J. VERBOOM 14.95 b BROCOLLI GOED VLEES EN TOCH GULDENS BESPAREN! Q95 198 KILO De Faam en DeVlissinger Buitengewoon Bereik BIEFSTUK OF BIEFSTUK? DUPLESSE BEHANG ME DIAMAT0R 1800 AF Vinci's Video - T.V. Vinci's MAGERE H.O.H. GEHAKT KUIKEN BOUTEN RUNDER BIEFSTUK VARKENS HAASJES SNIJW0RST GEKOOKTE WORST De Faam en DeVlissinger worden gelezen. Opheel Wakheren. BIEFSTUK 200 gr. 5.95 Topslagerij Verboom en medewerkers zijn op vacantie van 15-25 september. Donderdag 25 september zijn wij weer geheel tot uw dienst. voor Nieuw in Vlissingen: DE VLISSINGER Woensdag 10 september 1986 BAKKEN 4 a 6 MINUTEN OP HOOG VUUR GEKOOKTE WORST LENDELAPPEN HAMLAPJES 6.95 KIPFILET 1.69 BOEREN ACHTERHAM 150 gr. 3.90 ROSBIEF CARREE'S s haien 4 betalen NASI - BAMI VERSE BOEREN LE VERWORST Scheldestraat 71 Vlissingen Tel. 12282 VAKMAN BEHANG in diverse motieven per 10 mtr. rol van 26.95 Bekende merken kleuren T.V.'s en video's voor stuntprijzen. Panasonic videorecorder 895.— VHS Kleuren T.V.'s v.a. 695.— Div. occasions kl. T.V.'s (met garantie) v.a. 375.— Voor een video of T.V. dus: Pres. Rooseveltlaan 744, Vlissingen, tel. 01184-10660. Dia's projecteren zonder problemen zelf scherpstellend beeld (autofocus) geschikt voor normaal of compact systeem (C.A. of L.K.M.) 2.8/85 mm lens 24 volt 150 watt voor de wel heel speciale prijs van 0P 0P! oerkool uit vervlogen tijden Broccoli HELE JAAR BEHANDELING VOEDINGSSTOF FEN HET NIEUWE NAJAARSBREIEN: SPELEN MET KLEUR GEBRUIKSMOGE LIJKHEDEN ELDERS Scholenactie EERSTE HULP... bij onderwijs" groot sukses ANWB adviseert reflecterende fietsbanden ▼TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT T Er is veel meer biefstuk dan één soort. HAASBIEFSTUK - KOGELBIEFSTUK - HOLLANDSE (gewone) BIEFSTUK - LENDE BIEFSTUK (entre-cöte). Keus genoeg en allemaal mals. Deze week voordeliger de gewone" 1/2 p. 2.75 extra mager 500 gr. 10.50 500 gr. 100 gr. uit eigen keuken Paspoortstraat 23, tel 61448 SOUBURG Wij verzorgen ook electronische beveiliging en reparaties aan beeld en geluid. 's Maandags gesloten. Scheldesuaal 42 Vlissingen tel 01184 1/244 Gewoon 'n goed edret! Broccoli is één van de oudste en finnste koolsoor ten. De groente stamt af van de kleine, wilde bloem kool uit Klein-Azië. Broc coli en andere oude kool soorten werden door de Grieken en Romeinen al bijzonder gewaardeerd. Via Italië waar Broccoli in de 17e eeuw verbouwd werd, verspreidde deze groente zich over de gehele wereld. Na WOl vermin derde de belangstelling voor deze groente aanzien lijk- Na WO II kwam de groente vooral in Amerika weer in de belangstelling. Hier werd het een belang rijk produkt voor de diep vriesindustrie. Aanvanke lijk was broccoli in Neder land alleen uit de diepvries verkrijgbaar. Het heeft lang geduurd voordat verse Broccoli bij ons verkrijg baar was. Gelukkig wordt er nu al ruim 7 jaar broccoli in ons land verbouwd,waar het een populaire groente is geworden. Broccoli heeft in tegenstel ling tot bloemkool een groene kleur, een lossere structuur en is kleiner van stuk. De groente vormt een losse krop die bestaat uit één hoofdknop met hier omheen kleinere bloemk nopjes aan vlezige vrij lan ge stelen. Een paars ge kleurde variïeit van de groene broccoli is de 'sprouting broccoli'. Broc coli wordt met de hand ge plukt. Behalve de fraaie hoofdknop worden ook de kleinere groenebloemknop- jes, die in de oksels van de plant groeien, gegeten. De smaak van broccoli heeft iets weg van de smaak van bloemkool maar is fij ner en pittiger. Het afges neden deel van de bloemstelen is veel langer dan die van bloemkool. De stelen van broccoli worden door velen als een delicates se beschouwd omdat ze een beetje naar asperges sma ken en ook zo bereid kun nen worden.Vandaar ook de Duitse naam "Spargel- kohl' voor broccoli. Bij aankoop moeten de roosjes van broccoli stevig en mooi groen zijn. De roosjes mogen niet bloeien (ze worden dan geel van kleur) de smaak gaat dan aanzienlijk achteruit. De stelen van broccoli mogen niet te lang zijn en niet te houterig en stokkerig. Broccoli is het hele jaar ver krijgbaar in Nederland. Van juni tot oktober is broccoli van eigen bodem te koop, de rest van het jaar wordt broccoli geïmpor teerd uit Italië en Spanje. Voor de inkoop van Brocc- coli kunt u rekenen op 200-250 g broccoli per per soon. Bewaar broccoli in rekfolie. Op een koele plaats (12° - 15° C.) is broccoli ongeveer 2 dagen te bewaren. In de koelkast 2 tot 5 dagen. Broccoli wassen en het on derste stukje van de stronk snijden. De schil van de ste len schillen met een dun schiller tot vlak bij de top. Houterige delen van de steel afsnijden of de steel heel dik schillen. Snijd de stelen vanaf de onderkant kruiselings in, zodat 4 dun nere stelen ontstaan. Op deze manier zijn de stelen gelijk gaar met de broccoli roosjes. Een andere moge lijkheid is om de stelen in stukjes te snijden. Jonge blaadjes die aan de broccoli zitten kunnen mee- gekookt worden. In Ameri ka en Duitsland worden te vens de dekbladen die de broccoli omsluiten gegeten. In Nederland is dit niet ge bruikelijk. Van gestoofde broccoli of broccoli als sa lade, is het aan te raden om een paar roosjes van het broccolistruikje af te snij den, dan vallen de grotere roosjes vanzelf uit elkaar. Hele stronken broccoli moeten ruim 10 minuten gekookt worden. Klein ges neden broccoli zo'n 4 a 6 minuten. Broccoliroosjes kunnen ook rauw gegeten worden. Broccoli is een geschikte groente om in te vriezen. Zo gaat u te werk: bladeren en stronk van de broccoli verwijderen. Broccoli goed wassen en in roosjes snij den. Hierna de groente blancheren in kokend water. Dan snel af laten koelen (ook in 2-4 min), dit gaat het beste door een zeef of een vergiet in een bak met ijskoud water te zetten en hierna goed uit te laten lek ken. Blancheren is nodig om de negatieve enzym wer king, die het bederf ver snelt, tegen te gaan. Hierna de Broccoli goed verpakken in verpakkingsmateriaal wat geschikt is voor de diepvries. Broccoli is op de ze manier ongeveer 12 maanden houdbaar in de diepvries. Diepgevroren brocoli hoeft voor het ge bruik niet ontdooid te wor den. De groente kan direkt in de pan gelegd worden met een laagje kokend wa ter. De kooktijd is door het RECEPT: BROCCOLITAART INGREDIËNTEN: Voor het deeg: 250 g bloem; 125 g harde boter; 4 el koud water, zout, Voor de vulling: 600 g broccoli; 50 gr spekblokjes, 50 g spekblokjes, 100 gr geraspte oude kaas, 2 eieren, 1/8 I room, zout, peper en noot muskaat. - springvorm van 20 cm doorsnede, - hulp vulling van rauwe bonen of linzen. BEREIDEN Bloem met zout zeven in een kom. Boter hierin fijns- nijden en water toevoegen. Met vork roeren tot sa menhangende massa. Snel tot bal vormen (niet kne den) 1 uur in koelkast laten opstijven. Uitrollen en een ingevette springvorm hier mee bekleden. Deeg met vork inprikken en met hulpvulling bedekken. 1 kwartier voorbakken in een voorverwarmde oven (225°C). Intussen broccoli wassen en ongeveer 6 mi nuten laten koken. Spekblokjes uithakken in koeke- pan. Hulpvulling verwijderen en broccoli over deeg bodem verdelen en hierover de spekblokjes. Eieren loskloppen met room, zout, peper en nootmuskaat. Deze massa over de broccoli verdelen en bestrooien met de geraspte kaas. Dan bakken in ongeveer 15 minten(175°C), tot de bovenkant geelbruin is. Deze taart kan warm of koud gegeten worden. blancheren ingekort tot 2/3 van de normale kooktijd. Broccoli is rijk aan ver schillende vitaminen en voedingsstoffen. De groen te bevat zeer veel vitamine C en het gehalte aan ijzer is even hoog als in spinazie. Ook is het eiwitgehalte van de groente (5 g) aan de hoge kant. VOEDINGSWAARDE PER 100 G BROCCOLI: vitamine C: 90 mg B-Caroteen (pro-vitamine A): 0,25 mg Ca: 25 mg Fe: 3 mg K: 350 mg K-joules/K-cal.: 155/37 mg Herfst; geen seizoen kent zoveel kleurstemmingen als de herfst.En zo is ook de mode van dit seizoen: het najaar zelf draagt er de ten dens voor aan. Want het zijn vooral de kleurengam ma's die het modebeeld bepalen. NEUTRAAL: Zachte, on derkoelde kleuren als grijs blauw, leverbruin, antra ciet en crêmig wit zijn favo riet voor behaaglijke, sportief-geklede truien en vesten. De modellen zijn prachtig van stijl: subtiele kleurenkombinaties, kabels en jacquardbreisels in rusti ge tinten. Daardoor zijn de kledingstukken op allerlei manieren te kombineren en te dragen. Kwaliteiten zo als: superwash Zermatt, Voluma, Nobel Tweed, Kid Mohair en superwash extra zijn uitgelezen kwaliteiten voor dit thema. METALLIC: Helemaal nieuw dit seizoen zijn de zogeheten "Metallics". Ge waagde felle kleuren met een zweem van zilver, met glanas- of lurexgarens die schitteren onder de najaars zon. Het raffinement van de "metallic-look" wordt nog eens onderstreept door het aktuele, slank aanslui tende silhouet, dat langza merhand weer terrein gaat winnen. Kwaliteiten hier voor: Nieuw bij Scheepjes wol Bouclé, Voluma De- luxe en Crystal. Als altijd in onze kollektie: Gold en Silver. KLASSIEK: Komfortabe- le, klassiek-sportieve mo dellen voor binnen en bui ten, die zich in iedere gar derobe thuisvoelen. Het spreekt vanzelf dat hier voor de klassieke kwalitei ten van Scheepjeswol zijn gebruikt zoals: Superwash Zermatt, Superwash plus, superwash extra, Luzern, Belluno, Invicta en Voluma. TERRA: De najaarszon wordt weerspiegeld in de nieuwe terra-trend: gloed vol bruin en koper, knal blauw. turquoise en oker geel. Het liefst met elkaar gekombineerd in fantasie volle jacquardmotieven uit de Indianenkulturen en de sfeer van Wild-West. Trui en om al uw kreativiteit en kleurgevoel uit te leven. Variatie genoeg met broc coli. Hier volgen enkele suggesties: - als borrrelhapje: mooie roosjes broccoli rauw of kort gekookt, serveren met een dipsaus, ook lekker is het om de broc coli door een beignet- beslag te halen en ver volgens te frituren in he te olie; - een lichtgebonden soep van broccoli; - broccolitaart (koud of warm); - salade van rauwe of halfgare broccoli, aan gemaakt met een frisse dressing (eventueel met een uitgeperst teenje knoflook erdoor); gekookte broccoli met bijvoorbeeld witte wijn saus, kaaussaus, ham saus, tomatensaus, pe terseliesaus, garnalen saus, champignonsaus etc.. boccoli koken in water met een uitgeperst teent je knoflook, overgieten- met gesmolten boter en bestrooien met geraspte kaas; broccoli met blauwe schimmelkaas (bijvoor beeld gorgonzola), even laten smelten onder de grill. VARKENS LAPPEN HOLLANDSE MALSE 500 GR LANGE 18?? FUNE I 200 GR CA. 500 GRAM JUCH Vlissingen: Spuistraat. Ruim 1400 basisscholen hebben tot nu toe gerea geerd op de actie "Eerste Hulp bij onderwijs". Deze landelijke actie is er op gericht om zoveel moge lijk leerkrachten en ander personeel van de basisscho len op te leiden tot gediplo meerd EHBO-er èn hen te stimuleren voor goed ver bandmateriaal en andere voorzieningen te zorgen. De actie startte op 8 januari 1986 met het aanbieden van het eerste exemplaar van het rapport "EHBO op ba sisscholen" aan de toenma lige staatssecretaris van On derwijs en Wetenschappen. Drs.G. van Leijenhorst. Het rapport bevat de resul taten van het wetenschap pelijk onderzoek naar on gevallen en de beschikbaar heid van EHBO- voorzieningen op basis scholen, dat door het Insti tuut voor Toegepaste Soci ologie in Nijmegen in op dracht van "Het Oranje Kruis" is uitgevoerd. De resultaten van het on derzoek geven een repre sentatief beeld van de situa tie op de Nederlandse basis scholen. Een situatie die verontrustend kan worden genoemd. Terwijl er jaar lijks ruim één miljoen on gevallen (5.000 per dag!) op de basisscholen gebeuren, zijn de voorzieningen met betrekking tot de EHBO- personeel met een geldig EHBO-diploma en verbandmateriaal- volledig ontoereikend om te kunnen waarborgen dat aan de leer lingen op deze scholen op verantwoorde wijze eerste hulp kan worden verleend als zij bij een ongeval letsel oplopen. Ook blijkt er op de scholen zeer weinig aan dacht te worden geschon ken aan de ongevalspreven tie en voorzieningen voor als zich een massale calami teit (bijvoorbeeld brand) voordoet. Deze veront rustende situatie was voor het bestuur van "het Oran je Kruis" aanleiding in nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederland se Vereniging EHBO en de Katholieke Nationale Bond voor EHBO de landelijke actie "EERSTE HULP... bij onderwijs" te gaan voeren. In februari is aan alle direc teuren en oudercommis sies/medezeggenschapsra den van alle (8400) basis scholen een informatiepak ket toegezonden. Dit pak ket bestond uit een brief, posters met de teksten 'Bent u goed in breuken, juf?', Bent u de situatie meester, meester?' en 'Een schoolvoorbeeld van een eerstehulp pakket', en een reductiebon voor een goed gekeurde verbandtrommel. Met een antwoordkaart kon men zich opgeven voor het volgen van een EHBO- cursus, die overal in het' land vanaf september 1986 weer door de ruim 1000 plaatselijke, erkende EHBO-afdelingen worden georganiseerd. Inmiddels hebben, terwijl het seizoen nog moet begin nen, reeds een honderdtal leerkrachten het EHBO- diploma behaald. Met ingang van 1 januari aanstaande zullen alle fiet sen moeten zijn voorzien van goedgekeurde reflecte rende wielcirkels. Men kan kiezen uit reflecterende banden, velgen of strippen. Uit een oogpunt van ver keersveiligheid juicht de ANWB dezemaatregel toe. De ANWB betreurt het echter, dat de overheid bij de keuring van deze wielcir kels geen rekening houdt met de levensduur. Hier door wordt het voor de consument moeilijk om een goede keus te maken. Aan gezien uit een recent prak tijk onderzoek blijkt, dat de reflecterende banden het best voldoen, adviseert de ANWB deze voorziening. Het betreft hier overigens echte retroreflecterende banden en niet banden met een witte verfstreep. De ANWB adviseert daarom: - bij de aankoop van een nieuwe fiets erop te let ten dat reflecterende banden zijn ge monteerd; - Wanneer dit niet het ge val is deze direct te laten monteren; - bij de koop van nieuwe fietsbanden reflecteren de banden te nemen van een bekend merk, om dat deze al gekeurd zijn; als de banden nog niet zijn versleten of de ban denmaat nog niet in re flecterende uitvoering te koop is, andere goedge keurde wielcirkels te ne men die zo dicht moge lijk tegen de velg kun nen worden aange bracht. I^SStóSs' 0 4, «M I aar licht en ïueht uw woning binnen «n ?org voor goede voeding en ««doende rust

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1986 | | pagina 10