ES
ck
enu van de week
KLIKKEN.....
rs
Het eten door de eeuwen heen
Rauwolfia serpentina
Het eenvoudige jurkje
Zaterdag 15 november 1958
DE VRIJE ZEEUW
vagen
ïlefoon 70
1
maken en reparen we zelf!
CIRCUSVOORSTELLINGEN OP EEN
FEESTGERECHT
\j0&l <U\jt<MW
Toverplant
met bloeddrukverlagende werking
AanwinsJ in de behandeling van hyp^rtensie
U kurt
niet alles weten
15 november 195$
NEUZEN
U (KI 150)
:n uit,
ian op
worpen
(zijde
rken.
paren,
verba-
ran de
i hem
:vende
tan de
iuuste,
tageas
MOTOPS
'Utit&se*.
JP*"
1B 50
DE SANDE
UZEN
ZO DE OUDEN ZONGEN pie
pen de jongen... Als de ouders
hoelahoepelen, willen de kinde
ren óók zo'n mooie hoepel. En
zelfs de kleine van 4 jaar weet al
een hoepel draaiende te houden!
Zo'n hoela-hoepel kunnen we
heel eenvoudig zelf maken. We
halen daarvoor bij de eiectriciën
een eind plastic buis van een hal
ve duim doorsnede (hoogstens
duiml ter lengte van 2',a me
ter. Een dergelijke buis kunnen
we heel gemakkelijk tot een hoe
pel buigen, van 78 cm middellijn.
ilet moeilijkste lijkt het lassen,
maar ook dat spelen we zelf
klaar, want alles wat we nodig
hebben, is een prop hout en een
gasvlam. De prop kan bestaan
uit een kacheihoatje, afgerond
en netjes glad geschuurd tot een
ongeveer 5 cm lange stop, die...
nee, niet past, maar net even te
dik is voor de buis.
Steek een gasvlammetje aan
en draai een uiteinde van de buis
boven (niet in, want dan schroeit
het plastic) de vlam tot het plas
tic tekenen van vervorming ver
toont. Duw dan de plug zonder
wringen voor de helft in dit uit
einde en houdt de las metéén on
der de koude kraan tot het hout
goed klemt. Draai de buis om.
wentel het andere einde boven
de vlam. Laat eventueel iemand
assisteren door het achtergedeel
te van de buis te helpen draaien.
Dan komt het moeilijke, mo
ment. We gaan op het midden
gedeelte van de hoepel staan, la
ten de kraan stromen en druk
ken met onze assistent de tot een
hoepel gebogen buis met het nog
open deel rechtstandig zonder
enig wringen om de stop en koe
len ook dat deel onmiddellijk af
onder het water. Even vasthou
den en onze hoepel is klaar.
Ook gebroken hoepels kunnen
aldus worden gerepareerd.
En dan stelten!
AF EN TOE zien we onze
jeugd nog wel op stelten lopen.
Een kind wil immers steeds wat
anders; dan is het dit, dan dat.
Ook die stelten kunnen we im
mers zelf maken?
We hebben nodig een tweetal
panlatten, mooie rechte latten,
ter dikte van 4 centimeter.
Voorts een viertal voetsteunen,
ter dikte van 2% cm.
Laten we eerst de latten be
werken. De lengte moet 2 meter
bedragen. Aangezien het gemak
kelijk is, om aan elke lat 2 voet
steunen te hebben, komt de hoog
ste op ongeveer 50 cm te liggen,
de onderste voetsteun bevestigen
wij vlak daaronder. Aangezien el
ke steun ongeveer 15 cm lang
moet zijn, komt de bovenkant
van de onderste steun op 35 cm
van de grond.
We laten de latten van de on
derkant af gerekend, over een
lengte van 60 cm vierkant, om
dat de steunen aan iedere kant
van de lat bevestigd moeten wor
den. Loopt onze jongen op de
hoogste, dan zit de onderste
steun aan de buitenkant van de
lat.
Boven de steunen moet de stelt
rond gemaakt worden, daartoe
maken we dat deel eerst acht
kantig, dat doen we met de
schaal. Dan kunnen we alle hoe
ken afschaven, waardoor het ge
deelte zestienkantig is geworden.
Wilt u nu de stok rond hebben,
dan kunnen we verder een vijl
gebruiken en schuurpapier. U
kunt de stokken echter ook zes
tienkantig laten, dat heeft het
voordeel, dat ze niet zo glad woi-
djin. Wel dient er voor gezorgd
te worden, dat het hout goed
glad geschuurd wordt, want denk
om eventuele splinters!
Teneinde afglijden te voorko
men, zagen we de bovenkant van
de voetsteun ongeveer een nalve
cm in, met uitzondering van het
buitenste randje, dat laten we
dus een halve cm omhoog steken.
De bevestiging
HET BEVESTIGEN van de
steunen aan de lat, is een secuur
werkje, want ze moeten er zeer
stevig aan zitten, anders krijgen
we valpartijen. De buitenkant
van de steunen dient naar onde
ren schuin af te lopen, zodanig
dat het onderste deel nog onge
veer een cm dik is.
Iedere steun wordt met een
drietal houtschroeven aan de lat
bevestigd. De lengte van die
schroeven moet minstens 9 a 10
cm zijn, behalve de onderste die
niet langer mag en kan zijn dan
ongeveer 6 cm.
Wilt u met succes deze schroe
ven in het hout kunnen draaien
dan moet u eerst gaten met dia
meter van de schroef in de steu
nen boren.
Wanneer men na het week
end eens een kijkje zou nemen
in ajval- of schillenemmers en
al het oude brood dat is weg
gegooid, bijeen zou leggen, zou
vast iedere huisvrouw, bij het
zien van die reusachtige brood-
berg, schrikken van die vrese
lijke verkwisting. Want dat is
het! Al zal dat oude brood in
vele gevallen nog wel als vee
voer gebruikt worden, wij zelf
kunnen er thuis toch nog de
heerlijkste gerechten mee ma
ken en zijn dan eens een dag
niet duur uit.'
We kunnen bij soep geroos
terde blokjes brood geven, we
kunnen er sandwiches met icaas
van maken en deze aan weers
zijden in de koekepan in boter
bruin bakken, brood leent zich
voor allerlei nagerechten als
broodschoteltjes, broodpuddin
gen, wentelteefjes enz. en we
kunnen er zelfs pasteitjes van
maken!
De beschrijving hiervan vindt
ti onder het weekmenu van deze
week.
ZONDAG: Kaasbouillon met ei,
gehakte biefstuk, rode kool,
aardappelen; appelmoes en
vanille vla.
MAANDAG: Stamppot rauwe
andijvie, spek; yoghurt met
vruchten.
DINSDAG: Gesmoorde aardap
pelen, gegratineerde bloem
kool; appelpannekoekjes.
WOENSDAG: Omelet (gekruid)
witlofsla, peterseliesaus en
aardappelen.
DONDERDAG: Gehakt, spruit
jes, aardappelpurée
yoghurtvla.
VRIJDAG: Julianapasteitje, sa-
voyekool, rauw gebakken
aardappelen; fruit.
ZATERDAG: Winterse rijst
schotel met champignons,
sla; twee kleurenvla.
RECEPT: Julianapasteitje.
Blokjes oud brood (3 cm dik,
5 cm breed en 7 cm lang)
van boven een rechthoekige
inkerving geven en daarna
aan alle kanten in boter
goudbruin bakken.
Voor de kaasragout: 50 gr
boter, 50 gr bloem, Vi liter
melk of i/2 liter water, 2
bouillonblokjes en 200 gr in
blokjes gesneden kaas (be
legen), zout, peper en aro
ma.
De boter smelten, droog de
bloem er door roeren en met
het vocht tot een gladde
saus koken. Van het vuur
af de blokjes kaas toevoe
gen (zonodig even verwar
men in de saus, maar niet
doorkokenDe saus op
smaak afmaken met peper,
zout en aroma. De pasteit
jes met de ragout vullen, het
kapje er weer opleggen en
het gerecht opdienen.
RECEPT: Winterse rijstschotel
met champignons.
300 gr rijst, 6 dl water, bouil
lonblokjes, 30 gr boter, 3 eet
lepels fijngehakte uitjes, 150
gr champignons, boter, een
uitje, zout en peterselie, 6
middelgrote struikjes Brus
sels lof, y4 kg winterworte
len, boter, zout en peter
selie.
Het water met de bouillon
blokjes, de boter en de uitjes
aan de kook brengen. De
rijst er in strooien en het
deksel op de pan doen zodra
het water weer kookt. De
rijst in pl.m. 20 minuten
zachtjes gaar koken. Onder
tussen van de struikjes lof
de buitenste blaadjes ver
wijderen en met een spits
mes de bittere hartjes uit
Denkt u er ook om, dat het gat
in de lat voorgeboord moet wor
den, want doen we dat niet, dan
zal de lat barsten.
Hoofdzaak is, dat de schroef in
de voetsteun goed vast komt te
zitten, dus we zullen hiervoor wel
de nodige kracht moeten zeiten
om de hele schroef er in te krij
gen.
Een ongeverfde lat is gauw
vuil, want de handen van onze
knapen zijn nu eenmaal nooit on
berispelijk schoon, welke jongen
heeft nu wèl schone handen?
Teneinde het geheel een pret
tig aanzien te geven, gaan we de
latten een beetje verven en ook
hiervoor doet de tegenwoordige
plastieverf goede dienst. Ze is
mooi glad en sterk, terwijl we
door de latten te verven ook min
der kans lopen, dat er een splin
tertje te voorschijn komt.
De mens zal eten om te leven, dat is althans de bedoeling. Dat
hij dit eten tenslotte tot een aangename bezigheid maakt, door
verfijnde gerechten en 'n prettige sfeer is zijn goed recht en maakt
deze aanvankelijke noodzakelijkheid tot een genoegen. Dat moet
achter niet zover komen, dat een mens leeft om te eten, want dan
is het fout.
Zover komt het gelukkig niet. Oh, ja, er zijn ongetwijfeld uitzon
deringen aan te wijzen. Zo goed als er hongerkunstenaars zijn, zijn
er ook eetkunstenaars, die ongelooflijke hoeveelheden kunnen ver
zwelgen en dit deden en doen ten aanschouwe van vele kijkers, die
eerst hun penninkske offeren. Hierover willen we het echter niet
hebben. Neen, we gaan eens kijken naar het normale eten dooi
de eeuwen heen.
Aanvankelijk was het eten een
noodzakelijk kwaad. Onze voor
ouders vex zamelden met moeite
!.un voedsel en nuttigden dit. Zij
.eden wel eens honger en hadden
ook wel eens overvloed. Het
voedsel bestond toen uit vruch
ten, vis en vlees van het wild dat
zij jaagden.
MERKWAARDIG hoe kinde
ren van dezelfde ouders, in het
zelfde milieu opgroeiend, van
aard en aanleg kunnen verschil
len! Kijk b.v. naar Dicky van de
Meijers, hoe hij hemelsbreed ver
schilt van zijn broertjes en zus
jes. Ze hebben daar vijf kinderen
en met vier ervan heeft moeder
de handen vol. Gezonde, ondeu
gende wildebrassen met de gek
ste streken. Echte boefjes soms,
die moeder wel eens tot radeloos
heid brengen, de twee meisjes
net zo goed als de twee jongens.
Maar dan Dicky! Je zou hem
een toonbeeld kunnen noemen.
Zo bedaard en gehoorzaam. Al
tijd erop uit om het vader en
moeder naar de zin te maken.
de stronk snijden.
De wortelen aan schijven
snijden en even in zeer hete
boter wat zacht laten wor
den. Er daarna iets water bij
gieten, wat zout toevoegen
en de struikjes lof er boven
op leggen. De groente samen
gaar smoren.
De champignons schoon
maken en in schijven snij
den. Met de fijn gesnipperde
ui even in hete boter frui
ten. Wat zout en citroensap
op smaak er door doen en
de champignons in pl.m. 10
minuten gaar laten worden.
Tot slot er de zeer fijnge
hakte peterselie doorheen
roeren.
De rijst in een rijstrand
doen, goed aandrukken, op
een schotel keren. De cham
pignons met het vocht er in
leggen en de rand zelf be
dekken met de lof en schijf
jes wortelen en bestrooien
met de rest van de gehakte
peterselie.
Is het geheel wat te droog,
dan kan men er een boter-
jus bij geven.
Beleefd en voorkomend, met
twee woorden sprekend; zich
keurig gedragend als er visite is.
Nooit uit de band springend; do
delijk ontdaan over de kwajon
gensstreken van de anderen.
Kortom een voorbeeldig kind.
Dom alleen, dat moeder hem te
vaak tot voorbeeld stelde. Daar
door kregen de anderen het land
aan Dicky. Ze prikkelde hen met
zijn braafheid tot juist het tegen
overgestelde van wat ze bereiken
wil. En Dicky zelf deed ze er ook
geen goed mee. Het is toch geen
wonder, dat het kind, dat steeds
zo openlijk in de hoogte wordt
gestoken, wonderwat van zich
zelf gaat denken.
Een schijnheilige
DICK's IJDELHEID werd
voortdux-end gestreeld. Hij werd
onuitstaanbaar zelfvoldaan en
ingebeeld. Hij liep het gevaar,
een akelige kleine schijnheilige
te woi-den en kreeg ze al gauw
achter de elleboog. Hij trachtte
steeds meer een wit voetje bij de
ouders te halen. En het gemak
kelijkst ging dat ten koste van
de anderen. Immers, zou zijn
eigen volmaaktheid niet des te
beter uitkomen tegen de achter
grond van de ondeugden van zijn
broertjes en zusjes? Zo kreeg hij
de smaak van het klikken te pak
ken.
Om de haverklap kon iemand
Dicky Meijer hox-en zeggn: „Dat
zal ik tegen mamma zeggen...",
„Moeder, Jopie heeft dat ge
daan...", „O mamma, kijk Bob
eens..." En dan zag je een en
gelachtig verschrikt gezichtje
van Dicky zelf erbij. Of hij maar
niet begrijpen kon hoe andere
kinderen, zijn eigen broertjes en
zusjes nog wel, zich zó konden
misdragen. Wat moest moeder
dat erg vinden! Gelukkig dat h ij
zo braaf was. Hij zou moeder
nooit zo iets aandoen!
NIETS ls in onze garderobe zo nood
zakelijk als het eenvoudige jurkje,
waarvan we er zelfs meer dan één
nodig hebben. Dat zijn ook eigenlijk
de kledingstukken die het meest ge
kocht of gemaakt worden, want zij
maken onze dagelijkse kleding uit.
Toch moeten we ook aan dit dage
lijkse jurkje eisen stellen, want ten
slotte lopen we er steeds in rond en
het kost geld om het aan te schaffen.
De eisen die er aan gesteld moeten
worden zijn vrij eenvoudig, het jurk
je moet van een goede stof zijn, mo
del en kleur moeten ons staan en....
het moet ook werkelijk eenvoudig
zijn.
Hoeveel dames stellen werkelijk deze
minimum eisen? Velen zijn er, die bij
het kopen van het eenvoudige jurkje
slechts naar de prijs kijken, en als de
ze maar even een beetje lijkt, zijn ze
bereid minimale eisen te stellen en
het maar te nemen. Dit is beslist een
verkeerde instelling, want zo'n jurkje
wordt nooit met plezier gedragen,
terwijl men aan de eigen verschijning
afbreuk doet, wanneer model of kleur
niet staan.
De jongedame op onze illustratie
weet haar keus wel te maken. Bij
haar donkere haar en teint koos zij
een eenvoudig wollen jurkje in zacht
pastel blauw, met een leuke rolkraag.
Het jurkje heeft voorts een driekwart
mouw en een brede ceintuur van de
zelfde stof. Alles zeer eenvoudig,
maar smaakvol. Zo kan iedere vrouw
haar keuze maken, wanneer zij reke
ning houdt met de kleuren die haar
wel en niet staan, met haar figuur,
dat bepaalde eisen stelt aan het mo
del.
Laat het Jurkje dan misschien wat
duurder zijn dan men zich wenste,
het voordeel is in elk geval dat we
het graag dragen en dat het ons flat
teert. Dan hebben we waar voor ons
geld.
(Nadruk verboden).
Wakker geschud
HET HEEFT LANG geduurd
vóór moeder Meijer in de gaten
kreeg, wat er eigenlijk met baar
voorbeeldige Dicky aan de hand
was en hoe hij hard op weg was
om een miserabel stiekem mis-
puntje te worden, hoe braaf hij
ook leek. Misschien werd ze pas
wakker, toen ze de andere kinde
ren hoe langer hoe vaker honend
„klikspaan" hoorde roepen. Toen
kon ze het opeens niet meer
waarderen, dat Dicky snikkend
bij haar kwam klagen: „Ze schel-
ck.i me aldoor uit. En ik dóé toch
niets".
„Nee, jij doet nooit wat. Jij
bent een klikspaan", joelden de
anderen. Vroeger zou moeder
boos tegen hen uitgevallen zijn,
dat ze Dicky plaagden. Nu ging
dat opeens niet meer. Ze herin
nerde zich plotseling, hoe ze vroe
ger in haar kinderjaren zelf over
„klikspanen" dacht. En nu was
haar eigen Dicky zo'n vreselijk
kind geworden. Gehaat door de
anderen, omdat hij schijnheilig
en huichelachtig deed.
Van die dag af heeft moeder
Mijer een andere koers gevolgd.
Dicky werd niet meer om zijn
braafheid geprezen en niet meer
tot voorbeeld gesteld. Integen
deel kree^ hij de waarschuwing,
dat er straf zou volgen, als hij
weer wat van de anderen aan
kwam brengen.
MARCELLE
(Nadruk verboden)
Al spoedig bemerkte de mens,
dat hij zxjn maaitijd op verschil
lende wijzen kon bereiden en dat
bepaalde dingen er bij voortref-
leujk smaaKien. Natuurlijk had
ieuer zijn eigen voorkeur, doen
dit neeuu niet weg, dat bepaalde
manieren van kiaaimaken van
gerechten tenslotte algemene
waardering vonden.
Toen de mens in maatschappe
lijk verband gnxg leven, kwam hij
tot de gezamenlijke maaltijden,
„diners" zouden wij ze nu noe
men. Het zal veien misschien ver-
wonderen, maar de feestdiners
van onze tijd zijn schraie, armoe
dige maaltijden vergeleken bij de
dissen uit de oude uoos en dat
geldt zowel voor de kwaliteit der
spijzen, als voor de hoeveelheden
voedsel, zoals voor de luxueuze
presentatie.
„Snij nog eens af"
Heel vroeger bestond zo'n ge
meenschappelijke dis uit het nut
tigen van ernorme hoeveelheden
vlees en het drinken van liters
drank. De maaltijd werd gehou
den in de openlucht en in het
midden wentelde boven een groot
vuur een os aan het spit. De gas
ten lagen rondom en dronken uit
grote nappen een soort wijn, die
behoonijK koppig was. Ieder die
trek had, wandelde met een
groot mes naar de os en sneed er
een flink stuk ai. Met de linker
hand bracht hij dit naar de
mond, nam een hap en sneed
met het mes viak voor de lippen
het stuk af. Een en ander werd
rijkelijk bespoeid met drank.
Later werden dergelijke feest
maaltijden beschaafder. Wel
maakten vlees én vis nog altijd
het leeuwenaandeel van de maal
tijd uit, waaroij ook veel aan
dacht, werd geschonken aan dro
ge kelen die gelaafd moesten
worden, maar langzamerhand
kwamen er ook meer plantaar
dige gerechten in zwang.
Men schaai'de zich aan tafel en
maakte voor de maaitijd gebruik
van kommen en schalen, maar
nog heel lang werd vlees op de
bovenomschreven manier genut
tigd.
Muzikale pasteien
De smaken verbeterden met het
gi-oeien van de beschaving. De ge
hele ontwikkeling hield gelijke
tred. Bij het venraaien der kle
ding en manieren verfijnden de
gerechten en we komen in de tijd
van de beroemde meesterkoks
aan de hoven der groten.
Het waren speciaal deze gro
ten, die maaltijden hebben aange
richt, waarvan wij mensen van
de moderne tijd nauwelijks de
helft durven geloven en toch is
Er zUn nogal wat mensen die
aan verhoging van de bloeddruk
(hypertensle) lijden. In veel ge
vallen is de oorzaak van deze
kwaal niet bekend. Wel wordt er
dan een belangrijke invloed toe
geschreven aan overmatige licha
melijke en geestelijke belasting.
Voorop in de behandeling staat
daarom: rust. Voorts wordt er
grote waarde toegekend aan het
meet: üi dit geval een voeding
die arm aan dierlijke eiwitten en
vooi-al ook arm aan keukenzout
moet zijn.
Rust en dieet dat waren (en
zijn nog) de twee pijlers waarop
de behandeling van de hyperten-
siepatiënt rustte. Bovendien
moest (moet) er dikwijls een
vermagering worden nage-
stx-eefd.
In de laatste jaren is de behan
delend geneesheer echter ook
over zeer bepaalde bloeddrukver
lagende middelen komen te be
schikken, hetgeen als een grote
aanwinst moet worden be
schouwd.
Geheimzinnig gew as
Er wordt in de strijd tegen de
verhoogde bloeddruk thans veel
gebruik gemaakt van een prepa
raat, dat afkomstig is van een in
de buurt van de Himalaya in
heemse plant, Rauwolfia serpen
tina genaamd.
Dit geheimzinnige gewas wordt
in zijn stamland India al vele
eeuwen in de volksgeneeskunde
gebruikt. Men noemt het daar
„het waanzinkruid", want aftrek
sels ervan worden vanouds toe
gepast om onrustige krankzinni
gen te kalmeren.
Merkwaardigerwijs is ook in
het moderne Europa, kort na c!e
ontdekking van rauwolfiaprepa-
raten als bloeddrukverlagende
middelen, de betekenis daarvan
voor de behandeling van ziels
ziekten eveneens erkend.
Deze medikamenten worden
daarom tegenwoordig zowel in
de praktijk van de huisdokter en
de internist, als in die van de
psychiater gebruikt. Ze zijn on
der verschillende handelsnamen
zoals serpasil, gendon, wolfaser-
pol in ons land verkrijgbaar.
Ongevaarlijk
Een groot voordeel van dit uit
Azië afkomstige bloeddrukverla
gende geneesmiddel is de gerin
ge vergiftigheid. Zonder bezwaar
kan het medikament geruime tijd
achtereen worden ingenomen,
ook door die patiënten die een
bezig leven leiden en die er niet
toe kunnen komen eens goed rust
te nemen.
Tegelijk met de rauwolfia zijn
er ook nog heel andere genees
middelen ter verlaging van de
bloeddruk ontdekt en toegepast.
Elk van deze middelen heeft een
eigen aangrijpingspunt in de re
geling van de bloeddruk, afhan
kelijk van de scheikundige sa
menstelling van het betrokken
medikament.
De laatst bedoelde groep pre
paraten heeft echter niet alleen
een zeer sterke, maar tevens een
lang niet altijd onschuldige uit
werking op de algehele toestand
van de patiënt. Ze mogen dan
ook uitsluitend worden toegepast
bij die gevallen van hypertensie
waarbij rauwolfia geen verbete
ring kan brengen.
Op het gebied van de hyperten
sie zien wij weer die merkwaar
dige ontwikkeling. De voort-
senrijdende „beschaving" geeft
aanleiding tot het optreden van
ziekte. De zich verder ontwikke
lende wetenschap laat geen ver
stek gaan als het er om gaat
werkzame bestrijdingsmiddelen
tegen die ziekte te ontdekken.
Dr H. W. SCALONGE
(Nadruk verboden),
het echt gebeurd. In het begin
van de vijftiende eeuw was het
speciaal het Bourgondische hof,
dat enoi'me feestmaaltijden aan
richtte waar honderden edelen
bijeen kwamen met hun dames
om te genieten van wat de vorst
te bieden had. En dat was geen
klein beetje! Het was een sport
onder de groten elkaar juist op
dit gebied de loef af te steken,
dus deed de een nog grootser en
royaler dan de ander.
Zo zijn er aan het Bourgondi
sche hof feesten geweest, waar
door tientallen bedienden een
enorme pastei werd opgedragen,
waar bovenop muzikanten geze
ten, die vrolijKe muziek ten geho-
i'e bi'achten. Zo zag men er ook
een geweldige fruitschaal bin
nenrijden, waarin aci'obaten, dan-
sei-esjes en andere artiesten hun
kunnen ten beste gaven.
De koks uit die ujd waren
wonderxunstenaais exi presteer
den het om gerechten op te die
nen in de vormen van levensgro
te legendarische dieren, als de
éénhoorn en dergelijke. Het was
echter niet aires snow wat men
daar gepresenteerd kreeg; oh
neen, ae kwaliteit van het voed
sel bleek ook voortreffelijk en de
gasten aten zich rolronde buiken
en... wierpen het afval en botjes
achter zich op de grond.
Meloen als kwartel
Later nam de verfijning der ge
rechten nog toe. Tientallen in
grediënten verwerkte men er in
en de kookkunst bereikte een
hoogtepunt als nooit tevoren en
ais nog niet daarna.
Ook de zestiende en zeventien
de eeuw bieden een fraaie aan
blik waar het culinaire geneug
ten betreft. Men had toen de be
schikking over vele oosterse spe
cerijen en kruiden, die de koks
de gelegenheid boden met iets
nieuws en iets aparts te komen.
Veel van deze heren hebben het
tot wereldfaam gebracht en niet
ten onrechte, want zij waren wa
re kunstenaars. Zij presteerden
het meloen zó te bewerken en op
te dienen, dat die naar kwartel
smaakte en wat ai met meer.
In de loop der tijden is de be
langstelling getaand voor derge
lijke uitzonderlijke recepten en
de sociale ontwikkeling heeft bij
zondere diners vrijwel onmoge
lijk gemaakt. Bij velen is het eten
naar de tweede plaats verscho
ven; men heeft er niet zoveel
tijd en geld voor over als vroe
ger.
Ook dit past weer geheel in de
gang van onze beschaving, want
bij de mindere verfijning van on
ze maaltijden en kleding zien we
ook minder fijne omgangsvor
men.
(Nadruk verboden)
Chrysaiilenstden moeten ge
spleten worden, voordat de
bloemen in het water gezet
worden.
Borduursel moet steeds aan
de achterzijde gestreken wor
den en linnen wordt veel
mooier, als men het aan de
verkeerde kant strijkt; de
draad aan de goede zijde
wordt daardoor duidelijk
zichtbaar.
Nederlandse automobilisten
worden er op gewezen, dat zij
hun door middel van een trip
tiek of carnet in het buiten
land ingevoerde auto nimmer
aan een ingezetene aldaar in
bruikleen mogen afstaan.
Men stelt zich niet alleen
bloot aan opeising van in-
voorrechten, maar tevens aan
in beslagneming van de wa
gen, alsmede een kans op
hoge boete.
Vetvlekken op een houten
vloer behandelt men met pijp
aarde. Ook kan men terpen
tijn gebruiken, daarna af
schaven en vervolgens af
wassen.
Iluur is een hrengschuld. In
dien de huiseigenaar de huur
gebracht wil hebben, ook al
heeft hij die voorheen steeds
gehaald of laten halen, dan
moet u hieraan voldoen. Over
maken per giro of postwissel
is natuurlijk ook toegestaan.
De kosten hiervan komen
voor rekening van huurder en
hij dient desgewenst er voor
te zorgen, dat de huur op de
vervaldag ter beschikking is
van de verhuurder.
Inktvlekken op leer worden
met lauwe melk gebet, totdat
ze verdwenen zijn. j'odium-
vlekken verdwijnen vanzelf.
Geeft de motor van uw brom
mer een ander dan normaal,
vooral hoger geluid, dan zal
de oorzaak gezocht kunnen
worden in het te warm wor
den van de motor. Laat deze
dus bij grote tochten even af
koelen.
Voetgangers kunnen zich te
gen onverhoedse aanrijdingen
bij duisternis beschermen
door links van de weg te lo
pen en er rekening mee te
houden, dat zij vooral bij dim
licht niet tijdig opgemerkt
worden.
(Nadruk verboden.)