\J<wc <U Eet ook niet op Oudejaarsavond teveel IM.V.FaP.J.v. d.Sande De kamerlinde Op welke leeftijd Hoe zit dat met de spiegel? V oorstellen en wat er aan vastzit Menu van de week U kunt niet alles weten fits een fee uit kef sprookje Oudejaars- gcdachten Anders wordt U te dik en al die dikte is bijster ongezond Culinaire Encyclopedie heeft de vrouw de meeste charme 4 DE VRIJE ZEEUW Zaterdag 28 december 1957 Meer en meer in de mode Boekhandel MEDISCHE RUBRIEK Dat gaat zo niet langer TUIN EN POT OPVOEDING KOLEN SCHEPPEN MET DE VOORKANT VAN DE KOLENKIT Helaas, de voedingsge woonten in bepaalde stre ken en in bepaalde tijd perken laten zich niet ge makkelijk veranderen, ook al is het soms over duidelijk, dat zij de ge zondheid nadelig be-in- vloeden. Wij in Nederland ver keren tegenwoordig weer in een periode, dat er veel en veel te zwaar wordt gegeten. Waarschijnlijk moeten wij nog heel sober worden genoemd als er vergelijking zou worden ge maakt met onze voorouders, die in tijden dat het hen voor de wind ging, nog veel groter hoe veelheden aten en dronken en die zich zouden schamen als niet alle gerechten op hun tafel dro pen van de boter. Er wordt wel eens gezegd, dat het schranzen en slempen de ge zondheid van vorige generaties niet aantastte, maar dat kan niet worden bewezen. Het enige dat we met zekerheid weten is dat de gemiddelde levensduur vroe ger heel wat kleiner was dan tegenwoordig! door een flink gebruik van eiwit ten, groenten en fruit." Het vermageren" komt thans meer en meer in de mode. Dat heeft zijn goede zijden, maar het houdt ook zekere gevaren in. Allereerst zijn er mensen die een beetje op eigen houtje willen gaan beginnen. Ze gaan vasten, ze nemen dagelijks uitputtende baden, ze doen gymnastiek die veel te vermoeiend voor hen is. Daar kan het leven mee gemoeid zijn! Zo kon men nog niet lang ge leden in de krant lezen, dat er (in Amerika) een vrouwelijk filmspeelster dood op haar bed was gevonden. Zij had zeer hete baden genomen en honger gele den om slank te worden Anderen doen mee aan de ver mageringsmode, terwijl ze het helemaal niet nodig hebben. Ze worden dan te zwak en verliezen hun weerstandsvermogen tegen ziekte. Alleen overmatige vetvor- ming moet worden bestreden, niet de normale. Het allerbeste is om het helemaal niet tot over matige vetvorming te laten ko men, dan valt er ook niets te vermageren. Dr H. W. SCALONGNE. (Nadruk verboden.) Verkrijgbaar bij TÊT VOORHANDEN: IK KAN HET ZELF IK KAN KOKEN IK KAN TUINIEREN IK KAN HANDWERKEN Firma P. J. VAN DE SANDE Noordstraat 55-57 Terneuzen Velen onzer abonnees heb ben in de wintermaanden wel eens moeite met de sparman- nia of kamerlinde, zodat wij dit keer onze aandacht eens zullen vestigen op deze wer kelijke mooie plant. Deze plant met haar hoek- vormige bladeren, licht groen, getand en zacht behaard, bloeit n de regel van januari tot april, maar ook dikwijls al eer der. Een te warme plaats in de winter en te droge lucht zijn er meestal de oorzaak van, dat het blad vaak afvalt en lelijk wordt. Deze bladeren zijn zeer gevoe lig voor te droge lucht, gaslucht en kolendamp. De plant is het mooist als men haar kort houdt en zo tot bloei brengt. Veelal ziet men deze kamerlinde als een grote struik met groot blad, maar weinig of geen bloemen. DE JUISTE VERZORGING Om een gedrongen, rijkbloei- ende plant te krijgen, gaat u als volgt te werk. Beginnende met een jonge stek van ongeveer 25 cm hoogte neemt u het uiterste puntje hieruit. De plaats, die u deze plant geeft, moet zijn in een matig verwarmde kamer, in het volle licht (temperatuur liefst niet boven de 10° C). Spaar zaam gieten. Door het overmatig vele eten van kerstgebak en oliebollen be tekenen die feestdagen een nieu we aanslag op de gezondheid van v^le medeburgers. Het is nu, dat wij zoiets niet durven, maar anders zouden wij de talloze zwaarlijvige mensen, die wij dagelijks op de straten, in café's, in autobussen en op stations zien, ongeveer als volgt aanspreken: „Dat gaat zo niet langer, lieve vriendenVerander toch uw voeding, voordat het te laat is. Heus, u behoeft niet met een le ge maag te lopen. Eet u volop gekookte groenten en slaatjes inplaats van brood en aardappe len. Drinkt u iedere dag een hal ve liter melk, en wat vruchten sap inplaats van het glaasje je never. Liefst karnemelk. Wan neer u niet uit beginsel vegeta riër bent, doet u zich dan gerust tegoed aan mager vlees, aan vis, of smult u van een eitje, want daar wordt een mens niet dik van. Wanneer u wilt, en uw huisdokter vindt het goed, kunt u met een dieet in deze geest vier pond per week afvallen. U kunt het ook wat langzamer aan doen en acht pond in een maand verliezen, maar ook dat moet u bereiken door zuinig te zijn met alle soorten vet en zoe tigheid. Dat kunt u verkrijgen Het is een vreemd verschijn sel, dat de vrouw met haar leeftijd van het ogenblik door gaans het minst tevreden is. Is ze nog erg jong, dan wil ze ouder schijnen om voor vol te worden aangezien en alle voor rechten van een rijpere leeftijd te genieten. Nadert ze de der tig, dan is ze geneigd een paar jaar naar beneden te smokke len en doet ze alles om voor jonger te worden aangezien. Komt de middelbare leeftijd in zicht, dan verzucht ze: „Och, nog éénmaal achttien te kun nen zijn!" Misschien komt ze pas, wan neer ze de overgangsleeftijd overschreden heeft in zoverre tot rust, dat de behoefte om „mee te dingen" dan niet meer zo groot is en ze er zich bij neerlegt, haar leven te hebben gehad en zich aan de herinne ringen te kunnen koesteren. En misschien weet ze zelf niet, welk een grote charme er juist in de gratie van deze rust schuilt. Ik heb eens een jong ge trouwd vrouwtje gekend, wier man een vooraanstaande posi tie bekleedde, maar die er on danks haar mevrouw-zijn zó jeugdig uitzag, dat ieder, die haar niet kende haar met „juf frouw" aansprak. Vooral wan neer haar dit in winkels over kwam, voelde ze zich diep be- spiegels zijn al heel oud. Aldus beweren tenminste de cul tuurhistorici. En mocht veel in die tussentijd veranderd zijn, de spiegel heeft zich weten te handhaven! in de mythologie en sagenwereld speelde de spiegel al een rol. Hier gebruikten helden en nymfen het klare wateropper vlak om er zich in te spiegelen. Denk maar eens aan Nar- 'cissen en Echo. in de middeleeuwen maakten de kruisvaarders in het Nabije Oosten kennis met de glazen spiegels en brachten die mee naar huis. Vóór die tijd waren spiegels een speciale luxe voor de allerrijksten, die zilveren of gouden handspiegels bezaten. de vrouwelijke lust tot opschik bracht een ware rage teweeg in het gebruik van spiegels en zo werd van kerkelijke zijde I in haar verborgen liggen. De kond gedaan dat het hanteren en bewaren van spiegels als "'"u "'~4' een zware zonde werd aangerekend! ledigd. En waarom eigenlijk Ze kon het de mensen toch niet kwalijk nemen, dat ze niet aan haar neusje konden zien, dat ze getrouwd was en een „posi tie" in de maatschappij be kleedde? RESPECT GEVRAAGD Ik denk, dat het komt, door dat heel jonge getrouwde vrouwtjes het volle respect voor haar gehuwde staat willen heb ben. Vergist iemand zich daar in, dan voelen ze dat als een persoonlijke aanval op haar gewichtigheid. Ik zou zulke vrouwtjes de raad willen i ven: „Wacht even! Over een paar jaartjes, als je wat ouder bent, beschouwd je het als een compliment, wanneer je met „juffrouw" aangesproken wordt inplaats van met „mevrouw omdat je het dan heerlijk vindt voor jonger te worden versleten". En tegen de oudere vrouwen die zo graag weer eens 18 zou den willen zijn, zou ik willen zeggen„Herinnert u zich niet meer. hoe hopeloos u zich soms voelde, toen u werkelijk nog 18 was. Hoe vaak hebt u met ver legenheid en gebrek aan levens houding te kampen gehad. Hoe benijdde u toen in uw hart uw oudere zusters en haar vrien dinnen, die altijd precies sche nen te weten, wat zij zeggen en hoe zij zich bewegen moesten Als ik de vraag, die boven dit stukje staat, moet beant woorden, zou ik zeggen„Iedere leeftijd heeft zijn eigen specia le charme en door dit te besef fen kunt u het meeste voordeel uit die charme trekken". WAT IS CHARME Zich ontevreden voelen; af gunstig zijn op anderen doet afbreuk aan de persoonlijkheid Charme is iets geheimzinnigs, iets ondefinieerbaars, maar in elk geval heeft het minder met het uiterlijk dan met het in nerlijk te maken. Het jonge meisje, dat zich niet aanstelt met pretenties om meer te schijnen dan ze is en die niet de indruk wil wek ken van levenservaring, die ze nog niet bezit, vertedert door haar prilheid, haar ongerepte argeloosheid en de beloften, die De bloei uit zich in een bun del bloemtrossen, die veel gelij kenis vertonen met perenbloe sem, doch omdat de kelk ook wit is, een nog blankere kleur vertonen. Uit het hart van de plant zal een bundel lange meeldraden te voorschijn komen, waarvan de binnenste rood en de buiten ste krans geel gekleurd is. Deze bundel is erg prikkelbaar. Bij de minste aanraking wijken deze als een stralenkrans uit een, een gevoeligheid echter die, als de plant ouder wordt, gaat verdwijnen. De plant kan niet tegen de zon, vooral niet tegen felle zon. VERGEET NIET TE SNOEIEN Na de bloei geeft u de plant rust, die verkregen wordt door droogte. Na ongeveer een maand rust snijdt u al het hout, dat het jaar tevoren groeide, uit tot op 10 cm. Ook de onderste helft van de potkluit wordt afgesneden. Dan is de tijd aangebroken om te verpotten in goede bloemisten- grond. Als het kan, graaft u de plant buiten in op een zonnige plaats, waar men geregeld wa ter blijft geven. De rusttijd valt ongeveer in mei. Stelt u prijs op een wat ho gere plant, dan jaarlijks min der terugsnoeien, niet zo vaak verpotten en de plant in huis laten. Echter nooit te warm. Zoveel mogelijk stofvrij hou den. Een vochtige temperatuur is het behoud van uw plant. Tijdens de rusttijd moogt u het toedienen van mest niet vergeten. Het beste is dit vol te houden tot september. (Nadruk verboden.) Met de feestdagen is bij tante Nora een heer op bezoek ge weest, die Lientje nog niet eer der ontmoet had. en die dus aan haar voorgesteld moet worden. Tante doet dit op de haar eigen vriendelijke manier met de woorden: „Dit is meneer Kwist, Lientje. Mag ik u mijn nichtje, juffrouw Kuipers, voorstellen, meneer Kwisl". Als het bezoek afscheid geno men heeft en Lientje weer met tante alleen gebleven is, vraagt ze aarzelend„U moet niet boos zijn, als ik iets doms zeg, tante, maar hebt u zich niet vergist bij dat voorstellen zo even? U noemde de naam van meneer Kwist eerst tegen mij en zei toen pas tegen hem, wie ik was. Dames gaan toch altijd vóór". „Het is niet dom, wat je daar vraagt, Lientje", stelt tante haar gerust. „Het bewijs in te gendeel dat je nadenkt. Inder daad gaan dames vóór. Daarom heeft de dame bij het voorstel len het eerste recht om te we ten wie zij voor zich heeft en wordt de heer dus het éérst aan haar voorgesteld en dan pas zij aan hem. Alleen wan neer de heer een heel bekende of vooraanstaande persoonlijk heid of een beroemdheid is, dan wordt hém de eer bewezen, dat men hem de dame het eerst voorstelt. Je kunt dit het best onthouden door eenvoudig te kijken, wie van de twee men sen óf door geslacht óf door leeftijd óf door algemene be kendheid in aanmerking komt, om het meest geëerd te worden. Aan diegene wordt dan eerst de naam van de ander genoemd, begrijp je? IN GROOT GEZELSCHAP En nu we toch op dit onder werp gekomen zijn, zal ik je meteen vertellen, hoe het toe gaat in gezelschap. Wat zou jij b.v. doen, als je in een kamer vol mensen kwam, waar je be halve de gastvrouw en gastheer maar een paar van de gasten kent en je die kennissen het eerst tegenkomt, als je je én- tree maakt?" „Dat zou ik fijn vinden", haast Lientje zich te zeggen. „Dan kon ik tenminste een praatje met hen maken en hoefde ik me niet zoveel van de anderen aan te trekken". „Dan zou je een heel onbe leefde indruk maken, kind", wijst tante terecht. „Een gast, die weet hoe het hoort, gaat vóór zich met iemand anders op te houden, al ontmoet hij ook nog zulke goede kennissen, eerst zijn opwachting maken bij de gastvrouw en bij de gast heer, als die laatste tenminste niet juist bezig is, twee andere gasten met elkaar in contact te brengen. Om haar gasten deze hoffe lijkheid makkelijker te maken, zal de gastvrouw er wel voor zorgen, dat zij „bereikbaar" is. Ze komt zelf haar gasten tege moet, of maakt in elk geval, dat zij niet in een hoekje zit, waar men haar haast niet kan benaderen. PRATEN, NIET KLITTEN Nadat je de gastvrouw be groet hebt, kun je even bij haar gaan zitten, om een praatje met haar te maken. Maar neem vooral haar tijd niet te lang in beslag, want na jou wachten er weer andere gasten op hun beurt, om haar te be groeten. De taak van de gastheer is het, om je bekend te maken met de andere leden van het gezelschap. Is er aan die plicht plegingen voldaan, dan pas ben je vrij om een praatje met je kennissen te gaan maken. Maar zorg er ook weer voor, dat je niet uit verlegenheid voor vreemd gezelschap, de hele tijd blijft klitten aan die paar mensen, die je kent. Je toont pas, dat je een „meisje van de wereld" bent, als je je met iedereen onbevangen weet te onderhouden en ieder op ge paste wijze je vriendelijke aan dacht schenkt". „O, tante", zucht Lientje. „Ik hoop, dat zo iets me voorlopig niet overkomt. Want ik ga nu al door de grond bij de gedach te aan zo'n kamer vol vreemde mensen". MARCELLE. (Nadruk verboden.) Hartige hapjes vieren deze maand en vooral met de jaar wisseling wel hoogtijPrak tisch iedere banketbakker ver koopt b.v. wel deegbakjes, die men zelf met een of andere ra gout, als b.v. vis, vlees, kaas, champignons of eierragout kan vullen. Ze geven aan onze avonden een feestelijk tintje, nemen voor de bereiding niet teveel tijd en zijn ook niet al te duur Zondag tomatensoep met kaas, gevulde kalfslapjes, worte len, doperwten, aardappe len, grapefruit. Maandag: roerei, bieten, gebak ken aardappelen, brood schoteltje met appelmoes. Dinsdag: gebakken kaasplak- ken, andijvie, aardappelen, rödgröd. Woensdagtongfilets met kaas saus, aardappelkoekjes, veldsla, beschuit met bes sensap. Donderdagirish stew, tenpannekoekjes. kren- OOK volwassenen houden van sprookjes. In ieder mens, hoe oud hij of zij ook mag zijn, leeft een hunkerend verlangen naai de sprookjes uit de jeugd. Zij draagt in zich het heimwee naar de prinses, de fee uit het sprookje van vroeger. En ieder pro beert het op zijn manier te benaderen. Het zijn de maanden van feest, vrolijkheid en gezelligheid, die speciaal de vrouw de kans geven zich als zodanig te manifes teren. Het oude recept is nog steeds van kracht, jurken of ja ponnen fraai van model, met tule, kant en in zachte pastel tinten geven haar iets van die sprookjescharme, maken haar de prinses of de fee. Onze illustratie geeft hiervan een aardig voorbeeld- Een mouw loze japon van glanzende stof, die bijna onmerkbaar verloopt van zacht roze naar wit. Over de rok een tule overrok, die een wazig effect geeft en iets oproept van die mysterieuze sfeer. De rok is zeer wijd en hangt in vele plooien neer. Een paar lange witte handschoenen completeren het geheel en ma ken de vrouw, die dit draagt, tot de fee uit een sprookje. Ge lukkig is de romantiek uit onze moderne wereld nog niet ver dwenen. (Nadruk verboden). nochtans bleef de spiegel in onze voorvaderlijke woningen zijn rol spelen en ging zelfs een plaats innemen bij de sprook jes van „Moeder de Gans". Wie kent niet de roep: „Spiegel tje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste in het land?" uit het verhaal van Sneeuwwitje? in de baroktijd (16de en 17de eeuw) is het vooral in Frank rijk, dat de spiegel een glorierijke tijd tegemoet gaat. In de weelderige vertrekken van de eerste stand en de zalen der koninklijke paleizen waren zij wel zeer rijkelijk (overdadig) aangebracht. een eeuw later kwamen zij ook in de meer burgerlijke milieus terecht, waar zij „zich aanpasten" in stijl door eenvoudiger vormen aan te nemen. En sindsdien hebben zij zich niet meer laten verdrijven. (Nadruk verboden,). oudere vrouw, die zich niet schaamt voor haar leeftijd, rustig zichzelf durft zijn, ver warmt door haar rijpe, milde wijsheid en bekoort juist door de rust, die van haar uitstraalt. Niet iedere vrouw is gelijke lijk met uiterlijk schoon be deeld, maar charme kan ieder van haar en in iedere periode van haar leven ontwikkelen. Leeftijd is als een mensenhart. Men heeft er het minste last en het meeste plezier van als men er zich eigenlijk niet van be wust is, maar zijn wezen er op natuurlijke wijze door laat re gelen. MARCELLE. (Nadruk verboden.) Vrijdag: gekookte vis, peterse liesaus, rijst, lofsla, schui mige griesmeelpudding (bo nen in de week zetten). Zaterdag: bruine bonen, spek, uien, aardappelpuree, yo ghurt. RECEPT: GEVULDE KALFSLAPJES. 4 dunne kalfslapjes, 50 gram gemengd gehakt, 50 gram fijn gesneden ham, een dun sneetje brood zonder korst of een be schuit, zout, peper, of nootmus kaat, melk en roomboter. Het gehakt niet te stijf aan maken met fijn gewreven be schuit of geweekt brood, ham, zout, kruiden en een lepel melk. Het gehakt in vier porties ver delen. De kalfslapjes zouten en de helft van ieder lapje bedekken met een dunne laag gehakt. Het lapje over het gehakt dub bel slaan en de zijkanten dicht naaien of -steken (met een houten prikker). Het vlees in hete boter aan weerszijden lichtbruin bakken en daarna langzaam gaar bakken onder af en toe keren, in ongeveer 30 minuten. De jus afmaken met water en op smaak brengen. RECEPT: TONGFILETS MET KAASSAUS. 2 kooktongen van middel soort grootte, 80 gram room boter, 80 gram oude kaas, 5 gram zout, peper, 2 dl visbouil lon, 1 dl room of melk, 15 gram bloem. De tongen met het zout en een weinig perper inwrijven, gaar smoren in 30 gram roomboter, daarna de filets van de graat nemen. In een ovale schotel 15 gram roomboter smelten, ongeveer een derde deel van de geraspte kaas er over strooien en de visfilets er in de lengte in leggen. Van 15 gram roomboter15 gram bloem, 2 dl visnat of visbouillon en 1 dl room saus koken, een derde deel van de kaas er door men gen,, evenals de overgehouden boter en deze saus over de filets gieten. De rest van de kaas er over strooien en de vis in de oven lichtbruin bakken (grati neren). naar RIIIJNVIS FEITH Uren, dagen, maanden, jaren waarin wij gelukkig waren en de zon zo helder scheen Doch ook moeilijke en .slechte, vol van strijden, hopen, vechten,, vliegen als een schaduw heen. Ach, wij vinden waar wij staren altijd onrust en gevaren in ons wereldje bijeen; Afgewisseld vreugde en lijden, blijkt er toch door alle tijden niets bestendigs hier beneên. Op de weg die wij betreden wordt geleden en gestreden; Als men Acht en Vijftig [schrijft zal men wel het beste wensen, doch op 't pad van kleine [mensen staat geen voetstap die [beklijft. Al het heden wordt verleden, maar dat sterkt ook onze [schreden: als de wolk weer overdrijft Kan de zon opnieuw gaan [schijnen, wijken zorgen, groot' en [kleinen, schoon daarvan de heug'nis [blijft. JAAP MIJDERWIJK. (Nadruk verboden.) HET WATER IN EEN AQUARIUM, waarin sub-tropische en/of tropische vissen verblijven, moet in de winter een warmte hebben van 20 tot 25° C. Als deze vissen het te koud hebben, gaan ze „schommelen" en sterven ze. Een te hoge tempera tuur is ook verkeerd. SCHROEVEN, IJZEREN BOUTEN E.D. ROESTEN NIET, als men ze voor 't gebruik insmeert met kaarsvet. DOOR TOEVOEGING VAN WAT LIJNZAAD aan het konijnevoer verkrijgt men mooie vellen. IS UW VLEES NIET GOED EETBAAR, omdat het te taai is, voeg dan tijdens de bereiding een mespunt natron bij. OM UW PIANO DROOG TE HOUDEN, hangt u een zakje met ongebluste kalk binnen in de piano. Beter is echter, dit dure meubelstuk in de droogste kamer te plaatsen. NAAI AAN DE BINNENKANT VAN UW WOLLEN HAND SCHOENEN en wanten een stukje van oude glacé's. Vergeet ook de duimen niet. De handschoenen gaan hierdoor veel langer mee. of met een ronde kolenschep is uit de boze. De brandstof wordt hierdoor vergruizeld. Ook wordt de kit beschadigd. (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1957 | | pagina 6