foot <U \Jtmw WAT IS DE JUISTE VOEDING? Leuke losse rokken K2r zonder kringen HET BELANG VAN HET ONTBIJT Damespullover met opgemaasde MIT (IK MDEI l\ MKTHUI!'.' MENU VAN DE WEEK inwrijven laten drogen afborstelen Zaterdag 11 april 1959 DE VRIJE ZEEUW Pagina 7 GROEI, ENERGIE EN WEERSTAND Een huismoeder moet tegenwoordig wel handig zijn om met het weekgeld uit te komen en toch te zorgen dat elk lid van haar gezin een gezond lichaam behoudt. Het leven is tegenwoordig druk, veel drukker dan voor heen; ook van de jeugd wordt veel meer gevraagd dan vroeger en het is dus begrijpelijk dat er een gezond voed sel op tafel moet komen om het leven de baas te kunnen blijven. Veel wordt er tegenwoordig gesproken en geschreven van bouw stoften, beschermende stoffen, brandstoffen enz., maar niet ieder een weet wat hiermede nu eigenlijk bedoeld wordt. Daarom vragen wij thans uw aandacht eens voor een uiteenzetting aan de hand waarvan u voor uzelf kunt beoordelen of uw kinderen het goede voedsel binnenkrijgen om tot gezonde mannen en vrouwen te kun nen opgroeien. 3,9 melksuiker 6,2 Koemelk: water 88,9 albu- mine 0.4 caseïne 3,1 vet 3,3 melksuiker 6,2 Geitemelk: water 86,6 albu- mine 0.9"', raseïr" 2.8 tr, vet 5,3 té, melksuiker 4,4 té. Sciiapemei..: 8 el- bumine 0,7 té, caseïne 3,6 té, vet 5,3 té, melksuiker 4,6 Boter en kaas Hierbij aansluitend laten we enige vergelijkende cijfers vol gen betreffende boter en marga rine. Boter bezit 12 tot 20 water, Bouwen, branden en beschermen Ons voedsel levert ons de no dige bouwstoffen; deze zijn nodig jm te groeien en ons lichaam ondanks slijtage op peil te hou den. Daarnaast moet deze voeding bevatten beschermende stoffen, die weerstand kunnen bieden tegen infecties en daardoor als het ware onze gezondheid be schermen. De brandstoffen zijn nodig om steeds maar weer onze arbeids kracht te vernieuwen en ons lichaam de nodige warmte te ge ven. Zij moeten er dus voor zor gen, dat de kachel" blijft bran den en de motor blijft di'aaien. Een kind, dat. met zijn voeding niet voldoende „brandstoffen" binnen krijgt, zal beslist gaan vermageren. Het zal daardoor minder energie hebben om te kunnen spelen en te kunnen leren. Krijgt het. die bouwstoffen en beschermende bouwstoffen niet in voldoende mate, dan zal het slecht groeien, het wordt •/wak en gaat sukkelen aan aller lei min of meer ernstige kwalen. Hoe geven we die Gewone brandstof kan door gaans op eenvoudige wijze gege ven worden, mits het kind een ge/onde eetlust heeft. Een be hoorlijke portie aardappelen en boterhammen aangevuld met een bord pap, kunnen reeds veel goed maken. Veel minder gemakkelijk is het rr voor te zorgen, dat er vol doende bouwstoffen en bescher mende bouwstoffen binnen ko men. Al hebt u een goed gevulde maag. toch kunt u aan bouwstof- HANDIGE - HANDEN fen een tekort hebben. Het is daarom, dat een goede voeding niet alleen de honger moet kunnen stillen, maar zij moet ook voldoende bouwstoffen en beschermende bouwstoffen bevatten. Deze stoffen nu komen voor in melk en melkprodukten (yoghurt, karnemelk, hangop en kwark), voorts in groenten, fruit en aardappelen, in kaas en eieren, in vlees en vis en peul vruchten. De melk f Melk is als voedingsmiddel zeer belangrijk, vooral ook door de afwezigheid van elke schadelijke prikkel. Melk heeft een hoger soorte lijk gewicht dan water; een druppel melk moet dus zinken in water, ze mag voorts geen on aangename smaak of geur heb ben en moet een zuiver geelach tig witte kleur bezitten. Aan de wand van een glas moet een vrij dikke laag blijven vastzitten, ter wijl er geen bezinksel op de bo dem van het glas te zien mag zijn. Het is niet onaardig hier de samenstelling van enige melk- soorten te vermelden, waarbij wij aantekenen dat. albumine een kippeëiwit is en caseïne een melkeiwitstof of kaasstof. Moedermelk: water 87.5 al bumine 0,6 caseïne. 1,8 vet 80—84 vet en 12 zout. Margarine: 8.4% water. 87.5 vet en 3 a 4 zout. In boter komen bovendien nog een spoor tje eiwit en melksuiker voor, in margarine alleen een spoortje eiwit, dus geen suiker. Dat magere kaas niet geheel uit het voedselpakket behoeft te ontbreken, zal onderstaand lijstje duidelijk maken. Vette kaas: eiwit 25 vet 29 ré, melksuiker 3,2 zouten 4,6 Cé, water 38.2 Magere kaas: eiwit 35 Cé, vet 11,4 r, melksuiker 5,4 Cé, zouten 4,3 Cé, water 43.9 Cé. Het vetgehalte is aanmerkelijk lager; daar tegenover heeft ma gere kaas een veel hoger eiwit gehalte. (Nadruk verboden.) In onze maatschappij is het gebruik van drie maal tijden. waaronder twee broodmaaltijden, vrijwel al gemeen. Het ontbijt is bij ons, in tegenstelling tot dat in enkele Angelsaksische landen, gewoonlijk de licht ste maaltijd. Ook al is ons ontbijt dan weinigomvat- tend, het is van grote waar de. In de eerste plaats om dat het niet gemakkelijk is om zonder ontbijt de in de Maat 40—42 Materiaal: 550 gr. Scheep jes Silvretta wit; 50 gram Scheepjes Silvretta blauw, rood, geel. Naalden no 2 b en no 3. 28 st. zijn 10 cm breed, 28 naalden 10 cm hoog, gebreid in tricotsteek op naalden no 3. Streeppatroon. 10 naalden wit, X 2 naalden blauw, 22 naalden wit, van X af her halen. Rug. Met naalden no 2b opzetten 130 st. en hierop 7 cm 1 st. recht, 1 st. averecht breien, daarna overgaan op naalden no 3 in tricotsteek streepmotief verder gaan. In de lsl,e naald hiervan echter verdeeld 10 st. meerderen. Doorbreien tot de totale hoogte 31 cm is, dan aan beide kanten voor de arms gaten 4x2, verder elke 2de naald afwisselend 2 x 1 en 1 x 2 st. afkanten tot er 36 st. over zijn, deze ineens af- werken. Voorpand. Geheel breien als de rug tot de hoogte van het armsgat 23 cm is, dan voor de halsronding de mid delste 16 st. afkanten en per kant afbreien. Aan de halskant nog 3x3 st. afkanten, de raglanaf- schuining gewoon vervolgen lot alle steken weg zijn. An dere helft geheel in spiegel beeld afbreien. Mouwen. Met naalden no 2 b opzetten 60 st. en 7 cm 1 st. recht, 1 st. averecht breien, daarna overgaan op naalden no. 3 en in tricot steek streeppatroon verder gaan, beginnen met 8 naal den wit, X 2 naalden blauw, 22 naalden wit, van X af her halen. In de 1ste naald ech ter verdeeld 12 st. meerde ren. Verder aan beide zijden steeds elke 6de naald 1 st. meerderen tot er 102 st. ziin. Doorbreien tot de totale hoogte 48 cm is. dan voor de raglan aan beide kanlen 4 x 2 st. atkanten. verdpr elke 2de naald 1 st. tot er 18 st. over zijn, deze ineens afwer ken. Afwerken. De motiefjes volgens telpatroon opmazen, daarna het werk aan de ver keerde kant onder een voch tige doek licht persen. Na den met een stiksteek dicht naaien en de mouwen glad inzetten. Hierna met naalden no 2 b zonder knop langs de gehele halsronding ca. 96 st. opnemen en met wit 10 cm 1 st recht, 1 st averecht brei en, daarna los afkanten. Deze boord op de helft naar binnen vouwen en rekbaar tegenzomen. In weerwil van al le couture die de mode voorschrijft, houden de meeste dames zich bij de eenvoud, want cou ture is nu eenmaal niet alle dag te dragen. Er bestaat dus de meeste be hoefte aan kleding voor alledag. Hier in wordt ook vol doende voorzien en zelfs de modehui zen van standing zorgen dat zij der gelijke kledingstuk ken in huis hebben. Rok en blouse is de combinatie die vooral in het goe de jaargetijde door de vrouw graag gedragen wordt en zeker door de jon gere vrouwen. Want naast de fac tor gemak biedt de combinatie Tok en blouse nog andere voordelen waarvan de voornaamste wel is. dat men door diverse combina ties als het ware met weinig kle dingstukken vele nieuwe uiterlijken kan verkrijgen. Natuurlijk is het nodig, dat men er voor zorgt over en kele leuke rokken en blouses te beschikken. Wij dienen deze kledingstukken met veel zorg tjit te kiezen en steeds rekening te houden met het feit, dat er verschil lende combinaties met het betreffende kledingstuk mogelijk moeten ziin. Zowel op het gebied van blouses als dat van rokken zijn er door de ge zamenlijke aktiviteiten van stoffenfabrikanten en couturiers leuke dingen te koop Wat denkt U bijvoorbeeld van zo'n buitengewoon leuke rok als onze illustratie toont 7 Het is een rok, vervaardigd van een bedrukte stof met een dessin van schitterende Romeinse helmen op een effen witte ach tergrond. Ret effect is heel erg a?rdig. Zo'n rokje doet het beslist. Natuur lijk moet er boven een rok van dit genre, waarop de aandacht gericht wordt een eenvoudig effen blousje. Op dergelijke rokken draagt men geen blouses die eveneens de aandacht trekken. Omgekeerd wordt hetzelfde spel gespeeld. Hebt u een interessante blouse dan dient de rok effen en onop vallend te zijn. Op deze manier zijn er verschillende leuke combinaties te maken met weinig materiaal en och, wat kost tenslotte zo'n eenvoudige blouse of rok 7 (Nadruk verboden) loop van de dag benodigde hoeveelheid voedingsstof fen op te nemen. Men rekent b.v. dat van de calorieën Vi bij de eerste maaltijd wordt opgenomen. Bij onderzoe kingen, in de Verenigde Staten verricht, is o.m. gebleken, dat personen,, die geen ontbijt tot zich namen, niet toekwamen aan de aanbevolen hoeveelheden ca lorieën, calcium en vitamine C, terwijl zij, die wèl ontbeten, deze hoeveelheden wèl opnamen; ook de opname van ijzer en thiamine door de niet-ontbijters bleef be neden de aanbevolen hoeveel heden. Door 80 van de onder vraagde personen werd in de loop van de dag de „schade" niet in gehaald. In ons land zullen bij het ontbijt als regel geen vitamine C-rijke produkten worden ge geten; wat de voorziening met andere nutriënten betreft mag worden verwacht, dat de be vindingen hier overeen komen met die in de Verenigde Sta ten. Ten gerieve van degenen, die menen de slanke lijn te dienen door niet te ontbijten, zij ver meld, dat bij het onderzoek bleek, dat de lekkernijen of het andere voedsel, dat in de mor genuren werd gegeten om het hongergevoel te stillen, veel calorieën leverde. Een tweede punt is, dat het al-of-niet-ontbijten van invloed kan zijn op geeste lijke en lichamelijke presta ties. W. W. Luttle lichten ons hier over in na proeven genomen te hebben met diverse kleine groe pen vrijwilligers van verschillen de leeftijd. Deze vrijwilligers wer den aan enkele „tests" onderwor pen. waaruit o.a. reactiesnelheid, mate van trillen van do hand, hoeveelheid arbeid en uithou dingsvermogen bij een bepaald „proef-werk" werden vastge steld; in kunstmatige proef situa ties dus. Uit deze onderzoekingen, die vele weken duurden, bleek dat niet-ontbijten bij de meeste per sonen een ongunstige invloed had op het uithoudingsvermogen en de hoeveelheid werk, die in een bepaalde tijd kon worden verzet. Vermoeidheidsverschijnselen (ra den minder spoedig op wanneer rood In verschillende plaatsen is op het ogenblik op bestelling kwark te krijgen, een product, meestal bereid uit taptemelk, wat aan zeer dikke hangop of zeer zachte kaas doet denken. Kwark biedt in een zeer goed kope vorm bijzonder veel waar devolle eiwitten, is in de meeste gevallen vetvrij en kan niet al leen in verschillende dieëten een bijzondere plaats innemen maar ook bij de normale voed selbereiding een grote hulp zijn. De gebruiksmogelijkheden zijn- legio, maar moeten, zoals bij ongekende producten meestal 't geval is, nog ontdekt worden. Voor broodbeleging kan dc kwark hartig worden gemaakt met b.v. geraspte ui, gehakte tuinkruiden, tomatenpuree, fijn gesneden radijsjes of geraspte kaas. Iets verdund met melk of karnemelk kan ze met verschil lende toevoegselen dienst doen als slasaus, maar zoet smaakt kwark ook uitstekend! Ze wordt dan met suiker en met b.v. ge raspte appel, met vruchten op sap of straks met verse aard beien of bessen vermengd, maar kan ook het hoofdbestanddeel vormen voor 'n heerlijke kwark, taart. Kunt U ter plaatse geen kwark krijgen? Neem dan Uw toe vlucht tot karnemelk of yog hurt die U in een vochtige doek uit laat druipen tot U een zeer stevige massa in Uw doek hebt overgehouden. ZONDAG: Toastjes sterrekers met radijs; rollade, dop erwten en worteltjes, aard appelen, vruchtensla. MAANDAG: Eierragout, spina zie, aardappelpuree; wen telteefjes. DINSDAG: Koolraap met kaas,- aardappelen, kerriesausI raapstelen, speksaus ;kwark schuimige yoghurtvla. 1 WOENSDAG: Stampot van rau. we raapstelen, speksaus; kwarktaart. DONDERDAG: Rode kool, ge hakt., rauwgebakken aard appelen; appelmoes. VRIJDAG: Rijstrand met to maten-kaasragout en sla óf rijstrand met kippenpoulet, sla; caramelvla. ZATERDAG: Irish stew; ma caronischotel met schuim kop. RECEPT: Kwarktaart. Voor de korst: 250 gr bloem, 150 gr boter, 100 gr basterd suiker, 1 eierdooier, iets zout. Voor de vulling: 'A pond kwark, 70 gr suiker, 2 eieren, 100 gr rozijnen. Bloem, suiker en zout door eenmengen, de boter erin fijn snijden, de eidooier erbij doen doen en hiervan een deeg kneden. Hiermee een beboter de open vruchtentaartvorm bekleden. Iets van het deeg achterhouden om daarmee de rand van de taart te maken. De eidooiers roeren met de suiker, de rozijnen in iets wa ter opwellen, de eiwitten stijf- slaan en voorzichtig al deze bestanddelen door de kwark scheppen. Deze vulling in de deegbak doen en de taart in de niet te warme over in pl.m. uur gaar en lichtbruin bak ken. RECEPT: Macaronischotel met schuimkop. 100 gr macaroni, iets zout, 'A l melk, 2 eidooiers, 30 gr mai- zena, 50 gr suiker, vanillesui ker, 100 gr rozijnen, 100 gr bit. terkoekjes. Voor de schuim kop: 2 eiwitten, 100 gr suiker. De macaroni in water met wat zout gaar koken, met koud water afspoelen en uit laten lekken. Van de melk, eidooiers, maïzena en suiker en vanillesuiker een vanille- men wel ontbeten had. Van de schooljongens werd bovendien gerapporteerd, dat zij beter op letten en betere vorderingen maakten in de proefperiode, waarin een ontbijt genuttigd werd. Bij de bejaarden (6083 jaar) was er een verschil van beteke nis in het trillen van de hand al naar gelang men wèl dan niet een ontbijt had gebruikt. Opmer kelijk was, dat do jonge mannen sterker reageerden op niet-ont bijten dan de jonge vrouwen en dat de reacties zeer individueel waren. Aangenomen mag worden, dat de geconstateercw verschillen niet alleen in proef-situaties, maar ook bij het gewone werk aanwe zig zullen zijn. Eerlijkheidshalve dient te worden vermeld, dat in de geen-ontbijt-periode van des avonds 6 of 8 uur tot de volgende ochtend 12.00 uur niets gegeten of gedronken werd. DE SAMENSTELLING VAN HET ONTBIJT Bij het samenstellen van het ontbijt-..patroon" dient rekening te worden gehouden met de sa menstelling van de andere maal tijden. Zo is het b.v. gewenst, dat bij het ontbijt fruit wordt ge bruikt als dat niet gebeurt bij de andere maaltijden. Zeker indien de consumptie van melk (als drank of in spijzen) beneden de dagelijks aanbevolen portie van Vt a liter blijft, is een melk- drank of melkgerecht op de ont bijttafel nodig. Zoals u weet, wordt de eiwit- waarde van het brood verhoogd door een aanvulling met melk- of vleeseiwitten. Het gebruik van een eiwitrijke belegging ver dient daarom voorkeur boven uitsluitend zoete beleggingen. Voor het gebit is het goed om niet uitsluitend zachte kost (pap e.d.) te geven. Heeft men te ma ken met kinderen, die 's ochtends geen hap brood door de keel kunnen krijgen, dan kan een oni - bijt van alleen pap tijdelijk de beste oplossing zijn. (In som mige gevallen zal de sfeer aan de ontbijttafel de eetlust belemme ren en niet zozeer het feit. dat er brood wordt gegeten). Als bind middel voor pap en als brood soorten verdienen de vitamine B- rijke produkten de voorkeur bo ven de sterk gezuiverde. Pap van zgn. kant-en-klaar havermout of kindermeel doet in voedings waarde niet onder voor gekookte havermout of kindermeelpap. factor. De enige manier om geeste- In deze tijd, waarin zoveel aandacht aan de jeugd besteed en er meer en meer over opvoedingsmethoden en -problemen gepraat en geschreven wordt, zitten er méér ouders met de handen in het haar over de opvoeding van hun kinderen, dan vroeger het geval scheen te zijn. In verwarring vragen zij zich af, welke weg er nu eigenlijk gevolgd moet worden, vooral bij de opgroeiende jeugd. Moet je ze strak houden? Iblijft dan de redelijkheid, die Moet je onvoorwaardelijke ge-|bij de opvoeding zozeer nodig hoorzaamheid eisen? Of moetjis? Juist, in de opvoeding is je ze zoveel vrijheid geven, dat zelfbeheersing zo'n belangrijke het eigenlijk neer komt op een hun eigen gang laten gaan en het van het toeval af laten lijk overzicht op grote kinderen hangen, wat er van hen terecht komt? Moet je je kinderen tekst en uitleg geven van wat. je van hen verlangt? Moet je j,e onder werpen aan wat. zij voor zich zelf het beste vinden, of kun je nog altijd bepaalde wetten stel len en van hen verlangen, dat. zij zich houden aan de normen, die jij nuttig en nodig voor hen acht? In de chaos van vragen, die hen bestormen en de raadge vingen, die hun op allerlei ma nieren voorgeschoteld worden, kan het gebeuren, dat de ouders tot besluiteloosheid vervallen, de grote lijn uit het oog verlie zen en daarbij ook hun kinde ren op een dwaalspoor brengen. Het is opmerkelijk, dat bo vendien veel van de volwasse nen zélf door de spanning der tijden min of meer uit hun evenwicht zijn geraakt. Ze heb ben hun humeur niet meer in bedwang, worden gauw prikkel baar en opvliegend en waar vla maken. De uitgelekte ma caroni en de gewelde rozijnen er doorheen roeren en het mengsel laag om laag met de bitterkoekjes in een vuurvas te schotel leggen. De eiwitten heel stijf slaan, de suiker er door scheppen, de macaroni hiermede bedekken en er tot slot wat poedersuiker over strooien. De schotel pl.m. VA uur in een lauwwarme oven zetten tot de schuimkop bros en lichtgekleurd is. (Advertentie.) helpt direct tegen etensvlekken, vet, teer, smeer, olie, vruchten, wijn, gras, lipstick, parfum, stempelinkt, enz. verwijdert vlekken Royole tube f.1.95 LAHNEMANN Laren (N.H.) Postbus 18 Imp. v. Polycolor-K2r-Placentubex-Margret Astor-Mouson-Blendax te hebben en te houden is een grot.e mate van koelbloedigheid. Tegenover een rustige beheerst heid van de ouders moet zelfs het meest recalcitrante kind zich buigen. Buigen, niet in de zin van dit te voelen als het on derspit delven, maar in het be sef van redelijkheid en recht vaardigheid. Zijn wil als oudere aan het kind opdringen, omdat men de macht in handen heeft en over machtsmiddelen kan beschik ken, heeft weinig effect. Onder dwang een kind tot onderwer ping brengen, kweekt wrok, die zich eenmaal tégen de ouders zelf richt. Heilzame gehoorzaamheid, die het kind in het leven verder zal helpen, bereiken wij slechts als het kind begrijpt, waaróm het gehoorzaamt en dit ook zelf wil. Uit dit soort vrijwillige dis cipline groeit de onontbeer lijke zelfdiscipline die ieder mens nodig heeft, om een ge lukkig en succesvol lid van de maatschappij te worden. Maar kinderen, die door hun ouders onderdrukt, getiranni seerd en tot blinde gehoorzaam heid gedresseerd worden, ont wikkelen zich later tot mensen, die met alles en iedereen in conflict komen, zich tegen nor- male bestaande wetten verzet ten en eeuwig en altijd in de contramine zijn. Zij hebben nooit de gelegenheid gehad, zich volgens eer en geweten hun eigen wetten te stellen; ze hebben zich altijd overgeleverd gevoeld aan willekeur en des potisme. Dat wreken ze dan op het leven zelf, wanneer ze vol wassen zijn en zich op hun beurt vrij wanen. Werkelijk vrij is pas de mens, die zich weet te voegen naar de discipline, die hij zichzelf stelt. Hem hoeft niets geboden of ver boden worden, omdat hij weet tussen welke grenzen hij zich beweegt en deze geen geweld wenst aan te doen. De veiligste weg, om van uw kinderen ge lukkige, evenwichtige mensen te maken, is, hun vroeg te le ren, dat iemand slechts dan zichzelf kan respecteren, wan neer hij respect voor de mede- mensen heeft. MARCELLE. .(Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1959 | | pagina 3