ES ck enu van de week KLIKKEN..... rs Het eten door de eeuwen heen Rauwolfia serpentina Het eenvoudige jurkje Zaterdag 15 november 1958 DE VRIJE ZEEUW vagen ïlefoon 70 1 maken en reparen we zelf! CIRCUSVOORSTELLINGEN OP EEN FEESTGERECHT \j0&l <U\jt<MW Toverplant met bloeddrukverlagende werking AanwinsJ in de behandeling van hyp^rtensie U kurt niet alles weten 15 november 195$ NEUZEN U (KI 150) :n uit, ian op worpen (zijde rken. paren, verba- ran de i hem :vende tan de iuuste, tageas MOTOPS 'Utit&se*. JP*" 1B 50 DE SANDE UZEN ZO DE OUDEN ZONGEN pie pen de jongen... Als de ouders hoelahoepelen, willen de kinde ren óók zo'n mooie hoepel. En zelfs de kleine van 4 jaar weet al een hoepel draaiende te houden! Zo'n hoela-hoepel kunnen we heel eenvoudig zelf maken. We halen daarvoor bij de eiectriciën een eind plastic buis van een hal ve duim doorsnede (hoogstens duiml ter lengte van 2',a me ter. Een dergelijke buis kunnen we heel gemakkelijk tot een hoe pel buigen, van 78 cm middellijn. ilet moeilijkste lijkt het lassen, maar ook dat spelen we zelf klaar, want alles wat we nodig hebben, is een prop hout en een gasvlam. De prop kan bestaan uit een kacheihoatje, afgerond en netjes glad geschuurd tot een ongeveer 5 cm lange stop, die... nee, niet past, maar net even te dik is voor de buis. Steek een gasvlammetje aan en draai een uiteinde van de buis boven (niet in, want dan schroeit het plastic) de vlam tot het plas tic tekenen van vervorming ver toont. Duw dan de plug zonder wringen voor de helft in dit uit einde en houdt de las metéén on der de koude kraan tot het hout goed klemt. Draai de buis om. wentel het andere einde boven de vlam. Laat eventueel iemand assisteren door het achtergedeel te van de buis te helpen draaien. Dan komt het moeilijke, mo ment. We gaan op het midden gedeelte van de hoepel staan, la ten de kraan stromen en druk ken met onze assistent de tot een hoepel gebogen buis met het nog open deel rechtstandig zonder enig wringen om de stop en koe len ook dat deel onmiddellijk af onder het water. Even vasthou den en onze hoepel is klaar. Ook gebroken hoepels kunnen aldus worden gerepareerd. En dan stelten! AF EN TOE zien we onze jeugd nog wel op stelten lopen. Een kind wil immers steeds wat anders; dan is het dit, dan dat. Ook die stelten kunnen we im mers zelf maken? We hebben nodig een tweetal panlatten, mooie rechte latten, ter dikte van 4 centimeter. Voorts een viertal voetsteunen, ter dikte van 2% cm. Laten we eerst de latten be werken. De lengte moet 2 meter bedragen. Aangezien het gemak kelijk is, om aan elke lat 2 voet steunen te hebben, komt de hoog ste op ongeveer 50 cm te liggen, de onderste voetsteun bevestigen wij vlak daaronder. Aangezien el ke steun ongeveer 15 cm lang moet zijn, komt de bovenkant van de onderste steun op 35 cm van de grond. We laten de latten van de on derkant af gerekend, over een lengte van 60 cm vierkant, om dat de steunen aan iedere kant van de lat bevestigd moeten wor den. Loopt onze jongen op de hoogste, dan zit de onderste steun aan de buitenkant van de lat. Boven de steunen moet de stelt rond gemaakt worden, daartoe maken we dat deel eerst acht kantig, dat doen we met de schaal. Dan kunnen we alle hoe ken afschaven, waardoor het ge deelte zestienkantig is geworden. Wilt u nu de stok rond hebben, dan kunnen we verder een vijl gebruiken en schuurpapier. U kunt de stokken echter ook zes tienkantig laten, dat heeft het voordeel, dat ze niet zo glad woi- djin. Wel dient er voor gezorgd te worden, dat het hout goed glad geschuurd wordt, want denk om eventuele splinters! Teneinde afglijden te voorko men, zagen we de bovenkant van de voetsteun ongeveer een nalve cm in, met uitzondering van het buitenste randje, dat laten we dus een halve cm omhoog steken. De bevestiging HET BEVESTIGEN van de steunen aan de lat, is een secuur werkje, want ze moeten er zeer stevig aan zitten, anders krijgen we valpartijen. De buitenkant van de steunen dient naar onde ren schuin af te lopen, zodanig dat het onderste deel nog onge veer een cm dik is. Iedere steun wordt met een drietal houtschroeven aan de lat bevestigd. De lengte van die schroeven moet minstens 9 a 10 cm zijn, behalve de onderste die niet langer mag en kan zijn dan ongeveer 6 cm. Wilt u met succes deze schroe ven in het hout kunnen draaien dan moet u eerst gaten met dia meter van de schroef in de steu nen boren. Wanneer men na het week end eens een kijkje zou nemen in ajval- of schillenemmers en al het oude brood dat is weg gegooid, bijeen zou leggen, zou vast iedere huisvrouw, bij het zien van die reusachtige brood- berg, schrikken van die vrese lijke verkwisting. Want dat is het! Al zal dat oude brood in vele gevallen nog wel als vee voer gebruikt worden, wij zelf kunnen er thuis toch nog de heerlijkste gerechten mee ma ken en zijn dan eens een dag niet duur uit.' We kunnen bij soep geroos terde blokjes brood geven, we kunnen er sandwiches met icaas van maken en deze aan weers zijden in de koekepan in boter bruin bakken, brood leent zich voor allerlei nagerechten als broodschoteltjes, broodpuddin gen, wentelteefjes enz. en we kunnen er zelfs pasteitjes van maken! De beschrijving hiervan vindt ti onder het weekmenu van deze week. ZONDAG: Kaasbouillon met ei, gehakte biefstuk, rode kool, aardappelen; appelmoes en vanille vla. MAANDAG: Stamppot rauwe andijvie, spek; yoghurt met vruchten. DINSDAG: Gesmoorde aardap pelen, gegratineerde bloem kool; appelpannekoekjes. WOENSDAG: Omelet (gekruid) witlofsla, peterseliesaus en aardappelen. DONDERDAG: Gehakt, spruit jes, aardappelpurée yoghurtvla. VRIJDAG: Julianapasteitje, sa- voyekool, rauw gebakken aardappelen; fruit. ZATERDAG: Winterse rijst schotel met champignons, sla; twee kleurenvla. RECEPT: Julianapasteitje. Blokjes oud brood (3 cm dik, 5 cm breed en 7 cm lang) van boven een rechthoekige inkerving geven en daarna aan alle kanten in boter goudbruin bakken. Voor de kaasragout: 50 gr boter, 50 gr bloem, Vi liter melk of i/2 liter water, 2 bouillonblokjes en 200 gr in blokjes gesneden kaas (be legen), zout, peper en aro ma. De boter smelten, droog de bloem er door roeren en met het vocht tot een gladde saus koken. Van het vuur af de blokjes kaas toevoe gen (zonodig even verwar men in de saus, maar niet doorkokenDe saus op smaak afmaken met peper, zout en aroma. De pasteit jes met de ragout vullen, het kapje er weer opleggen en het gerecht opdienen. RECEPT: Winterse rijstschotel met champignons. 300 gr rijst, 6 dl water, bouil lonblokjes, 30 gr boter, 3 eet lepels fijngehakte uitjes, 150 gr champignons, boter, een uitje, zout en peterselie, 6 middelgrote struikjes Brus sels lof, y4 kg winterworte len, boter, zout en peter selie. Het water met de bouillon blokjes, de boter en de uitjes aan de kook brengen. De rijst er in strooien en het deksel op de pan doen zodra het water weer kookt. De rijst in pl.m. 20 minuten zachtjes gaar koken. Onder tussen van de struikjes lof de buitenste blaadjes ver wijderen en met een spits mes de bittere hartjes uit Denkt u er ook om, dat het gat in de lat voorgeboord moet wor den, want doen we dat niet, dan zal de lat barsten. Hoofdzaak is, dat de schroef in de voetsteun goed vast komt te zitten, dus we zullen hiervoor wel de nodige kracht moeten zeiten om de hele schroef er in te krij gen. Een ongeverfde lat is gauw vuil, want de handen van onze knapen zijn nu eenmaal nooit on berispelijk schoon, welke jongen heeft nu wèl schone handen? Teneinde het geheel een pret tig aanzien te geven, gaan we de latten een beetje verven en ook hiervoor doet de tegenwoordige plastieverf goede dienst. Ze is mooi glad en sterk, terwijl we door de latten te verven ook min der kans lopen, dat er een splin tertje te voorschijn komt. De mens zal eten om te leven, dat is althans de bedoeling. Dat hij dit eten tenslotte tot een aangename bezigheid maakt, door verfijnde gerechten en 'n prettige sfeer is zijn goed recht en maakt deze aanvankelijke noodzakelijkheid tot een genoegen. Dat moet achter niet zover komen, dat een mens leeft om te eten, want dan is het fout. Zover komt het gelukkig niet. Oh, ja, er zijn ongetwijfeld uitzon deringen aan te wijzen. Zo goed als er hongerkunstenaars zijn, zijn er ook eetkunstenaars, die ongelooflijke hoeveelheden kunnen ver zwelgen en dit deden en doen ten aanschouwe van vele kijkers, die eerst hun penninkske offeren. Hierover willen we het echter niet hebben. Neen, we gaan eens kijken naar het normale eten dooi de eeuwen heen. Aanvankelijk was het eten een noodzakelijk kwaad. Onze voor ouders vex zamelden met moeite !.un voedsel en nuttigden dit. Zij .eden wel eens honger en hadden ook wel eens overvloed. Het voedsel bestond toen uit vruch ten, vis en vlees van het wild dat zij jaagden. MERKWAARDIG hoe kinde ren van dezelfde ouders, in het zelfde milieu opgroeiend, van aard en aanleg kunnen verschil len! Kijk b.v. naar Dicky van de Meijers, hoe hij hemelsbreed ver schilt van zijn broertjes en zus jes. Ze hebben daar vijf kinderen en met vier ervan heeft moeder de handen vol. Gezonde, ondeu gende wildebrassen met de gek ste streken. Echte boefjes soms, die moeder wel eens tot radeloos heid brengen, de twee meisjes net zo goed als de twee jongens. Maar dan Dicky! Je zou hem een toonbeeld kunnen noemen. Zo bedaard en gehoorzaam. Al tijd erop uit om het vader en moeder naar de zin te maken. de stronk snijden. De wortelen aan schijven snijden en even in zeer hete boter wat zacht laten wor den. Er daarna iets water bij gieten, wat zout toevoegen en de struikjes lof er boven op leggen. De groente samen gaar smoren. De champignons schoon maken en in schijven snij den. Met de fijn gesnipperde ui even in hete boter frui ten. Wat zout en citroensap op smaak er door doen en de champignons in pl.m. 10 minuten gaar laten worden. Tot slot er de zeer fijnge hakte peterselie doorheen roeren. De rijst in een rijstrand doen, goed aandrukken, op een schotel keren. De cham pignons met het vocht er in leggen en de rand zelf be dekken met de lof en schijf jes wortelen en bestrooien met de rest van de gehakte peterselie. Is het geheel wat te droog, dan kan men er een boter- jus bij geven. Beleefd en voorkomend, met twee woorden sprekend; zich keurig gedragend als er visite is. Nooit uit de band springend; do delijk ontdaan over de kwajon gensstreken van de anderen. Kortom een voorbeeldig kind. Dom alleen, dat moeder hem te vaak tot voorbeeld stelde. Daar door kregen de anderen het land aan Dicky. Ze prikkelde hen met zijn braafheid tot juist het tegen overgestelde van wat ze bereiken wil. En Dicky zelf deed ze er ook geen goed mee. Het is toch geen wonder, dat het kind, dat steeds zo openlijk in de hoogte wordt gestoken, wonderwat van zich zelf gaat denken. Een schijnheilige DICK's IJDELHEID werd voortdux-end gestreeld. Hij werd onuitstaanbaar zelfvoldaan en ingebeeld. Hij liep het gevaar, een akelige kleine schijnheilige te woi-den en kreeg ze al gauw achter de elleboog. Hij trachtte steeds meer een wit voetje bij de ouders te halen. En het gemak kelijkst ging dat ten koste van de anderen. Immers, zou zijn eigen volmaaktheid niet des te beter uitkomen tegen de achter grond van de ondeugden van zijn broertjes en zusjes? Zo kreeg hij de smaak van het klikken te pak ken. Om de haverklap kon iemand Dicky Meijer hox-en zeggn: „Dat zal ik tegen mamma zeggen...", „Moeder, Jopie heeft dat ge daan...", „O mamma, kijk Bob eens..." En dan zag je een en gelachtig verschrikt gezichtje van Dicky zelf erbij. Of hij maar niet begrijpen kon hoe andere kinderen, zijn eigen broertjes en zusjes nog wel, zich zó konden misdragen. Wat moest moeder dat erg vinden! Gelukkig dat h ij zo braaf was. Hij zou moeder nooit zo iets aandoen! NIETS ls in onze garderobe zo nood zakelijk als het eenvoudige jurkje, waarvan we er zelfs meer dan één nodig hebben. Dat zijn ook eigenlijk de kledingstukken die het meest ge kocht of gemaakt worden, want zij maken onze dagelijkse kleding uit. Toch moeten we ook aan dit dage lijkse jurkje eisen stellen, want ten slotte lopen we er steeds in rond en het kost geld om het aan te schaffen. De eisen die er aan gesteld moeten worden zijn vrij eenvoudig, het jurk je moet van een goede stof zijn, mo del en kleur moeten ons staan en.... het moet ook werkelijk eenvoudig zijn. Hoeveel dames stellen werkelijk deze minimum eisen? Velen zijn er, die bij het kopen van het eenvoudige jurkje slechts naar de prijs kijken, en als de ze maar even een beetje lijkt, zijn ze bereid minimale eisen te stellen en het maar te nemen. Dit is beslist een verkeerde instelling, want zo'n jurkje wordt nooit met plezier gedragen, terwijl men aan de eigen verschijning afbreuk doet, wanneer model of kleur niet staan. De jongedame op onze illustratie weet haar keus wel te maken. Bij haar donkere haar en teint koos zij een eenvoudig wollen jurkje in zacht pastel blauw, met een leuke rolkraag. Het jurkje heeft voorts een driekwart mouw en een brede ceintuur van de zelfde stof. Alles zeer eenvoudig, maar smaakvol. Zo kan iedere vrouw haar keuze maken, wanneer zij reke ning houdt met de kleuren die haar wel en niet staan, met haar figuur, dat bepaalde eisen stelt aan het mo del. Laat het Jurkje dan misschien wat duurder zijn dan men zich wenste, het voordeel is in elk geval dat we het graag dragen en dat het ons flat teert. Dan hebben we waar voor ons geld. (Nadruk verboden). Wakker geschud HET HEEFT LANG geduurd vóór moeder Meijer in de gaten kreeg, wat er eigenlijk met baar voorbeeldige Dicky aan de hand was en hoe hij hard op weg was om een miserabel stiekem mis- puntje te worden, hoe braaf hij ook leek. Misschien werd ze pas wakker, toen ze de andere kinde ren hoe langer hoe vaker honend „klikspaan" hoorde roepen. Toen kon ze het opeens niet meer waarderen, dat Dicky snikkend bij haar kwam klagen: „Ze schel- ck.i me aldoor uit. En ik dóé toch niets". „Nee, jij doet nooit wat. Jij bent een klikspaan", joelden de anderen. Vroeger zou moeder boos tegen hen uitgevallen zijn, dat ze Dicky plaagden. Nu ging dat opeens niet meer. Ze herin nerde zich plotseling, hoe ze vroe ger in haar kinderjaren zelf over „klikspanen" dacht. En nu was haar eigen Dicky zo'n vreselijk kind geworden. Gehaat door de anderen, omdat hij schijnheilig en huichelachtig deed. Van die dag af heeft moeder Mijer een andere koers gevolgd. Dicky werd niet meer om zijn braafheid geprezen en niet meer tot voorbeeld gesteld. Integen deel kree^ hij de waarschuwing, dat er straf zou volgen, als hij weer wat van de anderen aan kwam brengen. MARCELLE (Nadruk verboden) Al spoedig bemerkte de mens, dat hij zxjn maaitijd op verschil lende wijzen kon bereiden en dat bepaalde dingen er bij voortref- leujk smaaKien. Natuurlijk had ieuer zijn eigen voorkeur, doen dit neeuu niet weg, dat bepaalde manieren van kiaaimaken van gerechten tenslotte algemene waardering vonden. Toen de mens in maatschappe lijk verband gnxg leven, kwam hij tot de gezamenlijke maaltijden, „diners" zouden wij ze nu noe men. Het zal veien misschien ver- wonderen, maar de feestdiners van onze tijd zijn schraie, armoe dige maaltijden vergeleken bij de dissen uit de oude uoos en dat geldt zowel voor de kwaliteit der spijzen, als voor de hoeveelheden voedsel, zoals voor de luxueuze presentatie. „Snij nog eens af" Heel vroeger bestond zo'n ge meenschappelijke dis uit het nut tigen van ernorme hoeveelheden vlees en het drinken van liters drank. De maaltijd werd gehou den in de openlucht en in het midden wentelde boven een groot vuur een os aan het spit. De gas ten lagen rondom en dronken uit grote nappen een soort wijn, die behoonijK koppig was. Ieder die trek had, wandelde met een groot mes naar de os en sneed er een flink stuk ai. Met de linker hand bracht hij dit naar de mond, nam een hap en sneed met het mes viak voor de lippen het stuk af. Een en ander werd rijkelijk bespoeid met drank. Later werden dergelijke feest maaltijden beschaafder. Wel maakten vlees én vis nog altijd het leeuwenaandeel van de maal tijd uit, waaroij ook veel aan dacht, werd geschonken aan dro ge kelen die gelaafd moesten worden, maar langzamerhand kwamen er ook meer plantaar dige gerechten in zwang. Men schaai'de zich aan tafel en maakte voor de maaitijd gebruik van kommen en schalen, maar nog heel lang werd vlees op de bovenomschreven manier genut tigd. Muzikale pasteien De smaken verbeterden met het gi-oeien van de beschaving. De ge hele ontwikkeling hield gelijke tred. Bij het venraaien der kle ding en manieren verfijnden de gerechten en we komen in de tijd van de beroemde meesterkoks aan de hoven der groten. Het waren speciaal deze gro ten, die maaltijden hebben aange richt, waarvan wij mensen van de moderne tijd nauwelijks de helft durven geloven en toch is Er zUn nogal wat mensen die aan verhoging van de bloeddruk (hypertensle) lijden. In veel ge vallen is de oorzaak van deze kwaal niet bekend. Wel wordt er dan een belangrijke invloed toe geschreven aan overmatige licha melijke en geestelijke belasting. Voorop in de behandeling staat daarom: rust. Voorts wordt er grote waarde toegekend aan het meet: üi dit geval een voeding die arm aan dierlijke eiwitten en vooi-al ook arm aan keukenzout moet zijn. Rust en dieet dat waren (en zijn nog) de twee pijlers waarop de behandeling van de hyperten- siepatiënt rustte. Bovendien moest (moet) er dikwijls een vermagering worden nage- stx-eefd. In de laatste jaren is de behan delend geneesheer echter ook over zeer bepaalde bloeddrukver lagende middelen komen te be schikken, hetgeen als een grote aanwinst moet worden be schouwd. Geheimzinnig gew as Er wordt in de strijd tegen de verhoogde bloeddruk thans veel gebruik gemaakt van een prepa raat, dat afkomstig is van een in de buurt van de Himalaya in heemse plant, Rauwolfia serpen tina genaamd. Dit geheimzinnige gewas wordt in zijn stamland India al vele eeuwen in de volksgeneeskunde gebruikt. Men noemt het daar „het waanzinkruid", want aftrek sels ervan worden vanouds toe gepast om onrustige krankzinni gen te kalmeren. Merkwaardigerwijs is ook in het moderne Europa, kort na c!e ontdekking van rauwolfiaprepa- raten als bloeddrukverlagende middelen, de betekenis daarvan voor de behandeling van ziels ziekten eveneens erkend. Deze medikamenten worden daarom tegenwoordig zowel in de praktijk van de huisdokter en de internist, als in die van de psychiater gebruikt. Ze zijn on der verschillende handelsnamen zoals serpasil, gendon, wolfaser- pol in ons land verkrijgbaar. Ongevaarlijk Een groot voordeel van dit uit Azië afkomstige bloeddrukverla gende geneesmiddel is de gerin ge vergiftigheid. Zonder bezwaar kan het medikament geruime tijd achtereen worden ingenomen, ook door die patiënten die een bezig leven leiden en die er niet toe kunnen komen eens goed rust te nemen. Tegelijk met de rauwolfia zijn er ook nog heel andere genees middelen ter verlaging van de bloeddruk ontdekt en toegepast. Elk van deze middelen heeft een eigen aangrijpingspunt in de re geling van de bloeddruk, afhan kelijk van de scheikundige sa menstelling van het betrokken medikament. De laatst bedoelde groep pre paraten heeft echter niet alleen een zeer sterke, maar tevens een lang niet altijd onschuldige uit werking op de algehele toestand van de patiënt. Ze mogen dan ook uitsluitend worden toegepast bij die gevallen van hypertensie waarbij rauwolfia geen verbete ring kan brengen. Op het gebied van de hyperten sie zien wij weer die merkwaar dige ontwikkeling. De voort- senrijdende „beschaving" geeft aanleiding tot het optreden van ziekte. De zich verder ontwikke lende wetenschap laat geen ver stek gaan als het er om gaat werkzame bestrijdingsmiddelen tegen die ziekte te ontdekken. Dr H. W. SCALONGE (Nadruk verboden), het echt gebeurd. In het begin van de vijftiende eeuw was het speciaal het Bourgondische hof, dat enoi'me feestmaaltijden aan richtte waar honderden edelen bijeen kwamen met hun dames om te genieten van wat de vorst te bieden had. En dat was geen klein beetje! Het was een sport onder de groten elkaar juist op dit gebied de loef af te steken, dus deed de een nog grootser en royaler dan de ander. Zo zijn er aan het Bourgondi sche hof feesten geweest, waar door tientallen bedienden een enorme pastei werd opgedragen, waar bovenop muzikanten geze ten, die vrolijKe muziek ten geho- i'e bi'achten. Zo zag men er ook een geweldige fruitschaal bin nenrijden, waarin aci'obaten, dan- sei-esjes en andere artiesten hun kunnen ten beste gaven. De koks uit die ujd waren wonderxunstenaais exi presteer den het om gerechten op te die nen in de vormen van levensgro te legendarische dieren, als de éénhoorn en dergelijke. Het was echter niet aires snow wat men daar gepresenteerd kreeg; oh neen, ae kwaliteit van het voed sel bleek ook voortreffelijk en de gasten aten zich rolronde buiken en... wierpen het afval en botjes achter zich op de grond. Meloen als kwartel Later nam de verfijning der ge rechten nog toe. Tientallen in grediënten verwerkte men er in en de kookkunst bereikte een hoogtepunt als nooit tevoren en ais nog niet daarna. Ook de zestiende en zeventien de eeuw bieden een fraaie aan blik waar het culinaire geneug ten betreft. Men had toen de be schikking over vele oosterse spe cerijen en kruiden, die de koks de gelegenheid boden met iets nieuws en iets aparts te komen. Veel van deze heren hebben het tot wereldfaam gebracht en niet ten onrechte, want zij waren wa re kunstenaars. Zij presteerden het meloen zó te bewerken en op te dienen, dat die naar kwartel smaakte en wat ai met meer. In de loop der tijden is de be langstelling getaand voor derge lijke uitzonderlijke recepten en de sociale ontwikkeling heeft bij zondere diners vrijwel onmoge lijk gemaakt. Bij velen is het eten naar de tweede plaats verscho ven; men heeft er niet zoveel tijd en geld voor over als vroe ger. Ook dit past weer geheel in de gang van onze beschaving, want bij de mindere verfijning van on ze maaltijden en kleding zien we ook minder fijne omgangsvor men. (Nadruk verboden) Chrysaiilenstden moeten ge spleten worden, voordat de bloemen in het water gezet worden. Borduursel moet steeds aan de achterzijde gestreken wor den en linnen wordt veel mooier, als men het aan de verkeerde kant strijkt; de draad aan de goede zijde wordt daardoor duidelijk zichtbaar. Nederlandse automobilisten worden er op gewezen, dat zij hun door middel van een trip tiek of carnet in het buiten land ingevoerde auto nimmer aan een ingezetene aldaar in bruikleen mogen afstaan. Men stelt zich niet alleen bloot aan opeising van in- voorrechten, maar tevens aan in beslagneming van de wa gen, alsmede een kans op hoge boete. Vetvlekken op een houten vloer behandelt men met pijp aarde. Ook kan men terpen tijn gebruiken, daarna af schaven en vervolgens af wassen. Iluur is een hrengschuld. In dien de huiseigenaar de huur gebracht wil hebben, ook al heeft hij die voorheen steeds gehaald of laten halen, dan moet u hieraan voldoen. Over maken per giro of postwissel is natuurlijk ook toegestaan. De kosten hiervan komen voor rekening van huurder en hij dient desgewenst er voor te zorgen, dat de huur op de vervaldag ter beschikking is van de verhuurder. Inktvlekken op leer worden met lauwe melk gebet, totdat ze verdwenen zijn. j'odium- vlekken verdwijnen vanzelf. Geeft de motor van uw brom mer een ander dan normaal, vooral hoger geluid, dan zal de oorzaak gezocht kunnen worden in het te warm wor den van de motor. Laat deze dus bij grote tochten even af koelen. Voetgangers kunnen zich te gen onverhoedse aanrijdingen bij duisternis beschermen door links van de weg te lo pen en er rekening mee te houden, dat zij vooral bij dim licht niet tijdig opgemerkt worden. (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1958 | | pagina 5