W 1
0
O
N
B
0
N
Uw woning op Walcheren vindt u op deze pagina's
VAAK GESTELDE VRAGEN
Wat weten
we van vet?
Spelregels voor een gezonde voeding
ONDERSTAANDE W00NB0N S.V.P. IN BLOKLETTERS INVULLEN!
1
Starter*
Doorstromer
Garage*
Doorstromer
Doorstromer/starter
Starter/doorstromer
Bloemenlaan e.o.
Bloemenlaan e.o.
Zeewijksingel
Bonedijkestraat e.o.
Bloemenlaan e.o.
Het Fort e.o.
Bossenburgh-Weyevliet
Scheldestraat e.o.
Maak een verstandige vet keuze
Kies in plaats van:
Liever:
10
DE FAAM-VLISSINGER
Woensdag 2 oktober 1996
WONEN OP WA L CHER EN
rk
Geb.Datum
Voorletters.
NIEUW tel. nr.:
Adres
i
i
Postcode
i
i
Woonplaats
Naam Partner
i Voorletters
J Geb.Datum partner
i
j Totaal aantal personen Bruto gezinsinkomen/maand* fl.
Uw eigen doelgroep
Advertentienummer
Adres
Zelfstandige woonruimte ja Zo ja, datum woonachtig sinds--19
Huur/Koop (doorhalen wat niet van toepassing is)
Maandelijkse lasten (Huur/Hypotheek)
O nee
Economische binding* ja nee Zo ja, aantal km woon-werkverkeerkm(enkele reis)
Sociale binding* ja o nee
Urgentieverklaring* ja nee
Plaats:Datum:Handtekening:
DEZE WOONBON NAAR DE JUISTE EIGENAAR STUREN!!!
Onjuiste of onvolledig ingevulde bonnen zullen niet in behandeling worden genomen.
Genoemde gegevens zullen door alle adverteerders als basisgegevens worden gebruikt.
Zie toelichting/aankruisen wat van toepassing is
De woonkeuzebon uit deze uitgave moet uiterlijk dinsdag 8 okt.
voor 13.30 uur) in ons bezit zijn.
Advertentienr.: 6200043
Sterkenburg 24
eengezinswon 3 sip
Beschikbaar: Begin november 1996
Huurprijs: 722,25
Doelgroep: D H L G
Bijzonderheden: Doelgroep D en G min.ink.
2800,-
Advertentienr.: 6200453
Sterkenburg 39
benedenwoning 1 sip
Beschikbaar: medio oktober 1996
Huurprijs: 541,00
Doelgroep: ABDFG
Advertentienr.: 6200033
Vincent van Goghlaan 163
bovenwoning 2 sip Woonlaag: 2e
Beschikbaar: Begin november 1996
Huurprijs: 516,23 Incl water 22,25)
Doelgroep: I K G E C A
Bijzonderheden: bij voorkeur geen kinderen,
c.v. aanwezig
Advertentienr.: 6200503
Vincent van Goghlaan 115
etagewoning 2 sip Woonlaag: 2e
Beschikbaar: Medio november 1996
Huurprijs: 500,55 Incl water 22,25)
Doelgroep: C A E K I
Bijzonderheden: bij voorkeur geen kinderen,
c.v. aanwezig
Advertentienr.: 6200693
Blikkenburg 51
benedenwoning 1 sip
Beschikbaar: Medio november 1996
Huurprijs: 541,00
Doelgroep: B A D G C
Advertentienr.: 6200553
Bonenburg 21
eengezinswon 4 sip
Beschikbaar: Medio november 1996
Huurprijs: 722,25
Doelgroep: D H L G
Bijzonderheden: Doelgroep D en G min. ink.
2§00,-
Advertentienr.: 6200633
Bonenburg 28
eengezinswon 4 sip
Beschikbaar: per direct
Huurprijs: 691,92
Doelgroep: G H L D
Bijzonderheden: Doelgroep G en D min. ink.
2800,-
Advertentienr.: 6200053
Bonenburg 43
eengezinswon 4 sip
Beschikbaar: begin oktober 1996
Huurprijs: 692,92
Doelgroep: H D G L
Bijzonderheden: Doelgroep G en D min.ink.
2800,-
Advertentienr.: 6200773
Bonenburg 48
eengezinswon 4 sip
Beschikbaar: medio oktober 1996
Huurprijs: 699,12
Doelgroep: D H L G
Bijzonderheden: Doelgroep G en D min.ink.
2800,-
Advertentienr.: 6200073
Sterkenburg 12
benedenwoning 1 sip
Beschikbaar: medio november 1996
Huurprijs: 541,00
Doelgroep: B D F G
Advertentienr.: 6200413
Verkuyl Quakkelaarstraat 227
eengezinswon 2 sip
Beschikbaar: Medio december 1996
Huurprijs: 477,78
Doelgroep: K I G
Advertentienr.: 6200303
Jozef Israelslaan 72
eengezinswon 3 sip
Beschikbaar: Begin oktober 1996
Huurprijs: 555,74
Doelgroep: G C
Advertentienr.: 6200223
Zeewijksingel 62
eengezinswon 3 sip
Beschikbaar: 2e helft oktober
Huurprijs: 404,14
Doelgroep: G K
Bijzonderheden: Bestemd voor 40 jaar en
ouder
Advertentienr.: 6200013
Hogeweg 135
etagewoning 2 sip Woonlaag: 3e
Beschikbaar: Medio oktober 1996
Huurprijs: 486,91 incl water 17,50)
Doelgroep: G E I
Bijzonderheden: Bestemd voor huishouden
met max 2 personen. Min. Leeftijd 40 jaar
Advertentienr.: 6200253
Vincent van Goghlaan 243
bovenwoning 2 sip Woonlaag: 2e
Beschikbaar: Begin oktober 1996
Huurprijs: 516,23 incl water 22,25)
Doelgroep: I K J G E C B
Bijzonderheden: bij voorkeur geen kinderen,
c.v. aanwezig
Advertentienr.: 6200023
Vincent van Goghlaan 63
etagewoning 2 sip Woonlaag: 4e
Beschikbaar: Begin november 1996
Huurprijs: 481,85 incl water 22,25)
Doelgroep: C A E G
Bijzonderheden: bij voorkeur geen kinderen,
c.v. aanwezig
Advertentienr.: 6200373
Pieter Poststraat 47
etagewoning 3 sip Woonlaag: 3e
Beschikbaar: Begin november 1996
Huurprijs: 645,87
Doelgroep: D H F
Advertentienr.: 6200063
Batenburg 5
eengezinswon 4 sip
Beschikbaar: Medio november 1996
Huurprijs: 736,83
Doelgroep: H G D L
Bijzonderheden: doelgroep G en D: min. ink.
2800,-
Advertentienr.: 6200753
Batenburg 86
benedenwoning 1 sip
Beschikbaar: begin oktober 1996
Huurprijs: 541,00
Doelgroep: B A D G C
Goed eten is vooral
meer van vet weten
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders, alhoewel minder, toch nog teveel vet consumeren.
Cholesterol veroorzaakt het dichtslibben van bloedvaten wat kan leiden tot hart- en vaat
ziekten.
1 Gebruik minder verzadigd vet.
Verzadigde vetten verhogen het cholesterolc
risicofactor voor hart- en vaatziekten. Gébruik a
vol en weinig verzadigde vetten bevatten.
ehalte in ons bloed, een belangrijk
jarom producten die mager zijn of half
2 Kies voor (meervoudig) onverzadigde vetten.
Kies voor producten die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetten die het
cholesterolgehalte kunnen verlagen. Een bekend voorbeeld van meervoudig onverza
digde vetten is linolzuur.
3 Eet gevarieerd.
Kies steeds iets anders. Eet bijvoorbeeld niet al je boterhammen met dezelfde
vleeswaar, maar neem ook eens ander broodbeleg zoals 30+ smeerkaas of jam.
Wissel aardappelen eens af met pasta en ri jst. Op deze manier zorg je ervoor dat je
alle voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen
krijgt.
4 Beperk cholesterol.
Sommige producten bevatten veel cholesterol. Het is daarom beter als we deze met
mate gebruiken. Eet daarom met meer dan drie eieren per wëek en niet vaker dan een
maal in de twee weken producten als garnalen, lever en ander orgaanvlees.
5 Eet volop zetmeel en voedingsvezel.
Zetmeel is een belangrijke energiebron. Het is beter de meeste energie uit zetmeel
(zoals brood en aardoppelen) te halen dan uitvet. Bovendien bevatten veel zetmeelrijke
producten voedingsvezels, die onder andere een goede spi jsvertering bevorderen. Eet
een royale portie aardappelen, (volkoren) macaroni of (zilvervlies-) rijst. Zet eens vaker
peulvruchten, zoals bruine en witte bonen, kapucijners en linzen, op het menu. En eet
tenminste twee ons groenten en twee maal fruit per dag.
6 Wees matig.
Alcohol en zout zijn voedingsmiddelen die beter met mate gebruikt kunnen worden.
Probeer ze te vervangen door iets anders. Denk bijvoorbeeld aan light frisdranken of
bronwater. Gebruik niet altijd zout om het eten op smaak te brengen, maar varieer ook
eens met kruiden en specerijen.
Goed eten: meer van vet weten
Neem voor meer informatie over goede voeding contact op met het Becel Voedings
informatie Centrum, tel. 06-0439 (gratis).
met name de zogenaamde zichtbare vet
ten zoals boter, bak- en braadproducten,
margarine en halvarine. Dit zijn juist vaak
bronnen van goede vetten. 48% van de
ondervraagden is minder vet gaan eten in
'Goed eten' is een veelbespro
ken onderwerp. Wat is nou ei
genlijk 'goed eten' en weten
we dit in ons dagelijks eet
patroon in te passen?
Goed eten is vooral evenwichtiy eten. De
juiste hoeveelheden en soorten vetten horen
hier ook bij. Zonder vet kan ons lichaam
namelijk niet functioneren. Weliswaar zijn er
sommige (verzadigde) vetten die we kunnen
missen, maar er zijn andere (onverzadigde)
vetten die we juist nodig hebben. We halen
er onze energie en vitamines (A, D en E) uit.
Verzadigde vetten verhogen het cholesterol
gehalte in ons bloed, een belangrijke risico
factor voor hart- en vaatziekten. Die vormen
nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in
Nederland. Bijna 40% van alle sterfgevallen
is het gevolg van hart- en vaatziekten.
Hart- en vaatziekten
Een te hoge bloeddruk, roken, te weinig
lichaamsbeweging, een te hoog lichaams
gewicht vormen samen met een te hoog
cholesterolgehalte in het bloed de vijf risico
factoren op hart- en vaatziekten. Door op
ons gewicht te letten, niet te roken en meer
te bewegen kunnen we deze risicofactoren
beïnvloeden.
Door minder zout te gebruiken kan een te
hoge bloeddruk verlaagd worden. En op ons
cholesterol kunnen we letten door verstan
dig te eten met de juiste hoeveelheden en
soorten vetten. Maar wat zijn de juiste vetten
en in welke voedingsmiddelen kunnen we ze
vinden?
Verzadigde en onverzadigde vetten
Dat we minder vet moeten eten weten we.
Maar zoals gezegd kan ons lichaam niet
zonder vet. Vet levert ons energie en vitami
nes (A, D en E). We moeten echter wel voor
de juiste vetten kiezen.
Veel vetten in onze voeding zijn de minder
goede, verzadigde vetten. En die verhogen
het cholesterolgehalte in ons bloed, een
belangrijke risicofactor voor hart- en vaat
ziekten, zoals hiervoor uitgelegd. Verzadigde
vetten zijn vaak van dierlijke afkomst zoals in
vlees en worst, maar ook in kaas, volle melk
en room.
Vaak herkennen we ze niet als vet omdat ze
verborgen zitten in onze dagelijkse voedings
middelen zoals bijvoorbeeld in snacks, koek
jes en chocolade.
Linolzuur
Daar tegenover staan de goede vetten. Dit
zijn de (meervoudig) onverzadigde vetten
die juist het cholesterolgehalte in het bloed
verlagen.
Eén van de meest bekende, meervoudig on
verzadigde vetten is linolzuur. Het houdt
onze bloedvaten gezond en verlaagt zoals
gezegd het cholesterolgehalte in ons bloed.
Daarom is het belangrijk dat we meer voe
dingsmiddelen op tafel zetten die weinig
verzadigd vet bevatten en veel (meervou
dig) onverzadigd vet.
Kies je voor minder verzadigde vetten, neem
dan bijvoorbeeld magere of halfvolle melk
en 20+ of 30+ kaas in plaats van de volle
varianten en neem magere vleessoorten en
vleeswaren.
De meervoudig onverzadigde vetten zitten
in plantaardige oliën en bak- en braad
producten met veel linolzuur (60-65%).
Is vet slecht voor de gezondheid?
Nee. ledereen heeft vet nodig. Ons lichaam
gebruikt vet om er energie uit te halen. Ook
bevat vet vitamines A, D en E. We moeten
wel daar waar mogelijk voor de goede, (meer
voudig) onverzadigde vetten kiezen.
Wat zijn nu precies verzadigde en
onverzadigde vetten?
Het woord verzadigd of onverzadigd heeft
niets te maken met een verzadigd gevoel
wat men heeft na het eten, maar met de
chemische structuur van de vetten. Verza
digde vetten verhogen het cholesterolgehalte
in ons bloed. Ze zijn vaak van dierlijke af
komst. (Meervoudig) onverzadigde vetten
helpen het cholesterolgehalte juist te verla
gen. Een bekend voorbeeld is linolzuur.
Omdat ons lichaam dit zelf niet aan kan
maken, is het belangrijk dat we deze vetten
uit ons voedsel halen.
Wat is linolzuur?
Linolzuur is een meervoudig onverzadigd
vet dat het cholesterolgehalte van ons bloed
verlaagt. Hierdoor houdt het onze bloedva
ten gézond. Sommige margarines, halva-
rines, bak- en braadproducten, oliën, dres
sings en koffiemelk zijn rijk aan linolzuur.
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof waarvan
ons lichaam een klein beetje nodig heeft. Er
zijn twee soorten cholesterol: het bloed-
cholesterol en het voedingscholesterol. De
minder goede, verzadigde vetten stimuleren
de aanmaak van bloedcholesterol in ons
lichaam.
Hiervan moeten we dus niet teveel eten.
Cholesterol komt ook in bepaalde voedings
middelen voor (voedingscholesterol) zoals
in garnalen en orgaanvlees. Daarom moeten
we deze producten slechts met mate gebrui
ken.
Uit een onlangs door Trendbox gehouden
onderzoek onder Nederlandse consumen
ten blijkt dat 82% vindt dat zij gezond eet.
Zoals we zagen is gezond eten vooral ,een
keuze voor goede vetten. Over het alge
meen is het met de bekendheid van vetten
in Nederland somber gesteld. 55% van de
ondervraagden kon uitzichzeif(spontaan)
geen antwoord geven op de vraag 'Welke
typen vet kent u?'. Van degenen die hier
wel antwoord op wisten, noemde 26%
plantaardig en 22% dierlijk vet. Hoewel
85% de term linolzuur kent, wisten slechts
weinigen (2%) linolzuur spontaan als type
vet te noemen.
Uit de meest recente gegevens van de
Voedselconsumptiepeiling blijkt dat we nog
steeds te vet eten: 92 gram gemiddeld per
dag, terwijl de richtlijnen van de Voedings
raad niet meer dan 80 gram per dag aan
geven. De totale vetconsumptie, en dan
vooral die van de slechte, verzadigde vet
ten, zou dus omlaag moeten. Daarvoor
moet de consument echter wel weten wat
het verschil is tussen onverzadigde en ver
zadigde vetten.
Op de vraag 'Welke vetsoorten kent u?',
werd in het onderzoek door slechts 15%
verzadigde vetten genoemd en maar 10%
noemde onverzadigde vetten. Plantaardig
vet werd door maar liefst 92% als goed
Vinden we zelf dat we verstan
dig eten, gebruiken we minder
vet dan een aantal jaren gele
den, in hoeverre zijn we op de
hoogte van de verschillende
vetsoorten en weten we welke
vetten verstandig zijn?
beoordeeld. Ook linolzuur werd door 69%
als goed gezien. Zoals gezegd weet men niet
uit zichzelf verzadigde en onverzadigde vet
ten te noemen.
Bovendien weten we vaak niet of verzadigde
of onverzadigde vetten goed zijn voor onze
gezondheid. 19% van de Nederlanders weet
niet dat onverza-digd vet een verstandige
keuze is en 22% denkt zelfs dat het een slecht
vet is. Bij verzadigde vetten weet 14% niet of
het nu goed of slecht is en geeft 20% te
kennen dat verzadigd vet juist verstandig is
in plaats van onverstandig.
Maar liefst 58% is de afgelopen jaren minder
of veel minder vet gaan gebruiken. En dan
verband met de gezondheid, 25% at min
der vet als gevolg van lijnen en 11% in
verband met het cholesterolgehalte.
Als antwoord op de vraag 'Welke pro
ducten bent u dan minder gaan gebrui
ken', antwoordde 47% boter, 26% bak
en braadproducten, 20% vlees en maar
15% at minder snacks en 4% is minder
chocolade, gebak en snoep gaan eten.
Slechts 30% van de Nederlanders is be
kend met de term 'verborgen' vetten.
Ook weten we vaak niet in welke producten
verborgen vetten zitten: slechts 18%
noemde melkproducten, 8% vleeswaren
en 9% kaas.
Er kan dus gesteld worden dat we vinden
dat we verstandiger eten en over het
algemeen minder vet eten dan een aantal
jaar geleden.
Echter we zouden nog meer moeten we
ten van de verschillende vetsoorten en in
welke producten ze zitten. Waardoor we
beter in staat zijn een bewuste keuze te
kunnen maken tussen de goede, onverza
digde vetten en de slechte verzadigde
vetten.
voile melk
volte yoghurt
margarine
halvarine
kaas 48+
hamburger
ontbijtspek
moccotaart
chocoladereep
halfvolle/magere melk, karnemelk
magere yoghurt
dieetmargarine (60-65% linolzuur)
dieethalvarine (60-65% linolzuur)
20+, 30+ of 40+ kaas
tartaartje
casselerrib/rookvlees
vruchtenvlaai
café noir
Een dessen hoeft niet slecht te zijn, mits de juiste vetten worden gebruikt.
9