DE ARTISJOK, EEN
DELICATESSE BIJ UITSTEK
Lekkere dingen op
brood tijdelijk lekker
voordelig bij Torro.
*2.19
79
129
98
ItoSTACH
andwi
'REA
extra JAM
Cll*!
1.98
7.90
Jazz op
zondag
cW oy O
o VT o
artisjok
2.99
tomaten
1.79 I
DE VLISSINGER
Woensdag 8 oktober 1986
Het hele jaar
Behandeling
Voedingswaarde
NUSPANA
HAZELNOOTPASTA
Pot 400 gram
cocos
BROOD
Gesneden, pakje
200 gram 99
PINDAKAAS A CC
il.OD
Pot 350 gram
APPELSTROOP
450 gram
CHOBA
CHOCO BOTER
Pakje
230 gram 125
SELLERIESALADE
100 gram 4*29
GEKRUIDE
KIPSTICKS
Per kilo
MINIFRITES
1 kilo 4*89"
MAGERE MELK
Houdbaar
SPRUITEN
Net 750 gram
GRAVES SUPERIEURES
Zoete witte
Bordeaux wijn,
0.7 liter-656".
JUANITA SAP
Diverse smaken,
pot 1 liter^45-..
SINAAS-
APPELSAP
C'c Pak 1 liter...
BAVARIA BIER
Krat 12x30cl.
APPELSAP
Pak 1 liter
HEIIVe
'mt.
m
PEPERCERVELAAT
100 gram-239".
COBURGERHAM
100 gram 2J9...,
PIKANTJE
MET SAMBAL
Kuip 435-
ZEEUWSE KLEIBINTEN
Nieuwe oogst,
5 kilo
FRANSE GOLDEN
DELICIOUS Art
2 kiloZ.y o
MAGERE
VARKENSLAPJES
Per kilo.
BONA 4
Kuip 500 gram 4^55 I.Z2/
P.CD.
GEZOUTEN PINDA'S^
Pak 250 gramImZjs
MELBA TOAST "7Q
100 gram17
MELBA GROF
ROGGE BROOD A S*Ck
150 gramL027
JOHN WEST
PINK ZALM EZCkPZ
Blik 440 gram
DIXAN
Grote koffer, AC. C\C
4 kiloiD.yD
SUNSILK HAARLAK £Q
Droog of vet haar^.OZ7
ZWITSAL SCHUIMBAD OF
ZWITSAL DOUCHECRÈME
100 ml., QQ
ter kennismaking22
ELMEX TANDPASTA
10% gratis.2.95
W.C GARNITUUR O QkC
witD.yD
^0
GOED IN KWALITEIT EN LAGE PRIJZEN.
Gebruiksmogelijk
heden
CL
De artisjok is de nog niet
geopende bloemknop van
de artisjokplant. De artis-
jokplant is een grote distel
achtige plant en is waar
schijnlijk oorspronkelijk
inheems in Perzië en
Turkije.
Ver voor het begin van on
ze jaartelling was de artis
jok voor de Egvptenaren al
een delicatesse.
In Europa kwam de vere
delde artisjoksoort voor het
eerst voor in Italië en hier
na in Spanje en Frankrijk.
In de 18e eeuw was de artis
jok een geliefde groente
van de Franse edelen. Het
eten van deze groente werd
gezien als een teken van
rijkdom en verfijnde le
venskunst. Hierna raakte
de artisjok als groente een
tijdje op de achtergrond.
Als medicijn ging de groen
te nu een grote rol spelen.
Het nuttigen van artisjok
ken heeft namelijk een gun
stige werking op de maag
en de lever. In die tijd werd
er echter ook gewaar
schuwd voor een te veelvul
dig gebruik van artisjok
ken, dit zou een 'erotiseren-
de' werking hebben.
Het heeft hierna vrij lang
geduurd, tot ongeveer
1925, voordat de artisjok
als groente herontdekt
werd en dat was in Frank
rijk. De Franse keuken
heeft ook de meeste variatie
aan artisjokrecepten. De
artisjok (dus de bloem
knop) kan kogelrond of
langwerpig zijn, kleiner of
groter, violet, donker- of
lichtgroen van kleur.
Een artisjok weegt gemid
deld zo'n 125 gram. De
vorm en afmeting hebben
niets met de kwaliteit van
de artisjok te maken, maar
zijn een gevolg van variëteit
in rassen. Een artisjok ziet
er goed uit als de artisjok
blaadjes (de schubben)
dicht tegen elkaar aanlig
gen en de blaadjes niet
bruin zijn. Liggen de
schubben niet dicht tegen
elkaar aan dan is de artis
jok waarschijnlijk te rijp en
is dan ook slecht ver
teerbaar.
De blaadjes van de artisjok
moeten vlezig, dik en leer
achtig aanvoelen. De
blaadjes drogen erg snel uit
en uitgedroogd zijn ze on
eetbaar.
De bijzondere smaak van
de artisjok, heel zacht en
iets bitter, is er de reden
van dat de artisjok als een
delicatesse beschouwd
wordt.
Hoe verser de artisjok, hoe
fijner de smaak!
De artisjok is ongeveer 1
week in de koelkast te be
waren. Een voorwaarde is
dat de artisjok goed ver
pakt wordt in plastic folie
of nóg beter in een vochtige
doek. Een hoge luchtvoch
tigheid en een zo laag mo
gelijke temperatuur is erg
belangrijk.
De artisjok is bijna het ge
hele jaar verkrijgbaar. Van
mei tot oktober wordt de
groente aangevoerd uit Bre-
tagne. De andere maanden
van het jaar komen artis
jokken uit Italië.
Artisjokplanten hebben
vrij veel warmte nodig om
goed te groeien. Het Mid
dellandse Zeeklimaat en het
klimaat in Bretagne zijn
uitstekend geschikt voor
deze plant.
Allereerst de artisjok goed
wassen door de artisjok bij
de steel te pakken en in een
bak met lauw water flink
op en neer te bewegen, zo
dat zand en stof goed ver
wijderd worden. De steel
vlak onder de bladeren af
snijden en hierna de on
derste blaadjes wegsnijden,
zodat de artisjok stevig kan
staan. Het breek- of snij
vlak even inwrijven met ci
troensap om verkleuring te
gen te gaan. Zonodig de
bruine puntjes van de bla
deren afknippen.
De artisjok in ruim water,
waaraan wat citroensap of
azijn is toegevoegd, gaar
koken of in een aromati
sche bouillon. Afhankelijk
van de grootte van de artis
jok varieert de kooktijd
van 40 - 60 minuten. Als u
met een vork gemakkelijk
een blaadje loshaalt is de
artisjok gaar. De gare artis
jok uit de pan nemen en on
dersteboven zetten en zo uit
laten lekken.
Hele artisjokken kunnen
zowel koud als warm gege
ten worden met een saus.
Dan worden van de gare ar
tisjok, één voor één de
blaadjes afgeplukt, in de
saus gedoopt en vervolgens
uitgezogen. Een langdurige
maar gezellige bezigheid.
Midden op de bodem van
de artisjok bevindt zich het
zogenaamde "hooi", een
vezelige massa die oneet
baar is en verwijderd moet
worden. De bloembodem
kan in stukjes gesneden
worden en opgegeten
worden.
De artisjokbodems zijn ook
geschikt om te vullen, hier
voor kunnen ook bodems
uit blik gebruikt worden.
Het zetmeel (koolhydraten)
in de artisjok komt hoofd-
1 s *fcTr-
heinz
sandwich
spread
ra.
chocolade
hagel
Melk/puur,
pak 400 gram
i 3- extra
w jam
Div. smaken,
450 gram 495
palingworst
100 gram 4u29
Prijswijzigingen t g.v. overheidsmaatregelen
en/of van fabrikantenzijde voorbehouden.
Prijzen geldig t/m zaterdag 11 oktober 1986.
fas? P
GLACISSENSTRAAT 22 VLISSINGEN
zakelijk voor in de vorm
van inuline. Tijdens het
kookproces verandert inuli
ne in een vruchtensuiker en
kan zonder het hormoon
insuline worden afgebro
ken. Dit is belangrijk voor
suikerpatiënten omdat bij
hen het hormoon insuline
te weinig wordt geprodu
ceerd. Artisjok is dus een
prima groente voor deze
patiënten.
Artisjokken bevatten een
bittere stof "cynarine", de
ze stof heeft een goede in
vloed op het maagslijmvlies
en het heeft een genezende
werking op leverkwalen.
Artisjokkensap wordt nog>
steeds gebruikt voor de be
reiding van geneesmiddelen
en het wordt verwerkt tot
een bijzonder geliefde li
keur 'CYNAR'. Deze don
kerbruine kruidenlikeur
wordt geserveerd met soda
water en een citroen- of si
naasappelschilletje.
De artisjok bevat verder
verschillende vitaminen en
mineralen zodat het terecht
een 'gezonde' groente ge
noemd kan worden.
Per 100 gram artisjok:
vit. C: 11 mg
B-Caroteen: 0,07 mg
Fe: 1,5 mg
Ca: 50 mg
Kj/Kc: 255/60
De artisjok heeft door de
eeuwen heen altijd een be
langrijke positie ingenomen
en behoort daarom met de
nodige zorg en tijd behan
delt te worden. Hier volgen
enkele bereidingswijzen
van de artisjok:
als voorgerecht: hele artis
jok opdienen met bijvoor
beeld een sauce vinaigrette
(bij koude artisjok) en een
sauce hollandaise (bij war
me artisjok). Deze manier
van bereiden is het eenvou
digst en vaak het lekkerst!
als groente: artisjokbodems
opdienen met een witte
saus, gevulde of gegrati
neerde artisjokbodems bij
vlees;
artisjokbodems in frisse
salades.
RECEPT:
INGRKDIËNTEN
- 2 artisjokken
- zout
- azijn of citroensap
- 1/8 1 mayonaise
- 1/8 1 zure room of
- 1/8 1 slagroom
- 1 fijngehakt hardgekookt ei
- 1 volle el fijngesneden augurk
- kappertjes
- bieslook
- peterselie
BEREIDING
De artisjokken schoonmaken en gaarkoken in ruim
water, waaraan u wat zout en azijn heeft toegevoegd.
Reken voor de kooktijd 40 - 60 minuten. Artisjokken
af laten koelen. In een kom mayonaise met zure
room of slagroom vermengen. Hieraan toevoegen:
ei, augurk, bieslook, peterselie en kappertjes. Op
smaak maken met zout, peper en eventueel citroen
sap. Artisjokken op 2 bordjes zetten en saus over 2
kommetjes verdelen en bij de bordjes zetten. De bla
deren stuk voor stuk van de artisjok aftrekken, het
vlezige gedeelte in de saus dopen en uitzuigen. Het
niet eetbare deel op het bord leggen. Wanneer alle
bladeren eraf zijn getrokken, het harige deel met een
lepel eraf schrapen. De overgebleven bodem in stuk
jes snijden, in de saus dopen en opeten. Eet sma
kelijk!
'Jazz op zondag'. Onder deze titel
is er zondag 12 oktober een optre
den van het New Orleans Rhytm
Trio Two' in café Colours in
Middelburg. Deze keer worden
alle bekende New Orleansnum-
mers eens gezongen door de
17-jarige Linda van Helden.
Linda zong al op 11-jarige leeftijd
bij The New Orleans Wild Cats,
waarin haar vader de bas
bespeelt. Op deze middag wordt
ze instrumentaal ondersteund
door haar eigen klarinettist, Tom
Bade en het N O Rhytm Trio, be
staande uit Ruud Tollenaar (pia
no), Adrie van Wijngen (slag
werk) en Harry Manni (bas). Het
optreden begint om 15 uur.
o
Domburg O09"*"1»
O O n lj]k
Aaglekerke Serooskerke Ve
mum* o
Grijpskerke
Q SI. Laurens
Middelburg Arnemuiden
Koudekerke hr-// \Nieuw en SI. Joosland
4-41-11