Van ZOLDERRUIMTE
tot WOONRUIMTE
\Joot de \/couw
PRECAIRE LEEFTIJD
Recepten voor de Kerstdagen en Oud-en-Nieuw
Menu van ill1 week
De Gaul
Franse
ge
JUMPER EH JASJE
trouwwagen;
r
Voor DROP moet men in Nederland zijn
HET WEER
1 KUNT
NIET ALLES
WETEN
onze voorouders op de thee
SCHIPPERS
10
DE VRIJE ZEEUW
Zaterdag 20 december 1958
HANDIGE HANDEN
Nog steeds heerst er woningnood, zodat in vele ge
vallen alle mogelijke ruimten in een woning benut wor
den om er woonruimte van te maken. Vele en velerlei
moeilijkheden doen zich hierbij natuurlijk voor.
Zolderruimten vertonen allerlei
balken, die tezamen de kapcon
structie vormen. De staande bal
ken noemt men spanten. Halver
wege de zolderhoogte zijn deze
spanten met elkaar verbonden.
Deze kapbalken of hanebalken
worden veelal aangebracht op 'n
hoogte van 2 meter 40, dat is vol
doende voor een kamertje. Lig
gen deze balken echter lager, dan
wordt het voor ons moeilijker om
er een plafond aan te bevestigen.
WEGWERKEN VAN DE
BALKEN.
Staan de spanten 3 meter van
elkaar verwijderd, dan is het mo
gelijk het kamertje juist tussen
twee spanten in te maken en
worden de kapbalken in de schei
dingswand opgenomen. Moet de
lengte van 3 meter echter wor
den overschreden, dan kunnen
we een kapbalk in de kamer la
ten vallen.
Deze kapbalk kan dan aan het
oog onttrokken worden, door ze
in een gedeeltelijk verlaagd pla
fond op te nemen. Een heel aar
dig effect kan worden verkregen
door onder het verlaagde deel
een bed, divan of boekenkast te
plaatsen.
Eventueel kunnen spanten aan
het oog worden onttrokken door
het ombouwen van kasten. Veel
al kost dit niet zo heel veel moei
te, omdat onder de schuinlopen-
de dakvlakken toch kasten en
wanden moeten worden gemaakt.
'Lang niet altijd is het nodig de
wanden tot aan het plafond recht
te maken, immers we kunnen er
mee volstaan de rechte wand tot
een hoogte van 1 m 80 k 2 m op
te trekken. De rest van de wand
laten we dan schuin lopen.
WELK MATERIAAL
Het meest gebruikte materiaal
tegenwoordig is hardboard. Dit
board moet op dezelfde wijze ver
werkt worden als triplex. Als u
het hardboard niet wenst te be
hangen, is het toch mooi, maar
triplex daarentegen dient u wel
te behangen of te schilderen.
Het isolatievermogen van hard
board is echter niet groot, zodat
de wanden gemaakt van hard
board weinig beschutting geven
tegen temperatuurswisseling en
geluiden.
Het z.g. zachtboard echter, in
dien van goede kwaliteit, is voor
ons doel beter geschikt, want dit
board is gemaakt van poreus ma
teriaal met een zeer groot absor
berend en isolerend vermogen.
Een plaat zachtboard van 12%
mm dikte heeft hetzelfde isola
tievermogen als een betonmuur
van 39 cm dikte. Daarom is het
0 Marmer maakt men schoon
met een sopje van synthe
tisch wasmiddel, eventueel
wat schuurmiddel gebruiken
voor hardnekkige vlekken
Roestvlekken verwijderen met
een doekje, waarop enkele
druppels azijn.
0 Emaillepannen maakt men
schoon met een sop van zelf
werkend wasmiddel, hardnek
kige vlekken wrijft men met
een kurk waarop wat schuur
middel.
De voedingswaarde van ge
steriliseerde melk is niet zo
hoog als van gewone of ge
pasteuriseerde melk in fles
sen.
9 Avondtasjes van goudbrokaat
maakt men schoon met een
papje van tetra en magnesia.
Met een watje er op aanbren
gen. Zodra het mengsel droog
is, voorzichtig uitborstelen
met een niet te harde tanden
borstel.
0 Gevernist koperwerk maakt
men schoon met spons en
zeem. Vuile plekken wrijft
men in met petroleum en ten
slotte wordt het gehele voor
werp nagewreven met een
beetje witte was.
0 In de wintermaanden, wan
neer de temperatuur beneden
nul staat, geve men de kip
pen lauw water. Het ochtend-
voer moet eveneens lauw op
gediend worden, echter wel
rul en kruimelig.
Hard geworden stopverf kan
weer bruikbaar gemaakt wor
den, indien men dit in petro
leum legt.
0 Blauwselvlekken verdwijnen
met azijn. Vlekken van blauw
papier verwijdert men met
alcohol, spiritus of wasbran-
dewijn.
(Nadruk verboden.)
"N
aan te bevelen plafond en de be
kleding van de dakvlakken van
zachtboard te maken. Bovendien
kan nog gebruik gemaakt wor
den van het z.g. glaswol, dat in
de vorm van dekens in de handel
is. Hangen we nu zo'n glaswol-
deken tegen de dakvlakken en
over het plafond, dan zal er erge
koude en overmatige warmte
buiten de kamer kunnen worden
gehouden.
Hardboard kunnen we wel ge
bruiken als we dubbele wanden
maken van dit materiaal en de
ruimte tussen deze twee wanden
opvullen met glaswol. Natuurlijk
is dit duurder dan het gebruik
van zachtboard, want dgl. wan
den behoeven niet uit dubbele
platen te bestaan.
DE BEVESTIGING.
Onverschillig of we nu hard
board of zachtboard gebruiken,
daar waar de platen aan elkaar
komen te liggen, moeten de na
den van de platen beplakt wor
den met een strook katoen om
dat boardplaten aan enige wer
king onderhevig zijn.
Om deze reden ook, mogen
boardplaten nimmer stijf tegen
elkaar geplaatst worden, altijd
moet er ongeveer 1 mm speling
zijn. Zowel hard- als zachtboard-
platen moeten een ondergrond
van stevige latten hebben. Zacht
board vraagt in dit opzicht nog
een betere bevestiging op latten
dan hardboard, willen we er ze
ker van zijn, dat de platen vlak
blijven.
Wilt u verzekerd zijn van vlak
werk, dan moeten de latten niet
verder uit elkaar liggen dan 30
cm hart op hart.
Gegalvaniseerde spijkers zijn
aan te bevelen, op onderlinge af
stand van hoogstens 15 cm.
Gebruikt u hardboard, dan
moeten de latten niet verder van
elkaar afliggen dan ongeveer 60
cm. Deuren worden gemaakt van
hardboard, met stevig latwerk
(raamwerk).
KASTEN.
Kastdeuren dienen altijd in de
wand gemaakt te worden, dit om
de kast zoveel mogelijk stofvrij
te houden. Is een kast bijv. 20Ó
cm hoog en 80 cm breed, dan
moet het raamwerk 'een afme
ting hebben van 74 cm bij 194
cm. De hardboardplaat krijgt dan
een afmeting van 200 bij 80. Zo
als u begrepen zult hebben steekt
het hardboard aan boven en on
derkant en aan de niet schar-
nierzijde 3 cm uit. Hierdoor ver
krijgen we bovendien een goede
sluiting.
Het aantal scharnieren aan een
deur of kast van 200 cm moet 3
bedragen, dat is nodig omdat der
gelijk werk nooit zo stevig is als
gewoon werk van planken.
Het camoufleren van ijzeren
dakramen enz. moeten we over
laten aan de bewoner, een alge
meen voorschrift kan hier niet
goed gegeven worden, omdat wat
voor het ene raam opgaat, bij een
ander raam niet kan en niet goed
staat.
Als u er tenslotte kans toe ziet
de gehele bekleding te bevestigen
met houtschroeven en het be
staande houtwerk niet te bescha
digen, kan de eigenaar van het
materiaal waarmede de zolder
ruimte bekleed is, het geheel
weer wegnemen, want dat is zijn
goed recht ingevolge de bepalin
gen van het Burgerlijk Wetboek.
Alles moet dan wel weer in de
bestaande toestand terugge
bracht worden. Schroefgaatjes
worden dus weer netjes dicht ge
maakt en beschadigd schilder
werk weer bijgeschilderd.
(Nadruk verboden).
OPVOEDING
IN HET WINTERSEIZOEN
is wol één van de stoffen
die ons trekken, want wol
beschermt ons goed tegen de
kou en de gure elementen.
Wollen garens zijn er van
diverse dikten, waardoor de
kleding bij een fijne draad
van een fijn weefsel is en
bij een dikke draad van een
grover weefsel.
Een jasje met bijpassende
mouwloze jumper, als afge
beeld op onze illustratie
wordt natuurlijk van een
fijne draad vervaardigd.
Dergelijke kleding treffen
we in de modemagazijnen,
maar we kunnen het zelf
ook maken en dit geldt spe
ciaal voor de dames die
vlot zijn met de breipennen.
Voor het gehele ensemble
hebben We ongeveer 650
gram fijne wol nodig
Zoals we zien is de mouw
loze jumper heel fijn hori
zontaal gestreept met een
effen boordje. De kleuren
kan men zelf kiezen al naar
behoefte. Het jasje is daar
entegen verticaal gestreept,
hetgeen met de jumper een
aardig evenwicht geeft.
Het is een combinatie, die
door alle leeftijden kan wor
den gedragen en die speciaal
door het verticaal gestreep
te jasje ook geschikt is voor
zwaardere figuren, want de
verticale strepen maken
slank. Het geheel kan pret
tig gedragen worden op een
willekeurige, losse rok,
maar het jasje kan ook al
leen gebruikt worden als vestje. Zo Ran men met deze kleding alle kanten
ait, iets waarop de meeste dames wel gesteld zijn. ^Nadruk verboden)
WAT IS DROP EIGENLIJK
De grondstoffen voor het drop
artikel zijn blokdrop en Ara
bische gom, die beide een zeer
oude historie hebben en sinds
onheugelijke tijden als medi
cament worden gebruikt.
De grondstof drop komt van de
zoethoutwortel, een sinds
voorhistorische tijden beken
de plant, die in de subtropen
groeit. De wortels worden
met water uitgekookt en het
verkregen extract wordt ex
tra ingedikt tot een glanzend
zwarte massa, die in grote
brokken of blokken wordt ge
goten de blokdrop. Chinese,
Egyptische, Griekse en Ro
meinse geleerden kenden dit
extract al als een middel te
gen allerlei kwalen als dorst,
verkoudheid, hoest en maag
klachten. Zoethoutwortels
werden trouwens ook gevon
den in het graf van Tut-
Ankh-Amen.
De arabische gom is een uit-
scheidingsprodukt van de
gomboom, die in de tropen
groeit. De beste gom komt uit
de republiek Sudan, waar ve
le gomtuinen zijn, met de ech
te gomboom „hashab" ge
naamd. Ze wordt voor vele
doeleinden gebruikt doch is
steeds een belangrijk voe
dingsmiddel geweest.
De bijzondere eigenschappen
van blokdrop en arabische
gom verlenen aan het drop
artikel bepaalde geneeskrach
tige eigenschappen, zoals
hoeststillende werking. De
gom werkt verzachtend en de
drop heeft een slijmoplossen-
de werking, die nog wordt
vergroot door toevoeging van
salmiakzout. Belangrijk te
weten is, dat deze „zoute
drop" niet is verboden voor
hen die op zoutarm diëet le
ven. In het dropartikel zijn
verschillende grondstoffen
gecombineerd die het maken
tot een voedzaam, smakelijk
en gezond produkt.
NEDERLANDSE KWALI
TEITSBEHEERSING.
Alle grondstoffen en andere be
standdelen van het droparti
kel staan onder strenge con
trole van het Centraal Insti
tuut voor de Dropverwerken-
de Industrie (C.I.D.I.), dat in
1955 door een tiental Neder
landse fabrikanten werd op
gericht. Bovendien worden de
fabricage-methoden aan
strenge normen van hygiëne
onderworpen. Dit instituut is
enig op de wereld en houdt
zich ook nog bezig met weten
schappelijke en technologi
sche documentatie op het ge
bied van drop en gom. Er be
staat een intensieve uitwisse
ling van gegevens met onder
zoekers overal ter wereld.
NEEM GERUST EEN DROPJE.
De Nederlandse dropverwerken-
de industrie, die drop in ve
lerlei vorm en verpakking,
laat niets aan het toeval over,
maar beijvert zich om de best
mogelijke kwaliteit te leveren.
De zoute drop is typisch Ne
derlands. In het buitenland
wordt zoete drop gegeten.
Hippokrates, de Griekse arts,
de „Vader der geneeskunde"
noemt drop al in zijn ge
schriften. Met de technische
vervolmaking van deze tijd en
de grote zorg die de Neder
landse industrie aan het pro
dukt besteedt, moeders, kunt
u uw kinderen de snoepcen-
tjes gerust aan drop laten be
steden en de mannen kunnen
zonder schaamte een winkel
ingaan om drop te kopen Zij
zullen niet voor snoepers wor
den aangezien.
VOOR DROP MOET MEN IN
NEDERLAND ZIJN.
„Een rolletje drop juffrouw".
Zout of dubbelzout, mijn
heer''. Ja, dat is nu het prettige
van de populaire versnapering
drop, dat ook mannen een win
kel binnen durven gaan om dit
te kopen. Misschien wel zwaar
kuchend, maar ze doen het toch
maar.
Kinderen zijn er dol op; de
snoepcentjes worden vaak hier
aan besteed en moeders, u be
hoeft niet bang te zijn, dat uw
kinderen iets eten, dat niet
goed voor hen is. Daar staat de
kwaliteitsbeheersing van de Ne
derlandse fabrikant borg voor.
Daarover vertellen wij straks
iets meer.
„Wat zie jij er gek uit"!
Het is een opmerking van
de veertienjarige Wendy
tegen haar moeder, die pas
bij de kapper geweest is en
behoorlijk ingenomen was
met het nieuwe kapsel dat
ze zich heeft laten aanme
ten. Ze vond dat het haar
jong en knap maakte met
die geestige lokjes op het
voorhoofd. En nu die kri
tiek van haar dochter!
Moeder voelt zich diep in
haar hart gekrenkt en zeer ge
voelig op haar teentjes ge
trapt. Graag had ze 'n scherp
antwoord gegeven, maar aan
een kind tóón je nu eenmaal
geen gepikeerdheid. „Waar
om?" vraagt ze zo argeloos
mogelijk, terwijl ze wat aan
de schattige lokjes plukt. „Be
valt mijn haar je soms niet?
Ik vond het een makkelijke
coupe en daarom heb ik het
zo laten doen".
Het is niet waar, wat ze
zegt. Ze heeft het zo laten
doen, omdat het er op het
plaatje zo jeugdig en schalks
uitzag. De genadeloos kriti
sche ogen van haar dochter
vertellen haar, dat Wendy
haar doorziet. „Nou maar ik
vind het raar", smaalt het
meisje. „Als je al zo oud
bent
Zo oud Wendy's moeder is
amper veertig. Ze voelt zich
zeker nog niet oud en de be-
zeerdheid wordt hoe langer
hoe groter. „Ik zou mijn mond
maar een beetje houden en
me met mijn eigen zaken be
moeien", zegt moeder uit de
hoogte. Wendy snuift hoor
baar. „En toch is het raar",
mompelt ze.
Een week later zegt moeder
tegen Wendy, dat ze haar uit
school komt halen. Het meis
je moet een nieuwe mantel
hebben, die zullen ze dan ge
zellig samen gaan kopen.
„Als je maar niet die gekke
hoed opzet", mokt Wendy.
„Die gekke hoed" is het
leuke nieuwe dopje, dat moe
der zich pas bij haar nieuwe
kapsel heeft aangeschaft. Ze
voelt er zich kwiek en fleurig
mee. Ze zou eerder voor Wen
dy's zuster dan voor haar
moeder aangezien kunnen
worden, meent ze. En is het
voor een opgroeiend meisje
niet enig om een jonge, knap
pe moeder te hebben? Maar
wat bezielt dat kind de laatste
tijd toch? Altijd met haar ste
kelige opmerkingen. Overal
heeft ze wat op aan te mer
ken. Alles is ..gek". Je wordt
er dol van. „Wat mankeert er
aan mijn hoed?" vraagt ze
koel.
„Dat idiote ding. De lui op
schooi zouden vragen of mijn
moeder altijd voor gek loopt.
Ik zou me dood schamen".
Ineens houdt moeder zich
niet meer goed. „Dan moet jij
maar zien, hoe je aan een
nieuwe mantel komt. Een
moeder, waar je je dood voor
schaamt, gaat die in ieder ge
val niet met je kopen".
De Kerstdagen en Oud-en-Nieuw
zijn huiselijke feesten, waarvoor de
huisvrouw in de keuken allerlei goeds
kans brouwen, dat de tong streelt.
Doet U eens Uw voordeel met de
recepten, die wij deze keer bij elkaar
zochten.
PEPER VAN HAAS OF KONIJN.
1 haas of konijn, 100 a 150 gr. boter of
margarine, een kleine ui, 1 sinaasappel,
laurierblad, kruidnagel, een paar lepels
azijn, aroma of pikante saus, kaneel, suiker,
zout, bloem (een blikje champignons of 100
gr. verse champignons).
De haas of het konijn schoonmaken, in
stukken snijden en deze met zout inwrijven.
De boter of margarine heet laten worden
en het vlees aan alle kanten bruin bakken.
De ui schoonmaken, snipperen en zachtjes
meebakken. Water, azijn, het sap van de
sinaasappel, laurierblad en kruidnagel toe
voegen en het geheel ongeveer 2 uur zach
tjes stoven. Het vlees is gaar, wanneer het
gemakkelijk van de botten loslaat. Op het
laatst het levertje meestoven. Desgewenst
de jus tot een saus binden met aangemeng
de bloem. De saus op smaak afmaken met
een weinig aroma of Engelse saus, kaneel
en suiker en nog ongeveer een kwartiertje
zachtjes verwarmen. (Desgewenst de laat
ste paar minuten in schijfjes
champignons mee stoven.)
gesneden
Voor 'n gezellige koude visschotel is altijd
wel een plaats te vinden. We kunnen hem
opdienen als eerste gang aan een dinertje
of als hoofdgerecht van een souper. Wie
dat wenst, kan de schotel uitbreiden met
stukjes gerookte vis (paling, bokking
filets), vis uit blik, garnalen of mosselen
enz. enz.
VISSCHOTEL.
blik zalm, 2 tongen, zout, een krop sla
of struikje andijvie, olie, azijn of citroen
sap, mayonaise, tomaten-ketchup, een hard
gekookt ei, peterselie of kappertjes, toas
tjes of sneetjes geroosterd brood, boter of
margarine.
De tongen fileren en ieder filet éénmaal
dubbel vouwen met de velkant naar bin
nen. De filets zouten en zachtjes gaar
koken in water met een scheutje azijn of
citroensap (kooktijd ±5 minuten). De
filets uit het kooknat nemen en laten af
koelen.
De zalm (van graten en kaakbeen-stukjes
ontdoen en) in niet te kleine stukken ver
delen. Olie en azijn of citroensap naar
smaak er door mengen. De zalm in 't mid
den van een grote schaal leggen- De tong
filets bedekken met een glad laagje mayo
naise (zo nodig dikke mayonaise verdunnen
met wat viskooknat). De vis om de zalm
schikken en garneren met peterselie-blaad-
jes of kappertjes. De tussenruimten opvul
len met klein gesneden sla of andijvie.
Partjes hard gekookt ei en nopjes tomaten
ketchup ter garnering aanbrengen.
De visschotel opdienen met toastjes of
vers geroosterd brood.
Met Oud-en-Nieuw mag een zoete lek
kernij niet ontbreken. We bakken dit jaar
eens:
VRUCHTENBEIGNETS.
Behalve van schijven appel kunnen we
beignets maken van andere vruchten, bijv.
van ananas, bananen, abrikozen.
Hiertoe de ananasschijven desgewenst
halveren en zo nodig enige uren tevoren
met wat suiker bestrooien; de bananen in
5 cm lange stukken snijden en met wat ci
troensap besprenkelen; de gedroogde abri
kozen een paar uur weken in een suiker
stroop, even opkoken en goed laten uitlek
ken.
Voor ongeveer 25 stuks: 125 gr. bloem of
zelfrijzend bakmeel, 1% dl melk, (1 ei),
zout, frituurvet of olie, poedersuiker.
Van bloem, melk (en ei) een glad beslag
maken. Een weinig zout er door roeren. Het
frituurvet of de olie heet laten worden. De
vruchten door het beslag halen en laten
uitdruipen. De beignets vlug bruin bakken
in het hete vet. Het gebak laten uitlekken
in een vergiet of op grauw papier en warm
of koud opdienen, met poedersuiker be
strooid.
De dag is bedorven. Moeder
voelt zich enorm gestoken, dat
ze geen genade meer kan vin
den in de ogen van haar doch
ter. Het steekt haar veel die
per dan nodig is.
Ze zou moeten begrijpen,
dat Wendy op de leeftijd van
de valse schaamte is- Ze houdt
niet minder van haar moeder;
ze wil haar ook niet met op
zet grieven; ze is alleen maar
doodsbenauwd voor alles wat
opvalt. En je eigen ouders die
mogen zeker niet opvallen, zo
dat andere kinderen om hen
zouden kunnen lachen. Die
andere kinderen moesten eens
vinden dat haar moeder zich
te jeugdig aanstelt! Dat is
niet om te overleven op deze
leeftijd.
Begrijp dit, moeders en
troost u met het besef, dat al
les verandert, als de meisjes
over die precaire leeftijd heen
zijn. Dan zijn ze weer trots op
haar jonge moeder.
MARCELLE.
(Nadruk verboden.)
Mogen vrij U een gewetens
vraag stellen? Tot welke groep
behoort U eigenlijk? Tot dege
nen die blij zijn dat ze met
Kerstmis weer eens een aanlei
ding hebben om met heerlijk
smakende en feestelijk uitzien
de maaltijden voor de dag te
kunnen komen of hoort U tot
hen die het maar een hele cor-
vée vinden om iets lekkers te
bedenken en klaar te maken?
Mogen wij U in dat geval een
eindje op dreef helpen en U een
paar kerstmenu's aan de hand
doen, waarmee U beslist eer in
zult leggen? Ze zijn niet zo heel
uitgebreid want van diners met
5 a 7 gangen zijn we zo langza
merhand wel afgeraakt.' Ze zijn
ook niet te machtig, want er
wordt in deze dagen, ook buiten
de maaltijden om, toch al een
aanslag op onze maag gepleegd
en ze zijn ook niet al te bewer
kelijk want we brengen de
kerstdagen uiteindelijk liever in
onze huiskamer door dan in de
keuken.
Bij de bereiding wensen wij
U veel succes en daarna
smakelijk eten!
ZONDAG: Kop bouilon; kalfs
lapjes in kerriesaus, lof,
aardappelen; vruchtencoupe.
MAANDAGKaasgehakt, witte
kool, aardappelpuree; war
me gemberpudding.
DINSDAG: Hutspot met klap
stuk; appelcompöte.
WOENSDAGGarnalenkoek
jes, spinazie, rauw gebakken
aardappelen; yoghurt.
DONDERDAG(le Kerstdag)
Grapefruitcocktail; gevulde
eend, aardappelen, compote;
sneeuwpudding met rijn
wijnsaus.
VRIJDAG(2e Kerstdag)
Kaassouflésalmis van eend,
spruitjes, rijst; fruitsla met
slagroom.
ZATERDAGVolledige groen
tesoep; gebakken banaan
met chocoladecrême.
RECEPTEN:
Warme gemberpudding.
2 ons brood, 1 ons geconfijte
gember, 2 eieren, 2'h dl.
melk, 60 gram roomboter, 40
gram suiker.
In een beboterde warme
puddingvorm laag om laag
dunne met boter besmeerde
sneetjes brood (zonder korst)
en stukjes gember leggen. De
eieren met de melk en dr
suiker kloppen en over he
brood gieten.
De puddingvorm goed afslui
ten, in een pan met kokend
water zetten ('t water mag
niet tot het deksel komen)
en de pudding daarin 1 uur
zachtjes laten koken.
GEVULDE EEND.
De eend schoonmaken, de
traanklier boven z'n staart
verwijderen en de eend van
binnen met wat zout en pe
per bestrooien. Daar eend
nogal eens vet wordt gevon
den kan men hem heel goed
met appelen of een combina
tie van appelen en pruimen
vullen, waardoor 't gerecht
beslist aan frisheid wint.
I pond appelen hiervoor
in V/2 uur gaar braden.
Hem daarna op een schotel
schillen, (de klokhuizen ver
wijderen), in vierdepartjes
snijden en vermengen met
100 gram geweekte pruimen
en wat marjolein. Dit in de
eend stoppen, de opening
goed dichtmaken, daar de
vulling er anders uit kan
glijden en de eend op de ge
bruikelijke wijze in boter in
de braadpan of braadslee
leggen en er wat aardappel-
of kastanjepuree om heen
spuiten. Men kan de schotel
nog een extra feestelijk aan
zien geven door er deegbak
jes gevuld met rodenbessen-
gelei of cranberries op te
plaatsen.
Oud-Hollandse thee-orgieën
Het namiddag-thee-
uurtje van onze
voorouders uit de 17e
eeuw was een gezel
lige, doch vrij kost
bare tijdspassering.
Om te beginnen
mochten alle gasten
haar eigen thee-soort
kiezen, maar uit be
leefdheid koos men
meestal de thee, die
de gastvrouw dronk.
Tijdens het uitschen-
ken van de thee werd
de geur ervan uit
bundig geprezen en
deze „opgeuringen"
behoorden in die tijd
tot de gebruikelijke
plichtplegingen.
De thee (met suiker)
werd niet uit kopjes,
maar uit bakjes of
schoteltjes gedron
ken, waarbij droge
confituren werden
geserveerd. In min
der goede huizen gaf
men in plaats van
die kostbare, Franse
confituren, thee-
koek, theelettertjes
ofwel stukjes marse
pein. Later serveer
de men ook ulevellen
en hopjes.
Na royaal gegeten
en thee gedronken te
hebben, kwam de
brandewijnkom met
rozijnen op tafel, het
zogenaamde afzak
kertje. Ook hiervan
bediende men zich
rijkelijk, zodat de
vrouwtjes vrolijk
werden en begonnen
te klinken en te ro
ken. Zowel vrouwen
als mannen rookten
een pijp en niet al
leen de vrouwen uit
de mindere kringen,
maar ook de „deftig-
sten".
Vanzelfsprekend n.l.
leidde deze uitgebrei
de „theetafel" tot
allerlei excessen
waardoor 't gebruik
in een kwade reuk
kwam te staan en
langzamerhand werd
afgeschaft. Eerst na
dat in Engeland de
five-o'clock tea in
zwang was gekomen,
werd ook in Neder
land het thee-uurtje
in ere hersteld tot op
de huidige dag toe.
maar van thee-orgiën
is thans toch geen
sprake meer.
Krank erin g bij abonnement
Directeur-Hoofdredacteur I.
Redactie-adres: Noorc
Administratie-adres:
Telefoon 2073 en 251C
N& 5 uur uitsluitend
Gironummer S8150
Abonnementsprijs: 6,— p
inaand ƒ2,per week 48
Generaal De Gaullf
oekozen tot president
de Franse republiek, a
bleek zondagmiddag
kwart over vijf bij het tc
van de stemmen. Op
tijdstip kreeg hij de absc
meerderheid, namelijk r
dan 40.755 stemmen.
De voorzitter van de voorlr
constitutionele commissie 1
officieus de cijfers bekend
maakt van de president svei
zingen. In Frankrijk zelf k
De Gaulle 77% percent van
aantal uitgebrachte stemmei
de overzeese departementen
percent en in de staten, dii
de Franse gemeenschap l
ren 97,04 percent.
De beide andere kandid,
Marrane en Chatelet, behas
tot nu toe resp. 13,9 en 5,9
cent van de uitgebrachte s
men.
Generaal Do Gaulle is de c
tiende Franse president,
macht, die hij krachtens de
geleden bij volksstemming g
gekeurde grondwet heeft, is
ter zoals bekend veel groter
die, welke de voorgaande Fr
constituties de president verl
den.
De communisten hebben b
oresidentsverkiezingen allee
het gebied van Parijs behoc
partij gegeven. Van de 5.653
dig uitgebrachte stemmen k
hun kandidaat Marrane er S
De Gaulle behield echter
meerderheid met 3.110 stem
In Algerië hebben de beid.
De verkeersveiligheit
in België.
De Belgische regering is
drastische maatregelen besl
ter vermindering van het aa
verkeersongelukken.
Er zullen rijbewijzen wo;
ingevoerd, ter verkrijging v\
van men een schriftelijk
keersexamen moet afleg
Mensen die al rijden, krijgen
der formaliteiten het bewijs.
In de vijf grote steden Bru
Antwerpen, Charleroi, Gent
Luik wordt voorlopig voor
jaar een maximum-snelheid
60 km per uur ingevoerd.
Gedurende een proefpei
van drie maanden zal op zat(
gen en zondag op de buitenw
een maximumsnelheid var
km per uur gelden.
Voor kleine verkeersove
dingen zal men voortaan
plaatse met de bekeurende a
kunnen afrekenen.
(Advertentie.)
Grenulaan 21
Terneuzen. Telef. 2568
HETZELFDE WEERTYP
Ook tijdens het weekeinde
vond West-Europa zich in
zuidelijke stroming, welke
de tijd van het jaar zachte 1
aanvoerde. Deze stroming vv
in stand gehouden door een c
en actieve depressie, welke
ten westen van Ierland ligt. I
de kern veroorzaakt zij z
stormvelden, welke zich zo
juist tot over Ierland uitst
ten.
In onze omgeving was het
liswaar rustig weer, maar
kleine storing, welke zich z;
dag boven Frankrijk ontwik!
trok mee naar het noordei
bracht bij ons opnieuw re
welke in hoofdzaak in de n
van zaterdag op zondagoch
viel. De grootste hoeveelh
werden in de westelijke en n
delijke provincies afgetapt,
mm.
De vochtige en zachte 1
die vanuit het Middellandse
gebied aanstroomt, wordt
stuw tegen de Alpen tot stij
gedwongen. Als gevolg hie:
hebben zich boven Noord-I
en de Franse Rivièra ene
stortregens ontlast, waarbi
een viertal dagen tijds plaa
lijk 150 tot 200 mm regen is
vallen, dat is ongeveer een ki
van de hoeveelheid die er gei
deld per jaar in Nederland v