Over Fietsen
Gesproken
AUTO abc
ANAIMAS: KONINGIN DER EXOTEN
M
PAASWEEK BEGINT MET
PALMPASEN-FOLKLORE
Ff
VAN DEN DRIEST
Autobedrijf RENTON
AUTOBEDRIJF KAELEN
NIEUW
OCCASIONS
Een kwestie
van bekijken
Motorciaft
Esa
DE FAAM - DE VLISSINGER
Woensdag 8 april 1987
I
OCCASIONS
Nieuwprijs f 28.000,-
NU f 18.950,-
Autobedrijf Wondergem en Melse
Dacia
11.995-
KOPPEJAN MOTOREN
Dealer BMW, Suzuki, Moto Guzzi
ALTRA MAAKT MEER VAN FIETSEN.
TWEEWIELERS
AUTO- M
«hmSchipper-
PERSONENAUTO
VRACHTWAGEN - AANHANWAGEN
BUS
CHAUFFEURS 0PL. CCVB-CCVc
EXPO GOES
S BOVAG GARAGE ALEXANDER
Autobedrijf Joosse
Garage Joh. MURRE
TISSINK BANDEN BV
EXPO GOES
AUSTIN ROVER
Austin Maestro 1.3 5 drs. 40.000 km1985
Austin Metro Surf 25.000 km1985
Austin Mini special in zeer goede staat1979
VW Passat 1.6 CL1982
eigenaar: Henk Moolenaar
Noordmonsterweg 4, Middelburg
(ind. terrein Ramsburg) 01180-36815
RIJPHEID EN
BEWAREN
VEEL
VARIATIE
BEHAN
DELING
EIWITSPLIT-
SEND ENZYM!
Optochten en broodhaantjes versieren
Oude gebruiken
Paasviering vol
symbolen
FEESTELIJKE PAAS-BRUNCH
HOOGTEPUNT VAN DE DAG
AUTO-AKTUEELAUTO-AKT
Saab 900 GLS 5-bak1983
Saab 90 met LPG1986
Saab 99 GL 5-speed special1983
Saab 900 3-drs. 24.000 km1985
Seat Ibiza 12 L....1985
Seat Ibiza 12 L1986
Seat Ronda 1.5 GL1985
Seat Ronda 1.6 GLX1984
Seat Ronda 1.2 L1984
Seat Ronda 1.2 GL1984
Toyota Corolla 1.8 GL diesel
30.000 km 1985
22.500,-
31.950,-
18.950,-
29.500,-
13.750,-
14.950,-
14.950,-
13.500,-
10.950,-
11.950,-
Fiat 127 1050 5-bak 44.000 km.
1982
7.450,-
Fiat Panda
1981
6.950,-
Fiat Uno 45 S 19.000 km
.1985
12.950,-
Fiat 127 Van 1.3 diesel
1984
10.750,-
Fiat Panda 10.000 km
1984
9.450,-
Ford Taunus 1.6 combi
met LPG
1979
3.950,-
Ford Taunus 2.0 GL 80.000 km. 1980
4.950,-
Ford Fiësta 1.1 L 68.000 km
1980
7.450,-
Ford Fiësta 1.1
1982
8.950,-
Opel Kadett E 16 S 5-bak 40.000 km
1985 kleur: wit
Nu f 18.950,-
Mitsubishi Lancer 1.5 GLX
20.000 km
1986
19.500,-
Mercedes 508 D kampeerbus
14.500,-
Mitsubishi Lancer F GLX
1983
11.500,
Nissan Sunny 4 drs
1981
4.950,
Renault 9 C 30.000 km
1983
9.500,
Renault 14 TL APK
1978
1.950,-
Renault 18 Americain 5 bak
1983
13.950,-
Honda Prelude
1981
9.950,-
Opel Ascona 16 S LPG
1978
2.950,-
Opel Kadett E 12 LS 5-drs
1985
18.450,-
Opel Rekord 2.3 diesel
1984
18.950,-
Opel Ascona 16 S
1982
13.750,—
Opel Kadett 12 S
1982
10.750,-
Citroën 2 CV 6
1982
4.950,-
Toyota Corolla
1979
4.950,-
Citroën CX GTi
1981
2.950,-
Seat dealer voor Walcheren
Industrieweg 31 Vlissingen
Tel. 01184-1522»
DHCIi! 'n ijzerslerkt' formule.
f)e£oednieu*e
Test 'm bij:
Elenbaasstraat 36, 's-Heer Arendskerke
Telefoon 01106-3184
Geopend van 7.00 tot 22.00 uur.
Langeweg 10 - 4431 CG s-Gravenpolder
tel 01103-1359
biedt aan in nieuwe motoren,
het hele BMW-programma.
MODEL
GSX400E
GSX400F
GSX550ES
GSX550ES
GSX550EF
GSX550EF
GR650X
GSX1100ES
GSX-R750
GSX-R1100
250 Gamma
500 Gamma
GN250
GS450L
650 Savage
750 Intruder
1400 Intruder
GS850G
Cavalcade
DR500S
DR600S
DR600RG Dakar
CS125
GSX750
LT50
LTF230
LT250R
RB50
Kawasaki LTD450
extra inruilpremie
Honda VF
Honda 1000F
Honda VT500
Honda VFR750
Honda VF 1000F
15000
INCL. BTW
6.299,-
6.999,-
9.499,-
9.499,-
9.999,-
9.999,-
7.999,-
16.499,-
17.295,-
19.999,-
8.999,-
14.999,-
4.999,-
6.999,-
9.499-
13.999,-
19.999,-
11.999,-
34.999,-
5.999,-
7.999,-
8.499,-
3.499,-
10.999,-
3.495,-
8.499,-
9.999,-
3.799,-
3.799,-
9.390,-
15.500,-
11.950,-
9.000,-
15.500,-
13.950,-
Yamaha
XK 900 F, met kuip, '80
XV 750 C, '85
TR 1 1000, '85
XS 450 S, '83
XZ 550, '82
1100 S, '81
RD 350, '86
XS 850, '83
XT 550, '82
DIVERSEN
Moto Guzzi California, 1986
MG Le Mans, 1982
MG V502, 1979
Ducali 900, 1983
Triumph 750 Trident, 1974
Triumph 750 Bonneville,
1974
2x Off the road Puch Rotax
1983/1982
BMW
K100 Krauser 1985
K100 RT, 1984
K100, 1984
R80, 1985
R80 ST, 1986
R80 GS, 1984
R100RS, 1980
R100RT, 1980
R100RT, 1982
R100RT, 1981
R90S, 1975 licht gechopt
R50, 1967
SUZUKI
GSX 750ES, 1985
GSX750 E, 1982
GR650, 1985
GSX400F, 1985
GN400, 1981
550E, 1984
GS550C, 1982
GSX750ES, 1984
DR500S, 1983
Katana750, 1983
550ES, 1986
KAWASAKI
Z1000, 1977
Z650, 1979
Z750, 1980
LTD750, 1983
GPZ900, rood, 1984
LTD450, 1983/1985
YAMAHA
XY900, met kuip, 1986
XV750L, 1985
TR1 1000, 1985
XS4003, 1983
XV550, 1982
1100 Special, 1981
RD350, 1986
XS850, 1983
XT550, 1982
HONDA
Bol d'Or Grijs, 1979
VF750S, 1984
CB750, 1979
CX500, 1979
400N, 1979
Bol d'Or, 1982
600 XL, 1986 3000 km
750XLV, 1985
Honda GL 100, 1978
Honda 900 F2, 1983
1100 CR, 1981
,.^a\ IL .,Y&
c,AfOe°
ï°oÓeoe5°oV?e
^6°t e^e° op
Wte<^a°
nj°° e0 en
on0 y,pl
sNeeX"
GRAVENSTRAAT - HOEK ZUSTERSTRAAT
MIDDELBURG Tel. 01180-12410
's Maandags gesloten, donderdagavond koopavond
ANWB - erkend
J. H. Huyssenstr. 14, Middelburg, 3 01180-16208
INFORMATIELIJN
01100-32132
Alexander Gogelweg 18, Vlissmgen
Tel. 01184-65262
Voor rep. onderhoud aan alle merken auto 's
plaat en overzet plaatwerk
Voor at uw
Ford onderdelen
Gildeweg 20 - Vlissingen
I
- rvinueruijn um-uu uiiuerreg i fuij mir
^\Bc5gHg|Tet. 01180-27502 Tel. 01184-15141
Breewaterstraat 3 1 Vlissingen
Tel. 01 1 84-1 4203 (Centrum)
reparatie en onderhoud van alle
Verkoop,
merken.
MIDDELBURG
Kinderdijk 64-66
VLISSINGEN
Gildeweg 7 (bij Miro)
(Door Rita Kreule)
De ananas is één van de be
kendste exotische vruchten.
Vooral het gebruik van ana
nas in blik, in schijven of
stukjes op sap of siroop, is
helemaal ingeburgerd bij de
Nederlandse consument.
Daarnaast heeft langzamer
hand de verse ananas een
belangrijke plaats veroverd
in het groenten en fruit as
sortiment. Het is geen ex
clusief produkt meer en is
betaalbaar geworden voor
iedereen. Door verbeterde
transportmogelijkheden en
de aanvoer uit verschillende
produktielanden is deze
exoot het gehele jaar ver
krijgbaar.
Verse ananas is licht ver
teerbaar en geschikt als des
sert of als fruithapje voor
tussen de maaltijden door.
De heerlijke zoet-zure
smaak maakt talloze com
binaties mogelijk met zowel
zoete als hartige produkten.
De ananas (Ananas Como-
sus) komt oorspronkelijk
uit Paraguay in Zuid-
Amerika. Columbus was de
eerste Europeaan, die in
1493 kennis maakte met de
ze vrucht. De oorspronke
lijke bewoners van dat land,
de indianen, noemden de
vrucht 'nana .meant' ofwel
kostelijke vrucht.
Zij waren het die de stekeli
ge ananasplant gebruikten
als omheining van hun ne
derzettingen. De vruchten
de beurs voor iedereen
15-16-17-18 en 20april 1987
kIM I W*1-1 ,1.
gebruikten ze als voedsel.
De Portugezen namen de
naam 'nana' over en zo ont
stond de naam ananas in
Europa. De Spanjaarden
noemden de vrucht 'pinon'
wat betekent pijnappel. De
vrucht heeft qua uiterlijk
iets weg van een denneap-
pel. Zeer waarschijnlijk is
zo de Engelse naam 'pi-
neappel' ontstaan.
Toch heeft het tot de 17e
eeuw geduurd, voordat de
eerste ananasplanten naar
Nederland vervoerd wer
den. Het verhaal gaat, dat
een rijke Nederlandse
koopman van start ging met
het kweken van ananassen
op zijn buitenverblijf. Dit
zelf-kweken van ananas
werd een nieuwe liefhebbe
rij voor de welgestelden.
Ook in andere landen van
Europa werd het een trend.
Sporadisch kwam er een
vrucht aan de plant, maar
was dat het geval, dan wer
den de vruchten gebruikt
als tafeldecoratie tijdens
grote en belangrijke diners.
Men leende zelfs de vruch
ten aan elkaar uit. Deze
liefhebberij liep ten einde
toen de eerste ananassen
aangevoerd werden van het
eiland Sant Miguel uit het
Azorengebied.
Vanaf 1950 kwam het
transport van verse ananas
echt op gang en werden de
vruchten per vliegtuig aan
gevoerd.^ Belangrijke ana-
nasproducepten voor
Nederland zijn o.a. Ivoor
kust, Kenia, Mali en Costa
Rica. Andere van oudsher
al bekende producenten
zijn Thailand, Philippijnen
en Hawat.
mogelijk geplukt en snel ge
transporteerd per vliegtuig:
Begrijpelijk dat deze vruch
ten een goede kwaliteit heb
ben. Er zijn ook rassen die
een snel vervoer per koel-
schip kunnen doorstaan.
Ananas is een exotische
vrucht en, zoals de meeste
exotische vruchten, erg ge
voelig voor het bewaren bij
lage temperaturen. Ananas
nooit in de koelkast bewa
ren. Bij temperaturen bene
den 8°C kan
lage-temperatuurbederf op
treden. Het uiterlijk van de
ananas wordt dof, er kan
schimmelvorming ontstaan
op de schil en het vrucht
vlees wordt smaakloos en
bruin van kleur.
Onrijpe ananas kan het bes
te bij kamertemperatuur
bewaard worden. Rijpe
ananas kan nog hooguit
twee dagen bewaard worden
bij een temperatuur van
8-10°C (keldertempe-
ratuur).
De vraag is nu, wanneer is
de ananas rijp? U kunt dat
controleren op de volgende
punten:
- de ananas verspreidt een
typische ananasgeur;
- de onderste blaadjes van
de groene pluim zijn er
gemakkelijk uit te
trekken;
- de ananas geeft (vooral
aan de onderkant) bij
lichte vingerdruk mee.
Het vruchtvlees van de ana
nas is rijk aan sap en heeft
een heerlijke zoet-zure
smaak en een sterk aroma.
spoelen, wordt bromeline
ook onwerkzaam gemaakt.
Verse ananas heeft veel ge
bruiksmogelijkheden. De
zoet-zure smaak van de
vrucht maakt veel kombi-
naties mogelijk met zowel
zoete als hartige produkten.
Hier volgen enkele sug
gesties:
- borrelhapje: ananas in
parten snijden (als me
loen), het vruchtvlees van
de schil lossnijden en
overdwars in schijfjes
snijden. Schijfjes ver
springend (trapsgewijs)
op schil leggen en een
stukje gember (of kaas)
erop vastprikken;
- vruchtensalades van ana
nas met aardbeien, kiwi
en meloen;
- hartige salade van ananas,
koude kip, bleekselderij,
mais en een luchtige kerrie
room-saus;
- ananasschijven bakken en
serveren met vlees (bijv.
kip);
Bij het schoonmaken van
een verse ananas kunt u op
drie manieren te werk gaan.
- De ananas in dikke schij
ven snijden. Ananasplak-
ken op plankje leggen en
de schil er vrij dik afsnij
den. Ingroeisels en hou
tachtige kern eruit
snijden.
- Snijd de ananas, afhanke
lijk van de grootte, in vier
of acht parten (zoals bij
een meloen). Snijd dan
het vruchtvlees uit de
schil. Ingroeisels en kern
verwijderen.
- Snijd uit de schil van de
vrucht diagonaal (volgens
het "patroon" driehoeki
ge repen, zodat zowel de
schil als de ingroeisels ver
wijderd worden. Hierna
de vrucht in schijven snij
den en de kern verwijde
ren. Deze methode van
schoonmaken vergt enige
oefening!
Bij het schoonmaken van
een ananas moet u op onge
veer 50% afval rekenen!
Rijpe ananas levert per 100
CptffIMVRïTfWT gr" Kcal./213 Kj. De
iv*jv^n vrucht is rijk aan vitamine
Een ananasplant wordt on
geveer 80 cm hoog en heeft
stekelige bladeren, die wel
zo'n 1 meter lang kunnen
worden. De bladeren vor
men een rozet, waar een
stengel uitgroeit. Aan de
stengel komen tientallen
bloemen. De vruchtjes hier
van groeien aan elkaar en
vormen de ananas. De
vrucht wordt daarom wel
schijnvrucht genoemd.
Er worden veel rassen ge
kweekt zonder stekelige
bladeren, de oogst wordt
hierdoor vergemakkelijkt.
Een ananasplant draagt
slechts eenmaal een vrucht.
Wel ontstaan er zijscheuten
aan de plant, waaruit nieu
we planten gekweekt
worden.
De ananas moet zo rijp mo
gelijk geoogst worden. Een
maal geoogst kan de vrucht
erg slecht narijpen. In te
genstelling tot andere fruit-
soorten als appels, peren
etc. kan de vrucht alleen na
rij pen ,als ze vast aan de
plant zit. De plant zorgt
voor de produktie van sui
kers in de vrucht. Deze sui
kers zorgen op hun beurt
voor de heerlijke zoet-zure
smaak en het tropische aro
ma van de ananas.
De vruchten bestemd voor
de export worden zo rijp
C en andere vitaminen en
mineralen. Verse ananas be
vat een eiwitsplitsend en
zym, het zogenaamde
'Bromeline'. Deze stof
maakt de vrucht tot een
lichtverteerbare fruitsoort.
Vleesgerechten bereidt met
verse ananas worden malser
door de inwerking van de
eiwitsplitsende stof.
Een nadelige werking heeft
bromeline op o.a. gelatine
(en andere Eiwitrijke pro
dukten). Maakt u gerechten
met verse ananas en gelati
ne, zoals bavaroises en
schuimpuddingen, dan zul
len deze gerechten niet stijf
worden. Verse ananas altijd
op het laatste moment toe
voegen aan kwark, yoghurt,
vla's, slagroom en ijs, om
inwerking van het enzym te
voorkomen. Het enzym
wordt onwerkzaam ge
maakt bij een temperatuur
van 80°C. Dus u kunt
verse ananas desnoods eerst
verhitten en daarna toevoe
gen aan bavaroises e.d.
Ananas in blik (gepasteuri
seerd) bevat het enzym niet
meer.
Bromeline kan bij mensen
allergische reakties veroor
zaken zoals blaasjes in de
mond. Door de schoonge
maakte ananas in z'n geheel
in te wrijven met zout, even
in laten werken en weer af-
- ananas verwerkt in Chine- - ananasblokjes in zuur-
se en indische gerechten; koolschotel;
- ananas in groente salades - ananas met slagroom
met bijv. Chinese kool, en/of ijs;
witlof; - ananas in gebak.
RECEPT: KIPSALADE MET ANANAS IN
KERRIE-ROOMSAUS 2 pers.)
INGREDIËNTEN:
200 gr. kipfilet, zout, peper, laurierblad
3 schijven verse ananas
3 stengels bleekselderij
1 klein blikje maïs (0,25 1.)
1/8 1. stijfgeslagen slagroom
3 el. mayonaise
4 theel. kerriepoeder
citroensap
suiker (klein schepje)
BEREIDEN:
Kipfilet in ruim water gaarkoken met iets zout, pe
per en laurierblad in 25 minuten. Kipfilet af laten
koelen. Koude kip in stukjes snijden. Ananasschij
ven in kleine stukjes snijden. Bleekselderij wassen
en in dunne schijfjes snijden. Kip, ananas, bleeksel
derij en (uitgelekte) maïs in kom vermengen. Voor
de saus: slagroom, mayonaise, kerriepoeder, suiker
en citroensap door elkaar roeren. De saus luchtig
door de salade scheppen. De salade smaakt over
heerlijk met stokbrood!
Het zal vrijwel niemand kunnen
ontgaan dat Pasen voor de deur
staat. De gebruiken die het Paas
feest omringen trekken alom de
aandacht. De chocolade-eieren in
de etalages zullen gretig aftrek
vinden, de bakkers zullen tezamen
minstens een miljoen Paasbroden
bakken en op Paaszondag wordt
in de Nederlandse keukens een
veelvoud van de eieren gekookt
dan in andere weekends het geval
is.
Eén week voor Pasen dient zich
Palmpasen aan. "Pallum, pallum,
Pasen, ei koer-ei, één ei is geen ei,
twee ei is een half ei, drie ei is een
Paasei!" zal door tienduizenden
kinderen worden gezongen als zij
met de op een stok gestoken
broodhaantjes, versierd met slin
gers of kransjes van brood, langs
de huizen trekken. In bijna alle
delen van Nederland. Waar geen
optochten plaatsvinden wordt er
zeker op scholen en in huiskamers
de bekende Palmpasentak ge
maakt. In de stok het brood
haantje, vaak met een ei als
symbool van de vruchtbaarheid.
In de Palmpasen-folklore komen
diverse gebruiken samen. Het
broodhaantje herinnert aan het
offeren van dieren door de Ger
manen, het ei aan de vruchtbaar
heid die de zomer zal brengen. De
Palmpasentak zou zijn voortgeko
men uit de Meiboomviering. De
rooms-katholieke kerk nam het
gebruik over door de Palmzon
dagprocessie met de aloude fol
klore te verbinden. De woorden
"koer-ei" uit het kinderlied zijn
een verbastering van het oude ge
bed "kyrei eleison", wat "Heer
ontferm u onzer" betekent.
Het maken van een Palmpasentak
is een leuke bezigheid en daardoor
wordt dit in zovele gezinnen ge
daan. Alom in den lande zijn de
bakkers druk doende tegen het
einde van de vasten een week
vóór Pasen met het bakken van
broodhaantjes, -hennetjes,
eendjes, -gansjes en andere vogel
figuren. Tezelfdertijd worden
enorme hoeveelheden krenten, ro
zijnen en sukade verwerkt in de
grote aantallen Paasbroden, die in
de Paasweek over de toonbank
gaan.
Ook het Paasbrood heeft een
symbolische betekenis. Evenals
het vooral in Duitsland veel voor
komende Paasgebak is het Paas-
brood een uitvloeisel van de
vroegere offermaaltijden. Het
brood is geleidelijk aan in de
plaats van de dierenoffers
gekomen.
De Paasviering zit vol symbolen.
Neem de boterlammetjes, die al
leen in de Paastijd te koop zijn.
En dan natuurlijk de Paaseieren.
Het ei heeft, evenals het brood, in
de loop van de geschiedenis in de
Paasviering een symbolische rol
gespeeld. Het werd gezien als een
teken van vruchtbaarheid, herle
ving van de natuur en in de kerk
als symbool van herrijzenis. De
boodschap die het krachtigst uit
de (Palm-) paas-foiklore spreekt is
die van de herleving van de na
tuur: we zijn op weg naar de
zomer!
In vele gezinnen is het Paasontbijl het gezelligste van het jaar.
Er is dan ook veel van te maken, zeker als ontbijt en lunch wor
den samengevoegd tot een feestelijke brunch. Omdat men in het
algemeen niet zo vroeg zal opstaan is zo'n brunch een uitkomst.
Met een beetje fantasie kan de Paasbrunch het hoogtepunt van
de dag worden.
Centraal staan natuurlijk de vrolijk gekleurde eieren en het
Paasbrood. Maar er is méér dan Paasbrood: de bakker heeft
zo'n ruim assortiment dat er een leuk 'broodstukje' is op te ma
ken door in een mandje of schaal de verschillende soorten
brood te rangschikken. Denk aan tijgerbolletjes, harde puntjes,
sesambollen, croissants enz. Zorg ook voor warm stokbrood en
geroosterde sneetjes brood, zodat ieder een 'verwenbroodje'
naar eigen idee kan samenstellen. Omdat zo'n brunch een wat
zwaardere maaltijd is dan een ontbijt zijn een warm hapje, b.v.
een ragout-schoteltje en een frisse salade best op hun plaats.
De Paastafel krijgt een extra feestelijk karakter als bij het op
maken gebruik van voorjaarsbloemen wordt gemaakt.