E NAAM STAAT VOOR COMFORT m m 1298ESSS598 LAPPEN 7 98 ■HELP JANTJE EIGENTUDSE KIIK OP ANTIEKE CHARME axel 3 BETALEN '6TULLEN AAR MAGERE WINKELWEEK AKTIE 260,- DEMONSTRATIE STEUNVEREN Kom (ook) in beweging VLEESPALEIS *25 nationale jeugdcnllecte in zeeuws-vlaanderen SCHOENHANDEL FA. M. BAUEU ZN. Voor alle mensen met voetklachten: APPELGEBAK van TULLENAAR is om te smullen. Laat daarom vrijdag 4 en zaterdag 5 november een doosje vullen. APPELPUNTEN 4 HALEN Goede waar koopt U bij: Paul Krugerstraat 65 VLISSINGEN Tel. 12859 Sport is goed voor iedereen. "decoratie" VOOR UW NIEUWE VASTE TAPIJTEN uwr^sc/tooó/teefr-y- RUNDERBRAAD LAPPEN HAMSCHIJF OF BOVENPOOT I^hBkiloBÉÉIÉHhIIÉ^H VARKENSROLLADE HALF OM HALF GEHAKT VARKENS BRAADSTUK KILO RUNDERROSBIEF Qg VARKENSFRIKANDO GRAM VARKENSROLLADE GRAM CORDON BLEUS 'S LANDS GROOTSTE DISCOUNTSLAGER nationaal jeugd fonds V alle kinderkonfektie SPECIALE AKTIEPRIJZEN JASJES en JACKS 10,— tot 25,— korting BROEKEN 5,— tot 10,— korting SWEATERS en TRUIEN 5,— tot 10,— korting ROKKEN en JURKJES 10,— korting Gratis lot bij elke 2,50 voor een midweekreis 500,— zakgeld! DE TROIJE TEXTIEL EN KONFEKTIE WEEKENDRECEPT Woensdag 2 november 1988 DE VLISSINGER Een 'dijk' van een schoen in sterk, vettig leer. Zeer zachte hiel- polstering en beroemd airzool-comfort. Beter bestaét niet! 260,- Kanaalstraat 1, Souburg Vrijdag 11 november hebben wij een hele dag gereserveerd voor mensen met voet klachten. Een voetkundige maakt uw voet afdruk, geeft advies en demonstreert u de Vibrion-Veer, een Zweedse uitvinding. In te genstelling tot de bekende harde, statische steunzolen, is de Vibrion-Veer verend. De ze activeert de spieren en bloedsomloop, corrigeert de voetstand en zorgt ervoor dat u weer dagelijks elastisch verend zonder vermoeidheid of pijnlijke voeten op natuur lijke wijze kunt lopen. Een deskundig ad vies en dan ook nog gratis krijgt u niet elke dag. Vibrion-Veren zijn in vele schoenen draag baar, zelfs open schoenen. Ook geschikt voor kinderen. Maak daarom een afspraak: tel. 01184-61258 of kom dan langs. Kanaalstraat 47 Oost Souburg tel. 01184-61258 |;'Brood- en Banketbakkerij Sluit u aan bij Zeeland-Sport. De bekende voetbal- en atletiekvereniging in Vlissingen. U bent er hartelijk welkom, jong en oud. Maak kennis met Zeeland Sport en bezoek zondag a.s. de voetbalwedstrijd: Zeeland- Sport - Terneuzen. Aanvang: 14.30 uur. Hoofdveld IRISLAAN. Aanmeldingsformulieren bij de kassa of clubgebouw. tapijtcentrale woninginrichting Hobeinstraat 69 telefoon 01184-1 791 9 mi JUCH MALSE MAGERE MALS IN ONS VLEESWARENHOEKJE DEZE WEEK EXTRA VOORDELIG: GEGRILLDE GEGRILLDE 100 N GEGRILLDE 100 —GEVULD HAM EN MET KAAS Vlissingen: Aldimarkt, Spuistraat 28. 7 TOT13 NOVEMBER HET FONDS VAN JANTJE BETON 18e en 19e eeuwse "plattelandsmeubelen" uit engeland staan model voor de ontwerpers van "repro". pot in axel heeft de "repro'-afdeling groots en uniek uitgebreid. ovale, ronde en vierkante tafels met stoelen of armfau teuils. bijzonder exclusieve ronde kaarttafel, blad in de hoogte te verstellen, met comfortabele armfauteuils op wieltjes (ook te gebruiken als eettafel), secretaires, boekenkasten, halkastjes, buro's, bergmeu bels, vitrinekasten met exclusieve engelse banken en fau teuils in fijne bloem- of streepstofjes. deze "repro" meubelen zijn gecombineerd met ja, u leest het goed, antieke kommode's, secretaires, berg- kasten en te bezichtigen in onze geheel vernieuwde ex clusieve "repro" afdeling bij de receptie, een kijkje in onze zaak vertelt u alles over de charme van de "repro" kollektie. tot ziens, elke dag geopend tot 18 uur. alleen vrijdags tot 21 uur. (let op: zondags gesloten), tel. ned.: 01155-2010. tel. belgië: 0031-11552010. WEEKEND RECEPT in smalle reepjes en hak de pe terselie ragfijn. Verhit in een pan 50 gram boter en fruit de ui er zolang in tot ze glazig ziet. Voeg het vlees toe en laat alles dan nog zolang, onder voortdurend roeren en omscheppen zachtjes bakken tot de ui begint te kleu ren. Schep de ham, prei en bleekselderij er door. Strooi er door een zeefje 1 eetlepel bloem over en schep alles enkele malen goed om. Voeg de foelie er aan toe en schenk er 1 liter kokend water (of bouillon) bij. Roer alles goed door en wacht tot alles aan de kook is gekomen. Temper de warmtebron en laat alles, met het deksel op de pan, 30 tot 35 minuten heel zachtjes doorko ken. Verwijder dan het stuk foe lie. Roer in een kom 1 eierdooier en 1 deciliter slagroom (of crè me fraiche) goed los en voeg er 4 eetlepels van het kokende vocht uit de pan bij. Roer het mengsel samen met wat fijnge hakte peterselie door de water zooi en blijf er 20 tot 30 secon den in roeren. Neem onmiddellijk daarna de pan van de warmte bron en blijf er dan nogmaals 20 tot 30 seconden in roeren. Voeg eventueel hierna naar eigen smaak wat zout en/of peper toe. Tip: U maakt er een typische he dendaagse waterzooi van wan neer u de helft van de bleeksel derij vervangt door 2 3 struik jes in smalle reepjes gesneden witlof. Bereidingstijd: 30 minuten. Energie per portie: 1570 kJ (375 kcal). Waterzooi, net even anders De Vlaamse waterzooi is een ge recht dat ook al in de middeleeu wen werd bereid. Oorspronkelijk bereidde men de waterzooi met verschillende soorten vis. Te genwoordig bereidt men dit kostelijke gerecht ook met kalfs vlees en gekookte ham. Men dient het gerecht, dat lijkt op een dikke soep, op in diepe bor den en er wordt (stok)brood bij gegeten. Reken voor 4 personen op 400 gram kalfslapjes van de frican deau, 1 50 gram gekookte ham in dikke plakken, 1 ui, 1 dunne prei, 6 stengels bleekselderij, 1 stukje foelie, 4 takjes peterselie, bloem, 1 ei, 1 deciliter slagroom en citroen- of limoensap. Maak het vlees droog met keu kenpapier en snijd het in vinger brede repen. Snijd de ham in smalle reepjes met dezelfde lengte als de reepjes vlees. Snip per de ui ragfijn, snijd de prei (uitsluitend het witte en licht geel-groene gedeelte) in smalle ringetjes, de bleekselderij schuin Noordstraat 24-28, Arnemuiden (vrijdagavond geopend) Ragoüt met varkensvlees en champignons Bij een ragoüt van varkensvlees, ham en (kleine) champignons kunt u heel goed een Italiaanse pasta (spiraaltjes of hoorntjes) of droog gekookte rijst, waaraan wat gare doperwtjes zijn toege voegd, serveren. Reken voor 4 personen op 400 500 gram magere varkenslapjes en 100 gram (achter)ham (dikke plak). Verder heeft u nodig: 350 400 gram kleine champignons, bouillontablet of -poeder, (kof fieroom en bieslook. Maak het vlees droog met keu kenpapier en snijd het in stukken van ca. 2 centimeter. Snijd de ham in smalle reepjes met een lengte van 2 centimeter. Breng een 7i liter bouillon aan de kook en voeg het vlees er aan toe. Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Schuim het opper vlak zorgvuldig met een schuimspaan af en laat alles bo ven een zeer matig afgestelde warmtebron gedurende 40 tot 45 minuten heel zachtjes koken. Maak intussen de champignons schoon. Verwijder de voetjes van de steeltjes. Was ze liever niet maar wrijf ze schoon met een vochtig doekje of een stuk keukenpapier. Snijd de champig nons in vieren. Voeg de pad destoelen 10 minuten voor het einde van de aangegeven tijd bij het vlees en de bouillon. Smelt 45 gram boter in een pan boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron. Roer er 40 gram gezeefde bloem door en blijf dan zolang roeren tot een egale mas sa is verkregen. Schenk er beet je voor beetje, onder voortdurend roeren, zoveel van het kookvocht van vlees en champignons bij (ca. 4 deciliter) tot een vrij gladde saus is ver kregen. Laat de saus 4 tot 5 minuten zachtjes doorkoken. Voeg er wat zout, peper en een snufje noot- muscaat naar smaak aan toe. Schep de ham, het vlees en de champignons door de saus en laat er nog even de kook over ko men. Neem de pan van de warmtebron en roer er 2 3 eet lepels room en 1 2 eetlepels fijngesneden bieslook door. Tip: In plaats van de champig nons kunt u ook gesneden oesterzwammen nemen. Als u een deel (ca. 1 deciliter) van de bouillon vervangt door droge sherry (manzanilla) krijgt de ra goüt een heel andere smaak. Bereidingstijd: plm. 45 minuten. Energie per portie: plm. 1450 kJ (345 kcal). WEEKEND RECEPT rondom lichtbruin in. Temper hierna de warmtebron. Schenk er 2 deciliter kokend water (of bouillon) bij en leg het deksel op de pan. Laat alles 15 minuten zachtjes stoven. Neem de gare gehaktballen hierna even uit de pan. Roer de zure room (op ka mertemperatuur) door de saus en laat er even de kook over ko men. Voeg eventueel wat zout, peper en wellicht een snufje pi- mentpoeder naar smaak toe. Warm de gehaktballen hierna nog even in de saus op. Zweedse gehaktballen Zweedse gehaktballen worden opgediend in een saus met zure room. U kunt er in deze tijd van het jaar heel goed gekookte wit lof, spruitjes of bleekselderij en aardappelpuree bij opdienen. Reken voor 4 personen op 450 500 gram gehakt (half-om-half). Verder heeft u nodig: 1 uitje, 3 4 takjes bladselderij, 4 eetlepels broodkruim (of paneermeel), 3 eetlepels melk, 1 ei, bloem, pi- mentpoeder (all spice), 1/8 liter zure room. Snipper het uitje en hak de blad selderij ragfijn (u heeft er niet veel meer dan 1 eetlepel van no dig). Roer in een kom brood kruim en melk goed door elkaar. Voeg ui, bladselderij, losgeroerd ei, Yi theelepel pimentpoeder, wat zout en gehakt toe. Kneed alles (met natte vingers) goed door elkaar en vorm van het ge haktmengsel 8 ballen. Rol de ge haktballen door een beetje bloem. Verhit in een koekepan met hoge opstaande rand 75 gram boter. Wacht tot het schuim op de boter begint weg te trekken en bak de ballen er Tip: Als u niet zo gesteld bent op de smaak van bladselderij ver vang het dan door ragfijn gehak te dille of peterselie. Bereidingstijd: 25 minuten. Energie per portie: plm. 2420 kJ (580 kcal).

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1988 | | pagina 6