schen uitatrokt en zichzelven vergeet, om enkel op anderen te letten. Nu zeggen sommigen wel, dat het verkeerd is het gewicht van eigen, staart niet te gevoelen en zoo maar lichtvaardig den last van anderen optenemeu maar die zoo spreken begrijpen niet, dat die lieve deelnemende vrienden n waarschijnlijk zoo nauwlet tend nagaanom zich voor uwe gebreken te wach ten om uit nwo handelingen wijsheid te leeren 011 uw levensgenot te verhoogen door de verzekeriug, dat gij geen vinger in den aseh steekt, zonder dat het door hen wordt opgemerkt. De boozo wereld ziet ook overal kwaad in en mis kent de beste bedoelingen. Zij wil n doen gelooven, dat het ijverig nasporen nieuwsgierigheid, het be spreken van uw gaan en komen babbelenhet gissen naar nwe onbekende beweegredenen achterklap is. Ze kan het zich maar niet begrijpen dat men uit lou tere belangstelling den een begluurt, deu ander uit boort, aan een derden vertelt, wat anderen hem uit zoo genaamde kieschheid verzwegen. De vrienden moes ten er zich dan ook maar niet aan storen en liever nog wat meer posten uitzetten of uitzondenom het verborgene te weten te komen, dan dat zij zich al leen met hunne eigen zaken bemoeidenwat zeker al heel zelfzuchtig is. En nu is het wel heel gelukkig, dat er zoovele honden met staarten zijnzoodat men van daag den een en morgen weder een ander daarbij kan vatten, maar het wordt toch wel eens bezwarend het oog over zoovelen te moeten lateu gaan eu dan nog den last van allen te torschen. We zijn daarom geneigd het spreekwoord te laten gelden en den raad te geven„stel u maar tevreden met eigen vracht en vertrouw op de draagkracht van anderen voor de hunue." Men mag toch we! iets aan anderen overlaten, vooral als het er op aankomt zijn eigen zaken te doen. Ik geloof niet, dat iemand er u zuur om zal aan zien, als gij binnen uwen kring blijft en n de op offering oplegt om hem ongemoeid te laten, 't Zou ook wel kunnen zijndat ge u zeiven nog beter leerdet kennen en beoordeeleuals do tijd u niet geroofd wordt door het besludeeren van hetgeen buiten n is en als ge even oprecht zijl in de waardeering van u zeiven als eerlijk in het schatten van anderen. En de samenleving zal misschien wat armer zijn in ze keren stof tot samensprekeumaar wat meer kunnen kooren van een en ander, dat die samenleving alleen aangenaam maken kan. Als men zijn eigen list nauwkeurig weegt, dan behoeft men nog geen zwaarmoedige te zijn om te he grijpen, dat men het daarbij maar laten moet; want het is beter die met eere te dragen, dan onder al de staarten van anderen te bezwijken. ALLERLEI. Onder de vleeschsoortendie den mcnseli als voed sel dienenbegint sedert eonigen tijd ook het beren- vleesch een belangrijke plaats in te nemen. Sedert geruimen tijd reeds wordt bet iu Europa door de Zwitsers en door de bewoners van de Alpen en de Pyreneën gegeten. Duitsckers en Russen beschouwen de voorpooten van den beer en het vleesch van jon ge beren als fijne gerechten. Ook bij de Amerikanen is het berenvleesch zeer gezocht; zij jagen den beer vooral in de noordelijke Staten; zij hebben de beren hammen in consumptie gebracht en drijven daarin een belangrijken handel; het voorbeeld is in sommige streken van Siberië gevolgd, waar men zelfs abat toirs voor beren boeit opgericht. Tn Itnsland zijn de berenhammen zeer gezocht; in Californië wordt bij allo slachters te San Francisco en te Sacramento het vleesch van den great grisehj tot denzclfden prijs als ossonvleeseh verkocht. De great grisehj is een der grootste berensoortendie dikwijls zeven a acht hon derd kilogram wegen. Iedereen eet het, en men geeft er vrij algemeen de voorkeur aan boven rnndvleeseh Het wordt op verschillende manieren toebereidge braden, aan 'tspit of in den oven, gestoofd of in pastei, maar vooral geroosterd als beefsteack. Voor al de filet santé au vin de Madère moet uitstekend zijn. Volgens de waarnoming van den Italiaansohen dok ter Rudofiis de Eucalyptus niet enkel een probaat middel om koortsige streken gezond te makenmoe rassen op te drogen enz.maar zijn ook de bladeren van dien boom, als men ze kauwt, een zeker wer kend middel om verkoudheid te genezen. Een erge verkoudheid is op die wijze in een half uur te genezen. In Limburg begint het gebruik van hulpmeststof fen al meer en meer in zwang te geraken. Men is daar tot de ontdekking gekomendat het zeker en goedkoop toegaat, wanneer voor den verbouw van sommige gewasseno. a. van aardappelen kunstmest wordt gebezigd. Dit is reeds herhaaldelijk en op ve le akkers gebleken. Het gebruik daarvan heeft nog het voordeel, dat vele landbouwers nu stalmest in voorraad krijgen, terwijl die vroeger niet toereikend was en zij thans ook aardappelen voor den handel zonder stalmest kunnen verbouwen. Nu de tijd van bloemruikers weer gekomen is en menigeen zijn kamer siert met deze schoone kinde ren der natuur, in don tuin of op het veld geplukt, is de herinnering aan een eenvoudig middel om de ruikers lang frisch te houden zeker niet onwelkom. Men strooit daartoe een weinig salpeterzure soda zooveel als mot gemak Insscheu duim en wijsvinger houden kanin het water van de vaasdat men da gelijks ververscht. Dan zullen de bloemen een paar weken lang goed blijven. (.V. v. d. Dag.) Indien men melk eenigeu tijd goed wil houden, kookt men haar, maar zij krijgt dan een eigenaar- digen smaak, die aan velen onaangenaam is. En daarbij levert het middel nog maar weinig heilwant naar gelang van den tijd des jaars helpt het slechts voor eenige urenhoogstens voor een dag. Veel be ter bereikt men het doel als men melk giet in eene goed gereinigde, onmiddellijk vooraf met heet water uitgespoelde fleseh. Deze fleseh moet echter geheel en al, volkomen tot boven aan toe gevuld zijn en met een nieuwe, goed gezwollen, vaste kurk geslo ten worden. Daarna moet do fleseh in een pot. met warm waterdat niet boven de 55 en niet onder de 50 graden Celsius wezen mag, geplaatst worden, waarin zij een tot twee uren verblijft. Is alles vol gens het voorschrift met zorg gedaan dan houdt zich de melk ook in een warmen zomer verscheidene da gen volkomen goedzonder in het minst haren ver- schen smaak te verliezen. (Ldb. Ct.) Van groot belang voor een gistvoortbrengoud land als bet onze, zijn de proefnemingen welke onlangs in Duitschland zijn gedaan met verschillendo midde len om de gist te conserveereu. Gezonde biergist welke zeven maanden in ijs gelegen bad, was vol komen vloeibaar gewordende reuk was niet veran- I derd. Do gistende kracht was volkomen verdwenen

Krantenbank Zeeland

Volksblad | 1882 | | pagina 2