\jwt dl /touw Waarom „die rommel'1 in huis Behandeling van de Kerstboom Laat Uw kinderen helpen Tips vóór de Feestdagen Voedzaamheid van de Kerstboom Kruidenkracht! Culinaire encyclopedie Boekhandel Af. V. Fa P. J.v. d. Sande 6 Dinsdag 24 december 1957. De feestdagen naderen, dus worden er allerlei maatregelen getroffen om er op zijn best uit te zien. Hier volgen enige tips, waarmede wij u hopelijk van dienst kunnen zijn. Als het goed is, beperkt het Keistfeest zich niet tot 25 en 26 december, maar begint de feeste lijke sfeer al dagen tevoren. Vooral in een gezin met kinderen is dit uiterst belangrijk. Er zijn zoveel voorbereidingen voor het eigenlijke Kerstfeest te doen. Laat de kinderen overal in delen, opdat zij zich geheel kunnen ver enigen met en opgaan in wat er te gebeuren staat. We weten allemaal, dat de Kerstversierselen elk jaar aan vulling behoeven. Maar weten we ook, dat dit heel wat minder geld behoeft te kosten, als we veel ervan zelf maken, waarbij we tevens onze kinderen een grote vreugde bereiden door hen eraan te laten meehelpen? Dit is niet aleen bedoeld, om hun in de lange dagen vóór Kerstmis wat bezigheid te verschaffen en zoet te houden. Ook en vooral de op- voudkundige waarde ervan moet niet alleen bedoeld, om hun in de het samen in liefde en toewijding werken aan de voorbereidingen van het Kerstfeest en om het in huis zo mooi en feestelijk moge lijk te maken, heeft een verhef fende, verinnigende invloed op kinderen, die zo uiterst ontvan kelijk zijn voor stemming en sfeer. WAT IS EB NODIG Op wandelingen met de kinde ren hebben we denappels en eikels kunnen verzamelen. Wat we nu nog nodig hebben zijn vel len blank en gekleurd zilverpa pier, dat zich door zijn soepelheid makkelijk laat hanteren. Eikels en noteii Worden mèt dit kleurige materiaal omhuld en van een lusje om op te hangen voorzien. Denappels kunnen verguld of verzilverd worden. Van Stevig Wit papier, teken papier b.v. worden kleine vier kante of puntmandjes vervaar digd, waarbij schaar en lijmpot te pas komen. Op het witte papier worden uit gekleurd papier ge knipte kerstmotiefjes geplakt. Aan de binnenkant van de mand jes lijmt men rode lintjes, waar aan ze, natuurlijk met wat kleu rige snoepjes gevuld, in de boom worden opgehangen. Pistaches maakt men van een tot een kokertje dichtgeplakt stukje tekenpapier, waarin een paar borstplaatjes gestopt wor den en dat daarna omwikkeld wordt met wit of rood crêpe papier. De uiteinden worden met een goud-koordje dichtgebonden, waaraan de pistache tevens opge hangen kan worden. EEN PAAR PINDA'S. Pinda's lenen zich prachtig om grappige poppetjes van te ma ken, die met uitgetand crêpe papier leuk aangekleed kunnen worden. Dan zijn er nog de kaar senstandaardjes voor de tafelver siering. Mooie, rode appeltjes worden glimmend opgepoetst en krijgen aan de bovenkant een uitgeboorde opening, waarin het kaarsje gestoken moet worden. Voor de grotere kinderen is het tekenen en beschilderen van de kerstmenu's een heerlijke bezigheid. Ze kunnen er gewone rechthoekige kaarten voor ge bruiken, maar nog aardiger is het om de menu's uit tekenpa pier te knippen in de vorm van kerstklokken of kerstboompjes. U zult eens zien hoeveel meer vreugde uw kinderen nog aan het Kerstfeest beleven, indien zij op deze manier zelf hun aandeel aan het welslagen ervan mogen leveren. MARCELLE. (Nadruk verboden.) SUEDE schoenen worden met een borsteltje opgeborsteld. Pasta hiervoor is in vrijwel elke schoenenzaak verkrijgbaar. Glim mende plekken bewerkt men met een fijn metalen borsteltje, of door de schoenen boven de stoom te houden. LAKSCHOENEN afstoffen en vervolgens bewerken met slaolie of speciale lakolie. Niet bij een fel brandende kachel laten drogen, teneinde barsten te voorkomen. AVONDSCHOENTJES van brokaat, zijdekant of tere stof maakt men schoon met een heel zacht schuiertje. Vetvlekken kun nen verwijderd worden met een beetje tetra. Erge lelijke vlekken moeten behandeld worden door de vakman. HERENHOEDEN, indien zwart vilt, knapt men op met bier (moet de heer des huizes niet zelf doen...!) Eerst het stof weg- borstelen. Na de behandeling de hoed even boven de stoom houden. Tenslotte opschuieren met de draad mee. LINT en VOILE kunnen behandeld worden in een lauw sopje, maar denkt u er om, dat het lostornen zeer voorzichtig moet ge schieden, dus eerst even kijken hoe alles in elkaar zit. Zodra droog, voorzichtig opstrijken met een niet te warme bout. HERENDASSEN, zelfbinders, butterflies enz. reinigt men in een benzinebadje, indien dit niet nodig is dan alleen opstrijken; stropdassen en z.g. drukdassen aan de achterzijde. VETTIGE KRAGEN, b.v. van een colbertjasje, maakt men schoon met wat tetra, niet te veel op het doekje nemen. Costuums eerst even laten luchten, daarna afborstelen, ook de vouwen, en de omgekrulde delen bevochtigen met een natte doek, waarna men kan oppersen, door weer een natte doek op de plek te leggen. Denkt u ook om de punten van de revers, deze vooral niet ombuigen, want dan breekt het binnenwerk. TASJES van plastic neemt men af met een vochtig doekje, waarop een sopje van alkalivrij wasmiddel. Daarna opwrijven met een zachte doek. TASJES van suède, opschuieren, daarna een stoombad en vervol gens een „dressing", zoals u ook gebruikt voor schoenen. TASJES van glad leer, behandelen met kleurloze was of schoen- crème in de kleur van het tasje. Goed nawrijven. METALEN SIERADEN poetsen of opschuieren met talkpoeder, daarna droog opwrijven met een zachte doek. (Nadruk verboden.) Wildbraad en gevogelte zijn vooral omstreeks Kersttijd erg in trek. In veel gezinnen vervangen ze dan het vlees of de vis, die anders op tafel komt. Alleen voor de vegetariërs, die te allen tijde de consumptie van dierlijk voedsel veroordelen, geldt dit na tuurlijk niet. Hoe staat het nu met de voed zaamheid van het Kerstboutje: overtreft ze die van andere vlees gerechten of is daaraan gelijk? EIWITTEN, SOMS OOK VET Allereerst moeten we vaststel len, dat zowel het „haarwild" (haas, konijn, ree enz.) ais het „veerwild" (gans, eend, fazant en andere vogels) voor een groot deel bestaat uit hoogwaardige eiwitten. In dat opzicht is er dus geen verschil met het spiervlees van runderen en varkens of van vissen. Een ander voornaam voedings bestanddeel, vet, kan in kerst boutjes rijkelijk aanwezig zijn - denk maar aan de kerstgans, die dikwijls zo „machtig" is, dat hij heel wat „besproeiing" vraagt: een feit, dat wijnliefhebbers met genoegen plegen te stellen! maar lang niet bij alle wildsoor ten is dit het geval. Er is hier verschil tussen de dieren, die werkelijk in het wild voorkomen, dus zich snel moeten kunnen voortbewegen, en de beestjes, die in een rustige omgeving verblij „Ik zal blij zijn, als die feest dagen weer achter de rug zijn", hoorde ik een huismoeder ver zuchten. De meesten van u zal dit even vreemd in de oren klin ken, als het mij deed. Zijn die feestdagen rond Kerstmis soms niet de heerlijkste, die er be staan? Wij hier in Nederland met onze hang naar huiselijkheid en sfeer; wij, die bij uitnemendheid de kunst verstaan en het vermogen bezitten, gezelligheid en innig heid om ons heen te scheppen, vinden juist in de Kerstdagen een bijzonder welkome gelegen heid, om aan deze behoefte vol doening te geven. We willen ons gezin om ons heen hebben; ons koesteren in de aanwezigheid van man en kinderen; maar evenzeer willen wij onze liefde naar hèn uitstralen; willen wij, méér nog dan anders, gedurende deze feestdagen hun de band la ten voelen, die ons tezaam ge ven en daar worden vetgemest. Wie prijs stelt op een vet bout je zal dus bij voorkeur een „tam" beest nemen, dat een echt maag vullend gerecht vormt. Overigens is er natuurlijk niets op tegen, toch magere bout te eten en het gewenste vet dan te verkrijgen van saus of andere toevoegsels. Bovendien kan ma ger vlees vetgemaakt worden door het te larderen, d.w.z. met spek te doorrijgen. VERTEERBAARHEID. Wie over voedingswaarde van verschillende gerechten spreekt, zal meestal ook belangstelling hebben voor de verteerbaarheid, ook al komen deze twee begrip pen eigenlijk niet met elkaar overeen. Bij vleessoorten wordt de ver teerbaarheid o.m. bepaald door het al of niet aanwezig zijn van veel bindweefsel: velletjes, dra den en zenen, die taaiheid veroor zaken. Veerwild, dus gevogelte, is gewoonlijk van nature malser dan haarwild. Door vlees eerst te laten „besterven" wordt het erin aanwezige bindweefsel ech ter vanzelf al veel zachter.. Bovendien wordt dit doel be reikt door een geschikte berei ding. Dr. ALFREDA BRIEDE. (Nadruk verboden.) weven houdt. Geen moeite zal ons daarvoor teveel zijn. Daar voor willen wij dagen tevoren reeds in de keuken staan bakken en braden. Daarvoor tooien wij ons huis met hulst en denne- groen en rode tulpjes. Daarvoor versieren wij de kerstboom en steken wij de kaarsjes aan. Hoe is het dan mogelijk, dat er vrouwen bestaan, die kunnen zeggen: „Ik zal blij zijn als die feestdagen weer voorbij zijn? Ja helaas, ze bestaan. U kent ze misschien ook wel in uw om geving. Het zijn de ongelukkige wezens, die het vermogen mis sen, licht en liefde, warmte en gezelligheid om zich heen te ver spreiden. Ze zitten gevangen in de kille dorheid van hun eigen hart en beseffen niet eens, dat ze gevangenen zijn. Het zijn de vrouwen, die door een vergissing in haar construc tie, de blik verkeerd gericht hou- Sedert eeuwen heeft de mens met een soort oerinstinct begrepen dat de natuur de bron is van leven en van genezing. Bij de moderne leefwijze hebben wij meer dan ooit de hulp van de natuur nodig. In de Kruidenthee van HERBESAN zijn 14 kruiden met elk een eigen werking die het lichaam zuiveren en de organen activeren. Klachten en kwaaltjes, zoals moeheid, hoofdpijn, puistjes, ver stopping, vale teint, enz. verdwijnen met HERBESAN Kruidenthee. Verkrijgbaar bi) apotheker of drogist f 1.80 per groot pak (voldoende voor maanden). Een boek met meer dan 900 bladzijden, 1200 unieke foto's en praktische voorbeelden. Dit boek is HET geschenk voor de vrouw. WAT STAAT ER ZOAL IN Alles over de kunst van het koken, duizenden recepten uit binnen- en buitenland, oude familiegeheimen, voe dingsleer, warenkennis, tafeldekken, tafelmanieren, alle dranken, psychologie van eten en drinken enz. enz. enz. Dit kostbaar uitgevoerde handboek kost slechts 39,5(1- Voor leden van de W. P.-stichting 35,75. Wordt nü lid van de W. P.-stichting en U profiteert direkt van de voordelen van het lidmaatschap. den. Ze zien niet de tere flikke ring van de brapdende kaarsjes in de kerstboom, maar wèl de af gevallen dennenaal den, die na de Kerstdagen 2o'n rommel op het vloerkleed maken. „Waarom zou je je die rommel op je hals halen?" brommen ze vanuit hun kleurloze ziel. „Je hebt al rommel genoeg in huis van de kinderen, die je de hele dag thuis hebt van school. Moet je dan ook nog die dozen met Kerstversierselen van zolder ha len? De kinderen kunnen er met hun vingers niet afblijven. Ze breken alles. Die splinters geven ook al zo'n ergerlijke rommel. Ieder jaar is het hetzelfde geza nik. Eerst haal je de boel over hoop en een paar dagen later kun je de boel weer opruimen. Wat een onzin. Wat een tijdverspil ling. Wat een overbodige rom mel. En dan die boom! Hij neemt te. veel plaats in de kamer in. Je kunt je bijna niet verroeren. Tel kens stoot iemand ertegen en dan regent het maar weer den- nenaalden. Om van het druipen de kaarsvet nog maar niet te spreken! „Nee hoor, ik zal blij zijn als de hele rommel weer ach ter de rug is. Geef mij maar een kamer, die lekker aan kant is!" Arme, beklagenwaardige vrou wen, die zo weinig poëzie in zich hebben, die zo arm zijn aan fan tasie; die de zoete verrukking van het Kerstsprookje lang ver geten zijn en van al het liefs in het leven niet anders overgehou den hebben dan de „rommel!" MARCELLE. (Nadruk verboden). k Opdat de versierselen, die aangebracht moeten wowierrln tie boom, goed tot hun recht komen, diene men er VdMUJte «»rge*| dat de takken niet te dicht op elkaar groeien, snoei zonodig een beetje. k Bepaal zorgvuldig de plaats waar de boom geplaatst moet worden, niet te dicht bij de haard en niet te dicht bij de gor dijnen en zorg er voor, dat men vrijelijk kan lopen. k Zorg er voor, dat de boom goed stevig staat, dus bevestig het houten kruis onderaan de stam zo stevig mogelijk. Nog beter is de boom te plaatsen in een keulse pot of tonnetje, waarin aarde en verbind ook de stam, van de boom' met de rand van de pot, met 4 draden. Bij plaatsing in een pot aarde, bedekt met nat mos, blijft de boom langer goed. k Glinsterende sterren voor de versiering kunt u zelf maken. U knipt enige sterren uit gekleurd karton, in het midden van deze sterren strijkt u wat lijm en strooi daarop wat glitter. Resultaat: een gekleurde ster met glinsterend hart van zilver. k Kerstsneeuw maakt men van een sopje van 1 dl water, waarin een pak zeepvlokken opgeklopt wordt tot het goed stijf is. k Elektrische verlichting is uit een oogpunt van veiligheid aan te bevelen; kaarslicht is echter gezelliger, het is echter, maar waak tegen brand en let op de gordijnen. Zet, indien u kaars licht verkiest, een emmer water met een natte dweil gereed. k Een kaars gaat vanzelf uit, indien u op een bepaalde plaats een ijzerdraadje bindt; goed stevig aandraaien. Een kerstboom blijft langer goed, indien hij een dag of wat gekocht wordt, voordat hij geplaatst moet worden. Zet hem dan in een emmer water, waaraan wat glycerine is toegevoegd. Zodra de boom geplaatst wordt, moet het ondereinde van de stam gedicht worden met vloeibaar kaarsvet. Een te dikke kaars houdt men in kokend water, waarna hij passend is in elke kandelaar of knijpertje van een boom. Fijn zout gestrooid op het kaarsvet van een kaars, verzekert een langere brandduur. Een te druk versierde boom komt niet tot zijn recht, ook niet wat betreft het te plaatsen aantal elektrische lam.pen. Deze laatste dienen zoveel mogelijk daar geplaatst te worden, dat het licht goed op de gekleurde (glinsterende) bollen valt. Breng eveneens een paar peertjes aan onder de te plaatsen „piek" in de top van de boom, u krijgt hierdoor een mooier effect. Gebruikt u elektrische verlichting, die u zelf maakt, zorg er dan voor dat het aantal lampjes dat u gebruikt voldoende is voor de spanning. Gebruik u peertjes voor 14 volt, dan dient u er 16 te gebruiken om aan 220 volt te komen, anders hebt u kans op doorbranden. Zijt ge niet deskundig genoeg, koop dan een „kant en klaar" stel in de winkel (plus een paar reser- ve-peertjes), dan maakt u geen ongelukken. Moet u een verlengsnoer gebruiken om de verlichting van uw boom te doen branden, leg dit snoer dan zodanig, dat men er niet op trappen kan en buiten bereik van kleine kinderen; gebruik liefst een rubbersnoer. (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1957 | | pagina 8