Voor snelle beslissers:
ÉÉN GULDEN PER KILO OUD TAPIJT!*
149.-
JAKOBSEN
MEUBELEN
NIEUWE TURBO
OPENHAARD
INZET
?rodüct
LiLipaLy,
1
2
3
Dé SPECIALIST in
SPEKKOEK
INDISCHE KOEKEN
De Faam en
DeVlissinger
worden
gelezen.
Op heel
Walcheren.
Disco de Hooizolder heropent
met groots opgezet programma
Nieuwe shirts en broeken voor
handbalploeg S.V. Walcheren
informatie
BOONE
gj ZEVENGRANENBROOD V,
F0T0-
STRIP-
VER-
HAAL
DE F AAM - DE VLISSINGER
Woensdag 7 december 1983
Alstublieft
extra
tapijtvoordeel.
Nübijons!
ANDRE HAZES OP 18 DECEMBER
verhoogt het rendement
van uw openhaard tot 75%
De nieuwe Helex Tbrbo-Inzet.
We demonstreren u graag dit
technische vernuft van Helex.
VOORZICHTIGHEID
GEBODEN MET
RAUWKOSTSALADES
3 bouwmaterialen
lëjlffi keukens tegels
en andere
Alle volgens oeroud traditioneel recept!
Voor de feestdagen nu bestellen!
Dat er in Zeeland 44
erkende drukkerij
bedrijven zijn?
Dat deze bedrijven
samen ruim 500
vakbekwame mede
werkers hebben, die
beschikken over moderne
grafische apparatuur?
Dat er altijd wel zo'n
erkende drukkerij bij u
in de buurt is?
4 Dat deze bedrijven
kwaliteit leveren, van
eenvoudig visitekaartje
tot en met het meest
ingewikkeldedrukwerk dat u
maar wenst?
Wist u dat nog niet?
Toch fijn dat u nu
weet dat er Zeeuwse
drukkers zijn
Ambachtelijk gebakken ui|: tarwe, rogge, spelt, haver,
mais, gerst en boekweit. Dus boordevol vitamines
gezond brood ten top!
Ook bij u in de buurt verkrijgbaar!
O, u weet nog niet waar?
- Bel voor informatie: 01187-1355
over wat
een telelens
kan doen
De weeg-veer die u hier ziet afgebeeld nemen we mee als we uw nieuwe tapijt komen leggen.
En dan legt uw oud tapijt gewicht in de schaal: f 1,- per kilo! Uitbetaald waar u bij staat. Dat loopt op!
Reageer snel. Ons aanbod is vier weken geldig!
bij aankoop van één van de vier onderstaande kwaliteiten.
Mirage
Speciaal voor de slaapkamer
synthetisch velours tapijt. Zacht,
warm. verrukkelijk! Kies uw kleur
uit: blauw, grijs, naturel, beige of
camel.
400 cm breed. Foam rug. Per
strekkende meter slechts f 99.-
Cotton special
100% Katoen. Heel modern, in
sprekende kleuren: rood. geel.
blauw, grijs en beige. Speels
karakter voor woon- of slaap
kamer. Met legklare foamrug.
400 cm breed. Per strekkende
meter slechts
Karera
100% Zuiver scheerwol.
Topklasse. Mooie dikke kwaliteit.
Gul in warmte en komfort. In
beige, mais of lichtbruin. Met naar
keuze foam rug of jute rug.
400 cm breed. Per strekkende
meter slechts
Buitenruststraat 20,
Middelburg,
Tel. 01180 - 37840
INFORMATIERUBRIEK OVER HET WEL EN WEE VAN ONZE ADVERTEERDERS VERSCHIJNT EXCLUSIEF IN DEZE KRANT
Na een interne verbouwing, waar
door de gehele Hooizolder een
ander uiterlijk heeft gekregen,
wordt deze discotheek op vrijdag 9
december heropend.
Zo is de discotheek nu voorzien
van computer-gestuurde tube-
lights. Ook de dansvloer is ver
nieuwd en compleet gemaakt met
een verlichte spiegelwand. Het
geheel maakt een imponerende
indruk. Ter gelegenheid van de
heropening wordt iedere be-
zoek(st)er een champagne-cock
tail aangeboden. En om het ge
heel een nog feestelijker omlij
sting te geven zal deze avond de
meest spectaculaire breakdance-
show worden verzorgd door Alex
en the City Crew.
Deze groep bestaat uit zeven
mensen, waarvan de City Crew
Break-dancers onder leiding staan
van Henk "Baby Face" Bakboord.
D.J. Alex zal zorgen voor scratch
en remix-demonstraties.
Verder zal de groep demonstraties
geven van het zogenaamde Elec
tric boogie en Breakdansen.
Alex en the City Crew heeft in
Nederland ondertussen grote be
kendheid verkregen door optre
dens op t.v.
Ook zal deze avond de eerste
ronde plaatsvinden van de Hooi
zolder Disc-jockey wedstrijd. De
ze wedstrijd bestaat uit totaal 3
avonden, waarvan de tweede
gepland staat op vrijdag, 16 de
cember, en de finale op 23 de
cember.
Verder staan er voor de Hooizol
der nog een groot aantal optre
dens gepland, waaronder op 18
december één van de meest pop
ulaire Nederlanders uit de show
bizz, André Hazes.
Sasssm*
ImW*
sSSiSSS
Het eerste handbalteam van S.V.
Walcheren heeft nieuwe shirts en
broeken gekregen. De gulle spon
sor is Mario Sport uit Middelburg.
Eind oktober trad de ploeg onder
leiding van trainster Rita van de
Velde voor het eerst aan in het
nieuwe tenue. De handbalploeg
komt uit in de derde divisie van de
landelijke handbalcompetitie.
Staand van links naar rechts: Rita
v.d. Velde (trainster) Mark v.
Gelderen, Alex Dekker, John
Klein, Leo Bruggeman, Arjen
Luesken, Hans Dierickx.
Zittend van links naar rechts: Ben
v.d. Linde, José Dierickx (aan
voerder), Rudie Kooger, Johny
Bisch, Louis Vermeulen, Henk
Lugtenburg, Lourens Dierickx.
Met een Loodsje-Faampje vangt u geen bot.
turbo-effekt: volledige schone naverbranding
hetelucht-kanon, aangeblazen door 2 regelbare
ventilatoren
cap.10.000 Kcal./u. (verwarmt ruimten tot 180 m3)
thermostatisch gestuurd
geschikt voor vrijwel alle merken openhaarden
■V te plaatsen zonder metsel- of breekwerk
'Rauwkostsalades moet je
maken van eerste klasse
kwaliteitsprodukten, je
moet het op uiterst hygiëni
sche wijze doen en ze moe
ten zo snel mogelijk op een
lage temperatuur - zo tussen
de nul en vier graden - wor
den gebracht voor de bewa
ring. Doe je dat niet, dan
zijn het uit microbiologisch
standpunt bezien zonder
meer gevaarlijke produk-
ten'. Dat vindt de heer Y. de
Witte van het Sprenger In
stituut in Wageningen.
Kleinverpakking van
groente en fruit heeft al ja
renlang grote belangstel
ling. Aanvankelijk werd al
leen het kwetsbare zacht-
fruit (aardbeien, frambo
zen, bessen) verpakt om het
tegen beschadiging te be
schermen. Daardoor verbe
terde ook de presentatie in
de winkel. Door de opkomst
van de grootwinkelbedrij
ven kreeg de verpakking
ook al snel de functie van
bescherming tegen uitdro
gen. Tenslotte ik er een
vierde functie van de ver
pakking: kwaliteitsbehoud.
Ook het feit dat de export
markten steeds verder weg
kwamen te liggen, maakte
dat het langer goedhouden
van groente steeds meer
aandacht vroeg.
Snijbedrijven
De vraag naar voorgesneden
groente neemt sterk toe. Na
het snijden verloopt de
'ademhaling' van een pro-
dukt veel sneller en dus gaat
de kwaliteit heel hard
achteruit.
'Je moet', aldus De Witte,
'uitgaan van goed mate
riaal. Voordat het mes erin
gaat moet het produkt
grondig schoongemaakt
zijn. Op de weg van de teler
via de veiling en de groen-
tesnijbedrijven naar de ver
kooppunten is een goede
koeling tijdens het transport
en de bewaring essentieel,
omdat een lage tempera
tuur de groei van micro-or
ganismen vertraagt. Maar
ook zo'n snijbedrijf moet
aan de hoogste hygiënische
eisen voldoen. De machines
moeten perfect schoon zijn.
De gesneden groente wordt
gewassen. Ook het waswa
ter moet schoon zijn, dus
moet men doorlopend
schoon water toevoegen.
Doe je dat niet, dan vervuilt
het waswater snel en dat is
gevaarlijk'.
Om de controle op gesne
den groente beter te kunnen
uitoefenen, moet bij pro-
dukten die door derden in
kleinverpakking worden
verkocht, sinds december
1982 de naam Van het snij
bedrijf plus de uiterste ver
koopdatum op de verpak
king worden vermeld.
Vooral goed wassen
De Witte is van mening dat
er tegen de voorgesneden
groente nog geen groot al
arm behoeft te worden ge
geven. De meeste besmet
ting verdwijnt namelijk bij
het koken. 'Bij rauwkost ligt
dit natuurlijk even anders.
Het eten ervan wordt als
gezond gepropageerd en
het verbruik ervan is dan
ook flink toegenomen.
Toch kunnen rauwkostsala
des uit microbiologisch
standpunt bezien gevaarlijk
zijn'.
De micro-organismen die
op rauwe groente worden
aangetroffen kunnen van
faecale (poep) oorsprong
zijn. Vooral die organismen
spelen bij de bewaring een
grote rol als de temperatuur
niet in de hand wordt ge
houden. Op het Sprenger
Instituut onderzocht men
een veertigtal rauwkostsa
lades. In een kleine veertig
procent trof men Lancefield
D-streptococcen aan en dat
wijst op een vrij hoge fae
cale besmettingsgraad. Be
reidt men de rauwkostsala
des op de juiste manier, dan
zijn de problemen minder
groot. Vooral goed wassen
van de groente die voor
rauwkostsalade is bestemd,
wordt sterk aanbevolen.
Een voorbeeld
Stel dat u een feestje geeft.
U gaat boodschappen doen
en u haalt bij de groente
man ook wat rauwkostsala
des. Een paar ons pikante
salade, komkommer-spe
ciaal. boerensalade of hoe
de fantasierijke winkelier
het ook allemaal genoemd
mag hebben. De groente zet
u alvast in de auto en u doet
vervolgens nog wat andere
boodschappen. U komt en
kele uren later thuis van het
winkelen, zet de gekochte
spullen even op het aan
recht en dan drinkt u op uw
gemak een kopje koffie,
want daar bent u wel aan
toe. Dan zet u de rauwkost
natuurlijk in de koelkast.
Die gaat die dag zo dikwijls
open en dicht, dat de ideale
temperatuur van vier tot nul
graden zeker niet wordt be
reikt. Om negen uur komen
de gasten en u heeft al keu
rig alle lekkere hapjes op
een met een wit tafelkleed
gedekte tafel gezet. Het
feestje is gezellig en om vier
uur is de laatste gast pas
weg. De volgende dag heeft
u een beetje last van uw
buik, u heeft wat diarree en
u denkt bij uzelf dat dat
komt omdat U misschien
toch een glaasje wijn meer
heeft gedronken dan eigen
lijk goed voor u was. Het zal
geen moment bij u opko
men, dat wellicht die paar
toastjes met rauwkost die u
om half twee 's nachts hebt
gegeten, wel eens de boos
doeners zouden kunnen
zijn.
U gaat ook niet al uw gasten
opbellen om te informeren
of ze dezelfde klachten
hebben gehad en u vraagt
ze niet of ze wel of niet van
de salades hebben gegeten.
Voorlichting is nodig
Het is onvoldoende bekend
hoe vaak mensen zo'n lichte
voedselvergiftiging oplo
pen. De Witte: 'Iedereen
moet er van doordrongen
worden dat de bewaartem-
peratuur omlaag moet en
dat de verkooptijd zo kort
mogelijk moet zijn. Vrij
dags gekochte rauwkostsa
lade moetje niet op zondag
pas eten. Het restant rauw
kost dat enkele uren in de
zon heeft gestaan bij de
barbeque, moet je niet voor
de volgende dag bewaren.
Je moet de salade die je 's
avonds pas eet, niet de hele
dag op het aanrecht laten
staan. En rauwkostsalade
met taugé erin moet je he
lemaal vergeten, want die
gaat nog sneller overstuur.
Er hoeven echt niet zoveel
micro-organismen in te zit
ten om buikpijn te krijgen'.
In de groentehandel is er
nog geen traditie op het
punt van de nauwgezette
hygiëne zoals in de vlees
sector. 'Een slagerij is altijd
schoon. In de groentewinkel
koop je gezond voedsel vol
vitamines. Dat die groente
in een vuile kist ligt is nor
maal!' Op het Sprenger In
stituut bootst men de prak
tijkomstandigheden na en
men zoekt naar de beste
condities waaronder groen
te bewerkt, verpakt en be
waard moet worden. De re
sultaten van dat onderzoek
verschijnen ondermeer in
de al sedert 1967 verschij
nende 'Gids voor kleinver
pakking van groente en
fruit'. (Tekst Bram Mer-
tens).
Korendijk 20 - Middelburg - tel. (01180) 36651*
Dagelijks tot 17.00 uur
Zaterdags 9.00 tot 12.00 uur
Kromwegesingel 173
Oost-Souburg, tel. 01184-61567
wistU...
Er zijn twee redenen, waarom mensen fotograferen. De eerste is:
^«•^je wilt vastleggen wat er in het leven van jezelf of van je gezin ge
beurt. De tweede reden is: je fotografeert als hobby, waarbij het er ook
om gaat om dat, watje ziet en beleeft, in zichtbare herinneringen te be
waren voor later. Maar je doet het zo, dat het een extra voldoening
geeft: zo mooi of zo origineel mogelijk. Dit Stripverhaal is vooral be
doeld voor de laatste groep. Deze fotografen hebben vaak de beschik
king over een camera, die zo veelzijdig is, dat ze er van alles mee kunnen
doen om een bijzonder resultaat te bereikepi. Dat is de zg. spiegelreflex
camera, waarvan je de lenzen kunt verwisselen.
De meeste camera's hebben een standaardlens. Die
lens levert een beeld, dat ongeveer gelijk is aan wat
het menselijk oog ziet. Bij de spiegelreflex is dat de 50
mm-lens, een aanduiding, die te maken heeft met de
afstand tussen de lens en het gevoelige materiaal. Er
zijn ook kortere lenzen: de groothoeklenzen, die véél
beeld op de foto kunnen verwerken. En er is een
macrolens, die foto's kan maken van een heel korte af
stand, waar de standaardlens geen scherp beeld meer
oplevert.
De vierde lenzensoort is de z.g. telelens. Hoe langer
deze lens is, hoe groter de telewerking. Om u een idee
te geven wat het effect is van de verschillende lengten,
ziet u hier een drietal opnamen: foto 1 is genomen
met een standaardlens van 50 mm. Een groot deel van
het safaripark is zichtbaar. Foto 2 is het resultaat van
een 200 mm-lens, waarbij de dieren al een stuk dich
terbij zijn. En foto 3 is - vanaf dezelfde plek - genomen
met een 500 mm-lens. U ziet: de zebra vult het hele
beeld.