SFEER, GEZELLIGHEID EN SMAKELIJK TAFELEN
DE NATIONALE KEUKENPRINSESSEN TEST
INFORMATIE EN BOEKINGEN
Een paar dagen genieten van een complete vakantie r J
VRIENDSCHAPPEN
SMULLEN
FEESTKLEDING
VERWENNERIJ
DE FAAM - DE VLISSINGER
Woensdag 19 december 1990
Voor inlichtingen over en/of boe
kingen van één van de vele kerst
en Nieuwjaarsarrangementen kunt
u terecht bij het WV-i kantoor bij u
in de buurt. Er is dit jaar meer keus
dan ooit met een opvallend ge
schakeerd aanbod in alle prijsklas
sen en met in het arrangement
allerlei speciale extra's opgeno
men.
Ook kunt u natuurlijk rechtstreeks
contact opnemen met het hotel van
uw keuze.
Prettige feestdagen! Eet Smakelijk!
KERST-ARRANGEMENTEN:
Kerstfeest betekent gezellig samenzijn, zorgeloos ontspannen en
romantisch tafelen in een sfeervolle ambiance. Daarbij kiezen steeds
meer mensen ervoor om kerstmis buiten de deur te vieren. Kerstar
rangementen zijn er tegenwoordig in alle prijsklassen te kust en te
keur. Zo'n arrangement met Kerst - en/of met Nieuwjaar - omvat een
volledige verzorging, inclusief tongstrelende diners. Voor overdag is
er keus uit velerlei activiteiten.
Voor de feestelijke diners leeft de
keukenbrigade zich uit in de meesf
fantasierijke gerechten.
verrast met een kerstbuffet-dansant
met live muziek. Beide feestdagen
stond bovendien een uitgebreide
kerstbrunch klaar. Het waren onverge
telijke dagen. Dit jaar hebben we al
vroeg gereserveerd, want we willen dit
feest voor geen goud missen".
De heer Van Zuilen genoot vorig jaar
vooral van de traditionele kanten van
het kerstfeest. "Onze jonge kinderen
keken in het hotel hun ogen uit. Zo'n
grote, fraai opgetuigde kerstboom
hadden ze nog nooit gezien. Toen we
aankwamen lagen er allemaal cadeaus
onder de kerstboom. Op eerste Kerst
dag, aan het eind van de middag,
verzamelde iedereen zich rond de
boom. Eerst werd er een kerstverhaal
verteld. Daarna bleek er voor alle gas
ten een leuk presentje te zijn. Je had
de kinderen 'ns moeten zien stralen. Er
was trouwens een aparte kinder-feest-
zaal, waar zij zich onder de hoede van
een kinder oppas konden vermaken
met filmpjes, tafeltennis en andere
spelletjes. Het romantische vuur in de
grote open schouw zorgde voor een
knusse atmosfeer. En het leek wel of
de warmte van de open haard over
sloeg op de mensen: iedereen was
reuze aardig, de bediening was vrien
delijk en gemoedelijk. Ook de andere
hotelgasten waren allemaal even sym
pathiek. We voelden ons er direct
thuis. Er bloeiden tussen de gasten
ware vriendschappen op. Met diverse
mensen onderhouden we nog steeds
contact. En hoewel het arrangement in
feite maar vier dagen duurde, leek het
voor je gevoel wel meer dan een
week. Ja, het is ons zo goed bevallen,
dat we dit jaar weer gaan".
De familie Keizer lette bij de keus van
het hotel speciaal op de reputatie van
de keuken. "Wij houden van lekker
eten; niet overmatig, kwaliteit is be
langrijker dan kwantiteit. Daarom staat
bij ons het culinaire aspect centraal.
En we werden op onze wenken be
diend. Onze smaakpapillen raakten bij
na over hun toeren van de verwenne
rij. Naast de zeven-gangen diners had
het hotel nog diverse andere "lekkere
activiteiten" op touw gezet, zoals een
wijnproeverij, een originele "High
Tea" met scones, kidney pie en diver
se gebaksoorten.
's Morgens stond er een gevarieerd
ontbijtbuffet uitgestald met zoveel
keus dat je niet wist waar te beginnen.
Als lunch was er een familiebuffet met
koude en warme gerechten plus
toetjes. De diners waren culinaire
Wie kiest voor een compleet kerstar
rangement met overnachting, uitstap
jes en diner, geniet eigenlijk van een
complete kerstvakantie. Zo'n verblijf
buiten de deur neemt je thuis veel
werk uit handen en garandeert een
gezellig gastronomisch genoegen, dat
je thuis nooit kunt evenaren. Hoogte
punt van het kerst- of nieuwjaarsarran
gement is natuurlijk het heerlijke diner,
met uitstekende wijn en bekroond met
een feestelijk dessert.
Als u Kerstmis buiten de deur wil
vieren, moet u niet te lang wachten
met het bepalen van de keus, want
anders is het hotel van uw voorkeur
wellicht al volgeboekt. De verscheiden
heid aan kerst- en nieuwjaarsarrange
menten is dit jaar groter dan ooit. Bij
de VVV-i kantoren kunt u een schat
aan informatie krijgen. Als u die thuis
doorleest om uw keus te bepalen,
raakt u meteen al in de stemming.
hadden ons oog op deze streek laten
vallen vanwege de eeuwenoude folk
loristische gebruiken, die men daar in
ere houdt. Zo hebben we in -Noord-
-Oost Twente rond de plaatsen Oot-
marsum, Haaksbergen en Denekamp
het traditionele "Midwinterhoorn-bla
zen" bijgewoond. Daarna bezochten
we een levende kerststal en dronken
thee in een authentiek Engels thee
huis. Over de verrukkelijke maaltijden
waren we weken later nog niet uitge
praat. Op de eerste dag kregen we een
welkomstdiner van drie gangen, op 25
december een culinair verfijnd kerstdi
ner en op tweede Kerstdag werden we
Voor sommige mensen is het inhaken
op een kerst-arrangement al een tradi
tie. Zodra het blad van de bomen is,
beginnen ze al te verlangen naar de
sfeervolle dagen in hun favoriete ho
tel. Omdat het altijd interessant is
iemand uit eigen ervaring te laten
vertellen, hoe leuk het was, laten we
een paar mensen aan het woord, die
afgelopen jaar van zo'n romantisch
verblijf in een Nederlands hotel heb
ben genoten.
Mevrouw Erkelens: "Zoals met alle
grote feesten begint zo'n kerst-arran
gement al weken van te voren. Die
voorpret zorgt ervoor dat je al vroeg
de smaak te pakken krijgt. Je haalt de
feestkleding uit de kast en vereert de
kapper met een bezoek. We doen na
tuurlijk allemaal ons best om tijdens
de kerstdagen, zowel innerlijk als uiter
lijk, zo feestelijk mogelijk voor de dag
te komen.
Daags voor de Kerst gingen we bijtijds
op weg naar ons hotel in Twente. We
hoogstandjes van de keuken-brigade.
Met gerechten, die zeker één of meer
(kerst)sterren verdienen. Na de prelu
de in de vorm van kleine smaakvolle
hapjes, kregen we een exquis voorge
recht; gevolgd door een middenstuk
met vis-lekkernijen, daarna een cham
pagne-sorbet om de smaak te neutrali
seren, waarna een hoofdgerecht op
tafel kwam van overheerlijke vleesge
rechten. Of we dit jaar weer op herha
ling gaan gaan? Natuurlijk We heb
ben bij het VVV-i kantoor hier in de
buurt net de nieuwe lijst met de vele
kerst- en nieuwjaarsarrangementen
gehaald en zijn nu druk bezig het
lekkerste arrangement uit te zoeken.
Dat is al vast een leuk voorproefje.
Eén ding staat vast: het wordt weer
smullen met de kerst."
Dick en Sonja schakelen met de feest
dagen om van voordeurdelers in kerst
feestvierders. Al jaren brengen ze de
Kerst buiten de deur door: "Vroeger
gingen we met de Kerst naar Parijs of
Rome, later streken we met vrienden
neer in een vakantiehuisje in Drenthe.
De laatste paar jaar gaan we steeds
naar een andere streek van het land.
Bij voorkeur naar een voor ons onbe
kende stad. Die kun je dan tijdens de
stille kerstdagen op je gemak verken- we zijn al eens in Groningen geweest; Sfeervol tafelen, hoofdzaak tijdens
nen. Vorig jaar waren we in Zeeland, dit jaar gaan we naar Limburg of een eindejaarsarrangement.
Friesland. Daarover dubben we nog.
js ^et |eu|<e van Z(yn kerstarrange- pret beleeft. We gaan het liefst naar
Dineren in een romantische ambiance; ment: er is zoveel keus dat je alleen een niet zo groot en niet zo deftig
daar is iedereen wel voor te vinden. aan het uitzoeken al een avond dikke hotel, in de categorie twee of drie
sterren. Als de kamer maar schoon en
comfortabel is, vinden we het prima;
luxe hoeft van ons niet zo. Wel willen
we uitgebreid en smakelijk kunnen ta
felen. Want na een middag door de
stad slenteren; een museum in, een
kerk bekijken of ergens lekker uitwaai
en, is de inwendige mens wel toe aan
wat verwennerij. Aan de kerstdiners
besteden alle hotels gelukkig veel aan
dacht; dat zit dus wel goed. We ver
heugen ons er al weer op: lekker
ontspannen in zo'n stad, je komt tot
rust en toch doe je veel nieuwe in
drukken op. 's Avonds feestelijk opge
doft aan tafel en dan is het smikkelen
geblazen. Zo'n kerstarrangement is
een prima uitvinding: thuis heb je
geen omkijken; je hoeft geen inkopen
te doen of dat soort zaken; voor een
vriendelijk bedrag ben je drie of yjer
dagen geheel verzorgd onder de pan
nen".
"Vertel mij wat u eet en ik zeg u wie u bent" is een veel gehoorde lijf
spreuk van koks en andere eet-o-logen. Snoeverij of de waarheid? Dat
kunt u zelf ontdekken door onderstaande test te doen. Om alle twijfel
weg te nemen vindt u niet alleen een omschrijving van de diverse typen
keukenprinsessen, waarvan één u op het lijf geschreven is. Het werkelij
ke bewijs ligt in de keuken. Dus in het recept dat u bij iedere typering aan
treft. Durft u de test aan, dan gaat u als volgt te werk: bij het invullen om
cirkelt u steeds één van de mogelijkheden a, b of c. Aan het eind telt u de
punten bij elkaar die u achter uw keuzen aantreft. Maar nu eerst aan het
werk. Voor de uitslag komen we straks bij u terug.
uw store
Welke van «Ie volgende drie vakanties sluit hel besle
aan !>i| uw wensen:
a| een sportieve voettrektocht met de primus in uw :i
rugzak
l>) een safari mei maaltijden in een lodge (hotel in I
een safaripark)
0 een luiervakantie op Mallori a met plate-service 2
Wanneer u in het buitenland verblijft
a) hehl u voor de zekerheid altijd een voorraadje :i
rijst en-gedroogde peulvruchten in uw bagage
l>| eet u volgens de gewoonten van dat land l
c) zoekt u een restaurant van het type dat je overal 2
ter wereld tegenkomt
1 vindt de Nederlandse keuken (gerechten)
a) precies goed 2
bl een keuken niet het juiste evenwicht tussen tra- 2
ditionele gerechten en uitheemse ingrediënten
c) veel te behoudend I
Koken hebt u
a) van uw moeder geleerd 2
b) uzelf geleerd met vallen en o|islaan 3
c) via allerlei cursussen onder de knie gekregen I
Als u een nieuw produkt in de su|>erinarkt ontdekt
a) legt u het zonder meer in uw winkelwagentje 1
h) leest u eerst aandachtig op de verpakking wal de 3
fabrikant erin gestopt heelt
c) koopt u het alleen alsu bijna zeker ervan bent dal 2
liet goed past op uw eettafel
Wanneer u rijst koopt, wordt uw keuze bepaald door
a) smaak 3
b) uiterlijk I
c) gemak 2
Als u niet kookt en een hapje buiten de deur eet.
kicsl ii voor
a| de Chinees of pizzeria I
b) een eetcafé of snackbar 2
c) een vegetarisch eethuis 3
U bent te eten ges raagd. De gastvrouw heeft zich
zichtbaar uitgesloofd Helaas is er nogal wat mis aan
het eten. Wat doet u1
a) uzegt Hè meid, dal was lekker" I
b) u zegt niets en eet dapper*door 2
c| u laat de helft op uw bord liggen en de afkeuring 3
is op uw gezicht le lezen
Bij ri|st denkt u vooral aan
a) de losterse keuken 2
bj paella of risotto I
c) rijst als vervanger van de aardappel, dus met een 3
groentegerecht enz erbij
Als ii een rijstmaallijd gebruikt
a| krijgt u een goed gevoel over u 3
b) moet u altijd aan verre landen en vreemdecultu- I
ren denken
c) voelt u hetzelfde als wanneer u achter de aardap- 2
pelen zit
I beschouwt koken als
al een plezierige bezigheid 3
ti) een hobby I
O een noodzakelijk kwaad
Wanneer u gaat koken is uw beste raadgever
a) uw eigen faniasie I
b) uw vriendin die zo fantastisch kookt 2
c) de berichten over voeding in kranten, tijdschrif- 3
ten enz.
Als u aan het koken bent
al jaagt u iedereen de keuken uit 1
b) laat u zic h graag helpen 3
c) regelt u ondertussen de meest uiteenlopende za- 2
keu in hel huishouden
Bij u thuis
a) zijn er duidelijke afspraken ov er wie er wanneer 3
kookt
uw score
b| kookt u meestal 2
c) kookt degene die op dal moment het meeste tijd 1
heeft
Rijst is voor u
a) een makkelijk produkt dat eigenlijk niet kan mis- 2
lukken
b) een produkt met oneindig veel variatiemogelijk-, 1
heden
c| een volwaardig voedingsmiddel rijk aan voe- 3
jfingsvezel en vitamines
Wanneer u gekookt hebt
a) blijft er altijd over 2
b) gaat alles nel op 3
c) is er de ene keer veel teveel en gaaneen volgen- 1
'de keer de schalen schoon leeg
Kr dient zich een onverwachte eter aan:
a) u flanst snel nog wal extra in elkaar I
b) iedereen moet dan maar met wat minder toe 3
c) u laat wat frites halen ter aanvulling 2
U krijgt gasten die genieten van veel en vel eten:
a) u denkt: laat ik voor de variatie maar koken met 3
veel verse groenten en vezelrijke ingrediënten
b| gastvrijheid is voor u datgene koken wat uw be- 2
zoek hel lekkerst vindt
c| u volgt voor de maaltijd uw eigen inzicht I
Bij u
a| lukt het eten altijd 3
b) brandt er wel eens iets aan 2
c) loopt hel in de keuken regelmatig uit de hand I
Voor u bestaat een gezonde maaltijd
a) uit een maaltijd met zilvervliesrijst"* 3
b) uit een maaltijd met een verse salade erbij 2
c) uit aubergines en courgettes; gev uld met zilv er-
vliesrijst
Op door-de-weekse dagen
a) zet u de pannen op tafel 2
b) gebruikt u altijd dekschalen oj) tafel 3
c) komen afw isselend pannen of deksc halen op ta- 1
fel
Per week eet u gemiddeld
al minder dan twee keer rijst 2
b) ongeveer drie keer rijst 3
c) meer dan drie keer rijst 1
Tijdens de maaltijd
a) staat meestal de televisie aan I
b| wordt er pt-r se geen televisie gekeken 3
c) is wel/niet televisiekijken een terugkerend on- 2
derwer|> van discussie-
Als ii plotseling trek krijgt dan
a| neemt u fruit 3
lit stilt u de trek met snoep of koek 2
11 maakt u snel iels hartigs klaar
Van alle voedingsmiddelen wordt rijst wereldwijd
liet meest gegeten dus
al moet rijst wel een kwaliteitsjirodukt zijn 3
b) moet rijst wel erg veelzijdig zijn
c) dus is rijst eten de gewoonste zaak van de wereld 2
Wisl'u trouwens dat ondanks ons koloniaal verleden, de
meeste rijst die u in de Nederlandse winkels kunt ko|ien uil
de Verenigde Staten komt. Deze rijst is namelijk zeer goed
van kwaliteit omdat ze na hel koken een mooie droge korrel
geeft die zelden breekt Dit geeft uw gerecht naast de nodige
voedingswaarde ook een liiooi uiterlijk.
Dat waren ze dan. Vijfentwintig v ragen die u natuurlijk heb!
ingevuld zonder te smokkelen. Dat hoeft ook niet want uit
de-ze test is lieslist niet op te maken wie er nu wel en wie er
niet een echte keukenprinses is Want dat beul u natuurlijk
allemaal op uw eigen manier Hel leuke van deze lest is juist
ie ontdekken tot welk lv|>e keukenprinses u behoort Ku of
detest zicll wal u betreft niet v erslikt heelt Want ei zijn keu
kenprinsessen die dwars door alle aangegeven typen flad
deren
Dan nu de punten
uw score is tot 40 punten
U hebt een avontuurlijke natuur. Rijst symboliseert voor u het
exotische, veelzijdige èn lekkere. U mag graag experimenteren
in de keuken. Het risico dat er dus wel eens iets mis gaat, neemt
u op de koop toe. Koken èn natuurlijk ook eten zijn voor u plezie
rige bezigheden die u graag deelt met anderen. Het gerecht zee
duivelbrochettes met mosterd-roomsaus en rijst mediterranée is u
op het lijf geschreven: u schuwt niet de combinatie van de milde
smaak van zeeduivel met het pittige rijstgerecht. Ook eet u vooral
met uw ogen. Daarom is witte langkorrelrijst (niet snel kokend)
voor u de ideale rijst.
uw score is 40-60 punten
U bent niet makkelijk van uw stuk te brengen. Voor u gaat het ge
zegde op dat "het gemak de mens dient". Het is beslist niet zo dat
bij uw alles op tafel komt, maar u wilt van de maaltijd beslist geen
gewetenszaak maken. U vertrouwt erop dat de produkten die in
de winkel liggen in orde zijn. U eet regelmatig rijst omdat het een
welkome en gemakkelijke afwisseling vormt voor de Hollandse
pot. U voelt zich thuis bij het gerecht kipdrumsticks met tomaten-
rijst. Bij voorkeur kiest u voor een mooie, droge, korrelige rijst.
Het gebruik van snelkokende, witte langkorrelrijst is voor u de ga
rantie dat er in ieder geval met de rijst niets mis kan gaan.
uw score is boven 60 punten
l.' vindt het belangrijk wat u eet. Dus koopt en kookt u niet zo
maarvan alles. U bent een kritische consument en kookt bij voor-
keur met gezonde ingrediënten. Het liefst gebruikt u niet-voor
bewerkte voedingsmiddelen. Ook probeert u zo goed mogelijk
op de hoogte te blijven van alles wat met voeding te maken heeft.
Dat is terug te vinden in wat er bij u op tafel komt. U gaat zorgvul
dig met voeding om. Rijst is voor u een natuurlijk produkt van on
besproken gedrag. De gezonde zilvervliesrijst staat bij u vaak op
het menu. Uw voorkeur gaat ongetwijfeld uit naar de eerlijke en
voedzamepilavschotel van zilvervliesrijst, met veel verse groente
en kruiden.
Pilavschotel van zilvervliesrijst
1400 g kipfilet in blokjes snijden. 2. 1 bosje lente-uitjes
fijnhakken en in 50 g boter op matig vuur 2 minuten laten
bakken. 3. 3 stelen bleekselderij fijnhakken, bij de uitjes
doen en eveneens 2 minuten laten meebakken. 4. 1 flinke
prei in ringen snijden en ook 2 minuten laten meebakken.
5. Tot slot 2 fijngehakte teentjes knoflook erbij doen.
6. 250 g zilvervliesrijst zorgvuldig wassen, laten uitlekken
en bij het mengsel in de pan doen. Het geheel goed door
een mengen. 7. 5 dl water en 1 dl droge witte wijn bij het
mengsel gieten en al roerend aan de kook brengen. 8. Naar
smaak zout en peper erbij doen. 9. De pan sluiten en het
geheel ca. 20 minuten zachtjes laten koken. 10. Nu 150 g
diepvries doperwten erbij doen en nog 10 minuten laten
doorkoken tot de rijst gaar is. 11. Het gerecht serveren met
geraspte parmezaanse kaas apart erbij.
Zeeduivelbrochettes met mosterd-roomsaus en rijst
mediterranée
1. 1 courgette schoonspoelen en in kleine blokjes snijden.
2. 1 rode en 1 groene paprika 30 seconden in kokend water
laten blancheren en vervolgens het velletje verwijderen. 3.-
Het zaad uit de paprika's verwijderen en het vruchtvlees in
blokjes snijden. 4. Enkele lente-uitjes fijnhakken en in 60 g
boter op matig vuur 2 minuten fruiten. 5. Nu de paprika
blokjes erbij doen en 3 minuten laten meebakken. 6. Ver
volgens de courgetteblokjes nog 2 minuten laten meebak
ken. 7. Het mengsel op smaak brengen met zout en peper.
8. 250 g langkorrelrijst (niet-snelkokend) zorgvuldig wassen,
laten uitlekken en bij het mengsel in de pan doen. 9. Het
geheel goed vermengen, j2 1 water erbij gieten, aan de
kook brengen en 15 minuten op zeer laag vuur in een ge
sloten pan gaar laten worden. 10. Intussen de visbrochettes
bereiden. Hiervoor een zeeduivelstaart van 1 kg fileren en
elke filet in 4 medaillons snijden. 11. De vis bestrooien met
zout en peper en besprenkelen met citroensap. 12. De vis
afwisselend met in kwarten gesneden ui aan pennen rijgen.
13. De brochettes met olie bestrijken en onder een hete
grill gaar en lichtbruin laten worden. De brochettes niet te
dicht onder de warmtebron plaatsen: ze worden dan te snel
bruin zonder al gaar te zijn. 14. Voor de saus 2 /2 dl crème
fraTche en 1 eetlepel mosterd in een pannetje aan de kook
'brengen onder voortdurend kloppen met een garde. 15. De
saus 1 minuut laten doorkoken en van het vuur nemen. 16.
50 g boter in klontjes verdelen en één voor één door de
saus kloppen. 17. De brochettes overgoten met saus serve
ren op verwarmde borden en de rijst erbij geven.
Kipdrumsticks met tomatenrijst
1. 4 kipdrumsticks bestrooien met zout en paprikapoeder
en door de bloem wentelen. 2. In een schaaltje 1 ei losklop
pen en de drumsticks erdoor rollen. 3. Vervolgens de drum
sticks door wat paneermeel rollen waaraan desgewenst 1
eetlepel sesamzaad is toegevoegd. 4. De drumsticks op een
koele plaats wegzetten. 5. 250 g snelkokende langkorrelrijst
koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. 6. Intus
sen 1 fijngehakte ui fruiten in wat boter of olie. Naar keuze
1 teentje knoflook erbij doen. 7. De inhoud van 1 blik ge
pelde tomaten laten uitlekken, de tomaten fijnhakken en
bij de ui in de pan doeri. 8. De tomaat laten meebakken en
het mengsel op smaak brengen met zout, peper, paprika
poeder en enkele druppels tabasco of een mespuntje sam
bal. 9. De gare rijst met het tomaten-uimengsel vermengen
en onder af en toe omscheppen door en door warm laten
worden. 10. Intussen frituurolie verhitten tot 170°C. 11. De
gepaneerde drumsticks in de hete olie laten bakken tot ze
gaar zijn èn moo'i bruin van kleur. 12. De kip serveren met
de tomatenrijst.