Van ZOLDERRUIMTE tot WOONRUIMTE \Joot de \/couw PRECAIRE LEEFTIJD Recepten voor de Kerstdagen en Oud-en-Nieuw Menu van ill1 week De Gaul Franse ge JUMPER EH JASJE trouwwagen; r Voor DROP moet men in Nederland zijn HET WEER 1 KUNT NIET ALLES WETEN onze voorouders op de thee SCHIPPERS 10 DE VRIJE ZEEUW Zaterdag 20 december 1958 HANDIGE HANDEN Nog steeds heerst er woningnood, zodat in vele ge vallen alle mogelijke ruimten in een woning benut wor den om er woonruimte van te maken. Vele en velerlei moeilijkheden doen zich hierbij natuurlijk voor. Zolderruimten vertonen allerlei balken, die tezamen de kapcon structie vormen. De staande bal ken noemt men spanten. Halver wege de zolderhoogte zijn deze spanten met elkaar verbonden. Deze kapbalken of hanebalken worden veelal aangebracht op 'n hoogte van 2 meter 40, dat is vol doende voor een kamertje. Lig gen deze balken echter lager, dan wordt het voor ons moeilijker om er een plafond aan te bevestigen. WEGWERKEN VAN DE BALKEN. Staan de spanten 3 meter van elkaar verwijderd, dan is het mo gelijk het kamertje juist tussen twee spanten in te maken en worden de kapbalken in de schei dingswand opgenomen. Moet de lengte van 3 meter echter wor den overschreden, dan kunnen we een kapbalk in de kamer la ten vallen. Deze kapbalk kan dan aan het oog onttrokken worden, door ze in een gedeeltelijk verlaagd pla fond op te nemen. Een heel aar dig effect kan worden verkregen door onder het verlaagde deel een bed, divan of boekenkast te plaatsen. Eventueel kunnen spanten aan het oog worden onttrokken door het ombouwen van kasten. Veel al kost dit niet zo heel veel moei te, omdat onder de schuinlopen- de dakvlakken toch kasten en wanden moeten worden gemaakt. 'Lang niet altijd is het nodig de wanden tot aan het plafond recht te maken, immers we kunnen er mee volstaan de rechte wand tot een hoogte van 1 m 80 k 2 m op te trekken. De rest van de wand laten we dan schuin lopen. WELK MATERIAAL Het meest gebruikte materiaal tegenwoordig is hardboard. Dit board moet op dezelfde wijze ver werkt worden als triplex. Als u het hardboard niet wenst te be hangen, is het toch mooi, maar triplex daarentegen dient u wel te behangen of te schilderen. Het isolatievermogen van hard board is echter niet groot, zodat de wanden gemaakt van hard board weinig beschutting geven tegen temperatuurswisseling en geluiden. Het z.g. zachtboard echter, in dien van goede kwaliteit, is voor ons doel beter geschikt, want dit board is gemaakt van poreus ma teriaal met een zeer groot absor berend en isolerend vermogen. Een plaat zachtboard van 12% mm dikte heeft hetzelfde isola tievermogen als een betonmuur van 39 cm dikte. Daarom is het 0 Marmer maakt men schoon met een sopje van synthe tisch wasmiddel, eventueel wat schuurmiddel gebruiken voor hardnekkige vlekken Roestvlekken verwijderen met een doekje, waarop enkele druppels azijn. 0 Emaillepannen maakt men schoon met een sop van zelf werkend wasmiddel, hardnek kige vlekken wrijft men met een kurk waarop wat schuur middel. De voedingswaarde van ge steriliseerde melk is niet zo hoog als van gewone of ge pasteuriseerde melk in fles sen. 9 Avondtasjes van goudbrokaat maakt men schoon met een papje van tetra en magnesia. Met een watje er op aanbren gen. Zodra het mengsel droog is, voorzichtig uitborstelen met een niet te harde tanden borstel. 0 Gevernist koperwerk maakt men schoon met spons en zeem. Vuile plekken wrijft men in met petroleum en ten slotte wordt het gehele voor werp nagewreven met een beetje witte was. 0 In de wintermaanden, wan neer de temperatuur beneden nul staat, geve men de kip pen lauw water. Het ochtend- voer moet eveneens lauw op gediend worden, echter wel rul en kruimelig. Hard geworden stopverf kan weer bruikbaar gemaakt wor den, indien men dit in petro leum legt. 0 Blauwselvlekken verdwijnen met azijn. Vlekken van blauw papier verwijdert men met alcohol, spiritus of wasbran- dewijn. (Nadruk verboden.) "N aan te bevelen plafond en de be kleding van de dakvlakken van zachtboard te maken. Bovendien kan nog gebruik gemaakt wor den van het z.g. glaswol, dat in de vorm van dekens in de handel is. Hangen we nu zo'n glaswol- deken tegen de dakvlakken en over het plafond, dan zal er erge koude en overmatige warmte buiten de kamer kunnen worden gehouden. Hardboard kunnen we wel ge bruiken als we dubbele wanden maken van dit materiaal en de ruimte tussen deze twee wanden opvullen met glaswol. Natuurlijk is dit duurder dan het gebruik van zachtboard, want dgl. wan den behoeven niet uit dubbele platen te bestaan. DE BEVESTIGING. Onverschillig of we nu hard board of zachtboard gebruiken, daar waar de platen aan elkaar komen te liggen, moeten de na den van de platen beplakt wor den met een strook katoen om dat boardplaten aan enige wer king onderhevig zijn. Om deze reden ook, mogen boardplaten nimmer stijf tegen elkaar geplaatst worden, altijd moet er ongeveer 1 mm speling zijn. Zowel hard- als zachtboard- platen moeten een ondergrond van stevige latten hebben. Zacht board vraagt in dit opzicht nog een betere bevestiging op latten dan hardboard, willen we er ze ker van zijn, dat de platen vlak blijven. Wilt u verzekerd zijn van vlak werk, dan moeten de latten niet verder uit elkaar liggen dan 30 cm hart op hart. Gegalvaniseerde spijkers zijn aan te bevelen, op onderlinge af stand van hoogstens 15 cm. Gebruikt u hardboard, dan moeten de latten niet verder van elkaar afliggen dan ongeveer 60 cm. Deuren worden gemaakt van hardboard, met stevig latwerk (raamwerk). KASTEN. Kastdeuren dienen altijd in de wand gemaakt te worden, dit om de kast zoveel mogelijk stofvrij te houden. Is een kast bijv. 20Ó cm hoog en 80 cm breed, dan moet het raamwerk 'een afme ting hebben van 74 cm bij 194 cm. De hardboardplaat krijgt dan een afmeting van 200 bij 80. Zo als u begrepen zult hebben steekt het hardboard aan boven en on derkant en aan de niet schar- nierzijde 3 cm uit. Hierdoor ver krijgen we bovendien een goede sluiting. Het aantal scharnieren aan een deur of kast van 200 cm moet 3 bedragen, dat is nodig omdat der gelijk werk nooit zo stevig is als gewoon werk van planken. Het camoufleren van ijzeren dakramen enz. moeten we over laten aan de bewoner, een alge meen voorschrift kan hier niet goed gegeven worden, omdat wat voor het ene raam opgaat, bij een ander raam niet kan en niet goed staat. Als u er tenslotte kans toe ziet de gehele bekleding te bevestigen met houtschroeven en het be staande houtwerk niet te bescha digen, kan de eigenaar van het materiaal waarmede de zolder ruimte bekleed is, het geheel weer wegnemen, want dat is zijn goed recht ingevolge de bepalin gen van het Burgerlijk Wetboek. Alles moet dan wel weer in de bestaande toestand terugge bracht worden. Schroefgaatjes worden dus weer netjes dicht ge maakt en beschadigd schilder werk weer bijgeschilderd. (Nadruk verboden). OPVOEDING IN HET WINTERSEIZOEN is wol één van de stoffen die ons trekken, want wol beschermt ons goed tegen de kou en de gure elementen. Wollen garens zijn er van diverse dikten, waardoor de kleding bij een fijne draad van een fijn weefsel is en bij een dikke draad van een grover weefsel. Een jasje met bijpassende mouwloze jumper, als afge beeld op onze illustratie wordt natuurlijk van een fijne draad vervaardigd. Dergelijke kleding treffen we in de modemagazijnen, maar we kunnen het zelf ook maken en dit geldt spe ciaal voor de dames die vlot zijn met de breipennen. Voor het gehele ensemble hebben We ongeveer 650 gram fijne wol nodig Zoals we zien is de mouw loze jumper heel fijn hori zontaal gestreept met een effen boordje. De kleuren kan men zelf kiezen al naar behoefte. Het jasje is daar entegen verticaal gestreept, hetgeen met de jumper een aardig evenwicht geeft. Het is een combinatie, die door alle leeftijden kan wor den gedragen en die speciaal door het verticaal gestreep te jasje ook geschikt is voor zwaardere figuren, want de verticale strepen maken slank. Het geheel kan pret tig gedragen worden op een willekeurige, losse rok, maar het jasje kan ook al leen gebruikt worden als vestje. Zo Ran men met deze kleding alle kanten ait, iets waarop de meeste dames wel gesteld zijn. ^Nadruk verboden) WAT IS DROP EIGENLIJK De grondstoffen voor het drop artikel zijn blokdrop en Ara bische gom, die beide een zeer oude historie hebben en sinds onheugelijke tijden als medi cament worden gebruikt. De grondstof drop komt van de zoethoutwortel, een sinds voorhistorische tijden beken de plant, die in de subtropen groeit. De wortels worden met water uitgekookt en het verkregen extract wordt ex tra ingedikt tot een glanzend zwarte massa, die in grote brokken of blokken wordt ge goten de blokdrop. Chinese, Egyptische, Griekse en Ro meinse geleerden kenden dit extract al als een middel te gen allerlei kwalen als dorst, verkoudheid, hoest en maag klachten. Zoethoutwortels werden trouwens ook gevon den in het graf van Tut- Ankh-Amen. De arabische gom is een uit- scheidingsprodukt van de gomboom, die in de tropen groeit. De beste gom komt uit de republiek Sudan, waar ve le gomtuinen zijn, met de ech te gomboom „hashab" ge naamd. Ze wordt voor vele doeleinden gebruikt doch is steeds een belangrijk voe dingsmiddel geweest. De bijzondere eigenschappen van blokdrop en arabische gom verlenen aan het drop artikel bepaalde geneeskrach tige eigenschappen, zoals hoeststillende werking. De gom werkt verzachtend en de drop heeft een slijmoplossen- de werking, die nog wordt vergroot door toevoeging van salmiakzout. Belangrijk te weten is, dat deze „zoute drop" niet is verboden voor hen die op zoutarm diëet le ven. In het dropartikel zijn verschillende grondstoffen gecombineerd die het maken tot een voedzaam, smakelijk en gezond produkt. NEDERLANDSE KWALI TEITSBEHEERSING. Alle grondstoffen en andere be standdelen van het droparti kel staan onder strenge con trole van het Centraal Insti tuut voor de Dropverwerken- de Industrie (C.I.D.I.), dat in 1955 door een tiental Neder landse fabrikanten werd op gericht. Bovendien worden de fabricage-methoden aan strenge normen van hygiëne onderworpen. Dit instituut is enig op de wereld en houdt zich ook nog bezig met weten schappelijke en technologi sche documentatie op het ge bied van drop en gom. Er be staat een intensieve uitwisse ling van gegevens met onder zoekers overal ter wereld. NEEM GERUST EEN DROPJE. De Nederlandse dropverwerken- de industrie, die drop in ve lerlei vorm en verpakking, laat niets aan het toeval over, maar beijvert zich om de best mogelijke kwaliteit te leveren. De zoute drop is typisch Ne derlands. In het buitenland wordt zoete drop gegeten. Hippokrates, de Griekse arts, de „Vader der geneeskunde" noemt drop al in zijn ge schriften. Met de technische vervolmaking van deze tijd en de grote zorg die de Neder landse industrie aan het pro dukt besteedt, moeders, kunt u uw kinderen de snoepcen- tjes gerust aan drop laten be steden en de mannen kunnen zonder schaamte een winkel ingaan om drop te kopen Zij zullen niet voor snoepers wor den aangezien. VOOR DROP MOET MEN IN NEDERLAND ZIJN. „Een rolletje drop juffrouw". Zout of dubbelzout, mijn heer''. Ja, dat is nu het prettige van de populaire versnapering drop, dat ook mannen een win kel binnen durven gaan om dit te kopen. Misschien wel zwaar kuchend, maar ze doen het toch maar. Kinderen zijn er dol op; de snoepcentjes worden vaak hier aan besteed en moeders, u be hoeft niet bang te zijn, dat uw kinderen iets eten, dat niet goed voor hen is. Daar staat de kwaliteitsbeheersing van de Ne derlandse fabrikant borg voor. Daarover vertellen wij straks iets meer. „Wat zie jij er gek uit"! Het is een opmerking van de veertienjarige Wendy tegen haar moeder, die pas bij de kapper geweest is en behoorlijk ingenomen was met het nieuwe kapsel dat ze zich heeft laten aanme ten. Ze vond dat het haar jong en knap maakte met die geestige lokjes op het voorhoofd. En nu die kri tiek van haar dochter! Moeder voelt zich diep in haar hart gekrenkt en zeer ge voelig op haar teentjes ge trapt. Graag had ze 'n scherp antwoord gegeven, maar aan een kind tóón je nu eenmaal geen gepikeerdheid. „Waar om?" vraagt ze zo argeloos mogelijk, terwijl ze wat aan de schattige lokjes plukt. „Be valt mijn haar je soms niet? Ik vond het een makkelijke coupe en daarom heb ik het zo laten doen". Het is niet waar, wat ze zegt. Ze heeft het zo laten doen, omdat het er op het plaatje zo jeugdig en schalks uitzag. De genadeloos kriti sche ogen van haar dochter vertellen haar, dat Wendy haar doorziet. „Nou maar ik vind het raar", smaalt het meisje. „Als je al zo oud bent Zo oud Wendy's moeder is amper veertig. Ze voelt zich zeker nog niet oud en de be- zeerdheid wordt hoe langer hoe groter. „Ik zou mijn mond maar een beetje houden en me met mijn eigen zaken be moeien", zegt moeder uit de hoogte. Wendy snuift hoor baar. „En toch is het raar", mompelt ze. Een week later zegt moeder tegen Wendy, dat ze haar uit school komt halen. Het meis je moet een nieuwe mantel hebben, die zullen ze dan ge zellig samen gaan kopen. „Als je maar niet die gekke hoed opzet", mokt Wendy. „Die gekke hoed" is het leuke nieuwe dopje, dat moe der zich pas bij haar nieuwe kapsel heeft aangeschaft. Ze voelt er zich kwiek en fleurig mee. Ze zou eerder voor Wen dy's zuster dan voor haar moeder aangezien kunnen worden, meent ze. En is het voor een opgroeiend meisje niet enig om een jonge, knap pe moeder te hebben? Maar wat bezielt dat kind de laatste tijd toch? Altijd met haar ste kelige opmerkingen. Overal heeft ze wat op aan te mer ken. Alles is ..gek". Je wordt er dol van. „Wat mankeert er aan mijn hoed?" vraagt ze koel. „Dat idiote ding. De lui op schooi zouden vragen of mijn moeder altijd voor gek loopt. Ik zou me dood schamen". Ineens houdt moeder zich niet meer goed. „Dan moet jij maar zien, hoe je aan een nieuwe mantel komt. Een moeder, waar je je dood voor schaamt, gaat die in ieder ge val niet met je kopen". De Kerstdagen en Oud-en-Nieuw zijn huiselijke feesten, waarvoor de huisvrouw in de keuken allerlei goeds kans brouwen, dat de tong streelt. Doet U eens Uw voordeel met de recepten, die wij deze keer bij elkaar zochten. PEPER VAN HAAS OF KONIJN. 1 haas of konijn, 100 a 150 gr. boter of margarine, een kleine ui, 1 sinaasappel, laurierblad, kruidnagel, een paar lepels azijn, aroma of pikante saus, kaneel, suiker, zout, bloem (een blikje champignons of 100 gr. verse champignons). De haas of het konijn schoonmaken, in stukken snijden en deze met zout inwrijven. De boter of margarine heet laten worden en het vlees aan alle kanten bruin bakken. De ui schoonmaken, snipperen en zachtjes meebakken. Water, azijn, het sap van de sinaasappel, laurierblad en kruidnagel toe voegen en het geheel ongeveer 2 uur zach tjes stoven. Het vlees is gaar, wanneer het gemakkelijk van de botten loslaat. Op het laatst het levertje meestoven. Desgewenst de jus tot een saus binden met aangemeng de bloem. De saus op smaak afmaken met een weinig aroma of Engelse saus, kaneel en suiker en nog ongeveer een kwartiertje zachtjes verwarmen. (Desgewenst de laat ste paar minuten in schijfjes champignons mee stoven.) gesneden Voor 'n gezellige koude visschotel is altijd wel een plaats te vinden. We kunnen hem opdienen als eerste gang aan een dinertje of als hoofdgerecht van een souper. Wie dat wenst, kan de schotel uitbreiden met stukjes gerookte vis (paling, bokking filets), vis uit blik, garnalen of mosselen enz. enz. VISSCHOTEL. blik zalm, 2 tongen, zout, een krop sla of struikje andijvie, olie, azijn of citroen sap, mayonaise, tomaten-ketchup, een hard gekookt ei, peterselie of kappertjes, toas tjes of sneetjes geroosterd brood, boter of margarine. De tongen fileren en ieder filet éénmaal dubbel vouwen met de velkant naar bin nen. De filets zouten en zachtjes gaar koken in water met een scheutje azijn of citroensap (kooktijd ±5 minuten). De filets uit het kooknat nemen en laten af koelen. De zalm (van graten en kaakbeen-stukjes ontdoen en) in niet te kleine stukken ver delen. Olie en azijn of citroensap naar smaak er door mengen. De zalm in 't mid den van een grote schaal leggen- De tong filets bedekken met een glad laagje mayo naise (zo nodig dikke mayonaise verdunnen met wat viskooknat). De vis om de zalm schikken en garneren met peterselie-blaad- jes of kappertjes. De tussenruimten opvul len met klein gesneden sla of andijvie. Partjes hard gekookt ei en nopjes tomaten ketchup ter garnering aanbrengen. De visschotel opdienen met toastjes of vers geroosterd brood. Met Oud-en-Nieuw mag een zoete lek kernij niet ontbreken. We bakken dit jaar eens: VRUCHTENBEIGNETS. Behalve van schijven appel kunnen we beignets maken van andere vruchten, bijv. van ananas, bananen, abrikozen. Hiertoe de ananasschijven desgewenst halveren en zo nodig enige uren tevoren met wat suiker bestrooien; de bananen in 5 cm lange stukken snijden en met wat ci troensap besprenkelen; de gedroogde abri kozen een paar uur weken in een suiker stroop, even opkoken en goed laten uitlek ken. Voor ongeveer 25 stuks: 125 gr. bloem of zelfrijzend bakmeel, 1% dl melk, (1 ei), zout, frituurvet of olie, poedersuiker. Van bloem, melk (en ei) een glad beslag maken. Een weinig zout er door roeren. Het frituurvet of de olie heet laten worden. De vruchten door het beslag halen en laten uitdruipen. De beignets vlug bruin bakken in het hete vet. Het gebak laten uitlekken in een vergiet of op grauw papier en warm of koud opdienen, met poedersuiker be strooid. De dag is bedorven. Moeder voelt zich enorm gestoken, dat ze geen genade meer kan vin den in de ogen van haar doch ter. Het steekt haar veel die per dan nodig is. Ze zou moeten begrijpen, dat Wendy op de leeftijd van de valse schaamte is- Ze houdt niet minder van haar moeder; ze wil haar ook niet met op zet grieven; ze is alleen maar doodsbenauwd voor alles wat opvalt. En je eigen ouders die mogen zeker niet opvallen, zo dat andere kinderen om hen zouden kunnen lachen. Die andere kinderen moesten eens vinden dat haar moeder zich te jeugdig aanstelt! Dat is niet om te overleven op deze leeftijd. Begrijp dit, moeders en troost u met het besef, dat al les verandert, als de meisjes over die precaire leeftijd heen zijn. Dan zijn ze weer trots op haar jonge moeder. MARCELLE. (Nadruk verboden.) Mogen vrij U een gewetens vraag stellen? Tot welke groep behoort U eigenlijk? Tot dege nen die blij zijn dat ze met Kerstmis weer eens een aanlei ding hebben om met heerlijk smakende en feestelijk uitzien de maaltijden voor de dag te kunnen komen of hoort U tot hen die het maar een hele cor- vée vinden om iets lekkers te bedenken en klaar te maken? Mogen wij U in dat geval een eindje op dreef helpen en U een paar kerstmenu's aan de hand doen, waarmee U beslist eer in zult leggen? Ze zijn niet zo heel uitgebreid want van diners met 5 a 7 gangen zijn we zo langza merhand wel afgeraakt.' Ze zijn ook niet te machtig, want er wordt in deze dagen, ook buiten de maaltijden om, toch al een aanslag op onze maag gepleegd en ze zijn ook niet al te bewer kelijk want we brengen de kerstdagen uiteindelijk liever in onze huiskamer door dan in de keuken. Bij de bereiding wensen wij U veel succes en daarna smakelijk eten! ZONDAG: Kop bouilon; kalfs lapjes in kerriesaus, lof, aardappelen; vruchtencoupe. MAANDAGKaasgehakt, witte kool, aardappelpuree; war me gemberpudding. DINSDAG: Hutspot met klap stuk; appelcompöte. WOENSDAGGarnalenkoek jes, spinazie, rauw gebakken aardappelen; yoghurt. DONDERDAG(le Kerstdag) Grapefruitcocktail; gevulde eend, aardappelen, compote; sneeuwpudding met rijn wijnsaus. VRIJDAG(2e Kerstdag) Kaassouflésalmis van eend, spruitjes, rijst; fruitsla met slagroom. ZATERDAGVolledige groen tesoep; gebakken banaan met chocoladecrême. RECEPTEN: Warme gemberpudding. 2 ons brood, 1 ons geconfijte gember, 2 eieren, 2'h dl. melk, 60 gram roomboter, 40 gram suiker. In een beboterde warme puddingvorm laag om laag dunne met boter besmeerde sneetjes brood (zonder korst) en stukjes gember leggen. De eieren met de melk en dr suiker kloppen en over he brood gieten. De puddingvorm goed afslui ten, in een pan met kokend water zetten ('t water mag niet tot het deksel komen) en de pudding daarin 1 uur zachtjes laten koken. GEVULDE EEND. De eend schoonmaken, de traanklier boven z'n staart verwijderen en de eend van binnen met wat zout en pe per bestrooien. Daar eend nogal eens vet wordt gevon den kan men hem heel goed met appelen of een combina tie van appelen en pruimen vullen, waardoor 't gerecht beslist aan frisheid wint. I pond appelen hiervoor in V/2 uur gaar braden. Hem daarna op een schotel schillen, (de klokhuizen ver wijderen), in vierdepartjes snijden en vermengen met 100 gram geweekte pruimen en wat marjolein. Dit in de eend stoppen, de opening goed dichtmaken, daar de vulling er anders uit kan glijden en de eend op de ge bruikelijke wijze in boter in de braadpan of braadslee leggen en er wat aardappel- of kastanjepuree om heen spuiten. Men kan de schotel nog een extra feestelijk aan zien geven door er deegbak jes gevuld met rodenbessen- gelei of cranberries op te plaatsen. Oud-Hollandse thee-orgieën Het namiddag-thee- uurtje van onze voorouders uit de 17e eeuw was een gezel lige, doch vrij kost bare tijdspassering. Om te beginnen mochten alle gasten haar eigen thee-soort kiezen, maar uit be leefdheid koos men meestal de thee, die de gastvrouw dronk. Tijdens het uitschen- ken van de thee werd de geur ervan uit bundig geprezen en deze „opgeuringen" behoorden in die tijd tot de gebruikelijke plichtplegingen. De thee (met suiker) werd niet uit kopjes, maar uit bakjes of schoteltjes gedron ken, waarbij droge confituren werden geserveerd. In min der goede huizen gaf men in plaats van die kostbare, Franse confituren, thee- koek, theelettertjes ofwel stukjes marse pein. Later serveer de men ook ulevellen en hopjes. Na royaal gegeten en thee gedronken te hebben, kwam de brandewijnkom met rozijnen op tafel, het zogenaamde afzak kertje. Ook hiervan bediende men zich rijkelijk, zodat de vrouwtjes vrolijk werden en begonnen te klinken en te ro ken. Zowel vrouwen als mannen rookten een pijp en niet al leen de vrouwen uit de mindere kringen, maar ook de „deftig- sten". Vanzelfsprekend n.l. leidde deze uitgebrei de „theetafel" tot allerlei excessen waardoor 't gebruik in een kwade reuk kwam te staan en langzamerhand werd afgeschaft. Eerst na dat in Engeland de five-o'clock tea in zwang was gekomen, werd ook in Neder land het thee-uurtje in ere hersteld tot op de huidige dag toe. maar van thee-orgiën is thans toch geen sprake meer. Krank erin g bij abonnement Directeur-Hoofdredacteur I. Redactie-adres: Noorc Administratie-adres: Telefoon 2073 en 251C N& 5 uur uitsluitend Gironummer S8150 Abonnementsprijs: 6,— p inaand ƒ2,per week 48 Generaal De Gaullf oekozen tot president de Franse republiek, a bleek zondagmiddag kwart over vijf bij het tc van de stemmen. Op tijdstip kreeg hij de absc meerderheid, namelijk r dan 40.755 stemmen. De voorzitter van de voorlr constitutionele commissie 1 officieus de cijfers bekend maakt van de president svei zingen. In Frankrijk zelf k De Gaulle 77% percent van aantal uitgebrachte stemmei de overzeese departementen percent en in de staten, dii de Franse gemeenschap l ren 97,04 percent. De beide andere kandid, Marrane en Chatelet, behas tot nu toe resp. 13,9 en 5,9 cent van de uitgebrachte s men. Generaal Do Gaulle is de c tiende Franse president, macht, die hij krachtens de geleden bij volksstemming g gekeurde grondwet heeft, is ter zoals bekend veel groter die, welke de voorgaande Fr constituties de president verl den. De communisten hebben b oresidentsverkiezingen allee het gebied van Parijs behoc partij gegeven. Van de 5.653 dig uitgebrachte stemmen k hun kandidaat Marrane er S De Gaulle behield echter meerderheid met 3.110 stem In Algerië hebben de beid. De verkeersveiligheit in België. De Belgische regering is drastische maatregelen besl ter vermindering van het aa verkeersongelukken. Er zullen rijbewijzen wo; ingevoerd, ter verkrijging v\ van men een schriftelijk keersexamen moet afleg Mensen die al rijden, krijgen der formaliteiten het bewijs. In de vijf grote steden Bru Antwerpen, Charleroi, Gent Luik wordt voorlopig voor jaar een maximum-snelheid 60 km per uur ingevoerd. Gedurende een proefpei van drie maanden zal op zat( gen en zondag op de buitenw een maximumsnelheid var km per uur gelden. Voor kleine verkeersove dingen zal men voortaan plaatse met de bekeurende a kunnen afrekenen. (Advertentie.) Grenulaan 21 Terneuzen. Telef. 2568 HETZELFDE WEERTYP Ook tijdens het weekeinde vond West-Europa zich in zuidelijke stroming, welke de tijd van het jaar zachte 1 aanvoerde. Deze stroming vv in stand gehouden door een c en actieve depressie, welke ten westen van Ierland ligt. I de kern veroorzaakt zij z stormvelden, welke zich zo juist tot over Ierland uitst ten. In onze omgeving was het liswaar rustig weer, maar kleine storing, welke zich z; dag boven Frankrijk ontwik! trok mee naar het noordei bracht bij ons opnieuw re welke in hoofdzaak in de n van zaterdag op zondagoch viel. De grootste hoeveelh werden in de westelijke en n delijke provincies afgetapt, mm. De vochtige en zachte 1 die vanuit het Middellandse gebied aanstroomt, wordt stuw tegen de Alpen tot stij gedwongen. Als gevolg hie: hebben zich boven Noord-I en de Franse Rivièra ene stortregens ontlast, waarbi een viertal dagen tijds plaa lijk 150 tot 200 mm regen is vallen, dat is ongeveer een ki van de hoeveelheid die er gei deld per jaar in Nederland v

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1958 | | pagina 10