2.10 WEER GEOPEND Ij. verboom a jjj de Faam - de Vlissinger UW WEEKBLAD DE SCHOUWBURG GAAT WEER OPEN! H A K O LEKKER VLEES ELKE DAG GOEDKOOP! 1950 Q95 5g5 950 IS NIET MOEILIJK VLEESFALBS Een leuke hobby voor iedereen 'Product HAASFILET RUNDER BIEFSTUK HALF OM HALF GEHAKT KUIKEN BOUTEN VARKENS HAASJES SLAGERSHAM GEKOOKTE WORST De voordelige weg naar uw klanten De Faam en De Vlissinger worden gelezen. Opheel Walcheren. 5.95 DONDERDAG 25 SEPTEMBER informatie De Faam en De Vlissinger HELFT NEPAL DE VLISSINGER Woensdag 24 september 1986 VOORDEELPRIJS alleen donderdag Kilo SCHOUDERKARBONADE 8.90 SCHNITZELS ttt 100 gram KIPPEPOTEN c nc kiio 5.95 ARDENNER BRAADWORST OF GEHAKT Scheldestraat 71 Vlissingen Sleutel - Schoenmakerij Walstraat 93 - Vlissingen TOD 3 De mooiste hoesjes2,50 (tot 1 nov.) "aRUJ* De stroefste hakjes v.a8,75 De sterkste zolen v.a.17,90 Elke 2e zelfde sleutel2,50 (tot 30 sept.) Klaar terwijl u Qr nyrn wacht/winkelt. DvtlV wïL >fjfölzt%M\Kê*\ y Aangesloten bij het: VUEESBWlBBSVWei. HAHDEQUUDB^VOC^mJGER DftN ELDERS HET MEESTE KEES VOOR HETM/NSTF&E2LD, DINSDAG 30 SEPTEMBER 't KLIEKSKE LIESBETH BENNINK ROEMEENS ORKEST ANDREI SERBAN ENSEMBLE PANDORA TRIO AKROPOLIS 't KLIEKSKE MAROKKAANSE GROEP RAY LIESBETH BENNINK THE DUTCH RHYTHM STEEL SHOWBAND WOENSDAG 1 OKTOBER DY; TREKWAGEN GLASHAKT MON CHERIE EN DE HERENFLIKKEN DONDERDAG 2 OKTOBER TOM LANOYE DRAFTEN BLUES Tochtvrije ruimte SENIOREN SPECIAL TIJDENS HUISHOUD BEURS Alle kwaliteitswijnen Chambreren en decanteren Over planten DELPHINIUM 500 gr. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAiffl Na de uitslaande brand op zaterdag 5 april j.l. is het nu zo ver dat na het uitvoeren van alle herstelwerkzaamheden het Schouwburgcomplex weer volledig kan draaien. Dit feit wordt met een uitgebreid feestprogramma gevierd. Misschien een wat chauvinistische uitspraak, maar de enige Schouwburg die deze naam draagt in Zeeland staat in Middelburg. Daarmee is al direct aangegeven dat deze accommodatie een regionale funktie vervult. Verleden Met de bouw van de huidige Schouwburg is in 1963 begonnen. De opening had plaats in 1965, ruim 20 jaar geleden dus. Reeds eerder hadden op dezelfde plaats twee schouwburgen gestaan, waardoor Middelburg al zo'n 175 jaar op theatergebied een cen- trumfunktie vervult. Over de ge schiedenis van de Middelburgse theaters kunt u in de rubriek "ar- chiefsprokkels" elders in dit blad het één en ander terug vinden. Wat de betekenis voor de Schouwburg betreft, kunnen we het beste de woorden aanhalen die oud-burgemeester Mr. J. Drij- ber van Middelburg eens neer schreef: "De Schouwburg is eenvoudig, goed en veelzijdig. Eenvoudig en daardoor intiem, zoals past bij een kleine stad in een ijl bevolkt gewest; goed omdat de toneelou- tillage beroepstoneel en gezel schappen met bijna al hun stuk ken waardig en efficiënt kan ont vangen; veelzijdig omdat de op vallend ruime foyers en het dage lijks geopende restaurant een zeer variërend gebruik van het gebouw mogelijk maken voor congressen en andere zakelijke of feestelijke bijeenkomsten". Toenemend gebruik Het hart van het complex, de gro te zaal, biedt plaats aan ruim 500 personen. Door de technische voorzieningen, die regelmatig aan de moderne eisen zijn aangepast en de aanwezigheid van een ruime I HHl KILO MALSE 500 GR Wl KILO HOLLANDSE LANGE 18?? CA. 500 GRAM JUCH orkestbak, biedt het de mogelijk heid om alle stukken van het to neelrepertoire, ballet, opera en operette op te voeren. Het ge bruik van de Schouwburg is in de loop van de jaren steeds toe genomen. In het theaterseizoen is de bezet tingsgraad van de grote zaal onge veer 50%. De foyers worden regelmatig voor allerlei doeleinden gebruikt. Het merendeel van het gebruik heeft een culturele achtergrond. Daar naast vinden er in de Schouwburg congressen, beurzen, manifesta ties, recepties, feesten, exposities e.d. plaats. Het café en met name ook het restaurant bieden de mo gelijkheid voor diners en zaken- lunches, voor individuele perso nen of kleine groepen. In de bo- venfoyer is het mogelijk om voor zeër grote gezelschappen, zelfs tot 600 personen, zitplaatsen in je ruimen en een scala van mogelijk heden aan te bieden, variërd van eenvoudige broodmaaltijden tot culinaire hoogstandjes. Het mag niet onvermeld blijven dat de in 1985 helaas te vroege overleden exploitant van het horeca gedeelte, de heer P.A.F. Haak, op culinair gebied grote faam ver wierf. In 1986 werd tot zijn op volger benoemd, de heer R. Zuid- am uit Apeldoorn, die met veel enthousiasme begon om het restaurant naar eigen opvattingen een nieuw gezicht te geven. Brand Helaas, de uitslaande brand van zaterdag 5 april gooide roet in het eten. Alle werk was tevergeefs ge daan, de nieuwe beheerder zag zijn hele inboedel verloren gaan. Zowel aan het gebouw als aan de inventaris ontstond grote schade. Voor een groot aantal maanden moest het merendeel van de acti viteiten en afspraken worden af gezegd. Dankzij de snelle reactie en de vakkundige inzet van de Middelburgse brandweer kon er ger worden voorkomen. Deson danks werden het boven- en bene dengedeelte van het café restaurant volledig verwoest, evenals de beheerderswoning, de keuken en een deel van het dak van de grote zaal. Omdat het gehele gebouw onder rook kwam te staan, bleef er overal een smerige laag roet ach ter en een doordringende brandlucht. De schade is nu hersteld, zodat burgemeester Rutten op 30 sep tember het startsein kan geven voor een feestelijk herope ningsprogramma. 19.00 uur: entree met de bekende vlaamse volksmuziekgroep 19.00 uur: met tempeldansen uit India 19.30 uur: 20.00 uur: 3 danseressen en 4 musici brengen muziek en dans uit Ierland, Zuid-Amerika en Israël 20.00 uur: speelt griekse volksmuziek 20.00 uur: vlaamse volksmuziek op 30 verschillende instrumenten 21.00 uur: brengt samen met de oosterse danseres Aziza authentieke berbermuziek en muziek uit Egypte 21.00 uur: met tempeldansen uit India 22.00 uur: 13 musici en danseressen in een spektakulaire finale met caraibische muziek, limbodansen en vuur-acts 14.00 uur: Figurentheater speelt 'Wat gebeurde er na Sneeuwwitje?' een voorstelling voor kinderen van alle leeftijden duur: ca. 90 minuten, inklusief pauze 20.30 uur: moderne dansgroep met haar veel belovende debuut 'Auf Wicdersehen' op muziek uit de 50-er en 60-er jaren 21.30 uur: winnaar jury- en publieksprijs Leids Cabaretfestival 1986 met een close harmony- programma 20.00 uur: de vlaamse schrijver-dichter speelt 'Een slagerszoon met een brilletje', een literair-muzikale theaterperformance naar zijn gelijknamige verhalenbundel 21.30 uur: de zeeuwse popgroep winnaar van het Rhythm Booze Festival 1986 Iedereen heeft wel eens ge hoord van het bewaren van wijn en van het feit dat wijn daar beter van wordt. De meeste mensen denken ech ter dat daar heel veel hij komt kijken en dat men dan ook alles van wijn moet weten. Niets is echter minder waar, het gaat er alleen om een paar dingen in de gaten te houden. Wie dat doet, kan aan het bewaren van wijn een leuke hobby beleven. Een hobby die nog goedko per is dan het aanschaffen van een goede wijn bij een feestelijke gelegenheid èn een hobby waarmee men zijn gasten, maar ook zich zelf, plezierig kan ver rassen. een bepaald jaar op zijn best is en tot wanneer men hem kan bewaren. Voor wat betreft de Bordeauxwijnen zijn deze tabellen, uitgege ven door de Académie du Vin de Bordeaux, vanaf 25 september, zolang de voor raad strekt, gratis te verkrij gen bij de filialen van Albert Heijn. Het enige dat men nodig heeft voor het bewaren van wijn is een plek in huis waar de temperatuur constant is en waar het beslist niet tocht. In elk huis is wel zo'n plaatsje te vinden. Een ruimte met een vaste tempe ratuur van 15° C is ideaal, maar een paar graden hoger of lager is geen bezwaar. Men moet echter wel in de gaten houden dat een wat Het nut van het bewaren van wijn is inderdaad gele gen in het feit dat hij er be ter van wordt. Dat komt omdat de wijn steeds rijper wordt via een langzaam en ingewikkeld proces waarbij allerlei stoffen zich aan el kaar verbinden. De snelheid van dat proces hangt af van de soort grond waarop de druiven groeiden en van de soort druiven zelf. Iedere wijn komt op een eigen tijdstip op zijn hoogtepunt maar kent ook een bepaald moment waarop hij weer in kwaliteit achteruit gaat. Eigenlijk is geen enkele wijn onbeperkt houdbaar. Er bestaan handige tabellen waarop precies valt af te le zen wanneer een wijn uit Tijdens de eerste vier dagen van de Internationale Huis houdbeurs '87, van 23 tot en met 26 april 1987, zal de RAI in een van de ten toonstellingshallen een spe ciale manifestatie voor 55-plussers organiseren. Het evenement wordt ge kenmerkt door presentaties van produkten en diensten die speciaal bestemd zijn voor de nog steeds groeien de groep senioren in ons land. Ook diverse voorlich tingsstands zullen op "55-PLUS" present zijn. fiogere temperatuur het rij pingsproces versnelt, terwijl een lagere temperatuur het proces vertraagt. Een wijn die normaal gesproken tien jaar moet liggen bij 15° C zal bij 18° C graden al na zeven jaar op dronk zijn. Verder is het van belang te weten dat wijn altijd lig gend moet worden be waard. Dat voorkomt dat de kurk uitdroogt waardoor er teveel zuurstof bij de wijn komt. Een fles met be- waarwijn moet men stil la ten liggen tot zijn tijd gekomen is. Omdraaien heeft geen enkele zin. Het bezinksel, het depot, wordt hierdoor alleen maar door de wijn geschud. In principe komen alle kwa liteitswijnen in aanmerking om te worden bewaard. Dat zijn de wijnen uit van ouds her bekende wijngebieden .zoals Bordeaux, Bourgogne en Cötes du Rhöne met de vermelding "appellation controlée" op het etiket. Natuurlijk zijn er ook wij nen uit andere streken die men kan bewaren maar als men aarzelt is het beter zich bij de genoemde gebieden te houden. De wijnmaand oktober is een goed mo ment om met een wijnhob by te starten. Dan zijn er vaak vele aanbiedingen van wijnen die goed te bewaren zijn. Zo brengt 's lands grootste kruidenier -maar ook grootste wijnverkoper- Albert Heijn een uitgebrei de collectie Bordeauxwij nen uit het alom geprezen wijnjaar 1985. In een aantal winkels zijn deze verpakt in een handig bewaarkistje van zes flessen. Wanneer het na vele jaren van bewaren eindelijk zo ver is dat de wijn gedronken wordt, moet dat geen kwestie zijn van de fles ont kurken, uitschenken en "op uw gezondheid" zeggen. Dat zou zonde zijn. Wie echter wil genieten zet on geveer 48 uur vóór de wijn wordt geopend, de fles op een hoge plek in de kamer, bijvoorbeeld op een kast. Op die relatief warme plek krijgt de wijn zijn ideale serveertemperatuur -de wijn "chambreert"- terwijl tegelijkertijd het depot naar de bodem van de fles kan zakken. Een uur voor hét moment wordt de fles ge opend. Daarna kan de wijn rechtstreeks vanuit de fles in de glazen worden ge schonken. Nog beter is het echter om eerst te "decante ren". Dat is niets anders dan de wijn over te schen ken in een karaf. Als dit voorzichtig gebeurt blijft het depot in de fles achter. Een voordeel van het óver schenken is echter ook dat zich zuurstof mengt met de wijn, waardoor de wijn in optimale conditie komt om gedronken te worden. Nu kan de wijn worden inge schonken. Voordat men hem drinkt is het goed hem nog even rond te laten draaien in het glas, het "walsen" van de wijn. Daardoor komt het bou quet goed los. Dan even rui ken en vervolgens proeven. In bijna alle gevallen is suc ces verzekerd. Santé! Weinig bloemen die zo vro lijk staan als Delphinium. Is het de speelse vorm, de zomerse kleur? Het doet er eigenlijk Niet toe, nu ze wcfer te koop zijn kan men er weer volop van genieten! De naam van de bloem is afgeleid van de Griekse stad Delphi. Maar ook bij de Egyptische farao's was Delphinium al bekend. Men kende er een magische kracht aan toe waarschijn lijk veroorzaakt door het giftige karakter van de plant. De hoogte, de vorm en de bloeiwijze van de diverse soorten Delphinium, ook bekend als ridderspoor, lo pen sterk uiteen. Het grote assortiment is te verdelen in de Elatus-typen en de Belladonna-typen. De laat ste worden meestal aange voerd als snijbloemen. De fleurige riddersporen zijn er in diverse tinten blauw, zoals de lichtblauwe Capri, de donkerblauwe Lamertine en de helder blauwe Völkerfrieden, maar ook in wit zijn ze de moeite waard, zoals bij voorbeeld de witte Moer- heimii. Een mooi rose exemplaar is de Ruysii Pink Sensation. Vergeet nooit, voordat de bloemen in de vaas worden gezet, met een scherp mes een schuin stukje van de stengel af te snijden. Haal ook altijd de onderste bla deren van de stengels, zo dat deze niet in het water komen te hangen. Snijbloe- menvoedsel verlengt het vaasleven van de bloemen. Neem altijd de juiste con centratie en vul de vaas nooit bij met water. Het water verversen en stukjes van de steel verwijderen. Vlissingen: Spuistraat. De scouts van de Christiaan de Wet-stam hebben afgelo pen zaterdag 2278,70 bij el kaar gelopen voor de actie Zeeland helpt Nepal. In Mid delburg hield de groep de jaarlijkse Grote Trek. De scouts verzamelden 1822,95, de provincie vulde dit bedrag verder aan door aan elke vergaarde gulden een kwartje toe te voegen. Loco burgemeester A. Bergshoef loste het startschot. Het was voor de 25e keer dat de scouts de Grote Trek hadden georga niseerd. Dit jaar werd er voor de eerste keer een sponsor activiteit aan gekoppeld. Voor de groep die het hoogste bedrag liep had het actiebu reau Zeeland helpt Nepal een prijs uitgeloofd, een Nepalese verftekening, die de honorair consul general van Nepal, dr. J.A. Noordwijk aan het actie- hurcau beschikbaar had gesteld. Serge van Anbergen werd winnaar met 101,50. Hij behoorde tot de groep welpen I van de Kazan de Wolfgroep. Deze groep had trouwens ook hel hoogste het gemiddelde met 30,40 per welpje. Er waren 23 deelnemende groepen. De welpen liepen 4,5 km en de oudere scouts leg den negen kilometer af.

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1986 | | pagina 10