l/oop <U fcmw We maken een in de tuin schommel cyn enu dc Paasdagen ik WOU. HIT ik (iliOTEIt WAS r Alle animo afwezig 5 HANDIGS HANDSN Handig japonnetje met dubbele rok Vcorjaars- Mantelcosiuums «Kriittec-look» /0ERMAN- de PAUW U kunt niet alles weten! Zaterdag 22 maart 1958. DE VRIJE ZEEUW 1 ijzer kan ook slijten) dat de wrijfpunten goed dik worden ingesmeerd met vet. ■tr De lentemaand is in het land en het zal niet lang - meer duren of onze kleintjes kunnen zich vermaken met - spelletjes buiten. Natuurlijk - kunnen ze niet de gehele dag op straat verblijven. Hier is een aardig werkje voor papa; - maak eens een schommel in •f- de tuin. Wij willen U hierbij f- terzijde staan met enige ge gevens die U kunt beschou- - wen als een leidraad. BEVESTIGEN we een schom mel op de zolder, dan is het al vrij eenvoudig. De balken waaraan hij kan hangen, zijn er al, dus daarvoor hebben we niet te zorgen. Maar komt de schommel in de tuin te staan, dan is er meer voor nodig We maken dus een schommel stoel en hebben daar voor no dig een tweetal flinke dikke op gaande steunen van minstens 5 bij 10 cm, die een behoorlijk stuk in de grond gegraven moe ten worden. De hoogte kan men zelf bepalen, e.e.a. hangt ook af van degenen die er op schom melen moeten, maar men kan er op rekenen, dat de kleintjes groot worden en ook pi of ma wel eens een proefje zullen wil len nemen, dus 2 meter boven het aardoppervlak is niet te veel. Graaft u ze dan minstens 70 cin diep in de grond. Vooraf moeten de einden, die in de grond komen te staan, worden geteerd of bestreken met carbo- lineum om verrotten te voorko men. Stevig staat de paal, als u er nog cement omheen giet fn het eat. DE SCHOREN DE opgaande steunen moeten worden voorzien van stevige schoren aan beide zijden van elke steun één. Deze steunen dienen een lengte te hebben van 2 meter, d.w.z. een meter komt in dc grond en een meter loopt schuin toe naar bo"en te gen de opstaande steunen on der een hoek van 45 graden (dat is de helft van een rechte hoek). De dikte van de schoren kan iets minder zijn dan die van de opgaande steunen. Op de plaats waar de schoren aan de opgaan de 'steunen moeten worden be- Vé'&tigd, maakt u in deze op gaande steunen een inkeping, waartegen de schoren komen te liggen, zodat ze niet kunnen op schuiven. Vier flinke grote spij kers slaan we in verschillende richtingen (dus niet precies recht) door de schoren in de steunen. Vanzelfsprekend moet de aar de, waarin de steunen zowel als in de schoren komen te staan, zwaar worden aangestampt. DE DWARSBALK OVEN op de opstaande steu- 1 nen komt een balk te liggen van dezelfde dikte als de steu nen zijn. Vóór dat men deze dwarsblak er vast opspijkert, moeten steunen en dwarsbalk goed ingeteerd worden, zodat er een flinke beveiliging wordt verkregen tegen de inwerking van regen. Ter versteviging van de dwarsbalk op de steunen plaatst men bij voorkeur een paar ste vige ijzeren beugels over de hoe ken van. bovenbalk en steun. Deze beugels bevestigt men met flinke stevige houtschroeven. Schroeven laten niet zo gauw los als gewone spijkers. Nu moet de schommel nog gemaakt worden. Men schaffe hiervoor aan een tweetal flinke stevige touwen, een tweetal échte schommelhaken waaraan de schommel komt te hangen. In de ijzerwinkel zijn verder te verkrijgen ringen, die in de lus sen van de touwen, welke be vestigd worden aan de dwars balk, komen te liggen. Gewone haken zijn te gevaarlijk, omdat de ringen daar bij het schom melen kunnen uitspringen. Op deze wijze wordt verkre gen, dat er geen slijtage zal ontstaan aan de touwen. Men zorge er echter voor (ijzer op DE ZITPLANK DEST ons nog iets te vertellen over de bevestiging van de touwen aan het zitplankie. Boor 4 gaten in het zitulankje en laat de touwen hierdoor lo nen. Het losse einde wordt dan bevestigd aan het hangende touw. Dit kan men doen, door flink stevig, doch soepel ijzer- draad om het einde van het touw te draaien, dit met een tang flink aan te trekken, waarna men ter lengte van on geveer 10 cm de twee stukken touw aaneen bindt. Het boven deel van het ijzerdraad schuift men door de vezels van het dik ke touw. Het einde der draad haalt men een paar keer onder het ijzerdraad door, draait al les goed stevig aaneen. Als u er voor gezorgd hebt, dat het plankje goed horizontaal hangt, op de juiste hoogte, is de schom mel klaar. Wilt u de hoogte kunnen ver stellen, dan zijn in de twee tou wen verstelringen nodig. Tou wen met schommel-verstelrin- gen zitplank en schommelhaken zijn in de handel ook compleet te koop. Teneinde verschuiven van het zitplankje te voorkomen, kan men de touwen, middels een naar niet te grote krammen aan de onderkant van het plankje vastzetten. (Nadruk verboden.) GEBREK AAN VITAMINE C of GEBREK AAN VERSTAND Zeer grote vitamine C-tekorten komen thans zelden meer voor. Slechts af en toe wordt er in onze zieken huizen nog wel eens iemand opgenomen, die als gevolg van een al te eenzijdige voeding de klassieke verschijn selen van „scheurbuik" vertoont. Een minder groot vitamine C-gebrek is, in ieder geval in het voorjaar, nog steeds bij tal van mensen aanwezig. Velen worden in dit gedeelte van het jaar overvallen door een echte tegenzin in hun werk. Deze verlammende moeheid en algemene lusteloosheid herust dan meestal op een tekort aan vitamine C. Ook hier is dan een te eenzijdige voeding gedurende de win termaanden de oorzaak. Een paar dagen vitamine C-ta- hletten of sinaasappelen kunnen in zulke situaties won deren doen. DE HUISHOUDBEURS 1958 IN RAI-GEBOUW TE AMSTERDAM IN het R.A.I.-gebouw te Am- sterdam zal van 24 maart tot en met 2 april de 13e huis houdbeurs worden gehouden die, aldus de organisatoren, dit jaar met een oppervlakte van 23.000 m2 (de totale op pervlakte van het R.A.I.-ge bouw) de grootste consumen tenbeurs zal zijn die ooit in ons land is gehouden. Bijzondere aandacht wordt ook deze keer weer besteed aan „deskundige voorlichting over voor de huisvrouw en haar ge zin belangrijke zaken", onder gebracht in vijf stands. Zo zal o.m. een stand worden ingericht waar alle op de tentoonstelling aanwezige naai- en breimachi nes te bezichtigen zijn. Er is een afdeling „doe het zelf" in de kleine zaal van het R.A.I.-ge bouw, waar diverse „karweitjes, die men thuis zelf kan opknap pen" zullen worden gedemorv streerd. Ook is er een voorlichtings centrum over woninginrichting waarin verscheidene bedrijven samenwerken. Ruimer plaats krijet deze keer iVanrf van het kind": een tPn c^nr,Paai" en knipcurus- P ,etie,s voor verjaarda- gen, instructies van cie ver- keerspolitie etc. Ook op deze huishoudbeurs zal eenkampeer- afdeling worden ingericht, die twee paviljoens van het RAl- gebouw in beslag neemt. In één van de paviljoens zal een grote meubelshow worden gehouden, waaraan een wed strijd voor jonge ontwerpers is verbonden. Een zestal inzenders «niet ouder dan 25 jaar) zien nun inspanningen beloond in nexPositie van hun modellen. De huishoudbeurs en een be- nangselfabriek hadden geza menlijk een wedstrijd uitge schreven voor L.O.-leerlingen in net ontwerpen van behang voor de kinderkamer. Uit niet min der dan 4000 inzenders zijn een aantal prijswinnaars gekozen; vrijdagmiddag 28 maart worden hun namen bekend gemaakt. Kortomwat hoe ook met huishouding in de ruimste zin menhangt wordt op deze 13e beurs getoond. Gewoon overwerkt Er moet echter nog een andere oorzaak dan vitamine C-tekort zijn voor het volledige gebrek aan animo, dat men sommige mensen plotseling ziet overval len, want ..het-geen-werk-meer- kunnen-zien" doet zich helemaal niet alleen ln de lente doch in alle maanden van het jaar voor. Dan heet het niet „hij lijdt aan voorjaarsmoeheid", maar dan is het kortweg „hij is overwerkt" en het is bij deze laatstgenoemde „ziekte", dat wij thans een ogen blik willen stilstaan, want het lijkt wel of er een steeds groter aantal mensen door dit lijden wordt bezocht. Wie „overwerkt" ls, heeft, zo als het woord aanduidt, teveel arbeid verricht, met andere woor den hij is ziek geworden omdat hij te hard heeft gewerkt. Deze gedachte wil er bij de mensheid wel in, want zijn we niet zo op gevoed, dat werken een straf, al. thans iets zeer onplezierigs is? Welke mensen raken eigenlijk „overwerkt"? Lieden die aardig heid in hun werk hebben kunnen jaren achtereen, zelfs zonder dat zij ooit vakantie nemen, dagelijks tien en meer uren per dag wer ken, terwijl er zich bij hen geen verschijnselen van lichamelijke of geestelijke uitputting voor doen. Verschijnselen van uitputting Wanneer men echter door een verkeerde manier van leven zijn weerstand vermindert en daar. mee zijn gezondheid ondermijnt, treden er ook zonder dat men iets bepaalds te doen heeft wel verschijnselen van uitputting op. Zo komt het lang niet zelden voor, dat mensen in hun vakantie totaal „overwerkt" raken. Steeds weer zijn het lieden, die hun krachten niet kunnen ver delen en niet tot een harmoni sche dagindeling kunnen komen, bij wie men deze ziekelijke toe stand ziet ontstaan. Zij komen chronische slaap te kort. Niet om dat zij steeds tot diep in de nacht aan het werk zijn, maar veeleer omdat zij gewoonweg niet naar bed kunnen komen. In hun bezigheden nemen zij steeds meer hooi op hun vork en zij verliezen zich daarbij nog der- mate in kleinigheden, dat zij er op den duur zelf geen raad meer mee weten. Worden hierbij nu ook de maaltijden nog op onre gelmatige tijden inderhaast ge nuttigd en is er een overmatig gebruik van nicotine en alkohol, dan zijn alle voorwaarden tegelij. kertijd aanwezig, die een licha melijke ineenstorting bevorde ren. De „overwerktheid" doet zich voor bij bezige en nerveuze men sen, meestentijds zijn deze perso nen ook intelligent' en begaafd. Tan dc weck Een graansoort die zeer zeker de aandacht verdient, is boek weit. De eiwitten die boekweit bevat, zijn n.l. van een heel hoogwaardig soort terwijl het B-vitaminegehalte ook belang rijk is.-In de vorm van grutten en meel kan boekweit bij de be reiding van talloze smakelijke gerechten dienst doen. Grutten kunnen op dezelfde wijze en in dezelfde hoeveelheden als gric- meel worden gebruikt, en boek weit kan in combinatie met bloem heel goed voor het bak ken van pannekoelscn, drie in de pan. trommelkoek, enz. wor den genomen. Ook hartige oe- rechtev kunnen met behulp van boekweit worden gemaakt (zie kaaskoekjes). Zondag: Grapefruit, kalfsfri candeau, doperwten, aard appelen, koffievla witte bonen in de week zetten. Maandag: Rest koud vlees, wit te bonen, tomatensaus, uardapnelcroguetten, brood schoteltje met appelmoes. Dinsdag: Irish stew, pannekoe ken. Woensdag: Speklappen, andij ine, aardappelen, boekweit- pap. DonderdagKaaskoekjes,bloem kool, aardappelpurêe, yo ghurt met geraspte appel. Vrijdag: Gebakken boklcinn. veldsla, aardappelenvanil levla met bitterkoekjes. Zaterdag: Risotto, fruit. RECEPT: BOEKWEITPAP 1 liter melk, 100 gram grut ten, ongeveer 4 eetlepels sui ker, zout. (dun stukje citroen schil of een weinig kaneel). De m.elk met een weinig zout (en citroenschil of kaneelI aan de kook brengen. De grutten erin strooien en in ongeveer 10 minuten zachties gaar kóken. (De citroenschil verwijderen) en de pap op smaak afmaken met suiker. Een zeer smakelijke variatie verkrijgen we door 100 a 150 gram geweekte gedroogde abri kozen of pruimen door de pap te scheppen. Ook gestoofde geertjes smaken er uitstekend bij. RECEPT: KAASKOEKJES 2' dl (bijna 2 koviesw'k 60 gram (7 eetlepels) grutten, zout, een kleine ui, 100 gram gerasvte oude kaas, aroma, roomboter, bloem. De melk aan de kook brengen met een weinig zout. De grutten erin strooien en in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar koken. De ui schoonmaken, snipperen en in roomboter naar maar niet bruin bakken. Ui en geraspte kaas (en desgewenst aroma) door de grutten mengen. De ma°sa uitstrijken op een met water omgespoelde platte schaal of op twee platte borden, en la ter afkoelen. Kort voor het ge bruik gelijke stukken ervan mijden. Deze door bloem wen telen en in hete roomboter aan weerszijden lichtbruin bakken. Het is daarom vreemd, dat er bij hen juist op dit ene punt van levenskunst zulk een oordeels zwakte schijnt te bestaan. Dr. H. W. SCALONGNE. (Nadruk verboden.) Velen van U besteden er graag wat extra tijd en moeite aan om de inwendige mens tij dens de Paasdagen feestelijk te verzorgen. Dit verhoogt voor jong en oud de gezelligheid, vooral wanneer ds huisvrouw er tevens in slaagt om haar bezig heden op de feestdagen tot een minimum te beperken. Bedenk daarom al ver van te toren waarop U wilt tracteren. Doe tijdig uw inkopen en zorg ervoor, dat ook het werk programma van de zaterdag niet overladen wordt. Hier volgen wat recepten, die mogelijk de feestvreugde helpen verhogen. Recepten voor 4 personen. Varkensfricandeau op z'n Paasbest. 500 gram varkensfricandeau boter of margarine, 100 gram verse champignons of 1 klein blikje champignons, een mid delmatig grote ui, enige takjes peterselie, paprika, zout. Het gewassen en gezouten vlees in de hete boter of marga rine gedurende ongeveer 15 mi nuten aan alle kanten mooi bruin braden. De ui schoonma ken en in twee of drie stukken mijden. De peterselie wassen. Het bruingebraden vlees uit de 'us halen. De champignons, ui. neterse'.ie en paprika toevoegen en gedurende 10 minuien smo ren. De pan van het vuur ne men, ui en peterselie eruit ha- 'en en het vlees er weer in doen. De dag van gebruik het vlees nog ongeveer 20 minuten sto ven zonodig af en toe iets wa ter toevoegen. Daarna de jus op de gebruikelijke manier afma ken. Indien geen champignons worden gebruikt, hiervoor in de plaats 2 eetlepels tomatenpuree nemen. 0 Vooral op dagen, dat er veel gesnoept wordt, zijn vruchten een frisse afwisse ling. Geef ditmaal eens fram bozen of aardbeien op sap. gecombineerd met een niet al te dunne feestelijke vla. Deze vla zal, ook wanneer ze een da? wordt bewaard, mooi ge bonden blijven. Schuimige vla met vruchten H liter melk, 35 gram (6 af gestreken eetlepels) bloem, 35 gram (313 afgestreken eetle pel) boter of margarine, 35 gram (3'- 2 afgestreken eetle- pal) suiker, 1 ei, 1 pakje va nillesuiker, zout, frambozen of aardbeien op sap, Paaskui- kentjes. Het ei scheiden en de dooier met de suiker, vanillesuiker en zout roeren. Het wit stijf klop pen. De boter of margarine op mn zacht vuur smelten, de bloem toevoegen en de massa glad roeren. Al roerende, scheut ie voor scheutje de melk er bi doen en de massa steeds eve 'aten doorkoken. Een gedeel' van de vla bij de doo'er gietrr alles terug doen in de pan ei nog even verhitten (niet ko ken). Aldoor blijven roeren! Direkt van het vuur af he eiwit luchtig door de vla sche nen en deze op een zacht vuu- tje laten „doorpuffen" om hr eiwit gaar te maken. Tijden;, het afkoelen af en toe roeren. Vruchten en vla kort voe het gebruik in bowlglazen c glazen schaaltjes doem De ran van de glazen of schaaltjes ver sieren met een Paaskuikentje. NAAST het zoeken naar vorm en lijn in ten. Zij zoeken nog naar andere mogelijk- de mode, vinden we ook een tendens in heden en lieten het oog vallen op de de richting van het handige, het gemak- vrouw met een betrekking, kelijke, het nuttige, het snel verwissel- In haar werk moet deze vrouw veelal bare uiterlijk. We zagen dit reeds jaren op een bepaalde manier gekleed gaan en geleden toen men voor het eerst speciaal het kan zelfs voorkomen, dat zij in dit een collectie samenstelde voor de vrouw werk ook snel van uiterlijk moet veran- in blijde verwachting. Deze idee heeft deren. Wij denken bijvoorbeeld aan se- inspirerend gewerkt op de Nederlandse cretaressen, die achter de schrijfmachine confectie-industrie. Het resultaat was, en met het stenobloc in de hand in ge- dat voor deze vrouwen nadien speciaal wone kantoorkleding gekleed kunnen vervaardigde modieuze kleding ter be- gaan, maar er rekening mee moeten hou- schikking kwam. den, dat ze onverwacht met de directie Hier willen de couturiers het niet bij la- op stap moeten naar vergaderingen of re cepties, waar de gewone kantoorkleding niet past. Hetzelfde kan voorkomen bij vrouwen in andere beroepen, zoals een cheffin van een atelier of in een in dustrieel bedrijf, die ook wel eens met clienten te doen krijgt en er dan netjes wenst uit te zien, zonder zich helemaal te moeten verkleden, kortom er zijn vele mogelijkheden. Voor dergelijke vrouwen is ook een collectie ontworpen, die wer kelijk interessante vondsten toonde. Zo bijvoorbeeld dit moderne zwart laken japonnetje, aan beide zijden doorge- knoopt. Het toont eenvoudig, maar als de onderste knopen tot het middel zijn ge opend, ontplooit zich aan weerszijden een gebloemde onderrok, die het model een feestelijk aanzien geeft. De gehele col lectie stond in dit teken. Losse jasjes, hessen, die van model veranderd konden worden, afknoopbare mouwen, verwissel bare kraagjes en wat al niet meer. Veel al werd getracht een combinatie te ma ken van gewone werkkleding en iets waarin men ook in gezelschap kan ver schijnen. Dikwijls zeer ingenieus ontwor pen. We zijn vol belangstelling of het zal aanslaan bij confectionairs en publieK. (Nadiuk verboden). NOTENNESTJES. (Ongeveer 20 stuks). Voor de koekjes: 100 gram gepelde hazelno ten, amandelen of pinda's. 175 gram (ruim 2 kopjes) bloem. 125 gram (half pakje) boter of margarine, 100 gram (ongeveer 1 kopje) basterdsui ker, zout. Voor de crème: 150 gram (312 pakje) boter of margarine, 75 gram kopje poedersuiker, l'/j dl (1 kopie) melk, 15 gram (3 afge streken eetlepels) maizena, 20 gram (2 afgestreken eetlepels) suiker, sterk koffie-extract eventueel van koffie in poe der vorm gemaakt), 100 gram eitjes of 100 gram hazelnoten. Bereidingswijze van de koekjes Bij gebruik van amandelen, deze tot aan de kook brengen in ruim water, afgieten en de viiesjes verwijderen. Bij gebruik van pinda's, deze zo nodig van de viiesjes ontdoen. De noten fijn malen of hakken. De bloem zeven met het zout en de bas terdsuiker. Daarbij de gemalen noten en de boter of margarine doen. Hiervan een deeg kneden. Dit met een door bloem gehaal de deegrol of fles op een met bloem bestoven tafel of aan recht uitrollen. Hieruit met een glas of deksel van ongeveer 6 cm doorsnede 40 koekjes steken. Van de helft met een dekseltje of dop van een fles van onge veer 3 cm doorsnede het mid delste gedeelte uitsteken, zodat er ringen ontstaan. De uitgesto ken rondjes opnieuw kneden, uitrollen en tot koekjes verwer ken. De koekjes en de ringen in een warme oven lichtbruin bak ken. De koekjes kunnen reeds eni ge dagen van te voren worden gebakken. Bereidingswijze van de crème De maizena met een deel van de koude melk aanmengen. De rest van de melk aan de kook brengen en binden met de maizena. Van het vuur de sui ker toevoegen en zoveel koffie- extract, dat de massa een lek kere koffiesmaak heeft. De crème onder af en toe roeren laten afkoelen. In een andere kom de boter of margarine vermengen. Daarna lepel voor lepel de koude koffiepudding er doerroeren; de massa steeds weer goed glad roeren. Zonodig nog iets koffie-extract toevoe gen. Deze massa enige tijd op een koele plaats laten staan. Het afmaken van de nestjes De hele koekjes bestrijken met een laagje crème. Hierop een ring leggen en de boven kant van de ring weer met crème bespuiten of bestrijken. Op de bovenste laag crème kan met een in warm water gedoop te vork een garnering worden aangebracht. In ieder nestje ongeveer 3 kleine eitjes of ge roosterde hazelnoten leggen. Brief van vrouw fot vrouw „IK WOU, dat ik wat groter was. Ik heb net zo'n gevoel, dat ik door niemand voor vol wordt aangezien, al ben ik ook een getrouwde vrouw en moeder. Als ik met mijn doch tertje wandel, denken ze,- dat het mijn kleine zusje is. Ook overkomt het me, dat ze in een winkel „dag zus" tegen me zeggen. Mijn man is dol op me, maar hij noemt me „zijn popje". Dat kan ik niet uitstaan. Het geeft me ook weer zo'n minderwaardig heidsgevoel. Wat kan ik hier aan toch doen?" Deze brief ontving ik van een lezeres gisteren. En het antwoord? IK zal echt geen „zus" tegen u zeggen en ook geen „popje". Ik geef u de volle eer van uw getrouwd-zijn en noem u eer biedig „mevrouw". Ik laat me zelfs niet verleiden tot „me vrouwtje". Ik ken nj. van die leukerds, die dat te pas en te onpas zeggen. Dan denken ze je waarschijnlijk een plezier te (Advertentie) onze nieuwe en jasjes, mantels, enz. geven U door hun coupe >n moderne vormgeving een figuur. even aantrekkelijk als iet voorjaar zelf. 'rijzen op lager niveau. Noordstraat 51-53 Terneuzen jdBEBMBSHHHfifciJi doen, maar ik zou hun liever een klap om hun oren verkopen met hun gewilde vleierijtjes. Maar nu zonder gekheid me vrouw," wat is er voor verschrik kelijks aan, om een beetje on der de maat te zijn? Om u te kleden lijkt het mij alvast een reuze voordeel. U kunt allerlei leuke meisjes-maten dragen, waar andere getrouwde vrou wen naar zouden likkebaarden. Hebt u daar wel eens bij stil gestaan? Als u een man was en zo klein van stuk, dan zou ik me kunnen voorstellen, dat het u een minderwaardigheidsgevoel bezorgde. Een man hóórt nu eenmaal groot en sterk en do minerend te zijn. Maar een vrouwach nee. Die kan, wanneer ze klein en tenger is, immers juist zo heerlijk weg kruipen bij haar echtgenoot en zich in zijn armen nestelen. En een man vindt het zo heerlijk, zich beschermd te voelen. Ik ge loof, dat u deze voordelen nog nooit overwogen hebt. Maar uw man heeft dat natuurlijk al be grepen, toen hij u uitkoos bo ven van die groten. Daarom mag u ook geen aanstoot ne men aan dat troetelnaampje „popje", dat hij u zo graag geeft. Eerder moet u hopen, dat u tot lengte van dagen zijn „popje" voor hem mag blijven. Er is niets in, om u minder waardig over te voelen. U bent beslist nog erg jong, is het niet? Daarom neemt u het de mensen kwalijk, dat ze uw dochtertje voor uw kleine zusje aanzien en ze u in win kels voor „zus" uitschelden. Wacht nog maar een paar j aar tjes af, dan zult u er zich maar wat gevleid door voelen, dat men u voor jonger aanziet, dan u bent. Hoeveel vrouwen zijn er niet, die hemel en aarde be wegen en ik weet niet wat aan zichzelf en hun kleding doen, om voor. de zuster van hun dochter te kunnen doorgaan Maar och, ik begrijp het wel, u vindt nu nog, dat men uw mevrouwschap en uw moeder zijn te kort doet. U komt niet aan uw trek met uw gewichtig heid. En dat allemaal omdat u niet zo groot en indrukwekkend van postuur bent, als u zoudt wensen. Vergeet het maar en denk er alleen aan, hoe geluk kig u met uw man bent en dat u precies geschapen bent, zoals hij u graag wil hebben. Dan kunt u de rest toch gemakke lijk aan uw laars lappen. Waar of niet? MARCELLE. (Nadruk verboden.) CITROENEN GEVEN MEER SAP, als men ze voor het gebruik in warm water legt, DOORGELOPEN OVERHEMDEN krijgt men weer goed met alco hol 96 To. Direkt daarna naspoelen met water. GEMSLEREN VESTEN worden behandeld met een watje met ben zine of tetra. Het wat'je steeds goed uitknijpen, dus niet te veel vocht gebruiken. BLADLUIS IN PLANTEN kan worden bestreden met zeepspiritus (20 gram zachte zeep en 10 gram spiritus mengen). De planten moeten hiermede bespoten worden van onderen en van boven. Zonodig de volgende dag herhalen. HEBT U RANZIGE BOTER, gebruik deze dan uitsluitend voor het braden van vlees. Door toevoeging van een klein stukje ui voorkomt u de nare smaak. STALEN MEUBELS bewerkt men met een lapje waarop enige druppels slaolie. VOOR HET STIKKEN VAN NYLON KLEDING neemt men bij voorkeur nylongaren, aangezien dit even sterk en elastisch is als de stof zelf. VLUMINIUM PANNEN MAAKT MEN SCHOON MET STAAL- WOL, een sop van synthetisch wasmiddel, maar nooit met soda of sterke schuurmiddelen. Een eventueel aanbaksel ver wijdert men door water met zelfwerkend wasmiddel aan de kook te brengen en daarna goed borstelen. (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1958 | | pagina 5