\jwt dl /touw
Waarom „die rommel'1
in huis
Behandeling van de
Kerstboom
Laat Uw kinderen helpen
Tips vóór de Feestdagen
Voedzaamheid van de Kerstboom
Kruidenkracht!
Culinaire encyclopedie
Boekhandel Af. V. Fa P. J.v. d. Sande
6
Dinsdag 24 december 1957.
De feestdagen naderen, dus worden er allerlei
maatregelen getroffen om er op zijn best uit te
zien. Hier volgen enige tips, waarmede wij u
hopelijk van dienst kunnen zijn.
Als het goed is, beperkt het
Keistfeest zich niet tot 25 en 26
december, maar begint de feeste
lijke sfeer al dagen tevoren.
Vooral in een gezin met kinderen
is dit uiterst belangrijk. Er zijn
zoveel voorbereidingen voor het
eigenlijke Kerstfeest te doen.
Laat de kinderen overal in delen,
opdat zij zich geheel kunnen ver
enigen met en opgaan in wat er
te gebeuren staat.
We weten allemaal, dat de
Kerstversierselen elk jaar aan
vulling behoeven. Maar weten
we ook, dat dit heel wat minder
geld behoeft te kosten, als we
veel ervan zelf maken, waarbij
we tevens onze kinderen een
grote vreugde bereiden door hen
eraan te laten meehelpen? Dit is
niet aleen bedoeld, om hun in de
lange dagen vóór Kerstmis wat
bezigheid te verschaffen en zoet
te houden. Ook en vooral de op-
voudkundige waarde ervan moet
niet alleen bedoeld, om hun in de
het samen in liefde en toewijding
werken aan de voorbereidingen
van het Kerstfeest en om het in
huis zo mooi en feestelijk moge
lijk te maken, heeft een verhef
fende, verinnigende invloed op
kinderen, die zo uiterst ontvan
kelijk zijn voor stemming en
sfeer.
WAT IS EB NODIG
Op wandelingen met de kinde
ren hebben we denappels en
eikels kunnen verzamelen. Wat
we nu nog nodig hebben zijn vel
len blank en gekleurd zilverpa
pier, dat zich door zijn soepelheid
makkelijk laat hanteren. Eikels
en noteii Worden mèt dit kleurige
materiaal omhuld en van een
lusje om op te hangen voorzien.
Denappels kunnen verguld of
verzilverd worden.
Van Stevig Wit papier, teken
papier b.v. worden kleine vier
kante of puntmandjes vervaar
digd, waarbij schaar en lijmpot te
pas komen. Op het witte papier
worden uit gekleurd papier ge
knipte kerstmotiefjes geplakt.
Aan de binnenkant van de mand
jes lijmt men rode lintjes, waar
aan ze, natuurlijk met wat kleu
rige snoepjes gevuld, in de boom
worden opgehangen.
Pistaches maakt men van een
tot een kokertje dichtgeplakt
stukje tekenpapier, waarin een
paar borstplaatjes gestopt wor
den en dat daarna omwikkeld
wordt met wit of rood crêpe
papier. De uiteinden worden met
een goud-koordje dichtgebonden,
waaraan de pistache tevens opge
hangen kan worden.
EEN PAAR PINDA'S.
Pinda's lenen zich prachtig om
grappige poppetjes van te ma
ken, die met uitgetand crêpe
papier leuk aangekleed kunnen
worden. Dan zijn er nog de kaar
senstandaardjes voor de tafelver
siering. Mooie, rode appeltjes
worden glimmend opgepoetst en
krijgen aan de bovenkant een
uitgeboorde opening, waarin het
kaarsje gestoken moet worden.
Voor de grotere kinderen is
het tekenen en beschilderen van
de kerstmenu's een heerlijke
bezigheid. Ze kunnen er gewone
rechthoekige kaarten voor ge
bruiken, maar nog aardiger is
het om de menu's uit tekenpa
pier te knippen in de vorm van
kerstklokken of kerstboompjes.
U zult eens zien hoeveel meer
vreugde uw kinderen nog aan
het Kerstfeest beleven, indien zij
op deze manier zelf hun aandeel
aan het welslagen ervan mogen
leveren.
MARCELLE.
(Nadruk verboden.)
SUEDE schoenen worden met een borsteltje opgeborsteld. Pasta
hiervoor is in vrijwel elke schoenenzaak verkrijgbaar. Glim
mende plekken bewerkt men met een fijn metalen borsteltje,
of door de schoenen boven de stoom te houden.
LAKSCHOENEN afstoffen en vervolgens bewerken met slaolie
of speciale lakolie. Niet bij een fel brandende kachel laten
drogen, teneinde barsten te voorkomen.
AVONDSCHOENTJES van brokaat, zijdekant of tere stof maakt
men schoon met een heel zacht schuiertje. Vetvlekken kun
nen verwijderd worden met een beetje tetra. Erge lelijke
vlekken moeten behandeld worden door de vakman.
HERENHOEDEN, indien zwart vilt, knapt men op met bier (moet
de heer des huizes niet zelf doen...!) Eerst het stof weg-
borstelen. Na de behandeling de hoed even boven de stoom
houden. Tenslotte opschuieren met de draad mee.
LINT en VOILE kunnen behandeld worden in een lauw sopje, maar
denkt u er om, dat het lostornen zeer voorzichtig moet ge
schieden, dus eerst even kijken hoe alles in elkaar zit. Zodra
droog, voorzichtig opstrijken met een niet te warme bout.
HERENDASSEN, zelfbinders, butterflies enz. reinigt men in een
benzinebadje, indien dit niet nodig is dan alleen opstrijken;
stropdassen en z.g. drukdassen aan de achterzijde.
VETTIGE KRAGEN, b.v. van een colbertjasje, maakt men schoon
met wat tetra, niet te veel op het doekje nemen. Costuums
eerst even laten luchten, daarna afborstelen, ook de vouwen,
en de omgekrulde delen bevochtigen met een natte doek,
waarna men kan oppersen, door weer een natte doek op de
plek te leggen. Denkt u ook om de punten van de revers,
deze vooral niet ombuigen, want dan breekt het binnenwerk.
TASJES van plastic neemt men af met een vochtig doekje, waarop
een sopje van alkalivrij wasmiddel. Daarna opwrijven met
een zachte doek.
TASJES van suède, opschuieren, daarna een stoombad en vervol
gens een „dressing", zoals u ook gebruikt voor schoenen.
TASJES van glad leer, behandelen met kleurloze was of schoen-
crème in de kleur van het tasje. Goed nawrijven.
METALEN SIERADEN poetsen of opschuieren met talkpoeder,
daarna droog opwrijven met een zachte doek.
(Nadruk verboden.)
Wildbraad en gevogelte zijn
vooral omstreeks Kersttijd erg in
trek. In veel gezinnen vervangen
ze dan het vlees of de vis, die
anders op tafel komt. Alleen
voor de vegetariërs, die te allen
tijde de consumptie van dierlijk
voedsel veroordelen, geldt dit na
tuurlijk niet.
Hoe staat het nu met de voed
zaamheid van het Kerstboutje:
overtreft ze die van andere vlees
gerechten of is daaraan gelijk?
EIWITTEN, SOMS OOK VET
Allereerst moeten we vaststel
len, dat zowel het „haarwild"
(haas, konijn, ree enz.) ais het
„veerwild" (gans, eend, fazant en
andere vogels) voor een groot
deel bestaat uit hoogwaardige
eiwitten. In dat opzicht is er dus
geen verschil met het spiervlees
van runderen en varkens of van
vissen.
Een ander voornaam voedings
bestanddeel, vet, kan in kerst
boutjes rijkelijk aanwezig zijn -
denk maar aan de kerstgans, die
dikwijls zo „machtig" is, dat hij
heel wat „besproeiing" vraagt:
een feit, dat wijnliefhebbers met
genoegen plegen te stellen!
maar lang niet bij alle wildsoor
ten is dit het geval. Er is hier
verschil tussen de dieren, die
werkelijk in het wild voorkomen,
dus zich snel moeten kunnen
voortbewegen, en de beestjes, die
in een rustige omgeving verblij
„Ik zal blij zijn, als die feest
dagen weer achter de rug zijn",
hoorde ik een huismoeder ver
zuchten. De meesten van u zal
dit even vreemd in de oren klin
ken, als het mij deed. Zijn die
feestdagen rond Kerstmis soms
niet de heerlijkste, die er be
staan?
Wij hier in Nederland met onze
hang naar huiselijkheid en sfeer;
wij, die bij uitnemendheid de
kunst verstaan en het vermogen
bezitten, gezelligheid en innig
heid om ons heen te scheppen,
vinden juist in de Kerstdagen
een bijzonder welkome gelegen
heid, om aan deze behoefte vol
doening te geven. We willen ons
gezin om ons heen hebben; ons
koesteren in de aanwezigheid
van man en kinderen; maar
evenzeer willen wij onze liefde
naar hèn uitstralen; willen wij,
méér nog dan anders, gedurende
deze feestdagen hun de band la
ten voelen, die ons tezaam ge
ven en daar worden vetgemest.
Wie prijs stelt op een vet bout
je zal dus bij voorkeur een „tam"
beest nemen, dat een echt maag
vullend gerecht vormt.
Overigens is er natuurlijk niets
op tegen, toch magere bout te
eten en het gewenste vet dan te
verkrijgen van saus of andere
toevoegsels. Bovendien kan ma
ger vlees vetgemaakt worden
door het te larderen, d.w.z. met
spek te doorrijgen.
VERTEERBAARHEID.
Wie over voedingswaarde van
verschillende gerechten spreekt,
zal meestal ook belangstelling
hebben voor de verteerbaarheid,
ook al komen deze twee begrip
pen eigenlijk niet met elkaar
overeen.
Bij vleessoorten wordt de ver
teerbaarheid o.m. bepaald door
het al of niet aanwezig zijn van
veel bindweefsel: velletjes, dra
den en zenen, die taaiheid veroor
zaken. Veerwild, dus gevogelte, is
gewoonlijk van nature malser
dan haarwild. Door vlees eerst
te laten „besterven" wordt het
erin aanwezige bindweefsel ech
ter vanzelf al veel zachter..
Bovendien wordt dit doel be
reikt door een geschikte berei
ding.
Dr. ALFREDA BRIEDE.
(Nadruk verboden.)
weven houdt. Geen moeite zal
ons daarvoor teveel zijn. Daar
voor willen wij dagen tevoren
reeds in de keuken staan bakken
en braden. Daarvoor tooien wij
ons huis met hulst en denne-
groen en rode tulpjes. Daarvoor
versieren wij de kerstboom en
steken wij de kaarsjes aan.
Hoe is het dan mogelijk, dat er
vrouwen bestaan, die kunnen
zeggen: „Ik zal blij zijn als die
feestdagen weer voorbij zijn?
Ja helaas, ze bestaan. U kent
ze misschien ook wel in uw om
geving. Het zijn de ongelukkige
wezens, die het vermogen mis
sen, licht en liefde, warmte en
gezelligheid om zich heen te ver
spreiden. Ze zitten gevangen in
de kille dorheid van hun eigen
hart en beseffen niet eens, dat
ze gevangenen zijn.
Het zijn de vrouwen, die door
een vergissing in haar construc
tie, de blik verkeerd gericht hou-
Sedert eeuwen heeft de mens met een soort
oerinstinct begrepen dat de natuur de bron
is van leven en van genezing. Bij de moderne
leefwijze hebben wij meer dan ooit de hulp
van de natuur nodig. In de Kruidenthee van
HERBESAN zijn 14 kruiden met elk een
eigen werking die het lichaam zuiveren en
de organen activeren. Klachten en kwaaltjes,
zoals moeheid, hoofdpijn, puistjes, ver
stopping, vale teint, enz. verdwijnen met
HERBESAN Kruidenthee. Verkrijgbaar bi)
apotheker of drogist f 1.80 per groot pak
(voldoende voor maanden).
Een boek met meer dan 900 bladzijden, 1200 unieke foto's
en praktische voorbeelden.
Dit boek is HET geschenk voor de vrouw.
WAT STAAT ER ZOAL IN
Alles over de kunst van het koken, duizenden recepten
uit binnen- en buitenland, oude familiegeheimen, voe
dingsleer, warenkennis, tafeldekken, tafelmanieren, alle
dranken, psychologie van eten en drinken enz. enz. enz.
Dit kostbaar uitgevoerde handboek kost slechts 39,5(1-
Voor leden van de W. P.-stichting 35,75.
Wordt nü lid van de W. P.-stichting en U profiteert direkt
van de voordelen van het lidmaatschap.
den. Ze zien niet de tere flikke
ring van de brapdende kaarsjes
in de kerstboom, maar wèl de af
gevallen dennenaal den, die na de
Kerstdagen 2o'n rommel op het
vloerkleed maken.
„Waarom zou je je die rommel
op je hals halen?" brommen ze
vanuit hun kleurloze ziel. „Je
hebt al rommel genoeg in huis
van de kinderen, die je de hele
dag thuis hebt van school. Moet
je dan ook nog die dozen met
Kerstversierselen van zolder ha
len? De kinderen kunnen er met
hun vingers niet afblijven. Ze
breken alles. Die splinters geven
ook al zo'n ergerlijke rommel.
Ieder jaar is het hetzelfde geza
nik. Eerst haal je de boel over
hoop en een paar dagen later kun
je de boel weer opruimen. Wat
een onzin. Wat een tijdverspil
ling. Wat een overbodige rom
mel.
En dan die boom! Hij neemt te.
veel plaats in de kamer in. Je
kunt je bijna niet verroeren. Tel
kens stoot iemand ertegen en
dan regent het maar weer den-
nenaalden. Om van het druipen
de kaarsvet nog maar niet te
spreken! „Nee hoor, ik zal blij
zijn als de hele rommel weer ach
ter de rug is. Geef mij maar een
kamer, die lekker aan kant is!"
Arme, beklagenwaardige vrou
wen, die zo weinig poëzie in zich
hebben, die zo arm zijn aan fan
tasie; die de zoete verrukking
van het Kerstsprookje lang ver
geten zijn en van al het liefs in
het leven niet anders overgehou
den hebben dan de „rommel!"
MARCELLE.
(Nadruk verboden).
k Opdat de versierselen, die aangebracht moeten wowierrln tie
boom, goed tot hun recht komen, diene men er VdMUJte «»rge*|
dat de takken niet te dicht op elkaar groeien, snoei zonodig
een beetje.
k Bepaal zorgvuldig de plaats waar de boom geplaatst moet
worden, niet te dicht bij de haard en niet te dicht bij de gor
dijnen en zorg er voor, dat men vrijelijk kan lopen.
k Zorg er voor, dat de boom goed stevig staat, dus bevestig het
houten kruis onderaan de stam zo stevig mogelijk. Nog beter
is de boom te plaatsen in een keulse pot of tonnetje, waarin
aarde en verbind ook de stam, van de boom' met de rand van
de pot, met 4 draden. Bij plaatsing in een pot aarde, bedekt
met nat mos, blijft de boom langer goed.
k Glinsterende sterren voor de versiering kunt u zelf maken. U
knipt enige sterren uit gekleurd karton, in het midden van
deze sterren strijkt u wat lijm en strooi daarop wat glitter.
Resultaat: een gekleurde ster met glinsterend hart van zilver.
k Kerstsneeuw maakt men van een sopje van 1 dl water, waarin
een pak zeepvlokken opgeklopt wordt tot het goed stijf is.
k Elektrische verlichting is uit een oogpunt van veiligheid aan
te bevelen; kaarslicht is echter gezelliger, het is echter, maar
waak tegen brand en let op de gordijnen. Zet, indien u kaars
licht verkiest, een emmer water met een natte dweil gereed.
k Een kaars gaat vanzelf uit, indien u op een bepaalde plaats een
ijzerdraadje bindt; goed stevig aandraaien.
Een kerstboom blijft langer goed, indien hij een dag of wat
gekocht wordt, voordat hij geplaatst moet worden. Zet hem
dan in een emmer water, waaraan wat glycerine is toegevoegd.
Zodra de boom geplaatst wordt, moet het ondereinde van de
stam gedicht worden met vloeibaar kaarsvet.
Een te dikke kaars houdt men in kokend water, waarna hij
passend is in elke kandelaar of knijpertje van een boom.
Fijn zout gestrooid op het kaarsvet van een kaars, verzekert
een langere brandduur.
Een te druk versierde boom komt niet tot zijn recht, ook niet
wat betreft het te plaatsen aantal elektrische lam.pen. Deze
laatste dienen zoveel mogelijk daar geplaatst te worden, dat
het licht goed op de gekleurde (glinsterende) bollen valt. Breng
eveneens een paar peertjes aan onder de te plaatsen „piek" in
de top van de boom, u krijgt hierdoor een mooier effect.
Gebruikt u elektrische verlichting, die u zelf maakt, zorg er
dan voor dat het aantal lampjes dat u gebruikt voldoende is
voor de spanning. Gebruik u peertjes voor 14 volt, dan dient
u er 16 te gebruiken om aan 220 volt te komen, anders hebt
u kans op doorbranden. Zijt ge niet deskundig genoeg, koop
dan een „kant en klaar" stel in de winkel (plus een paar reser-
ve-peertjes), dan maakt u geen ongelukken.
Moet u een verlengsnoer gebruiken om de verlichting van uw
boom te doen branden, leg dit snoer dan zodanig, dat men er
niet op trappen kan en buiten bereik van kleine kinderen;
gebruik liefst een rubbersnoer.
(Nadruk verboden.)