Voor snelle beslissers: ÉÉN GULDEN PER KILO OUD TAPIJT!* 149.- JAKOBSEN MEUBELEN NIEUWE TURBO OPENHAARD INZET ?rodüct LiLipaLy, 1 2 3 Dé SPECIALIST in SPEKKOEK INDISCHE KOEKEN De Faam en DeVlissinger worden gelezen. Op heel Walcheren. Disco de Hooizolder heropent met groots opgezet programma Nieuwe shirts en broeken voor handbalploeg S.V. Walcheren informatie BOONE gj ZEVENGRANENBROOD V, F0T0- STRIP- VER- HAAL DE F AAM - DE VLISSINGER Woensdag 7 december 1983 Alstublieft extra tapijtvoordeel. Nübijons! ANDRE HAZES OP 18 DECEMBER verhoogt het rendement van uw openhaard tot 75% De nieuwe Helex Tbrbo-Inzet. We demonstreren u graag dit technische vernuft van Helex. VOORZICHTIGHEID GEBODEN MET RAUWKOSTSALADES 3 bouwmaterialen lëjlffi keukens tegels en andere Alle volgens oeroud traditioneel recept! Voor de feestdagen nu bestellen! Dat er in Zeeland 44 erkende drukkerij bedrijven zijn? Dat deze bedrijven samen ruim 500 vakbekwame mede werkers hebben, die beschikken over moderne grafische apparatuur? Dat er altijd wel zo'n erkende drukkerij bij u in de buurt is? 4 Dat deze bedrijven kwaliteit leveren, van eenvoudig visitekaartje tot en met het meest ingewikkeldedrukwerk dat u maar wenst? Wist u dat nog niet? Toch fijn dat u nu weet dat er Zeeuwse drukkers zijn Ambachtelijk gebakken ui|: tarwe, rogge, spelt, haver, mais, gerst en boekweit. Dus boordevol vitamines gezond brood ten top! Ook bij u in de buurt verkrijgbaar! O, u weet nog niet waar? - Bel voor informatie: 01187-1355 over wat een telelens kan doen De weeg-veer die u hier ziet afgebeeld nemen we mee als we uw nieuwe tapijt komen leggen. En dan legt uw oud tapijt gewicht in de schaal: f 1,- per kilo! Uitbetaald waar u bij staat. Dat loopt op! Reageer snel. Ons aanbod is vier weken geldig! bij aankoop van één van de vier onderstaande kwaliteiten. Mirage Speciaal voor de slaapkamer synthetisch velours tapijt. Zacht, warm. verrukkelijk! Kies uw kleur uit: blauw, grijs, naturel, beige of camel. 400 cm breed. Foam rug. Per strekkende meter slechts f 99.- Cotton special 100% Katoen. Heel modern, in sprekende kleuren: rood. geel. blauw, grijs en beige. Speels karakter voor woon- of slaap kamer. Met legklare foamrug. 400 cm breed. Per strekkende meter slechts Karera 100% Zuiver scheerwol. Topklasse. Mooie dikke kwaliteit. Gul in warmte en komfort. In beige, mais of lichtbruin. Met naar keuze foam rug of jute rug. 400 cm breed. Per strekkende meter slechts Buitenruststraat 20, Middelburg, Tel. 01180 - 37840 INFORMATIERUBRIEK OVER HET WEL EN WEE VAN ONZE ADVERTEERDERS VERSCHIJNT EXCLUSIEF IN DEZE KRANT Na een interne verbouwing, waar door de gehele Hooizolder een ander uiterlijk heeft gekregen, wordt deze discotheek op vrijdag 9 december heropend. Zo is de discotheek nu voorzien van computer-gestuurde tube- lights. Ook de dansvloer is ver nieuwd en compleet gemaakt met een verlichte spiegelwand. Het geheel maakt een imponerende indruk. Ter gelegenheid van de heropening wordt iedere be- zoek(st)er een champagne-cock tail aangeboden. En om het ge heel een nog feestelijker omlij sting te geven zal deze avond de meest spectaculaire breakdance- show worden verzorgd door Alex en the City Crew. Deze groep bestaat uit zeven mensen, waarvan de City Crew Break-dancers onder leiding staan van Henk "Baby Face" Bakboord. D.J. Alex zal zorgen voor scratch en remix-demonstraties. Verder zal de groep demonstraties geven van het zogenaamde Elec tric boogie en Breakdansen. Alex en the City Crew heeft in Nederland ondertussen grote be kendheid verkregen door optre dens op t.v. Ook zal deze avond de eerste ronde plaatsvinden van de Hooi zolder Disc-jockey wedstrijd. De ze wedstrijd bestaat uit totaal 3 avonden, waarvan de tweede gepland staat op vrijdag, 16 de cember, en de finale op 23 de cember. Verder staan er voor de Hooizol der nog een groot aantal optre dens gepland, waaronder op 18 december één van de meest pop ulaire Nederlanders uit de show bizz, André Hazes. Sasssm* ImW* sSSiSSS Het eerste handbalteam van S.V. Walcheren heeft nieuwe shirts en broeken gekregen. De gulle spon sor is Mario Sport uit Middelburg. Eind oktober trad de ploeg onder leiding van trainster Rita van de Velde voor het eerst aan in het nieuwe tenue. De handbalploeg komt uit in de derde divisie van de landelijke handbalcompetitie. Staand van links naar rechts: Rita v.d. Velde (trainster) Mark v. Gelderen, Alex Dekker, John Klein, Leo Bruggeman, Arjen Luesken, Hans Dierickx. Zittend van links naar rechts: Ben v.d. Linde, José Dierickx (aan voerder), Rudie Kooger, Johny Bisch, Louis Vermeulen, Henk Lugtenburg, Lourens Dierickx. Met een Loodsje-Faampje vangt u geen bot. turbo-effekt: volledige schone naverbranding hetelucht-kanon, aangeblazen door 2 regelbare ventilatoren cap.10.000 Kcal./u. (verwarmt ruimten tot 180 m3) thermostatisch gestuurd geschikt voor vrijwel alle merken openhaarden ■V te plaatsen zonder metsel- of breekwerk 'Rauwkostsalades moet je maken van eerste klasse kwaliteitsprodukten, je moet het op uiterst hygiëni sche wijze doen en ze moe ten zo snel mogelijk op een lage temperatuur - zo tussen de nul en vier graden - wor den gebracht voor de bewa ring. Doe je dat niet, dan zijn het uit microbiologisch standpunt bezien zonder meer gevaarlijke produk- ten'. Dat vindt de heer Y. de Witte van het Sprenger In stituut in Wageningen. Kleinverpakking van groente en fruit heeft al ja renlang grote belangstel ling. Aanvankelijk werd al leen het kwetsbare zacht- fruit (aardbeien, frambo zen, bessen) verpakt om het tegen beschadiging te be schermen. Daardoor verbe terde ook de presentatie in de winkel. Door de opkomst van de grootwinkelbedrij ven kreeg de verpakking ook al snel de functie van bescherming tegen uitdro gen. Tenslotte ik er een vierde functie van de ver pakking: kwaliteitsbehoud. Ook het feit dat de export markten steeds verder weg kwamen te liggen, maakte dat het langer goedhouden van groente steeds meer aandacht vroeg. Snijbedrijven De vraag naar voorgesneden groente neemt sterk toe. Na het snijden verloopt de 'ademhaling' van een pro- dukt veel sneller en dus gaat de kwaliteit heel hard achteruit. 'Je moet', aldus De Witte, 'uitgaan van goed mate riaal. Voordat het mes erin gaat moet het produkt grondig schoongemaakt zijn. Op de weg van de teler via de veiling en de groen- tesnijbedrijven naar de ver kooppunten is een goede koeling tijdens het transport en de bewaring essentieel, omdat een lage tempera tuur de groei van micro-or ganismen vertraagt. Maar ook zo'n snijbedrijf moet aan de hoogste hygiënische eisen voldoen. De machines moeten perfect schoon zijn. De gesneden groente wordt gewassen. Ook het waswa ter moet schoon zijn, dus moet men doorlopend schoon water toevoegen. Doe je dat niet, dan vervuilt het waswater snel en dat is gevaarlijk'. Om de controle op gesne den groente beter te kunnen uitoefenen, moet bij pro- dukten die door derden in kleinverpakking worden verkocht, sinds december 1982 de naam Van het snij bedrijf plus de uiterste ver koopdatum op de verpak king worden vermeld. Vooral goed wassen De Witte is van mening dat er tegen de voorgesneden groente nog geen groot al arm behoeft te worden ge geven. De meeste besmet ting verdwijnt namelijk bij het koken. 'Bij rauwkost ligt dit natuurlijk even anders. Het eten ervan wordt als gezond gepropageerd en het verbruik ervan is dan ook flink toegenomen. Toch kunnen rauwkostsala des uit microbiologisch standpunt bezien gevaarlijk zijn'. De micro-organismen die op rauwe groente worden aangetroffen kunnen van faecale (poep) oorsprong zijn. Vooral die organismen spelen bij de bewaring een grote rol als de temperatuur niet in de hand wordt ge houden. Op het Sprenger Instituut onderzocht men een veertigtal rauwkostsa lades. In een kleine veertig procent trof men Lancefield D-streptococcen aan en dat wijst op een vrij hoge fae cale besmettingsgraad. Be reidt men de rauwkostsala des op de juiste manier, dan zijn de problemen minder groot. Vooral goed wassen van de groente die voor rauwkostsalade is bestemd, wordt sterk aanbevolen. Een voorbeeld Stel dat u een feestje geeft. U gaat boodschappen doen en u haalt bij de groente man ook wat rauwkostsala des. Een paar ons pikante salade, komkommer-spe ciaal. boerensalade of hoe de fantasierijke winkelier het ook allemaal genoemd mag hebben. De groente zet u alvast in de auto en u doet vervolgens nog wat andere boodschappen. U komt en kele uren later thuis van het winkelen, zet de gekochte spullen even op het aan recht en dan drinkt u op uw gemak een kopje koffie, want daar bent u wel aan toe. Dan zet u de rauwkost natuurlijk in de koelkast. Die gaat die dag zo dikwijls open en dicht, dat de ideale temperatuur van vier tot nul graden zeker niet wordt be reikt. Om negen uur komen de gasten en u heeft al keu rig alle lekkere hapjes op een met een wit tafelkleed gedekte tafel gezet. Het feestje is gezellig en om vier uur is de laatste gast pas weg. De volgende dag heeft u een beetje last van uw buik, u heeft wat diarree en u denkt bij uzelf dat dat komt omdat U misschien toch een glaasje wijn meer heeft gedronken dan eigen lijk goed voor u was. Het zal geen moment bij u opko men, dat wellicht die paar toastjes met rauwkost die u om half twee 's nachts hebt gegeten, wel eens de boos doeners zouden kunnen zijn. U gaat ook niet al uw gasten opbellen om te informeren of ze dezelfde klachten hebben gehad en u vraagt ze niet of ze wel of niet van de salades hebben gegeten. Voorlichting is nodig Het is onvoldoende bekend hoe vaak mensen zo'n lichte voedselvergiftiging oplo pen. De Witte: 'Iedereen moet er van doordrongen worden dat de bewaartem- peratuur omlaag moet en dat de verkooptijd zo kort mogelijk moet zijn. Vrij dags gekochte rauwkostsa lade moetje niet op zondag pas eten. Het restant rauw kost dat enkele uren in de zon heeft gestaan bij de barbeque, moet je niet voor de volgende dag bewaren. Je moet de salade die je 's avonds pas eet, niet de hele dag op het aanrecht laten staan. En rauwkostsalade met taugé erin moet je he lemaal vergeten, want die gaat nog sneller overstuur. Er hoeven echt niet zoveel micro-organismen in te zit ten om buikpijn te krijgen'. In de groentehandel is er nog geen traditie op het punt van de nauwgezette hygiëne zoals in de vlees sector. 'Een slagerij is altijd schoon. In de groentewinkel koop je gezond voedsel vol vitamines. Dat die groente in een vuile kist ligt is nor maal!' Op het Sprenger In stituut bootst men de prak tijkomstandigheden na en men zoekt naar de beste condities waaronder groen te bewerkt, verpakt en be waard moet worden. De re sultaten van dat onderzoek verschijnen ondermeer in de al sedert 1967 verschij nende 'Gids voor kleinver pakking van groente en fruit'. (Tekst Bram Mer- tens). Korendijk 20 - Middelburg - tel. (01180) 36651* Dagelijks tot 17.00 uur Zaterdags 9.00 tot 12.00 uur Kromwegesingel 173 Oost-Souburg, tel. 01184-61567 wistU... Er zijn twee redenen, waarom mensen fotograferen. De eerste is: ^«•^je wilt vastleggen wat er in het leven van jezelf of van je gezin ge beurt. De tweede reden is: je fotografeert als hobby, waarbij het er ook om gaat om dat, watje ziet en beleeft, in zichtbare herinneringen te be waren voor later. Maar je doet het zo, dat het een extra voldoening geeft: zo mooi of zo origineel mogelijk. Dit Stripverhaal is vooral be doeld voor de laatste groep. Deze fotografen hebben vaak de beschik king over een camera, die zo veelzijdig is, dat ze er van alles mee kunnen doen om een bijzonder resultaat te bereikepi. Dat is de zg. spiegelreflex camera, waarvan je de lenzen kunt verwisselen. De meeste camera's hebben een standaardlens. Die lens levert een beeld, dat ongeveer gelijk is aan wat het menselijk oog ziet. Bij de spiegelreflex is dat de 50 mm-lens, een aanduiding, die te maken heeft met de afstand tussen de lens en het gevoelige materiaal. Er zijn ook kortere lenzen: de groothoeklenzen, die véél beeld op de foto kunnen verwerken. En er is een macrolens, die foto's kan maken van een heel korte af stand, waar de standaardlens geen scherp beeld meer oplevert. De vierde lenzensoort is de z.g. telelens. Hoe langer deze lens is, hoe groter de telewerking. Om u een idee te geven wat het effect is van de verschillende lengten, ziet u hier een drietal opnamen: foto 1 is genomen met een standaardlens van 50 mm. Een groot deel van het safaripark is zichtbaar. Foto 2 is het resultaat van een 200 mm-lens, waarbij de dieren al een stuk dich terbij zijn. En foto 3 is - vanaf dezelfde plek - genomen met een 500 mm-lens. U ziet: de zebra vult het hele beeld.

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1983 | | pagina 10