Gen eigen linnenkast
1
Lastige kinderen
De mysterieuze ziekte
Eet uw brood
steeds goed-belegd
kunt
niet
alles
weten
Verkoudheid
Die leuke dessins
/Mt <U \jC0UW
0?VO€D!NQ
ivorden niet geboren
^Wlenu
volkókra-ckt
0nze voikókrackt
DE VRIJE ZEEUW
7
ik poe Her zeif
van de week
r de Allerjongsten:
Aandacht voor de Allerjongsten:
Zaterdag 23 augustus 1958.
jn vele huizen ontbreken
kasten. De huisvrouw weet
zowel met „hang"-kleding als
met „leg"-goed geen weg. Een
linnenkast kopen is vrij kost
baar waarom zouden wij dus
niet zelf een dergelijke kast
maken? Wij willen u op weg
helpen. Laten we een kast
maken van 200 cm hoog, 110
cm breed en 60 cm diep.
Benodigd materiaal: opmaat
gekochte platen hardboard en
panlatten, spijkers en enige
versiering. We bestellen dus
twee platen hardboard van 200
bij 60 cm (zijwanden), een
plaat van 110 bij 60 voor de bo
venkant. Voor het leggedeelte
bestellen we een plaat eveneens
op 110 60 en deze moet dan
later iets worden bijgewerkt.
De deur nemen we niet al te
smal, doch een deur over de
volle breedte is ook niet ge
wenst. Neem de deur dus 80
cm, dan is hiervoor nodig een
plaat van 80 200 cm. Aan
weerskanten van die deur blij
ven er dan nog platen nodig
van elk 15 cm breed.
Wij hebben er hier rekening
mede gehouden, dit in verband
met de kosten, dat de kast te
gen een muur komt te staan,
zodat deze muur dienst doet ais
achterwand.
de wanden
De zijwanden maken we eerst.
Daartoe legt u de plaat hard
board met de verkeerde kant
naar beneden; daaronder, pre
cies op de kanten legt u pan
latten maat 2 x 2 of 2 3. De
platen hardboard spijkert u met
kleine spijkertjes van ongeveer
1'cm lengte, dus, met zoveel
mogelijk platte koppen, op de
latten. Op elke 15 cm een spij
kertje.
Daarna moeten zowel aan de
boven- als aan de onderkant
van de plaat panlatten gespij
kerd worden; neem hiertoe de
juiste maat, de latjes mogen
niet klemmen, maar ook niet te
klein zijn. Om een goed ver
band te krijgen, worden deze
dwarslatjes met een flinke spij
ker, waarvan de punt platge
slagen is, of met een schroef,
waarvoor eerst een gaatje ge
boord is, teneinde barsten van
het hout te voorkomen, beves
tigd aan de lange latten. Men
kan ook eerst het geraamte ma
ken van de panlatten, buiten
werks 200 60. Halverwege
slaat u eveneens een dwarslatje.
Op ongeveer 40 cm van de bo
venkant komt een dwarslatje,
waarop de hardboardplaat voor
het leggedeelte komt te liggen.
Nu heeft men dus de zijkanten
klaar. Zorg er voor dat alles
goed op maat is en houdt er re
kening mee, dat panlatten nu
eenmaal panlatten zijn, dus
niet alle even recht. Bij het
vastspijkeren van de hardboard
plaat houdt u hiermede reke
ning en buigt de lat zover naar
buiten of naar binnen tot de
kant precies gelijk komt te lig
gen met de kant van het hard
board.
de voorkant
Nu de voorkant van de kast.
Aan weerszijden van de deur is
ruimte voor 2 platen hardboard,
ieder van 15 cm. Om deze te be
vestigen dienen er dus 2 pan
latten in het voorgeraamte te
worden aangebracht, zodanig
dat de middenruimte 80 cm
open Iaat voor de deur. Ook
deze twee platen van 15 cm
worden met kleine spijkers be
vestigd op panlatten. Daarna
komt de deur aan de beurt.
We maken eerst het geraam
te. De hoogte moet voor onze
kast zijn 200 min 2 maal 2 cm
(onder- en bovenlatten) dus in
totaal 196 cm, de breedte 80.
Meet u dit liever nog even na
als de kast zover klaar is, want
de praktijk heeft uitgewezen,
dat niet alle panlatten precies
overal 2 cm zijn en het is beter
dat de deur precies past, niet te
klein, maar ook niet te groot,
zodat hij klemt.
de deur
De hardboardplaat van de
deur wordt nu op het geraamte
gelegd. Aan de kant waar de
scharnieren moeten komen
precies gelijk met de latten,
aan sluit-, boven- en onderkant-
zal de plaat dus overal 2 cm
oversteken Hierdoor wordt een
stofvrij geheel verkregen.
Breng in het midden van het
deurgeraamte een dwarslat aan
voor de stevigheid. Ook deze lat
wordt met een paar behoorlijke
spijkers vastgeslagen aan de
staande zijlatten. Het hard
board wordt weer met enige
kleine spijkertjes op deze dwars
lat vastgezet. Drie scharnieren
worden er vervolgens aange
bracht. ongeveer 7 cm lengte,
maar de breedte mag niet meer
zijn dan 2 cm. Twee worden op
30 cm van boven- en onderkant
aangebracht. De derde precies
in het midden tussen deze
twee. Aan de sluitzijde zet u een
gewoon kastslot in, hetzij links
of rechts, plus een koperen
greep om de deur te openen,
zodat u dat niet met de sleutel
behoeft te doen.
de afwerking
Alvorens de deur er in te zet
ten, legt u eerst de legplaat er
in, waarvoor het nodig is, dat
er een tweetal latten over de
gehele breedte wordt aange
bracht, op dezelfde hoogte na
tuurlijk als de twee die we reeds
aanbrachten aan de zijkanten.
Nu neemt u de plaat hardboard
van 110 bij 60 cm, zaagt er de
vier hoekjes uit en legt haar op
haar plaats. Een paar kleine
spijkertjes zijn voldoende om
haar vast te zetten.
De bovenplaat er op en klaar
is de kast. Men kan haar zo te
gen de muur schuiven en u be
vestigt haar met een viertal
spijkers.
Wilt u op de deur een beetje
versiering aanbrengen, dan
koopt u wat klein koperbeslag,
doch te veel schaadt.
De kleur van het hardboard
laten we aan uw smaak over;
bij een licht behang past o.m.
een niet te lichte of donkere
kleur board.
(Nadruk verboden.)
Jeugdzorg dient zo vroeg mo
gelijk te beginnen, dat wil zeg
gen, kort na de geboorte van
het kind.
Zelfs wordt tegenwoordig meer
en meer beseft, dat medische
beschermingsmaatregelen zich
ook moeten uitstrekken tot de
voorgeboortelijke periode. De
zorg voor gezonde zuigelingen
wordt uitgeoefend, hetzij door
huisdokters, die hiervoor een
afzonderlijk spreekuur bestem
men, hetzij door geneeskundi
gen algemene artsen of kinder
specialisten), die zitting houden
op consultatiebureaus.
Ons land is bedekt met een
Hinder papa nou niet! Hang
toch niet altijd om ons heen.'
Hè, wat zijn jullie weer lastig.'
En speciaal op zondag hè, als
wij ook eens rust willen heb
ben!" Moeder zegt het kibbig.
Ze heeft een plannetje om van
middag met haar man naar
kennissen toe te gaan, die pas
naar een plaats, een kilometer
of dertig verder verhuisd zijn.
Daar moet ze Henk voor over
zien te halen. Maar als hij nu
bij voorbaat al uit zijn humeur
raakt door de kinderen
Op zondag schijnt bij hen
altijd iedereen extra prikkel
baar en humeurig te zijn. De
kinderen zijn nog lastiger dan
gewoonlijk, en daar kan Henk
niet tegen. Hij wil rustig z'n tijd
schriften kunnen lezen op zon
dagmorgen. ,,Bah. wat zijn jul
lie saai", klaagt Suusje van zes
jaar. „Niks mag van jullie.
Waarom gaan we 's zondags
nooit ergens heen? Naar de
speeltuin of naar het bos?"
.kind, houd nu toch op. Ver
veel ons niet altijd met je ge
zanik. Gun ons ook eens rust
op zondag".
0
der. Voel jij er zoveel voor, de
hele zondag met de kinderen op
te trekken? Toe nou, zeg!" Ze
had gelijk. Hij voelde er niet zo
min voor als zij om de zondag
aan de kinderen op te offeren.
Misschien waren ze vroeg ge
trouwd, hadden ze hun kinde
ren te jong gekregen, om hun
taak te begrijpen.
0
Deze ouders wilden de konse-
kwenties van het ouderschap
nog niet aanvaarden, omdat de
verantwoordelijkheid nog niet
voldoende tot hen doordrong.
Ze hielden van hun kinderen,
o ja, maar ze moesten niet te
veel beslag op hen leggen. Ze
wilden door die kleintjes niet
in hun vrijheid beknot worden
en alle eigen pretjes voor hen
opgeven. Ze wilden er nog niet
aan, dat met de kinderen in de
eerste plaats rekening gehouden
moet worden, plaats ingeruimd
en eigen verlangens opzij gezet.
Dit jonge moedertje beklaag
de zich erover, dat haar kinde
ren zich niet zelf bezig konden
houden en er altijd om aan
dacht gedwojigen werd. Maar
ze begreep niet, dat ze deze toe
stand zelf geschapen had, door
dat de kinderen zich intimitief
verwaarloosd en te kort gedaan
voelden.
Een kind, dat weet, dat vader
en moeder gierig zijn met de
tijd, die zij aan hem besteden,
heeft geen behoefte doorlopend
beslag op hun aandacht te leg
gen. Maar als zij zich buiten
het schema gesloten voelen, dat
de ouders voor zichzelf opma
ken, ontstaat er verzet, Dan
worden ze lastig, vervelend,
veeleisend, omdat vader en
moeder zich dan wel met hen
bezig móéten houden, al was
het alleen maar om zich aan
hen te ergeren en hen te ver
bieden.
Het is maar al te waar, dat
lastige kinderen niet worden
geboren, maar gemaakt!
MARCELLE.
(Nadruk verboden.)
Wat onze maaltijden betreft
maken wij het ons heel wat ge
makkelijker dan onze collega
huisvrouwen in het buitenland.
Waar zij tweemaal, soms wel
drie- of meermalen in de keuken
staan om warme gerechten
klaar te maken, vinden wij één
warme maaltijd al voldoende.
Een tweede broodmaaltijd zoals
wij die klaar maken, vindt men
daarentegen over de grenzen
maar saai en eentonig, 's Lands
wijs is nu eenmaal 's lands eer.
Wat voedingswaarde betreft be
hoeft ons dagmenu van twee
broodmaaltijden en één warme
maaltijd niet achter te staan bij
de twee warme, maaltijden en
één broodmaaltijd elders. Maar
dan moeten we onze broodbe
legsels wel met zorg kiezen. De
belegging maakt de boterham
niet alleen lekkerder, maar
helpt ook mee om de voedings
waarde ervan te verhogen.
Een eiwitrijk gerecht mag
eigenlijk bij geen broodmaaltijd
ontbreken. U kunt 't zoeken in
de bekende vleeswaren, vis,
kaas, pindakaas of een eierge-
recht zo uit zakje, pakje, pot of
blik. U kunt ook zelf iets klaar
maken.
Van vlees bijvoorbeeld een
min of meer pittige ragout, een
huzarenslaatje. een .vleespanne-
koek of vleeskoekjes.
Een rest vis of vers gekookte
of gebakken vis met mayonaise
of slasaus is zeker lekker op de
boterham. Met stukje tomaat
of appel gecombineerd kunt U
er een visslaatje van maken. In-
plaats van haring zonder meer
zal een haringsla (met aardap
pel, appel en desgewenst biet)
ook best smaken. Viskoekjes
van vis met aardappelen, rijst
of oud brood zijn geschikt voor
koude dagen.
Behalve eiwitrijke lekkernijen
op 't brood zijn ook beleggingen
van groenten en vruchten ge
zond en smakelijk. Het eenvou
digst is natuurlijk die zó te ge
ven. eventueel in plakken ge
sneden. Zij laten zich met wei
nig moeite tot gezellige hapjes
verwerken. Met tomaten is dat
al heel gemakkelijkgevulde
tomaten kunnen koud worden
opgediend (met als vulling een
groente-, vlees-, vis- of eislaatje)
of warm (gevuld met een ra
gout of pikante aardappelpurée
of rijst).
Een rest gekookte stevige
groente met mayonaise of sla
saus en wat gehakte augurk
vormt een goed boterham
smeersel. Van dezelfde ingre
diënten kan een slaatje worden
gemaakt; zij worden daarvoor
minder fijn gesneden.
Vruchten kunnen vooral 's zo
mers heel goed de plaats van
zoete beleggingen innemen.
De boterham van (le
overblijver
Zij, die naar school of werk
brood meenemen, komen ge
woon niet voor zo'n aardigheid
je in aanmerking. Toch ver
dient hun boterham speciale
aandacht. Vooral voor kinderen
is dat van belang. Als U uw
kinderen niet het brood en de
beleggingen voor een behoorlij
ke maaltijd meegeeft en ze al
leen van geld voorziet om zelf
hun inkopen voor hun twaalf
uurtje te doen, is er grote kans,
dat zij zich beperken tot droge
kadetjes of zoete broodjes. Niet
alleen is dat duur, maar de
voedingswaarde van zo'n maal
tijd is kleiner dan van goed-
belegd brood. Bovendien verza
digt zo'n twaalf-uurtje minder.
Geef, als er eens geen brood
meer Is, in ieder geval wat be
legging mee. Die kan dan bij of
op de zelf-gekochte boterham
Nu er zoveel verschillende
soorten verse vruchten en jonge
groenten, te krijgen zijn, willen
we die graag een plaatsje in
het weekmenu inruimen. Vers
fruit en verse groente zijn niet
alleen een ware tractatie, maar
bevorderen bovendien door hun
hoog gehalte aan vitamines de
gezondheid. Dat ieder hieraan
na de betrekkelijk zonloze lente
en zomer grote behoefte heeft
is vanzelfsprekend en het is
daarom van 't grootste belang
deze behoefte nu zoveel moge
lijk te bevredigen.
ZONDAG: Toast met schelvis
lever: kalfsfricandeau met
princessebonen en aardap
pelen, sinaasappelbakjes.
MAANDAG: Ragoutbroodjes
met paddestoelen, sla, aard
appelen, muesli.
DINSDAGSnijbonen met
aardappelpurée en kaas
saus, pruimenomelet. 'j
WOENSDAGStamppot van
rauwe andijvie met spek
blokjes, meloen.
DONDERDAG: Eieren met ker-
rysaus in rijstrand, bloem
koolsla, vanillevla met ge
bakken appelschijven.
VRIJDAG: Visgehakt, gemeng
de sla, aardappelen, rijst
met bessensap.
ZATERDAGTomatensoep,
pannekoekjes met peren
moes.
gegeten worden. Een vrucht of
tomaat geven wij ook geregeld
aan de overblijvers mee.
Als er geen gelegenheid is,
om melk of een melkdrank te
kopen, dan verdient het aanbe
veling deze van huis mee te ne
men.
Af en toe een gezellig ex
traatje bij voorkeur niet
steeds snoep zal de moed er
zeker inhouden.
0 Het dof geworden politoer
van uw piano kunt u weer
glanzend krijgen, door dit te
behandelen met een lapje met
heel weinig sla-olie.
0 Schimmelvlekken in hout ver
dwijnen door wrijving met
petroleum.
0 Een vuile spons wordt weer
als nieuw als men deze 24 uur
in een oplossing legt van 125
gram zout op 1 liter water.
0 De heften van tafelmessen
mogen nimmer in aanraking
komen met het afwaswater,
want dan laten ze los. Vaal
geworden heften knapt men
op met witte was.
0 Kleine gaatjes in gummislan-
gen kan rr.en dichtmaken door
deze te bestrijken met dikke
terpentijn.
0 Hard geworden zeemleer
wordt soepel wanneer men
het in lauw water met azijn
zet, of in karnemelk.
0 Nieuwe tandenborstels dienen
voor het gebruik "gièweekt te
worden- in- water waarin zout
is opgelost Geregeld desin
fecteren is noodzakelijk.
0 Limonadevlekkën moet men
direct bestrooien met zout,
daarna- betten met -lauw wa
ter. In moeilijk wasbare weef
sels moet men zijn toevlucht
nemen tot alcohol of eau de
cologne.
0 Vers brood mag u nimmer in
de trommel opbergen, vóór
het helemaal afgekoeld is.
0 Pianotoetsen blijven wit, als
men ze regelmatig wrijft met
spiritus.
0 Als men wil controleren, of
de inhoud van een blik nog
goed is, drukt men met de
duim stevig op het deksel.
Als de d»uk, die daardoor ont
staat, na enige ogenblikken
weer verdwijnt, is grote voor
zichtigheid geboden.
(Nadruk verboden.)
VOORHANDEN:
IK KAN HET ZELF
IK KAN KOKEN
IK KAN TUINIEREN
IK KAN HANDWERKEN
Firma P. i. VAN DE SANDB
Noordstraat 55-57 - Terneuzen
RECEPT: SINAASAPPEL
BAKJES
2 sinaasappelen, 1 banaan,
liter slagroom, basterd
suiker.
De sinaasappelen halveren,
het vruchtvlees er voorzichtig
uithalen en in kleine stukjes
snijden. De sinaasappelen goed
schoonmaken, zoveel mogelijk
alle vliezen verwijderen. De
randen met een schaar inknip-
pen zodat er puntjes ontstaan.
Het vruchtvlees van de sinaas
appelen mengen met de aan
schijfjes gesneden banaan en
suiker naar smaak, hiermee de
helften vullen en de bakjes
garneren met de stijfgeslagen
room.
RECEPT: VISGEHAKT
250 g ontgrate gekookte vis,
1 kleine ui, 1 ei, 1 eetlepel
fijngehakte, peterselie, pe-
pér, 'zout, sap van yt ci
troen, 2 eetlepels bloem, pa
neermeel, boter.
De vis fijnhakken, mengen
met de gesnipperde ui en de
andere bestanddelen en op
smaak afmaken met zout en
peper. Er niet te grote koekjes
van vormen, deze door paneer
meel halen en in de koekepan
gaar en mooi bruin bakken.
k
Verongelijkt mokkend druipt
het kind af, het jongere broer
tje met zich mee de tuin in
trekkend. Moeder ziet ze daar
bij elkaar staan hangen. Waar
om spelen ze nooit eens gezellig
samen? Altijd willen ze bezig
gehouden worden. Moet je als
ouders dan steeds met de kin
deren optrekken? Is het je niet
meer gegund ook nog op je
eigen manier van je leven te
genieten, als er eenmaal kinde
ren zijn?
Dan begint ze haar aanval op
Henk: „Gaan we vanmiddag
saampjes naar Jan en Hetty?
Hun nieuwe huis zien. En het
is zo'n lekker tochtje met de
wagen. Henk hapt niet dade
lijk. Hij zoekt een uitvlucht in
de kinderen. „Wat doen we met
Suus en Broertje?"
„O, die mogen best hier
naast. Twee meer of minder
maakt daar niets uit".
„Je kunt toch niet altijd een
ander met je kinderen opsche
pen".
Dan valt moeder uit: „Speel
nu niet ineens de zorgzame va-
Van onze meest bekende en verspreide
belager weten we het minst
Wie is er in zijn leven niet
verkouden geweest? We mogen
wel zeggen dat iedereen er ge
regeld aan lijdt. Het is een
ziekte die we als heel normaal
beschouwen en waar we in de
meeste gevallen geen dokter bij
halen. Toch is verkoudheid niet
zo onschuldig als men denkt,
want het is een dure ziekte. In
onze moderne wereld, waar tijd
geld is, kost verzuim door ziekte
geld en wanneer we bedenken,
dat duizenden mensen per jaar.
een verkoudheid oplopen, en
enige dagen verstek laten gaan
op hun werk, dan kunnen we
begrijpen, dat verkoudheid een
dure ziekte is.
Statistieken maakten uit, dat
ongeveer vijftig procent van de
verzuimen op kantoren en in
netwerk van zulke bureaus voor
zuigelingen. Heel veel moeders
komen hier trouw naar toe. Zij
laten zich adviseren over moe-
dermelkvoeding, flesjes, toevoe
ging van vitamines, het gebruik
van groenten en over alles wat
verder de gezondheid van de
babies in stand kan houden en
verbeteren. Zo wordt ook onder
het oog gezien wat het tijdstip
is waarop het best de inentin
gen kunnen plaatshebben tegen
pokken, difterie en kinkhoest
(eventueel ook tetanus), zonodig
immunisatie tegen tuberculose
door middel van B.C.G. en de
laatste tijd bovendien de vacci
natie tegen poliomyelitis.
VELEN zullen het met ons betreuren,
dat de zomer in ons landje zo kort duurt
en dat men echte zomerkleding maar
zo betrekkelijk kort kan dragen. Want
niet alleen, <^at wc allemaal van de zon
houden en haar dus liefst zoveel mogelijk
zien, maar zomerkleding is ook een pret
tige dracht en dat niet in het minst dcor
de vele mogelijkheden die de moderne
stoffen ons bieden.
Die stoffen zijn tegenwoordig door de
technische ontwikkeling in kwaliteit
vooruitgegaan, gemakkelijk te verwerken
en voorzien van de leukste dessins. Ze
zijn kleurrijk, dus echt zomers en be
drukt met de origineelste en interessant
ste ïriotieyèh.
Als voorbeeld het jurkje van onze illu
stratie. -Het .gaat hier om een zeer een
voudig zomermodelletje, waarvan echter
de stof zeer aardig is. Deze heeft als des
sin uiterst fijn uitgewerkte groepen bloe
men en bladeren in fraaie zachte tinten
op witte ondergrond. Deze stroken zijn
als het ware gescheiden door een brede
baan strepen in harmonische kleuren-
Kortom een stofje met een dessin zo
fraai als menigeen zich zeker gaarne
wensen zou.
Zo zijn er momenteel stoffen te kust en
te keur. Voor jongere meisjes én vrou
wen' zijn er zeer originele dessins, zoals
balken met muzieknoten en muziekteks
ten. Kleurige wapens van tientallen be
kende toeristische centra. Stoffen als het
ware met krantenpagina's bedrukt, met
sportvoorstellingen en wat al niet meer.
alles kleurrijk en aantrekkelijk. Zij die
zich een passend dessin weten te kiezen,
kunnen zich verheugen in het bezit van
een graag gedragen zomerjurk.
(Nadruk verboden).
zegenrijk
Voor een groot deel is het
aan deze tak van de kinderzorg
te danken, dat thans in vrijwel
alle delen van het land de be
grippen omtrent de vereiste
hygiëne, de juiste samenstel
ling van het voedsel en de be
strijding van infectieziekten,
gemeengoed zijn geworden.
Vanzelfsprekend is de zuige
lingensterfte, die nog omstreeks
1900 ontstellend groot was, daar
door ten zeerste verminderd.
Nederland en Zweden, die in
dit opzicht de gunstigste cijfers
van de gehele wereld vertonen,
slaan hier het beste figuur.
voor iedereen
De baby's kunnen aanvanke
lijk het best eenmaal per veer
tien dagen op het consultatie
bureau worden onderzocht. In
latere maanden zal over het
algemeen een bezoek om de vier
weken voldoende zijn.
Voor kleintjes uit schippers-
gezinnen bestaat een regeling,
die het mogelijk maakt in ver
schillende gemeenten van het
land een zuigelingenbureau te
bezoeken, dit in verband met
de soms langdurige en variëren
de reizen van schippers.
Vermeerderde volkskracht
De resultaten van een nauw
gezette zuigelingenzorg zijn van
dien aard, dat niet alleen de
kindersterfte gering wordt,
maar dat ook de gezondheid
van de bevolking in zijn geheel
ermee gebaat is.
Dit laatste is niet zo gemak
kelijk in cijfers uit te drukken.
Toch blijkt in velerlei opzicht,
dat het welzijn van volwassen
mensen samenhangt met de
behandeling, die zij in hun pril
ste jeugd heben ondervonden.
niet verslappen
Wanneer het met de zuigelin
genzorg in onze tijd allemaal zo
van een leien dakje blijkt te
gaan, komen misschien sommi
ge ouders in de verleiding het
met de bezoeken aan het con
sultatiebureau niet zo nauw
meer te nemen. Dat is verkeerd,
want voortdurend opletten blijft
geboden.
De meesten onzer herinneren
zich nog wel, hoe in tijden van
nood, zoals in de oorlog, toen de
verzorgingsmogelijkheden slech
ter werden, allerlei voedings
stoornissen en besmettelijke
ziekten zich weer in al hun
ernst lieten gelden.
dr. H. W. SCALONGNE.
fabrieken enz. hun oorzaak vin
den in verkoudheid of de gevol
gen daarvan. Omstreeks één op
acht mensen krijgt per jaar een
verkoudheid, dat is een zeer
hoog cijfer, wanneer we zien,
dat per jaar slechts één op de
zeventienduizend mensen aan
de bof lijden. En zo zou men
kunnen voortgaan.
Geneeskundigen en werkge
vers zouden gaarne zien, even
als trouwens de werknemers
zelf, dat er iets aan verkoudheid
gedaan kon worden, maar in
weerwil van het feit, dat ver
koudheid onze trouwste ziekte
is, waaraan honderdduizenden
per jaar lijden, is er geen af
doend kruid tegen gewassen.
Men kan niets anders doen dan
het ondergaan.
De strijd geopend.
Vooral de laatste jaren heb
ben de medici een verwoed of-
'fensief tegen de verkoudheid
ingezet. Juist omdat men zo
weinig van deze ziekte wist en
er volkomen machteloos tegen
over stond, vond men het tijd
worden er eens iets aan te
doen. Omdat de ziekte geen gro
te gevaren in zich bergt, was er
eigenlijk nooit bijzondere aan
dacht aan besteed.
In verschillende landen ver
richtten speciale staven medici
gedurende geruime tijd belang
rijke onderzoekingen. Vrijwilli
gers stelden zich ter beschik
king om geïnfecteerd te worden
en dan het verkoudheidsproces
onder strenge medische con
trole te ondergaan. Dit was
noodzakelijk, omdat men voor
deze nroeven geen dieren kon
gebruiken. Konijnen, guinese
biggetise enz. worden niet ver
kouden.
De proefpersonen hebben In
grote getale hun best gedaan en
de medici niet minder. Men on
derzocht en nam de verschijn
selen waar. Er werden prepara
ten geprobeerd, kortom alles in
het werk gesteld om nu eens en
voor altijd met de verkoudheid,
die bekende en onschuldige
ziekte, af te rekenen. Maar de
resultaten waren teleurgesteld
en dit vond wel voor het groot
ste deel zijn oorzaak in het feit,
dat men de grondprincipes van
de ziekte niet geheel kon door
gronden.
Gecompliceerde veelheid.
Zelfs wordt verondersteld,
dat verkoudheid niet één ziekte
is, doch dat wat wij onder ver
koudheid verstaan in wezen
sterk kan verschillen. Zo zou
een verkoudheid kunnen wor
den veroorzaakt door verschil
lende virussen, waardoor het
zeer moeilijk is de ziekte te be
strijden, aangezien men niet
dadelijk weet welk virus voor de
verkoudheid verantwoordelijk
moet worden gesteld en men
dus niet in staat is direct het
medicijn aan te wijzen. Die heel
gewone verkoudheid blijkt een
zeer mysterieuze en ingewikkel
de ziekte té zijn, waardoor de
bestrijders voor een gecompli
ceerd probleem worden gesteld.
In weerwil van het feit, dat
men tot deze, eigenlijk teleur
stellende, ontdekking is geko
men, laten de medici niet af.
De strijd wordt onverminderd
voortgezet en ongetwijfeld zal
het slechts een kwestie van tijd
zijn en de mens zal hier zege
vieren. Voorlopig zullen we ech
ter nog onze verkoudheid moe
ten aanvaarden. Maar het is in
elk geval een aangenaam idee,
dat er hard aan gewerkt wordt.
Ook dit seizoen zullen er on
getwijfeld weer zeel velen nie
zen, hoesten en proesten, maar
eens zal de mensheid niet meer
weten wat verkoudheid is.