Zuidvlietstr. 124
Goes
Schuttershof 8
Goes
Paardenmarkt 17
Yerseke
Arsenaalstr. 5
Terneuzen
IAG GEOPEND
schui
wan
9*
watervast
triplex
gipsplaat
witte plastic
schroten
underlay ment
L
ZOMERFRUIT: NU
VOLOP GENIETEN!
KAPOKMATRASSEN
HENDRIKSEN
Vlissingen
Middelburg
Goes
adverteren
is bekend blijven
AD
VER
TEREN
Tel: 01100 - 20840
Tel: 01100 - 13185
Tel: 01131 - 1623
Tel: 01150 - 13642
GÉÉN
KO<
Voor vakman en doe-het-zelver
monocottura, eerste soort
25x25 cm. bruin beige
van 39.95 nu
durafoam 100cm. breed van 463Ï)
mtr.
afmetng:
244 X 122cm.^/
tasmaans eiken
door de lage dollarkoers
nu sterk in prijs verlaagd!
van nu
3,5 mm dik 26r
5,5 mm dik 34.-
9 mm dik
12 mm dik
54.-
66.-
19.-
25.-
43.-
54-
15 mm dik 86.- 67.-
18 mm dik 99.- 79,
300x60 cm. 11.60
.360 x 60 cm. 13.95
.420 x 60 cm. 15.75
koopavond op vrijdag
Gildeweg 8
tel. 01184-14330
gesloten op maandagmorgen gesloten op maandagmorgen
Grenadierweg 19
tel. 01180-35844
koopavond op donderdag
Zaagmolenstraat 1
tel. 01100-30035
gesloten op maandagmorgen
koopavond opdonderdag
Atnbledlngtn zijn geldig t/m 6 aug. en zolang dt voorraad strekt,
bouwtriplex
watervast verlijmd
afmeting: 244x122 cm
19 mm dik
ADVERGETEN
ADVERB0UWEN
ADVERK0PEN
ADVERTENTIE
OPRUIMING
PAAUWE'S WONINGINRICHTING
ÏÏen^1°ndetdagS
KROMME WEELE 19.
MIDDELBURG
Tel. 01180- 12886
VERF GLAS BEHANG JACHTLAK AUTOLAK
SPUITAPPARATUUR POLYESTER BELETTERING WANDWEEFSEL BUITENCOATINGS
Wij maken nog steeds de echte kapokmatrassen.
De gezonde manier van slapen
Franko levering in geheel Zeeland.
Slaak 72, Rotterdam, Tel. 010-13.19.92
PLAVUIZEN
voor afwerking van plafonds,
wanden, enz.
afmeting: 260 x 60 cm
59.
geschikt voor binnen en buiten
10 mm dik en 100 mm werkende breedte
'verpakt per 10 stuks
in lengten van per
270 cm METER
Aardbeien, bramen, fram
bozen, kersen, kruisbessen,
perziken, pruimen: het
heerlijkste zomerfruit ligt
weer volop uitgestald inde
groentewinkels en markt
kramen. Buiten deze be
kende soorten zijn ook de
exotische zomervruchten
als kiwi, meloen, mango,
nektarine, papja, passie
vrucht en avocado volop
verkrijgbaar.
Met al dit fruit, dat maar
kort verkrijgbaar is, is ein
deloos te variëren en bo
vendien levert het een waar
devolle bijdrage aan de da
gelijkse voeding. Aardbei
en en zwarte bessen bij
voorbeeld, zijn bijzonder
rijk aan vitamine C en
frambozen, bramen, rode
en zwarte bessen bevatten
veel ijzer.
De laatste jaren worden
steeds meer soorten zomer
fruit aangeboden. Zo wor
den goudgele en roodpaar-
se kruisbessen met hun dik
ke, harige schil en zacht-
zoete smaak steeds meer ge
zien, evenals de blauwe bes
sen, die in de winkel min of
meerde plaats innemen van
de bosbessen, omdat het
minder werk is om deze te
plukken, de friszure smaak
van de blauwe bessen lijkt
op die van bosbessen en ze
zien er hetzelfde uit, behal
ve dat de blauwe bessen
twee keer zo groot zijn.
Nektarines worden ook
steeds meer populair. De
vrucht is een perzikvariant
en niet, zoals velen denken
een kruising tussen een
pruim en een perzik. Een
verschil tussen een perzik
en een nektarine is de schil.
Bij de perzik is deze flu
weelachtig en bij de nekta
rine stevig en glad. Boven
dien zijn nektarines iets
kleiner.
KORT VERKRIJGBAAR
Van de verschillendde fruit-
soorten lopen de seizoenen
niet helemaal gelijk. Zo
zijn aardbeien vanaf april
verkrijgbaar (wèl de eerste
maanden uit de kas) terwijl
pruimen, druiven en bra
men juist wat later in de zo
mer komen (juli-augustus).
De meeste zomervruchten
zijn in juli goed te koop en
er kan dan ook volop geva
rieerd en gecombineerd
worden met de verschillen
de soorten.
VOORZICHTIGHEID
GEBODEN
Het zomerfruit mag dan
goed verpakt worden; wees
er toch voorzichtig mee,
want de tere velletjes scheu
ren snel, waardoor het fruit
kan gaan schimmelen. Ook
een kleine kneuzing veroor
zaakt al gauw beurse en
bruine plakken. Kijk thuis
het fruit in de bakjes of
sloffen even na op beschim
melde exmplaren, want be
schimmelde vruchten tasten
"gezonde" vruchten snel
aan. Vooral bij warm weer
treedt snel bederf op. Om
dit enigszins tegen te gaan
kunnen de vruchten het
beste meteen worden uit
gespreid op een bord en in
de koelkast worden gezet.
de bewaarduur van zomer
fruit is ondermeer afhanke
lijk van de rijpheid van het
fruit bij inkoop. U kunt re
kenen op een bewaarduur
vanb ongeveer 1 a 2 dagen.
Voor het gebruik het zo
merfruit voorzichtig was
sen en verwijder pas dan de
kroontjes, steeltjes en
pitten.
ZOMERFRUIT IN DE
WINTER
Genieten van zomerfruit in
de winter kan door de
vruchten in te vriezen.
Vooral aardbeien, bramen,
kersen en frambozen lenen
zich hier uitstekend voor.
Was de vruchten eerst
goed, dep ze droog en
spreid ze uit op een dien
blad. Dit kan zo in de diep
vries geplaatst worden. De
vruchten zullen dan niet
aan elkaar kleven en ze be
schadigen niet. Als de
vruchten bevroren zijn,
kunnen ze per portie ver
pakt worden in plastic zak
ken of diepvriesdoosjes. De
ontdooide vruchten zijn
iets zachter dan verse, maar
de smaak blijft hetzelfde.
Ook kan zomerfruit inge
maakt worden op alcohol.
Denk maar eens aan een
heerlijke rumpot (rum-
topf), waar u straks in de
herfst en winter van kunt
genieten. Voor het maken
van een rumpot is rum met
minimaal 45% alcohol no
dig. U kunt beginnen met
de volgende hoeveelheden:
500 gr. aardbeien en 250 gr.
witte basterdsuiker enkele
uren wegzetten. Overschep-
pen in een schone rumpot
(aardewerk of glas) waar 1
liter rum ingedaan is. Ver
volgens kunt u de volgende
vruchten toevoegen:
kersen-juni/juli; rode
bessen-juli: augustus;
frambozen -juli/augustus;
pruimen -juli/augus
tus/september; meloenen -
juli/augustus/september;
perziken -juli/augus
tus/september; peren- sep
tember/oktober; bananen -
het hele jaar. Ook kan ci-
trusfruit gebruikt worden,
zoals sinaasappels en man
darijnen of exotische
vruchten zoals, ananas, ki
wi's, papaja's en nektari
nes. De vruchten moeten
mooi en gaaf zijn zonder
enig letsel, omdat deze an
ders misschien kunnen be
derven. Het fruit moet ge
wassen en schoongemaakt
worden. Het beste kunt u
bij de pit- en steenvruchten
de pit verwijderen, daarna
snijdt u de grote vruchten
in partjes of schijfjs. Met
elk pond fruit voegt u 250
gr. witte basterdsuiker en
een halve liter rum toe.
Eventueel kunt u de suiker
vooraf oplossen in de ver
warmde rum. Het fruit
moet in de afgesloten pot
altijd onder rum staan.
Soms heeft het fruit de nei
ging om te gaan 'drijven'.
In dat geval kunt u een
schoteltje op het fruit leg
gen, zodat het fruit onder
de rum blijft staan. Zet een
plazen pot niet alleen koel
maar ook donker weg. Van
zomerfruit kan ook goed
jam of gelei gemaakt wor
den. De smaak en voe
dingswaarde blijven het
beste behouden als geleisui
ker of geleermiddel ge
bruikt wordt, omdat de
vruchten dan niet zo lang
hoeven te koken. Volg wel
de aanwijzingen van het ge-
leermiddel op.
VOEDINGSWAARDE
Er zit nogal wat verschil in
voedingswaarden voor wat
betreft het zomerfruit. Zo
is het vitamine C gehalte in
kiwi's en aardbeien zeer
hoog, terwijl druiven een
laag vitamine C gehalte
hebben. Aardbeien worden
niet voor niets "vitamine
bommetjes" genoemd. De
voedingswaarde vermindert
wel bij de bereiding, maar
als pas kort voor het ge
bruik het fruit gesneden
wordt en de vruchten be
houden blijven. Vaak
wordt gedacht dat zomer
fruit veel energie levert
door de zoete smaak en de
sappigheid. Deze veron
derstelling gaat echter niet
altijd op. Zo leveren aard
beien, frambozen en aal
bessen zonder suiker, be
duidend minder energie
dan bijvoorbeeld sinaasap
pels en appels. Slanke lij-
ners kunnen beter niet te
veel bananen en druiven
eten, omdat deze relatief
hoge energetische waarde
hebben, namelijk respectie
velijk 391 KJ/92 Kcal. en
281 KJ/66 Kcal. Meloen
bevat slechts 60 KJ/14
Kcal. per 100 gr, dus levert
weinig energie.
VARIATIE GENOEG!
Omdat er zoveel zomerfruit
tegelijk is, kan er eindeloos
mee gevarieerd worden. Zo
is een frisse vruchtensalade
heerlijk bij de hoofdmaal
tijd of bij een barbeque.
Als nagerecht smaakt een
vruchtenpudding met bij
voorbeeld aardbeien en
perziken overheerlijk! In
gelatine puddingen kunnen
beter geen kiwi's, papaja's
of verse ananas gebruikt
worden, deze vruchten be
vatten een eiwitsplitsend
enzym wat de bindings
kracht van gelatine tegen
gaat. Voeg deze vruchten
dan ook op het laatste mo
ment toe aan yoghurt,
kwark of slagroom, om een
bittere smaak te voorko
men. Nog meer mogelijk
heden met zomerfruit zijn:
- het maken van sappen,
borrelgarnituur; bijv. een
prikker met schijfjes kiwi,
blokjes meloen, aardbei,
perzikpartje en stukje
ananas.
- bij ontbijt of lunch op de
boterham of beschuit.
- in yoghurt of kwark
-inmaken: op alcohol, in
vriezen of jam of gelei ma
ken
- 'in gebak
- in ijs of milkshakes.
RECEPT: AARDBEIEN-
SORBETIJS (voor 2
personen)
INGREDIËNTEN:
300 g aardbeien (of ander
zacht fruit)
75 g suiker
2 1/2 dl water
2 tl citroensap
1 eiwit
1 1/2 el poedersuiker
BEREIDEN:
In pan water met 75 g sui
ker langzaam aan de kook
brengen totdat de suiker
oplost. 3 Min. zachtjes la
ten doorkoken. Hierna af
laten koelen. Intussen aard
beien wassen, kroontjes
verwijderen en pureren.
Aardbeienpuree en citroen
sap door het afgekoelde
suikerwater roeren. In een
ijsbakje doen en half laten
bevriezen. In kom eiwit
stijfkloppen met de poeder
suiker. Het eiwit luchtig
door de ijsmassa scheppen
en weer laten bevriezen tot
dat het ijs goed stevig is.
Met ijsbolletjesschep het ijs
op 2 bordjes scheppen en
eventueel garneren met een
toefje slagroom.