E NAAM
STAAT
VOOR
COMFORT
m
m
1298ESSS598
LAPPEN
7
98
■HELP
JANTJE
EIGENTUDSE KIIK
OP ANTIEKE CHARME
axel
3 BETALEN
'6TULLEN AAR
MAGERE
WINKELWEEK AKTIE
260,-
DEMONSTRATIE
STEUNVEREN
Kom (ook) in beweging
VLEESPALEIS
*25
nationale
jeugdcnllecte
in zeeuws-vlaanderen
SCHOENHANDEL
FA. M. BAUEU ZN.
Voor alle mensen met voetklachten:
APPELGEBAK van TULLENAAR
is om te smullen.
Laat daarom vrijdag 4 en
zaterdag 5 november een
doosje vullen.
APPELPUNTEN
4 HALEN
Goede waar
koopt U bij:
Paul Krugerstraat 65
VLISSINGEN Tel. 12859
Sport is goed voor iedereen.
"decoratie"
VOOR
UW
NIEUWE
VASTE
TAPIJTEN
uwr^sc/tooó/teefr-y-
RUNDERBRAAD
LAPPEN
HAMSCHIJF OF
BOVENPOOT
I^hBkiloBÉÉIÉHhIIÉ^H
VARKENSROLLADE
HALF OM HALF
GEHAKT
VARKENS
BRAADSTUK
KILO
RUNDERROSBIEF Qg
VARKENSFRIKANDO GRAM
VARKENSROLLADE GRAM
CORDON
BLEUS
'S LANDS GROOTSTE DISCOUNTSLAGER
nationaal jeugd fonds
V
alle kinderkonfektie
SPECIALE AKTIEPRIJZEN
JASJES en JACKS
10,— tot 25,— korting
BROEKEN
5,— tot 10,— korting
SWEATERS en TRUIEN
5,— tot 10,— korting
ROKKEN en JURKJES
10,— korting
Gratis lot bij elke 2,50
voor een midweekreis
500,— zakgeld!
DE TROIJE TEXTIEL
EN KONFEKTIE
WEEKENDRECEPT
Woensdag 2 november 1988
DE VLISSINGER
Een 'dijk' van een schoen
in sterk, vettig leer.
Zeer zachte hiel-
polstering
en beroemd
airzool-comfort.
Beter bestaét niet! 260,-
Kanaalstraat 1, Souburg
Vrijdag 11 november hebben wij een hele
dag gereserveerd voor mensen met voet
klachten. Een voetkundige maakt uw voet
afdruk, geeft advies en demonstreert u de
Vibrion-Veer, een Zweedse uitvinding. In te
genstelling tot de bekende harde, statische
steunzolen, is de Vibrion-Veer verend. De
ze activeert de spieren en bloedsomloop,
corrigeert de voetstand en zorgt ervoor dat
u weer dagelijks elastisch verend zonder
vermoeidheid of pijnlijke voeten op natuur
lijke wijze kunt lopen. Een deskundig ad
vies en dan ook nog gratis krijgt u niet elke
dag.
Vibrion-Veren zijn in vele schoenen draag
baar, zelfs open schoenen. Ook geschikt
voor kinderen. Maak daarom een afspraak:
tel. 01184-61258 of kom dan langs.
Kanaalstraat 47
Oost Souburg
tel. 01184-61258
|;'Brood- en Banketbakkerij
Sluit u aan bij Zeeland-Sport. De bekende
voetbal- en atletiekvereniging in Vlissingen.
U bent er hartelijk welkom, jong en oud.
Maak kennis met Zeeland Sport en bezoek
zondag a.s. de voetbalwedstrijd: Zeeland-
Sport - Terneuzen.
Aanvang: 14.30 uur. Hoofdveld IRISLAAN.
Aanmeldingsformulieren bij de kassa of
clubgebouw.
tapijtcentrale
woninginrichting
Hobeinstraat 69
telefoon 01184-1 791 9
mi
JUCH
MALSE
MAGERE
MALS
IN ONS VLEESWARENHOEKJE
DEZE WEEK EXTRA VOORDELIG:
GEGRILLDE
GEGRILLDE 100 N
GEGRILLDE 100
—GEVULD
HAM EN
MET
KAAS
Vlissingen: Aldimarkt, Spuistraat 28.
7 TOT13 NOVEMBER
HET FONDS VAN JANTJE BETON
18e en 19e eeuwse "plattelandsmeubelen" uit engeland
staan model voor de ontwerpers van "repro".
pot in axel heeft de "repro'-afdeling groots en uniek
uitgebreid.
ovale, ronde en vierkante tafels met stoelen of armfau
teuils.
bijzonder exclusieve ronde kaarttafel, blad in de hoogte
te verstellen, met comfortabele armfauteuils op wieltjes
(ook te gebruiken als eettafel),
secretaires, boekenkasten, halkastjes, buro's, bergmeu
bels, vitrinekasten met exclusieve engelse banken en fau
teuils in fijne bloem- of streepstofjes.
deze "repro" meubelen zijn gecombineerd met ja, u
leest het goed, antieke kommode's, secretaires, berg-
kasten en te bezichtigen in onze geheel vernieuwde ex
clusieve "repro" afdeling bij de receptie,
een kijkje in onze zaak vertelt u alles over de charme
van de "repro" kollektie. tot ziens,
elke dag geopend tot 18 uur. alleen vrijdags tot 21 uur.
(let op: zondags gesloten), tel. ned.: 01155-2010.
tel. belgië: 0031-11552010.
WEEKEND
RECEPT
in smalle reepjes en hak de pe
terselie ragfijn. Verhit in een pan
50 gram boter en fruit de ui er
zolang in tot ze glazig ziet. Voeg
het vlees toe en laat alles dan
nog zolang, onder voortdurend
roeren en omscheppen zachtjes
bakken tot de ui begint te kleu
ren. Schep de ham, prei en
bleekselderij er door. Strooi er
door een zeefje 1 eetlepel bloem
over en schep alles enkele malen
goed om. Voeg de foelie er aan
toe en schenk er 1 liter kokend
water (of bouillon) bij. Roer alles
goed door en wacht tot alles aan
de kook is gekomen. Temper de
warmtebron en laat alles, met
het deksel op de pan, 30 tot 35
minuten heel zachtjes doorko
ken. Verwijder dan het stuk foe
lie. Roer in een kom 1 eierdooier
en 1 deciliter slagroom (of crè
me fraiche) goed los en voeg er
4 eetlepels van het kokende
vocht uit de pan bij. Roer het
mengsel samen met wat fijnge
hakte peterselie door de water
zooi en blijf er 20 tot 30 secon
den in roeren. Neem onmiddellijk
daarna de pan van de warmte
bron en blijf er dan nogmaals 20
tot 30 seconden in roeren. Voeg
eventueel hierna naar eigen
smaak wat zout en/of peper toe.
Tip: U maakt er een typische he
dendaagse waterzooi van wan
neer u de helft van de bleeksel
derij vervangt door 2 3 struik
jes in smalle reepjes gesneden
witlof.
Bereidingstijd: 30 minuten.
Energie per portie: 1570 kJ
(375 kcal).
Waterzooi, net even anders
De Vlaamse waterzooi is een ge
recht dat ook al in de middeleeu
wen werd bereid. Oorspronkelijk
bereidde men de waterzooi met
verschillende soorten vis. Te
genwoordig bereidt men dit
kostelijke gerecht ook met kalfs
vlees en gekookte ham. Men
dient het gerecht, dat lijkt op
een dikke soep, op in diepe bor
den en er wordt (stok)brood bij
gegeten.
Reken voor 4 personen op 400
gram kalfslapjes van de frican
deau, 1 50 gram gekookte ham
in dikke plakken, 1 ui, 1 dunne
prei, 6 stengels bleekselderij, 1
stukje foelie, 4 takjes peterselie,
bloem, 1 ei, 1 deciliter slagroom
en citroen- of limoensap.
Maak het vlees droog met keu
kenpapier en snijd het in vinger
brede repen. Snijd de ham in
smalle reepjes met dezelfde
lengte als de reepjes vlees. Snip
per de ui ragfijn, snijd de prei
(uitsluitend het witte en licht
geel-groene gedeelte) in smalle
ringetjes, de bleekselderij schuin
Noordstraat 24-28,
Arnemuiden
(vrijdagavond geopend)
Ragoüt met varkensvlees en
champignons
Bij een ragoüt van varkensvlees,
ham en (kleine) champignons
kunt u heel goed een Italiaanse
pasta (spiraaltjes of hoorntjes) of
droog gekookte rijst, waaraan
wat gare doperwtjes zijn toege
voegd, serveren.
Reken voor 4 personen op 400
500 gram magere varkenslapjes
en 100 gram (achter)ham (dikke
plak). Verder heeft u nodig: 350
400 gram kleine champignons,
bouillontablet of -poeder, (kof
fieroom en bieslook.
Maak het vlees droog met keu
kenpapier en snijd het in stukken
van ca. 2 centimeter. Snijd de
ham in smalle reepjes met een
lengte van 2 centimeter.
Breng een 7i liter bouillon aan de
kook en voeg het vlees er aan
toe. Wacht tot alles aan de kook
is gekomen. Schuim het opper
vlak zorgvuldig met een
schuimspaan af en laat alles bo
ven een zeer matig afgestelde
warmtebron gedurende 40 tot
45 minuten heel zachtjes koken.
Maak intussen de champignons
schoon. Verwijder de voetjes
van de steeltjes. Was ze liever
niet maar wrijf ze schoon met
een vochtig doekje of een stuk
keukenpapier. Snijd de champig
nons in vieren. Voeg de pad
destoelen 10 minuten voor het
einde van de aangegeven tijd bij
het vlees en de bouillon. Smelt
45 gram boter in een pan boven
een niet al te hoog afgestelde
warmtebron. Roer er 40 gram
gezeefde bloem door en blijf dan
zolang roeren tot een egale mas
sa is verkregen. Schenk er beet
je voor beetje, onder
voortdurend roeren, zoveel van
het kookvocht van vlees en
champignons bij (ca. 4 deciliter)
tot een vrij gladde saus is ver
kregen.
Laat de saus 4 tot 5 minuten
zachtjes doorkoken. Voeg er wat
zout, peper en een snufje noot-
muscaat naar smaak aan toe.
Schep de ham, het vlees en de
champignons door de saus en
laat er nog even de kook over ko
men. Neem de pan van de
warmtebron en roer er 2 3 eet
lepels room en 1 2 eetlepels
fijngesneden bieslook door.
Tip: In plaats van de champig
nons kunt u ook gesneden
oesterzwammen nemen. Als u
een deel (ca. 1 deciliter) van de
bouillon vervangt door droge
sherry (manzanilla) krijgt de ra
goüt een heel andere smaak.
Bereidingstijd: plm. 45 minuten.
Energie per portie: plm. 1450 kJ
(345 kcal).
WEEKEND
RECEPT
rondom lichtbruin in. Temper
hierna de warmtebron. Schenk
er 2 deciliter kokend water (of
bouillon) bij en leg het deksel op
de pan. Laat alles 15 minuten
zachtjes stoven. Neem de gare
gehaktballen hierna even uit de
pan. Roer de zure room (op ka
mertemperatuur) door de saus
en laat er even de kook over ko
men. Voeg eventueel wat zout,
peper en wellicht een snufje pi-
mentpoeder naar smaak toe.
Warm de gehaktballen hierna
nog even in de saus op.
Zweedse gehaktballen
Zweedse gehaktballen worden
opgediend in een saus met zure
room. U kunt er in deze tijd van
het jaar heel goed gekookte wit
lof, spruitjes of bleekselderij en
aardappelpuree bij opdienen.
Reken voor 4 personen op 450
500 gram gehakt (half-om-half).
Verder heeft u nodig: 1 uitje, 3
4 takjes bladselderij, 4 eetlepels
broodkruim (of paneermeel), 3
eetlepels melk, 1 ei, bloem, pi-
mentpoeder (all spice), 1/8 liter
zure room.
Snipper het uitje en hak de blad
selderij ragfijn (u heeft er niet
veel meer dan 1 eetlepel van no
dig). Roer in een kom brood
kruim en melk goed door elkaar.
Voeg ui, bladselderij, losgeroerd
ei, Yi theelepel pimentpoeder,
wat zout en gehakt toe. Kneed
alles (met natte vingers) goed
door elkaar en vorm van het ge
haktmengsel 8 ballen. Rol de ge
haktballen door een beetje
bloem. Verhit in een koekepan
met hoge opstaande rand 75
gram boter. Wacht tot het
schuim op de boter begint weg
te trekken en bak de ballen er
Tip: Als u niet zo gesteld bent op
de smaak van bladselderij ver
vang het dan door ragfijn gehak
te dille of peterselie.
Bereidingstijd: 25 minuten.
Energie per portie: plm. 2420 kJ
(580 kcal).