Zuidvlietstr. 124 Goes Schuttershof 8 Goes Paardenmarkt 17 Yerseke Arsenaalstr. 5 Terneuzen IAG GEOPEND schui wan 9* watervast triplex gipsplaat witte plastic schroten underlay ment L ZOMERFRUIT: NU VOLOP GENIETEN! KAPOKMATRASSEN HENDRIKSEN Vlissingen Middelburg Goes adverteren is bekend blijven AD VER TEREN Tel: 01100 - 20840 Tel: 01100 - 13185 Tel: 01131 - 1623 Tel: 01150 - 13642 GÉÉN KO< Voor vakman en doe-het-zelver monocottura, eerste soort 25x25 cm. bruin beige van 39.95 nu durafoam 100cm. breed van 463Ï) mtr. afmetng: 244 X 122cm.^/ tasmaans eiken door de lage dollarkoers nu sterk in prijs verlaagd! van nu 3,5 mm dik 26r 5,5 mm dik 34.- 9 mm dik 12 mm dik 54.- 66.- 19.- 25.- 43.- 54- 15 mm dik 86.- 67.- 18 mm dik 99.- 79, 300x60 cm. 11.60 .360 x 60 cm. 13.95 .420 x 60 cm. 15.75 koopavond op vrijdag Gildeweg 8 tel. 01184-14330 gesloten op maandagmorgen gesloten op maandagmorgen Grenadierweg 19 tel. 01180-35844 koopavond op donderdag Zaagmolenstraat 1 tel. 01100-30035 gesloten op maandagmorgen koopavond opdonderdag Atnbledlngtn zijn geldig t/m 6 aug. en zolang dt voorraad strekt, bouwtriplex watervast verlijmd afmeting: 244x122 cm 19 mm dik ADVERGETEN ADVERB0UWEN ADVERK0PEN ADVERTENTIE OPRUIMING PAAUWE'S WONINGINRICHTING ÏÏen^1°ndetdagS KROMME WEELE 19. MIDDELBURG Tel. 01180- 12886 VERF GLAS BEHANG JACHTLAK AUTOLAK SPUITAPPARATUUR POLYESTER BELETTERING WANDWEEFSEL BUITENCOATINGS Wij maken nog steeds de echte kapokmatrassen. De gezonde manier van slapen Franko levering in geheel Zeeland. Slaak 72, Rotterdam, Tel. 010-13.19.92 PLAVUIZEN voor afwerking van plafonds, wanden, enz. afmeting: 260 x 60 cm 59. geschikt voor binnen en buiten 10 mm dik en 100 mm werkende breedte 'verpakt per 10 stuks in lengten van per 270 cm METER Aardbeien, bramen, fram bozen, kersen, kruisbessen, perziken, pruimen: het heerlijkste zomerfruit ligt weer volop uitgestald inde groentewinkels en markt kramen. Buiten deze be kende soorten zijn ook de exotische zomervruchten als kiwi, meloen, mango, nektarine, papja, passie vrucht en avocado volop verkrijgbaar. Met al dit fruit, dat maar kort verkrijgbaar is, is ein deloos te variëren en bo vendien levert het een waar devolle bijdrage aan de da gelijkse voeding. Aardbei en en zwarte bessen bij voorbeeld, zijn bijzonder rijk aan vitamine C en frambozen, bramen, rode en zwarte bessen bevatten veel ijzer. De laatste jaren worden steeds meer soorten zomer fruit aangeboden. Zo wor den goudgele en roodpaar- se kruisbessen met hun dik ke, harige schil en zacht- zoete smaak steeds meer ge zien, evenals de blauwe bes sen, die in de winkel min of meerde plaats innemen van de bosbessen, omdat het minder werk is om deze te plukken, de friszure smaak van de blauwe bessen lijkt op die van bosbessen en ze zien er hetzelfde uit, behal ve dat de blauwe bessen twee keer zo groot zijn. Nektarines worden ook steeds meer populair. De vrucht is een perzikvariant en niet, zoals velen denken een kruising tussen een pruim en een perzik. Een verschil tussen een perzik en een nektarine is de schil. Bij de perzik is deze flu weelachtig en bij de nekta rine stevig en glad. Boven dien zijn nektarines iets kleiner. KORT VERKRIJGBAAR Van de verschillendde fruit- soorten lopen de seizoenen niet helemaal gelijk. Zo zijn aardbeien vanaf april verkrijgbaar (wèl de eerste maanden uit de kas) terwijl pruimen, druiven en bra men juist wat later in de zo mer komen (juli-augustus). De meeste zomervruchten zijn in juli goed te koop en er kan dan ook volop geva rieerd en gecombineerd worden met de verschillen de soorten. VOORZICHTIGHEID GEBODEN Het zomerfruit mag dan goed verpakt worden; wees er toch voorzichtig mee, want de tere velletjes scheu ren snel, waardoor het fruit kan gaan schimmelen. Ook een kleine kneuzing veroor zaakt al gauw beurse en bruine plakken. Kijk thuis het fruit in de bakjes of sloffen even na op beschim melde exmplaren, want be schimmelde vruchten tasten "gezonde" vruchten snel aan. Vooral bij warm weer treedt snel bederf op. Om dit enigszins tegen te gaan kunnen de vruchten het beste meteen worden uit gespreid op een bord en in de koelkast worden gezet. de bewaarduur van zomer fruit is ondermeer afhanke lijk van de rijpheid van het fruit bij inkoop. U kunt re kenen op een bewaarduur vanb ongeveer 1 a 2 dagen. Voor het gebruik het zo merfruit voorzichtig was sen en verwijder pas dan de kroontjes, steeltjes en pitten. ZOMERFRUIT IN DE WINTER Genieten van zomerfruit in de winter kan door de vruchten in te vriezen. Vooral aardbeien, bramen, kersen en frambozen lenen zich hier uitstekend voor. Was de vruchten eerst goed, dep ze droog en spreid ze uit op een dien blad. Dit kan zo in de diep vries geplaatst worden. De vruchten zullen dan niet aan elkaar kleven en ze be schadigen niet. Als de vruchten bevroren zijn, kunnen ze per portie ver pakt worden in plastic zak ken of diepvriesdoosjes. De ontdooide vruchten zijn iets zachter dan verse, maar de smaak blijft hetzelfde. Ook kan zomerfruit inge maakt worden op alcohol. Denk maar eens aan een heerlijke rumpot (rum- topf), waar u straks in de herfst en winter van kunt genieten. Voor het maken van een rumpot is rum met minimaal 45% alcohol no dig. U kunt beginnen met de volgende hoeveelheden: 500 gr. aardbeien en 250 gr. witte basterdsuiker enkele uren wegzetten. Overschep- pen in een schone rumpot (aardewerk of glas) waar 1 liter rum ingedaan is. Ver volgens kunt u de volgende vruchten toevoegen: kersen-juni/juli; rode bessen-juli: augustus; frambozen -juli/augustus; pruimen -juli/augus tus/september; meloenen - juli/augustus/september; perziken -juli/augus tus/september; peren- sep tember/oktober; bananen - het hele jaar. Ook kan ci- trusfruit gebruikt worden, zoals sinaasappels en man darijnen of exotische vruchten zoals, ananas, ki wi's, papaja's en nektari nes. De vruchten moeten mooi en gaaf zijn zonder enig letsel, omdat deze an ders misschien kunnen be derven. Het fruit moet ge wassen en schoongemaakt worden. Het beste kunt u bij de pit- en steenvruchten de pit verwijderen, daarna snijdt u de grote vruchten in partjes of schijfjs. Met elk pond fruit voegt u 250 gr. witte basterdsuiker en een halve liter rum toe. Eventueel kunt u de suiker vooraf oplossen in de ver warmde rum. Het fruit moet in de afgesloten pot altijd onder rum staan. Soms heeft het fruit de nei ging om te gaan 'drijven'. In dat geval kunt u een schoteltje op het fruit leg gen, zodat het fruit onder de rum blijft staan. Zet een plazen pot niet alleen koel maar ook donker weg. Van zomerfruit kan ook goed jam of gelei gemaakt wor den. De smaak en voe dingswaarde blijven het beste behouden als geleisui ker of geleermiddel ge bruikt wordt, omdat de vruchten dan niet zo lang hoeven te koken. Volg wel de aanwijzingen van het ge- leermiddel op. VOEDINGSWAARDE Er zit nogal wat verschil in voedingswaarden voor wat betreft het zomerfruit. Zo is het vitamine C gehalte in kiwi's en aardbeien zeer hoog, terwijl druiven een laag vitamine C gehalte hebben. Aardbeien worden niet voor niets "vitamine bommetjes" genoemd. De voedingswaarde vermindert wel bij de bereiding, maar als pas kort voor het ge bruik het fruit gesneden wordt en de vruchten be houden blijven. Vaak wordt gedacht dat zomer fruit veel energie levert door de zoete smaak en de sappigheid. Deze veron derstelling gaat echter niet altijd op. Zo leveren aard beien, frambozen en aal bessen zonder suiker, be duidend minder energie dan bijvoorbeeld sinaasap pels en appels. Slanke lij- ners kunnen beter niet te veel bananen en druiven eten, omdat deze relatief hoge energetische waarde hebben, namelijk respectie velijk 391 KJ/92 Kcal. en 281 KJ/66 Kcal. Meloen bevat slechts 60 KJ/14 Kcal. per 100 gr, dus levert weinig energie. VARIATIE GENOEG! Omdat er zoveel zomerfruit tegelijk is, kan er eindeloos mee gevarieerd worden. Zo is een frisse vruchtensalade heerlijk bij de hoofdmaal tijd of bij een barbeque. Als nagerecht smaakt een vruchtenpudding met bij voorbeeld aardbeien en perziken overheerlijk! In gelatine puddingen kunnen beter geen kiwi's, papaja's of verse ananas gebruikt worden, deze vruchten be vatten een eiwitsplitsend enzym wat de bindings kracht van gelatine tegen gaat. Voeg deze vruchten dan ook op het laatste mo ment toe aan yoghurt, kwark of slagroom, om een bittere smaak te voorko men. Nog meer mogelijk heden met zomerfruit zijn: - het maken van sappen, borrelgarnituur; bijv. een prikker met schijfjes kiwi, blokjes meloen, aardbei, perzikpartje en stukje ananas. - bij ontbijt of lunch op de boterham of beschuit. - in yoghurt of kwark -inmaken: op alcohol, in vriezen of jam of gelei ma ken - 'in gebak - in ijs of milkshakes. RECEPT: AARDBEIEN- SORBETIJS (voor 2 personen) INGREDIËNTEN: 300 g aardbeien (of ander zacht fruit) 75 g suiker 2 1/2 dl water 2 tl citroensap 1 eiwit 1 1/2 el poedersuiker BEREIDEN: In pan water met 75 g sui ker langzaam aan de kook brengen totdat de suiker oplost. 3 Min. zachtjes la ten doorkoken. Hierna af laten koelen. Intussen aard beien wassen, kroontjes verwijderen en pureren. Aardbeienpuree en citroen sap door het afgekoelde suikerwater roeren. In een ijsbakje doen en half laten bevriezen. In kom eiwit stijfkloppen met de poeder suiker. Het eiwit luchtig door de ijsmassa scheppen en weer laten bevriezen tot dat het ijs goed stevig is. Met ijsbolletjesschep het ijs op 2 bordjes scheppen en eventueel garneren met een toefje slagroom.

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1986 | | pagina 11