595
698
198
129
198
198
398
795
395
595
695
995
495
495
1295
248
299
haiveliter
298
179
168
69
175
89
98
8
58
138
98
78
395
495
495
495
695
795
995
1395
895
595
595
995
695
795
795
218
188
178
178
995
248
1595
895
DE GOEDKOOPSTE DE BESTE! DE GOEDKOOPSTE DE BESTE!
490
890
1250
1250
390
580
990
250
290
395
290
120
390
2490
1000
v.a.
Kerststol
Irish coffeetaart
Kerstkrans
Schwarzwalder-„___
taart uit eigen l()«ft
Banketbakkerij, 0 24 cm. Iwww
Luxe
harde broodjes
Stokbrood
Casino brood
wit of bruin
Arks
musketkransjes
Baronie
bonbons
Cöte d'Or
bonbons
Kerst slagroomtaart
Blanc de Blancs
de Loire A.C.
Muscadet de
Sèvre et Maine
Riesling
d'Alsace
Chablis A.C.
Siebeldinger
Königsgarten
Krover
Nachtarsch QbA milt
Cuvée valdair
veuve Amiot
Rosé d'Anjou a.c.QQO
Schenkroom
Frïesche Vlag
Goudband
verse
slagroom
Mona
gezinspudding
Franse kwark
Chjgolatapudding___
Brinkers
bak en braad
Rési
frituurvet
Gouda's Glorie
halvarine
Gouda's Glorie
mayonaise
Gouda's Glorie
margarine
Calvé vlees-
of vissauzen 1
Heinz
tomatenketchup?!»
Lupack
cocktailworstjes 145
Ragoriet
ragoüts 1
Pasteibakjes 1
zonnebloemolie 97R
Honig bak-
of cakemeel
Ontbijtkoek
Corbières of
Minervois VDQS
Lambrusco
Rioja
Campo Burgo
cötes de
ventoux
Chateau
ïemplay A.C.
Chateau
Senailhac A.C.
Chateau
Le Bedat A.C.
Bourgogne
Grand ordinaire 59R
Chateau
Preuillac A.C.
Chateau
Jauma A.c.
Cötes du Rhone A.c.
Port
Trés Arcos
Sherry
Pedro Domecq
BOlS
advocaat
Campari 1
Coebergh
bessenjenever 17QIi
Croft sherry
Cognac -
Martell v.s. 1
Bailey's
Irish Cream 1
jonge jenever Ih/R
K&G koffie
Duyvis
zoute pinda's
Calve
borrelnoten
Croky chips 7ft
Gemengde
zoutjes
Planters
pizza zoutjes
Surinaamse
rijst
Dubro citron
Sun voor
de machine
Dobbelman
Ballantine's whisky
Bacchus
after shave
Black label
after shave
Elle eau de
toilette spray
Caresse parfum 00|j
Fenjal set
Andrelon
anti-klit
Elmex duo
Set wijnglazen
usbollepel
Floria servetten 1QE
Thee- of
keukendoek
Dubbel Brise
Kerstboom
kaarsjes
Spuitsneeuw
Kerstboom
standaard
Agfa chrome
dia film
Metalen 4FAA
gereedschapkist luOfJ
Tricot kinder-
pyama
nobelprijs
voor
prostag-
landine-
onderzoek
DE FAAM - DE VLISSINGER
Woensdag 15 december 1982
met 150 gram spijs,
750 gram
0 24 cm.
20 pakjes a 250 gram
5 kilo
Lucien la Coste, 0.7 liter
0.7 liter 4,95
doos 6 flessen
BOlS tfFAF
bonen of snelfilter,
pak 500 gram
Ballet tissues
in de slijterij, 0.75 liter
Gourmetset
Op de luiste «noniar
indesneww rijden
KERSTMAAL: Pikante
Varkenshaas
Langdurig onderzoek
PRIJZEN!
uit eigen banketbakkerij
0 16 cm.
100% roomboter-
amandelspijs, 500 gram
6 stuks
400 gram
gesneden, 800 gram
pak 225 gram
doos 400 gram
pondsbox
I i
heerlijk fris, 0.7 liter
droog, 0.7 liter
0.7 liter
voortreffelijk bij vis
0.75 liter
KabinetCo./liter
lichtzoete moezel, 0.7 liter iwl#
Bourgondische tafelwijn
rood/wit, 0.7 liter
Vin mousseux. Methode
Champenoise
0.7 liter VW
0.5 liter
koffiemelk, literfles
met saus
0,45 liter
diepvries, 0,7 liter Üvv
200 gram
500 gram
kuip 500 gram
pot 650 ml.
div. smaken, 0.25 liter 1
kingsizefles, 850 gram VV
blik 200 gram ITv
kalfs/kip/vlees, blik 400 gram 1
doos 4 stuks 1
literfles £mt W
pak 500 gram
400 gram
Italiaanse landwijn
0.75 liter
rood of wit, 0.7 liter
vurige rode wijn, 0.7 liter
Bordeaux, 0.7 liter
0.75 liter
Craves, 0.7 liter
bijv. bij wild, 0.7 liter UfaW
Medoc 1979, 0.75 liter
St. Emilion 1979, 0.75 liter
24.95
rood of wit, 0.7 liter
dry/med./cream, 0.7 liter
0.5 liter
in de slijterij, literfles 1
in de slijterij, liter ICiWW
medium of pale
in de slijterij, 0.7 liter
in de slijterij, 0.7 liter fa
in de slijterij, 0.7 liter 1
in de slijterij, literfles Ivfaw
250 gram
diverse smaken, zak
naturel of paprika, 120 gram W
cocktailoox, 500 gram
doosje
baal 4.5 kilo
flacon 1000 gram
geen 4 maar 5 kilo, vat
vat 3.6 kilo
100 Stuks.
19.95
42 ml.
100 ml 32&J
50 g rami?,90
badolie 100 cc en
douchecrème 150 ml.
crèmespoeling 500 ml.
2 tubes tandpasta
met gratis borstel
kelkmodel, 6 stuks
ook voor oliebollen
en slaatjes
pak 100 stuks. Ivw
Zwart metaal.
2-Delig 19.50
4-Delig 39.-
19.50
100% katoen, per stuk
luchtverfrisser
10 cm., 20 stuks
bus 6 oz.
0 30 cm.
CT-18, 2 StUkS
5-delig, 53 cm. IvwV
104 t/m 176
straten is de juiste inschat-
ting van de remweg en de
aanpassing van de zichtaf
stand van de rijder van deze
situatie. De zichtafstand is
normaal gesproken in de
eerste plaats afhankelijk van
de snelheid. Iedere goefende
rijder richt de blik verder
naar voren, naarmate hij
sneller rijdt. Bij sneeuw en
gladheid door ijs moet men
echter nooit vergeten, dat
deze zichtafstand in verband
met de langere remweg veel
groter moet zijn dan onder
normale omstandigheden.
Behoedzaamheid wint!
De witte pracht blijft mooi
als er verstandig mee wordt
omgegaan. Zo is het een
eerste vereiste slechts be
hoedzaam gas te geven. Dat
is vooral belangrijk bij het
wegrijden: met teveel gas
draaien de aangedreven
wielen onvermijdelijk door
en graven zich in in plaats
van de wagen vooruit te be
wegen. Maar met voorzich
tig gedoseerd gas klimt een
moderne auto zelfs zonder
moeite tegen steile bes
neeuwde wegen omhoog.
«OS! WW*-»
Laat U nooit - in de haast
voor het aan tafel gaan -
verleiden "groot" vlees di
rect uit de pan aan te snij
den: laat het vlees eerst en
kele minuten afkoelen. Zorg
dat U een goed scherp mes
hebt. met een bot mes loopt
u de kans zelfs het malste
vlees "rafelig" te maken en
Vrijdag 10 december ont
vingen drie onderzoekers.de
Zweden Sune K. Bergstrom
en Bengt I. Samuelsson en
de Engelsman John R. Van-
e. de Nobelprijs voor Ge
neeskunde 1982 uit handen
van de Zweedse koning voor
hun baanbrekend onder
zoek op het gebied van de
prostaglandines.
Prostaglandines zijn "regel-
stoffen" en hebben zeer be
langrijke functies in het
menselijk lichaam. Al gerin
ge hoeveelheden van be
paalde prostaglandines zijn
van belang bij de regulering
van bloedstolling. bloed
druk en hartfunctie. Voor de
aanmaak van prostaglandi
nes is arachidonzuur nodig,
dat in hel lichaam wordt ge
vormd uit het meervoudig
onverzadigde vetzuur linol-
zuur.
Hel bestaan van prostaglan
dines werd al omstreeks
1930 door onderzoekers in
de Verenigde Staten en
Zweden ontdekt. Met be
hulp van verbeterde analy
setechnieken ontrafelde
Bergström in het begin van
de jaren zestig in nauwgezet
onderzoek de chemische
structuur van een aantal
prostaglandines. Vervolgens
ontdekte hij dat prostaglan
dines worden gevormd uit
arachidonzuur.
Bergström's collega Sa
muelsson heeft een belang
rijke rol gespeeld bij de ont
dekking van een grote reeks
andere prostaglandines en
de daarop gelijkende leuke-
triënen (ook een soort regel-
stoffen). die eveneens uit
arachidonzuur worden ge
maakt.
Vane heeft in hoge mate
bijgedragen aan de kennis
van de farmacologische
werking van de prostaglan
dines. Hij heeft voor het
eerst gewezen op de wissel
werking van prostaglandi
nes met verschillende veel
gebruikte geneesmiddelen,
zoals aspirine, en tussen de
prostaglandines onderling.
Linolzuur. waaruit het li
chaam arachidonzuur
maakt, is een essentieel vet
zuur: het lichaam heeft het
nodig, maar het kan niet zelf
voor de aanmaak ervan zor
gen. Het kan uitsluitend via
de voeding in het lichaam
worden opgenomen. Linol
zuur komt in rijke mate voor
in enkele plantaardige oliën,
zoals zonnebloemolie.
De toekenning van de No
belprijs voor Geneeskunde
1982 voor het langdurig en
diepgaand onderzoek naar
de aard en de rol van pros
taglandines. onderstreept
nog eens de betekenis van
einolzuur. Onderzoek naar
de rol van voeding heeft
aangetoond dat een ver
hoogde consumptie van li
nolzuur leidt tot een be
langrijke verlanging van de
trombose-neiging in de
bloedvaten en tot regulering
van de bloeddruk. Linolzuur
is reeds lang bekend om zijn
cholesterol-verlagende wer
king. Een hoog cholesterol
gehalte in het bloed, ver
hoogde bloeddruk en de
vorming van bloedstolsels
(trombose) vergroten de
kans op hart- en vaatziekten.
dat is jammer van alle zorg,
die U aan de bereiding hebt
besteed.
Voor 4 personen:
2 varkenshaasjes van 300
gr. elk
2 fijngesneden uien
I groene paprika
I rode paprika
1 spaans pepertje
1 eetlepel tomatenpuree
1 kopje gewelde rozijnen
2 glazen rode wijn
I theelepeltje kaneel
1 eetlepel bruine suiker
100 gr. margarine
peper. zout.
Wel de rozijnen in lauw wa
ter. Wrijf de varkenshaasjes
in met peper en kaneel. Laat
de haasjes in hete boter ron
dom bruin worden, daarna
pas zouten, en hou ze warm
op een voorverwarmde
schaal. Doe nog een klontje
boter bij het braadvet, fruit
hierin zachtjes de gesneden
uien. de in reepjes gesneden
paprika's en het gehakte
Spaanse pepertje. Na vijf
minuten voegt U de wijn
toe. de suiker en de toma
tenpuree. Laat even zacht
koken tot het vocht iets ver
dampt is. Beboter een vuur
vaste schotel. Doe de saus
hierin, strooi er de uitgelekte
rozijnen over en leg de var
kenshaasjes erop. Laat in
een voorverwarmde, niet te
hete oven. het vlees in twin
tig minuten gaar worden.
Niet langer, de haasjes zijn
dan van binnen nog iets
rosé. U kunt hier heel goed
droge witte rijst bij geven óf
kleine aardappeltjes óf
aardappelkroketjes. fijne
doperwtjes, haricot verts en
elke gewenste fijne sla.