Jonge kappers tonen kunnen Overheid moet gebruik tweewieler stimuleren Pik in 't potje herleeft tussen clichétekeningen Meer zeehonden in Zeeland mogelijk Bewoners Jacob Roggeveenhuis smullen van meesterlijk eten rjo/o yAva' mocte EERSTE ZEEUWSE KAPPERWEDSTRIJD IN 10 JAAR G. van Riet nieuwe manager Opel-garage De Bliek <Y90LLt: Korte Geere 1, Middelburg Ooit werd tweederde van de Westerse wijnen via Middelburg verhandeld WAARDE FIETS VERKEER VIJF MILJARD DE FAAM - DE VLISSINGER Dinsdag 22 december 1987 Feestneuzen Nerveus UITRITSKAART BOEK CULINAIRE GROETEN UIT ZEELAND' GELEZEN VAN HAPEREN IN ZEEUWS LANDSCHAP SJAAK JOBSE BEMACHTIGDE TITEL MEESTERKOK WIJNKOPERIJ VAN LEERZEM KOMT MET WIJNPRIJSLIJST I)c modellen keken wat zenuwachtig in de spiegels. Na twee uur föhnen, stylen en nagelbijten waren ze klaar voor de jury van de provinciale kapperswedstrijd die vorige week dinsdag in Middelburg werd gehouden. Dat provinciaal in dit verband be slist niets provinciaals was bewezen kwaliteit van alle en origina liteit van enkele modellen. Ook de experts van de jury waren te vreden over het niveau. Omdat het al enkele jaren geleden is dat er in Zeeland een echte kap perswedstrijd was, kon het gebeu ren uniek worden genoemd. De motor erachter is de Technische Club Zuid-West-Nederland, die bestaat uit zo'n 50 kappers die meer willen dan een stuk van je haar afknippen. Vooral voorzit ter Roland de Wit en secretaris Wietse Yntema - beiden hebben een kapperszaak in Middelburg - zetten zich in voor verbetering van het niveau in de Zeeuwse kap salons. "In het halve jaar dat de club bestaat hebben de deelne mers al heel wat bijgeleerd", zegt De Wit."Het mooie aan die bij eenkomsten is dat je nieuwe trends met elkaar kan doorne men. Door de technieken te bespreken kun je klanten een in het modebeeld passend kapsel bieden. En een goed kapsel". Er is dus verschil tussen kappers en kappers. "Kappers zijn feest neuzen", lacht De Wit bij het zien MfS van de stukken kerstslinger die soms in de kapsels zijn verwerkt. Ook andere accessoires vieren hoogtij. Een tulen voile op een blote rug, gouden spelden, grote oorbellen, een zijden klaproos, alles kan bij een mooi feestkapsel. Echt modieuze kapsels waren niet te zien; het ging niet zozeer om nieuwe lijnen bij deze wedstrijd, maar meer om het technische en artistieke niveau van de deelne mers. Sommige kappers zagen daarom de wedstrijd ook niet zo zitten. Roland de Wit: "Ik weet zeker dat er kappers wegblijven omdat de concurrent wel mee doet. Ik vind dat niet op zijn plaats. Wij zijn collega's en als het even kan steek ik wat op van hem. En andersom". Eén van de vele jonge deelnemers, Wolter Vos uit de salon van De Wit, kijkt nerveus naar "zijn" model als de jury langsloopt. "Die speld aan de zijkant wou ik eerst kopen, maar ik was zo bang dat er nog iemand zou zijn met- zo'n zelfde speld dat ik er zelf maar één heb gemaakt. Ik ben er achteraf heel blij om, want er zit ten meer gouden spelden tussen". De modellen zijn minstens zo ner veus als de kappers zelf. "Een meisje had er zo slecht van gesla pen. Ze was bang dat ze niet meer mee mocht doen, ze zag er na tuurlijk heel slecht uit. Maar toch, wat koffie en een laagje make-up, en het ziet er weer pri ma uit", aldus Wolter Vos. De fietsen in Nederland vertegen woordigen een waarde van vijf miljard gulden op jaarbasis. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat adviesbureau Van Roon uit voerde in opdracht van bij de fiets betrokken organisaties, de Stich ting Fiets. Volgens die organisatie was dit onderzoek noodzakelijk omdat de overheid zich vooral richt op de auto en het openbaar vervoer. "In het mobiliteitsscenario Randstad, dat rijk, provincies en gemeenten hebben opgesteld, wordt niet veel aandacht aan de fiets geschonken", stelt de Stich ting Fiets als voorbeeld voor de onderwaardering van de tweewie ler. Overigens wordt momenteel in Zeeland druk gesleuteld aan en gediscussieerd over een fietspa denplan. Het onderzoek van Van Roon spitste zich toe op het onderwijs. Van en naar school blijken zoveel fietskilometers te worden ge maakt dat als dit omgerekend wordt naar 'kosten openbaar ver voer' er een bedrag van om en na bij de 1,3 miljard gulden mee ge moeid zou zijn. Maar de school- fietskilometers vormen slechts een kwart van de totaal per fiets afgelegde afstand in Nederland. Die bedroeg in 1986 twaalf mil jard kilometer. In geld uitgedrukt - stellen de onderzoekers volgens In de leiding van Opel-garage De Bliek in Breskens hebben enkele veranderingen plaats gevonden. De heer R.de Bliek trekt zich om gezondheidsredenen terug uit de directe leiding van het bedrijf. Hij 'runde' de Opel-garage met z'n broer J. de Bliek. De plaats van R.de Bliek wordt ingenomen door de heer G. van Riet, afkom stig uit Goes. Vrijdag vond in de showroom van garage De Bliek een drukbezochte receptie plaats. De nieuwe manager heeft reeds vele jaren ervaring in het auto vak. Hij begon z'n loopbaan als werkplaats-administrator bij de Opel-dealer in Goes. Na z'n diensttijd trad Van Riet in dienst als verkoper en directieassistent bij de Fiat-dealer in z'n woon plaats. Daar werkte hij bijna 10 jaar. een omrekeningsmethode vast - zou dat op een bedrag van vijf miljard gulden neerkomen. "De maatschappelijke kosten zijn daarin niet meegerekend", aldus de onderzoekers van Van Roon. Ze bedoelen daarmee de voorde len die de samenleving ondervindt van het fietsgebruik zoals minder luchtverontreiniging en geluids hinder alsook een geringer ruim tebeslag. Volgens de bij de Stichting Fiets aangesloten organisaties moet de overheid meer rekening houden met het fietsverkeer. Zeker als de economische waarde en de maat schappelijke voordelen ervan worden bekeken. De stichting pleit dan ook voor betere fiets- voorzieningen binnen de bebouw de kom door aanleg van fietspa den voor woon- en werkverkeer en scholieren. Provincie en gemeenten dienen daarvoor meer geld beschikbaar te stellen. "We zijn verder van mening dat indien de huidige ten dens van verlaging van overheid suitgaven ten behoeve van het fietsverkeer niet in positieve zin wordt omgebogen, dit uiteinde lijk zal resulteren in vermindering van het gebruik van de fiets als vervoermiddel", concludeert de Stichting Fiets. Kent u die gerechten? Ferme- seljepap, Stroopjanever, Bit- tersoezen, Reuz'lboM'n, Suker- poot'n, Pik in 't potje, Droll'n, Juunprol, Hebraoj'n appels? Ze staan in een wel heel eigenwijs kookboekje naast bekendere gerechten als Lamsoren, Palingbroodjes, Keneelkoekjes, Eiers en beiers, Zeekraal en Gekookte mosse len. De titel van dit op stevig karton gedrukte gerechten- boek luidt 'Culinaire Groeten uit Zeeland' en bevat traditio nele streekrecepten in 'uitrits- kaart boek om te versturen en zelf te houden'. Tradities uit de mottenballen halen is altijd omhangen met een scheut degelijkheid. Zo ook dit boekje. De Bussumse uitgever heeft geprobeerd om er achter te komen hoe de Zeeuwse groot- en overgroot moeders de keukenpotten en pannen beroerden. De recep ten van weleer staan kort en bondig genoteerd en wie ande ren een plezier wil doen kan een deel van de bladzijde lostrekken - geen angst voor beschadiging: er is een scheur- rand - waarna een recept ver zonden kan worden als - inder daad - culinaire groet. Wie leest ontdekt dat groot- en overgrootmoeder hun vak ver stonden in de keuken. De na men van hun gerechten waren origineel gekozen en zo hier en daar proeft de lezer hoe in de eenvoudige arbeiderswoningen met slechts aardappelen en eie- De Limburgse buutreedner Pierre Cnoops kreeg het eer ste exemplaar van Culinaire groeten uit Zeelandin Berli- cum overhandigd van een dame in Zeeuwse klederdracht. ren en met toevoeging van wat boter en azijn de tafelgangers ongeduldig moeten hebben zit ten wachten tot de pot werd opgediend. Blijven we bij de eieren en aardappelen. Het ge recht met die hoofdbestandde len heet Pik in 't potje. Nodig zijn aardappelen, melk, zout, peper, 300 gr. zachte boter, 10 hard gekookte eieren, 2 dl. azijn en anderhalve dl. warm water. Na de uitleg hoe het wordt gekookt, volgt in enkele regels de uiteenzetting hoe men aan de naam kwam. "Vroe ger", staat er, "zat het hele ge zin rond de pot en het was de kunst snel een stuk ei aan de vork te prikken. Vandaar de naam..." En dan Stroopjanever. Ik heb er nooit van gehoord, maar Zeeuw zijn zal in dit geval ze ker een voordeel zijn. Stroop janever wordt gemaakt van pijpkaneel, oude jenever en keukenstroop. Het duurt bijna een hele dag voordat dit ge recht klaar is en dan moet het nog enkele weken op een koele en donkere plaats rijpen. Bier kandeel kan wat sneller op ta fel, maar de pijpkaneel, het stukje citroenschil, het donker bier, de vijf eieren en de suiker moeten toch een uurtje trekken voordat het warm in kleine gla zen opgediend kan worden. 'Culinaire groeten uit Zeeland' is een leuk boekje om te heb ben of cadeau te geven. Wat storend zijn de clichématige te keningen van Zeeland met een boerin, Zeeuwse knollen, be kende gebouwen en schelpdie ren. Het lijkt er op alsof deze illustraties - overigens op naam van Leo Nootenboom - al op duizend andere plaatsen zijn gebruikt waar men niks origi neels wist te verzinnen. 'Culinaire groeten uit Zeeland werd uitgegeven door Michon in Bussum en kost 19,50 in de boekhandel. I)e uitslagen: Categorie dames lang haar: 1. M. Wouters, Goes; 2, A. Plasschaert, Goes; 3. T. Fokke, Oost burg; Categorie dames kort haar: 1. I). Verduit, Halsteren; 2. H. de Groot, Middelburg; 3. K. Jongejan, Kamperland; Categorie heren: 1. r. van de Velde, Zierikzee; 2, H, van der Veen, Middelburg; 3. T. Andries- Schaap-Vlissingen. De toestand voor de zeehonden in de Zeeuwse wateren is niet hopeloos. Hoewel vroeger vrij veel zeehonden in de Zeeuwse wateren leefden, komen er momenteel toch nog tien a twintig voor in de huurt van de Deltawerken, er wor den zelfs jongen geboren de laatste jaren. Een bedreiging voor de zeehon den vormen echter de wa tersporters. Maar daartegen zijn maatregelen te nemen, meent Van Haperen, zo zou er op de potentiële zeehondenlig- plaatsen voor rust kunnen wor den gezorgd door er surfers, sportvissers en zeilers te weren. Dat is vooral nodig omdat de aanwezigheid van honden nieuw is in Zeeland. De mensen moeten er nog Verboden voor aan wennen, watersporters zouden de Roggeplaat, de von delingenplaat en alle platen in de Voordelta moeten zijn, stelt Van Haperen voor. Als de rust wordt gewaarborgd, kunnen de dieren die nu uitge put op het strand worden ge vonden ook in de Zeeuwse wa teren worden teruggezet. Nu gaan ze na een rustkuur van Pieterburen naar de Wadden zee. Door ze in de Zeeuwse wa teren terug te zetten, groeit vanzelf de populatie, stelt de schrijver vast. En hij conclu deert: "Zonder gerichte maat regelen blijft de zeehond in de Deltawateren wat hij nu is: een rariteit, goed voor de voorpagi na van de krant". Dit concludeert A.A.M. van Haperen in 'Zeeuws Land schap' van december, het tijd schrift van Het Zeeuws Land schap. Van Haperen verwacht dat er in de toekómst steeds meer zeehonden in de Zeeuwse wateren te vinden zullen zijn, omdat er regelmatig immigratie plaatsvindt vanuit de Wadden zee. In de Voordelta en in de Oosterschelde is volgens hem 'volop geschikt biotoop' aan wezig. De waterkwaliteit is er zodanig goed, dat een herstel van de stand mogelijk is. f nirrr'TTifiTiiiii hhiiiIiiitm h im iiiiijniiijiB .1 ir Nog geen dertig jaar geleden waren zeehonden op een -andplaat een heel gewoon beeld in Zeeland. Sinds deze maand draagt het hoofd van de keuken van het Jacob Roggeveenhuis in Middelburg Sjaak Jobse de titel 'Meesterkok'. Hij bereikte daarmee de hoogste graad van vakbekwaamheid in het koksvak. De man uit Dishoek heeft er jaren keihard voor ge werkt. "Je vak goed verstaan, daar gaat het mij om". Een Meesterkok moet alle onder delen van zijn vak volledig onder de knie hebben. Hij moet niet al leen tongstrelende culinaire ge rechten op tafel weten te brengen. Ook inzicht in personeelsbeleid, keukentheorie, voedingsleer, wa renkennis en keukenapparatuur horen bij het vak. De Meesterkok- titel is dan ook de kroon op het examensysteem van het koksvak. "Niet elke kok wordt toegelaten tot dit examen. Het Onderwijs centrum Horeca eist een ruime praktijkervaring van de kok. Een waslijst met vakdiploma's hoort daar ook bij. De diploma's Voortgezet- en Gespecialiseerd Restaurantkok voor de Warm- en Koude Keuken en Pattiserie zijn hier een paar voorbeelden van", vertelt Sjaak Jobse. Van de 34-jarige Meesterkok zou gezegd kunnen worden dat hij 'in de keuken geboren is'. Hij zwerft al vanaf zijn tiende in keukens rond. "Dat begon met vakantie werk. Vervolgens ben ik mijn loopbaan als kok via het Leerlin- genstelsel bij het Strandhotel in Vlissingen begonnen. Daarna heb ik ook in andere restaurants erva ring opgedaan. Zo heb ik de basis geleerd en werd gemotiveerd om steeds verder te gaan met allerlei vakdiploma's. In 1979 heb ik de horeca vaarwel gezegd en ben bij De Zoute Viever, een bejaarden verzorgingstehuis in Oost- Souburg gaan werken. En sinds 1981 ben ik hoofd van de keuken in het Jacob Roggeveenhuis". Daar kookt hij voor 180 mensen. Tussen de bedrijven door doet hij ook mee aan culinaire wedstrij den. Ook bereidt hij zo nu en dan een 'gastdiner' in een restaurant. "Als hobby", licht hij toe. Sjaak Jobse is nu één van de 51 Meesterkoks in het land. Maar hij is de enige met deze titel die in een instelling werkt. "Of je nu een runderlapje braadt of een tourne- dos, het gaat erom dat je het goed kan bereiden". In twee dagen tijd moesten de exa menkandidaten een zeer uitgebrei de maaltijd bereiden. "Het menu bestond uit negen gangen. Naast Sjaak Jobse, één van de 51 Meesterkoks in Nederland. het bereiden van het eten moest je de andere bijkomende zaken ook helemaal alleen doen. Tot en met de afwas toe". Wijnkoperij Van Leerzem heeft haar vaste klanten een wijn- prijslijst gestuurd. Daarin is de voorraad wijnen van de winkel aan het Molenwater in Middel burg opgenomen. "We hebben het nu overzichtelijk gerangschikt zodat de klanten daarvan gebruik kunnen maken als ze er voor staan om een keuze te maken", legt uitbater J. van Leerzem uit. In de prijslijst - een boekje van 28 pagina's - zijn meer dan 350 wij nen van 'uitsluitend goede jaar gangen' opgenomen, die typerend zijn voor de streek van herkomst. "De gerenommeerde wijnhuizen die in het assortiment van mijn wijnkoperij zijn vertegenwoor digd beteken een garantie voor het niveau", aldus Van Leerzem. Hij noemt de huizen Cordier, Joseph Drouhin, Georges Duboeuf, Kuentz-Bas, J. und H. Selbach, Torres, Olarra, Ricasoli en Anti- nori. "Ze behoren tot de hoogst gekwalificeerde". Van Leerzem wijst er op dat Mid delburg een lange wijntraditie heeft. "Ooit was wijn een van de peilers voor de welvaart van de stad. Tijdens de eerste bloeiperio de, die tot in het derde kwart van de zestiende eeuw duurde, werd tweederde van alle westerse wij nen via Middelburg verhandeld". En hij meent dat zijn eigen wijn koperij een uitstekende lokatie heeft. "Niet naar omvang maar naar kwaliteit heeft deze wijnko perij een traditie en een reputatie opgebouwd. Zowel duurdere als goedkopere wijnen kunnen de concurrentie aan".

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1987 | | pagina 7