l/oop <U fcmw
We maken een
in de tuin
schommel
cyn
enu
dc Paasdagen
ik WOU. HIT ik (iliOTEIt WAS
r
Alle animo afwezig
5
HANDIGS HANDSN
Handig japonnetje met dubbele rok
Vcorjaars-
Mantelcosiuums
«Kriittec-look»
/0ERMAN-
de PAUW
U kunt niet alles weten!
Zaterdag 22 maart 1958.
DE VRIJE ZEEUW
1
ijzer kan ook slijten) dat de
wrijfpunten goed dik worden
ingesmeerd met vet.
■tr De lentemaand is in het
land en het zal niet lang
- meer duren of onze kleintjes
kunnen zich vermaken met
- spelletjes buiten. Natuurlijk
- kunnen ze niet de gehele dag
op straat verblijven. Hier is
een aardig werkje voor papa;
- maak eens een schommel in
•f- de tuin. Wij willen U hierbij
f- terzijde staan met enige ge
gevens die U kunt beschou-
- wen als een leidraad.
BEVESTIGEN we een schom
mel op de zolder, dan is het
al vrij eenvoudig. De balken
waaraan hij kan hangen, zijn
er al, dus daarvoor hebben we
niet te zorgen. Maar komt de
schommel in de tuin te staan,
dan is er meer voor nodig
We maken dus een schommel
stoel en hebben daar voor no
dig een tweetal flinke dikke op
gaande steunen van minstens
5 bij 10 cm, die een behoorlijk
stuk in de grond gegraven moe
ten worden. De hoogte kan men
zelf bepalen, e.e.a. hangt ook af
van degenen die er op schom
melen moeten, maar men kan
er op rekenen, dat de kleintjes
groot worden en ook pi of ma
wel eens een proefje zullen wil
len nemen, dus 2 meter boven
het aardoppervlak is niet te
veel. Graaft u ze dan minstens
70 cin diep in de grond. Vooraf
moeten de einden, die in de
grond komen te staan, worden
geteerd of bestreken met carbo-
lineum om verrotten te voorko
men. Stevig staat de paal, als
u er nog cement omheen giet fn
het eat.
DE SCHOREN
DE opgaande steunen moeten
worden voorzien van stevige
schoren aan beide zijden van
elke steun één. Deze steunen
dienen een lengte te hebben
van 2 meter, d.w.z. een meter
komt in dc grond en een meter
loopt schuin toe naar bo"en te
gen de opstaande steunen on
der een hoek van 45 graden
(dat is de helft van een rechte
hoek).
De dikte van de schoren kan
iets minder zijn dan die van de
opgaande steunen. Op de plaats
waar de schoren aan de opgaan
de 'steunen moeten worden be-
Vé'&tigd, maakt u in deze op
gaande steunen een inkeping,
waartegen de schoren komen te
liggen, zodat ze niet kunnen op
schuiven. Vier flinke grote spij
kers slaan we in verschillende
richtingen (dus niet precies
recht) door de schoren in de
steunen.
Vanzelfsprekend moet de aar
de, waarin de steunen zowel als
in de schoren komen te staan,
zwaar worden aangestampt.
DE DWARSBALK
OVEN op de opstaande steu-
1 nen komt een balk te liggen
van dezelfde dikte als de steu
nen zijn. Vóór dat men deze
dwarsblak er vast opspijkert,
moeten steunen en dwarsbalk
goed ingeteerd worden, zodat er
een flinke beveiliging wordt
verkregen tegen de inwerking
van regen.
Ter versteviging van de
dwarsbalk op de steunen plaatst
men bij voorkeur een paar ste
vige ijzeren beugels over de hoe
ken van. bovenbalk en steun.
Deze beugels bevestigt men met
flinke stevige houtschroeven.
Schroeven laten niet zo gauw
los als gewone spijkers.
Nu moet de schommel nog
gemaakt worden. Men schaffe
hiervoor aan een tweetal flinke
stevige touwen, een tweetal
échte schommelhaken waaraan
de schommel komt te hangen.
In de ijzerwinkel zijn verder te
verkrijgen ringen, die in de lus
sen van de touwen, welke be
vestigd worden aan de dwars
balk, komen te liggen. Gewone
haken zijn te gevaarlijk, omdat
de ringen daar bij het schom
melen kunnen uitspringen.
Op deze wijze wordt verkre
gen, dat er geen slijtage zal
ontstaan aan de touwen. Men
zorge er echter voor (ijzer op
DE ZITPLANK
DEST ons nog iets te vertellen
over de bevestiging van de
touwen aan het zitplankie.
Boor 4 gaten in het zitulankje
en laat de touwen hierdoor lo
nen. Het losse einde wordt dan
bevestigd aan het hangende
touw. Dit kan men doen, door
flink stevig, doch soepel ijzer-
draad om het einde van het
touw te draaien, dit met een
tang flink aan te trekken,
waarna men ter lengte van on
geveer 10 cm de twee stukken
touw aaneen bindt. Het boven
deel van het ijzerdraad schuift
men door de vezels van het dik
ke touw. Het einde der draad
haalt men een paar keer onder
het ijzerdraad door, draait al
les goed stevig aaneen. Als u er
voor gezorgd hebt, dat het
plankje goed horizontaal hangt,
op de juiste hoogte, is de schom
mel klaar.
Wilt u de hoogte kunnen ver
stellen, dan zijn in de twee tou
wen verstelringen nodig. Tou
wen met schommel-verstelrin-
gen zitplank en schommelhaken
zijn in de handel ook compleet
te koop.
Teneinde verschuiven van het
zitplankje te voorkomen, kan
men de touwen, middels een
naar niet te grote krammen
aan de onderkant van het
plankje vastzetten.
(Nadruk verboden.)
GEBREK AAN VITAMINE C
of
GEBREK AAN VERSTAND
Zeer grote vitamine C-tekorten komen thans zelden
meer voor. Slechts af en toe wordt er in onze zieken
huizen nog wel eens iemand opgenomen, die als gevolg
van een al te eenzijdige voeding de klassieke verschijn
selen van „scheurbuik" vertoont.
Een minder groot vitamine C-gebrek is, in ieder geval
in het voorjaar, nog steeds bij tal van mensen aanwezig.
Velen worden in dit gedeelte van het jaar overvallen door
een echte tegenzin in hun werk.
Deze verlammende moeheid en algemene lusteloosheid
herust dan meestal op een tekort aan vitamine C. Ook
hier is dan een te eenzijdige voeding gedurende de win
termaanden de oorzaak. Een paar dagen vitamine C-ta-
hletten of sinaasappelen kunnen in zulke situaties won
deren doen.
DE HUISHOUDBEURS
1958 IN RAI-GEBOUW
TE AMSTERDAM
IN het R.A.I.-gebouw te Am-
sterdam zal van 24 maart
tot en met 2 april de 13e huis
houdbeurs worden gehouden
die, aldus de organisatoren,
dit jaar met een oppervlakte
van 23.000 m2 (de totale op
pervlakte van het R.A.I.-ge
bouw) de grootste consumen
tenbeurs zal zijn die ooit in
ons land is gehouden.
Bijzondere aandacht wordt
ook deze keer weer besteed aan
„deskundige voorlichting over
voor de huisvrouw en haar ge
zin belangrijke zaken", onder
gebracht in vijf stands. Zo zal
o.m. een stand worden ingericht
waar alle op de tentoonstelling
aanwezige naai- en breimachi
nes te bezichtigen zijn. Er is een
afdeling „doe het zelf" in de
kleine zaal van het R.A.I.-ge
bouw, waar diverse „karweitjes,
die men thuis zelf kan opknap
pen" zullen worden gedemorv
streerd.
Ook is er een voorlichtings
centrum over woninginrichting
waarin verscheidene bedrijven
samenwerken.
Ruimer plaats krijet deze keer
iVanrf van het kind": een
tPn c^nr,Paai" en knipcurus-
P ,etie,s voor verjaarda-
gen, instructies van cie ver-
keerspolitie etc. Ook op deze
huishoudbeurs zal eenkampeer-
afdeling worden ingericht, die
twee paviljoens van het RAl-
gebouw in beslag neemt.
In één van de paviljoens zal
een grote meubelshow worden
gehouden, waaraan een wed
strijd voor jonge ontwerpers is
verbonden. Een zestal inzenders
«niet ouder dan 25 jaar) zien
nun inspanningen beloond in
nexPositie van hun modellen.
De huishoudbeurs en een be-
nangselfabriek hadden geza
menlijk een wedstrijd uitge
schreven voor L.O.-leerlingen in
net ontwerpen van behang voor
de kinderkamer. Uit niet min
der dan 4000 inzenders zijn een
aantal prijswinnaars gekozen;
vrijdagmiddag 28 maart worden
hun namen bekend gemaakt.
Kortomwat hoe ook met
huishouding in de ruimste zin
menhangt wordt op deze 13e
beurs getoond.
Gewoon overwerkt
Er moet echter nog een andere
oorzaak dan vitamine C-tekort
zijn voor het volledige gebrek
aan animo, dat men sommige
mensen plotseling ziet overval
len, want ..het-geen-werk-meer-
kunnen-zien" doet zich helemaal
niet alleen ln de lente doch in
alle maanden van het jaar voor.
Dan heet het niet „hij lijdt aan
voorjaarsmoeheid", maar dan is
het kortweg „hij is overwerkt"
en het is bij deze laatstgenoemde
„ziekte", dat wij thans een ogen
blik willen stilstaan, want het
lijkt wel of er een steeds groter
aantal mensen door dit lijden
wordt bezocht.
Wie „overwerkt" ls, heeft, zo
als het woord aanduidt, teveel
arbeid verricht, met andere woor
den hij is ziek geworden omdat
hij te hard heeft gewerkt. Deze
gedachte wil er bij de mensheid
wel in, want zijn we niet zo op
gevoed, dat werken een straf, al.
thans iets zeer onplezierigs is?
Welke mensen raken eigenlijk
„overwerkt"? Lieden die aardig
heid in hun werk hebben kunnen
jaren achtereen, zelfs zonder dat
zij ooit vakantie nemen, dagelijks
tien en meer uren per dag wer
ken, terwijl er zich bij hen geen
verschijnselen van lichamelijke
of geestelijke uitputting voor
doen.
Verschijnselen van
uitputting
Wanneer men echter door een
verkeerde manier van leven zijn
weerstand vermindert en daar.
mee zijn gezondheid ondermijnt,
treden er ook zonder dat men
iets bepaalds te doen heeft wel
verschijnselen van uitputting op.
Zo komt het lang niet zelden
voor, dat mensen in hun vakantie
totaal „overwerkt" raken.
Steeds weer zijn het lieden, die
hun krachten niet kunnen ver
delen en niet tot een harmoni
sche dagindeling kunnen komen,
bij wie men deze ziekelijke toe
stand ziet ontstaan. Zij komen
chronische slaap te kort. Niet om
dat zij steeds tot diep in de nacht
aan het werk zijn, maar veeleer
omdat zij gewoonweg niet naar
bed kunnen komen.
In hun bezigheden nemen zij
steeds meer hooi op hun vork en
zij verliezen zich daarbij nog der-
mate in kleinigheden, dat zij er
op den duur zelf geen raad meer
mee weten. Worden hierbij nu
ook de maaltijden nog op onre
gelmatige tijden inderhaast ge
nuttigd en is er een overmatig
gebruik van nicotine en alkohol,
dan zijn alle voorwaarden tegelij.
kertijd aanwezig, die een licha
melijke ineenstorting bevorde
ren.
De „overwerktheid" doet zich
voor bij bezige en nerveuze men
sen, meestentijds zijn deze perso
nen ook intelligent' en begaafd.
Tan dc weck
Een graansoort die zeer zeker
de aandacht verdient, is boek
weit. De eiwitten die boekweit
bevat, zijn n.l. van een heel
hoogwaardig soort terwijl het
B-vitaminegehalte ook belang
rijk is.-In de vorm van grutten
en meel kan boekweit bij de be
reiding van talloze smakelijke
gerechten dienst doen. Grutten
kunnen op dezelfde wijze en in
dezelfde hoeveelheden als gric-
meel worden gebruikt, en boek
weit kan in combinatie met
bloem heel goed voor het bak
ken van pannekoelscn, drie in
de pan. trommelkoek, enz. wor
den genomen. Ook hartige oe-
rechtev kunnen met behulp van
boekweit worden gemaakt (zie
kaaskoekjes).
Zondag: Grapefruit, kalfsfri
candeau, doperwten, aard
appelen, koffievla witte
bonen in de week zetten.
Maandag: Rest koud vlees, wit
te bonen, tomatensaus,
uardapnelcroguetten, brood
schoteltje met appelmoes.
Dinsdag: Irish stew, pannekoe
ken.
Woensdag: Speklappen, andij
ine, aardappelen, boekweit-
pap.
DonderdagKaaskoekjes,bloem
kool, aardappelpurêe, yo
ghurt met geraspte appel.
Vrijdag: Gebakken boklcinn.
veldsla, aardappelenvanil
levla met bitterkoekjes.
Zaterdag: Risotto, fruit.
RECEPT: BOEKWEITPAP
1 liter melk, 100 gram grut
ten, ongeveer 4 eetlepels sui
ker, zout. (dun stukje citroen
schil of een weinig kaneel).
De m.elk met een weinig zout
(en citroenschil of kaneelI aan
de kook brengen. De grutten
erin strooien en in ongeveer 10
minuten zachties gaar kóken.
(De citroenschil verwijderen)
en de pap op smaak afmaken
met suiker.
Een zeer smakelijke variatie
verkrijgen we door 100 a 150
gram geweekte gedroogde abri
kozen of pruimen door de pap
te scheppen. Ook gestoofde
geertjes smaken er uitstekend
bij.
RECEPT: KAASKOEKJES
2' dl (bijna 2 koviesw'k
60 gram (7 eetlepels) grutten,
zout, een kleine ui, 100 gram
gerasvte oude kaas, aroma,
roomboter, bloem.
De melk aan de kook brengen
met een weinig zout. De grutten
erin strooien en in ongeveer 10
minuten zachtjes gaar koken.
De ui schoonmaken, snipperen
en in roomboter naar maar niet
bruin bakken. Ui en geraspte
kaas (en desgewenst aroma)
door de grutten mengen. De
ma°sa uitstrijken op een met
water omgespoelde platte schaal
of op twee platte borden, en la
ter afkoelen. Kort voor het ge
bruik gelijke stukken ervan
mijden. Deze door bloem wen
telen en in hete roomboter aan
weerszijden lichtbruin bakken.
Het is daarom vreemd, dat er bij
hen juist op dit ene punt van
levenskunst zulk een oordeels
zwakte schijnt te bestaan.
Dr. H. W. SCALONGNE.
(Nadruk verboden.)
Velen van U besteden er
graag wat extra tijd en moeite
aan om de inwendige mens tij
dens de Paasdagen feestelijk te
verzorgen. Dit verhoogt voor
jong en oud de gezelligheid,
vooral wanneer ds huisvrouw er
tevens in slaagt om haar bezig
heden op de feestdagen tot een
minimum te beperken. Bedenk
daarom al ver van te toren
waarop U wilt tracteren.
Doe tijdig uw inkopen en
zorg ervoor, dat ook het werk
programma van de zaterdag
niet overladen wordt.
Hier volgen wat recepten, die
mogelijk de feestvreugde helpen
verhogen.
Recepten voor 4 personen.
Varkensfricandeau op z'n
Paasbest.
500 gram varkensfricandeau
boter of margarine, 100 gram
verse champignons of 1 klein
blikje champignons, een mid
delmatig grote ui, enige takjes
peterselie, paprika, zout.
Het gewassen en gezouten
vlees in de hete boter of marga
rine gedurende ongeveer 15 mi
nuten aan alle kanten mooi
bruin braden. De ui schoonma
ken en in twee of drie stukken
mijden. De peterselie wassen.
Het bruingebraden vlees uit de
'us halen. De champignons, ui.
neterse'.ie en paprika toevoegen
en gedurende 10 minuien smo
ren. De pan van het vuur ne
men, ui en peterselie eruit ha-
'en en het vlees er weer in doen.
De dag van gebruik het vlees
nog ongeveer 20 minuten sto
ven zonodig af en toe iets wa
ter toevoegen. Daarna de jus op
de gebruikelijke manier afma
ken.
Indien geen champignons
worden gebruikt, hiervoor in de
plaats 2 eetlepels tomatenpuree
nemen.
0
Vooral op dagen, dat er
veel gesnoept wordt, zijn
vruchten een frisse afwisse
ling. Geef ditmaal eens fram
bozen of aardbeien op sap.
gecombineerd met een niet al
te dunne feestelijke vla. Deze
vla zal, ook wanneer ze een
da? wordt bewaard, mooi ge
bonden blijven.
Schuimige vla met vruchten
H liter melk, 35 gram (6 af
gestreken eetlepels) bloem, 35
gram (313 afgestreken eetle
pel) boter of margarine, 35
gram (3'- 2 afgestreken eetle-
pal) suiker, 1 ei, 1 pakje va
nillesuiker, zout, frambozen
of aardbeien op sap, Paaskui-
kentjes.
Het ei scheiden en de dooier
met de suiker, vanillesuiker en
zout roeren. Het wit stijf klop
pen. De boter of margarine op
mn zacht vuur smelten, de
bloem toevoegen en de massa
glad roeren. Al roerende, scheut
ie voor scheutje de melk er bi
doen en de massa steeds eve
'aten doorkoken. Een gedeel'
van de vla bij de doo'er gietrr
alles terug doen in de pan ei
nog even verhitten (niet ko
ken). Aldoor blijven roeren!
Direkt van het vuur af he
eiwit luchtig door de vla sche
nen en deze op een zacht vuu-
tje laten „doorpuffen" om hr
eiwit gaar te maken. Tijden;,
het afkoelen af en toe roeren.
Vruchten en vla kort voe
het gebruik in bowlglazen c
glazen schaaltjes doem De ran
van de glazen of schaaltjes ver
sieren met een Paaskuikentje.
NAAST het zoeken naar vorm en lijn in ten. Zij zoeken nog naar andere mogelijk-
de mode, vinden we ook een tendens in heden en lieten het oog vallen op de
de richting van het handige, het gemak- vrouw met een betrekking,
kelijke, het nuttige, het snel verwissel- In haar werk moet deze vrouw veelal
bare uiterlijk. We zagen dit reeds jaren op een bepaalde manier gekleed gaan en
geleden toen men voor het eerst speciaal het kan zelfs voorkomen, dat zij in dit
een collectie samenstelde voor de vrouw werk ook snel van uiterlijk moet veran-
in blijde verwachting. Deze idee heeft deren. Wij denken bijvoorbeeld aan se-
inspirerend gewerkt op de Nederlandse cretaressen, die achter de schrijfmachine
confectie-industrie. Het resultaat was, en met het stenobloc in de hand in ge-
dat voor deze vrouwen nadien speciaal wone kantoorkleding gekleed kunnen
vervaardigde modieuze kleding ter be- gaan, maar er rekening mee moeten hou-
schikking kwam.
den, dat ze onverwacht met de directie
Hier willen de couturiers het niet bij la- op stap moeten naar vergaderingen of re
cepties, waar de gewone kantoorkleding
niet past. Hetzelfde kan voorkomen bij
vrouwen in andere beroepen, zoals een
cheffin van een atelier of in een in
dustrieel bedrijf, die ook wel eens met
clienten te doen krijgt en er dan netjes
wenst uit te zien, zonder zich helemaal
te moeten verkleden, kortom er zijn vele
mogelijkheden. Voor dergelijke vrouwen
is ook een collectie ontworpen, die wer
kelijk interessante vondsten toonde.
Zo bijvoorbeeld dit moderne zwart laken
japonnetje, aan beide zijden doorge-
knoopt. Het toont eenvoudig, maar als de
onderste knopen tot het middel zijn ge
opend, ontplooit zich aan weerszijden een
gebloemde onderrok, die het model een
feestelijk aanzien geeft. De gehele col
lectie stond in dit teken. Losse jasjes,
hessen, die van model veranderd konden
worden, afknoopbare mouwen, verwissel
bare kraagjes en wat al niet meer. Veel
al werd getracht een combinatie te ma
ken van gewone werkkleding en iets
waarin men ook in gezelschap kan ver
schijnen. Dikwijls zeer ingenieus ontwor
pen. We zijn vol belangstelling of het zal
aanslaan bij confectionairs en publieK.
(Nadiuk verboden).
NOTENNESTJES. (Ongeveer 20
stuks).
Voor de koekjes:
100 gram gepelde hazelno
ten, amandelen of pinda's.
175 gram (ruim 2 kopjes)
bloem. 125 gram (half pakje)
boter of margarine, 100 gram
(ongeveer 1 kopje) basterdsui
ker, zout.
Voor de crème:
150 gram (312 pakje) boter
of margarine, 75 gram
kopje poedersuiker, l'/j dl (1
kopie) melk, 15 gram (3 afge
streken eetlepels) maizena, 20
gram (2 afgestreken eetlepels)
suiker, sterk koffie-extract
eventueel van koffie in poe
der vorm gemaakt), 100 gram
eitjes of 100 gram hazelnoten.
Bereidingswijze van de
koekjes
Bij gebruik van amandelen,
deze tot aan de kook brengen
in ruim water, afgieten en de
viiesjes verwijderen. Bij gebruik
van pinda's, deze zo nodig van
de viiesjes ontdoen. De noten
fijn malen of hakken. De bloem
zeven met het zout en de bas
terdsuiker. Daarbij de gemalen
noten en de boter of margarine
doen. Hiervan een deeg kneden.
Dit met een door bloem gehaal
de deegrol of fles op een met
bloem bestoven tafel of aan
recht uitrollen. Hieruit met een
glas of deksel van ongeveer 6
cm doorsnede 40 koekjes steken.
Van de helft met een dekseltje
of dop van een fles van onge
veer 3 cm doorsnede het mid
delste gedeelte uitsteken, zodat
er ringen ontstaan. De uitgesto
ken rondjes opnieuw kneden,
uitrollen en tot koekjes verwer
ken. De koekjes en de ringen in
een warme oven lichtbruin bak
ken.
De koekjes kunnen reeds eni
ge dagen van te voren worden
gebakken.
Bereidingswijze van de
crème
De maizena met een deel van
de koude melk aanmengen. De
rest van de melk aan de kook
brengen en binden met de
maizena. Van het vuur de sui
ker toevoegen en zoveel koffie-
extract, dat de massa een lek
kere koffiesmaak heeft. De
crème onder af en toe roeren
laten afkoelen. In een andere
kom de boter of margarine
vermengen. Daarna lepel voor
lepel de koude koffiepudding er
doerroeren; de massa steeds
weer goed glad roeren. Zonodig
nog iets koffie-extract toevoe
gen. Deze massa enige tijd op
een koele plaats laten staan.
Het afmaken van de
nestjes
De hele koekjes bestrijken
met een laagje crème. Hierop
een ring leggen en de boven
kant van de ring weer met
crème bespuiten of bestrijken.
Op de bovenste laag crème kan
met een in warm water gedoop
te vork een garnering worden
aangebracht. In ieder nestje
ongeveer 3 kleine eitjes of ge
roosterde hazelnoten leggen.
Brief van vrouw fot vrouw
„IK WOU, dat ik wat groter
was. Ik heb net zo'n gevoel,
dat ik door niemand voor vol
wordt aangezien, al ben ik
ook een getrouwde vrouw en
moeder. Als ik met mijn doch
tertje wandel, denken ze,- dat
het mijn kleine zusje is. Ook
overkomt het me, dat ze in
een winkel „dag zus" tegen
me zeggen. Mijn man is dol
op me, maar hij noemt me
„zijn popje". Dat kan ik niet
uitstaan. Het geeft me ook
weer zo'n minderwaardig
heidsgevoel. Wat kan ik hier
aan toch doen?"
Deze brief ontving ik van
een lezeres gisteren. En het
antwoord?
IK zal echt geen „zus" tegen u
zeggen en ook geen „popje".
Ik geef u de volle eer van uw
getrouwd-zijn en noem u eer
biedig „mevrouw". Ik laat me
zelfs niet verleiden tot „me
vrouwtje". Ik ken nj. van die
leukerds, die dat te pas en te
onpas zeggen. Dan denken ze
je waarschijnlijk een plezier te
(Advertentie)
onze nieuwe
en
jasjes,
mantels,
enz.
geven U door hun coupe
>n moderne vormgeving
een figuur.
even aantrekkelijk als
iet voorjaar zelf.
'rijzen op lager niveau.
Noordstraat 51-53
Terneuzen
jdBEBMBSHHHfifciJi
doen, maar ik zou hun liever
een klap om hun oren verkopen
met hun gewilde vleierijtjes.
Maar nu zonder gekheid me
vrouw," wat is er voor verschrik
kelijks aan, om een beetje on
der de maat te zijn? Om u te
kleden lijkt het mij alvast een
reuze voordeel. U kunt allerlei
leuke meisjes-maten dragen,
waar andere getrouwde vrou
wen naar zouden likkebaarden.
Hebt u daar wel eens bij stil
gestaan?
Als u een man was en zo
klein van stuk, dan zou ik me
kunnen voorstellen, dat het u
een minderwaardigheidsgevoel
bezorgde. Een man hóórt nu
eenmaal groot en sterk en do
minerend te zijn. Maar een
vrouwach nee. Die kan,
wanneer ze klein en tenger is,
immers juist zo heerlijk weg
kruipen bij haar echtgenoot en
zich in zijn armen nestelen. En
een man vindt het zo heerlijk,
zich beschermd te voelen. Ik ge
loof, dat u deze voordelen nog
nooit overwogen hebt. Maar uw
man heeft dat natuurlijk al be
grepen, toen hij u uitkoos bo
ven van die groten. Daarom
mag u ook geen aanstoot ne
men aan dat troetelnaampje
„popje", dat hij u zo graag
geeft. Eerder moet u hopen, dat
u tot lengte van dagen zijn
„popje" voor hem mag blijven.
Er is niets in, om u minder
waardig over te voelen.
U bent beslist nog erg jong,
is het niet? Daarom neemt u
het de mensen kwalijk, dat ze
uw dochtertje voor uw kleine
zusje aanzien en ze u in win
kels voor „zus" uitschelden.
Wacht nog maar een paar j aar
tjes af, dan zult u er zich maar
wat gevleid door voelen, dat
men u voor jonger aanziet, dan
u bent. Hoeveel vrouwen zijn
er niet, die hemel en aarde be
wegen en ik weet niet wat aan
zichzelf en hun kleding doen,
om voor. de zuster van hun
dochter te kunnen doorgaan
Maar och, ik begrijp het wel,
u vindt nu nog, dat men uw
mevrouwschap en uw moeder
zijn te kort doet. U komt niet
aan uw trek met uw gewichtig
heid. En dat allemaal omdat u
niet zo groot en indrukwekkend
van postuur bent, als u zoudt
wensen. Vergeet het maar en
denk er alleen aan, hoe geluk
kig u met uw man bent en dat
u precies geschapen bent, zoals
hij u graag wil hebben. Dan
kunt u de rest toch gemakke
lijk aan uw laars lappen. Waar
of niet?
MARCELLE.
(Nadruk verboden.)
CITROENEN GEVEN MEER SAP, als men ze voor het gebruik in
warm water legt,
DOORGELOPEN OVERHEMDEN krijgt men weer goed met alco
hol 96 To. Direkt daarna naspoelen met water.
GEMSLEREN VESTEN worden behandeld met een watje met ben
zine of tetra. Het wat'je steeds goed uitknijpen, dus niet te
veel vocht gebruiken.
BLADLUIS IN PLANTEN kan worden bestreden met zeepspiritus
(20 gram zachte zeep en 10 gram spiritus mengen). De
planten moeten hiermede bespoten worden van onderen en
van boven. Zonodig de volgende dag herhalen.
HEBT U RANZIGE BOTER, gebruik deze dan uitsluitend voor het
braden van vlees. Door toevoeging van een klein stukje ui
voorkomt u de nare smaak.
STALEN MEUBELS bewerkt men met een lapje waarop enige
druppels slaolie.
VOOR HET STIKKEN VAN NYLON KLEDING neemt men bij
voorkeur nylongaren, aangezien dit even sterk en elastisch
is als de stof zelf.
VLUMINIUM PANNEN MAAKT MEN SCHOON MET STAAL-
WOL, een sop van synthetisch wasmiddel, maar nooit met
soda of sterke schuurmiddelen. Een eventueel aanbaksel ver
wijdert men door water met zelfwerkend wasmiddel aan de
kook te brengen en daarna goed borstelen.
(Nadruk verboden.)