 5 min. mee laten sud
deren. De kool en tomaten
aan de aardappelen toevoe
gen, da in blokjes gesneden
kaas erbij doen, het vocht
binden met de aangemengde
maizena en de stoofschotel op
smaak afmaken met zout en
peper. Onmiddellijk opdie
nen, daar de kaas anders uit
gaat smelten.
RECEPT: Karnemelkpudding.
l karnemelk, sap van 2
citroenen, geraspte schil van
4 citroenen, 200 gr. suiker, 30
gr gelatine (waarvan 5 gr
rode gelatine), dl water.
De geweekte gelatine en de sui
ker in het hete water oplos
sen en door de karnmelk,
waaraan het citroensap en de
citroenrasp zijn toegevoegd,
roeren. De massa, zodra ze
drillig gaat worden, in een
met water omgespoelde vorm
overbrengen. De pudding ke
ren, desgewenst garneren met
wat slagroom en een gecon-
jijt vruchtje en er een vanil
lesaus bijgeven.
Vele moeders gaan dit
jaar weer wecken. Ze vra
gen zich dan af, hoe het mo
gelijk is, dat vorig maal de
bloemkool rood werd, of de
pruimenglazen openspron
gen. Hier volgt een verkla
ring, waarmede dit jaar bij
de weck rekening kan wor
den gehouden.
HANDIGE
HANDEN
Het rood worden van bloem
kool vindt waarschijnlijk zijn
oorzaak in een te grote hoe
veelheid lucht boven de groen
te. Om dit te voorkomen moet
u ervoor zorgen, dat u er wa
ter opgiet tot ongeveer Vi cm
onder de rand.
Een andere manier waardoor
men rose kleur kan voor
komen, is de bloemkool vóór
het steriliseren te blancheren,
d.w.z. dat blancheren wordt
toegepast op spijzen, welke
terwille van een sterke, scher
pe smaak of om andere re-
denen vlug afgekookt moeten
worden. U zet dan het gerecht
op met een ruime hoeveelheid
koud water, brengt dit aan
de kook, giet het af en over
spoelt hetgeen afgekookt werd
met schoon, koud water.
Daarna gaat u tot de berei
ding over.
ZOUT OF CITROENZUUR
De volgende werkwijze kan
ook worden aangeraden:
a. de schoongemaakte en ge
wassen bloemkool 3 minuten
in kokend water dompelen;
b. ze daarna eruit halen en
helemaal laten afkoelen en
c. de bloemkool in een fles
doen en water opgieten tot
cm onder de rand.
Eventueel kunt u 10 g zout of
1 gram citroenzuur per liter
in het water oplossen. Ook
dit is dus nog een manier om
verkleuren van bloemkool te
gen te gaan. Hierna kan men
de bloemkool op de gebruike
lijke manier steriliseren. Aan
geraden wordt de flessen koel
en donker weg te zetten.
HET SLUITEN VAN
WECKFLESSEN
Sommige vrouwen willen
hun flessen sluiten met brand
spiritus of met speciaal voor
dit doel in de handel gebrach
te druppels. Zij dienen te we
ten dat dit alleen het voordeel
heeft, dat de flessen wel af
gesloten worden, maar het
grote nadeel is, dat de inhoud
van de fles niet steriel wordt
gemaakt.
Het gevolg is, dat er dan
bederf kan optreden, waar
door de flessen opengaan en
de inhoud schadelijk voor de
gezondheid zal zijn.
Een sterilisatietijd van 5 èi
6 uur bij 100° C. is nodig om
een houdbaar produkt te krij
gen. Dit nu geeft in de huis
houding moeilijkheden en
heeft tevens tot gevolg dat de
groente zeer zacht wordt.
Een andere verbetering van
het steriliseren kunt u berei
ken, wanneer u beschikt over
een hogedruk-pan of auto
claaf, waarin een sterilisatie-
tijd van 20 a 30 minuten bij
120° C. goede resultaten geeft.
U krijgt op deze wijze ook
een steriel produkt, iets wat
zeker niet bereikt kan wor
den, wanneer de flessen al
leen maai; gesloten worden
met behulp van brandspiritus
of dergelijke.
(Nadruk verboden)'.