foot <U \Jtmw
WAT IS DE JUISTE VOEDING?
Leuke losse rokken
K2r
zonder kringen
HET BELANG VAN HET ONTBIJT
Damespullover
met
opgemaasde
MIT (IK MDEI l\ MKTHUI!'.'
MENU
VAN DE WEEK
inwrijven laten drogen
afborstelen
Zaterdag 11 april 1959
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 7
GROEI, ENERGIE EN WEERSTAND
Een huismoeder moet tegenwoordig wel handig zijn om
met het weekgeld uit te komen en toch te zorgen dat elk
lid van haar gezin een gezond lichaam behoudt.
Het leven is tegenwoordig druk, veel drukker dan voor
heen; ook van de jeugd wordt veel meer gevraagd dan
vroeger en het is dus begrijpelijk dat er een gezond voed
sel op tafel moet komen om het leven de baas te kunnen
blijven.
Veel wordt er tegenwoordig gesproken en geschreven van bouw
stoften, beschermende stoffen, brandstoffen enz., maar niet ieder
een weet wat hiermede nu eigenlijk bedoeld wordt. Daarom vragen
wij thans uw aandacht eens voor een uiteenzetting aan de hand
waarvan u voor uzelf kunt beoordelen of uw kinderen het goede
voedsel binnenkrijgen om tot gezonde mannen en vrouwen te kun
nen opgroeien.
3,9 melksuiker 6,2
Koemelk: water 88,9 albu-
mine 0.4 caseïne 3,1 vet
3,3 melksuiker 6,2
Geitemelk: water 86,6 albu-
mine 0.9"', raseïr" 2.8 tr, vet
5,3 té, melksuiker 4,4 té.
Sciiapemei..: 8 el-
bumine 0,7 té, caseïne 3,6 té, vet
5,3 té, melksuiker 4,6
Boter en kaas
Hierbij aansluitend laten we
enige vergelijkende cijfers vol
gen betreffende boter en marga
rine.
Boter bezit 12 tot 20 water,
Bouwen, branden en
beschermen
Ons voedsel levert ons de no
dige bouwstoffen; deze zijn nodig
jm te groeien en ons lichaam
ondanks slijtage op peil te hou
den.
Daarnaast moet deze voeding
bevatten beschermende stoffen,
die weerstand kunnen bieden
tegen infecties en daardoor als
het ware onze gezondheid be
schermen.
De brandstoffen zijn nodig om
steeds maar weer onze arbeids
kracht te vernieuwen en ons
lichaam de nodige warmte te ge
ven. Zij moeten er dus voor zor
gen, dat de kachel" blijft bran
den en de motor blijft di'aaien.
Een kind, dat. met zijn voeding
niet voldoende „brandstoffen"
binnen krijgt, zal beslist gaan
vermageren. Het zal daardoor
minder energie hebben om te
kunnen spelen en te kunnen
leren. Krijgt het. die bouwstoffen
en beschermende bouwstoffen
niet in voldoende mate, dan zal
het slecht groeien, het wordt
•/wak en gaat sukkelen aan aller
lei min of meer ernstige kwalen.
Hoe geven we die
Gewone brandstof kan door
gaans op eenvoudige wijze gege
ven worden, mits het kind een
ge/onde eetlust heeft. Een be
hoorlijke portie aardappelen en
boterhammen aangevuld met een
bord pap, kunnen reeds veel goed
maken.
Veel minder gemakkelijk is het
rr voor te zorgen, dat er vol
doende bouwstoffen en bescher
mende bouwstoffen binnen ko
men.
Al hebt u een goed gevulde
maag. toch kunt u aan bouwstof-
HANDIGE -
HANDEN
fen een tekort hebben.
Het is daarom, dat een goede
voeding niet alleen de honger
moet kunnen stillen, maar zij
moet ook voldoende bouwstoffen
en beschermende bouwstoffen
bevatten. Deze stoffen nu komen
voor in melk en melkprodukten
(yoghurt, karnemelk, hangop en
kwark), voorts in groenten,
fruit en aardappelen, in kaas en
eieren, in vlees en vis en peul
vruchten.
De melk f
Melk is als voedingsmiddel zeer
belangrijk, vooral ook door de
afwezigheid van elke schadelijke
prikkel.
Melk heeft een hoger soorte
lijk gewicht dan water; een
druppel melk moet dus zinken
in water, ze mag voorts geen on
aangename smaak of geur heb
ben en moet een zuiver geelach
tig witte kleur bezitten. Aan de
wand van een glas moet een vrij
dikke laag blijven vastzitten, ter
wijl er geen bezinksel op de bo
dem van het glas te zien mag
zijn.
Het is niet onaardig hier de
samenstelling van enige melk-
soorten te vermelden, waarbij
wij aantekenen dat. albumine een
kippeëiwit is en caseïne een
melkeiwitstof of kaasstof.
Moedermelk: water 87.5 al
bumine 0,6 caseïne. 1,8 vet
80—84 vet en 12 zout.
Margarine: 8.4% water. 87.5
vet en 3 a 4 zout. In boter
komen bovendien nog een spoor
tje eiwit en melksuiker voor, in
margarine alleen een spoortje
eiwit, dus geen suiker.
Dat magere kaas niet geheel
uit het voedselpakket behoeft te
ontbreken, zal onderstaand lijstje
duidelijk maken.
Vette kaas: eiwit 25 vet
29 ré, melksuiker 3,2 zouten
4,6 Cé, water 38.2
Magere kaas: eiwit 35 Cé, vet
11,4 r, melksuiker 5,4 Cé, zouten
4,3 Cé, water 43.9 Cé.
Het vetgehalte is aanmerkelijk
lager; daar tegenover heeft ma
gere kaas een veel hoger eiwit
gehalte.
(Nadruk verboden.)
In onze maatschappij is
het gebruik van drie maal
tijden. waaronder twee
broodmaaltijden, vrijwel al
gemeen. Het ontbijt is bij
ons, in tegenstelling tot dat
in enkele Angelsaksische
landen, gewoonlijk de licht
ste maaltijd. Ook al is ons
ontbijt dan weinigomvat-
tend, het is van grote waar
de. In de eerste plaats om
dat het niet gemakkelijk is
om zonder ontbijt de in de
Maat 40—42
Materiaal: 550 gr. Scheep
jes Silvretta wit; 50 gram
Scheepjes Silvretta blauw,
rood, geel. Naalden no 2 b
en no 3.
28 st. zijn 10 cm breed, 28
naalden 10 cm hoog, gebreid
in tricotsteek op naalden
no 3.
Streeppatroon. 10 naalden
wit, X 2 naalden blauw, 22
naalden wit, van X af her
halen.
Rug. Met naalden no 2b
opzetten 130 st. en hierop 7
cm 1 st. recht, 1 st. averecht
breien, daarna overgaan op
naalden no 3 in tricotsteek
streepmotief verder gaan. In
de lsl,e naald hiervan echter
verdeeld 10 st. meerderen.
Doorbreien tot de totale
hoogte 31 cm is, dan aan
beide kanten voor de arms
gaten 4x2, verder elke 2de
naald afwisselend 2 x 1 en
1 x 2 st. afkanten tot er 36
st. over zijn, deze ineens af-
werken.
Voorpand. Geheel breien
als de rug tot de hoogte van
het armsgat 23 cm is, dan
voor de halsronding de mid
delste 16 st. afkanten en per
kant afbreien.
Aan de halskant nog 3x3
st. afkanten, de raglanaf-
schuining gewoon vervolgen
lot alle steken weg zijn. An
dere helft geheel in spiegel
beeld afbreien.
Mouwen. Met naalden no
2 b opzetten 60 st. en 7 cm
1 st. recht, 1 st. averecht
breien, daarna overgaan op
naalden no. 3 en in tricot
steek streeppatroon verder
gaan, beginnen met 8 naal
den wit, X 2 naalden blauw,
22 naalden wit, van X af her
halen. In de 1ste naald ech
ter verdeeld 12 st. meerde
ren. Verder aan beide zijden
steeds elke 6de naald 1 st.
meerderen tot er 102 st. ziin.
Doorbreien tot de totale
hoogte 48 cm is. dan voor de
raglan aan beide kanlen 4 x
2 st. atkanten. verdpr elke
2de naald 1 st. tot er 18 st.
over zijn, deze ineens afwer
ken.
Afwerken. De motiefjes
volgens telpatroon opmazen,
daarna het werk aan de ver
keerde kant onder een voch
tige doek licht persen. Na
den met een stiksteek dicht
naaien en de mouwen glad
inzetten. Hierna met naalden
no 2 b zonder knop langs de
gehele halsronding ca. 96 st.
opnemen en met wit 10 cm
1 st recht, 1 st averecht brei
en, daarna los afkanten.
Deze boord op de helft naar
binnen vouwen en rekbaar
tegenzomen.
In weerwil van al
le couture die de
mode voorschrijft,
houden de meeste
dames zich bij de
eenvoud, want cou
ture is nu eenmaal
niet alle dag te
dragen. Er bestaat
dus de meeste be
hoefte aan kleding
voor alledag. Hier
in wordt ook vol
doende voorzien en
zelfs de modehui
zen van standing
zorgen dat zij der
gelijke kledingstuk
ken in huis hebben.
Rok en blouse is
de combinatie die
vooral in het goe
de jaargetijde door
de vrouw graag
gedragen wordt en
zeker door de jon
gere vrouwen.
Want naast de fac
tor gemak biedt de
combinatie Tok en
blouse nog andere
voordelen waarvan
de voornaamste wel
is. dat men door
diverse combina
ties als het ware
met weinig kle
dingstukken vele
nieuwe uiterlijken
kan verkrijgen.
Natuurlijk is het
nodig, dat men er
voor zorgt over en
kele leuke rokken
en blouses te beschikken. Wij dienen deze kledingstukken met veel zorg
tjit te kiezen en steeds rekening te houden met het feit, dat er verschil
lende combinaties met het betreffende kledingstuk mogelijk moeten ziin.
Zowel op het gebied van blouses als dat van rokken zijn er door de ge
zamenlijke aktiviteiten van stoffenfabrikanten en couturiers leuke dingen
te koop Wat denkt U bijvoorbeeld van zo'n buitengewoon leuke rok als
onze illustratie toont 7 Het is een rok, vervaardigd van een bedrukte stof
met een dessin van schitterende Romeinse helmen op een effen witte ach
tergrond. Ret effect is heel erg a?rdig. Zo'n rokje doet het beslist. Natuur
lijk moet er boven een rok van dit genre, waarop de aandacht gericht
wordt een eenvoudig effen blousje. Op dergelijke rokken draagt men geen
blouses die eveneens de aandacht trekken. Omgekeerd wordt hetzelfde spel
gespeeld. Hebt u een interessante blouse dan dient de rok effen en onop
vallend te zijn.
Op deze manier zijn er verschillende leuke combinaties te maken met
weinig materiaal en och, wat kost tenslotte zo'n eenvoudige blouse of rok 7
(Nadruk verboden)
loop van de dag benodigde
hoeveelheid voedingsstof
fen op te nemen.
Men rekent b.v. dat van de
calorieën Vi bij de eerste maaltijd
wordt opgenomen. Bij onderzoe
kingen, in de Verenigde Staten
verricht, is o.m. gebleken, dat
personen,, die geen ontbijt tot
zich namen, niet toekwamen aan
de aanbevolen hoeveelheden ca
lorieën, calcium en vitamine C,
terwijl zij, die wèl ontbeten, deze
hoeveelheden wèl opnamen; ook
de opname van ijzer en thiamine
door de niet-ontbijters bleef be
neden de aanbevolen hoeveel
heden. Door 80 van de onder
vraagde personen werd in de loop
van de dag de „schade" niet in
gehaald.
In ons land zullen bij het
ontbijt als regel geen vitamine
C-rijke produkten worden ge
geten; wat de voorziening met
andere nutriënten betreft mag
worden verwacht, dat de be
vindingen hier overeen komen
met die in de Verenigde Sta
ten.
Ten gerieve van degenen, die
menen de slanke lijn te dienen
door niet te ontbijten, zij ver
meld, dat bij het onderzoek
bleek, dat de lekkernijen of het
andere voedsel, dat in de mor
genuren werd gegeten om het
hongergevoel te stillen, veel
calorieën leverde.
Een tweede punt is, dat
het al-of-niet-ontbijten van
invloed kan zijn op geeste
lijke en lichamelijke presta
ties.
W. W. Luttle lichten ons hier
over in na proeven genomen te
hebben met diverse kleine groe
pen vrijwilligers van verschillen
de leeftijd. Deze vrijwilligers wer
den aan enkele „tests" onderwor
pen. waaruit o.a. reactiesnelheid,
mate van trillen van do hand,
hoeveelheid arbeid en uithou
dingsvermogen bij een bepaald
„proef-werk" werden vastge
steld; in kunstmatige proef situa
ties dus.
Uit deze onderzoekingen, die
vele weken duurden, bleek dat
niet-ontbijten bij de meeste per
sonen een ongunstige invloed had
op het uithoudingsvermogen en
de hoeveelheid werk, die in een
bepaalde tijd kon worden verzet.
Vermoeidheidsverschijnselen (ra
den minder spoedig op wanneer
rood
In verschillende plaatsen is
op het ogenblik op bestelling
kwark te krijgen, een product,
meestal bereid uit taptemelk,
wat aan zeer dikke hangop of
zeer zachte kaas doet denken.
Kwark biedt in een zeer goed
kope vorm bijzonder veel waar
devolle eiwitten, is in de meeste
gevallen vetvrij en kan niet al
leen in verschillende dieëten
een bijzondere plaats innemen
maar ook bij de normale voed
selbereiding een grote hulp zijn.
De gebruiksmogelijkheden zijn-
legio, maar moeten, zoals bij
ongekende producten meestal 't
geval is, nog ontdekt worden.
Voor broodbeleging kan dc
kwark hartig worden gemaakt
met b.v. geraspte ui, gehakte
tuinkruiden, tomatenpuree, fijn
gesneden radijsjes of geraspte
kaas. Iets verdund met melk of
karnemelk kan ze met verschil
lende toevoegselen dienst doen
als slasaus, maar zoet smaakt
kwark ook uitstekend! Ze wordt
dan met suiker en met b.v. ge
raspte appel, met vruchten op
sap of straks met verse aard
beien of bessen vermengd, maar
kan ook het hoofdbestanddeel
vormen voor 'n heerlijke kwark,
taart.
Kunt U ter plaatse geen kwark
krijgen? Neem dan Uw toe
vlucht tot karnemelk of yog
hurt die U in een vochtige doek
uit laat druipen tot U een zeer
stevige massa in Uw doek hebt
overgehouden.
ZONDAG: Toastjes sterrekers
met radijs; rollade, dop
erwten en worteltjes, aard
appelen, vruchtensla.
MAANDAG: Eierragout, spina
zie, aardappelpuree; wen
telteefjes.
DINSDAG: Koolraap met kaas,-
aardappelen, kerriesausI
raapstelen, speksaus ;kwark
schuimige yoghurtvla. 1
WOENSDAG: Stampot van rau.
we raapstelen, speksaus;
kwarktaart.
DONDERDAG: Rode kool, ge
hakt., rauwgebakken aard
appelen; appelmoes.
VRIJDAG: Rijstrand met to
maten-kaasragout en sla óf
rijstrand met kippenpoulet,
sla; caramelvla.
ZATERDAG: Irish stew; ma
caronischotel met schuim
kop.
RECEPT: Kwarktaart.
Voor de korst: 250 gr bloem,
150 gr boter, 100 gr basterd
suiker, 1 eierdooier, iets zout.
Voor de vulling: 'A pond
kwark, 70 gr suiker, 2 eieren,
100 gr rozijnen.
Bloem, suiker en zout door
eenmengen, de boter erin fijn
snijden, de eidooier erbij doen
doen en hiervan een deeg
kneden. Hiermee een beboter
de open vruchtentaartvorm
bekleden. Iets van het deeg
achterhouden om daarmee de
rand van de taart te maken.
De eidooiers roeren met de
suiker, de rozijnen in iets wa
ter opwellen, de eiwitten stijf-
slaan en voorzichtig al deze
bestanddelen door de kwark
scheppen. Deze vulling in de
deegbak doen en de taart in
de niet te warme over in pl.m.
uur gaar en lichtbruin bak
ken.
RECEPT: Macaronischotel met
schuimkop.
100 gr macaroni, iets zout, 'A
l melk, 2 eidooiers, 30 gr mai-
zena, 50 gr suiker, vanillesui
ker, 100 gr rozijnen, 100 gr bit.
terkoekjes. Voor de schuim
kop: 2 eiwitten, 100 gr suiker.
De macaroni in water met
wat zout gaar koken, met
koud water afspoelen en uit
laten lekken. Van de melk,
eidooiers, maïzena en suiker
en vanillesuiker een vanille-
men wel ontbeten had. Van de
schooljongens werd bovendien
gerapporteerd, dat zij beter op
letten en betere vorderingen
maakten in de proefperiode,
waarin een ontbijt genuttigd
werd.
Bij de bejaarden (6083 jaar)
was er een verschil van beteke
nis in het trillen van de hand al
naar gelang men wèl dan niet
een ontbijt had gebruikt. Opmer
kelijk was, dat do jonge mannen
sterker reageerden op niet-ont
bijten dan de jonge vrouwen en
dat de reacties zeer individueel
waren.
Aangenomen mag worden, dat
de geconstateercw verschillen niet
alleen in proef-situaties, maar
ook bij het gewone werk aanwe
zig zullen zijn. Eerlijkheidshalve
dient te worden vermeld, dat in
de geen-ontbijt-periode van des
avonds 6 of 8 uur tot de volgende
ochtend 12.00 uur niets gegeten
of gedronken werd.
DE SAMENSTELLING VAN
HET ONTBIJT
Bij het samenstellen van het
ontbijt-..patroon" dient rekening
te worden gehouden met de sa
menstelling van de andere maal
tijden. Zo is het b.v. gewenst, dat
bij het ontbijt fruit wordt ge
bruikt als dat niet gebeurt bij de
andere maaltijden. Zeker indien
de consumptie van melk (als
drank of in spijzen) beneden de
dagelijks aanbevolen portie van
Vt a liter blijft, is een melk-
drank of melkgerecht op de ont
bijttafel nodig.
Zoals u weet, wordt de eiwit-
waarde van het brood verhoogd
door een aanvulling met melk- of
vleeseiwitten. Het gebruik van
een eiwitrijke belegging ver
dient daarom voorkeur boven
uitsluitend zoete beleggingen.
Voor het gebit is het goed om
niet uitsluitend zachte kost (pap
e.d.) te geven. Heeft men te ma
ken met kinderen, die 's ochtends
geen hap brood door de keel
kunnen krijgen, dan kan een oni -
bijt van alleen pap tijdelijk de
beste oplossing zijn. (In som
mige gevallen zal de sfeer aan de
ontbijttafel de eetlust belemme
ren en niet zozeer het feit. dat er
brood wordt gegeten). Als bind
middel voor pap en als brood
soorten verdienen de vitamine B-
rijke produkten de voorkeur bo
ven de sterk gezuiverde. Pap van
zgn. kant-en-klaar havermout of
kindermeel doet in voedings
waarde niet onder voor gekookte
havermout of kindermeelpap.
factor.
De enige manier om geeste-
In deze tijd, waarin zoveel aandacht aan
de jeugd besteed en er meer en meer over
opvoedingsmethoden en -problemen gepraat
en geschreven wordt, zitten er méér ouders
met de handen in het haar over de opvoeding
van hun kinderen, dan vroeger het geval
scheen te zijn. In verwarring vragen zij zich
af, welke weg er nu eigenlijk gevolgd moet
worden, vooral bij de opgroeiende jeugd.
Moet je ze strak houden? Iblijft dan de redelijkheid, die
Moet je onvoorwaardelijke ge-|bij de opvoeding zozeer nodig
hoorzaamheid eisen? Of moetjis? Juist, in de opvoeding is
je ze zoveel vrijheid geven, dat zelfbeheersing zo'n belangrijke
het eigenlijk neer komt op een
hun eigen gang laten gaan en
het van het toeval af laten lijk overzicht op grote kinderen
hangen, wat er van hen terecht
komt? Moet je je kinderen tekst
en uitleg geven van wat. je van
hen verlangt? Moet je j,e onder
werpen aan wat. zij voor zich
zelf het beste vinden, of kun je
nog altijd bepaalde wetten stel
len en van hen verlangen, dat.
zij zich houden aan de normen,
die jij nuttig en nodig voor hen
acht?
In de chaos van vragen, die
hen bestormen en de raadge
vingen, die hun op allerlei ma
nieren voorgeschoteld worden,
kan het gebeuren, dat de ouders
tot besluiteloosheid vervallen,
de grote lijn uit het oog verlie
zen en daarbij ook hun kinde
ren op een dwaalspoor brengen.
Het is opmerkelijk, dat bo
vendien veel van de volwasse
nen zélf door de spanning der
tijden min of meer uit hun
evenwicht zijn geraakt. Ze heb
ben hun humeur niet meer in
bedwang, worden gauw prikkel
baar en opvliegend en waar
vla maken. De uitgelekte ma
caroni en de gewelde rozijnen
er doorheen roeren en het
mengsel laag om laag met de
bitterkoekjes in een vuurvas
te schotel leggen. De eiwitten
heel stijf slaan, de suiker er
door scheppen, de macaroni
hiermede bedekken en er tot
slot wat poedersuiker over
strooien. De schotel pl.m. VA
uur in een lauwwarme oven
zetten tot de schuimkop bros
en lichtgekleurd is.
(Advertentie.)
helpt direct tegen etensvlekken, vet,
teer, smeer, olie, vruchten, wijn, gras,
lipstick, parfum, stempelinkt, enz.
verwijdert vlekken Royole tube f.1.95
LAHNEMANN Laren (N.H.) Postbus 18 Imp. v. Polycolor-K2r-Placentubex-Margret Astor-Mouson-Blendax
te hebben en te houden is een
grot.e mate van koelbloedigheid.
Tegenover een rustige beheerst
heid van de ouders moet zelfs
het meest recalcitrante kind
zich buigen. Buigen, niet in de
zin van dit te voelen als het on
derspit delven, maar in het be
sef van redelijkheid en recht
vaardigheid.
Zijn wil als oudere aan het
kind opdringen, omdat men de
macht in handen heeft en over
machtsmiddelen kan beschik
ken, heeft weinig effect. Onder
dwang een kind tot onderwer
ping brengen, kweekt wrok, die
zich eenmaal tégen de ouders
zelf richt.
Heilzame gehoorzaamheid, die
het kind in het leven verder zal
helpen, bereiken wij slechts
als het kind begrijpt, waaróm
het gehoorzaamt en dit ook zelf
wil. Uit dit soort vrijwillige dis
cipline groeit de onontbeer
lijke zelfdiscipline die ieder
mens nodig heeft, om een ge
lukkig en succesvol lid van de
maatschappij te worden.
Maar kinderen, die door hun
ouders onderdrukt, getiranni
seerd en tot blinde gehoorzaam
heid gedresseerd worden, ont
wikkelen zich later tot mensen,
die met alles en iedereen in
conflict komen, zich tegen nor-
male bestaande wetten verzet
ten en eeuwig en altijd in de
contramine zijn. Zij hebben
nooit de gelegenheid gehad,
zich volgens eer en geweten
hun eigen wetten te stellen; ze
hebben zich altijd overgeleverd
gevoeld aan willekeur en des
potisme. Dat wreken ze dan op
het leven zelf, wanneer ze vol
wassen zijn en zich op hun
beurt vrij wanen.
Werkelijk vrij is pas de mens,
die zich weet te voegen naar de
discipline, die hij zichzelf stelt.
Hem hoeft niets geboden of ver
boden worden, omdat hij weet
tussen welke grenzen hij zich
beweegt en deze geen geweld
wenst aan te doen. De veiligste
weg, om van uw kinderen ge
lukkige, evenwichtige mensen
te maken, is, hun vroeg te le
ren, dat iemand slechts dan
zichzelf kan respecteren, wan
neer hij respect voor de mede-
mensen heeft.
MARCELLE.
.(Nadruk verboden.)