Over Fietsen Gesproken AUTO abc ANAIMAS: KONINGIN DER EXOTEN M PAASWEEK BEGINT MET PALMPASEN-FOLKLORE Ff VAN DEN DRIEST Autobedrijf RENTON AUTOBEDRIJF KAELEN NIEUW OCCASIONS Een kwestie van bekijken Motorciaft Esa DE FAAM - DE VLISSINGER Woensdag 8 april 1987 I OCCASIONS Nieuwprijs f 28.000,- NU f 18.950,- Autobedrijf Wondergem en Melse Dacia 11.995- KOPPEJAN MOTOREN Dealer BMW, Suzuki, Moto Guzzi ALTRA MAAKT MEER VAN FIETSEN. TWEEWIELERS AUTO- M «hmSchipper- PERSONENAUTO VRACHTWAGEN - AANHANWAGEN BUS CHAUFFEURS 0PL. CCVB-CCVc EXPO GOES S BOVAG GARAGE ALEXANDER Autobedrijf Joosse Garage Joh. MURRE TISSINK BANDEN BV EXPO GOES AUSTIN ROVER Austin Maestro 1.3 5 drs. 40.000 km1985 Austin Metro Surf 25.000 km1985 Austin Mini special in zeer goede staat1979 VW Passat 1.6 CL1982 eigenaar: Henk Moolenaar Noordmonsterweg 4, Middelburg (ind. terrein Ramsburg) 01180-36815 RIJPHEID EN BEWAREN VEEL VARIATIE BEHAN DELING EIWITSPLIT- SEND ENZYM! Optochten en broodhaantjes versieren Oude gebruiken Paasviering vol symbolen FEESTELIJKE PAAS-BRUNCH HOOGTEPUNT VAN DE DAG AUTO-AKTUEELAUTO-AKT Saab 900 GLS 5-bak1983 Saab 90 met LPG1986 Saab 99 GL 5-speed special1983 Saab 900 3-drs. 24.000 km1985 Seat Ibiza 12 L....1985 Seat Ibiza 12 L1986 Seat Ronda 1.5 GL1985 Seat Ronda 1.6 GLX1984 Seat Ronda 1.2 L1984 Seat Ronda 1.2 GL1984 Toyota Corolla 1.8 GL diesel 30.000 km 1985 22.500,- 31.950,- 18.950,- 29.500,- 13.750,- 14.950,- 14.950,- 13.500,- 10.950,- 11.950,- Fiat 127 1050 5-bak 44.000 km. 1982 7.450,- Fiat Panda 1981 6.950,- Fiat Uno 45 S 19.000 km .1985 12.950,- Fiat 127 Van 1.3 diesel 1984 10.750,- Fiat Panda 10.000 km 1984 9.450,- Ford Taunus 1.6 combi met LPG 1979 3.950,- Ford Taunus 2.0 GL 80.000 km. 1980 4.950,- Ford Fiësta 1.1 L 68.000 km 1980 7.450,- Ford Fiësta 1.1 1982 8.950,- Opel Kadett E 16 S 5-bak 40.000 km 1985 kleur: wit Nu f 18.950,- Mitsubishi Lancer 1.5 GLX 20.000 km 1986 19.500,- Mercedes 508 D kampeerbus 14.500,- Mitsubishi Lancer F GLX 1983 11.500, Nissan Sunny 4 drs 1981 4.950, Renault 9 C 30.000 km 1983 9.500, Renault 14 TL APK 1978 1.950,- Renault 18 Americain 5 bak 1983 13.950,- Honda Prelude 1981 9.950,- Opel Ascona 16 S LPG 1978 2.950,- Opel Kadett E 12 LS 5-drs 1985 18.450,- Opel Rekord 2.3 diesel 1984 18.950,- Opel Ascona 16 S 1982 13.750,— Opel Kadett 12 S 1982 10.750,- Citroën 2 CV 6 1982 4.950,- Toyota Corolla 1979 4.950,- Citroën CX GTi 1981 2.950,- Seat dealer voor Walcheren Industrieweg 31 Vlissingen Tel. 01184-1522» DHCIi! 'n ijzerslerkt' formule. f)e£oednieu*e Test 'm bij: Elenbaasstraat 36, 's-Heer Arendskerke Telefoon 01106-3184 Geopend van 7.00 tot 22.00 uur. Langeweg 10 - 4431 CG s-Gravenpolder tel 01103-1359 biedt aan in nieuwe motoren, het hele BMW-programma. MODEL GSX400E GSX400F GSX550ES GSX550ES GSX550EF GSX550EF GR650X GSX1100ES GSX-R750 GSX-R1100 250 Gamma 500 Gamma GN250 GS450L 650 Savage 750 Intruder 1400 Intruder GS850G Cavalcade DR500S DR600S DR600RG Dakar CS125 GSX750 LT50 LTF230 LT250R RB50 Kawasaki LTD450 extra inruilpremie Honda VF Honda 1000F Honda VT500 Honda VFR750 Honda VF 1000F 15000 INCL. BTW 6.299,- 6.999,- 9.499,- 9.499,- 9.999,- 9.999,- 7.999,- 16.499,- 17.295,- 19.999,- 8.999,- 14.999,- 4.999,- 6.999,- 9.499- 13.999,- 19.999,- 11.999,- 34.999,- 5.999,- 7.999,- 8.499,- 3.499,- 10.999,- 3.495,- 8.499,- 9.999,- 3.799,- 3.799,- 9.390,- 15.500,- 11.950,- 9.000,- 15.500,- 13.950,- Yamaha XK 900 F, met kuip, '80 XV 750 C, '85 TR 1 1000, '85 XS 450 S, '83 XZ 550, '82 1100 S, '81 RD 350, '86 XS 850, '83 XT 550, '82 DIVERSEN Moto Guzzi California, 1986 MG Le Mans, 1982 MG V502, 1979 Ducali 900, 1983 Triumph 750 Trident, 1974 Triumph 750 Bonneville, 1974 2x Off the road Puch Rotax 1983/1982 BMW K100 Krauser 1985 K100 RT, 1984 K100, 1984 R80, 1985 R80 ST, 1986 R80 GS, 1984 R100RS, 1980 R100RT, 1980 R100RT, 1982 R100RT, 1981 R90S, 1975 licht gechopt R50, 1967 SUZUKI GSX 750ES, 1985 GSX750 E, 1982 GR650, 1985 GSX400F, 1985 GN400, 1981 550E, 1984 GS550C, 1982 GSX750ES, 1984 DR500S, 1983 Katana750, 1983 550ES, 1986 KAWASAKI Z1000, 1977 Z650, 1979 Z750, 1980 LTD750, 1983 GPZ900, rood, 1984 LTD450, 1983/1985 YAMAHA XY900, met kuip, 1986 XV750L, 1985 TR1 1000, 1985 XS4003, 1983 XV550, 1982 1100 Special, 1981 RD350, 1986 XS850, 1983 XT550, 1982 HONDA Bol d'Or Grijs, 1979 VF750S, 1984 CB750, 1979 CX500, 1979 400N, 1979 Bol d'Or, 1982 600 XL, 1986 3000 km 750XLV, 1985 Honda GL 100, 1978 Honda 900 F2, 1983 1100 CR, 1981 ,.^a\ IL .,Y& c,AfOe° ï°oÓeoe5°oV?e ^6°t e^e° op Wte<^a° nj°° e0 en on0 y,pl sNeeX" GRAVENSTRAAT - HOEK ZUSTERSTRAAT MIDDELBURG Tel. 01180-12410 's Maandags gesloten, donderdagavond koopavond ANWB - erkend J. H. Huyssenstr. 14, Middelburg, 3 01180-16208 INFORMATIELIJN 01100-32132 Alexander Gogelweg 18, Vlissmgen Tel. 01184-65262 Voor rep. onderhoud aan alle merken auto 's plaat en overzet plaatwerk Voor at uw Ford onderdelen Gildeweg 20 - Vlissingen I - rvinueruijn um-uu uiiuerreg i fuij mir ^\Bc5gHg|Tet. 01180-27502 Tel. 01184-15141 Breewaterstraat 3 1 Vlissingen Tel. 01 1 84-1 4203 (Centrum) reparatie en onderhoud van alle Verkoop, merken. MIDDELBURG Kinderdijk 64-66 VLISSINGEN Gildeweg 7 (bij Miro) (Door Rita Kreule) De ananas is één van de be kendste exotische vruchten. Vooral het gebruik van ana nas in blik, in schijven of stukjes op sap of siroop, is helemaal ingeburgerd bij de Nederlandse consument. Daarnaast heeft langzamer hand de verse ananas een belangrijke plaats veroverd in het groenten en fruit as sortiment. Het is geen ex clusief produkt meer en is betaalbaar geworden voor iedereen. Door verbeterde transportmogelijkheden en de aanvoer uit verschillende produktielanden is deze exoot het gehele jaar ver krijgbaar. Verse ananas is licht ver teerbaar en geschikt als des sert of als fruithapje voor tussen de maaltijden door. De heerlijke zoet-zure smaak maakt talloze com binaties mogelijk met zowel zoete als hartige produkten. De ananas (Ananas Como- sus) komt oorspronkelijk uit Paraguay in Zuid- Amerika. Columbus was de eerste Europeaan, die in 1493 kennis maakte met de ze vrucht. De oorspronke lijke bewoners van dat land, de indianen, noemden de vrucht 'nana .meant' ofwel kostelijke vrucht. Zij waren het die de stekeli ge ananasplant gebruikten als omheining van hun ne derzettingen. De vruchten de beurs voor iedereen 15-16-17-18 en 20april 1987 kIM I W*1-1 ,1. gebruikten ze als voedsel. De Portugezen namen de naam 'nana' over en zo ont stond de naam ananas in Europa. De Spanjaarden noemden de vrucht 'pinon' wat betekent pijnappel. De vrucht heeft qua uiterlijk iets weg van een denneap- pel. Zeer waarschijnlijk is zo de Engelse naam 'pi- neappel' ontstaan. Toch heeft het tot de 17e eeuw geduurd, voordat de eerste ananasplanten naar Nederland vervoerd wer den. Het verhaal gaat, dat een rijke Nederlandse koopman van start ging met het kweken van ananassen op zijn buitenverblijf. Dit zelf-kweken van ananas werd een nieuwe liefhebbe rij voor de welgestelden. Ook in andere landen van Europa werd het een trend. Sporadisch kwam er een vrucht aan de plant, maar was dat het geval, dan wer den de vruchten gebruikt als tafeldecoratie tijdens grote en belangrijke diners. Men leende zelfs de vruch ten aan elkaar uit. Deze liefhebberij liep ten einde toen de eerste ananassen aangevoerd werden van het eiland Sant Miguel uit het Azorengebied. Vanaf 1950 kwam het transport van verse ananas echt op gang en werden de vruchten per vliegtuig aan gevoerd.^ Belangrijke ana- nasproducepten voor Nederland zijn o.a. Ivoor kust, Kenia, Mali en Costa Rica. Andere van oudsher al bekende producenten zijn Thailand, Philippijnen en Hawat. mogelijk geplukt en snel ge transporteerd per vliegtuig: Begrijpelijk dat deze vruch ten een goede kwaliteit heb ben. Er zijn ook rassen die een snel vervoer per koel- schip kunnen doorstaan. Ananas is een exotische vrucht en, zoals de meeste exotische vruchten, erg ge voelig voor het bewaren bij lage temperaturen. Ananas nooit in de koelkast bewa ren. Bij temperaturen bene den 8°C kan lage-temperatuurbederf op treden. Het uiterlijk van de ananas wordt dof, er kan schimmelvorming ontstaan op de schil en het vrucht vlees wordt smaakloos en bruin van kleur. Onrijpe ananas kan het bes te bij kamertemperatuur bewaard worden. Rijpe ananas kan nog hooguit twee dagen bewaard worden bij een temperatuur van 8-10°C (keldertempe- ratuur). De vraag is nu, wanneer is de ananas rijp? U kunt dat controleren op de volgende punten: - de ananas verspreidt een typische ananasgeur; - de onderste blaadjes van de groene pluim zijn er gemakkelijk uit te trekken; - de ananas geeft (vooral aan de onderkant) bij lichte vingerdruk mee. Het vruchtvlees van de ana nas is rijk aan sap en heeft een heerlijke zoet-zure smaak en een sterk aroma. spoelen, wordt bromeline ook onwerkzaam gemaakt. Verse ananas heeft veel ge bruiksmogelijkheden. De zoet-zure smaak van de vrucht maakt veel kombi- naties mogelijk met zowel zoete als hartige produkten. Hier volgen enkele sug gesties: - borrelhapje: ananas in parten snijden (als me loen), het vruchtvlees van de schil lossnijden en overdwars in schijfjes snijden. Schijfjes ver springend (trapsgewijs) op schil leggen en een stukje gember (of kaas) erop vastprikken; - vruchtensalades van ana nas met aardbeien, kiwi en meloen; - hartige salade van ananas, koude kip, bleekselderij, mais en een luchtige kerrie room-saus; - ananasschijven bakken en serveren met vlees (bijv. kip); Bij het schoonmaken van een verse ananas kunt u op drie manieren te werk gaan. - De ananas in dikke schij ven snijden. Ananasplak- ken op plankje leggen en de schil er vrij dik afsnij den. Ingroeisels en hou tachtige kern eruit snijden. - Snijd de ananas, afhanke lijk van de grootte, in vier of acht parten (zoals bij een meloen). Snijd dan het vruchtvlees uit de schil. Ingroeisels en kern verwijderen. - Snijd uit de schil van de vrucht diagonaal (volgens het "patroon" driehoeki ge repen, zodat zowel de schil als de ingroeisels ver wijderd worden. Hierna de vrucht in schijven snij den en de kern verwijde ren. Deze methode van schoonmaken vergt enige oefening! Bij het schoonmaken van een ananas moet u op onge veer 50% afval rekenen! Rijpe ananas levert per 100 CptffIMVRïTfWT gr" Kcal./213 Kj. De iv*jv^n vrucht is rijk aan vitamine Een ananasplant wordt on geveer 80 cm hoog en heeft stekelige bladeren, die wel zo'n 1 meter lang kunnen worden. De bladeren vor men een rozet, waar een stengel uitgroeit. Aan de stengel komen tientallen bloemen. De vruchtjes hier van groeien aan elkaar en vormen de ananas. De vrucht wordt daarom wel schijnvrucht genoemd. Er worden veel rassen ge kweekt zonder stekelige bladeren, de oogst wordt hierdoor vergemakkelijkt. Een ananasplant draagt slechts eenmaal een vrucht. Wel ontstaan er zijscheuten aan de plant, waaruit nieu we planten gekweekt worden. De ananas moet zo rijp mo gelijk geoogst worden. Een maal geoogst kan de vrucht erg slecht narijpen. In te genstelling tot andere fruit- soorten als appels, peren etc. kan de vrucht alleen na rij pen ,als ze vast aan de plant zit. De plant zorgt voor de produktie van sui kers in de vrucht. Deze sui kers zorgen op hun beurt voor de heerlijke zoet-zure smaak en het tropische aro ma van de ananas. De vruchten bestemd voor de export worden zo rijp C en andere vitaminen en mineralen. Verse ananas be vat een eiwitsplitsend en zym, het zogenaamde 'Bromeline'. Deze stof maakt de vrucht tot een lichtverteerbare fruitsoort. Vleesgerechten bereidt met verse ananas worden malser door de inwerking van de eiwitsplitsende stof. Een nadelige werking heeft bromeline op o.a. gelatine (en andere Eiwitrijke pro dukten). Maakt u gerechten met verse ananas en gelati ne, zoals bavaroises en schuimpuddingen, dan zul len deze gerechten niet stijf worden. Verse ananas altijd op het laatste moment toe voegen aan kwark, yoghurt, vla's, slagroom en ijs, om inwerking van het enzym te voorkomen. Het enzym wordt onwerkzaam ge maakt bij een temperatuur van 80°C. Dus u kunt verse ananas desnoods eerst verhitten en daarna toevoe gen aan bavaroises e.d. Ananas in blik (gepasteuri seerd) bevat het enzym niet meer. Bromeline kan bij mensen allergische reakties veroor zaken zoals blaasjes in de mond. Door de schoonge maakte ananas in z'n geheel in te wrijven met zout, even in laten werken en weer af- - ananas verwerkt in Chine- - ananasblokjes in zuur- se en indische gerechten; koolschotel; - ananas in groente salades - ananas met slagroom met bijv. Chinese kool, en/of ijs; witlof; - ananas in gebak. RECEPT: KIPSALADE MET ANANAS IN KERRIE-ROOMSAUS 2 pers.) INGREDIËNTEN: 200 gr. kipfilet, zout, peper, laurierblad 3 schijven verse ananas 3 stengels bleekselderij 1 klein blikje maïs (0,25 1.) 1/8 1. stijfgeslagen slagroom 3 el. mayonaise 4 theel. kerriepoeder citroensap suiker (klein schepje) BEREIDEN: Kipfilet in ruim water gaarkoken met iets zout, pe per en laurierblad in 25 minuten. Kipfilet af laten koelen. Koude kip in stukjes snijden. Ananasschij ven in kleine stukjes snijden. Bleekselderij wassen en in dunne schijfjes snijden. Kip, ananas, bleeksel derij en (uitgelekte) maïs in kom vermengen. Voor de saus: slagroom, mayonaise, kerriepoeder, suiker en citroensap door elkaar roeren. De saus luchtig door de salade scheppen. De salade smaakt over heerlijk met stokbrood! Het zal vrijwel niemand kunnen ontgaan dat Pasen voor de deur staat. De gebruiken die het Paas feest omringen trekken alom de aandacht. De chocolade-eieren in de etalages zullen gretig aftrek vinden, de bakkers zullen tezamen minstens een miljoen Paasbroden bakken en op Paaszondag wordt in de Nederlandse keukens een veelvoud van de eieren gekookt dan in andere weekends het geval is. Eén week voor Pasen dient zich Palmpasen aan. "Pallum, pallum, Pasen, ei koer-ei, één ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een Paasei!" zal door tienduizenden kinderen worden gezongen als zij met de op een stok gestoken broodhaantjes, versierd met slin gers of kransjes van brood, langs de huizen trekken. In bijna alle delen van Nederland. Waar geen optochten plaatsvinden wordt er zeker op scholen en in huiskamers de bekende Palmpasentak ge maakt. In de stok het brood haantje, vaak met een ei als symbool van de vruchtbaarheid. In de Palmpasen-folklore komen diverse gebruiken samen. Het broodhaantje herinnert aan het offeren van dieren door de Ger manen, het ei aan de vruchtbaar heid die de zomer zal brengen. De Palmpasentak zou zijn voortgeko men uit de Meiboomviering. De rooms-katholieke kerk nam het gebruik over door de Palmzon dagprocessie met de aloude fol klore te verbinden. De woorden "koer-ei" uit het kinderlied zijn een verbastering van het oude ge bed "kyrei eleison", wat "Heer ontferm u onzer" betekent. Het maken van een Palmpasentak is een leuke bezigheid en daardoor wordt dit in zovele gezinnen ge daan. Alom in den lande zijn de bakkers druk doende tegen het einde van de vasten een week vóór Pasen met het bakken van broodhaantjes, -hennetjes, eendjes, -gansjes en andere vogel figuren. Tezelfdertijd worden enorme hoeveelheden krenten, ro zijnen en sukade verwerkt in de grote aantallen Paasbroden, die in de Paasweek over de toonbank gaan. Ook het Paasbrood heeft een symbolische betekenis. Evenals het vooral in Duitsland veel voor komende Paasgebak is het Paas- brood een uitvloeisel van de vroegere offermaaltijden. Het brood is geleidelijk aan in de plaats van de dierenoffers gekomen. De Paasviering zit vol symbolen. Neem de boterlammetjes, die al leen in de Paastijd te koop zijn. En dan natuurlijk de Paaseieren. Het ei heeft, evenals het brood, in de loop van de geschiedenis in de Paasviering een symbolische rol gespeeld. Het werd gezien als een teken van vruchtbaarheid, herle ving van de natuur en in de kerk als symbool van herrijzenis. De boodschap die het krachtigst uit de (Palm-) paas-foiklore spreekt is die van de herleving van de na tuur: we zijn op weg naar de zomer! In vele gezinnen is het Paasontbijl het gezelligste van het jaar. Er is dan ook veel van te maken, zeker als ontbijt en lunch wor den samengevoegd tot een feestelijke brunch. Omdat men in het algemeen niet zo vroeg zal opstaan is zo'n brunch een uitkomst. Met een beetje fantasie kan de Paasbrunch het hoogtepunt van de dag worden. Centraal staan natuurlijk de vrolijk gekleurde eieren en het Paasbrood. Maar er is méér dan Paasbrood: de bakker heeft zo'n ruim assortiment dat er een leuk 'broodstukje' is op te ma ken door in een mandje of schaal de verschillende soorten brood te rangschikken. Denk aan tijgerbolletjes, harde puntjes, sesambollen, croissants enz. Zorg ook voor warm stokbrood en geroosterde sneetjes brood, zodat ieder een 'verwenbroodje' naar eigen idee kan samenstellen. Omdat zo'n brunch een wat zwaardere maaltijd is dan een ontbijt zijn een warm hapje, b.v. een ragout-schoteltje en een frisse salade best op hun plaats. De Paastafel krijgt een extra feestelijk karakter als bij het op maken gebruik van voorjaarsbloemen wordt gemaakt.

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1987 | | pagina 23