Paasei-inflatie (/au: dl \jcouw Strak en glad VI kunt niet weten alles VLEKKEN [beva-huiT r Een ongezond leven? VOEDINGSVRAGEN m r poli Breng eens een bezoek aan de Keukenhof! Is afwassen zo vervelend TIPS EEN GRABBELTON MET Werk veilig in BEVAvakkleding Zo zorgvuldig als een vakman zijn gereed schap kiest, kiest hij ook zijn vakkleding. Geen overbodige ruimte of versiering, daarom is BEVA vak kleding veiligevakkle- ding. Bovendien extra versterkt en toch laag in prijs. Kom eens kijken wat wij U kunnen bieden. |H. BOERBOOMS In een wip POIaYCOLOB ^-4 COLOR TUIN EN POT ALS ER IETS IS waardoor wij de zorgen van alle dag van ons kunnen afschudden, dan is het wel een verblijf op onze onvolprezen Keukenhof, die jaarlijks bezocht wordt door duizenden binnen- en buitenlanders. Men moet de Keukenhof beschouwen als een natuur reservaat en een brokstuk van oude, begroeide binnen- duinen, heerlijk beschut tegen eventuele schrale winden. HET KAN VEEL PRAKTISCHER EEN BEKEND en opvallend verschijnsel is het feit, dat de meeste huisvrouwen zo'n hartgrondige hekel heb ben aan afwassen. Dit onderdeel van de huishouding schijnt wel tot de meest verguisde te horen. Ik denk, dat het komt, omdat hierbij met te weinig inzicht en te groot onverstand wordt gewerkt. (Van onze economische medewerker) Het is geen slechte gewoonte van ons volk om zich van een dosis voorjaarskracht te verzekeren door op de Paas dagen een flink aantal eieren te verorberen. Vanzelf sprekend berust het eieren eten rond 'het opstandingsfeest niet alleen op een folkloristisch gebruik. Er zijn ook econo mische achtergronden, want we zijn er zo'n beetje aan ge wend geraakt, dat de prijzen van de eieren tegen Pasen een flink eind dalen, zodat ook de financieel minder sterken er van kunnen profiteren. Hoe zal het Paasei dit jaar in de markt liggen temidden van een stijgend prijspeil en een bestedingsbeperking De kip en het ei hebben een roerige tijd achter de rug. Men mag zich er bijna over verwon deren, dat onze gevederde, kake lende maar ook eierleggende vrienden na de oorlog geen roer eieren zijn gaan leggen. Wan neer er ooit een volk onder de oorlogsdruk heeft geleden, dat is het stellig ons kippen-volk, dat in vijf jaren bezetting werd gedecimeerd. De hokken in Barneveld en omgeving stonden in 1945 gro tendeels leeg. Hier en daar liep nog een skelet rond van datge ne, wat vroeger kip heette. Over het houden van kippetjes door de buitenmensen, die woonden in een „huisje met een tuintje", zoals dat in goed Nederlands heet, zullen we maar niet spre ken. De kippen waren in deze kringen voor goed op stok ge gaan. Al wat kip heette was op gegeten en in heel de randstad Holland was letterlijk geen kip meer te bekennen, om over eie ren maar te zwijgen. Er moet een saluut worden ge bracht aan de pluimveefokkers in ons land, die ons thans weer een kippenstand kunnen pre* senteren, welke kan concurre ren met de beste ter wereld. De Nederlandse hanen kunnen weer pronken met hun veren en victorie kraaien, de hennen leg gen eieren dat het een lieve lust is. De vermeerderingsbedrijven en de „gewone" kippen hebben kans gezien in 1956 het kippen- volk in Nederland met 4'/i mil joen te vergroten. Er is een merkwaardige paral lel te trekken tussen ons volk en zijn kippen. In beiderlei we relden dreigt overbevolking. De materiële waardering voor men sen uit zich dikwijls in het af meten van de hoeveelheid geld, die zij kunnen uitgeven. Op de zelfde wijze zou men kunnen zeggen, dat de materiële waar dering voor kippen in eieren wordt uitgedrukt. In onze tijd kunnen we zeg gen, dat het mis is met het geld. Er is teveel in omloop in ver houding tot de hoeveelheid goe deren, die er tegenover staat. Daarom moet die geldstroom worden afgedamd. Op dezelfde wijze kunnen we ook spreken van een eieren-inflatie, want er zijn teveel eieren in verhouding tot de consumenten daarvan. De Nederlanders kiezen nog onvoldoende eieren voor hun geld. Wij eten per hoofd per jaar zo'n 200 eieren en dat is niet genoeg. In de VB. of in Engeland ligt dit cijfer respec tievelijk op 400 en plm. 425. On danks onze paasgewoonte van extra eieren eten, hebben wij dus nog een achterstand van ongeveer 200 eieren per hoofd per jaar. Onze consumptie zou moeten verdubbelen Nu zou men de kippen de schuld kunnen geven van hun overproduktie. Dat zou echter even onbillijk zijn als de Neder landse Bank de schuld te geven van de geldinflatie. Want de pluimveetelers zijn erop uit nog steeds meer eieren per jaar per kip, te ontvangen. Als men thans in doorsnee zo'n 200 eie ren per jaar van de kip haalt, dan probeert men het beestje te bewegen om in de toekomst per jaar 240 eieren in het nest te leggen. Men ziet hier dezelfde inner lijke tegenstelling als bij het geldprobleem. Daar weet men i Noorditraat 22 Tarneuzen van een teveel aan geldsomloop. Toch vragen de burgers steeds om inkomensvergroting. Zo is het ook bij de kippen. De kippen produceren reeds teveel om een evenwicht tussen binnen- en buitenlandse vraag enerzijds en produktie ander zijds te verkrijgen en toch moet die kip nog meer eieren leggen. Dit laatste is nodig om de kost prijs van het ei zo ver te druk ken, dat wij de concurrentie strijd met Denemarken kunnen volhouden. Want die Deense kippen zijn goedkoper in de leg dan de onze en dqprom is De nemarken de grootste eierenex- porteur en nemen wij de twee de plaats in. Met deze plaats zijn wij niet tevreden. Wij wil len een soort Paaswimpel ver overen als eerste eier-exporteur. We weten allen, dat onze eieren de laatste tijd niet duur waren en het is niet te verwachten, dat ondanks 't grote voorjaars aanbod de prijs veel zal dalen, omdat deze dikwijls reeds bene den de kostprijs is gereduceerd door de overproduktie. Uit het voorgaande zal het duidelijk zijn, dat wij de pluim veehouders geen prettige Pasen kunnen bezorgen, want wij kun nen onmogelijk al hun eieren opeten. Een deel daarvan moet worden geëxporteerd. Bij een voortdurende versnelde produk tie van kippen en eieren is het echter niet te verwachten dat de pluimveehouders de komende jaren grote winsten zullen ma ken. Zij zitten niet alleen met de eieren in de maag, maar nog meer met de kippen en zij zou den wensen, dat wij als consu menten er meer mee in de maag zouden zitten. Wij zijn niet „kippig" genoeg, want wij eten onvoldoende kip- pevlees. In geen enkel land wor den er zo weinig kippen ge slacht als in Nederland en daar moet verandering in komen. Misschien is het zo, dat wij door de vele eieren de kippen niet meer zien. In vakkringen wordt het ver waarlozen van de kip op het me nu toegeschreven aan het tekort aan verkooppunten en aan de onvoldoende aandacht, die er in het verleden is geschonken aan het fokken van slachtkippen. In deze tekorten wil men thans voorzien. Door het systematisch kruisen van allerlei rassen kan men reeds een kip aanbieden, die zijn gewicht meer in vlees waard is dan in eieren of kake len. En hierin wil men nog ver betering brengen. De slachtkip moet in Neder land meer populair worden. Wij moeten in groten getale over stappen van het Paasei naar de Paaskip. Om daartoe te gera ken, moet de kip overal te koop zijn. Met behulp van de moder ne koelinstallaties wil men b.v. de kruideniers naast de poeliers inschakelen bij de verkoop van panklare kippen. In de toekomst zullen de huis moeders dus meer de vraag ho ren of zij ook zin hebben in een lekker kippetje. Misschien zou er meer resultaat te verwachten zijn wanneer deze vraag aan de huisvaders zou worden voor gelegd. Mogelijk zou men de si garenwinkeliers in de arm kun nen nemen? \faar dan wordt de branchevervaging te ver door gevoerd De kip en het ei zijn door de i eeuwen heen onafscheidelijk verbonden geweest. Hun toe komst hangt af van onze lust in kippevlees en van de vraag of HET IS de wens van bijna iedere vrouw zo aardig mogelijk gekleed te gaan en liefst volgens de laatste mode. Aanvan kelijk was dat niet mogelijk, want derge lijke kleding was duur en voor velen niet te betalen. Doch sinds de laatste jaren is hierin verandering gekomen. De grote couturiers schromen niet zich meer tot de massa te wenden, met als aangenaam gevolg, dat hierdoor het nieuwste op het gebied van de mode onder groter bereik is gekomen. In welk modehuis men tegenwoordig ook komt, overal zal men u kleding naar de nieuwste lijn kunnen aanbieden. Het ge volg is, dat iedere vrouw modieus gekleed kan gaan. Het is tegenwoordig geen kwes tie meer van geld, maar van persoonlij ke smaak. De vrouw met de juiste keus zal er steeds aardig en correct uit kun nen zien. Onze illustratie toont een modieus en cor rect stukje kleding in de vorm van een mantelpakje. Let u eens op de rok, vol gens de laatste mode, strak en glad. Wat geeft dat een prachtige lijn en cachet aan dit pakje Iets voornaams spreekt uit óe gehele stijl, ook van het jasje, met klei ne revers en waarvan de zakken met een donker biesje ter accentuering zijn afge zet. Dit pakje is gemaakt van zeer fijn kamgaren in licht beige tint. De vraag is nu welke kleuren men bij dit pakje kan dragen Het antwoord is verrassend: wit èn zwart. Kies de schoentjes zwart, dus passend bij de zwarte knopen en de zware bies, de hoed en handschoenen daarentegen wit en u bereikt het moder ne (mogen we zeggen mondaine?) effect als op de foto. Zo zijn er met verstandige kleurencom binaties steeds verrassende resultaten te bereiken. (Nadruk verboden) wij eieren voor ons geld zullen kiezen. Het Paasfeest wekt daar toe in het bijzonder op. Mogelijk krijgen wij dit jaar de smaak van de eieren wel zo te pakken, dat de pluimveehouders er kip penvel van krijgen. Zij zouden het er graag voor over hebben om hun moeizame pogingen om voor zichzelf een kip met gou den eieren te fokken, met succes bekroond te zien. drs. A. G. HILBRINK. (Nadruk verboden.) mooier haarl jonger haarl frisser haar! gebruik óók kleur-shampoo niet geverfd, alleen bij- getint #grijzendeharen? onzichtbaar! doe het zélf, doe het thuis! Grote tube voor 2 tintgevende wassingen Ovral vrkrijg baar I LICHTE SCHROEIVLEKKEN ln wollen stoffen kan men meestal verwijderen met een puimsteentje. Men. schuurt hiermede licht over de plek. DE ONAANGENAME LUCHT VAN BRANDSPIRITUS verdwijnt door een klein stukje soda in de fles te doen. TER VERHOGING VAN DE GLANS op Indisch koperwerk moet men dit na het schoonmaken naborstelen met benzine. WILT GIJ OP EEN FEESTJE met een bloem in uw knoopsgat verschijnen, brandt het steeltje dan eerst even af met een lucifer. De bloem blijft dan langer goed. ALS MEN TOUW 12 uren in een aluinoplossing leigt is het bijna onbreekbaar. Voor het gebruik goed laten drogen. WESPEN HEBBEN EEN HEKEL AAN AMONIAK. Plaats der halve een schoteltje met dit goedje in huis en de wespen verdwijnen. ROOD GEWORDEN HANDEN maakt men blank met melk. Voor het naar bed gaan betten. ZEER FIJN GESTAMPTE EIERDOPPEN zijn goed te gebruiken als mest op uw potplanten. (Nadruk verboden). U kunt er ideeën opdoen. Als wij om ons heenkijken, zullen we zien, dat veel wat daar ge presteerd is, door ons kan wor den toegepast in ons eigen bloe mentuintje, hetzij groot of klein. Goed, men behoeft op de Keu kenhof niet te kijken op 'n bol letje (in het voorjaar kunnen wij ons voor betrekkelijk weinig geld paketten met bollen aan schaffen) en als men dwalende tussen deze bloemenweelde en de voorzorg heeft genomen een bloknoot in de zak te steken, dan kan men aantekeningen maken. We kunnen ons laten in- en voorlichten, zodat wij veel van hetgeen wij gezien heb ben in het najaar in onze eigen tuin kunnen toepassen. Kijk hoe het kan. Kijkt U eens om u heen, zie eens hoe de ruimten onder bo men en heesters benut zijn en u zult begrijpen dat er nog veel moois in uw eigen tuintje te be halen is. Wat kunnen er onder een berk aan voorjaarsbloeiers ge plant worden! Zie eens bij de groep witte anemonen, waarte gen deze verwerkt zijn, staat het niet prachtig de helder blau we chionodoxa luciliae met de lichtblauwe hyacinten in een groep opgenomen? Vroege bloei ers zijn juist zo geschikt voor onderbeplanting van heesters en bomen, noteer dit, opdat u van 't najaar er uw voordeel mee kunt doen. Schenk eens aandacht aan de vele combinaties van diverse kleuren in een groep, bekijk de groep anemone blanda eens, die zo zeer geschikt is voor een be schaduwd plekje en kijkt u ook eens naar de combinatie van primula en arabis met diverse botanische tulpen! Wij vestigen uw aandacht op een combinatie van geel bloei ende heesters, waaronder de schijnhazelaar, met de paars blauwe chionodoxatmolusti en zalmrode waterlelie-tulp. Zoiets ziet u niet veel, het is kunste- naarswerk wat u daar ziet. Op de Keukenhof kunt u zien hoe het kan, ook in uw eigen tuintje, werkelijk ga er eens heen en neem alles wat u daar ziet goed in u op, zodat volgend Velen leiden een ongezond, onnatuurlijk teven. Gevolgen slappe werking der or ga- nen. onzuiver bloed, verstopping Daar* door onsuan moeheid, hoofdpijn, f— aambeien enz. HÉRBESAN kruidenthee geeft het lichaam zijn natuurlijke —Hm terug! Verkrijgbaar bij apotheker of drogist 111A0 l&LWBOf pak jaar de voorbijganger ook uw tuintje zal bewonderen. Dat alles kan, door een een voudige schets te maken van hetgeen u gezien hebt; kent u de naam van de bloem niet,"' vraag er naar. De nodige folders worden u graag verstrekt. (Nadruk verboden). U moet eens opletten, hoe het in de meeste keukens toegaat. Al tijdens het koken stapelt de rommel en de vuile boel zich op het aanrecht op. Vuile pannen, kommetjes en borden, bestek, pollepels, al die dingen, die bij het bereiden van de maaltijd ge bruikt worden, worden maar kris kras door elkaar weggezet. Gemakzuchtig denkt men: ..Dat was ik straks wel allemaal tegelijk met de vaat af". Maar hiermee heeft men zichzelf. Want als de huisvrouw met het vuile servies na de maaltijd uit de ka mer komt en ze vindt letterlijk geen plaatsje op het aanrecht, waar ze het kan neerzetten, dan Is het, dat haar dat gevoel van walging en weerzin en er nooit doorheen te komen, overvalt, dat van de afwas zulk een afschuwe lijk corvé maakt. WEG ERMEE HET ENIGE middel hiertegen is, om onder het koken alles, wat u gebruikt hebt, meteen af te spoelen, schoon te maken en op zijn plaats te zetten. Er is heus tijd voor. als u uw werkzaamhe den rustig verricht en praktisch indeelt. En de aangebakken restjes kunnen zó worden weggewassen als ze tevoren hebben staan we ken. De pannen worden dus na het opdoen van het eten met wa ter erin ordelijk op elkaar ge stapeld, zodat ze geen centimeter meer plaats innemen dan nodig is. De aanrecht wordt met een vaatdoekje droog geveegd. En dan zult u eens zien, hoe heel an ders alles u aankijkt, wanneer u met de vuile vaat ln de keuken komt en met hoeveel meer moed en lust u aan de afwas begint. Als u niet over warmwater voorziening beschikt, hebt u na tuurlijk een ketel water opgezet, die warm kan worden, terwijl u aan tafel zit. Alles wat afgewas sen moet worden, wordt meteen gesorteerd en netjes in elkaar ge zet; dat spaart de helft van de tijd bij het afwassen. Na het voorspoelen is bij het eigenlijke afwassen de volgorde zó: eerst het glaswerk. Hiervoor gebruikt u een niet te heet sop je. om springen van het glas werk te voorkomen. Is al het glaswerk klaar, dan kunt u heet water bijgieten. Nu volgt het zilver en de roestvrije messen; daarna het kleine serviesgoed, zoals kopjes, schoteltjes, enz. Tenslotte de borden, schalen en pannen. Sommigen vinden het echter prettiger eerst de grote serviesstukken en de stapel bor den weg te werken, zodat ze dan slechts het kleine goed overhou den. Wel schoon, water nemen dan UITLEKKEN VOORKOMT NATTIGHEID HET GLASWERK en bestek droogt u zo snel mogelijk af; het serviesgoed laat u eerst op het Regelmatig bereiken het Voorlichtingsbureau voor de Voeding vele vragen op voedingsgebied. We hebben er enkele van de meest voorko- mende voor u uitgezocht. Misschien kunt u er uw voordeel mee doen. kt Het is niet nadelig voor het vitaminegehalte van citroen- of sinaas appelsap als men er suiker of heet water aan toevoegt. Ook grape fruit kan men zonder bezwaar met suiker bestrooid eten. kt Het is beslist niet waar, dat men door het drinken van citroensap mager zou worden. kt Het maakt geen verschil in voedingswaarde of men eieren, vis of vlees gekookt dan wel gebakken opdient. kt Het gebruik van kaas moet niet als een luxe worden beschouwd. Kaas is één van de weinige levensmiddelen, die veel kalkzouten bevatten. „Iedere dag wat kaas" is in ons zuivelland een goede en goed uitvoerbare gewoonte. kt De voedingswaarde van melkyoghurt is vrijwel gelijk aan die van melk. Zo bevat melkyoghurt o.a. evenveel eiwitten en vetten als melk. Taptemelk-yoghurt kan in voedingswaarde gelijk worden ge steld met karnemelk. kt Koffiemelk is enigszins ingedikte melk, waarvan de voedingswaar de hoger is dan gewone melk. Wat eiwitten, mineralen en vitami nes betreft, komt 1 dl koffiemelk overeen met ongeveer 2% dl „niet-ingedikte melk". De gesteriliseerde melk in flessen, die niet op het etiket aangeduid is als „koffiemelk" of als „gecondenseerde melk", heeft geen hogere voedingswaarde dan los-verkochte of gepasteuriseerde flessenmelk. kt Wie eieren inmaakt en niet over een koele bewaarplaats beschikt, zorge er bij voorkeur voor, dat de voorraad vóór de warme zomer maanden opgebruikt kan zijn. kc Aardappelen zijn in onze voeding zeker niet alleen belangrijk als maagvulling. Behalve lichaamsbrandstoffen leveren zij een niet onaanzienlijke hoeveelheid mineralen (o.a. ijzerzouten), vitamines (o.a. vitamine B en C) en eiwitten. kr In plaatsen waar 's-ochtends een goedkoop tarief geldt voor gas en/of stroomlevering zijn vele huisvrouwen gewoon, groenten, vlees, soep en/of toespijs in deze goedkope uren vast klaar te ma ken en dan kort voor de maaltijd voorzover nodig op te war men. Voor groenten Is dit zeer nadelig, omdat het vitaminegehalte op deze wijze sterk achteruit gaat, en veel gas- of stroombesparing geeft dit vooruit koken van de groenten niet. Op gas en elektriciteit kan men beter besparen door bij het koken steeds de warmtebron te temperen, zodra de paninhoud kookt, door gebruik te maken van stapelringen en door niet meer water en melk voor thee en koffie op te zetten dan werkelijk op een gegeven ogenblik nodig is. Voor haar die op gas- of elektriciteitsrekening wil besparen, zijn in het vouwblad „Zuinig koken" belangrijke wenken vergaard. U kunt dit vouwblad per briefkaart bestellen bij het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, Koninginnegracht 42, Den Haag, waarvoor u op de adreszijde 12 cent extra aan postzegels bijplakt. kt Wordt als groente een conserve gegeten, bijvoorbeeld diepvries- of blikgroente, reken dan ook per persoon een portie van 200 a 250 gr. Een litersblik of k 1 kg pak groente is dus voor 3 a 4 per sonen voldoende. Eten er meer personen van mee, dan is het ge wenst om behalve de conserve een groentesla of een andere ge kookte groente op tafel te brengen. kt Een warme maaltijd is zonder een eiwitrijk gerecht (vlees, vis, peulvruchten, kaas, ei of melkspijs) en zonder een flinke portie groente niet compleet. Dit geldt dus ook voor een „gemakkelijke maaltijd", zoals kerrierijst, macaronischotel, spaghetti met toma tensaus. Bij dergelijke meelkost is een gerecht van rauwe groente zeer smakelijk. afdruiprek uitlekken, om niet dadelijk van die vieze kletsnatte droogdoeken te krijgen. Tijdens het drogen bergt u de keukeninventaris meteen op de plaats waar deze hoort. Ook In dit opzicht moet u zich eens af vragen, of u de dingen een oor deelkundige plaats gegeven hebt, zodat er niet altijd onnodig ge lopen behoeft te worden bff het opbergen en tevoorschijn halen. Ideaal zijn de keukenkasten, die èn in de keuken èn in de ka mer uitkomen. Na de afwas kan het servies er in de keuken in gezet worden en bij het dekken wordt het er in de kamer uitge haald. Jammer genoeg heeft niet elk huls deze praktische indeling. Dan moet u dus na de afwas, al les wat naar binnen moet meteen op een groot blad of rijzende dientafel zetten. Misschien zult u al doende op deze wijze het af wassen nog als een feest gaam beschouwen. MARCELLE (Nadruk verboden). In elke huishouding, zelfs bij de netste huisvrouw, ontstaan bij tijd en wijle vlekken; vooral als er kinderen ln het gezin zijn. En aangezien het bij vlekken belang rijk is, om ze zo spoedig mogelijk te verwijderen, wil men succes hebben (het wordt steeds moei lijker hoe langer ze blijven zit ten), geloof ik, dat het dienstig kan zijn, u een paar wenken te geven voor de behandeling van de meest voorkomende. Immers men hoort vaak genoeg 'de nood kreet: „Hemeltje, een vlek! Maar hoe krijgt ik die eruit?" Als algemene raadgeving bij Alle vlekken zou ik u willen zeg gen, de plek eerst zoveel mogelijk dróóg weg te maken door afbor stelen, afschrappen of door op strijken met grauw papier (bij vetvlekken). Hiermee houdt u zich dus bezig vóór u met een of ander vlekkenmiddel aan de gang gaat. Moet dit er dan ten- slótte aan te pas komen, legt u dan een doekje onder de vlek, op dat vuil en vlekkenmiddel opge zogen worden. Dit doekje moet steeds verschoven worden. Klopt of bet u de vlek met een lapje met vlekkenmiddel, maar wrijft u er niet over heen. Als u een tweede vlekkenmid del na zou moeten gebruiken, dan mag u dat pas doen wanneer u het eerste middel goed hebt uit gespoeld of nadat het verdampt is, anders zou de reactie die de twee middelen op elkaar hebben, u wel eens van de wal in de sloot kunnen helpen. Na de behandeling met een bij tend vlekkenmiddel zoals bleek- water of zuringszout moet de vlek onmiddellijk grondig ge spoeld worden. KNIP DIT UIT! En hier volgt dan een lijstje van de middelen, die men bij de meest voorkomende vlekken kan gebruiken. Bloedvlekken: begin met koud water en ammonia. Hierna zal waarschijnlijk 'n roestvlek ont staan, die u met zuringzout kunt nabehandelen, zoals alle roestvlekken. U neemt hier voor een bakje met kokend wa ter en spant de stof daarover, zodat de vlek juist in het wa ter hangt. Druppel wat zuring zout op de vlek en daarna snel en goed uitspoelen. (Denkt u erom, dat zuringzout zwaar vergif is). Inktvlekken: citroenzuur. Als dit niet helpt dan zuringzout. Voor wit katoen kan men bleekwa- ter gebruiken. Voor gekleurde inkt- of ballpointvlekken, spiri tus die au bain marie (niet rechtstreeks op het vuur dus) verwarmd is. Koffie-, thee-, chocolade en melk- vlekken: opbetten en daarna bestrooien met zout. De vlek wordt nu met warm water be goten en uitgewassen. Schroeivlekken: nat maken met waterstof-peroxyde en in de zon leggen. Voor wit katoen kan ook bleekwater gebruikt worden. Verfvlekken: nadat (je verf opge droogd is en men die afgebro ken heeft, behandelt men de vlek met terpentipj» of wasben zine. Jam-, limonade- of vruehtenvlek- ken: opbetten en daarna be strooien met zout en met warm water doorgieten. Ei- en vetvlekken: verwijderen met wasbenzine of vlekkenwa ter. Daarna de stof uitwassen met een lauw sopje of water met zout. Kaarsvetvlekken: het vet eerst stukbreken en afschrappen. Daarna de vlek strijken tussen grauw papier. De laatste rest van de vlek bewerken met vlek kenwater of wasbenzine

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1957 | | pagina 6