9.49 4.
7i9 3.25
22
6?
12
22
72
112
12?
3.25
jmsmmaam
WÊEÊÈmmKSF iffiiiBPP
CPOM CBAY
beïnkten
LEKKER EN TOCH
MINDER KALORIEEN
Vragen over
suikervervangers
Zelf jam maken: kalorie-
arme delicatesse op brood
Kalorie-arme
Franse appeltaart
met rozijnen
VRAGEN
STAAT
VRIJ!
RUNDVLEES
OUDERWETS LEKKE
75
6!
HET VLEESPALEIS
BIOTI-ERM
Lange Zelke 50 - tel. 12431 - Vlissingen
SUCADE-
LAPJES
RUNDER
BORST.
LAPJES
49
RUNDER VERSE WORST 500 GRAM
98
99
RUNDER- halve prijs
GEHAKT
49
98
ENTRE- STAART
COTE
98
98
DRUM
STICKS
98
RUNDER
BIEFSTUK
98
KOGEL
BIEFSTUK
98
Het wordt rookworstweer!
Onze rookworst nu dagelijks vers
Uit eigen keuken, vele malen bekroond
TOPSLAGERU VERBOOM EN ZN.
Scheldestraat 71, Vlissingen
drogisterij parfumerie schoonheidssalon
TIP VAN JAN LAGROUW
UW BOODSCHAPPENLIJSTJE:
TIPS:
18
DE VLISSINGER
Woensdag 4 november 199:
deze week een gratis rundvleesboekje met handige tips en recepten
ACTIE GELDIG VAN MAANDAG T/M ZATERDAG
MALSE
500 GRAM
2e 500 gram
halve prijs
MALSE
500 GRAM
2e 500 gram
halve prijs
>0 GRAM nr
SPECIALITEIT VAN DE MAAND
FIJNE RUNDER PASTRAMI 100 GRAM
MAGER 2e 500 gram
500 GRAM
KIPSPECIALITEIT
KIP
SCHNITZEL
per stuk
HEERLIJKE OSSE-
100 GRAM
KILO
KILO
5.9
DONDERDAG BIEFSTUKDAG
MALSE
500 GRAM
500 GRAM
VLEESWAREN
HEERLIJKE
RUNDER-
ROSBIEF
100 GRAM
2Ï9
STUKJE
KALFS-
SMEER-
LEVER
WORST
150 GRAM
249
ORIGINELE
SLAGERS
HAM
150 GRAM
249
VERSE
SLAGERS-
ROOK
WORST
per stuk
299
DEZE AANBIEDINGEN
GELDEN VAN 2 T/M
7 NOVEMBER 1992
Vlissingen: Spuistraat 28 (01184-13398)
MALSE BIEFSTUK
4 x 100 gr. 10.00
MAGERE HAMLAPJES
500 gr. 7.45
HAMBURGERS
5 halen 4 BETALEN
KALFSLAPJES
100 gr.
2.50
KALFSOESTER
SCHNITZELS FRICAN.
UIEN STEAK
STEAK DË PARIS
Alleen warm maken:
KIP PILAV
500 gr. 9.50 4
Fijne vleeswaren uit
eigen keuken:
LEVERKAAS 2.10
150 gr.
JACHTWORST 2.25
150 gr.
LUITWIELER
Chinees-Indisch
specialiteiten restaurant
Kleine Markt - Vlissingen (centrum)
November menu
bestaande uit:
Faa Daa Yoek, Tjap Tjoy, Pangsit Goreng, Saté en
Kroepoek O/I 7C
2 personen (afgehaald)nu 1 J*+,f O
Verder GRATIS keuze uit één van de volgende
gerechten:
Babi Pangang
Foe Young Hai
Kip met ananas
Kip met kerry
Varkenshaas met champ.
Varkenshaas met sambalsaus
Koe Loe Yoek
en keus uit nasi, bami of witte rijst!
Nieuw!! Proef onze nieuwe specialiteit
Faa Daa Yoek nu f 17,50
(gegrild varkensvlees met scherpe Pekingsaus)
Tel. 01184-13025
meestal zetten we maar één punt op de i.
behalve als het met anders kan
het drukwerk van den boer drukkers
is altijd in de puntjes verzorgd
middelburg 01180-81000
Als u van lekker eten houdt, moet u dat zeker blijven doen. Lekker
eten is zowel uzelf verwennen als ontspanning. De gezelligheid
begint al in de keuken tijdens het uitproberen van nieuwe recepten
en tips. En dan, samen met familie of vrienden, rondom een mooi
gedekte tafel genieten van uw kookkunst. Mocht u last hebben van
overtollige pondjes, of bezorgen alle heerlijke gerechten u extra
bezoekjes aan de tandarts, stop dan niet met uzelf te verwennen. U
vervangt eenvoudig enkele ingrediënten door produkten, die minder
of geen kalorieën bevatten. Probeer, om te beginnen, eens alle
schepjes suiker te vervangen door suikervervangers. U zult ver
baasd opkijken hoeveel kalorieën dit per gerecht scheelt zonder dat
de lekkere smaak wordt beïnvloed.
Lees op deze pagina wat suikervervangers zijn en hoe u ze het
beste kunt gebruiken. Probeer daarna de heerlijke recepten en
bruikbare tips van Jan Lagrouw, een bekende Nederlandse chef
kok. Wedden dat uw familie en vrienden wederom trots zijn op uw
kookkunst?!.
Bij het gebruik van vloeibaar gaat u
ervan uit dat 1 ml vloeibaar gelijk is
aan 13 gram suiker.
Een handige dosering is:
1 theelepel suiker 8 druppels vloei
baar; 1 eetlepel suiker 25 druppels
vloeibaar; 4 eetlepels suiker 1 thee
lepel vloeibaar ofwel 5 milliliter. Voor
het berekenen van de kcal wordt het u
gemakkelijk gemaakt, omdat vloeibaar
geen kalorieën bevat.
Suikervervangers zijn, het woord zegt
het al, middelen waarmee we suiker
kunnen vervangen. Deze produkten
worden ook wel zoetmiddelen ge
noemd. Het merk Natrena bijvoorbeeld
kent suikervervangers in drie vormen:
zoetjes, poeder en vloeibaar.
Het gebruik van zoetjes in koffie en
thee spreekt voor zich. Er bestaat een
kleine, handige meeneem verpakking,
die geen ruimte inneemt in uw jas of
tas.
Het gebruik van Kristalpoeder is even
eenvoudig. Kristalpoeder ziet er pre
cies zo uit als suiker en smaakt het
zelfde. Kristalpoeder is uitermate ge
schikt voor koude gerechten en over
vers fruit. Wanneer u in een recept de
suiker vervangt door Kristalpoeder be
rekent u dit als volgt: 1 gram Kristal
poeder is gelijk aan 10 gram suiker.
Om te zien hoeveel kalorieën u be
spaart is het leuk om te weten dat 10
gram suiker 40 kcal. bevat en 1 gram
Kristalpoeder slechts 4 kcal. Kristal
poeder is dus niet alleen 10 maal
lichter, het bevat ook nog eens 10
maal minder kcal.
Natrena vloeibaar is uitermate geschikt
voor koken en bakken. Bij Natrena
vloeibaar wordt een maatbekertje ge
leverd. Dit maatbekertje is voor u han
dig in het gebruik, omdat u hiermee
elke milliliter kunt afmeten. Let wel
Voeg nooit zomaar Natrena vloeibaar
aan gerechten toe Bij een te overda
dig gebruik wordt de smaak te zoet,
dat u als bitter kunt ervaren.
1 gram Kristalpoeder (4 kcal) 10
gram suiker (40 kcal),.
1 ml. vloeibaar (0 kcal) 13 gram
suiker (52 kcal).
1 zoetje (0 kcal) 4 gram suiker
(16 kcal).
Chef-kok Jan Lagrouw: „Graag geef
ik een aantal tips om uw plezier in
de keuken te vergroten".
Begin met 500 gram gewassen en in
grove stukken gesneden aardbeien en
500 gram rijpe frambozen. Doe dit fruit
in een pan met dikke bodem en zet
hem op een laag vuur. Doe 20 ml.
Natrena vloeibaar bij de vruchten
(door goed te proeven weet u of u iets
meer dan wel iets minder nodig hebt)
en breng het mengsel al roerend aan
de kook. Voeg ook nog een snufje
zout toe. Als de vruchtenmassa kookt,
strooit u er 60 gram Allesbinder over
uit. Al roerend laat u alles nog even
doorkoken. Na afkoeling hebt u een
heerlijk zelfgemaakt broodbeleg waar
mee u 260 gram suiker ofwel 1040
kcal heeft bespaard, want Natrena
Ook in de vele tussendoortjes kunt u de suiker vervangen door suikerver
vangers. U blijft lekker genieten en krijgt toch minder kalorieën binnen.
Vijf kilo suiker bevat maar liefst
20.000 kcal; Kristalpoeder bevat 10
maal minder kcal.
vloeibaar bevat immers geen kalo
rieën!
U kunt deze zelfgemaakte jam onge
veer drie weken in de koelkast bewa
ren; maar u zult zien: hij is zo op!
Natuurlijk kunt u ook met ander fruit
dan aardbeien en frambozen zelf jam
maken. Houd dan de in het recept
genoemde hoeveelheid Natrena vloei
baar als basis aan. Proef goed of uw
jam zoeter dan wel minder zoet moet
worden. Dit is afhankelijk van de na
tuurlijke zoete smaak van het fruit.
Chef-kok Jan Lagrouw heeft voor u een recept ontwikkeld voor het
zelfmaken van jam. Dit recept bespaart niet alleen een hoop
suikerkalorieën; het is ook een heerlijke verrassing op brood.
Erica Slof, specialiste op het ge
bied van suikervervangers en
werkzaam bij het Zoetmiddelen
Informatiecentrum: „In de twee
jaar dat ik voor het Zoetmidde
len Informatiecentrum werk,
worden de volgende vijf vragen
mij het meest gesteld":
Vraag 1: MAG IEDEREEN SUIKER
VERVANGERS GEBRUIKEN?
Ja, iedereen mag suikervervangers ge
bruiken. Ook zwangere vrouwen, kin
deren en diabeten.
Vraag 2: KUNNEN GERECHTEN MET
SUIKERVERVANGERS WORDEN IN
GEVROREN?
Ja, alle gerechten die u gewend bent
in te vriezen, kunnen ook worden in
gevroren als zij bereid zijn met suiker
vervangers.
Vraag 3: ZIJN DE NATRENA ZOETJES
KALORIEVRIJ?
Ja, de zoetjes van Natrena bevatten
geen kalorieën. De zoetjes zijn uiter
mate geschikt in koffie, thee en ande
re warme dranken.
Vraag 4: IS NATRENA VLOEIBAAR
KALORIEVRIJ?
Ja, Natrena vloeibaar bevat geen kalo
rieën. Natrena vloeibaar is uitermate
geschikt voor koken en bakken.
Vraag 5: IS NATRENA KRISTALPOE
DER KALORIEVRIJ?
Natrena Kristalpoeder is bijna kalorie-
vrij. Kristalpoeder is niet alleen 10
maal lichter dan suiker, het bevat ook
10 maal minder kalorieën. Kristalpoe
der is prima te gebruiken in koude
gerechten en over vers fruit.
Jan Lagrouw is een fervent aanhanger van het gebruik van suiker
vervangers in de keuken. Hij ziet louter voordelen: „Velen denken
na het lekker oppeuzelen van één stukje taart, ik lust nog wel een
stukje, maar het zit zo vol kalorieën. Dank zij onderstaand recept
van een kalorie-arme Franse appeltaart kunt u met een gerust hart
van een tweede stukje genieten", zegt de vermaarde chef-kok.
„Meestal wordt de bodem voor Franse
appeltaarten gemaakt van bladerdeeg.
Dit deeg is een aantal malen uitgerold
en dan weer opgevouwen. De lucht
(die u niet kunt zien) tussen de laag
jes, zorgt er bij het bakken voor dat de
taartbodem luchtig en knisperig is. U
hoeft dat deeg niet zelf te maken: het
is vrijwel overal diepgevroren in plak
jes en in vellen te koop".
4 grote appels, 100 gram in witte wijn
geweekte rozijnen, 3 eierdooiers, 1/4
liter slagroom, 6 ml. Natrena vloeibaar
(is gelijk aan 78 gram suiker ofwel 312
kcal), bladerdeeg voor een platte
taartvorm van 26 cm en 5 eetlepels
paneermeel.
„Bak van bladerdeeg een blinde bo
dem. U weet wel: deeg uitrollen en in
de vorm leggen, randen wegsnijden,
met een vork gaatjes prikken in het
deeg, aluminiumfolie erop en daar
overheen een laag oude bonen. Onge
veer 30 minuten bakken in de oven op
200 graden, dan de folie met de bo
nen eruit. Vervolgens de bodem 15
minuten droogbakken op 150 graden
Celsius.
Snijd twee appels (zonder schil) in
heel kleine stukjes en vermeng die
Erica Slof, specialiste op het gebied van suikervervangers en werkzaam bij
het Zoetmiddelen Informatiecentrum: „U kunt mij, tijdens kantooruren, altijd
bellen. Of u schrijft een briefje met uw vragen over suikervervangers".
Heeft u vragen over suikervervan
gers, dan kunt u bellen met het
Zoetmiddelen Informatiecentrum en
vragen naar mevrouw Erica Slof,
telef<x>n: 02979 - 85419, of u
schrijft haar een briefje: Postbus
110, 3640 AC Mijdrecht. U krijgt
persoonlijk antwoord.
Als u stap voor stap de bereiding
van deze Franse appeltaart met ro
zijnen volgt, hoeft u dank zij de
weinige kalorieën niet op een stukje
meer of minder te kijken.
met de rozijnen. Strooi het paneermeel
op de taartbodem. Appels laten vocht
los. Dit wordt door het paneermeel
opgenomen. Leg de rozijnen/
appelstukjes op de bodem. Schil de
andere twee appels. Snijd ze doormid
den. Snijd er daarna halve maanplak-
jes van ongeveer een halve cm. dik
van. Leg die plakjes op de stukjes.
Roer de eierdooiers, de slagroom en
de Natrena vloeibaar goed door elkaar
en schenk dat over de appeltaart. Pak
de vorm geheel in aluminiumfolie en
zet hem 45 minuten in de oven op 180
graden Celsius. Daarna nog 10 minu
ten in een wat hetere oven zonder
folie".
Tot slot geeft Jan Lagrouw nog twee
tips: „De appel bakt mooi bruin als u
de schijfjes de laatste 10 minuten
even insmeert met een klontje boter.
Echte liefhebbers van appeltaart willen
alleen maar appeltaart met slagroom.
Ik zal u niet tegenhouden, ik vind dat
zelf ook heerlijk. Het scheelt wel veel
kalorieën als u de room zoet met
Natrena Kristalpoeder".