DE ARTISJOK, EEN DELICATESSE BIJ UITSTEK Lekkere dingen op brood tijdelijk lekker voordelig bij Torro. *2.19 79 129 98 ItoSTACH andwi 'REA extra JAM Cll*! 1.98 7.90 Jazz op zondag cW oy O o VT o artisjok 2.99 tomaten 1.79 I DE VLISSINGER Woensdag 8 oktober 1986 Het hele jaar Behandeling Voedingswaarde NUSPANA HAZELNOOTPASTA Pot 400 gram cocos BROOD Gesneden, pakje 200 gram 99 PINDAKAAS A CC il.OD Pot 350 gram APPELSTROOP 450 gram CHOBA CHOCO BOTER Pakje 230 gram 125 SELLERIESALADE 100 gram 4*29 GEKRUIDE KIPSTICKS Per kilo MINIFRITES 1 kilo 4*89" MAGERE MELK Houdbaar SPRUITEN Net 750 gram GRAVES SUPERIEURES Zoete witte Bordeaux wijn, 0.7 liter-656". JUANITA SAP Diverse smaken, pot 1 liter^45-.. SINAAS- APPELSAP C'c Pak 1 liter... BAVARIA BIER Krat 12x30cl. APPELSAP Pak 1 liter HEIIVe 'mt. m PEPERCERVELAAT 100 gram-239". COBURGERHAM 100 gram 2J9..., PIKANTJE MET SAMBAL Kuip 435- ZEEUWSE KLEIBINTEN Nieuwe oogst, 5 kilo FRANSE GOLDEN DELICIOUS Art 2 kiloZ.y o MAGERE VARKENSLAPJES Per kilo. BONA 4 Kuip 500 gram 4^55 I.Z2/ P.CD. GEZOUTEN PINDA'S^ Pak 250 gramImZjs MELBA TOAST "7Q 100 gram17 MELBA GROF ROGGE BROOD A S*Ck 150 gramL027 JOHN WEST PINK ZALM EZCkPZ Blik 440 gram DIXAN Grote koffer, AC. C\C 4 kiloiD.yD SUNSILK HAARLAK £Q Droog of vet haar^.OZ7 ZWITSAL SCHUIMBAD OF ZWITSAL DOUCHECRÈME 100 ml., QQ ter kennismaking22 ELMEX TANDPASTA 10% gratis.2.95 W.C GARNITUUR O QkC witD.yD ^0 GOED IN KWALITEIT EN LAGE PRIJZEN. Gebruiksmogelijk heden CL De artisjok is de nog niet geopende bloemknop van de artisjokplant. De artis- jokplant is een grote distel achtige plant en is waar schijnlijk oorspronkelijk inheems in Perzië en Turkije. Ver voor het begin van on ze jaartelling was de artis jok voor de Egvptenaren al een delicatesse. In Europa kwam de vere delde artisjoksoort voor het eerst voor in Italië en hier na in Spanje en Frankrijk. In de 18e eeuw was de artis jok een geliefde groente van de Franse edelen. Het eten van deze groente werd gezien als een teken van rijkdom en verfijnde le venskunst. Hierna raakte de artisjok als groente een tijdje op de achtergrond. Als medicijn ging de groen te nu een grote rol spelen. Het nuttigen van artisjok ken heeft namelijk een gun stige werking op de maag en de lever. In die tijd werd er echter ook gewaar schuwd voor een te veelvul dig gebruik van artisjok ken, dit zou een 'erotiseren- de' werking hebben. Het heeft hierna vrij lang geduurd, tot ongeveer 1925, voordat de artisjok als groente herontdekt werd en dat was in Frank rijk. De Franse keuken heeft ook de meeste variatie aan artisjokrecepten. De artisjok (dus de bloem knop) kan kogelrond of langwerpig zijn, kleiner of groter, violet, donker- of lichtgroen van kleur. Een artisjok weegt gemid deld zo'n 125 gram. De vorm en afmeting hebben niets met de kwaliteit van de artisjok te maken, maar zijn een gevolg van variëteit in rassen. Een artisjok ziet er goed uit als de artisjok blaadjes (de schubben) dicht tegen elkaar aanlig gen en de blaadjes niet bruin zijn. Liggen de schubben niet dicht tegen elkaar aan dan is de artis jok waarschijnlijk te rijp en is dan ook slecht ver teerbaar. De blaadjes van de artisjok moeten vlezig, dik en leer achtig aanvoelen. De blaadjes drogen erg snel uit en uitgedroogd zijn ze on eetbaar. De bijzondere smaak van de artisjok, heel zacht en iets bitter, is er de reden van dat de artisjok als een delicatesse beschouwd wordt. Hoe verser de artisjok, hoe fijner de smaak! De artisjok is ongeveer 1 week in de koelkast te be waren. Een voorwaarde is dat de artisjok goed ver pakt wordt in plastic folie of nóg beter in een vochtige doek. Een hoge luchtvoch tigheid en een zo laag mo gelijke temperatuur is erg belangrijk. De artisjok is bijna het ge hele jaar verkrijgbaar. Van mei tot oktober wordt de groente aangevoerd uit Bre- tagne. De andere maanden van het jaar komen artis jokken uit Italië. Artisjokplanten hebben vrij veel warmte nodig om goed te groeien. Het Mid dellandse Zeeklimaat en het klimaat in Bretagne zijn uitstekend geschikt voor deze plant. Allereerst de artisjok goed wassen door de artisjok bij de steel te pakken en in een bak met lauw water flink op en neer te bewegen, zo dat zand en stof goed ver wijderd worden. De steel vlak onder de bladeren af snijden en hierna de on derste blaadjes wegsnijden, zodat de artisjok stevig kan staan. Het breek- of snij vlak even inwrijven met ci troensap om verkleuring te gen te gaan. Zonodig de bruine puntjes van de bla deren afknippen. De artisjok in ruim water, waaraan wat citroensap of azijn is toegevoegd, gaar koken of in een aromati sche bouillon. Afhankelijk van de grootte van de artis jok varieert de kooktijd van 40 - 60 minuten. Als u met een vork gemakkelijk een blaadje loshaalt is de artisjok gaar. De gare artis jok uit de pan nemen en on dersteboven zetten en zo uit laten lekken. Hele artisjokken kunnen zowel koud als warm gege ten worden met een saus. Dan worden van de gare ar tisjok, één voor één de blaadjes afgeplukt, in de saus gedoopt en vervolgens uitgezogen. Een langdurige maar gezellige bezigheid. Midden op de bodem van de artisjok bevindt zich het zogenaamde "hooi", een vezelige massa die oneet baar is en verwijderd moet worden. De bloembodem kan in stukjes gesneden worden en opgegeten worden. De artisjokbodems zijn ook geschikt om te vullen, hier voor kunnen ook bodems uit blik gebruikt worden. Het zetmeel (koolhydraten) in de artisjok komt hoofd- 1 s *fcTr- heinz sandwich spread ra. chocolade hagel Melk/puur, pak 400 gram i 3- extra w jam Div. smaken, 450 gram 495 palingworst 100 gram 4u29 Prijswijzigingen t g.v. overheidsmaatregelen en/of van fabrikantenzijde voorbehouden. Prijzen geldig t/m zaterdag 11 oktober 1986. fas? P GLACISSENSTRAAT 22 VLISSINGEN zakelijk voor in de vorm van inuline. Tijdens het kookproces verandert inuli ne in een vruchtensuiker en kan zonder het hormoon insuline worden afgebro ken. Dit is belangrijk voor suikerpatiënten omdat bij hen het hormoon insuline te weinig wordt geprodu ceerd. Artisjok is dus een prima groente voor deze patiënten. Artisjokken bevatten een bittere stof "cynarine", de ze stof heeft een goede in vloed op het maagslijmvlies en het heeft een genezende werking op leverkwalen. Artisjokkensap wordt nog> steeds gebruikt voor de be reiding van geneesmiddelen en het wordt verwerkt tot een bijzonder geliefde li keur 'CYNAR'. Deze don kerbruine kruidenlikeur wordt geserveerd met soda water en een citroen- of si naasappelschilletje. De artisjok bevat verder verschillende vitaminen en mineralen zodat het terecht een 'gezonde' groente ge noemd kan worden. Per 100 gram artisjok: vit. C: 11 mg B-Caroteen: 0,07 mg Fe: 1,5 mg Ca: 50 mg Kj/Kc: 255/60 De artisjok heeft door de eeuwen heen altijd een be langrijke positie ingenomen en behoort daarom met de nodige zorg en tijd behan delt te worden. Hier volgen enkele bereidingswijzen van de artisjok: als voorgerecht: hele artis jok opdienen met bijvoor beeld een sauce vinaigrette (bij koude artisjok) en een sauce hollandaise (bij war me artisjok). Deze manier van bereiden is het eenvou digst en vaak het lekkerst! als groente: artisjokbodems opdienen met een witte saus, gevulde of gegrati neerde artisjokbodems bij vlees; artisjokbodems in frisse salades. RECEPT: INGRKDIËNTEN - 2 artisjokken - zout - azijn of citroensap - 1/8 1 mayonaise - 1/8 1 zure room of - 1/8 1 slagroom - 1 fijngehakt hardgekookt ei - 1 volle el fijngesneden augurk - kappertjes - bieslook - peterselie BEREIDING De artisjokken schoonmaken en gaarkoken in ruim water, waaraan u wat zout en azijn heeft toegevoegd. Reken voor de kooktijd 40 - 60 minuten. Artisjokken af laten koelen. In een kom mayonaise met zure room of slagroom vermengen. Hieraan toevoegen: ei, augurk, bieslook, peterselie en kappertjes. Op smaak maken met zout, peper en eventueel citroen sap. Artisjokken op 2 bordjes zetten en saus over 2 kommetjes verdelen en bij de bordjes zetten. De bla deren stuk voor stuk van de artisjok aftrekken, het vlezige gedeelte in de saus dopen en uitzuigen. Het niet eetbare deel op het bord leggen. Wanneer alle bladeren eraf zijn getrokken, het harige deel met een lepel eraf schrapen. De overgebleven bodem in stuk jes snijden, in de saus dopen en opeten. Eet sma kelijk! 'Jazz op zondag'. Onder deze titel is er zondag 12 oktober een optre den van het New Orleans Rhytm Trio Two' in café Colours in Middelburg. Deze keer worden alle bekende New Orleansnum- mers eens gezongen door de 17-jarige Linda van Helden. Linda zong al op 11-jarige leeftijd bij The New Orleans Wild Cats, waarin haar vader de bas bespeelt. Op deze middag wordt ze instrumentaal ondersteund door haar eigen klarinettist, Tom Bade en het N O Rhytm Trio, be staande uit Ruud Tollenaar (pia no), Adrie van Wijngen (slag werk) en Harry Manni (bas). Het optreden begint om 15 uur. o Domburg O09"*"1» O O n lj]k Aaglekerke Serooskerke Ve mum* o Grijpskerke Q SI. Laurens Middelburg Arnemuiden Koudekerke hr-// \Nieuw en SI. Joosland 4-41-11

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1986 | | pagina 18