Paasei-inflatie
(/au: dl \jcouw
Strak
en
glad
VI kunt niet
weten
alles
VLEKKEN
[beva-huiT
r
Een ongezond leven?
VOEDINGSVRAGEN
m r poli
Breng eens een bezoek
aan de Keukenhof!
Is afwassen zo vervelend
TIPS
EEN GRABBELTON MET
Werk veilig in
BEVAvakkleding
Zo zorgvuldig als een
vakman zijn gereed
schap kiest, kiest hij
ook zijn vakkleding.
Geen overbodige
ruimte of versiering,
daarom is BEVA vak
kleding veiligevakkle-
ding. Bovendien extra
versterkt en toch
laag in prijs. Kom
eens kijken wat wij
U kunnen bieden.
|H. BOERBOOMS
In een wip
POIaYCOLOB
^-4 COLOR
TUIN EN POT
ALS ER IETS IS waardoor wij de zorgen van alle dag
van ons kunnen afschudden, dan is het wel een verblijf
op onze onvolprezen Keukenhof, die jaarlijks bezocht
wordt door duizenden binnen- en buitenlanders.
Men moet de Keukenhof beschouwen als een natuur
reservaat en een brokstuk van oude, begroeide binnen-
duinen, heerlijk beschut tegen eventuele schrale winden.
HET KAN VEEL PRAKTISCHER
EEN BEKEND en opvallend verschijnsel is het feit,
dat de meeste huisvrouwen zo'n hartgrondige hekel heb
ben aan afwassen. Dit onderdeel van de huishouding
schijnt wel tot de meest verguisde te horen. Ik denk, dat
het komt, omdat hierbij met te weinig inzicht en te groot
onverstand wordt gewerkt.
(Van onze economische medewerker)
Het is geen slechte gewoonte van ons volk om zich van
een dosis voorjaarskracht te verzekeren door op de Paas
dagen een flink aantal eieren te verorberen. Vanzelf
sprekend berust het eieren eten rond 'het opstandingsfeest
niet alleen op een folkloristisch gebruik. Er zijn ook econo
mische achtergronden, want we zijn er zo'n beetje aan ge
wend geraakt, dat de prijzen van de eieren tegen Pasen een
flink eind dalen, zodat ook de financieel minder sterken er
van kunnen profiteren. Hoe zal het Paasei dit jaar in de
markt liggen temidden van een stijgend prijspeil en een
bestedingsbeperking
De kip en het ei hebben een
roerige tijd achter de rug. Men
mag zich er bijna over verwon
deren, dat onze gevederde, kake
lende maar ook eierleggende
vrienden na de oorlog geen roer
eieren zijn gaan leggen. Wan
neer er ooit een volk onder de
oorlogsdruk heeft geleden, dat
is het stellig ons kippen-volk,
dat in vijf jaren bezetting werd
gedecimeerd.
De hokken in Barneveld en
omgeving stonden in 1945 gro
tendeels leeg. Hier en daar liep
nog een skelet rond van datge
ne, wat vroeger kip heette. Over
het houden van kippetjes door
de buitenmensen, die woonden
in een „huisje met een tuintje",
zoals dat in goed Nederlands
heet, zullen we maar niet spre
ken. De kippen waren in deze
kringen voor goed op stok ge
gaan. Al wat kip heette was op
gegeten en in heel de randstad
Holland was letterlijk geen kip
meer te bekennen, om over eie
ren maar te zwijgen.
Er moet een saluut worden ge
bracht aan de pluimveefokkers
in ons land, die ons thans weer
een kippenstand kunnen pre*
senteren, welke kan concurre
ren met de beste ter wereld. De
Nederlandse hanen kunnen
weer pronken met hun veren en
victorie kraaien, de hennen leg
gen eieren dat het een lieve lust
is. De vermeerderingsbedrijven
en de „gewone" kippen hebben
kans gezien in 1956 het kippen-
volk in Nederland met 4'/i mil
joen te vergroten.
Er is een merkwaardige paral
lel te trekken tussen ons volk
en zijn kippen. In beiderlei we
relden dreigt overbevolking. De
materiële waardering voor men
sen uit zich dikwijls in het af
meten van de hoeveelheid geld,
die zij kunnen uitgeven. Op de
zelfde wijze zou men kunnen
zeggen, dat de materiële waar
dering voor kippen in eieren
wordt uitgedrukt.
In onze tijd kunnen we zeg
gen, dat het mis is met het geld.
Er is teveel in omloop in ver
houding tot de hoeveelheid goe
deren, die er tegenover staat.
Daarom moet die geldstroom
worden afgedamd. Op dezelfde
wijze kunnen we ook spreken
van een eieren-inflatie, want er
zijn teveel eieren in verhouding
tot de consumenten daarvan.
De Nederlanders kiezen nog
onvoldoende eieren voor hun
geld. Wij eten per hoofd per
jaar zo'n 200 eieren en dat is
niet genoeg. In de VB. of in
Engeland ligt dit cijfer respec
tievelijk op 400 en plm. 425. On
danks onze paasgewoonte van
extra eieren eten, hebben wij
dus nog een achterstand van
ongeveer 200 eieren per hoofd
per jaar. Onze consumptie zou
moeten verdubbelen
Nu zou men de kippen de
schuld kunnen geven van hun
overproduktie. Dat zou echter
even onbillijk zijn als de Neder
landse Bank de schuld te geven
van de geldinflatie. Want de
pluimveetelers zijn erop uit nog
steeds meer eieren per jaar per
kip, te ontvangen. Als men
thans in doorsnee zo'n 200 eie
ren per jaar van de kip haalt,
dan probeert men het beestje
te bewegen om in de toekomst
per jaar 240 eieren in het nest
te leggen.
Men ziet hier dezelfde inner
lijke tegenstelling als bij het
geldprobleem. Daar weet men
i
Noorditraat 22
Tarneuzen
van een teveel aan geldsomloop.
Toch vragen de burgers steeds
om inkomensvergroting. Zo is
het ook bij de kippen.
De kippen produceren reeds
teveel om een evenwicht tussen
binnen- en buitenlandse vraag
enerzijds en produktie ander
zijds te verkrijgen en toch moet
die kip nog meer eieren leggen.
Dit laatste is nodig om de kost
prijs van het ei zo ver te druk
ken, dat wij de concurrentie
strijd met Denemarken kunnen
volhouden. Want die Deense
kippen zijn goedkoper in de leg
dan de onze en dqprom is De
nemarken de grootste eierenex-
porteur en nemen wij de twee
de plaats in. Met deze plaats
zijn wij niet tevreden. Wij wil
len een soort Paaswimpel ver
overen als eerste eier-exporteur.
We weten allen, dat onze eieren
de laatste tijd niet duur waren
en het is niet te verwachten,
dat ondanks 't grote voorjaars
aanbod de prijs veel zal dalen,
omdat deze dikwijls reeds bene
den de kostprijs is gereduceerd
door de overproduktie.
Uit het voorgaande zal het
duidelijk zijn, dat wij de pluim
veehouders geen prettige Pasen
kunnen bezorgen, want wij kun
nen onmogelijk al hun eieren
opeten. Een deel daarvan moet
worden geëxporteerd. Bij een
voortdurende versnelde produk
tie van kippen en eieren is het
echter niet te verwachten dat
de pluimveehouders de komende
jaren grote winsten zullen ma
ken. Zij zitten niet alleen met
de eieren in de maag, maar nog
meer met de kippen en zij zou
den wensen, dat wij als consu
menten er meer mee in de maag
zouden zitten.
Wij zijn niet „kippig" genoeg,
want wij eten onvoldoende kip-
pevlees. In geen enkel land wor
den er zo weinig kippen ge
slacht als in Nederland en daar
moet verandering in komen.
Misschien is het zo, dat wij door
de vele eieren de kippen niet
meer zien.
In vakkringen wordt het ver
waarlozen van de kip op het me
nu toegeschreven aan het tekort
aan verkooppunten en aan de
onvoldoende aandacht, die er in
het verleden is geschonken aan
het fokken van slachtkippen. In
deze tekorten wil men thans
voorzien. Door het systematisch
kruisen van allerlei rassen kan
men reeds een kip aanbieden,
die zijn gewicht meer in vlees
waard is dan in eieren of kake
len. En hierin wil men nog ver
betering brengen.
De slachtkip moet in Neder
land meer populair worden. Wij
moeten in groten getale over
stappen van het Paasei naar de
Paaskip. Om daartoe te gera
ken, moet de kip overal te koop
zijn. Met behulp van de moder
ne koelinstallaties wil men b.v.
de kruideniers naast de poeliers
inschakelen bij de verkoop van
panklare kippen.
In de toekomst zullen de huis
moeders dus meer de vraag ho
ren of zij ook zin hebben in een
lekker kippetje. Misschien zou
er meer resultaat te verwachten
zijn wanneer deze vraag aan
de huisvaders zou worden voor
gelegd. Mogelijk zou men de si
garenwinkeliers in de arm kun
nen nemen? \faar dan wordt de
branchevervaging te ver door
gevoerd
De kip en het ei zijn door de i
eeuwen heen onafscheidelijk
verbonden geweest. Hun toe
komst hangt af van onze lust in
kippevlees en van de vraag of
HET IS de wens van bijna iedere vrouw
zo aardig mogelijk gekleed te gaan en
liefst volgens de laatste mode. Aanvan
kelijk was dat niet mogelijk, want derge
lijke kleding was duur en voor velen niet
te betalen. Doch sinds de laatste jaren is
hierin verandering gekomen. De grote
couturiers schromen niet zich meer tot
de massa te wenden, met als aangenaam
gevolg, dat hierdoor het nieuwste op het
gebied van de mode onder groter bereik
is gekomen.
In welk modehuis men tegenwoordig ook
komt, overal zal men u kleding naar de
nieuwste lijn kunnen aanbieden. Het ge
volg is, dat iedere vrouw modieus gekleed
kan gaan. Het is tegenwoordig geen kwes
tie meer van geld, maar van persoonlij
ke smaak. De vrouw met de juiste keus
zal er steeds aardig en correct uit kun
nen zien.
Onze illustratie toont een modieus en cor
rect stukje kleding in de vorm van een
mantelpakje. Let u eens op de rok, vol
gens de laatste mode, strak en glad. Wat
geeft dat een prachtige lijn en cachet aan
dit pakje Iets voornaams spreekt uit óe
gehele stijl, ook van het jasje, met klei
ne revers en waarvan de zakken met een
donker biesje ter accentuering zijn afge
zet. Dit pakje is gemaakt van zeer fijn
kamgaren in licht beige tint. De vraag
is nu welke kleuren men bij dit pakje
kan dragen Het antwoord is verrassend:
wit èn zwart. Kies de schoentjes zwart,
dus passend bij de zwarte knopen en de
zware bies, de hoed en handschoenen
daarentegen wit en u bereikt het moder
ne (mogen we zeggen mondaine?) effect
als op de foto.
Zo zijn er met verstandige kleurencom
binaties steeds verrassende resultaten te
bereiken. (Nadruk verboden)
wij eieren voor ons geld zullen
kiezen. Het Paasfeest wekt daar
toe in het bijzonder op. Mogelijk
krijgen wij dit jaar de smaak
van de eieren wel zo te pakken,
dat de pluimveehouders er kip
penvel van krijgen. Zij zouden
het er graag voor over hebben
om hun moeizame pogingen om
voor zichzelf een kip met gou
den eieren te fokken, met succes
bekroond te zien.
drs. A. G. HILBRINK.
(Nadruk verboden.)
mooier haarl
jonger haarl
frisser haar!
gebruik óók
kleur-shampoo
niet geverfd, alleen bij-
getint #grijzendeharen?
onzichtbaar! doe het
zélf, doe het thuis!
Grote tube voor
2 tintgevende
wassingen
Ovral
vrkrijg baar I
LICHTE SCHROEIVLEKKEN ln wollen stoffen kan men meestal
verwijderen met een puimsteentje. Men. schuurt hiermede
licht over de plek.
DE ONAANGENAME LUCHT VAN BRANDSPIRITUS verdwijnt
door een klein stukje soda in de fles te doen.
TER VERHOGING VAN DE GLANS op Indisch koperwerk moet
men dit na het schoonmaken naborstelen met benzine.
WILT GIJ OP EEN FEESTJE met een bloem in uw knoopsgat
verschijnen, brandt het steeltje dan eerst even af met een
lucifer. De bloem blijft dan langer goed.
ALS MEN TOUW 12 uren in een aluinoplossing leigt is het bijna
onbreekbaar. Voor het gebruik goed laten drogen.
WESPEN HEBBEN EEN HEKEL AAN AMONIAK. Plaats der
halve een schoteltje met dit goedje in huis en de wespen
verdwijnen.
ROOD GEWORDEN HANDEN maakt men blank met melk. Voor
het naar bed gaan betten.
ZEER FIJN GESTAMPTE EIERDOPPEN zijn goed te gebruiken
als mest op uw potplanten.
(Nadruk verboden).
U kunt er ideeën opdoen. Als
wij om ons heenkijken, zullen
we zien, dat veel wat daar ge
presteerd is, door ons kan wor
den toegepast in ons eigen bloe
mentuintje, hetzij groot of klein.
Goed, men behoeft op de Keu
kenhof niet te kijken op 'n bol
letje (in het voorjaar kunnen
wij ons voor betrekkelijk weinig
geld paketten met bollen aan
schaffen) en als men dwalende
tussen deze bloemenweelde en
de voorzorg heeft genomen een
bloknoot in de zak te steken,
dan kan men aantekeningen
maken. We kunnen ons laten
in- en voorlichten, zodat wij
veel van hetgeen wij gezien heb
ben in het najaar in onze eigen
tuin kunnen toepassen.
Kijk hoe het kan.
Kijkt U eens om u heen, zie
eens hoe de ruimten onder bo
men en heesters benut zijn en
u zult begrijpen dat er nog veel
moois in uw eigen tuintje te be
halen is.
Wat kunnen er onder een
berk aan voorjaarsbloeiers ge
plant worden! Zie eens bij de
groep witte anemonen, waarte
gen deze verwerkt zijn, staat
het niet prachtig de helder blau
we chionodoxa luciliae met de
lichtblauwe hyacinten in een
groep opgenomen? Vroege bloei
ers zijn juist zo geschikt voor
onderbeplanting van heesters
en bomen, noteer dit, opdat u
van 't najaar er uw voordeel
mee kunt doen.
Schenk eens aandacht aan de
vele combinaties van diverse
kleuren in een groep, bekijk de
groep anemone blanda eens, die
zo zeer geschikt is voor een be
schaduwd plekje en kijkt u ook
eens naar de combinatie van
primula en arabis met diverse
botanische tulpen!
Wij vestigen uw aandacht op
een combinatie van geel bloei
ende heesters, waaronder de
schijnhazelaar, met de paars
blauwe chionodoxatmolusti en
zalmrode waterlelie-tulp. Zoiets
ziet u niet veel, het is kunste-
naarswerk wat u daar ziet.
Op de Keukenhof kunt u zien
hoe het kan, ook in uw eigen
tuintje, werkelijk ga er eens
heen en neem alles wat u daar
ziet goed in u op, zodat volgend
Velen leiden een ongezond, onnatuurlijk
teven. Gevolgen slappe werking der or ga-
nen. onzuiver bloed, verstopping Daar*
door onsuan moeheid, hoofdpijn, f—
aambeien enz. HÉRBESAN kruidenthee
geeft het lichaam zijn natuurlijke —Hm
terug!
Verkrijgbaar bij apotheker of drogist 111A0
l&LWBOf pak
jaar de voorbijganger ook uw
tuintje zal bewonderen.
Dat alles kan, door een een
voudige schets te maken van
hetgeen u gezien hebt; kent u
de naam van de bloem niet,"'
vraag er naar. De nodige folders
worden u graag verstrekt.
(Nadruk verboden).
U moet eens opletten, hoe het
in de meeste keukens toegaat.
Al tijdens het koken stapelt de
rommel en de vuile boel zich op
het aanrecht op. Vuile pannen,
kommetjes en borden, bestek,
pollepels, al die dingen, die bij
het bereiden van de maaltijd ge
bruikt worden, worden maar kris
kras door elkaar weggezet.
Gemakzuchtig denkt men:
..Dat was ik straks wel allemaal
tegelijk met de vaat af". Maar
hiermee heeft men zichzelf. Want
als de huisvrouw met het vuile
servies na de maaltijd uit de ka
mer komt en ze vindt letterlijk
geen plaatsje op het aanrecht,
waar ze het kan neerzetten, dan
Is het, dat haar dat gevoel van
walging en weerzin en er nooit
doorheen te komen, overvalt, dat
van de afwas zulk een afschuwe
lijk corvé maakt.
WEG ERMEE
HET ENIGE middel hiertegen
is, om onder het koken alles, wat
u gebruikt hebt, meteen af te
spoelen, schoon te maken en op
zijn plaats te zetten. Er is heus
tijd voor. als u uw werkzaamhe
den rustig verricht en praktisch
indeelt.
En de aangebakken restjes
kunnen zó worden weggewassen
als ze tevoren hebben staan we
ken. De pannen worden dus na
het opdoen van het eten met wa
ter erin ordelijk op elkaar ge
stapeld, zodat ze geen centimeter
meer plaats innemen dan nodig
is. De aanrecht wordt met een
vaatdoekje droog geveegd. En
dan zult u eens zien, hoe heel an
ders alles u aankijkt, wanneer u
met de vuile vaat ln de keuken
komt en met hoeveel meer moed
en lust u aan de afwas begint.
Als u niet over warmwater
voorziening beschikt, hebt u na
tuurlijk een ketel water opgezet,
die warm kan worden, terwijl u
aan tafel zit. Alles wat afgewas
sen moet worden, wordt meteen
gesorteerd en netjes in elkaar ge
zet; dat spaart de helft van de
tijd bij het afwassen.
Na het voorspoelen is bij het
eigenlijke afwassen de volgorde
zó: eerst het glaswerk. Hiervoor
gebruikt u een niet te heet sop
je. om springen van het glas
werk te voorkomen. Is al het
glaswerk klaar, dan kunt u heet
water bijgieten. Nu volgt het
zilver en de roestvrije messen;
daarna het kleine serviesgoed,
zoals kopjes, schoteltjes, enz.
Tenslotte de borden, schalen en
pannen. Sommigen vinden het
echter prettiger eerst de grote
serviesstukken en de stapel bor
den weg te werken, zodat ze dan
slechts het kleine goed overhou
den. Wel schoon, water nemen
dan
UITLEKKEN VOORKOMT
NATTIGHEID
HET GLASWERK en bestek
droogt u zo snel mogelijk af; het
serviesgoed laat u eerst op het
Regelmatig bereiken het Voorlichtingsbureau voor de Voeding vele
vragen op voedingsgebied. We hebben er enkele van de meest voorko-
mende voor u uitgezocht. Misschien kunt u er uw voordeel mee doen.
kt Het is niet nadelig voor het vitaminegehalte van citroen- of sinaas
appelsap als men er suiker of heet water aan toevoegt. Ook grape
fruit kan men zonder bezwaar met suiker bestrooid eten.
kt Het is beslist niet waar, dat men door het drinken van citroensap
mager zou worden.
kt Het maakt geen verschil in voedingswaarde of men eieren, vis of
vlees gekookt dan wel gebakken opdient.
kt Het gebruik van kaas moet niet als een luxe worden beschouwd.
Kaas is één van de weinige levensmiddelen, die veel kalkzouten
bevatten. „Iedere dag wat kaas" is in ons zuivelland een goede en
goed uitvoerbare gewoonte.
kt De voedingswaarde van melkyoghurt is vrijwel gelijk aan die van
melk. Zo bevat melkyoghurt o.a. evenveel eiwitten en vetten als
melk. Taptemelk-yoghurt kan in voedingswaarde gelijk worden ge
steld met karnemelk.
kt Koffiemelk is enigszins ingedikte melk, waarvan de voedingswaar
de hoger is dan gewone melk. Wat eiwitten, mineralen en vitami
nes betreft, komt 1 dl koffiemelk overeen met ongeveer 2% dl
„niet-ingedikte melk". De gesteriliseerde melk in flessen, die niet
op het etiket aangeduid is als „koffiemelk" of als „gecondenseerde
melk", heeft geen hogere voedingswaarde dan los-verkochte of
gepasteuriseerde flessenmelk.
kt Wie eieren inmaakt en niet over een koele bewaarplaats beschikt,
zorge er bij voorkeur voor, dat de voorraad vóór de warme zomer
maanden opgebruikt kan zijn.
kc Aardappelen zijn in onze voeding zeker niet alleen belangrijk als
maagvulling. Behalve lichaamsbrandstoffen leveren zij een niet
onaanzienlijke hoeveelheid mineralen (o.a. ijzerzouten), vitamines
(o.a. vitamine B en C) en eiwitten.
kr In plaatsen waar 's-ochtends een goedkoop tarief geldt voor gas
en/of stroomlevering zijn vele huisvrouwen gewoon, groenten,
vlees, soep en/of toespijs in deze goedkope uren vast klaar te ma
ken en dan kort voor de maaltijd voorzover nodig op te war
men. Voor groenten Is dit zeer nadelig, omdat het vitaminegehalte
op deze wijze sterk achteruit gaat, en veel gas- of stroombesparing
geeft dit vooruit koken van de groenten niet. Op gas en elektriciteit
kan men beter besparen door bij het koken steeds de warmtebron
te temperen, zodra de paninhoud kookt, door gebruik te maken van
stapelringen en door niet meer water en melk voor thee en koffie
op te zetten dan werkelijk op een gegeven ogenblik nodig is. Voor
haar die op gas- of elektriciteitsrekening wil besparen, zijn in het
vouwblad „Zuinig koken" belangrijke wenken vergaard. U kunt
dit vouwblad per briefkaart bestellen bij het Voorlichtingsbureau
voor de Voeding, Koninginnegracht 42, Den Haag, waarvoor u op
de adreszijde 12 cent extra aan postzegels bijplakt.
kt Wordt als groente een conserve gegeten, bijvoorbeeld diepvries- of
blikgroente, reken dan ook per persoon een portie van 200 a 250
gr. Een litersblik of k 1 kg pak groente is dus voor 3 a 4 per
sonen voldoende. Eten er meer personen van mee, dan is het ge
wenst om behalve de conserve een groentesla of een andere ge
kookte groente op tafel te brengen.
kt Een warme maaltijd is zonder een eiwitrijk gerecht (vlees, vis,
peulvruchten, kaas, ei of melkspijs) en zonder een flinke portie
groente niet compleet. Dit geldt dus ook voor een „gemakkelijke
maaltijd", zoals kerrierijst, macaronischotel, spaghetti met toma
tensaus. Bij dergelijke meelkost is een gerecht van rauwe groente
zeer smakelijk.
afdruiprek uitlekken, om niet
dadelijk van die vieze kletsnatte
droogdoeken te krijgen.
Tijdens het drogen bergt u de
keukeninventaris meteen op de
plaats waar deze hoort. Ook In
dit opzicht moet u zich eens af
vragen, of u de dingen een oor
deelkundige plaats gegeven hebt,
zodat er niet altijd onnodig ge
lopen behoeft te worden bff het
opbergen en tevoorschijn halen.
Ideaal zijn de keukenkasten,
die èn in de keuken èn in de ka
mer uitkomen. Na de afwas kan
het servies er in de keuken in
gezet worden en bij het dekken
wordt het er in de kamer uitge
haald. Jammer genoeg heeft niet
elk huls deze praktische indeling.
Dan moet u dus na de afwas, al
les wat naar binnen moet meteen
op een groot blad of rijzende
dientafel zetten. Misschien zult
u al doende op deze wijze het af
wassen nog als een feest gaam
beschouwen.
MARCELLE
(Nadruk verboden).
In elke huishouding, zelfs bij
de netste huisvrouw, ontstaan bij
tijd en wijle vlekken; vooral als
er kinderen ln het gezin zijn. En
aangezien het bij vlekken belang
rijk is, om ze zo spoedig mogelijk
te verwijderen, wil men succes
hebben (het wordt steeds moei
lijker hoe langer ze blijven zit
ten), geloof ik, dat het dienstig
kan zijn, u een paar wenken te
geven voor de behandeling van de
meest voorkomende. Immers
men hoort vaak genoeg 'de nood
kreet: „Hemeltje, een vlek! Maar
hoe krijgt ik die eruit?"
Als algemene raadgeving bij
Alle vlekken zou ik u willen zeg
gen, de plek eerst zoveel mogelijk
dróóg weg te maken door afbor
stelen, afschrappen of door op
strijken met grauw papier (bij
vetvlekken). Hiermee houdt u
zich dus bezig vóór u met een of
ander vlekkenmiddel aan de
gang gaat. Moet dit er dan ten-
slótte aan te pas komen, legt u
dan een doekje onder de vlek, op
dat vuil en vlekkenmiddel opge
zogen worden. Dit doekje moet
steeds verschoven worden.
Klopt of bet u de vlek met een
lapje met vlekkenmiddel, maar
wrijft u er niet over heen.
Als u een tweede vlekkenmid
del na zou moeten gebruiken, dan
mag u dat pas doen wanneer u
het eerste middel goed hebt uit
gespoeld of nadat het verdampt
is, anders zou de reactie die de
twee middelen op elkaar hebben,
u wel eens van de wal in de sloot
kunnen helpen.
Na de behandeling met een bij
tend vlekkenmiddel zoals bleek-
water of zuringszout moet de
vlek onmiddellijk grondig ge
spoeld worden.
KNIP DIT UIT!
En hier volgt dan een lijstje
van de middelen, die men bij de
meest voorkomende vlekken kan
gebruiken.
Bloedvlekken: begin met koud
water en ammonia. Hierna zal
waarschijnlijk 'n roestvlek ont
staan, die u met zuringzout
kunt nabehandelen, zoals alle
roestvlekken. U neemt hier
voor een bakje met kokend wa
ter en spant de stof daarover,
zodat de vlek juist in het wa
ter hangt. Druppel wat zuring
zout op de vlek en daarna snel
en goed uitspoelen. (Denkt u
erom, dat zuringzout zwaar
vergif is).
Inktvlekken: citroenzuur. Als dit
niet helpt dan zuringzout. Voor
wit katoen kan men bleekwa-
ter gebruiken. Voor gekleurde
inkt- of ballpointvlekken, spiri
tus die au bain marie (niet
rechtstreeks op het vuur dus)
verwarmd is.
Koffie-, thee-, chocolade en melk-
vlekken: opbetten en daarna
bestrooien met zout. De vlek
wordt nu met warm water be
goten en uitgewassen.
Schroeivlekken: nat maken met
waterstof-peroxyde en in de
zon leggen. Voor wit katoen
kan ook bleekwater gebruikt
worden.
Verfvlekken: nadat (je verf opge
droogd is en men die afgebro
ken heeft, behandelt men de
vlek met terpentipj» of wasben
zine.
Jam-, limonade- of vruehtenvlek-
ken: opbetten en daarna be
strooien met zout en met warm
water doorgieten.
Ei- en vetvlekken: verwijderen
met wasbenzine of vlekkenwa
ter. Daarna de stof uitwassen
met een lauw sopje of water
met zout.
Kaarsvetvlekken: het vet eerst
stukbreken en afschrappen.
Daarna de vlek strijken tussen
grauw papier. De laatste rest
van de vlek bewerken met vlek
kenwater of wasbenzine