)Mt di \jtmw Aan waardering trekt een kind ziek op 11 kunt niet alles weten HOE KEN IK HEM? GRATIS m enu jDu €1 ver mantels gciproken Van geuren en luchtjes r 9 Culinaire encyclopedie lï NJjy ouderó TIPS BoekhandeliV. V. Fa P. J. v. d. Sande De wonderlijkste en kostbaarste stoffen worden in parfums verwerkt "Xaïerdag 23 novefnüer 1937 DE VFTJE ZEEUW OPVOEDING Er was eens een meisje, dat aan me vroeg: „Hoe kan ik de jongen winnen, waar ik zo dol op ben Wat moet ik aantrekken Hoe moet ik tegen hem doen Wat wil hij graag van me horen Hoe kan ik hem het meest welge vallig zijn En zo gemakkelijk waren die vragen niet eens te beantwoorden, want wat wist ik nou van die jon gen af Ik kende zijn smaak helemaal niet. Immers de j een houdt van dik en de ander van dun. De een raakt in vervoering voor een blondje, de ander zweert bij zwart. bijS pakjes h 45 cert een prscmig schaaltje """177777rh van de week EEN GEMAKKELIJKE EN AANTREKKELIJKE KAMERPLANT .en de FICUS in de winter. VOOR DE VROUW TUIN EN POT j Stientje is van nature een opgeruimde, kleine meid met een zon nige aard. De eerste jaren is ze graag naar school gegaan en kwam altijd thuis vol vrolijke verhalen over alles, wat ze beleefd had e.i er in de klas gebeurd was. Maar langzamerhand is dat afgezakt en nu gebeurt het vaak, dat Stientje met een bedremmeld snuitje thuis komt, stil in haar stoeltje gaat zitten en vanuit haar ooghoeken moeder in de gaten houdt. Moeder weet dan al hoe laat het is. Het kind verraadt zichzelf. Dat komt omdat ze zich schuldig voelt, denkt moeder met iets van triomf. Ja Stientje wéét, dat ze in ge breke is gebleven met iets, wat voor moeder heel zwaar telt. En omdat ze van moeder houdt, wil ze haar graag dat plezier doen en drukt het haar enorm, als ze haar in haar verwachtingen te leurstelt. Het brengt een domper op haar onbevangen levensvreug de. Daarom durft ze niet te zin-, gen en blij te zijn, zoals eigenlijk in haar natuur ligt, maar gluurt ze tersluiks naar moeder, terwijl ze gekweld wacht op de onver mijdelijke vraag: „Was het weer mis? Heb je er weer niets van terecht gebracht? Laat zien je schrift. Zeker weer al je somme tjes fout, of een verknoeid dic tee!" ZE DOET HAAR BEST. Dan komt de schaamte verplet terend over Stientje heen. Moe ders toon geeft haar het gevoel, iets héél ergs te hebben gedaan. En ze heeft toch echt haar best gedaan, om het goed te doen. Ze wil niets liever dan 't goed doen, gere school al moeite om mee komen. Met geduld en wat aan moediging komt ze er wel, maar het besef, dat ze moeder zo vaak teleurstelt, verlamt haar vermo gen.' EEN DOM KIND De ouders, moeder vooral, hebben gouden bergen van haar intellect verwacht, omdat ze altijd zo'n bijdehand klein ding was. Dat dit nu bitter te genvalt, kan moeder niet ver werken. Er wordt op het kind gevit. Uit de treure wordt haar verteld, dat ze dom en onoplet- maar het is soms zo moeilijk. De enkele malen, dat het Stien tje lukt en ze mooie cijfers krijgt wacht ze met bonzend hartje, dat moeder blij tegen haar zal lachen en haa» prijzen zal. Maar dat ge beurt filet. Er wordt dan wel niet gebromd, maar een aanmoedi ging krijgt ze ook niet. En daar om heeft Stientje een hekel aan school gekregen. Daar komt alle ellende vandaan. Ze is er bang voor. Die angst maakt haar al van tevoren onzeke waardoor ze nog meer met haar werk knoeit. Stientje is een lief, hartelijk en o zo gewillig kind, dat het ieder naar de zin zou willen maken. Maar ze is niet meer dan middel matig begaafd en heeft op de la tend is en beter haar best moet doen. HET IS NIET GOED VOOR UW HORLOGE, dit Cs nachts) op een marmeren blad te leggen. |UW VILTHOED GEWREVEN met een propje zijden vloeipapier maakt deze weer zo goed als nieuw. REGENTIJD PARAPLU-TIJDmaak uw zijden paraplu als volgt waterdicht: openen en in rechte strepen van de stof af bestrij ken met een mengsel van 1 deel paraffine en 15 delen benzine. Men gebruike hiervoor een zachte kwast. Hef is geen werkje voor bij de kachel. WAT ZEEP OM DE SPIJKER, bezorgt u gemak. Het gaat gemak kelijker om hem in de muur te slaan. GELAKTE THEEBLADEN kan men „als nieuw" maken door po lijsting met een „zalf" van meel en goede olie. Bewerken met een wollen lap. Op een dag, dat het weer heel erg is, roept moeder in haar er ge "nis vader erh'» „Moet je zien, wat een dom kind", zegt ze bits, terwijl ze hem het dictee vol rode I NIEMAND IS VERPLICHT EEN ERFENIS TE AANVAARDEN. aanstrepingen laat zien. Stientje krimpt als het ware ineen. Ze is niet meer dan een zielig hoopje ellende. En dan krijgt vader in eens een helder ogenblik. „Maar het is keurig geschreven, Stien tje", zegt hij vriendelijk, en legt zijn hand op haar hoofdje. In de blik, die ze naar hem op slaat ligt een grenzeloze dank baarheid. Later bespreekt vader het met moeder: „We moeten haar méér prijzen. Aan waarde ring trekt een kind zich op. Eeuwige afkeuring stompt af. En laat haar dan maar eens een jaar blijven zitten, als ze het zelfver trouwen, dat wij haar ontnomen hebben, maar weer terug krijgt!" MARCELLE. (Nadruk verboden). Wie de lusten van een erfenis wenst te hebben, moet echter ook de lasten dragen. WILT U EEN ONGEBRUIKTE POSTZEGEL VAN HET PAPIER VERWIJDEREN, dan moet u de achterkant van het papier nat maken. WANNEER EEN DIER VEEL AAN IIOUT KNAAGT, is dit een teken van verlangen naar wat zout. (Nadruk verboden). Een boek met meer dan 900 bladzijden, 1200 unieke foto's en praktische voorbeelden. Dit boek is HET geschenk voor de vrouw. WAT STAAT ER ZOAL IN Alles over de kunst van het koken, duizenden recepten uit binnen- en buitenland, oude familiegeheimen, voe dingsleer, warenkennis, tafeldekken, tafelmanieren, alle dranken, psychologie van eten en drinken enz. enz. enz- Dit kostbaar uitgevoerde handboek kost slechts 39,50- Voor leden van de W. P.-stichting 35,75. Wordt nü lid van de W. P.-stichting en U profiteert direkt van de voordelen van het lidmaatschap. cm Voor de Sinterklaastijd kun nen allerlei feestelijke gerech tjes door de huisvrouw zelf ge maakt worden, maar de borst plaat is toch nog altijd favo riet. Als grondrecept kan men rekenen: 150 gram suiker, '/i dl water en een klontje roomboter. De suikerstroop wordt zover ingekookt tot een druppel, die men van de lepel laat vallen tot een draadje verstijft en zich niet terugtrekt. Men neemt ze dan van het vuur en roert tot dat de massa doorschijnend is geworden. Intussen heeft men de natgemaakte vormpjes op een bevochtigd houten plankje of op het natte aanrecht gezet en giet er de borstplaatmassa snel in. Voor de smaak kan men aan de suikerstroop: 2 theelepels cacaopoeder, 1 eetlepel sterk koffieextract of 2 eetlepels vruchtensap of enkele druppels essence, toevoegen. Zondag: Londonderriesoep, ha zebout met spruitjes en aardappelen, bananenroom pudding. Maandag: Hazenpeper, appel moes, aardappelkoekjes, wentelteefjes. Dinsdag: Kaascroquetten, lof- sla, aardappelen, yoghurt. Woensdag: Casseler rib met zuurkool, aardappelpuree, tweekleurenvla. Het leek me het voorzichtigst me maar een beetje aan de alge mene regels te houden. En daar om begon ik met te zeggen, dat het uiterlijk niet het allerbelang rijkste is, omdat een verliefde vrouw andere pijlen op haar boog heeft, waarmee ze midden in de roos kan schieten, zelfs al zou haar uiterlijk in lijnrechte tegen stelling zijn met de voorstelling, die haar uitverkorene zich een maal van de ideale vrouw ge maakt heeft. Heus een meisje hoeft zich niet blind te staren en afgun- Sommige huisvrouwen stellen geen belang in de Aspidistra. De reden zal wel zijn, dat zij nogal groot (kan) worden, maar het is voor hen die er ruimte voor hebben, een zeer aantrek kelijke plant, die fleur brengt in gang of vestibule. Het is met recht een gemak kelijke huisvriendin, want over al zal zij gedijen, zowel in een warme kamer als in een koude, zowel in een gang als in een vestibule, in het licht of in het donker, hoewel wij er dadelijk aan moeten toevoegen, dat het ook met deze plant wel zo is, dat zij liever in het licht staat, ze zal zich daar ontegenzegge lijk beter kunnen ontwikkelen. Bij voorkeur staat deze plant op het noorden of noord-oosten en verlangt geregeld water en van tijd tot tijd mest. Als haar bladeren een wekelijkse afspon- sing krijgen, zal zij zich prach tig ontwikkelen en kan men wel eens rekenen op bladeren van ongeveer 70 75 cm. Deling kan gemakkelijk plaats hebben, omdat deze plant een wortelstok heeft, maar men doet dit liefst in het voorjaar. ix De bloei is voor velen bijzaak, wordt zelfs veelal over het hoofd gezien, daar de bloemen zich op de aardoppervlakte be vinden. Ze zijn rood-bruin ge kleurd met een gele rand. Eens in de twee jaar moet de plant verpot worden in lichte tuin aarde, want geven we te voed zame aarde, dan zal zij gewoon groen blad voortbrengen. Zij zal dus om haar bonte tooi te kunnen behouden, enigszins ge brek moeten lijden. DE FICUS IN DE WINTER Veelal blijkt men te vergeten dat de ficus in de wintermaan den een rustperiode doormaakt zodat in feite de groei gestaakt wordt. Om haar daarbij te hel pen, zijn we matig met water en geven we in het geheel geen mest meer. Zij heeft een hekel aan kou de, dus laten we haar wel in de verwarmde kamer staan, liefst zo dicht mogelijk bij een raam opdat zij tenvolle kan genieten van hèt toch al schaarse licht in de winter. De rustperiode duurt tot maart en dan komt zij na een tweejarig verblijf in dezelfde grond, voor verpotten in aan merking. Men neme hiervoor een pot, die een of twee maten groter is dan de vorige en men legge onderin op het potgat een of twee potscherven. Haalt u de ficus uit de pot, let er dan goed op of er soms gekneusde of dode wortels tussen de andere zitten en verwijder deze. Een ficus houdt van goede, vruchtbare aarde, niet al te licht. Bij een bloemist kan men in de regel wel goede potgrond krijgen. De grond moet flink worden aangedrukt en direkt worden natgemaakt. Men dient te zorgen voor een gietrandvan ongeveer 1 cm breedte. Mocht u in het bezit zijn van een plant, die in zeer losse grond staat, druk die grond dan wat stevig aan en vul bij met nieuwe voedzame aarde, maar houdt 1 cm ruimte over om straks weer voldoende te kun nen gieten. (Nadruk verboden.) stig te zijn op de kuiltjes in de wangen of de weelderige, pla tinablonde krullen of het man-1 nequinachtige figuurtje van andere vrouwen. En nog veel minder hoeft ze zich te laten ontmoedigen door beeldschone en van sex-appeal druipende filmsterren, bij wie ze vol spij-1 tigheid voelt, nooit in de scha duw te kunnen staan. Hoe moe-1 diger zij in de spiegel haar eigen tekortkomingen durft te zien en te erkennen, hoe meer zij ervan overtuigd zal raken, te moeten woekeren met wat zij wél bezit. Het meest alledaagse gezichtje I kan iets fascinerends krijgen, wanneer de ogen spréken, terwijl een volmaakt mooi gelaat kan af-1 stoten, als de ogen verveeld, hau tain of alleen maar léég staan. En dan de kleding De vrouw zou zich heel wat kopzorgen kun nen besparen, als zij wilde gelo ven, dat de meeste mannen niet eens zien, wat zij aan heeft. D.w.z. I de man is er zich natuurlijk drommels goed van bewust, of een vrouw een aardige, aantrek kelijke indrun maakt, maar negen van de tien mannen zouden in ge breke blijven, als je hen een ge detailleerde beschrijving van wat zij droeg, wilde laten geven. De blik van de man wordt ge streeld en aangetrokken door de I harmonie in de verschijning van een vrouw. Zonder later te kun nen zeggen, welke kleuren zij droeg, weten zij toch of die kleur I haar stond; of het bij haar paste en geen dissonant verwekte. Laat u zich dus in dit opzicht van tevoren door uw spiegel leiden, als u indruk op een man wilt maken. Bekommer u min der om de laatste mode dan om het feit of iets u staat en goed kleurt. Wees niet jaloers als uw vriendinnen zich duurdere kleren kunnen aanschaffen. Zij kunnen er daarin onpersoonlij ker en daardoor dus minder DE MANTEL Is in het koude jaargetijde on ze trouwste kameraad, zonder dit kleding stuk zouden we ons buitengewoon onbehaag lijk voelen. Het gevolg hiervan is, dat het in deze tijd ons belangrijkste kledingstuk is, want wanneer we ons buitenshuis vertonen, zijn we in mantel gehuld. Het is begrijpelijk, dat de couturiers dit be langrijke kledingstuk dankbaar aangi ijpen als object om hun creatieve lusten op bot te vieren. Zo wordt de vrouw van vandaag vergast op collecties mantels in alle kleuren en lijnen, doch waarin gezien de heersende mode altijd een bepaalde hoofdlijn te vinden is. Onze illustratie toont een leuke, vlotte bei ge mantel van een zacht glanzende wollen stof vervaardigd, die een metaalachtig effect geeft, iets dat zeer modern is en dat wij overal terugvinden. De coupe is overigens eenvoudig. Het is een ruime loshangende mantel, met een royale kraag, waarin men bij slecht weer lekker kan wegduiken. Iets sportiefs krijgt deze jas door de dubbelge- stikte zakkleppen, doch overigens is eenvoud hier weer het kenmerk van het ware. Heel aardig is de vlotte baret van imitatie luipaardvel, die het model hierbij draagt. Baretten zijn weer in de mode. (Nadruk verboden). heeft de mens zich met geuren wiiien omringen en dat is ook aantrekkelijk uitzien dan u in begrijpelijk. In de natuur leerde het pretentieloze eigen ge- hij de heerlijke reuk van diverse maakte japonnetje, dat echter bloemen en planten waarderen van originaliteit en goede en de behoefte ontstond deze geuren om zich heen te hebben ook daar waar ze niet in natura aanwezig waren. Het was echter niet slechts voor eigen genoegen dat men dit wenste, doch eveneens om Reeds van de oudste tijden af welriekende oliën. Zo kwam de smaak getuigt. En wat u tegen een man moet zeggen, om hem te winnen Ach geef lim a* en to.> een hartelijk welgemeend complimentje. Laat hem voelen, dat u hem bewon- mei zijn 0f haar geur indruk te dert, zonder echter in gees Doze vleierij te vervallen. Er is niets, waar een man zó gevoelig voor is, als om zich gewaardeerd te weten. MARCELLE. (Nadruk verboden). maken op anderen. Bovendien kwam er dikwijls ook een gods dienstig tintje om het hoekje kijken, want kostelijke geuren werden ook bij het godsdiensti ge ritueel gebruikt, denkt u maar aan het branden van wie rookstaafjes en het gebruik van mens tot het gebruik van par fum. Steeds is er een streven ge weest naar exquise geuren. De een wenste zich een nog aan trekkelijker luchtje dan de an der en zo ontstonden in de loop der tijden diverse parfums vol gens recepten uit de miest uiteenlopende banden. ONWELRIEKENDE GROND STOFFEN. In de natuur vond men een overvloed aan grondstoffen, zoals de etherische oliën welke zich in bloemen, planten en bo men bevinden. Ook harsen gommen en balsems zijn van plantaardige oorsprong. Doch daarnaast worden ook dierlijke Donderdag: Omelet, andijvie, aardappelen, kaassaus, rijst pudding. Vrijdag: Gebakken bokking, rode kool, gebakken aardap pelen, appelmoes. Erwten in de week zetten). Zaterdag: Erwtensoep, gebak ken appel. RECEPT: LONDONDER RIESOEP. 40 gram (ruim 2% eetlepel) roomboter, Vi eetlepel kerrie, 40 gram (4'A eetlepel) bloem, 1 li ter gekruide bouillon, een scheutje melk, een klein blikje champignons. Voor de bouillon het vlees met ut, wortel, peterselie, tijm, foelie en zout 2 a 3 uur laten trekken en daarna zeven. Het uitje schoonmaken, snipperen en met de kerrie in de roombo ter fruiten. De bloem toevoegen en onder roeren langzamerhand de bouillon erbij gieten. De soep 10 minuten laten door koken. De champignons zo no dig kleiner snijden. De soep zeven en op smaak afmaken met melk, champignonnat en de in stukjes gesneden cham pignons. RECEPT: BANANEN- ROOMPUDDING. Vi kg bananen, 2 citroenen, 1 eiwit, 50 gram (3 eetlepels) suiker, '/8 flesje slagroom, 8 gram (4 blaadjes) gelatine, ge- confijte vruchten. De puddingvorm invetten met slaolie en omgekeerd wegzetten. De gelatine in ruim koud water weken. De bananen in de schil in ruim water 5 a 10 minuten verwarmen. De slagroom stijf- kloppen met de suiker. De ci troenen uitpersen. De bananen schillen en met een vork fijn maken. Het citroensap erover gieten. Het eiwit met een lepel water en een paar korreltjes suiker stijfkloppen. De gelatine uitknijpen, in een weinig heet water oplossen en iets laten af koelen. Op de slagroom het eiwit en de bananenpurëe leg gen. De gelatine toevoegen en voorzichtig met een roestvrije metalen lepel de bestanddelen omscheppen. Als de massa niet iheër uitzakt alles overdoen in de puddingvorm. De stijfgewor- den pudding keren op een pud dingbord en garneren met stuk jes banaan en stijfgeklopte slag room. potvis. Het is een darmafschei ding en wordt gevonden of ge wonnen in steenachtige klom pen van geelbruine tot bruin zwarte kleur. Amber is wel één van de duurste stoffen voor de parfumindustrie. Vroeger werd amber ook be- Ischouwd als geneeskrachtig en het werd daartoe verwerkt in geneesmiddelen. Het zou hart en hersenen versterken en het dikke bloed dunner maken en daardoor speciaal geschikt zijn voor ouden van dagen. Het heette ook een middel om uitge doofde liefde weer op te wek- Iken! De opstijgende geur van de amber zou de drager of 1 draagster beschermen tegen I ziekten, kortom vele kwaliteiten werden aan amber toegeschre- ven. Amber is een vrij zeldzame en kostbare stof. Vóór de oorlog betaalde men grif tweeduizend I gulden voor een kilo en deze prijzen zijn inmiddels behoor- lijk gestegen. We weten allen dat het cen- |trum van de parfumindustrie in Frankrijk ligt, doch dit is niet altijd zo geweest. CATHARINA GAF DE STOOT. Toen Catharina de Medici uit Italië naar Frankrijk kwam om met Hendrik II te trouwen, 1 bracht zij haar eigen speciale parfumeur mee, een man die het ver in het vak had gebracht. Haar belangstelling voor par fums en haar stimulans waren het, die deze industrie in Frank rijk deed opkomen. Nog in haar tijd nam de Franse parfumindu strie de leiding en heeft die niet I afgestaan tot op de dag van beden. Wei heeft men nog in andere landen een poging ge daan en heeft men de wereld verrijkt met nieuwe parfums, doch de leiding kon men de producten gebruikt, zoals castor, civet, muskus en amber. De 1 eerste twee zijn buitengewoon onwelriekend. Nu zal men zich afvragen I waarom men die door parfums doet. Ze zijn n.l. nodig in zeer Fransen niet meer ontnemen, kleine hoeveelheden om de geur De parfumeur, de man die de van een parfum te verdiepen en parfums samenstelt, moet een als fixatief. Dit dient om de geniale neus hebben. Hij moet geuren van de verschillende ruim duizend veschillende geu- elementen te binden en er op ren kunnen herkennen ook die manier één geur van te ma- wanneer ze samengesteld zijn. ken. Hij moet uiterst nauwkeurig Castor, het meest gebruikte zijn, want van elke nieuwe com- dierlijke bestanddeel, is afkom- binatie die hij maakt, moet hij stig van de bever, die vooral in uiterst precies de ingrediënten Canada gejaagd wordt. Castor noteren, opdat iets dergelijks geeft een Oosterse noot aan de later weer kan worden samen- parfums. Civet is een klierstof gesteld. Dit is echter niet het afkomstig van de civetkat en enige. Hij moet een artiest zijn, komt voor een deel uit Abessi- want met zijn neus en zijn ge- nië. De muskus komt van man- voel moet hij de juiste parfums lijke muskusherten en ook van maken, door mengen van dit de muskusrat. Het is eveneens met dat en in de juiste hoeveel- een klierstof. heden, kortom hij beoefent een HET KOSTBARE AMBER. artlstlek en maglSch bs' Amber is afkomstig van de| (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1957 | | pagina 13