Asperges: een 'gewone' groente niet voor orapen slagerij snel 0.99 B. TULLENAAR Knoflook: geneeskrachtige plant van het jaar 1992! Homeopatisch middel tegen hooikoorts fen zee dan rui mie veer iedere versader ins KAPPERSWINKEL IjjszEn aMKMü VLAAIENPUNTEN 'Graskippen' scharrelen weer écht buiten DE ADVERTORIAL; EEN MANIER OM ANDERS TE ADVERTEREN NIEUW KEURMERK El HOTEL**** DE ZEEUWSE STROMEN Dè Ideale Ickatle veer grete en kleine vergaderingen DE SV50 BROMSCOOTER. DAT RIJDT PEUGEOT. Topline Haarcosmetica - DE KAPPERSWINKEL - Hoek Hobeinstraat Glacisstraat Hobeinstraat 1 - 4381 PA VLISSINGEN Q1184 1 8058 STEUNKOUSEN ENKEL-/KNIESTUKKEN ARMKOUSEN XSQE BORSTPROTHESES STOMA-ARTIKELEN M.Th.W. van den Berge Wij kopen ons vee nog steeds bij de "kleine Walcherse boer" GEZONDE WALCHERSE KWALITEIT VRIJDAG/ZATERDAG Dinsdag 27 april vrijdag zaterdag kersen of appel Goede waar koopt u bij: Brood en banketbakkerij Paul Krugerstraat 65 Vlissingen - tel. 12859 Nieuwe Kerkstraat 29, Kapelle-Biezelinge Telefoon 01102-41688/42817 GLASHANDEL "MOERSTEE" 10 DE FAAM - DE VLISSINGER Woensdag 21 april 1993 Er komt een nieuw keurmerk voor eieren: het Gras Ei. Daarvoor is de Stichting Gras Merk opgericht, die de verkoop gaat stimuleren van produkten van dieren die weer van een gezond buitenleven kunnen genieten. De introductie van het Gras Ei is de eerste activiteit van de Stichting. Wie het Gras Ei keurmerk wil voeren, moet een con tract tekenen, waarmee de opfokker, de pluimveehou der en de voederleveran cier gehouden zijn aan een aantal strenge voorwaar den met betrekking tot de gezonde leefomgeving en de voeding van de kippen. Het toezicht en de controle wordt uitgevoerd door het nationale Controleburo Pluimvee en Eieren (CPE) te Zeist. Strenge kwaliteitseisen Het Gras Ei moet men niet verwarren met het Schar- relei. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, loopt de scharrel kip nog steeds niet buiten. Zij zit weliswaar niet meer in een legbatterij, maar 'scharrelt' in een gigan tisch kunstverlicht 'kippen hok' temidden van duizenden lotgenoten. De produktie van het Gras Ei moet aan aanzienlijk zwaardere diervriendelijke eisen voldoen. Enkele be langrijke punten uit deze strenge kwaliteitsnorme ring zijn: de kip moet de gehele dag over een uit loop beschikken en gesti muleerd worden ook naar buiten te gaan naar een begroeid terrein (chemi sche gewasbescherming verboden!), waar iedere kip over minimaal 21/2. m2 ruimte beschikt. Ook zijn er strenge eisen ten aan zien van de inrichting, ver lichting, ventilatie en capaciteit (maximaal 7 kip- De lezers van A. Vogel's Gezondheidsnieuws kozen knoflook tot 'Geneeskrachtige plant van het jaar 1993'. Van de honderden inzenders gaf 26,6% de voorkeur aan knoflook, dat een indrukwekkende traditie heeft als geneeskrachtige plant. Knoflook staat al sinds mensenheugenis bekend om zijn doeltreffende wer king bij tal van ziektes en aandoeningen. Weten schappers ontdekken steeds meer interessante toepassingsmogelijkhe den, bijvoorbeeld tegen een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolge halte. Of om kracht en vi taliteit te herwinnen. Het is dan ook terecht dat kno flook eens extra in het zon netje wordt gezet als 'Geneeskrachtige plant van het jaar 1993'. In het januari-nummer van Ge zondheidsnieuws werden de lezers opgeroepen de Geneeskrachtige plant van het jaar te kiezen. De re dactie ontving honderden reacties. Van de lezers koos 26,6% voor knof look, hoewel ook de brand netel zeer populair blijft en evenals in 1992 op de tweede plaats staat met dit jaar 22,7% van de stemmen. In 1992 koos 77% van de Gezondheids- nieuws-lezers de Echina cea purpurea (rode zonne hoed) tot Geneeskrachtige plant van het jaar. Betere conditie De officiële instantie die zich in Duitsland bezig houdt met het opstellen van richtlijnen voor plant aardige grondstoffen. De Kommission E van het Bundesgesundheitsamt, noemt als toepassingen van knoflook ondermeer: verlaging van de choleste rolspiegel en preventie te gen vernauwingen in de bloedvaten. De Kommissi on E beveelt een gebruik van 4 gram verse knoflook per dag aan. Dat komt op een aantal teentjes per dag neer. In de literatuur wor den diverse voortreffelijke eigenschappen van knof look beschreven, zoals sti mulering van de eetlust, verbetering van de condi tie, het prestatievermogen en het humeur. Knoflook bevat diverse enzymen en vitaminen en verbetert de spijsverteringsfuncties. Het is dan ook niet ver wonderlijk dat men zich door geregeld gebruik van knoflook fitter en vitaler gaat voelen. Op 21 april zal staatssecretaris Gabor van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in Limburg het aspergeseizoen openen. Tegelijkertijd zal hij het asperge- en champignonmuseum als onderdeel van het streek-boerderijmuseum 'De Locht' voor publiek ope nen. In dit museum krijgt de bezoeker uitleg over de asperge- en champignonteelt in Noord-Limburg en het plattelandsleven zoals het er zich vroeger afspeelde. pen per m2) van de leg- en slaapruimten. De kippen mogen zelf ook niet uit eie ren van een legbatterij af komstig zijn en mogen niet geleewiekt (vleugelpunten verwijderd) zijn en slechts zorgvuldig 'gekortbekt', zo dat ze normaal kunnen eten en drinken. De gras- kippen krijgen uitsluitend plantaardige voeding (gra nen, peulvruchten en groenvoer), aangevuld met mineralen en vitaminen. Het verstrekken van che mische kleurstoffen is ver boden. Dat laatste blijkt trouwens ook volkomen overbodig, want het gras en het groenvoer geven de dooier van het Gras Ei de natuurlijke oranje-gele kleur van weleer terug, die bij ieder Gras Ei weer an ders is. Niet alleen is het Gras Ei vriendelijker voor de kip, maar het ontbreken van chemicaliën komt na tuurlijk ook de gezondheid van de mens en het milieu ten goede. Koningin der duisternis Voor veel mensen betekent het voorjaar niet alleen ge nieten van de eerste bloe men en de voorjaarszon, maar ook van de eerste asperges. Vanaf midden april tot eind juni liggen in alle groentewinkels de glanzend witte stengels te pronken in hun veilingkist jes. Er valt niet te ontko men aan deze delicatesse van de koude grond, opge groeid zonder ooit het dag licht te hebben gezien en daarom ook wel 'koningin der duisternis' genoemd. Een andere benaming is 'het witte goud', afgeleid van een ander soort goud waar Limburg om bekend werd, de steenkool. Het zijn passende namen voor een hoogstaande groente die niet alleen wij weten te waarderen. Ook de Egyp- tenaren, de Grieken en de Romeinen waren er al gek op. In de paleizen van de farao's werden ze afge beeld op de muren. De Grieken aten een wilde va riant die ze asparagos, 'de niet-gezaaide', noemden. En van de Romeinen zijn de eerste recepten bekend. Het duidt erop dat de asperge door de eeuwen heen een geliefd voedsel was en nog steeds is. Vorstelijk tintje Misschien kijken wij Ne derlanders soms wat op tegen de asperge vanwege al die prachtige benamin gen en het vorstelijke tintje dat de asperge heeft. Maar dat ligt misschien ook wel aan de geaardheid van Ne derlanders die 'gewoon' al goed genoeg vinden. Toch ontdekken steeds meer mensen de charme van de asperge én de vele manie ren waarop deze groente kan worden bereid; van een verfijnde tot een uit gesproken bourgondische maaltijd. Dat de asperge als 'bijzonder' wordt ge zien komt misschien ook doordat het een echte voorjaarsgroente is die niet het hele jaar door is te krij gen. Dat wil zeggen: de 'echte' Hollandse asperges. Verse asperges Verse asperges smaken het best. Hoe verser hoe lekkerder. Door blootstel ling aan de buitenlucht 'verhout' de asperge na melijk en moet u de asper ge dikker schillen. Als u asperges koopt moet u er op letten dat de stengels een beetje glanzen en mals aanvoelen. Wat oudere asperges kunt u in een be tere conditie brengen door ze een poosje in koud wa ter te leggen. Dit koudwaterbad is - voor u ze gaat koken - sowieso aan te raden, omdat de asperge zich dan makkelij ker laat schillen. Voor verse asperges hoeft u echter niet helemaal naar Limburg en Noord Brabant af te rei zen. Asperges worden voor dag en dauw ge oogst, nog dezelfde dag geveild en worden dan op een uitgekiende manier ge koeld, zodat ze de volgen de dag vers in heel Nederland in de groente winkel liggen. Bij sommige groentewinkels zijn in fe bruari al asperges te koop. Deze asperges zijn vaak iets duurder omdat ze in kassen worden geteeld. Wie in mei en juni asperges van de koude grond koopt, betaalt een normale prijs. Wist u trouwens dat de Romeinen de asperge niet alleen lekker en gezond vonden, maar ze ook als medicijn voor de liefde ge bruikten. Groene asperges De asperge wordt in een bed van aarde geteeld. Half april - afhankelijk van het weer - begint het bed scheurtjes te vertonen, wat erop duidt dat de asperges geoogst kunnen worden. Dit oogsten ge beurt met de hand. Daar waar scheurtjes ontstaan, steekt men met een speci aal schepje de asperges uit het bed. Behalve de witte asperge kunt u tegenwoor dig ook groene asperges in de winkels aantreffen. In tegenstelling tot de witte wordt de groene asperge geoogst als ze vijfentwin tig centimeter boven het bed zijn uitgegroeid. Door blootstelling aan het licht ontstaat de groene kleur. De smaak van de groene asperge is wat geuriger en sterker dan van de witte asperge. De groene asper ge is uitstekend geschikt om als voorafje te eten. Ook kunt u van de groene asperge heerlijke salades maken of aspergetaart. Wie de teeltmethoden en het oogsten eens van dichtbij wil bekijken, kan vanaf 21 april terecht in het boerderijmuseum 'De Locht' in Horst-Melderslo in Limburg. Van hieruit kunnen ook mooie toeristi sche tochten worden ge maakt door de produktiegebieden in Bra bant en Limburg. Florentijns Hollandse asperges staan in binnen- en buitenland bekend om hun kwaliteit. Veel asperges worden daarom geëxporteerd naar het buitenland, vooral naar onze oosterburen. Het zijn daar echte liefhebbers want ze verorberen per jaar gemiddeld zo'n 760 gram per persoon, terwijl wij in Nederland niet meer dan 300 gram per persoon nut tigen. Het lijkt erop dat wij een keer per jaar asperges op het menu genoeg vin den. Het heeft misschien te maken met het idee dat asperges maar op een ma nier gegeten kunnen wor den; met ham, hard gekookte eieren en gesmolten boter. Wie bij de groenteboer naar het re ceptenboekje vraagt dat door het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen in Zoetermeer wordt uitge geven, zal verrast zijn wat voor heerlijke gerechten er nog meer met asperges kunnen worden klaarge maakt. (U kunt de folders ook bij het CBT bestellen, t.a.v. A. Vermeulen, Post bus 216, 2700 AE Zoeter- meer). En wie in de bibliotheek of in de boek handel een kookboek over asperges haalt, zal erach ter komen dat asperges kunnen worden klaarge maakt op z'n Florentijns, op z'n Pools, op z'n Hon gaars, op z'n Japans of op z'n Spaans. Maar ook dat u ze kunt combineren met vlees of vis. Kortom: reden genoeg om asperges steeds vaker in de voor jaarsmaanden op het me nu te zetten. Het ideale paar Als u toch naar de biblio theek gaat om een recep tenboek te halen, moet u niet vergeten even langs uw slijter te gaan om daar een goede Elzaswijn te ko pen. Les vins d'Alsace, zo- Hoestend en proestend het voorjaar door. Dat is het lot van veel hooikoortspatiënten. Binnenblijven is een oplossing, maar geen reële. Het gebruik van een home opatisch anti-hooikoortsmiddel wel! Een middel dat vol gens onderzoek een positief effect heeft op bijna negentig procent van alle hooikoortspatiënten. Hooikoorts is een overma tige reactie van het slijm vlies van de neus, de neusbijholten en het bind- vlies van de ogen. De aan doening is niet gevaarlijk of besmettelijk, maar wel erg lastig. De meest voorko mende klachten zijn nie zen, tranende ogen, een loopneus en benauwdheid. Het homeopatisch middel A. Vogel's Pollinosan bestrijdt deze klachten ef fectief. Aangevallen Een allergie ontstaat door een te sterke reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof. Graspollen zijn vaak de oorzaak van hooikoorts. Niemand wordt allergisch geboren, maar de aanleg kan wel aanwezig zijn. Het lichaam kan dan een aller gie ontwikkelen. Het af weermechanisme bij allergische mensen rea geert bij vrij onschuldige binnendringers zoals pollen alsof het lichaam wordt 'aangevallen'. Vijftien tot twintig procent van de Ne derlandse bevolking ver toont allergische reacties. Vijf tot acht procent van hen kampt met hooikoorts. De klachten doen zich voornamelijk voor tussen april en juni. Maar sommi ge mensen krijgen in fe bruari al last, terwijl de klachten bij anderen tot eind augustus aanhouden. De meeste verschijnselen kunnen worden voorko men door twee weken voordat de kritieke periode aanbreekt, te beginnen met de inname van Pollino san. Dit geldt zeker voor mensen die al jaren last hebben van hooikoorts. Maar ook in actue gevallen werkt Pollinosan uitste kend. Naar de effectiviteit van A. Vogel's Pollinosan is uitgebreid onderzoek ge daan. Daaruit kwam naar voren dat bijna negentig procent van de hooi koortspatiënten baat had bij Pollinosan. Bijna zestig procent was na gebruik van A. Vogel's Pollinosan zelfs geheel klachtenvrij. Tips Naast het gebruik van Pol linosan kan een hooi koortspatiënt nog enkele maatregelen nemen: Besteed aandacht aan gezonde voeding. Pro dukten, rijk aan vitami ne en mineralen, met weinig geraffineerde suikers, verdienen de voorkeur; Beperk het gebruik van chocolade, verse eie ren, varkensvlees, spi nazie, kiwi, bananen en kruiden; Tabaksrook moet zoveel mogelijk worden ver meden, en verder is het raadzaam het huis 's avonds goed te luchten. als de Fransen deze wijnen noemen, zijn licht, droog en fruitig en gaan uitste kend samen met asperges. Elzaswijn wordt gedronken als ze tussen de één en vijf jaar oud is. Het is een witte wijn die zowel als aperitief als bij een goede maaltijd kan worden gedronken. Voor wie de bibliotheek te ver vindt, volgt hier een bij zonder recept: asperges op z'n Florentijns. Per persoon neemt u 350 gram asperges. Voor dit re cept gaan we uit van een maaltijd voor vier perso nen, dus u heeft dan zo'n 1400 gram nodig. Het schillen van de asperges is eenvoudig, maar moet wel goed gebeuren. Leg de asperge plat op een snij- blok en goed in het licht zodat u kunt zien waar u heeft geschild. Voor het schillen gebruikt u een dunschiller. U schilt van het kopje af naar beneden. Bent u klaar met schillen, snij dan vervolgens het on derste stukje eraf en was de asperges in koud water. Leg ze in een pan met ko kend water en voeg wat zout naar smaak toe. De schillen en de afgesneden ondereinden kunt u ge woon meekoken, dat be vordert de smaak. Van het kooknat kunt u later nog een heerlijke soep maken. Kook de asperges in tien minuten gaar en laat ze dan nog twintig minuten in het hete water staan. Ver der heeft u nodig: 350 gram fijngehakte spinazie 1 eetlepel boter 2 di aspergenat 2 dl room zout en peper worcestersaus Smelt de boter, giet de room erbij en laat hierin langzaam de fijngehakte spinazie gaar worden. Breng de saus op smaak met zout en gemalen witte peper en wat worcester saus. De saus op dikte ma ken met het aspergenat. Haal de asperges uit de pan en leg deze op een voorverwarmde schotel. Giet de saus erover. Heer lijk met kalfsvlees of lams vlees. Wijnadvies: Vin d'Alsace: Riesling. Elke 14 dagen kunnen adverteerders in de rubriek Produkt Informatie hun speciale boodschap op 'een andere wijze' aan de consument kenbaar maken. Anders dan anders? Zeker. Er bestaat immers een logische honger naar informatie bij het publiek. Het wil op de hoogte zijn van ontwikkelingen en waar wat te koop is. Stelt u zich als adverteerder maar eens in de schoenen van een consument. In de landelijke media ziet u een nieuw pro dukt en u denkt, dat zou ik wil len hebben. Maar waar is dat dan te koop? Wij van de Faam/Vlissinger bieden de ruimte om anders te adverteren met produkten of service die uitvoeriger die nen te worden belicht dan vaak in een gewone adverten tie mogelijk is. Dit fenomeen heet 'ADVERTORIAL' en is eigenlijk niets meer dan uw reclameboodschap verpak ken in een redaktionele vorm. INTERESSE; BEL EVEN DE FAAM/DE VLISSINGER POSTBUS 5017 MIDDELBURG TELEFOON 01180-81000 VRAGEN NAAR: JERRY TUPANWAËL. Met de onlangs voltooide nieuwe zaal in Hotel-Congrescentrum De Zeeuwse Stromen, is een nieuwe en unieke ruimte geschapen voor al uw zakelijke bijeenkomsten, presen taties en evenementen. Of u nu een dag. een middag, een avond of meerdere dagen wilt vergaderen, wij bieden u een arrangement op maat. 11 zalen voor 5 tot 500 personen alle voorzieningen voor perfekt georgani seerde vergaderingen/evenementen 110 hotelkamers 300 meter van zee grote parkeerplaats voor de deur binnen- en buitenzwembad Voor nadere informatie: bel 01116-2040 en vraag naar Cary J. Francke. DUINWEKKEN 5 - RENESSE TELEFOON 01116-2040 FAX 01116-2065 "Ik iloc absoluut niet mee aan die rages en dat modieu/e gedoe. Je /uit mij dus nooit op zo'n gezellig snordertje zien rijden. Ik kies wel degelijk voor mijn eigen smaak. Ik verlang power en een stoer uiterlijk. Een gesiy- lecrde vormgeving lot in de kleinste details. Mijn Peugeot is prestatiege richt en laat het wer kelijk nooit af weten. Als anderen willen snorren: mij best. Maar ik kies voor pure klasse en tempera ment". Peugeot biedt een uitgebreid assortiment snorfietsen, snorscoolers. bromfietsen, bromscooters en scooters. Haal de brochure I lij lig! gratis voor je klaar. KLAASSEN tweewielers Seisweg 47 Middelburg Tel. 01180-14596 EU PEUGEOT* Amin KAPPERSWINKEL De Kapperswinkel" een winkel voor U gespecialiseerd in alles wat met haar en haarverzorging te maken heeft Niet alleen voor de vakman maar ook voor de doe het zeiver, bij ons krijgt U een goed advies, en kunt U zeer voordelig professionele haarverzorging verkrijgen tevens hebben wij regelmatig zeer scherpe aanbiedingen in onze buitendisplays kom eens langs en kijkt U eens vrijblijvend rond in de Kapperswinkel OPENINGSTIJDEN: maandag van13.00 tot 18.00 uur dinsdag, woensdag, donderdag van9 30 tot 18.00 uur vrijdag van9 30 tot 18.00 uur vrijdag avond (koopavond) 19.00 tot 21.00 uur zaterdag van10.00 tot 17,30 uur Konfektié en maatwerk Diverse uilvoeringen en vele merken, o.a.: JUZO, VARITEX, SIGVARIS, VENI DUR Ook voor de sporters Konfektie en maatwerk SQUIB, HOLLISTER enz. Ons advies is gratis Bandagist - Lid Orlhobanda St. Adriaanstraat 14 - Goes - Tel. 01100-20380 (tussen Grote Markt en KolveniershoJ') Leveranciers aan particulieren, ziekenfondsen en particuliere verzekeringen SCHOUDER KARBONADE kilo8.95 RIBKARB0NADE kilo10.95 HAAS KARBONADE kilo11.95 MAGERE RUNDER- ST00FLAPPEN 500 gram8.95 VERSE KIPFILET 500 gram.. 7.95 FILET AMERICAIN 100 gram.. 1.50 MAGER RUNDERGEHAKT 500 gram.. 6.95 WÏÏïïVX^Di^ Hogeweg 138 Sl Jacolmtraai 01184 13971 VLISSINGEN 01184 1257 Laat u eens verwennen, en kom eens bij uw warme bakker binnenrennen. De reklame ligt weer voor u klaar, met de medewerkers krijgen we het toch elke keer voor elkaar. Het is altijd een heel karwei maar het belangrijkste is: u bent weer blij.

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1993 | | pagina 10