595 698 198 129 198 198 398 795 395 595 695 995 495 495 1295 248 299 haiveliter 298 179 168 69 175 89 98 8 58 138 98 78 395 495 495 495 695 795 995 1395 895 595 595 995 695 795 795 218 188 178 178 995 248 1595 895 DE GOEDKOOPSTE DE BESTE! DE GOEDKOOPSTE DE BESTE! 490 890 1250 1250 390 580 990 250 290 395 290 120 390 2490 1000 v.a. Kerststol Irish coffeetaart Kerstkrans Schwarzwalder-„___ taart uit eigen l()«ft Banketbakkerij, 0 24 cm. Iwww Luxe harde broodjes Stokbrood Casino brood wit of bruin Arks musketkransjes Baronie bonbons Cöte d'Or bonbons Kerst slagroomtaart Blanc de Blancs de Loire A.C. Muscadet de Sèvre et Maine Riesling d'Alsace Chablis A.C. Siebeldinger Königsgarten Krover Nachtarsch QbA milt Cuvée valdair veuve Amiot Rosé d'Anjou a.c.QQO Schenkroom Frïesche Vlag Goudband verse slagroom Mona gezinspudding Franse kwark Chjgolatapudding___ Brinkers bak en braad Rési frituurvet Gouda's Glorie halvarine Gouda's Glorie mayonaise Gouda's Glorie margarine Calvé vlees- of vissauzen 1 Heinz tomatenketchup?!» Lupack cocktailworstjes 145 Ragoriet ragoüts 1 Pasteibakjes 1 zonnebloemolie 97R Honig bak- of cakemeel Ontbijtkoek Corbières of Minervois VDQS Lambrusco Rioja Campo Burgo cötes de ventoux Chateau ïemplay A.C. Chateau Senailhac A.C. Chateau Le Bedat A.C. Bourgogne Grand ordinaire 59R Chateau Preuillac A.C. Chateau Jauma A.c. Cötes du Rhone A.c. Port Trés Arcos Sherry Pedro Domecq BOlS advocaat Campari 1 Coebergh bessenjenever 17QIi Croft sherry Cognac - Martell v.s. 1 Bailey's Irish Cream 1 jonge jenever Ih/R K&G koffie Duyvis zoute pinda's Calve borrelnoten Croky chips 7ft Gemengde zoutjes Planters pizza zoutjes Surinaamse rijst Dubro citron Sun voor de machine Dobbelman Ballantine's whisky Bacchus after shave Black label after shave Elle eau de toilette spray Caresse parfum 00|j Fenjal set Andrelon anti-klit Elmex duo Set wijnglazen usbollepel Floria servetten 1QE Thee- of keukendoek Dubbel Brise Kerstboom kaarsjes Spuitsneeuw Kerstboom standaard Agfa chrome dia film Metalen 4FAA gereedschapkist luOfJ Tricot kinder- pyama nobelprijs voor prostag- landine- onderzoek DE FAAM - DE VLISSINGER Woensdag 15 december 1982 met 150 gram spijs, 750 gram 0 24 cm. 20 pakjes a 250 gram 5 kilo Lucien la Coste, 0.7 liter 0.7 liter 4,95 doos 6 flessen BOlS tfFAF bonen of snelfilter, pak 500 gram Ballet tissues in de slijterij, 0.75 liter Gourmetset Op de luiste «noniar indesneww rijden KERSTMAAL: Pikante Varkenshaas Langdurig onderzoek PRIJZEN! uit eigen banketbakkerij 0 16 cm. 100% roomboter- amandelspijs, 500 gram 6 stuks 400 gram gesneden, 800 gram pak 225 gram doos 400 gram pondsbox I i heerlijk fris, 0.7 liter droog, 0.7 liter 0.7 liter voortreffelijk bij vis 0.75 liter KabinetCo./liter lichtzoete moezel, 0.7 liter iwl# Bourgondische tafelwijn rood/wit, 0.7 liter Vin mousseux. Methode Champenoise 0.7 liter VW 0.5 liter koffiemelk, literfles met saus 0,45 liter diepvries, 0,7 liter Üvv 200 gram 500 gram kuip 500 gram pot 650 ml. div. smaken, 0.25 liter 1 kingsizefles, 850 gram VV blik 200 gram ITv kalfs/kip/vlees, blik 400 gram 1 doos 4 stuks 1 literfles £mt W pak 500 gram 400 gram Italiaanse landwijn 0.75 liter rood of wit, 0.7 liter vurige rode wijn, 0.7 liter Bordeaux, 0.7 liter 0.75 liter Craves, 0.7 liter bijv. bij wild, 0.7 liter UfaW Medoc 1979, 0.75 liter St. Emilion 1979, 0.75 liter 24.95 rood of wit, 0.7 liter dry/med./cream, 0.7 liter 0.5 liter in de slijterij, literfles 1 in de slijterij, liter ICiWW medium of pale in de slijterij, 0.7 liter in de slijterij, 0.7 liter fa in de slijterij, 0.7 liter 1 in de slijterij, literfles Ivfaw 250 gram diverse smaken, zak naturel of paprika, 120 gram W cocktailoox, 500 gram doosje baal 4.5 kilo flacon 1000 gram geen 4 maar 5 kilo, vat vat 3.6 kilo 100 Stuks. 19.95 42 ml. 100 ml 32&J 50 g rami?,90 badolie 100 cc en douchecrème 150 ml. crèmespoeling 500 ml. 2 tubes tandpasta met gratis borstel kelkmodel, 6 stuks ook voor oliebollen en slaatjes pak 100 stuks. Ivw Zwart metaal. 2-Delig 19.50 4-Delig 39.- 19.50 100% katoen, per stuk luchtverfrisser 10 cm., 20 stuks bus 6 oz. 0 30 cm. CT-18, 2 StUkS 5-delig, 53 cm. IvwV 104 t/m 176 straten is de juiste inschat- ting van de remweg en de aanpassing van de zichtaf stand van de rijder van deze situatie. De zichtafstand is normaal gesproken in de eerste plaats afhankelijk van de snelheid. Iedere goefende rijder richt de blik verder naar voren, naarmate hij sneller rijdt. Bij sneeuw en gladheid door ijs moet men echter nooit vergeten, dat deze zichtafstand in verband met de langere remweg veel groter moet zijn dan onder normale omstandigheden. Behoedzaamheid wint! De witte pracht blijft mooi als er verstandig mee wordt omgegaan. Zo is het een eerste vereiste slechts be hoedzaam gas te geven. Dat is vooral belangrijk bij het wegrijden: met teveel gas draaien de aangedreven wielen onvermijdelijk door en graven zich in in plaats van de wagen vooruit te be wegen. Maar met voorzich tig gedoseerd gas klimt een moderne auto zelfs zonder moeite tegen steile bes neeuwde wegen omhoog. «OS! WW*-» Laat U nooit - in de haast voor het aan tafel gaan - verleiden "groot" vlees di rect uit de pan aan te snij den: laat het vlees eerst en kele minuten afkoelen. Zorg dat U een goed scherp mes hebt. met een bot mes loopt u de kans zelfs het malste vlees "rafelig" te maken en Vrijdag 10 december ont vingen drie onderzoekers.de Zweden Sune K. Bergstrom en Bengt I. Samuelsson en de Engelsman John R. Van- e. de Nobelprijs voor Ge neeskunde 1982 uit handen van de Zweedse koning voor hun baanbrekend onder zoek op het gebied van de prostaglandines. Prostaglandines zijn "regel- stoffen" en hebben zeer be langrijke functies in het menselijk lichaam. Al gerin ge hoeveelheden van be paalde prostaglandines zijn van belang bij de regulering van bloedstolling. bloed druk en hartfunctie. Voor de aanmaak van prostaglandi nes is arachidonzuur nodig, dat in hel lichaam wordt ge vormd uit het meervoudig onverzadigde vetzuur linol- zuur. Hel bestaan van prostaglan dines werd al omstreeks 1930 door onderzoekers in de Verenigde Staten en Zweden ontdekt. Met be hulp van verbeterde analy setechnieken ontrafelde Bergström in het begin van de jaren zestig in nauwgezet onderzoek de chemische structuur van een aantal prostaglandines. Vervolgens ontdekte hij dat prostaglan dines worden gevormd uit arachidonzuur. Bergström's collega Sa muelsson heeft een belang rijke rol gespeeld bij de ont dekking van een grote reeks andere prostaglandines en de daarop gelijkende leuke- triënen (ook een soort regel- stoffen). die eveneens uit arachidonzuur worden ge maakt. Vane heeft in hoge mate bijgedragen aan de kennis van de farmacologische werking van de prostaglan dines. Hij heeft voor het eerst gewezen op de wissel werking van prostaglandi nes met verschillende veel gebruikte geneesmiddelen, zoals aspirine, en tussen de prostaglandines onderling. Linolzuur. waaruit het li chaam arachidonzuur maakt, is een essentieel vet zuur: het lichaam heeft het nodig, maar het kan niet zelf voor de aanmaak ervan zor gen. Het kan uitsluitend via de voeding in het lichaam worden opgenomen. Linol zuur komt in rijke mate voor in enkele plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie. De toekenning van de No belprijs voor Geneeskunde 1982 voor het langdurig en diepgaand onderzoek naar de aard en de rol van pros taglandines. onderstreept nog eens de betekenis van einolzuur. Onderzoek naar de rol van voeding heeft aangetoond dat een ver hoogde consumptie van li nolzuur leidt tot een be langrijke verlanging van de trombose-neiging in de bloedvaten en tot regulering van de bloeddruk. Linolzuur is reeds lang bekend om zijn cholesterol-verlagende wer king. Een hoog cholesterol gehalte in het bloed, ver hoogde bloeddruk en de vorming van bloedstolsels (trombose) vergroten de kans op hart- en vaatziekten. dat is jammer van alle zorg, die U aan de bereiding hebt besteed. Voor 4 personen: 2 varkenshaasjes van 300 gr. elk 2 fijngesneden uien I groene paprika I rode paprika 1 spaans pepertje 1 eetlepel tomatenpuree 1 kopje gewelde rozijnen 2 glazen rode wijn I theelepeltje kaneel 1 eetlepel bruine suiker 100 gr. margarine peper. zout. Wel de rozijnen in lauw wa ter. Wrijf de varkenshaasjes in met peper en kaneel. Laat de haasjes in hete boter ron dom bruin worden, daarna pas zouten, en hou ze warm op een voorverwarmde schaal. Doe nog een klontje boter bij het braadvet, fruit hierin zachtjes de gesneden uien. de in reepjes gesneden paprika's en het gehakte Spaanse pepertje. Na vijf minuten voegt U de wijn toe. de suiker en de toma tenpuree. Laat even zacht koken tot het vocht iets ver dampt is. Beboter een vuur vaste schotel. Doe de saus hierin, strooi er de uitgelekte rozijnen over en leg de var kenshaasjes erop. Laat in een voorverwarmde, niet te hete oven. het vlees in twin tig minuten gaar worden. Niet langer, de haasjes zijn dan van binnen nog iets rosé. U kunt hier heel goed droge witte rijst bij geven óf kleine aardappeltjes óf aardappelkroketjes. fijne doperwtjes, haricot verts en elke gewenste fijne sla.

Krantenbank Zeeland

de Vlissinger | 1982 | | pagina 25