Hogesschool Zeeland speelt
in op landelijke tendens
:o:
Topmodellen voor
Zeeuwse publiek
...met z'n allen zijn
afhankelijk van de
we
aarde.
Tante Pos per fles
Kant en klare dagtochten
met de nadruk op culinair
Lasgroep onderzoekt
levensvatbaarheid
Nieuwe
eigenaars
'Rehobot'
all-in 339,-
Stripwinkel Het Perron
nu tien deuren verder
ÓFOPQ
Nieuwe grill-bakoven als prijs
voor 'broodje zuurkool gezond'
Werkgroep zoekt adres
voor kansarme kinderen
070-522709
'delen?
BINNENKORT DEELTIJD OPLEIDING HBO-VERPLEEGKUNDE
AAN
KROKUSVAKANTIE
DE ZONNIGE COSTA BRAVA
Toekomstperspectief
Studiebelasting
inclusief vele extra's
reizen
PIANO- EN VLEUGELSHOW VAN DE HAMERNOOT IN KLOVENIERSDOELEN
MIDDELBURGSE WINNARES IN RECEPTENWEDSTRIJD ALBERT HEIN
BIJ DE KEIZER IS DE KLANT GEEN KONING
Zelfvoorziening
Bio-industrie
Oefenplaats
Programma
Rotan Design Shop
in Arnemuiden
CARTRIP '89 VAN CARLIER
\j00"
ANDKEBRLOP!
DE FAAM DE VLISSINGER
Woensdag 25 januari 1989
Op de Hogeschool Zeeland begint in augustus een deeltijd
HBO-opleiding Verpleegkunde in Goes. Eind 1990 verhuist de
school naar Vlissingen. Landelijk is deze opleiding al aan de
gang.
vak thuis is, zal er naast zijn an
dere dagtaak zeker langer voor
nodig hebben: vier tot zes jaar.
Naast een eerste theoretisch ge
deelte, dat één of twee jaar
duurt, volgt een stageperiode van
circa anderhalf jaar, waarna een
eindexamen volgt. Als stage
plaats kunnen diegenen, die al in
de gezondheidszorg werkzaam
zijn, in vele gevallen hun eigen
werkplek gebruiken. Tijdens het
theoretische gedeelte moet op
een studiebelasting van 20 uur
per week gerekend worden. De
negen lesuren vinden in de avond
en/of op zaterdag plaats. De sta
geperiode komt ook neer op 20
uur per week. Om in de verschil
lende velden van de gezond
heidszorg ervaring te kunnen
opdoen zal geprobeerd worden
tot uitwisseling van werknemers
te komen (job-rotation).
Dat in de toekomst de vraag naar
gediplomeerde verpleegkundigen
alleen maar toe zal nemen staat
voor alle deskundigen als een
paal boven water. Directrice R. de
Groot van het Streekziekenhuis
Walcheren: „Door de toenemen-
Deeltijdonder wijs is in trek.
Daarover waren alle sprekers
het vorige week woensdag
tijdens de presentatie van de
nieuwe opleiding eens. De
combinatie van werk en stu
die is kennelijk zo aantrekke
lijk dat het voor scholen
interessant is om er op in te
spelen, zo ook de Hogeschool
Zeeland.
t De opleiding is bedoeld voor
werknemers in de gezondheids
zorg, die een beperkte bevoegd-
•- heid hebben en die willen
uitbreiden naar „alle velden van
de verpleegkunde. Maar ook die-
genen die naast een volledig an-
dere dagtaak gediplomeerd
verpleegkundige willen worden",
legt drs C.J. du Pon uit, coördina-
- trice van de deeltijdopleiding.
„Ook voor werklozen en huis
vrouwen is dit een tweede kans
om een diploma te halen".
Wie al in de verpleegkunde werkt
kan in drie jaar dé opleiding doen,
met een mogelijkheid tot uitbrei
ding naar vier jaar. Wie niet in het
de vergrijzing en de uitbreiding
van de thuisverpleging zullen er
steeds meer arbeidsplaatsen in
de gezondheidszorg nodig zijn.
De deeltijdopleiding kan het drei
gende tekort minimaliseren".
Daarbij tekende zij aan dat de
tendens van afgestudeerde HBO-
ers om buiten de ziekenhuizen
een baan te zoeken, dus meer in
de extra-murale zorg te gaan
werken, een probleem kan wor
den dat extra aandacht verdient.
Zij beklemtoonde om toch vooral
de opleidingen af te stemmen op
de behoefte aan personeel.
De deeltijdopleiding zal van alle
instellingen in de gezondheids
zorg een grote mate van flexibili
teit en samenwerking vereisen.
Niet alleen bij het creëren en uit
wisselen van stageplaatsen,
maar ook na afloop van de stu
die. Want menig HBO-v-er zal niet
alleen leidinggevend bezig willen
zijn, maar ook weer regelmatig
aan het bed willen staan. De
overstap van het ene veld naar
het andere moet daarom voor de
verpleegkundige gemakkelijker
gemaakt worden.
Voor belangstellenden is er een open
dag op 28 januari van tien tot twee
uur en een open avond op 7 Maart
om half acht. Inlichtingen zijn te ver
krijgen bij de school. Telefoon
01100-28541.
Uniek: 9-daagse reis, vertrek zaterdag 4 februari;
terug in Nederland op zondag 12 februari.
Vele opstapplaatsen
door het gehele land.
INCLUSIEF
vervoer per luxe
touringcar met o.a.
video, bar en toilet
uw "eigen" touring
car ook gedurende
het verblijf in Spanje
bemand met twee
ervaren chauffeurs.
6 nachten hotel,
kamers met douche,
toilet en balkon,
vol pension ter
plaatse,
reisleiding.
U verblijft in vol pension,
hotel Imperial dus dagelijks
Park, centraal worden ontbijt,
gelegen t.o.v lunch en diner
het strand, win- geserveerd,
kei- en uit- i
gaanscentrum
van Lloret de
Mar Het hotel
beschikt o.m.
over een groot
zwembad,
lounge, gezel
lige bar en een
goed restau
rant. U verblijft
op basis van
INCLUSIEF:
EXCURSIES
Grandioze
showavond in
hel Grand
Palace te Lloret
Een wervelende
Las-Vegas
show met vele
artiesten, dans
en muziek. Zelts
uw champagne
is inbegrepen
(1/2 fles per per
soon)
Unieke dol
fijnenshow en
vele attrakties in
het pretpark
Marina-land
Dagexcursie
naar het meer
van Banolas
aan de voet van
de Pyreneeen
Bezoek aan de
Olympische stad
Barcelona
Middagexcursie
naar het schil
derachtige vis
sersdorp
Tossa
Kinderen t/m 14 jaar
v0^slechts 229,-
De verhuizing van stripwinkel
'Het Perron' in Middelburg was in
ieder geval geen ingewikkelde
verhuisklus. Gewoon alles in do
zen en kisten en sjouwen. Van
Sint Janstraat 3 naar nummer 13
is te lopen, dus dat deed strip
eigenaar Hans Stoel dan ook.
„Dit pand geeft méér het idee
van een winkel dan de vorige be
huizing", legt Hans zijn verhui
zing uit. „Verder is er eigenlijk
weinig veranderd, of het moet
mijn 'karymor' ziin" Hot kantoor
waarin de stripfanaat zijn zaakjes
nu regelt valt direct op. Géén
massief eiken bureau, maar een
tafeltje uit een restauratiecoupé.
De bank van een treinwagon fun
geert als stoel(en). Hetzelfde
geldt voor een rustig zitje: even
eens een treincoupé. Behalve
ruim vierduizend stripboeken ver
koopt 'Het Perron' nu ook
posters, litho's en zeefdrukken,
speldjes en manchetknopen. Ui
teraard alles met een knipoog
naar de stripverguren.
Reserveer telefonisch
voor deze fijne vakantie-r<
AIROPA REIZEN Johan van Oldenbarneveldlaan 6 2582 NN Den Haag Tel. 070-522 709*
SAMENWERKING MET NEDERLANDS LAS-INSTITUUT
Het smeuïge verhaal waarmee
mevrouw M.J.Corstanje uit Mid
delburg haar 'broodje zuurkool
gezond' in de receptenwedstrijd
van Albert Hein aanprees, lever
de haar een electrische oven op.
Deze werd afgelopen vrijdag
overhandigd door bedrijfsleider
F.Griep in de vestiging aan de
Markt. Daarbij kreeg zij ook nog
een heel assortiment voorgebak
ken stokbrood en kleine broodjes
aangeboden, waarmee zij volop
aan het experimenteren kan
gaan.
„Dit is eigenlijk ons weekendre
cept en het wordt bij ons thuis
dan ook 'broodje Corstanje' ge
noemd", vertelt de winnares, die
enigszins verbaasd reageerde
toen zij hoorde dat zij een prijs
had gewonnen in de landelijke
AH-wedstrijd 'Het beste recept
voor een voorgebakken broodje'.
„Mijn recept komt neer op een
doorgesneden broodje met wat
zuurkool en een knakworst. Niets
De winnares samen met afdelingschef A.C.Adriaanse en be
drijfsleider F.Griep van Albert Hein.
bijzonders, maar in het verhaal
heb ik het allemaal wat smeuïg
verteld en dat sloeg zeker goed
aan bij de jury". De inzending van
Marianne Corstanje behoorde in
elk geval tot de twintig origi
neelste en lekkerste recepten van
het land.
De Hamernoot, een eenmans
zaak gespecialiseerd in het
restaureren en het stemmen van
piano's en vleugels, wil meer be
kendheid geven haar bestaan.
Een groots opgezette piano- en
vleugelshow in de Kloveniersdoe
len leek eigenaar Joost van Har-
tevelt een goede zet in die
richting.
Van Hartevelt was voor de pre
sentatie op zoek naar een combi
natie van mogelijkheden. Zo
vond hij Seiler, een Duitse fabri
kant van piano's en vleugels be
reid om haar top modellen aan
het Zeeuwse publiek te tonen.
Nieuwe muziek zat verlegen om
twee vleugels en leerlingen van
de muziekscholen uit Middelburg
en Veere wilden wel eens op
kwaliteits instrumenten spelen.
Studenten van het Tilburgs con
servatorium tenslotte, zochten
naar mogelijkheden om hun eind
examenwerkstukken voor het pu
bliek te kunnen spelen.
Van Hartevelt: „Met al die wen
sen was het mogelijk om een
goed gevuld programma te orga
niseren. Naast de verschillende
optredens heeft het pianospe
lend publiek ook de mogelijkheid
om zich eens te buiten te gaan
op de instrumenten. In de ruimte
naast de concertzaal staan ver
schillende modellen opgesteld.
Tijdens de show zal ik mijn werk
plaats houden in de Kloveniers
doelen, zodat het pubiek ook een
Hoewel De Keizer zich in de
hoofdstad van Zeeland heeft
gevestigd, is zijn 'residentie'
niet in het centrum van Mid
delburg te vinden. Om er te
komen moet je de Noordweg
een eind inrijden; een leuke
route om te fietsen. De Keizer
is een winkel met voorname
lijk biologisch-dynamische
produkten uit de land- en
tuinbouw, en bestaat sinds
september 1983.
„Niet in de huidige vorm", vertelt
Joost van Rije, de initiatiefnemer.
„Ik ben destijds begonnen op
commerciële basis, maar dat be
viel me niet. Dan kan het bijvoor
beeld gebeuren dat er appels,
waar met liefde voor gezorgd is,
liggen weg te rotten in de kisten.
Al met al heb ik in die jaren voor
zo'n vijftien duizend gulden moe
ten weggooien. Dat is toch
zonde".
Ruim een jaar geleden is de opzet
van De Keizer veranderd. Joost
van Rije werkt nu samen met
twee exploitanten. Eén van hen is
Adriana van Haperen. „Ons uit
gangspunt is broederschap in het
economisch leven", legt ze uit.
ledereen die geld uitgeeft, is ver
antwoordelijk voor de manier
waarop. Je beïnvloedt er een an
der z'n leven mee en uiteindelijk
zelfs het wereldgebeuren. We
willen denken aan het algemeen
belang en niet het eigenbelang,
en daarnaar handelen".
4
De werkwijze van De Keizer is
opvallend anders. Iedere klant
t kan twee keer per week de pro
dukten bestellen die hij of zij
denkt nodig te hebben, en be
taalt pas bij het ophalen van de
- boodschappen. „Op die manier
kan de klant zelf bepalen wat hij
wanneer koopt, en het blijkt ver
spilling effectief tegen te gaan:
we blijven niet meer met restan
ten zitten", zegt Joost tevreden.
„Het is eigenlijk een uitbreiding
van wat vroeger zelfvoorziening
was. In dit opzicht is De Keizer
vrij uniek".
Een dergelijke organisatie schept
verplichtingen. Klant zijn bij De
Keizer is in zoverre niet vrijblij
vend dat er verwacht wordt dat
iemand de bestelde boodschap
pen ook werkelijk afhaalt. Is deze
manier van boodschappen doen
voor iedereen haalbaar? „Het
kost moeite", geeft Adriana toe,
„Zeker om ermee vertrouwd te
raken. Ik heb er een half jaar over
gedaan. Maar je oefent jezelf in
het anders denken, en krijgt
steeds meer zicht op wat je no
dig hebt. Er zijn zoveel dingen die
verbeterd moeten worden, en
juist op het kleine kan ik invloed
hebben. Als huisvrouw ben ik
zo'n tachtig procent van m'n tijd
bezig met het huishouden en
wanneer ik nu de was doe, hoef
ik me niet druk te maken of mijn
wasmiddel het milieu zou aan
tasten, en van het voedsel dat ik
eet weet ik dat de kwaliteit goed
is. Dat geeft me rust en een ge
voel van vrijheid. M'n eetpatroon
is er door veranderd en ik ben
veel creatiever gaan koken".
Behalve onbespoten groenten en
fruit, brood en zuivel, verkoopt
De Keizer vleeswaren van de am
bachtelijke slagerij De Groene
Weg. Dit vlees is uitsluitend af
komstig van de biologisch-
dynamische landbouw. „Dat be
tekent dat de dieren, in tegenstel
ling tot die in de bio-industrie,
niet worden ingespoten met hor
monen en andere groei bevorde
rende middelen", zegt Joost.
Bovendien is dit vlees vrij van
kleurstimulerende middelen, "fos
faten, smaakversterkers en emul-
gatoren. „Verder wordt er zorg
voor gedragen dat de dieren een
waardig bestaan leiden; ze wor
den gehouden naar hun wezen.
Om een voorbeeld te noemen:
een koe is een kuddedier en moet
's zomers dan ook buiten in een
kudde grazen".
Wie geen vlees wil kluiven van
zielepoten die in de bio-industrie
worden gekweekt; kan, behalve
produkten van De Groene Weg,
natuurlijk ook vegetarische ham
burgers en andere vleesvervan-
gende soja-artikelen kopen (in
reformzaken en bij Albert Heijn),
en tegenwoordig is er vlees van
scharrelvarkens te koop. Voor dit
laatste kan men terecht in win
kels die wettig zijn aangesloten
bij de Interimcommissie Scharrel
varkensvlees Contole
(030-340811). Voor Zeeland be
treft dit de twee filialen van sla
gerij Muilwijk te Vlissingen (één
ervan tegenover het sportfond-
senbad). De Keizer is vooralsnog
de enige winkel in Zeeland die
het 'onbespoten' vlees verkoopt
van De Groene Weg
(02240-12304). „Oudere men
sen hebben ons wel gezegd dat
dit vlees smaakt naar zoals het
vroeger was", merkt Joost op.
Steeds meer mensen zijn op zoek
naar gezonde alternatieven voor
het voedsel dat ze eten. „We ma
ken geen reclame", geeft Adriana
te kennen. „En toch zien we de
kijkje achter de schermen van de
piano-restaurateur kan nemen",
besluit Van Hartevelt.
De show loopt van vrijdag 27 ja
nuari tot en met woensdag 8 fe
bruari. De instrumenten zijn te
bezichtigen tussen 14.00 uur en
18.00 uur. De entree is gratis. Op
maandag 30 januari en donder
dag 2 februari is de show
gesloten.
Het programma is als volgt: 28 en
29 januari, zaterdag en zondag:
Festival Nieuwe Muziek. 31 januari,
dinsdag: optredens leerlingen van de
Veerse en Middelburgse muziek
school. Aanvang: 20.00 uur. 1 fe
bruari, woensdag: Optreden van
Marjanne Boer en Maurice Heuge.
Piano en dwarsfluit. Aanvang: 20.00
uur. 3 en 4 februari, vrijdag en zater
dag: Festival Nieuwe Muziek. 5 fe
bruari, zondag: Pianorecital voor
twee vleugels door Ton Demmers en
Jan Gruithuyzen. Aanvang: 20.00
uur. 7 en 8 februari, dinsdag en
woensdag: studenten Tilburgs con
servatorium. Aanvang 16.00 uur en
20.00 uur.
Zonder al te veel toeters en bel
len is vrijdag aan de Noordstraat
30 in Arnemuiden de 'Rotan De
sign Shop' geopend. In twee ex
positieruimtes staan talloze
meubelen van pitriet en rotan en
dat in diverse uitvoeringen en
kleuren. Behalve een permanente
verkoopexpositie van deze uit In
donesië en de Philippijnen af
komstige meubelen is er een
aparte afdeling met Chinees por
selein, een keur aan cadeau
artikelen en schilderijen.
Geïnteresseerden in de lastech
niek kunnen zich aansluiten bij
een onlangs opgerichte Zeeuwse
lasgroep. Deze groep werkt
nauw samen met het Nederlands
Instituut voor Lastechniek. Verte
genwoordigers van opdrachtge
vers en fabrikanten stonden aan
de wieg van deze lasgroep. Na
drie bijeenkomsten wordt beslo
ten of de lasgroep in Zeeland le
vensvatbaar is.
De Zeeuwse lasgroep richt zich
behalve op Zeeland ook op
Goeree-Overflakkee en West-
Brabant, grenslijn Dintelmond-
Steenbergen-Bergen op Zoom-
Putte. In Nederland zijn nog zes
andere aroenen operationeel.
Op dinsdag 28 februari wordt de
eerste bijeenkomst gehouden bij
AKF in Goes. Het lassen van alu
minium en aluminium-legeringen
wordt dan onder de loep geno
men. Woensdag 12 april kunnen
de lasbroeders elkaar ontmoeten
in Terneuzen. Dan wordt het las
sen van roestvrijstaal besproken
en op donderdag 1 juni is - weer
- in Goes een bijeenkomst over
pulserend MIG-lassen. Alle bij
eenkomsten beginnen om 19.30
uur.
Wie naar deze bijeen
komsten toe wil, dient zich aan te
melden bij de Rijksnijverheids-
dienst, 0118013398. Die perso
nen krijgen dan een uitnodiging.
klantenkring groeien". Joost
werkt nu nog één dag in de week
als bakker, maar hij denkt in de
toekomst De Keizer volledig zijn
diensten aan te bieden. Hij heeft
afstand gedaan van de traditione
le rol van winkelier: zijn inkomen
is losgekoppeld van de prijzen
van de artikelen in de winkel. De
hoogte ervan wordt vastgesteld
'naar behoefte' en het bedrag
wordt vrijwillig door de klanten
bijeengebracht. Maandelijks be
talen de klanten een van tevoren
toegezegd bedrag, 'ledereen is
afhankelijk van iedereen,' zegt
Joost. „Met z'n allen zijn we af
hankelijk van de aarde en met z'n
allen moeten we ook alles delen.
Ik zorg voor de produkten, de
klanten zorgen voor mijn inko
men. Het werkt". En Joost kan
het weten. „We spreken mensen
aan op hun verantwoordelijkheid,
echter zonder de moraliserende
vinger te heffen". Adriana voegt
hieraan nog toe: „We zien onszelf
niet als een lichtend voorbeeld,
maar meer als een oefenplaats".
Hoe denkt de klant daarover?
Joost glimlacht. „Dat zou je ze
zelf moeten vragen".
De Keizer (Noordweg 340,
01180-34281) is wekelijks geopend
op Dinsdag (12.00 17.00). woens
dag (08.00-13.00) en vrijdag
(08.00-17.00), en verkoopt naast
voedsel ook kleding, toilet- en
schoonmaakartikelen, huishoudelijke
artikelen en kaarsen.
De Zeeuwse werkgroep van de
Stichting Europa Kinderhulp tim
mert weer stevig aan de weg om
kansarme kinderen een onverge
telijke vakantie te bezorgen. Ze
zoekt daarvoor nog gastouders,
die bleekscheetjes uit grote ste
den wat kleur willen geven.
Gastouders nemen de kinderen
uit steden als Berlijn, Londen, Pa
rijs of Lille drie weken in huis en
ze zorgen er voor dat de kinderen
van een zorgeloze vakantie kun
nen genieten. Overigens komen
deze kansarme kinderen niet al
leen uit de grote(re) buitenlandse
steden. Ook in eigen land zijn vol
op kleintjes die 'er wel eens uit
willen'.
Volgens de Zeeuwse werkgroep
betekent zo'n vakantie in Zeeland
een onvergetelijke tijd. Een be
zoek aan een kinderboerderij of
een fietstochtje over landelijke
binnenwegen zijn attracties die
ze niet kennen. Een meisje uit En
geland wilde vorig jaar niet naar
huis en verklaarde plechtig dat ze
nog wel een jaar wilde blijven.
Ook de gastouders raken ge
hecht aan 'hun kind'. Met lede
ogen zien ze de verdrietige ge
zichtjes als de vakantie voorbij is.
Maar ze zijn een ervaring rijker en
vaak is een band voor de toe
komst geschapen.
„Problemen met de taal bestaan
er niet. Met handen en voeten en
uitdrukkingen is een hoop van die
problemen op te lossen", ervaart
de werkgroep jaarlijks. „Er zijn
voorbeelden van gastouders die
er eerst vanwege de taal tegenop
zagen, maar na de eerste keer
een vast adres voor de werk
groep bleven. Ze doen al jaren
mee".
Een goed bericht voor de vaste
gebruikers van het verenigings
gebouw 'Rehobot' in Oost-
Souburg: het pand wordt niet zo
als het gerucht ging- met de
grond gelijk gemaakt, maar het
blijft gewoon staan zoals het er
staat. Alleen komt er een nieuwe
eigenaresse in. Om precies te zijn
Jeanete Schout, die voor het ver
enigingsgebouw een dikke ton
neertelde om zich eigenaresse te
mogen noemen.
Samen met haar vriend Wessel
Franken gaat zij gewoon op de
oude voet verder en dat betekent
dat Rehobot gewoon weer be
schikbaar is voor feesten, bruilof
ten, partijen, recepties en allerlei
andere bijeenkomsten.
Het enige dat er voorlopig wordt
veranderd is het interieur dat een
'opknapbeurt' krijgt en de keu
ken, waarin modernere appara
tuur wordt geplaatst.
De officiële overdracht van het
pand aan Jeanette Schout ge
beurt op woensdag 1 maart.
De eerste groep kinderen komt
uit Frankrijk in de periode van 1
tot 22 juli. Dan zijn de Engelse
kinderen aan de beurt van 31 juli
tot 22 augustus. De Duitse jeugd
is gast van 25 juli tot 18 augus
tus en de kansarme landgenoot-
jes zijn van 24 juli tot 11
augustus te gast bij vakantie-
ouders.
Wie meer wil weten over dit gastou
derproject kan bellen met Neelie
Bliek. 01150-96793.
Enkele voorbeelden van de flessenpost, waarop ook een eigen
logo kan worden aangebracht (op bestelling).
De boodschap kan op een vel
namaak-perkament in de fles
worden gestopt. Deze 18 cm ho
ge en platte noviteit past in elke
brievenbus en kan over de hele
wereld worden verstuurd. Louis
Recourt uit Blaricum verzon de
moderne flessenpost, waarvoor
in negen landen patent is aange
vraagd. Binnenkort is de postfles
te koop in de boekhandel, kios
ken, souvenir-shops en waren
huizen.
Wie een groet, gelukwens, harte-
kreet, verhuisbericht of welke
mededeling dan ook wil doen,
kan teruggrijpen op een oud
communicatiemiddel: de fles.
Linda bv bracht deze vernieuwde
vorm in kunststof op de markt.
De fles is tweezijdig geëtiket
teerd: aan één kant voor het
adres aan de andere kant voor de
afzender Tante Pos (PTT) ver
zendt dit breekbare pakketje.
Cartrip '89 van Carlier Tours.
Als we van tevoren hadden
geweten wat ons te wachten
stond, hadden we die dag
niet gegeten. En de dag er
voor ook niet. Op de
dagtochten-minibeurs die
Carlier vorige week woens
dag in zijn garage aan de Mid
delburgse Elektraweg hield,
presenteerden zich vieren
twintig VVV's, restaurants en
attracties aan verenigingen
en andere groepen. Met
gesprekken, folders en vooral
véél gratis lekkere hapjes en
drankjes werden de bezoe
kers warm gemaakt voor
juist die streek of dat restau
rant. En dat werkte.
Cartrip '89 werd bezocht door
ongeveer 450 vertegenwoordi
gers van 300 uitgenodigde vere
nigingen. Carlier, goed voor 32
touringcars, hield de beurs voor
de eerste keer. „Het aantal dag
tochten in eigen land neemt toe",
legt directeur Cees Hage uit.
„Voor verenigingen is het moeilijk
een keuze te maken. In samen
werking met de bedrijven op de
ze beurs bieden we hen een
FOTO EDUARD ENGEL
compleet all-in pakket zodat ze
weten waar ze aan toe zijn. Vroe
ger namen we klanten een mid
dagje mee in de bus, maar deze
vorm van informatie is veel ob
jectiever".
En smakelijker. Bij binnenkomst
kreeg de bezoeker al direct koffie
met een stukske Belgische slag
roomwafel aangeboden. Ook
daarna werden de bezoekers ver
wend met culinaire hoogstand
jes, variërend van blokjes kaas en
Limburgse vlaai tot boerenjon
gens en Straffe Hendrik, een Bel
gisch bier. De Broeker Veiling uit
Broek op Langedijk deelde kers
verse witte kolen uit, terwijl Fa-
milyLand uit Hoogerheide de
liefhebbers op onder meer
schnitzels tracteerde. „De resul
taten zijn duidelijk meetbaar, bij
voorbeeld doordat mensen in het
restaurant speciaal naar het vlees
vragen wat ze op de beurs heb
ben gekeurd", verklaart S.P. de
Keijzer, marketing-manager van
FamilyLand, de voorkeur van de
standhouders voor een 'lekkers-
presentatie. „Bovendien is het
voor de mensen die normaal 'on
zichtbaar zijn, de kok bijvoor
beeld, een leuke manier om
direct in contact te komen met
de klanten", vult directeur W.A.J.
van den Plas aan.
België, Brabant en Limburg wa
ren sterk vertegenwoordigd op
Cartrip '89. „Ik vind het heel
dom dat Zeeland zelf niet is ver
tegenwoordigd", zegt F.M. van
Riel van de personeelsvereniging
van Total. „Maar dit is zeker een
beter manier van informeren. Als
vereniging proberen we elke keer
wat anders te verzinnen en hier
hebben we toch aardig wat
ideeën opgedaan. Op een reisbu
reau krijg je een foldertje en moet
je het verder zelf maar uit
zoeken".
FOTO EDUARD ENGEL