SFEER, GEZELLIGHEID EN SMAKELIJK TAFELEN DE NATIONALE KEUKENPRINSESSEN TEST INFORMATIE EN BOEKINGEN Een paar dagen genieten van een complete vakantie r J VRIENDSCHAPPEN SMULLEN FEESTKLEDING VERWENNERIJ DE FAAM - DE VLISSINGER Woensdag 19 december 1990 Voor inlichtingen over en/of boe kingen van één van de vele kerst en Nieuwjaarsarrangementen kunt u terecht bij het WV-i kantoor bij u in de buurt. Er is dit jaar meer keus dan ooit met een opvallend ge schakeerd aanbod in alle prijsklas sen en met in het arrangement allerlei speciale extra's opgeno men. Ook kunt u natuurlijk rechtstreeks contact opnemen met het hotel van uw keuze. Prettige feestdagen! Eet Smakelijk! KERST-ARRANGEMENTEN: Kerstfeest betekent gezellig samenzijn, zorgeloos ontspannen en romantisch tafelen in een sfeervolle ambiance. Daarbij kiezen steeds meer mensen ervoor om kerstmis buiten de deur te vieren. Kerstar rangementen zijn er tegenwoordig in alle prijsklassen te kust en te keur. Zo'n arrangement met Kerst - en/of met Nieuwjaar - omvat een volledige verzorging, inclusief tongstrelende diners. Voor overdag is er keus uit velerlei activiteiten. Voor de feestelijke diners leeft de keukenbrigade zich uit in de meesf fantasierijke gerechten. verrast met een kerstbuffet-dansant met live muziek. Beide feestdagen stond bovendien een uitgebreide kerstbrunch klaar. Het waren onverge telijke dagen. Dit jaar hebben we al vroeg gereserveerd, want we willen dit feest voor geen goud missen". De heer Van Zuilen genoot vorig jaar vooral van de traditionele kanten van het kerstfeest. "Onze jonge kinderen keken in het hotel hun ogen uit. Zo'n grote, fraai opgetuigde kerstboom hadden ze nog nooit gezien. Toen we aankwamen lagen er allemaal cadeaus onder de kerstboom. Op eerste Kerst dag, aan het eind van de middag, verzamelde iedereen zich rond de boom. Eerst werd er een kerstverhaal verteld. Daarna bleek er voor alle gas ten een leuk presentje te zijn. Je had de kinderen 'ns moeten zien stralen. Er was trouwens een aparte kinder-feest- zaal, waar zij zich onder de hoede van een kinder oppas konden vermaken met filmpjes, tafeltennis en andere spelletjes. Het romantische vuur in de grote open schouw zorgde voor een knusse atmosfeer. En het leek wel of de warmte van de open haard over sloeg op de mensen: iedereen was reuze aardig, de bediening was vrien delijk en gemoedelijk. Ook de andere hotelgasten waren allemaal even sym pathiek. We voelden ons er direct thuis. Er bloeiden tussen de gasten ware vriendschappen op. Met diverse mensen onderhouden we nog steeds contact. En hoewel het arrangement in feite maar vier dagen duurde, leek het voor je gevoel wel meer dan een week. Ja, het is ons zo goed bevallen, dat we dit jaar weer gaan". De familie Keizer lette bij de keus van het hotel speciaal op de reputatie van de keuken. "Wij houden van lekker eten; niet overmatig, kwaliteit is be langrijker dan kwantiteit. Daarom staat bij ons het culinaire aspect centraal. En we werden op onze wenken be diend. Onze smaakpapillen raakten bij na over hun toeren van de verwenne rij. Naast de zeven-gangen diners had het hotel nog diverse andere "lekkere activiteiten" op touw gezet, zoals een wijnproeverij, een originele "High Tea" met scones, kidney pie en diver se gebaksoorten. 's Morgens stond er een gevarieerd ontbijtbuffet uitgestald met zoveel keus dat je niet wist waar te beginnen. Als lunch was er een familiebuffet met koude en warme gerechten plus toetjes. De diners waren culinaire Wie kiest voor een compleet kerstar rangement met overnachting, uitstap jes en diner, geniet eigenlijk van een complete kerstvakantie. Zo'n verblijf buiten de deur neemt je thuis veel werk uit handen en garandeert een gezellig gastronomisch genoegen, dat je thuis nooit kunt evenaren. Hoogte punt van het kerst- of nieuwjaarsarran gement is natuurlijk het heerlijke diner, met uitstekende wijn en bekroond met een feestelijk dessert. Als u Kerstmis buiten de deur wil vieren, moet u niet te lang wachten met het bepalen van de keus, want anders is het hotel van uw voorkeur wellicht al volgeboekt. De verscheiden heid aan kerst- en nieuwjaarsarrange menten is dit jaar groter dan ooit. Bij de VVV-i kantoren kunt u een schat aan informatie krijgen. Als u die thuis doorleest om uw keus te bepalen, raakt u meteen al in de stemming. hadden ons oog op deze streek laten vallen vanwege de eeuwenoude folk loristische gebruiken, die men daar in ere houdt. Zo hebben we in -Noord- -Oost Twente rond de plaatsen Oot- marsum, Haaksbergen en Denekamp het traditionele "Midwinterhoorn-bla zen" bijgewoond. Daarna bezochten we een levende kerststal en dronken thee in een authentiek Engels thee huis. Over de verrukkelijke maaltijden waren we weken later nog niet uitge praat. Op de eerste dag kregen we een welkomstdiner van drie gangen, op 25 december een culinair verfijnd kerstdi ner en op tweede Kerstdag werden we Voor sommige mensen is het inhaken op een kerst-arrangement al een tradi tie. Zodra het blad van de bomen is, beginnen ze al te verlangen naar de sfeervolle dagen in hun favoriete ho tel. Omdat het altijd interessant is iemand uit eigen ervaring te laten vertellen, hoe leuk het was, laten we een paar mensen aan het woord, die afgelopen jaar van zo'n romantisch verblijf in een Nederlands hotel heb ben genoten. Mevrouw Erkelens: "Zoals met alle grote feesten begint zo'n kerst-arran gement al weken van te voren. Die voorpret zorgt ervoor dat je al vroeg de smaak te pakken krijgt. Je haalt de feestkleding uit de kast en vereert de kapper met een bezoek. We doen na tuurlijk allemaal ons best om tijdens de kerstdagen, zowel innerlijk als uiter lijk, zo feestelijk mogelijk voor de dag te komen. Daags voor de Kerst gingen we bijtijds op weg naar ons hotel in Twente. We hoogstandjes van de keuken-brigade. Met gerechten, die zeker één of meer (kerst)sterren verdienen. Na de prelu de in de vorm van kleine smaakvolle hapjes, kregen we een exquis voorge recht; gevolgd door een middenstuk met vis-lekkernijen, daarna een cham pagne-sorbet om de smaak te neutrali seren, waarna een hoofdgerecht op tafel kwam van overheerlijke vleesge rechten. Of we dit jaar weer op herha ling gaan gaan? Natuurlijk We heb ben bij het VVV-i kantoor hier in de buurt net de nieuwe lijst met de vele kerst- en nieuwjaarsarrangementen gehaald en zijn nu druk bezig het lekkerste arrangement uit te zoeken. Dat is al vast een leuk voorproefje. Eén ding staat vast: het wordt weer smullen met de kerst." Dick en Sonja schakelen met de feest dagen om van voordeurdelers in kerst feestvierders. Al jaren brengen ze de Kerst buiten de deur door: "Vroeger gingen we met de Kerst naar Parijs of Rome, later streken we met vrienden neer in een vakantiehuisje in Drenthe. De laatste paar jaar gaan we steeds naar een andere streek van het land. Bij voorkeur naar een voor ons onbe kende stad. Die kun je dan tijdens de stille kerstdagen op je gemak verken- we zijn al eens in Groningen geweest; Sfeervol tafelen, hoofdzaak tijdens nen. Vorig jaar waren we in Zeeland, dit jaar gaan we naar Limburg of een eindejaarsarrangement. Friesland. Daarover dubben we nog. js ^et |eu|<e van Z(yn kerstarrange- pret beleeft. We gaan het liefst naar Dineren in een romantische ambiance; ment: er is zoveel keus dat je alleen een niet zo groot en niet zo deftig daar is iedereen wel voor te vinden. aan het uitzoeken al een avond dikke hotel, in de categorie twee of drie sterren. Als de kamer maar schoon en comfortabel is, vinden we het prima; luxe hoeft van ons niet zo. Wel willen we uitgebreid en smakelijk kunnen ta felen. Want na een middag door de stad slenteren; een museum in, een kerk bekijken of ergens lekker uitwaai en, is de inwendige mens wel toe aan wat verwennerij. Aan de kerstdiners besteden alle hotels gelukkig veel aan dacht; dat zit dus wel goed. We ver heugen ons er al weer op: lekker ontspannen in zo'n stad, je komt tot rust en toch doe je veel nieuwe in drukken op. 's Avonds feestelijk opge doft aan tafel en dan is het smikkelen geblazen. Zo'n kerstarrangement is een prima uitvinding: thuis heb je geen omkijken; je hoeft geen inkopen te doen of dat soort zaken; voor een vriendelijk bedrag ben je drie of yjer dagen geheel verzorgd onder de pan nen". "Vertel mij wat u eet en ik zeg u wie u bent" is een veel gehoorde lijf spreuk van koks en andere eet-o-logen. Snoeverij of de waarheid? Dat kunt u zelf ontdekken door onderstaande test te doen. Om alle twijfel weg te nemen vindt u niet alleen een omschrijving van de diverse typen keukenprinsessen, waarvan één u op het lijf geschreven is. Het werkelij ke bewijs ligt in de keuken. Dus in het recept dat u bij iedere typering aan treft. Durft u de test aan, dan gaat u als volgt te werk: bij het invullen om cirkelt u steeds één van de mogelijkheden a, b of c. Aan het eind telt u de punten bij elkaar die u achter uw keuzen aantreft. Maar nu eerst aan het werk. Voor de uitslag komen we straks bij u terug. uw store Welke van «Ie volgende drie vakanties sluit hel besle aan !>i| uw wensen: a| een sportieve voettrektocht met de primus in uw :i rugzak l>) een safari mei maaltijden in een lodge (hotel in I een safaripark) 0 een luiervakantie op Mallori a met plate-service 2 Wanneer u in het buitenland verblijft a) hehl u voor de zekerheid altijd een voorraadje :i rijst en-gedroogde peulvruchten in uw bagage l>| eet u volgens de gewoonten van dat land l c) zoekt u een restaurant van het type dat je overal 2 ter wereld tegenkomt 1 vindt de Nederlandse keuken (gerechten) a) precies goed 2 bl een keuken niet het juiste evenwicht tussen tra- 2 ditionele gerechten en uitheemse ingrediënten c) veel te behoudend I Koken hebt u a) van uw moeder geleerd 2 b) uzelf geleerd met vallen en o|islaan 3 c) via allerlei cursussen onder de knie gekregen I Als u een nieuw produkt in de su|>erinarkt ontdekt a) legt u het zonder meer in uw winkelwagentje 1 h) leest u eerst aandachtig op de verpakking wal de 3 fabrikant erin gestopt heelt c) koopt u het alleen alsu bijna zeker ervan bent dal 2 liet goed past op uw eettafel Wanneer u rijst koopt, wordt uw keuze bepaald door a) smaak 3 b) uiterlijk I c) gemak 2 Als u niet kookt en een hapje buiten de deur eet. kicsl ii voor a| de Chinees of pizzeria I b) een eetcafé of snackbar 2 c) een vegetarisch eethuis 3 U bent te eten ges raagd. De gastvrouw heeft zich zichtbaar uitgesloofd Helaas is er nogal wat mis aan het eten. Wat doet u1 a) uzegt Hè meid, dal was lekker" I b) u zegt niets en eet dapper*door 2 c| u laat de helft op uw bord liggen en de afkeuring 3 is op uw gezicht le lezen Bij ri|st denkt u vooral aan a) de losterse keuken 2 bj paella of risotto I c) rijst als vervanger van de aardappel, dus met een 3 groentegerecht enz erbij Als ii een rijstmaallijd gebruikt a| krijgt u een goed gevoel over u 3 b) moet u altijd aan verre landen en vreemdecultu- I ren denken c) voelt u hetzelfde als wanneer u achter de aardap- 2 pelen zit I beschouwt koken als al een plezierige bezigheid 3 ti) een hobby I O een noodzakelijk kwaad Wanneer u gaat koken is uw beste raadgever a) uw eigen faniasie I b) uw vriendin die zo fantastisch kookt 2 c) de berichten over voeding in kranten, tijdschrif- 3 ten enz. Als u aan het koken bent al jaagt u iedereen de keuken uit 1 b) laat u zic h graag helpen 3 c) regelt u ondertussen de meest uiteenlopende za- 2 keu in hel huishouden Bij u thuis a) zijn er duidelijke afspraken ov er wie er wanneer 3 kookt uw score b| kookt u meestal 2 c) kookt degene die op dal moment het meeste tijd 1 heeft Rijst is voor u a) een makkelijk produkt dat eigenlijk niet kan mis- 2 lukken b) een produkt met oneindig veel variatiemogelijk-, 1 heden c| een volwaardig voedingsmiddel rijk aan voe- 3 jfingsvezel en vitamines Wanneer u gekookt hebt a) blijft er altijd over 2 b) gaat alles nel op 3 c) is er de ene keer veel teveel en gaaneen volgen- 1 'de keer de schalen schoon leeg Kr dient zich een onverwachte eter aan: a) u flanst snel nog wal extra in elkaar I b) iedereen moet dan maar met wat minder toe 3 c) u laat wat frites halen ter aanvulling 2 U krijgt gasten die genieten van veel en vel eten: a) u denkt: laat ik voor de variatie maar koken met 3 veel verse groenten en vezelrijke ingrediënten b| gastvrijheid is voor u datgene koken wat uw be- 2 zoek hel lekkerst vindt c| u volgt voor de maaltijd uw eigen inzicht I Bij u a| lukt het eten altijd 3 b) brandt er wel eens iets aan 2 c) loopt hel in de keuken regelmatig uit de hand I Voor u bestaat een gezonde maaltijd a) uit een maaltijd met zilvervliesrijst"* 3 b) uit een maaltijd met een verse salade erbij 2 c) uit aubergines en courgettes; gev uld met zilv er- vliesrijst Op door-de-weekse dagen a) zet u de pannen op tafel 2 b) gebruikt u altijd dekschalen oj) tafel 3 c) komen afw isselend pannen of deksc halen op ta- 1 fel Per week eet u gemiddeld al minder dan twee keer rijst 2 b) ongeveer drie keer rijst 3 c) meer dan drie keer rijst 1 Tijdens de maaltijd a) staat meestal de televisie aan I b| wordt er pt-r se geen televisie gekeken 3 c) is wel/niet televisiekijken een terugkerend on- 2 derwer|> van discussie- Als ii plotseling trek krijgt dan a| neemt u fruit 3 lit stilt u de trek met snoep of koek 2 11 maakt u snel iels hartigs klaar Van alle voedingsmiddelen wordt rijst wereldwijd liet meest gegeten dus al moet rijst wel een kwaliteitsjirodukt zijn 3 b) moet rijst wel erg veelzijdig zijn c) dus is rijst eten de gewoonste zaak van de wereld 2 Wisl'u trouwens dat ondanks ons koloniaal verleden, de meeste rijst die u in de Nederlandse winkels kunt ko|ien uil de Verenigde Staten komt. Deze rijst is namelijk zeer goed van kwaliteit omdat ze na hel koken een mooie droge korrel geeft die zelden breekt Dit geeft uw gerecht naast de nodige voedingswaarde ook een liiooi uiterlijk. Dat waren ze dan. Vijfentwintig v ragen die u natuurlijk heb! ingevuld zonder te smokkelen. Dat hoeft ook niet want uit de-ze test is lieslist niet op te maken wie er nu wel en wie er niet een echte keukenprinses is Want dat beul u natuurlijk allemaal op uw eigen manier Hel leuke van deze lest is juist ie ontdekken tot welk lv|>e keukenprinses u behoort Ku of detest zicll wal u betreft niet v erslikt heelt Want ei zijn keu kenprinsessen die dwars door alle aangegeven typen flad deren Dan nu de punten uw score is tot 40 punten U hebt een avontuurlijke natuur. Rijst symboliseert voor u het exotische, veelzijdige èn lekkere. U mag graag experimenteren in de keuken. Het risico dat er dus wel eens iets mis gaat, neemt u op de koop toe. Koken èn natuurlijk ook eten zijn voor u plezie rige bezigheden die u graag deelt met anderen. Het gerecht zee duivelbrochettes met mosterd-roomsaus en rijst mediterranée is u op het lijf geschreven: u schuwt niet de combinatie van de milde smaak van zeeduivel met het pittige rijstgerecht. Ook eet u vooral met uw ogen. Daarom is witte langkorrelrijst (niet snel kokend) voor u de ideale rijst. uw score is 40-60 punten U bent niet makkelijk van uw stuk te brengen. Voor u gaat het ge zegde op dat "het gemak de mens dient". Het is beslist niet zo dat bij uw alles op tafel komt, maar u wilt van de maaltijd beslist geen gewetenszaak maken. U vertrouwt erop dat de produkten die in de winkel liggen in orde zijn. U eet regelmatig rijst omdat het een welkome en gemakkelijke afwisseling vormt voor de Hollandse pot. U voelt zich thuis bij het gerecht kipdrumsticks met tomaten- rijst. Bij voorkeur kiest u voor een mooie, droge, korrelige rijst. Het gebruik van snelkokende, witte langkorrelrijst is voor u de ga rantie dat er in ieder geval met de rijst niets mis kan gaan. uw score is boven 60 punten l.' vindt het belangrijk wat u eet. Dus koopt en kookt u niet zo maarvan alles. U bent een kritische consument en kookt bij voor- keur met gezonde ingrediënten. Het liefst gebruikt u niet-voor bewerkte voedingsmiddelen. Ook probeert u zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van alles wat met voeding te maken heeft. Dat is terug te vinden in wat er bij u op tafel komt. U gaat zorgvul dig met voeding om. Rijst is voor u een natuurlijk produkt van on besproken gedrag. De gezonde zilvervliesrijst staat bij u vaak op het menu. Uw voorkeur gaat ongetwijfeld uit naar de eerlijke en voedzamepilavschotel van zilvervliesrijst, met veel verse groente en kruiden. Pilavschotel van zilvervliesrijst 1400 g kipfilet in blokjes snijden. 2. 1 bosje lente-uitjes fijnhakken en in 50 g boter op matig vuur 2 minuten laten bakken. 3. 3 stelen bleekselderij fijnhakken, bij de uitjes doen en eveneens 2 minuten laten meebakken. 4. 1 flinke prei in ringen snijden en ook 2 minuten laten meebakken. 5. Tot slot 2 fijngehakte teentjes knoflook erbij doen. 6. 250 g zilvervliesrijst zorgvuldig wassen, laten uitlekken en bij het mengsel in de pan doen. Het geheel goed door een mengen. 7. 5 dl water en 1 dl droge witte wijn bij het mengsel gieten en al roerend aan de kook brengen. 8. Naar smaak zout en peper erbij doen. 9. De pan sluiten en het geheel ca. 20 minuten zachtjes laten koken. 10. Nu 150 g diepvries doperwten erbij doen en nog 10 minuten laten doorkoken tot de rijst gaar is. 11. Het gerecht serveren met geraspte parmezaanse kaas apart erbij. Zeeduivelbrochettes met mosterd-roomsaus en rijst mediterranée 1. 1 courgette schoonspoelen en in kleine blokjes snijden. 2. 1 rode en 1 groene paprika 30 seconden in kokend water laten blancheren en vervolgens het velletje verwijderen. 3.- Het zaad uit de paprika's verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden. 4. Enkele lente-uitjes fijnhakken en in 60 g boter op matig vuur 2 minuten fruiten. 5. Nu de paprika blokjes erbij doen en 3 minuten laten meebakken. 6. Ver volgens de courgetteblokjes nog 2 minuten laten meebak ken. 7. Het mengsel op smaak brengen met zout en peper. 8. 250 g langkorrelrijst (niet-snelkokend) zorgvuldig wassen, laten uitlekken en bij het mengsel in de pan doen. 9. Het geheel goed vermengen, j2 1 water erbij gieten, aan de kook brengen en 15 minuten op zeer laag vuur in een ge sloten pan gaar laten worden. 10. Intussen de visbrochettes bereiden. Hiervoor een zeeduivelstaart van 1 kg fileren en elke filet in 4 medaillons snijden. 11. De vis bestrooien met zout en peper en besprenkelen met citroensap. 12. De vis afwisselend met in kwarten gesneden ui aan pennen rijgen. 13. De brochettes met olie bestrijken en onder een hete grill gaar en lichtbruin laten worden. De brochettes niet te dicht onder de warmtebron plaatsen: ze worden dan te snel bruin zonder al gaar te zijn. 14. Voor de saus 2 /2 dl crème fraTche en 1 eetlepel mosterd in een pannetje aan de kook 'brengen onder voortdurend kloppen met een garde. 15. De saus 1 minuut laten doorkoken en van het vuur nemen. 16. 50 g boter in klontjes verdelen en één voor één door de saus kloppen. 17. De brochettes overgoten met saus serve ren op verwarmde borden en de rijst erbij geven. Kipdrumsticks met tomatenrijst 1. 4 kipdrumsticks bestrooien met zout en paprikapoeder en door de bloem wentelen. 2. In een schaaltje 1 ei losklop pen en de drumsticks erdoor rollen. 3. Vervolgens de drum sticks door wat paneermeel rollen waaraan desgewenst 1 eetlepel sesamzaad is toegevoegd. 4. De drumsticks op een koele plaats wegzetten. 5. 250 g snelkokende langkorrelrijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. 6. Intus sen 1 fijngehakte ui fruiten in wat boter of olie. Naar keuze 1 teentje knoflook erbij doen. 7. De inhoud van 1 blik ge pelde tomaten laten uitlekken, de tomaten fijnhakken en bij de ui in de pan doeri. 8. De tomaat laten meebakken en het mengsel op smaak brengen met zout, peper, paprika poeder en enkele druppels tabasco of een mespuntje sam bal. 9. De gare rijst met het tomaten-uimengsel vermengen en onder af en toe omscheppen door en door warm laten worden. 10. Intussen frituurolie verhitten tot 170°C. 11. De gepaneerde drumsticks in de hete olie laten bakken tot ze gaar zijn èn moo'i bruin van kleur. 12. De kip serveren met de tomatenrijst.

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1990 | | pagina 30