Gen eigen linnenkast 1 Lastige kinderen De mysterieuze ziekte Eet uw brood steeds goed-belegd kunt niet alles weten Verkoudheid Die leuke dessins /Mt <U \jC0UW 0?VO€D!NQ ivorden niet geboren ^Wlenu volkókra-ckt 0nze voikókrackt DE VRIJE ZEEUW 7 ik poe Her zeif van de week r de Allerjongsten: Aandacht voor de Allerjongsten: Zaterdag 23 augustus 1958. jn vele huizen ontbreken kasten. De huisvrouw weet zowel met „hang"-kleding als met „leg"-goed geen weg. Een linnenkast kopen is vrij kost baar waarom zouden wij dus niet zelf een dergelijke kast maken? Wij willen u op weg helpen. Laten we een kast maken van 200 cm hoog, 110 cm breed en 60 cm diep. Benodigd materiaal: opmaat gekochte platen hardboard en panlatten, spijkers en enige versiering. We bestellen dus twee platen hardboard van 200 bij 60 cm (zijwanden), een plaat van 110 bij 60 voor de bo venkant. Voor het leggedeelte bestellen we een plaat eveneens op 110 60 en deze moet dan later iets worden bijgewerkt. De deur nemen we niet al te smal, doch een deur over de volle breedte is ook niet ge wenst. Neem de deur dus 80 cm, dan is hiervoor nodig een plaat van 80 200 cm. Aan weerskanten van die deur blij ven er dan nog platen nodig van elk 15 cm breed. Wij hebben er hier rekening mede gehouden, dit in verband met de kosten, dat de kast te gen een muur komt te staan, zodat deze muur dienst doet ais achterwand. de wanden De zijwanden maken we eerst. Daartoe legt u de plaat hard board met de verkeerde kant naar beneden; daaronder, pre cies op de kanten legt u pan latten maat 2 x 2 of 2 3. De platen hardboard spijkert u met kleine spijkertjes van ongeveer 1'cm lengte, dus, met zoveel mogelijk platte koppen, op de latten. Op elke 15 cm een spij kertje. Daarna moeten zowel aan de boven- als aan de onderkant van de plaat panlatten gespij kerd worden; neem hiertoe de juiste maat, de latjes mogen niet klemmen, maar ook niet te klein zijn. Om een goed ver band te krijgen, worden deze dwarslatjes met een flinke spij ker, waarvan de punt platge slagen is, of met een schroef, waarvoor eerst een gaatje ge boord is, teneinde barsten van het hout te voorkomen, beves tigd aan de lange latten. Men kan ook eerst het geraamte ma ken van de panlatten, buiten werks 200 60. Halverwege slaat u eveneens een dwarslatje. Op ongeveer 40 cm van de bo venkant komt een dwarslatje, waarop de hardboardplaat voor het leggedeelte komt te liggen. Nu heeft men dus de zijkanten klaar. Zorg er voor dat alles goed op maat is en houdt er re kening mee, dat panlatten nu eenmaal panlatten zijn, dus niet alle even recht. Bij het vastspijkeren van de hardboard plaat houdt u hiermede reke ning en buigt de lat zover naar buiten of naar binnen tot de kant precies gelijk komt te lig gen met de kant van het hard board. de voorkant Nu de voorkant van de kast. Aan weerszijden van de deur is ruimte voor 2 platen hardboard, ieder van 15 cm. Om deze te be vestigen dienen er dus 2 pan latten in het voorgeraamte te worden aangebracht, zodanig dat de middenruimte 80 cm open Iaat voor de deur. Ook deze twee platen van 15 cm worden met kleine spijkers be vestigd op panlatten. Daarna komt de deur aan de beurt. We maken eerst het geraam te. De hoogte moet voor onze kast zijn 200 min 2 maal 2 cm (onder- en bovenlatten) dus in totaal 196 cm, de breedte 80. Meet u dit liever nog even na als de kast zover klaar is, want de praktijk heeft uitgewezen, dat niet alle panlatten precies overal 2 cm zijn en het is beter dat de deur precies past, niet te klein, maar ook niet te groot, zodat hij klemt. de deur De hardboardplaat van de deur wordt nu op het geraamte gelegd. Aan de kant waar de scharnieren moeten komen precies gelijk met de latten, aan sluit-, boven- en onderkant- zal de plaat dus overal 2 cm oversteken Hierdoor wordt een stofvrij geheel verkregen. Breng in het midden van het deurgeraamte een dwarslat aan voor de stevigheid. Ook deze lat wordt met een paar behoorlijke spijkers vastgeslagen aan de staande zijlatten. Het hard board wordt weer met enige kleine spijkertjes op deze dwars lat vastgezet. Drie scharnieren worden er vervolgens aange bracht. ongeveer 7 cm lengte, maar de breedte mag niet meer zijn dan 2 cm. Twee worden op 30 cm van boven- en onderkant aangebracht. De derde precies in het midden tussen deze twee. Aan de sluitzijde zet u een gewoon kastslot in, hetzij links of rechts, plus een koperen greep om de deur te openen, zodat u dat niet met de sleutel behoeft te doen. de afwerking Alvorens de deur er in te zet ten, legt u eerst de legplaat er in, waarvoor het nodig is, dat er een tweetal latten over de gehele breedte wordt aange bracht, op dezelfde hoogte na tuurlijk als de twee die we reeds aanbrachten aan de zijkanten. Nu neemt u de plaat hardboard van 110 bij 60 cm, zaagt er de vier hoekjes uit en legt haar op haar plaats. Een paar kleine spijkertjes zijn voldoende om haar vast te zetten. De bovenplaat er op en klaar is de kast. Men kan haar zo te gen de muur schuiven en u be vestigt haar met een viertal spijkers. Wilt u op de deur een beetje versiering aanbrengen, dan koopt u wat klein koperbeslag, doch te veel schaadt. De kleur van het hardboard laten we aan uw smaak over; bij een licht behang past o.m. een niet te lichte of donkere kleur board. (Nadruk verboden.) Jeugdzorg dient zo vroeg mo gelijk te beginnen, dat wil zeg gen, kort na de geboorte van het kind. Zelfs wordt tegenwoordig meer en meer beseft, dat medische beschermingsmaatregelen zich ook moeten uitstrekken tot de voorgeboortelijke periode. De zorg voor gezonde zuigelingen wordt uitgeoefend, hetzij door huisdokters, die hiervoor een afzonderlijk spreekuur bestem men, hetzij door geneeskundi gen algemene artsen of kinder specialisten), die zitting houden op consultatiebureaus. Ons land is bedekt met een Hinder papa nou niet! Hang toch niet altijd om ons heen.' Hè, wat zijn jullie weer lastig.' En speciaal op zondag hè, als wij ook eens rust willen heb ben!" Moeder zegt het kibbig. Ze heeft een plannetje om van middag met haar man naar kennissen toe te gaan, die pas naar een plaats, een kilometer of dertig verder verhuisd zijn. Daar moet ze Henk voor over zien te halen. Maar als hij nu bij voorbaat al uit zijn humeur raakt door de kinderen Op zondag schijnt bij hen altijd iedereen extra prikkel baar en humeurig te zijn. De kinderen zijn nog lastiger dan gewoonlijk, en daar kan Henk niet tegen. Hij wil rustig z'n tijd schriften kunnen lezen op zon dagmorgen. ,,Bah. wat zijn jul lie saai", klaagt Suusje van zes jaar. „Niks mag van jullie. Waarom gaan we 's zondags nooit ergens heen? Naar de speeltuin of naar het bos?" .kind, houd nu toch op. Ver veel ons niet altijd met je ge zanik. Gun ons ook eens rust op zondag". 0 der. Voel jij er zoveel voor, de hele zondag met de kinderen op te trekken? Toe nou, zeg!" Ze had gelijk. Hij voelde er niet zo min voor als zij om de zondag aan de kinderen op te offeren. Misschien waren ze vroeg ge trouwd, hadden ze hun kinde ren te jong gekregen, om hun taak te begrijpen. 0 Deze ouders wilden de konse- kwenties van het ouderschap nog niet aanvaarden, omdat de verantwoordelijkheid nog niet voldoende tot hen doordrong. Ze hielden van hun kinderen, o ja, maar ze moesten niet te veel beslag op hen leggen. Ze wilden door die kleintjes niet in hun vrijheid beknot worden en alle eigen pretjes voor hen opgeven. Ze wilden er nog niet aan, dat met de kinderen in de eerste plaats rekening gehouden moet worden, plaats ingeruimd en eigen verlangens opzij gezet. Dit jonge moedertje beklaag de zich erover, dat haar kinde ren zich niet zelf bezig konden houden en er altijd om aan dacht gedwojigen werd. Maar ze begreep niet, dat ze deze toe stand zelf geschapen had, door dat de kinderen zich intimitief verwaarloosd en te kort gedaan voelden. Een kind, dat weet, dat vader en moeder gierig zijn met de tijd, die zij aan hem besteden, heeft geen behoefte doorlopend beslag op hun aandacht te leg gen. Maar als zij zich buiten het schema gesloten voelen, dat de ouders voor zichzelf opma ken, ontstaat er verzet, Dan worden ze lastig, vervelend, veeleisend, omdat vader en moeder zich dan wel met hen bezig móéten houden, al was het alleen maar om zich aan hen te ergeren en hen te ver bieden. Het is maar al te waar, dat lastige kinderen niet worden geboren, maar gemaakt! MARCELLE. (Nadruk verboden.) Wat onze maaltijden betreft maken wij het ons heel wat ge makkelijker dan onze collega huisvrouwen in het buitenland. Waar zij tweemaal, soms wel drie- of meermalen in de keuken staan om warme gerechten klaar te maken, vinden wij één warme maaltijd al voldoende. Een tweede broodmaaltijd zoals wij die klaar maken, vindt men daarentegen over de grenzen maar saai en eentonig, 's Lands wijs is nu eenmaal 's lands eer. Wat voedingswaarde betreft be hoeft ons dagmenu van twee broodmaaltijden en één warme maaltijd niet achter te staan bij de twee warme, maaltijden en één broodmaaltijd elders. Maar dan moeten we onze broodbe legsels wel met zorg kiezen. De belegging maakt de boterham niet alleen lekkerder, maar helpt ook mee om de voedings waarde ervan te verhogen. Een eiwitrijk gerecht mag eigenlijk bij geen broodmaaltijd ontbreken. U kunt 't zoeken in de bekende vleeswaren, vis, kaas, pindakaas of een eierge- recht zo uit zakje, pakje, pot of blik. U kunt ook zelf iets klaar maken. Van vlees bijvoorbeeld een min of meer pittige ragout, een huzarenslaatje. een .vleespanne- koek of vleeskoekjes. Een rest vis of vers gekookte of gebakken vis met mayonaise of slasaus is zeker lekker op de boterham. Met stukje tomaat of appel gecombineerd kunt U er een visslaatje van maken. In- plaats van haring zonder meer zal een haringsla (met aardap pel, appel en desgewenst biet) ook best smaken. Viskoekjes van vis met aardappelen, rijst of oud brood zijn geschikt voor koude dagen. Behalve eiwitrijke lekkernijen op 't brood zijn ook beleggingen van groenten en vruchten ge zond en smakelijk. Het eenvou digst is natuurlijk die zó te ge ven. eventueel in plakken ge sneden. Zij laten zich met wei nig moeite tot gezellige hapjes verwerken. Met tomaten is dat al heel gemakkelijkgevulde tomaten kunnen koud worden opgediend (met als vulling een groente-, vlees-, vis- of eislaatje) of warm (gevuld met een ra gout of pikante aardappelpurée of rijst). Een rest gekookte stevige groente met mayonaise of sla saus en wat gehakte augurk vormt een goed boterham smeersel. Van dezelfde ingre diënten kan een slaatje worden gemaakt; zij worden daarvoor minder fijn gesneden. Vruchten kunnen vooral 's zo mers heel goed de plaats van zoete beleggingen innemen. De boterham van (le overblijver Zij, die naar school of werk brood meenemen, komen ge woon niet voor zo'n aardigheid je in aanmerking. Toch ver dient hun boterham speciale aandacht. Vooral voor kinderen is dat van belang. Als U uw kinderen niet het brood en de beleggingen voor een behoorlij ke maaltijd meegeeft en ze al leen van geld voorziet om zelf hun inkopen voor hun twaalf uurtje te doen, is er grote kans, dat zij zich beperken tot droge kadetjes of zoete broodjes. Niet alleen is dat duur, maar de voedingswaarde van zo'n maal tijd is kleiner dan van goed- belegd brood. Bovendien verza digt zo'n twaalf-uurtje minder. Geef, als er eens geen brood meer Is, in ieder geval wat be legging mee. Die kan dan bij of op de zelf-gekochte boterham Nu er zoveel verschillende soorten verse vruchten en jonge groenten, te krijgen zijn, willen we die graag een plaatsje in het weekmenu inruimen. Vers fruit en verse groente zijn niet alleen een ware tractatie, maar bevorderen bovendien door hun hoog gehalte aan vitamines de gezondheid. Dat ieder hieraan na de betrekkelijk zonloze lente en zomer grote behoefte heeft is vanzelfsprekend en het is daarom van 't grootste belang deze behoefte nu zoveel moge lijk te bevredigen. ZONDAG: Toast met schelvis lever: kalfsfricandeau met princessebonen en aardap pelen, sinaasappelbakjes. MAANDAG: Ragoutbroodjes met paddestoelen, sla, aard appelen, muesli. DINSDAGSnijbonen met aardappelpurée en kaas saus, pruimenomelet. 'j WOENSDAGStamppot van rauwe andijvie met spek blokjes, meloen. DONDERDAG: Eieren met ker- rysaus in rijstrand, bloem koolsla, vanillevla met ge bakken appelschijven. VRIJDAG: Visgehakt, gemeng de sla, aardappelen, rijst met bessensap. ZATERDAGTomatensoep, pannekoekjes met peren moes. gegeten worden. Een vrucht of tomaat geven wij ook geregeld aan de overblijvers mee. Als er geen gelegenheid is, om melk of een melkdrank te kopen, dan verdient het aanbe veling deze van huis mee te ne men. Af en toe een gezellig ex traatje bij voorkeur niet steeds snoep zal de moed er zeker inhouden. 0 Het dof geworden politoer van uw piano kunt u weer glanzend krijgen, door dit te behandelen met een lapje met heel weinig sla-olie. 0 Schimmelvlekken in hout ver dwijnen door wrijving met petroleum. 0 Een vuile spons wordt weer als nieuw als men deze 24 uur in een oplossing legt van 125 gram zout op 1 liter water. 0 De heften van tafelmessen mogen nimmer in aanraking komen met het afwaswater, want dan laten ze los. Vaal geworden heften knapt men op met witte was. 0 Kleine gaatjes in gummislan- gen kan rr.en dichtmaken door deze te bestrijken met dikke terpentijn. 0 Hard geworden zeemleer wordt soepel wanneer men het in lauw water met azijn zet, of in karnemelk. 0 Nieuwe tandenborstels dienen voor het gebruik "gièweekt te worden- in- water waarin zout is opgelost Geregeld desin fecteren is noodzakelijk. 0 Limonadevlekkën moet men direct bestrooien met zout, daarna- betten met -lauw wa ter. In moeilijk wasbare weef sels moet men zijn toevlucht nemen tot alcohol of eau de cologne. 0 Vers brood mag u nimmer in de trommel opbergen, vóór het helemaal afgekoeld is. 0 Pianotoetsen blijven wit, als men ze regelmatig wrijft met spiritus. 0 Als men wil controleren, of de inhoud van een blik nog goed is, drukt men met de duim stevig op het deksel. Als de d»uk, die daardoor ont staat, na enige ogenblikken weer verdwijnt, is grote voor zichtigheid geboden. (Nadruk verboden.) VOORHANDEN: IK KAN HET ZELF IK KAN KOKEN IK KAN TUINIEREN IK KAN HANDWERKEN Firma P. i. VAN DE SANDB Noordstraat 55-57 - Terneuzen RECEPT: SINAASAPPEL BAKJES 2 sinaasappelen, 1 banaan, liter slagroom, basterd suiker. De sinaasappelen halveren, het vruchtvlees er voorzichtig uithalen en in kleine stukjes snijden. De sinaasappelen goed schoonmaken, zoveel mogelijk alle vliezen verwijderen. De randen met een schaar inknip- pen zodat er puntjes ontstaan. Het vruchtvlees van de sinaas appelen mengen met de aan schijfjes gesneden banaan en suiker naar smaak, hiermee de helften vullen en de bakjes garneren met de stijfgeslagen room. RECEPT: VISGEHAKT 250 g ontgrate gekookte vis, 1 kleine ui, 1 ei, 1 eetlepel fijngehakte, peterselie, pe- pér, 'zout, sap van yt ci troen, 2 eetlepels bloem, pa neermeel, boter. De vis fijnhakken, mengen met de gesnipperde ui en de andere bestanddelen en op smaak afmaken met zout en peper. Er niet te grote koekjes van vormen, deze door paneer meel halen en in de koekepan gaar en mooi bruin bakken. k Verongelijkt mokkend druipt het kind af, het jongere broer tje met zich mee de tuin in trekkend. Moeder ziet ze daar bij elkaar staan hangen. Waar om spelen ze nooit eens gezellig samen? Altijd willen ze bezig gehouden worden. Moet je als ouders dan steeds met de kin deren optrekken? Is het je niet meer gegund ook nog op je eigen manier van je leven te genieten, als er eenmaal kinde ren zijn? Dan begint ze haar aanval op Henk: „Gaan we vanmiddag saampjes naar Jan en Hetty? Hun nieuwe huis zien. En het is zo'n lekker tochtje met de wagen. Henk hapt niet dade lijk. Hij zoekt een uitvlucht in de kinderen. „Wat doen we met Suus en Broertje?" „O, die mogen best hier naast. Twee meer of minder maakt daar niets uit". „Je kunt toch niet altijd een ander met je kinderen opsche pen". Dan valt moeder uit: „Speel nu niet ineens de zorgzame va- Van onze meest bekende en verspreide belager weten we het minst Wie is er in zijn leven niet verkouden geweest? We mogen wel zeggen dat iedereen er ge regeld aan lijdt. Het is een ziekte die we als heel normaal beschouwen en waar we in de meeste gevallen geen dokter bij halen. Toch is verkoudheid niet zo onschuldig als men denkt, want het is een dure ziekte. In onze moderne wereld, waar tijd geld is, kost verzuim door ziekte geld en wanneer we bedenken, dat duizenden mensen per jaar. een verkoudheid oplopen, en enige dagen verstek laten gaan op hun werk, dan kunnen we begrijpen, dat verkoudheid een dure ziekte is. Statistieken maakten uit, dat ongeveer vijftig procent van de verzuimen op kantoren en in netwerk van zulke bureaus voor zuigelingen. Heel veel moeders komen hier trouw naar toe. Zij laten zich adviseren over moe- dermelkvoeding, flesjes, toevoe ging van vitamines, het gebruik van groenten en over alles wat verder de gezondheid van de babies in stand kan houden en verbeteren. Zo wordt ook onder het oog gezien wat het tijdstip is waarop het best de inentin gen kunnen plaatshebben tegen pokken, difterie en kinkhoest (eventueel ook tetanus), zonodig immunisatie tegen tuberculose door middel van B.C.G. en de laatste tijd bovendien de vacci natie tegen poliomyelitis. VELEN zullen het met ons betreuren, dat de zomer in ons landje zo kort duurt en dat men echte zomerkleding maar zo betrekkelijk kort kan dragen. Want niet alleen, <^at wc allemaal van de zon houden en haar dus liefst zoveel mogelijk zien, maar zomerkleding is ook een pret tige dracht en dat niet in het minst dcor de vele mogelijkheden die de moderne stoffen ons bieden. Die stoffen zijn tegenwoordig door de technische ontwikkeling in kwaliteit vooruitgegaan, gemakkelijk te verwerken en voorzien van de leukste dessins. Ze zijn kleurrijk, dus echt zomers en be drukt met de origineelste en interessant ste ïriotieyèh. Als voorbeeld het jurkje van onze illu stratie. -Het .gaat hier om een zeer een voudig zomermodelletje, waarvan echter de stof zeer aardig is. Deze heeft als des sin uiterst fijn uitgewerkte groepen bloe men en bladeren in fraaie zachte tinten op witte ondergrond. Deze stroken zijn als het ware gescheiden door een brede baan strepen in harmonische kleuren- Kortom een stofje met een dessin zo fraai als menigeen zich zeker gaarne wensen zou. Zo zijn er momenteel stoffen te kust en te keur. Voor jongere meisjes én vrou wen' zijn er zeer originele dessins, zoals balken met muzieknoten en muziekteks ten. Kleurige wapens van tientallen be kende toeristische centra. Stoffen als het ware met krantenpagina's bedrukt, met sportvoorstellingen en wat al niet meer. alles kleurrijk en aantrekkelijk. Zij die zich een passend dessin weten te kiezen, kunnen zich verheugen in het bezit van een graag gedragen zomerjurk. (Nadruk verboden). zegenrijk Voor een groot deel is het aan deze tak van de kinderzorg te danken, dat thans in vrijwel alle delen van het land de be grippen omtrent de vereiste hygiëne, de juiste samenstel ling van het voedsel en de be strijding van infectieziekten, gemeengoed zijn geworden. Vanzelfsprekend is de zuige lingensterfte, die nog omstreeks 1900 ontstellend groot was, daar door ten zeerste verminderd. Nederland en Zweden, die in dit opzicht de gunstigste cijfers van de gehele wereld vertonen, slaan hier het beste figuur. voor iedereen De baby's kunnen aanvanke lijk het best eenmaal per veer tien dagen op het consultatie bureau worden onderzocht. In latere maanden zal over het algemeen een bezoek om de vier weken voldoende zijn. Voor kleintjes uit schippers- gezinnen bestaat een regeling, die het mogelijk maakt in ver schillende gemeenten van het land een zuigelingenbureau te bezoeken, dit in verband met de soms langdurige en variëren de reizen van schippers. Vermeerderde volkskracht De resultaten van een nauw gezette zuigelingenzorg zijn van dien aard, dat niet alleen de kindersterfte gering wordt, maar dat ook de gezondheid van de bevolking in zijn geheel ermee gebaat is. Dit laatste is niet zo gemak kelijk in cijfers uit te drukken. Toch blijkt in velerlei opzicht, dat het welzijn van volwassen mensen samenhangt met de behandeling, die zij in hun pril ste jeugd heben ondervonden. niet verslappen Wanneer het met de zuigelin genzorg in onze tijd allemaal zo van een leien dakje blijkt te gaan, komen misschien sommi ge ouders in de verleiding het met de bezoeken aan het con sultatiebureau niet zo nauw meer te nemen. Dat is verkeerd, want voortdurend opletten blijft geboden. De meesten onzer herinneren zich nog wel, hoe in tijden van nood, zoals in de oorlog, toen de verzorgingsmogelijkheden slech ter werden, allerlei voedings stoornissen en besmettelijke ziekten zich weer in al hun ernst lieten gelden. dr. H. W. SCALONGNE. fabrieken enz. hun oorzaak vin den in verkoudheid of de gevol gen daarvan. Omstreeks één op acht mensen krijgt per jaar een verkoudheid, dat is een zeer hoog cijfer, wanneer we zien, dat per jaar slechts één op de zeventienduizend mensen aan de bof lijden. En zo zou men kunnen voortgaan. Geneeskundigen en werkge vers zouden gaarne zien, even als trouwens de werknemers zelf, dat er iets aan verkoudheid gedaan kon worden, maar in weerwil van het feit, dat ver koudheid onze trouwste ziekte is, waaraan honderdduizenden per jaar lijden, is er geen af doend kruid tegen gewassen. Men kan niets anders doen dan het ondergaan. De strijd geopend. Vooral de laatste jaren heb ben de medici een verwoed of- 'fensief tegen de verkoudheid ingezet. Juist omdat men zo weinig van deze ziekte wist en er volkomen machteloos tegen over stond, vond men het tijd worden er eens iets aan te doen. Omdat de ziekte geen gro te gevaren in zich bergt, was er eigenlijk nooit bijzondere aan dacht aan besteed. In verschillende landen ver richtten speciale staven medici gedurende geruime tijd belang rijke onderzoekingen. Vrijwilli gers stelden zich ter beschik king om geïnfecteerd te worden en dan het verkoudheidsproces onder strenge medische con trole te ondergaan. Dit was noodzakelijk, omdat men voor deze nroeven geen dieren kon gebruiken. Konijnen, guinese biggetise enz. worden niet ver kouden. De proefpersonen hebben In grote getale hun best gedaan en de medici niet minder. Men on derzocht en nam de verschijn selen waar. Er werden prepara ten geprobeerd, kortom alles in het werk gesteld om nu eens en voor altijd met de verkoudheid, die bekende en onschuldige ziekte, af te rekenen. Maar de resultaten waren teleurgesteld en dit vond wel voor het groot ste deel zijn oorzaak in het feit, dat men de grondprincipes van de ziekte niet geheel kon door gronden. Gecompliceerde veelheid. Zelfs wordt verondersteld, dat verkoudheid niet één ziekte is, doch dat wat wij onder ver koudheid verstaan in wezen sterk kan verschillen. Zo zou een verkoudheid kunnen wor den veroorzaakt door verschil lende virussen, waardoor het zeer moeilijk is de ziekte te be strijden, aangezien men niet dadelijk weet welk virus voor de verkoudheid verantwoordelijk moet worden gesteld en men dus niet in staat is direct het medicijn aan te wijzen. Die heel gewone verkoudheid blijkt een zeer mysterieuze en ingewikkel de ziekte té zijn, waardoor de bestrijders voor een gecompli ceerd probleem worden gesteld. In weerwil van het feit, dat men tot deze, eigenlijk teleur stellende, ontdekking is geko men, laten de medici niet af. De strijd wordt onverminderd voortgezet en ongetwijfeld zal het slechts een kwestie van tijd zijn en de mens zal hier zege vieren. Voorlopig zullen we ech ter nog onze verkoudheid moe ten aanvaarden. Maar het is in elk geval een aangenaam idee, dat er hard aan gewerkt wordt. Ook dit seizoen zullen er on getwijfeld weer zeel velen nie zen, hoesten en proesten, maar eens zal de mensheid niet meer weten wat verkoudheid is.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1958 | | pagina 7