9.49 4. 7i9 3.25 22 6? 12 22 72 112 12? 3.25 jmsmmaam WÊEÊÈmmKSF iffiiiBPP CPOM CBAY beïnkten LEKKER EN TOCH MINDER KALORIEEN Vragen over suikervervangers Zelf jam maken: kalorie- arme delicatesse op brood Kalorie-arme Franse appeltaart met rozijnen VRAGEN STAAT VRIJ! RUNDVLEES OUDERWETS LEKKE 75 6! HET VLEESPALEIS BIOTI-ERM Lange Zelke 50 - tel. 12431 - Vlissingen SUCADE- LAPJES RUNDER BORST. LAPJES 49 RUNDER VERSE WORST 500 GRAM 98 99 RUNDER- halve prijs GEHAKT 49 98 ENTRE- STAART COTE 98 98 DRUM STICKS 98 RUNDER BIEFSTUK 98 KOGEL BIEFSTUK 98 Het wordt rookworstweer! Onze rookworst nu dagelijks vers Uit eigen keuken, vele malen bekroond TOPSLAGERU VERBOOM EN ZN. Scheldestraat 71, Vlissingen drogisterij parfumerie schoonheidssalon TIP VAN JAN LAGROUW UW BOODSCHAPPENLIJSTJE: TIPS: 18 DE VLISSINGER Woensdag 4 november 199: deze week een gratis rundvleesboekje met handige tips en recepten ACTIE GELDIG VAN MAANDAG T/M ZATERDAG MALSE 500 GRAM 2e 500 gram halve prijs MALSE 500 GRAM 2e 500 gram halve prijs >0 GRAM nr SPECIALITEIT VAN DE MAAND FIJNE RUNDER PASTRAMI 100 GRAM MAGER 2e 500 gram 500 GRAM KIPSPECIALITEIT KIP SCHNITZEL per stuk HEERLIJKE OSSE- 100 GRAM KILO KILO 5.9 DONDERDAG BIEFSTUKDAG MALSE 500 GRAM 500 GRAM VLEESWAREN HEERLIJKE RUNDER- ROSBIEF 100 GRAM 2Ï9 STUKJE KALFS- SMEER- LEVER WORST 150 GRAM 249 ORIGINELE SLAGERS HAM 150 GRAM 249 VERSE SLAGERS- ROOK WORST per stuk 299 DEZE AANBIEDINGEN GELDEN VAN 2 T/M 7 NOVEMBER 1992 Vlissingen: Spuistraat 28 (01184-13398) MALSE BIEFSTUK 4 x 100 gr. 10.00 MAGERE HAMLAPJES 500 gr. 7.45 HAMBURGERS 5 halen 4 BETALEN KALFSLAPJES 100 gr. 2.50 KALFSOESTER SCHNITZELS FRICAN. UIEN STEAK STEAK DË PARIS Alleen warm maken: KIP PILAV 500 gr. 9.50 4 Fijne vleeswaren uit eigen keuken: LEVERKAAS 2.10 150 gr. JACHTWORST 2.25 150 gr. LUITWIELER Chinees-Indisch specialiteiten restaurant Kleine Markt - Vlissingen (centrum) November menu bestaande uit: Faa Daa Yoek, Tjap Tjoy, Pangsit Goreng, Saté en Kroepoek O/I 7C 2 personen (afgehaald)nu 1 J*+,f O Verder GRATIS keuze uit één van de volgende gerechten: Babi Pangang Foe Young Hai Kip met ananas Kip met kerry Varkenshaas met champ. Varkenshaas met sambalsaus Koe Loe Yoek en keus uit nasi, bami of witte rijst! Nieuw!! Proef onze nieuwe specialiteit Faa Daa Yoek nu f 17,50 (gegrild varkensvlees met scherpe Pekingsaus) Tel. 01184-13025 meestal zetten we maar één punt op de i. behalve als het met anders kan het drukwerk van den boer drukkers is altijd in de puntjes verzorgd middelburg 01180-81000 Als u van lekker eten houdt, moet u dat zeker blijven doen. Lekker eten is zowel uzelf verwennen als ontspanning. De gezelligheid begint al in de keuken tijdens het uitproberen van nieuwe recepten en tips. En dan, samen met familie of vrienden, rondom een mooi gedekte tafel genieten van uw kookkunst. Mocht u last hebben van overtollige pondjes, of bezorgen alle heerlijke gerechten u extra bezoekjes aan de tandarts, stop dan niet met uzelf te verwennen. U vervangt eenvoudig enkele ingrediënten door produkten, die minder of geen kalorieën bevatten. Probeer, om te beginnen, eens alle schepjes suiker te vervangen door suikervervangers. U zult ver baasd opkijken hoeveel kalorieën dit per gerecht scheelt zonder dat de lekkere smaak wordt beïnvloed. Lees op deze pagina wat suikervervangers zijn en hoe u ze het beste kunt gebruiken. Probeer daarna de heerlijke recepten en bruikbare tips van Jan Lagrouw, een bekende Nederlandse chef kok. Wedden dat uw familie en vrienden wederom trots zijn op uw kookkunst?!. Bij het gebruik van vloeibaar gaat u ervan uit dat 1 ml vloeibaar gelijk is aan 13 gram suiker. Een handige dosering is: 1 theelepel suiker 8 druppels vloei baar; 1 eetlepel suiker 25 druppels vloeibaar; 4 eetlepels suiker 1 thee lepel vloeibaar ofwel 5 milliliter. Voor het berekenen van de kcal wordt het u gemakkelijk gemaakt, omdat vloeibaar geen kalorieën bevat. Suikervervangers zijn, het woord zegt het al, middelen waarmee we suiker kunnen vervangen. Deze produkten worden ook wel zoetmiddelen ge noemd. Het merk Natrena bijvoorbeeld kent suikervervangers in drie vormen: zoetjes, poeder en vloeibaar. Het gebruik van zoetjes in koffie en thee spreekt voor zich. Er bestaat een kleine, handige meeneem verpakking, die geen ruimte inneemt in uw jas of tas. Het gebruik van Kristalpoeder is even eenvoudig. Kristalpoeder ziet er pre cies zo uit als suiker en smaakt het zelfde. Kristalpoeder is uitermate ge schikt voor koude gerechten en over vers fruit. Wanneer u in een recept de suiker vervangt door Kristalpoeder be rekent u dit als volgt: 1 gram Kristal poeder is gelijk aan 10 gram suiker. Om te zien hoeveel kalorieën u be spaart is het leuk om te weten dat 10 gram suiker 40 kcal. bevat en 1 gram Kristalpoeder slechts 4 kcal. Kristal poeder is dus niet alleen 10 maal lichter, het bevat ook nog eens 10 maal minder kcal. Natrena vloeibaar is uitermate geschikt voor koken en bakken. Bij Natrena vloeibaar wordt een maatbekertje ge leverd. Dit maatbekertje is voor u han dig in het gebruik, omdat u hiermee elke milliliter kunt afmeten. Let wel Voeg nooit zomaar Natrena vloeibaar aan gerechten toe Bij een te overda dig gebruik wordt de smaak te zoet, dat u als bitter kunt ervaren. 1 gram Kristalpoeder (4 kcal) 10 gram suiker (40 kcal),. 1 ml. vloeibaar (0 kcal) 13 gram suiker (52 kcal). 1 zoetje (0 kcal) 4 gram suiker (16 kcal). Chef-kok Jan Lagrouw: „Graag geef ik een aantal tips om uw plezier in de keuken te vergroten". Begin met 500 gram gewassen en in grove stukken gesneden aardbeien en 500 gram rijpe frambozen. Doe dit fruit in een pan met dikke bodem en zet hem op een laag vuur. Doe 20 ml. Natrena vloeibaar bij de vruchten (door goed te proeven weet u of u iets meer dan wel iets minder nodig hebt) en breng het mengsel al roerend aan de kook. Voeg ook nog een snufje zout toe. Als de vruchtenmassa kookt, strooit u er 60 gram Allesbinder over uit. Al roerend laat u alles nog even doorkoken. Na afkoeling hebt u een heerlijk zelfgemaakt broodbeleg waar mee u 260 gram suiker ofwel 1040 kcal heeft bespaard, want Natrena Ook in de vele tussendoortjes kunt u de suiker vervangen door suikerver vangers. U blijft lekker genieten en krijgt toch minder kalorieën binnen. Vijf kilo suiker bevat maar liefst 20.000 kcal; Kristalpoeder bevat 10 maal minder kcal. vloeibaar bevat immers geen kalo rieën! U kunt deze zelfgemaakte jam onge veer drie weken in de koelkast bewa ren; maar u zult zien: hij is zo op! Natuurlijk kunt u ook met ander fruit dan aardbeien en frambozen zelf jam maken. Houd dan de in het recept genoemde hoeveelheid Natrena vloei baar als basis aan. Proef goed of uw jam zoeter dan wel minder zoet moet worden. Dit is afhankelijk van de na tuurlijke zoete smaak van het fruit. Chef-kok Jan Lagrouw heeft voor u een recept ontwikkeld voor het zelfmaken van jam. Dit recept bespaart niet alleen een hoop suikerkalorieën; het is ook een heerlijke verrassing op brood. Erica Slof, specialiste op het ge bied van suikervervangers en werkzaam bij het Zoetmiddelen Informatiecentrum: „In de twee jaar dat ik voor het Zoetmidde len Informatiecentrum werk, worden de volgende vijf vragen mij het meest gesteld": Vraag 1: MAG IEDEREEN SUIKER VERVANGERS GEBRUIKEN? Ja, iedereen mag suikervervangers ge bruiken. Ook zwangere vrouwen, kin deren en diabeten. Vraag 2: KUNNEN GERECHTEN MET SUIKERVERVANGERS WORDEN IN GEVROREN? Ja, alle gerechten die u gewend bent in te vriezen, kunnen ook worden in gevroren als zij bereid zijn met suiker vervangers. Vraag 3: ZIJN DE NATRENA ZOETJES KALORIEVRIJ? Ja, de zoetjes van Natrena bevatten geen kalorieën. De zoetjes zijn uiter mate geschikt in koffie, thee en ande re warme dranken. Vraag 4: IS NATRENA VLOEIBAAR KALORIEVRIJ? Ja, Natrena vloeibaar bevat geen kalo rieën. Natrena vloeibaar is uitermate geschikt voor koken en bakken. Vraag 5: IS NATRENA KRISTALPOE DER KALORIEVRIJ? Natrena Kristalpoeder is bijna kalorie- vrij. Kristalpoeder is niet alleen 10 maal lichter dan suiker, het bevat ook 10 maal minder kalorieën. Kristalpoe der is prima te gebruiken in koude gerechten en over vers fruit. Jan Lagrouw is een fervent aanhanger van het gebruik van suiker vervangers in de keuken. Hij ziet louter voordelen: „Velen denken na het lekker oppeuzelen van één stukje taart, ik lust nog wel een stukje, maar het zit zo vol kalorieën. Dank zij onderstaand recept van een kalorie-arme Franse appeltaart kunt u met een gerust hart van een tweede stukje genieten", zegt de vermaarde chef-kok. „Meestal wordt de bodem voor Franse appeltaarten gemaakt van bladerdeeg. Dit deeg is een aantal malen uitgerold en dan weer opgevouwen. De lucht (die u niet kunt zien) tussen de laag jes, zorgt er bij het bakken voor dat de taartbodem luchtig en knisperig is. U hoeft dat deeg niet zelf te maken: het is vrijwel overal diepgevroren in plak jes en in vellen te koop". 4 grote appels, 100 gram in witte wijn geweekte rozijnen, 3 eierdooiers, 1/4 liter slagroom, 6 ml. Natrena vloeibaar (is gelijk aan 78 gram suiker ofwel 312 kcal), bladerdeeg voor een platte taartvorm van 26 cm en 5 eetlepels paneermeel. „Bak van bladerdeeg een blinde bo dem. U weet wel: deeg uitrollen en in de vorm leggen, randen wegsnijden, met een vork gaatjes prikken in het deeg, aluminiumfolie erop en daar overheen een laag oude bonen. Onge veer 30 minuten bakken in de oven op 200 graden, dan de folie met de bo nen eruit. Vervolgens de bodem 15 minuten droogbakken op 150 graden Celsius. Snijd twee appels (zonder schil) in heel kleine stukjes en vermeng die Erica Slof, specialiste op het gebied van suikervervangers en werkzaam bij het Zoetmiddelen Informatiecentrum: „U kunt mij, tijdens kantooruren, altijd bellen. Of u schrijft een briefje met uw vragen over suikervervangers". Heeft u vragen over suikervervan gers, dan kunt u bellen met het Zoetmiddelen Informatiecentrum en vragen naar mevrouw Erica Slof, telef<x>n: 02979 - 85419, of u schrijft haar een briefje: Postbus 110, 3640 AC Mijdrecht. U krijgt persoonlijk antwoord. Als u stap voor stap de bereiding van deze Franse appeltaart met ro zijnen volgt, hoeft u dank zij de weinige kalorieën niet op een stukje meer of minder te kijken. met de rozijnen. Strooi het paneermeel op de taartbodem. Appels laten vocht los. Dit wordt door het paneermeel opgenomen. Leg de rozijnen/ appelstukjes op de bodem. Schil de andere twee appels. Snijd ze doormid den. Snijd er daarna halve maanplak- jes van ongeveer een halve cm. dik van. Leg die plakjes op de stukjes. Roer de eierdooiers, de slagroom en de Natrena vloeibaar goed door elkaar en schenk dat over de appeltaart. Pak de vorm geheel in aluminiumfolie en zet hem 45 minuten in de oven op 180 graden Celsius. Daarna nog 10 minu ten in een wat hetere oven zonder folie". Tot slot geeft Jan Lagrouw nog twee tips: „De appel bakt mooi bruin als u de schijfjes de laatste 10 minuten even insmeert met een klontje boter. Echte liefhebbers van appeltaart willen alleen maar appeltaart met slagroom. Ik zal u niet tegenhouden, ik vind dat zelf ook heerlijk. Het scheelt wel veel kalorieën als u de room zoet met Natrena Kristalpoeder".

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1992 | | pagina 18