No. 20.
Mei 1882.
5C Jaargang.
n
h
n
n
Dit blad verschijnt lederen Zaterdag.
De prijs per halfjaar f O 25 franco per post f 0,50,
waarover per halfjaarlijkschc kwitantie
wordt beschikt.
ADVERTENTIEN
voor Vrijdagmorgen 10 uur tc bezorgen bij den
uitgever J. A. BOSS, Goes.
Dienstaanbiedingen cn
Dicnstaanvragen worden geplaatst tegen 3 cent
en Ydvertcntiën tegen 6 cent per regel.
Groote Letters en Afbeeld, naar plaatsruimte.
AdvertentiënalsGeboorte-, Huwelijks-, Verjarings-, Doodberichten en de daarop betrekking hebbende
Dankbetuigingen, niet meer dan aclit regels beslaande, voor den gevingen prijs van 25 cents.
Staats,spoor Vlissingen
Van Breda naar Vlissingen. (15 Oct,
Breda. Winteixlienst.
Breda V.j
6,30110, G
11,12
2,12
6,32
7,30
Prinscnhage
G.SGj
n
7.36
Liesbosch
6,42'
7,42
Etten-Lcur
0,49 10,21
2,30
7.49
Hoeven
6,50
n
7,56
Seppe
7, 0
8, 6
Roosendaal y'
7,15
7,23
10,37
10,51
11,39
11,53
2,50
3,—
6,58
7,20
8,44
S,lo
8,52
Wouw
7,10
n,
12, 3:3,12
9, 2
Bergen op Zoom
7,49
11,13112,14 3,30
7,38
9,12
Woensdrecht
7,58
12,23 3,41
9,21
Rilland-Bnth
S,ll
.12,30 3,56
9,34
Krabbendijke
8,17
11,86
12,42
4, 3
9.40
Kruiningcn
8.27
11,45
12,52
4.19
O
9,50
Vlakc
8.33
11,50
12,57
4,25
n
9,55
Biczelinge
8,43
1, 8
4.3-7
10, 2
Goes
8,52
12, 3
1,17
4,48
S,20
10,10
VHcer Arcndsk.
9,—
12,11
1,25
4,58
n
10,1S
Amemni den
9.13
1,40
5,14
0
n
10,31
Middelburg
9,23
12,23
1.50
■5,25
8,50
a
10,20
10,38
(stad)A. 9,30
V1,B81Whaven)|
12,37
o
U
9.—
n
10,—
10,30
10,48
1881.)
Van Vlissingen
naar
Breda
Vlig£?,T-
5,50
6,50
7,20
9,30
1,40
5,10
7,20
Middelburg
5,59
7
7,'29
9,40
1,52
5,25
7,32
Arnemuiden
G, 6
9,47
1.59
5.33
7,39
'B-Heer Aren dak.
6,20
10,—
2,12
5,49
7,54
8, 3
Gocb
6.28
7,23
B
10, 9
2,21
6,—
Biezelpge
6,39
10,17
2,29
6,13
8,16
Vlakc
6,46
7,35
10,24
2,36
6,21
8,23
Kruiningcn
6,51
10,29
2,43
6,27
8,23
Krabbendijke
7, 1
10,39
2,52
6,38
8,38
Rilland-Bat h
7, 8
10,45
2,58
6,45
3,44
lYoem-drecht
7,22
10,58
3,11
7,
9, 4
Bcrgeu op Zoom
7,32
8, 9
11, 9
3,22
7,14
9,15
Wouw
7,44
11,21
3,34
7.28
9,26
A
Roosendaal y'
7.54
9, 5
S,23
8,47
8,40
a
11.30
11.43
3,43
3,51
4,45
7.38
8.39
9,36
9,43
Seppe
9,15
a
g
8,49
Hoeven
9 21
8,55
B
Ettcn-Leur
9,32
12, 4
4,11
9 5
10, 3
Lïesbosch
9,39
9.12
g
Prinsenlnge
9,45
w
9,18
Brtda A.
9,50
9,12
12,16
4,23
5,10
9,23
10.15
10,
10,10
VERPLAATST.
Het Bnreau dezer courant is van lieden af
Verplaatst naar de G.UVZEPOÖRTSTRAAT
wijk C no. 201in liet huisvroeger be
woond door den WEd. lieer W. V c r w c ij,
Ingenieur van den Waterstaat.
HOOI EX GOED.
't Is wel jammer, dat die twee eigenschappen niet
altijd samen gaan. dat men zoo dikwijls wat niet goed
is in een raooien vorm aantreft, en even zoo dik
wijls een leelijken verwerpt, ofschoon daarin wat
goeds besloten is.
Maar 'tis ook waar, dat bet eene afhangt van
ieders bijzonderen smaak, terwijl het audero daarbo
ven verbeven is. Er valt dus niet over te twisten
want wij kunnen onze meening even weinig aan an
doren opdringen als men bet waarachtig goede kan
afkeuren. Ieder moet maar weten wat bij mooi vindt
de bepaling wat goed is, blijft niet aan de willekeur
van ieder overgelaten.
Toch hooren wij dikwijls zeer niteenloopende ge
dachten daarover, en niet zelden wordt het eeno aan
bet andere opgeofferd.
Over bet algemeen hecht men bet meest aan het
mooie zoo de uiterlijke gedaante maar aantrekt
neemt men liet zoo nauw niet met wat daaronder
schuilt. Ja dikwijls is men dwaas genoeg zich het
slechte in de baud te laten stoppenals bet er maar
aantrekkelijk uitziet of verwerpt en veracht het we
zenlijk goede, dat bet oog niet bekoortmet de bijvoe
ging; het oog wil ook wel wat hebben.
Ik verwerp die laatste stelregel volstrekt niet en
verwonder mij dikwijls, dat men met of zonder opzet
den vorm verwaarloost, als waie die geheel onver
schillig.
Dochals ik een van beiden kiezen moetdan
heb ik liever wat leelijks dat mij nuttig isdan het
onnutte in een schitterend gewaad.
Zeg niet, dat ge dat met mij eens zijt, zoolang
nwe handelingen daarmede strijden.
Ik deuk bier aan eene offioieele beschuldiging dezer
dogen tegen ons uitgebracht, die editor ook wel op
anderen, buiten onze gemeente, zal passen.
Onze achtbare gemeentebestuurders bewerendat bij
ons publiek, in den laatsten tijd, eene voorliefde
schijnt (zou het dus werkelijk wel zoo zijn?) te be
staan voor zoogenaamd blank tarwebrood, dat minder-
voedingswaarde bezit; dan bet tarwebrood, dat ba
reid wordt, zooals vroeger gebruikelijk was.
't Is dus eene zonde, eene dwaasheid, een gril, of
hoe ge bet noemen wilt van den nieuwen tijd. In de
dagen van olim (van ouds) schenen de menschen
meer naar het, degelijke te zien cn aten zij een voor
bet oog minder aanlokkend brood, maar zij werden
beter gevoed.
Ik heb geen meelverstand genoegom te oordeelen
of de opmerking juist is en weet te weinig van de
ware broodfabricatieom te kunnen bepalen of de
mindere voedingswaarde van bot brooddat men ons
verkoopt, aan to veel builen of aan vermenging en
vevvalscbing, of wel aan beiden tegeljjk te wijten is.
Ik veroorloof mij echter de vraag; welke macht
zich wel het sterkst zou doen gelden, bij de brcod-
eters, die van bet oog of van de maag.
Als ik eenmaal weet en dat wil ik gelooven op
liet gezaeh van de geleerde onderzoekers dat het
brood om voedzaam te zijnzooals men verlangt
eeno minder witte kleur hebben moetdan vind ik
het bruine of grauwe baksel niet alleen goed, inaar
mooi ook. Want bet beantwoordt dan in zijn soort
aan de rechtmatige eiscbenbet voldoet aan eene al-
gemeene behoefte en als ik er dat in ziedan is het
zeker mooi. tenzij ik verkies mooi te vindenwat nut,
teloos, ja dikwijls schadelijk is.
Mijn oog wordt niet gestreeld als ik een klomp
wit, die wellicht uit krijt en andere bestanddeelen
bestaat, of die althans slechts een onvoedzame kost
aanbiedt, in den bakkerswinkel zie, terwijl mijn oog
te gast gaat bij het aanschouwen van een brooddat
oiij denken doet aan eene versterkende maagvulling.
Ik trek mij daarom die publieke beschuldiging van
het pnbliek niet aanmaar daar velen het niet mot
mij eens schijnen te zijn, zou ik we! gaarne een woord
richten tot broodbakkers en broodeters.
Gij, die een zoo onmisbaar ambacht uitoefent, laat
u niet op een dwaalspoor brengen door die bedorven
smaak van onze eeuwdie mooi maar geen goed brood
wil. Uw goede naam hangt er aan, want als ge de
eisclien van het publiek wilt voldoendan zal men n
eindelijk nog bewijzen, dat gij, broodbakkers, alles, be-