DE LAATSTE
DRUPPELS VAN ONZE OPRUI IVI ING
korting
°p alle niet
af prijs de
artikelen
dames
jf'iim
»VtTCLS
rib
75.-
sr"*s nor
130.-.
heren
shirts
heren
pantalons
flanel
tweed
pantalons
10% korting op alle
niet afgeprijsde
artikelen
BFiw
ooftman
10% korting op alle
niet afgeprijsde
artikelen
WEEKEND
E
FICUS
SERING
dames
pantalons
NU
149.-.
NU
/199.-
kijkt u
vrij even
rond!
NU
Hu
van
'24s
u39.
2 stuks voor
r°nnt
Woensdag 25 januari 1984
DE FAAM - DE VLISSINGER
Varkensribstuk met
gehakt
DIVERSE MODELLEN
MODERN
KLASSIEK
30 - 50%
0P ALLE NIET
AFGEPRIJSDE
VERLICHTING
KORTING
TL ARMATUREN
115.-
ANTI-AANBAKP
ANNEN
ijl5
~/46<U
'36.
38
«if
VAN: 69.-/79
TERLENKA
NU
2 VOOR 125.
div. kleuren
Onze
opruiming
duurt
t/m 31 jan.
1984
VAN: 119.-/99.-
NU
in 7 kleuren
°-50o/o
®ii
Plein 1940, Middelburg tel.01180 -12560
"Woensdag gehaktdag" bete
kent niet dat u op andere da
gen geen gehakt zou kunnen
kopen en eten. Het is echter in
ons land een traditie gewor
den dat er bij de meeste sla
gers op woensdag een gchak-
taanbieding is. Gehakt kent
zoveel variaties en mogelijk
heden, dat u wel een jaar lang
en elke dag anders, gehakt
kunt eten. In veel gevallen
kunt u gehakt met toevoegin
gen kopen. Bijvoorbeeld Bre
tons gehakt (met groenten),
gekruid gehakt, gebraden ge
haktballen of champignonge-
hakt. In sommige winkels
kunt u zelfs een variatie met
soja-eiwit kopen. Maar u kunt
al die variaties natuurlijk ook
zelf thuis maken.
Er is voor nodig:
Varkensribstuk van 1 A kg.
zout, peper, 100 g champig
nons, 50 g ham, 2 eetlepels
boter of margarine, 100 g var
kensgehakt, 1 dl. koffie
room. 1 eetlepel bloem, salie,
tijm, peterselie, zoute ketjap,
boter of margarine, 2 3 dl.
bouillon.
Aan uw slager vragen de rib
ben eruit te snijden of dit zelf
doen met een scherp mes.
Hierbij zo dicht mogelijk op
het bot snijden. Het vlees over
de lengte bijna doorsnijden,
dit openslaan en met zout en
peper inwrijven. De gehakte
champignons en de fijngesne
den ham in de boter of mar
garine fruiten en dit dan af
laten koelen. Het gehakt tot
een smeuïge massa mengen
met wat koffieroom de bloem,
wat gedroogde salie, iets tijm,
veel fijngesneden peterselie
en het champignon-ham
mengsel. De gehaktmassa
over één vleeshelft uitstrijken.
Het vlees dichtklappen en met
vleespennen of cocktailprik
kers vast prikken of met garen
dichtnaaien. Het vlees op een
rooster leggen met de braad
slee eronder en het bestrijken
met ketjap vermengd met wat
gesmolten boter. Het vlees iets
onder het midden in een ma
tig warme oven 175 graden
- schuiven in 45 minuten
braden. Af en toe met het
kctjap-botermengsel inkwas-
ten. Tot slot wat bouillon door
het uitgelopen vocht in de
braadslee roeren.
OPRUIMING
Dit grote geslacht dat meer
dan 1000 soorten telt, komt
voor in Azië, Afrika, Mid
den- en Zufd-Amerika en
Australië.
Vroeger werd uit het sap
van de Ficus elastica rubber
gemaakt en men noemt de
ze plant dan ook wel rub-
berplant. Men is voor dit
doel echter andere bomen
gaan gebruiken en de eco
nomische betekenis is dan
ook niet meer van belang.
In onze huiskamers vormt
hij echter een decoratief
element.
Er is binnen het geslacht
een grote diversiteit. Er zijn
heesterachtige typen, maar
ook klimmende exempla
ren.
De bekendste is wel de al
genoemde Ficus elastica.
Met zijn glanzend donker
groene, leerachtige blad is
het een veel gevraagde ka
merplant en er zijn diverse
variëteiten in de handel
zoals de groenbladige Ficus
elastica "Decora" met
breed blad, de "Robusta'
met de dichtopeenstaande
bladknoppen en de "Lan
Franci" met kleinere blade
ren. Mooi is ook de "Trico
lor" met crème en licht- en
donkergroene vlekken.
Populair is verder de Ficus
benjamina, die vanuit de
stam lange wortels maakt.
In het wild "wurgt" hij
hiermee als het ware de
plant waarop hij groeit. In
de huiskamer komt deze
kant van zijn karakter ge
lukkig niet aan het licht!
Een flinke groeier is de Fi
cus lyrata of Ficus pandu-
rata. Voor alle Ficussen
geldt dat ze vrij veel licht
vragen, maar nooit felle
zon. Als ze in de groeitijd
zijn vragen ze volop water
en veel sproeien zal nodig
zijn. De rest van het jaar
worden ze ma tig-vochtig
gehouden.
Er zijn nog enkele
Oud-Hollandse
kronen
en fraaie olielampen
in prijzen
Wij ruimen op:
met kortingen van
In de vrije natuur van
Zuidwest-Europa en Oost-
Azië kent men van de se
ring, die officieel Syringa
heet, zo'n dertig soorten. In
de cultuur loopt hun aantal
tegen de 900.
In 1554 kwam de sering
voor het eerst in cultuur en
wel in Italië. Het is vooral
aan vader en zoon Lemoi-
ne, kwekers in het Franse
Nancy, te danken dat we nu
volop van deze heerlijk
geurende bloemen kunnen
genieten.
In ons land waren het voor
al de kwekers in Aalsmeer
die, onder meer dank zij de
vruchtbare grond uit de
Westeinderplas, de serin
gencultuur
brachten.
Men heeft de sering altijd
graag in huis gehaald, on
danks het feit dat de houd
baarheid vroeger veel te
wensen overliet. Aan dit
euvel is echter sinds enkele
jaren een eind gekomen. Er
werd een speciaal voor se
ringen en andere heester-
takken ontworpen snijbloe-
menvoedsel op de markt
gebracht en de sering begon
zijn triomftocht door bin
nen- en buitenland. Aan el
ke tak seringen die wordt
verkocht is nu een zakje
voedsel bevestigd. Snij
voordat de sering in een
vaas wordt gezet met een
scherp mes enkele centime
ters van de steel af. Seringen
nemen veel water op, vul
dus de vaas regelmatig bij
met water (water niet ver
versen!). Er zijn enkelbloe-
mige en gevuldbloemige
Seringen en ze luisteren
naar welluidende namen
zoals "Madame Florent
Stepman", "Monique Le-
moine" en "Marie Le-
graye", alle drie witte serin
gen. "Andenken an Ludwig
Spath'' is blauw.
Tefal brengt een nieuwe se
rie anti-aanbakpannen op
de markt onder de naam
Durabase. Durabase is de
gepatenteerde emaiilesoort
die volgens een speciaal
procédé op de buitenkant
van de pan is aangebracht.
Uniek is het feit dat ook de
onderkant van de pannen
van deze emaillelaag is
voorzien.
De antie-aanbak PTFE-
laag binnen in de pannen is
nog verder geperfektio-
neerd.
Aangesloten bij
de Fortex-groep