2.10
WEER GEOPEND
Ij. verboom a jjj
de Faam - de Vlissinger
UW WEEKBLAD
DE SCHOUWBURG
GAAT WEER OPEN!
H A K O
LEKKER VLEES
ELKE DAG
GOEDKOOP!
1950
Q95
5g5
950
IS NIET MOEILIJK
VLEESFALBS
Een leuke hobby voor iedereen
'Product
HAASFILET
RUNDER
BIEFSTUK
HALF OM HALF
GEHAKT
KUIKEN
BOUTEN
VARKENS
HAASJES
SLAGERSHAM
GEKOOKTE
WORST
De voordelige weg
naar uw klanten
De Faam en
De Vlissinger
worden
gelezen.
Opheel
Walcheren.
5.95
DONDERDAG 25 SEPTEMBER
informatie
De Faam en De Vlissinger
HELFT NEPAL
DE VLISSINGER
Woensdag 24 september 1986
VOORDEELPRIJS
alleen donderdag
Kilo SCHOUDERKARBONADE
8.90
SCHNITZELS
ttt 100
gram
KIPPEPOTEN c nc
kiio 5.95
ARDENNER
BRAADWORST
OF GEHAKT
Scheldestraat 71 Vlissingen
Sleutel - Schoenmakerij
Walstraat 93 - Vlissingen
TOD 3 De mooiste hoesjes2,50
(tot 1 nov.) "aRUJ*
De stroefste hakjes v.a8,75
De sterkste zolen v.a.17,90
Elke 2e zelfde sleutel2,50
(tot 30 sept.)
Klaar terwijl u Qr nyrn
wacht/winkelt. DvtlV wïL >fjfölzt%M\Kê*\ y
Aangesloten bij het:
VUEESBWlBBSVWei. HAHDEQUUDB^VOC^mJGER DftN ELDERS
HET MEESTE KEES VOOR HETM/NSTF&E2LD,
DINSDAG 30
SEPTEMBER
't KLIEKSKE
LIESBETH BENNINK
ROEMEENS ORKEST
ANDREI SERBAN
ENSEMBLE
PANDORA
TRIO AKROPOLIS
't KLIEKSKE
MAROKKAANSE
GROEP
RAY
LIESBETH BENNINK
THE DUTCH
RHYTHM
STEEL SHOWBAND
WOENSDAG 1
OKTOBER
DY; TREKWAGEN
GLASHAKT
MON CHERIE
EN DE
HERENFLIKKEN
DONDERDAG 2
OKTOBER
TOM LANOYE
DRAFTEN BLUES
Tochtvrije ruimte
SENIOREN
SPECIAL
TIJDENS
HUISHOUD
BEURS
Alle
kwaliteitswijnen
Chambreren en
decanteren
Over planten
DELPHINIUM
500 gr.
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAiffl
Na de uitslaande brand op
zaterdag 5 april j.l. is het nu zo
ver dat na het uitvoeren van alle
herstelwerkzaamheden het
Schouwburgcomplex weer
volledig kan draaien. Dit feit
wordt met een uitgebreid
feestprogramma gevierd.
Misschien een wat
chauvinistische uitspraak, maar
de enige Schouwburg die deze
naam draagt in Zeeland staat in
Middelburg. Daarmee is al
direct aangegeven dat deze
accommodatie een regionale
funktie vervult.
Verleden
Met de bouw van de huidige
Schouwburg is in 1963 begonnen.
De opening had plaats in 1965,
ruim 20 jaar geleden dus. Reeds
eerder hadden op dezelfde plaats
twee schouwburgen gestaan,
waardoor Middelburg al zo'n 175
jaar op theatergebied een cen-
trumfunktie vervult. Over de ge
schiedenis van de Middelburgse
theaters kunt u in de rubriek "ar-
chiefsprokkels" elders in dit blad
het één en ander terug vinden.
Wat de betekenis voor de
Schouwburg betreft, kunnen we
het beste de woorden aanhalen
die oud-burgemeester Mr. J. Drij-
ber van Middelburg eens neer
schreef:
"De Schouwburg is eenvoudig,
goed en veelzijdig. Eenvoudig en
daardoor intiem, zoals past bij
een kleine stad in een ijl bevolkt
gewest; goed omdat de toneelou-
tillage beroepstoneel en gezel
schappen met bijna al hun stuk
ken waardig en efficiënt kan ont
vangen; veelzijdig omdat de op
vallend ruime foyers en het dage
lijks geopende restaurant een zeer
variërend gebruik van het gebouw
mogelijk maken voor congressen
en andere zakelijke of feestelijke
bijeenkomsten".
Toenemend gebruik
Het hart van het complex, de gro
te zaal, biedt plaats aan ruim 500
personen. Door de technische
voorzieningen, die regelmatig aan
de moderne eisen zijn aangepast
en de aanwezigheid van een ruime
I HHl KILO
MALSE
500 GR
Wl KILO
HOLLANDSE
LANGE
18??
CA. 500 GRAM
JUCH
orkestbak, biedt het de mogelijk
heid om alle stukken van het to
neelrepertoire, ballet, opera en
operette op te voeren. Het ge
bruik van de Schouwburg is in de
loop van de jaren steeds toe
genomen.
In het theaterseizoen is de bezet
tingsgraad van de grote zaal onge
veer 50%.
De foyers worden regelmatig voor
allerlei doeleinden gebruikt. Het
merendeel van het gebruik heeft
een culturele achtergrond. Daar
naast vinden er in de Schouwburg
congressen, beurzen, manifesta
ties, recepties, feesten, exposities
e.d. plaats. Het café en met name
ook het restaurant bieden de mo
gelijkheid voor diners en zaken-
lunches, voor individuele perso
nen of kleine groepen. In de bo-
venfoyer is het mogelijk om voor
zeër grote gezelschappen, zelfs tot
600 personen, zitplaatsen in je
ruimen en een scala van mogelijk
heden aan te bieden, variërd van
eenvoudige broodmaaltijden tot
culinaire hoogstandjes. Het mag
niet onvermeld blijven dat de in
1985 helaas te vroege overleden
exploitant van het horeca
gedeelte, de heer P.A.F. Haak,
op culinair gebied grote faam ver
wierf. In 1986 werd tot zijn op
volger benoemd, de heer R. Zuid-
am uit Apeldoorn, die met veel
enthousiasme begon om het
restaurant naar eigen opvattingen
een nieuw gezicht te geven.
Brand
Helaas, de uitslaande brand van
zaterdag 5 april gooide roet in het
eten. Alle werk was tevergeefs ge
daan, de nieuwe beheerder zag
zijn hele inboedel verloren gaan.
Zowel aan het gebouw als aan de
inventaris ontstond grote schade.
Voor een groot aantal maanden
moest het merendeel van de acti
viteiten en afspraken worden af
gezegd. Dankzij de snelle reactie
en de vakkundige inzet van de
Middelburgse brandweer kon er
ger worden voorkomen. Deson
danks werden het boven- en bene
dengedeelte van het café
restaurant volledig verwoest,
evenals de beheerderswoning, de
keuken en een deel van het dak
van de grote zaal.
Omdat het gehele gebouw onder
rook kwam te staan, bleef er
overal een smerige laag roet ach
ter en een doordringende
brandlucht.
De schade is nu hersteld, zodat
burgemeester Rutten op 30 sep
tember het startsein kan geven
voor een feestelijk herope
ningsprogramma.
19.00 uur:
entree met de bekende
vlaamse volksmuziekgroep
19.00 uur:
met tempeldansen
uit India
19.30 uur:
20.00 uur:
3 danseressen en 4 musici
brengen muziek en dans
uit Ierland, Zuid-Amerika
en Israël
20.00 uur:
speelt griekse volksmuziek
20.00 uur:
vlaamse volksmuziek op 30
verschillende instrumenten
21.00 uur:
brengt samen met de
oosterse danseres Aziza
authentieke berbermuziek
en muziek uit Egypte
21.00 uur:
met tempeldansen
uit India
22.00 uur:
13 musici en danseressen
in een spektakulaire finale
met caraibische muziek,
limbodansen en vuur-acts
14.00 uur:
Figurentheater
speelt 'Wat gebeurde er
na Sneeuwwitje?'
een voorstelling voor
kinderen van alle
leeftijden
duur: ca. 90 minuten,
inklusief pauze
20.30 uur:
moderne dansgroep
met haar veel belovende
debuut 'Auf Wicdersehen'
op muziek uit de 50-er
en 60-er jaren
21.30 uur:
winnaar jury- en publieksprijs
Leids Cabaretfestival 1986
met een close harmony-
programma
20.00 uur:
de vlaamse schrijver-dichter
speelt 'Een slagerszoon
met een brilletje',
een literair-muzikale
theaterperformance
naar zijn gelijknamige
verhalenbundel
21.30 uur:
de zeeuwse popgroep
winnaar van het
Rhythm Booze Festival
1986
Iedereen heeft wel eens ge
hoord van het bewaren van
wijn en van het feit dat wijn
daar beter van wordt. De
meeste mensen denken ech
ter dat daar heel veel hij
komt kijken en dat men dan
ook alles van wijn moet
weten.
Niets is echter minder waar,
het gaat er alleen om een
paar dingen in de gaten te
houden. Wie dat doet, kan
aan het bewaren van wijn
een leuke hobby beleven.
Een hobby die nog goedko
per is dan het aanschaffen
van een goede wijn bij een
feestelijke gelegenheid èn
een hobby waarmee men
zijn gasten, maar ook zich
zelf, plezierig kan ver
rassen.
een bepaald jaar op zijn
best is en tot wanneer men
hem kan bewaren. Voor wat
betreft de Bordeauxwijnen
zijn deze tabellen, uitgege
ven door de Académie du
Vin de Bordeaux, vanaf 25
september, zolang de voor
raad strekt, gratis te verkrij
gen bij de filialen van
Albert Heijn.
Het enige dat men nodig
heeft voor het bewaren van
wijn is een plek in huis waar
de temperatuur constant is
en waar het beslist niet
tocht. In elk huis is wel zo'n
plaatsje te vinden. Een
ruimte met een vaste tempe
ratuur van 15° C is ideaal,
maar een paar graden hoger
of lager is geen bezwaar.
Men moet echter wel in de
gaten houden dat een wat
Het nut van het bewaren
van wijn is inderdaad gele
gen in het feit dat hij er be
ter van wordt. Dat komt
omdat de wijn steeds rijper
wordt via een langzaam en
ingewikkeld proces waarbij
allerlei stoffen zich aan el
kaar verbinden. De snelheid
van dat proces hangt af van
de soort grond waarop de
druiven groeiden en van de
soort druiven zelf. Iedere
wijn komt op een eigen
tijdstip op zijn hoogtepunt
maar kent ook een bepaald
moment waarop hij weer in
kwaliteit achteruit gaat.
Eigenlijk is geen enkele
wijn onbeperkt houdbaar.
Er bestaan handige tabellen
waarop precies valt af te le
zen wanneer een wijn uit
Tijdens de eerste vier dagen
van de Internationale Huis
houdbeurs '87, van 23 tot
en met 26 april 1987, zal de
RAI in een van de ten
toonstellingshallen een spe
ciale manifestatie voor
55-plussers organiseren.
Het evenement wordt ge
kenmerkt door presentaties
van produkten en diensten
die speciaal bestemd zijn
voor de nog steeds groeien
de groep senioren in ons
land. Ook diverse voorlich
tingsstands zullen op
"55-PLUS" present zijn.
fiogere temperatuur het rij
pingsproces versnelt, terwijl
een lagere temperatuur het
proces vertraagt. Een wijn
die normaal gesproken tien
jaar moet liggen bij 15° C
zal bij 18° C graden al na
zeven jaar op dronk zijn.
Verder is het van belang te
weten dat wijn altijd lig
gend moet worden be
waard. Dat voorkomt dat
de kurk uitdroogt waardoor
er teveel zuurstof bij de
wijn komt. Een fles met be-
waarwijn moet men stil la
ten liggen tot zijn tijd
gekomen is. Omdraaien
heeft geen enkele zin. Het
bezinksel, het depot, wordt
hierdoor alleen maar door
de wijn geschud.
In principe komen alle kwa
liteitswijnen in aanmerking
om te worden bewaard. Dat
zijn de wijnen uit van ouds
her bekende wijngebieden
.zoals Bordeaux, Bourgogne
en Cötes du Rhöne met de
vermelding "appellation
controlée" op het etiket.
Natuurlijk zijn er ook wij
nen uit andere streken die
men kan bewaren maar als
men aarzelt is het beter zich
bij de genoemde gebieden
te houden. De wijnmaand
oktober is een goed mo
ment om met een wijnhob
by te starten. Dan zijn er
vaak vele aanbiedingen van
wijnen die goed te bewaren
zijn. Zo brengt 's lands
grootste kruidenier -maar
ook grootste wijnverkoper-
Albert Heijn een uitgebrei
de collectie Bordeauxwij
nen uit het alom geprezen
wijnjaar 1985. In een aantal
winkels zijn deze verpakt in
een handig bewaarkistje
van zes flessen.
Wanneer het na vele jaren
van bewaren eindelijk zo
ver is dat de wijn gedronken
wordt, moet dat geen
kwestie zijn van de fles ont
kurken, uitschenken en "op
uw gezondheid" zeggen.
Dat zou zonde zijn. Wie
echter wil genieten zet on
geveer 48 uur vóór de wijn
wordt geopend, de fles op
een hoge plek in de kamer,
bijvoorbeeld op een kast.
Op die relatief warme plek
krijgt de wijn zijn ideale
serveertemperatuur -de
wijn "chambreert"- terwijl
tegelijkertijd het depot naar
de bodem van de fles kan
zakken. Een uur voor hét
moment wordt de fles ge
opend. Daarna kan de wijn
rechtstreeks vanuit de fles
in de glazen worden ge
schonken. Nog beter is het
echter om eerst te "decante
ren". Dat is niets anders
dan de wijn over te schen
ken in een karaf. Als dit
voorzichtig gebeurt blijft
het depot in de fles achter.
Een voordeel van het óver
schenken is echter ook dat
zich zuurstof mengt met de
wijn, waardoor de wijn in
optimale conditie komt om
gedronken te worden. Nu
kan de wijn worden inge
schonken. Voordat men
hem drinkt is het goed hem
nog even rond te laten
draaien in het glas, het
"walsen" van de wijn.
Daardoor komt het bou
quet goed los. Dan even rui
ken en vervolgens proeven.
In bijna alle gevallen is suc
ces verzekerd. Santé!
Weinig bloemen die zo vro
lijk staan als Delphinium.
Is het de speelse vorm, de
zomerse kleur? Het doet er
eigenlijk Niet toe, nu ze
wcfer te koop zijn kan men
er weer volop van genieten!
De naam van de bloem is
afgeleid van de Griekse
stad Delphi. Maar ook bij
de Egyptische farao's was
Delphinium al bekend.
Men kende er een magische
kracht aan toe waarschijn
lijk veroorzaakt door het
giftige karakter van de
plant.
De hoogte, de vorm en de
bloeiwijze van de diverse
soorten Delphinium, ook
bekend als ridderspoor, lo
pen sterk uiteen. Het grote
assortiment is te verdelen in
de Elatus-typen en de
Belladonna-typen. De laat
ste worden meestal aange
voerd als snijbloemen.
De fleurige riddersporen
zijn er in diverse tinten
blauw, zoals de lichtblauwe
Capri, de donkerblauwe
Lamertine en de helder
blauwe Völkerfrieden,
maar ook in wit zijn ze de
moeite waard, zoals bij
voorbeeld de witte Moer-
heimii. Een mooi rose
exemplaar is de Ruysii Pink
Sensation.
Vergeet nooit, voordat de
bloemen in de vaas worden
gezet, met een scherp mes
een schuin stukje van de
stengel af te snijden. Haal
ook altijd de onderste bla
deren van de stengels, zo
dat deze niet in het water
komen te hangen. Snijbloe-
menvoedsel verlengt het
vaasleven van de bloemen.
Neem altijd de juiste con
centratie en vul de vaas
nooit bij met water. Het
water verversen en stukjes
van de steel verwijderen.
Vlissingen: Spuistraat.
De scouts van de Christiaan
de Wet-stam hebben afgelo
pen zaterdag 2278,70 bij el
kaar gelopen voor de actie
Zeeland helpt Nepal. In Mid
delburg hield de groep de
jaarlijkse Grote Trek. De
scouts verzamelden
1822,95, de provincie vulde
dit bedrag verder aan door
aan elke vergaarde gulden een
kwartje toe te voegen. Loco
burgemeester A. Bergshoef
loste het startschot. Het was
voor de 25e keer dat de scouts
de Grote Trek hadden georga
niseerd. Dit jaar werd er voor
de eerste keer een sponsor
activiteit aan gekoppeld.
Voor de groep die het hoogste
bedrag liep had het actiebu
reau Zeeland helpt Nepal een
prijs uitgeloofd, een Nepalese
verftekening, die de honorair
consul general van Nepal, dr.
J.A. Noordwijk aan het actie-
hurcau beschikbaar had
gesteld. Serge van Anbergen
werd winnaar met 101,50.
Hij behoorde tot de groep
welpen I van de Kazan de
Wolfgroep. Deze groep had
trouwens ook hel hoogste het
gemiddelde met 30,40 per
welpje.
Er waren 23 deelnemende
groepen. De welpen liepen 4,5
km en de oudere scouts leg
den negen kilometer af.