\J<wc <U
Eet ook
niet
op Oudejaarsavond
teveel
IM.V.FaP.J.v. d.Sande
De kamerlinde
Op welke leeftijd
Hoe
zit dat met de
spiegel?
V oorstellen
en wat er aan vastzit
Menu van de week
U kunt niet alles weten
fits een fee uit kef sprookje
Oudejaars-
gcdachten
Anders wordt U te dik
en al die dikte is bijster ongezond
Culinaire
Encyclopedie
heeft de vrouw de meeste charme
4
DE VRIJE ZEEUW
Zaterdag 28 december 1957
Meer en meer in de mode
Boekhandel
MEDISCHE
RUBRIEK
Dat gaat zo niet langer
TUIN EN POT
OPVOEDING
KOLEN SCHEPPEN MET DE VOORKANT VAN DE KOLENKIT
Helaas, de voedingsge
woonten in bepaalde stre
ken en in bepaalde tijd
perken laten zich niet ge
makkelijk veranderen,
ook al is het soms over
duidelijk, dat zij de ge
zondheid nadelig be-in-
vloeden.
Wij in Nederland ver
keren tegenwoordig weer
in een periode, dat er veel
en veel te zwaar wordt
gegeten.
Waarschijnlijk moeten wij nog
heel sober worden genoemd als
er vergelijking zou worden ge
maakt met onze voorouders, die
in tijden dat het hen voor de
wind ging, nog veel groter hoe
veelheden aten en dronken en
die zich zouden schamen als niet
alle gerechten op hun tafel dro
pen van de boter.
Er wordt wel eens gezegd, dat
het schranzen en slempen de ge
zondheid van vorige generaties
niet aantastte, maar dat kan niet
worden bewezen. Het enige dat
we met zekerheid weten is dat
de gemiddelde levensduur vroe
ger heel wat kleiner was dan
tegenwoordig!
door een flink gebruik van eiwit
ten, groenten en fruit."
Het vermageren" komt thans
meer en meer in de mode. Dat
heeft zijn goede zijden, maar het
houdt ook zekere gevaren in.
Allereerst zijn er mensen die een
beetje op eigen houtje willen
gaan beginnen. Ze gaan vasten,
ze nemen dagelijks uitputtende
baden, ze doen gymnastiek die
veel te vermoeiend voor hen is.
Daar kan het leven mee gemoeid
zijn!
Zo kon men nog niet lang ge
leden in de krant lezen, dat er
(in Amerika) een vrouwelijk
filmspeelster dood op haar bed
was gevonden. Zij had zeer hete
baden genomen en honger gele
den om slank te worden
Anderen doen mee aan de ver
mageringsmode, terwijl ze het
helemaal niet nodig hebben. Ze
worden dan te zwak en verliezen
hun weerstandsvermogen tegen
ziekte. Alleen overmatige vetvor-
ming moet worden bestreden,
niet de normale. Het allerbeste
is om het helemaal niet tot over
matige vetvorming te laten ko
men, dan valt er ook niets te
vermageren.
Dr H. W. SCALONGNE.
(Nadruk verboden.)
Verkrijgbaar bij
TÊT
VOORHANDEN:
IK KAN HET ZELF
IK KAN KOKEN
IK KAN TUINIEREN
IK KAN HANDWERKEN
Firma P. J. VAN DE SANDE
Noordstraat 55-57 Terneuzen
Velen onzer abonnees heb
ben in de wintermaanden wel
eens moeite met de sparman-
nia of kamerlinde, zodat wij
dit keer onze aandacht eens
zullen vestigen op deze wer
kelijke mooie plant.
Deze plant met haar hoek-
vormige bladeren, licht groen,
getand en zacht behaard, bloeit
n de regel van januari tot
april, maar ook dikwijls al eer
der. Een te warme plaats in de
winter en te droge lucht zijn er
meestal de oorzaak van, dat het
blad vaak afvalt en lelijk wordt.
Deze bladeren zijn zeer gevoe
lig voor te droge lucht, gaslucht
en kolendamp.
De plant is het mooist als
men haar kort houdt en zo tot
bloei brengt. Veelal ziet men
deze kamerlinde als een grote
struik met groot blad, maar
weinig of geen bloemen.
DE JUISTE VERZORGING
Om een gedrongen, rijkbloei-
ende plant te krijgen, gaat u
als volgt te werk.
Beginnende met een jonge
stek van ongeveer 25 cm hoogte
neemt u het uiterste puntje
hieruit. De plaats, die u deze
plant geeft, moet zijn in een
matig verwarmde kamer, in het
volle licht (temperatuur liefst
niet boven de 10° C). Spaar
zaam gieten.
Door het overmatig vele eten
van kerstgebak en oliebollen be
tekenen die feestdagen een nieu
we aanslag op de gezondheid
van v^le medeburgers.
Het is nu, dat wij zoiets niet
durven, maar anders zouden wij
de talloze zwaarlijvige mensen,
die wij dagelijks op de straten,
in café's, in autobussen en op
stations zien, ongeveer als volgt
aanspreken:
„Dat gaat zo niet langer, lieve
vriendenVerander toch uw
voeding, voordat het te laat is.
Heus, u behoeft niet met een le
ge maag te lopen. Eet u volop
gekookte groenten en slaatjes
inplaats van brood en aardappe
len. Drinkt u iedere dag een hal
ve liter melk, en wat vruchten
sap inplaats van het glaasje je
never. Liefst karnemelk. Wan
neer u niet uit beginsel vegeta
riër bent, doet u zich dan gerust
tegoed aan mager vlees, aan vis,
of smult u van een eitje, want
daar wordt een mens niet dik
van. Wanneer u wilt, en uw
huisdokter vindt het goed, kunt
u met een dieet in deze geest
vier pond per week afvallen.
U kunt het ook wat langzamer
aan doen en acht pond in een
maand verliezen, maar ook dat
moet u bereiken door zuinig te
zijn met alle soorten vet en zoe
tigheid. Dat kunt u verkrijgen
Het is een vreemd verschijn
sel, dat de vrouw met haar
leeftijd van het ogenblik door
gaans het minst tevreden is. Is
ze nog erg jong, dan wil ze
ouder schijnen om voor vol te
worden aangezien en alle voor
rechten van een rijpere leeftijd
te genieten. Nadert ze de der
tig, dan is ze geneigd een paar
jaar naar beneden te smokke
len en doet ze alles om voor
jonger te worden aangezien.
Komt de middelbare leeftijd in
zicht, dan verzucht ze: „Och,
nog éénmaal achttien te kun
nen zijn!"
Misschien komt ze pas, wan
neer ze de overgangsleeftijd
overschreden heeft in zoverre
tot rust, dat de behoefte om
„mee te dingen" dan niet meer
zo groot is en ze er zich bij
neerlegt, haar leven te hebben
gehad en zich aan de herinne
ringen te kunnen koesteren.
En misschien weet ze zelf niet,
welk een grote charme er juist
in de gratie van deze rust
schuilt.
Ik heb eens een jong ge
trouwd vrouwtje gekend, wier
man een vooraanstaande posi
tie bekleedde, maar die er on
danks haar mevrouw-zijn zó
jeugdig uitzag, dat ieder, die
haar niet kende haar met „juf
frouw" aansprak. Vooral wan
neer haar dit in winkels over
kwam, voelde ze zich diep be-
spiegels zijn al heel oud. Aldus beweren tenminste de cul
tuurhistorici. En mocht veel in die tussentijd veranderd zijn,
de spiegel heeft zich weten te handhaven!
in de mythologie en sagenwereld speelde de spiegel al een
rol. Hier gebruikten helden en nymfen het klare wateropper
vlak om er zich in te spiegelen. Denk maar eens aan Nar-
'cissen en Echo.
in de middeleeuwen maakten de kruisvaarders in het Nabije
Oosten kennis met de glazen spiegels en brachten die mee
naar huis. Vóór die tijd waren spiegels een speciale luxe voor
de allerrijksten, die zilveren of gouden handspiegels bezaten.
de vrouwelijke lust tot opschik bracht een ware rage teweeg
in het gebruik van spiegels en zo werd van kerkelijke zijde I in haar verborgen liggen. De
kond gedaan dat het hanteren en bewaren van spiegels als "'"u "'~4'
een zware zonde werd aangerekend!
ledigd. En waarom eigenlijk
Ze kon het de mensen toch niet
kwalijk nemen, dat ze niet aan
haar neusje konden zien, dat
ze getrouwd was en een „posi
tie" in de maatschappij be
kleedde?
RESPECT GEVRAAGD
Ik denk, dat het komt, door
dat heel jonge getrouwde
vrouwtjes het volle respect voor
haar gehuwde staat willen heb
ben. Vergist iemand zich daar
in, dan voelen ze dat als een
persoonlijke aanval op haar
gewichtigheid. Ik zou zulke
vrouwtjes de raad willen i
ven: „Wacht even! Over een
paar jaartjes, als je wat ouder
bent, beschouwd je het als een
compliment, wanneer je met
„juffrouw" aangesproken wordt
inplaats van met „mevrouw
omdat je het dan heerlijk
vindt voor jonger te worden
versleten".
En tegen de oudere vrouwen
die zo graag weer eens 18 zou
den willen zijn, zou ik willen
zeggen„Herinnert u zich niet
meer. hoe hopeloos u zich soms
voelde, toen u werkelijk nog 18
was. Hoe vaak hebt u met ver
legenheid en gebrek aan levens
houding te kampen gehad. Hoe
benijdde u toen in uw hart uw
oudere zusters en haar vrien
dinnen, die altijd precies sche
nen te weten, wat zij zeggen en
hoe zij zich bewegen moesten
Als ik de vraag, die boven
dit stukje staat, moet beant
woorden, zou ik zeggen„Iedere
leeftijd heeft zijn eigen specia
le charme en door dit te besef
fen kunt u het meeste voordeel
uit die charme trekken".
WAT IS CHARME
Zich ontevreden voelen; af
gunstig zijn op anderen doet
afbreuk aan de persoonlijkheid
Charme is iets geheimzinnigs,
iets ondefinieerbaars, maar in
elk geval heeft het minder met
het uiterlijk dan met het in
nerlijk te maken.
Het jonge meisje, dat zich
niet aanstelt met pretenties
om meer te schijnen dan ze is
en die niet de indruk wil wek
ken van levenservaring, die ze
nog niet bezit, vertedert door
haar prilheid, haar ongerepte
argeloosheid en de beloften, die
De bloei uit zich in een bun
del bloemtrossen, die veel gelij
kenis vertonen met perenbloe
sem, doch omdat de kelk ook
wit is, een nog blankere kleur
vertonen.
Uit het hart van de plant zal
een bundel lange meeldraden
te voorschijn komen, waarvan
de binnenste rood en de buiten
ste krans geel gekleurd is. Deze
bundel is erg prikkelbaar. Bij
de minste aanraking wijken
deze als een stralenkrans uit
een, een gevoeligheid echter
die, als de plant ouder wordt,
gaat verdwijnen. De plant kan
niet tegen de zon, vooral niet
tegen felle zon.
VERGEET NIET TE
SNOEIEN
Na de bloei geeft u de plant
rust, die verkregen wordt door
droogte. Na ongeveer een
maand rust snijdt u al het
hout, dat het jaar tevoren
groeide, uit tot op 10 cm.
Ook de onderste helft van de
potkluit wordt afgesneden. Dan
is de tijd aangebroken om te
verpotten in goede bloemisten-
grond. Als het kan, graaft u de
plant buiten in op een zonnige
plaats, waar men geregeld wa
ter blijft geven.
De rusttijd valt ongeveer in
mei.
Stelt u prijs op een wat ho
gere plant, dan jaarlijks min
der terugsnoeien, niet zo vaak
verpotten en de plant in huis
laten. Echter nooit te warm.
Zoveel mogelijk stofvrij hou
den. Een vochtige temperatuur
is het behoud van uw plant.
Tijdens de rusttijd moogt u
het toedienen van mest niet
vergeten. Het beste is dit vol te
houden tot september.
(Nadruk verboden.)
Met de feestdagen is bij tante
Nora een heer op bezoek ge
weest, die Lientje nog niet eer
der ontmoet had. en die dus aan
haar voorgesteld moet worden.
Tante doet dit op de haar eigen
vriendelijke manier met de
woorden: „Dit is meneer Kwist,
Lientje. Mag ik u mijn nichtje,
juffrouw Kuipers, voorstellen,
meneer Kwisl".
Als het bezoek afscheid geno
men heeft en Lientje weer met
tante alleen gebleven is, vraagt
ze aarzelend„U moet niet
boos zijn, als ik iets doms zeg,
tante, maar hebt u zich niet
vergist bij dat voorstellen zo
even? U noemde de naam van
meneer Kwist eerst tegen mij
en zei toen pas tegen hem, wie
ik was. Dames gaan toch altijd
vóór".
„Het is niet dom, wat je daar
vraagt, Lientje", stelt tante
haar gerust. „Het bewijs in te
gendeel dat je nadenkt. Inder
daad gaan dames vóór. Daarom
heeft de dame bij het voorstel
len het eerste recht om te we
ten wie zij voor zich heeft en
wordt de heer dus het éérst
aan haar voorgesteld en dan
pas zij aan hem. Alleen wan
neer de heer een heel bekende
of vooraanstaande persoonlijk
heid of een beroemdheid is,
dan wordt hém de eer bewezen,
dat men hem de dame het
eerst voorstelt. Je kunt dit het
best onthouden door eenvoudig
te kijken, wie van de twee men
sen óf door geslacht óf door
leeftijd óf door algemene be
kendheid in aanmerking komt,
om het meest geëerd te worden.
Aan diegene wordt dan eerst de
naam van de ander genoemd,
begrijp je?
IN GROOT GEZELSCHAP
En nu we toch op dit onder
werp gekomen zijn, zal ik je
meteen vertellen, hoe het toe
gaat in gezelschap. Wat zou jij
b.v. doen, als je in een kamer
vol mensen kwam, waar je be
halve de gastvrouw en gastheer
maar een paar van de gasten
kent en je die kennissen het
eerst tegenkomt, als je je én-
tree maakt?" „Dat zou ik fijn
vinden", haast Lientje zich te
zeggen. „Dan kon ik tenminste
een praatje met hen maken en
hoefde ik me niet zoveel van
de anderen aan te trekken".
„Dan zou je een heel onbe
leefde indruk maken, kind",
wijst tante terecht. „Een gast,
die weet hoe het hoort, gaat
vóór zich met iemand anders
op te houden, al ontmoet hij
ook nog zulke goede kennissen,
eerst zijn opwachting maken
bij de gastvrouw en bij de gast
heer, als die laatste tenminste
niet juist bezig is, twee andere
gasten met elkaar in contact te
brengen.
Om haar gasten deze hoffe
lijkheid makkelijker te maken,
zal de gastvrouw er wel voor
zorgen, dat zij „bereikbaar" is.
Ze komt zelf haar gasten tege
moet, of maakt in elk geval,
dat zij niet in een hoekje zit,
waar men haar haast niet kan
benaderen.
PRATEN, NIET KLITTEN
Nadat je de gastvrouw be
groet hebt, kun je even bij haar
gaan zitten, om een praatje
met haar te maken. Maar
neem vooral haar tijd niet te
lang in beslag, want na jou
wachten er weer andere gasten
op hun beurt, om haar te be
groeten.
De taak van de gastheer is
het, om je bekend te maken
met de andere leden van het
gezelschap. Is er aan die plicht
plegingen voldaan, dan pas ben
je vrij om een praatje met je
kennissen te gaan maken.
Maar zorg er ook weer voor,
dat je niet uit verlegenheid
voor vreemd gezelschap, de hele
tijd blijft klitten aan die paar
mensen, die je kent. Je toont
pas, dat je een „meisje van de
wereld" bent, als je je met
iedereen onbevangen weet te
onderhouden en ieder op ge
paste wijze je vriendelijke aan
dacht schenkt".
„O, tante", zucht Lientje. „Ik
hoop, dat zo iets me voorlopig
niet overkomt. Want ik ga nu
al door de grond bij de gedach
te aan zo'n kamer vol vreemde
mensen".
MARCELLE.
(Nadruk verboden.)
Hartige hapjes vieren deze
maand en vooral met de jaar
wisseling wel hoogtijPrak
tisch iedere banketbakker ver
koopt b.v. wel deegbakjes, die
men zelf met een of andere ra
gout, als b.v. vis, vlees, kaas,
champignons of eierragout kan
vullen. Ze geven aan onze
avonden een feestelijk tintje,
nemen voor de bereiding niet
teveel tijd en zijn ook niet al
te duur
Zondag tomatensoep met kaas,
gevulde kalfslapjes, worte
len, doperwten, aardappe
len, grapefruit.
Maandag: roerei, bieten, gebak
ken aardappelen, brood
schoteltje met appelmoes.
Dinsdag: gebakken kaasplak-
ken, andijvie, aardappelen,
rödgröd.
Woensdagtongfilets met kaas
saus, aardappelkoekjes,
veldsla, beschuit met bes
sensap.
Donderdagirish stew,
tenpannekoekjes.
kren-
OOK volwassenen houden van sprookjes. In ieder mens, hoe
oud hij of zij ook mag zijn, leeft een hunkerend verlangen naai
de sprookjes uit de jeugd. Zij draagt in zich het heimwee naar
de prinses, de fee uit het sprookje van vroeger. En ieder pro
beert het op zijn manier te benaderen.
Het zijn de maanden van feest, vrolijkheid en gezelligheid, die
speciaal de vrouw de kans geven zich als zodanig te manifes
teren. Het oude recept is nog steeds van kracht, jurken of ja
ponnen fraai van model, met tule, kant en in zachte pastel
tinten geven haar iets van die sprookjescharme, maken haar
de prinses of de fee.
Onze illustratie geeft hiervan een aardig voorbeeld- Een mouw
loze japon van glanzende stof, die bijna onmerkbaar verloopt
van zacht roze naar wit. Over de rok een tule overrok, die
een wazig effect geeft en iets oproept van die mysterieuze
sfeer. De rok is zeer wijd en hangt in vele plooien neer. Een
paar lange witte handschoenen completeren het geheel en ma
ken de vrouw, die dit draagt, tot de fee uit een sprookje. Ge
lukkig is de romantiek uit onze moderne wereld nog niet ver
dwenen.
(Nadruk verboden).
nochtans bleef de spiegel in onze voorvaderlijke woningen
zijn rol spelen en ging zelfs een plaats innemen bij de sprook
jes van „Moeder de Gans". Wie kent niet de roep: „Spiegel
tje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste in het land?"
uit het verhaal van Sneeuwwitje?
in de baroktijd (16de en 17de eeuw) is het vooral in Frank
rijk, dat de spiegel een glorierijke tijd tegemoet gaat. In de
weelderige vertrekken van de eerste stand en de zalen der
koninklijke paleizen waren zij wel zeer rijkelijk (overdadig)
aangebracht.
een eeuw later kwamen zij ook in de meer burgerlijke milieus
terecht, waar zij „zich aanpasten" in stijl door eenvoudiger
vormen aan te nemen. En sindsdien hebben zij zich niet meer
laten verdrijven.
(Nadruk verboden,).
oudere vrouw, die zich niet
schaamt voor haar leeftijd,
rustig zichzelf durft zijn, ver
warmt door haar rijpe, milde
wijsheid en bekoort juist door
de rust, die van haar uitstraalt.
Niet iedere vrouw is gelijke
lijk met uiterlijk schoon be
deeld, maar charme kan ieder
van haar en in iedere periode
van haar leven ontwikkelen.
Leeftijd is als een mensenhart.
Men heeft er het minste last en
het meeste plezier van als men
er zich eigenlijk niet van be
wust is, maar zijn wezen er op
natuurlijke wijze door laat re
gelen.
MARCELLE.
(Nadruk verboden.)
Vrijdag: gekookte vis, peterse
liesaus, rijst, lofsla, schui
mige griesmeelpudding (bo
nen in de week zetten).
Zaterdag: bruine bonen, spek,
uien, aardappelpuree, yo
ghurt.
RECEPT: GEVULDE
KALFSLAPJES.
4 dunne kalfslapjes, 50 gram
gemengd gehakt, 50 gram fijn
gesneden ham, een dun sneetje
brood zonder korst of een be
schuit, zout, peper, of nootmus
kaat, melk en roomboter.
Het gehakt niet te stijf aan
maken met fijn gewreven be
schuit of geweekt brood, ham,
zout, kruiden en een lepel melk.
Het gehakt in vier porties ver
delen.
De kalfslapjes zouten en de
helft van ieder lapje bedekken
met een dunne laag gehakt.
Het lapje over het gehakt dub
bel slaan en de zijkanten dicht
naaien of -steken (met een
houten prikker). Het vlees in
hete boter aan weerszijden
lichtbruin bakken en daarna
langzaam gaar bakken onder
af en toe keren, in ongeveer 30
minuten.
De jus afmaken met water
en op smaak brengen.
RECEPT: TONGFILETS
MET KAASSAUS.
2 kooktongen van middel
soort grootte, 80 gram room
boter, 80 gram oude kaas, 5
gram zout, peper, 2 dl visbouil
lon, 1 dl room of melk, 15 gram
bloem.
De tongen met het zout en
een weinig perper inwrijven,
gaar smoren in 30 gram
roomboter, daarna de filets van
de graat nemen. In een ovale
schotel 15 gram roomboter
smelten, ongeveer een derde
deel van de geraspte kaas er
over strooien en de visfilets er
in de lengte in leggen. Van 15
gram roomboter15 gram bloem,
2 dl visnat of visbouillon en 1
dl room saus koken, een derde
deel van de kaas er door men
gen,, evenals de overgehouden
boter en deze saus over de filets
gieten. De rest van de kaas er
over strooien en de vis in de
oven lichtbruin bakken (grati
neren).
naar RIIIJNVIS FEITH
Uren, dagen, maanden, jaren
waarin wij gelukkig waren
en de zon zo helder scheen
Doch ook moeilijke en .slechte,
vol van strijden, hopen, vechten,,
vliegen als een schaduw heen.
Ach, wij vinden waar wij staren
altijd onrust en gevaren
in ons wereldje bijeen;
Afgewisseld vreugde en lijden,
blijkt er toch door alle tijden
niets bestendigs hier beneên.
Op de weg die wij betreden
wordt geleden en gestreden;
Als men Acht en Vijftig
[schrijft
zal men wel het beste wensen,
doch op 't pad van kleine
[mensen
staat geen voetstap die
[beklijft.
Al het heden wordt verleden,
maar dat sterkt ook onze
[schreden:
als de wolk weer overdrijft
Kan de zon opnieuw gaan
[schijnen,
wijken zorgen, groot' en
[kleinen,
schoon daarvan de heug'nis
[blijft.
JAAP MIJDERWIJK.
(Nadruk verboden.)
HET WATER IN EEN AQUARIUM, waarin sub-tropische en/of
tropische vissen verblijven, moet in de winter een warmte
hebben van 20 tot 25° C. Als deze vissen het te koud hebben,
gaan ze „schommelen" en sterven ze. Een te hoge tempera
tuur is ook verkeerd.
SCHROEVEN, IJZEREN BOUTEN E.D. ROESTEN NIET, als men
ze voor 't gebruik insmeert met kaarsvet.
DOOR TOEVOEGING VAN WAT LIJNZAAD aan het konijnevoer
verkrijgt men mooie vellen.
IS UW VLEES NIET GOED EETBAAR, omdat het te taai is, voeg
dan tijdens de bereiding een mespunt natron bij.
OM UW PIANO DROOG TE HOUDEN, hangt u een zakje met
ongebluste kalk binnen in de piano. Beter is echter, dit dure
meubelstuk in de droogste kamer te plaatsen.
NAAI AAN DE BINNENKANT VAN UW WOLLEN HAND
SCHOENEN en wanten een stukje van oude glacé's. Vergeet
ook de duimen niet. De handschoenen gaan hierdoor veel
langer mee.
of met een ronde kolenschep is uit de boze. De brandstof
wordt hierdoor vergruizeld. Ook wordt de kit beschadigd.
(Nadruk verboden.)