Een Nasi Rames
recept van het
heetste restaurant
van Nederland.
Brülant
Goud
Zilver
Horloges
Granaat
Klokken
Voordeel-
prijzen!!
REKLAME
6.95
5.95
4.90
TOPSLAGERIJ j. Verboom
Wie
adverteert
99.-
199.-
49.-
99.-
29.-
49.-
179.-
9930
199.-
89.-
49.-
2930
349.-
299.-.
\MpW-
'ïM
F0T0-
STRIP-
VER-
HAAL
9930
Woensdag 20 februari 1985
.YTYYYYYYYYYYYYYYYTYYYYYYTTTTjyMrr
^VYWyyVYVtVYWtWYVYW
DE VLISSINGER
BIEFLAPJES
HAMLAPJES
HAMBURGERS
"SPECIAAL"
5 HALEN 4 BETALEN
VLEES
RIBBETJES
SCHOUDER
KARBONADE
MAGERE LENDE
LAPJES 10g0
KIPFILET
BIEFSTUK
DEZE WEEK
SLAGERS
LEVERWORST
HOOFDKAAS
HAUSMACHER
=\lv-8
r°orr,t
17
Zware
zilveren
SLAVEN
BANDEN
CLOSED FOR EVERS
GOUD: (ALTIJD 55.- PER GRAM)
van 269,- nü 169,-
van 395.- nü 245.-
van 575,- nü 365,-
zil veren
GOUDEN
COLLIERS:
De echte
GRANAAT COLLIERS
91
ST. JACOBSSTRAAT 28, TELEFOON 01184-13635 VLISSINGEN.
y'ié-' :;wm
/Ir, V k4//V Q L
yvcrcrn
500 gramI livU
500 gram
EXTRA DIKKE
heel kilo
Donderdag
500 gram
500 gramI Uivv
100 gram
200 gram
Uit eigen keuken
1/2 p
1/2 p
1/2p
SERVICE EN RUIME SORTERING VINDT U BIJ
HET IS VAN DE TOPSLAGER DUS GOED! Scheldestraat 71
In het boek 'de vijftig beste
Indonesische restaurants in
Nederland" vinden we
TEMPO DOELOE in Am
sterdam op pagina 31. In het
blad 'Lekker eten' krijgt het
twee sterren voor het aller
beste. In tijdschriften en
dagbladen in de V.S. wordt
het geroemd in de culinaire
kolommen, als het over lek
ker eten in Amsterdam gaat.
Gasten komen uit alle
windstreken. Veel Zuid-
Amerikanen. die van pittig
gekruid eten houden, ko
men op aanbeveling van
anderen. Franse fijnproe
vers. die een keer echt,
onverbloemd Indisch willen
eten. komen op recomman
datie naar Tempo Doeloe
en Amsterdammers in hun
eeuwige overdrijving noe
men het 't heetste restaurant
van Nederland.
Sommige Sumatraanse en
Madoerese gerechten zijn
inderdaad zeer pedis, zoals
gekruid eten in het Maleis
wordt genoemd. Maar er
zijn andere Javaanse en
Celebiaanse-gerechten, die
je voor Aziatisch eten ron
duit mild kan noemen.
Omdat de meeste Nederlan
ders. die nu en dan Indisch
koken thuis, geen tijd heb
ben voor de ingewikkelde
rijsttafel of er niet aan dur
ven te beginnen, vroegen wij
Don Ao wat hij van Nasi
Rames vindt. Nasi Rames is
eigenlijk een rijsttafeltje op
één bord. dat in Indonesië
als een gewone rijstmaaltijd
wordt beschouwd. Don heeft
het niet op zijn kaart staan,
omdat mensen die echt uit
zijn, liever een volledige
rijsttafel nemen als ze veel
gerechten willen proeven.
'Thuis maak ik het wel ge
regeld klaar" zegt hij, "want
het is gemakkelijk en heel
smakelijk. Ik heb een agen
da uit mijn jeugd, waarin
alle recepten van mijn
grootmoeder staan. Ik ken
ze nu natuurlijk uit mijn
hoofd, maar ik kijk er toch
nog wel in. Je begrijpt, dat
ik al onze samballa en
boemboes zelf maak als
restaurateur, en die dan ook
zelf gebruik, maar de men
sen thuis hoeven al dat werk
niet te doen. Er zijn allerlei
uitstekende boemboes.
mixen en samballa van Co-
nimex te koop. evenals at-
jars. kroepoek en seroen
deng".
"Ik maak Nasi Rames zo:
witte rijst met een mooie,
droge korrel. Ik houd er niet
zo van, maar je kunt het
natuurlijk ook met een nasi
goreng maken. Die is in 25
minuten klaar. Soms doe ik
daar dan nog een gekruid
gehaktballetje bij, een fri-
kandel goreng. Die is ook in
zo'n twintig minuten klaar.
Sajoer boontjes, sperzie
boontjes zijn dat in gekrui
de saus. Ook ongeveer
twintig minuten. Bij een
Nasi Rames hoort ook stee
vast een Goreng telor, halve
hardgekookte eieren in een
pittige saus. Twintig minu
ten. Een Saté babi. var
kensvlees saté. daar doe je
vijfentwintig minuten over.
Lekker erbij is gebakken
banaan, Pisang goreng.
Vaak maak ik al die ge
rechten een of twee dagen
van tevoren klaar, dan kun
nen de kruiden goed in
trekken. Ik hoef dan nog
slechts op te warmen als ik
thuis kom. Alleen het vlees
doe ik direkt onder de grill.
Nu hoef ik al die sauzen en
kruiden niet zelf te maken,
want ze zijn allemaal kant
en klaar te koop. Vergeet
overigens niet om er wat
koude bijegrechten bij te
doen. zoals Atjar tjampoer,
Indisch tafelzuur, seroen
deng. kruidig geroosterde
kokos en natuurlijk een
sambal oelek of manis en
die vind je ook allemaal in
het Indonesische vak in de
winkel. Zelf doe ik er na
tuurlijk veel sambal in,
want ik houd van pittig.
Mensen die milder eten
kunnen de samballan ook
op tafel zetten, dan kan
iedereen zelf de hoeveel
heid bepalen. Doe er een
schaal echte knapperige
kroepoek oedang Sidoardjo
niet
v >-M
double 99
wit
doublé
doublé 99.50
doublé 89.
doublé 99.50
,;s
Bicolor
dameshorloge
Quartz.
met
stalen band
Edelstaal, 3 atm.
waterdicht
Bicolor
dameshorloge.
Quartz en
waterproof.
uren, minuten
datum
waterdicht 50 m
batterij 7 jaar
uren. minuten
datum
waterdicht 50 m
batterij 1 jaar
uren, minuten, sec.
datum
batterij 5 jaar
uren, minuten, sec.
datum
batterij 5 jaar
digitaal/analoog
chronograaf 1/10 sec.
alarm batterij 1 jaar
4 modellen gouden ringen in granaat,
bloedkoraal en zirkonia. Van 172.50 nü
Rijke granaatring
in schulp- of
entouragemodel.
Van 345,-
nü slechts
Bloedkoraal,
zirkonia of granaat.
Van 129.- nü
3,5 mrrv
van 425,-
nü 280,-
4 mm. van 5457
nü 345,-
5 mm. van 615,- nü 455,-
6 mm. van 770,- nü 550,-
7 mm. van 1180,- nü 750,-
(ALTIJD 4.- PER GRAM).
7 mm. 42.50
8 mm. 49.50
9 mm. 55.-
4-5-6 mm. van
19.50-29.
Facet.
Van 69.- nü
bolletjes
nü
In deze modellen zijn
nog 3 variaties aanwe
zig-
Bijpassende oorknoppen
leverbaar.
Geel- of witgouden
ring met één bril-
lantje. Modieus model
RING, van 155,129.-
HANGER, van 125,-
99.-
OORKNOPJES
van 185.- 149.-
Met spiegelcheton,
RING. van 224,- nü 179
HANGER, van 134.- nü Rijke geel- of witgouden
117,- entouragering en -
OORKNOPJES. hanger. 9 Fraaie brillanten
van 297,- nü 239,- (0,21 ct.) maken dit sieraad
tot een tijdloos juweel. Met
certificaat.
RING. van 925,- nü 595.-
HANGER. van 845,- nü 550,-
17.50-19.50-24.50-29.50
(ALTIJD 4.- PER GRAM)
Modieus Puma
Digiana'-horloge.
Waterproof tot 50 meter.
Grijs metaal.I
bij. Ook die is zo te koop.
maar vergis je niet met na
maak kroepoek.
RECEPT
Ajam Pangang (voorberei
ding 5 min. bereidingstijd:
45 min.)
Ingrediënten:
1 kip van 850 gram, 4 thee
lepels uienpoeder. 1 theele
pel knoflookpoeder, 2 thee
lepels sambal oelek, 3 eet
lepels ketjap benteng ma-
nis. citroensap, zout, boter
en margarine.
Bereiding:
Snijd de kip overlangs door
en wrijf de delen in met de
kruiden, nadat u die met
ketjap en citroensap heeft
vermengd. Leg de kip in een
beboterde braadslee en laat
haar in de oven ongeveer
drie kwartier mooi goud
bruin worden. Af en toe
moet u de kip begieten met
de saus om uitdrogen te
voorkomen. Lijkt de saus u
niet voldoende voor het be
gieten, dan kunt u een extra
sausje maken van boter of
margarine, vermengd met
ketjap en citroensap. Ser
veer uw ajam pangang met
atjar tjampoer.
Gouden meloenslot. Gouden Gouden
Klein, van 115.-oq koffleboonslot meloenslot
Klein, van 127.- Middel, van 142.
99,- 109,-
van 102,- nü 59,50
van 115,- nü 69,50
van 145,- nü 89,50
(Altijd 49.50 per gram!)
Prachtkwaliteit, in diverse diktes.
40 cm. 39.50 - 59.- - 79.50
80 cm 79.- - 99.- - 179.-
Fraaie eiken of wortel
noten STAARTKLOK.
145 cm. van 1625,-
nü 1195,- (Westminster)
106 cm. van 975,-
nü 695,- (Bim/bam)
86 cm. van 595.-
nü 595,- (Bim/bam)
Zéér fraaie REGULA-
TEÜRS. In donker ei- Van
ken met Bim/Bam. Nü
voor speciale prijzen
Gouden Gouden
pastonslot pastonslot.
Klein, van 127,- Middel, van 155.-
99,- 119,-
Gouden
pastonslot.
Groot, van 179.-
129,-
Gouden pijpslot.
Klein, van 179.-
129,-
Gouden pijpslot.
Middel, van 195.-
149,-
h i-
Grote Zaanlan-
der met bin-
nenslinger.
In noten of ei
ken met
belslaq. 63 cm.
In "Bim/ bam" van
385.- nü
over
bomen
als
fotomotief
In de winter worden er nogal wat camera's op non-actief gesteld
Veel mensen denken namelijk dat er dan niet veel motieven zijn
die het waard zijn er de camera op te richten. Dat is een misverstand.
Want zelfs als er geen wintermotieven zijn als sneeuw of ijs, kun je in dit
seizoen best mooie foto's maken. Soms zijn er zelfs meer mogelijkhe
den dan in de zomer als de bomen volop in blad zijn, waardoor veel on
derwerpen niet of onvoldoende zichtbaar zijn. Omdat bomen in de win
ter zo'n veelzijdig motief vormen, is het beslist de moeite waard er eens
op uit te trekken voor een bomenfoto-safari. Voor wie dat wil gaan doen
volgen hier enkele goede tips die onderweg van pas kunnen komen.
Om te beginnen moetje voor het maken van goede
bomenfoto's wel rustig de tijd nemen. Een boom
heeft namelijk vaak vele "gezichten" die je alleen kunt
ontdekken als je zo'n boom of groepje bomen van ver
schillende kanten bekijkt. En soms zelfs rekening
houdt met de stand van de zon of met de plaats van
een bepaalde wolkenpartij. Een voorbeeld van het let
ten op de juiste lichtval is de eerste foto van de leilin
den. De zonbeschenen zijkanten van de stam en tak
ken zorgen voor een goed contrast.
Bijzonder geslaagd is ook de foto van de eenzame eik.
Hier is het vooral het standpunt van de fotograaf dat
bepalend is voor het resultaat. Het lijnenpatroon op
de voorgrond, de plaats van de boom en die paar paal
tjes van een hek links... ze geven deze plaat nèt het
evenwicht dat nodig is. De derde foto brengt in beeld
dat zelfs dode bomen in hun grillige vormen nog mooi
kunnen zijn en kunnen zorgen voor een boeiende
vlakverdeling. Het spelende kind kreeg precies de
goede plaats.