DE LAATSTE DRUPPELS VAN ONZE OPRUI IVI ING korting °p alle niet af prijs de artikelen dames jf'iim »VtTCLS rib 75.- sr"*s nor 130.-. heren shirts heren pantalons flanel tweed pantalons 10% korting op alle niet afgeprijsde artikelen BFiw ooftman 10% korting op alle niet afgeprijsde artikelen WEEKEND E FICUS SERING dames pantalons NU 149.-. NU /199.- kijkt u vrij even rond! NU Hu van '24s u39. 2 stuks voor r°nnt Woensdag 25 januari 1984 DE FAAM - DE VLISSINGER Varkensribstuk met gehakt DIVERSE MODELLEN MODERN KLASSIEK 30 - 50% 0P ALLE NIET AFGEPRIJSDE VERLICHTING KORTING TL ARMATUREN 115.- ANTI-AANBAKP ANNEN ijl5 ~/46<U '36. 38 «if VAN: 69.-/79 TERLENKA NU 2 VOOR 125. div. kleuren Onze opruiming duurt t/m 31 jan. 1984 VAN: 119.-/99.- NU in 7 kleuren °-50o/o ®ii Plein 1940, Middelburg tel.01180 -12560 "Woensdag gehaktdag" bete kent niet dat u op andere da gen geen gehakt zou kunnen kopen en eten. Het is echter in ons land een traditie gewor den dat er bij de meeste sla gers op woensdag een gchak- taanbieding is. Gehakt kent zoveel variaties en mogelijk heden, dat u wel een jaar lang en elke dag anders, gehakt kunt eten. In veel gevallen kunt u gehakt met toevoegin gen kopen. Bijvoorbeeld Bre tons gehakt (met groenten), gekruid gehakt, gebraden ge haktballen of champignonge- hakt. In sommige winkels kunt u zelfs een variatie met soja-eiwit kopen. Maar u kunt al die variaties natuurlijk ook zelf thuis maken. Er is voor nodig: Varkensribstuk van 1 A kg. zout, peper, 100 g champig nons, 50 g ham, 2 eetlepels boter of margarine, 100 g var kensgehakt, 1 dl. koffie room. 1 eetlepel bloem, salie, tijm, peterselie, zoute ketjap, boter of margarine, 2 3 dl. bouillon. Aan uw slager vragen de rib ben eruit te snijden of dit zelf doen met een scherp mes. Hierbij zo dicht mogelijk op het bot snijden. Het vlees over de lengte bijna doorsnijden, dit openslaan en met zout en peper inwrijven. De gehakte champignons en de fijngesne den ham in de boter of mar garine fruiten en dit dan af laten koelen. Het gehakt tot een smeuïge massa mengen met wat koffieroom de bloem, wat gedroogde salie, iets tijm, veel fijngesneden peterselie en het champignon-ham mengsel. De gehaktmassa over één vleeshelft uitstrijken. Het vlees dichtklappen en met vleespennen of cocktailprik kers vast prikken of met garen dichtnaaien. Het vlees op een rooster leggen met de braad slee eronder en het bestrijken met ketjap vermengd met wat gesmolten boter. Het vlees iets onder het midden in een ma tig warme oven 175 graden - schuiven in 45 minuten braden. Af en toe met het kctjap-botermengsel inkwas- ten. Tot slot wat bouillon door het uitgelopen vocht in de braadslee roeren. OPRUIMING Dit grote geslacht dat meer dan 1000 soorten telt, komt voor in Azië, Afrika, Mid den- en Zufd-Amerika en Australië. Vroeger werd uit het sap van de Ficus elastica rubber gemaakt en men noemt de ze plant dan ook wel rub- berplant. Men is voor dit doel echter andere bomen gaan gebruiken en de eco nomische betekenis is dan ook niet meer van belang. In onze huiskamers vormt hij echter een decoratief element. Er is binnen het geslacht een grote diversiteit. Er zijn heesterachtige typen, maar ook klimmende exempla ren. De bekendste is wel de al genoemde Ficus elastica. Met zijn glanzend donker groene, leerachtige blad is het een veel gevraagde ka merplant en er zijn diverse variëteiten in de handel zoals de groenbladige Ficus elastica "Decora" met breed blad, de "Robusta' met de dichtopeenstaande bladknoppen en de "Lan Franci" met kleinere blade ren. Mooi is ook de "Trico lor" met crème en licht- en donkergroene vlekken. Populair is verder de Ficus benjamina, die vanuit de stam lange wortels maakt. In het wild "wurgt" hij hiermee als het ware de plant waarop hij groeit. In de huiskamer komt deze kant van zijn karakter ge lukkig niet aan het licht! Een flinke groeier is de Fi cus lyrata of Ficus pandu- rata. Voor alle Ficussen geldt dat ze vrij veel licht vragen, maar nooit felle zon. Als ze in de groeitijd zijn vragen ze volop water en veel sproeien zal nodig zijn. De rest van het jaar worden ze ma tig-vochtig gehouden. Er zijn nog enkele Oud-Hollandse kronen en fraaie olielampen in prijzen Wij ruimen op: met kortingen van In de vrije natuur van Zuidwest-Europa en Oost- Azië kent men van de se ring, die officieel Syringa heet, zo'n dertig soorten. In de cultuur loopt hun aantal tegen de 900. In 1554 kwam de sering voor het eerst in cultuur en wel in Italië. Het is vooral aan vader en zoon Lemoi- ne, kwekers in het Franse Nancy, te danken dat we nu volop van deze heerlijk geurende bloemen kunnen genieten. In ons land waren het voor al de kwekers in Aalsmeer die, onder meer dank zij de vruchtbare grond uit de Westeinderplas, de serin gencultuur brachten. Men heeft de sering altijd graag in huis gehaald, on danks het feit dat de houd baarheid vroeger veel te wensen overliet. Aan dit euvel is echter sinds enkele jaren een eind gekomen. Er werd een speciaal voor se ringen en andere heester- takken ontworpen snijbloe- menvoedsel op de markt gebracht en de sering begon zijn triomftocht door bin nen- en buitenland. Aan el ke tak seringen die wordt verkocht is nu een zakje voedsel bevestigd. Snij voordat de sering in een vaas wordt gezet met een scherp mes enkele centime ters van de steel af. Seringen nemen veel water op, vul dus de vaas regelmatig bij met water (water niet ver versen!). Er zijn enkelbloe- mige en gevuldbloemige Seringen en ze luisteren naar welluidende namen zoals "Madame Florent Stepman", "Monique Le- moine" en "Marie Le- graye", alle drie witte serin gen. "Andenken an Ludwig Spath'' is blauw. Tefal brengt een nieuwe se rie anti-aanbakpannen op de markt onder de naam Durabase. Durabase is de gepatenteerde emaiilesoort die volgens een speciaal procédé op de buitenkant van de pan is aangebracht. Uniek is het feit dat ook de onderkant van de pannen van deze emaillelaag is voorzien. De antie-aanbak PTFE- laag binnen in de pannen is nog verder geperfektio- neerd. Aangesloten bij de Fortex-groep

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1984 | | pagina 14