olksvil BIJVOEGSEL van van 15 Juni 1912. 3 FEUILLETON. STEFANIE. OiiKe Margarine. o— Over Margarine schryft Elka in de N. R Ct. Toen omstreeks 1865 de boter in Frankryk steeds duurder werd, en voor den burgerstand bijna on bereikbaar, zag Napoleon 111 in dat er eenmiddel gezocht diende te worden om in behoefte aan deze "toespijs, als noodzakelijk onderdeel onzer voeding te voorzien Waar vet toch een groote rol epeelt in om voedsel, en de Fran- sche keuken hierin niet zeer ruim voorziet, waren de gevolgen van het weinig of geen boter als toe spijs voor het Fransche volk veel eerder merkbaar, als zulks bij ons het geval zou geweest zijn. Napoleon droeg dus aan Mège- Mouriès, een bekend scheikundige op, te onderzoeken, of er geen mid del gevonden kon worden om boter te vervangen door een kunstproduct. Uitgaande van de wetenschap dat boter en vet is uit melk, onderzocht Mouriès eerst, hoe dit vet in de melk komt. Dit vetgehalte toch is uiterst klein, alleen de room er van bevat een zeker percentage, en het verreweg grootste deel, de ma gere melk, hoewel bijna even voed zaam als de volle melk, komt vco" boterbereiding niet iu aanmerking. Als hij dus een middel kon vinden het gehalte aanzienlijk te meerde ren, dacht hij het probleem te heb ben opgelost. Na tal van voederproeyen op een stal koeien, hem hiervoor van re- geeringswege ten dienste gesteld, kwam hij op het idee de beesten eenige dagen achtereen niets als zui ver water te geven. Ondanks dit volkomen vetvrije diëet, bleek echter het vetgehalte der melk constant te blijven Mè- ges-Mourièa besloot hieruit, dat het vet niet uit voedsel in de melk kwam, maar van den vetvoorraad in het lichaam der koe afkomstig was. Bij uitsmelten van het koe- vet, zoowel als "*an vet uit beende ren, bleek dit echter van geheel an- o III. Toen hij zijn neef verliet ging de markies naar het hooger gelegen ge deelte der stad en sloeg den weg in naar de Merlinière. Hij liep met gebogen hoofd naar den grond en na te denken. De herinne ringen van eertijds gingen in zijn geest voorbij. Zoo nu en dan kwam de ontmoeting van Jan voor de wo ning der dochter van den oud- heidkoopman hem weer voor den geest en geleek hem een onoplosbaar vraagstuk, dat hem ten slotte ongerust maakte. „Maar och, zei hij eindelijk, even stilstaand, waarom zou ik mij moe maken voor zoo ietsmisschien is het geheel toevallig. Hij deed weer eenige stappen en bleef op nieuw staan. Heeft hij niet tegen haar geglim lacht vroeg hij zich af. Jawelzij lachte ook en herinner mij, dat zij toen geleek opdat is vreemd zij geleekEr zijn van die gelijkenis sen in de uitdrukking van een gelaat, die door niets kunnen verstoord wor den. En hij drukte het prachtige spie geltje vaster onder zijn arm. Toen hij halverwege de Sint Juliaan- dere samenstelling te zijn dan het botervet. Toen hij later het mid del vond om uit dit vet het lichtst smeltbare gedeelte af te scheiden, bij een smelttemperatuur van 45 gr, C., bleek dit vet dezelfde eigenschap pen te hebben als het botervet, en zich hiervan alleen te onderscheiden door zijn gemis van vrije vetzuren, die aan beter geur en smaak ver- leenen. (Deze vrije vetzuren wor den ontwikkeld door de werking van bacteriën, en later gelukte het aan de Nederlandsche industrie deze bacteriën als reincultuur te kweeken en aan de margarine toe te voegen Nu moest er nog het middel gevon den worden, dit vet aan de melk toe te voegen, zoodat voortaan niet meer alleen de room, maar ook de magere melk voor de boterfabricage in aanmerking zou komen. Toen Mouriès ook hiervoor een methode had gevonden, werd op het procédé patent genomen. Wel was de eerste kunstboter nog duurder dan de natuurboter, maar de weg was nu gebaand. En de techniek zou wel wegen weten te vinden om ook dit laatste bezwaar te overwinnen En wie kocht nu dit, met veel zorg, kosten en moeite voor het Fransche volk uitgedachte procédé De heer Anton Jurgens had te dien tijde (1870) in 038 een groote boterfabriek. Toen hij van het nieuwe procédé hoorde, trok hij naar Parijs, zag licht in de zaak en kocht het patent. Reeds een jaar later zond hy, vanuit de hiervoor dicht bij Parijs opgerichte Fabriek, de eerste Oleo-margerine want dit was de naam van het vet, dat voor de kunitbereiding noodig wa8, naar Oss. Hier richtte men zich onmiddelijk op zeer breede wetenschappelijke basis in, en verbeterde zoodoende in korten tijd zoowel de methode als de kwaliteit van het product in die mate, dat het onder den naam van „butterine* aan de wereldmarkt gebracht kon worden, waar het in een dringende behoelte voorzag, en zich, door zijn goede eigenschappen straat was gekomen verliet hij den tot nu toe gevolgden weg en sloeg de Hooge Sint Maartenstraat in. „Ik wil er voor van avond het mijne van hebben, zei hij, en het beste middel om de zaak tot klaar heid te brengen is meester Furondeau eens te gaan spreken. Als men de een of andere slechte zaak in de hersens heeft, blijkt dat altijd uit het werk, dat men verricht. Als het zoo met mijn neef gesteld is, zal ik het weten, en ik wil het weten ook. Meester Furondeau, bij wien Jan de Trémière in dienst was in de hoe danigheid van inwonend klerk, woonde aan het einde der Hooge Sint Maar tenstraat, vlak bij de kerk van dien naam, in het oude kasteel van Pon- thoise, dat men het „Huis met de drie Ladders* noemde. Dit huis, dat thans is afgebroken, had drie uitgangen op drie straten. De gelukkige plaats van zijn kan toor had niet weinig invloed gehad op de zeer aanzienlijke fortuin, die meester Furondeau was begonnen te verzamelen onder de oude regeering verdubbeld onder de revolutie, zeer netjes aangevuld en afgerond onder den keizer en die hij onder de her stelde regeering der Bourbons verder dachtguit te breiden. Maar de handige notaris was het nog meer verschuldigd aan de om standigheden aan zijn bijzondere ma nier om met de menschen om te gaan. Hij behoorde tot dat soort van men- schen, die geboren werden om rijk te worden, die ook altijd in 't bezit ko snel een plaats wist te veroveren, Het procédé was eenvoudig, de vraag groot, de uitvinding niet beschermd geen wonder dus dat fabrieken en fabriekjes als paddestoelen uit den grond verrezen. Maar slecht3 enkelen wisten zich tot zoo'n hoogte op te werken, dat een kostbare wetenschappelijke basis den grondslag van het bedrijf kon vormen. En aan dezen gelukte het dan ook in den loop der jaren staande te blijven. Zij wisten, door nauwkeurig scheikundig onderzoek van alle grondstoffen vooraf, en door zuiver wetenschappelijke samenstel ling, dat zij steeds een product le verden vau dezelfde samenstelling en dat, zonder andere conserveerings middelen dan een beetje keukenzout voor den smaak door de sterieele grondstoffen, gedurende langen tijd houdbaar was, zoodat het voor ex port in aanmerking kon komen. Van al de plotseling opgedoken fa briekjes bleven er tot heden een 10- tal bestaan. De firma Jurgens was het ook, die reinculturen wist te kweeken van de bacteriën, welke de vrije vet zuren doen ontstaan, welke culturen, onder strenge toezicht, als 't kost baarste wat de fabriek bezit, in een safe worden bewaard, en waarvan telkens juist de benoodigde hoeveel heid wordt uitgegeven om in de betere margarine soorten te worden geënt waarin ze zich verder ontwikkelen en den geur van natuurboter aan ver- leenen. Maar hoewel de producten der verschiilende fabrieken onderling verschillen in smaak, in zuiverheid der grondstoffen, in volkomen hygiënische behandeling, alle zijn volkomen be trouwbaar, en verwonderlijk is het dan ook, hoe in al die groote inrich tingen met zoo vettig bedrijf menschen, vloeren en machienes u ondanks jaren lang gebruik tegenglimmen van hel derheid. Want alleen door de aller uiterste zindelijkheid is dc houtbaar heid van het product te verkrijgen. En nu het procédé zelf. We zagen reeds, dat het een sa menvoeging is van melk en vet. De melk wordt van heinde en yerre toegevoerd, per boot, spoor, tram, en uit den naasten omtrek per wagen. Iedere leverancier heeft zijn eigen melkbussen. Direct bij aankomst wordt van iedere partij een monster geno men, en op vetgehalte onderzocht, want hierop wordt de melk betaald. Daarna wordt ze in een groot reser voir gestort, vanwaar ze, door een zeef, om ze van mogelijk drijvend vuil te ontdoen, naar dc binner.reservoirs stroomt. Stroomen is het rechte woord, 100—150,000 liter per dag is voor een groote fabriek toch geen zeld zaamheid. Deze melk wordt nu éérst gepasteuriseerd, zoodat ze van moge lijke ziektekiemen bevrijd is, iets wat bij het boerenboterbedrijf vroeger niet gebeurde. Nadat ze tot 35 gr. C. is afgekoeld, gaat ze door de seperators, die room en magere melk van elkaar men van een groot vermogen cn die de meest tegenstrijdige omstandighe den evenzeer van dienst zijn als de goede, die veroordee'd zijn millionairs te worden zonder te weten, hoe zij het worden. Dergelijke menschen schijnen het goed aan te trekken. Zij hebben twee handen om te ontvan gen en geen enkele om uit te geven. Het zijn een soort van kelders, waarin de rijkdommen zich verzamelen als stilstaand water, dat niet verdampt, maar ook niet in zijn omgeving ver- frischt. Van de drie ingangen van zijn wo ning diende de een voor den notaris en zijn gezin de tweede aan de ge wone klanten door de derde kwamen op sommige dagen de voornaamsten der stad binnen of ook wel arme edel lieden of burgers, die door een der vorige regeeringen waren ten gronde gericht en die met erkentelijkheid van hem het geld leenden, dat hij verza meld had met onder de republiek hun landgoederen en hun weiden te ver- koopen en de stamsloten hunner voor ouders. Meester Furondeau was zeer haas tig in zaken met de grooten en def- tigen en haastig met de kleinen en geringen hij had de handigheid een goede zaak zoo te draaien, dat hij een dienst scheen te bewijzenhij was vol goedaardigheid en ongevoeligheid, bekwaam om zich tegen te spreken als men hem vroeg iets te bevestigen hij was verdraagzaam, omdat hij zelf verdraagzaamheid noodig had hij was een overtuigd aanhanger van alle staat scheiden. Beide, rqom èti tiïelk, vol gen nu derizelfden weg maar in af zonderlijke gebouwen. Beiden loopen over ijskoelers, de room gaat naar de roomreservoirs in de natuurboterfabriek, op een tempe ratuur van 10 gr., de magere melk blijft in de margarinefabriek. Want deze beide bedrijven zijn streng van elkaar gescheiden, zooals de boterwet dit voorschrijft. En de rijksambtenaren, die aan iedere fabriek verbonden zijn, houden op alles streng toezicht. In de reservoirs blijft zoowel de room als de melk staan om „aan te zuren*. Want van zoete room kan geen boter gekarnd worden, deze zou onsmake lijk zijn. De room v/ordt gekarnd, en de ge maakte roomboter in de verschillen de betere kwaliteiten margarine ver mengd. Deze mélange bedraagt ech ter nooit meer dan 30 pCt. Dit toch is 't werkelijk vastgestelde minimum, waarboven niet mag worden gegaan. AAélanges met meer dan 30 pCt. na tuurboter zouden den fabrikant of den verkooper in aanraking brengen met de strafwet, zoodat de fantastische aanprijzingen van Mélanges van 70 pCt. en meer natuurboter alleen maar op papier bestaan, of in werkelijkheid alleen maar zouden gevonden kunnen worden bij die boterhandelaren, waar van dc booze „men" het bestaan ver onderstelt. Als nu de magere melk, evenals de room licht is aangezuurd, moet het vet worden toegevoegd. Hiervoor komen, naast de Oleo margarine, die in verschillende quali- tciten voorkomt, in aanmerking plant aardige vetten, voornamelijk zorgvul dig geraffineerd, neutraal smakend co- cosvet, olie van katoenzaadpitten, en arachiteolie. Al deze vet- en oliesoorten, waar van ieder vat afzonderlijk eerst schei kundig wordt onderzocht, bevinden zich in reservoirs met dubbelen wand. Door stoom tot smeltpunt verwarmt, wordt de van iedere soort benoodigde hoeveelheid door een aan ieder reser voir verbonden pomp naar de ver schillende verzamelreservoirs gebracht. Deze staan, met het melkreservoir, bo ven iederen karn. De samenstelling van verschillende mengsels en de temperatuur, waarop ieder recept moet worden gemengd, zijn de fabrieksgeheimen, want hier door wordt veelal de smaak van het product bepaajd. Wanneer nu in het eveneens met stoom verwarmde meng- reservoir en het er naast staande melkreservoir de juiste hoeveelheid van elk op temperatuur is gekomen, worden de beide kranen geopend en stroomen vet en melk in de kara. Deze is weer een vertind ijzeren trom mel, als de anderen met dubbelen wand voor de stoomverwarming. Even draaien eenige geperforeerde vleugels langzaam rond, en mengen vet en melk zoo lang, tot er 'n homo gene massa ontstaan is, en vet en melk zich in hun kleinste deeltje heb ben vermengd. Nu wordt vóór de uit laat van de karn een afvoergoot ge legd, die de inhoud der karn in een grooten houten b2k voert. Etrst wordt echter op een paar c.M. afstand van kundige stelsels, waarvan hij zich in gelijke mate bediend had. Te ver geefs hadden de liberalen, die dach ten, dat h?j liberaal was, bij hem aan gedrongen zich met de verkiezingen te bemoeien. Hij had er de voorkeur aan gegeven de vriend der verkoze- nen te blijven. Elke post, die men vernieuwt, maakt ons een vijand, zei hij, zelfs als de post open is." Sedert den terugkeer van Lodewijk XVIII was hij koningsgezind gewor den, of liever, hij had nooit opgehou den het te zijn, trouwens hoeveel wa ren er toen niet, die trouw de revo lutie en het keizerrijk gediend had den en zich toch nog oude dienaars noemden van het koningschap Men merkte groote veranderingen op in zijn klepding, die netter en be hoorlijker werd en ook in zijn gods dienst hij ging op groote feestdagen naar de kerk zoodat iedereen het zag en sprak met verbazing over de treu rige afdwalingen der omwenteling. Toen hij zag, dat het koningschap wederom wortel vatte en dat de za ken hun gewonen en geregelden gang gingen, had hij zelfs het voornemen gemaakt, en hij verborg het niet, de meubels van zijn salon, die in den stijl van het keizerrijk waren te ver anderen voor andere van den stijl Louis XVI of zelfs Louis XIV, naar gelang de politiek draaien zou. De markies de la Hansaye trad door de deur der deftige klanten naar bin nen, liep door een langen gang, waarop verscheidene deuren uitkwamen, ging langs het kantoor der klerken, een oude de uijlaat der karn een waterkraan geopend, waaruit 'een'breede vlakke straal ijskoud zuiver water (12 gr. C.) met kracht in de houten goot spuit. Zoodra nu het warme mengsel uit de karn, door de opening der uitlaat, in deze groot komt, wordt het onmiddellijk volkomen afgekoeld, en het mengsel van vet en melk stolt tot zeer kleine witte korreltjes, en stroomt met het ijswater naar den vergaarbak. Het water loopt hier direct weg, en wat overblijft is een witte, fijnkorrelige massa, die van gekarnde natuurboter op het oog niet is te onderscheiden. De bakken gaan nu naar de rust kamer, waar het aanhechtende water nog kan afdruipen. Na verloop van een paar uren wordt het, evenals na tuurboter, gekleurd, gezouten en ge kneed, en is dan gereed voor de ver pakking en consumptie. De hoeveelheden zijn echter zoo reusachtig groot, dat deze bewerking in tweeën geschiedt, daar het kneden van zulke massa's niet in éénmaal (Jurgens b.v. fabriceert 350.000 K.G. wekelijks) grondig zou kunnen ge schieden. Eerst wordt dus de boter automa tisch naar den Mu!tiplex-wa!s gevoerd, waar tevens het boterkleursel en het zout worden toegevoegd. In 5 of 6 stel walsen wordt de witte, korrelige massa gekneed en veranderd |n een homogene massa, die door den wals in stukken verdeeld, nu op een houten schop geschoven en op de kneetatels wordt overgebracht. Hier wordt ze weer in een dunne laag uitgewalsd, voor de betere soorten wordt hier de natuurboter, en vaak ook gepasteuriseerde room toe gevoegd en dan beginnen de kneed- spatels hun werk, die de boter zoo lang kneden, tot ze op een waterge halte gebracht is van 16 pCt. Want hoewel dit cijfer alleen voor natuurboter in de wet is vastgelegd de Codex Alimentaris, waarnaar zich de keuringsdiensten der groote steden inrichten, schrijft 16 pCt. als hoogst toelaatbaar watergehalte voor. En zoo kon het dan ook gebeuren, dat vorig jaar een leverancier veroor deeld werd, die zeer fijne qualiteit margarine leverde tegen een buiten gewoon lagen prijs. Bij onderzoek bieek ze echter niet 16 pCt. maar 50 pCt. water te bevatten en was ze dus, ondanks haar uitstekende qualiteit, on deugdelijk van samenstelling. De margarine is nu gereedvan iedere partij wordt een monster ge nomen, dat meestal in de monsterka mer, met opschriftjjjvan soort, datum en nummer der karn wordt bewaard. Bij mogelijke reclames kan dan de fabrikant nazien of de fout aanghet karnsel ligt of bij den winkelier, die dan hetzij door te hooge warmte het zij deor ze naast riekende stoffen te plaatsen (want evenals alle zuivelpro ducten trekt margarine alle sterke geuren aan) den voorraad heeft laten bederven. Als nu het genomen mon ster door den werkmeester en de di rectie is goedgekeurd, wordt de partij verpakt. Voor fust- of kistverpakking is vol komen reukeloos hout noodig, zeer veel wc-rk maken echter de beste fa- deftige en groote keuken, die nu ver anderd was in een werkplaats van schoonschrijfkunst en waar twaalf kler ken van allerlei leeftijd en van aller lei haarkleur schreven onder het strenge oog van een oud practizijn, zoo wit van haar als de veer van zijn pen en klopte aan de deur van het vertrek van meester Furondeau. „Binnen," zei de rollende stem van den notaris, en wees zoo goed te gaan zitten, ik zal u onmiddellijk te woord staan." Dit zeggende, had meester Furon deau de oogen niet opgeheven. Hij teekende een brief. Zoodra hij daarmee klaar was, keek hij zijn bezoeker aan, herkende hem en kwam snel naar hem toe, met uit gestrekte handen. De tyarkies raakte slechts een er van met de toppen zijner vingers aan. „Hoe gaat het, mijnheer de mar kies Zeer goed, ik heb, zooals gij weet, een uitstekende gezondheid. En mijn neef Meester Furondeau, zijt gij over hem tevreden Over den heer ridder de Tré mière Zeker, mijnheer de markies, zeker. Doe mij 't pleizier, geef hem dien titel niet, waarop de arme jon gen wel recht heeft, maar die zoo slecht past bij een notarisklerk. Is hij nog steeds ijverig om te werken Zeer ijverig, zooals altijd. Houdt hq er p.iet veel van het kantoor te verlaten en in de stad rond te loopen

Krantenbank Zeeland

Volkswil/Natuurrecht. Gewestelijk en Algemeen Weekblad te Hulst | 1912 | | pagina 5