enu VROUWEN EN VERNIS BOEKWEIT O. FaP.J. v.d.Sande <U [/cauu/ WENKEN u VRIJE ZEEUW Zaterdag 15 februari 1958 GAF HET „VOORBEELD" OPVOEDING cm van de week voor de voeding van een zieke thuis Culinaire Encyclopedie kunt niet alles weten De maagzweer en de scherpe spijzen 4 Toen Amy's moeder merkte, dat haar dochter voor het eerst belangstelling voor jon gens begon te vertonen, ont waakte er een primitief ge voel van jaloersheid in haar. Het was, of ze voor de eerste maal merkte, dat Amy een bijzonder aantrekkelijk meisje beloofde te worden. En na tuurlijk vormde haar jeugd haar grootste charme. Het prille, ongerepte van dit, zich als een bloemkop ontvouwen de kind, gaf de moeder een steek in het hart bij de her innering aan haar eigen meis jesjaren, toen zij nog alles van het leven verwachtte. Tegelijk met deze herinnerin gen kwam de afgunst. In haar huwelijk was deze vrouw in veel opzichten teleurgesteld en dat wreekte zich nu op haar kind. Amy was pas vijftien. Ze zag het leven met argeloze, ver langende ogen aan en geloofde nog in alles wat goed en mooi was. Ze twijfelde niet aan een gaaf geluk voor zichzelf. In volle onschuld vertelde ze haar moeder, dat ze een vriendje had en dat ze verschrikkelijk veel van elkaar hielden. -A- •ér A Er lag iets als een verblinden de glans over haar heen, terwijl ze over hem sprak. Maar toen ze vroeg, of ze hem thuis mocht brengen, kreeg ze een koude douche. „Je lijkt wel mal", zei haar moeder bits. „Je bent nog veel te jong voor die gekheid. Ik wil er niets van horen". PAS 3IAAR OP! Toen ze merkte, dat Amy de jongen toch niet los liet, pro beerde ze haar met kleine drup peltjes gif te „genezen". Ze Kaas kan in verschillende vormen als vervangingsmiddel voor vlees, vis of eieren worden opgediend, maar ook in combi natie met deze produkten tot smakelijke gerechten worden verwerkt. Om een optimaal ef fect van deze gerechten te mo gen verwachten is het in de eerste plaats noodzakelijk de juiste kaassoort te kiezen. Voor al de ouderdom van de kaas is hierbij van het grootste belang. Voor cordon bleu b.v. zal men een kaassoort van 2 a 3 mnd. oud nemen, die bij verhitting gemakkelijk tot een smeuige massa overgaat. Voor een tomatenkaasragout daarentegen is een meer bele gen soort (5 a 6 maanden) te prefereren, daar de stukjes kaas in de ragout zichtbaar moeten blijven en dus niet teveel uit mogen smelten. Zondag: Potage a la minute, cordon bleu, spruiten, aard appelen, rödgröd, erwten in de week zetten). Maandag: Groene erwten met spek, aardappelpuree, stoof peren. Dinsdag: Jagerskool met lever en aardappelen, sagoscho- tel met appelmoes. Woensdag: Tomatenkaasragout, rijst, witlofsla, gebakken griesmeelpunten. Donderdag: Rolpens met gebak ken appel, rode kool, aard appelen, rijstomelet. Vrijdag: Gebakken visfilets, bieten, gebakken aardappe len, yoghurtvla. Zaterdag: Hutspot stuk, fruit. met klap- RECEPT: CORDON BLEU. Mooie lcalfscoteletten in de lengte opensnijden, zodat men twee platte delen aan het been overhoudt. De coteletten vullen met een schijf kaas, welke om geven is door een plak ham. De cotelettenhelften zouten, weer dichtklappen en goed aandruk ken, zonodig met een draadje hechten. Daarna door losge klopt ei halen, paneren en op een klein vuur goudgeel bak ken. Voor 't opdoen het draadje verwijderen. RECEPT: JAGERSKOOL. 1 witte kool, 75 gram boter, 1 ui, peper, zout, 'h dl wijnazijn, 2\i dl water, 50 gram suiker. De schoongemaakte kool fijn hakken, even in kokend water dompelen en afgieten. In de bo ter fijngehakte ui gaar fruiten, de kool en de azijn en het wa ter toevoegen, eveneens de sui ker, wat zout en wat witte pe per. De kool, onder af en toe omschudden, gaar stoven. (In- plaats van met azijn, kan men de kool ook met zure appelen stoven!). praatte zich natuurlijk wel in, dat ze het goed met haar doch tertje meende en ze haar alleen maar zo vroeg mogelijk wilde behoeden voor de teleurstellin gen, die ze zelf ondervonden had. Die jonge dingen konden niet vroeg genoeg met de wer kelijkheid op de hoogte ge bracht worden. Je moest ze waarschuwen voor de bedriege- lijke schijnbeter dan dat zo n onervaren ding zich allerlei on waarschijnlijke illusies in het hoofd ging halen. Onveranderlijk eindigden haar tirades met dezelfde woorden „Pas op, dat je je niet aanstelt. Laat die jongen vooral niet merken, dat je hem aardig vindt. Dan neemt hij een loopje met je. Houd je op een afstand. Je kunt tegen jongens niet koel en gereserveerd genoeg zijn". Amy voelde zich beklemd. Ze verloor haar natuurlijke arge loosheid en spontaniteit. Steeds meer werd ze in haar gevoels leven geremd. Moeder was im mers zoveel ouder en wijzer; zij zou het wel het beste weten. HET „GOEDE"VOORBEELD „Neem 'n voorbeeld aan mij", zei moeder altijd. En dat wilde Amy ook wel, want haar moe der was zeker de meest correcte vrouw, die ze kende. Bij hen in huis viel nooit een onvertogen woord. Er werd nooit met ver heffing van stem gesproken. Vaag voelde Amy wel de kille, weinig hartelijke sfeer tussen haar ouders aan, maar omdat ze nooit anders gekend had, wist ze niet beter of het hoorde zo. Tot ze op een middag uit school thuiskwam en in de gang bleef staan, omdat ze meende dat er bezoek was. Ze hoorde het hoge kirrende lachje van een vreemde dame. Maar toen ze de kamer binnenkwam, merkte ze, dat het haar eigen moeder was, die zo lachte. Er zat een onbekende heer tegen over haar. Moeder praatte ook anders dan gewoonlijkeen beetje gemaakt, een beetje prui lend soms. Maar haar ogen glinsterden er behaagziek bij. Zoals moeder naar de vreemde heer keek en hem scheen uit te dagen, had Amy haar nog nooit naar vader zien kijken. Het meisje voelde zich ver bijsterd. Wat gebeurde hier Was dat moeder, die haar leer de, zich nooit aan te stellen, maar koel en gereserveerd te zijn tegen jongens Op een afschuwelijke manier in verlegenheid gebracht en zich geen raad wetend met de situatie rende ze de kamer uit. Ze wist niet meer, wat ze gelo ven en wie ze vertrouwen moest. MARCELLE. (Nadruk verboden.) Tot de stiefkinderen in de keuken behoort tegenwoordig zeker de boekweit. Gebakken boekweitgrutten, pap en panne koeken van boekweit- of ge mengd meel worden slechts bij uitzondering door de huisvrouw klaargemaakt. Aan de smaak van het produkt zal het meestal niet liggen: in de kooklessen worden de boekweitgerechten gewoonlijk wel gewaardeerd. Het is veeleer een kwestie van onbekendheid en „niet eraan denken". Onderzoekingen, gedaan in het CIVO te Utrecht, naar de eiwitwaarde van boekweit leren ons, dat het zeker de moeite waard is boekweitgerechten aan de vergetelheid te ontrukken. VOEDINGSWAARDE Uit de onderzoekingen rat- tenproeven) blijkt, dat de biolo gische waarde van boekweiteiwit aanmerkelijk hoger is dan die van tarwe. Enkele series voeder- proeven werden opgezet, waar bij in de diëten gelijke hoeveel heden eiwit werden verschaft, uitsluitend afkomstig van a. tarwe; b. boekweit en c. een DE GARDEROBE van de moderne vrouw is niet compleet, wanneer zij niet over een speciaal japonnetje beschikt, bestemd voor feestelijkheden. Veelal wordt hier de cock tailjurk voor gebruikt, die het midden houdt tussen de geklede japon en de avond japon. Deze cocktaildress is bij uitstek geschikt voor die gelegenheden, waar avondkleding een beetje te overdreven zou zijn, doch waar men toch ook niet zo maar heen kan gaan. Deze moderne dracht mag beschouwd worden als de gulden middenweg, die door de meesten graag bewandeld wordt en te recht. Daarom moet iedere vrouw een der gelijk kledingstuk in haar garderobe hebben. In deze kleding is buitengewoon veel varia tie te vinden en in de collecties ontdekt ie der zeker iets van haar gading. Onze illustratie toont een heel aardig fees telijk japonnetje van een biezonder model. Op een sterk gerimpelde wijde rok vinden we een strak lijfje met zeer korte mouwtjes. Buitengewoon fraai van lijn en apart is de halsuitsnijding, een soort accoladevorm. Op de linkerheup ontspringt als het ware uit niets plotseling een strik. Deze jurk is zo wel wat model betreft als uitvoering een echt feestelijke jurk, hetgeen trouwens ge zegd kan worde., van alle cocklailjurken. (Nadruk verboden). Dat aan de voeding van een zieke extra aandacht besteed moet worden en dat een juis te voeding belangrijk kan bij dragen tot herstel, is vanouds bekend. De opvattingen over wat goede ziekenkost is, heb ben zich echter in de loop der tijden min of meer gewijzigd. Wij weten dat de voeding van de zieke zowel als van de ge zonde mens voldoende bouw stoffen, beschermende stoffen en brandstoffen moet bevatten. De behoefte aan brandstoffen, die nodig zijn voor de arbeids- verrichting en het op tempera tuur houden van het lichaam, is soms lager tijdens ziekte. De behoefte aan bouw- en bescher mende stoffen, die onontbeer lijk zijn voor het herstel van weefsel, is daarentegen tijdens ziekte gewoonlijk verhoogd. Treedt er koorts op, dan ver bruikt het lichaam extra veel brandstoffen en verliest het veel vocht en zout door tran spireren. Een koortspatiënt moet veel drinken en soms is het goed wat extra hartigs te geven. Heeft de dokter daarvoor voorschriften gegeven, dan is het zaak die stipt op te volgen, zoals trouwens ook eventuele andere dieetvoorschriften. Het is niet belangrijk dat een zieke veel eet maar wel dat, wat hij eet met zorg is gekozen en klaargemaakt. Hier volgen wat algemene richtlijnen voor de voeding van een zieke, die geen bepaald dieet behoeft te houden. Volg de adviezen van de dokter, ook wat de voeding betreft, nauwkeurig op. A Houdt rekening met de smaak en de eetlust van de patiënt, maar zorg daarbij voor veel variatie. Geef meermalen per dag een kleine hoeveelheid licht- verteerbaar voedsel, dat de spijsverteringsorganen be trekkelijk vlug en gemakke lijk kunnen verwerken. Dus liever geen vette en gebak- ken gerechten, sterk gerook te levensmiddelen (behal ve rookvlees), peulvruchten met schil en hard brood: zij ziin zwaar verteerbaar. Kies vooral levensmiddelen, die rijk zijn aan bouw en beschermende stoffen melk, karnemelk, yoghurt, hangop, kaas, mager mals vlees, vis, ei, lever, verse groenten, fruit (vooral si naasappelen, citroen en grapefruit, aardbeien, bes sen en tomaten), vers vruchtensap, yozebotteljam en rozebottelsiroop. Zorg voor verse levensmid delen. Werk bij de bereiding zindelijk. Doe restjes, die de zieke heeft overgelaten, weg. Veel liggende patiënten heb ben last van obstipatie. Het kan dan nodig zijn regelma tig laxerend voedsel te ge ven, zoals vruchten, vruch- tesap, karnemelk, stroop, ontbijtkoek en gestoofde ge droogde pruimen en peren. Bruinbrood, roggebrood en rauwe groente zijn, hoewel ze een laxerende werking hebben, niet altijd aanbeve lenswaard als de voeding licht-verteerbaar moet zijn. Zorg voor voldoende drin ken. Laat o.a. steeds een glas fris water binnen be reik van de zieke staan, af gedekt met een schoteltje tegen stof. Besteed extra zorg aan het opdoen van het eten. Zorg, dat alles er gezellig uiziet, opgedaan op een pas send schaaltje of bordje. De kleurcombinatie van het voedsel en de temperatuur zijn belangrijk. Verwarm zonodig van te voren het bord in warm wa ter of op stoom. Soep in een kop blijft lan ger warm dan op een soep bord. Een kopje bouillon, onge veer een half uur vóór het eten gegeven, kan de eet lust opwekken. Dat is overigens ook het voornaamste waaraan bouillon zijn waarde in de ziekenvoeding ontleent Let er op, dat de bedlegeri ge patiënt een goede hou ding heeft om te eten. Snijd zonodig voor hem het vlees van te voren fijn, een bo terham in blokjes. Het eten mag niet te veel inspanning- vergen. Moet de zieke lig gend gevoerd worden, wees dan geduldig. Een drink- schuitje of theepotje kan het drinken zeer vergemak kelijken. Tenslottepresenteer alles op een vriendelijke manier. Wordt niet boos als het zorgvuldig klaargemaakte hapje niet wordt gewaar deerd. Dwing de patiënt niet tegen zijn zin te eten. i erkrijgbaar bij Boekhandel mengsel van boekweit en tarwe (40 45 of 37.5 45). Zowel zui gende als pasgespeende ratten groeiden het meest op het „boekweitdieet"de gewichts toeneming per gram eiwit (het eiwitrendement) was groter dan die op het eiwitrendement lig gend tussen de waarden bij de vorige diëten. Opmerkelijk was, dat in sommige proeven, bij de zuigende ratten, de waarde op het gemengde dieet (c) groter is dan het gemiddelde van a. en b. en slechts weinig kleiner dan die op het boeweitdieet. Men neemt aan, dat de oorzaak hier van kan zijn, dat boekweiteiwit een gunstige aanvulling vormt t.o.v. tarwe-eiwit. In de litera tuur was deze suppletiewaarde van het boekweiteiwit niet al leen t.o.v. tarwe, maar ook t.o.v. mais, rogge en enkele andere graansoorten geconstateerd. En kele van de besproken onder zoekingen wijzen ook enigszins in deze richting. Chemische analyses tonen aan, dat een der beperkende aminozuren in de graaneiwitten, n.l. lysine, in be trekkelijk ruime hoeveelheid in boekweit voorkomt: 5.9 gram tot 16 gram N tegenover 2.7 gram tot 16 gram N in tarwe, en 3.03.3 gram tot 16 gram N in gerst, rijst, rogge en haver. Vergeleken met andere graan soorten dan tarwe (en mais) is de superioriteit van boekweit wel wezenlijk, maar minder specta culair: gerst, rijst en haver ge ven alle minder goede groeire- sultaten bij ratten dan boek weit. In het licht van deze uit komsten is het zeker gewettigd om boekweit mèt de grove graanprodukten op te nemen in de groepen van aanbevolen levensmiddelen. Vooral in een vegetarische voeding of andere voeding, waarin weinig levens middelen van dierlijke oor sprong de rijkste bronnen van lysine gebruikt worden, zal boekweit van grote waarde kunnen zijn. GEBRUIK Opmerkelijk zijn in ons kleine land de regionale verschillen in het gebruik van boekweitgrut ten. Gebruikt 42 procent van de huisvrouwen in de 3 noordelijke provincies dit produkt, in Zuid- Nedefland is het slechts 2 pro cent, in het oosten 10 procent. Ongeveer de helft der huisvrou wen heeft nog nooit met het produkt kennis gemaakt. De andere helft gebruikt 't meestal als bindmiddel voor karnemelk- se- of zoetemelksepap. De moge lijkheden zijn echter talrijk. Boekweitgrutten en -meel kun nen zowel tot hartige als tot zoete gerechten worden ver werkt. De grutten kunnen voor de zelfde gerechten dienst doen als griesmeel en op dezelfde wijze v/orden verwerkt. Dsbind- kracht van de boekweitgrutten kan gelijkgesteld worden aan die van griesmeel. Bij koude ge rechten dient men erop bedacht te zijn, dat de massa nog na- stijft. Voorbeelden van gerechten met boekweitgrutten A Hartige koekjes, b.v. kaas-, groente-, eierkoekjes; A Gehakt met gekookte grut ten in plaats van brood of beschuit A Soep, groente gebonden met grutten A Karnemelkse- of zoetemelk sepap, desgewenst met ba naan, krenten en/of rozij nen, gedroogde abrikozen of pruimen A Zoete schoteltjes, al of niet luchtig A Chocolade-, koffie- of cara- melvla of -pudding; A Luchtige vruchtensapvla. Boekweitmeel kan, al of niet met tarwebloem of -meel ver mengd, dienst doen voor de be reiding van pannekoeken, drie- in-de-pan e.d. Daar baksels van uitsluitend boekweitmeel dik wijls grauw optrekken, verdient mengen met bloem of meel aan beveling. Het beslag laat zich zeer gemakkelijk verwerken. Door de afwezigheid van gluten is boekweit minder geschikt voor de broodbereiding. Voor bepaalde dieetpatiënten, die geen rogge en tarwe verdragen, wordt wel boekweitbrood gebak ken. Ook enkele der bovenge noemde gerechten zullen voor hen in aanmerking komen. MOET MEN HARD HOUT ZAGEN, dan smere men de zaag met petroleum in. HET OVERKOKEN VAN DE AARDAPPELEN voorkomt men door een beetje boter op het water te doen. HANGSLOTEN IN DE OPEN LUCHT houdt men langer goed, als men er een stukje binnenband van een fiets over doet. DE NARE LUCHT AAN UW HANDEN na 't schoonmaken van uien, haring e.d. is ver dwenen nadat u uw handen gewassen hebt in water, waar in een paar druppels ammo niak. INDIEN UW KACHEL OF HAARD dreigt uit te gaan strooi er dan een handvol zout op. ALS U UIEN IN DE TUIN PLANT, blijven de muizen er uit. HEBT U 'N NIEUW VUUR VAST schoteltje of bakje, zet dit voor het gebruik eerst een halve dag in warm zout water UW THERMOSFLES ZAL MET SPRINGEN als u ze even boven hete stoom houdt, alvorens ze te vullen. (Nadruk verboden). VOORHANDEN: IK KAN HET ZELF IK KAN KOKEN IK KAN TUINIEREN IK KAN HANDWERKEN Firma P. J. VAN DE SANDE Noordstraat 55-57 Terneuzen „Moet je horen, weet je dat je anders kunt worden, als je dat zou willen?", jubelde Geesje, toen ik haar vorige week sprak. „Anders worden? Wat bedoel je?" „Heb je niet gehoord, wat er met die opera-zangeres gebeurd is? Je weet wel, die Italiaanse, die zo'n deining gemaakt heeft in Rome. De kranten hebben er vol van gestaan". „Ja zeker, ze wilde of kon op eens niet meer zingen. Maar wat heeft dat te maken met dat je anders kunt worden, als je wilt?" „Luister, die prima donna was vroeger afzichtelijk dik en toen ze in Amerika optrad, lachte iedereen daar haar uit om haar figuur. Voor een gewoon mens is het al erg om de risee te zijn, maar voor een opera-zangeres gdat het eenvoudig niet. Ze moest dus drastisch gaan hon- gerkuren. Maar daar had ze geen zin in. Van kind af was ze dol op snoepen en lekker eten geweest. Daar was ze juist zo dik van geworden. En verder was ze verschrikkelijk op haar gemak gesteld. Ze konden haar veel vertellen, maar met haar slome vadsigheid vertikte ze het gewoon, om het snoepen en zo te laten. Ze was en bleef een veelvraat en dus hebben ze haar anders aangepakt. De knapste dokters van Amerika hebben de koppen bij elkaar gestoken". EVEN OMBOUWEN „Wat ze precies met haar ge daan hebben, weet ik natuurlijk niet, maar het had iets met hor monen te maken. Die hebben iets in haar hersens aan het prikkelen gebracht en daardoor zijn een paar klieren met in wendige secretie heel anders gaan werken. Het resultaat was eenvoudig verbijsterend. Niet alleen is ze van buiten prachtig afgeslankt, maar ze heeft een heel ander temperament gekre gen. Inplaats van lui en vadsig is ze nu een felle,'heftig reage rende vrouw geworden. Is het niet fantastisch? Hormonale ombouw heet dat en ze noemen haar een „technisch-medisch wonder". Geesje keek me hierbij zo triomfantelijk aan, of zij het zelf was, die dit technisch-me- dische wonder tot stand had gebracht. „En waar wil je nu eigenlijk heen?" vroeg ik nuchter. „Over weeg je, om je ook hormonaal te laten ombouwen?" „Doe niet zo flauw", verweet ze me. „Ik bedoel alleen maar, dat zoiets bestaét. Wat een perspectieven, zeg. Er bestaan gewoon geen grenzen meer, als je iets aan jezelf wilt laten doen. Door plastische chirurgie kun je een ander gezicht krij gen, als het jouwe je niet be valt. En nu kun je door hormo nale ombouw ook nog een ge heel andere geaardheid krijgen, als je het met je innerlijk niet eens bent". Hormonale omhouw tot een ander karakter „Vind je het niet een beetje griezelig?", vroeg ik. „Wat een catastrofe zou het kunnen ver oorzaken, als op een dag je vrienden, je familie, ja zelfs je eigen man en kinderen je niet meer zouden herkennen, omdat je je stiekem had laten „om bouwen". Het ergste lijkt me nog, dat je jezelf niet meer zou herkennen en je je zo onwen nig bij jezelf zou voelen". „Jij snapt er niets van", riep ze verontwaardigd. „Of je drijft de spot met dingen, die hoogst ernstig en belangrijk zijn. Be grijp je niet, wat een vérstrek kende sociale gevolgen het zou hebben, als mensen, die' tof ITOS- ver onverdragelijkr- -in de om gang waren, beminlijk en ver draagzaam kunnen worden? Huwelijkspartners, die niet bij elkaar passen, kunnen passend gemaékt worden. Echtscheidin gen komen niet meer voor. En als ze al die staatshoofden nu eens hormonaal gingen ombou wen, zodat ze eindelijk eens el kaar leren vertrouwen en niet agressief maar vredelievend zijn, dan komt er immers nooit meer oorlog!" Wat heerlijk opwekkend is zo'n simpel gesprek met Geesje! MARCELLE. (Nadruk verboden.) Daar het ontstaan van zwe ren in de maag of in de twaalf- vingerige darm ten nauwste verband houdt met een zekere onevenwichtigheid van het ze nuwstelsel, laat het zich horen dat er veel heil te verwachten is, als de zieke zo verstandig is alle beslommeringen eens even geheel uit te bannen en geeste lijke vermoeienissen van welke aard ook vermijdt. Het houden van rust en het volgen van dieet zijn daarom twee zeer machtige geneesme thoden, die voor de meeste maagzweerlijders het allereerst in aanmerking komen. De rust kuur spreekt in dit verband voor zichzelf: over de voeding kan afzonderlijk nog wel iets worden gezegd dat verhelde rend werkt. De spijzen en dranken moe ten van dien aard zijn, dat ze de wonde plekken niet verder beschadigen en dat ze niet prikkelen tot sterke maagzuur- vorming. Ze moeten niet erg warm en ook niet erg koud zijn en ze moeten goed worden fijn gemaakt. Het gebruik van alle scherpe prijzen is dus verboden. Ook alcohol en tabak behoren voor de maagpatiënten tot de verboden waar. KWELLENDE PIJN Er zijn heel wat mensen die last van de maag hebben. Meestal bevinden zich dan één of meer wondjes in het slijm vlies van de maag, maar de zweer kan ook wel iets verderop in het spijsverteringskanaal ge legen zijn, n.l. in de twaalfvin- gerige darm. Voor laatstge noemde afwijking is kenmer kend, dat aanvallen van pijn voornamelijk optreden als er in lange tijd geen voedsel is ge bruikt, men spreekt dan van „hongerpijn". De pijn is het meest op de voorgrond staande verschijnsel bij de zweren van maag of duo denum twaalfvingerige darm). De patiënten hebben daarnaast ook veel last van zure oprispin gen, soms van braken. Boven den verliezen de zieken uit de wondjes geregeld wat bloed. In de regel zijn dat echter zeer kleine hoeveelheden. Daarom kan dit vaak alleen met behulp van speciale onderzoekingsme thoden in de uitwerpselen wor den aangetoond. De pijn is zeer kwellend en maakt de maagzweerpatiënt maar al te dikwijls een lastig en prikkelbaar mens. Erger nog zijn de twee grote gevaren die de maaglijders bedreigen: een grote bloeding en de kans op „doorbreken" van de zweer naar de buikholte toe. In beide ge vallen moeten onmiddellijk be paalde maatregelen worden ge troffen, waarvoor opneming in een ziekenhuis meestal noodza kelijk zal zijn. KRACHTIGE JONGE MANNEN Een grote bloeding is als re gel gemakkelijk genoeg te her kennen o.a. doordat flink wat bloed in de mond te voorschijn komt. Perforatie (doorbraak) echter, die een toestand veroor zaakt waarbij de lijder ineens neervalt en een doodzieke in druk maakt, geeft dikwijls meer moeilijkheden voor de diagnose, vooral omdat het hier nogal eens krachtige jongemannen betreft, bij wie de zweer tot dan toe maar weinig ziekteverschijn selen had teweeggebracht. In die betrekkelijk zeldzame gevallen dat één of meer rust en dieetkuren onvoldoende re sultaat hebben dient operatie te worden overwogen. Bij deze ingreep wordt soms volstaan met het aanleggen van een nieuwe verbinding tussen maag en darm. Meer en meer heeft echter het wegnemen van een flink stuk maag ingang gevon den, wegens de uitstekende daarmee bereikte resultaten. Dr. H. W. SCALONGNE

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1958 | | pagina 4