)Mt di \jtmw
Aan waardering
trekt een kind ziek op
11 kunt niet alles weten
HOE KEN IK HEM?
GRATIS
m
enu
jDu
€1 ver
mantels
gciproken
Van geuren en luchtjes
r
9
Culinaire encyclopedie
lï
NJjy ouderó
TIPS
BoekhandeliV. V. Fa P. J. v. d. Sande
De
wonderlijkste en kostbaarste stoffen
worden in parfums verwerkt
"Xaïerdag 23 novefnüer 1937
DE VFTJE ZEEUW
OPVOEDING
Er was eens een meisje, dat aan me vroeg: „Hoe kan ik
de jongen winnen, waar ik zo dol op ben Wat moet ik
aantrekken Hoe moet ik tegen hem doen Wat wil hij
graag van me horen Hoe kan ik hem het meest welge
vallig zijn En zo gemakkelijk waren die vragen niet
eens te beantwoorden, want wat wist ik nou van die jon
gen af Ik kende zijn smaak helemaal niet. Immers de j
een houdt van dik en de ander van dun. De een raakt in
vervoering voor een blondje, de ander zweert bij zwart.
bijS pakjes h 45 cert
een prscmig schaaltje
"""177777rh
van de week
EEN GEMAKKELIJKE EN AANTREKKELIJKE
KAMERPLANT
.en de FICUS in de winter.
VOOR
DE VROUW
TUIN EN POT
j
Stientje is van nature een opgeruimde, kleine meid met een zon
nige aard. De eerste jaren is ze graag naar school gegaan en kwam
altijd thuis vol vrolijke verhalen over alles, wat ze beleefd had e.i er
in de klas gebeurd was. Maar langzamerhand is dat afgezakt en nu
gebeurt het vaak, dat Stientje met een bedremmeld snuitje thuis
komt, stil in haar stoeltje gaat zitten en vanuit haar ooghoeken
moeder in de gaten houdt. Moeder weet dan al hoe laat het is. Het
kind verraadt zichzelf. Dat komt omdat ze zich schuldig voelt,
denkt moeder met iets van triomf.
Ja Stientje wéét, dat ze in ge
breke is gebleven met iets, wat
voor moeder heel zwaar telt. En
omdat ze van moeder houdt, wil
ze haar graag dat plezier doen en
drukt het haar enorm, als ze
haar in haar verwachtingen te
leurstelt. Het brengt een domper
op haar onbevangen levensvreug
de.
Daarom durft ze niet te zin-,
gen en blij te zijn, zoals eigenlijk
in haar natuur ligt, maar gluurt
ze tersluiks naar moeder, terwijl
ze gekweld wacht op de onver
mijdelijke vraag: „Was het weer
mis? Heb je er weer niets van
terecht gebracht? Laat zien je
schrift. Zeker weer al je somme
tjes fout, of een verknoeid dic
tee!"
ZE DOET HAAR BEST.
Dan komt de schaamte verplet
terend over Stientje heen. Moe
ders toon geeft haar het gevoel,
iets héél ergs te hebben gedaan.
En ze heeft toch echt haar best
gedaan, om het goed te doen. Ze
wil niets liever dan 't goed doen,
gere school al moeite om mee
komen. Met geduld en wat aan
moediging komt ze er wel, maar
het besef, dat ze moeder zo vaak
teleurstelt, verlamt haar vermo
gen.'
EEN DOM KIND
De ouders, moeder vooral,
hebben gouden bergen van
haar intellect verwacht, omdat
ze altijd zo'n bijdehand klein
ding was. Dat dit nu bitter te
genvalt, kan moeder niet ver
werken. Er wordt op het kind
gevit. Uit de treure wordt haar
verteld, dat ze dom en onoplet-
maar het is soms zo moeilijk.
De enkele malen, dat het Stien
tje lukt en ze mooie cijfers krijgt
wacht ze met bonzend hartje, dat
moeder blij tegen haar zal lachen
en haa» prijzen zal. Maar dat ge
beurt filet. Er wordt dan wel niet
gebromd, maar een aanmoedi
ging krijgt ze ook niet. En daar
om heeft Stientje een hekel aan
school gekregen. Daar komt alle
ellende vandaan. Ze is er bang
voor. Die angst maakt haar al
van tevoren onzeke waardoor ze
nog meer met haar werk knoeit.
Stientje is een lief, hartelijk en
o zo gewillig kind, dat het ieder
naar de zin zou willen maken.
Maar ze is niet meer dan middel
matig begaafd en heeft op de la
tend is en beter haar best moet
doen.
HET IS NIET GOED VOOR UW HORLOGE, dit Cs nachts) op een
marmeren blad te leggen.
|UW VILTHOED GEWREVEN met een propje zijden vloeipapier
maakt deze weer zo goed als nieuw.
REGENTIJD PARAPLU-TIJDmaak uw zijden paraplu als volgt
waterdicht: openen en in rechte strepen van de stof af bestrij
ken met een mengsel van 1 deel paraffine en 15 delen benzine.
Men gebruike hiervoor een zachte kwast. Hef is geen werkje
voor bij de kachel.
WAT ZEEP OM DE SPIJKER, bezorgt u gemak. Het gaat gemak
kelijker om hem in de muur te slaan.
GELAKTE THEEBLADEN kan men „als nieuw" maken door po
lijsting met een „zalf" van meel en goede olie. Bewerken met
een wollen lap.
Op een dag, dat het weer heel
erg is, roept moeder in haar er
ge "nis vader erh'» „Moet je zien,
wat een dom kind", zegt ze bits,
terwijl ze hem het dictee vol rode I NIEMAND IS VERPLICHT EEN ERFENIS TE AANVAARDEN.
aanstrepingen laat zien. Stientje
krimpt als het ware ineen. Ze is
niet meer dan een zielig hoopje
ellende. En dan krijgt vader in
eens een helder ogenblik. „Maar
het is keurig geschreven, Stien
tje", zegt hij vriendelijk, en legt
zijn hand op haar hoofdje.
In de blik, die ze naar hem op
slaat ligt een grenzeloze dank
baarheid. Later bespreekt vader
het met moeder: „We moeten
haar méér prijzen. Aan waarde
ring trekt een kind zich op.
Eeuwige afkeuring stompt af. En
laat haar dan maar eens een jaar
blijven zitten, als ze het zelfver
trouwen, dat wij haar ontnomen
hebben, maar weer terug krijgt!"
MARCELLE.
(Nadruk verboden).
Wie de lusten van een erfenis wenst te hebben, moet echter ook
de lasten dragen.
WILT U EEN ONGEBRUIKTE POSTZEGEL VAN HET PAPIER
VERWIJDEREN, dan moet u de achterkant van het papier nat
maken.
WANNEER EEN DIER VEEL AAN IIOUT KNAAGT, is dit een
teken van verlangen naar wat zout.
(Nadruk verboden).
Een boek met meer dan 900 bladzijden, 1200 unieke foto's
en praktische voorbeelden.
Dit boek is HET geschenk voor de vrouw.
WAT STAAT ER ZOAL IN
Alles over de kunst van het koken, duizenden recepten
uit binnen- en buitenland, oude familiegeheimen, voe
dingsleer, warenkennis, tafeldekken, tafelmanieren, alle
dranken, psychologie van eten en drinken enz. enz. enz-
Dit kostbaar uitgevoerde handboek kost slechts 39,50-
Voor leden van de W. P.-stichting 35,75.
Wordt nü lid van de W. P.-stichting en U profiteert direkt
van de voordelen van het lidmaatschap.
cm
Voor de Sinterklaastijd kun
nen allerlei feestelijke gerech
tjes door de huisvrouw zelf ge
maakt worden, maar de borst
plaat is toch nog altijd favo
riet. Als grondrecept kan men
rekenen:
150 gram suiker, '/i dl water
en een klontje roomboter.
De suikerstroop wordt zover
ingekookt tot een druppel, die
men van de lepel laat vallen tot
een draadje verstijft en zich
niet terugtrekt. Men neemt ze
dan van het vuur en roert tot
dat de massa doorschijnend is
geworden. Intussen heeft men
de natgemaakte vormpjes op
een bevochtigd houten plankje
of op het natte aanrecht gezet
en giet er de borstplaatmassa
snel in.
Voor de smaak kan men aan
de suikerstroop: 2 theelepels
cacaopoeder, 1 eetlepel sterk
koffieextract of 2 eetlepels
vruchtensap of enkele druppels
essence, toevoegen.
Zondag: Londonderriesoep, ha
zebout met spruitjes en
aardappelen, bananenroom
pudding.
Maandag: Hazenpeper, appel
moes, aardappelkoekjes,
wentelteefjes.
Dinsdag: Kaascroquetten, lof-
sla, aardappelen, yoghurt.
Woensdag: Casseler rib met
zuurkool, aardappelpuree,
tweekleurenvla.
Het leek me het voorzichtigst
me maar een beetje aan de alge
mene regels te houden. En daar
om begon ik met te zeggen, dat
het uiterlijk niet het allerbelang
rijkste is, omdat een verliefde
vrouw andere pijlen op haar boog
heeft, waarmee ze midden in de
roos kan schieten, zelfs al zou
haar uiterlijk in lijnrechte tegen
stelling zijn met de voorstelling,
die haar uitverkorene zich een
maal van de ideale vrouw ge
maakt heeft.
Heus een meisje hoeft zich
niet blind te staren en afgun-
Sommige huisvrouwen stellen
geen belang in de Aspidistra.
De reden zal wel zijn, dat zij
nogal groot (kan) worden, maar
het is voor hen die er ruimte
voor hebben, een zeer aantrek
kelijke plant, die fleur brengt
in gang of vestibule.
Het is met recht een gemak
kelijke huisvriendin, want over
al zal zij gedijen, zowel in een
warme kamer als in een koude,
zowel in een gang als in een
vestibule, in het licht of in het
donker, hoewel wij er dadelijk
aan moeten toevoegen, dat het
ook met deze plant wel zo is,
dat zij liever in het licht staat,
ze zal zich daar ontegenzegge
lijk beter kunnen ontwikkelen.
Bij voorkeur staat deze plant
op het noorden of noord-oosten
en verlangt geregeld water en
van tijd tot tijd mest. Als haar
bladeren een wekelijkse afspon-
sing krijgen, zal zij zich prach
tig ontwikkelen en kan men
wel eens rekenen op bladeren
van ongeveer 70 75 cm.
Deling kan gemakkelijk plaats
hebben, omdat deze plant een
wortelstok heeft, maar men
doet dit liefst in het voorjaar.
ix
De bloei is voor velen bijzaak,
wordt zelfs veelal over het
hoofd gezien, daar de bloemen
zich op de aardoppervlakte be
vinden. Ze zijn rood-bruin ge
kleurd met een gele rand. Eens
in de twee jaar moet de plant
verpot worden in lichte tuin
aarde, want geven we te voed
zame aarde, dan zal zij gewoon
groen blad voortbrengen. Zij
zal dus om haar bonte tooi te
kunnen behouden, enigszins ge
brek moeten lijden.
DE FICUS IN DE WINTER
Veelal blijkt men te vergeten
dat de ficus in de wintermaan
den een rustperiode doormaakt
zodat in feite de groei gestaakt
wordt. Om haar daarbij te hel
pen, zijn we matig met water en
geven we in het geheel geen
mest meer.
Zij heeft een hekel aan kou
de, dus laten we haar wel in de
verwarmde kamer staan, liefst
zo dicht mogelijk bij een raam
opdat zij tenvolle kan genieten
van hèt toch al schaarse licht
in de winter.
De rustperiode duurt tot
maart en dan komt zij na een
tweejarig verblijf in dezelfde
grond, voor verpotten in aan
merking. Men neme hiervoor
een pot, die een of twee maten
groter is dan de vorige en men
legge onderin op het potgat een
of twee potscherven. Haalt u de
ficus uit de pot, let er dan goed
op of er soms gekneusde of dode
wortels tussen de andere zitten
en verwijder deze.
Een ficus houdt van goede,
vruchtbare aarde, niet al te
licht. Bij een bloemist kan men
in de regel wel goede potgrond
krijgen. De grond moet flink
worden aangedrukt en direkt
worden natgemaakt. Men dient
te zorgen voor een gietrandvan
ongeveer 1 cm breedte.
Mocht u in het bezit zijn van
een plant, die in zeer losse
grond staat, druk die grond dan
wat stevig aan en vul bij met
nieuwe voedzame aarde, maar
houdt 1 cm ruimte over om
straks weer voldoende te kun
nen gieten.
(Nadruk verboden.)
stig te zijn op de kuiltjes in de
wangen of de weelderige, pla
tinablonde krullen of het man-1
nequinachtige figuurtje van
andere vrouwen. En nog veel
minder hoeft ze zich te laten
ontmoedigen door beeldschone
en van sex-appeal druipende
filmsterren, bij wie ze vol spij-1
tigheid voelt, nooit in de scha
duw te kunnen staan. Hoe moe-1
diger zij in de spiegel haar
eigen tekortkomingen durft te
zien en te erkennen, hoe meer
zij ervan overtuigd zal raken,
te moeten woekeren met wat
zij wél bezit.
Het meest alledaagse gezichtje I
kan iets fascinerends krijgen,
wanneer de ogen spréken, terwijl
een volmaakt mooi gelaat kan af-1
stoten, als de ogen verveeld, hau
tain of alleen maar léég staan.
En dan de kleding De vrouw
zou zich heel wat kopzorgen kun
nen besparen, als zij wilde gelo
ven, dat de meeste mannen niet
eens zien, wat zij aan heeft. D.w.z. I
de man is er zich natuurlijk
drommels goed van bewust, of
een vrouw een aardige, aantrek
kelijke indrun maakt, maar negen
van de tien mannen zouden in ge
breke blijven, als je hen een ge
detailleerde beschrijving van wat
zij droeg, wilde laten geven.
De blik van de man wordt ge
streeld en aangetrokken door de I
harmonie in de verschijning van
een vrouw. Zonder later te kun
nen zeggen, welke kleuren zij
droeg, weten zij toch of die kleur I
haar stond; of het bij haar paste
en geen dissonant verwekte.
Laat u zich dus in dit opzicht
van tevoren door uw spiegel
leiden, als u indruk op een man
wilt maken. Bekommer u min
der om de laatste mode dan om
het feit of iets u staat en goed
kleurt. Wees niet jaloers als
uw vriendinnen zich duurdere
kleren kunnen aanschaffen. Zij
kunnen er daarin onpersoonlij
ker en daardoor dus minder
DE MANTEL Is in het koude jaargetijde on
ze trouwste kameraad, zonder dit kleding
stuk zouden we ons buitengewoon onbehaag
lijk voelen. Het gevolg hiervan is, dat het
in deze tijd ons belangrijkste kledingstuk is,
want wanneer we ons buitenshuis vertonen,
zijn we in mantel gehuld.
Het is begrijpelijk, dat de couturiers dit be
langrijke kledingstuk dankbaar aangi ijpen
als object om hun creatieve lusten op bot te
vieren. Zo wordt de vrouw van vandaag
vergast op collecties mantels in alle kleuren
en lijnen, doch waarin gezien de heersende
mode altijd een bepaalde hoofdlijn te vinden
is.
Onze illustratie toont een leuke, vlotte bei
ge mantel van een zacht glanzende wollen
stof vervaardigd, die een metaalachtig effect
geeft, iets dat zeer modern is en dat wij
overal terugvinden. De coupe is overigens
eenvoudig. Het is een ruime loshangende
mantel, met een royale kraag, waarin men
bij slecht weer lekker kan wegduiken. Iets
sportiefs krijgt deze jas door de dubbelge-
stikte zakkleppen, doch overigens is eenvoud
hier weer het kenmerk van het ware.
Heel aardig is de vlotte baret van imitatie
luipaardvel, die het model hierbij draagt.
Baretten zijn weer in de mode.
(Nadruk verboden).
heeft de mens zich met geuren
wiiien omringen en dat is ook
aantrekkelijk uitzien dan u in begrijpelijk. In de natuur leerde
het pretentieloze eigen ge- hij de heerlijke reuk van diverse
maakte japonnetje, dat echter bloemen en planten waarderen
van originaliteit en goede en de behoefte ontstond deze
geuren om zich heen te hebben
ook daar waar ze niet in natura
aanwezig waren.
Het was echter niet slechts
voor eigen genoegen dat men
dit wenste, doch eveneens om
Reeds van de oudste tijden af welriekende oliën. Zo kwam de
smaak getuigt.
En wat u tegen een man moet
zeggen, om hem te winnen Ach
geef lim a* en to.> een hartelijk
welgemeend complimentje. Laat
hem voelen, dat u hem bewon- mei zijn 0f haar geur indruk te
dert, zonder echter in gees Doze
vleierij te vervallen. Er is niets,
waar een man zó gevoelig voor
is, als om zich gewaardeerd te
weten.
MARCELLE.
(Nadruk verboden).
maken op anderen. Bovendien
kwam er dikwijls ook een gods
dienstig tintje om het hoekje
kijken, want kostelijke geuren
werden ook bij het godsdiensti
ge ritueel gebruikt, denkt u
maar aan het branden van wie
rookstaafjes en het gebruik van
mens tot het gebruik van par
fum.
Steeds is er een streven ge
weest naar exquise geuren. De
een wenste zich een nog aan
trekkelijker luchtje dan de an
der en zo ontstonden in de loop
der tijden diverse parfums vol
gens recepten uit de miest
uiteenlopende banden.
ONWELRIEKENDE GROND
STOFFEN.
In de natuur vond men een
overvloed aan grondstoffen,
zoals de etherische oliën welke
zich in bloemen, planten en bo
men bevinden. Ook harsen
gommen en balsems zijn van
plantaardige oorsprong. Doch
daarnaast worden ook dierlijke
Donderdag: Omelet, andijvie,
aardappelen, kaassaus, rijst
pudding.
Vrijdag: Gebakken bokking,
rode kool, gebakken aardap
pelen, appelmoes. Erwten
in de week zetten).
Zaterdag: Erwtensoep, gebak
ken appel.
RECEPT: LONDONDER
RIESOEP.
40 gram (ruim 2% eetlepel)
roomboter, Vi eetlepel kerrie, 40
gram (4'A eetlepel) bloem, 1 li
ter gekruide bouillon, een
scheutje melk, een klein blikje
champignons.
Voor de bouillon het vlees
met ut, wortel, peterselie, tijm,
foelie en zout 2 a 3 uur laten
trekken en daarna zeven. Het
uitje schoonmaken, snipperen
en met de kerrie in de roombo
ter fruiten. De bloem toevoegen
en onder roeren langzamerhand
de bouillon erbij gieten. De
soep 10 minuten laten door
koken. De champignons zo no
dig kleiner snijden. De soep
zeven en op smaak afmaken
met melk, champignonnat en
de in stukjes gesneden cham
pignons.
RECEPT: BANANEN-
ROOMPUDDING.
Vi kg bananen, 2 citroenen,
1 eiwit, 50 gram (3 eetlepels)
suiker, '/8 flesje slagroom, 8
gram (4 blaadjes) gelatine, ge-
confijte vruchten.
De puddingvorm invetten met
slaolie en omgekeerd wegzetten.
De gelatine in ruim koud water
weken. De bananen in de schil
in ruim water 5 a 10 minuten
verwarmen. De slagroom stijf-
kloppen met de suiker. De ci
troenen uitpersen. De bananen
schillen en met een vork fijn
maken. Het citroensap erover
gieten. Het eiwit met een lepel
water en een paar korreltjes
suiker stijfkloppen. De gelatine
uitknijpen, in een weinig heet
water oplossen en iets laten af
koelen. Op de slagroom het
eiwit en de bananenpurëe leg
gen. De gelatine toevoegen en
voorzichtig met een roestvrije
metalen lepel de bestanddelen
omscheppen. Als de massa niet
iheër uitzakt alles overdoen in
de puddingvorm. De stijfgewor-
den pudding keren op een pud
dingbord en garneren met stuk
jes banaan en stijfgeklopte slag
room.
potvis. Het is een darmafschei
ding en wordt gevonden of ge
wonnen in steenachtige klom
pen van geelbruine tot bruin
zwarte kleur. Amber is wel één
van de duurste stoffen voor de
parfumindustrie.
Vroeger werd amber ook be-
Ischouwd als geneeskrachtig en
het werd daartoe verwerkt in
geneesmiddelen. Het zou hart
en hersenen versterken en het
dikke bloed dunner maken en
daardoor speciaal geschikt zijn
voor ouden van dagen. Het
heette ook een middel om uitge
doofde liefde weer op te wek-
Iken! De opstijgende geur van
de amber zou de drager of
1 draagster beschermen tegen
I ziekten, kortom vele kwaliteiten
werden aan amber toegeschre-
ven. Amber is een vrij zeldzame
en kostbare stof. Vóór de oorlog
betaalde men grif tweeduizend
I gulden voor een kilo en deze
prijzen zijn inmiddels behoor-
lijk gestegen.
We weten allen dat het cen-
|trum van de parfumindustrie in
Frankrijk ligt, doch dit is niet
altijd zo geweest.
CATHARINA GAF DE STOOT.
Toen Catharina de Medici uit
Italië naar Frankrijk kwam om
met Hendrik II te trouwen,
1 bracht zij haar eigen speciale
parfumeur mee, een man die
het ver in het vak had gebracht.
Haar belangstelling voor par
fums en haar stimulans waren
het, die deze industrie in Frank
rijk deed opkomen. Nog in haar
tijd nam de Franse parfumindu
strie de leiding en heeft die niet
I afgestaan tot op de dag van
beden. Wei heeft men nog in
andere landen een poging ge
daan en heeft men de wereld
verrijkt met nieuwe parfums,
doch de leiding kon men de
producten gebruikt, zoals castor,
civet, muskus en amber. De 1
eerste twee zijn buitengewoon
onwelriekend.
Nu zal men zich afvragen I
waarom men die door parfums
doet. Ze zijn n.l. nodig in zeer Fransen niet meer ontnemen,
kleine hoeveelheden om de geur De parfumeur, de man die de
van een parfum te verdiepen en parfums samenstelt, moet een
als fixatief. Dit dient om de geniale neus hebben. Hij moet
geuren van de verschillende ruim duizend veschillende geu-
elementen te binden en er op ren kunnen herkennen ook
die manier één geur van te ma- wanneer ze samengesteld zijn.
ken. Hij moet uiterst nauwkeurig
Castor, het meest gebruikte zijn, want van elke nieuwe com-
dierlijke bestanddeel, is afkom- binatie die hij maakt, moet hij
stig van de bever, die vooral in uiterst precies de ingrediënten
Canada gejaagd wordt. Castor noteren, opdat iets dergelijks
geeft een Oosterse noot aan de later weer kan worden samen-
parfums. Civet is een klierstof gesteld. Dit is echter niet het
afkomstig van de civetkat en enige. Hij moet een artiest zijn,
komt voor een deel uit Abessi- want met zijn neus en zijn ge-
nië. De muskus komt van man- voel moet hij de juiste parfums
lijke muskusherten en ook van maken, door mengen van dit
de muskusrat. Het is eveneens met dat en in de juiste hoeveel-
een klierstof. heden, kortom hij beoefent een
HET KOSTBARE AMBER. artlstlek en maglSch bs'
Amber is afkomstig van de| (Nadruk verboden.)