J. VERBOOM
14.95
b
BROCOLLI
GOED VLEES
EN TOCH GULDENS
BESPAREN!
Q95
198
KILO
De Faam en DeVlissinger
Buitengewoon Bereik
BIEFSTUK OF BIEFSTUK?
DUPLESSE
BEHANG
ME
DIAMAT0R
1800 AF
Vinci's Video - T.V.
Vinci's
MAGERE
H.O.H.
GEHAKT
KUIKEN
BOUTEN
RUNDER
BIEFSTUK
VARKENS
HAASJES
SNIJW0RST
GEKOOKTE
WORST
De Faam en
DeVlissinger
worden
gelezen.
Opheel
Wakheren.
BIEFSTUK 200 gr. 5.95
Topslagerij Verboom en medewerkers
zijn op vacantie van 15-25 september.
Donderdag 25 september zijn wij weer
geheel tot uw dienst.
voor
Nieuw in Vlissingen:
DE VLISSINGER
Woensdag 10 september 1986
BAKKEN
4 a 6 MINUTEN OP HOOG VUUR
GEKOOKTE WORST
LENDELAPPEN
HAMLAPJES
6.95
KIPFILET
1.69
BOEREN ACHTERHAM
150 gr. 3.90
ROSBIEF CARREE'S
s haien 4 betalen
NASI - BAMI
VERSE BOEREN LE
VERWORST
Scheldestraat 71 Vlissingen
Tel. 12282
VAKMAN BEHANG
in diverse motieven
per 10 mtr. rol
van 26.95
Bekende merken kleuren T.V.'s
en video's voor stuntprijzen.
Panasonic videorecorder 895.—
VHS
Kleuren T.V.'s v.a. 695.—
Div. occasions kl. T.V.'s
(met garantie) v.a. 375.—
Voor een video of T.V. dus:
Pres. Rooseveltlaan 744,
Vlissingen, tel. 01184-10660.
Dia's projecteren zonder problemen
zelf scherpstellend beeld
(autofocus)
geschikt voor normaal of
compact systeem
(C.A. of L.K.M.)
2.8/85 mm lens
24 volt 150 watt
voor de wel heel
speciale prijs van
0P 0P!
oerkool uit vervlogen tijden
Broccoli
HELE JAAR
BEHANDELING
VOEDINGSSTOF
FEN
HET NIEUWE NAJAARSBREIEN: SPELEN MET KLEUR
GEBRUIKSMOGE
LIJKHEDEN
ELDERS
Scholenactie EERSTE HULP...
bij onderwijs" groot sukses
ANWB adviseert reflecterende fietsbanden
▼TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
T
Er is veel meer biefstuk dan één soort.
HAASBIEFSTUK - KOGELBIEFSTUK - HOLLANDSE
(gewone) BIEFSTUK - LENDE BIEFSTUK (entre-cöte).
Keus genoeg en allemaal mals. Deze week
voordeliger de gewone"
1/2 p. 2.75
extra mager 500 gr. 10.50
500 gr.
100 gr.
uit eigen keuken
Paspoortstraat 23, tel 61448 SOUBURG
Wij verzorgen ook
electronische beveiliging en
reparaties aan beeld en
geluid.
's Maandags gesloten.
Scheldesuaal 42 Vlissingen tel 01184 1/244
Gewoon 'n goed edret!
Broccoli is één van de
oudste en finnste koolsoor
ten. De groente stamt af
van de kleine, wilde bloem
kool uit Klein-Azië. Broc
coli en andere oude kool
soorten werden door de
Grieken en Romeinen al
bijzonder gewaardeerd.
Via Italië waar Broccoli in
de 17e eeuw verbouwd
werd, verspreidde deze
groente zich over de gehele
wereld. Na WOl vermin
derde de belangstelling
voor deze groente aanzien
lijk- Na WO II kwam de
groente vooral in Amerika
weer in de belangstelling.
Hier werd het een belang
rijk produkt voor de diep
vriesindustrie. Aanvanke
lijk was broccoli in Neder
land alleen uit de diepvries
verkrijgbaar. Het heeft
lang geduurd voordat verse
Broccoli bij ons verkrijg
baar was. Gelukkig wordt
er nu al ruim 7 jaar broccoli
in ons land verbouwd,waar
het een populaire groente is
geworden.
Broccoli heeft in tegenstel
ling tot bloemkool een
groene kleur, een lossere
structuur en is kleiner van
stuk. De groente vormt een
losse krop die bestaat uit
één hoofdknop met hier
omheen kleinere bloemk
nopjes aan vlezige vrij lan
ge stelen. Een paars ge
kleurde variïeit van de
groene broccoli is de
'sprouting broccoli'. Broc
coli wordt met de hand ge
plukt. Behalve de fraaie
hoofdknop worden ook de
kleinere groenebloemknop-
jes, die in de oksels van de
plant groeien, gegeten.
De smaak van broccoli
heeft iets weg van de smaak
van bloemkool maar is fij
ner en pittiger. Het afges
neden deel van de
bloemstelen is veel langer
dan die van bloemkool. De
stelen van broccoli worden
door velen als een delicates
se beschouwd omdat ze een
beetje naar asperges sma
ken en ook zo bereid kun
nen worden.Vandaar ook
de Duitse naam "Spargel-
kohl' voor broccoli.
Bij aankoop moeten de
roosjes van broccoli stevig
en mooi groen zijn. De
roosjes mogen niet bloeien
(ze worden dan geel van
kleur) de smaak gaat dan
aanzienlijk achteruit. De
stelen van broccoli mogen
niet te lang zijn en niet te
houterig en stokkerig.
Broccoli is het hele jaar ver
krijgbaar in Nederland.
Van juni tot oktober is
broccoli van eigen bodem
te koop, de rest van het jaar
wordt broccoli geïmpor
teerd uit Italië en Spanje.
Voor de inkoop van Brocc-
coli kunt u rekenen op
200-250 g broccoli per per
soon. Bewaar broccoli in
rekfolie. Op een koele
plaats (12° - 15° C.) is
broccoli ongeveer 2 dagen
te bewaren. In de koelkast
2 tot 5 dagen.
Broccoli wassen en het on
derste stukje van de stronk
snijden. De schil van de ste
len schillen met een dun
schiller tot vlak bij de top.
Houterige delen van de
steel afsnijden of de steel
heel dik schillen. Snijd de
stelen vanaf de onderkant
kruiselings in, zodat 4 dun
nere stelen ontstaan. Op
deze manier zijn de stelen
gelijk gaar met de broccoli
roosjes. Een andere moge
lijkheid is om de stelen in
stukjes te snijden.
Jonge blaadjes die aan de
broccoli zitten kunnen mee-
gekookt worden. In Ameri
ka en Duitsland worden te
vens de dekbladen die de
broccoli omsluiten gegeten.
In Nederland is dit niet ge
bruikelijk. Van gestoofde
broccoli of broccoli als sa
lade, is het aan te raden om
een paar roosjes van het
broccolistruikje af te snij
den, dan vallen de grotere
roosjes vanzelf uit elkaar.
Hele stronken broccoli
moeten ruim 10 minuten
gekookt worden. Klein ges
neden broccoli zo'n 4 a 6
minuten. Broccoliroosjes
kunnen ook rauw gegeten
worden.
Broccoli is een geschikte
groente om in te vriezen.
Zo gaat u te werk: bladeren
en stronk van de broccoli
verwijderen. Broccoli goed
wassen en in roosjes snij
den. Hierna de groente
blancheren in kokend
water.
Dan snel af laten koelen
(ook in 2-4 min), dit gaat
het beste door een zeef of
een vergiet in een bak met
ijskoud water te zetten en
hierna goed uit te laten lek
ken. Blancheren is nodig
om de negatieve enzym wer
king, die het bederf ver
snelt, tegen te gaan. Hierna
de Broccoli goed verpakken
in verpakkingsmateriaal
wat geschikt is voor de
diepvries. Broccoli is op de
ze manier ongeveer 12
maanden houdbaar in de
diepvries. Diepgevroren
brocoli hoeft voor het ge
bruik niet ontdooid te wor
den. De groente kan direkt
in de pan gelegd worden
met een laagje kokend wa
ter. De kooktijd is door het
RECEPT: BROCCOLITAART
INGREDIËNTEN:
Voor het deeg: 250 g bloem; 125 g harde boter; 4 el
koud water, zout, Voor de vulling: 600 g broccoli; 50
gr spekblokjes, 50 g spekblokjes, 100 gr geraspte
oude kaas, 2 eieren, 1/8 I room, zout, peper en noot
muskaat. - springvorm van 20 cm doorsnede, - hulp
vulling van rauwe bonen of linzen.
BEREIDEN
Bloem met zout zeven in een kom. Boter hierin fijns-
nijden en water toevoegen. Met vork roeren tot sa
menhangende massa. Snel tot bal vormen (niet kne
den) 1 uur in koelkast laten opstijven. Uitrollen en
een ingevette springvorm hier mee bekleden. Deeg
met vork inprikken en met hulpvulling bedekken. 1
kwartier voorbakken in een voorverwarmde oven
(225°C). Intussen broccoli wassen en ongeveer 6 mi
nuten laten koken. Spekblokjes uithakken in koeke-
pan. Hulpvulling verwijderen en broccoli over deeg
bodem verdelen en hierover de spekblokjes. Eieren
loskloppen met room, zout, peper en nootmuskaat.
Deze massa over de broccoli verdelen en bestrooien
met de geraspte kaas. Dan bakken in ongeveer 15
minten(175°C), tot de bovenkant geelbruin is. Deze
taart kan warm of koud gegeten worden.
blancheren ingekort tot 2/3
van de normale kooktijd.
Broccoli is rijk aan ver
schillende vitaminen en
voedingsstoffen. De groen
te bevat zeer veel vitamine
C en het gehalte aan ijzer is
even hoog als in spinazie.
Ook is het eiwitgehalte van
de groente (5 g) aan de hoge
kant.
VOEDINGSWAARDE
PER 100 G BROCCOLI:
vitamine C: 90 mg
B-Caroteen (pro-vitamine
A): 0,25 mg
Ca: 25 mg
Fe: 3 mg
K: 350 mg
K-joules/K-cal.: 155/37 mg
Herfst; geen seizoen kent
zoveel kleurstemmingen als
de herfst.En zo is ook de
mode van dit seizoen: het
najaar zelf draagt er de ten
dens voor aan. Want het
zijn vooral de kleurengam
ma's die het modebeeld
bepalen.
NEUTRAAL: Zachte, on
derkoelde kleuren als grijs
blauw, leverbruin, antra
ciet en crêmig wit zijn favo
riet voor behaaglijke,
sportief-geklede truien en
vesten. De modellen zijn
prachtig van stijl: subtiele
kleurenkombinaties, kabels
en jacquardbreisels in rusti
ge tinten. Daardoor zijn de
kledingstukken op allerlei
manieren te kombineren en
te dragen. Kwaliteiten zo
als: superwash Zermatt,
Voluma, Nobel Tweed, Kid
Mohair en superwash extra
zijn uitgelezen kwaliteiten
voor dit thema.
METALLIC: Helemaal
nieuw dit seizoen zijn de
zogeheten "Metallics". Ge
waagde felle kleuren met
een zweem van zilver, met
glanas- of lurexgarens die
schitteren onder de najaars
zon. Het raffinement van
de "metallic-look" wordt
nog eens onderstreept door
het aktuele, slank aanslui
tende silhouet, dat langza
merhand weer terrein gaat
winnen. Kwaliteiten hier
voor: Nieuw bij Scheepjes
wol Bouclé, Voluma De-
luxe en Crystal. Als altijd
in onze kollektie: Gold en
Silver.
KLASSIEK: Komfortabe-
le, klassiek-sportieve mo
dellen voor binnen en bui
ten, die zich in iedere gar
derobe thuisvoelen. Het
spreekt vanzelf dat hier
voor de klassieke kwalitei
ten van Scheepjeswol zijn
gebruikt zoals: Superwash
Zermatt, Superwash plus,
superwash extra, Luzern,
Belluno, Invicta en
Voluma.
TERRA: De najaarszon
wordt weerspiegeld in de
nieuwe terra-trend: gloed
vol bruin en koper, knal
blauw. turquoise en oker
geel. Het liefst met elkaar
gekombineerd in fantasie
volle jacquardmotieven uit
de Indianenkulturen en de
sfeer van Wild-West. Trui
en om al uw kreativiteit en
kleurgevoel uit te leven.
Variatie genoeg met broc
coli. Hier volgen enkele
suggesties:
- als borrrelhapje: mooie
roosjes broccoli rauw of
kort gekookt, serveren
met een dipsaus, ook
lekker is het om de broc
coli door een beignet-
beslag te halen en ver
volgens te frituren in he
te olie;
- een lichtgebonden soep
van broccoli;
- broccolitaart (koud of
warm);
- salade van rauwe of
halfgare broccoli, aan
gemaakt met een frisse
dressing (eventueel met
een uitgeperst teenje
knoflook erdoor);
gekookte broccoli met
bijvoorbeeld witte wijn
saus, kaaussaus, ham
saus, tomatensaus, pe
terseliesaus, garnalen
saus, champignonsaus
etc..
boccoli koken in water
met een uitgeperst teent
je knoflook, overgieten-
met gesmolten boter en
bestrooien met geraspte
kaas;
broccoli met blauwe
schimmelkaas (bijvoor
beeld gorgonzola), even
laten smelten onder de
grill.
VARKENS
LAPPEN
HOLLANDSE
MALSE
500 GR
LANGE
18??
FUNE
I 200 GR
CA. 500 GRAM
JUCH
Vlissingen: Spuistraat.
Ruim 1400 basisscholen
hebben tot nu toe gerea
geerd op de actie "Eerste
Hulp bij onderwijs".
Deze landelijke actie is er
op gericht om zoveel moge
lijk leerkrachten en ander
personeel van de basisscho
len op te leiden tot gediplo
meerd EHBO-er èn hen te
stimuleren voor goed ver
bandmateriaal en andere
voorzieningen te zorgen.
De actie startte op 8 januari
1986 met het aanbieden van
het eerste exemplaar van
het rapport "EHBO op ba
sisscholen" aan de toenma
lige staatssecretaris van On
derwijs en Wetenschappen.
Drs.G. van Leijenhorst.
Het rapport bevat de resul
taten van het wetenschap
pelijk onderzoek naar on
gevallen en de beschikbaar
heid van EHBO-
voorzieningen op basis
scholen, dat door het Insti
tuut voor Toegepaste Soci
ologie in Nijmegen in op
dracht van "Het Oranje
Kruis" is uitgevoerd.
De resultaten van het on
derzoek geven een repre
sentatief beeld van de situa
tie op de Nederlandse basis
scholen. Een situatie die
verontrustend kan worden
genoemd. Terwijl er jaar
lijks ruim één miljoen on
gevallen (5.000 per dag!) op
de basisscholen gebeuren,
zijn de voorzieningen met
betrekking tot de EHBO-
personeel met een geldig
EHBO-diploma en
verbandmateriaal- volledig
ontoereikend om te kunnen
waarborgen dat aan de leer
lingen op deze scholen op
verantwoorde wijze eerste
hulp kan worden verleend
als zij bij een ongeval letsel
oplopen. Ook blijkt er op
de scholen zeer weinig aan
dacht te worden geschon
ken aan de ongevalspreven
tie en voorzieningen voor
als zich een massale calami
teit (bijvoorbeeld brand)
voordoet. Deze veront
rustende situatie was voor
het bestuur van "het Oran
je Kruis" aanleiding in
nauwe samenwerking met
de Koninklijke Nederland
se Vereniging EHBO en de
Katholieke Nationale Bond
voor EHBO de landelijke
actie "EERSTE HULP...
bij onderwijs" te gaan
voeren.
In februari is aan alle direc
teuren en oudercommis
sies/medezeggenschapsra
den van alle (8400) basis
scholen een informatiepak
ket toegezonden. Dit pak
ket bestond uit een brief,
posters met de teksten
'Bent u goed in breuken,
juf?', Bent u de situatie
meester, meester?' en 'Een
schoolvoorbeeld van een
eerstehulp pakket', en een
reductiebon voor een goed
gekeurde verbandtrommel.
Met een antwoordkaart
kon men zich opgeven voor
het volgen van een EHBO-
cursus, die overal in het'
land vanaf september 1986
weer door de ruim 1000
plaatselijke, erkende
EHBO-afdelingen worden
georganiseerd.
Inmiddels hebben, terwijl
het seizoen nog moet begin
nen, reeds een honderdtal
leerkrachten het EHBO-
diploma behaald.
Met ingang van 1 januari
aanstaande zullen alle fiet
sen moeten zijn voorzien
van goedgekeurde reflecte
rende wielcirkels. Men kan
kiezen uit reflecterende
banden, velgen of strippen.
Uit een oogpunt van ver
keersveiligheid juicht de
ANWB dezemaatregel toe.
De ANWB betreurt het
echter, dat de overheid bij
de keuring van deze wielcir
kels geen rekening houdt
met de levensduur. Hier
door wordt het voor de
consument moeilijk om een
goede keus te maken. Aan
gezien uit een recent prak
tijk onderzoek blijkt, dat
de reflecterende banden het
best voldoen, adviseert de
ANWB deze voorziening.
Het betreft hier overigens
echte retroreflecterende
banden en niet banden met
een witte verfstreep. De
ANWB adviseert daarom:
- bij de aankoop van een
nieuwe fiets erop te let
ten dat reflecterende
banden zijn ge
monteerd;
- Wanneer dit niet het ge
val is deze direct te laten
monteren;
- bij de koop van nieuwe
fietsbanden reflecteren
de banden te nemen van
een bekend merk, om
dat deze al gekeurd zijn;
als de banden nog niet
zijn versleten of de ban
denmaat nog niet in re
flecterende uitvoering te
koop is, andere goedge
keurde wielcirkels te ne
men die zo dicht moge
lijk tegen de velg kun
nen worden aange
bracht.
I^SStóSs'
0 4, «M
I aar licht en ïueht uw woning
binnen «n ?org voor goede
voeding en ««doende rust