Asperges: een 'gewone' groente
niet voor
orapen
slagerij
snel
0.99
B. TULLENAAR
Knoflook: geneeskrachtige
plant van het jaar 1992!
Homeopatisch middel
tegen hooikoorts
fen zee dan rui mie veer iedere versader ins
KAPPERSWINKEL
IjjszEn
aMKMü
VLAAIENPUNTEN
'Graskippen' scharrelen
weer écht buiten
DE ADVERTORIAL;
EEN MANIER OM ANDERS
TE ADVERTEREN
NIEUW KEURMERK El
HOTEL****
DE ZEEUWSE STROMEN
Dè Ideale Ickatle
veer grete en kleine vergaderingen
DE SV50 BROMSCOOTER. DAT RIJDT PEUGEOT.
Topline Haarcosmetica - DE KAPPERSWINKEL - Hoek Hobeinstraat Glacisstraat
Hobeinstraat 1 - 4381 PA VLISSINGEN Q1184 1 8058
STEUNKOUSEN
ENKEL-/KNIESTUKKEN
ARMKOUSEN XSQE
BORSTPROTHESES
STOMA-ARTIKELEN
M.Th.W. van den Berge
Wij kopen
ons vee nog
steeds bij de
"kleine
Walcherse
boer"
GEZONDE
WALCHERSE
KWALITEIT
VRIJDAG/ZATERDAG
Dinsdag 27 april
vrijdag zaterdag
kersen of appel
Goede waar koopt u bij:
Brood en banketbakkerij
Paul Krugerstraat 65
Vlissingen - tel. 12859
Nieuwe Kerkstraat 29, Kapelle-Biezelinge
Telefoon 01102-41688/42817
GLASHANDEL "MOERSTEE"
10
DE FAAM - DE VLISSINGER
Woensdag 21 april 1993
Er komt een nieuw keurmerk voor eieren: het Gras Ei.
Daarvoor is de Stichting Gras Merk opgericht, die de
verkoop gaat stimuleren van produkten van dieren die
weer van een gezond buitenleven kunnen genieten. De
introductie van het Gras Ei is de eerste activiteit van de
Stichting.
Wie het Gras Ei keurmerk
wil voeren, moet een con
tract tekenen, waarmee de
opfokker, de pluimveehou
der en de voederleveran
cier gehouden zijn aan een
aantal strenge voorwaar
den met betrekking tot de
gezonde leefomgeving en
de voeding van de kippen.
Het toezicht en de controle
wordt uitgevoerd door het
nationale Controleburo
Pluimvee en Eieren (CPE)
te Zeist.
Strenge
kwaliteitseisen
Het Gras Ei moet men niet
verwarren met het Schar-
relei. In tegenstelling tot
wat de meeste mensen
denken, loopt de scharrel
kip nog steeds niet buiten.
Zij zit weliswaar niet meer
in een legbatterij, maar
'scharrelt' in een gigan
tisch kunstverlicht 'kippen
hok' temidden van
duizenden lotgenoten. De
produktie van het Gras Ei
moet aan aanzienlijk
zwaardere diervriendelijke
eisen voldoen. Enkele be
langrijke punten uit deze
strenge kwaliteitsnorme
ring zijn: de kip moet de
gehele dag over een uit
loop beschikken en gesti
muleerd worden ook naar
buiten te gaan naar een
begroeid terrein (chemi
sche gewasbescherming
verboden!), waar iedere kip
over minimaal 21/2. m2
ruimte beschikt. Ook zijn
er strenge eisen ten aan
zien van de inrichting, ver
lichting, ventilatie en
capaciteit (maximaal 7 kip-
De lezers van A. Vogel's Gezondheidsnieuws kozen
knoflook tot 'Geneeskrachtige plant van het jaar 1993'.
Van de honderden inzenders gaf 26,6% de voorkeur
aan knoflook, dat een indrukwekkende traditie heeft als
geneeskrachtige plant.
Knoflook staat al sinds
mensenheugenis bekend
om zijn doeltreffende wer
king bij tal van ziektes en
aandoeningen. Weten
schappers ontdekken
steeds meer interessante
toepassingsmogelijkhe
den, bijvoorbeeld tegen
een te hoge bloeddruk en
een te hoog cholesterolge
halte. Of om kracht en vi
taliteit te herwinnen. Het is
dan ook terecht dat kno
flook eens extra in het zon
netje wordt gezet als
'Geneeskrachtige plant
van het jaar 1993'. In het
januari-nummer van Ge
zondheidsnieuws werden
de lezers opgeroepen de
Geneeskrachtige plant van
het jaar te kiezen. De re
dactie ontving honderden
reacties. Van de lezers
koos 26,6% voor knof
look, hoewel ook de brand
netel zeer populair blijft en
evenals in 1992 op de
tweede plaats staat met
dit jaar 22,7% van de
stemmen. In 1992 koos
77% van de Gezondheids-
nieuws-lezers de Echina
cea purpurea (rode zonne
hoed) tot Geneeskrachtige
plant van het jaar.
Betere conditie
De officiële instantie die
zich in Duitsland bezig
houdt met het opstellen
van richtlijnen voor plant
aardige grondstoffen. De
Kommission E van het
Bundesgesundheitsamt,
noemt als toepassingen
van knoflook ondermeer:
verlaging van de choleste
rolspiegel en preventie te
gen vernauwingen in de
bloedvaten. De Kommissi
on E beveelt een gebruik
van 4 gram verse knoflook
per dag aan. Dat komt op
een aantal teentjes per dag
neer. In de literatuur wor
den diverse voortreffelijke
eigenschappen van knof
look beschreven, zoals sti
mulering van de eetlust,
verbetering van de condi
tie, het prestatievermogen
en het humeur. Knoflook
bevat diverse enzymen en
vitaminen en verbetert de
spijsverteringsfuncties.
Het is dan ook niet ver
wonderlijk dat men zich
door geregeld gebruik van
knoflook fitter en vitaler
gaat voelen.
Op 21 april zal staatssecretaris Gabor van het ministerie
van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in Limburg het
aspergeseizoen openen. Tegelijkertijd zal hij het
asperge- en champignonmuseum als onderdeel van het
streek-boerderijmuseum 'De Locht' voor publiek ope
nen. In dit museum krijgt de bezoeker uitleg over de
asperge- en champignonteelt in Noord-Limburg en het
plattelandsleven zoals het er zich vroeger afspeelde.
pen per m2) van de leg- en
slaapruimten. De kippen
mogen zelf ook niet uit eie
ren van een legbatterij af
komstig zijn en mogen niet
geleewiekt (vleugelpunten
verwijderd) zijn en slechts
zorgvuldig 'gekortbekt', zo
dat ze normaal kunnen
eten en drinken. De gras-
kippen krijgen uitsluitend
plantaardige voeding (gra
nen, peulvruchten en
groenvoer), aangevuld met
mineralen en vitaminen.
Het verstrekken van che
mische kleurstoffen is ver
boden. Dat laatste blijkt
trouwens ook volkomen
overbodig, want het gras
en het groenvoer geven de
dooier van het Gras Ei de
natuurlijke oranje-gele
kleur van weleer terug, die
bij ieder Gras Ei weer an
ders is. Niet alleen is het
Gras Ei vriendelijker voor
de kip, maar het ontbreken
van chemicaliën komt na
tuurlijk ook de gezondheid
van de mens en het milieu
ten goede.
Koningin der duisternis
Voor veel mensen betekent
het voorjaar niet alleen ge
nieten van de eerste bloe
men en de voorjaarszon,
maar ook van de eerste
asperges. Vanaf midden
april tot eind juni liggen in
alle groentewinkels de
glanzend witte stengels te
pronken in hun veilingkist
jes. Er valt niet te ontko
men aan deze delicatesse
van de koude grond, opge
groeid zonder ooit het dag
licht te hebben gezien en
daarom ook wel 'koningin
der duisternis' genoemd.
Een andere benaming is
'het witte goud', afgeleid
van een ander soort goud
waar Limburg om bekend
werd, de steenkool. Het
zijn passende namen voor
een hoogstaande groente
die niet alleen wij weten te
waarderen. Ook de Egyp-
tenaren, de Grieken en de
Romeinen waren er al gek
op. In de paleizen van de
farao's werden ze afge
beeld op de muren. De
Grieken aten een wilde va
riant die ze asparagos, 'de
niet-gezaaide', noemden.
En van de Romeinen zijn
de eerste recepten bekend.
Het duidt erop dat de
asperge door de eeuwen
heen een geliefd voedsel
was en nog steeds is.
Vorstelijk tintje
Misschien kijken wij Ne
derlanders soms wat op
tegen de asperge vanwege
al die prachtige benamin
gen en het vorstelijke tintje
dat de asperge heeft. Maar
dat ligt misschien ook wel
aan de geaardheid van Ne
derlanders die 'gewoon' al
goed genoeg vinden. Toch
ontdekken steeds meer
mensen de charme van de
asperge én de vele manie
ren waarop deze groente
kan worden bereid; van
een verfijnde tot een uit
gesproken bourgondische
maaltijd. Dat de asperge
als 'bijzonder' wordt ge
zien komt misschien ook
doordat het een echte
voorjaarsgroente is die niet
het hele jaar door is te krij
gen. Dat wil zeggen: de
'echte' Hollandse
asperges.
Verse asperges
Verse asperges smaken
het best. Hoe verser hoe
lekkerder. Door blootstel
ling aan de buitenlucht
'verhout' de asperge na
melijk en moet u de asper
ge dikker schillen. Als u
asperges koopt moet u er
op letten dat de stengels
een beetje glanzen en mals
aanvoelen. Wat oudere
asperges kunt u in een be
tere conditie brengen door
ze een poosje in koud wa
ter te leggen.
Dit koudwaterbad is - voor
u ze gaat koken - sowieso
aan te raden, omdat de
asperge zich dan makkelij
ker laat schillen. Voor verse
asperges hoeft u echter
niet helemaal naar Limburg
en Noord Brabant af te rei
zen. Asperges worden
voor dag en dauw ge
oogst, nog dezelfde dag
geveild en worden dan op
een uitgekiende manier ge
koeld, zodat ze de volgen
de dag vers in heel
Nederland in de groente
winkel liggen. Bij sommige
groentewinkels zijn in fe
bruari al asperges te koop.
Deze asperges zijn vaak
iets duurder omdat ze in
kassen worden geteeld.
Wie in mei en juni asperges
van de koude grond koopt,
betaalt een normale prijs.
Wist u trouwens dat de
Romeinen de asperge niet
alleen lekker en gezond
vonden, maar ze ook als
medicijn voor de liefde ge
bruikten.
Groene asperges
De asperge wordt in een
bed van aarde geteeld.
Half april - afhankelijk van
het weer - begint het bed
scheurtjes te vertonen,
wat erop duidt dat de
asperges geoogst kunnen
worden. Dit oogsten ge
beurt met de hand. Daar
waar scheurtjes ontstaan,
steekt men met een speci
aal schepje de asperges uit
het bed. Behalve de witte
asperge kunt u tegenwoor
dig ook groene asperges in
de winkels aantreffen. In
tegenstelling tot de witte
wordt de groene asperge
geoogst als ze vijfentwin
tig centimeter boven het
bed zijn uitgegroeid. Door
blootstelling aan het licht
ontstaat de groene kleur.
De smaak van de groene
asperge is wat geuriger en
sterker dan van de witte
asperge. De groene asper
ge is uitstekend geschikt
om als voorafje te eten.
Ook kunt u van de groene
asperge heerlijke salades
maken of aspergetaart.
Wie de teeltmethoden en
het oogsten eens van
dichtbij wil bekijken, kan
vanaf 21 april terecht in
het boerderijmuseum 'De
Locht' in Horst-Melderslo
in Limburg. Van hieruit
kunnen ook mooie toeristi
sche tochten worden ge
maakt door de
produktiegebieden in Bra
bant en Limburg.
Florentijns
Hollandse asperges staan
in binnen- en buitenland
bekend om hun kwaliteit.
Veel asperges worden
daarom geëxporteerd naar
het buitenland, vooral naar
onze oosterburen. Het zijn
daar echte liefhebbers
want ze verorberen per jaar
gemiddeld zo'n 760 gram
per persoon, terwijl wij in
Nederland niet meer dan
300 gram per persoon nut
tigen. Het lijkt erop dat wij
een keer per jaar asperges
op het menu genoeg vin
den. Het heeft misschien
te maken met het idee dat
asperges maar op een ma
nier gegeten kunnen wor
den; met ham, hard
gekookte eieren en
gesmolten boter. Wie bij de
groenteboer naar het re
ceptenboekje vraagt dat
door het Centraal Bureau
van de Tuinbouwveilingen
in Zoetermeer wordt uitge
geven, zal verrast zijn wat
voor heerlijke gerechten er
nog meer met asperges
kunnen worden klaarge
maakt. (U kunt de folders
ook bij het CBT bestellen,
t.a.v. A. Vermeulen, Post
bus 216, 2700 AE Zoeter-
meer). En wie in de
bibliotheek of in de boek
handel een kookboek over
asperges haalt, zal erach
ter komen dat asperges
kunnen worden klaarge
maakt op z'n Florentijns,
op z'n Pools, op z'n Hon
gaars, op z'n Japans of op
z'n Spaans. Maar ook dat
u ze kunt combineren met
vlees of vis. Kortom: reden
genoeg om asperges
steeds vaker in de voor
jaarsmaanden op het me
nu te zetten.
Het ideale paar
Als u toch naar de biblio
theek gaat om een recep
tenboek te halen, moet u
niet vergeten even langs
uw slijter te gaan om daar
een goede Elzaswijn te ko
pen. Les vins d'Alsace, zo-
Hoestend en proestend het voorjaar door. Dat is het lot
van veel hooikoortspatiënten. Binnenblijven is een
oplossing, maar geen reële. Het gebruik van een home
opatisch anti-hooikoortsmiddel wel! Een middel dat vol
gens onderzoek een positief effect heeft op bijna
negentig procent van alle hooikoortspatiënten.
Hooikoorts is een overma
tige reactie van het slijm
vlies van de neus, de
neusbijholten en het bind-
vlies van de ogen. De aan
doening is niet gevaarlijk of
besmettelijk, maar wel erg
lastig. De meest voorko
mende klachten zijn nie
zen, tranende ogen, een
loopneus en benauwdheid.
Het homeopatisch middel
A. Vogel's Pollinosan
bestrijdt deze klachten ef
fectief.
Aangevallen
Een allergie ontstaat door
een te sterke reactie van
het immuunsysteem op
een bepaalde stof.
Graspollen zijn vaak de
oorzaak van hooikoorts.
Niemand wordt allergisch
geboren, maar de aanleg
kan wel aanwezig zijn. Het
lichaam kan dan een aller
gie ontwikkelen. Het af
weermechanisme bij
allergische mensen rea
geert bij vrij onschuldige
binnendringers zoals pollen
alsof het lichaam wordt
'aangevallen'. Vijftien tot
twintig procent van de Ne
derlandse bevolking ver
toont allergische reacties.
Vijf tot acht procent van
hen kampt met hooikoorts.
De klachten doen zich
voornamelijk voor tussen
april en juni. Maar sommi
ge mensen krijgen in fe
bruari al last, terwijl de
klachten bij anderen tot
eind augustus aanhouden.
De meeste verschijnselen
kunnen worden voorko
men door twee weken
voordat de kritieke periode
aanbreekt, te beginnen
met de inname van Pollino
san. Dit geldt zeker voor
mensen die al jaren last
hebben van hooikoorts.
Maar ook in actue gevallen
werkt Pollinosan uitste
kend. Naar de effectiviteit
van A. Vogel's Pollinosan
is uitgebreid onderzoek ge
daan. Daaruit kwam naar
voren dat bijna negentig
procent van de hooi
koortspatiënten baat had
bij Pollinosan. Bijna zestig
procent was na gebruik
van A. Vogel's Pollinosan
zelfs geheel klachtenvrij.
Tips
Naast het gebruik van Pol
linosan kan een hooi
koortspatiënt nog enkele
maatregelen nemen:
Besteed aandacht aan
gezonde voeding. Pro
dukten, rijk aan vitami
ne en mineralen, met
weinig geraffineerde
suikers, verdienen de
voorkeur;
Beperk het gebruik van
chocolade, verse eie
ren, varkensvlees, spi
nazie, kiwi, bananen en
kruiden;
Tabaksrook moet zoveel
mogelijk worden ver
meden, en verder is het
raadzaam het huis
's avonds goed te
luchten.
als de Fransen deze wijnen
noemen, zijn licht, droog
en fruitig en gaan uitste
kend samen met asperges.
Elzaswijn wordt gedronken
als ze tussen de één en vijf
jaar oud is. Het is een witte
wijn die zowel als aperitief
als bij een goede maaltijd
kan worden gedronken.
Voor wie de bibliotheek te
ver vindt, volgt hier een bij
zonder recept: asperges op
z'n Florentijns.
Per persoon neemt u 350
gram asperges. Voor dit re
cept gaan we uit van een
maaltijd voor vier perso
nen, dus u heeft dan zo'n
1400 gram nodig. Het
schillen van de asperges is
eenvoudig, maar moet wel
goed gebeuren. Leg de
asperge plat op een snij-
blok en goed in het licht
zodat u kunt zien waar u
heeft geschild. Voor het
schillen gebruikt u een
dunschiller. U schilt van
het kopje af naar beneden.
Bent u klaar met schillen,
snij dan vervolgens het on
derste stukje eraf en was
de asperges in koud water.
Leg ze in een pan met ko
kend water en voeg wat
zout naar smaak toe. De
schillen en de afgesneden
ondereinden kunt u ge
woon meekoken, dat be
vordert de smaak. Van het
kooknat kunt u later nog
een heerlijke soep maken.
Kook de asperges in tien
minuten gaar en laat ze
dan nog twintig minuten in
het hete water staan. Ver
der heeft u nodig:
350 gram fijngehakte
spinazie
1 eetlepel boter
2 di aspergenat
2 dl room
zout en peper
worcestersaus
Smelt de boter, giet de
room erbij en laat hierin
langzaam de fijngehakte
spinazie gaar worden.
Breng de saus op smaak
met zout en gemalen witte
peper en wat worcester
saus. De saus op dikte ma
ken met het aspergenat.
Haal de asperges uit de
pan en leg deze op een
voorverwarmde schotel.
Giet de saus erover. Heer
lijk met kalfsvlees of lams
vlees. Wijnadvies: Vin
d'Alsace: Riesling.
Elke 14 dagen kunnen adverteerders in de rubriek
Produkt Informatie hun speciale boodschap op 'een
andere wijze' aan de consument kenbaar maken.
Anders dan anders? Zeker. Er
bestaat immers een logische
honger naar informatie bij het
publiek. Het wil op de hoogte
zijn van ontwikkelingen en
waar wat te koop is. Stelt u
zich als adverteerder maar
eens in de schoenen van een
consument. In de landelijke
media ziet u een nieuw pro
dukt en u denkt, dat zou ik wil
len hebben. Maar waar is dat
dan te koop?
Wij van de Faam/Vlissinger
bieden de ruimte om anders
te adverteren met produkten
of service die uitvoeriger die
nen te worden belicht dan
vaak in een gewone adverten
tie mogelijk is. Dit fenomeen
heet 'ADVERTORIAL' en is
eigenlijk niets meer dan uw
reclameboodschap verpak
ken in een redaktionele vorm.
INTERESSE;
BEL EVEN
DE FAAM/DE VLISSINGER
POSTBUS 5017 MIDDELBURG
TELEFOON 01180-81000
VRAGEN NAAR:
JERRY TUPANWAËL.
Met de onlangs voltooide nieuwe zaal in
Hotel-Congrescentrum De Zeeuwse Stromen,
is een nieuwe en unieke ruimte geschapen
voor al uw zakelijke bijeenkomsten, presen
taties en evenementen.
Of u nu een dag. een middag, een avond of
meerdere dagen wilt vergaderen, wij bieden u
een arrangement op maat.
11 zalen voor 5 tot 500 personen
alle voorzieningen voor perfekt georgani
seerde vergaderingen/evenementen
110 hotelkamers 300 meter van zee
grote parkeerplaats voor de deur
binnen- en buitenzwembad
Voor nadere informatie: bel 01116-2040
en vraag naar Cary J. Francke.
DUINWEKKEN 5 - RENESSE
TELEFOON 01116-2040
FAX 01116-2065
"Ik iloc absoluut niet mee aan die
rages en dat modieu/e gedoe. Je
/uit mij dus nooit op zo'n gezellig
snordertje zien rijden. Ik kies
wel degelijk voor mijn eigen
smaak. Ik verlang power en
een stoer uiterlijk. Een gesiy-
lecrde vormgeving lot in
de kleinste details. Mijn
Peugeot is prestatiege
richt en laat het wer
kelijk nooit af
weten. Als
anderen willen
snorren: mij
best. Maar
ik kies voor
pure klasse
en tempera
ment".
Peugeot biedt een uitgebreid assortiment snorfietsen, snorscoolers. bromfietsen, bromscooters
en scooters. Haal de brochure I lij lig! gratis voor je klaar.
KLAASSEN tweewielers
Seisweg 47 Middelburg
Tel. 01180-14596
EU PEUGEOT*
Amin KAPPERSWINKEL
De Kapperswinkel" een winkel voor U gespecialiseerd in alles wat met haar en
haarverzorging te maken heeft
Niet alleen voor de vakman maar ook voor de doe het zeiver, bij ons krijgt U een
goed advies, en kunt U zeer voordelig professionele haarverzorging verkrijgen
tevens hebben wij regelmatig zeer scherpe aanbiedingen in onze buitendisplays
kom eens langs en kijkt U eens vrijblijvend rond in de Kapperswinkel
OPENINGSTIJDEN:
maandag van13.00 tot 18.00 uur
dinsdag, woensdag, donderdag van9 30 tot 18.00 uur
vrijdag van9 30 tot 18.00 uur
vrijdag avond (koopavond) 19.00 tot 21.00 uur
zaterdag van10.00 tot 17,30 uur
Konfektié en maatwerk
Diverse uilvoeringen en vele merken,
o.a.: JUZO, VARITEX, SIGVARIS, VENI DUR
Ook voor de sporters
Konfektie en maatwerk
SQUIB, HOLLISTER enz.
Ons advies is gratis
Bandagist - Lid Orlhobanda
St. Adriaanstraat 14 - Goes - Tel. 01100-20380
(tussen Grote Markt en KolveniershoJ')
Leveranciers aan particulieren, ziekenfondsen en particuliere verzekeringen
SCHOUDER
KARBONADE
kilo8.95
RIBKARB0NADE
kilo10.95
HAAS
KARBONADE
kilo11.95
MAGERE
RUNDER-
ST00FLAPPEN
500 gram8.95
VERSE
KIPFILET
500 gram.. 7.95
FILET
AMERICAIN
100 gram.. 1.50
MAGER
RUNDERGEHAKT
500 gram.. 6.95
WÏÏïïVX^Di^
Hogeweg 138 Sl Jacolmtraai
01184 13971 VLISSINGEN 01184 1257
Laat u eens verwennen,
en kom eens bij uw warme bakker
binnenrennen.
De reklame ligt weer voor u klaar,
met de medewerkers krijgen we het toch elke
keer voor elkaar.
Het is altijd een heel karwei
maar het belangrijkste is: u bent weer blij.